Ez engem is foglalkoztat. Meg a két cefrézés közötti különbség a végeredménynél. Eddig csak zúzó-bogyózón átengedett alapanyagot cefréztem. Amúgy a keverőn lévő motorod simán elbírná szárral is és szár nélkül is.
Nekem a tányéromhoz nincs elég gőz, erre jöttem rá. Túl magas lesz a deflegmáció, nagy a tányér, középpárlat alatt kiiktatom, csak elválasztásoknál használom.
Üsttől is függ. írtad, ha jól emlékszem, hogy a tied igen nagy átmérőjű, ha tudod tolni neki a gőzt rendesen lehet, hogy ott vagy a deflegmáció %-os mértékében, mint aki egy gyengébb üsttel főz, tányér nélkül. A láng elvételével, pedig nagy deflegmációval jól tudsz elválasztani.
Én mióta használom,nem főznék nélküle.Élesebben lehet vele vágni,és tisztább a termék.Persze van aki azt állítja alkoholos,szerintem (most lehet megköveznek :D) nincsen úgy "összemosódva" az up a kp-al,mint e nélkül.Nehezebb vele főzni és ahogy bonyolítjuk a rendszert úgy bonyolódik a lepárlás technológiája is.
Nekem még nem mondták,hogy ízhiányos,túl alkoholos a pálinkám.
Egy szó mint száz,ki kell próbálni több variációt,és mindenki a saját ízvilágának megfelelőt válassza ki.
Attól egyáltalán ne félj,ha kellő mennyiségű vizet teszel alá,az megemeli,sosem tud leégni.Évekig főztem törkölyt szimpla üstben,soha nem volt gondom vele.
30-35-ig letudok menni kóstolással.Lehet hogy tovább is engedhetném de a félsz bennem van,hogy el..szom.Erős cefrékről van szó,törkölyt nem mertem még főzni.Ez az év lesz,hogy kipróbálom.Sokaktól hallottam,hogy nem kell félni a leégéstől.
Ezt mondom én is,inkább takargatni ,mint erősítő feltéttel kiherülni a pálinkát! Van egy jó cefre, jönne ki a finom ,ízletes ,illatos gőz ,de nem engedjük ! Szerencsétlent visszaküldjük a cefrébe gyere ki még egyszer, még egyszer,meg ki tudja hányszor! Jól kifárad ,majd felemeli a középső ujját és beint nekünk ,igyatok tiszta akoholt ! Valahogy így gondolom. :-)
Itt szinte mindenkinek túl erős a deflegmácioja még is az erősítésre törekszik. Nekem hígítás nélkül 20-30%-os az alszesz, 60-70%-on indul a finomítás és 10%-nál ritkán érzem a fazékízt.
Mivel a gőzök áramlási és egyéb tulajdonságait a másik kedvenc hobbim (a gőzgép modellezés) miatt már
régebb óta és kicsit alaposabban tanulmányoztam, nyugodtan mondhatom, hogy a mi viszonyainkat, méreteinket figyelembe véve, a 30-centi körüli átmérőt figyelembe véve, az 5-6mm távolság is bőven sok. Ha kiszámoljuk a tényér kerületén, így létre jövő áteresztő felületet, könnyű belátni, hogy az még így is többszöröse a bejövő és kimenő csövek, csatlakozók belső felületének. Tehát minél kisebb rés a jó, mert így az biztosan nekikényszeríti a távozni készülő párák szinte minden molekuláját, a vízzel hűtött "plafon" lemeztányérjának. És ez itt a lényeg. Ezért nem igazán jók azok az utánzatok, amiknek a teteje félig kilátszik a hűtővízből.
De ahogy obsitos fórumtársunk is említette, ezt is tudni kell megfelelően használni. Nem mindig kell a nagyon erős deflegmáció, mert azzal lehet, hogy minőséget veszítünk.