Keresés

Részletes keresés

obsitos3 Creative Commons License 2016.03.06 0 0 123784

azt nem tudom,bogyózottal nem volt dolgom

Előzmény: Törölt nick (123779)
mili70 Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123783

Ez engem is foglalkoztat. Meg a két cefrézés közötti különbség a végeredménynél. Eddig csak zúzó-bogyózón átengedett alapanyagot cefréztem. Amúgy a keverőn lévő motorod simán elbírná szárral is és szár nélkül is.

Előzmény: Törölt nick (123779)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.05 0 1 123782

Igen egy gőzmozdony kazán, úgy 2 bar.

Előzmény: Figyelget (123764)
endrepp Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123781

Nekem a tányéromhoz nincs elég gőz, erre jöttem rá. Túl magas lesz a deflegmáció, nagy a tányér, középpárlat alatt kiiktatom, csak elválasztásoknál használom.

Előzmény: foxrudi (123780)
foxrudi Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123780

Így van,a párolgási felület számít.A másik lényeges szempont,amit szerintem sokan nem tartanak fontosnak,az az üst!

  Mindig szélesebb legyen,(ha csak egy mód van rá)mint magasabb!!!

Előzmény: endrepp (123778)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123779

A bogyózott szőlő cefre is megemelkedik?A szárral együtt cefrézve valószínű könnyebb mint a víz,de szár nélkül?

Előzmény: obsitos3 (123776)
endrepp Creative Commons License 2016.03.05 0 1 123778

Üsttől is függ. írtad, ha jól emlékszem, hogy a tied igen nagy átmérőjű, ha tudod tolni neki a gőzt rendesen lehet, hogy ott vagy a deflegmáció %-os mértékében, mint aki egy gyengébb üsttel főz, tányér nélkül. A láng elvételével, pedig nagy deflegmációval jól tudsz elválasztani.

 

Előzmény: foxrudi (123777)
foxrudi Creative Commons License 2016.03.05 0 4 123777

Szerintem nem cicoma!

 A vélemények nagyon megoszlanak!

 Én mióta használom,nem főznék nélküle.Élesebben lehet vele vágni,és tisztább a termék.Persze van aki azt állítja alkoholos,szerintem (most lehet megköveznek :D) nincsen úgy "összemosódva" az up a kp-al,mint e nélkül.Nehezebb vele főzni és ahogy bonyolítjuk a rendszert úgy bonyolódik a lepárlás technológiája is.

  Nekem még nem mondták,hogy ízhiányos,túl alkoholos a pálinkám.

 Egy szó mint száz,ki kell próbálni több variációt,és mindenki a saját ízvilágának megfelelőt válassza ki.

Előzmény: 1zsakkrumpli (123770)
obsitos3 Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123776

Attól egyáltalán ne félj,ha kellő mennyiségű vizet teszel alá,az megemeli,sosem tud leégni.Évekig főztem törkölyt szimpla üstben,soha nem volt gondom vele.

Előzmény: Törölt nick (123775)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.05 0 1 123775

30-35-ig letudok menni kóstolással.Lehet hogy tovább is engedhetném de a félsz bennem van,hogy el..szom.Erős cefrékről van szó,törkölyt nem mertem még főzni.Ez az év lesz,hogy kipróbálom.Sokaktól hallottam,hogy nem kell félni a leégéstől.

Előzmény: obsitos3 (123772)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.05 0 1 123774

Kérdezd az eladót!:))Vagy kérdezd a Mestert!Az én főzőmhöz (DES)sosem használnám.

Előzmény: 1zsakkrumpli (123770)
obsitos3 Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123773

Sőt,van amikor 57%-nál!

Előzmény: obsitos3 (123772)
obsitos3 Creative Commons License 2016.03.05 0 1 123772

Nekem nincsen cicomám,a 20-30 közti alszeszt törköly kivételével produkálni tudom,de a "nincs fazékíz 10 %-nál"-t nem tudom megcsinálni.

Tisztázás után az eredmény 65-70 %-os,de le kell állnom 52-55 között,mert nemkívánatos ízek jönnek.

Előzmény: snapszmester (123758)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.05 0 3 123771

Akkor most a cicoma (pistoriusz tányér) kell vagy nem?

 

Nem kell. De lehet.

 

Hasznos-vagy nem?

 

Erre mindenkinek magának kell megtalálnia a választ.

Mindenesetre a hagyományos kisüsti főzőnek nem része.

Előzmény: 1zsakkrumpli (123770)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123770

Akkor most a cicoma (pistoriusz tányér) kell vagy nem?

Hasznos-vagy nem?

obsitos3 Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123769

Vissza csorog a lényeg az üstbe,és kiöntöd.Sokan leírták már:kell az a kis piszok bele.

Előzmény: Button Presser (123754)
mili70 Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123768

Nálam is  így van.  És nincs cicoma. :)

Előzmény: snapszmester (123758)
Button Presser Creative Commons License 2016.03.05 0 1 123767

Így már értem! :))

Előzmény: körte51 (123765)
körte51 Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123766

Na ezen a készüléken ki lehetne próbálni! Azonos cefréből ! Így ahogy van és minden nélkül kifőzni egy adagot!

Előzmény: Figyelget (123764)
körte51 Creative Commons License 2016.03.05 0 2 123765

Ezt mondom én is,inkább takargatni ,mint erősítő feltéttel kiherülni a pálinkát!  Van egy jó cefre, jönne ki a finom ,ízletes ,illatos gőz ,de nem engedjük ! Szerencsétlent visszaküldjük a cefrébe gyere ki még egyszer, még egyszer,meg ki tudja hányszor! Jól kifárad ,majd felemeli a középső ujját és beint nekünk ,igyatok tiszta akoholt ! Valahogy így gondolom. :-)

 

Előzmény: otifoti (123761)
Figyelget Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123764

Ehhez a toronyhoz már(gabo is mondta) kell brutál fűtés.

Előzmény: Törölt nick (123763)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.05 0 2 123763

Gyengén fűtesz hideg helységben megnöveled a defmeglációt.+ a defmeglációt megnöveled a cicomával.::)))https://www.flickr.com/photos/21124955@N08/25278186185/

Előzmény: Button Presser (123760)
Figyelget Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123762

Melyik részét? 

Előzmény: Button Presser (123760)
otifoti Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123761

Nagy az elválasztás, nem jönnek át az íz és illalanyagok.

Előzmény: Button Presser (123760)
Button Presser Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123760

Ezt nem értem.

Előzmény: snapszmester (123759)
snapszmester Creative Commons License 2016.03.05 0 2 123759

Gyenge fűtés, hideg helyiség, + a cicomák.

Előzmény: Button Presser (123756)
snapszmester Creative Commons License 2016.03.05 0 2 123758

Itt szinte mindenkinek túl erős a deflegmácioja még is az erősítésre törekszik. Nekem hígítás nélkül 20-30%-os az alszesz, 60-70%-on indul a finomítás és 10%-nál ritkán érzem a fazékízt. 

Előzmény: öreg_néne_b (123757)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.05 0 1 123757

Túl erős deflegmációval "tiszta szeszt" lehet főzni, azaz kevesebb aromaanyag kerül a középpárlatba.

Előzmény: Button Presser (123756)
Button Presser Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123756

Máshogy: mit okoz a túl erős deflegmáció? Mit nyerünk, mit veszítünk vele?

Előzmény: öreg_néne_b (123753)
rézműves1 Creative Commons License 2016.03.05 0 1 123755

Mivel a gőzök áramlási és egyéb tulajdonságait a másik kedvenc hobbim (a gőzgép modellezés) miatt már

régebb óta és kicsit alaposabban tanulmányoztam, nyugodtan mondhatom, hogy a mi viszonyainkat, méreteinket figyelembe véve, a 30-centi körüli átmérőt figyelembe véve, az 5-6mm távolság is bőven sok. Ha kiszámoljuk a tényér kerületén, így létre jövő áteresztő felületet, könnyű belátni, hogy az még így is többszöröse a bejövő és kimenő csövek, csatlakozók belső felületének. Tehát minél kisebb rés a jó, mert így az biztosan nekikényszeríti a távozni készülő párák szinte minden molekuláját, a vízzel hűtött "plafon" lemeztányérjának . És ez itt a lényeg. Ezért nem igazán jók azok az utánzatok, amiknek a teteje félig kilátszik a hűtővízből.

 

De ahogy obsitos fórumtársunk is említette, ezt is tudni kell megfelelően használni. Nem mindig kell a nagyon erős deflegmáció, mert azzal lehet, hogy minőséget veszítünk.

Előzmény: otifoti (123750)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!