Keresés

Részletes keresés

Figyelget Creative Commons License 2016.03.06 0 0 123803

Ezt nem vágom. Hát nem az üst fele dől alapból? 

Előzmény: endrepp (123800)
körte51 Creative Commons License 2016.03.06 0 0 123802

Igen ezt beszéltük már,hogy egy próbát megérne!

Előzmény: endrepp (123800)
Figyelget Creative Commons License 2016.03.06 0 1 123801

Üdv Mester!

Ez egy általános érvényű dolog,vagy a Te rendszereden működik így?

Előzmény: snapszmester (123794)
endrepp Creative Commons License 2016.03.06 0 1 123800

Ha a páracsövet feleslegesnek érzed, mint deflegmátor döntheted az üst felé, így egy előhűtőként üzemelhet.

 

Előzmény: körte51 (123795)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.03.06 -1 2 123799

Szerintem senkit nem kell utánozni. Meg kell találni a saját ízvilágunkat.

Előzmény: körte51 (123798)
körte51 Creative Commons License 2016.03.06 0 0 123798

Inkább az intenzív fűtés ,mint a külső hőmérséklet. Nekünk az etalon a főzde , azt kell leutánoznunk itthon !

Előzmény: otifoti (123796)
Bárk_i Creative Commons License 2016.03.06 0 0 123797

Kezdem kapisgálni miért nem érzem az általatok mondott fazékízt .Tavaly kísérletezgettem néhány főzettel,kicsi üst kevés pálinka.De Én 40°alá nem engedtem le,ezek szerint sokat benne hagytam ?

Előzmény: snapszmester (123794)
otifoti Creative Commons License 2016.03.06 0 0 123796

Igen, ezen én is gondolkoztam, hogy míg a bérfőzdében télen is jó melg van, addig otthon a garázsban vagy a fészerben jobb esetben is csak néhány fok, s így sokkal intenzívebb a sisak és a páracső hűtése.

Előzmény: körte51 (123795)
körte51 Creative Commons License 2016.03.06 0 1 123795

Ezt már elkeresztelted ,rajtamarad! Nem bántó és találó!  Cicomásnál, nagyobb hőbevitel kevesebb ideig! Kevésbé cicomásnál kisebb hőbevitel tovább!  Az eredmény közel hasonló töménység !Ízileg pedig ,kinek mi az ízlése azt részesíti előnybe. Többször kifejtetted ,hogy az otthonfőző berendezések túl vannak deflegmálva a főzdeihez képest ezért is szigeteltem! Természetesen ha valaki leszigeteli a páracsövet ,annak azért jókora visszahűtése marad ,csak csökkenti! Gondoljunk csak a feületre kicsapódó  folyadék elpárolgás hőelvonásra. Csak a páracső fűtéssel lehetne kikapcsolni a páracső visszahűtő,deflegmáló  hatását.

Előzmény: snapszmester (123791)
snapszmester Creative Commons License 2016.03.06 0 1 123794

Az alszeszt nem kóstolom, de a finomításnál az utópárlat csak nagyon gyenge minőségű cefrénél lesz rossz ízű. Alapesetben íztelen, savanykás vagy keserű.

Előzmény: otifoti (123793)
otifoti Creative Commons License 2016.03.06 0 1 123793

És az még jó ízű, vagy már íztelen, vagy már kezd megjelenni a moslék íz?

Előzmény: snapszmester (123792)
snapszmester Creative Commons License 2016.03.06 0 2 123792

Nem. Az alszeszt 15%-nál hagyom abba. Kipróbáltam, 1-2 liter és 10 alá megy, de ehhez sok idő kell és abból nincs sok. Az is szempont hogy az alszesz kb. 25%-os legyen. 

Előzmény: otifoti (123790)
snapszmester Creative Commons License 2016.03.06 0 2 123791

A cicomát megbántam. Nem teljesen negatívnak gondolom, csak abban az összefüggésben hogy gyenge a fűtés és még nagyobb a deflegmáció.

Nagyon cefrefüggő, de lemegyek 10%-ra még a saját cefrémmel is. A zömét 58-60 %-ról hígítom vissza 48-51%-ra.

Előzmény: norris53 (123787)
otifoti Creative Commons License 2016.03.06 0 0 123790

A 10% nem az alszeszre értette?

Előzmény: norris53 (123787)
körte51 Creative Commons License 2016.03.06 0 0 123789

60 liter előszesz , betakart sisak, szigetelt páracső,1 óra felfűtés+3,5 -4 óra főzés. 45% -nál állok meg és 65% körüli a hígítandó pálinkám.

Előzmény: norris53 (123788)
norris53 Creative Commons License 2016.03.06 0 0 123788

A fűtésről csak annyit 50 liter  al szesz finomítása 3 óra alatt le megy  -ezt azoknak akik ugyan ezt 6- 8 órán keresztül nyomják :-)

Előzmény: norris53 (123787)
norris53 Creative Commons License 2016.03.06 0 1 123787

Értem én -hidd el ,hogy kicsi az üstünk -és hogy sok a cicoma :-)

Azért a cicomával is 20-30 az alszeszem !

A második főzésnél ( tisztázás -finomítás)nál ugyan az a cicoma -mégis 80 % nál indul és 40 % nál állok le így kapok megközelítőleg 65 % os közép párlatot ! azt hígítom !

Ha nálad 60 % nál indul és le mész 10% ig - nálad hány % os a közép párlat ?

 Tudom -csak elméleti össze vetés mégis érdekelne - ez valós vagy csak elméleti (hogy 10 % ig le mész ) vagy csak az a lényege hogy ott sem érzel fazék ízt :-)

  Tényleg érdekelne - hisz ittunk egymás pálinkájából :-)

Előzmény: snapszmester (123758)
sogi01 Creative Commons License 2016.03.06 0 1 123786

           vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (123730)
rézműves1 Creative Commons License 2016.03.06 0 0 123785

Ez csupán "modell gőzkazán" nyomás, de az ilyen üst fűtéséhez nem nyomásra van szükség, hanem egy kajak gáz(szőnyeg) égőre. Avval aztán lehet tolni...

Vagy a vizes fal közötti nyomásra gondoltál?...mert az meg túl sok...(és veszélyes!!!)...

Előzmény: Törölt nick (123782)
obsitos3 Creative Commons License 2016.03.06 0 0 123784

azt nem tudom,bogyózottal nem volt dolgom

Előzmény: Törölt nick (123779)
mili70 Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123783

Ez engem is foglalkoztat. Meg a két cefrézés közötti különbség a végeredménynél. Eddig csak zúzó-bogyózón átengedett alapanyagot cefréztem. Amúgy a keverőn lévő motorod simán elbírná szárral is és szár nélkül is.

Előzmény: Törölt nick (123779)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.05 0 1 123782

Igen egy gőzmozdony kazán, úgy 2 bar.

Előzmény: Figyelget (123764)
endrepp Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123781

Nekem a tányéromhoz nincs elég gőz, erre jöttem rá. Túl magas lesz a deflegmáció, nagy a tányér, középpárlat alatt kiiktatom, csak elválasztásoknál használom.

Előzmény: foxrudi (123780)
foxrudi Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123780

Így van,a párolgási felület számít.A másik lényeges szempont,amit szerintem sokan nem tartanak fontosnak,az az üst!

  Mindig szélesebb legyen,(ha csak egy mód van rá)mint magasabb!!!

Előzmény: endrepp (123778)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123779

A bogyózott szőlő cefre is megemelkedik?A szárral együtt cefrézve valószínű könnyebb mint a víz,de szár nélkül?

Előzmény: obsitos3 (123776)
endrepp Creative Commons License 2016.03.05 0 1 123778

Üsttől is függ. írtad, ha jól emlékszem, hogy a tied igen nagy átmérőjű, ha tudod tolni neki a gőzt rendesen lehet, hogy ott vagy a deflegmáció %-os mértékében, mint aki egy gyengébb üsttel főz, tányér nélkül. A láng elvételével, pedig nagy deflegmációval jól tudsz elválasztani.

 

Előzmény: foxrudi (123777)
foxrudi Creative Commons License 2016.03.05 0 4 123777

Szerintem nem cicoma!

 A vélemények nagyon megoszlanak!

 Én mióta használom,nem főznék nélküle.Élesebben lehet vele vágni,és tisztább a termék.Persze van aki azt állítja alkoholos,szerintem (most lehet megköveznek :D) nincsen úgy "összemosódva" az up a kp-al,mint e nélkül.Nehezebb vele főzni és ahogy bonyolítjuk a rendszert úgy bonyolódik a lepárlás technológiája is.

  Nekem még nem mondták,hogy ízhiányos,túl alkoholos a pálinkám.

 Egy szó mint száz,ki kell próbálni több variációt,és mindenki a saját ízvilágának megfelelőt válassza ki.

Előzmény: 1zsakkrumpli (123770)
obsitos3 Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123776

Attól egyáltalán ne félj,ha kellő mennyiségű vizet teszel alá,az megemeli,sosem tud leégni.Évekig főztem törkölyt szimpla üstben,soha nem volt gondom vele.

Előzmény: Törölt nick (123775)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.05 0 1 123775

30-35-ig letudok menni kóstolással.Lehet hogy tovább is engedhetném de a félsz bennem van,hogy el..szom.Erős cefrékről van szó,törkölyt nem mertem még főzni.Ez az év lesz,hogy kipróbálom.Sokaktól hallottam,hogy nem kell félni a leégéstől.

Előzmény: obsitos3 (123772)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.05 0 1 123774

Kérdezd az eladót!:))Vagy kérdezd a Mestert!Az én főzőmhöz (DES)sosem használnám.

Előzmény: 1zsakkrumpli (123770)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!