Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2016.03.06 0 2 123791

A cicomát megbántam. Nem teljesen negatívnak gondolom, csak abban az összefüggésben hogy gyenge a fűtés és még nagyobb a deflegmáció.

Nagyon cefrefüggő, de lemegyek 10%-ra még a saját cefrémmel is. A zömét 58-60 %-ról hígítom vissza 48-51%-ra.

Előzmény: norris53 (123787)
otifoti Creative Commons License 2016.03.06 0 0 123790

A 10% nem az alszeszre értette?

Előzmény: norris53 (123787)
körte51 Creative Commons License 2016.03.06 0 0 123789

60 liter előszesz , betakart sisak, szigetelt páracső,1 óra felfűtés+3,5 -4 óra főzés. 45% -nál állok meg és 65% körüli a hígítandó pálinkám.

Előzmény: norris53 (123788)
norris53 Creative Commons License 2016.03.06 0 0 123788

A fűtésről csak annyit 50 liter  al szesz finomítása 3 óra alatt le megy  -ezt azoknak akik ugyan ezt 6- 8 órán keresztül nyomják :-)

Előzmény: norris53 (123787)
norris53 Creative Commons License 2016.03.06 0 1 123787

Értem én -hidd el ,hogy kicsi az üstünk -és hogy sok a cicoma :-)

Azért a cicomával is 20-30 az alszeszem !

A második főzésnél ( tisztázás -finomítás)nál ugyan az a cicoma -mégis 80 % nál indul és 40 % nál állok le így kapok megközelítőleg 65 % os közép párlatot ! azt hígítom !

Ha nálad 60 % nál indul és le mész 10% ig - nálad hány % os a közép párlat ?

 Tudom -csak elméleti össze vetés mégis érdekelne - ez valós vagy csak elméleti (hogy 10 % ig le mész ) vagy csak az a lényege hogy ott sem érzel fazék ízt :-)

  Tényleg érdekelne - hisz ittunk egymás pálinkájából :-)

Előzmény: snapszmester (123758)
sogi01 Creative Commons License 2016.03.06 0 1 123786

           vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (123730)
rézműves1 Creative Commons License 2016.03.06 0 0 123785

Ez csupán "modell gőzkazán" nyomás, de az ilyen üst fűtéséhez nem nyomásra van szükség, hanem egy kajak gáz(szőnyeg) égőre. Avval aztán lehet tolni...

Vagy a vizes fal közötti nyomásra gondoltál?...mert az meg túl sok...(és veszélyes!!!)...

Előzmény: Törölt nick (123782)
obsitos3 Creative Commons License 2016.03.06 0 0 123784

azt nem tudom,bogyózottal nem volt dolgom

Előzmény: Törölt nick (123779)
mili70 Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123783

Ez engem is foglalkoztat. Meg a két cefrézés közötti különbség a végeredménynél. Eddig csak zúzó-bogyózón átengedett alapanyagot cefréztem. Amúgy a keverőn lévő motorod simán elbírná szárral is és szár nélkül is.

Előzmény: Törölt nick (123779)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.05 0 1 123782

Igen egy gőzmozdony kazán, úgy 2 bar.

Előzmény: Figyelget (123764)
endrepp Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123781

Nekem a tányéromhoz nincs elég gőz, erre jöttem rá. Túl magas lesz a deflegmáció, nagy a tányér, középpárlat alatt kiiktatom, csak elválasztásoknál használom.

Előzmény: foxrudi (123780)
foxrudi Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123780

Így van,a párolgási felület számít.A másik lényeges szempont,amit szerintem sokan nem tartanak fontosnak,az az üst!

  Mindig szélesebb legyen,(ha csak egy mód van rá)mint magasabb!!!

Előzmény: endrepp (123778)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123779

A bogyózott szőlő cefre is megemelkedik?A szárral együtt cefrézve valószínű könnyebb mint a víz,de szár nélkül?

Előzmény: obsitos3 (123776)
endrepp Creative Commons License 2016.03.05 0 1 123778

Üsttől is függ. írtad, ha jól emlékszem, hogy a tied igen nagy átmérőjű, ha tudod tolni neki a gőzt rendesen lehet, hogy ott vagy a deflegmáció %-os mértékében, mint aki egy gyengébb üsttel főz, tányér nélkül. A láng elvételével, pedig nagy deflegmációval jól tudsz elválasztani.

 

Előzmény: foxrudi (123777)
foxrudi Creative Commons License 2016.03.05 0 4 123777

Szerintem nem cicoma!

 A vélemények nagyon megoszlanak!

 Én mióta használom,nem főznék nélküle.Élesebben lehet vele vágni,és tisztább a termék.Persze van aki azt állítja alkoholos,szerintem (most lehet megköveznek :D) nincsen úgy "összemosódva" az up a kp-al,mint e nélkül.Nehezebb vele főzni és ahogy bonyolítjuk a rendszert úgy bonyolódik a lepárlás technológiája is.

  Nekem még nem mondták,hogy ízhiányos,túl alkoholos a pálinkám.

 Egy szó mint száz,ki kell próbálni több variációt,és mindenki a saját ízvilágának megfelelőt válassza ki.

Előzmény: 1zsakkrumpli (123770)
obsitos3 Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123776

Attól egyáltalán ne félj,ha kellő mennyiségű vizet teszel alá,az megemeli,sosem tud leégni.Évekig főztem törkölyt szimpla üstben,soha nem volt gondom vele.

Előzmény: Törölt nick (123775)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.05 0 1 123775

30-35-ig letudok menni kóstolással.Lehet hogy tovább is engedhetném de a félsz bennem van,hogy el..szom.Erős cefrékről van szó,törkölyt nem mertem még főzni.Ez az év lesz,hogy kipróbálom.Sokaktól hallottam,hogy nem kell félni a leégéstől.

Előzmény: obsitos3 (123772)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.05 0 1 123774

Kérdezd az eladót!:))Vagy kérdezd a Mestert!Az én főzőmhöz (DES)sosem használnám.

Előzmény: 1zsakkrumpli (123770)
obsitos3 Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123773

Sőt,van amikor 57%-nál!

Előzmény: obsitos3 (123772)
obsitos3 Creative Commons License 2016.03.05 0 1 123772

Nekem nincsen cicomám,a 20-30 közti alszeszt törköly kivételével produkálni tudom,de a "nincs fazékíz 10 %-nál"-t nem tudom megcsinálni.

Tisztázás után az eredmény 65-70 %-os,de le kell állnom 52-55 között,mert nemkívánatos ízek jönnek.

Előzmény: snapszmester (123758)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.05 0 3 123771

Akkor most a cicoma (pistoriusz tányér) kell vagy nem?

 

Nem kell. De lehet.

 

Hasznos-vagy nem?

 

Erre mindenkinek magának kell megtalálnia a választ.

Mindenesetre a hagyományos kisüsti főzőnek nem része.

Előzmény: 1zsakkrumpli (123770)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123770

Akkor most a cicoma (pistoriusz tányér) kell vagy nem?

Hasznos-vagy nem?

obsitos3 Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123769

Vissza csorog a lényeg az üstbe,és kiöntöd.Sokan leírták már:kell az a kis piszok bele.

Előzmény: Button Presser (123754)
mili70 Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123768

Nálam is  így van.  És nincs cicoma. :)

Előzmény: snapszmester (123758)
Button Presser Creative Commons License 2016.03.05 0 1 123767

Így már értem! :))

Előzmény: körte51 (123765)
körte51 Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123766

Na ezen a készüléken ki lehetne próbálni! Azonos cefréből ! Így ahogy van és minden nélkül kifőzni egy adagot!

Előzmény: Figyelget (123764)
körte51 Creative Commons License 2016.03.05 0 2 123765

Ezt mondom én is,inkább takargatni ,mint erősítő feltéttel kiherülni a pálinkát!  Van egy jó cefre, jönne ki a finom ,ízletes ,illatos gőz ,de nem engedjük ! Szerencsétlent visszaküldjük a cefrébe gyere ki még egyszer, még egyszer,meg ki tudja hányszor! Jól kifárad ,majd felemeli a középső ujját és beint nekünk ,igyatok tiszta akoholt ! Valahogy így gondolom. :-)

 

Előzmény: otifoti (123761)
Figyelget Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123764

Ehhez a toronyhoz már(gabo is mondta) kell brutál fűtés.

Előzmény: Törölt nick (123763)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.05 0 2 123763

Gyengén fűtesz hideg helységben megnöveled a defmeglációt.+ a defmeglációt megnöveled a cicomával.::)))https://www.flickr.com/photos/21124955@N08/25278186185/

Előzmény: Button Presser (123760)
Figyelget Creative Commons License 2016.03.05 0 0 123762

Melyik részét? 

Előzmény: Button Presser (123760)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!