Értem én -hidd el ,hogy kicsi az üstünk -és hogy sok a cicoma :-)
Azért a cicomával is 20-30 az alszeszem !
A második főzésnél ( tisztázás -finomítás)nál ugyan az a cicoma -mégis 80 % nál indul és 40 % nál állok le így kapok megközelítőleg 65 % os közép párlatot ! azt hígítom !
Ha nálad 60 % nál indul és le mész 10% ig - nálad hány % os a közép párlat ?
Tudom -csak elméleti össze vetés mégis érdekelne - ez valós vagy csak elméleti (hogy 10 % ig le mész ) vagy csak az a lényege hogy ott sem érzel fazék ízt :-)
Tényleg érdekelne - hisz ittunk egymás pálinkájából :-)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ez engem is foglalkoztat. Meg a két cefrézés közötti különbség a végeredménynél. Eddig csak zúzó-bogyózón átengedett alapanyagot cefréztem. Amúgy a keverőn lévő motorod simán elbírná szárral is és szár nélkül is.
Nekem a tányéromhoz nincs elég gőz, erre jöttem rá. Túl magas lesz a deflegmáció, nagy a tányér, középpárlat alatt kiiktatom, csak elválasztásoknál használom.
Üsttől is függ. írtad, ha jól emlékszem, hogy a tied igen nagy átmérőjű, ha tudod tolni neki a gőzt rendesen lehet, hogy ott vagy a deflegmáció %-os mértékében, mint aki egy gyengébb üsttel főz, tányér nélkül. A láng elvételével, pedig nagy deflegmációval jól tudsz elválasztani.
Én mióta használom,nem főznék nélküle.Élesebben lehet vele vágni,és tisztább a termék.Persze van aki azt állítja alkoholos,szerintem (most lehet megköveznek :D) nincsen úgy "összemosódva" az up a kp-al,mint e nélkül.Nehezebb vele főzni és ahogy bonyolítjuk a rendszert úgy bonyolódik a lepárlás technológiája is.
Nekem még nem mondták,hogy ízhiányos,túl alkoholos a pálinkám.
Egy szó mint száz,ki kell próbálni több variációt,és mindenki a saját ízvilágának megfelelőt válassza ki.
Attól egyáltalán ne félj,ha kellő mennyiségű vizet teszel alá,az megemeli,sosem tud leégni.Évekig főztem törkölyt szimpla üstben,soha nem volt gondom vele.
30-35-ig letudok menni kóstolással.Lehet hogy tovább is engedhetném de a félsz bennem van,hogy el..szom.Erős cefrékről van szó,törkölyt nem mertem még főzni.Ez az év lesz,hogy kipróbálom.Sokaktól hallottam,hogy nem kell félni a leégéstől.
Ezt mondom én is,inkább takargatni ,mint erősítő feltéttel kiherülni a pálinkát! Van egy jó cefre, jönne ki a finom ,ízletes ,illatos gőz ,de nem engedjük ! Szerencsétlent visszaküldjük a cefrébe gyere ki még egyszer, még egyszer,meg ki tudja hányszor! Jól kifárad ,majd felemeli a középső ujját és beint nekünk ,igyatok tiszta akoholt ! Valahogy így gondolom. :-)