Keresés

Részletes keresés

horgolotucske Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4785
haani az A-kassa az egy része a szakszervezeti dijnak. Tehát be kell lépnie a szakszervezetbe elöször hogy tagja lehessen.Ha például épitömunkás akkor abba a csoportba irják be mint tagot az épitömunkások szakszervezeti csoportjába. Kulön csopot van a kulönbözö munkákra. Belép a szakszervezetbe meg az A-kasszába és utána kilép a szakszervezetböl de nem az A-kassából azt továbra is fizetnie kell.Monja meg a fönöknek hogy csak addig engedje belépni amig regisztrálják hogy meglegyen a papirja és Ö megigigéri hogy rögtön kilép és csak az A kasszát fizeti tovább. A fönök nem akarja hogy belépjen mert rögtön beavatkozik az szakszervezet mindenbe ami a munkahelyen van a ffizetésbe a munkaidöbe a munkavédelmi eszközökbe meg ilyenekbe avatkoznak bele. De ha a férjed nem lép be nuncs joga A-kassara amikor munkanélkuli lessz nem kap segélyt onnan. Szepen kell beszéni a fönökkel és menni fog biztosan. Azon kivul ha dolgozott 1 évet ugyanannál a munkáltatónál nem kell eggy munkahelyen helyileg eggyhelyen, lehet mozogni a munkáltatón belul akkor Ö lasad= ez azt jelenti hogy aszakszervezet nem engedi kirugni hanem fast anställd= azt jelenti hogy törzsmunkás állando jellegu alkalmazott magyarul lessz.Hat remélem érted látszik hogy sokáig éltem itt már alig tudok ilyet magyarul elmondani hogy érthetö legyen.bocs
Előzmény: Haani (4784)
Haani Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4784
Aki el tudná mondani, az érdekelne, hogy működik az A-kassa. Tényleg úgy van hogy belépsz egy szakszervezetbe, és amit a fizetésedből a szaksz. levon egy része az A-kassába megy? Nem vagyunk tisztában ilyesmivel. A párom már sokszor mondta a főnökének hogy szeretné fizetni, de mindig elfelejtődik.......
Haani Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4783
Tudom hogy van esti...de sajna sokszor 7 után ér haza... a suli meg fél 5-8-ig van....szóval ez iigy nem jó... majd ha lesz melóhelyem, és könyebben leszünk, talán ő is el tud menni és tud majd jobb munkahelyet keresni...de addig várunk.
horgolotucske Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4782
ja és kulönben még erre a kijelentésre hogy alacsonyabbak az elvárások muszály elmondanom hogy mikor állást kerestem él elövettem a gimnáziumi bizonyitványomat 500 koronával magasabb fizetést kaptam direkt mert az összes tantárgyból egy kivételével(( a kivétel az VG-volt ami 4-esnek felelmeg) a legmagasabb eredményem volt ami MVG itt svédben.A szakszervezet háborgott a fönökom monta hogy mivel nekem jobb volt a bizonyitványom mint normális an elöfordul igy jogom van magasabb kezdö bérhez mint másoknak ugrálhatnak amit akarnak a szakszervezetesek.
Előzmény: horgolotucske (4779)
horgolotucske Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4781
Haani miert nem tud a párod este járni az sfi-re? Az a gimnáziumban van esténként svenska som andra språk. SFI aneve azt hiszem és jár neki jogosult a CSN-töl az arésze a kölcsönnek ami nem visszafizetendö az kb 2500 kr.
Előzmény: Haani (4780)
Haani Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4780
Hát aki egyedül van annak vagy tudni kell svédül, vagy lenni kell munkájának......nagyon nehéz lehet...
Én a párommal vagyok, neki van munkája szerencsére. Csak ő meg úgy ahogy mondod nem tud iskolába járni....szóval ez ördögi kör valamennyire.
Én biizok a jövőben és tudom hogy sikerülni fog amit elterveztem. Csak iigy lehet hozzáállni...:)
Amúgy van egy osztálytársam, magyar lány. Mivel ő egyedül van, 3 hónapon keresztül kell hogy legyen heti min 10 órás állása. MOst telt le neki a 3 hónap iigy, szóval tegnap volt a bevándorlásiban, iigy fogja megkapni a tartózkodásit.
horgolotucske Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4779
ginewer remélem viccelsz amikor azt irod hogy idézek``Persze itt lényegesen alacsonyabbak az elvárások, de akkor se!`` En itt végeztem a gimnáziumot media linje ha jól emlékszem 5 terminer és az 2,5 év.Magyar gimnáziumom volt természetesen amikor idejöttem söt föiskolát is végeztem magyo-on ,de azt irtam be akérelembe mindenutt hogy csak álltalános iskolát végeztem magyo-on mert kulönben nincs jogod fizetteten végigjárni ujra itt svédországban.Namost ha itt járod a gimnáziumot jogod van kölcsönre az kb 6000 kr plussz igyenes rész az azt hiszem 2500 korona azt nem kell visszafizetni. Akkor már van a zsebedben amig tanulsz kb 8000 kr adó után két és fél évig. Plussz kapsz támogatást a lakbérbe ami jár minden tanulónakaz kb a fele a lakbérednek na ennyit. De tanulni kell és komolyan veszik kulönben nem fizet a CSN.
Előzmény: Törölt nick (4771)
marjori Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4778

remek.

 

nekem az nem világos hogy kimegy valaki, 3 hónapig maradhat "munkát keresni", addig tán personnummert sem kap. Utána vagy van munkája -akkor nincs ideje SFI-zni, vagy nincs, de akkor nem is maradhat kinn, vagy tévedek?

 

mondjuk engem nem érintett, de van aki ezeket a köröket futja a környezetemben.

 

Tudom,a ki férjhez megy az más, de aki "egyedül" érkezik, azzal mi a helyzet?

cafrinka Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4777

Én ismerek olyan embert,aki igen,konkrétan a párom csoporttársai,néha összejártunk,olaszok és a mindketten a SAS-on tanulnak,kb. 2 éve vannak Svédországban.Különben,amikor a párom munka mellett akarta csinálni,akkor azt mondták neki,hogy amennyivel kevesebbet fog keresni a munkahelyén,azt kb. kompenzálja az a pénz,amit ezért kapna.

 

Egyébként,ha választhatnék,hogy munka,vagy SAS gondolkodás nélkül mennék dolgozni.

 

Blekingeben élünk,egy kis városban.Ott Göteborg közelében,szerintem könnyebben találsz majd munkát,a múltkor pont nézegettem,hogy ott már dolgoznék,ha a közelben laknék. Itt elég rázós felénk a dolog,de meg fog oldódni,egyszerűen,nem lehet másképp!

 

Haani,érdeklődj a csoporttársaidtól,kérdezd meg ők mit tudnak a SAS-ról,nyelvgyakorlásnak sem utolsó:)

Vagy kérdezd meg a tanárnődet,én még itt nem találkoztam olyan tanárral,aki ne tett volna meg mindent a csoportjáért,biztos szívesen ad tájékoztatást,ha odamégy hozzá és kérdezel.

Előzmény: marjori (4775)
Haani Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4776
Nem egészen értem most amit mondtál:) Szóval a SAS én úgy tudom ha elvégzed 9.osztálynak felel meg. Akkor hogy hagyjam ki? Nem arra gondolsz hogy ezután már ne menjek gimibe? Mert elég a 9-es szint?
Én is azért hajtom a nyelvet egyébként, mert azt gondolom ha normális munkahelyet szeretnék nem a végzettség a fontos. Ha látják hogy igyekszel a munkában, és a nyelvtanulásban az pozitiiv nagyon. Minél hamarabb meg szeretnék tanulni, nem akarok makogni, mint sok más országból érkező, akik tesznek nagyot mindenre, csak a segély akár évekig!!! Asszem mindenki érti...:)
Előzmény: marjori (4774)
marjori Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4775

a pénzt EU-ból érkezök nem vagy nagyon nehezen kapnak. (Kapott itt valaki valaha az elsö években?)

 

A belinkelt SFI bonus is menekültekröl szólt, nem EU állampolgárokról.

 

 

Előzmény: Haani (4772)
marjori Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4774

"Remélem, nem várják el tőlem, hogy itt újra elvégezzem a gimit!"

 

a 7-9. arra vonatkozik hogy a Svédországban élö nem svéd anyanyelvü gyerekeknek kell ezt a szintet teljesíteni 14-15 évesen SVÈD NYELVBÖL.

 

Ha ezen túl vagy (jobban beszélsz mint egy 15 éves aki itt született) hagyd ki a SAS-t.

 

Nem akarok semmi jónak elrontója lennni :)

Előzmény: Törölt nick (4771)
lektor Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4773
Remélem, nem várják el tőlem, hogy itt újra elvégezzem a gimit! Más nem is kéne! Persze itt lényegesen alacsonyabbak az elvárások, de akkor se!

 

akkor annál könnyebben végeznéd el. az igazság az, hogy a svédeknél többet számit a kevésbé értékelt svéd végzetség, amivel sokkal több esélyed van munkát kapni. az én feleségem sem ment semmire (25 éve) az otthoni végzettségével, szinte elöröl kellett kezdenie mindent.

Előzmény: Törölt nick (4771)
Haani Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4772
Köszi! :) És azt honnan tudhatnám meg, hogy kaphatok-e pénzt? Azt meg tudnád mondani?
Különben nekem is sürgető nagyon a munka.....de hát ha nem találok, akkor inkább suliba megyek.:)
Előzmény: cafrinka (4770)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4771

Haani,

 

Köszönöm a felvilágosítást!  :))

Azt hiszem, ezt a SAS-t kihagynám. Remélem, nem várják el tőlem, hogy itt újra elvégezzem a gimit! Más nem is kéne! Persze itt lényegesen alacsonyabbak az elvárások, de akkor se!

 

Én is inkább munkába állnék. Januárra tervezem a rohamot munkaügyben. Már kitöltöttem az Arbetsförmedlingen lapján a CV-met, minden megvan. Majd be kell vinnem az eredeti bizonyítványokat.

 

Haani, cafrinka, ti merre éldegéltek? Én Göteborg vonzáskörzetében. Errefelé keresnék munkát.

 

 

Előzmény: Haani (4768)
cafrinka Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4770

Szia Haani!:)

 

Nem biztos,hogy jól tudod a SAS-sal kapcsolatos pénz dolgot.Én úgy tudom,hogy egyik sem feltétel,sem a 30 év,sem a 2 év itt tartózkodás. A lényege az,hogy van egy alap,amihez még jöhet a tanulmányi eredménytől függően plusz.Ha van diplomád lényegesen több az alap.Csak "dologidőben" jár,szünetekben nem és időarányosan fizetik,ha hiányzol kevesebbet kapsz.Úgyhogy ne keseredj el,ha nem találsz munkát,mert ebből lehet egy ki pénzed,amíg lesz munka.Én kicsit más helyzetben vagyok,nekem muszáj munkát találnom,nem várhatok arra,amíg "beérek" a SAS-ra.

De kitartás,aki keres talál,én is azért pár "morzsát " már fel tudtam itt szedi munka-ügyileg.Az Isten áldja érte,azokat akik segítettek benne!

Előzmény: Haani (4769)
Haani Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4769
Jaj, ne is mondd a munkát!!! :)))) Hát én is arra hajtok ezerrel sorstárs!!!:D Szóval én is úgy vagyok, hogy ha van munka, nem megyek suliba.. Majd kiderül:)
Egyébként annyit tudok ha elmúltál 30 éves, és min. 2 éve itt vagy, kapsz pénzt a SAS ideje alatt. Na...hát én nem kapok:) De hátha vkinek jól jön az info:)))
Hajrá munkakeresés!!!! Sok szerencsét:) Ne adjuk fel:D
Előzmény: cafrinka (4761)
Haani Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4768
A SAS: Svenska som andra sprak. Van belőle grund, ami vmi előkésziitő, és utána A és B rész. És még ez után úgy tudom mehetsz gimibe is, ha akarsz.
De nem hiszem hogy végigjárom, ha előbb talál az ember munkát nyilván azt választja. Majd kiderül....:)
Ha jól tudom az SFI-t ha végigjárod, az ált isk 6. osztályának felel meg. A SAS meg 7-9. osztály. Asszem, ha nem csal az infom:D Ha vki tudja iirhat:))))))
Előzmény: Törölt nick (4762)
horgolotucske Creative Commons License 2009.11.18 0 0 4767
kössz ezt akartam mutatni de lenyelte a forum, remélem segit a zolinak.
Előzmény: Törölt nick (4766)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.18 0 0 4766
Előzmény: horgolotucske (4764)
horgolotucske Creative Commons License 2009.11.18 0 0 4765
borzalom ez aforum...... lenyeli alinkeket az ember csak waist of time here.
Előzmény: horgolotucske (4764)
horgolotucske Creative Commons License 2009.11.18 0 0 4764
lenyelte a forum alinkeket.......... lakást keresel itt<a href="http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=sv&tl=hu&u=http%3A%2F%2Fwww.blocket.se%2Fstockholm%3Fq%3Drum%26cg%3D3000%26w%3D1%26st%3Du%26ca%3D11%26md%3Dth" target="_blank">itt</a>Ha nem sikerul akkor beirod blocket.se itt vannak a magánszemélyes hirdetések lakás meg mindenféle.Itt van alink az álláhirdeté ami a másik de van sok ezt monster.se-nek hivák ha nem sikerul alink keresd meg.link ittittlink ittAmikor munkát keresl ird be az ablakba job.se és feljön egy csomó találat.ittlink itt
Előzmény: horgolotucske (4763)
horgolotucske Creative Commons License 2009.11.18 0 0 4763
Zoli! lakást béreljetek vagy szobát ami kiadó.A szoba az 3000 kr stockholmban én is adtam ki tavaly egy csajnak aki a karolinskában dolgozott mint kutató biológus. A bibi az hogy a volt férjem a nummer 2 az magyar és hozott egy csajt magának afrikából és nincs szabad hej az sfi-re itt stockholmban. A csaj májustól áll sorban pedig férjhez jött svédbe.Más dolog hogy találtak egy privát iskolát amit meg lehet fizetné és igy tanul és halad a nyelvben.Szerintem felejtsd el göteborgot én utálom öket minta sz.... bocsánat de az az igazság hogy nagy fasiszták ének ott tele van menekultekkel göteborg leégetnek házakat felgyujtanak autókat harcolnak a rendörökkel olvassál ujságot és meglátod igazam van. szóval felejts el göteborgt csak stockholmban van munka.Keress szobát az 3000 kr stockholmban ami kiadó menj a blocket.se-be berakom alinket.<a href="http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=sv&tl=hu&u=http%3A%2F%2Fwww.blocket.se%2Fstockholm%3Fq%3Drum%26cg%3D3000%26w%3D1%26st%3Du%26ca%3D11%26md%3Dth" target="_blank">link itt</a> beraktam a forditóba hogy értsd. Az állást pedig utánna keresd amikor már itt vagy.Berakom a linket ahol lehet állást keresni beraktam a forditóba hogy értsd.link itt<a href="http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=sv&tl=hu&u=http%3A%2F%2Fwww.blocket.se%2Fstockholm%3Fq%3Drum%26cg%3D3000%26w%3D1%26st%3Du%26ca%3D11%26md%3Dth" target="_blank">link itt</a><a href="http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=sv&tl=hu&u=http%3A%2F%2Fjobb.monster.se%2FBrowse.aspx" target="_blank">link itt</a><a href="http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=sv&tl=hu&u=http%3A%2F%2Fwww.blocket.se%2Fstockholm%3Fq%3Drum%26cg%3D3000%26w%3D1%26st%3Du%26ca%3D11%26md%3Dth" target="_blank">link itt</a>Figyellem met kettö link van berakva mert itt több helyen lehet keresni munkát az eggyik az arbetsförmedlingen a másik a monster amit beraktam. Itt amásik linkitt amásik linkMivel magyarország az EU-höz tartozi megvan a beteg biztositásod de ki kell kérni az EU kártyádat ami ugy néz ki min amivel a pénzkivevöben veszel ki pénzxzt az utcán nem tudom mi a neve magyarul bancomat card.Az biztositja itt a betegellátásod svédben. Jó nézegetést keressetek munkát a link-ben. Ha karsz még keresni más közvetitöt ird be a goole-be ezt`` ledig job`` vagy ``job sökes`` na sok sikert
Előzmény: Törölt nick (4758)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.18 0 0 4762

Sziasztok!

Hadd legyek már teljesen h.lye!

Mi ez a SAS???

Itt vagyok jóideje, de nem is hallottam ezt a dolgot. Mit takar?

SFI megvolt, tőlem semmit nem kérdeznek soha, azt se, hol tanultam a nyelvet.

Nem kérnek semmilyen vizsgapapírt, az iskolai papírjaim vannak lefordítva, meg a diploma.

De mi a SAS?  :))))

 

 

Előzmény: cafrinka (4761)
cafrinka Creative Commons License 2009.11.18 0 0 4761

Szívesen:)

 

Hogy őszinte legyek,én dolgozni szeretnék a lehető leghamarabb,ezen vagyok most rajta gőzerővel,amúgy nekem még csak C vizsgám lesz jövő héten,még nem mehetnék,majd májusban D vizsgázom és akkor ugye,csak aug. végén tudnám elkezdeni a SAS-t,de én ugye addigra már réges-régen dolgozni fogok(remélem:)  )!

Előzmény: Haani (4760)
Haani Creative Commons License 2009.11.18 0 0 4760
Köszi az infot!:) Te nem akarsz menni SAS-ra?
cafrinka Creative Commons License 2009.11.18 0 0 4759

Szia Haani!

 

Én úgy tudom,hogy jelentkezni kell ezzel a szándékoddal,legalábbis a páromnak kellett,de mondjuk Ő mire levizsgázott  az SFI-ben már dolgozott,tehát csak vizsgázni ment be.

Mi jövő héten vizsgázunk,akinek sikerül az januárban kezdi is a SAS-t,ha jól vettem ki a csoporttársaim beszélgetéséből (egyelőre engem nem érint a SAS),akkor akinek sikerül a D vizsga,az SAS A-ban kezd januárban.

Előzmény: Haani (4757)
Haani Creative Commons License 2009.11.18 0 0 4757
Sziaszotk! Én azt szeretném kérdezni Tőletek, ha elvégzem az SFI-t, nekem kell mennem jelentkezni a SAS-ra, vagy automatikusan küldenek minket? És most olyasmit tudok, hogy SAS grund 3 hónap????? az nagyon sok! ÉS csak utána jön SAS A és B. Ha valakinek friss infoja van, legyensziives mondja el!:)))Köszönöm előre is:)
lektor Creative Commons License 2009.11.18 0 0 4756
nem ismerek senkit olyat sajnos.
Előzmény: marjori (4754)
horgolotucske Creative Commons License 2009.11.18 0 0 4755
Zoli! Ha bust akarsz vezetni svédben le kell vizsgáznod az utca nevekböl az adott városban ahol vezetni akarsz.Ugy képzeld el mint a taxi vizsgát azoknak is le kell vizsgázni az utcanevekböl ez egy része a kiképzésuknek kulönden nem ulhetnek be az ataxiba vezetni..Ezt garázs szerint teszik le több teruletre van felosztva például stockholm csak egy példa ha állást kapsz a Globen nél akkor az enskede buszgarászhoz tartozol és a globen köruli utcákból kell vizsgáznod mivel ök ott vezetnek.( az enskede garázst kitaláltam nem tudom pontosan hol van a garázsuk csak az érthetöség miatt mondtam) A Hol akarsz busztvezetni itt svédben? A fizetés kulönben kb 25-28 000 korona adó után.
Előzmény: Törölt nick (4688)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!