Keresés

Részletes keresés

H_G Creative Commons License 2015.05.17 0 0 93957

Szerintem mostanában egészséges.

Boszorka Creative Commons License 2015.05.17 0 0 93956

Ez a mindenkori lobby érdekektől függ.:-)

Az én életemben volt már jó is meg rossz is, aztán elvesztettem a fonalat. 

Előzmény: ketyo61 (93954)
ZsuR Creative Commons License 2015.05.17 0 0 93955

...ne edd... nem jo.  

Előzmény: ketyo61 (93954)
ketyo61 Creative Commons License 2015.05.16 0 0 93954

koszi.:-) A palmaolaj az egeszseges vagy egeszsegtelen?

Előzmény: ZsuR (93945)
ZsuR Creative Commons License 2015.05.16 0 0 93953

Ja, maradjunk annal. hogy nem izlik... 

 

Hany fokon sutod a hust?

Előzmény: ásítósmacska (93952)
ásítósmacska Creative Commons License 2015.05.16 0 0 93952

De miért kéne füstölésig hevíteni...?

 

Az OK, ha nem ízlik neked.... 

 

Én pl. kifejezetten szeretem, azt az ízt, amit a hússzeleteknek ad sütéskor.

Előzmény: ZsuR (93948)
ZsuR Creative Commons License 2015.05.16 0 0 93951

Otthon en is azt hasznaltam... es az itteninek szagat erzek!  A kukorica olaj volt meg egy amit probaltam - de az is fura...  a canola az amit el tudok viselni szagilag...

 

Azt is hallottam, hogy ha nagyon felhevitik az oliva olajat, sok jo tulajdonsagat elvesziti.

 

Most eppen sutok tocsnit?  Latkest? szoval reszelt krumplit... es oliva olajat hasznalok, vajjal keverve.  A vaj jo izt es szep szint ad neki... ebben nem banom az oliva izt.  

 

Előzmény: homerx (93950)
homerx Creative Commons License 2015.05.16 0 0 93950

nyilvan guszti utazik a buszon, de ha semlegesseg, akkor napraforgoolaj.

Előzmény: ZsuR (93948)
ZsuR Creative Commons License 2015.05.16 0 0 93949
Előzmény: ZsuR (93948)
ZsuR Creative Commons License 2015.05.16 0 0 93948

Lehet. 

Indokaim... hamar eg - low smoke point - es ize van.  Ilyenben nem sutok... 

Dragabb - nem adok ki feleslegesen penzt.

Oliva olajjal fozok, es az extra virgint csak nyersen eszem, salata ontetet keszitek vele, vagy talalaskor az etelre...

 

Ha semleges iz kell - repce.

Előzmény: ásítósmacska (93947)
ásítósmacska Creative Commons License 2015.05.16 0 0 93947

 

Az oliva nem sutesre valo.

 

Ezügyben azért a spanyolok, olaszok, görögök, stb. erősen vitába szállnának veled.... :)))))

És egy kicsit én is. :-D

 

 

Előzmény: ZsuR (93946)
ZsuR Creative Commons License 2015.05.16 0 0 93946

Az oliva nem sutesre valo.  Ha sutok olajban akkor repcet hasznalok.  Fozni olivaval meg vajjal.  Nem varalok sokat... valamennyi szezamolaj van itthon, de kicsi uveg - mert ritkan hasznalom, tonkremegy... 

Előzmény: joy (93942)
ZsuR Creative Commons License 2015.05.16 0 0 93945

A palma olaj az Elaeis nevu olajpalmabol van - a kokusz meg kokuszbol...

 

En egyiket sem hasznalom.  A kokuszt most probaltam palacsintara - hat nem jo.  Marad a vaj.

Előzmény: ketyo61 (93941)
homerx Creative Commons License 2015.05.16 0 0 93944

mi, amit meg nagyobb mennyisegben fogyasztunk a hagyomanyos zsiradek (napraforgo olaj, disznozsir, kacsazsir) mellett, az a szolomagolaj, tokmagolaj, mariatovisolaj, dioolaj. mondjuk meg is kell fizetni az arat.

Előzmény: joy (93942)
H_G Creative Commons License 2015.05.16 0 0 93943

Az nem a pálma-kókusz olaj hibája lehetett, hanem a vegán szakácsé. Ezek teljesen jó sütőolajok szerintem. (A finomítatlan pálmaolajnak enyhe sárgarépaszerű íze van, olyan narancssárgás is, ugyanattól a béta-karotintól.) Ha nem túlfinomított, pláne hidrogénezett, akkor mindkettő nagyon egészséges választás a tudomány jelenlegi álláspontja szerint!

 

Az 50-es években nagyon sok kókuszolajat használtak az USÁ-ban, de annak ellenére, hogy természettől is elég kemény és elég jól eláll, rutinszerűen hidrogénezték is. Ezután jöttek ki olyan tanulmányok, hogy milyen egészségtelen a kókuszolaj, de ezek valójában a hidrogénezés (azóta közismert) káros hatásait mérték! (Ahogy az egykorú, a kávé ártalmasságáról szólók pedig valójában a dohányzásét.)

 

Vigyázat: a magyar Aldiban jelenleg is részben keményített kókuszolajat árulnak :(

 

Előzmény: joy (93942)
joy Creative Commons License 2015.05.16 0 0 93942

Számunkra szokatlan mindkettő.
Anno, mikor divatba jött kipróbáltam a hidegen sajtolt napraforgó olajat. 1* sütöttem benne szerencsére krumplival indítottam mert furcsállottam az állott szénaszagot -azután rögvest kiöntöttem, és "rendes" olajban sütöttem tovább.

Így jártam az
- olívával is, sütve szagos, mellékízt ad. Főzni, nyersen jó -különösen a "Monini Granfruttato" csak nagyon megdrágították, és el is tűnt a boltokból.

 

A pálma- kókusz zsiradékot nagy kiszerelése miatt ki sem próbáltam -szerencsére, mert egy Vega-lakónál ettem benne sütött zöldségfasírtot. Nem írhatom, hogy se íze, se bűze étel volt. Csak illendőségből legyűrtem, de nagyon vissza akart jönni, mert egyedül érezte magát.

 

- A tökmagolaj szenzációs salátákhoz, de óvatosan kell adagolni a, mert lórúgás, erős az íze!

- Szezámolaj, amerikai-mogyoró olaj óvatos mennyiségben a ricaolaj mellett kihagyhatatlan az ázsiai kajákból.

 

- Nálunk sütésre kizárólag a disznózsír (mangalica ha lehet) vagy a normál napraforgó olaj jöhet számításba.

 

- Kacsa, liba zsír ritkán fordul elő nálunk, csak akkor, ha egy, vagy legalább a mája berepül a sütőmbe. Zsiradékát főként csirkemáj sütésre, és főzésekkor használom el.

Előzmény: ketyo61 (93941)
ketyo61 Creative Commons License 2015.05.16 0 0 93941

Talan mar kerdeztem, mi a kulonbseg a kokuszolaj es a palmaolaj kozott? Utobbit itt nagyon sok mindenben talalni, es egy baratnom szinte maniasan nezi mindenen az osszetevoket hogy meg veletlenul se egyen olyat amiben palmaolaj van. En meg azt sem tudom mi az valojaban es miert nem jo.

Előzmény: ZsuR (93938)
ZsuR Creative Commons License 2015.05.15 0 0 93940

:)) Igaz, de hat... valami orom is kell, nem? :))

Előzmény: szálkaaszemben (93939)
szálkaaszemben Creative Commons License 2015.05.15 0 0 93939

". mostanaban annyit beszelunk arrol, mi a jo mit egyunk, mi a rossz, mit ne egyunk..."

Minden ami jólesik, az: vagy törvénybe ütköző, vagy erkölcstelen, vagy árt az egészségnek,,,:-(

Előzmény: ZsuR (93938)
ZsuR Creative Commons License 2015.05.15 0 0 93938

Tenyleg orulok, hogy emlitetted... mostanaban annyit beszelunk arrol, mi a jo mit egyunk, mi a rossz, mit ne egyunk...

 

"We hear a lot about which nutrients and foods can help prevent breast cancer, like strawberries, blueberries, green tea and fish oil, but what about certain foods to avoid? Yes, we know alcohol (like we talked about last week) and coffee have made the list in the past, but did you know that other foods like avocados and peanut butter are also considered to affect our risk for breast cancer?

Read more: http://www.blisstree.com/2011/10/10/sex-relationships/7-surprising-foods-to-avoid-for-breast-cancer-276/#ixzz3aD07rLss"

 

Coconut oil... utana neztem annak is... egyik cikk szerint a legjobb dolog, a masik szerint maga az ordog :)).

 

Szoval... maradjunk annal, hogy moderacio kerdese az egesz?  :))

Előzmény: islamorada (93933)
ZsuR Creative Commons License 2015.05.15 0 0 93937

....annyi az egymassal ellentmondo iras, javaslat, kutatas eredmeny :)).

 

http://foodfacts.mercola.com/lima-beans.html

Előzmény: islamorada (93933)
ZsuR Creative Commons License 2015.05.15 0 0 93936

... viszont tokeletes figyelem felkelto... utana neztem - es a velemenyem ugyanaz - elni veszelyes :)), konnyen bele lehet halni :))

 

http://foodforbreastcancer.com/foods/lima-beans

Előzmény: szálkaaszemben (93935)
szálkaaszemben Creative Commons License 2015.05.15 0 0 93935

Akkor ez olyan, mint a klasszikus "kabátlopás" esete,,,vagy ő lopott, vagy tőle loptak. De mindegy is, a lényeg, hogy rendőrségi ügye volt,,,:-(

Előzmény: islamorada (93933)
ZsuR Creative Commons License 2015.05.15 0 0 93934

Hm... elni veszelyes... :))

 

Annyi minden mas is okozhatja... mostanaban ettem eloszor lima babot - mellrakom meg volt mar ketszer... :((

Előzmény: islamorada (93933)
islamorada Creative Commons License 2015.05.15 0 0 93933

Mintha olvastam volna valahol hogy a lima bab noveli a mellrak lehetoseget. Most nincs idom utananezni de valami remlik. Vagy a forditottja? Nem is tudom...

 

Előzmény: ZsuR (93932)
ZsuR Creative Commons License 2015.05.15 0 0 93932

Bableves... jovo heten csinalom vasarnapi vacsorara.

 

A husveti sonkaleves nagyon izlett, igy aztan sinalok ujra.  Parszor vettem fustolt hust, csulok darabot, pulyka combot - de az ize.. jajj de nem volt az amit vartam... azaz amit a Papus vart...

 

Aztan egy alkalommal a boltban lattam jokepu sonka veget.... 

 

Hogy ezzel milyen finom volt!!! Arrol nem is beszelve, hogy felaron van, es meg sok finom falat van rajta, amit leszeletelek, mielott a levesbe teszem...

 

A legujabb bab-szerelem, a nagy lima bab... 

 

joy Creative Commons License 2015.05.14 0 0 93931

Maradok a rizsnél.
:o)
Érdekes, hogy gurulósra főzik, utána trutyisítják.
Én anyósom miatt leszoktam a gurulósról, csak magunknak lészítek pirított trahonyát -imádom. /Anyósnak azt is nyakon kell önteni v.mi szottyal./

A gurulósról mindig Lüke úr és a tányéron villával üldözött borsószem jut eszembe...
:o)

Előzmény: H_G (93928)
H_G Creative Commons License 2015.05.12 0 0 93930

Persze, ha nem erős szárazon pirítással indítják, akkor olyan lesz kb., mint a zab. De úgy kevesen szeretik, ezért a legtöbb hajdinacsomag már gyárilag előre van pirítva valamennyire.

Előzmény: nagypapi51 (93929)
nagypapi51 Creative Commons License 2015.05.12 0 0 93929

Hajdinát lehet egyáltalán ragacsosra főzni?

Előzmény: H_G (93928)
H_G Creative Commons License 2015.05.12 0 0 93928

Érdekes módon a lengyel-orosz-ukrán reggeli kásához gurulósra főzik a hajdinát (utána tejet adnak hozzá és dzsemet).

 

Előzmény: joy (93927)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!