Otthon en is azt hasznaltam... es az itteninek szagat erzek! A kukorica olaj volt meg egy amit probaltam - de az is fura... a canola az amit el tudok viselni szagilag...
Azt is hallottam, hogy ha nagyon felhevitik az oliva olajat, sok jo tulajdonsagat elvesziti.
Most eppen sutok tocsnit? Latkest? szoval reszelt krumplit... es oliva olajat hasznalok, vajjal keverve. A vaj jo izt es szep szint ad neki... ebben nem banom az oliva izt.
Az oliva nem sutesre valo. Ha sutok olajban akkor repcet hasznalok. Fozni olivaval meg vajjal. Nem varalok sokat... valamennyi szezamolaj van itthon, de kicsi uveg - mert ritkan hasznalom, tonkremegy...
mi, amit meg nagyobb mennyisegben fogyasztunk a hagyomanyos zsiradek (napraforgo olaj, disznozsir, kacsazsir) mellett, az a szolomagolaj, tokmagolaj, mariatovisolaj, dioolaj. mondjuk meg is kell fizetni az arat.
Az nem a pálma-kókusz olaj hibája lehetett, hanem a vegán szakácsé. Ezek teljesen jó sütőolajok szerintem. (A finomítatlan pálmaolajnak enyhe sárgarépaszerű íze van, olyan narancssárgás is, ugyanattól a béta-karotintól.) Ha nem túlfinomított, pláne hidrogénezett, akkor mindkettő nagyon egészséges választás a tudomány jelenlegi álláspontja szerint!
Az 50-es években nagyon sok kókuszolajat használtak az USÁ-ban, de annak ellenére, hogy természettől is elég kemény és elég jól eláll, rutinszerűen hidrogénezték is. Ezután jöttek ki olyan tanulmányok, hogy milyen egészségtelen a kókuszolaj, de ezek valójában a hidrogénezés (azóta közismert) káros hatásait mérték! (Ahogy az egykorú, a kávé ártalmasságáról szólók pedig valójában a dohányzásét.)
Vigyázat: a magyar Aldiban jelenleg is részben keményített kókuszolajat árulnak :(
Számunkra szokatlan mindkettő. Anno, mikor divatba jött kipróbáltam a hidegen sajtolt napraforgó olajat. 1* sütöttem benne szerencsére krumplival indítottam mert furcsállottam az állott szénaszagot -azután rögvest kiöntöttem, és "rendes" olajban sütöttem tovább.
Így jártam az - olívával is, sütve szagos, mellékízt ad. Főzni, nyersen jó -különösen a "Monini Granfruttato" csak nagyon megdrágították, és el is tűnt a boltokból.
A pálma- kókusz zsiradékot nagy kiszerelése miatt ki sem próbáltam -szerencsére, mert egy Vega-lakónál ettem benne sütött zöldségfasírtot. Nem írhatom, hogy se íze, se bűze étel volt. Csak illendőségből legyűrtem, de nagyon vissza akart jönni, mert egyedül érezte magát.
- A tökmagolaj szenzációs salátákhoz, de óvatosan kell adagolni a, mert lórúgás, erős az íze!
- Szezámolaj, amerikai-mogyoró olaj óvatos mennyiségben a ricaolaj mellett kihagyhatatlan az ázsiai kajákból.
- Nálunk sütésre kizárólag a disznózsír (mangalica ha lehet) vagy a normál napraforgó olaj jöhet számításba.
- Kacsa, liba zsír ritkán fordul elő nálunk, csak akkor, ha egy, vagy legalább a mája berepül a sütőmbe. Zsiradékát főként csirkemáj sütésre, és főzésekkor használom el.
Talan mar kerdeztem, mi a kulonbseg a kokuszolaj es a palmaolaj kozott? Utobbit itt nagyon sok mindenben talalni, es egy baratnom szinte maniasan nezi mindenen az osszetevoket hogy meg veletlenul se egyen olyat amiben palmaolaj van. En meg azt sem tudom mi az valojaban es miert nem jo.
Tenyleg orulok, hogy emlitetted... mostanaban annyit beszelunk arrol, mi a jo mit egyunk, mi a rossz, mit ne egyunk...
"We hear a lot about which nutrients and foods can help prevent breast cancer, like strawberries, blueberries, green tea and fish oil, but what about certain foods to avoid? Yes, we know alcohol (like we talked about last week) and coffee have made the list in the past, but did you know that other foods like avocados and peanut butter are also considered to affect our risk for breast cancer?
Mintha olvastam volna valahol hogy a lima bab noveli a mellrak lehetoseget. Most nincs idom utananezni de valami remlik. Vagy a forditottja? Nem is tudom...
A husveti sonkaleves nagyon izlett, igy aztan sinalok ujra. Parszor vettem fustolt hust, csulok darabot, pulyka combot - de az ize.. jajj de nem volt az amit vartam... azaz amit a Papus vart...
Aztan egy alkalommal a boltban lattam jokepu sonka veget....
Hogy ezzel milyen finom volt!!! Arrol nem is beszelve, hogy felaron van, es meg sok finom falat van rajta, amit leszeletelek, mielott a levesbe teszem...
Maradok a rizsnél. :o) Érdekes, hogy gurulósra főzik, utána trutyisítják. Én anyósom miatt leszoktam a gurulósról, csak magunknak lészítek pirított trahonyát -imádom. /Anyósnak azt is nyakon kell önteni v.mi szottyal./
A gurulósról mindig Lüke úr és a tányéron villával üldözött borsószem jut eszembe... :o)
Persze, ha nem erős szárazon pirítással indítják, akkor olyan lesz kb., mint a zab. De úgy kevesen szeretik, ezért a legtöbb hajdinacsomag már gyárilag előre van pirítva valamennyire.