Kérdésem a következő lenne: a jelenlegi 15-ös hűtőspirálomat szeretnén 18-as ra cserélni (ugyan olyan hosszban) , ez deflegmáció növekedést vagy csökkenést eredményez?
Akkor ezek szerint nálatok sincs vezetékes gáz, ahogy nálunk sincs. Azért gondoltam, hogy a tiéd is több fokozatú, mert tavalyelőtt én is beépítettem a vegyes kazánomba egy olasz pelletfejet és annak az elektronikája, öt fokozatban képes növelni a teljesítményt. Persze a finomszabályzós az még jobb lehet.
Jól gondolom, ez egy "maszek" gyártmány? Az enyémhez én csináltam a kazán mellé a pellet-tartályt is, amibe a ferde csiga benyúlik. Belefér több mint 20-zsák pellet. Már a második telet fűtjük vele, de nagyon jól bevált. Kicsit ugyan drágább, mint a vezetékes gáz, de egy rádiós termosztáttal vezéreltetve, teljesen automatikusan magától begyújt amikor kell. A lényeg az, hogy jó legyen a pellet, akkor nincs vele gond.
3évig éltem ott, azóta is vissza járok, több mint 10éve, nem csak a szüreti napokra. Elsőre úgy van, ahogy leírtad, ha bele ásod magad, ugyanaz, mint a pálinka, keresni kell az olyan bort, ami leköti az ember figyelmét és ezek tipikusan nem a nagy nevek. Szekszárdi borvidék szerencsés adottsága, hogy nagyon fel van darabolva, sok a kis műhely, akik csak az eredetiséggel és a minőséggel tudnak fennmaradni. Az igazi arcát ezek mutatják meg.
Nem gondoltam a bankrobbantásra,meggazdagodásra,hanem ahogy Te is mondod "ezt el kell adni"kategóriára.Erre viszont kiváló alkalom a fesztivál.Az a "pálinka szakértő"aki fesztiválon vásárol, nem hiszem,hogy másnap vagy akármikor a multi polcáról leemelné az üveget.Legfeljebb nagybetűs AKCIÓ!keretében.Mondjuk én könnyen vagyok,mert a saját pálinkámat iszom + a másét,ha finom és ingyen van.-:))
Nem hiszem, hogy azért mennek a főzdék fesztiválra, hogy az ott eladottakkal robbantsanak bankot, hanem mert jó reklám. Nem hinném, hogy 1-1 konkrét pálinkájuk helyett valami rosszabbat töltenének az üvegekbe. Bár olyat láttam már, hogy egy főzde standjánál viszonylag olcsóra akciózott, egyébként nem kapható „különleges” pálinkából is lehet inni, és mikor belenyalsz, szinte hallod a fejedben, hogy „ezt vissza ne hozzátok” felkiáltással küldte a főzőmester.
A fesztiválokon inkább azért sok a felejthető pálinka, mert sok nagy (és kis) pálinkamárkának tényleg gyengék a pálinkái. Nemcsak a fesztiválon lehet ezeket nagyon jól eladni „prémium italként”, hanem a boltokban is. Persze a nagyok gyakran futtatnak egy „ultraprémium” sorozatot is, hogy megmutassák, tudnak ők egész jót is, de azt még drágábban adják, így ugyanolyan rossz vétel.
Az további mínusz a fesztiválokon, hogy sok főzde nagyon visszafogott ízekben utazik, és ha nem nyugodt körülmények közt kóstolod, hanem utcán, attól sokszor még ízetlenebbnek tűnnek.
Egy pálinkafesztiválon,ami kellő csinnadrattával van bevezetve sokkal több sznob vesz részt,mint egy házi pálinka versenyen,ahol azért vannak hozzáértők is.És az a sok hozzá nem értő a név után vásárol. Majd otthon nem győzi dicsérni szakértelmét a vendégei előtt.A nagy pálinkafőzők tudnak nagyon jó pálinkát főzni,de minek vigyenek nagyon jót a fesztiválra mikor a közepes minőséget is el tudják adni nem közepes áron.
A tavalyi szegedi pálinkafesztiválon volt szerencsém beszélgetni ismerős főzőmesterrel.Az idő és a "csapásszám"növekedése megoldotta a társaság nyelvét.:))
Nagyokat bólogatok és nem értem miért! Volt felénk egy házipálinka verseny és van tudomásom, hogy nagyon sok, nagyon finom pálinkával neveztek ,persze volt köztük rossz is, viszont,ha elmész egy pálinkafesztiválra ,alig találsz jót! Szekszárdon voltam egy borfesztiválon és a borok pont ellenkezőleg,szinte minden neves borház bora nagyon finom!
Ezt én is tapasztaltam. Több, nagynevű főzde, kereskedelmi forgalomban lévő pálinkáját megízleltem már. És ezidáig számomra mindegyik csalódás volt. Mindig nagy várakozással tekintek egy híres főzde párlatának megkóstolása elé. És mindíg csalódás. Tegnap is valami hasonló történt. Tegnap meglátogattt egy barátom és hozott nekem üveg páleszt. Egy Magyrország keleti részén található híres főzde párlatát. Nagy csalódás volt.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Azért azt nyugodtan hozzátehetjük szerintem, hogy olyan komoly cuccokkal, meg annyi pénzből, azért közülünk is tudnának egy páran, olyan jó páleszt főzni, mint ők.
A környezetemben is van három híres főzde, minden alkalommal kifejtem tiszteletemet a munkájukkal kapcsolatban, ha szóba kerülnek! Az már másik kérdés,hogy mindegyik nagyon finom pálinkát főz a hozott jó cefréből ,viszont a saját pálinkáit nem minősítem ,mindig megvárom ,hogy más tegye és a környéken keveseknek más a véleménye! Azt is el kell ismernünk,hogy a piac őket igazolja ,mert megélnek belőle!
Én még a főzőmestere előtt is megemelem a kalapom, de többször is. De nem a zeller, meg sütőtök pálinkák miatt, hanem a büszke és készséges "tárlat-vezetése" miatt, 2012.02.11.-én. az alakuló új főzdéjükben.
Martfűn voltunk éppen és a jó délelőtti fürdőzés után, jó szokásomhoz híven, felhívtam a Szicsek főzdét, hátha megnézhetjük. Igaz szombat volt, kint mínusz 8°C, de hátha.
A főzőmesternél csörgött a telefon. A bemutatkozás után mondtam, hogy mit szeretnénk és mivel közel lakott a főzdéhez, azt mondta rendben kinyitja, mert most nincs műszak.
Azért gondoljatok bele, szombaton délután 4-kor kinyitotta a főzdét, egy teljesen ismeretlen pesti otthon főzőnek. Megmutatta a régi "technikát" is, de nagyon büszkén az újat is, amit hamarosan üzembe helyeznek. Hát volt mit nézni. Négy darab Hagyó-Spirit cefréző üst várt a beüzemelésre és 4-db finomító üst fényeskedett mellettük. Komolyan mondom a mínuszok ellenére is melengető érzés volt.
...........
......az is jó érzés volt, hogy ez mind magyar gyártmány...
Le a kalappal Szicsek úr műve előtt! Az én pálinkáról alkotott képem ízvilágilag távol van ezektől az italoktól! Csak a hagyományos kisüsti eljárással készült pálinkát szeretem ,főzdeit és otthonit!
Többször kifejtettem ,hogy miért! Az is biztos ,hogy nem egyformák az ízlések és aki a tornyost szereti fogyassza egészséggel!
Én ugyan nem láttam azt az olasz filmet, de ha elkezdték a Csernobil közeli erdőket kivágni és olcsón eladni, akkor az abból készült pellet bizony lehet ilyen...DD...
OFF: van itthon egy használaton kivüli carborobotom... épp a méhbe készülök leadni, mert felújitásra szorul és senki nem ad érte többet, mint a MÉH ára, én meg nem használom, csak útban van...
De ha valakinek van ötlete, mely része használható fel a késöbbiekben főző épitésére, akkor ne tartsa magában, azon részei újrafelhasználásra kerülhetnek :)