Keresés

Részletes keresés

LeilaAtreides Creative Commons License 2009.11.21 0 0 4800
Sziasztok,
nagyon sok hasznos infót találtam a beszélgetéseitekben, ezúton is
köszönöm mindenkinek, aki rászánja az időt, hogy otthonragadt honfitársainak
segítsen (fogalmatok sincs, mennyit jelent mindez nekünk!).
Cafrinka, remélem, sikerül zöld ágra vergődnöd, és az Ünnepek boldogságban érnek!
Az én kérdésem az lenne felétek, hogy hol lehet szakmát tanulni Svédországban?
Bölcsész végzettségűek vagyunk a párommal, és szeretnénk igazi, kézzel fogható szakmát tanulni Svédországban, hogy annál is könnyebb legyen ott munkát találni és letelepedni(ja, munkanélkül maradt 30-asok vagyunk).
Az interneten azonban a legtöbb oldal svédül van, és mi csak most kezdenénk
hozzá a nyelvtanuláshoz (természetesen elengedhetetlennek tartjuk a kinti letelepedéshez). Addig, amíg nem szerzünk alapfokú nyelvtudást, nincs esély
szakmát tanulni kint? Külföldiek ill. betelepülők számára való szakmai képzésekről (angolul) nem tudtok valamit? Sha angolul nem is, de svédül szakmát hol szerezhetünk?
A segítséget előre is köszönöm!
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.21 0 0 4799
Tudnatok ajanlani sved v dan utazasi irodakat...?
Koszi...:)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.21 0 0 4798

lelkesz q,

 

szerintem feltétlen menj el a "Gamla Stan"-ba, ez a régi városrész. Nagyon hangulatos, én imádom.

Aztán a Drottningsgatan, mint bevásárló és sétálóutca.

 

Előzmény: lelkesz g (4795)
lektor Creative Commons License 2009.11.20 0 0 4797
Előzmény: lelkesz g (4795)
lektor Creative Commons License 2009.11.20 0 0 4796
lehet.
Előzmény: Haani (4794)
lelkesz g Creative Commons License 2009.11.20 0 0 4795
Nagyon nem szeretnék sekélyes hülyeségekkel zaklatni senkit, de ha valakinek lenne valami jó ötlete, hogy Stockholmban mit érdemes csinálni egy hosszú hétvége alatt, akkor megköszönném a jótanácsait. (Múzeumnézegetés helyett inkább a város "lényege", hangulata lenne a fontos). Köszi szépen, gynemeth78@yahoo.com
Haani Creative Commons License 2009.11.20 0 0 4794
Most akkor szakszerv. nélkül is lehet A-kassát fizetni vagy nem?:)
Köszi az infokat:))
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.20 0 0 4793

OFF:  horgolotucske

Örömmel olvasom, hogy van olyan iskola, ahol követelnek is valamit!

Megnéztem a neten a Norra Real-t, tényleg nem tűnik rossznak.

Ugyanis borzalmasnak tartom, hogy az iskolában nem lehet rászólni semmiért a gyerekre, sem azért, mert zavarja az órát, sem azért, ha egyáltalán be se jár.

Sőt, a szülőket sen hívhatják fel, hiszen a gyereknek jogai vannak!

 

Négy gyerekpszichiáter-orvos ismerősöm van, tele a rendelés olyan gimisekkel, akik "orkar inte", ők nem bírják ezt hajszát, meg egyáltalán...

 

Szóval ne aggódj, nem csak a Te gyermekeid panaszkodnak.

De érdekelne komolyan Norra Real, a Te szemeddel. Oda be kell járni rendesen? Gondolom igen. Tényleg tetszik,még olvasgatom majd az oldalát, mert most csak gyorsan átfutottam rajta. :)

 

OFF vége.

Előzmény: horgolotucske (4791)
lektor Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4792
nem kell szakszervezeti tagnak lenni az A kassához. viszont 6 hónapi tagság kell ahhoz, hogy valaki munkanéküli segélyt kapjon ha munkanélküli lesz.
Előzmény: horgolotucske (4785)
horgolotucske Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4791
ginewer igazad van sokban amit mondtál. De én a több kezdö fizetést azért kaptam mert minden tantárgyból ötösöm volt egy kivétellel.Mindezt azért mondtam hogy érdemes tanulni és hajtani mert igen is számit itt én kaptam több pénzt nem a svéd aki itt szuletett ugyanaz a beosztás ugyanannyi végzettség ugyanannyi tapasztalattal.Igen amagyar iskolarendszer az jó. De ha egyetemre akarsz menni meg kell irnod a högskole prov-ot ami egy álltalános vizsga az összes tantárgyból angol svéd nyelvböl stb.Megvan adva az idö azt hiszem 4 órád van ennyit adnak rá.Ha ezt megcsinálod akkor a megfelelö pontszámmal amit elértél bevesznek az egyeteemre. Azonkivul amikor én jártam gimnáziumba itt 2 ´rát adtak a vizsgára az is ugy folyt mint az egyeti vizsgák nagyon szigorúan.Itt nincs duma meg csalás a pontszám beszél és megvan a helyed ajegyedet a pontszámok alapján kapod meg..Azt hiszem ez demokrácia amikor mindekinek van lehetösége egyetemre járni.
A kislányok Stockholmba járt a Norra real-ba latin szakon végzett és ez svédország egyik elit iskolája.Nagyon sokat panaszkodott iszonyu szigoruak.
Előzmény: Törölt nick (4789)
horgolotucske Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4790
Haani! hát hidd el segiteni akartam az volt a szándéekom.Namost azok után amit te itt elmondtár szerintem feketén van alkalmazva a párod. A fönöke maszek és megtudja oldani valahogy hogy alkalmi munkásként vette fel. Ne szóljatok neki semmit de minél elöbb tanuljatok meg svédul a könyvtárban is leet kölcsön venni nyelvtanfolyam könyvet amit egy honapig használhatsz. Kérj meg ismeröst akinek van személyi száma és kivehet a könyvtárból könyvet. èn azért csendesen megkérdezném ezt a szakszervezetet az A-kassa miatt és ha furcsán viselkedik a fönök rögtön abbahagynám atémát. Sajnos nem lehet mit csinálni tul nagy a hatalma ennek afönöknek ha nincs szerzödés. Belehetne csapni hogy ahol laktok aki kiadja aszobát vagy a lakást az kér alkalmazási igazolást. robáld meg kicselezni hogy legyen papir a kezetekbe hogy dolgozik. Ez a papir a régi munkaheltöl ha megadja ez a fönök a belépö jegy amikor ujj állást keres mert kérnek referencet= hivatkozást a munkáltatók. Remélem sikerul szurkolok neked csak ovatosan próbáljátok meg.
Előzmény: Haani (4787)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4789

Elnézést kérek az "alacsonyabbak az elvárások" című kijelentésemért.

Valójában másoktól "loptam".

Az egyik ismerős gimnazista fia jött ki, ő mondta, hogy pl. matekból azt tanulják, amit otthon negyedik-ötödikben, általánosban.

A másik két ismerős gyerekei egyidejűleg végzik a magyar iskolát is magántanulóként, mert nem fogadják el az itteni iskolai végzettséget Magyarországon, csak alacsonyabb szintűnek. Pl. hiába van svéd éterrségid, M.o-is kell érettségi vizsgát tenned, amennyiben ott akarnál egyetemre menni.

 

Az,hogy egy svéd, vagy adott esetben egy olyan külföldi, aki itt élte le az életét és itt tanult, természetes, hogy magasabb fizetést kap. Hiszen nincs diszkrimináció, csak egy kicsi.

A kórházban az a doktornő, aki ugyanannyi idős, ugyanannyi gyakorlata van, több fizetést kap, mint a vele egyidőben érkezett magyar doktornő. Pontosabban mindketten magyarok, de az egyikük Finnországban járt gimibe. Ennyi a különbség. Ugyanazon a napon léptek be és mindketten Magyarországról jöttek....

 

Ez van, el kell fogadni. Sokmindenhez hozzá kell szokni, ha az ember egy új országba költözik.

Előzmény: horgolotucske (4779)
Haani Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4788
Később ha már nekem is lesz munkám, ő is szeretne nyugisabb helyre menni dolgozni. Folyamatosan lesem a netet, festőre mindig szükség van. Van pl olyan országos cég, akihez folyamatosan lehet jelentkezni, mert állandóan várják az új jelentkezőket. Van űrlap amit ki kell tölteni és beküldeni. Csak hát még nem tud svédül....úgyhogy ez csak akkor jön létre ha ő is iskolába tud menni. De igyekszünk!:)
Haani Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4787
Egy vállalkozóhoz van bejelentve, tetőtereket csinálnak. Új házak tetőterét csinálják az üresből a burkolásig, mindent. Amúgy festő a szakmája. Nyáron garázsokat is késziitettek, meg teraszt, ilyesmit. De elég zavaros, mert nincs pl órabérük, szabijuk. Ha nem dolgoznak nincs pénz. Konkrét munkaszerződést nem láttunk, amiben minden benne van. Egyszer kellett kérnünk munkáltatói igazolást a tartózkodásihoz, oda elfogadták. Furcsa nekünk is. Mintha direkt nem mondaná el a főnök az infokat, nehogy tisztában legyünk mindennel..... Köszönöm a segiitséget! Sokat jelent!:)
Előzmény: horgolotucske (4786)
horgolotucske Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4786
haani mi a férjed mit dolgozik mi az állása foglalkozása,mond meg és megkerem a fack föreninget neki. Tehát például szakács amivel alkalmazva van papiron.felrakom a linket ide nektem leforditva magyarul ok?Kulönben a papir nélkul dolgozóknak is van szkaszervezetuk= fack förening .
Előzmény: Haani (4784)
horgolotucske Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4785
haani az A-kassa az egy része a szakszervezeti dijnak. Tehát be kell lépnie a szakszervezetbe elöször hogy tagja lehessen.Ha például épitömunkás akkor abba a csoportba irják be mint tagot az épitömunkások szakszervezeti csoportjába. Kulön csopot van a kulönbözö munkákra. Belép a szakszervezetbe meg az A-kasszába és utána kilép a szakszervezetböl de nem az A-kassából azt továbra is fizetnie kell.Monja meg a fönöknek hogy csak addig engedje belépni amig regisztrálják hogy meglegyen a papirja és Ö megigigéri hogy rögtön kilép és csak az A kasszát fizeti tovább. A fönök nem akarja hogy belépjen mert rögtön beavatkozik az szakszervezet mindenbe ami a munkahelyen van a ffizetésbe a munkaidöbe a munkavédelmi eszközökbe meg ilyenekbe avatkoznak bele. De ha a férjed nem lép be nuncs joga A-kassara amikor munkanélkuli lessz nem kap segélyt onnan. Szepen kell beszéni a fönökkel és menni fog biztosan. Azon kivul ha dolgozott 1 évet ugyanannál a munkáltatónál nem kell eggy munkahelyen helyileg eggyhelyen, lehet mozogni a munkáltatón belul akkor Ö lasad= ez azt jelenti hogy aszakszervezet nem engedi kirugni hanem fast anställd= azt jelenti hogy törzsmunkás állando jellegu alkalmazott magyarul lessz.Hat remélem érted látszik hogy sokáig éltem itt már alig tudok ilyet magyarul elmondani hogy érthetö legyen.bocs
Előzmény: Haani (4784)
Haani Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4784
Aki el tudná mondani, az érdekelne, hogy működik az A-kassa. Tényleg úgy van hogy belépsz egy szakszervezetbe, és amit a fizetésedből a szaksz. levon egy része az A-kassába megy? Nem vagyunk tisztában ilyesmivel. A párom már sokszor mondta a főnökének hogy szeretné fizetni, de mindig elfelejtődik.......
Haani Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4783
Tudom hogy van esti...de sajna sokszor 7 után ér haza... a suli meg fél 5-8-ig van....szóval ez iigy nem jó... majd ha lesz melóhelyem, és könyebben leszünk, talán ő is el tud menni és tud majd jobb munkahelyet keresni...de addig várunk.
horgolotucske Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4782
ja és kulönben még erre a kijelentésre hogy alacsonyabbak az elvárások muszály elmondanom hogy mikor állást kerestem él elövettem a gimnáziumi bizonyitványomat 500 koronával magasabb fizetést kaptam direkt mert az összes tantárgyból egy kivételével(( a kivétel az VG-volt ami 4-esnek felelmeg) a legmagasabb eredményem volt ami MVG itt svédben.A szakszervezet háborgott a fönökom monta hogy mivel nekem jobb volt a bizonyitványom mint normális an elöfordul igy jogom van magasabb kezdö bérhez mint másoknak ugrálhatnak amit akarnak a szakszervezetesek.
Előzmény: horgolotucske (4779)
horgolotucske Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4781
Haani miert nem tud a párod este járni az sfi-re? Az a gimnáziumban van esténként svenska som andra språk. SFI aneve azt hiszem és jár neki jogosult a CSN-töl az arésze a kölcsönnek ami nem visszafizetendö az kb 2500 kr.
Előzmény: Haani (4780)
Haani Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4780
Hát aki egyedül van annak vagy tudni kell svédül, vagy lenni kell munkájának......nagyon nehéz lehet...
Én a párommal vagyok, neki van munkája szerencsére. Csak ő meg úgy ahogy mondod nem tud iskolába járni....szóval ez ördögi kör valamennyire.
Én biizok a jövőben és tudom hogy sikerülni fog amit elterveztem. Csak iigy lehet hozzáállni...:)
Amúgy van egy osztálytársam, magyar lány. Mivel ő egyedül van, 3 hónapon keresztül kell hogy legyen heti min 10 órás állása. MOst telt le neki a 3 hónap iigy, szóval tegnap volt a bevándorlásiban, iigy fogja megkapni a tartózkodásit.
horgolotucske Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4779
ginewer remélem viccelsz amikor azt irod hogy idézek``Persze itt lényegesen alacsonyabbak az elvárások, de akkor se!`` En itt végeztem a gimnáziumot media linje ha jól emlékszem 5 terminer és az 2,5 év.Magyar gimnáziumom volt természetesen amikor idejöttem söt föiskolát is végeztem magyo-on ,de azt irtam be akérelembe mindenutt hogy csak álltalános iskolát végeztem magyo-on mert kulönben nincs jogod fizetteten végigjárni ujra itt svédországban.Namost ha itt járod a gimnáziumot jogod van kölcsönre az kb 6000 kr plussz igyenes rész az azt hiszem 2500 korona azt nem kell visszafizetni. Akkor már van a zsebedben amig tanulsz kb 8000 kr adó után két és fél évig. Plussz kapsz támogatást a lakbérbe ami jár minden tanulónakaz kb a fele a lakbérednek na ennyit. De tanulni kell és komolyan veszik kulönben nem fizet a CSN.
Előzmény: Törölt nick (4771)
marjori Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4778

remek.

 

nekem az nem világos hogy kimegy valaki, 3 hónapig maradhat "munkát keresni", addig tán personnummert sem kap. Utána vagy van munkája -akkor nincs ideje SFI-zni, vagy nincs, de akkor nem is maradhat kinn, vagy tévedek?

 

mondjuk engem nem érintett, de van aki ezeket a köröket futja a környezetemben.

 

Tudom,a ki férjhez megy az más, de aki "egyedül" érkezik, azzal mi a helyzet?

cafrinka Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4777

Én ismerek olyan embert,aki igen,konkrétan a párom csoporttársai,néha összejártunk,olaszok és a mindketten a SAS-on tanulnak,kb. 2 éve vannak Svédországban.Különben,amikor a párom munka mellett akarta csinálni,akkor azt mondták neki,hogy amennyivel kevesebbet fog keresni a munkahelyén,azt kb. kompenzálja az a pénz,amit ezért kapna.

 

Egyébként,ha választhatnék,hogy munka,vagy SAS gondolkodás nélkül mennék dolgozni.

 

Blekingeben élünk,egy kis városban.Ott Göteborg közelében,szerintem könnyebben találsz majd munkát,a múltkor pont nézegettem,hogy ott már dolgoznék,ha a közelben laknék. Itt elég rázós felénk a dolog,de meg fog oldódni,egyszerűen,nem lehet másképp!

 

Haani,érdeklődj a csoporttársaidtól,kérdezd meg ők mit tudnak a SAS-ról,nyelvgyakorlásnak sem utolsó:)

Vagy kérdezd meg a tanárnődet,én még itt nem találkoztam olyan tanárral,aki ne tett volna meg mindent a csoportjáért,biztos szívesen ad tájékoztatást,ha odamégy hozzá és kérdezel.

Előzmény: marjori (4775)
Haani Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4776
Nem egészen értem most amit mondtál:) Szóval a SAS én úgy tudom ha elvégzed 9.osztálynak felel meg. Akkor hogy hagyjam ki? Nem arra gondolsz hogy ezután már ne menjek gimibe? Mert elég a 9-es szint?
Én is azért hajtom a nyelvet egyébként, mert azt gondolom ha normális munkahelyet szeretnék nem a végzettség a fontos. Ha látják hogy igyekszel a munkában, és a nyelvtanulásban az pozitiiv nagyon. Minél hamarabb meg szeretnék tanulni, nem akarok makogni, mint sok más országból érkező, akik tesznek nagyot mindenre, csak a segély akár évekig!!! Asszem mindenki érti...:)
Előzmény: marjori (4774)
marjori Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4775

a pénzt EU-ból érkezök nem vagy nagyon nehezen kapnak. (Kapott itt valaki valaha az elsö években?)

 

A belinkelt SFI bonus is menekültekröl szólt, nem EU állampolgárokról.

 

 

Előzmény: Haani (4772)
marjori Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4774

"Remélem, nem várják el tőlem, hogy itt újra elvégezzem a gimit!"

 

a 7-9. arra vonatkozik hogy a Svédországban élö nem svéd anyanyelvü gyerekeknek kell ezt a szintet teljesíteni 14-15 évesen SVÈD NYELVBÖL.

 

Ha ezen túl vagy (jobban beszélsz mint egy 15 éves aki itt született) hagyd ki a SAS-t.

 

Nem akarok semmi jónak elrontója lennni :)

Előzmény: Törölt nick (4771)
lektor Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4773
Remélem, nem várják el tőlem, hogy itt újra elvégezzem a gimit! Más nem is kéne! Persze itt lényegesen alacsonyabbak az elvárások, de akkor se!

 

akkor annál könnyebben végeznéd el. az igazság az, hogy a svédeknél többet számit a kevésbé értékelt svéd végzetség, amivel sokkal több esélyed van munkát kapni. az én feleségem sem ment semmire (25 éve) az otthoni végzettségével, szinte elöröl kellett kezdenie mindent.

Előzmény: Törölt nick (4771)
Haani Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4772
Köszi! :) És azt honnan tudhatnám meg, hogy kaphatok-e pénzt? Azt meg tudnád mondani?
Különben nekem is sürgető nagyon a munka.....de hát ha nem találok, akkor inkább suliba megyek.:)
Előzmény: cafrinka (4770)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4771

Haani,

 

Köszönöm a felvilágosítást!  :))

Azt hiszem, ezt a SAS-t kihagynám. Remélem, nem várják el tőlem, hogy itt újra elvégezzem a gimit! Más nem is kéne! Persze itt lényegesen alacsonyabbak az elvárások, de akkor se!

 

Én is inkább munkába állnék. Januárra tervezem a rohamot munkaügyben. Már kitöltöttem az Arbetsförmedlingen lapján a CV-met, minden megvan. Majd be kell vinnem az eredeti bizonyítványokat.

 

Haani, cafrinka, ti merre éldegéltek? Én Göteborg vonzáskörzetében. Errefelé keresnék munkát.

 

 

Előzmény: Haani (4768)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!