Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

summarygloss 2006. okt. 11. © 11381

Kedves Zöldövezeti,

 

elnézést a késői válaszért - (vízkő a HMV-rendszerben téma).

 

Praktikus tanács 1: előremenő HMV beállítása ne legyen 55 C foknál magasabb.

Praktikus tanács2: kémiai vízlágyító + szűrő közvetlenül a vízóra után. Innentől viszont a csapvized ihatatlan - vagyis "nem egészséges mértékben sós". (Azért nem elektromos vagy mágneses vízlágyító, mert ott a víznek csak a fizikai tulajdonságai változnak meg, az összetétele nem, és nyomásváltozás <szivatttyú> vagy nagyobb melegítés <hőcserélő> hatására ezek a kedvező fizikai tulajdonságok bizony visszaállnak kedvezőtlenné.)

 

Ami a fémek elektrolitikai sorrendjét illeti: valós a veszély, persze a folyamat lassú. A réz megeszi a vasat, a vas/acél az alumíniumot. Közvetlenül nem is szokták ezért összekötni (pl. réz csatlakozóval nem szerelik a radiátort), hanem nikkelezett kötést használnak. Mennyi időt bír ki? Öt-tíz évet, attól függ, mennyire lágy a fűtési rendszerben a víz, milyen az áramlási sebessége és még millió dologtól.

Előzmény: Törölt nick (11274)
saaandor 2006. okt. 11. © 11380
Igen, turbós, Gimax 24k típus
Előzmény: Lacivill (11378)
MZ/Y 2006. okt. 11. © 11379
Nem egészen. Ez az IsoTwin van nekünk és ez csak kb. 11 kW-ig tudja magát visszafojtani. Olyat keress, hogy H-mod. Ráadásul belül van egy kis tárolója - nem tudnám konkrétan leírni, miért, de nem vagyok vele megelégedve.
Én arra gondoltam, hogy egy kazán + külön egy tárolós kazán a HMV-re. Most drágább (hogy mennyivel, az függ attól, hogy mennyivel olcsóbb kazánt tudsz venni a fűtésre), de hosszú távon illetve komfortban megtérülne.
Előzmény: KareninaAnna (11375)
Lacivill 2006. okt. 11. © 11378

Ez turbós készülék?

 

 

Előzmény: saaandor (11376)
Droopy 2006. okt. 11. © 11377
Ez igy ranezesre winwatt kalkulacio. def -15/+20 fokos teli gorbevel
Előzmény: Törölt nick (11362)
saaandor 2006. okt. 11. © 11376
Hát, de a biztonsági előírásokat sérti, hogy a függőleges kéménnyel szerelt cirko nem működik biztonságosan TÉLEN: tehát-sajna?-ez a kivitelezés nem biztonságos. Stori: amikor kifizettem az 50 ezret a kéményre a boltban, akkor a fizetés után megjegyezték, hogyha vízszintes kivitelezésű kéményre készült volna a terv, akkor ezt 2 ezerből megúsztam volna.
Perelni persze nem akarok, majd házilagos vízszintes kivitelezést választok (persze szakember köreműködésével)
De hogy is van ez? A terveket engedélyezőnek nincs köze ahhoz, hogyan fog működni a készülék?
Előzmény: Törölt nick (11371)
KareninaAnna 2006. okt. 11. © 11375

Egy mérnök már kiszámolta a hőveszteséget: 11.5kW.

A Saunier Duvalnál van ISOTWIN F24 E típusú kazán, az külön tárolós? Valami ilyemire gondoltál?

Előzmény: MZ/Y (11373)
urbancsok 2006. okt. 11. © 11374

Nem kell a melegvízre külön számolni, mert akár kombi, akár tárolós a kazán, egyszerre csak egy funkciót (HMV vagy fűtés) lát el.

Ha a 3 WC egyben 3 fürdőszobát is takar, akkor kizárólag tárolós készüléket lehet beépíteni. Illetve lehet kombit is, csak melegvized nem lesz.:(

kazáncsaládot tudok javasolni, melyeknek nem csak a prospektusukban szerepel az "Energiatakarékos és környezetkímélő" üzemmód.

Előzmény: KareninaAnna (11361)
MZ/Y 2006. okt. 11. © 11373
Egy dolgot felejtettem írni.
Én erőteljesen elgondolkodnék egy külön kazán + külön tárolós HMV kazán beszerzésén. Egyrészt, esetleg elég lenne egy kisebb, olcsóbb 18 kW-os kazán (ami csak önállóban létezik tudtommal, kombiban nem), másrészt val'szeg nőne a kazán(ok) élettartama. Egy kombinál, ha fűtés közben melegvizet engedsz, leáll, átkapcsol HMV-re, bekapcsol, aztán megint leáll, visszakapcsol fűtésre. Egy öt tagú család már elég sokszor megszakítgatja a fűtést. És lentebb volt szó róla, hogy a kazán annál tovább bírja, minél többet jár egyhuzamban.

FONTOS: Én ugyan írtam kW-okat, de mondhatni ex-has, mindenképpen ki kellene számíttatni a ház tényleges hőveszteségét!!!
Előzmény: KareninaAnna (11367)
saaandor 2006. okt. 11. © 11369
T Fórumlakók és olvasók, vettünk tavaly egy Termomax cirkot, amivel télen rengeteg gondunk volt, garszerelővel összevesztünk. Rengetegszer leállt, az összes hibajelzést kiadta, a legszebb az volt, amint egy téli vasárnap e01-es,elektronikus probléma hibajelzést adott. A még rosszabb az volt, hogy ezután két óra múlva "megjavult". Na, gondoltuk, ezt ki fogjuk cseréltetni, erre képzeljétek, a cirkonk egész nyáron működött (még amikor befűtöttünk akkor is), de télen valószínűleg megint nem fog, mert a kéményére ráfagy a vízgőz és akkor nem szellőzik rendesen és akkor... és akkor... De tény, hogy ez így van, ezt a befagyást szívtuk télen. Nade, hogy most jön a tél, elgondolkoztam, hogy EZT a tervet a Tigáz engedélyezte, valószínűleg 5678 ilyen tervet engedélyeztek és feltehetően nem volt sehol baj (vagy csak nem mertek szólni a tulajok)?
Persze, elmehetek a Tigázhoz szólni, hogy mi van, ha engedélyezték és mégsem működik? Csak ez furcsa így. Hogy van egy drága cirko, ami időjárásfüggő? Szóval ezt tök nem értem. És az egész felszerelés és kivitelezés szabványos kivitelben történt. Mi legyen a következő lépés? Persze, elmegyek a Tigázhoz, mint engedélyezőhöz. Csak ez egy furcsa történet: mintha megint én lennék a hülye.
Megírtam nekik, (hivatalosabb stílusban), amire a Tigáz-becsületére legyen mondva- emailfordultával a következőket válaszolta:


TISZTELT ...................ÚR

A FOGYASZTÁSI HELY ISMERETE ALAPJÁN A GÁZTERVEZŐVEL KELLETT EGYEZTETNIE A KÉSZÜLÉK ELHELYEZÉSÉT, KIVITELEZÉSI LEHETŐSÉGEIT. HA AZ AKTUÁLIS ELŐÍRÁSOKNAK EZ MEGFELELT AKKOR A TERVJÓVÁHAGYÓINK HOZZÁJÁRULNAK A SZERELÉSI MUNKÁLATOKHOZ, KETTŐ ÉVIG. TEHÁT A TAPASZTALAT ÉS A GYAKORLAT NAGYBAN KIHAT A VÉGEREDMÉNYRE.

ÜDVÖZLETTEL .......................ÜGYINTÉZŐ CC. MISKOLC

EZek után már csak az a kérdés, hogy kit jelentsek fel ebben az ügyben: magamat?

Előzmény: MZ/Y (11368)
MZ/Y 2006. okt. 11. © 11368
Ha változik a kazán, akkor újraengedélyezés - legalábbis a kéményseprőknél biztosan.
Előzmény: KareninaAnna (11367)
KareninaAnna 2006. okt. 11. © 11367

Köszönöm Mindenkinek a hozzászólást!

 

Nem vagyok szakértője a dolognak (gondolom ez egyből kiderült:), ezért csináltattam is teljes gépészeti kiviteli tervet 120e pénzért! Amit bemásolta, az csak a hosszú számítások vége a tervben. A ház szintén 37,5-es ytong és a 200m2-ben benne van egy 10m2-es fűtetlen kerti tároló (ez tehát kiesik, mivel főfallal van elválasztva a lakástól) és egy kisebb hőigányű 21m2-es garázs. Az alsó szinten padlófűtés lesz, a felsőn csak a fürdőkben. Ha már ezzel a kazánnal van beadva és jóváhagyva a gázterv (kéményseprőknek, gázosoknak) akkor a kazán típusának megváltoztatása esetén újra kell engedélyeztetni? Vagy minden további nélkül beszerelhető az Enginer által javasolt Themafast F 25 E H-mod típusú kazán? Ugyanaz a füstgáz elvezetése? A kémény egyébként Leier LT (Turbo) 16-os.

MZ/Y 2006. okt. 11. © 11366
A melgvíz előállítást nem fűtés közben csinálja, hanem helyette: míg melegvizet készít, leáll a fűtéssel, úgyhogy a HMV készítés hőigényét nem kell hozzáadni a fűtés hőigényéhez.
Tényleg kellene csináltatnod egy korrekt fűtéstervezést. Igaz, bele kerülhet akár 50 e pénzbe is, de ha tényleg jó, akkor meg is térülhet az ára. (Nem veszel feleslegesen nagy kazát, radiátorokat.) Ha az megvan, akkor csak egy tanács: akkora kazánt vegyél, amelyik tudja a kiszámított értéket hozni + egy keveset* (mert pl. 3 napig még 3 fokkal hidegebb van, mint amire a számítás készült, na meg szellőztetsz a legnagyobb hidegben is) és ha lehet, minél jobban vissza tudja venni a teljesítményét. SD-nél a H-mod kazánok ilyenek, de biztos van más márkánál is ilyen.

* A plussz teljesítmény nem biztos, hogy kell, mert a tervezők is rá szoktak hagyni - ezt tisztázni kell vele.

Ami probléma lehet, ha kifizeted a tervezést és rossz számítást kapsz... Én fizettem és a tervező ugyan biztos jól számított, de olyan ráhagyást csinált, hogy bődületes nagy radiátorokat tervezett. Aztán kiderült, hogy áttételesen ismerjük az egyik kollégáját, Ő 2 szobát újraszámolt és gyakorlatilag a fele hőigények jöttek ki. Ehhez hozzáadtam még vagy 10 %-ot és akkora radiátorokat vettünk. Na, ez meg kevés egy kicsit, de nem vészes.

Hogy bonyolítsam, én ragaszkodtam a 2 termosztátos verzióhoz (radiátoroknak és a padlónak), ami utólag nem volt jó ötlet. Ha csak az egyik termosztát kért fűtést, olyan kevés hőigény volt, hogy a kazán állandóan ki-be kapcsolt. Azóta a padló termosztátját kikötöttem. Úgyhogy - szerintem - jobb, ha csak egy radiátoros szobából megy a vezérlés (a leghidegebből), a többi radiátorra termofej, a padlófűtést pedig hozzá kell igazítani a radiátoros fűtéshez. Erről Urbancsok topiktárs tudna többet írni.

Hú, de hosszú lett...
Előzmény: KareninaAnna (11361)
MZ/Y 2006. okt. 11. © 11365
Szerintem van valami szabvány, hogy hány fokos kinti hőmérsékletnél számolják. Bár az építész nem hiszem, hogy nagyon otthon lenne ezekben a számítgatásokban.
De én keveslem. A mi 115 m2 (+ 25 m2 fűtetlen garázs) Ytong 37.5-es házunkra kb. ennyi.
Előzmény: enginer (11364)
enginer 2006. okt. 10. © 11364
Ez a 11.5 kW a maximum hőveszteség lehet felkerekítve.
Előzmény: Törölt nick (11362)
enginer 2006. okt. 10. © 11363

Ha a télihőveszteséged 11,5kW, akkor nem érdemes olyan kazánt venni aminek a minimum teljesitménye 9,6kW (Vaillant).

 

A Galaxy nem is biztos, hogy H-mod,

de egy Themafast F 25 E H-mod szerintem bőven elég lenne neked, és még jóval olcsóbb is.

 

Előzmény: KareninaAnna (11361)
KareninaAnna 2006. okt. 10. © 11361

Szia! Köszi a választ. Nem kicsit keseredtem el.

Igen csinált hőveszteség számítást:

"Teljes épület

Téli hőveszteség: 11.5 kW

Energetikai számítás Használat jellege: folyamatos

Külső felület: 520.6 m2 Fűtött épület térfogat: 570.7 m3

Számított fajlagos veszteség: 0.411 W/m3K Megengedett fajlagos veszteség: 0.647 W/m3K

Az épület az energetikai számítás alapján MEGFELELŐ."

 

Szóval tényleg nagyon sok az a 35 KW. Azért a melegvizet is ez a kazán állítja elő, így azért arra is kell számolni, nem?

 

A SD kazánról ezt írja a prospektus

"Energiatakarékos és környezetkímélő
- a szélessávú (17-100%-ig) lángmoduláció révén kis teljesítménynél csökken a ki-bekapcsolások száma, és ezzel megnő a hatásfoka
- a kevesebb ki-bekapcsolás kevesebb szennyező és kisebb zajkibocsátást jelent
- változtatható fordulatszámú ventilátor › tökéletesebb égés, jobb hatásfok"

 

Így elvileg ez a készülék kisebb felhasználás mellett is jó hatásfokú.  Egyébként van valamilyen kazán, amit konkrétan ajánlani tudnál?

 

Előre is köszi!

Előzmény: urbancsok (11360)
urbancsok 2006. okt. 10. © 11360

200 m2, és most épül? Akkor a tervező végzett hőveszteség számításokat is. Ez kötelező. Nos, az érvényes szabványok szerint ez az érték kb. 50-60 W/m2.

Ha ez így van, akkor - némi légcseréből adódó veszteséggel is számolva - elég egy 20 max. 24 kW-os kazán. Ha esetleg az is fontos lehet, hogy mennyit fogyaszt és mennyi az élettartama, akkor célszerű a kondenzációs kazánt választani. (már ha valamelyik az, bevallom nem ismerem ezeket a típusokat). 

A nagyobb teljesítmény mindössze két gondot okoz:((

- magasabb fogyasztás

- rövidebb élettartam 

Szerintem nem jó szakembereket választottál.

Előzmény: KareninaAnna (11357)
monyesz 2006. okt. 10. © 11359

Okozhat gondot, jó lenne tudni, hogy mi alapján lett belőve a 28 ill. a 35 kw. Magyarán hiányzik a két érték mögül egy korrekt  tervezésen, számoláson alapuló hőigény. Egyik értéket se fogadd el, amíg nem nincs tisztességes számítás !

Egyébként a gázszerlő hogyan változtathat a terven ???

Előzmény: KareninaAnna (11357)
monyesz 2006. okt. 10. © 11358

Ezt beugrató kérdésnek szánod ?

Az energiatörvények (no nem amiket a kormány hoz :)) ) szerint ugyanannyi energia bevitel kell mindkét esetben. Kérdés hogy milyen hatásfokkal állítod elő ezt az energiát !  A kondenzációs kazánok előnyben vannak, mert a füstgázból is elég sok energiát tudnak "nyerni". A másik kérdés, hogy a készüléknek melyik üzem a jobb, természetesen a folyamatos, ezt tudják a lángszabályzós készülékek (állítják a láng "magasságát" ugyebár, azaz szabályozzák a teljesítményüket), ez az üzem is jelenthet némi takarékosságot (ha máshogy nem hát karbantartási szempontból). A harmadik a komfort, a be-be durrantó kazán túlfűtést okozhat, ez egy "öntanuló" termosztáttal ellensúlyozható.

Nagyjából szerintem ennyi...

 

Fontos még hogy a kazán teljesítménye ne legyen túl nagy a szükségeshez képest (a lángszabályzósok ugye bizonyos határok között tudnak játszani a teljesítménnyel) ! Ugyanígy a radiátorok méretezésére is jó odafigyelni.

 

Aztán ha van időjáráskövető szabályzó a készülékhez, akkor az előremenő vízhőfok állítása révén is optimális energiafogyasztás és komfort érhető el nagyjából.

 

Oda kell még figyelni, hogy milyen egy komolyabb készülék megtérülése, mert lehet hogy nem érdemes százezrekkel többet beruházni, mondjuk egy 56 m2-es lakásnál, mert nagyon soká lenne  vissza a készülék ára a gázfogyasztásnál. Esetleg érdemes hozzászokni alacsonyabb hőmérséklethez, mert minden 1 celsius fokos emelés 4-6% gázfogyasztás növekedéssel jár.

 

Nagyjából ennyi jutott eszembe...

Előzmény: Laci10000 (11354)
KareninaAnna 2006. okt. 10. © 11357

Sziasztok!

 

Épülő családi házunk gépészeti munkái mostanában kezdődnek. A ház 200m2, 2 fürdőszoba, 3 WC. A gépésztervező a Vaillant ThermoTOP Premium 28 KW-os gázkazánt tervezett be, a gázszerelő viszont egy 35KW-os Saunier Duval Galaxyt ajánlott, mert az szerinte jobb és olcsóbb is. Az lenne a kérdésem, hogy okoz-e valami gondot, hogy az ajánlott kazán 7 KW-tal nagyobb teljesítményű?

 

 

Jancsii 2006. okt. 10. © 11356
Ezt a típust nem ismerem, de szerintem nem azt jelenti. A napos állás a nyári, ebben az állásban csak melegvizet állít elő a radiátorokat nem füti. Hópehely állás a téli üzemmód, ilyenkor a radiátorokat is füti addig, amig a termosztát kinem kapcsolja. ( ha van termosztát).
Előzmény: szicsu (11355)
szicsu 2006. okt. 10. © 11355

Hali!

 

Barátnőm nem kapott kézikönyvet a lakóparki BAXI Main 24 Fi kazánhoz.

 

Kérdésem: Mire való az alsó középső gomb, baloldalán jégvirággal, jobb szélén napocskával.

 

Én csak vélelmezem, hogy előremenő vízhőmérséklet (télen ill. nyáron). Beüzemelés óta "jégvirágon" áll.

 

Súgjatok (és hogy érdemes beállítani?)

 

szia

szicsu

Laci10000 2006. okt. 10. © 11354

Sziasztok!

 

Egy gazdaságossági kérdésem van. Melyik esetben fogy kevesebb gáz (melyik megoldás olcsóbb):

1. alacsony vizhőfokot keringtetni szinte folyamatosan

2. magas vízhőfokot és akkor gyorsabban fűt?

lehet hogy nem érthető, akkor kérdezzetek. :-)

egy 56 m2-es lakásról van szó, kombikazánnal.

 

Köszi Laci

gaga1 2006. okt. 10. © 11353
köszi a segítséget.most már tényleg gyorsan be kell szerezni valami fűtést mert már csak 18 fok van a szobában.az nekem hideg:)))
Előzmény: monyesz (11351)
gaga1 2006. okt. 10. © 11352
köszi.megint tanultam valamit:)))
Előzmény: MZ/Y (11350)
monyesz 2006. okt. 9. © 11351
Akkor érdemes elektromos fűtésben gondolkodni (klímával esetleg), főleg ha nem érhető el gáz. Vagy vízteres kandalló...
Előzmény: gaga1 (11349)
MZ/Y 2006. okt. 9. © 11350
HMV = használati melegvíz. Szóval a melegvíz. :o)
Előzmény: gaga1 (11349)
gaga1 2006. okt. 9. © 11349
ez egy földszinti 36 nm-es lakás.egy szoba,konyha,fürdő,előtér.
mi az a HMV? a hőigényét hogy tudom megmondani?
nem értek hozzá egyáltalán sajna:)))
Előzmény: monyesz (11348)
monyesz 2006. okt. 9. © 11348

Mekkora ez a lakás (milyen a hőigénye és mennyi HMV kellene)  ?

Pelletes kazánban nem goldolkodtál ? Urbancsok.hu felvetette a napkollektoros megoldást...

Előzmény: gaga1 (11342)
Murdock1981 2006. okt. 9. © 11347

Hali mindenkinek!

 

Elég analfabéta vagyok ebben az irányban, szal sorry ha hülyeséget kérdezek! Először is egy kétszintes családi házban lakom, mely össz területe kb 220m2, gravitációs fűtési rendszer van kiépítve és egy thermotéka 29kw-os álló kazán üzemel.(+ egy vegyestüzelésű is). Az első kérdésem, hogy ennek a kazánnak mennyi lehet a hatás foka? A másik, hogy valójában mi az a turbós kivitel? És ha leszeretném cserélni a jelenlegi kazánomat, egy kombi cirkóra, azt megtehetném-e a gravitációs rendszer mellet? És a kombi kazánnal mennyit spórólnék a melegvizen a jelenlegi 120l-es hajdú helyett, ami havi 9ezerbe kerül? Ja és persze a gázon mennyi lenne a spórolás?.Sorry a sok kérdésért és előre is köszönöm a választ!:)

Harvester 2006. okt. 9. © 11344

A tavasszal én is ezzel a dilemmával küzdöttem, aztán gázos cirkó lett belőle. Nekem ami alternatíva felmerült, az egy jó minőségű, kemény télen is fűteni képes multisplit klíma. Azok sokkal kevesebb villamos energiát fogyasztanak egy villanykályhához képest, kérdezz rá a klímás topicban.  Van aki azt mondja, valami kiegészítő villamos fűtés ahhoz is kell, mert -15C alatt nem működnek jól. De már találni olyat is amelyik bírja a hidegebbet is (nekem Daikin-t ajánlottak).

 

Én a következő megfontolásból választottam cirkót: kb. ugyanannyiba került volna mindkét rendszer (700-800 ezer Ft).

 

A klíma mellett szólt hogy meg van oldva a nyári hűtés is, egy csapásra.

 

A klíma ellen szól: 

1. a cirkó lényegesen kevesebb mozgó/romló alkatrészt tartalmaz és sokkal kisebb a karbantartás igénye. Azon gondolkoztam el, milyen ideges lennék ha -15 fokban beszarna a hőszivattyú és egy hónapot kellene várni pótalkatrészre.

2. Zajos a kültéri, szomszédok hőbörgése garantált, építési engedély is kell.

3. egy-két villanykályha megvan 50 ezer forintból. A maradék 700 ezer forintból meg nagyon nagyon sok évig lehet fűteni. Szóval hiába drágább a pazarló villanyfűtés, ha csak 15 év alatt hozza vissza a különbözetetet, lehet mégis megéri.

 

 

Üdv

Harvey

 

 

 

Előzmény: gaga1 (11342)
autó 2006. okt. 9. © 11343
Igaz. Budakeszi.
Előzmény: MZ/Y (11341)
gaga1 2006. okt. 9. © 11342
az a baj,hogy a gázt nem lehet ide bevezetni.
ezért gondolkodom még mindíg a fűtésen.
ahány embert kihívtam annyiféle megoldást kínáltak erre a kis lakásra.
vagy áram vagy fafűtés.de egyenlőre egyikhez sincs semmilyen fűtőtest.
egy db. 6 kw-os hőtárolós van a szobában.a többi helyiségben semmi.tehát penészedik mint állat.és hideg van.
azon is törtem a fejem,hogy a hőtárolóst lecserélem kettőre.egy 4.5 és 3 kw-osra.így már két oldalról nyomná a lanygyosat:)))
vagy a másik egy kandallókályha amit meg csak az előtérben tudok elhelyezni.ez meg nem egy túl jó megoldás a hőeloszlás miatt.
hát ennyi:)))
Előzmény: urbancsok (11329)
MZ/Y 2006. okt. 9. © 11341
Szerintem írj egy várost is.
Előzmény: autó (11340)
autó 2006. okt. 9. © 11340
Szervusztok!
Nem tudtok ajánlani Junkers Eurostar fali kombihoz megbízható szerelőt? Aki eddig jött, ment más üzletágba és most elkezdve a fűtést felmegy a viznyomás és lefúj a szelep, kijön a víz.
Köszönöm, autó
Harvester 2006. okt. 8. © 11339

Mivel érdemes lefesteni a fűtéscsöveket? Olyan festéket tudtok ajánlani, ami többféle színben is kapható és kibírja a meleget?

 

monyesz 2006. okt. 7. © 11338

Hm, hát ez ügyben inkább gépész tervezőnek kellene nyilatkozni. Mert ismerni kell a tervezési segédlet alapján a lehetőségeket...

A 220 elég érthető okok miatt van, hogy az égéstermék ne nyomjon képen, ha pont a kéménynél állsz...

Előzmény: gattodireggio (11337)
gattodireggio 2006. okt. 7. © 11337
Mivel a kéményen kívül nincs más lehetőség a tetőkivezetésre (ez lenne 200 ezer), csak a fali kivezetés jöhet szóba.

Én ugyan nem értem a 2.20 m szükségességét, de ha ez van, ez van.
Alternatív ötlet (lehet baromság): A kiválasztott helyen (60 cm magasság) kivinnénk a kéményt a falon, kint egy könyökcsővel függőlegesen felvinnénk 2.20 méterig, és ott lenne "kivezetve".


Szakvélemény? (Nagy hülyeséget mondtam, vagy sem?)
Előzmény: monyesz (11334)
play dead 2006. okt. 7. © 11336

Szia!

Igen felhívtam őket.

Van zárt égésterű is  CERACLASS ZWSE-24-5 MFA 282900FT!

Kaptam egy másik árajánlatot ZS 23-1 AE+ST120LITER  294000FT!(kompletten szerelvényekkel) Szerintem eléggé elgondolkoztató a helyzet!

 

Előzmény: Emi2 (11322)
feri60 2006. okt. 6. © 11335
Computherm 004 RF Vezeték nélküli szoba termoszát:
http://www.drgaz.hu/os/index.php?stilus=webaruhaz&first=5&hiv=103&select_rendezes=

Két falon át kb. 8 méter a hatótávolsága. Most cserélek kazánt, a típus kiválasztásánál az egyik szempont az volt, hogy az újhoz is tudjam használni a rádiós kütyüt.
Előzmény: rjoe (11326)
monyesz 2006. okt. 6. © 11334
És ha nem oldalfali hanem tetőn keresztüli kivezetésű lenne (ha szükséges, akkor a kazán máshova helyezésével is) ? 
Előzmény: gattodireggio (11328)
monyesz 2006. okt. 6. © 11333

Akkor a cserépkályhát bontasd el, ami nem egyenlő a szétveréssel, és tedd el jobb időkre ! Komolyan !
A cserépkályhás topicban meg írtam neked, hogy szerintem az egy Héra égős cserépkályha lesz...

 

A kétszobásba  nem lehet esetleg úgy berakni a cserépkályhát, hogy az egyik szobát és mondjuk az előszobát fűtse ? Nem biztos hogy ennek sok értelme van, de lehet esetleg...

Előzmény: verponty (11327)
urbancsok 2006. okt. 6. © 11332
Meglehetősen hülyeség ez a megoldás. Tedd a leghidegebb helységbe és a többi radiátort szabályozd a torlókkal, vagy termofejekkel.
Előzmény: rjoe (11303)
urbancsok 2006. okt. 6. © 11331

Alacsony hőmérséklet? Mondjuk, padló- vagy falfűtés? A pufferhez 25 liter elegendő.

A HMV-hez elég egy 15 literes.

Előzmény: Gpeti (11293)
urbancsok 2006. okt. 6. © 11330
Több, mint célszerű!:(
Előzmény: PaLac (11284)
urbancsok 2006. okt. 6. © 11329

Az infrapanel két féle alkalmazásra "jó".

1. kiegészítő fűtésnek

2. "pénznemszámít ide az űrtechnológiát" újgazdagok számára.

De miért akarsz árammal fűteni. Vagy ha elszántan ragaszkodsz az amperekhez, miért nem értelmesebb módon teszed. Lásd: vm. folyadékfűtés, elektromos fűtőpatronnal szerelt tárolóval. Esetleg napkollektorral fűszerezve.:)

Előzmény: gaga1 (11283)
gattodireggio 2006. okt. 6. © 11328
Üdv!

Már azt hittem túl vagyok a nehezén, kiválasztottuk a megfelelő kazánt (TERMOMAX Inka 24 K), de ez vágyálom volt.
Beütött a ménkű...

Kiderült (a szerelő és a tervező mérnők!!! véleményévél szemben ) a parapetes kéménykivezetés minimál magassága 2m 20cm. Slussz. Nincs alku.

Csakhogy nem tudjuk 2 m 20 magasságban kivezetni. (Félig sülyesztett pince-garázs, emelkedő talajszint ).
A kéménybélelést meg (+200 ezer ft-ért), per pillanat nem tudjuk vállalni.

Nem akarjuk "feketén" beszereltetni, de azt mondják más lehetőség nincs.

Bármilyen ötletet szívesen fogadok!
verponty 2006. okt. 6. © 11327

ezer hála és köszönet a véleményért.

 

1. Garzon: kéménycsatlakozási lehetőség lesz/van a szobában. De valszeg az lesz a vége, hogy a garzonban marad a konvektor,a fürdőbe megy egy villanybojler és max egy (elektomos) hőbefújó.

Egyébként a cserépkályhás konvektor önmagában mennyire jó/rossz? Jobb, mert tovább tartja hőt, és rosszabb, mert nagy és csúnya?

 

2. A kétszobás lakásban csak az egyik szobában van cserépkályha, a másikban nincs semmiféle fűtőalkalmatosság. nem tudom átrakni úgy, hog ymindkét szobát fűtse, mert a két szoba teljesen különálló, köztük van az előszoba és a fürdőszoba.  Így valszeg cirkó lesz a vége.

Előzmény: monyesz (11324)
rjoe 2006. okt. 6. © 11326

Szia!

 

Nem tudod véletlenül kb mekkora a hatótávolsága?

Neked melyik típus van és mik a tapasztalatok?

Előzmény: feri60 (11325)
feri60 2006. okt. 6. © 11325
"Arra gondoltam, hogy veszek vezeték nélküli termosztátot és azt tudom különböző helyek re tenni.
Reális lehetőség ez vagy hülyeség, mi lenne a megoldás???"

Nálam pont így van, tökéletes megoldás ;)
Alapesetben a kandalló párkányon van a termosztát (computherm), ha másnaponta befűtünk (húsvét másnap, Karácsony másnap), akkor vándorol a hálóba.
Előzmény: rjoe (11303)
monyesz 2006. okt. 6. © 11324

Sok dolog nem tiszta: pl. hol és milyen kéménycsatlakozási lehetőség van ? Konvektort sem engednek béleletlen kéménybe rakni manapság, tehát egy hosszú kémény esetén drágább lehet a dolog mint a cirkós.
Milyen fűtés lesz a garzon fürdőjében ? Egy garzonba elvileg egy konvektor is elég, ha lemondasz a programozott fűtésről (ld. szobatermosztát). Garzon esetén a villanyos hőtárolós vízmelegítő is jó megoldás lehet (a Hajdú jó és olcsót gyárt), nem kell erőltetni a gázt.

A kétszobásba cirkót raknék és a cserépkályhát úgy raknám át, hogy fűtse mindkét szobát lehetőleg (és esztétikailag és lakberendezésileg is passzoljon - ha lehetséges). Így nagyon kellemesen kifűthető lenne a lakás !

Előzmény: verponty (11321)
egomez 2006. okt. 6. © 11323

Sziasztok Fórumozók!

 

kazán téma:

Új építésű ikerházba költözünk (2+2f szoba), 1radiátor + 1 padló kört kell bírni a kazánnak + tervezett szolár kiegészítés HMV-re(később).

 

Ki mit tud, esetleg milyen tapasztalattal bír a Vaillant ecoCompact VSC 196 C150 típusú kondenzációs kazánról? VSC 196

Álló kazán, beépített 100l-es rétegfűtésű tárolóval.

Beszerelő "mesterem" elfelejtette említeni, hogy ha már nem akartam az eredetileg tervezett Beretta Smart 24-et, akkor füstgázcsövet is szerezzek be! Mondván, a Berettához jár ilyen.

Megyjegyzem a csőnek át kell mennie egy emeleti szinten, majd onnan ki a tetőre.

Ráadásul olyan jó a tervezés, hogy két törés is kerül csőrendszerbe(kb.7-8m): egy T-idom és egy könyök. Mennyivel csökkenti ez a kazán teljesítményét?

Ja, ugye kell még a kazánhoz a kötelező tartozék-konzol és egy szabályzó sem árt. Ehhez már a Vaillant VRC420s illik. Mesterem itt is közbeszól, hogy az időjárásfüggő szabályzás felesleges és pénzkidobás, egy egyszerű 10-20e Ft-os szobatermosztát is megteszi. Egyébként láttam a neten 6-8e Ft-os termosztátokat is. Tényleg ekkora a különbség közöttük???

Az említett kazán problémamentesen működne egy más márkájú, olcsóbb szabályzóval is??? Szerintem a kazános fűtés lelke a szabályzó, de cáfoljatok meg,ha nem így van!

 

Válaszaitokat előre is köszönöm!

 

U.i.: nézegettem Buderus kondi kazánok közt is, de ilyen kaliberű és kompakt kazán még talán drágább is. Tudom nem olcsó a Vali, de nagyon helytakarékos és ha igaz, fogadja a szolárkört is!!

Emi2 2006. okt. 6. © 11322
Szia!
Sikerült beszélni velük?
Előzmény: play dead (11301)
verponty 2006. okt. 6. © 11321

Minden tanács jól jönne.

 

Adva van egy 3 szobás+konyhás+fürdőszobás lakás, amit szeretnék két lakásra bontani: 1 garzon, illetve 1 kétszobás. A lakásban jelenleg 2 szobában van cserépkályhába bújtatott gázkonvektor.

 

Mi legyen a megoldás?

 

1. garzonban kiépítendő fürdőszobába bojler (ami a konyhába is küld melegvizet), illetve a szobában a cserépkályhás gázkonvektor megtartása, esetleg kályha lebontása, konvektorcsere. A másik lakásba szintén bojler a fürdőbe, egyik szobában a cserépkályhás konvektor meghagyása, a másikban (ahol most nincs fűtés), konvektor beépítése.

 

2. Cirko mindkét lakásba.

 

3. Cirko a kétszobás lakásba, és az 1. pont alatti megoldás a garzonba.

 

4. bármi más.

 

  

Mi legyen a cserépkányhával? :)

 

  

 

Lacivill 2006. okt. 6. © 11320

Bemész szaküzletbe, és kérsz mosdórögzitő készletet, jó márkát irtűál.

A zacsiban benne van minden ami kell!

Előzmény: Vikusz (11319)
Vikusz 2006. okt. 5. © 11319

Sziasztok!

10-es porotherm falra kéne kis kézmosót, illetve egy átlagos mosdót felszerelnem.

Mekkora átmérőjű dübellel(az se baj ha konkrét típust mond valaki valamelyik cég kínálatából pl fischer)szereljem,ehhez mekkora átmérőjű csavart használjak, kell-e átmenő szerelés(megoldható), hátha valaki rámászik:) .

Eddig úgy emlékeztem hogy 14-es tipli kell hozzá, és abba illik az a tőcsavar?, de most nem találtam infót erről.

Előre is kösz

Vikusz

Hörpi 2006. okt. 5. © 11318
:o)
Előzmény: Lacivill (11317)
Lacivill 2006. okt. 5. © 11317
Jó a sorrended.......
Előzmény: Hörpi (11315)
ezoz 2006. okt. 5. © 11316

Elég korán kezdi ezt az oxidációt, most 2 éves. Lehet, hogy ez nem fogja bírni 13 évig?

Kitakarítottam a lamellák között, precízebben mint tavaly a szerelő 8ezerért. Kefe, ecset, sürített levegő...szép tiszta lett!

Köszi!

Előzmény: Törölt nick (11310)
Hörpi 2006. okt. 5. © 11315

Sziasztok!

Pont most nézegettem a Prodax Nova szobatermosztátot, de az valahogy 3szor drágább a Computhermnél. Vajon mi lehet a különbség közöttük? Én laikusként nem találok túl sokat....

Tudnátok tanácsot adni abban, hogy milyen márkájú víztárolós kombi gázkazánt válasszunk? Vaillant, Saunier Duval, Ferroli...

Üdv,

Hörpi

RodrigeZZ 2006. okt. 5. © 11314
Ebből a választékból a Computherm 004 RF tip. nálunk tavaly óta üzemel gond nélkül.
Adó és vevő közt kb 15m távolság 1 főfal és 1 közfal, igaz mindkettőn van (zárt)ajtó is és viszonylag kis "kanyarral" látná egymást a két egység.

R.
Előzmény: Harvester (11313)
Harvester 2006. okt. 5. © 11313

http://www.computherm.hu/

 

Egész kultúráltak és nem túl drágák. Van fenn árlistájuk a website-on.

 

Harvey

Előzmény: rjoe (11312)
rjoe 2006. okt. 5. © 11312
Abban tudna-e valaki segíteni hogy milyen típusú rádiós termosztátot válasszak és kb mennyibe kerül? Előre is köszi.
Harvester 2006. okt. 5. © 11311

Vannak lelkiismeretes ellenőrök. Találkoztam többel is. Kéményessel, gázossal. És ha az ember nem hisz benne, hogy egyre több lesz belőlük, illetve nem korrumpálja az ingatagokat akkor nincs értelme arról álmodni hogy egyszer itt is érték lesz a becsület.

 

Előzmény: Marcesz (11304)
monyesz 2006. okt. 5. © 11309

Igy is lehet jó, de akkor a kandallós helyiség nem lehet a leglassabban felmelegedő, ahová ugyebár illik elvileg rakni a szobatermosztátot. Az igaz, hogy ha a körök már ki vannak alakítva, akkor ugyis ez a megoldás életképes amit írtál.

A rádiós meg csak akkor kell persze ha nem lehet kivezetékelni, mert egyébként az csak drágítja a dolgot.

Előzmény: pacseryk (11308)
pacseryk 2006. okt. 5. © 11308
Szerintem az ötlet jó. Rádiós termosztát kell, és a kandalló által fűtött szobákba, vagy az összesbe termosztátos szelepes radiátor. Olcsóbb mint a külön radiátor kör vezérlés. Nálam is így lesz ha meglesz a kandalló.
Előzmény: rjoe (11303)
ezoz 2006. okt. 5. © 11307

Sziasztok!

Most pucolgattam a gázkazánomat és a hőcserélőn zöldes-kékes színű lerakódás van, egy részét sikerült letakarítani, de még maradt. Mi lehet ez? Valami hibára utal? Vagy valami természetes réz-kioldódás?

monyesz 2006. okt. 5. © 11306

Esetleg két termosztáttal is lehetne próbálkozni.

Az egyiket a hidegebb helységbe rakni, ez indítaná a kazánt. A másik a meleg helységbe, és egy motoros szelepet vezérelni, ami le tudja választani az azon a körön levő radiátorokat (de csak elektromos kötés kérdése, hogy az is tudja indítani a kazánt). Persze ehhez két kört kell kialakítani és a radiátorokat a megfelelő körbe rakni. Nálam így működik...

Előzmény: rjoe (11303)
monyesz 2006. okt. 5. © 11305
Érdekes, de a Baxi-ról itt is többen nyilatkoztak jókat.
Előzmény: Emi2 (11302)
Marcesz 2006. okt. 5. © 11304
Lelkiismeretes ellenőr? :) Ha valaki kíváncsi, leírom, hogy milyen "szakemberekkel" beszéltem a gáz- ill. kéményellenőrzéses kálváriám során. Jellemző egyébként, hogy a Főkétüsz honlapján háttérképként olyan kéményeket raktak fel, amiből egy jópárra biztosan nem adnának szakvéleményt...
Előzmény: Harvester (11288)
rjoe 2006. okt. 5. © 11303

Sziasztok!

 

Némi segítségre lenne szükségem.

Van egy Saunier Duval thema cirkóm. Ehez szeretnék egy szobatermosztátot.

Van egy nagy nappalink ahol kandallo is lesz,egy hálószobánk,egy dolgozószoba és egy vendégszoba ahova át lehet vezetni a kandallótol is a meleglevegőt. Nem igazán tudom hova tegyem a termosztátot, mert pl ha fűt a kandalló , a termosztát érzékeli hogy meleg van és kikapcsolja a cirkót de akkor a hálóban hideg lesz.

Arra gondoltam, hogy veszek vezeték nélküli termosztátot és azt tudom különböző helyek re tenni.

Reális lehetőség ez vagy hülyeség, mi lenne a megoldás???

Emi2 2006. okt. 5. © 11302
Köszi!
Na most legyek okos....
A gázosom Baxi mellett van (megjegyzem a szomszéd ház gázosa is azt szereltetett fel), szerintük megbízható. Itt teljessen az ellenkezőjét olvasom. Én meg teljessen elbizonytalanodtam. Mondod, hogy Junkers jó, de új szériával lehetnek gondok. Mondjuk a Junkers 3 év garanciát ad, a Baxi 1et. Mindig tudtam, hogy a kazán kiválasztása lesz a legnehezebb...
Előzmény: Lacivill (11300)
play dead 2006. okt. 4. © 11301

Köszi!

Holnap beszélek velük.

Remélem van zárt égésterü is.

 

 

Előzmény: Emi2 (11298)
Lacivill 2006. okt. 4. © 11300

Nem találkoztam ezzel, nekem egy régebbi készülék müködik 8 éve kifogástalanul, mondjuk nem a legolcsóbb alapkészülék volt akkor se.

Mondjuk egy tök új tipussal azért lehet rosszul dönteni::)

Előzmény: Emi2 (11296)
smicikli 2006. okt. 4. © 11299
Hát sajna ezekszerint nem minden szolgáltatónál mennek így a dolgok. Korábban nálunk is feltétele volt az átadásnak, de pár hónapja már nem kell.
Emi2 2006. okt. 4. © 11298

D-ÉG Dunaferr Épületgépészeti Kft. Szekszárdon.

Ma beszéltem velük.

Előzmény: play dead (11297)
play dead 2006. okt. 4. © 11297

Szia Emi2!

A junkers honlapján nem találtam ezt a készüléket!

Hol mondták neked,hogy létezik és,hogy ennyibe kerül?

 

 

Junkers ZWSE 24-5NFK. Egész jó árat mondtak rá (238.000.-).

 

Köszi!!

Előzmény: Emi2 (11294)
Emi2 2006. okt. 4. © 11296

Szia!

Köszönöm a válaszod!

Junkers-rol tudsz infót adni.Esetleg evvel a tipussal találkoztál?

 

Előzmény: Lacivill (11295)
Lacivill 2006. okt. 4. © 11295
Nemigazán értem mit lehet ezen vacilálni, az elsőről még jót nem hallottam!!
Előzmény: Emi2 (11294)
Emi2 2006. okt. 4. © 11294
Sziasztok!
Ha jól tudom a Junkers kiadott egy új fali kombi készüléket 48 literes tárolóval.
Junkers ZWSE 24-5NFK. Egész jó árat mondtak rá (238.000.-).
Ismeri e valaki?
Baxi nuvola 2000 és a Junkers között vacilálunk.
Segítsetek!
Gpeti 2006. okt. 3. © 11293
Valaki meg tudná mondani, hogy egy 500 Literes alacsony hőmérsékletű fűtéshez mekkora tágulási tartály kell?
Továbbá a 300 Literes HMV tárolóhoz mekkora legyen a HMV tágulási?
monyesz 2006. okt. 3. © 11292

Azért nem ilyen egyértelmű a helyzet, mármint műszakilag. lehet hogy van egy kötés ami most nem szivárog, de ránézésre kiszúrja az átvevő, hogy nem jó, csak ideig-óráig bírja a nyomást...

 

Most ne gondold, hogy okoskodni akarok, vannak ilyen példák az életben !

És abba is gondolj bele, hogy ha valami baj történik, akkor előveszik az átvevőt, hogy miként is végezte a dolgát, aztán minimum kirúgják, rosszabb esetben leülheti valamelyik börtönben amit érte kap (a pénz nem minden és ez ilyenkor szokott kiderülni).

Előzmény: WildFrontier (11289)
Lacivill 2006. okt. 3. © 11291

Na azt a szerelők kéne hokon vágni aki ilyet mond!!!!!!!!!

Csak Hajdút szabad betenni, ahhoz a sarki villanyszerlő boltban az utolsó csavart is megkapod, az olaszhoz meg nem kapsz anyagot, azomkivül alig tartja a vízet melegen.

Előzmény: Heaven (11290)
Heaven 2006. okt. 3. © 11290
Villanyboiler vásárlás előtt állok.
A szerelő mondta, hogy 80l-est vegyek (2 személy részére), de ne HAJDÚ-t, mert azzal sok a gond.
Azt mondja valami külföldit szerezzek be. Ariston jó?
WildFrontier 2006. okt. 3. © 11289

Harveykam, akkor az az erzesem hogy nem ertettel meg teljesen !

Olvasd meg egyszer vegig hogy mit irtam, OK ?

Ha barmi nyomas szivargast tapasztalna az ellenor, nem szolnek egy arva szot sem, hogy de mar pedig nekem vegye at. Ha meg rarakja a nyomast, rajta hagyja 3 napig es ugysem szivarog akkor milyen akadalyt latsz hogy ne m jo muszakilag ?

Vagy: kijon az ellenor belenez a godorbe latja ott a cso a vedocsoben. Atveszi, masnap betemetem foldel, veletlenul belevagom az asot es repedes lesz a csovon...

Van egy olyan erzesem, hogy epitkezni sem igen epitkeztel, mert nem tudod mit jelent az hogy ne otszor ass ki egy godrot.

Azert kosz a hozzaszolasod.

Előzmény: Harvester (11288)
Harvester 2006. okt. 3. © 11288

OFF

Van egy előírás, valószínűleg nem véletlenül hozták, hanem hogy alkalomadtán ne halj meg te, vagy a gyereked, egy gázszivárgásból következő robbanás miatt.

 

Van egy ellenőr aki szeretné lelkiismeretesen végezni a munkáját.

 

Meg vagy te, aki meg akarod kenni :-(

 

Bízom benne, hogy még megérem, hogy ne a kiskapu meg megkenés legyen az ami először eszébe jut az emberek többségének, ha valamit kényelmetlen előírásszerűen elintézni.

 

Harvey

 

 

Előzmény: WildFrontier (11282)
monyesz 2006. okt. 3. © 11287

>Építési engedély meg a homlokzati égéstermék kivezetés esetén igaz hogy kell, de az átadásnak nem feltétele. Ha jól emlékszem 2 éven belül kell beszerezni azt, de ellenőrizni már a kutya se fogja...

 

Nálunk addig nem veszik át a kollégák ! :)

Előzmény: smicikli (11281)
sorah 2006. okt. 2. © 11286
Modern WC oblito szelepet keresek. Egyelore a SCHELLOMAT SILENT ECO tip. neztem ki, de nem talaltam semmilyen helyet, ahol ez raktaron lenne. Sot, igazabol egyetlen helyet talaltam, ahol legalabbb tudtak mirol beszelek, de ott 3 het a szallitas.

Barmilyen otletet gyorsabb szallitassal koszonettel veszek.
WildFrontier 2006. okt. 2. © 11285

Vigyazz nehogy ug yjarj mint en a gazzal :)

Na, szoval tartsd be az eloirast. Ha jol ertem epitendo, tehat me gnincs kesz. Azt kemenysepro majd at kell vegye. Eleg komolyan veszik !

Inkabb csinald azt hog ykerdezd meg magat a kemenyseproi hivatalt, aki majd atveszi, hogy mekkorat kell es ugy csinald. Meg azt is ketlem ha nem e kernek mar valami keopesitest a komuvestol aki kemenyt rakhat...Shiedel kemenyt pl. nem rakhat mezei komuves, nem mintha nagy kunszt lenne sot, de kell rola papir hog ymegfelelo kepzettsegu mester rakta.

A nagyobb nem lehet baj, a kisebb viszont igen.

Előzmény: PaLac (11284)
PaLac 2006. okt. 2. © 11284

Sziasztok!

 

Mennyire kell betartani a gyártó által megadott értékeket egy vegyestüzelésű kazánhoz építendő kémény esetében.

Az eddig megkérdezett kőművesek "rutinból" raknák a kéményt, egyik kisebbet, másik nagyobbat. Az előírás 400 cm2.

Kisméretű téglából kb 51*38as kémény kisebb, nagyméretűből kb 450 cm2re jön ki.

 

Mi a jobb, ha nagyobb a méret?

 

kösz

gaga1 2006. okt. 2. © 11283
sziasztok
van itt valakinek tapasztalata az infrapaneles fűtésről?
konkrétan az érdekelne,hogy 2,7 kw-os összteljesítményű nappali árammal kevesebbet fogyaszt-e mint egy 6 kw-os hőtárolós éjszakai árammal?
végül is az lenne a kérdés,hogy az infra panel mennyit megy napközben.mert ha ugyanannyit mint a hőtárolós akkor kb. egyforma a pénzbeli fogyasztás.
szerintetek?
WildFrontier 2006. okt. 2. © 11282
A foldgazt most vezetnenk be ujepitesu hazba, hanem az lenne a problema hogy ezelott 3 eve mikor a vizvezeteket bevezettuk a vizaknatol a hazhozakkor a gazvezeteket is lefektetettuk (vedocsobe, 1 meterre a haz falatol, 1 meterre a vizcsotol es ket meterre a szomszed keritestol).
A baj csak az hogy be lett fedve es le is betonozva es a muszaki atadast nem akarja megcsinalni a Tigaztol a muszaki ellenor.
Keresnek valami kiskaput megis hogyan tudnam elintezni, akar penzzel akar mas modon mert hogy feltorjem a betont az remalom lenne.
Nem hiszem el hogy nem lehet nyomasprobat vegezni es megbizonyosodni hogy minden rendben van azzal a kurva csovel.
Ha nem lenne akkor nem szolnek semmit, de tudom hogy nem lehet baj es most csak azert nem akarnam feltorni az egesz jardat hogy a muszaki ellenor kukkantson bele.
Inkabb odaadom akkor neki az egesz penzt, csak azt nem tudom hogy tenyleg ennyire nem lehet vajon veluk beszelni, vsag y van valami megoldas.
Volt mar valaki hasonlo helyzetben ?
smicikli 2006. okt. 1. © 11281
Hali!

Egy légbevezető is elegendő egy normál gáztűzhely esetén. Aereco és Helios termék is van erre a célra. Persze azon belöl lehet falba, illetve nyílászáróba szerelhető.
Építési engedély meg a homlokzati égéstermék kivezetés esetén igaz hogy kell, de az átadásnak nem feltétele. Ha jól emlékszem 2 éven belül kell beszerezni azt, de ellenőrizni már a kutya se fogja...
Előzmény: monyesz (11256)
Lacivill 2006. okt. 1. © 11280

Szerintem egy junkers euroline a feléért bőven elég

 

Előzmény: pws (11279)
pws 2006. okt. 1. © 11279

Sziasztok

 

50m2 téglalakásba szeretnék kombi-kazánt. AZ SD Themafast kazánt ajánlották. Érdemes ezt megvenni 230ért?

Dunit 2006. okt. 1. © 11278

  Első kérdés : mekkora az a garzon ?

 

 Max. 35 m2 ?

 Már csak a hőenergia bevítel szempontjából is -- igaz itt egy kicsit nagyzolok ?

 Na hát  :

 A hivatalos út :

 Megtervezetetni gáztervezővel, elfogadtatni a a szolgáltatóval, majd kiviteielezeteni egy engedélyes szerelővel.  A kész projektet újra engedélyezetetni ---átvetetni  --a szolgáltatóval, majd a konvektort üzembehelyezeteni a gyártó által kijelölt szerelővel , -- aki pont  2x annyiért végzi, mint a a már ott dolgozó -- egedélyes szerelő.

 A  fekete -- féllegális út :

 Mivel már  bent van a gáz és engedélyes  - egy leágazással asz új konvektorhoz lehet vezetni a gázt azt a szerelő  ráköti, sőt üzembe ie helyezi.

 

 Természetesen  engedélyes  és lelkiismeretes szerelőnek kell lenni -- a gáztömörség mindenek felett

 Lebukás -- ha valamelyik szomszéd jelent a szolgáltatónak.

 Harmadik megoldás : -- valószinű eddig is használták a lakás , nyilván a konyháról fűtöttek, menjen így továbbra is -- esteleg egy nagyobb ajtó kell a konyha és a szob a között -- ez viszont olyan nyögve -nyelős megoldás.

 

 

 Írod :

  "A cirkó szóba sem jöhet a kéménybélelés ára miatt."

 

általában bizonyos m2 alattt felesleges a cirkós -- kazános megoldás   !!

Előzmény: zema (11277)
zema 2006. okt. 1. © 11277

Szervusztok !

Látom sok hozzáértő ember van a topikon, ezért Hozzátok fordulok tanácsért. Vettünk a fiunk részére egy egyszobás garzont. A gond ott van, hogy nincs a szobában semmiféle fűtés. A lakásban van gáz, a konyhában gáztűzhely és parapet konvektor. A szobába is konvektort gondoltam. A cirkó szóba sem jöhet a kéménybélelés ára miatt. A meglévő rendszert kellene tovább bővíteni, de azt sem tudom hogyan kezdjek hozzá. Mi a hivatalos út és kb. mennyibe kerül. Van e nemhivatalos, de járható olcsóbb út? A lakás egyébként Budapesten van egy kis mellékutcában. Ezen a házon is és a szomszédokon is vannak parapet konvektorok. Tehát műemlékvédelem vagy ilyesmi nem lehet akadály. Kérem aki tud segítsen tanáccsal.

Üdvözlettel: Zémann.

Harvester 2006. szept. 29. © 11276
haha, oké! Komolyan megijedtem, hogy te tényleg megmérted egyszer, egy év használat után.
Előzmény: Törölt nick (11275)
Harvester 2006. szept. 29. © 11273

"Nálam a villanybojlernél  évente  kb. 0.3 kg vizkő keletkezik"

 

Te ezt komolyan mondod,hogy méred...???

Előzmény: Törölt nick (11271)
summarygloss 2006. szept. 29. © 11272

Kedves Zöltövezeti,

 

az iszap keletkezéséről sok legenda terjeng. Van aki a radiátorgyártókat okolja, van, aki a csőgyártót, de ezek általában az ilyen garanciális igényeknek nem hajlanak meg, mert az iszap jórész vízkő.

 

A fűtési rendszer vizének van állandó és változó keménysége.  Az állandó keménységet okozó sók hőstabilak, jelenlétük nem okoz gondot. A változó keménység jelenti a problémát, ez az ún. kalcium(magnézium)-hidrokarbonát jelen lévő arányát jelenti. Vagyis a vízkőét.

Tudni kell, hogy mivel a víz körforgása során a csapadék (lágy víz, erős oldószer) a kőzeteken átszivárogva oldja azokat (kemény víz), minden földből vagy folyóból, természetes vízből vételezett vezetékes víz tartalmaz oldott vízkövet. Viszont így ivóvíz-minőségű lesz (kevés baci), azon kívül a szervezetünknek ez biza kalcium- és magnéziumforrása.

 

A kalcium-hidrokarbonát (Ca(HCO3)2) hő hatására bomlik (uigy a Mg), kalcium-karbonáttá és vízzé, és megtapad a meleg felületen, ahol kivált=vízkő. Lágy vízzé válik. Amikor kihűl, elkezdni oldani a lerakódott vízkövet, ami lemezszerű darabkákban válik le: ez az iszap.

(Egyszerűsítettem, nem írtam az oxigén és a szén-dioxid szerepéről, ez dinamikus kémiai egyesúly.) 

 

A fűtési rendszereket általában tömlővel töltik fel az ivóvízhálózatról. Az újrafeltöltésekkor mindig újabb és újabb adag oldott vízkő jut be. 

 

Persze mindez elsősorban a nyílt rendszerekre jellemző, ahol oldott állapotú oxigén (ez szükséges a reakcióhoz) mindig van a rendszerben. Zárt rendszerbe elsősorban a csöveken keresztül jut be, "bediffundál" tehát a molekulák között becsusszan. Elsősorban a műanyag csöveken (de az a rossz hír, hogy az oxigén mindenhogy bediffundál. Még a fémvezetékbe is, bár nagyon kis mértékben. ) A mai összes fűtési csövet "oxigéndiffúziótól védettként" árulják, ám érdemes utánakérdezni, adott gyártmánynál mit is jelent ez pontosan. Biztosan védett az ötrétegű (nem a háromrétegű!) cső.

 

A fűtőkészülék hőcserélőjéből savazógéppel vagy vízkőoldós átmosással távolítják el a szerelők a lerakódott vízkövet. Hogy mikor célszerű megnézetni? Az első fűtési szezon után. Akkor legalább tudni lehet, mire számítson az ember.

 

A kombi készülékeknél és az átfolyós rendszerű vízmelegítőknél a képlet egyszerű: a vízkő kiválik, ahol a víz felmelegszik. Vagyis a hőcserélőben és a melegvíz-vezetékekben. Tisztítani? Szétszedéssel. Megvédeni? Jó kérdés. Ha rájössz, hogy lehet megvédeni HMV-oldalon az átfolyós kombit vagy a villanybojlert a vízkőtől (vízlágyító berendezés nélkül) szerintem szabadalmaztasd. Erre a kérdésre minden szakember a vállát vonogatná csak. Ha az előremenő hőmérsékletet 55 C fok alá állítják be, akkor kevesebb válik ki. Túl alacsonyra sem szabad beállítani, mert az meg a baktériumok szaporodásának kedvez. Dinamikus egyensúly ez is...

 

Adatok és tények Meszlényi Zoltán Központi fűtőberendezések üzembe helyezése c. kis kézikönyvéből.

 

 

Előzmény: Törölt nick (11271)
Lyozsika 2006. szept. 29. © 11270
De igen ez az a készülék!Egyébként a hőcserélője Beretta,a szivattyú:Grundfoss,a gázszelep pedig valami olasz,de állítólag az is ua.mint a Beretta.Ja,és a panel:Bertelli&Partners.Úgy láttam,hogy fűtési üzemben jól mükszik,modulál!Szerinted ha nem állítja a lángmagasságot attól elmehet a hőfok kijelző LED sor egy pillanatra!
Várom válaszod:Szabó József
Előzmény: enginer (11261)
summarygloss 2006. szept. 29. © 11269

Ami a kazánt illeti, kiválasztásnál ne a márka neve döntsön sztem, hanem:

1. szervizellátottság. Nem amit a gyártó mond. A közszájon forgó. Junkers most vezetett be egy mérőrendszert a szervizesei teljesítményére, de közszájon nem sok jót hallottam. Vonatkozik uez a Vaillantra is.

2. Semmilyen gyártótól nem szabad a legolcsóbb modellt venni, mert abból ugyanúgy mindent kispórolnak, legyen bár ráírva akármilyen szuperlatívusz jelző. (Vonatkozik egyébként a csapokra is.)

3. Jól meg kell gondolni, mire van igény. Olcsó legyen? Akkor nem fog gázt spórolni. Felújítás, a radiátorok maradnak? Akkor nem kell kondenzációst venni. Ketten laknak? Akkor nem kell tárolós kombi. Ha egyszerre két csapolót akar ellátni (pl. tus+kézmosás), akkor kell. stb.stb.

 4. Megnézni az alkatrészeit. Lehetőleg öntött primer hőcserélője legyen (az szinte mindegy, hogy AL-Si vagy nemesacél, mindkettőnek van előnye is meg hátránya is.) Az öntött hőcserélőket viszont nem hidegen alakítják, így nincsenek hegesztési varratok benne. Ha a primer hőcserélőnek vége, akkor lehet a kazánt egy az egyben a kukába dobni. Mint az autónál a motorblokk. Nem hátrány, ha a beépített keringető szivattyú mondjuk legalább "C"-s energiajelzetű... stb. stb. stb.

5. Egy kazán sem bírja sokáig, ha iszaposodik a rendszer! ez ellen védekezni kell vagy lágyított-visszakeményített (6-9 NK, azaz német keménységi fok) vízzel való feltöltéssel, vagy iszapleválasztóval.

 

(Egyébként én magam Saunier Duval Isotwin Condens-et vettem, mert ez tudott mindent, ami nekem fontos volt: beépített tároló, közvetlenül csatlakoztatható padlófűtés, gáztakarékos működés és 7m kémény. Junkersnek indultunk neki, de abból kondenzációs és tárolós csak akkora volt, ami hattagú családot is ellátna, mi meg csak négy főig tervezünk. )

Előzmény: Gipsz_Jakab (11268)
Gipsz_Jakab 2006. szept. 29. © 11268

"berettát (állítólag ez felsôkategóriás, míg a többi alsó-közép)"

 

Ja a  Vaillant vuw 242 3-pro és a junkers euroline valóban alsó közép kategóriás, sőt állítólag ezt kimondottan a kelet európai piacra gyártják (gondolom maradt raktáron néhány raklap alkatrész -lásd.: Opel Astra Classic-, a gyártó eredeti .com honlapjain nincs is kint), de hogy a Beretta felső kategóriás, ez ugye csak vicc??? A Berettáról olvasd el az előző hozzászolásom. Emlékeim szerint a Wolt és Viessmann az felső kategóriás, utána jön a Buderus majd a többi. Olvass vissza néhány oldalt ez a felsorolás már többször előjött.

 

"vaillantot meg Romániában"

Érdekes nekem a BNV-n azt mondták, hogy olaszországban, méghozzá ugyan abban a gyárban mint a Ferrollit. Csak hát nem mindegy, hogy milyen nyersanyagot használnak fel, meg, hogy a legyártott 1000 készülékből 1-et, vagy 100-at ellenőriznek le (minőségbiztosítás) és ez alapján döntik el, hogy szállítható a készülék, vagy mehet a zúzdába:-)

Előzmény: gas75 (11142)
Gipsz_Jakab 2006. szept. 29. © 11267

Az előbb kihagytam a Themafastot és a link se sikerült, talán most:-)

 

 

Saunier Duval Isofast

 

 

Saunier Duval Isofast H-mod

 

 

Saunier Duval Themafast H-mod
Előzmény: Gipsz_Jakab (11266)
Gipsz_Jakab 2006. szept. 29. © 11266
"A Beretta rendelkezik egyedül egy mini HMV tárolóval a gyors melegvízhez (2.6l)"
 
Ez így ebben a formában nem igaz. Ha csak a felsorolt 3 készüléket nézed, akkor igen, de ha az összes nálunk forgalmazott készüléket, akkor Saunier Duval: Isofast és Isofast H-mod (megpróbálom linkelni) szintén rendelkezik mini tárolóval (4l). Árban hasonló, ráadásul a H-mod igen széles modulációs tartománnyal dolgozik.
A Berettát inkább nem minősítem.
Nekem egy Mynut 24 kw van, kb.: 65-70 C előremenővel üzemelt (hőmérő nincs benne, ezért egy csőhöz rögzített külső hőmérővel mértem) és 4 év alatt kilyukadt a primer hőcserélője és a kiegyenlítő tartálya, ráadásul a szivattyúnak is elég beteg hangja van.
 
Előzmény: mr_bike (11086)
Harvester 2006. szept. 28. © 11265
Van köztük egy fal, de légvonalban kb. 2 méter. Lehet a tavasszal megcsináltatom :)
Előzmény: Lacivill (11264)
Lacivill 2006. szept. 28. © 11264
Egy gyakorlott szaki megoldja, közel van a két készülék?
Előzmény: Harvester (11263)
Harvester 2006. szept. 28. © 11263
Kösz, ez biztató! Rá merjem bízni egy átlagos vízvezeték vagy fűtésszerelőre? Mennyire extra dolog ez?
Előzmény: Lacivill (11262)
Lacivill 2006. szept. 28. © 11262

Abszolut jó ötlet kivitelezhető, egy kicsit macerás de jó.

Nekem így müködik egy gáz tárolós van sorba kötve egy villannyal.

A gáz melegit a villany tárol, elzárókkal/visszacsapóval megoldható, hogy külön/külön tudjon müködni, vagy egyben.

Előzmény: Harvester (11260)
enginer 2006. szept. 28. © 11261

Ha készülék nem képes modulálni a lángmagasságot, akkor csak így tudja csinál.

Ez véletlenül nem az a készülék amit a gazdaságos áruházakban lehetett venni ócsóért?

Előzmény: Lyozsika (11259)
Harvester 2006. szept. 28. © 11260

Lehet hülyeség amit kérdezek, de azért megkérdezem.

 

Szereltettem egy kombi cirkót (38nm lakás, 12kW-os Junkers), csak fűtésre. A melegvíz ellátásra már régebb óta volt benn egy viszonylag új (másfél éves) villanybojler, azt nem akartam leszereltetni.  A kérdés az, hogy plusz két cső és esetleg szelep bekötésével megoldható-e, hogy a villanybojler bemenő hidegvíz vezetékébe bekössék a cirkó jelenleg nem használt melegvizes ágát? Arra gondoltam, hogy megmarad a villanybojler, továbbra is tud fűteni villannyal, ha nincs gáz, vagy valami elromlik. De alapvetően mint egy melegvíztároló működne és a bojler és a hidegvíz helyett a cirkó által előmelegített vizet kapna.

Nagy marhaság...?

 

Harvey

 

Lyozsika 2006. szept. 28. © 11259
Tisztelt Szakértők!

Az alábbiakban leírt kazán hibán nagyon sok szakember "elvérzett". Utolsó reményem ez a fórum. Egy Demrad Solaris kombi turbós fali kazánom van. A hibajelenség a következő: ha a melegvíz csapot megnyitom, a kazán bekapcsol, az égőfej begyullad, elindul a felfüttési folyamat, majd egy pillanatra megáll az égés, de a szivattyú megy tovább. Ezzel egyidőben a kijelzó panelról eltünnek a LED-ek. A következő pillanatban visszajönnek a LED-ek és az égő is begyullad, teljesen kiszámíthatatlanul működik.
A kazán elektomosan jól van bekötve, a belső alkatrészeket az áramláskapcsoló és a fő gázszelep kivételével kicseréltem még a panelt is. Kérem segítségeteket!!!
kicsiati 2006. szept. 28. © 11258

Szeptember 1-től változtak a szabályok. nagy szigorítás van.

Eredetileg két szellőző kellett volna a falba, egy felűre egy alúlra. Végül maradtunk annyiban, hogy egy lesz a falban egy, és kell egy nyílást vágni a konyha ajtóra.

 

Én például azt sem tudtam, hogy nem lehet se 45 fokban, se ívben vinni a telken belül a föld alatt a csövet, csak mindig 90 fokban. Most mehetek cikk-cakkba. :-)

 

A födém áttörés legyen a legkevesebb. Az nem kerül pénzbe. Így viszont nem kell az építési engedélyre kiadni azt az 50-60 ezret, plusz a sok utánjárás, meg a sok ídő.

Előzmény: monyesz (11253)
monyesz 2006. szept. 28. © 11256

Nem értem, mert létezik olyan aereco légbeejtő amiből egy darab is elegendő a gáztűzhely teljesítményét figyelembe véve.

 

Gépész tervező nézzen már körül kicsit ! Tudtommal nem kifejezett előírás hogy 2 darabnak kell lenni.

Előzmény: formant (11255)
formant 2006. szept. 28. © 11255
Engem is ezzel ijesztgettek, hogy 2 "légbeejtő nyílás" kell a gáztűzhelynek, úgyhogy inkább vettem egy kerámialapos villanyt...
Előzmény: monyesz (11253)
monyesz 2006. szept. 28. © 11254

Szerintem ilyet nem lehet csinálni.

De miért nem lehet megoldani a "normális" kivezetést ?

Előzmény: pikamadár (11252)
monyesz 2006. szept. 28. © 11253

Mi az hogy kettőt ? Egy miért nem elég egy nyomorult gáztűzhelynek ?

 

A függőleges kéménykivezetésnél meg a födém és tető áttörést kell megoldani...

 

Vas csővel fűtést manapság nem nagyon szerelnek, a réz és a műanyag ára meg (egy bizonyos minőségig) nagyjából egy szinten van.

Előzmény: kicsiati (11250)
pikamadár 2006. szept. 28. © 11252
Hello! Padlástéri szobába konvektort tennék úgy, hogy a parapet a lakórészen kívüli padlástérbe vezetne. A padlástérnek minimális szellőzése van jelenleg. Mit gondoltok, jó ez így, vagy életveszély? üdv pm
kicsiati 2006. szept. 28. © 11250

Tegnap beszéltem a tervezővel. Találtunk egy még olcsóbb, és egyszerűbb megoldást. Turbós, de nem visszintes, hanem függőleges kivezetésű kazánt fogunk venni. Így nem kell építési engedély, és kémény bélelés sem.

Viszont a konyhába be kell tenni két szellőzőt a tűzhely miatt. :-(

 

Ja, és réz csővel fog menni a gáz vezeték. Ez mennyivel drágább, mint ha vas csővel vinnék?

Előzmény: Fido Dido (11215)
enginer 2006. szept. 27. © 11249

 

Mosdót csavarozni kell, kiszilózni azért kell, hogy ne tudjon mögötte lefolyni a víz, meg azért az sem árt, ha a 2 kemény tárgy (csempe/mosdó) között van egy puha is.

Kisebb az esélye, hogy elrepesszék egymást.

 

 

A felesleges szilót száradás elött vizes szivaccsal gyönyörűen lelehet törölni!

Előzmény: fel4elni (11241)
atiTDI 2006. szept. 27. © 11248
Nálam idén szerelték a wc-ket és sehol sem csavaroztak. Direkt rákérdeztem, de Ők sem szoktak, másrészt a padlóban menő csöveket sem akarják szétfúrni...
Előzmény: Marcesz (11245)
monyesz 2006. szept. 27. © 11247
Minek, ha úgysem az tartja, hanem a csavar ! Amit utána odanyomsz az úgyis kitölti azt a rést, ami marad a két felület között.
Előzmény: Marcesz (11246)
Marcesz 2006. szept. 27. © 11246

Rendben, tehát az érintkező felületekre nem is kell.

Előzmény: monyesz (11243)
Marcesz 2006. szept. 27. © 11245
Szerintem azért nem "szokás" lecsavarozni, mert nem szeretnek betont fúrni... (Ha szokás lenne, akkor miért van a budin két nagy lyuk?) Nagy katasztrófa nem történik egyébként, szülemimnél is így rakta le egy szakértő.
Előzmény: bmalag (11242)
monyesz 2006. szept. 27. © 11244

Szvsz az lehet a baj ezzel, hogy ilyenkor a bekötés (víz és csatorna) terhelődik, a sziló tömítésre való nem ragasztásra. Nem lehet hogy építési ragasztót használtak ?

Szóval azért óvatosan fészkalódjál, mert xar dolog lehet, ha a budi van az ember fején ! :)))

Előzmény: bmalag (11242)
monyesz 2006. szept. 27. © 11243
Én lerögzíteném (itt óvatosan, nehogy túlhúzd a csavart és elpattanjon a műtárgy, de azért ne is billegjen), és után nyomnám a szilót, ahova nem férsz oda, ott max kézzel kenhetsz. Ha veszel maszkolószalagot (amit a festők használnak), akkor azzal szépen kitakarhatod a részeket (a műtárgyon és a csempe/járólapon is) ahová nem akarod hogy kerüljön a színes sziló, mert az eléggé látszik a szaniteren. A maszkolót azon melegében el kell távolítani még mielőtt megszilárdulna a sziló !
Előzmény: Marcesz (11240)
bmalag 2006. szept. 27. © 11242
nálunk a budit csak leszilózták a padlóra. nem csavaroztak. állítólag ma már így szokás. még nem borultam fel vele a kanyarban...de féljek?
Előzmény: Marcesz (11240)
fel4elni 2006. szept. 27. © 11241
Sztem a sziloplaszt puha, a mosdóra rátámaszkodva egyenetlen csempefelület esetén csempe vagy mosdótörés. Én gipszet kenek, távtartó pöckökkel. Felszerel, gisz megköt , pöcök kivesz, gipsz körben kikapar, csavar meghúz, fugáz.
Előzmény: Marcesz (11238)
Marcesz 2006. szept. 27. © 11240
Értem, tehát vécé/mosdó csempével érintkező felületét beszilózni, majd csavarral rögzíteni, aztán ami kívülre kibuggyan, azt levágni - így megy a dolog?
Előzmény: Heaven (11239)
Heaven 2006. szept. 27. © 11239
Sziloplasztot, célszerű olyan színben kikenni, mint amilyen színű a csempe fugája.
Előzmény: Marcesz (11238)
Marcesz 2006. szept. 27. © 11238
Egy kérdés: fürdőszobában milyen felületkitöltő anyagot ajánlanátok a burkolat és a vécé, mosdó stb. közé, ill. kell-e valamire figyelni a rögzítésnél?
Heaven 2006. szept. 27. © 11237
Lacivill: még csak most tudtam NET közelbe kerülni, délután megpróbálom bekötni ahogy megírtad!

Köszi a segítséget.
Előzmény: Jancsii (11234)
Jancsii 2006. szept. 27. © 11236

A szagatott vonalat úgy értelmeztem, hogy  a billenő érintkező útját jelzi, mivel íves.

Tehát  vagy az 1-esre, vagy a  3-asra ad. Viszont , ha így értelmeztem, akkor is rosszul írtam, hogy melyikről menjen a szivattyúhoz.

Előzmény: enginer (11235)
enginer 2006. szept. 26. © 11235

Az úgy nem nagyon fog müxeni.

1esre megy a fázis

2 esen beálltott hőfok alatt van áram

3ason meg akkor van amikor eléri a beállitott értéket a termosztát.

A rajz szerint.

Előzmény: Jancsii (11234)
Jancsii 2006. szept. 26. © 11234
Már azóta biztosan megoldódott a problémád, de  szerintem a 2-re kell kötni a fázist és a 3-as megy el a szivattyúhoz.
Előzmény: Heaven (11218)
Harvester 2006. szept. 26. © 11233

Bocs, tényleg félreértettem.

Előzmény: enginer (11206)
gattodireggio 2006. szept. 26. © 11232
Köszönöm a segítséget!

Nézegettem én minden elérhető prosit, de elég szűkszavú volt mindegyik.
A ház maga 130 nm, a normál 2,7 m-nél kisebb átlagbelmagassággal (a felső szint már csapott, padlástér-jellegű).

Szóval gázmesterek szerint a 24 kw-os inka ide elég.

Egyébként

Kifagattam a Termomax gyári szakértőjét a dologról. A condens egy kifutó típus, a különbség az öntött alumínium hőcserélőben van, ami (ahogy írtátok jobb hatásfokot ad valamennyivel). Más különbség nincs nagyon.

Sajna a 250 ezerért vesztegetett Condens 30 ra csak garancia van, számla nincs, és ugye az adóleírás is tényező, marad az Inka.

Ha valakit érdekel az előbbi, jelezze! Spórolhat 150 ezret, ha ilyen kell neki.
enginer 2006. szept. 26. © 11231

Nem csak egyetlen cég van pesten aki beüzemel.

Nézz utána jobban.

Előzmény: ORANGE6 (11223)
Droopy 2006. szept. 26. © 11230
While this information pertains to automobiles, it should apply equally to
other combustion devices such as furnaces.  Automobile companies have
invested billions of dollars in developing expensive technologies such as
fuel injection and continuously-variable transmissions to improve fuel
economy by a few percent.  Companies that manufacture HVAC equipment have
similarly worked hard to develop high-efficiency furnaces.
  If it were as
simple as attaching a magnet to the fuel line to get comparable results, it
would have been done a long time ago.


Andrew Johnson, Ph.D., P.E. 2002
Előzmény: Droopy (11229)
Droopy 2006. szept. 26. © 11229

Igaz hogy egylovetu reklam, de mielott valaki fellelkesul:

 

Natural gas is mainly ethane, propane, butane. There are no
ions present. None of these gases are affected by a magnetic field. I would
not take responsibility for recommending such a device.

 

es a bevizsgalasa hasonlo termeknek 1982-bol amerikaban

 

http://www.epa.gov/orcdizux/consumer/devices/pb83181115.pdf

Előzmény: kincs-tár (11184)
pacseryk 2006. szept. 26. © 11227

Ráadásul hozzák háromszor jöttek ki beállítani az SD isotwin condensen a külső hőmérséklet érzékelőt. És utána nekem kellett végigolvasni a leírást és beállítani hogy jó is legyen.

 

Előzmény: ORANGE6 (11223)
Jesu 2006. szept. 26. © 11226
Sziasztok!

Végre jönnek normálisabb ajánlatok is a gépészeti kivitelezésre.

Összehasonlítás miatt szeretnélek megkérdezni benneteket, hogy padlófűtés/ falfűtés csöveknél, stb. ki milyen áron, milyen tipust/márkát tud-vagy tudott beszererezni, esetlegesen mekkora áron szerepelt össz. méter mellett mindenestül az ajánlatban (rögzítés anyagáriával, stb) Ft/m (netto/brutto) anyagáron az ajánlatban, amit kaptatok.

Köszönöm előre is, nagy segítség lenne!
monyesz 2006. szept. 26. © 11225
A legkisebb SD állókazánnál volt tavaly 12eFt, ahhoz képest nem drága.
Előzmény: ORANGE6 (11223)
Droopy 2006. szept. 26. © 11224
Ex-has adatok egy 10m*10m*3m-es hazrol. nyilaszaro nelkul: kfal=0.7 ::10 kw hoszukseglet kfal=0.3 :: 8.3 kw hoszukseglet 20 m2 nyilaszaroval es a k=0.3 fallal kablak=1.1 :: 8.8 kw kablak=0.6 :: 8.5 kw Nem sokat oszt vagy szoroz a 120 m2-es osszfal mellett a 20 m2-nyi ablak a legtobb ho az eloirt legcsere miatt tavozik (5 kw) utana kovetkeznek a hatarolo elemek es csak a legvegen jaccik a nyilaszaro
Előzmény: komposzty (11214)
ORANGE6 2006. szept. 26. © 11223
Van nekem egy SD Ecosy kondenzációs kazánom+indirekt tartály.

Itt Pesten egyetlen cég végzi az üzembehelyezést, ami elmondásuk szerint a szokásos alibi dologokon kívül (ilyen-olyan szemrevételezés, stb.) lényegében a főégő beállítását jelenti.

Mindez 22 eFT-ért!!!

Nem túlzás ez szerintetek? Ráadásul enélkül nincs garancia!!!

Szerintetek tényleg kell ez, nincs rendesen beszabályozva gyárilag?


Gábor
Lacivill 2006. szept. 26. © 11222

Szerintem 1 esre menne a fázis, 3as menne a szivattyú egyik felére, a szivattyu direktbe kapja meg a nullát.

2 üres marad.

Ha ez nem menne, és fordítva kéne vezérelni akkor a 2es a szivattyú, 3. marad üres.

Előzmény: Heaven (11218)
monyesz 2006. szept. 26. © 11221

Az a -5 fok nem rossz átlag a fűtési idény átlaghőmérsékletét tekintve - szerintem !

Hiszen 10-15 fokos kinti hőmérsékletnél egy hét után már érdemes begyújtani, mondjuk októberben, nehogy lehűljön a lakás.

Amúgy az október 15 - május 15 közötti időszak (mondjuk annyi nap amennyi ebbe az időszakba esik) jó fűtési szezonnak.

Előzmény: Bobbo (11217)
Heaven 2006. szept. 26. © 11220
Találtam egy kis leírást is!

1: Common inlet
2: Outlet (open the circuit with increasing temperature)
3: Outlet (closes the circuit with increasing temperature)
Előzmény: Heaven (11218)
rafiki 2006. szept. 26. © 11219

Köszi az infót!

Azt írod, hogy a földgáz nem mérgező... azért ne próbáljon senki gázt szívni, mert robbanás nélkül is elég hamar meghal gázmérgezésben...

Mégegyszer köszi a jótanácso, marad a szerelő, holnap jön és kicseréli a konvektort.

Előzmény: Törölt nick (11145)
Heaven 2006. szept. 26. © 11218
Sziasztok!

Vegyestüzelésű kazán Grundfos szívattyúját szeretném vezérelni termosztáttal.
Beszereztem egy WPR-90GD bimetálos csőtermosztátot, és az elektromos bekötését szeretném megtudni, van hozzá egy kapcsolási rajzom:
VPR-90GD

Hogyan kössem össze a Grundfos-al?
Bobbo 2006. szept. 26. © 11217

25 fok különbséggel számolsz.

Ez 20 fok benti esetén -5 kintit jelent.

 

Ez egy év 365 napjához viszonyítva "ritkán" van - néha pedig ennél hidegebb is előfordul.

 

De ha fűtésre számolsz,

akkor fűtési idényre kéne kihozni

egy átlag hőfok különbséggel.

 

Viszont igazából ezt a házra konkrétan és komplexen kéne számolni,

hátha a fődémen, falakon, ... gazdaságosabban tudnál hőszigetelés révén takarékoskodni -> egy előre meghatározott időintervallumra számolva.

 

Előzmény: komposzty (11214)
monyesz 2006. szept. 26. © 11216

Jó-jó ez a számolás, de hogy aránylik ez a falazathoz képest ?

Ne vedd olyan félvállról, hogy elenyésző a hőveszteség a falakon ! k=0.3 már jó érték, 0.2 meg már talán passzív ház szinten van, és falból, födémekből soxorosa van mint ablakból !

 

Hogy amit számoltál mit jelent ? Mondjuk 1 m3 gáz fűtőértéke 34.1 MJ, az ára legyen 80 Ft, na ezek alapján számolj utána !

 

Persze a kérdés számomra nem lenne kérdés. Azért nem, mert 10-15 év alatt kell ennek a 300eFt-nak visszajönnie, illetve ha most nem fekteted be, akkor tutira nem fogsz ezen időtávban energiatakarékosság miatt ablakokat cserélni (ha igen , akkor meg biztos többe fog kerülni ennél az összegnél), magyarán házat nem mostanra, hanem 20-30 éves távlatra kell(ene) tervezni, építeni. Ugyanakkor lehet hogy a 300eFt-ot máshova is el tudod használni az építéskezésnél, ez (is) mérlegelendő...

Előzmény: komposzty (11214)
Fido Dido 2006. szept. 26. © 11215
Lehet, hogy mégiscsak olcsóbb lenne kibéleltetni a kéményt!
Előzmény: kicsiati (11213)
komposzty 2006. szept. 26. © 11214

Hali!

 

Igen az összes nyílászárót nézve 300k-val drágább a 0,6-os k értékű mint az 1,1-es.

Egy átlag tégla k-ja 0,7-0,9. Erre még rámegy szigetelés, tehát fűtés szempontjából elenyésző a hővesztesége.

Egy hőveszteséget számolva az ablakra:

Az ablak felülete (90x150) 1,35m2, a hőmérséklet különbség legyen 25C fok.

 

Q=A*k*(t-t)=20,25W     0,6-os ablaknál

Q=37,125W                   1,1-es ablaknál

 

Tehát jelentős, majdnem duplája a hőveszteség az 1,1-es ablaknál.

Csak azt nem tudom, hogy forintban ez mit jelenthet?!

 

 

 

Előzmény: monyesz (11193)
kicsiati 2006. szept. 26. © 11213

Magyarul nem elég a tervező aki a gázt tervezi, egy 80mm-es lyuk miatt még egy építész tervezőt is kell fogadnom.

Valószínűleg egy céget fogok megbízni a tervezés/kivitelezéssel, és akkor lehet, hogy egy kalap alatt mindent el fognak nekem intézni. Na, ennek utána érdeklődöm.

Előzmény: monyesz (11207)
dögöcske 2006. szept. 26. © 11212
biztos jól láttam, láttam öntöttvasat a bricostore-ban; 36e-ért, lemez FÉG 53 vagy mennyi.
mindkettő 5kw környéke, illetve felett
két nap múlva vmit veszek vmit, addig okosítsatok
köszi gabesz
Előzmény: monyesz (11208)
armaturafogó 2006. szept. 25. © 11211
Az a kérdés hogy a régi fég kazánod hány Kw-os volt
A kondenzációs kazánoknál az enyhe túlméretezés előnyt jelent.
A kondenzációs kazánok részterhelésben jobb hatásfokúak mint maximális terhelésben.

A termomax inka 24K egy 24KW fűtőteljesítménnyel rendelkező, alumínium-öntöttvas kombinációjú hőcserélővel ellátott kazán. Új technika megbízható jól működik.Alkalmas radiátoros fűtéshez és oxigéndiffúzió ellen védett csőböl készült padlófűtéshez.

A termomax condens 30K 28,5 Kw-fűtőteljesítményű alumínium-szilicium öntvényű hőcserélővel rendelkező kazán. Nem érzékeny az oxigéndiffúzióra direktbe kötheted rá a padlófűtést olyan csővel amivel akarod.30 éves multja van az alumínium-szillicium öntvény hőcserélőknek, elég megbízható technika. Már szereltünk néhányat.

Kis lakásokba optimálisak a kondenzációs kazánok mert kis teljesítményen rendkívül jó hatásfokkal dolgoznak.
Nagy házaknál érdemes túlméretezni.
A condens jobb hatásfokú, lefordítva kevesebb gázt fogyaszt.
Az inka szintén nyagyon jó kazán, olcsóbb az alapanyagok miatt, de megbízható.
Az a kérdés a fűtési rendszered milyen.
enginer 2006. szept. 25. © 11210

Mai világban nem adnék ennyi pénzt egy konvektorért.

Sok helyen dobálják kifelé a konvektorokat, örülnek, ha elviszi valaki, vagy max elviszik a MÉHbe.

Előzmény: dögöcske (11203)
monyesz 2006. szept. 25. © 11209

Mindkettő 7 kw-tól modulál, de az inka több melegvizet tud készíteni - ez a honlapról származó infó, nem tudom nézted-e ? Merthogy van prospektus, ami letölthető !

Az eladó nem tud infót a különbségről ?

A +6kw meg önmagában nem előny, sőt akár hátrány is lehet.

Előzmény: gattodireggio (11204)
monyesz 2006. szept. 25. © 11208

Volt (és van leszerelt állapotban) egy háromtagos öntöttvas konvektorom, az tényleg nem kattogott. Mivel az öntöttvas tartja a meleget, kihűlve pedig hosszabb idő kell a felmelgítéshez, kicsit más karakterisztikával működik. De semmi probléma nem volt vele !

Szerintem az öntöttvas drágább mint a lemez, biztos hogy jól láttad ?

Előzmény: dögöcske (11203)
monyesz 2006. szept. 25. © 11207
Igen, komoly ! Építészt kell megkérni hogy tervezze meg...
Előzmény: kicsiati (11201)
enginer 2006. szept. 25. © 11206

Valamit félre értettél.

 

Ezt nem a túrbós hanem a kondenzációs készülékekre írtam!!!

A természetes kéményhuzat hiánya miatt a kondenzációsak mind túrbósak is egyben, talán ezért kevered.

.

Minden készülék jobb hatásfokú alacsony hőmérsékletű rendszerben, csak a nem kondenzációs készülékeket megeszi a kondenzvíz.

 

A kondenzációs készülékek "magas" hőmérsékletü rendszerekben is gazdaságosabbak, mint a hagyományosak, de nem annyival, mint amennyivel többe kerülnek.

És sima (nem fal/padló) rendszerbe is lehet illeszteni a kondenzációs kazánokat.

Előzmény: Harvester (11205)
Harvester 2006. szept. 25. © 11205

Tutira kell építési engedély, meg a szomszédok beleegyezése, de ha jól tudom még ÁNTSZ engedély is, a parapetes kazánhoz. Én pont a macera és a papírmunka miatt szavaztam a kéményes megoldásra. Amennyivel többe pénzbe s időbe kerülnek az extra tervek és engedélyek, meg amennyivél drágább a turbós kazán a szerelékeivel, nem biztos hogy feltétlenül megéri a parapetes zárt égésterű, szerintem...

Pár hónapja engineer írta le itt, hogy ha nem alacsony hőmérsékletű (padló/falfűtés) a fűtési mód akkor igazából a hatásfokban sem számottevően jobb a turbós kazán a kéményesnél.

 

Nekem, mint laikus lakástulajdonosnak ennyi jött le, amikor pár hónapja ezt a kérdést vizsgáltam, de lehet hogy egy szakember mást mondana.

 

Harvey

 

 

 

 

Előzmény: kicsiati (11201)
gattodireggio 2006. szept. 25. © 11204
Üdv a hozzáértőkenek! (meg a többieknek is)

Tanácsra lenne szükségem!

Szóval, régi Fég kazánunk 20 év után jobb létre szenderült, a szóba jöhető készülékek közül a kondenzációs készülékeknél, azon belül a termomaxnál kötöttünk ki.

Az innen onnan érkező infók alapján általában megbízhatónak és korszerű elektronikával felszereltnek mondják. Az ára pedig kiválló.

A célgép: TERMOMAX INKA 24K (kombi) 264 e huf.

Csakhogy szerelőnkhöz befutott egy TERMOMAX TOP CONDENS 30K készülék, amit 250 e ft-ért adna (az eredeti vevőnek nem jó). Ez listaáron kb 100 ezerrel drágább, de a szűkös infok alapján nem tudom miért (a + 6kw-on kívül).

Nagyon örülnék, ha valaki tudná a kettő közti különbséget!
dögöcske 2006. szept. 25. © 11203
Sziasztok,

5 kw-os gázkonvektort kell vennem 2 darabot az újulás alatt álló lakásomba . :)
olyan konvektor, ami nem kéménybe van kötve; hanem falon keresztül kifelé éget.

semmi tapasztalatom nincs ezzel kapcsolatban, ha tudtok segítsetek plz.

kérdésem:
- alapból a FÉG - Euro F8.50 5kw-osan gondolkoztam, most is ilyen van csak le kell cserélni. Ezt kb. 53ezer forint körül láttam legolcsóbb helyen.
pl. így néz ki :
http://www.feg.hu/images/termekek/f8_50.jpg

- láttam nemrégen vmi obiban, hogy öntöttvas 5kw-os konvektort 37000-ért árulnak.

Nem tudjátok, hogy mi a különbség ezek között? Tudom, hogy a FÉG-ekkel általában nincs semmi baj sem, megbízhatóak. A lemezkonvektor általában egy kicsit kattogni szokott. Az öntöttvas nem kattog ? Igazából csak most találkoztam ilyen tipussal, működés közben még sohasem láttam ilyent.

Milyen más öntöttvas típusú konvektorok vannak ? Milyent válasszak ? Egy konvektor lehet névtelenebb vagyis silányabb márka ? Ez a 37 ezer jutányos ár ? Van vmi tippetek ?

Előre is köszi
gabesz.
Lacivill 2006. szept. 25. © 11202
Ha ez almérő, és a közösképviselőnek mondod be az állást akkor nincs nagy baj............... Beszélj vele.
Előzmény: formant (11194)
kicsiati 2006. szept. 25. © 11201

Köszi!

 

Még nincs fent semmilyen kazán! Még csak most fogom megcsinálni a fűtést.

Ha lehetséges, én is zárt parapetes kazánt fogok felrakni, mert igaz, hogy egy kicsivel drágább, de mint ahogy Te is írod, nincs gond a szellőztetéssel, és nem kell 60-80 ezret kifitetni a kémény bélelésre.

Csak azért érdeklődtem itt, mert azt hallottam, hogy 3 méteren belül nem lehet a telek szomszéd, de nálam van. Igaz, nem előtte, hanem mellettem.

 

Ez az építési engedély dolog az komoly? Remélem nem lesz macerás engedélyeztetni.

Előzmény: monyesz (11192)
formant 2006. szept. 25. © 11200
úgy lesz, kösz mégegyszer!
Előzmény: monyesz (11199)
monyesz 2006. szept. 25. © 11199
Kérdés hogy mi van az üzletszabályzatban - büntetés tekintetében ? De az őszinte feltáró vallomás, és a megbánás talán segít :), meg ha van nemrégi óraállás akkor nem gondolják talán hogy ezzel csalni akartál. Minden esetre a leolvasókat ne várd meg, most már neked kell lépned ! Minden papírt vigyél amid van, hátha kérik. A rossz hírű kivitelezőt megh ne emlegesd név szerint, ha nem kérdik ki volt az... Szóval taktikusan, de lépjél ! :))
Előzmény: formant (11198)
formant 2006. szept. 25. © 11198

Köszi! Óraállás olyan formában van, hogy júniusban vettem át az órát az előző tulajtól, a vízműveknél erről van jegyzőkönyv. Most jönnének majd leolvasni, csak ugye, nincs mit...gondoltam én is, hogy az a megoldás, hogy előadom a történetet a vízműveknek, csak azt nem tudom, hogy ehhez kell-e valamit kérnem attól a szerelőtől, aki csinálta (nem túl jó a viszonyunk), vagy az átalakításnak a tervét vigyem-e magammal?

igazából azért halogatom, mert félek a bírságtól, bár tudom, hogy én voltam  ahülye, hogy nem előbb gondolkodtam

Előzmény: monyesz (11197)
monyesz 2006. szept. 25. © 11197

Szerintem az órát kifizettetik veled, merthogy az a szolgáltató tulajdona.

A másik meg hogy arról az óráról így nincs óraállás, tehát egy átalány-becsült-stb köbméterig kifizettetik veled. Minél előbb beszélj a vizesekkel ! Talán nem büntetnek meg...

Előzmény: formant (11194)
monyesz 2006. szept. 25. © 11196

Nem tévedsz, mi a 40 éves gerébtokos ablakok után alig hallunk valamit az utca felől - igaz mi sem főút mellett lakunk. De van külön hangszigetelésre specializált üvegezés. Az Internorm-nál láttam ilyen üvegrétegezést rajzon (vastagabb, több rétegű üveg ragasztva, azt hiszem).

 

Viszont a nagy üvegfelület nemcsak nagyobb hőveszteség, hanem adott esetben nagyobb szoláris hőnyereséget is jelenthet. Nekünk a nappaliban még télen is komoly mértékű ez, ha süt a nap ! Nálam e miatt a fűtés nem is szintenként, hanem tájolás szerint lett megbontva.

Előzmény: Törölt nick (11195)
formant 2006. szept. 25. © 11194

Sziasztok! Tanácstalan vagyok az alábbi kérdésben, jó lenne, ha valaki meg tudná mondani, hogy mi a teendő:

lakásfelújítás során az egyik vízóra feleslegessé vált, mivel a zuhanyhoz a vizet a konyhai kazánból vezetik át (előzőleg külön kazán volt ott). Ezt a vízórát a vízszerelő leszerelte, és aztán nyoma veszett. Szerintem a kőművesek elvitették a sittel együtt. Gondolom ezt be kell jelentenem a vízműnek, hogy a vízvételezés megszűnt, óra eltűnt :(

mire számíthatok? tudomásul veszik, vagy büntetést kell fizetnem?

 

monyesz 2006. szept. 25. © 11193

Komposzty !

Elég nehéz válaszolni arra amit kérdezel !

Mekkora felületűek ezek az ablakok (gondolom többnél van ekkora árkülönbség) ? Aztán a falszerkezetek (födémek is) értékei milyenek ?

Mekkor a fal és ablakok aránya ?

Nagyjából ha tudod ezeket a számokat, akkor utána is tudsz számolni a különbségnek.

 

Általában a falszerkezetek nagyobb felületűek, ezért ott több a veszteség, jobban megéri a szigetelés. Másrészt nem túl szerencsés 0.2-es falazat és az 1.1 nyílászáró párosítás.

Az ablakok üvegezésének gáztöltete (ami nemesgáz, illetve azok keveréke) kb 15 évig jó, utána foglalkozni kell vele,esetleg cserélni (kíváncsi vagyok, milyen technológia fog erre kialakulni, mert ezek ideje még nem jött el, de az ablakos cégek megélhetése biztosítottnak látszik :) ).

A falszerkezet ennél hosszabb ideig, egy része pedig talán soha nem kerül 'javításra' hőtechnikailag.

Előzmény: komposzty (11178)
monyesz 2006. szept. 25. © 11192

Alapvetően két kérdésről van szó, az egyik hogy műszakilag a parapetre a készülék gyártója mit határoz meg, ez műszaki segédlet alapján meghatározható, ilyenje van a gépész tervezőnek. A másik rész az építési hatósági kérdés, mert a parapet építési engedély köteles ! Az ép. hatósági szabályozás területtől függő, általában a helyi építészek fejből köpik az ilyesmit (meg az önkori műszaki osztályán is megmondják). De a szomszéd beleegyzése kelleni fog mindenképp. Szerintem az sem mindegy hogy az uralkodó szélirány milyen...

Mondjuk én a helyedben zárt égésterű parapetes készüléket raktam volna, ha már fali kivezetés van, és akkor nincs semmi gond a légellátással, szellőzővel, légbeejtővel, elszívóval, stb...

Előzmény: kicsiati (11166)
monyesz 2006. szept. 25. © 11191

Harvester !

Ha jó a ház hőszigetelése, akkor úgy lehet számolni, hogy kevesebb mint 6m3 gáz*lakás lm3 az éves fűtési gázfogyasztás (22 fok belső hőmérsékletnél, minden további 1 fok +5% fogyasztás növekedést jelent). A jó hőszigetelés az k=0.4 falszerkezet és k=1.1 nyílászáró értékeknél kezdődik. Egyébként meg +20%-kal növeld meg az éves fogyasztást, ha ennél rosszabbak az értékek.

Évek alatt lesz egy tapasztalati érték a konkrét lakásra, ami akár +-20%-kal is változhat az időjárástól függően.

Előzmény: Harvester (11149)
Gyur 2006. szept. 25. © 11190

Sziasztok!

 

Három, teljesen eltérő kérdésem van, hátha tudtok segíteni.

1. Radiátoros fűtésem 2 év óta működik, de szükség lett a padlófűtés körök beüzemelésére is, ja meg most lett rá pénz :) Kérdésem, hogy egy étkező és egy fürdőszoba, ami összesen kb 22 négyzetméter, elég 10KW-os hőcserélő?

 

2. Még nem teljesen döntöttem el, hogy hőcserélő vagy keverőszelep... Ha keverőszeleppel oldanám meg, akkor arra is lehet termosztátos fejet tenni? (A termoérzékelőt természetesen a víz hőmérsékletre kéne raknom, pl csőre tekerve, vagy a földbe...) Ez is egy létező megoldás szerintetek?

 

3. No és ez a kérdésem ami totál más. :) A gázóraszekrényem kulcsát nem találom, pedig hóvégén be kéne diktálnom az állást. Hol tudok szerezni ilyen kulcsot? Állítólag minden szekrényhez egyfajta kulcs kell.

 

köszi,

  Gyuri

ORANGE6 2006. szept. 25. © 11189
Itt van a kezemben a Radel gyári katalógusa, a teljes táblázat 90/70-ről szól, és az aljára odaírták, hogy 0,76, ha 75/65-öt akarsz.

Nekem meg 50/35 körüli lenne jó.


G.
Előzmény: Lacivill (11188)
Lacivill 2006. szept. 25. © 11188
szerintem ilyen táblázat minden boltban van, vagy akár a radiátoron a tájékoztatót!
Előzmény: ORANGE6 (11187)
ORANGE6 2006. szept. 25. © 11187
Sajnos nem. Ebben a programban, amit írsz, a lakás összes paraméterét meg kell adni a falak anyagától a hőszigetelésen át a nyílászárókig, ami új ház építésénél biztos hasznos, de én nem is tudom ezeket az adatokat, meg nagyon energiám sincs végig agyalni.
A lakásom méretezése már meg van, tudom melyik helyiségbe hány Watt kell, csak az eltérő hőlépcső miatt kéne felszorozni a radiátorok teljesítményét.

Gábor
Előzmény: Fido Dido (11186)
Fido Dido 2006. szept. 25. © 11186
Nem a www.d-eg.hu oldalon találtad? Ott a letöltések alatt van radiátor kiválasztó program.
Előzmény: ORANGE6 (11185)
ORANGE6 2006. szept. 25. © 11185
Sziasztok!

Jónéhány hónapja találtam az Interneten egy táblázatot, amiből ki lehetett nézni, hogy a radiátoroknál milyen hőlépcsőhöz milyen korrekciót kell alkalmazni. Konkrétan arról van szó, hogy most cserélem le a régi FÉG kazánt új kondenzációsra, és az eredeti hőteljesítményeket szeretném kihozni mondjuk 50/35-ös lépcsőből.

Nem tudja véletlen valaki, hol láttam ezt a táblázatot?


Gábor
kincs-tár 2006. szept. 25. © 11184
Gázszámla csökkentés 5-20%-al!

Mindannyian tudjuk, hogy a gázszámla (ahol gázfűtés van) teszi ki a rezsi nagy részét, és a gázáremelések után ez még nagyobb teher.

Mi tudjuk, hogyan csökkentheti a gázszámláját. A megoldás teljesen legális, gyors, és Ön évente akár több tízezer Ft-ot is megtakaríthat!

Ha érdekli, kérem nézze meg a lenti weboldalt, ahol részletes információkat talál!

http://alacsonygazszamla.extra.hu
td cdx 2006. szept. 24. © 11183
A kondenzációs kazán hatásfoka a visszatérő víz hőmérsékletétől is függ.
A körülményektől függően érdemes minél alacsonyabban tartani, mivel ezt melegíti elő a füstgáz.
Iszapfogó nélkül nincs garancia!
Előzmény: feri60 (11182)
feri60 2006. szept. 24. © 11182
Nekem "hagyományos" 20 éve vascsővel készült rendszerre lesz rátéve. Iszapfogót építenek be a kazán elé. Tudom, hogy a kondenzáció alacsony vízhőfokon adja ki a 100% fölötti teljesítményt, de 60 fokos víznél is 95% körül ketyeg. Az eddigi - 20 éve működő - C24-hez képest még mindig sokkal jobb :)
Előzmény: td cdx (11162)
Blais 2006. szept. 24. © 11180
Sziasztok, Van egy kerdesem, amire eddig nemigen tudtam valaszt szerezni. A furdonkbe 1000W-os torolkozoszaritos radiatort szerelnek. Mivel az ev nagy reszeben nem futunk, de a torolkozok vizesek, arra gondoltam futopatron is kellene bele. A baj az hogy milyen szabalyzast kellene hasznalni ahhoz, hogy kicsit meleg legyen a radiator a futesi szezonon kivul, de ne hasznaljuk a helyet szaunanak. A termosztatos patron a furdo homersekletet szabalyozza, tehat ha nincs hideg, be sem fog kapcsolni a patron. Alulmeretezzem a futoszalat?
Harvester 2006. szept. 24. © 11179

Hát... nem túl "jó" a lakásom ilyen szempontból: régi, vékony, egyrétegű üvegezésű ajtók és kisebb ablakok, illetve egy régi típusú kétszárnyas dupla nagyablak a szobán. Talán jövőre lesz pénzem kicseréltetni a nyílászárókat, de úgy sejtem, hogy legalábbis ezen a télen, az átlagosnál nagyobb lesz a lakás hővesztesége.

 

A belmagasság 3.2 méter. Ezzel a képlettel amit megadtál, (38m2 x 3.2m) x 5m3 = 608 m3 gáz jön ki egy szezonra. Szóval a fentiek miatt valószínűleg az általad megadott tapasztalati 1000m3/szezon értékhez lehet közelebb.

 

Köszönöm,

Harvey

 

Előzmény: Törölt nick (11177)
komposzty 2006. szept. 23. © 11178
Sziasztok!
Építkezünk és éppen a nyílászárókra kérünk ajánlatokat.
Kérdésem, hogy mennyi különbség van egy k=0,6 illetve k=1,1 hőátadási tényezőjű ablak között? A 0,6-os kb. 300ezer forinttal drágább mint a másik. Forintban kb mit jelenthet a kettő közötti különbség havonta?
Harvester 2006. szept. 23. © 11176
Köszi, megpróbálom.
Előzmény: Fido Dido (11175)
Fido Dido 2006. szept. 23. © 11175

Szerintem hívd fel őket, hogy elfelejtették lebélyegezni.

 

Ha egy légtérben van a kéményes kazán a konyhával, akkor tényleg nem lehet szagelszívó. Az új szabályozás szerint mostmár arra a helyiségre, ahol a kazán van, fokozott légzárású, autómatikusan záródó ajtót kell szerelni.

Előzmény: Harvester (11173)
Harvester 2006. szept. 23. © 11174

Köszönöm szépen!

 

1000 m3 per év, a fűtött hónapokra elosztva, ugye így érted? (Főgáz weboldalán havi lebontásban lehet bejelenteni a becsült gázfogyasztást, az előbb néztem).

 

Harvey

 

Előzmény: Törölt nick (11170)
Harvester 2006. szept. 23. © 11173

Szerencsére jó a konyha természetes szellőzése, nagy ablakos, plusz beépítettek a gázterven szereplő két passzív légbeeresztő nyílást is. Nem tudom mi ez a légbeömlő szakszóval, de a lényeg hogy két műanyag doboz van most a konyhában, az egyik kb 40cm, egy másik pedig kb. 2 méter magasságban. Elektromos elszívó nincs a lakásban, nem is áll szándékomban beépíteni, a gázterven is az szerepel hogy nem építhetek be egyébként sem, mert kéményes a kazán.

 

Ha jól értelmezem, akkor az a szellőzés, ahogy nálam megoldották, nem akadálya a GázMEO-engedélynek. A kazánra nem is adták volna meg, gondolom, ha nem szabályos, hiszen egy légtér a konyhával. Kérdés továbbra is az, hogy most akkor kell-e külön a gáztűzhely beszerelése után mégegyszer kihívnom a MEO-t?

 

 

 

 

 

Előzmény: Fido Dido (11171)
kicsiati 2006. szept. 23. © 11172

Éppen az a lényeg, hogy nem akarok kéményt béleltetni, mert annak 8-10 ezer Ft métere. Nem beszélve a szemetelésről, engedélyeztetésrő...stb.

Sokkal egyszerűbb egy visszintes parapetes kivezetés.

Na, mindegy, ha itt nem tudja senki a választ, akkor majd marad a tervező.

Előzmény: Lacivill (11167)
Fido Dido 2006. szept. 23. © 11171

Ez összetettebb ennél.

Tisztázzuk a körülményeket:

A konyha tervben szerepel-e szagelszívó? Ha igen, akkor az új szabályok szerint motoros légbeszívó berendezés is kell, nagyobb kapacitású, mint az elszívó. Amíg ez nincs beépítve, nem adhatja meg a gázMEO-s az engedélyt. Vagyis addig ledugózva kell hagyni a konyhai gázcsövet.

Ezt mondjuk ki lehet játszani azzal, hogy nem terveztek elszívót, de akkor oda is passzív levegőztető kell a falra, tehát mindenképpen fúrni kell!

Előzmény: Harvester (11168)
Harvester 2006. szept. 23. © 11169
"... szakszervíznek már elég is volt ahhoz hogy elvégezze a bekötést." Beüzemelést akartam írni, elnézést hogy kicsit keverem a dolgokat.
Előzmény: Harvester (11168)
Harvester 2006. szept. 23. © 11168

Nekem tényleg a kazán garancia levelére pecsételt a gáz MEO. Semmilyen más papírom nincs is arról, hogy egyeltalán kinn járt. A barátnőm volt itthon, és tök ideg volt mert először nem akarta elfogadni a MEO a kazán bekötést mert hiányzott egy levegőztető a falról. (Ezt a gáz/fűtésszerelő cseszte el, nekem laikusnak fogalmam sem volt hogy hova és milyen szellőztető kellett volna, az egészet a a tervtől kezdve a kivitelezésig szerelő intézte, úgy-ahogy). Szóval a barátnőm kifizette a MEO-st a kiszállásért de az nem adott engedélyt. Még aznap jött a szerelő és kifúrta a lyukakat, berakta a levegőztetőket, lefényképezte az eredményt és elvitte a MEO-snak a fényképeket mint bizonyítékot. Azok után kaptam meg a szerelőtől a MEO által lepecsételt kazán garanciajegyet, ami végülis a szakszervíznek már elég is volt ahhoz hogy elvégezze a bekötést.

 

Szóval ezek után nekem nem világos, most ki kell mégegyszer hívnom a gáz MEO-t vagy nem? A vezeték ki van építve készre a tűzhelyhez, ledugózva. A gáz MEO újbóli kihívása a garancia miatt kell, vagy biztonságtechnikai okokból? csak mert a tűzhely nálam egy 40 ezer forintos 4-es gázfőzőlap lesz (sütő nincs). Ha most továbi 14 ezret elkér a gáz MEO, aránytalanul drága lesz, szerintem még azt is egyszerűbb beválalni hogy nincs garanciája a készüléknek. csak nem tudom hogy ez szabályos-e így.

 

Harvey

Előzmény: enginer (11161)
Lacivill 2006. szept. 23. © 11167

Van turbós kémény is!!

Igaz nem olcsó..........

Előzmény: kicsiati (11166)
kicsiati 2006. szept. 23. © 11166

Az iker szomszédot úgy kell érteni, hogy egy házban van a két lakás. Az egyik fele a miénk, a másik a szomszédé, és a közepénél el van választva kerítéssel.

A mi fürdőszobánk mellett kb 1,5 méterre már ott van a szomszéd kerítése. Tehát a kivezetés mellet párhuzamosan 1,5 méterre. Ahogy a rajz is mutatja.

 

Rajz

Én eddig úgy tudtam, hogy a kéményes kazán macerásabb, mert az a légtérből veszi a levegőt, a turbós meg kintről.

Előzmény: Fido Dido (11155)
gas75 2006. szept. 23. © 11165
Persze, persze, igazad van.

De gondolom, a minôségbiztosítással a nagy cégeknek nem lehet gond... és így is 5-6 név marad a kalapban.
Kezdek rájönni, ez olyan, mint a lakáshitel: mindegyik ugyanaz, csak mindegyik máshol ad kedvezményt...

bele kell jönni ebbe a lakásfelújításba. :)
Előzmény: Lacivill (11150)
gas75 2006. szept. 23. © 11164
Szia! Köszi, akkor ez most egy újabb... :)
Saunier Duval, ez is új nekem... megnézem még mindkettôt, aztán egy huszárvágással döntök.
elegem lett... :)
Előzmény: feri60 (11146)
td cdx 2006. szept. 23. © 11163
Talán most sikerül a linkTermomax Condens24K
td cdx 2006. szept. 22. © 11162
Nekem is termomax kazánom van, (condens 24K) amivel teljes mértékben megvagyok elégedve. Attól hogy hazai a készülék, televan külföldi alkatrészekkel.
Hátrány: a beüzemelést végző cég nem rendelkezett kellő ismeretekkel, igy a kazán többszöri programozás ellenére sem működött rendesen 2 -3 hónapig. Kerestem egy másik szervizest, akinek érdekes módon egyből sikerült "belőni" a kazánt.
Elsősorban a kedvező ára miatt választottam. A fal-padlófűtéshez tökéletes, a hasonló tudású márkás tipusoktól 30-50%-al olcsóbb volt.
<a href="http://termomax.hu/index.php?stilus=lap&hiv=83&forr=16" target="_blank">(condens 24K)</a>
Előzmény: feri60 (11146)
enginer 2006. szept. 22. © 11161
Nemtom a TIGÁZnál hogyan müxik konkrétan, de főzőlap vagy kazán garancia levelén nem láttam még gázMEOs pöcsétet, csak a beüzemelőjét.
Előzmény: Fido Dido (11160)
Fido Dido 2006. szept. 22. © 11160
Ezek szerint megoldható, hogy a főzőlapot csak utána kötjük be, és nem kell mégegyszer kihívni a MEOst? Ez kifejezetten jó hír lenne!
Előzmény: enginer (11159)
enginer 2006. szept. 22. © 11159
GázMEOs a tervszerinti vezetéket ellenőrzi, átveszi.
(szeretik látni a helyszinen a beüzemelendő készüléket, de nem ragaszkodnaka a bekötéshez)
Beüzemelő meg nem üzemel be, ha nem a terven szereplő készüléket akarod vele beüzemeltetni.
Előzmény: Fido Dido (11158)
Fido Dido 2006. szept. 22. © 11158
Ezt a kivitelezőm konkrétan megkérdezte a TIGÁZ-nál, és ott a válasz az volt, hogy kétszeri kijöveteles, mert a főzőlap csak 1-2 héttel később lesz bekötve. Az engedélyezett terven szerepel mindkét készülék, úgyhogy emiatt ideiglenesen beszerelve és bekötve lesz a főzőlap is a MEO-s kedvéért.
Előzmény: enginer (11157)
enginer 2006. szept. 22. © 11157
Ha a gázvezeték hálózatod a (tervszerint) a gáztüzhelynek is ki van épitve csak a készülék nincs rákötve, akkor nem kell még1x a gázMEOst kihívnod, csak a készülék beüzemelőjét a garancia miatt.
Előzmény: Fido Dido (11154)
Fido Dido 2006. szept. 22. © 11156
Most látom, hogy a MEO-s bélyegez a garancialevélre is. Mondjuk ez kifejezetten jó szabály!
Előzmény: Fido Dido (11154)
Fido Dido 2006. szept. 22. © 11155
Az "iker szomszédot" nem értem, ha iker, akkor hogy van útban?. A kivezetésre merőlegesen kell lennie a megadott távolságnak!  A te esetedben megoldható kéménnyel is, csak az "kicsit" macerásabb. Turbós kazánnál sokkal több szabálynak kell megfelelni, és az engedélyeztetés is tovább tart.
Előzmény: kicsiati (11152)
Fido Dido 2006. szept. 22. © 11154

A gázszolgáltató MEO-sa az engedélyt bélyegzi le, hogy a gázkészülék nyomás alá helyezhető. A garanciapapírt pedig a márkaszervíz bélyegzi le, miután beüzemelte a szerelőjük, vagy egy velük szerződésben lévő szerelő.

A gáztűzhely bekötésekor újra ki kell hívnod a gázszolgáltató ellenőrét, mivel a bekötéssel módosul a gázvezetéked. A tűzhely bekötése és az engedély között nem lesz gázod!

Előzmény: Harvester (11153)
Harvester 2006. szept. 22. © 11153

Igen, a Gáz MEO-s. Már be is üzemelte azóta a Junkers szakszervíz a kazánt.

De a gáztűzhely papírjain nincs pecsét.

Előzmény: enginer (11151)
kicsiati 2006. szept. 22. © 11152

Sziasztok!

 

Tanácsot szeretnék kérni!

Van egy ikerház, amibe most lesz kiépítve a fűtés, és parapetes (turbós) kazánt szeretnék tenni.

Azt hallottam, hogy a szomszéd kerítésétől 3méteren kívűl kell lennie a kazán füstgáz kivezetésének.

Igaz ez? Valamint akkor is igaz, ha az a szomszéd egy iker szomszéd?

enginer 2006. szept. 22. © 11151
GázMEOs pecsételte a gázkazán garancia papírját?
Előzmény: Harvester (11149)
Lacivill 2006. szept. 22. © 11150

Nem az számit, hogy egy terméket hol raknak össze hanem a minőségbiztosításon.

Sok hires gyártó akár kinában is rakat össze dolgokat mégis jó minőségüek.

Viszont egy ehte kinai gyártmány az olyan-amilyen.

Előzmény: gas75 (11142)
Harvester 2006. szept. 22. © 11149

Nekem most kötöttek be egy cirkót, és csinálták meg a hozzá tartozó teljes gázvezetékezést is. Kiépített a gázszerelő egy ledugózott csonkot egy gáztűzhelyhez is. A gáztűzhely maga megvan, de mivel beépíthető típusú még nincs konyhabútorom, nem került felszerelésre. A MEO kijött, lepecsételte a gázkazán garancia papírját, de a gáztűzhelyét nem volt hajlandó, mivel az nincs felszerelve. Lehetséges az, hogy mégegyszer ki kell hívnom a MEO-t a gáztűzhely miatt? És az újbóli MEO kihívást nekem kell intéznem, vagy a gázszerelőnek?

 

 

Másik kérdés: eddig nem volt gázfogyasztó a lakásban, most felszerelték ez a 12kW-os kazánt (a lakás 38 nm-es). Fogalmam sincs mennyi gázfogyasztás növekedést jelentsek be a Főgáz felé. Van valakinek erre tapasztalati adata? Havi hány köbméter (csak fűtésre használom a kazánt, tehát alapvetően a fűtési szezonban van jelentősebb gázfogaysztásom). 

 

Kösz

Harvey

 

 

Előzmény: Törölt nick (11147)
enginer 2006. szept. 22. © 11148

Vagy keresel egy olyan kivitelezőt akinek van fényképes igazolványa, meg még készülék beüzemelő is + garanciális szervize is a készüléknek. :))

Az ilyenek sok mindent elszoktak tekinteni (maguknak) és jóval olcsóbban dolgoznak emiatt. 

Előzmény: Törölt nick (11147)
feri60 2006. szept. 22. © 11146
Szia!

Pont ezekkel a dilemmákkal szembesültem én is :)
A végén döntöttem:
http://www.termomax.hu/

Nagyon jó az ára, magyar teremék, és még jól is néz ki ;)

Az összes közül a legkisebb, és nekem ez fontos, mert egy meglévő helyére kell felszerelni.
Előzmény: gas75 (11142)
rafiki 2006. szept. 22. © 11143

Köszi az infót,

Nem vagyok teljesen béna, de a gázzal nem szeretek kísérletezni, ha nem lenne ennyire mérgező és robbanékony megcsinálnám.

A gázszerelők viszont visszaélnek azzal, hogy csak ők köthetik be a készülékeket és olyan árakat mondanak, hogy a hajam hullik tőle: nekem a konvektor cserére ill az őrláng csőcserére 25e Ft-ot!! mondott. A konvekteor ugyan olyanra lesz kicserélve, tehát át sem kell alakítani semmit...

Szerintem nagyon elszáltak az árakkal...

 

Üdv.

Előzmény: yipi (11137)
gas75 2006. szept. 22. © 11142
Sziasztok!

Nagyon érdekes ez, amit írtál. Én is épp turbócirkó beszerelés elôtt állok, és jövô hét 7fôjén kellene valamit mondanom a gáztervezônek. A fûtésszerelôm a következôket nézte ki, ami egy 50m2es lakásban tutijó:

Vaillant vuw 242 3-pro – 168ezer
junkers euroline – 170ezer
beretta minit digit 24 csi - 188ezer

Namármost:
– a megkérdezett vaillantos a vaillantot ajánlotta nyilván, a junkerst nagyon nem (elôtte junkerses szerelô volt!!!)
aszonta, hogy a vaillant csak 7 csavarral van összerakva, így olcsó a szerelése, és szenteste is hívni lehet a szervízt, míg a junkersnél akkor leltároznak...
– a fûtésszerelô a junkerst ajánlotta a vaillantot nagyon nem!
– több szervíz a berettát (állítólag ez felsôkategóriás, míg a többi alsó-közép) ajánlotta a vaillantot és junkerst (ami áll. 90%ban panelhibás!!!!!!!!!) nem, mert mindkettô áll. régi konstrukció, amit még mindig eladnak, pedig rég elavultak...

LÉCCI SEGÍTSEN VALAKI, LÉCCI!!!!!! én max. a szín meg a design alapján tudnék választani.... :)
hihetetlen, hogy ennyire más vélemények vannak....

ja, a csôszett mindegyikhez kb 25-25 ezer+szobatermosztát....


Valaki még ajánlott Saunier Duval-t, ami olcsó és nagyon megbízható... ???????

Ja még, felvetettem, hogy ált. az olaszokat nem ajánlják. Amikor a szervizeseknek ezt felvetettem, azt mondták, hogy:
– mit gondol, a junkerts mega vaillantot hol rakják össze? a junkerst Törökországban, a vaillantot meg Romániában.

Hogyan legyek okos?????
Előzmény: mr_bike (11086)
Fido Dido 2006. szept. 21. © 11140

A külföldi gázszerelőket szinkronizálják?

Előzmény: Laci 99 (11139)
yipi 2006. szept. 21. © 11138

igazából nem értem pontosan mi az igényed. rendben van hogy ez nem olyan mint a tiétek, de az elve ugyanaz. van 3 tekerőgomb. 1 üzemmódkapcsoló /nyár(csak melegvíz készítés)-kikapcs(egyértelmű)-tél(melegvíz és fűtés)-reset(hibatörlés)/, 2 használati melegvíz hőmérséklet, 3 fűtővíz előremenő hőmérséklet.

vagy a gázszelepen szeretnél állítani?(ezt nem javaslom)

 

yipi

Előzmény: saljapin5 (11135)
yipi 2006. szept. 21. © 11137

hi!

 

a konvektorcsere munkadíjáról sajnos nem tudok nyilatkozni, de ha nem túl régit cserélsz újra, akkor a parapet maradhat a falban, és ez jelentősen megkönnyítí a munkát, illetve csökkenti a díját is. az őrlángcső anyagköltsége, kb 500 forint fúvókával komplett, és a cseréje, egy kis technikai tudással otthon is megoldható. persze ha nem vagy biztos magadban inkább ne állj neki. :-)

 

yipi

Előzmény: rafiki (11136)
rafiki 2006. szept. 21. © 11136

Sziasztok!

Tudna nekem vki segíteni gázszerelési árakban?

Egy konvektor csere, fég le, fég fel,(parapetes) ill. egy másik konvektor őrlángcsövének a cseréjéről lenne szó. Vajon mit kérhet ezért egy szerelő?

 

Köszi.

saljapin5 2006. szept. 21. © 11135
Nagyon szépen köszönom,
de sajnos az enyém azt hiszem öregebb egy kicsit...

a pontos tipusa: LUNA 24i Tipo B 1185
Előzmény: yipi (11134)
yipi 2006. szept. 19. © 11134

hi!

 

szerintem nézd meg ezt: http://www.baxi.hu/products/ADATTABLA/LUNA/Kezelesi.pdf

 

ha nem erre gondoltál, akkor jelezd.

 

yipi

Előzmény: saljapin5 (11133)
saljapin5 2006. szept. 19. © 11133
Sziasztok,

új tag vagyok, 3 napja szereltek fel nálunk egy kb 6 éves Ocean-Luna tipus
gáz-kazánt, ami működik is (nagyon jó állapotban van, keveset használt..)

Sajnos nincs hozzá semmi leirás, a neten sem találtam, pl gázláng magasság-
erősség állitás fűtésnél-vizmelegitésnél stb...

Ha valakinek lenne valami ötlete, nagyon jó lenne....

köszi addig is
Lacivill 2006. szept. 19. © 11132
A dég honlapján van egy progi, az inkább helységenkénti radiárokra van, de gondolom ez alapján meghatározható a kazánméret.
Előzmény: grandpaa (11131)
grandpaa 2006. szept. 19. © 11131

Szervusztok!

Létezik valamilyen képlet, amivel ki lehet számítani egy épület hőigényét, vagyis milyen teljesítményű kazán kell bele? Ismert a falvastagság, nyílászárók adatai, légköbméter adatok stb. Van ilyen?

feri60 2006. szept. 19. © 11130
Én egy Vaillant kazánnál találkoztam ilyen jelenséggel, a dugó megfordításával rendbe jött. :-o Nem valószínű, hogy gondot okozhat, viszont könnyen, gyorsan javítható ;)
Előzmény: Törölt nick (11128)
vargy 2006. szept. 19. © 11129
Olyan gépészeti kivitelezőt keresek, aki szereti a REHAU termékeit és járatos a padló- fal és mennyezetfűtésben. Pest környéke. Komplett tervem és költségvetésem van.

monyesz 2006. szept. 19. © 11127

Nekem is Purmo van, beépített termoszelepes (eleve így rendeltem). Erre vettem Heimeier termofejeket, műxik !

Előzmény: ppmr (11091)
ppmr 2006. szept. 19. © 11126
Kifejezetten rossz, amit csinált vagy olyan, mintha semmit sem csinált volna? Csak az én megnyugatásom kedvéért...
druzsba 2006. szept. 19. © 11125

"megoldva"

:))

Előzmény: Fido Dido (11124)
Fido Dido 2006. szept. 18. © 11124
Az biztos, hogy sosem lesz azonos egy padlófűtéssel. Nem véletlenül van teljesen másképp megoldva! :)
Előzmény: enginer (11123)
enginer 2006. szept. 18. © 11123
"Bár inkább ott sem. "

Azt nagyon elkellene találni, hogy kicsit is hasonlitson a padlófűtésre!
Fűtés megkezdésekor pont semmit sem ér, mert a radiátoron átérve pont annyira hül le a visszatérő, hogy semmit sem melegit a padlón.
Amint teljesen átmelegedik a radiátor, akkor a visszatérő erősen megközelíti az előremenő hőmérsékletét és így a padlóba akár 60-90b fok is kerülhet.
Előzmény: Fido Dido (11122)
Fido Dido 2006. szept. 18. © 11122
Egyébként az UL, hogy a visszatérő ágat kicsit "megcsavarva" egy kellemes padlófűtést kaphatunk. Ezt max fürdőszobában, a mosdó és a kád elött érdemes, de ott is csak megfelelő szigeteléssel és hőtükörrel! Bár inkább ott sem.
Előzmény: enginer (11121)
enginer 2006. szept. 18. © 11121
Ezt a hülyeséget magyarázza azzal, hogy ez a padlófűtés és talán ezért kell neki az osztó is.
Ritka nagy baromság amit csinál szerintem.
Előzmény: Fido Dido (11119)
ppmr 2006. szept. 18. © 11120
Ja. Hát ez is benne van. NEm ez az első dolog, ami a lelkén szárad. Vagy az enyémen. Ahogy nézzük.
Előzmény: Fido Dido (11119)
Fido Dido 2006. szept. 18. © 11119
Nála inkább az a legnagyobb hiba, hogy a kivitelezője nem szigetelte alá rendesen a csöveket, tehát azok a "jól megtekertek" a ház alatti talajt is fűteni fogják, ami "kicsit" pazarlás.
Előzmény: enginer (11116)
ppmr 2006. szept. 18. © 11118
Sajna már nem tudok mit tenni vele. HA újra építkeznék, előtte hónapokig készülnék mindenre, de legalább is felhasználnám amit eddig "tanultam". Most már ez van.
Előzmény: enginer (11116)
Fido Dido 2006. szept. 18. © 11117
Hasonlót én is levívtam, aztán kiderült, hogy a gépészünk alapból minden radiátorra tervezett termoszelepet. :)
Előzmény: ppmr (11115)
enginer 2006. szept. 18. © 11116
Az felesleges osztó, meg a feleslegesen a padlóba letekert csövek árából bőven kijött volna egy jobb rendszer is.
Előzmény: ppmr (11114)
ppmr 2006. szept. 18. © 11115
Akkor inkább most készüljünk fel, ha nem is használjuk, minthogy később kelljen szétbombázni...értem én a világos beszédet :)
Előzmény: Lacivill (11112)
ppmr 2006. szept. 18. © 11114

Minimális a különbség. Köszi!

Én tulajdonképpen már rég meg vagyok győzve.

Előzmény: enginer (11113)
enginer 2006. szept. 18. © 11113
Hagyományos szelep úgy 1400Ft körül van és később nem szerelhető rá termófej, csak komplett szelepcserével termósitható. (normálszelep eldob, termoszelep felszerel + termofej vásárol hozzá)

Termoszelep (termofej nélkül) 1700Ft körül van és termofej nélkül is használható hagyományos szelepként, később is felszerelhető rá a termofej, ha kell.
Előzmény: ppmr (11109)
Lacivill 2006. szept. 18. © 11112

Tartok tőle, hogy az átmérőn kivül a többi méret változó.

De én ehhez a szakmáhohoz csak "műértő" vagyok.

Előzmény: ppmr (11111)
ppmr 2006. szept. 18. © 11111

Azok gyakran változnak? Nincsenek standard méretek?

Ja, és igen, bízom benne, hogy az új csinosabb is lesz. :)

Előzmény: Lacivill (11110)
Lacivill 2006. szept. 18. © 11110

 1/2 colos csatlakozása van, gondolom az újra nem ilyen kerül:)

A gond a szelep szélességgel lehet ha cserélni kell

Előzmény: ppmr (11109)
ppmr 2006. szept. 18. © 11109

Jó, hát nem egy mai darab....

Nem tudom ma még így néznek- e ki ezek, eddig nem figyeltem, hogy hol milyen van, új házakban sem...na, de ezután!

Előzmény: ppmr (11108)
ppmr 2006. szept. 18. © 11108
Előzmény: Lacivill (11107)
Lacivill 2006. szept. 18. © 11107
fénykép róla??
Előzmény: ppmr (11106)
ppmr 2006. szept. 18. © 11106
HA most mégis olyan szelepek kerülnek be, amik nem jók arra, hogy később ilyen termofej kerüljön rájuk, akkor utólag nehéz ezeket cserélni? nézem  most a radiátorokat, egy "T" alakú csőra van téve az a hagyományos fej. azt nem lehet olyan nehéz, költséges cserélni, nem?
ppmr 2006. szept. 18. © 11105
nem az, persze. ez csak egy kis kiegészítés. mindenhol vanak radiátorok
Előzmény: enginer (11104)
enginer 2006. szept. 18. © 11104
Még ez is?
:((
Attól, hogy megtekerte a visszatérőt, ez még nem padlófűtés!
Kérdezd má rmeg tőle, hogy nem e cipész vagy cukrász véletlenül az eredeti szakmája, mert, hogy nem gépész az már fix.
Előzmény: ppmr (11103)
ppmr 2006. szept. 18. © 11103

Meg vannak tekerve a visszatérő fűtéscsövek a padlóban, akkor nálunk emiatt van ilyen osztogyűjtő.

Megkérdem majd, hogy milyen típusú purmo radiátort szerel be, hátha az említett v-t vagy c-t. Ha meg nem, akkor egyezkedünk vele.

Köszi a felvilágosítást!

enginer 2006. szept. 18. © 11102
Radiátoros fűtésnél közvetlenül a radiátoroknál szokás felszerelni a szabályozó (termó)szelepeket, így minden szobában megoldott az igénynek megfelelő szabályozás lehetősége.
Nem kell lebaktatni a kazánhelységbe az osztót tekergetni, ha éppen hideg vagy meleg van a szobában.
Padlófűtésnél eleve nehezebb lenne megoldani a szobánkénti helyi szabályozást, meg lomha is ahoz, ezért szokták osztógyüjtőről működtetni,meg ott van mellette a (kiegészitő) radiátor amit helyileg lehet szabályozni.
Előzmény: ppmr (11099)
Lacivill 2006. szept. 18. © 11101
Majd hozzáértőbb válaszol erre.
Előzmény: ppmr (11099)
enginer 2006. szept. 18. © 11100
"Amúgy mi a feladata az osztógyűjtőnek?"

Radiátoros fűtésnél semmi.
Padlófűtéshez szokták használni.
Előzmény: ppmr (11099)
ppmr 2006. szept. 18. © 11099

Ja, hogy a doboz az osztógyűjtő...

Akkor most úgy néz ki nagyon, hogy a kivitelezőnk nem ért hozzá igazán? Nagyon meg vagyok törve. A nyílászárókkal is volt egy 'kis' gond, sok van már a rovásán :(

 

Amúgy mi a feladata az osztógyűjtőnek?

Előzmény: Lacivill (11095)
enginer 2006. szept. 18. © 11098
ennek az osztó/gyüjtőnek az árából (meg kevesebb cső is eléglenne) simán megoldhatta volna minden radiátorra a termó szabályozást.
Sokkal konfortossab is lenne, meg ha ennél a megoldásnál semmilyen szabályozást sem rak közvetlenül a radiátorokhoz is, hanem csak innen tudod majd szabályozni a rendszert, akkor igen kényelmetlen megoldást választott a kiviteleződ.
Előzmény: ppmr (11096)
Degeczi 2006. szept. 18. © 11097
a termofej lényege, h a környékén lévő hőmérséklet (vagyis aktuális, helyi fűtésigény) alapján automatikusan nyitja/zárja magát
így ha egy szoba pl benapozástól melegebb, arra kevesebb melegvíz fog folyni, mint egy hidegebb helyen lévő radiátorhoz
miért lenne ennek köze egy távolabbi szétosztáshoz? attól még ugyanúgy jó, ha van ilyen lehetőség a szobákban
Előzmény: ppmr (11096)
ppmr 2006. szept. 18. © 11096

A képen látható fehér doboz teli van csapokkal, azokkal lehet szabályozni az összes kört.

Ez sem magyarázat?

Előzmény: Lacivill (11095)
Lacivill 2006. szept. 18. © 11095

Nem akarlak idegesíteni, de én megijednék egy ilyen kivitelezötől!

Mi köze a termófejnek a külön körhöz!!!

Mindenképpen olyan szelepeket tegyenek fel amire később fel lehet termófejet tenni.

Ez a környezeti hőfok hatására le/fel szabályoz, az osztógyüjtőnek nem ez a feladata.

Előzmény: ppmr (11094)
ppmr 2006. szept. 18. © 11094

Eszembe sem jutott, de a kivitelező felhívta rá a figylemünket most, hogy minden radiátor külön körön van, felesleges mindenféle termofejet beépítenünk.

Akkor most minden oké nálunk?

enginer 2006. szept. 18. © 11093

PURMOból is létezeik beépitett szelepes is

 

Purmo C

 

Purmo V
Előzmény: ppmr (11091)
Lacivill 2006. szept. 18. © 11092
A Beretta a fegyvereknél elismert márka, a kazánoknál inkább negatív!!!!!!!!
Előzmény: mr_bike (11086)
ppmr 2006. szept. 18. © 11091

Szelep, ami a radiátorban van (nem tudom mi van benne/ hozzá) vagy a termofejhez, amit venni kell szelep (írta enginer, hogy szelep és termofej külön vásárolandó)?

Emlékeim szerint purmo radiátoraink lesznek, de mintha itt pár hónapja azt írta volna valaki, hogy nem a radiátor számít, azokban már csak a forma eltérő.

Előzmény: monyesz (11089)
feri60 2006. szept. 18. © 11090
Sziasztok!

Fűtés korszerűsítés és cirko csere előtt állok. Kinéztem a TERMOMAX INKA 24K masinát. Az ára egyszerűen verhetetlen a mezőnyben, és a szolgáltatásai is jónak tűnnek. Időjárásfüggő szabályozás beépítva, kültéri jeladó tartozék, hagyományos ki-bekapcsolós szobatermosztáttal vezérelhető (nekem ez fontos, nem tudok vezetékezni, és van egy rádiósom, aminek végre sikerült eltalálni a helyét )

Van-e tapasztalatotok róla?

köszi!
monyesz 2006. szept. 18. © 11089
A Heimeier jó minőség és ha folyadékost veszel akkor pontos is. Fontos még a szelep is, ami a radiátorba van benn, mert attól lehet hangos egy radiátor (sziszeg ahogy átfolyik a víz rajta).
Előzmény: ppmr (11073)
T_H 2006. szept. 18. © 11088

Berettával több helyen volt már probléma.

 

A legdúrvább a vízmelegítő rész cseréje. Nem tudom mi a szakneve amiben a víy felmelegszik a láng hatására. Ez már a szomszédaimnál és a régi cégemnél is megvolt.

Nekünk eddig az 5 év alatt csak néhány érzékelőt kelett cserélni (talán túlfűtés meg még valami - kb 15eFt cserével együtt)

 

Előzmény: ppmr (11087)
ppmr 2006. szept. 18. © 11087

szia!

mi is most szereljük majd be a turbókombi tárolóst, és szakszervízben a berettára csak annyit mondtak, hogy ezt inkább hagyjuk. mutatott a falon egy kazánt, amit 3 éve nem sikerült eladni.

itt a fórumon is lehúzták, úgyhogy az talán hanyagolandó.

Előzmény: mr_bike (11086)
mr_bike 2006. szept. 18. © 11086

  

    Sziasztok!

 

   Most fogunk kombi-cirkós fűtésrendszert csináltatni, és szeretnék véleményeket kérni megbízható, jó minőségű kazánra max. 180.000 Ft-ig. Eddig az alábbi három készüléket válogattam ki. A Beretta és a Junkers általában elismert nevek. Az Aristonokról esetleg van valakinek infója. A Beretta rendelkezik egyedül egy mini HMV tárolóval a gyors melegvízhez (2.6l). Ilyen kis méretben van ennek gyakorlati haszna? 

 

Ariston TX-23 MFFI - 128.400 Ft

 

Beretta Smart Comfort 24 CSI - 172.800 Ft

 

Junkers Euroline ZW 23 AE 23-1 - 179.100 Ft

Gpeti 2006. szept. 18. © 11085
Sziasztok,

Sűrgős félnapos munkára keresek fűtésszerelőt. Szerdán kellene párszáz méter padlófűtéscsövet letekerni a tálcás zsalurendszerre mennyezet hűtő-fűtő csövezésként. A helyszín Budakalász.
Ha valaki tudja vállalni, akkor keressen: 30/95-huszonnégy-07három
ppmr 2006. szept. 18. © 11084

Ja, hogy külön vana  szelep, meg a fej is hozzá...

Azért majd egyeztetünk a kivitelezővel.

Köszi!

Előzmény: enginer (11077)
T_H 2006. szept. 18. © 11083

"alsó szint közös szakaszán."

 

Hátha ez még segít:

Nincs közös szakasz, mert az egész közös. Tehát elindul a kazánból majd megy ez első radiátorba majd a többire és az utólsóról megy vissza a kazánba.

Pontos nevét nem tuom ennek a rendszernek de így sorba vannak fűzve.

A radiátorok alján lévő csatlakozó olyan volt, ami 50%ot egyből továbbengedett a másik felét pedig bekeverte a radiátorba.

Mikor ez volt fent, a jelenség ugyanez volt. most kicseréltem olyanra ami az összes vizet bekeringteti a radiátorb.

A földszinten eddig is az összes radiátor teljesen ki volt nyitva.

Előzmény: fel4elni (11081)
T_H 2006. szept. 18. © 11082

Szóval nektek is az a véleményetek, hogy ezt a csőhoszt el kelene bírnia.

 

Előzmény: fel4elni (11081)
fel4elni 2006. szept. 17. © 11081
Dugulás van az alsó szint közös szakaszán. Arról, hogy nincs, meg kell győződni, pl a vízvezetére kötéssel, hogy tud rajta áramlani a víz. megbontás...
Előzmény: T_H (11080)
T_H 2006. szept. 17. © 11080

Sajna nem,

 

Az alsó szintem a radiátor szelepeket 1/1-esre cseréltem ki, hogy minél jobban öblitse át a radiátorokat és úgyis mindegyik teljesen nyitva van folyamatosan, mert a 4ből 3 egy légtérbe van.

Mind a felső szelepek, mind alul az imbuszkulcsosok teljesen nyitva.

Előzmény: Lacivill (11079)
Lacivill 2006. szept. 17. © 11079
Nem lehet, hogy az alsó radiátorok nagyon le vannak zárva alul, vagy felül?
Előzmény: T_H (11078)
T_H 2006. szept. 17. © 11078

Sziasztok,

Szakmai segítségre lenne szükségem.

 

A lakásunkban van egy Berette cirkó.

2 kör van. ez emelet és földszint.

Az emeleten 4 radiátor van rajta a földszinten 4.

 

A lényeg, ha csak az emelet megy akkor nagy lángon fűt a kazán.

Ha csak az alsó kört engedem rá, akkor már visszaszabályoz és kb. fél "hangerőn" megy.

Most kiegészítésre kerül még egy radiátorral a földszint + kb. 35m 5 rétegű cső.

 

Ha csak az alsó részt engedem rá, akkor elösször fút a kazán, majd lekapcsol a láng.

Olyan mintha nem tudna elég gyorsan  forgatni a szivattyú vagy valami miatt títlt. pl. nagy ellenálású hálózat.

 

A csőrendszer: a régi 1/2"os réz az új kb, hasonló belső átmérőjű 5 rétegű cső.

 

A kazánban lévő keringető típusa grundfos 15-50

 

Mi lehet a baj? 

Mi lehet  a megoldás, hogy egy kicsit visszafogott felső körrel (hogy ne csak abban forgasson) is rendesen fűtsön.

 

Vezetékhossz:

emelet kb. 30m

földszint 60-70m +35m új

enginer 2006. szept. 17. © 11077

kb 1700 körül van a (herz) termo szelep, és kb ugyan ennyi a fej is hozzá.

Tulajdonképpen nem radiátor függő, de vannak kivételek is.

 

Előzmény: ppmr (11075)
ppmr 2006. szept. 17. © 11076

naná, hogy jó, nem kérdőjelet akartam :)

Előzmény: ppmr (11075)
ppmr 2006. szept. 17. © 11075

Aham, szóval szobánként állíthatom a hőmérsékletet? ez jó? rediátor típusonként elétrőt kell venni, vagy egyféle jó minden típusú radiátorhoz? Mennyibe kerül egy ilyen?

Előzmény: Fido Dido (11074)
Fido Dido 2006. szept. 17. © 11074
A termofej egy analóg szabályzó szelep. A levegőhőmérséklet szerint nyit vagy zár. Beállíthatod rajta a szoba igényelt hőmérsékletét. Azt elérve a szelep zár, és így nem fűtöd túl a helyiséget.
Előzmény: ppmr (11073)
ppmr 2006. szept. 17. © 11073

Sziasztok!

 

Korábban mondta itt valaki, hogy heimeier termofejet tetessek a radiátorra. Miért is jó az nekem? Egyáltalán mi az a termofej?

 

Köszi!

saljapin5 2006. szept. 16. © 11069
Jó napot az hölgyeknek, uraknak, sziasztok,

új tag vagyok, tegnap szereltek fel nálunk egy kb 6 éves Ocean-Luna tipus
gáz-kazánt, ami működik is (nagyon jó állapotban van, keveset használt..)

Sajnos nincs hozzá semmi leirás, a neten sem találtam, pl gázláng magasság-
erősség állitás fűtésnél-vizmelegitésnél stb...

Ha valakinek lenne valami ötlete, nagyon jó lenne....

köszi addig is
ppmr 2006. szept. 15. © 11068
A bnv- n volt az egyik cégnél. Kiállítva nem volt ugyan, de a pesti kirendeltségnél ennyi. www.plan.hu. A weblapon nics fent, de tel.azt mondták rendelhető - 1 van, azt viszi valaki.
Előzmény: rjoe (11067)
rjoe 2006. szept. 15. © 11067

Akkor sajnos nem. Te hol láttad ennyiért?

Előzmény: ppmr (11066)
ppmr 2006. szept. 15. © 11066
bruttó
Előzmény: rjoe (11065)
rjoe 2006. szept. 15. © 11065
brutto vagy netto 279e?
Előzmény: ppmr (11064)
ppmr 2006. szept. 15. © 11064

Sziasztok!

Tudtok valahol 279e- nél olcsóbban SD Isotwin F24 E kazánt?

h_i_x_t_i 2006. szept. 15. © 11060

XIII. kerulet, a Lehel piactol ket percre

az a helyzet, hogy mas, gazos jellegu kerdesunk/igenyunk is lenne, ezert gondoltam gazszerelore

Előzmény: Fido Dido (11059)
Fido Dido 2006. szept. 15. © 11059
Hol kéne? Ezt inkább kéményessel csináltasd, bár gázszerelő is be tudja kötni.
Előzmény: h_i_x_t_i (11058)
h_i_x_t_i 2006. szept. 15. © 11058

sziasztok,

nem tudtok egy megbizhato gazszerelot ajanlani? surgos lenne, mert a parom most, a furdoszoba felujitasa soran vette eszre, hogy a gazbojlerunk nincs tokletesen bekotve a kemenybe, sot inkabb sehogy, hanem melle :((

HELP!

 

koszi,

hixti

domi_nick 2006. szept. 15. © 11057

Letöltöttem, átfutottam, bár hirtelenjében erre vonatkozóan nem találtam benne utalást, azonban jó kis olvasmány:)

Nem mi akarunk fizetni, csupán szeretnénk ha az eredetivel közel azonos végeredményt kapnánk a gázzal megfejelve:)

Szétbarmoltak mindent, annyi eszem mondjuk volt, hogy képeket készítettem előtte, alatta...az után még sokesélyes:)

Így is lesz focim a ddgáz-al, mert a kivitelezőm kötbérez napi szinten, míg a lakhatásit meg nem kapom, nem tudok neki fizetni, azt gáz nélkül nem adják, a kivitelezési munkák a gáz tekintetében pedig - az ígérthez képest - már másfél hónapot csúsztak a gázosok miatt.

Előzmény: monyesz (11055)
Droopy 2006. szept. 15. © 11056

Azert rakerdezhetetnel az SD kazan problemara, mar csak hogy tudjam mire szamitsak igy 5 ev hasznalat utan :)

Olyen regi, hogy meg nincs is a neveben az "ISO" csupan twin. Eddig volt 2 db tagulasi tartaly csere, egy a futeskorben, egy a HMV korben. A faluban olyan kemeny a viz, hogy minden csap melle jegcsakany van keszitve a folyekonnya tetelhez...

Előzmény: nimfas (11016)
monyesz 2006. szept. 15. © 11055
Hát a telefonvezeték elvágása ügyben, majd annak gazdája fogja rajtuk elverni a port ! Egy ilyen meló ugyanis közműegyeztéssel kezdődik, azaz az összes közmű szakági térképének áttekintésével. Ha jól volt feltüntetve minden a térképen, akkor az átvágó majd fizeti a balhét, ha meg a térkép volt rossz, akkor az adott szakágé a felelősség. Minden esetre ilyen helyreállítási költségeket ne fizessen ki a közműtársulásotok, gondolom az van.
Előzmény: domi_nick (11048)
monyesz 2006. szept. 15. © 11054
A GMBSz-ben szerintem le van írva, belinkeltem a múltkor ahonnan le lehet tölteni...
Előzmény: xpolgartars (11051)
Lacivill 2006. szept. 15. © 11053

Én annó az utcánkban intéztem a gázközmüvet, és benne voltam az utca bizottságban.

Kell lenni egy szerződésnek ami leírja azt, hogyan kell helyreállitani az utcát.

Valamint, hogy az általuk okozott mindennenemű kárt helyre kell hozni.

Mi addig nem irtuk alá az utolsó részszámlát amig az utcát sóderral le nem fedték, és le nem hengerezték.

Volt is pampogás, mert nem voltak ehhez hozzászokva.

Elöző évben csatornáztak, és becsszóra megigérték, hogy majd tavasszal visszajönnek az utat rendbehozni, a másik csapat aláírt mindent.

Elérhetetlenek voltak tavasszal:)

A gázosok hozták ezt is úgy-ahogy rendbe.

Előzmény: domi_nick (11050)
enginer 2006. szept. 14. © 11052
"HOL van ez leírva?"

Erről talán monyesz-nek kellene nyilatkoznia.

Amúgy, milyen fix bekötésre gondolhatott a szerelő szaktárs?
Előzmény: xpolgartars (11051)
xpolgartars 2006. szept. 14. © 11051

Ez elvileg már jobban hangzik, de

 

1.) HOL van ez leírva?

2.) Ez a GEBO flexi cső érdekelne. Ilyenről van szó?

 

 

Csak csendesen kérdezném meg: Miért nem mondta a szerelő szaktárs, hogy NEM csak fix bekötőcsövet lehet használni, hanem ilyet is??

Csak nem azért, mer' ez neki nem munka, nem pénz, hiszen ezt nem csak szakember kötheti be...(??)

 

Előzmény: enginer (11043)
domi_nick 2006. szept. 14. © 11050
Papír Laci, passzus kéne erről:(
Előzmény: Lacivill (11049)
Lacivill 2006. szept. 14. © 11049
Ugyanolyannak kell lennie a végén mint előtte.
Előzmény: domi_nick (11048)
domi_nick 2006. szept. 14. © 11048
Lehet kicsit OFF, de megkérdem:
van-e valamilyen előrás a gáz bekötését követően milyen állapotoknak kell/kéne uralkodnia az utcában.
Végre elkezdték nálunk, eddig elvágták az utca telefonvezetékét, összebarmolták a kocsibejáróm, az utca egy csatatér, a földvezetékem elnyírták, a vízelvezető árok romokban...én meg erőteljesen őszülök...
nimfas 2006. szept. 14. © 11047
Nem a Buderus szervízével van a gond.... ott maga a kazán egy lebutított olasz koppintás.... hanem a Saunier Duval szervízhátterre nem épp ideális itt a körzetben.
Előzmény: monyesz (11044)
enginer 2006. szept. 14. © 11046
Tudom.
Én eddig is ezt írtam.
Előzmény: monyesz (11045)
monyesz 2006. szept. 14. © 11045
Igy van !
Előzmény: enginer (11043)
monyesz 2006. szept. 14. © 11044

Az gáz ha xar a szervíz !

Urbancsok.hu olvtárs nem jár mostanság errefelé - ő lenne illetékes Buderus ügyben...

Előzmény: nimfas (11042)
enginer 2006. szept. 14. © 11043

"Ezzel szemben áll a flexibilis bekötőcső, amely viszont nem megengedett!

Tehát ezt ki kell cserélni fix bekötésre."

 

Ez azért nem igazán így van.

Flexi csövet csak biztonsági szeleppel fogadnak el, vagy a sárgabevonatos GEBO flexi csövet szelep nélkül is.

Érdekes lenne, ha minden gáztüzhelyet fixen lehetne csak bekötni.

 

Előzmény: xpolgartars (11038)
nimfas 2006. szept. 14. © 11042
Hi!

Közben kiderült a turpisság.... főleg nem a kazánnal van a baj.... bár állítólag nem egy túl jó minőség, de gondolom ez az árán is érződik, bár én tök hülye vagyok kazánügyileg.... a szerelő azt mondta, hogy a helyi (Siófok) szerelők akik a garis dolgokat intézik nincsenek épp a helyzet magaslatán.

A Buderus-nak pedig ez az olcsó kazánját azért nem ajánlja mert egy Olaszországban összedobott "utánzat", ő is nézegette egy darabig, mert ki volt állítva valahol, így asszem marad a Junkers Euroline 23kW... de gázosokkal megnézetem a házat, úgyis jönnek felmérni az anyagot hétvégén... és lehet, hogy a 18kW-os változat is elég lesz a házikóra.. 70m2+melegvíz.

Ps: ( a hozzászólással nem akartam megsérteni egyetlen SD vagy Buderus fan-t sem :-) )
Előzmény: RodrigeZZ (11041)
RodrigeZZ 2006. szept. 14. © 11041
Nekem spec dícsérték:-)

3 éve megyen gond nélkül.
Azon azért elgondolkoztam, hogy mi mehet tönkre benne, ami SD. Az öntöttvas hőcserélő nem valószínű, a szivattyú Grundfoss, a vezérlés Honeywell. Az aut. légtelenítő az gyanús.

R
Előzmény: CsRob1 (11037)
Lacivill 2006. szept. 14. © 11040

Szerintema sorrend a következő, (mükedvelőként szoktam fütéstszerelni) új radiátort megvenni, helyére feltenni, és megnézni mit kell az új csapokkal alakítani.

Megfelelő szerszámmal, műszaki érzékkel rendelkező egyén meg tudja oldani.........

Előzmény: mtamas28 (11039)
mtamas28 2006. szept. 14. © 11039
Üdvözletem mindenkinek!
Régi radiátorok levétele után új felső és alsó elzárószelep került a csövek végére, az új radiátor viszont még nincs meg, mivel festés is lesz a radiátor helyén. A kérdésem az lenne, hogy az új radiátor bekötéséhez ezután hívjak szerelőt, vagy magam is meg tudom tenni? Ha igen, mire lesz szükségem hozzá?
xpolgartars 2006. szept. 14. © 11038

Kedves Polgártársak,

 

azóta beszéltem a Gázművek illetékesével az ügyben.

A helyzet a következő:

 

A falban futó (vas)cső szabályos. Az egyedüli követelmény -- s egyben a visszakötés feltétele -- az, hogy a csőszakasz gáztömör legyen.

Az lesz, remélem.

 

Ezzel szemben áll a flexibilis bekötőcső, amely viszont nem megengedett!

(Állítólag több tűzeset volt a gáztűzhely mögött menő, s a nagy hőterheléstől(??) lángra kapó flexibilis bekötőcsőből. (Mondjuk én ennek tilalmát a Gázművek műszaki szabályzatában nem találtam meg.)

Tehát ezt ki kell cserélni fix bekötésre.

 

Ennyi hát.

 

xpolgartars

Előzmény: xpolgartars (10995)
CsRob1 2006. szept. 13. © 11037
"amúgy a Saunier Duval kazánoktól több gázos szerelő óvaintett hogy miért arra sajnos nem elméxem, de megkérdezem ha érdekel valakit."

Engem érdekelne... Főleg azért, mert nekem meg SD kazánt ajánlanak - igaz nem a szerelő, hanem a kereskedő.
Előzmény: nimfas (11016)
monyesz 2006. szept. 13. © 11036

A Buderus saját vezérléssel adja a kazánokat, úgy tudom. Én biztos azt vennék...

De kazánt úgy vegyél hogy 15 év múlva is jó legyen, amikor majd nyóc gyerek rohangál körülötted ! :)))

A 60-as tároló már valami.

Én nem veszem észre, hogy az öntöttvas kazán lassabb lenne mint a lemezes. Ezt tudja kompenzálni ha a termosztát előbb indítja (és előbb is állítja le), jobb termosztátok tudják ezt.

Előzmény: nimfas (11033)
Dióhéj 2006. szept. 13. © 11035
Vízszintes csőnél fektetve kell szerelni. Függőlegesnél meg adott a helyzet. A szivattyú tengelye vízkenésű ezért nem állhat függőlegesen. Valami ilyesmi.

üdv
Előzmény: balogati (11023)
Wattocsak 2006. szept. 13. © 11034
Ha nem kondenzációs a kazánod és padlófűtést akarsz nem feltétlenül kell a hőcserélő. Lehet a vizet keveréssel is előállítani, ha a padlófűtés csöved oxigén diffzióra nem hajlamos.
Előzmény: monyesz (11013)
nimfas 2006. szept. 13. © 11033
"poén" a dologban, hogy egyedül élek, szóval max. magamat szidhatom, hétvégén vagyunk kettecskén. Épp ezért melegvíztároló sem szükséges, akkora bazi nagy vízfogyasztásom van :-) Mire gondoltál konkrétan, hogy benne van-e minden a Buderus kazánban ami kell nekem???? Egyébként a www.buderus.hu oldal szerint falikazán.
Én is úgy hallottam, hogy nem egy rossz kazán, épp ezért tűnik olcsónak....

Őrláng vs. ionizációs (itt nyilván csak akkor gyújtja ha kell)
öntvény vs. lemez hőcserélő (tartósság?)
1 vs 2 hőcserélő (vízkő lerakódás, esetleg hatásfokban van-e difi)

melyikről mi a véleményed, véleményetek.... előnyök-hátrányok?!?

1-2 embert kiszolgált melegvízzel egy 40 vagy 60 literes villanybojler, szóval ezért nem tudom, hogy öntvény vagy lemezes hőcserélős.... az öntvényről mondtad, hogy örök darab, viszony folyamatos láng, lassabban hűl, melegszik. Lemez nyilván gyorsabban reagál a hőre viszont jobban "kopik"...

Tehát összességében telhetetlen vagyok, olyan kazént választanék a felajánlottak közül, ami olcsó, tartós, olcsón karbantartható. :-D

Előzmény: monyesz (11031)
Wattocsak 2006. szept. 13. © 11032
Ha a radiátorok hőtljesítményét az ökölszabállyal határozod meg garantáltan túlméretezed. Az 50-60-70 akkor volt "igaz" amikor nem szigetelték a falat.
Meg tudod határozni a házad hőtechnikáját a WinWatt prigival. Ami neked kell az ingyenes.
http://www.bausoft.hu/
Előzmény: nimfas (11016)
monyesz 2006. szept. 13. © 11031

A Buderus mint gyártó mondjuk a 3. helyezett a kazángyártók között (Viessmann, Wolf,...) ! A Junkers csak ezután jön valahol... A Fagort meg nem tudo besorolni, de nem versenyképes a többevel szerintem. Nem feltétlenül az árakat kell nézni !!! Gondolj arra, hogy ha nincs fűtés télen... Hiába volt olcsó a kazán, úgy szidnak téged otthon ! :))

De a Buderus állókazán, nem ? Amiket eddgi írtál, azok falikazánok voltak. A Buderusnak az árában benne van minden ami neked kell ?

Előzmény: nimfas (11030)
nimfas 2006. szept. 13. © 11030
Hi!

Kaptam még egy Kazán ajánlatot... Buderus U12K, turbó, kombi, 24kW.... ez olyan 134.600+áfa tehát kb 168eFt.... ebből még jönne le, tehát lehet, hogy olcsóbb lenne mint a Junkers Euroline 24kW-osa..... most aztán kezdek bajban lenni :-) Mennyivel jobb a Buderus, vagy miért ilyen "olcsó" ?!?

Mert a Fagor pedig 100 körül lenne, ami ionos, lemezes.... hosszútávra te melyiket javasolnád és miért?

Haverék 12ezerért tisztitják a hőcserélőt, vízkő miatt... állítólag a cső a csőben (1 hőcserélős) jobban rakódik le a cucc.... ezt megcsinálnák 3ezerét is baráti áron... vmi trutyival átmossák, oldja a vízkövet. Villanyszerelő vagyok úgyhogy a villanybojler vízkőtelenítésben már jártas vagyok, jól szórakozom a Calgon reklámokon.... szarok a vízkőre... 3-5 évente a Calgon árából veszek egy új mosógépet :-D

Reply please :-)
Előzmény: monyesz (11028)
monyesz 2006. szept. 13. © 11029

Hm, hát nekem 'normális' állásban van bekötve, azaz a felirat olvasható szemből.

A közepén van egy légtelenítő, amit egy pénzérmével ki lehet tekerni, szerintem e miatt van a vízszintes tengely kitétel.

Előzmény: balogati (11027)
monyesz 2006. szept. 13. © 11028

1. Tessék kiméretezni vagy kiméreteztetni pontosan !

2. A HMV kb 30-50m3 /hó attól is függ hogy a sütő mennyit megy :) ! Az öntvény hőcserélő örök életű, szemben a lemezzel - ez a lényeg, egyébként meg azért ég alatta állandóan az őrláng hogy az öntvény ne hüljön le (annyira) és gyorsabban tudjon reagálni, ha indul a kazán. Veszteni nem vesztesz sokat az őrlángossal, figyelembe véve az árkülönbséget is (az őrláng hője is hasznosul amikor melegíti az öntvényt, legalábbis részben - fogd így fel a dolgot :) ). De a termomaxnak ezzel a készülékével még nem találkoztak a kollégáim, kérdezz utána a helyi szervizeseknél. A Fagor jó háztartási készülékeket gyárt, kérdés milyen a kazánjuk ?

 

Az SD-ről érdekelne a véleménye a szerelőknek, mert egy simán "összerakott készülék", más gyártók is azokból az elemekből építkeznek...

Előzmény: nimfas (11016)
balogati 2006. szept. 13. © 11027
A kérdés az: ha így kötöm be a szivattyút, az rendeltetésszerű használatnak minősül-e? Valami olyasmit olvastam a gyártó honlapján, hogy csak vízszintes tengellyel köthető be a körbe.
Előzmény: monyesz (11025)
monyesz 2006. szept. 13. © 11026

Faelgázosító kazán és napkollektor, ezek szerintem jobb ötletek és gazdaságosabbak.

Ha falfűtést akarsz, akkor külső szigetelés is jó lenne, minél vastagabb, mondjuk úgy 12 cm... Persze az ablakok is jó lenne ha legalább 0.8-asok lennének vagy 0.6-osok...

Előzmény: spilerxx (11024)
monyesz 2006. szept. 13. © 11025
Asszem nekem is ilyen szivattyúm van. Mi a kérdés, hogy a központi fűtésre jó lesz-e ?
Előzmény: balogati (11022)
spilerxx 2006. szept. 13. © 11024
Sziasztok!

Szeretnék váltani központi fűtésről(földgáz ÉTI 25 gázkazán) hőszivattyúra.
Le szeretném cserélni a régi radiátorokat padló+felfűtésre.
A ház alapterülete 110m2 de jövőre be szeretném építeni a tetőteret is(+110m2) .

Nézegettem már egy kát fajtát, de érdekelne a vélemeényetek milyet érdemes venni.

Amit eddig aláltam:
Stiebel-eltron: WPW22M víz/víz 1.446.600 Ft+Áfa 22kW-os 6os COP val

IDM: Terra 25W víz/víz 5,7es COP ehhez nem találtam árat.

vagy esetleg van valmi jobb szerintetek, vagy olcsóbb???

Köszi!
Spiler!
balogati 2006. szept. 13. © 11023

Az előbb lemaradtak a képek.

Függőleges-le bekötés visszatérő ágba
Előzmény: balogati (11022)
balogati 2006. szept. 13. © 11022

Szerintetek helyes egy Grundfos UPS 25-60 keringető szivattyű bekötése fűtési körbe az alábbi képek alapján (előlnézet)?

nimfas 2006. szept. 13. © 11021
Mivel elvileg 20%-ot mondd a reklám... ennél valamivel kevesebb lesz a mínuszod. szerintem legalábbis.

Ps.: én is várom a válaszokat a kérdéseimre :)
Előzmény: Athes (11019)
Athes 2006. szept. 13. © 11020
Arra is gondoltam, hogy egy normál kazán + hőtároló árából (250-300eFt) esetleg lehetne venni egy kombi kondenzációs kazánt, és a HMV oldalát rákötni egy 80-120l-es villanybojlerre, ami csak temperálna. Ilyent látott mér valaki?
Athes 2006. szept. 13. © 11019
Abban tud esetleg valaki segíteni, hogy kondenzációs kazánnal a valóságban mekkora gázfogyasztás csökkenésre számíthatok? Normál kazánnal évi 2500-3000m3-re tippelik. (lesz kb 80m2 padlófűtés + kb 100m2 radiátoros fűtés a 3 szinten összesen, amiből egy a földben van)
Lacivill 2006. szept. 13. © 11018

a radiátorok teljesítményét progival kellene kiszámitíni, a dég honlapján van fent.

ablakok/üvegek is fontosak a képletnél!

Előzmény: nimfas (11016)
nimfas 2006. szept. 12. © 11017
Ohh... eddig konvektorok voltak.... vízre pedig egy villanybojler nappali áramról....
Fűtésre havi fix 7000 Ft-ot fizettem, nem vagyon melegtűrő, szóval nem kell 28 fok, 20-21 fokos szobában alszom :-) Hülye kérdés, de mennyi lesz a várható gázszámla így, hogy a víz is erről fog menni?
nimfas 2006. szept. 12. © 11016
Sziasztok!

Fűtéscsere-bere lenne nálam.
A Ház kisméretű tömör tégla, kívülről 4 cm-es hungarocel borítással.

Kb 2x35 m2 terület. Alul a konyha, nappali, fürdő köves, fent a háló 35 m2 pedig szőnyeges.

lenne pár kérdésem :

1. Vogel-Noot radiátorok lesznek elvileg szerelve, légköbméter x 50,60,70-es értékkel (ekkor kapom meg a W-os teljesítményt)... most akkor melyikkel szorozzam? :-)

2. Kazán... Euroline ZW 23-1AE Kombi, turbó, 2db lemezhőcserélős, ionizációs (tehát nincs őrláng) vagy ajánlottak még 2 másikat, egy Termomax Premixx 24K (szintén turbós, kombi, viszont 1 hőcserélő és öntvény... reklámszlogen, hogy lassabban hül ki... na igen, de gondolom lassabban is melegszik fel :), továbbá ez nem ionos, tehát állandó őrláng) van még egy jelölt... Fagor FE-24E (szintén turbó, kombi, lemezhőcserélő, ionos) Erről a Fagorról igazán nem tudok semmit, de egy gázos haver, ismerős ajánlotta, mert 100eFt-ért tud szerezni. Az Euroline bolti ára 212eFt, a Termomax pedig 188eFt bár 150ért is láttam. Ennél azért olcsóbban megkapom a kazánt és a radiátorokat is, nagyker+kedvezmény... Gondolkodtam Kondenzációsban is, Termomax INKA 24K-s... de az ára 315eFt (250ért lenne....) csak nem tudom, hogy mikorra térülne meg... lévén nincs padlófűtés és elvileg ott hozna vissza a legtöbbet.

Remélem nem voltam túl hosszú ellenben érthető a kérdés.... amúgy a Saunier Duval kazánoktól több gázos szerelő óvaintett hogy miért arra sajnos nem elméxem, de megkérdezem ha érdekel valakit.

Várom az ötleteket!!

Előre is köszi,
Nimfas
monyesz 2006. szept. 12. © 11015
Sok múlik a gépészen és a fűtésszerelőn. Mondjuk egy ilyen padlófűtéses esetre mindenképp kondenzációs kazánt vennék. Viszont családi házba (nem írtad hol lesz a kazán) állókazán az igazi. Az időjáráskövető szabályzó annyi előnyt jelent hogy nem kell neked állítgatni az előremenő vízhőmérsékletet, de  ez talán nem lenne annyira lényeges. Megtakarításban a kondenzációs kazán többet jelent, és egy ekkor háznál ennek már van jelentősége.
A radiátorokat és a rendszer teljesítményét pontosan terveztesd meg, ne hasraütésre menjen, meg átlagos értékekkel, hanem a falszerkezetet, légcseréket, stb figyelembe véve - ez a gépész dolga !
Előzmény: Athes (11014)
Athes 2006. szept. 12. © 11014
Szia monyesz,

Nem kondenzációs, nem is lenne rá pénzem. Hőcserélő nincs benne, az még ehhez az árhoz jön. Azért érdeklődöm, mert a héten találkozom a gépésszel, aki biztosan fog mondani valamit, ahogy szerinte jó, és szeretnék kicsit képben lenni, hogy ne tudjon könnyűszerrel átdobni... Ez a kazán, amit írtam magyar, a TermoMAX Kft gyártja.
Előzmény: monyesz (11013)
monyesz 2006. szept. 12. © 11013

A padlófűtésbe alacsony hőfokú víz kell, ez a kazán kondezációs ? Ha nem akkor egy hőcserélő kell ! Ez is benne van az árban ?

Másik: kazán méretezése pontos számolást igényelne. Márcsak az ár miatt sem mindegy ! A radiátorok szintén viszik a pénzt ha túlméretezettek...

Előzmény: Athes (11010)
Axióma 2006. szept. 12. © 11012
Egy nagyon regen feltett kerdesre nemreg kaptam egy ertelmes vizvezetek-szerelotol valaszt.
A tunet: melegviz megnyitas utan par masodperccel egyre kevesbe folyik, szinte el is fogy a vizsugar. Masodjara nyitva rajta neha meg egyszer eljatssza, es utana mar fix vizhozam jon. Tekeros csap, nem birom az egykarut.
Az ok pedig sajnos kikuszobolhetetlen, a tomites (gumi vagy mi) ami van a csapban az a szobahomerseklettol az 50 fokos hmv-re melegedve megduzzad, es az alig nyitott csap atfolyasi meretet lathato mertekben csokkenti. Vegulis nem tragedia, de legalabb mar tudom, hogy miert nem mindig volt ilyen (nemreg hasznalt ujra megnyitva), meg hogy mennyit kell varni. Na meg furdokadnal ahol nagyon meg van nyitva ott nem lehet eszrevenni, csak kezmosas vagy hasonlo esetben.
Axióma 2006. szept. 12. © 11011
Mi is kiszedtuk a 15 perces kapcs. idokozzel mukodo vezerlest, de most egy percenkent allithato van helyette, es naponta azt hiszem 20 alkalommal 2 percre megy (az 1 perc kevesnek bizonyult). Eddig mukodik, es lenyegesen kevesebb ideig megy (nem a szivattyu arama a kerdes, hanem a melegviz vesztesege a fal fele, mert a bena vizszerelonk nem szigetelt, a pinceben is most lesz utolag megcsinalva mert a kazan-tarolo kozott is ugy megy). Ja a szerkentyu 800Ft helyett valami 3-4e korul volt, egyszeri kiadasba nem olyan sok.
Előzmény: sylvanus67 (11009)
Athes 2006. szept. 12. © 11010
Sziasztok!

Építkezem, és kazánnal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Kéményes, gázkazán lett tervezve, 24-28KW körüli. A melegvizet is meg kell oldani, 2, később 3 fürdőszoba lesz. (Több generációs) Lesz padlófűtés, illetve radiátoros fűtés is. Milyen irányba érdemes elmenni, főleg, ha nem vagyok elereszte pénzzel? Eddíg egy Termo ÖV + 100l-es tároló kombót találtam időjáráskövető szabályzóval olyan 25öeFt körül. Szerintetek érdemes mást keresni? A szabályzásról érdemes tudni, hogy ez egy szuterén (padló+radiátor) földszint (padló+radiátor) tetőtér (csak radiátor), azaz gyakorlatilag 3 szintes házat kell fűteni, szabályozni. Tudtok segíteni?
sylvanus67 2006. szept. 12. © 11009

Nálunk hasonlóan működik.

 

Eredetileg egy sima Grundfos szivattyú van beépítve, ehhez vettem egy 1000 Ft-os kapcsolóórát 16 db kapcsolási időponttal (15 perces kapcsolási időköz).

 

Kiszámoltam viszont, hogy így elég nagy a hőveszteség (négy órát menne egy nap a szivattyú), és a beállított időn kivül is van melegvízigény vagy figyelni kell, hogy megy-e a szivattyú.

 

Ezért a hétévégén kiépítetem egy időkapcsolós megoldást, melegvízigény előtt nyomógomb megnyom, fél perc múlva ott a melegvíz.

 

 

(Ennek is van hátránya, a szivattyú az összes csaphoz elszállítja a melegvizet még oda is ahova nem kéne)

Előzmény: td cdx (11007)
Fido Dido 2006. szept. 12. © 11008
Ha a gázvezetékhez nem nyúlsz, akkor nem kell. Mi köze van bárkinek is ahhoz, hogy a lakás mely részén van a konyhád? Ha hetente váltogatod, az is magánügyed.
Előzmény: narancsbukta (11004)
td cdx 2006. szept. 11. © 11007
Nekünk cirkulációsra van kialakítva a melegvízrendszer, mert a legtávolabbi vízelvétel legalább 20 méter. Egy Grundfos UPS 15-14 BUT cirkulációs szivattyút vettem a rendszerhez, (termosztátos+időkapcsolós) de nagyon sokszor a beállított időn kívül is kellett volna melegvíz. Mivel nem akartam sokat járatni a szivattyút, beépítettem a konyhába a páraelszívóba egy nyomógombos kapcsolót ami egy időkapcsolót indít.
Az időkapcsoló 3 percig működteti a szivattyút, ami kb. 30 sec után már eljuttatja a melegvizet a legtávolabbi helyre.
üdv:PL
Előzmény: Lacivill (10973)
td cdx 2006. szept. 11. © 11006
Azért gégecsőbe nem ártana belehúzni, aztán mehet a beton.
Előzmény: Wartburg311 (10999)
monyesz 2006. szept. 11. © 11005
Azért a kitételek is fontosak, tehát nem akármilyen flexi cső használható pl. !
Előzmény: xpolgartars (10995)
narancsbukta 2006. szept. 11. © 11004
Ez lenne az
Tehat akkor erre biztos nem kell semmilyen engedely?
narancsbukta 2006. szept. 11. © 11003
a figyelmeztetes megtortent

falmozgatas nem volt.

Koszi!
Előzmény: Fido Dido (11002)
Fido Dido 2006. szept. 11. © 11002
Társasházaknál belső átalakításra nem kell engedély, ha statikailag nincs módosítva az épület (falmozgatás, stb.), de illik a lakótársakat előre figyelmeztetni a zajos tevékenységre.
Előzmény: narancsbukta (11001)
narancsbukta 2006. szept. 11. © 11001
Hali

gyors kerdes!

feltetlenul szukseges-e negyedik emeleti panellakasban (zaroszint) a konyha "athelyezesehez" az egyik helysegbol a masikba epitesi engedely, (hideg melegviz es szennyelvezeto cso atvezetese) eseten?
A valtozas soran eme csovek 140 cm hosszan, a kotelezo eset biztositva a padloba lettek besullyesztve 5 cm melyen (tekintettel arra, hogy a keramiaburkolat is felujitasra kerult, igy a regi lap es a ket reteg ragaszto adta a tovabbi 2 cm vastagsagot), a tovabbiakban falon kivul lettek vezetve, vagy epietett ytong patkaban (furdoszoba).

Az a kerdesem, hogy tenyleg kell-e ezt most utolag engedelyeztetni, mert az egyik lako raunva az atalakitas zajara (betartottuk a piheneses szakaszokat) fenyegetozik.

Ha kell, mire szamitsak? Mennyibe kostal egy ilyen engedelyeztetes?

A munkalatokat a hivatasos vizszerelo sogorom csinalta.

szállóhó 2006. szept. 11. © 11000

a ferrolit jobban hangzik, majdnem jelent is valamit, nemúgy mint a ferroli  :))))

 

köszönöm szépen a segítést mindkettőtöknek, az sd-nél maradtam, lesz, ami lesz alapon, és egy jót sikerült alkudni is :))

remélem nem lesz gond vele.

Előzmény: monyesz (10911)
Wartburg311 2006. szept. 11. © 10999

Sziasztok!

 

Gyors kérdés: Aljzatbetonba 5 rétegű haszálati hidegvíz csövet csöhéjba kell tenni, vagy anélkül is megfelel?

 

Szabolcs

Fido Dido 2006. szept. 11. © 10998

Vizes központi fűtés esetén csak párhuzamosan lehet kötni a radiátorokat!

Előzmény: karlo10 (10996)
ppmr 2006. szept. 11. © 10997

Sziasztok!

Mi a véleményetek a radiátor mögé tett hőtükörről? Van erről tapasztalata valamelyikőtöknenk?

Köszi!

karlo10 2006. szept. 11. © 10996
Sziasztok! Cserépkályhára kötött központi fűtés esetén a radiátorokat lehet sorba kötni egymás után, vagy mindegyikhez külön-külön körnek kellene mennie?
xpolgartars 2006. szept. 10. © 10995

Köszönöm -- tényleg igez, hogy megvan a neten!

Ezek szerint tehát: elvileg sem az elvakolt varratnélküli vascső, sem pedig a csőkiállás és a gáztűzhely közötti flexibilis bekötőcső használata nem tiltott.

A fő, hogy az órától a fogyasztóig gáztömör legyen a vezeték.

A vezeték teljesen szabályosan, engedéllyel lett beépítve anno.

 

Akkor meg miről pampognak!!??

 

(A Gázművek "természetesen" azóta sem válaszolt.)

 

GMBSz melléklet
Előzmény: monyesz (10961)
Lacivill 2006. szept. 10. © 10993
1 nagy/megfelelő méretű.
Előzmény: Törölt nick (10992)
porker 2006. szept. 10. © 10991
Srácok, nem tud valaki a XV. kerület közepéhez közel olyan helyet ahol hegesztett síkhálót is árulnak és egy táblát (2150 x 5000) ki tudnak szállítani?
tom_jbm 2006. szept. 10. © 10990
Én véstem a falakat, az aljzatok helyét, pakoltam ki régi alu kábelt, illetve helyére Mü III csövekben MCU kábeleket. A kazán tápfesz kábelét és a termosztát kábelt nyilván csak a beüzemelő tudta bekötni. Szobai végét ma feldobom 2 tiplivel, véséshez képest nem nagy munka, azt annyi.

CSI van beütve a szelepekre, úgy láttam erre csak Luxor termofejeket lehet felrakni. Ezt kétfajtában és csak viaszosban láttam.

Beüzemelő természetesen adott számlát, hiszen stempli ment garancia papirra.
Gázosok, illetve aki szerelte a fütési rendszer szintén adott számlát. Ellenben a kéményseprők meg sem emlitették, hogy ilyen van náluk, csak az előzetes és végleges szakvéleményhez kaptunk csekket.


enginer 2006. szept. 9. © 10989
Termosztát inkább a kazán része, mint a fűtési rendszeré.
A kazán és a termosztát közötti vezetéket persze a tulajnak kell kiépitetnie.
Mindenki jobban jár, ha a beüzemelő köti be a termosztátot és nem egy mezei villanyszerelő, szerencsére nem is mernek belenyúlni a készülékbe.
Termosztát felfúrása nem egy akkora probléma, hogy a beüzemelőnek ne férjen bele a 12E-be.


Előzmény: monyesz (10987)
monyesz 2006. szept. 9. © 10988

De ugye nem belülről szigeteltél !?

A radiátorra felszerelhető temofej típusát a radiátor forgalmazója tudja (mert ez függ a szeleptől).

Előzmény: tom_jbm (10985)
monyesz 2006. szept. 9. © 10987

>Arany SD szerelő csütörtökön 12 pénzzel levette feleségemet a kazán beüzemeléséért, termosztátot a kábel tartja. Rögzittesse a falba a villanyszerelővel mondattal otthagyta. Most fényképezem és küldöm SD ügyfélszolgálathoz.

Mi köze szerinted a beüzemelésnek a termosztáthoz ? A beüzemelés a kazánra vonatkozik, nem a fűtési rendszerre ! A beüzemelő max annyit néz meg, hogy a termosztáttól jelet kapva kapcsol-e a kazán, de szerintem még erre sem köteles...

Szóval ne küld el semmit...

 

A fekete pénzek kapcsán: magad teszed alájuk a lovat, ha te is belépsz a zsebbedugók sorába ! Én gázszolgáltatónál dolgozok, de nem kértem a kollégáktól hogy bármit is nézzenek el.

Előzmény: tom_jbm (10984)
enginer 2006. szept. 9. © 10986
Akkor szerintem adott a megoldás. :))
Előzmény: gb. (10983)
tom_jbm 2006. szept. 9. © 10985
Kicsit bőven irtam a válaszra a válaszom:
Konyha a családi élet központja.
Ablaka alul 1x1,5 m nagyjából thermo, felül még a régi ca. 1x50 cm egy üveges.
Az ablak a nyitott függőfolyosóra lát ki. Kis beugóban van, háború előtt cselédbejárat volt, pár éve vetettük ki ajtót és alakult ki a jelen állapot.
Belül csempézett a fal. Az ablak alatti részt, illetve a mellette levő falakat 3cm-es Austrothem kütyüvel szigeteltem, majd a fal körben kapott burkolatot.

Konyha sohasem volt fűtve eddig kivéve gyerekek miatt nagyon régen. 1kWh/1Ft volt akkoriban egy 1kW-os elektromos fűtőkütynek. Tavaly a szigetelt falak miatt már élhetőbb volt a konyha, bár télen zokni elkelt. Padló köves, rajta vastag habositott pvc.

Úgy gondolom ide mindenképpen a 4+1/2 fordulattól eltérő szabályzás kell termofejjel. Hétközben du 4-től 8-ig és pihenőnapokon nem árt a melegebb levegő.
Megoldandó kérdés: vásárláskor mindig tudni kell melyik gyártó neve van ráütve a beszerelt szelepekre. Siemens nekem is szimpi, de nem tudom jó-e.

Előzmény: monyesz (10964)
tom_jbm 2006. szept. 9. © 10984
Renova Star 24 a kazán, kéményes.
Gázosok a szerelés során kicsérélték a gázvezetéket az órától, mivel 15 kötés volt a régin. A kazánba flexibilis sárga vezetékben vitték be.
Mivel szerelés közben a cirkósok elvágtak egy fázis és egy földelés vezetéket, előbbi a világitásé, utóbbi mosógépé a falban, (alu 1,5-es), végigvéstem az automatáktól az előszobát, konyhát, szobákat, és kicseréltem MCU 1,5-re.
Ezzel egyidejüleg a tv, internet és termosztát kábelét, - utóbbit szerelőnk a régi gázcső helyén vitt át a falon, és faszán begipszelte végig a 3m magas ajtótok alá, kirángattam - és mindhármat 1-1 11-es mü csőben vittem - fűtésit a kazántól a szobai villanykapcsoló mellé 1,5 m magasan át a 80cm vastag főfalon.
Szegény kőmüvesek időközben javitották a pfafont, melyet a mellettünk levő épitkezés miatt megrepedt. Ha már dolgoztak az összes vésést habarcsolták baromi szépen. Jövők haza, feleségem mutatja. Basszus, több helyen még nincs bent a cső felkiáltás után spaklival kikapartam, majd aznap este becsövezve visszahabarcsoltunk.

Arany SD szerelő csütörtökön 12 pénzzel levette feleségemet a kazán beüzemeléséért, termosztátot a kábel tartja. Rögzittesse a falba a villanyszerelővel mondattal otthagyta. Most fényképezem és küldöm SD ügyfélszolgálathoz.

A topic témáját tisztelve, mégsem tudom szó nélkül hagyni a cirkoszerelés rémálmait, ezt index tékozló homár oldalára kicsit bővitve el is fogok küldeni.
Kéményseprő cég egy igazi lélehúzó vállalkozás.
Három hónapig vártunk az előzetes szakvéleményre. Betelefonáltam kp-ba, vigyek 20e jattot, hogy megkapjuk a kurva papirt. Másnap telefon, kész, vihetem. Papirra irva, kémény alkalmatlan, 10 pénz csekken befizetendő. Fűtésszerelő nézi, nem jó. Van kapcsolata ugyanabba az irodába (Baross utca, nyocker). K.seprő kijön, megnézi, igen, apám meg tudja csinálni jóra, én is jövók vele. Kint a folyosón csendesen közölte, hivhatok mást is, de (akkor) nincs garancia , hogy a bélelt kéményt nem kell újra béleltetni, az meg ugye 130-150ezer. Ha kellünk hivjon, itt a mobilszámom. Papa fiával kijön egy óra munka kéménylyuk kifúr, rozsdamentes ajtó felrak, 50 pénz zsebbe számla nélkül. Mérnöki légszámitásért is elvettek 10 rugót zsebbe. Számitás kész, jönnek fúrni fürdőszoba ablak felett vasárnap, átugorva 11 ker tetőkémény javtól. Jajaj, csak Obi/Tesco/xxxx-ben tudtuk megvenni a mechanikus szellőzőt, baromi drágán adták, 20e a szellőzés szerelés ára, természetesen számla nélkül zsebbe. Katalógusban megnéz, 3.800-4.000 az anyag, fúrás 15-20 perc.
Fiamnak ajánlottam, légy kéményseprő és minden anyagi vágyad teljesül.

Mellékes téma (villanyszerelő forumba kellene). Magam húztam be a ca. 250 m kábelt. Befűz behuzókábelbe, asszony egyik végén, én másikon. 50 métert mérettem Golgota tér végén levő nagyon fasza boltban. Húzás közben 3 méterrel a vége előtt elfogy a földelés, és fázis is 50 cm-vel kevesebb. ÁFÁ-s számla volt, fotó, majd e-mail boltnak. Mai napig nem válaszoltak. Másnap vettem újra kábelt.

Az eredeti témára visszatérve: tegnap több kollegámat megkérdeztem, kivétel nélkül mindegyik javasolta, hogy vegyek termosztatikus fejet. Lux radiátorhoz nem kell az egész szelepet lecserélni, lehet külön szelepfejet venni, 2600-2800 közötti az ár.
Én is folyadékosra szavazok, Megatherm csak viaszost tudtak ajánlani.
Nagyon gondolkodtam digitális verziókon (Siemens, Eberle). Most anyagilag kivérezve (volt parketta csiszolás és lakkozás is), tapétázás előtt állunk (anyag még nincs), illetve a nagyobbik hodály 24m2. Onnan 20+ éves kanyargarnitúrát, butorainkat feleségem kidobatta, igy csak egy összecsukható ágy maradt + egy ikea fotel. Szegény szoba egy köhintéstől visszhangzik. Lakásból otthon topicon kértem javaslatot berendezésre, plusz egy ügyfelünket, aki lakberendező próbálom kifaggatni mit javasol, ami megfizethető.
gb. 2006. szept. 9. © 10983

Csak ugy alltalaban kerdeztem.

Ja ,PVC csovekben nem hatol be .

Előzmény: enginer (10981)
enginer 2006. szept. 9. © 10982
Csak akkor érdekes, ha egycsöves a fűtési rendszer, különben vehetsz nagyobbat (ha engedik).
Előzmény: WAndrew (10975)
enginer 2006. szept. 9. © 10981
Nálam speciel nincs ilyen probléma szerencsére.
Eternit (meg vas) lefolyó csöveknél szokott ez előfordulni.
KG PVC csöveknél még nem hallottam ilyet.
Előzmény: gb. (10979)
enginer 2006. szept. 9. © 10980
Azokat sem fogadják már el.
Előzmény: Fido Dido (10978)
gb. 2006. szept. 9. © 10979

Szia Enginer,

 

Nallatok sok problema van a gyokerek a szenyviz elvezeto csovek behatolasaban?Es ez alltal valo okozott dugulasokbol? Vagy ez nem elterjedt problema nallatok?mert nallunk Igen!Elore is koszonom a valaszokat.

 

Udv,gb.

Fido Dido 2006. szept. 9. © 10978

"Gazdaságos" flexicsöveket nem ismerem, csak a megbízhatókat. :)

Előzmény: enginer (10970)
WAndrew 2006. szept. 9. © 10977
Köszi, de ez azért nem jó, mert lakótelepi a lakás és fentről jön a melegvíz. 5 szintes a ház, a 4. en vagyunk és fentről lefelé növekszik a radiátor nagysága...
Ezért az a kérdésem hogy hogyan határozhatom meg a régi fűtőtest teljesítményét...
Előzmény: Jancsii (10976)
Jancsii 2006. szept. 9. © 10976
Ne foglalkozz azzal mekora a régi. A szoba hőigénye alapján (légköbméter) válassz egy újat. Persze egy kis ráhagyással.
Előzmény: WAndrew (10975)
WAndrew 2006. szept. 9. © 10975
Sziasztok,

szeretnék lecserélni egy meglévő "házgyári" fűtőtestet lapradiátorra, de nem tudom hogy mekkora a régi hőteljesítménye. Van valakinek valami számítási módszere, vagy katalógusa, hogy ezt ki tudjam deríteni? Boltban sajnos nem tudtak segíteni.
Előre is köszi. András
enginer 2006. szept. 9. © 10974
A cirkulációs szivattyú tényleg nem valami gyorsan pumpál, max. 0,6 m3/h.

Szerelj be valami komolyabbat, meg egy csőtermosztátot a visszatérőjébe és talán egy kontroll lámpát a csaphoz?
25-40-es már max. 12 m3/h-t is tud
Előzmény: Lacivill (10973)
Lacivill 2006. szept. 9. © 10973

Családi házban kiépitettünk melegvíznek a 3. vezetéket.

Télen rákerül egy keringető, ezzel kapcsolatban felmerült bennem a gondolat, hogy a rendszerbe betennénk egy nyomásérzékelőt, ez vezérelné a pumpát, egy időkapcsolóval is egyetemben.

Úgy képzeltem el, hogy egy pillanatra kinyitom a melegvízcsapot, és el is zárom, ez elindítja a pumpát, és 10-20 másodperc mulva ott a melegvíz.

A szerelő szerint az a pumpa több perc alaltt keringetné át azt a néhány méter csövet.

Vélemény/tapasztalat?

enginer 2006. szept. 9. © 10972
Ez termosztát?
Előzmény: Teaway (10971)
Teaway 2006. szept. 8. © 10971

Erre gondolsz?  kép

Előzmény: enginer (10968)
enginer 2006. szept. 8. © 10970
Azok a mostani "gazdaságos" flexi gázcsövek túlvannak méretezve?
Vajon miért szigorithattak szerinted?
Előzmény: Fido Dido (10950)
monyesz 2006. szept. 8. © 10969
Én is ettől tartok...
Előzmény: enginer (10968)
enginer 2006. szept. 8. © 10968
Szerintem ennek a "mesternek" az a digitális termosztát, aminek olyan kijelzője van, mint a "karcórának", analóg meg az amit tekerni lehet csak.
Előzmény: monyesz (10964)
enginer 2006. szept. 8. © 10967
Elsőre olcsóbbnak tűnik a normál szelep amit a "mestered" ajánlott.
Aztán rájössz, hogy hülyeséget beszélt, mert a termósszelepet is tudod ugyan úgy tekergetni termófej nélkül is, de a normál szelepre nem tudsz csak komplett szelep cserével termófejet szerelni.
Az is csak egy dolog, hogy hetekig lesegetheted az 1,50-re szerelt hőmérőit a beszabályozáshoz, de amikor változnak a külső viszonyok kezdheted elölről az egészet. Vagy olyankor kijön a "mester" állitgatni?
Előzmény: tom_jbm (10963)
enginer 2006. szept. 8. © 10966

Én úgy tudom, hogy hagyományos gázflexi csövet már csak akkor, fogadnak el, ha van elötte biztonsági szelep.

Biztonsági szelep nélkül csak GEBOflexi lehet.

 

Előzmény: xpolgartars (10957)
monyesz 2006. szept. 8. © 10965
Amúgy a kombi kazán nem modulációs ?
Előzmény: tom_jbm (10963)
monyesz 2006. szept. 8. © 10964

Mert az RAA20 nem digitális ? A beállítása analóg ugyan, de szerintem a kimenő jel a kazán fele digitális: fűts vagy ne fűts ! Viszont nem lehet programozni, 1 fok kapcsolás értéke (a 0.5 fok elfogadott manapság egy jó termosztáttól).

Amit a termoszelepekról írsz, az elég speciális esetben lehet csak igaz. Pl. te beállítod napsütéses időben a szelepet, de ha nem süt, akkor keveset fog 'átengedni' és hideg lesz.

Tudtommal a folyadékos termofejek jobbak, vegyél Honeywell-t, az az egyik legjobb. Kérdés, hogy fel lehet-e rakni a radiátoraidra ?

A két helyből szerintem egyre érdemes termofejet rakni.

Előzmény: tom_jbm (10963)
tom_jbm 2006. szept. 8. © 10963

Kérdésem: SD fali kombi kazánunk van, szerelő azt mondta nem érdemes digitális termosztátot berakni, ezért Siemens RRA20-ast vettem. Termosztatikus fejről is lebeszélt, a normál szelep (STAR radiátorok) 4 és felet fordul, vegyek x db bolhapiaci egyforma hőmérőt, tegyem a szabályozandó helyiségekbe 1,5 méter magasan és tekerjem a szelepeket, majd fél óra múlva látom a hatását. Igy be lehet lőni a rendszert néhány nap-1-2 hét alatt. Eco a dolog.

 

Olvastam lentebb, hogy termofej analóg szabályozás. Elmentem nézni viasz betétes volt a boltban. Mivel a konyha a lakás központi helye, illetve az előszobában van a számitógép és hozzá tartozó minden kütyű igy sokat ülök ott. Előszoba nyitott folyosóra nyilik, bár hátam mögött 1 m-re van egy radiátor. 

Kérdezem szakértő kollegákat, érdemes-e oda 2 termofejet fenti helyekre tenni. Ha igen melyik a jobb a viaszos vagy folyadékos?

Továbbá - bár anyagilag 0-n állunk a lakásfelujitás miatt - fogadjam el szerelőnk tanácsát, vagy érdemes-e digitális termosztátra cserélni - később - analógot.

Tudom mit ajánl SD, letöltöttem adatlapokat, ismerem feature-t mindhez.

yipi 2006. szept. 8. © 10962
"

2.3.3. Csatlakozó és fogyasztói vezeték korrózióvédelme

Acélcsnél olyan helyen, ahol a cs teljes felületéhez szerelt állapotban nem lehet hozzáférni, a csövet a

felszerelés eltt korrózióvédelemmel kell ellátni, a használatbavétel eltt az összes csfelület

korrózióvédelmérl gondoskodni kell. A korrózióvédelem megfelelségérl a csatlakozó és fogyasztói

vezeték teljes élettartama idején folyamatosan gondoskodni kell. A korrózióvédelem történhet festéssel,

fémbevonattal, manyag bevonattal. A szabadon szerelt vezetéket a szállított közegnek megfelel sárga

színre kell festeni, vagy színjelöléssel kell ellátni. A színjelölés lakó- és kommunális épületeknél nem

kötelez.

- Rézcsnél annak elvakolása esetén kell gondoskodni korrózióvédelemrl.

- Hagyományos módszerrel szerelt acélcsvezeték esetén a passzív korrózióvédelmi eljárásokat kell

- Minden falban vakolattal eltakart acél csvezetéket az elvakolás eltt passzív korrózióvédelemmel kell

Előzmény: yipi (10960)
monyesz 2006. szept. 8. © 10961

A GMBSz letölthető, biztos rosszul kerested a neten.

http://www.mbf.hu/szakbizottsag_gaz.html

http://www.gmbsz.hu/modules.php?name=Downloads&d_op=viewdownload&cid=2

 

A flexi cső nem tiltott, de egyrészt a a fajtája, másrészt a cseréje, harmadrészt az elvezetése is között. Valószínű, hogy a most fennlevőt érdemes lenne kicserélni (2 évente biztos), aztán a készülék háta mögött nem mehet el, és már csak szelepest szabad felrakni, ha jól tudom. Mindezeket figyelembe véve nekem tavaly fixre kötötték a szerelők...

 

A falban menő csőnek nézz, illetve kérdezz utána ! Nem hinném hogy kivésetik veled a falból, ha anno szabályosan lett berakva. Ha szabálytalanul, akkor viszont biztos hogy ki kell szedni.

Előzmény: xpolgartars (10947)
yipi 2006. szept. 8. © 10960

hi!

 

elméletileg engedélyezett a falban lévő gázvezetékek szerelése, csak, mint a villanyvezetékeknél, minden iránytörésnél, egy villanydobozt kell elhelyezni. ez az országos irányelv, ettől a helyi szolgáltatók követelményei természetesen eltérhetnek...

 

yipi

Előzmény: xpolgartars (10955)
xpolgartars 2006. szept. 8. © 10959

Elküldtem a levelet a Gázműveknek.

Ha jön válasz, szívesen megírom itt, a többi topictárs okulására.

Előzmény: Fido Dido (10958)
Fido Dido 2006. szept. 7. © 10958

Érdemes lenne a kérdéseidet a helyileg illetékes gázszolgáltatónak föltenned. A mi gépészünknek is tudtak újat mondani, annyi minden változott most. Kicsit túl lett biztosítva a dolog, a sok CO mérgezésre hivatkozva.

Pl. konyhába már motoros légbefúvás kell a szagelszívó berendezés miatt, stb. Kicsit házós dolgok.

Előzmény: xpolgartars (10957)
xpolgartars 2006. szept. 7. © 10957

Nem tudom -- hol nézzem meg?

Google nem sokkal vitt előbbre...

Igazából az újracsövezést szeretném elkerülni (már persze csak akkor, ha gáztömörnek bizonyul a csőszakasz majd a vizsgálatkor).

A flex-cső fixre cserélése pénzben is, szervezésben is sokkal kisebb gondot jelentene.

Erről a D-pontról még nem hallottam...

Még egy gondolat:

Érdemes méretre csináltatni csövet? Hisz' a nyomásmérést-vizsgálatot végző mester beleköthet abba, hogy azt nem szakember rakta be. Vagy nem?

Előzmény: Fido Dido (10956)
Fido Dido 2006. szept. 7. © 10956

A szigorításoknál az a fő probléma, hogy minden egyes módosítás, csere utáni engedélyezésnél az új szerint követelik meg a dolgokat. Nem tudom, hogy a falban menő csőre mennyire ugranak, de én nem sok ilyennel találkoztam eddig.

Létezett olyan szabvány, ami szerint falban is vezethető volt?

Előzmény: xpolgartars (10955)
xpolgartars 2006. szept. 7. © 10955

Azt el tudom képzelni, hogy az újonnan létesített gázvezetékek esetleg már tényleg csak falon kívül mehetnek. De nagyon nehezen tartom hihetőnek, hogy minden, a falban lévő csövet ki kellene cibálni onnan (illetve újra kellene csövezni azokat a lakásokat).

A megkérdezett gázos sem volt egyértelmű ebben.

A Gázművek honlapján nem találtam erre vonatkozó utalást.

Pedig kéne lennie.

Szerintem...

:-)

Előzmény: Fido Dido (10953)
Fido Dido 2006. szept. 7. © 10954

Most változott egy csomó szabvány. Ha nem fogadja el a flexibilis csövet, akkor a legközelebbi szaküzletben (pl. D-Pont) csináltass méretre réz gázcsövet. Előírás, hogy réz gázcsövet csak roppantós csatlakozóval vagy ezüstónnal forrasztva lehet szerelni. Ezért érdemes szakemberrel csináltatni. Pár ezres tétel.

Előzmény: xpolgartars (10952)
Fido Dido 2006. szept. 7. © 10953
Ezt sajnos nem tudom. Nálunk a gáztervben mindenhol falon kívüli van.
Előzmény: xpolgartars (10951)
xpolgartars 2006. szept. 7. © 10952

A gázos mondotta volt, állítólag.

A nejem beszélt vele, így nem tudom, ez konkrétan hogy hangzozz el.

Csak furcsállom...

Előzmény: Fido Dido (10950)
xpolgartars 2006. szept. 7. © 10951

OK - köszönöm.

 

Az első kérdésre mi lenne a válasz?

Szabálytalan a falban vezetett cső?

Alig hinném...

Előzmény: Fido Dido (10950)
Fido Dido 2006. szept. 7. © 10950

Értem.

Miért lenne szabálytalan egy flexibilis gázcső? Az is túl van méretezve, tehát bírnia kel az ellenőrző túlnyomást.

Előzmény: xpolgartars (10949)
xpolgartars 2006. szept. 7. © 10949
Mindenkinek egyéni órája van.
Előzmény: Fido Dido (10948)
Fido Dido 2006. szept. 7. © 10948

A háznak közös (egy) órája van, vagy lakásonként külön?

Ha egy, akkor simán el kell zárnod a lakásban lévő csapot a mérés idejére.

Előzmény: xpolgartars (10947)
xpolgartars 2006. szept. 7. © 10947

Kedves Szagértő Topictársak,

 

a társasházunkban felszálló gázvezeték- és óracsere lesz.

Ez kb. kéthetes gáztalanságot (kibírható) jelent.

Ezt követően, az új gázórák felrakása előtt a gázszerelő kiméri, hogy a gázórától a lakásban lévő (egyetlen) fogyasztóig tartó vezeték tartja-e a nyomást vagy sem.

Ha nem, akkor természetesen vezetékcsere kell, ez világos.

Kérdésem:

Ha a lakáson belüli vezeték nyomástartónak bizonyul, vajon akkor is ki kell-e cserélni azt pusztán azért, mert a vezeték a falban megy?

Másik (kisebb) kérdésem:

Szabálytalan-e az, ha az említett egyetlen fogyasztó, egy Karancs gáztűzhely (egyébként anno szakember által) flexibilis gáz-bekötőcsővel lett bekötve?

(Ha igen, akkor nem értem, miért árulnak egyáltalán flex-bekötőcsövet gázhoz?)

 

Köszönettel:

 

xpolgartars

 

Villmer 2006. szept. 7. © 10946

CsRob1 - monyesz !

Köszönöm !! Értem. Megvilágosodtam :)

ppmr 2006. szept. 7. © 10945

Bonyolult átalakítani az egészet? Szét kell verni hozzá a falat újra, meg ilyenek?

Nem lesz beretta beszerelve, csak kíváncsi vagyok, hogy ez nagy meló- e.

Előzmény: monyesz (10944)
monyesz 2006. szept. 7. © 10944
Ha tényleg időben szóltál, akkor ne foglalkozz vele ! A kivitelező ne legyen már olyan hülye hogy azt csinálja amire direkt mondják a 'nem'-et !!!
Előzmény: ppmr (10943)
ppmr 2006. szept. 7. © 10943

Sziasztok!

A kivitelező úgy tervezte (hiába szóltunk, hogy nem), hogy beretta kazánt tesz be. Most ennek megfelelően csinálták meg a 'kötéseket'. Nehéz ezt átalakítani más kazánhoz?

Hörpi 2006. szept. 7. © 10942

Szóval mégis jogosak az aggodalmaim... A terven 10-es fal van, és annak a mélyégébe került volna a cucc, de ezek szerint csak előfalazni kell. Vagy eleve rakjunk teljes magasságban vastagabb falat? Attól félek, hogy az elszívót nem lehet alacsonyan elhelyezni...

 Azzal nyugtatom magam, hogy a fali WC rövidebb a talpasnál, hátha nem foglal majd annyival több helyet.

Fido Dido 2006. szept. 7. © 10941

Nerm szabad nagyon túlbiztosítani! Egy kazánnak a kb. 90%-os hatásfok az ideális.

Előzmény: isaba (10936)
Fido Dido 2006. szept. 7. © 10940
A Geberit elszívós cucca 12 cm mély.
Előzmény: Hörpi (10937)
Lacivill 2006. szept. 7. © 10939
10 cm-es falra kerülne a beépitőhető cucc, vagy annak a mélységébe.
Előzmény: Hörpi (10937)
Lacivill 2006. szept. 7. © 10938
Hát ha régiek az ablakaid, akkor ott komoly hőveszteségek lehetnek, ennek ellenére durvának tünik a 31 kw.
Előzmény: isaba (10933)
Hörpi 2006. szept. 7. © 10937

Sziasztok!

 

A tanácsotokat szeretném kérni. Fali WC-t és bidét terveztünk újonnan épülő házunkba. A vízszerelő szerint ez 10 cm-es közfalnál is kivitelezhető. Találtam a geberit-nél ilyen rögzítőkeretet, de elbizonytalanítottak, hogy az öblítőtartálynak és a ventillátornak is elegendő-e ez a falvastagság.

Tényleg létezik megoldás ilyen esetekre? A vastagabb közfal nagyon sok helyet venne el az egyébként is aprócska helyiségből...

 

Üdv,

Hörpi

isaba 2006. szept. 7. © 10936

www.mart.hu  -n én sem találok ilyen nevű kazánt,lehet,hogy vmelyik ottlévőnek a licensze.Asszem 60literes tárolóval lenne.A kényelem szempontjából,mondta.

Kissé túlbiztosított a fickó engem,nem?

Holnapra kapok árajánlatot tőlük.

Kösz

Fido Dido 2006. szept. 7. © 10935

Hány literes tárolós kell? Van 24kW-osból is tárolós!

Mart márkát nem ismerem. Nem is halottam még róla.

Előzmény: isaba (10933)
Fido Dido 2006. szept. 7. © 10934
De egy 200 nm-es így is nagyobb légköbméter, ráadásul neki szinte körben fűtött lakások vannak. Ha nem papírfalú, akkor sok a 31kW.
Előzmény: monyesz (10932)
isaba 2006. szept. 7. © 10933

Oké,igazatok van,de mi a véleményetek a Mart kazánról?

Elképzehető,hogy azért akarja megvetetni velem mert nincs kisebb víztározós?

Az ablakaim másfélszer 2 és félméteresek,régi bérház stílus,a főfalak pedig 80 centisek.A hőfogyasztás(?) kb 10KW-ra jött ki.22celsiusra számolva.

És még egy kérdés:igaz,hogy a másfél méternél nagyobb radiátorokat érdemes már eloszva feltenni?

Kösz

monyesz 2006. szept. 7. © 10932
De 4 méteres a belmagasság, azért az nem átlagos...
Előzmény: Fido Dido (10931)
Fido Dido 2006. szept. 7. © 10931

"A fűtéstervezőm 31KW-os Mart víztározós kombit álmodott nekem."

 

Ébreszd fel a "fűtésterveződet"! :)

Nekünk a közel 200 nm-es családi házhoz elég a 28kW-os. :)

Előzmény: isaba (10928)
monyesz 2006. szept. 7. © 10930

Ablaka és külső fala nincs is a lakásodnak ? :)

A 31 KW a 320 lm3-re nagyon sok, ha alul felül és egy oldalról fűtve vagy, mert annyira nem lehet rossz a kifelé 'néző' falszerkezet, hogy ekkora hőveszteség legyen.

Kérj egy pontos számítást attól a gépésztől, ne a hasára üssön már amikor méretez ! Általában 24 kw-tól vanak ilyen cirkók, talán az a méret is elég lenne neked. Persze az is kérdés, hogy mekkora belső hőmérsékletet igyényeltél, 22 fokot vagy 28-at...

Előzmény: isaba (10928)
monyesz 2006. szept. 7. © 10929
Ez az érték a hőveszteség, ezt számolja a méretező program helyiségenként mondjuk. Ez elvileg kevés a felfűtéshez, de úgyis a kapott szám feletti kazánt vesz meg az ember ! Ráadásul tényleg nem szokás -15 fokról felfűteni.
Előzmény: Villmer (10925)
isaba 2006. szept. 7. © 10928

Sziasztok!

Segítenétek?Van egy kecóm,80nm,négy méteres belmagasság,alul-felül,oldalt szomszédok,cirkófűtést szeretnék,és a melegvizet is onnan kapnám.

A fűtéstervezőm 31KW-os Mart víztározós kombit álmodott nekem.

Szerintetek rendben van ez így?

Kösz

 

CsRob1 2006. szept. 7. © 10927
A 11 kW a hőveszteség az adott külső (gondolom -15 C) és belső hőmérsékletnél. Tehát ez a hőntartáshoz szükséges. Ha melegebb van kint, akkor kisebb teljesítmény is elég. A felfűtéshez, ha kint -15 C van, akkor ennél nagyobb hőteljesítmény szükséges. (de általában nem -15 C-ról kell felfűteni a lakást, hanem csak tartani a benti hőmérsékletet.)
Előzmény: Villmer (10925)
CsRob1 2006. szept. 7. © 10926
Ha a ház alatti föld melegebb, mint a ház melletti, akkor van hőáramlás, tehát hőveszteség is. Ha leszigeteled, akkor ezt a hőáramlást csökkented bizonyos mértékben. Önmagában az, ha a padlót is fűtöd, a ház hőveszteségét nem csökkented ahhoz képest, ha egyébként a szigetelés változatlan.
Előzmény: Droopy (10924)
Villmer 2006. szept. 7. © 10925

Kösz!

De hány kW kell a hőntartáshoz ??? Ugyanennyi ???

Előzmény: monyesz (10910)
Droopy 2006. szept. 6. © 10924
Ez ebben a formaban nem teljesen igaz. Mer ha a labazatot kivul a fagyhatar 1.5* melysegig leszigeteled, akkor a haz alatti melegebb(nem 0 fokos) fold nem futi a haz mellettit...
Előzmény: CsRob1 (10919)
enginer 2006. szept. 6. © 10923
Asszem itt olvastam, hogy már nem a saját készülékeit gyártja a FÉG, hanem valkit utánoznak vagy mi.
Aztán lehet, hogy rosszul emléxem.
Előzmény: monyesz (10922)
monyesz 2006. szept. 6. © 10922
A FÉG jó konvektorokat gyárt, de kazánt asszem nem rég óta...
Előzmény: konaking (10913)
ppmr 2006. szept. 6. © 10921
A mi kivitelezőnk tudja, ismeri a meleg természetét: a meleg csak fölfelé megy. az nem megy lefelé :) a hideg viszint nem jön be, mert tudja, hogy nem szabad bejönnie :)
enginer 2006. szept. 6. © 10920
mert a meleg az már csak olyan, hogy mindenféleképpen lefelé igyexik, ezért 10% a veszteséged.
Előzmény: CsRob1 (10919)
CsRob1 2006. szept. 6. © 10919
A visszatérő ág megtekerve a padlóban a komfortérzetet növeli, de megtakarítást nem hoz a fűtésben, hiszen a ház hőveszesége ezzel nem csökken.
Nekem egy 154m2 alapterületű házra számolva 10 % körüli hőveszteség-növekedés jött ki, ha az előírt 6 cm helyett 2 cm az aljzatszigetelés.
Előzmény: ppmr (10907)
ppmr 2006. szept. 6. © 10918
ok. köszi!
Előzmény: Fido Dido (10917)
Fido Dido 2006. szept. 6. © 10917
Az már másodlagos dolog. Hasznos, de fontosabb az aljzatszigetelés.
Előzmény: ppmr (10916)
ppmr 2006. szept. 6. © 10916
Ebben az esetben lábazati szigetelés nem kell? - nem a topic témája, bocs
Előzmény: Fido Dido (10915)
Fido Dido 2006. szept. 6. © 10915
A lábazati szigeteléssel is fűteni fogod a ház alatt lévő földet. Rengeteg energia el fog menni arra is, főleg, hogy a visszatérő ágat jól rátekerték. Mindenképpen a 2 cm-es szigetelést cseréltesd 5-ösre!
Előzmény: ppmr (10914)
ppmr 2006. szept. 6. © 10914
Nem bizony, 5 cm- re volt tervezve. Lehet, hogy lábazati szigeteléssel oldjuk meg a problémát. Ma beszélünk vele.
Előzmény: konaking (10912)
konaking 2006. szept. 6. © 10913
A FÉG-es kazánoknak is jó a szervizük, és az alkatrészellátásuk, legalábbis úgy tudom. Azokat miért nem ajánlja senki?     

Előzmény: monyesz (10911)
konaking 2006. szept. 6. © 10912
Gondolom nem 2 cm volt tervezve, így én simán szétveretném, és a saját költségén készítse el újra a kiviteleződ. Később, mikkor már bent laktok, és nézegeted a gázszámlát, úgy is eszedbe fog jutni, de akkor már késő.   

Előzmény: ppmr (10907)
monyesz 2006. szept. 6. © 10911

Kérdezz már rá, hogy miért jobb a ferroli (én nem ismerem) ?

Kazánnál, főleg ha melegvizet is az állít elő, akkor pl a szervízellátás sokat számít. Ez is döntő lehet, ha nagyságrendileg azonos készülékekről és árakról van szó. Hiszen télen fagyoskodni vagy melegvíz nélkül lenni, esetleg a kettő együtt, nem egy vidám dolog.

A Duval elég megbízható konstrukció, elfogadható áron, nem csúcskészülék, abból építkezik (vezérlés pl), amit a piacon mások is használnak. Mondhatni tömegtermék.

Előzmény: szállóhó (10909)
monyesz 2006. szept. 6. © 10910

A 11kw végül is a veszteség a megadott benti és a kinti hőmérsékletnél. Ennél neked nagyobb kazán kell, nekem is ilyesmi érték jött a ki a házra és a legkisebb álló SD lett berakva, az egy égősorral tud 11-12 Kw asszem, kettővel meg 16-ot talán.

 

Előzmény: Villmer (10904)
szállóhó 2006. szept. 6. © 10909

köszönöm a segítségek mindkettőtöknek, kérdezhetek még? :)))

 

 

ezen a sd 30 klz-n  meg a ferrolit antaqa 23 nl-en tipródom, a tervező azt mondja hogy a ferrolit jobb, nekem meg itt a fórumos tanácsok meg a visszaolvasgatás alapján a duval tetszik jobban, ha bárki bármi jót vagy rosszat tud róluk tanácsoljon, sokat segít vele.

Előzmény: monyesz (10899)
fefefe 2006. szept. 6. © 10908
ha "elszökik" a hő, azt a visszatérő nehezen kompenzálja, hisz így hidegebb vizet kell az előremenőre felfűteni, amihez több tüzelőanyag kell, vagyis a veszteséged megmarad. ez legfeljebb akkor lenne lényeges, ha a rendszer hajszálra a kívánt hőmérsékletre lenne tervezve, és vékonyabb szigetelés esetén az ott távozó hő már "hiányozna" a szobából, és azt pótolná a visszatérő ág. ilyen viszont szerintem nincs a gyakorlatban.
Előzmény: ppmr (10907)
ppmr 2006. szept. 6. © 10907

Sziasztok!

Tudom, hogy ez nem épp házépítéses fórum, de talán ti számadatokkal vagy konkrétumokkal is tudtok szolgálni...

az aljaztbetonunk alá 5 cm helyett 2 cm szigetelést tett a kivitelező. Erre jön 6 cm aljzetbeton. A hiányzó 3 cm okozhat komolyabb költségnövekedést a fűtésben? Hozzá kell tegyem, hogy a visszatérő fűtéscső rendesen meg van tekerve a padlóban.

Ha a visszatérő ág kompenzálja is a hőveszteséget, mit lehet még tenni a parkettás szobákban, ahol ez nincs megoldva. Nem akarnánk szétveretnia  fél házat emiatt...

Bobbo 2006. szept. 6. © 10906

olyan beállítási lehetőség is van,

hogy a termosztát bekapcsolási jelétől számított 2..5..x percig minimum menjen (ezt az időt állítod a relén),

de ha a termosztát ennél hosszabb fűtést érez szükségesnek, akkor Ő legyen az erősebb.

 

más szavakkal:

a minimum bekapcsolási időt adod meg a relén,

de így nem hosszabítod meg a különben is hosszabb időket

(Lacivill javaslat minden - tehát a hosszú bekapcsolást is - megnövelne)

Előzmény: Lacivill (10905)
Lacivill 2006. szept. 6. © 10905

Minden villanyszerelési szaküzletben kapható, sokféleképpen beállitható.

Én arra a beállitásra gondoltam, hogy ameddig kiadja a termosztát utána még be lehet állitani pl. 1-2 -x percre, hogy még addig menjen az égőfej. Ez a rövid bekapcsolási időknél fontos lehet, mert az nagyon nem jó egy rendszerben ha sokszor kapcsol ki/be.

Hőlenlések kérdésében nem tudok nyilatkozni, de szerintem nem lesz észrevehető. 

Előzmény: _Zsolesz_ (10902)
Villmer 2006. szept. 6. © 10904

Köszi!

 

Ez rendben lenne. Ki lett számítva az igény és innen van a kb 11 kW. De ez most oránként ennyi ??

És ha fel van fűtve a ház, akkor mekkora teljesítmény kell a hőntartásához ??? 2-5-8-11 kW ??????

Előzmény: monyesz (10900)
Droopy 2006. szept. 5. © 10903

Pl www.conrad.hu

 

ELEKTRONIKUS IDŐRELÉ
Rend. sz.: 190027

Ár: 7490,- Ft

Az áramkör 7 különbözo feladatot tud ellátni: megszólalás és elengedés késleltetés, ütemadó, monoflop kapcsoló resettel, be/kikapcsoló, nyomógomb. Késleltetés 0,125s-12h, 32 fokozatban. Az üzemmódok és az idok forgó kapcsolóval illetve DIP kapcsolóval adhatók meg. A tápfeszültség meglétét és a kapcsolási állapotot két LED jelzi.

Műszaki adatok: tápfeszültség 12 V (11-15) DC; teljesítmény felvétel max. 0,2/1 W; kapcsolt áram max. 5A; beállítható idotartam 0,125 s–12 h; csatlakozási lehetoség két külso nyomógomb/kapcsoló számára; méret: 67x77x30 mm. Készreszerelt és bevizsgált modul

Előzmény: _Zsolesz_ (10902)
_Zsolesz_ 2006. szept. 5. © 10902

Hello!

 

Dehogyisnem, csak még nem volt időm boltabn utána járni egy ilyen relének (ár, bekötés, tokozás, mire kell figyelni stb.).

 

Amúgy ha jól értem, amit mondtál, akkor tulajdonképpen a termosztát minimális bekapcsolási idejét tudom ezzel kvázi szimulálni?

 

Azért egy-két kérdés:

 - ez a relé mikortól "mondja" azt, hogy akkor mostantól kezdve még nem kapcsolok (megy a fázis a kazán felé) pl. 2 percig? Amikor ő maga is megkapja a vezérlő jelet (a szobatermosztáttól), vagy akkortól, amikor pont hogy a szobatermosztát már lekapcsol (bocs', ha túl laikus)

 - nem fogja ez éppúgy megzavarni a termosztát algoritmusát, mint a mostani állapot (tehát hogy valójában az általa kivezérelt időtartam alatt nincs végig bevitt hőteljesítmény a vízbe), csak éppen a másik irányból: most jóval több a bevitt energia, mint amit "ő" maga kivezérelne. Egyébként az a gyanum, hogy ilyenkor kicsit megnőne a hömérséklet lengés tágassága. Ha jól gondolom tulajdonképpen a beavatkozó szervet részben függetlenítem a vezérlő jeltől és a vezérlést végző egységtől a szabályozási körben, ami azt eredményezi, hogy a szabályozott (mért) jellemző, ami alapján a vezérlő egység tulajdonképpen a következő iterációban kapcsolna, nem nem lesz "megbízható": kázi zavart viszek rá (nem abban az értelemben, amit szűrni kellene). Igen csak próbálkozásos lesz, hogy mennyi is legyen a plusz bekapcsolva hagyási idő, meg még ez igen csak függene a környezeti hőmérésklettől. Bár, az is igaz, hogy a minnél hosszab eredeti (termosztát által vezérelt) bekapcsolás (egyre hidegebb van odakint), akkor

az említett plusz relé plusz bekapcs ideje arányát tekinte egyre kisebb lesz, tehát esetelges negatív hatása is egyre kevésbé érezhető.

 

Na mindegy, ne elmélkedjek, mert nem értek hozzá...

 

Ettől függetlenül kösz' az ötletet, még egy kicsit utána nyomozok!

 

Üdv': _Zsolesz_

Előzmény: Lacivill (10881)
_Zsolesz_ 2006. szept. 5. © 10901

Szervusztok!

 

Így van; nehogy már - ha még csak virtuálisan is - de egymásnak ugorjunk egy egy hozzászólás miatt (remélem az én visszakérdezésem sem tünt kötekedőnek, kekeckedőnek, mivel nem annak szántam).

Mégegyszer kösz' a válaszokat!

 

Még egy megjegyzés - mert azt hiszem ezt nem írtam: a jelenlegi (remélhetőleg hamarosan régi) termosztát: Honeywell CM51.

 

Üdv': _Zsolesz_

Előzmény: enginer (10886)
monyesz 2006. szept. 5. © 10900
Hőigényt a külső és belső hőmérsékletek alapján lehet tervezni, kinn általában -15 fok, benn amennyit akarsz, szobánként lehet más persze. Aztán jön a hőveszteség, a légcsereszám... Mivel a -15 fok nem áll fenn folyamatosan, ezért ez egy maximális érték. A felfűtés sebessége a radiátorok nagyságától (is) függ.
Előzmény: Villmer (10889)
monyesz 2006. szept. 5. © 10899

Gázról tudok nyilatkozni: nyáron melegvíz és főzés kb 30-50 m3 egy 5 tagú családnak (2f+3gy). Szereintem ennél a villanyos megoldás drágább és az is fog maradni.

Az biztos hogy neked egy állókazán kell (műszakilag a zárt égésterű a jobb, ha lehet olyat válassz), fali cirkót ne vegyél (még tárolóval se) ! Ár/minőség tekintetében a Saunier Duval jó választás lehet. kr0650 olvtárs hsz-it nézd vissza, ő szerintem ajánlott másnak ettől a gyártótól típust, meg olyat is amit nem kéne megvenni.

A teljesítményt nem tudom mi alapján állította be a tervező (építész ??? - azt inkább épületgépésznek kéne számolnia !), de kérjél tőle papíron számított tervet, méretezést. És lehetőleg ne átlag értékekkel számoljon hanem a falszerkezetből induljon ki.

Előzmény: szállóhó (10892)
fel4elni 2006. szept. 5. © 10898
Sziasztok,
mágnesszelepet keresek gázra, 1/4....1/2" fesz.mindegy, mi és hol a legolcsóbb ? Valamelyik cirkóé/konvektoré ?

Előre is köszönöm
f4
Fido Dido 2006. szept. 5. © 10897

Ez sem sokkal olcsóbb sajnos. Esetleg kell keresni kivitelezőt, aki leköltségeli.

Most ráadásul szépen mennek föl az árak. :(

Előzmény: szállóhó (10896)
szállóhó 2006. szept. 5. © 10896

köszi, megnézem,

főleg az árát, mert a buderusnál már találtam ilyet jóval 500 fölé jött ki a vége, hogy pukkadnának meg vele :)

Előzmény: Fido Dido (10895)
Fido Dido 2006. szept. 5. © 10895
"vagy olcsóbb ha veszek egy állókazánt + egy gázos vizmelengetőt a villanybojler helyett?"

 

Van melegvíztárolós állókazán. Pl. a Saunier Duvall is gyárt ilyet, 90 literes, programozható öntöttvas tárolóval.

 

http://www.saunierduval.hu/index.php?page=klz&balmenu=!balmenu_allokazanok&jobbmenu=!jobbmenu_klz&fejlec=!fejlec1

Előzmény: szállóhó (10894)
szállóhó 2006. szept. 5. © 10894

köszönöm a választ,

 

az az adott hogy aszonta a tervező, hogy állókazán kell + villanybojler.

én nem értek semmihez, csak hallottam, hogy a villany drága

elbizonytalanodtam, hogy esetleg nem-e lehetne-e :) kombi, mi az olcsóbb a villanyos vizmelegités, vagy a gázos vizmelegités,

 

akkor legyen kombi állókazán? mert ha 2 x annyi a villanyos, akkor az nem éri meg,

és mik a jók? van magyar is?

az olasz az pl. beretta? a google-ban találtam baxit-is, az milyen?

de a neve az jópofa :)

 

vagy olcsóbb ha veszek egy állókazánt + egy gázos vizmelengetőt a villanybojler helyett?

 

 

Előzmény: Lacivill (10893)
Lacivill 2006. szept. 5. © 10893

Olaszt kerüld, olyan kazánt vegyél amiben van tároló, a melegvíznek.

Ha van éjszakai áramod, akkor megoldás lehet a villanybojler, de 2* annyiba kerül a melegvíz vele!

Tervezőt, és kivitelezőt keressél addig csak olvasgass, és ne vásárolj!!!

 

hogy adott egy  tetőteres családiház, állókazán a pinyóban

 

ez nem egészen érthető? vegyes tüzelésű kazán az adott?

 

 

 

Előzmény: szállóhó (10892)
szállóhó 2006. szept. 5. © 10892

Sziasztok,

 

gyorsan elmondom, hogy nőnemű vagyok, műszakilag nem rendesen kiképezve :)

már egy fél napja olvasgatom a topikot és már legalább sejtem, hogy mi mindent nem tudok :))))))

 

szóval valami olyasmi kérdésem lenne, mint bilek olvársnak, hogy adott egy  tetőteres családiház, állókazán a pinyóban, épitész szerint 23-24 kw kell.

 

milyen kazán a jó kazán, ami persze költséghatékony meg olcsó is :)

milyen a rossz, mit kerüljek?

 

mivel jó melegvizezni? legyen kombikazán, vagy simakazán + gázos vizmelengető vagy éjjeli áramos villanybojler? vagy nagyon hülyéket kérdezek?

segitséget kérekszépen

Fido Dido 2006. szept. 5. © 10891

Van. Pl. a Dunaferr belső szelepelésű. Abból viszont érdemes magasabbat venni, de a teljesítménye úgyis jelölve van. Vagy van belőle tripla soros is.

a törülközőszárítók nagyon kis teljesítményűek (főleg ekkora méretben), általában nem képesek egy fürdőszobát sem felfűteni. Csak normál radiátor mellé ajánlott.

Előzmény: Pikkolo^^ (10877)
Fido Dido 2006. szept. 5. © 10890

Szia Zsolt!

 

Köszönöm az infót! Akkor fölrakatom én is.

 

Fido

Előzmény: _Zsolesz_ (10876)
Villmer 2006. szept. 5. © 10889

Köszönöm. Az a biasi nem is olyan rossz.

 

Ha egy ház hőigénye (szükséglete) 11 kW akkor ez mit jelent pontosan ?

Egész nap ekkora teljesítménnyel megy a kazán ??

Vagy mennyi kW kell a hőntartáshoz ??

monyesz 2006. szept. 4. © 10888
Az ár a Junkers felé billenti a mérleget. Nem hisezm hogy ebben a kategóriában nagy különbség lenne a két gyártó termékei között.
Előzmény: V B A (10884)
pernye 2006. szept. 4. © 10887
Helló! Szüleimnek is sajnos ilyen kombicirkójuk van és nem vagyok tőle elájulva én sem!A kapott használati utasításon rendesen mutatja,hogy kell szétszedni a cirkót.Ha nem felejtem el bedigizem és felteszem ide (kb. csak csütörtökön).Remélem addig ráér.Emlékeim szerint a 4 csonk 4 gumiperselybe van csak belenyomva és szemből 2 csavar rögzíti.Üdv.
Előzmény: fly-boy (10874)
enginer 2006. szept. 4. © 10886

Ne bántsd!

Jószándékkal segíteni szeretett volna, de tévedett.

Nem volt könnyen értelmezhető az eredeti hsz.

Első olvasatra nem gondoltam volna, hogy valaki képes ilyen hülye termosztátot gyártani/megvenni.

Előzmény: Jancsii (10885)
Jancsii 2006. szept. 4. © 10885
Szerintem már az is tudja aki írta, csak most mellébeszél. Nehéz beismerni, ha tévedtünk. Bár nem hiszem, hogy gondolkodott rajta.:))
Előzmény: enginer (10883)
V B A 2006. szept. 4. © 10884
No. Válaszúthoz érkeztünk, lehetőségeink (kombi cirkók):


- Vaillant VUW 242-3 PRo 174 eFt
http://www.vaillant.hu/pdf/834076_40.pdf

- Junkers Euroline ZW 231 KE 141 eFt
http://www.bosch.hu/products/heating_warm_water/produkte/pdf/euroline_katalogus.pdf

Az eladó azt mondta tökugyanaz a kettő (mindössze 1 kw különbség van).

Ti melyiket vennétek? Én a Junkers felé hajlok, kisebb és olcsóbb és mindössze 1 kw-al kisebb a teljesítménye.

- Víz tároló nem lesz, ezért a HMV egyenletessége és kalibrálása fontos.

Előre is köszi.
V B A
enginer 2006. szept. 4. © 10883

Ebből tényleg nem az derül ki, hogy túlméretezett a kazán.

 

Előzmény: _Zsolesz_ (10880)
Pikkolo^^ 2006. szept. 4. © 10882

Még mindig kérdem, mert nem kaptam rá választ

 

Van vkinek tapasztalata a Kermi Therm X2-es radiátorokkal kapcsolatban? Nagyon csábító amit a katalógisban lehet róla olvasni.

Lacivill 2006. szept. 4. © 10881
10872 válaszon nem is gondolkoztál?
Előzmény: _Zsolesz_ (10880)
_Zsolesz_ 2006. szept. 4. © 10880

Helló Engineer!

 

"...

azt eredményezi, hogy pl. a termosztát bekapcsol 1 percre amiből 20-40sec-et elvesz, amíg az égőfej ventillátora kiszellőztet és a láng maga megjelenik. Tehát effektíve nem tűnik hatékonynak a működés.

...'

 

Akkor próbálom egyértelműbben:

- már megtörtént a felfűtés (pl. 22C) ==>hőntartás van.

- SZOBA-TERMOSZTÁT bekapcsol a PI algoritmusának megfelelően (és a nem változtatható arányossági tartományával) pl. 1perce.

- kazán égőfeje/elektronikája megkapja a kapcsolt fázist

- kazán elektronika nekiindul kiszellőtetni/túlnyomást csinálni (20-40sec)

- begyullad a gáz (20-40 seccel a szobatermosztát bekapcsolást követően)

- szobatermosztát  leáll ==>kazán leáll.

 

Fentiekből következőleg 40 - 20s-et ég a kazánban a gáz, ami (különösen a 20s) meg se kottyan ennyi víznek (extrém esetben a láng van, hogy épp csak begyullad és már le is kapcsolja az egész kazánt a szobatermosztát. A szobatermosztátom nem tudja, hogy milyen rendszerhez csatlakozik és "feltételezi", hogy 1 perc ráfűtéssel eléri a kívánt hatást (pl. nyilt égésterű fali kazán). Ezért gondoltam, hogy egy kicsit okosabb termosztáttal talán jobb eredményt érhetek el.

A kazán csak akkor állítja le a lángot, ha a belső vízhőmérséklete elérte a beállítot értéket (kazánhőmérő jele bekötve az égő fejbe); tehát a szobatermosztát az, ami kapcsol ki-be.

Egyébként ez természetesen nem azt jelenti, hogy 1 percenként ki-be kapcsol, mint a félőrült.

 

 

 

Üdv': Zsolt

 

Előzmény: enginer (10879)
enginer 2006. szept. 3. © 10879

Elég zavaros a leírásod.

Most akkor a termosztátod kapcsolgatja 1 perces ciklusokba a kazánt, vagy a kazán kapcsol le, vagy mi is van?

Előzmény: _Zsolesz_ (10845)
Ópityek 2006. szept. 3. © 10878
Megadnám a "háttérinfót", de sem pedagógiai képességeim, sem a fórum keretei nem teszik ezt lehetővé.- Ne haragudj a nyers fogalmazásért.- Szerintem ha körülnézel, találsz szakembert a problémádra. Mivel műszaki ember vagy- én bízom benne- nem egy "menőbarom" fog megtalálni.
Előzmény: _Zsolesz_ (10875)
Pikkolo^^ 2006. szept. 3. © 10877
Van 30 cm hosszú radiátor v. törölköző szárítós radiátor aminek alul van a kötése? Sajnos csak ekkora hely van és csőregisztert pedig nem szeretnék.
_Zsolesz_ 2006. szept. 3. © 10876

Helló!

 

Használt családi ház vásárlását követő felújítások során a cserélt radiátorok mögé mindenhova tettem. Hogy mennyit használ, hoz, segít nem tudom számszerűsíteni.

Ami biztos: a Koszó J. féle "Családi ház" sorozatban megjelent  "Energiatakarékos építészet - hőszigetelések" c. könyve említi mint jó kiegészítést a hatékony hőszigetelés mellé. Amit szintén ezen könyvből tudtam meg: a függöny igen sokat tud rontani a radiátorok hatásfokán.

 

Üdv': Zsolt

Előzmény: Fido Dido (10871)
_Zsolesz_ 2006. szept. 3. © 10875

Szervusztok!

 

Először is, köszönöm a válaszokat!

 

Ópityek

=====

Tényleg ne vedd kötekedésnek, de a hozzászólásom alapján ezt mi alapján sikerült megállapítanod? Én tényleg nem értek ezekhez a dolgokhoz (habár műszaki ember vagyok), ezért lenne hasznos, ha a háttérinfót is megadnád, ami alapján a hozzászólásomban közöltekből sikerült levonnod ezt a következtetést.

Egyébként én laikusként miből tudom megállapítani, hogy a rendszerem túlméretezett? Túl meleg van már alacsony előremenő hőmérséklet esetén, vagy valami más? Egyébként a konyhában biztos, hogy kicsi a radiátor vagy ott túl nagyok a hőveszteségek....

 

 

Előre is köszönöm: _Zsolesz_

Előzmény: Ópityek (10873)
fly-boy 2006. szept. 2. © 10874
Sziasztok.

Demrad Solaris kazánhoz kellene leírás fotokkal együtt.
Ha valaki tud segíteni irjon fontos.
Folyamatosan szenvedek mert állandóan elkoszosodik a secunder és nincs kedvem 7000et fizetni 2hetemte a takarításért.
Vagy ha megmodja valaki mi tartja a hőcserélőt és az hogy lehet leszedni irja le.
Előre is köszi.

fly
Ópityek 2006. szept. 2. © 10873
Túl van méretezve a kazánod és/vagy az égőd, a termosztát ebben nem segít. Az égőautomatikába belenyúlni nem szabad továbbá felelőtlenség. 
Előzmény: _Zsolesz_ (10870)
Lacivill 2006. szept. 2. © 10872

Én most csak pusztán villanyszerelői szemmel próbálok arra a gondodra válaszolni, hogy túl keveset megy egyszerre az égőfej:

 

Van olyan multifunkciós relé amivel be tudod állitani, hogy a termosztát kapcsoló jele után még hány percig menjen a fűtés, de arra mindenképpen vigyázni kell, hogy a vízhőmérséklet érzékelő le tudja állitani a rendszert.

Előzmény: _Zsolesz_ (10870)
Fido Dido 2006. szept. 2. © 10871

Használ valaki hőtükröt a radiátorok mögött?

Érdemes ilyet fölrakni?

_Zsolesz_ 2006. szept. 2. © 10870

Sziasztok!

 

10845 hozzászólásra semmi? :((

 

_Zsolesz_

bgrr 2006. szept. 1. © 10869

Sziasztok,

Nem tudom jo helyre irok...Vizorat szeretnenk a lakasba, es nemi vizszerelest is. Eloszor is jol tudom e, hogy egy vizora ugy kb. 13000 Ft korul van e ? Illetve van  e ezek kozott kulonbseg, vagy standard mindegyik ? A munkaval kapcsolatos teendok a kovetkezok lennenek :

- egy futotest kicserelesenek a munkadija (30 cm -rel arrebb kerul), ahhoz tartozo vizszerelessel. (A tagolhato futotestet mi megvesszuk).

- 4 vizora, es annak beszerelese, tervezessel, komplett ugyintezessel

- mosogato szifon, es az ahhoz tartozo csovek arrebb helyezese (20 - 30 cm)

- mosogato gep csatlakozas kialakitasa

Megkoszonnem ha valaki tudna varhato akar "tol-ig" arkalkulaciot adni.

Iletve elnezest, ha rossz helyen erdeklodok.

Bgrr

 

wagonozo 2006. szept. 1. © 10868
Én először is leszögezném, hogy nem vagyok érdekelt, ügynök stb. De mégegyszer ajánlanám a Biasi kombik közül a Contractot, a héten is hirdette a Megatherm, ára 110.990.-Ft www.megatherm.hu
Előzmény: Villmer (10865)
Droopy 2006. szept. 1. © 10867
www.beryl.hu van egy osszehasonlito tablazatuk a legtobb termosztatrol. persze a sajat fejlesztes a legjobb, de ez most mellekes. nincs a tablazatban 7 napnal tovabb programozhato...
Előzmény: Villmer (10865)
barics 2006. szept. 1. © 10866
Én az SD-t ajánlom, BAXI-val sokan szívnak...
Villmer 2006. szept. 1. © 10865

Köszönöm mindenkinek!

A 6 és 8 órát csak példaként írtam. Természetesen a napi többi időpont is módosulna. Szóval nincs ilyen. Kár ...

A CM67-et én is néztem és valszeg ez lesz az egyetlen megoldás, mármint a másolás.

Más...

Midenáron egy 24 kW turbós kombi BAXI Main kazánt akarnak rám sózni. Mi a véleményetek róla? Nekem az SD jobban tetszene, modjuk a Thema sorozatból. Vagy valami egyébb jobb de nem drágább 200eFt-nál ??

bmalag 2006. szept. 1. © 10864

értek is én hozzá....majd megkérdezem tőle:)

 

vagy a fülünk megszokja mint a vonatot és azé csendesedik

Előzmény: Fido Dido (10863)
Fido Dido 2006. szept. 1. © 10863

Ezt az érvet használják az autó- és motorszerelők is. :)

Miért csendesedne? Bekopik?

Előzmény: bmalag (10860)
Axióma 2006. szept. 1. © 10862
Ha siman csuszik 2 orat a napod, akkor en hetente 1x az orajat allitanam at... :)
Amugy pedig pl. cm67-unk tudja a napot masolni, tehat ha h-p valtozik akkor hetfot beprogizod, es atmasolod 4x. Tudom, ez is sok... de en laikus vagyok csak otletelgetek.
Előzmény: Villmer (10857)
bimbambusz 2006. szept. 1. © 10861

Én nem vacakolnék ezzel, menjen minden héten a 6 órásnak megfelelő ciklussal (esetleg induljon pár perccel később).

Ha meg ennyire számít ez a 2 óra, akkor komoly gond lehet a hőszigeteléssel és a termosztát vásárlás helyett inkább az ablakokat szigeteltetném.

Előzmény: Villmer (10857)
bmalag 2006. szept. 1. © 10860

új westen kombicirkónk elég erőteljes hangot ad amikor "belobban". éjszaka a csöndben különösen zavaró. fog ez halkulni ahogy a szerelő mondta, vagy ez így marad és így kell szeretni? valamit áállítani lehetne esetleg?

 

köszi

bg

Bobbo 2006. szept. 1. © 10859

Ilyen termosztátot nem ismerek.

Ötlet szintjén vedd a válaszomat,

hátha ebből jut valakinek valami jó megoldás eszébe:

 

1.

lehetne két egymás melletti termosztát,

egy-egy heti programmal, és egy kézi kapcsolóval

vagy heti kapcsolóórával lehetne váltani "közöttük"

 

2.

ha csak a felkelési időpont változik, a hét többi beállított programja azonos,

akkor 6-tól menne a termosztáton beállított program, de a másik héten egy kapcsolóóra ezt 6-1/2 8 között "ignorálná"

 

hát elsőre...tovább gonodolásra

ha nincs két hetes termosztát

Előzmény: Villmer (10857)
KalásziM 2006. aug. 31. © 10858

Sziasztok !

 

 A cserépkályha kandalló t.-ban ment most a vizes cs.kályha  -- kandalló téma..

 Mi a véleményetek, ha  egy cserépkályhát bekötök a központi fűtés körbe.

 Első variáció  sorba kötöm - második párhuzamosan - kiiktathatóan, mint egy radiátort.

 Természetesen a cs. kályha vizes rendszerű lenne.

 Problémák még adódhatnak : pl. túlhűl a füstgáz, elég a betét -- habár megfelelő anyagból kialakítva , nem probléma.

 A fűtési rendszerem egyébként egy cirkós- azaz kényszerkerigtetésű. Gondolom a gázosoknak ehhez semmi közük.

 Üdv. mindenkinek.

Villmer 2006. aug. 31. © 10857

Sziasztok!

 

Olyan szobatermosztátot keresek, amin több "hetiprogramot" lehet beállítani.

Pl. egyik héten 6-kor kelek minden nap, másik héten meg 8-kor minden nap.

Van-e olyan termosztát amin lehet ilyen "A" meg "B" hétet programozni, vagy csak olyan van amit minden héten vasárnap este a következő hétnek megfelelően minden napját végig kell zongorázni :((

 

Köszi.

konaking 2006. aug. 30. © 10856
Sziasztok!

http://www.fegkazan.hu/termekek/futokeszelek/kompakt_kepek.htm

http://www.fegkazan.hu/termekek/pdf/komfort-extra_prospektus.pdf  

Ismeri valaki ezeket a kazánokat, esetleg tapasztalat? Radiátoros fűtéshez keresek kazánt, esetleg kandallóval kombinálva. 

 

 

urbancsok 2006. aug. 30. © 10855
Lehet használni, ha van megfelelő levegutánpótlás, és persze kémény. Bár a mosott ruha mellé nem igazán passzol a hasábfa.:)
Előzmény: dattis (10851)
urbancsok 2006. aug. 30. © 10854

Ha a Calor 2000 az egyik alternatíva, akkor nem én vagyok az embered.

Komolyabb kazánokról: ITT

Előzmény: PaLac (10849)
Fido Dido 2006. aug. 30. © 10853

Eddig csak jót hallottam róluk. Teljesen elektronikusan szabályozott égésű, giganagy hatásfokú, stb.

Egy gépész megmondja neked, hogy milyen helyigénye, levegőigénye van.

Előzmény: dattis (10851)
Droopy 2006. aug. 29. © 10852

3. Kell. Tágulási- és puffertartály, hőmérséklet-különbség vezérlő motoros váltószeleppel...stb. Meg még néhány apróság.:))

 

mint pl egy 20-30 m3-es tarolo a tuzelonek

Előzmény: urbancsok (10841)
dattis 2006. aug. 29. © 10851
5letnek nem rossz. Hallottál már vmit ezekről a kazánokról? Ezeknek kell külön kazánház, vagy lehet őket használni a háztartási helységben?
Előzmény: Fido Dido (10847)