Ja, meg legyen még valami igazán ontopic is, Gere Attila Perle (alias medoc noir) válogatása került a poharamba tegnap este. Kér egy dekantálást, utána viszont elgondolkoztatóan izgalmas bor: egyszerre fűszeres (rózsabors, citromfű) és virágos (talán mályva?), némi idő után még diszkréten málnás is, de a pontosabb asszociációkat szerintem valami tropikális növénykertben kéne keresgélni. Mindez egy harmonikus, sima borban; a 2004-es évjárat minden előnyével – értsd: relatíve alacsony alkohol (13%), tannin sehol, becsületes savgerinc, elegancia. A hordó a helyén van benne, csak 6 hónapig volt barrique-ban, nagyon rendben. A színe olyan amilyen (pirosas, pink reflexekkel), 10 kóstolóból 7-nek túl vékony lenne, nekem tetszett. Egyszer, egy palackért még akár ki is lehet fizetni azt az 5000 pénzt. Ebből az évből ilyen bort készíteni szvsz szép teljesítmény.
Az én benyomásaim alapján azért egy átlag francia, ráadásul „jó borhoz szokott” nyárspolgár kb. hasonló szinten van borilag, mint kedvenc fórumunk bármely heavy usere. Na jó, nem a – tannin szép szavával élve – straight-edge profikra gondolok, de azért egy középkategóriás topiclakónak megfelelnek.
Ezekután: kérdés, hogy mennyire nyitottak ezek az arcok. [Mert pl. láttam már franciát rajongani a Kapi délceg savaiért, hogy ez „mennyire egyedi, milyen szokatlan; és mennyire más, mint Sauternes vagy Monbazillac!” Szóval csak csínján az általánosításokkal… ;-)] Az Oremus '99-es 5p-a pl. legutóbbi emlékeim szerint kicsit tompább, viaszos-virágporos jegyekkel, kifejezetten nem támadó savérzettel – éppen ezért lehet jó választás. A Hétszőlő 2001-es hárslevelű 5p-a, ha valahol hozzájutsz, szvsz szintén biztos siker. Bátrabb választás, de még mindig fenntartás nélkül vállalható a Disznókő '95-ös ötputtonyosa (~6eFt); vagy – ami szerintem egy igazán műértő franciának nagyon bejöhet – a Megyer 2000-es 6p-a, bár annak már az ára is húzósabb (kb. 8500Ft). Sok sikert hozzájuk!
Valóban nem itthon (leginkább Frankhonból vagy Bécsből), és csakugyan nem olcsón. Viszont 35€ körüli áron már több Côte-Rôtie is igen kellemes élményt nyújtott; pl. a Domaine Garon '99-ese (mint ez a honlap is közli, most remek formában van), Vidal-Fleury 2000-es Brune et Blonde-ja, vagy a Wein&Co.-nál most akciós Les Bécasses 2001 Chapoutier-től. Ugyanitt kapható – bár nem Côte-Rôtie, csak syrah – a Cumulonimbus is, szvsz 25€-ért egy próbát megér.
szvsz az olcson jot kifejezes Tokaji Aszu eseteben egyet jelent a hamisitott bor megvasarlasaval. valszeg a legolcsobb biztosan nem ilyen bor egy Oremus bor lesz, ok teszik alapaszuikat a tobbiek arai ala. ez nem pejorativ ertelemben vedd, gondolom egyszeruen ez a strategia. de persze a Hetszolo vagy Disznoko sem lesz sokkal dragabb esetleg erdemes meggondolni. szvsz en maradnek 1999 vagy 200o-es evnel ott nem tudsz nagyot tevedni a fenti birtokok eseten 5-6 putt kategoriaban. persze fontos kinek viszed es az mennyire erdekoodo es vagy ertekeli a jo bort.
udv
Nagyon örülök, hogy Te is csak a hiteles, kiváló tokaji borokat szereted! Jó alkalom lehet a Disznókő vertikális kóstoló arra, hogy újból hitet tegyünk a minőségi tokaji borok mellett. Ezért kérem, hogy aki szeretne jönni a szeptember 23-án tartandó kóstolóra, az erősítse meg a részvételi szándékát!
Disznókő, vetikális kóstoló, Mezőzombor, 2005. szeptember 23.
Kedves Glevente, Reakciód nem vettem negatív kritikának sem kioktatásnak. Tökéletesen igazad van, ne is ragozzuk tovább. Az alább említett pincészet -két úriember- borait viszont a legközelebbi alkalommal mindenképpen megkóstolom, hátha elvarázsolnak...:-) Borbaráti üdv, Ferraiolo
Tökéletesen igazad van, ne is ragozzuk tovább. Véleményed nem vettem negatív kritikának sem kioktatásnak. Viszont legközelebb tényleg megkóstolom az említett pincészet -két úriember- borait, hátha elvarázsolnak:-)
Monyókék azok akik minden évben "találnak" a pincéjükben egy újabb hordó '76os aszúeszenciát!
Én tökéletesen megértem Ferraiolot, néha én is elrúgom a pettyest elkeseredettségemben vagy felháborodottságomban !
Monyókék mindannak az ellentétét képviselik amiért innen a fórumon nagyon sokan rajongunk, és amire néhányan Tokajban a saját és családuk életét tették fel!
Nem ismerem sem az alább említett urat, sem a borait. Mindenkinek lehet, sőt legyen akár negatív véleménye bizonyos személyekről vagy borokról. Viszont próbáljuk a kritikát "csomagolni", mivel nem vagyunk magunk közt, sokkal-sokkal többen olvassák e Fórumot világszerte (igaz-e, Miklós?), mint gondolnánk. Jobbat teszünk egymásnak és a Fórumnak, ha akár éles kritikánkat is, de a megfelelő szavakkal nyilvánítjuk ki (tudod, a szó elszáll . . .). Inkább erről legyen híres a Fórum. Kérlek, ezt ne vedd kioktatásnak, inkább tanácsnak!
A franciákkal nem az a baj, hogy marha nagy szakértők, hanem fennhordják az orrukat. Nagyon jót kell mutatni, hogy na fujjongjanak. Ha még jó borhoz is vannak szokva, akkor még annál is veszélyesebb. Tokaj teljesen más mint Sauternes, de ne feledd ott sem mindegy, kitől, honnan kóstolsz. Yquem tényleg nagyon jó. Teljesen más stílusában, de nem véletlenül mondom, hogy vigyázni kell. Nemzetenként nagyon eltérő az ízlés, ami egy osztráknak lapos az egy franciának túl magas savú.
Igazad van, egy kicsit elragadtattam magam:-( Azért osztottam meg a sztorit a kedves egybegyűltekkel, mert bennem van egy sztereotípia a borászokról és az nem efféle. Szívesen.
Szóval szerintem egy Pinot lehet viszonylag sűrű, húsos, de semmiképp sem sok, pláne nem durva tanninnal...A szín sokat elárul!!!!
Volt egy-két ettől ellenkező stílusú PN idehaza mostanában (pl a Tiffánok jó példák erre, különösen a 2000es), a legtöbb már szerncsére a lefolyóban van...