"...Mikor erjedt ki a cefre?
Az erjedés végének felismerése többnyire szabad szemmel is
sikerül, akinek ez még sosem okozott gondot, átugorhatja ezt a
fejezetet. Szabad szemmel látható ismérvek: már nem pezseg,
nem buborékol a cefre, az égő gyufa nem alszik el a hordó szá-
jánál, hanem csak a felszín közelében, megkóstolva savanyúnak
és keserűnek érezzük az ízét. Hideg időben leállhat az erjedés,
ekkor lehet a következő kísérlet alapján dönteni:
[Miklós1 79630]
Óvatosan vegyél ki egy befőttes üveggel a hideg cefréből, az
üveget vidd meleg helyre és nézd meg, hogy élénkül-e benne az
erjedés.
A melegedéstől a cefréből felszabaduló CO2-t ne téveszd össze
az erjedéssel (fizikai jelenség: a hideg cefre több CO2-t tud ma-
gában tartani, mint a meleg cefre).
Ha nem tudsz dönteni, hogy az üvegben volt-e erjedés, akkor
egy nap meleg után vidd hidegre és akkor lesüllyed benne a szi-
lárd rész (bunda). Ha így viselkedik, vagyis "megfordul", akkor
a cefréd kierjedt, főzheted.
Ha egy cefre még nem fordult meg (nem tükrös a felszíne, mert
nem süllyedt le a bunda), nem jelenti, hogy még erjed, csak
nem érte hőingadozás, ami a fenti befőttesüveg módszerhez ha-
sonlóan kihajtja a cefréből az oldott CO2-t.
Ezért nem lehet a cefre megfordulását a kierjedés jelzésére
használni, mert csak olyan cefréknél működik, amelyek lehűlést
kapnak, pl. mert szabadban vannak vagy rányitották az ablakot.
A fentieken kívül a cefre erjedését műszeresen is követhetjük és
így az erjedés végét többféleképp is megállapíthatjuk:
-mérleggel mérjük a cefre súlycsökkenését, amit a CO2 eltávo-
zása okoz, ez egy 30 l-es hordónál 1,5-2 kg csökkenés
-hőmérővel mérjük a cefre hőmérsékletét
-refraktométerrel mérjük a cefre vízben oldott szárazanyag tar-
talmát (lásd az alábbi ábrát, ahol a cefre kierjedt 60 óra alatt)
Ha hideg miatt állt le az erjedés, akkor meleg vízzel töltött PET
palackokat süllyesszünk a cefrébe. Lehet melegíteni úgy is, ha a
hordókat letakarjuk egy szőnyeggel és alatta izzólámpával (szá-
zas égővel) fűtünk, nyáron a túl meleg cefrét hideg PET palack-
kal hűteni tudjuk.
A kierjedt cefre szeszfokát Malligand készülékkel lehet mérni,
ami a cefre forráspontja alapján ad egy szeszfok értéket...."