Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.22 0 0 124326

Nyomokban alkoholt tartalmaz. De hát mindjárt Húsvét, a törköly már fél éves...

Előzmény: snapszmester (124325)
snapszmester Creative Commons License 2016.03.22 0 1 124325

Azért vagyok ilyen megértő mert most főzök 1000 L törkölyt és az elő 300-ból 20 L 10%-os alszesz lett :-(

Előzmény: snapszmester (124323)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.22 0 0 124324

Sőt, ahhoz még törköly sem kell. ;)

Előzmény: snapszmester (124323)
snapszmester Creative Commons License 2016.03.22 0 1 124323

Azt mondanám én is, de ha tesz hozzá 5 napfényt amit előtte felold kevés vízben és ráönti akkor abból az 5-ből lesz valami. :-)

Előzmény: öreg_néne_b (124322)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.22 0 0 124322

Kaptam tavalyi törkölyt, ami szerintem még nincs kiforrva

Az kizárt. De komposztnak még jó lehet.

Előzmény: anaret (124321)
anaret Creative Commons License 2016.03.22 0 0 124321

Sziasztok!

 

Tanácsot szeretnék kérni. Kaptam tavalyi törkölyt, ami szerintem még nincs kiforrva, mert egy kis mennyiséget 80l-t kifőzve 1 l 25% alszesz jött le.

Van még n úgy 100l ebből az anyagból. A kérdésem az lenne, ha egy kis vízzel felötöm, és teszek hozzá 5 napfényt, meg élesztőlt, akkor kiforrhat -e még?

 

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.22 0 0 124320

Szerintem egy kérdést megér. Ha van, akkor érdemes hígítani erjesztés előtt.

Előzmény: DS78 (124319)
DS78 Creative Commons License 2016.03.22 0 0 124319

Köszönöm.Nem tudom biztosan hogy van e benne tartósító,csak a kukacok miatt elhozható.Köszönöm

sogi01 Creative Commons License 2016.03.22 0 1 124318

                                                       vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (124276)
endrepp Creative Commons License 2016.03.22 0 2 124317

Az poszt traumát okozna! :)

Előzmény: In Lak'ech (124316)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.03.21 -3 1 124316

Nem a poszt után kellett volna, hanem helyette. :-)

Előzmény: Button Presser (124307)
rézmanó75 Creative Commons License 2016.03.21 0 3 124315

Vègülis a kèrdèsre válaszolt, lehet fejből! :)

Na megyek iszok az egèszsègedre , a nagy aranyèrmes törkölyömből! ;)

Előzmény: snapszmester (124314)
snapszmester Creative Commons License 2016.03.21 0 0 124314

Barátom, nincs gondom a másolassal, de ahonnét be lett masolva rengeteg olyan info van ami a kolléganak újdonság erejével hatna.

Előzmény: rézmanó75 (124312)
Figyelget Creative Commons License 2016.03.21 0 0 124313

Ez így van, de ne kezdődjön megint!!! :-))

Előzmény: rézmanó75 (124312)
rézmanó75 Creative Commons License 2016.03.21 0 2 124312

Legalább ő bemásolta! Ha ùgy volt, ès nem fejből írta! ;)

Előzmény: snapszmester (124305)
schankox Creative Commons License 2016.03.21 0 1 124311

A-ha!

Akkor egy kicsit több élesztővel érdemes lehet megpróbálni. (Nem a kukacok, hanem a tatrósítószer miatt.)

Előzmény: Figyelget (124309)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.21 0 1 124310

Van benne egyáltalán tartósító? Szokták csak hővel sterilizálni...

Előzmény: DS78 (124306)
Figyelget Creative Commons License 2016.03.21 0 0 124309

kukac:-)))))

Előzmény: schankox (124308)
schankox Creative Commons License 2016.03.21 0 0 124308

Mi az a kuka öt?

Előzmény: DS78 (124306)
Button Presser Creative Commons License 2016.03.21 0 2 124307

A posztom után elküldtem neki a reggeli pdf-et emailben.

Bocs a CtrlC/CtrlV-ért.

Előzmény: snapszmester (124305)
DS78 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 124306

Segitsetek.Konzervgyárból lenne meggy befőtt,nincs baja csak találtak benne kuka öt.Érdemes vele foglalkozni a tartósító miatt.Köszönöm

snapszmester Creative Commons License 2016.03.21 -1 0 124305

És mi lesz Sancikaa további kérdéseivel? Alkalmanként majd másold be azokat is.:-)

Pont erről szólt a sertegetesig menő vita a hétvégén.

Előzmény: Button Presser (124304)
Button Presser Creative Commons License 2016.03.21 0 5 124304

"...Mikor erjedt ki a cefre?

Az erjedés végének felismerése többnyire szabad szemmel is

sikerül, akinek ez még sosem okozott gondot, átugorhatja ezt a

fejezetet. Szabad szemmel látható ismérvek: már nem pezseg,

nem buborékol a cefre, az égő gyufa nem alszik el a hordó szá-

jánál, hanem csak a felszín közelében, megkóstolva savanyúnak

és keserűnek érezzük az ízét. Hideg időben leállhat az erjedés,

ekkor lehet a következő kísérlet alapján dönteni:

[Miklós1 79630]

Óvatosan vegyél ki egy befőttes üveggel a hideg cefréből, az

üveget vidd meleg helyre és nézd meg, hogy élénkül-e benne az

erjedés.

A melegedéstől a cefréből felszabaduló CO2-t ne téveszd össze

az erjedéssel (fizikai jelenség: a hideg cefre több CO2-t tud ma-
gában tartani, mint a meleg cefre).

Ha nem tudsz dönteni, hogy az üvegben volt-e erjedés, akkor

egy nap meleg után vidd hidegre és akkor lesüllyed benne a szi-
lárd rész (bunda). Ha így viselkedik, vagyis "megfordul", akkor

a cefréd kierjedt, főzheted.

Ha egy cefre még nem fordult meg (nem tükrös a felszíne, mert

nem süllyedt le a bunda), nem jelenti, hogy még erjed, csak

nem érte hőingadozás, ami a fenti befőttesüveg módszerhez ha-
sonlóan kihajtja a cefréből az oldott CO2-t.

Ezért nem lehet a cefre megfordulását a kierjedés jelzésére

használni, mert csak olyan cefréknél működik, amelyek lehűlést

kapnak, pl. mert szabadban vannak vagy rányitották az ablakot.

A fentieken kívül a cefre erjedését műszeresen is követhetjük és

így az erjedés végét többféleképp is megállapíthatjuk:

-mérleggel mérjük a cefre súlycsökkenését, amit a CO2 eltávo-
zása okoz, ez egy 30 l-es hordónál 1,5-2 kg csökkenés

-hőmérővel mérjük a cefre hőmérsékletét

-refraktométerrel mérjük a cefre vízben oldott szárazanyag tar-
talmát (lásd az alábbi ábrát, ahol a cefre kierjedt 60 óra alatt)

Ha hideg miatt állt le az erjedés, akkor meleg vízzel töltött PET

palackokat süllyesszünk a cefrébe. Lehet melegíteni úgy is, ha a

hordókat letakarjuk egy szőnyeggel és alatta izzólámpával (szá-

zas égővel) fűtünk, nyáron a túl meleg cefrét hideg PET palack-
kal hűteni tudjuk.

A kierjedt cefre szeszfokát Malligand készülékkel lehet mérni,

ami a cefre forráspontja alapján ad egy szeszfok értéket...."

Előzmény: Sancikaa (124303)
Sancikaa Creative Commons License 2016.03.21 0 0 124303

Sziasztok! Hogyan lehet megállapítani hogy rendesen kiforrt-e a cefre ? ?

Dr. Rádio Creative Commons License 2016.03.21 0 0 124302

Nem késő még, sőt!

 

Ma dolgoztam egész nap a hajlításokkal. Sajnos kevesebb sikerrel mint vártam. Lassan 0,5 négyzetméter lemezt elhasználtam (esőlék lett mindből), ennek árából már rég össze lenne rakva.

Második nekifutásként felkeresem a környékbéli cégeket, - nem szeretek pocsékolni. Velük lehajtatom pillanatok alatt. Le sem merem fényképezni a maradványokat :D

Előzmény: norris53 (124300)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.21 0 1 124301

30 literes főzőm van, a fél palackkal én még jó sokáig főzök. :) Nálam bő egy kiló gáz egy főzés.

Egyébként igen, cefre főzéshez nyugodtan használható még.

Előzmény: Olligazda (124296)
norris53 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 124300

Ha még nem késő !

És talán segít :-)

Előzmény: Dr. Rádio (124288)
Button Presser Creative Commons License 2016.03.21 0 0 124299

Köszönöm Mester!

A válaszod második fele segített! :)

Előzmény: snapszmester (124298)
snapszmester Creative Commons License 2016.03.21 0 0 124298

Nem értem mi a gond a palackcserével. És ha kialszik a tűz fatüzelésnél? Lehetséges hogy éreztek némi különbséget amikor megindul másodszor, de vegyétek figyelembe hogy ha nem alszik észre sem vesztek semmit, át megy minden aminek át kell menni. Előpárlat egyszer keletkezik a főzésnél, nem minden meginduláskor. Viszont minden új főzésnél keletkezik.

Előzmény: Olligazda (124296)
cl45 Creative Commons License 2016.03.21 0 1 124297

Egy palack kb 2 perc alatt kicserélhető, csak legyen tartalék. Ennyi kimaradás a fűtésben nem okozhat olyan hűlést, hogy abból bármi minőségromlás következhetne. Mindig legyen tele palack tartalékban. Én így teszek amióta főzök. Ha nem volt elég jó a pálesz annak mindig másutt keresem az okát, és többnyire sikerül is azonosítani. Többnyire magamban.

 

Jó nedűt!

Előzmény: Olligazda (124296)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!