Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Egyaknás, vagy fekvőkazánnál nem biztos, hogy működik, a füstgáz kihúz a kéménybe. Felhívnám a figyelmedet az esetlegesen visszaáramló szénmonoxidra. Co riasztóval, csak felügyelet mellett próbálnám elsőre!
Az OPOP H424-hez hasonló kazánok átégetéssel ugyan úgy működnek, mint az egyaknások, ekkor felső gyújtással akármit is el lehet égetni bennük.
A faelgázosítók a kerámia égőtér miatt hatékonyabbak, de ventillátort igényelnek. A B-Steelt a kettő kombinációjának nézem, segédventillátor nélkül. Nem vagyok a reklámozójuk.
Amikor parázs marad alul, teljesen betöltöd álló hasábokkal, ha fér a tetejére fektetve is. A kazánhuzatszabályzóval annyira visszaállítod a primerlevegőt, alsó leffentyű, hogy kb. 1 mm nyitása legyen, ha túl gyorsan leég, még annyi sem.
amennyiben ezen a részterhelésen jobban hűl a lakás, mint szeretnéd, nyitni kell a szabályzóval a megfelelő levegőbeállításig.
Az elektromos huzatszabályzó/szobatermosztát bekötésével mindez automata lesz.
Mi hajdú hvk30-ast vettünk durván 3 hete üzemel! 192e huf volt a szászthermnél ha jól emlékszem a cégnévre. ebben már benne van a vészhűtő kör is, amihez már csak a thermosztatikus szelep kell. Tehát kb 50 pénzt lehet spórolni a hasonló kategóriás kazánokhoz képest! Amúgy, sztem a hajdú és a sárkány ugyanaz, csak a színe más, no meg a sárkány kicsit drágább.
Nagyon köszönöm az infót ez már kézzel fogható dolog!
Tehát szerinted ha kizárólag fával fogok tüzelni egyelőre, akkor teljesen felesleges öntött vasban gondolkodni.
Meg mondom őszintén nem mertem berakni a sárkány-féle kazánt mert igazából nem olvastam róla, illetve nem nagyon ir róla senki pedig magyar termék lévén szivesen támogatnám. Maradjon hazai vállalkozásnál a pénz.
Ez a hajdúra is érvényes ugye.
A kérdés, hogy felveszi-e a versenyt az itt többek által is preferált külföldi tipusokkal szemben, mind teljesitményben mind komfortban, stb.
Mivel csak fával fogok tüzelni, apriték, hulladék nem lesz, akkor a két aknás lesz a jobb választás.
Akkor most körül nézek lemez kazán ügyben is a neten.
Nos akkor szabad javasolnom a „Hajdut”. A gyár készít külön pellet adagolós ajtót, tehát így univerzális kazánod lesz. Én nem vagyok oda a pellet ért főleg az ára miatt, de ahol nincs gáz ott talán megéri, biztos a gáz után a leg kényelmesebb, de a beruházás is kicsit húzos.
A kétaknás kazánok tulajdonsága, hogy a rakatnak csak az alja ég, ebből adódóan ha jól bevan állítva a huzat értékek hosszabb ideig égnek mint az egy aknásak. Hátrányuk viszont igényesek a tüzelő anyagra pl:apritékot, forgácsot, fűrészport stb. nem lehet velük eltüzelni mert össze omlik a rakat és el folytja a tűzet. (ez vonatkozik a fagázasokra is) Az egy aknás kazánok minden evők, kétségtelen szabályozása körülményesebb de ha pufferal használjuk már előnyösebb.
Az önvény kazánokat főleg szén tüzelésre tervezték míg a lemez kazánokat fa tüzelésre.
Tömören ezt vedd figyelembe és a gyártok hatékonyság adatait tedd szűrőre, ez alól kivétel a sárkány és hajdu kazánok mert ott legalább van mű-bizonylat arról amit írnak igaz azt labor körülmények közt mérték.
Csak fa jöhet számitásba, szén nem. Később ha menne a dolog akkor vennék pellet fejet vagy kicserélném a kazánt pelletesre mivel van nagyon jó minőségű beszerzési forrásom pelletre.
De első körben marad a vegyes tüzelésű kazán fával.
Igen úgy van ahogy gondolod ha jól emlékszem kb 25 centi hosszú a lemez így elől az ajtótól durván 15 centi marad ahol felmehet a láng ezen kívül még letakartam alul a rostély felét is egy lemezzel, ezekkel próbálom terelni a lángot keresztmetszet csökkentése nélkül.
(lehet érdemes lenne a víztáska alatti lemez ajtó felöli szélét fogazottra vágni talán jobban keverné a lángot a levegővel)
Azt tudom, hogy a kéménytűz veszélyes, bár a tűzoltó ismerős azt mondta, hogy hagyni kell kiégni. Egy megnyugtató van a dologban, hogy a háztető vasszerkezetes.
Ha itthon vagyok akkor kevesebb fát teszek rá, éppenhogy kialvás előtt, de ha nappal dolgozok, akkor reggel 5-kor megpakolom, és este fél 7-ig kitart a tűz. Puffer meg nem fér sehova, nincs hozzá hely.
Nem vagyok úgy oda az öntött vas kazánért, de azt tudom, hogy stabilabb, nehezebb kiégetni, jobban tartja a hőt, stb.
Ezt a szakik is megerősitik, ettől függetlenül ha van olyan lemez kazán amit ajánlotok szivesen veszem.
Mint irtam lejebb, nekem egy olyan rendszerem volt kb 10 éve amiben minden ötvény volt. Robosztus radiátorokkal, marha sok vizzel. Nem nagyon szerettem mert iszonyat idő volt felfűteni ráadásul gravis rendszer volt. Gondolhatod. Én azt a rendszert mig 10 évig laktunk ott gond nélkül üzemeltettem de azóta nagyot változott a technika és biztos, hogy vannak már nagyon jó tervezésű/kivitelezésű lemez dolgok is. Ebben kérem a segitséget tőletek, mert tényleg elveszek az erdőbe, annyi a fa :-)
Ha az előremenő víz hőfoka 60 fok a visszatérő meg csak 30-40 fok, akkor a kazán nem ideális üzemi állapotban dolgozik, tehát nem éri el a gyártó által megadott maximum hatásfokot.
Mer ugye azaz ideálishoz közeli, ha a visszatérő min. 60 fok. Mintahogy a kazán könyvében le is van írva.