Keresés

Részletes keresés

bergember2 Creative Commons License 2008.11.30 0 0 761

Sziasztok!

Néhány hete találtam rá a fórumra(szerencsére),és nagyon sok okos dolgot olvasok itt.,bár még nem tudtam végig olvasni!

Már tavaly is agyaltam rajta,hogyan lehetne megoldani minél olcsóbban a téli fűtést.

Nekem van némi földem is,meg tarktor is akad ha kell,lakatosmunkától sem ijedek meg,kedvem is van barkácsolni.

Én is traktor hajtású gépben gondolkodom,mert sokkal egyszerűbb Kint egymenetben területen legyártani a brikketet,és utána már a csökkentett térfogattal hazaszállítani,mint odahaza tárolgatni,mozgatni.

Két dolog viszont nem kis fejtörést okoz.

1.) Mibe fog kerülni a brikettálás?Mennyi gázolajjal,mennyi brikettet gyárthatok? Ugyanis nem esne jól ha a gyártás energia felhasználása több lenne,mint amennyi gázt megspórolok!És közben még a pofám is poros lesz!

2.) A gép egységeinek összehangolása! Elvileg a torlódások elkerülése miatt a technológiában hátrébb lévő elemeknek fokozatosan nagyobb teljesítménnyel kell dolgozniuk!

 

A koncepció a következő:

Felderítek valahonnan egy kiszolgált bálázót,az a lényeg hogy a rendfelszedője viszonylag egyben legyen!

Ledobálunk róla mindent,és rá kéne pakolni a többit.

Ugyebár kell egy aprító,aztán meg a prés.Először a gyári lengyel gépek után csigásban gondolkodtam,de az itt olvasottak alapján már látom hogy hidraulikus lesz.

Könnyebb automatizálni,és az energiát átvinni A pontból B pontba.

A megfelelő teljesítmény miatt két vagy három hidraulikus prést kell ráépíteni,az sem baj ha iker.

Ha nagyon muszáj,még űteni is lehetne a présfejet,mert kiszolgált generátort is lehet szerezni,amit ékszíjjal tudunk hajtani!

 

Hidraulika munkahengert mindenki építhet saját maga,csak egy kis forgácsoló munka kell hozzá.Hónolt cső,meg krómrúd sok helyen beszerezhető az országban!

 

Úgy olvastam Brió is traktorral szeretné hajtani.Te hol tartasz?

rozsda78 Creative Commons License 2008.11.30 0 0 760

Sziasztok.

Új vagyok itt,de szerencsére rátaláltam erre a fórumra mert régóta foglalkozom a fürészpor ilyenszerü felhasználásával.

Elmondanám pár mondatban tapasztalatom.

Elösször perletprésen gondolkoztam,mert több üzemet összeraktam már az országban.A legkissebb perletüzem energiaigénye 200A volt fázisonként,de ez is necces volt ráadásul sokminden az áramspórolás áldozata lett,de müködött és óránként 4-500kg perletet termelnek.

Sokat törtem rajta magam hogyan lehetne leszoritani 3*50A alá elfogadható teljesitmény mellett,de nemlehet.Vannak próbálkozások az országban 10-15kw-os fömotorral hajtott perletprésre de még egy sem müködik üzemszerüen.Nem is szólva a darálásrol,száritásrol,kész anyag hütéséröl.Szóval háztájiban szinte kivitelezhetetlen!!!

Marad a brikett amivel jóval egyszerübb a dolog!

Három lehetöség közül lehet választani.

1:ütöfejes

2:csigás

3:hidraulikus-dugyattyus

Az ütöfejest már ti is elvetettétek a robosztos hajtómüház és a hatalmas lenditökerekek miatt.

A csigással sok a baj.Nagyon érzékeny a fürészpor fajtájára és nedvességtartalmára,de egyszerüsége miatt sokaknak vonzó.FIGYELEM vigyázat a kinai csigás présekkel mert még müködöképes nincs az országban.Sokat szenvedtem már velük és 2-3 méter brikettnél többet még nem sikerült belölük kipasziroznom.Ezt szivesen kitárgyalnám valakivel hogy mi is lehet a baj!És ha valaki mégis venni akar tudok telefonszámot küldeni.

Számomra marad a hidraulikus dugyattyus.Bár sokkal bonyolultabb mint a csigás de müködése szinte garantált és nem érzékeny se az anyagra se a nedvességtartalomra.Gyakorlatilag bármit össze lehet vele préselni!

Ennek két fajtája létezik.

Szoritófejes:http://www.youtube.com/watch?v=1pxoPOR9GuM&feature=related

Zárt présterü:http://www.youtube.com/watch?v=RwhRmUof26E&feature=related

Én a zárt présterüt akarom megvalósitani.Kell három munkahenger és egy kis marós munka.A többit egy kis barkácsolással meg lehet oldani.A lelke a kellöen nagy fömunkahenger.A fejnek a pontos felépitésével vagyok gondban mert csak hetek mulva kerül a közelembe egy ilyen gyári gép amit utánna letudok méretezni,de addig is jólenne róla valami infó a neten de sehol nem találok.

Bocs ha hosszura sikerült de be kell hoznom a lemaradásom!:))

Ramboo817 Creative Commons License 2008.11.29 0 0 759
A falevelek brikettálása nem túl környezetkímélő.
Ugyanis a levelek égetésekor nagyok sok káros anyag kerül a levegőbe.
A levelek égetése egyébként már majdnem tilos is, pont a fenn említett okok miatt.
Elektrofilterrel ellátott hulladékégetőben engedélyezik csak.
Amit ezzel a fajta hulladékkal tenni lehet, az a komposztálás. Kivéve a savas leveleket.
Komposztálod, aztán jó kis termőfölded lesz a virágok alá.
Ezen is lehet spórolni. Nem kell virágföldet venni
Előzmény: szemi78 (757)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.29 0 0 758
Mondjuk én csak csigás gépben gondolkodom de szerintem megoldható a téma ill. ajánlatos is.Annak idején mikor még volt szallag fűrészem fűrészelés közben fél fülem mindig a motor fordulatát figyelte és ha úgy éreztem nem bírja akkor váltottam át a kapcsolót deltába--ampermérőt nem használtam.
Előzmény: halaloszto (755)
szemi78 Creative Commons License 2008.11.29 0 0 757
szerintetek a falevét ha ősze brikettálom hogy jó lenne
brikigép Creative Commons License 2008.11.28 0 0 756
Általában én is használok ampermérőt, csigás gép esetében mint szorítóvezérlő elfogadható , de inkább a tengelynyomást mérő kütyüre szavaznák. Egyszer megbíztam egy szakit oldjuk meg, de elmaradt,mert ha csak saját részre készítek tűzrevalót akkor nem fontos a túl nagy keménység. Az automata hidraulikus gépnél adott az olajnyomás , ezzel jól lehet vezérelni , de a gyakorlatban sok tényező közrejátszik még. Nem tudom látták-e már mikor az igazi brikett recsegve-ropogva jön ki a csőből, ilyenkor jókora vibráció van a mérőszerkezeten, de ezt a részét sikeresen megoldottam. Én úgy látom a gyári gépek igen nagy túlerővel dolgoznak,és átnyomják az anyagot még a szűkülő csövön is. Kérdés hogy hogyan éri meg?
Előzmény: halaloszto (755)
halaloszto Creative Commons License 2008.11.27 0 0 755
Ez nekem is tetszik! Faipari meg egyeb gepeken lattam mar olyat, hogy volt a gepen gyarilag ampermero. Es a melos abbol tudta, hogy tul durvan tolja az anyagot, vagy hogy kopott a szerszam.

Egesz egyszerure meg lehetne csinalni. Ha egy savon kivul van az aramfelvetel, akkor ha nagy lazitunk, ha kicsi szoritunk. Sot, nem is folyamatos szabalyozas kell, hiszen szakaszos mukodesu a gep.

Sot nemtudom mi az egyszerubb, de az olajnyomast is lehetne merni, es az alapjan csinalni. Ha a preseles vegen a nyomas fole megy egy limitnek, akkor lazitunk egy piciket. Ha a legvegeig sem er el egy masik limitet, akkor szoritunk, es jelezzuk hogy az aktualisan elkeszult brikett selejt.

Nem ertek a hidraulikahoz, de nem tartom kizartnak hogy elektronika nelkul is meg lehet csinalni az egeszet, valami mechanikus tulnyomasra nyito szelepek, meg a szoritast allito munkahenger segitsegevel.

vajk
Előzmény: Freedomocska (754)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.27 0 0 754
Nem ,inkább arra hogyha a beállított érték fölé emelkedik az áramfelvétel akkor a csőszorító erőt csökkenteném automatikusan---szerintem kivitelezhető.Így a préselvény minősége talán egyenletesebb lenne.
Előzmény: Uldin (753)
Uldin Creative Commons License 2008.11.27 0 0 753
Frekvencia váltóval lehetne játszadozni, erre gondoltál, figyeli a motor áramot, a leadott nyomatékot vezérelni tudod.
Előzmény: Freedomocska (752)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.27 0 0 752
Esetleg a meghajtó motor áramfelvételéhez igazítani a szorító erőt ?M a már annyi elektromos kütyü létezik és erre kitalálni egy egyszerű visszacsatolást így a szorító erő is programozható ill. a beállított értéken lenne és mivel csak milliméterről ill. inkább erőről van szó jól lehetne elektronizálni.Bár ez bonyolult de sok elektromos szaki szeret barkácsolni és ők tudnának segíteni ebben.
Előzmény: brikigép (751)
brikigép Creative Commons License 2008.11.26 0 0 751
Szia! Nagyon jó a meglátás és precízen írtad körül. Ez a csőszakasz rendkívül kényes része a présnek. Általában az anyagoknak más-más a tapadási tényezője, így nem egyforma a csőfalon létrejövő surlódási ellenállás. Ezt még befolyásolja a hőmérséklet is. Bevallom még mindig nem tudtam tökéletesen szabályozni a szorítást, pedig nállam programszerűen történik, és a csövet szivesebben készítem táguló tölcsérnek mint szorító tölcsérnek. Ennek a sikeres megoldása nagyban befolyásolja a brikett minőségét és a fölhasznált energiát.
Előzmény: halaloszto (750)
halaloszto Creative Commons License 2008.11.26 0 0 750
szerintem felreerted!!!

A kompressziot nem tolcserrel erik el! A tolcser is jo lenne, mondjuk 7cm atmerorol 5cm atmerore csokken, csak nem tudod allitani hogy mekkora a csokkenes, mekkora a tomorites. pedig kell allitani, mert az alapanyag valtozik.

A kompressziot ugymond fojtassal erik el. befogod a cso veget, mogotte felgyulik az anyag, osszetomorodik. Mennyire fogod be, attol fugg mennyire tomorodik. Persze kezzel nem lehet befogni. A csoben a kesz brikett szorul, ez adja a fojtast. Minnel hosszabb a kimeno cso, annal nagyobb a fojtas. Nade a cso hosszat allitgatni is maceras, es furesszel csak csokkentgetni lehet, novelni nem. Ezert a cso hossza kb jora van valasztva, es hosszaban fel van reselve. Igy az osszeszoritas allitasaval lehet allitani hogy mennyire szoruljon benne a kesz anyag, mennyire fojtsa vissza maga mogott, mekkora legyen a tomorites.

Brikigep: jol fogtam fel??

vajk
Előzmény: tibitaba (749)
tibitaba Creative Commons License 2008.11.26 0 0 749

Kedves Brikigép !

Nem a szorítás típusa,technikája érdekelne hanem a szorító belső kialakítása.

Ugyanis véleményem szerint egy felület csökkentést kell elérni a szorítóval ami a kiinduló felületről lecsökken a felére,2/3-ad részére. Én a szerszámot úgy képzelem el,hogy a kiinduló cső keresztmetszet egy tölcsér formán keresztül csökken le egy az eredetitől kisebbre, hogy pontosan mekkorára az függ nyílván a kívánt brikett formájától és a préselő nyomásától.

Előzmény: brikigép (747)
brikigép Creative Commons License 2008.11.25 0 0 748
Hello István 37! Gratulálok a géphez. Bizonyíték hozzá hogy a csőmelegítés milyen hatásos. Érdekelne az óránkénti teljesítménye.
Előzmény: istvan37 (742)
brikigép Creative Commons License 2008.11.25 0 0 747
Hello! Szorítónak vezérelhető hidraulikus szorítót javasolnák, ilyen van a 696-os képen levő gépemen, de hasonlók vannak sok más a neten megtekinthető gépen is.
Előzmény: tibitaba (745)
brikigép Creative Commons License 2008.11.25 0 0 746
Hello! A 90-es években készítettem egy húzatható traktorhajtású (Zetor-6911) görgőhengeres brikettprést amely működött is (brikettje a 729 képen látható). Szántóföldön nem használtam , mert Zsozé által ismertetett nehézségek nagyon jelentősek, ezenkívül az anyag nedvességtartalma sem egyenletes. Viszont a bálázás elkerülése céljából alkalmas anyagtömörítőként használni. Én nem építettem rá aprítórészt, mert szénbrikettálónak vették meg. Úgy tudom még működőképes.
Előzmény: Törölt nick (743)
tibitaba Creative Commons License 2008.11.25 0 0 745
Üdv Barkácsolók !
Egy brikettáló gépet tervezek építeni amely  a dugattyús sürítésen alapul.Az erőt egy csulóművön keresztül kívánom kifejteni ami 60 t nyomóerőt képes produkálni. Az elképzelések megvannak de némi nemü információ hiányában szenvedek. Azt nem tudom, hogy ha hengeres brikettet akarok akkor a "szorító" milyen keresztmetszetre csökkenhet le(persze a 2000kg/cm2 tudatában).
Amenniben nem jól gondolom javítsatok ki és-vagy irjatok, hogy hogyan kell kinéznie a szorítónak.
zsozé1 Creative Commons License 2008.11.25 0 0 744
Szia Brió!
Nagyon jó volna, ha meglehetne oldani a brikettálást ebben a formában! Csak tudod, a szalma brikettálása úgy kezdődik hogy, elsőnek a szalmát össze kell szecskázni 2-3 cm hosszuságuakra, aztán mehet a brikettálóba. A szalma brikettben jó ha elvétve belekeverünk egykis olajos növényt, a brikettáló cső kenésse végett. Gondolom ennyiből rájöttél hogy, ezt a dolgot ebben a formában nehéz összehozni! Bár, semmi sem lehetetlen!!!
Előzmény: Törölt nick (743)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.25 0 0 743
Én komolyan gondoltam a traktorhajtású szalmabriketálót,hiszen hazaszállitva betárolás után nagyon megdrágitja az élőmunka, meg nagyon helyigényes a szalmatárolás.
istvan37 Creative Commons License 2008.11.24 0 0 742

sziasztok

 

elsosorban koszonet zsozenak hogy feltette a kepeket

 

a motor fordulatszama 640/perc 1kw amit egy reduktor meg 13 szor csokkent

   itt lathato jobban
Előzmény: bjoco (741)
bjoco Creative Commons License 2008.11.24 0 0 741
Helló ISTVÁN37! Néztem agépedet nagyonjó. Aztszeretném kérdezni, hogy mennyitforog amotor,éshányKW teljesítményű. Merténúgylátom mindhaközvetlen acsigát hajtaná?
Előzmény: zsozé1 (732)
zsozé1 Creative Commons License 2008.11.22 0 0 740
Suia szemi78!
A 732 hozzászólásban látott csigásgép, az ISTVÁN37 gépe. Én csak a képeket tettm fel! Az ,,acsigát,, illetve, a csigát, esztergálták neki valahol és a mérete bedig a képen látható!
Előzmény: szemi78 (738)
zsozé1 Creative Commons License 2008.11.22 0 0 739
Szia!53cm hosszan tömörül a fűrészpor a csőben! A szalmaapritékra ha jólemlékszem 10-15cm-rel volt hosszabb. Először a szalmával kezdtem kisérletezni és miután az elfogyott, hát raktam fűrészport bele, ami annál a hosszuságnál beszorult. Igy ezután levágtam a cső hosszából és lett belőle az 53 cm, amiben aztán a szalma nemtömörült össze a megfelelő keménységre.
A betöltő nyillás még nemkészül mert néha éjjel nappal dolgozom, mert kettő munkahelyem van jelenleg dec.31-ig, feltéve ha a cégem megnem nyeri a következő félévet is! Igy addig örülök ha van egy kis időm a pihenésre. De ha fogom csinálni akkor azt a 73 hozzászólásban feltett kép alapján fogom csinálni !
Előzmény: budai30 (737)
szemi78 Creative Commons License 2008.11.22 0 0 738
szia szeretném meg kérdezném hogy acsigád házi készitésű vagy gyári mijen hosszu és abedobonyilás mekora és milyen átmérőlyű acsőved mekora aszűkétés bocsa sokérdésér .
Előzmény: zsozé1 (732)
budai30 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 737
Köszi. Milyen hoszan tolatod az anyagot a csöben, hogy összeálljon? szalmánál? forgácsnál? A betöltö nyilás készül e már?
Előzmény: zsozé1 (736)
zsozé1 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 736
Én igy csináltam!
Előzmény: budai30 (735)
budai30 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 735
budai30 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 734
Sikerült vennem egy ilyen munkahengert. A szár étmérö 6cm, vagy 80cmt tud ki jönni hogyan kellene a dugatyut rászerelni? Csapszeggel vagy menettel? és milyen hosszu legyen?
budai30 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 733

Gratulálok István! Igy kell ezt csinálni!

 

zsozé1 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 732
István 37 tehnikai okokból nemtudta feltenni a képeket, ezért megkért, hogy tegyem fel őket!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!