Keresés

Részletes keresés

L0riana Creative Commons License 2013.01.19 0 0 953

Szia!

Hát ez sajnálatos :-(. Szerintem is kell a műtét (egy műtétből megoldható a meniscus helyretétele és a szalagpótlás), viszont nem hiszem, hogy ezt 3 héten belül bárhol megcsinálnák. Javaslom, hogy halaszd nyárra, addig járj gyógytornára, mert a combizmot meg kell erősíteni, hiszen pótlás után sem lesz olyan stabil a térded, mint előtte, a hiányzó meniscusok miatt sem. Ajánlom, hogy próbálj bejutni vagy a Sportkórházba (pl Tállay doktort ajánlom), vagy Hangody doktorhoz az Uzsokiba, illetve az általad írd Béres dokiról is jókat hallottam, bár hozzá már a magánrendelésre is hónapos a várólista. A várakozási idő a műtétre 2-6 hónap szokott lenni... Ilyen állapotú térddel nem hiszem, hogy bárki engedné a focit, még rögzítőben sem, max úszás, szobakerékpár, később futás egyenletes talajon.

 

Előzmény: szoltan888 (952)
szoltan888 Creative Commons License 2013.01.19 0 0 952

Sziasztok!

A következő problémával fordulnék hozzátok:
3 hónapja egyetemi bajnokságban fociztam, amikor megsérült a bal térdem. Nem mentem el vele rögtön a balesetire, mert úgy éreztem, el fog múlni magától, bár lábra állni nem tudtam. Aztán másnap rosszabbodott a helyzet, a hatvani kórházban vizsgáltak meg (eredetileg vidéki vagyok, ezért ismerős doki), aki röntgen alapján térdrögzítő viselését javasolta, illetve január közepére kaptam a MÁV kórházba beutalót MR vizsgálatra. Azóta a lábam javulgatott, az enyhe duzzanat is pár nap alatt eltűnt. Persze nem volt tökéletes a térdem, de nem volt állandó fájdalmam, a térdvédőt elhagytam, busz utáni kocogás is ment. Aztán elérkezett az MR vizsgálat, gondoltam a jövő héten ennek tudatában már elkezdhetem a kisebb kocogásokat, hogy a tavaszi bajnokságra felkészítsem magam.

Az MR eredménye viszont kimutatta, hogy az elülső keresztszalagom teljesen el van szakadva, a két oldalszalagom közül az egyik részlegesen, a másik teljesen szakadt, a meniscusok ugyanez... Egyedül a hátsó keresztszalag ép.. (plusz közepes méretű fluidum a térdben, de ez már csak hab a tortán). Ez teljesen lesokkolt, hiszen nem gondoltam h ekkora lenne a baj, tudnék egyáltalán járni ilyen sérüléssel? Vasárnap megmutatjuk a dokinak a leletet, viszont nem szeretném ha ő folytatná a kezelésemet ezek után. Úgy gondolom h a műtét elkerülhetetlen (egyrészt rendbe kell rakni a meniscusokat, szalagokat artoszkópiával, plusz az elülső keresztszalagot is pótoltatni szeretném), de szeretném ha minél előbb sor kerülne rá, mert az egyetem 3 hét múlva kezdődik, és nem szeretnék sokat hiányozni a gyakorlatokról.

Szeretnék érdeklődni, hogy milyen térdspecialistákról vannak jó tapasztalataitok? Béres doktorról és magánklinikájáról eddig csak jókat olvastam, viszont félek h nem tudná vállalni ilyen rövid határidőre a műtétet (pláne ha még további vizsgálatok kellenek, és úgy olvastam h csak péntekenként rendel a szugló utcai rendelőjében). Van esetleg más, aki megbízható és viszonylag gyorsabban elérhető?

Valamint szerintetek a fentebb írt 2 műtét egyszerre elvégezhető, vagy mindenféleképpen kétszer kell majd műteni? Mennyi ideig kell feküdni majd utánuk kb? 

L0riana Creative Commons License 2013.01.18 0 0 951

(Tudom, nem nekem szólt, de ha megengede, válaszolnék én is.)

 

Ha sérült a szalag, azt valószínűleg kimutatja az MR, persze ennek sem 100% a szenzitivitása. Tűnete a dagadás és instabilitás. Én, amikor elszakadt, csak teljesen kinyújtott lábbal, megfeszített izomzattal tudtam lépni, ha már kicsit be volt hajlítva a térdem, kiment, nem tartott meg - de vannak olyanok is, akiknek nincsenek ilyen fokú tüneteik.

Ha a meniscus szakadt, azt érdemes helyrehozni, mert hosszú távon koptatja a porcot, illetve tovább is szakadhat. De mindenre lehet nemet mondani, tudok olyat, aki nem műttette meg a szakadt meniscusát.

Előzmény: bidmu (948)
L0riana Creative Commons License 2013.01.18 0 0 950

Kórháza válogatja, hogy melyiket részesítik előnyben, a kétféle pótlás fej-fej mellett van a szakirodalomban, illetve valahol a betegnek is van beleszólása - például BTB után elég kellemetlen térdelni, ez mondjuk engem eléggé zavar, az aikidót emiatt hagytam abba. Az első pótlásom hamstring volt, a 2. BTB, egyik sem sikerült, nem alakult át a graft normális szövetté, ezután jött az újabb hamstring a másik lábamból. Csavarokat tényleg nem muszáj kivenni, de nekem már többször pedzegette a doki, én a térdelés miatt vetetném ki. Nekem a pótlások közül a sorrrend: 2., 1., 3, a maximális fájdalomszint 10 fokozatú skálán: 9, 7, 3. Az utolsó pótlásnál a műtét után kaptam infúzióban fájdalomcsillapítót, plusz másnap még tablettásat, utána már semmit. Szerintem ez nagyon egyéni.

Előzmény: gurabli (947)
bidmu Creative Commons License 2013.01.18 0 0 949

Ott van a térd mögötti baker ciszta is.

:)

 

Több sebből vérzik a történet.

 

Előzmény: gurabli (947)
bidmu Creative Commons License 2013.01.18 0 0 948

Szia Gurabli,

 

 

Szeretem az egészségügyi fórumot,sok a segítő szándékú ember.

 

A meniscust minden esetben megműtik?

Köszönöm a válaszod. Honnan lehet tudni,hogy a szalag sérül?

:)

 

 

Előzmény: gurabli (946)
gurabli Creative Commons License 2013.01.18 0 0 947

Köszönöm válaszod!

A BtB (Bone-to-Bone, patelaín) pótlás számít a legerősebbnek (bár erről azért megoszlanak a vélemények), de trtósabb és jobb a tapasztalatok alapján, mint a hamstring inas megoldás. Azt inkább második pótlás esetén, vagy ha valamiért a BtB nem alkalmazhatóm, akkor választják. A nemzetközi trend is a BtB megoldást javasolja.

 

A csavarokat elméletileg nem kell kivenni, ha nem történik semmi rendelenesség (pl nem mozdulnak el), akkor az bent marad. Van már lebomló csavar is, de az nem biztos, hogy jó, mert a bomlás folyamata is okozhat gondot, valamint túl korai lebomlás is.

 

Tudom, hogy a fájdalom relatív és szubjektív a megítélése, de komoly fájdalomra kell számítani a műtét után? Egy kollégámat tavaly áprilisban műtötték (ua orvos, módszer) és ő azt mondta, hogy nem vészes.

 

A 0,5x0,5 porcsérülés nem tudom, hogy mennyire számít nagynak vagy komolynak. A pontos diagnózis a következő:

 

medialis femur condylus terhelő felszínén 0,5cmx0,5cm II. és III. fokú porckitörés. Abrasios porcplasztikát végeztek.

Meniscusok, hátsó keresztszalag ép.

 

Erről nem sokat beszéltünk az orvossal, inkább az LCA volt a téma. Azt pl. nem is tudom, hogy a fent említett porc hiánya mennyire okoz vagy okozhat majd gondott, illetve miben nyílvánul ez meg.

 

Porpótlót majd megbszélem, de ez sosem nől vissza, max lassítható a kopás.

Előzmény: nicky77 (944)
gurabli Creative Commons License 2013.01.18 0 0 946

Szia!

Először is, jobbulást!

Azt tudnod kell, hogy az MR nem teljesen megnbízható, inkább csak támpont. A meniscus sérülés nem olyan vészes dolog (főleg, ha nem nagy a sérülés), és ha nem vagy sportoló, aki folyamatosan komoly terhelésnek teszi, tenni ki a térdét. Focistákat, kézisket rendszeresen, rutinszerűen műtenek meniscus sérülés miatt. Akkor van szívás (mint az én esetemben is), ha valamelyik szalag is sérül, mert az már jóval komolyabb.

Csak műtéti útonlehet orvosolni, de ez egy rutin műtét, másnap már mehetsz is haza. Artroszkópiával műtenek, minimális az okozott sérülés. Ez miatt nem kell különösebben aggódnod.

 

A többit nem tudom sajnos, az nem a "tipikus" sportsérülések közé tartozik, remélem semmi komoly. De az orvos majd mindent elmond.

Előzmény: bidmu (945)
bidmu Creative Commons License 2013.01.18 0 0 945

Sziasztok,

 

Volt egy balesetem elütöttek.

Mr megállapította a meniscus hátsó szarvának részleges szakadását azzal mit kezdenek?

A térd mögötti részen rossz a vérkeringés megállapítva dopperrel.

Rossz a jobb oldalon a kezemben is a vérkeringés hidegebb mint a bal oldal.

Minimális varus tengely elcsúszást is megállapított a röntgen.

Ezzel mit kezdenek?

Minden nap fáj a lábam,a alsólábszáron van egy nagy tenyérnyi terület ahol fáj,olyan érzés mintha törnék a csontot,belenyilal.

Köszönöm  a választ.:)

 

Tudtok ajánlani lelkiismeretes orvost,aki nem a pénzre hajt?

 

nicky77 Creative Commons License 2013.01.17 0 0 944

szia,

 

Nekem is elsőnek ilyen pótlásom volt , ami tavaly el is szakadt (azért bírta kb.  12 évig és terheltem eléggé! ) . A csavarokat kb. 1/2 év után kivették . Fájdalom mind a két féle pótlásnál van ... szóval készülj fel rá. Én kb. 1 év után sportolhattam versenyszerűen (anno, kézilabda) . Ahogy olvasom eléggé nagy porchiányod van .... nem kérdeztél rá a porcpótlásra (mozaik plasztika) ? Amúgy azt sem értem , hogy miért ezt a fajta pótlást választotta a doki (Te?) mivel  a Harmsting jobb és erősebb ill. most olyan csavarral rögzítik sok helyen hogy nem kell újabb műtét!(TB támogatott)  Kérdezz rá a dokinál!

 

Javaslom a porcpótló szert szedjél ( Új zélandi zöldkagyló kivonat nekem bejött ) !

 

Jobbulást!

Előzmény: gurabli (943)
gurabli Creative Commons License 2013.01.16 0 0 943

Nem temetem magam, de azért el vagyok kenődve... :(

 

Tegnap voltam a dokinál: térdem "rendben", gyógytornát folytatni, úszás mehet, februártól (ha van száraz, normális hely, vagy futópad), akkor lassú, finom kocogás is. Addig is eliptikus tréner otthon. Fióktünet ++, Lachman + (vagy fordítva, nem emlékszem), teljes nyújtás és hajlítás, fájdalommentes. Persze a rendben az erősen idézőjeles, mivel hiánzyik az LCA és egy 0,5x0,5 porc is (II és III fokú sérülés volt), és ráadásul elég görbe is a lábam (O-láb), mondja a doki:) 

 

A BTB patelínas pótlás lesz, valószínűleg április elején. 3 nap kórház, csavarral és kampóval ? rögzítés (amit remélem, hogy nem kell kiszedni, hanem benne marad, ezt elfeljtettem most megkérdezni, nagyon nem hiányik még egy műtét), vagy esetleg lebomló csavar (bár arról is olvastam rosszat). Utána rögzítés, kb 6 hét táppénz, gyógytorna, stb. Térdmozhatót majd bérelek, legalább az első két-három hétre.

 

Kicsit beparáztam attól, hogy mennyire fog a műtét után fájni, az hogy fúrják a comb- és sípcsontot, csavarozzák, vágják a grafthoz a csontot, bőrt, inakat... Készüljek rá, hogy nagyon fáj? Vagy nem olyan vészes? Altatásban végzik majd a műtétet. Mondjuk az előző műtétnél nekem a draincsőtöl fájhatott, mert amikor azt másnap reggel kivették, szinte teljesen megszűnt a fájdalom (még aznap vettem be egy fájdalomcsillapítót, több nem is kellett). Ot tmég 3 hetes volt a sérülésem, vagyis már eleve fedagadt, fájó lábbal mentem be. Igaz, nem fúrták, csavarták a csontot, shaver porcplasztika volt, a szakadt LCA eltávolítása és alapos átmosás. 

Mire készüljek? :)

 

 

 

Előzmény: L0riana (942)
L0riana Creative Commons License 2013.01.11 0 0 942

Azér 32 évesen még el ne temesd magad! :D

Update amúgy: másik doki szerint lachman és pivot shift is 2+, valamint oldalra is nyílik a térdem - ez alapból újabb pótlási indikáció LENNE, ha lenne még honnan pótolni. MRI és terheléses röntgen következik 2 héten belül, remélem, a meniscusom nem szakadt tovább...

Előzmény: gurabli (941)
gurabli Creative Commons License 2013.01.11 0 0 941

Jut eszembe, akartam már kérdezni, van köztünk a fórum olyan, aki LCA pótlást követően szövődmények nékül, teljesen rendbe jött, és rendszeresen focizik (nem profi szinten, csak haverokkal)? Nem húzódott meg, nem fáj, nem érzékeny, vagyis panaszmentesen tud focizni? (És mondjuk nem 18 éves, mert fiatalon minden más, én 32 vagyok, és sokkal "pocsékabb" mindenem, mint akár 26-27 éves koromban volt.) Valóban 30 után kezd "elromlani" minden:(

 

gurabli Creative Commons License 2013.01.10 0 0 940

Igazából a draincső hétfő délelőttől kedd hajnalig volt bennem, addig én is feküdtem, nem volt szabad felkelni. De hajnalban, 6 körül, szólt a főorvos, hogy próbáljunk meg átjönni a szemközt lévő kötözőbe (a tartályt megfogod és szépen átsántikálsz a másik szobába), ahol kiszedik a draincsövet és átkötöznek. Igaz, senkinél sem szalagpótlás volt, mindenki porcos volt. Hát, egy valaki tudott közülünk átmenni, egy 50 körüli férfi, akinek a draincső kivétele után kezdett el fájni. Én és egy másik srác szinte meg sem tudtunk mozdulni, és egy lány a másik szobában szintén nem tudott átmenni. De nekünk a kivétel után szinte egyáltalán nem fájt.

Emígy mi valóban hangosabbak voltunk, mint a lányos szoba, hiába, rosszabbul viseljük az ilyesmit, mint a lányok:)

Ahogy mondani szokás, drain nélkül szép az élet:)

 

Ma is megvolt a fiziko és a gyógytornán, jól megy, és nagyon jól is esik, végre egy kis rendes mozgás. Ha nem is foci vagy fallabda, de mozgás. Most már a legtöbb részét gond nélkül meg tudom csinálni, csak néha roppan a térdem (előtte is volt ilyen), de igaz ez mindkét térdemre, amelyiket nem műtötték, arra is. Hiába, 31 évesen, folyamatos sport mellett már nem "fiatal" az ember.

 

A gyógytornásszal is beszéltem, ő is azt ajánlotta, hogy csináljam meg az LCA pótlást, és minden gond nélkül tudok majd sportolni, focizni, már jövőre.

 

Mivel nem tudnak térdmozgató gépet biztosítani (a kórházban sincs), ezért azt ajánlotta, hogy a műtét utánra béreljek egyet, legalább egy-két hétre, mert nagyon sokat segítene, ha nem neki kellene elkezdenie a nyújtást, pár hét passzivitás után. Tudtok olyan helyet, ahol lehet kedvező áron bérelni? És mindegy, hogy milyet vagy érdemes jobbat keresni?

 

Mi kellhet még, illetve mi lenne még jó, ami segít?

 

 

Előzmény: L0riana (939)
L0riana Creative Commons License 2013.01.09 0 0 939

Nekem draincsővel a térdemben mindig tilos volt ráterhelni... nekem tényleg nem fájt, de hallottam a fiúkat a másik kórteremből, nekik igen, vagy legalábbis mindig hangosabbak voltak a lányoknál :D. És én is félek foci közben eléggé - le is szoktam róla, már csak nosztalgia évi 3-4 alkalommal. Irodai munkánál elég 1 hónap pihenőidő, ha nincs komplikáció. Nem vagyok sportoló, csak valami miatt nem működött az első két szalag, emiatt az instabilitás miatt szakadt a meniscusom többször, illetve elég komolyan kopik a térdem. Az utolsó pótlás elvben jó, de ettől még továbbra is instabil a térdem, mert már hiányzik a meniscus egy része, meg az oldalszalag is meg van nyúlva...

Előzmény: gurabli (938)
gurabli Creative Commons License 2013.01.09 0 0 938

L0riana, köszönöm szépen részletes válaszaidat! Szinte mindent elolvastam már, amit a neten találtam, egy-két helyet leszámítva, mindenhol a pótlást ajánlották. Sajnos a neten jóval több a sajnálatos módon rosszul sikerült vagy később újra megsérült esetekről történt beszámoló, gondolom ezek az emberek igazán elkeseredettek és inkább írnak részletesebben a történetükről. A közelemben vannak páran, akik szintén átestek LCA pótláson, legtöbbjük panaszmentes, de pl focitól azért félnek. Igaz játszanak, de félnek. Ez érthető, én sosem féltem semmilyen sporttól, mindig a maximumot adtam, vigyáztam magamra és a többiekre a pályán, de nem féltem. Pedig tört már vállam, lábujjam, orrom, számtalan zúzódás és izomszakadás, agyrászkódás, stb történt velem foci közben (és sajnos láttam is nagyon csúnya dolgokat), de ettől most komolyan félek, hogy vissza merek-e állni újra focizni, persze majd a pótlás és a megfelelő rehab után. Az biztos, hogy nagyon szeretnék, mert foci nélkül nagyon "üres" vagyok, annyira szeretem. Nem komoly szinten, csak a haverokkal, heti 2-3 alkalommal, de az rettenetesen hiányzik. Semmilyen versenyen, bajnokságban nem veszek részt már évek óta, pont azért, mert nem szeretnék lesérülni.

Gera Zoli esete nagyon szomorú, szerintem vége is a pályafutásának. 33 évesen egy év kihagyás, ilyen térdel, nem sok értelme van. Gondoljatok csak bele, pl. Ronaldo (az "igazi") is főleg az LCA-sérülés miatt hagyott ki éveket, majd műtötték többször, neki sem tudták rendbehozni.

 

Jövő kedden megyek az orvosomhoz (Dr Papp Zsolt, többek között a PMFC sportorvosa), akkor megbeszéljük, hogy mi a teendő és mit javasol. Azt már mondta, hogy erősen indokolt a pótlás, valamint azt követően nyugodtan tudok majd focizni (úgy egy jó évre rá). Majd  a megfelelő időpontot kell megtalálnom, főleg a kb egy hónap táppénz miatt. De egy hónap fekvés, pihenés után (és persze ha minden rendben van), akkor biztos végezhetek már irodai, ülő munkát?

A cső emígy nagyon fájt, a kivétel is, de az csak pár másodpercig, ezért nem érdekes. Pl két napot nem tudom hogy bírtam volna ki. Más volt, aki rá tudott állni csővel és át tudott menni reggel a kötözőbe, én az ágyról nem tudtam letenni a lábam, annyira fájt, pedig nem vagyok puhány és egész jól tűröm a fájdalmat. Miután kivették, talán két vagy három Xiloxot ittam meg, többet nem is kellett fájdalomcsillapító, és 5 perc pihenés után már makóval, de simán tudtam járni.

Most meg izomlázam van a gyógytorntól:) Nem is emlékszem mikor volt utoljára izomlázam, talán egyszer az óvodában meg bowling után:)

 

Köszi az angol linkeket, angol szakon végeztem;)

Emígy megkérdezhetem, hogy Te mivel foglalkozol, hogy ennyiszer kellet műteni a térded és többször is pótolni?

 

 

Előzmény: L0riana (935)
L0riana Creative Commons License 2013.01.09 0 0 937

A fájdalomhoz annyit fűznék hozzá, hogy orvosa válogatja, tesz-e bele draincsövet. Nekem eddig 5x volt cső (2 szalag, 2 meniscus, 1 egyéb), és volt hogy fájt, volt hogy nem. A legutolsó szalagpótlásomnál pedig nem volt cső, és alig fájt, csak a műtét után éjjel kértem fájdalomcsillapítót, utána meg már semmit, mert egyáltalán nem fájt. A fájdalom az tutira egyéni dolog itt is, bár ha ennyire rossz volt az első, akkor számíts rá. A komplikáció alatt a fertőzést érted? Az kicsi, 1-2%, viszont annak, hogy nem funkcionál utána a szalag, már nagyobb lehet, de erre nincs megadva %, az orvos tapasztalatán sokminden múlik. A foci a műtét után min. 7-8 hónappal lehetséges, vagy még később. Manapság artroszkóposan pótolnak (ha neked nem így csinálnák, keress másik dokit) vagy combhajlító ínból (semitendinosus-gracilis) vagy patellaínból (BTB, bone-tendon-bone), esetleg a négyfejű combizom ínjából (quadriceps ín) - előbbi kettő egy szinten van, valamelyik kórházban ezt, a másikban azt csinálják. De a 3-at azt tudtommal csak revíziónál csinálják. A BTB pótlás az rosszabb, de valaki szerint hosszú távon jobb eredmény ad, stabilabb és erősebb térdet. Viszont utána nem fogsz igazán tudni térdelni... Az elsőnél ilyen gond nincs.

Előzmény: gurabli (932)
L0riana Creative Commons License 2013.01.09 0 0 936

Angolul tudóknak küldöm ezt a linket, felhívva a figyelmet különösen az O-lábra, illetve a hátulsó-külső szeglet (posterolateral corner, magyarul ennek sztem nincs neve) nem megfelelő működésére:
http://www.kneeguru.co.uk/KNEEnotes/node/155

http://www.kneeguru.co.uk/KNEEnotes/node/1068

 

 

L0riana Creative Commons License 2013.01.09 0 0 935

Szia! Nekem azt mondta a mostani dokim, hogy nem érdemes felszívódó csavart berakni pluszpénzért, mert nem jobb, mint a titán - mondjuk nem is rosszabb, csak magánban drágább, államiban meg kérdés, hogy kérésre beteszik-e (nekem betetették kérés nélkül, de ez már a 2. pótlás volt, a 3-nál újra titániumcsavart kaptam.) Azért a 3. héten dolgozásban én nem reménykednék nagyon a helyedben, hacsak nem halasztható, inkább kalkulálj 3 hét otthon fekvéssel, mert ha okozhat komplikációkat a túl korai aktivitás. A másik, korábbi felvetésedre, hogy lehet, hogy újra elszakad, vagy nem működik a pótolt szalag, meg azt mondom, hogy viszont a pótlás nélkül tutira vehető az instabilitás, ami már pár éven belül komoly porc és meniscuskárosodáshoz vezethet... Persze lehet, hogy más azt mondja, hogy az izomzatot meg kell erősíteni, és akkor nem is kell oda a szalag, de a mikroinstabilitás akkor is megmarad. Illetve ha szalag nélkül rögzítőben fociznál, az mert azért nem jó, mert az izomzatod "felejti el", hogy kell ilyenkor stabilizálni, és ha utána nem hordasz rögzítőt, akkor sokkal nagyobb a sérülésveszély. Apropó, hallottátok, gondolom, Gera Zolival mi lett (ugyanaz a keresztszalagja újra elszakadt), ez is azt mutatja, hogy még az élsportolóknak biztosított fullextrás műtéti technikák és rehab sem jelent 100%-os biztosítékot semmire - véleményem szerint neki itt ért véget a PL-pályafutása...

Előzmény: gurabli (934)
gurabli Creative Commons License 2013.01.09 0 0 934

Köszönöm válaszod! Hát, hosszadalmas lesz, az biztos. Remélem egyrészt, hogy minden komplikáció nékül megúszom, és hogy a harmadik héten már tudok dolgozni jönni.

 

Mások, esetleg sport részéről is, mit szólnak a helyzetemhez?

Különösen arra, hogy mire figyeljek oda a műtét előtt, mit kérdezzek meg az orvostól a jövő héten, van-e olyasmi, mint pl. a lebomló csavar, amit érdemes kérnem, ilysemi.

 

Köszönet!

Előzmény: Axióma (933)
Axióma Creative Commons License 2013.01.07 0 0 933

Sokat nem, foleg a sport reszehez egyaltalan nem tudok hozzaszolni, de a fekvest azt kb. be tudom loni neked: szept. 19-en mutottek (me'g 2011), sajnos a cegnel tortent par szerencsetlen esemeny egymas utan, igy en mar 2.5 het mulva valamennyit dolgoztam otthonrol (azaz az ules feltett labbal nem volt gond 1-2-3 orara), 3.5 het mulva mankoval (elso emeletre kertem magam atmenetileg a 3. helyett) bejartam nagyjabol felidoben segiteni. Tappenzen okt. legvegeig voltam, onnantol mar csak kisse lassabban kozlekedes volt, illetve hogy ebedelni nem egeszen 1 km egyiranyban nem mentem gyalog, kifaradas miatt nem csuszos idoben sem, csuszosnal mondjuk volt hogy a parkoloig is nagyon ovatoskodva. Kozben persze jartam gyogytornara, talan aprilisban hagytam abba, de addigra mar (jan. masodik feletol) siman autot vezettem, ebedsetat is bevallaltam.

Persze nem mindenki egyforma. En szerencses voltam, csak az elso ejjel kaptam fajdalomcsillapitot, annyi.

Előzmény: gurabli (932)
gurabli Creative Commons License 2013.01.07 0 0 932

Sziasztok!

 

December 3-án focisérülést követően megtörtént az első műtétem, medialis meniscus volt a diagnózis, de sajnos az artroszkópia során kiderült az elülső szalag szakadása is, amit el is távolítottak.31 éves vagyok, egész életemben (eddig) sportoltam, aktívan, de csak amatőr szinten, haverokkal focizunk. Heti két-három alkalommal jártam műfűre már 3 éve megszakítás nélkül, mellette futok, fallabdázok, sétálok, vagyis eddig jó kondiban voltam.

 

Most kezd egyre jobb lenni a térdem, csinálom a gyógytornát, a legtöbb mozdulat már nem okoz gondot, de a lépcsőn lefelé még elég nehézkesen megyek, valamint van szúró érzés néha (főleg ha túlterhelem) a térd belső oldalán.A combizmom viccesen lement, azt most megpróbálom visszagyúrni valahogy.

 

A fő gondom, hogy mi tévő legyek most? Az orvos LCA pótlást javasolt, mondván, hogy a pótlást követően egy jó éven belül újra focizni is tudok, a pótolt szalag 90%-a lesz az eredetinek. Ez szép és jó, de elég sokat olvastam a neten olyan esetekről, hogy rosszul sikerült a műtét, sok a komplikáció, könnyen újra elszakad, stb.

Az is gond, hogy legalább egy hónapig táppénz és otthon kell feküdnöm. Irodai munkám van, 8 óra ülés, a műtét után vissza tudok menni dolgozni egy hónap után?

Mennyire fáj az egész műtét (mármint utána), a decemberinél csak a drain-cső volt pokoli (nem csak a kivétel, hanem végig amíg benne volt), utána különösebben nem fájt.

Mekkora az esélye a komplikációnak?

A teljes felépülést követően valóban visszamehetek focizni vagy nem ajánlott, mert könnyen újra szakadhat?

Ha nem műttetem meg, akkor 20 év múlva a mikroinstabilitás miatti kopástól protézis?

 

Melyik lenne a legjobb módszer és miért? Pl. érdemes kérnem a lebomló csavarokat vagy nem, esetleg más ilyesmi?


Az orvossal január 15-én beszélek, akkor megbeszélünk pár dolgot, de szeretnék felkészülten menni és tudni, hogy mire figyeljek oda. Ráadásul az idén kisbabát is tervezünk, szép is lenne, ha a feleségemnek nem tudnék segíteni, mert fekszem az ágyban a műtét miatt. Viszont a doki azt mondta, hogy egy éven belül jö lenne elvégezni a pótlást.

 

Tanácstalan vagyok, segítsetek! (Papp doktor, Mohács-Komló).

 

Köszönöm!

 

 

 

Anikó3674 Creative Commons License 2013.01.05 0 0 931

KöszönÖm!

 

A napimozgás meddig volt korlátozott? Úgy gondolom, hogy mikortól lehet vele jönni-menni, úgy hogy nem terhelem túl? Győrben csinálja Szalay. Az ETO orvosa.

Tóth Ildikó Creative Commons License 2013.01.04 0 0 930

sziasztok, megint én! Ez a csavar kilazulós téma igazán elgondolkoztatott. 
A térdem alatt van egy kb. 4-5cm heg, amit összevarrtak. Most ez a heg megvan dagadva, valamint ha hajlitom húzza rendesen a lábam, feszül.
Szerintetek érdemes megmutatni, vagy ez "normális" igy 5 hét útán a műtéttel?Köszi! 

nicky77 Creative Commons License 2013.01.04 0 0 929

Szia,

 

Ugyan nekem nem volt de hasonló problémám van nekem is . Hat hét után jön a gyógytorna kb. 1/2 év kell illetve mikor mondja a gyógytornász mehet konditermi edzés (azaz erősítés) . Több infót kapsz www.porcpotlas.hu oldalon!

Sajnos át kell állj majd térdkímélőbb sportra (gyorúszás, kerékpár) illetve nekem bejött az újzélandi zölkagyló kivonat (kapszula) ... ezt még ajánlanám Neked is ..sőt annak akinek porcpróblémája van!

Hol csinálják és ki? (Uzsoki? )

 

Jobbulást!

Előzmény: okina3674 (928)
okina3674 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 928

Sziasztok!

 

38 vagyok, porcos. Jó néhány év  bizonytalanság után találtam egy orvost, aki tisztességesen megvizsgált és elmondta mi a bajom, de sajnos közben mindkét térdem olyan rossz állapotba került, hogy porcplasztikázni kell. Tulajdonképpen gyerekkorom óta voltak problémáim, valószínűleg gyenge izületeket örököltem, de mivel elég aktív sportos életet éltem, karban tartottam, csak néhány hónapja lett állandó a dagadás és fájdalom. Egyre kevesebbet tudtam sportolni és az izmaim szépen elsatnyultak és ezt a folyamatot már nem tudtam megfordítani. Ha valaki túlesett már ilyen műtéteten, iszonyú hálás lennék he leírná kb. mennyi ideig tart a lábadozás. Két éve indítottam saját céget, eddig alapoztunk és most kezdődne a hajrá. Azt tudom, hogy hat hétig nem szabad ráállnom, de kíváncsi lennék mennyi idő és milyen fázisokkal a teljes felépülés mert utána jön a másik lábam...  Egy atroszkópiás leválás volt, az nekem nagyon gyorsan rendbejött. Első műtét Január 19-én!

 

Előre is köszönöm!

L0riana Creative Commons License 2012.12.29 0 0 927

Update: voltam ma MR-en, értékelhetetlen lett a felvétel. Ez az új csavar olyan fémből van, amitől csak egy nagy fekete paca látszik a képen. A doki sem nagyon látott még ilyet. A korábbi MR-ekkel, amikor még másféle csavar volt benne, semmi gond sem volt... Marad a tükrözés :-(.

Előzmény: L0riana (926)
L0riana Creative Commons License 2012.12.24 0 0 926

Hmm, most mit vagy kit nem ajánlasz? A magán MR-re vagy az orvosra értetted?

 

Azért a következőket megjegyezném:

 

Az MR minősége sem tökéletes, 80-90 %-os a specificitása és a szenzitivitása, pontosabb infót lehet találni cikkekben. (Az orvostudomány nem mindenható...) Nekem sem mutatta ki a meniscuszszakadást, de egy jó kiindulási alap volt a pótolt szalag állapotának megítélésében. Az MR lelet meg nem a finanszírozás formájától (TB vagy magán) lesz jobb vagy rosszabb, pontosabb vagy kevésbé pontos. Ahogy mindenhol, itt is számít az emberi tényező, ez van. Ezért kell egy jó térddoki, aki egyrészt a tünetek alapján feltélez, ad iránydiagnózist (mint a Te esetedben), másrészt a leletet is tudja értelmezni. A kezelőorvosnak nem csak a lelet leírását kell olvasnia, ha ért hozzá, akkor megnézi a felvételt (amit remélhetőleg tényleg meg is tett), és az alapján írja felül a leletező orvos véleményét, összevetve a tünetekkel. Simán el tudom képzelni, hogy ezt megtette, csak esetleg nem volt annyira kommunikatív, hogy meg is ossza veled. Mondjuk ez az orvost azért minősíti... Másrészt meg olyan orvossal ritkán találkoztam, akit ha kérdeztem, ne válaszolt volna, ajánlom mindenkinek, hogy kérdezzen. Sajnos azért volt olyan is, aki nem volt partner benne, nem is mentem hozzá vissza többször :D.

 

Előzmény: tokjoka (924)
drdemo Creative Commons License 2012.12.24 0 0 925

:)))

 

Akkor csak a szokásos fórum átlagot hozzuk!

 

x doktor, x különböző véleménnyel, y helyszín, y különböző véleménnyel. 

 

Két azonos alig akad..:)

 

Remélhetőleg a végeredmény azért a legtöbb esetben pozitív lesz!

 

 

Kellemes Ünnepeket minden térdesnek!

 

drg

 

Előzmény: tokjoka (924)
tokjoka Creative Commons License 2012.12.23 0 0 924

Sziasztok, én meg egyáltalán nem ajánlom. Az igaz, hogy én is valóban gyorsan kaptam időpontot, de egyébként meg teljesen feleslegesen dobtam ki az ablakon 23000 forintot. Ugyanis Dr. Esztergályos azt írta le 23000 forintért feketén fehéren, hogy "a medialis meniscus ép,....az elülső keresztszalag elszakadt". Az orvosom csodálkozott is ezen a leleten, mivel minden "kézi" vizsgálat porcsérülésre utalt. A műtétem során eltávolította a beszakadt medialis meniscus egy részét, a szalagjaimmal pedig szerencsére nem volt semmi baj. Csak azt nem tudom, hogyan lehet ekkorát tévedni!!??

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!