Mivel van 2 apró és kemény diót termő diófám és rám tört a gyerekkori nosztalgia mikor nagyanyám dióbefőttet evett, elhatároztam, hogy megpróbáljuk. Anyám talált is egy réges-régi befőzési könyvet amiben megtalálta a már rég elfeledett zöld dióbefőtt receptet...
No de nem is ez az érdekes egy fügés topikban, hanem az utána következő recept - zöld (még éretlen) füge eltevése cukorszirupba.
Mivel a másodtermés gyakran nem érik be, talán érdemes lenne befőttként hasznosítani. Főleg az idén, mikor ennyire elfagytak a fügebokrok és gyakorlatilag csak másodtermés lesz...
Ha érdekel titeket a recept akkor pár nap múlva - ha ismét hazamegyek - kifotózom vagy leírom.
Én műtrágyát semminek sem adok mert abban csak 3 féle tápanyag van. Viszont a szerves trágyákban benne vannak a mikroelemek is, ezért komposztált marhatrágyát szoktam a fügének is adni a földjébe keverve.
Rákerestem a peronoszpóra képtalálataira és végülis az is képes hasonló foltosodást okozni a levélen, mint a mozaikvírus. Remélem tényleg erről van szó, és használni fog a gombaölő kúra!
Most meg mi történhetett!? Ma reggel feltűnt, hogy a múltkor emlegetett már termésbe forúlt kedvenc fügém levele kissé összébb van pöndörödve. Megnéztem és érzem, hogy nincs az a feszes tartása hanem kissé fonnyadtnak tűnik. Lehet, hogy túl locsolhattam és a sűrű homokban pang a gyökereinél a víz, esetleg rothad is a gyökér? Egy kb. 20 literes vödörbe ültettem amikor a fagyokban haza hoztam és a vödör alját jól kifúrkáltam. Jártatok már hasonlóan? Vajon ki heveri?
Hogy pozitívumot is írjak, jeleztem a problemát az eladónak és korrigálja vagyis küld friss dugványokat, legalább is ezt ígérte. A füge elnevezése: summer violett
Aztán majd elválik, hogy ha jól bánok vele miként viselkedik ezen a környéken. Itt Gödöllőn makd minden szomszédnak el fagyott a fügéje, bár fagyvédelmet nem alkalmaztak. Elég magasan vagyunk és egy kisebb hegy Déli oldalán viszont úgy látom itt az Észak Nyugati az uralkodó szélirány.
Sajnálom hogy így jártál. Lila fügét fórumtárstól is be tudtál volna szerezni, sőt másokat is. Ha visszaolvasol megtudod kinek milyen van, és többnyire szívesen is küldenek vesszőt, vagy adnak cserébe. nekem is sok fajtám van, de sajnos komoly fagykárt szenvedtek ami nem, az is nagyon kicsi, de vannak itt régebbi fügetermelők is nagy bokrokkal. :)
Telhetetlen voltam és rendeltem az e-bayról szép lila füge dugványnak valót Spanyol országból. Szépen meg is érkezett de nagy meglepődésemre nem olyan szép friss volt mint a hirdetésben hanem gunnyadt, rothadt és kiszáradt. Sajnos nem tudom ide feltölteni a képeket mert ez a fránya okos teló mióta frissített nem lehet kisebb pixel méretre állítani a képméretet így több minnt 2,5 Megabyte. 😣 Fel töltöttem az indafotóra de azt meg ide nem tudom belinkelni. Sem a "fig cutting"-okhoz sem a technikához nincs szerencsém...
A füge az a növény, amelyiknek a legmélyebbre lemegy a gyökere.
A 100 éves fának, vagy bokroknál már feljegyeztek akár 60-80 méterre is! Az alattuk lévő barlangig lement a gyökér.
Ha megnézed a levelét, akkor a bőrszerű felület utal arra, hogy rendkívül takarékosan bánik a vízzel, keveset párologtat.
10 év után a gyakorlatban biztosan nem kell locsolni, legalábbis Magyarországon. Egy ilyen idős növény általában már vagy eléri a talajvizet, vagy a talajnak olyan mélységeiben van, ahol mindig talál nedvességet.
Fiatalon viszont kell és meghálálja, mert gyorsabban fejlődik.
Sokféle fajta füge van, az enyémről nem tudom milyen, de annyit tudok, hogy évekig alig öntöztem, és a termés legalább fele bizony besárgult és aprón lehullott, nem tudta kinevelni. Kérdeztem, mi ez, senki sem mondta meg, sőt olyanokat mondtak, hogy nem kell öntözni. Aztán csak úgy saját kútfőből tavaly elkezdtem öntözni, szinte minden nap adtam neki kevéske, 2-4 liter vizet a tövéhez. Meghálálta. Tavaly nem volt gyümölcshullás, viszont annyit termett, hogy 15 üveg lekvár is lett belőle. Aztán most lefagyott, de már szorgalmasan hajt (a tövétől, és a vastag ágak legváratlanabb helyeiről is jönnek hajtások), és van rajta meglepetésként 4 szem füge is. Öntözöm.