Keresés

Részletes keresés

emgergo Creative Commons License 2006.01.16 0 0 12887

Ha már tanulságok:

 

- felhőben/ködben menni (nekem) idegölő. Dupla koncentrációt igényel a tájékozódás, a hangok elhalnak.

 

- olyan utakon mentem, amiket szinte mind ismerek (és egyébként is 17 éve járom a  Börzsönyt),a  Knégyzetet lefelé így is sikerült elszúrni. Még szerencse, hogy felfelé jött két csoport, az ő nyomaikat figyelve találtam rá az ösvény folytatására.

 

 

Előzmény: Vagdalthús (12881)
Vagdalthús Creative Commons License 2006.01.16 0 0 12886

Köszönöm!

 

Párom mesélte, hogy ő meg fent a sötétben azon is izgult, nehogy utánamenjek keresni, ezáltal mindketten eltévedünk, bár nálam volt térkép, meg a környék (ha csak papíron, térkép alapján is, de) nagyjából fejben volt.

Viszont tudtam, hogy azzal, ha én is felmegyek a rengetegbe ismét kószálni (ki tudja, merre?) csak rosszat teszek, mert lent várhattam vissza a perőcsényieket, a hegyimentők, vagy bárki hívását, a rendőröket, vagy esetleg őt.

Lent kellett maradnom, bár azt biztosra vette, hogy mozgósítani fogok mindenkit.

Előzmény: emgergo (12882)
Vagdalthús Creative Commons License 2006.01.16 0 0 12885

Köszönöm!

 

 

Utólag már kisakkoztam, hol keveredtünk el.

Amikor felmentem a várhoz, közben a nejem a pihenő után nekirugaszkodott, és, hogy minél előbb felérjen, gyorsabban haladt. A Várnyereghez akkor ért fel, mikor én a várnál voltam fent, de nem vette figyelembe az útjelző táblácskát, pontosabban látta, de ő szorgosan követte onnantól is a P+ jelzést - az én útmutatásaim alapján. Csakhogy onnan már a piros sávot követtük volna. Mire visszaértem a várnyereghez, ő már ment Nagybörzsöny felé...

Előzmény: Joeyline (12883)
Joeyline Creative Commons License 2006.01.16 0 0 12884
Még annyit a DDP-hez, hogy a sikeres végigjárás után természetesen már jöhetnek is az új kihívások, van még hosszútávú túramozgalom! :)

A jelenleg is folyamatban lévő KDP mellett valószínűleg a Kohász Kék vagy a nagymamám szülőföldjén vezető Móricz Zsigmond Emlékút a következő esélyes...
Előzmény: Joeyline (12871)
Joeyline Creative Commons License 2006.01.16 0 0 12883
Helyes, hogy levontad a tanulságokat, a Börzsöny nem viccel!
Félelmetes, amit írtál.
Így ismeretlenül is, örülök hogy azért happyend lett a vége.
Előzmény: Vagdalthús (12881)
emgergo Creative Commons License 2006.01.16 0 0 12882

Hú azt a mindenit!

 

Szerintem ezt érdemes lenne belinkelned a ttúra topikba is a tanulságok miatt.

 

Örülök, hogy szerencsésen megúsztátok :-)

Előzmény: Vagdalthús (12881)
Vagdalthús Creative Commons License 2006.01.16 0 1 12881

Várak a Börzsönyben

Börzsöny (eltévedt) turistája

Börzsöny éjszakai túlélőtúra…

2006. január 14.

 

Hú…. Honnan is kezdjem… tehát, jobb, ha leírom a szombaton történteket lépésről lépésre, hosszú, de olvassátok el, mert sok tanulsággal szolgál, kezdő és szerintem rutinos túrázónak egyaránt.

 

Kemencén voltunk hétvégén, az én elképzelésem szombatra végül úgy alakult, hogy a Börzsöny és Ipoly-völgye atlaszból az egyik (emlékeim szerint 22. Sz.) túrát járjuk végig, Királyháza-Nagy-Mána-Sasfészek-bérc (itt kitérő a Magosfára)-Csóványos-Pogányvár-Királyháza útvonalon, a leírás szerint 13 km + a kitérő. Feleségem régen túrázott már, ráadásul nagy szintkülönbségű útnak ígérkezett, így kérte, hogy menjünk egy könnyebb kört, amit ő is bevállalhat úgy, hogy nem kap csömört a végére. Rendben, akkor célozzuk meg a Salgóvár, Jancsi-hegy kettőst, de ne az atlaszban lévő túra szerint (Kemence, Feketevölgy-Hamuház-Bányapuszta-Salgóvár-Hollókő-Jancsi-hegy-Feketevölgy), javasoltam, hanem Perőcsény-Salgóvár-Hollókő-Jancsihegy-Perőcsény útvonalon, hogy a Börzsöny turistája mozgalom bronz fokozatához bélyegezzünk Perőcsényben.

A buszfordulónál lévő kocsmában kaptunk pecsétet, kb. délelőtt 10:15-10:20-kor, illetve vettem egy kis füzetet Perőcsény képekben címmel, 200 forint, egyébként az ablakban lévő tábla szerint árusítják a Várak a Börzsönyben igazolófüzetét is.

 

A falutól a P+ jelzésen indultunk el felfelé. A nemzeti park határát jelző tábla után egy kis patakon kellett óvatosan átkelni, mert félig fagyott volt, egyébként gyönyörű képződmények alakultak ki a vadregényes völgyben csordogáló patak kövezésén a fagyás miatt, ez a többi lefolyó vízre is igaz volt a környéken.

Egy darabig csak deres fák közt gyalogoltunk a fagyott avarban, nagyon szép látvány közepette. Szép lassan egyre több erdészeti út csatlakozott be, persze pont ekkor ritkultak a jelzések. Valóságos pókháló bontakozott ki, szerencsére a legszélesebb erdészeti út vezetett el a Büzmöd-rétig. Innen már fehér volt minden, egy magasles és kukoricaszórás balról, jobbról nem messze egy vaddisznó futott, elég komoly nagyvadas terület ez.

 

Innen enyhébb, majd egyre erősebb kaptató és vastag, fagyott hótakaró volt részünk, egyre nehezebb járhatósággal. A párom kérte, hogy menjünk úgy, ahogy már nem egy ízben, nyugodtan lépjek ki az én tempómban, neki jobb, ha nem érez sürgetést, és a saját sebességében haladhat, időnként bevárom. Ez működött is jó darabig, az ún. Váci úton volt az utolsó, hogy volt közöttünk kontaktus. Közel a Vár-nyereghez hosszabban megálltam, mert eléggé embert próbáló volt a vastag hóban a kaptató, ráadásul figyeltem is egy darabig, mert lövéseket hallottam, elvégre vadászidény van. Egy idő után nejem hahózott, én vissza, kiabáltam, nem vagyunk messze, megvárom. Elindultam visszafelé hozzá kb. 100-150 métert, még nem találkoztunk, hahózok, semmi, várok, hahó, semmi. Mobiltelefonja persze lemerült, s nem is volt nála. Várok, semmi, kiabálok, semmi, de még azt hallottam is, hogy bosszankodott, gondolom a nagy hó miatt, ő csak 160 centis ember, ismertem őt, hogy egyet pihen, aztán nekirugaszkodik.. No, mondom, felmegyek gyorsan a Salgóvárhoz, megnézem a kódot, visszafordulok, hagyjuk a fenébe a Jancsihegyet, legyünk együtt. A kód meglett fent, elég húzós volt felmenni, izgalmas a látvány. A Várnyeregnél (ahol találkoztam túratársakkal is, s útbaigazítottam őket térkép alapján a Feketevölgy, Kemence felé) ismét hahóztam, semmi, nyilvánvalóvá vált számomra, amit előtte is sejtettem, hogy visszafordult (kapitális tévedés volt).

 

Eléggé iramosan haladtam lefelé, nem találtam, elkezdtem futni, hogy beérjem. Persze sehol. Már eléggé lent járva figyeltem fel, hogy lábnyomok lefelé nincsenek. Mondom, ezek szerint a Várnyeregtől a P- jelzésen, a tábla iránymutatása szerint elindult Perőcsény felé, ahogy terveztük is eleve. Inkább lementem a kocsihoz, s ha nem találnám, úgy döntöttem, elindulok a templom fölött P- jelzésen, a Jancsihegy felé, előbb-utóbb találkoznunk kell(ene). Mentem, mentem, hahó, semmi. Ekkor döntöttem úgy, hogy megnézem visszafelé is, hátha fent bolyongott, s közben fordult vissza, a kocsi szerencsére koszos volt annyira, hogy beleírjam nagy betűkkel: várj itt! Egyúttal másként álltam meg a téren, hogy lássa, voltam már ott.

2-2,5 órán keresztül ingáztam oda-vissza, közben délután 5 óra lett, besötétedett, no mondom, most már segítség kell, mert gáz van. Bementem a kocsmába, kérdem, nincs-e kölcsön zseblámpája valakinek? Felvázoltam a történetet. Talpra ugrottak többen, jönnek segíteni, keressük, de lámpával semmit nem érek, mert 2 méterre sem látok. Inkább kivisznek kocsival. Mi? Mondom, még gyalog is húzós, alig járható. Csak bízzam rájuk, terepjáróval ki lehet menni a várig. Egyik ember mondta, tartsak vele, beszálltunk egy 42 éves UAZ-ba, ki a Büzmöd-rétig, útközben kétszer megállva, hahóztunk teli torokból, erre megmozdult az erdő, futottak a vadak, annyi volt belőlük, hogy félelmetes volt az összkép. A rétről a sokadik kiabálás után egy női hang válaszát hallottuk, a hegytetőről. No! Sokáig semmi, majd mintha ezúttal lentről jött volna válasz. Az emberem azt mondja, tudja, hol lehet, ez az erdészeti út levisz, biztos le akar menni a hegyről, menjünk oda. Egyrészt semmi, másrészt sikeresen mi is elakadtunk a vízfolyások miatti 50-80 centis vájatok egyikében. Emelő, kövek, fa alátét, kapálás (keményre fagyott földet), kb. 45 perces küzdelem után kijött az UAZ. Visszaértünk a faluba, a kocsmában nem látták, de mondják, hogy közben már többen elindultak keresni terepjáróval. Hihetetlen, milyen emberek vannak még… nem szégyellem, majdnem elbőgtem magam a hozzáállást látva.

 

Ekkor beugrott, hogy olvastam a turistaatlaszban többször is a hegyimentők hirdetését. No, nem érdekel, ha egy vagyonba kerül is, de riasztom őket. Elmondtam, mi a helyzet, de kérték, hogy jelentsem be a 112-es segélyhívón, hogy felvettem velük a kapcsolatot. Nos, az egészet végig kellett mondanom sorrendben a 112-őn, majd a Pest megyei, végül a váci ügyeleten. Mindezt már a kocsma telefonjáról, mert a hideg miatt persze ekkor merült le a telefonom – miért is ne, ugye… Mindez 18:30 és 19:00 között zajlott, még visszahívtak igazolásként, majd közölték, hogy pont a terepen már egy nyolcfős csoport is eltűnt a Börzsönyben, azt is keresik. Ez nekem némileg jól hangzott, mert akkor össze is akadhatnak. Közben jött egy ötlet, hátha a meleg kocsmában életre kel a telefonom, bekapcsolatam, fel is ugrott 2 egységet. Lestem azt is, hátha jön valami hír. Persze folyton csak szegény nagymamám hívott, hogy mi van már, mondom, tegyük le, mert lemerülhet, meg hívhatnak is.

 

19:30 és 20:00 közt valamikor egy ismeretlen mobilszámról hívtak, s éreztem, hogy ez lesz, amire várok. A párom szólt bele: megvagyok, most érünk be rövidesen Nagybörzsönybe! Biztosra vettem, hogy az eltűnt csoport egyik tagja telefonjáról hívott, de nem. A nagy sötétben való bolyongásban a véletlen szerencse, de óriási szerencse a Vasedény kulcsosházig vitte, ahol épp volt egy srác, aki karbantartja azt, csoportot várt (valszeg azt, amelyik eltűnt, de ők is megkerültek), ezért kint van most sokáig…. Ilyet! Miközben, mint utólag megtudtam, a párom arra készült, hogy hajnalig mozog, meg nem állhat, mert megfagy, a házhoz közel látott egy kisházat kukoricás zsákokkal, már arra is gondolt, hogy azzal melegíti magát, közben beleszaladt egy bunkó német vadászba, necces volt, le ne lőjék, hisz lámpa nincs nála, ráadásul mi van, ha illegális? Egy magyar vadász meg kisbuszban nézte végig, hogy egy ember megy ott, de szart rá… a lényeg, hogy havat evett víz helyett, elment csaknem Nagyhideghegyig térkép és helyismeret nélkül, utólag mondja, ha tudja, hogy a Nagyhideghegy közelében van, akkor minden erejét összeszedve felment volna, de fogalma sem volt, hol jár, csak a fehér magaslatokat látta körbe mindenhol. Több patakon keresztül bokáig gázolt a jeges vízben, a térképen néztük, több oda-vissza kanyarral a sötétben, a délelőtti indulástól számítva bő nyolc órát ment, szerintem volt vagy 20 km, ahhoz képest, hogy szegény előzőleg nem akarta vállalni a 13-at… (kb. Perőcsény-Várnyereg-Bányapuszta-Pintér-hegyese-Kis-Hideghegy utat jártbe a P+ vonalán, majd innen ment vissza a vadászházig, onnan a kéken kevert Magyarhegyen, Magyarvölgyön át, legalábbis az alapján sakkoztuk ezt ki, ahogy tájolta magát merre ment).

 

A nagybörzsönyi főtérig a srác a kulcssoházból begyalogolt vele, ott találkoztunk, aztán a rétig, ahol a kukoricalerakat volt, visszavittük kocsival, onnan már gyalogolt a kulcsosházig. Megbeszéltük, hogy egyik hétvégén rendezünk ott egy afféle túlélőbulit. Még nem tudom, mivel hálálom meg neki a segítséget, pénzben kifejezni ezt nem lehet (eleve ilyenről hallani sem akart). Perőcsénybe ma munka után visszamegyek, a helyieknek viszek egynehány palack bort legalább, nem tudtam azoktól elköszönni, akik kimentek a hegyre, nem mentek vissza a kocsmába ugyanis.

Tanulságok tömkelege:

  • a térképismeret egy dolog, de a természet nagyobb úr, a helyismeret az alap
  • ha már időről időre külön megyünk, mindkettőnknél legyen turistatérkép
  • bármi adódhat, lásd ezt, így lámpa szükséges, még ha nem is éjszakai túrára megyünk
  • semmit nem feltételezhet az ember a másikról, csak ha meggyőződött, mi történt, nincs az a túracél, vár, kód, amely felér egy emberélettel, vagy akárcsak egy sérüléssel
  • a hó és a deres fák felfogják a hangot – ezért nem hallottuk egymást többször
  • mindkettőnk csomagjában legyen külön élelmszer, víz
  • iránytű kell
  • hóban minden távra szánt időt (közel) kettővel kell szorozni hegynek fel, s ezzel akkor is számolni kell, ha az ember sokadik havas túráján vesz részt
  • nincs elégséges rutin ahhoz, hogy azt gondoljam, a vadregényes, sűrű és településekkel, aszfaltutakkal nemigen átszőtt Börzsönyt csak úgy legyőzöm. Ő sokkal nagyobb úr, maximum alázattal közelíthetek felé
  • ha már van mobiltelefon, akkor legyen ott és feltöltve

Január 14. Új dátum kettőnk életében. S azért tettem ezt közzé, hogy a sorozatban elkövetett rossz döntések, hibák (melyek az “én már rutinos róka vagyok, Börzsöny lábánál nőttem fel, nagy az arcom a hegyek között” életérzésből adódtak) mások is számára is esetleg példaként szolgáljanak.

Jó hír, hogy már másnap reggel azt mondta a nejem, hogy ő éppen már ma menne ismét túrázni – csak épp nem érzi a lábait, olyan izomláza van.

Én pedig visszakaptam, s ilyen szerencse nincs mindig, ezt meg kell becsülni.

emgergo Creative Commons License 2006.01.16 0 0 12879
Voltak, de pecsét nem volt, csak a gondnok hozta volna, ő meg este jött. Na azt nem vártam meg érthető módon. 
Előzmény: Vagdalthús (12878)
Vagdalthús Creative Commons License 2006.01.16 0 0 12878

Spartacus kulcsosházban voltak? Pecsételni tudtál?

 

Rövidesen én is írok a szombatról, eléggé brutális lett, most szövegezem, készüljetek fel, hosszú, de tanulságos, persze főleg számomra, számunkra, most csak ennyit egyelőre.

Előzmény: emgergo (12877)
emgergo Creative Commons License 2006.01.16 0 0 12877

Börzsöny Turistája bronz

 

Szombati kör: NHH-Csóványos-Foltán-kereszt-Spartacus th.-Királyrét

 

Az erdei autóval is járható utak nagyon jegesek, ha erre jártok, vigyázzatok. Szokolya mellett (a telkünktől 100 méterre :-) ) ki kellett tolnunk egy árokba fordult Toyotát.

 

A hó 20-30 cm, beszakadós, nehéz benne járni. Totál tejföl volt 900-910 méterig, a Vilma-pihenőnél már látszott a kékség, a Csóványoson pedig ragyogó idő volt. Föntről látszott a Tátra, bár nem volt abszolút tiszta az idő.

 

Az a rohadt geotorony életveszélyes. Inkább lebontanák, és visszaépítenének egy normális kilátót... Ki akartam menni Magosfára, de végül nem tettem, az oda-vissza úttal rámsötétedett volna.

 

Lefelé a Knégyzet eleinte jól járható, amikor ösvényre vált, könnyen el lehet keverni (nekem sikerült, de egy kunkor után visszajöttem). A Spartacus th. fölötti része pocsék a Knégyzetnek, köves-jeges-beszakadós-keskeny-csúszós.

 

Nagyon nagy élmény volt, amíg jár a síbusz, indítok még egy magántúrát NHH-ról :-) Megéri, mert nem kell a szép, de nagyon sokszor lejárt Királyrét-NHH utat megtenni.

 

A Magas-taxi th. pecsétje a NHH-th.-ban van, kérjétek a pultnál! NHH Kéktúra-pecsét rendben.

emgergo Creative Commons License 2006.01.16 0 0 12876
Van még egy, a falu felé eső oldalon, teljesen új. Fehér alap, fekete lyukak, narancssárga felirat.
Előzmény: (budai-)H.G. (12872)
olahtamas Creative Commons License 2006.01.16 0 0 12875
Érsekhalmánál kicsit többet kell menni a főúton, mint amit az MTSZ füzet jelöl.
Valószínűleg ott valaki kivásárolta azt a területet ahol átvágott az út, így nem volt más választása a jelzésfestőnek sem, mint elvinni a jelet a Hild -re bevezető műútig.
Bár az itteni jelzésvilág kissé amúgy is fura.
Előzmény: Törölt nick (12837)
rum-cájsz Creative Commons License 2006.01.16 0 0 12874
Nagyon élvezetes túra lehetett!
Mi csak kb 1 év múlva érünk oda - előbb az Alföldet kell legyűrni -, de már alig várom.
Előzmény: Törölt nick (12873)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2006.01.16 0 0 12872
25 Zebegény kálváriadomb 2006 január 15. a kápolna előtti betonkocka oldalán festés, mely jól látható. A közeli fenyőfa törzsén csak fehér alap.
Előzmény: kulisz (12864)
Joeyline Creative Commons License 2006.01.16 0 0 12871
Nagy nap volt számomra a tegnapi (mármint a vasárnap), ugyanis sikerült végre befejeztem a Magyarország (a 3 kéktúra után) negyedik leghosszabb turistaútján vezető túramozgalmat, a Dél-dunántúli Pirost!
A mostani utolsó szakaszt (Pécsi Állatkert - Bükkösd) Sétálóval tettem meg, így Vele oszthattam meg először örömöm és büszkeségem.

Nagyon szép, ugyanakkor a távból adódóan komoly kihívást jelentő túramozgalom ez, viszont végigjárásával feledhetetlen élményeket szerezhet vele az ember Külső-Somogy, a Zselic, a Mecsek és a Szekszárdi-dombság tájain át, mindenkinek csak ajánlani tudom! Jómagam több, mint 1 évtizede túrázom már (viszonylag aktívan), de jelen mozgalom végigjárása előtt az útvonal zömén nem jártam még (a táv mintegy felét adó Külső-Somogyban soha nem is túráztam korábban).

Rövid tényszerű értékelés:
- Az útvonal változatos dombságokban (és a Mecsek hegységben), zömével szép erdei vagy szőlővidéki útakon halad.
- Az útvonal követhetősége, a jelzések minősége területenként eltérő, meglepő módon az egyébként nagyon jól jelzett Mecsekben is vannak elég problémás szakaszok (Komló környéke, 2005. januári állapot), e tekintetben kellemes meglepetés volt gyakorlatilag a teljes(!) külső-somogyi szakasz (mintegy 160 km), ahol 2004 novemberében végig frissen felújított mintaszerű jelzéseket tapasztaltam.
- A igazolófüzet felújításra szorul. Több tekintetben is elavult (kisebb-nagyobb nyomvonalváltozások, Dömörkaputól Petőcpusztáig is már piros sáv a jelzés, stb.), és feltétlenül szükség van egy korrekt és komplett távfelmérésre, az össztáv legalább 10-15 km-rel hosszabb, mint a füzetben jelezve van! (A legszembetűnőbb eltérés a mostani túra Petőcpuszta - Bükkösd szakaszán van (7 helyett 12 km körüli!), de erre Szakeee felhívta előre a figyelmem.)
- A bélyegzőkkel nincs minden teljesen rendben, de általában van mód bélyegezni valamilyen módon. A mecseki szakaszon a nyalókák rendben vannak.
ezds Creative Commons License 2006.01.15 0 0 12870
köszi.
Előzmény: Vlaszij (12869)
Vlaszij Creative Commons License 2006.01.15 0 0 12869

vakar vakar...

nehéz kérdés

 

viszont nem is füzet hanem kész könyv!

nagyon szép!

600 Ft az ára.

 

 

Füzet beszerzési helye és leírás!
Előzmény: ezds (12868)
ezds Creative Commons License 2006.01.15 0 0 12868
hol lehet igazolólapot szerezni hozzá?
Előzmény: Vlaszij (12866)
Vlaszij Creative Commons License 2006.01.15 0 0 12867
Előzmény: Vlaszij (12866)
Vlaszij Creative Commons License 2006.01.15 0 0 12866

1. ilyenek a Téry Ödön jelek

2. Itt lenne a pecsét.... De nincs:(

 

 

 

 

Előzmény: Vlaszij (12865)
Vlaszij Creative Commons License 2006.01.15 0 0 12865

Túramozgalmaztunk egy kicsit.

 

Kéktúra + Téry Ödön emlékút

 

Még a Híd túl messze van túrán szereztem be egy Téry Ödön emlékút füzetet. És ebből néztem ki magamnak egy Rozális Téglagyár - Pilisszentkereszt úvonalat.

Ez duplán is jó volt, hisz ezzel együtt a Rozália téglagyár - Kevély nergi hiányzó kéktúra szakaszomat is letudhatom.

ennek fényében lutak, lutak öccse és én ma reggel találkoztunk a szentlélek téren és mentünk ki a Rozáliához.

 

Ahol egy gyors pecsét után mentünk is a Kevély nyereg felé a kéken. Már az első méterek után észrevettem a Téry Ödön emlékút kis táblácskáját a fán a kék jel alatt. Útközben sok ilyen kis táblát láttunk. szinte ez alapján is lehet teljesíteni ezt a szakaszt.

 

Kevély nyeregbe felérve sajnos konstatáltam, hogy megint csak fémbélyegző van így a kéktúra füzetembe ezzel kell beérnem...

 

Itt elhagytuk az eddig követett kék jelet és a sárgán a mackó barlang felé vettük az irányt. Sok jégcsap nagyon szép látványt nyújtott. Földöből is mint egy egy cseppkő nőttek ki a jégcsapok...:)

 

Aztán ismét a kéken tovább a szentkúti elégazásig, ahonnét zöldre váltottunk át (mellesleg teljesen kinizsi érzetem volt:)) és a hosszú hegy után nem teljesen ott ahol a térkép jelöli, de megleltük a Hosszú hegyi zsomboly névre hallgató dolgot. Sajnos a pecsét már sehol sincs így csak egy fénykép lehet a bizonyító erejü.

 

Innnét a Zöldön tovább Pilisszentkeresztig ahol a jelzést elhagyva kellet volna megtalálnunk a ciszterci apátság romjait és magát a Klastrom kutat ahol pecsételni kellet volna. Hát megtaláltuk, nem biztos sőt biztos, hogy nem a hivatalos útvonalon, de az nem is nagyon létezik a térképet leszámítva. Sajnos Klastrom kútnál megint nyoma se volt a pecsétnek így itt is maradt a fotó:(

 

Mg kel, hogy állapítsam, hogy ez egy nagyon jó kis túramozgalomnak néz ki és nagyon jó az útvonalvezetése. Ilyenkor télen meg kifejezetten nagy élmény volt ez az alig 20 km....

 

 

kulisz Creative Commons License 2006.01.15 0 0 12864
Ahogy ígértem, összeszedegettem az aktuális infókat a Várak a Börzsönyben mozgalomhoz tartozó kódokról, kérem nézzétek át, és jelezzétek, ha valami nem stimmt, vagy frissebb infó van.

1 Bernecebaráti Templomhegy 2005.06.19 festés rendben bal oldali lépcsősor mellett, fenyőfán

2 Csehvár 2005.12.10 tábla rendben új, narancssárgás alapszínű tábla

3 Drégelypalánk vára 2005.07.10 festés rendben villanyoszlop betongyámján

4 Drégelyvár 2005.07.10 tábla rendben táblába karcolva három X

5 Górhegy 2005.06.19 ? nem találták

6 Felsőtamásvár-bérc 2005.12.18 festett fa rendben FOKOZOTTAN VÉDETT területen!!

7 Hont vára 2005.07.10 tábla + 1 festés rendben villanyoszlopon

8 Ipolydamásdi vár 2005 szeptember tábla + 1 festés rendben

9 Jancsi-hegy 2005.12.18 tábla + 2 festés rendben a festések a turistaút mellett, fán és sziklán

10 Jelenchegy 2005.06.25 tábla rendben északi, déli sáncnál is van kód

11 Kámor 2005.12.24 tábla + 1 festés oszlop eldőlve odatámasztva a festett fához

12 Királyrét Várhegy 2005 július tábla + 3 festés rendben két kód a sánc felett ösvényen, kettő a hegytetőn

13 Magosfa 2005.11.20 tábla + 2 festés rendben turistaút mellett van mindhárom kód, a tábla újfajta, narancssárga alapszínű

14 Magyarhegy 2005.04.24 festett fa rendben

15 Mahir - Ipolyvisk Szlovákia 2005.07.10 tábla rendben a tábla egy fán, fenn magasan
Mahir - Tésa 2005 október tábla rendben Tésa felé az út bal oldalán, a kanyar előtt párszáz méterrel, magányos fán

16 Márianosztra Pálos kolostor 2005.03.02 tábla rendben börtön főkapuja előtti téren, fán

17 Nógrád vára 2005.12.04 tábla rendben új, narancssárgás tábla

18 Paphegy bronzkori földvár 2005 június ? nem találták állítólag a korhadt fa, amin a kód van kidőlt, és a földön fekszik

19 Paphegy Árpádkori sánc 2005 június tábla rendben fatörzsön

20 Pléska-szikla 2005.12.04 tábla + 1 festés rendben

21 Pogányvár 2005 július festett fák (2) rendben mindkét helyen, ahol a sánc keresztezi a turistautat

22 Pusztatorony 2005.06.19 festett fa rendben

23 Rustokhegy 2005.04.06 ? nem találták

24 Salgóvár 2005.01.25 festett fa rendben

25 Zebegény kálváriadomb 2005 október vége tábla + festések rendben villanyoszlopon fémtábla, kápolna mellett elmosódott kód, de van új narancssárgás tábla, a kilátótól lefelé a falu felé előre és jobbra

26 Zuvár 2005.03.02 tábla rendben
oMB Creative Commons License 2006.01.15 0 0 12863
DEJÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ :)))

NA enyire örülök - már zaklatom is !!! (remélem nem veszi zokon) ! örök hálám !!! jujdejóóóóóóóó!!!
Morcsi Creative Commons License 2006.01.15 0 0 12862
Igen, létezik.
Felazso-nál érdeklődj! Info (kukac) turabazis (pont) hu
Előzmény: oMB (12861)
oMB Creative Commons License 2006.01.15 0 0 12861
Kukk !

Sziasztok, felteszem reményteljes kérdésem mindenkinek: sztetek létezik a "Másfélmillió lépés magyarországon" DVD-n ??? és ha igen akkor kivel kéne felvennem a kapcsolatott hogy nekem is meglegyen ??? nagyon bizom benne ha valahol, akkor itt csak akad olyan segítőkész kéktúrista aki orvosolni tudja a bajomat!
Augusztus óta kéktúrázom kb hetente, kéthetente teljesítek egy túrát (nem egyedül) és borzasztóan érdekelne mi hogy nézett ki a '80-as években - és persze nem utolsó sorban rengeteg hasznos infót is megtudhatnék a filmből.

Remélem tud vki segíteni, a segítségeket előre is köszönöm !!!

üdv: oMB
Era5 Creative Commons License 2006.01.15 0 0 12860

   Sánta Kutyának. 

 Óhhh Nekem van már rossz tapasztalatom... egyszer írtam egy másik fórumba kérdezni valamit , és ott jól leszútrak ,hogy: " Ez a kérdés már előfordult máskor is és ne kérdezzek hülyeséget, olvassak vissza három!!! hónapot" 

 Na az volt az első és utolsó írásom oda. Nem mindenhol segítőkészek.

 

Köszi

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (12858)
Era5 Creative Commons License 2006.01.15 0 0 12859

Köszönöm. Várok, és olvasgatok itt egy pár hetet, és ha nem indul oda csoport akkor elmegyünk a családdal. Igazolólapot találtam a túraleírásnál . Indulás előtt pedig felhívom az illetékest , hogy van-e valami korlátozás/tiltás.

 

Köszi mégegyszer

 

Erika

 

 

Előzmény: padler (12857)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2006.01.15 0 0 12858
Szia! Alapvetően kétféle módszer van: vagy egyedül, vagy csoportosan. :-) Milyen helyet foglalnak a kérdések itt, egy fórumban? :-)
Előzmény: Era5 (12855)
padler Creative Commons License 2006.01.15 0 0 12857
Szia!

Nyugodtan kérdezz!
A topikosok általában néhány fős csoportokban szoktak túrázni, de vannak köztünk olyanok, akik egyedül is gyakran nekivágnak egy-egy mozgalomnak.

A Gödöllői kékkel kapcsolatban gondolom, hogy igazolólapod van már. Friss információ a 12821. hozzászólásban.
Előzmény: Era5 (12855)
padler Creative Commons License 2006.01.15 0 0 12856
Most jut eszembe, az előszilveszteren beszéltünk is róla:) Kicsit feledékeny vagyok.

Megköszönném, ha pár nappal előtte szólnátok. Jelenleg 118 km-nél tartok, szóval bármiről van szó, nagy valószínűséggel hiányzik még.
Előzmény: Morcsi (12854)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!