Keresés

Részletes keresés

alex01 Creative Commons License 2003.07.08 0 0 98
Szia! Most hétvégén voltatok a SZP-ban? Azért érdekel, mert 15.-én mi is indulunk egy nagyobb csoporttal, és érdeklődnék, hogy milyen a vízállás? Mi tavaly ősszel voltunk, szintén az általad leírt útvonalon, szinte folyamatosan szakadt az eső. Ez nagyon megnehezítette a létrás és hasonló finomságokkal teletűzdelt szakaszokat. Reményeim szerint most talán szárazabb idő lesz. Bár nekünk a zuhogó eső ellenére is hatalmas élményt jelentett ez a túra. Csak a mostani csapatban lesznek kezdők is, és ezért biztonságosabb lenne a száraz út. Már nagyon készülünk rá.
Előzmény: Mgn (96)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.07.07 0 0 97
"Az egyirányú sárga jelzésen a Suchá Belá kanyon tetejéig elég kellemes volt a terep, a létrák és egyéb technikás rész kivételével végigfutottam-bár az első létrán nem volt valami felemelő érzés felmenni."

igen. mi is erről dumáltunk alább. elég rossz élmény, különösen a közepe táján, amikor már lentről is messze vagy, de felfelé is még ugyanennyi.
brrrr...

Előzmény: Mgn (96)
Mgn Creative Commons License 2003.07.07 0 0 96
Már hetek óta terveztük ezt a túrát, nem mintha olyan nehéz lenne megszervezni egy ilyen Szlovákiai kis kiruccanást hiszen misem egyszerűbb. Nem igényel nagy szervezést hiszen egy kempingben sátor hely mindég akad, viszont nem egyszerű megtalálni azt az időpontot mely mindenkinek jó. Ezért a szombatra és vasárnapra előre jelzett eső, és vihar nem igen tántorította el ötfős csapatunkat az utazástól.
A határt Bánrévénál léptük át, és egészen Rozsnyóig szakadt az eső mely a célhoz érve egészen tűrhető mértékre csökkent. Útközben Harbusice-én megálltunk az élelmiszerboltnál ahol a még hiányzó folyékony kenyérről és egyéb élelmiszerekről gondoskodtunk gondolva a nap végére. Aztán mihamarabb letettük az autót a Podlesoki kempingben és nekivágtunk a Suchá Belá kanyonnak mely szépsége leírhatatlan talán ez ragadja meg legjobban az ide látogató emberek szívét. Útközben egy Kazincbarcikai csoporttal is találkoztunk majd kis beszélgetés után utunkat a sárga és piros jelzésen a Klástorisko felé folytattuk. Ahol az eleredő esőt feledtette a táj szépsége és a pultos lány mosolya. Nemsokára az egyre erősödő csapadék áldás és a gyönyörűen párolgó erdő kíséretében, erősen lejtős terepen a kék jelzésen haladva elértük a Hernádot. Majd a folyó mentén folytattuk utunkat eleinte erdős sziklás, majd igazi őserdőre hasonlító környezetben (fagyökerek sziklák folyó aljnövényzet nagy páratartalom, és minden nyirkos, csúszós), ahol szebbnél szebb táj fogadott bennünket. Különösen megfogott a víz felé benyúló elszáradt bemohásodott faágakon kinőtt 50-60 centis fenyőfák látványa, és a függőhídon való átkelés szépsége. A kék szakasz felénél találkoztunk egy Lengyel vízi túrás csoporttal akik a folyót tisztították meg a szeméttől megdöbbenve láttuk a hajójukba felszedett hulladékot melyek között még gumiabroncs is volt majd lassan beértünk a Podlesoki kempingbe. Ezen a kék szakaszon csak néhány emberrel találkoztunk úgy látszik ez kiesik a kedvelt rövid túrák kategóriájából, vagy az eső miatt volt ilyen szerencsénk.
Másnap a csapat egy rövidebb túrát szavazott meg így Píla a parkolóból induló körtúrát választottuk, egyik barátunk úgy döntött, hogy enyhén fájó térdei miatt inkább a kocsiban megvár bennünket. Már reggel is játszottam a gondolattal, hogy a 3:45-4h úton hátizsák nélkül kellene menni, aztán egy térképpel és útlevelemmel neki is indultam. Az egyirányú sárga jelzésen a Suchá Belá kanyon tetejéig elég kellemes volt a terep, a létrák és egyéb technikás rész kivételével végigfutottam-bár az első létrán nem volt valami felemelő érzés felmenni.
Majd a kék szakasz vége felé eleredt az eső itt póló nélkül is elviselhető volt a klíma igaz az eső nem hiányzott mondogattam is elég sűrűn hogy „csak az boldogít ha na esik, csak az boldogít ha nehéz „:) de csak fáradtam, na mag a bokám kímélése miatt a piros jelzés első harmada körül jobbnak láttam hogyha sétálok, aztán a hátralévő részen kb.:fél óra, így is tettem. Mikor a többiek is megérkeztek az autóhoz elindultunk hazafelé utunk a Hernád völgyében vezetett, különösen szép tájakon egészen Kassáig ahol egyik esso kútnál tankoltunk és pihentünk egy kicsit, míg gyönyörű lányok mosták a szélvédőt –ide érdemes bemenni. Útközben felvetődött egy Hernád vízi túra ötlete majdnem a teljes szakaszon.

Lassan indulunk egy hétre a Tátrába :)))- de csak a hegyalja után:)

Fatboy Slim Creative Commons License 2003.07.03 0 0 95
a túraajánlat tizes, kösz.
a szállással van ott gondom, ha nem egy hétvégére akarok menni.
node ez itt a szlovák topik, majd menjünk át az osztrákba alkalomadtán.
valszeg, élek a segítségeddel.
ez változó. most csak 3-an mentünk. tavaly egy egész kisbuszt megtöltöttünk, ami nem mindig jó. általában a korombeliek (34) annyi felé mennének, ahányan vannak. tapasztalatom szerint a legjobb 4-5, max 8 fővel császkálni.
A tavalyelőtti prágai 3 napos szilveszterünkről egy könyvet írhatnék.
Előzmény: Zivos (94)
Zivos Creative Commons License 2003.07.03 0 0 94
Penteken voltunk a repulonapon, es hetvegere maradni akartunk, de az idojaras kozbe szolt. Ekkor neztem ki par dolgot Stayerorszagbol, az alabbi linkrol:
http://www.tiscover.at/guide/32339sy,de,SCH1/objectId,RGN19at,folder,ATTRACTION/sights.html
Ez pedig konkretan:
http://www.zseninfo.hu/ausztria/a_szurdokok/barenschutzklamm.html
A Zseninfot amugy is erdemes megnezni, ha Ausztriaba mesz. Amugy hanyan szoktatok menni?
Előzmény: Fatboy Slim (89)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.03 0 0 93
Sziasztok!
Ismeri valaki Cingov-ban a Flóra Hotelt? Tavaly Smizanyban szálltam meg a Penzion Maria-ban, az szuper volt, de most csak itt kaptam szállást! Csak kívülről láttam, mikor elmentünk mellette!
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.07.03 0 0 92
http://www.slovenskyraj.sk/atc.html

minden nyelven beszélnek

Előzmény: Ryan (90)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.07.03 0 0 91
OFF:
tudom. Erdély engem is nagyon érdekel.
fogalmam nincs, hogy kocsival vagy vonattal érdemes lenne-e mennünk.
csak én szeretek pl. tiszta vonatokon utazni nem cigányok között és nem szeretem lesni a tolvajokat. ha meg autóval mennék, akkor meg szeretem a jó utakat. a hazaiaktól legalábbis ne legyen rosszabb.
a szlovák utak egyébként frankók voltak.
Előzmény: baluzoli (88)
Ryan Creative Commons License 2003.07.03 0 0 90
Sziasztok,
a podlesok-i kempingben szeretnék faházat foglalni. Van erre valami internetes lehetőség, vagy csak telefonon keresztül tudok? Beszélnek valami más nyelven is a szlovák mellett? Elképzelhető-e, hogy csak úgy odamegyek és van szabad faház (mostanában, 2-3 héten belül)?
Köszi a tapasztalatokat!
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.07.03 0 0 89
OFF:
"Ott van egy olyan hely, ami 1.700 meter hosszu, es ennyi tav alatt 169 hidon kell atmenni :-)."

ez merre van mester?

Fat

Előzmény: Zivos (87)
baluzoli Creative Commons License 2003.07.02 0 0 88
A hálós megoldás szerintem is sokat rontana a látványon.A legfiatalabb aki végig jöttt velünk a Hernád áttörésen egy 5 éves kislány volt. Figyeltünk rá, nagyon élvezte.Láttam kisebbeket is biztosítókötéllel. Az apuka mindig odébb akasztotta a karibinert. A szurdokok vége, amikor már csak emelkedés van nekem is a kedvencem. Ilyenkor szoktam azon gondolkodni, hogy nem kellett volna-e a többieket a kempingben megvárni hiszen annyiszor láttam már, de a végén sohasem bánom meg.A szlovákok múló magyar ellenessége számomra nem újdonság. A határ melletti kisvárosba lakva látom, hogy a szomszéd egy kb. 250-300 f?s falu kedvéért nem építenének egy nagy Slovnaft benzinkutat. Mi tartjuk fenn, + azt a 3 fogadóirodát is ami a faluba települt.A sört forgalmazó boltoknak is elég nagy a forgalma.Üzlet az üzlet. Off! Fatboy! Korábban írtam az erdélyi túráinkról: meglep?dnél, mert nagyon sok helyen ott is ez tapasztolható már.
Zivos Creative Commons License 2003.07.02 0 0 87
Akkor mar tul is mentel rajta. Nekunk boven volt idonk az elso csoport indulasaig, igy raertunk korbe nezni. Viszont, ha ugy vesszuk nem lenyeg az az 500Ft. De azert jol esik megsporolni :-).
A tavolsag eleg becsapos dolog. En a Somoskoi varnal voltam ugy, hogy nem akartam elhinni, hogy csak 1,5 km a Szlovakiai parkolotol. Azert Ok jobban tudjak gondolom. A Sucha Bela vege meg amugy is szemet. 25 meterenkent emelkedik 10 metert. A szintvonalak satirozasnak latszanak a terkepen :-).
Lattam, hogy Ausztriaba akarsz menni. Ott van egy olyan hely, ami 1.700 meter hosszu, es ennyi tav alatt 169 hidon kell atmenni :-).
Előzmény: Fatboy Slim (86)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.07.02 0 0 86
tudom, írtad, de már ott integettek a parkolóőrök. nem tudtam mit csinálni.
3.5-4 km? lehet. az ember a megérzései alapján ítélkezik. nekünk tényleg a kétszeresének tűnt.
Neked nem valószínű, hogy bármi veszélyérzetet fog okozni, de pl. a csapatunk hölgytagjának igen, sőt, egy tót családnak is okozott.
Előzmény: Zivos (85)
Zivos Creative Commons License 2003.07.02 0 0 85
a parkoló 80 SK
Pedig figyelmeztettelek, hogy elott 200 meterrel jobbra, a Hotel Ruffinyhez.
Podlesokról Sucha Belára felfelé 2,5 óra az út (cc. 8 km).
Akkor nem is vagyok olyan lassu. Nekem a terkep szerinti 2 ora alatt is ment :-). Egyebkent a terkep szerint, ez csak 3,5-4km.
Sz. P. egyik legveszélyesebb útja. kb 1 km-en át a szikla oldalán kell
Hopp, tura tervbe felveve.
Előzmény: Fatboy Slim (78)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.07.02 0 0 84
oké, ebben van vmi.
itt is 4-5 éves gyerekek szabályosan átrohantak ezeken az akadályokon.
ehhez szoktak.
jó nekik
persze, baleset simán előfordulhat így is.
Előzmény: Mgn (82)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.07.02 0 0 83
1. téli Rám-szakadék szép lehet havasan.
2. hát ezt mond a nejemnek :)). én szaladtam rajtuk.
Előzmény: Pöttyöcske (81)
Mgn Creative Commons License 2003.07.02 0 0 82
"a sógoroknál az ilyen létrás részeken alattad háló van"

nekem valahogy nem tetszenek az agyon épített utak, úgy jó az egész ahogy van pl.: a Vöröstorony hágónál a Tátrába csak minket kisseb hegyekhez szokott embereket döbbent le az út a helyi vagy környékbeli emberek még 60 éves korukban is olyan könnyen mozognak ott mintha csak a boltba mennének.

Előzmény: Fatboy Slim (80)
Pöttyöcske Creative Commons License 2003.07.02 0 0 81
Bibibi, én még télen is jártam az említett Rám-szakadékban! És jártam már azokon a lemezeken is a Hernád folyónál! Ha nem nézel le akkor könnyen át lehet jutni.
Előzmény: Fatboy Slim (80)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.07.02 0 0 80
igen, fan lettem, csakúgy, mint minden szépnek és jónak. főleg a természetnek és a hegyeknek.
azt azonban meg kell mondjam, hogy a sógoroknál az ilyen létrás részeken alattad háló van, melletted korlátok, a hátad mögött pedig szintén kapaszkodási alkalmatosság. hiába, no. EU az EU. viszont, nálunk még ilyen sincs. sőt...
gondoljuk csak végig, milyen a szitu a Rám-szakadéknál.
még ilyen szintű kiépítettségre sem számítottam.
igen. a bakancs. a jövő héten első dolgom lesz, hogy veszek, mert a réginek vékony volt már a talpa és olyan volt, mintha mezitláb jártam volna a köveken. megnézem Komárnoban, hátha.
és az emberek...
nagyon kellemes és pozitív volt a csalódás.
volt pl. egy szlovák-magyar házaspár. a csákó X generációs magyar gyerek lehetett. a feleség szlovák. a csákó átkérdezett, hogy mi a pálya. elénekelték az "az a szép"-et. a szlovák csajszi is énekelt. amikor a gyerek elkezdte a magyarokat dícsérni, ill. aszonta, hogy "Kassa magyar város", akkor a neje egy kicsit oldalbab...ta, és ezzel le is tudták a vitát :)).
jó volt.
visszamegyek.
kíváncsi vagyok az Alacsony-Tátrára is
Előzmény: baluzoli (79)
baluzoli Creative Commons License 2003.07.01 0 0 79
Hi! Ezek szerint sikerült egy újabb Slovensky Raj fant szerezni? Most már te is megtapasztaltad, hogy milyen jól tud esni a Klastoriskonal egy korsó hideg sör illetve mennyire feldobja az embert az, ha feltünik a visszaútnál podlesoki kemping el?tt a hordó.(+1 vagy több sör :) )Egyszer meg kell néznetek a Sokolina Dolina-t is. Ott található a SR legnagyobb vizesése, a létrák is hozzá igazodnak. Olyan érzésem volt, mintha egy 4 emeletes épület oldalán másznék fel de a faltól legalább 2 méteres távolságra.Velünk is volt 1 srác, akinek er?s tériszonya van, falfehéren, de megcsinálta. Azóta többször túrázott már velünk, tériszonya megmaradt, de sikeresen legy?zi.Az az érzés, amikor az egésznapos út után az ember a bakancsát leveheti..... leírhatatlan. :)
Előzmény: Fatboy Slim (78)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.07.01 0 0 78
Hello,

az az igazság, hogy egy kicsit el is tévedtünk.
úgyis akartam hosszabb beszámolót írni.
szóval, pénteken a kiút kicsit hosszabbra sikeredett, mert ebédeltünk egyet Füleken és bekúsztunk a dobsinai jégbarlangba (60 SK).
igazatok volt: a parkoló 80 SK, ami miatt egy kicsit szívtuk a fogunkat, de gondoltuk, mit cigánykodjunk ezzel... Amúgy is, mindenki ott állt meg szabályosan, így a többi honfitársunk is.
a barlang gyönyörű, sok szót nem érdemes már pazarolni rá, úgyis leírtatok róla mindent.
Ami talán érdekes, hogy ha megvan egy csoport 40 fő, akkor az ő nyelvükön külön idegenvezetnek.
este sörözés a podlesoki kemping Koliba n. étermében (9-ig van nyitva).
Másnap reggeli után kb. 11.-kor indultunk Podlesokról Sucha Belára. Az út elején itt 20 SK-t kérnek/fő. higgyétek el, megéri. az út egy völgyben fut felfelé és közben telis-teli van szurdokos résszel. rendesen örült a lelkünk.
felfelé 2,5 óra az út (cc. 8 km). Sucha Bela után el balra, irány a klastorisoi romok, ebéd. Vigyázat, a klástoriskoi étterem igen drága. Onnan el a Hernád-áttörés felé. itt tévesztettünk egyet: a függőhídon átmentünk és mentünk tovább a Hernád mentén keletre, ami pont ellentétesen futott a podlesoki iránnyal. kb. félúton vettük észre, hogy a Hernád rossz oldalán mentünk, ráadásul asszonykámról kiderült, hogy tériszonyos. elvesztette egy-két helyen az egyensúlyát, így elkezdtünk komolyan aggódni. Nemtom, ki járt ezen a részen, de aki igen, az tudja, hogy a Sz. P. egyik legveszélyesebb útja. kb 1 km-en át a szikla oldalán kell lépkedni sziklába vésett lépcsőkön és láncban kellett kapaszkodni hozzá. alattad semmi más, csak a mélység. ezen az úton eljutottunk a köv. túraút kereszteződéséig. itt javítottunk az irányon, felkapaszkodtunk a hegygerincre és azon végigjöve tértünk vissza Podlesokra. Közben végig tekintgettünk lefelé a völgyre. csodás út volt az egész, csak egy kicsit sok egy napra. de szerencsére, még fél 9-kor kiszolgáltak minket a Kolibán.
másnap a késői kelés miatt fel a Pieckyn Sucha Beláisg és Sokolon keresztül vissza. itt ugye a létra és az imbolygó farönkök voltak a zavaróak.
ezt az útvonalat kihagynám legközelebb a veszély miatt, viszont a gyengébb népszerűsége miatt a természet érintetlen. rengeteg édett madarat láttunk tök közelről. az út természetesen nagyon szép.
és el tudom képzelni, mennyi minden van még ott.
ennyi

üdv

Fatboy

Előzmény: baluzoli (76)
kalenda Creative Commons License 2003.07.01 0 0 77
Pár szót a szlovákok magyarellenességéről.
Nekem vállalkozásom van ott, hét éve óta
minden héten járok arra, van hogy többször is egy
héten, de még soha - ezt így higgye el mindenki,
soha - semmi bajom nem volt abból, hogy magyar
vagyok. A rendőr ott is megbüntet, meg itthon is.
Itthon bánta már négy gumim egyszerre valami
jópofa legény vagányságát, ott meg még egy karcolás sem esett a kocsin. A nagyképű tahókat
ott sem szeretik, de ez független attól, hogy ki
a magyar.
Amióta ott is felütötte a fejét a magángazdaság,
a vállalkozók a vevőkből élnek. Megszűnt már a szoci. rendszerben néha tapasztalt vendéglői rendszer, amikor lassabban szolgálták ki a magyarul rendelőket. Most már a tulajnak mindegy,
ki kajál nála, csak csengesse ki a lóvét, aztán
lehet szlovák, magyar, kínai vagy akárki.
És megköveteli az alkalmazottaktól is.
Valaki említette a füleki példát. Nos, minden
füleki boltban a nagy számok törvénye szerint
magyarul köszönnek az embernek, ha bemegy, s csak
akkor váltalan szlovákra, ha mind az eladó, mind
a vevő szlovák.
Egyébként a szlovákok kedves emberek, északon
sem gyűlölik a magyarokat, és külön jól veszik,
ha pár szót szlovákul gügyögsz nekik. Ez pedig
a nyelvzseni magyaroktól is elvárható.

baluzoli Creative Commons License 2003.06.30 0 0 76
Hi Fatboy! Örülök, hogy éppségben +érkeztél. Az izomláz természetes dolog, nekem is szokott lenni. A túráid útvonalát pontosan nem tudtam betájolni, de naggyából képben vagyok. A vasárnapi gondolom Piecky túra volt. A szombatin hol mentetek le a Hernádhoz, hogy ilyen hosszúra sikerült?
Előzmény: Fatboy Slim (75)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.06.30 0 0 75
Üdv néktek, barátim!

az éjjel érkeztünk haza.
előljáróban annyit, hogy óriási izomlázam van és fáj minden izületem.
pogromok:
péntek: érkezés + Dobsina: Ladova jaskina (jégbarlang) megfigyelése
szombat: indulás Podlesokról felfelé Sucha Beláig (talán piros út). csodálatos út, főleg felfelé. visszafel hegygerincen át Hernádáttörés/érkezés este f 9-re (!!!) Podlesokra.
vásárnap: Pila-Sucha Bela-Pila. több, mit kalandos út!!! az első létra (kb. 15 méter magas) miatt nem ajánlom a tériszonyosoknak, de igazából senkinek. az út tényleg veszélyes. a létrák elhanyagoltak egy kicsit. se korlát, se semmi mellettük. a lábam egy kicsit beleremegett.
egyenlőre ennyit címszavakban

Fat

baluzoli Creative Commons License 2003.06.27 0 0 74
Szia Zivos! Valami rémlik a fahídról, de nem tudok róla közelebbit. Arra emlékszem, hogy az út Sokol felöli oldaláról elküldtek, így a másik oldalon parkoltunk több más autó társaságában.
Előzmény: Zivos (68)
baluzoli Creative Commons License 2003.06.27 0 0 73
Szia! Nyugodtan javasoljad a többieknek, látványos felfelé, a piros nem annyira, erdei séta.Fél nap alatt lazán végig járjátok.
Előzmény: sandinista (72)
sandinista Creative Commons License 2003.06.26 0 0 72
Köszi szépen. Talán erről a szorosról találni a legkevesebb információt a neten. Azon gondolkoztam, vajon csak azért mert kevesen látogatják (nem esik a Podlesok-Hernád áttörés-Cingov tengelyre), vagy azért mert nem valami látványos.
Ennyi biztatás nekem elég, hogy ezt javasoljam a többieknek, ez elég rövidnek néz ki ahhoz, hogy ne kelljen reggel túl korán kelni, és ne is tartson sötétedésig mire végigjárjuk.
A térkép alapján úgy nézem, hogy ha Pila-tól indulunk, akkora Velky Sokol és a Piecky közötti piros útvonalon, vissza tudunk jönni a kiindulási ponthoz.

"A Velky Sokolon 1X voltam, de úgylátom szerencsénk volt a vízállással."
Vagy nekünk nem.

Előzmény: baluzoli (64)
Zivos Creative Commons License 2003.06.26 0 0 71
Nem ismerjuk egymast. Matrica nem kell, amugy 600 Ft lenne. Eleg cselesek a kiirasok, ha vannak egyaltalan. Zvolen kornyeken En ramentem egy autopalyara Sliacig, de ott se az nem volt kiirva, hogy fizetni kell, se az hogy nem kell. A cseheknel a Brnoi korgyurun volt olyan kiiras, hogy ingyenes szakasz. Tisovec fele tuti nem kell, a foutat nem ismerem. Viamichelin.com -on nezd meg, es ha van autopalya, akkor ne kockaztass. Egy par kilometerert nem erdemes venni.
Előzmény: Fatboy Slim (70)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.06.26 0 0 70
Annyit tudnátok még mondani, hogy a podlesoki kempinghez vezető úton kötelező-e a matrica és hol lehet ilyet felmarkolni?

Fatboy Slim Creative Commons License 2003.06.26 0 0 69
OFF:
ismerjük egysmást netán? és honnan? én nemtom, ki vagy. igen, valóban fatboy vagyok, decsak a pocakom nagy.
ON:
holnap indulunk és nagyon izgatott vagyok.
Előzmény: Zivos (67)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!