Keresés

Részletes keresés

Gyurco78 Creative Commons License 2012.04.22 0 0 479

Ha a kémények közös tulajdonban vannak, és a közgyűlés 50%+1 szavazattal megszavazta, akkor kötelezhetnek rá. Ha nem voltál lakógyűlésen, ahol megszavazták nélküled, akkor így jártál.

 

Előzmény: Pijotr76 (478)
Pijotr76 Creative Commons License 2012.04.22 0 0 478

Ja még annyit,h.a 4. van a lakás és lapostető van felette.Szóval nem hinném,h.a max 3m kéménybélelés ennyibe kerülne.Kötelezhet a ház erre?

 

köszönöm mégegyszer.

Előzmény: Pijotr76 (477)
Pijotr76 Creative Commons License 2012.04.22 0 0 477

Sziasztok

 

Egy kérdésem lenne!

Most vennénk egy lakást.A kéményt/eket most bélelné ki a ház.Nem tudom,h.mint leendő új lakót,mi a dolgom ezzel!Nem vagyunk/lennénk rákötve a kéményre.Lakásonként 120000-150000 ft-ot akarnak elkérni.Szerintetetek reális ez?Mert ahogy én látom a neten az árakat,ez rengeteg.A 4. van a lakás.lehet,h.olcsóbb,ha saját magam csináltatom meg?

 

Köszönöm szépen a segítségeteket.

 

Üdv Peter

Gyurco78 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 476

Hát ha nem jut elég (z)oxigénhez, akkor indul be a CO termelés, amúgy a kéményseprők is azt szokták nézni cső-a-csőben rendszernél, hogy a külső csőben van-e valami abból, aminek a belső csőben kéne lenni.

Kalap, vagy nem kalap, nekem van, aztán mégsem fagy (vagy 5 méter a kémény). De volt itt, aki írta, hogy neki fagy, meg a FŐKÉTÜSZ oldalán is van pár kép, hogy jégcsapok lógnak belőle. A padláson levő részt meg be lehet tekerni gyapottal, ártani biztos nem fog.

 

Előzmény: croma (475)
croma Creative Commons License 2012.03.29 0 0 475

Köszi a válaszokat! Hát azt nem tudom, hogy mennyi CO keletkezik. A mi gázszerelőnk mesélt egy esetet, hogy bélelés után be akarták indítani a turbós kazánt, aztánt felpörgött a ventillátor és leállt. Valami elfordult a kémyény tetejében, és sok CO-t szívott vissza, így mondta. De ha nincs is benne sok CO, mindenestre oxigén az tuti nem sok van benne, vagyis nem jó a kazánnak, ha visszaszívja az égésterméket kürtőben.

 

Ez a kell-e kalap vagy nem kell-e kalap is érdekes téma. Nekünk például nincs kalap, hanem egy madárrács helyette.

Előzmény: Gyurco78 (474)
Gyurco78 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 474

CO az azért nem sok juthat ki rajta, mert az azt jelenti, hogy szar az égés...CO2 meg víz, ami főként keletkezik a földgáz elégetésekor.

Előzmény: croma (469)
Zöldár Creative Commons License 2012.03.29 0 0 473

 Ja hogy neked cső a csőben van. Hát ha beszívja,  az visszakerül a kazánba és akkor majd elég. A CO -gáz egy éghető anyag.

 Korábban a városigáz egyik fő komponense volt. Ezt használták az öngyilkosok.

 Mai öngyilkosok ugyanezt probálják a földgázzal.  Néha sikerül, de az öngyilkosságuk mellék terméke egy gázrobbanás,  50 - 100 millás kárral.

 Inkább a Dunába ugranának.

Előzmény: croma (471)
Zöldár Creative Commons License 2012.03.29 0 0 472

 Nos erről az elfagyásról jut eszembe :

 

 Pár napja fejeztek be egy bélelést a József krt.  út 41 .-ben.

 Ott meg nem tettek kalapot a tetejére. Rákérdeztem miért,  hát mondták akkor elfagyhat. Nekem viszont ugyanebben a házban tettek kalapot a tetejére kb. fél éve ,  pedig nem is kértem.

Előzmény: croma (471)
croma Creative Commons License 2012.03.29 0 0 471

Köszi a választ! Még nem volt vizsgálat, előzetes egyeztetés alapján az merült fel, hogy túl hosszú. Ezt eléggé furcsáltam, mert szerintem is minimális kilógás van megadva, többet lóghat ki. Majd lemérem, hogy pontosan mennyi, de kb. 20 cm körül van nekünk is. Azt volt a kéményvizsgáló érve, hogy elfagyhat. De ezt nem értem, egy alucső, amin levegő áramlik ki, az hogy fagy el? Esetleg a benne lévő pára ráfagy a peremre, és eldugithatja? Az befagyás is lenne, nem elfagyás. A mi rendszerünkben 122 fokos a kazán egésterméke, és kb 4.5 métert megy a kéményben.

 

A CO visszaszívást csak úgy gondolom. Ha egy szintben lenne a kürtő végével, ott azért belekeveredne a kiáramló CO a beszívott levegőbe, nem?

Előzmény: Zöldár (470)
Zöldár Creative Commons License 2012.03.29 0 0 470

 Olyan 20 cm kb. elég.  Legalább is ennyit szoktak, szerintem akár 10 cm is megfelel - habár egy nagy hónál lehet gubanc.

De majd megmondja a kéményseprő, aki véleményezi a bélelő munkáját. Amennyiben kevésnek talaálja a bélelő meghosszabítja. Addig ne fizes neki semmit, amig olyan papírt nem ad hogy azon ez szerepel  _ megfelel.  Ez  a sok felesleges szöveg között kell, hogy legyen.

 És CO -t miért szívna vajon vissza ??

Előzmény: croma (469)
croma Creative Commons License 2012.03.28 0 0 469

Sziasztok! Visszaolvasgattam pár oldalt, de nem találtam választ a kérdésemre. Tudja esetleg valaki, hogy turbós kéménynél az égéstermék kivezető csőnek mennyire kell kilógnia a kürtőből? Van valamilyen tól-ig határ? Nyilván valamennyire ki kell lógnia, hogy ne szívjon vissza CO-t, de ez mennyi minimum-maximum?

 

Előre is köszönöm!

Kiss45 Creative Commons License 2012.03.28 0 0 468

Másoknak is van ilyen szellőző a házon belül a kéményen?

Kiss45 Creative Commons License 2012.03.28 0 0 467

A mostani ÉTI 25-ös kazánunkat fogjuk cserélni kondenzációsra, ez miatt béleltetni kell.

Kértem több helyről árajánlatot.

 

Az egyik kéményes mondott valami furcsát, amit azóta sem értek.
Azt mondta, hogy ki kell cserélni a koromzsák ajtót (pedig szép új, rozsdamentes acélból készült van, nemrég lett cserélve.) - és egy "lukacsos" fedelet kell majd rakni rá, hogy kapjon levegőt a kémény.
Ezt nagyon nem értem!
Direkt azért vettem zárt égésterű kazánt, hogy ne jöhessen ki sehonnan égéstermék.
Most pedig a kéményes lukacsos koromzsák ajtót akar felszerelni a kéményre?

Pedig tetszett volna az ajánlata, ő tűnt a legkorrektebbnek.
De én nagyon nem szeretném, ha a kéményem belülről szívná a levegőt.
Mondtam is ezt neki, de őszerinte ez így kötelező.

Pedig a többiek nem mondtak semmi ilyesmit.
Vagy lehet, hogy ők is így csinálnák, csak ők ezt nem mondták?

 

 

dinsdale_ Creative Commons License 2012.03.24 0 0 464

Sajnos van még valami...

 

A párom egy gyenge pillanatában felhívta a pesti kéményseprő vállalatot. Azért tette, hogy utólag az engedélyezést le papíroztassa.

 

Ekkor javasolták az egyedi kéményvizsgálatot. Na most a párom ezt, mivel tele volt a büntetéstől a nadrág, megrendelte. Sajnos a megrendeléshez adatainkat is leadta.

 

Köszönhetően neked tisztult a kép, megnyugodott. Így viszont ezt az egyedi kéményvizsgálatot jó lenne elkerülni.

 

Lemondható. CSak mivel az előzmények ismertek, jöhetnek hivatalból is.

 

Hogy célszerű ezt lemondani, hogy utána hivatalból ne jöjjenek?

 

 

dinsdale_ Creative Commons License 2012.03.24 0 0 461

Ja és még valami. Elmarasztalhatnak azért, mert az új cserépkályha üzembe helyezését nem engedélyeztettem?

dinsdale_ Creative Commons License 2012.03.24 0 0 460

Köszi a választ.

 

A kémény természetesen jó állapotban van. A béleléssel foglalkozó vállalkozsó azt állította, hogy jó munka volt attól, aki építette annó.

 

Mit értesz azon, hogy a cserépkályáhát úgy használom, ahogy kell? Kizárólag fa megy bele, gázolajat, diót, kukoricacsutkát és egyéb hasonló nyalánkságokat nem látott a kályha.

 

A nedves fa használatát is igyekszem kerülni, ettől függetlenül előfordult, hogy került bele.

Előzmény: Törölt nick (459)
dinsdale_ Creative Commons License 2012.03.24 0 0 458

Sziasztok!

 

Segítségre van szükségem. 2002-ben átadott házat vettünk meg 2011-ben, ahol a nappaliban egy öntöttvas kandalló volt a kéményre rákötve. A ház legalább 3 évig üresen állt, a kémény addig használaton kívülinek volt minősítve.

 

Nos erre a kéményre 2011-ben mi rákötöttünk egy cserépkályhát. Fogalmam sem volt, hogy ezt előzetesen engedélyezni kell.

 

Előre menekülvén beszéltünk a Magyar Kéménnyel, akik előzetes kéményvizsgálatot javasoltak. Amihez viszont a kémény hő- és áramlástechnikai méretezését, valamint kivitelezői nyilatkozatot kértek a kályhás részéről.

 

Erre kerestünk szakembert. Na ez a szakember egyből cuppant a témára, hogy az egyedi kéményvizsgálat során a kémény bélelését fogják előírni, és érdemes elébe menni a dolgonak.

 

A cserépkályha fatüzelésű, törvényi/rendeleti előírás, hogy béleltetnünk kell? Nem csak a munka költsége, hanem a rombolás (tavaly festettünk ki), amivel jár aggasztó.

 

ELőre köszi a válaszaitokat.

 

  

Gyurco78 Creative Commons License 2012.02.22 0 0 457

Én szerintem ha a sorellenőrzésnél a kéménysprő rendben talál mindent, akkor ez csak felesleges pánikkeltés.

Előzmény: merQree (452)
Émile Creative Commons License 2012.02.13 0 0 456

  "Hatalmas lóvék vannak a háttérben, az a nagy büdös helyzet."

 

 

 

 Bizony bizony a kéményseprők és a bélelők egy maffia szerü szervezetet alkotnak. Kis hazudozásért  lódításért nem mennek a szomszédba.

 Persze vannak CO balesetek, de azok töredéke csak a kéményhibából adódó. Mert mi köze a kéményhez egy olyan balesetnek amikor nem teszik vissza a füstcsövet ?, vagy miköze a kéménynek amikor a gáztűzhellyel fűtenek és elfogy az oxigén. ?

 Semmi !!

 Sőt az  kéménylobbi még a mustgáz balesetnél  is a a kémény állapotáról rinyált.

 Pedig ott CO2 mérgezésről van szó és az a pincében történik. De nekik nem ez a lényeg, hanem hogy az ő létjogosultségukat senki se kérdőjelezze meg.

Előzmény: Törölt nick (455)
merQree Creative Commons License 2012.02.13 0 0 454

Amit első körben leszűrtem a hozzászólásodból:

"hagyományos" kombikazánnak nem feltétele a bélelt kémény, így ha mindenkinek el tudjuk érni, hogy vegyen egy új kombikazánt, és falazza be a gyűjtőkéményt, akkor nem kell bélelni.

 

Mi a második lakunk, nekünk csak kombi kazánunk van, a gyűjtőkémény nyílását megszűntettük.

 

Az első lépést én is a ház szigetelésében látom, addig felesleges kondenzációsban gondolkozni. Az a baj, hogy a20 lakásból egyedül vagyok, a tobbieket sajnos nagyon könnyű megetetni, főleg a marketinggel, hogy a kondenzációs kazán hatásfoka 104%. Szóval egyedül vagyok gyakorlatilag a kozosség és a közös képviselő ellen.

Amiket a kondenzációs kazánokról tudok, annak az a lényege, hogy a deltaT minél kisebb legyen. Avval próbálom még meggyőzni a T. lakókat, hogy hiába a kondenzációs kazán, ha a radiátorba 60-65 fokos vizet küldenek, attól még nem fog kevesebb gázt fogyasztani csak azért, mert kondenzációs. Bár ez utóbbi mondatom szerintem hatalmas blődség, de alapvetően arra akarom kihegyezni, hogy a gázszámla nem fog oly' mértékben csökkenni, hogy 3-4 éven belül meghozza a "kondenzációs" felárat.

 

Arról nem beszélve, hogy az épületből dől kifelé a hő, mint már írtam, a régi kivitel miatt.

 

Volt próbálkozás a szigetelésre is, de 5-6 cm-es szigetelésekről beszélgetnek, az meg annyit ér, mint halott hasán a vizes borogatás.

Előzmény: Dunit (453)
Dunit Creative Commons License 2012.02.13 0 0 453

 Hát Téged / Titeket nagyon megvezettek.

 

 A kémény bélelés egy élettartam nővelő kiegészítő  dolog.

 

 "hogy "kötelező a 2008 előtt épített kéményeket bélelni", de hát ő csak magának akar munkát ezzel a "marketinggel".

 

  Talán a  2008 után építetteket kell bélelni.

 Tény , hogy már vagy 15  éve új kéményeket már csak bélelve lehet kialakítani,

 A kondenzációs és a turbós kazánokhoz viszont valóban kell a bélelés. De egy sima kombikazánhoz egyáltalán nem.

 Hanyadik emeleten laktok. ? Ha  felettetek még van lakás,  akkor ki lehet kényszeríteni, de ha a legfelsőn, akkor álnok /mohó pénszerzési mód annak a részéről,  aki ezt szorgalmazza.

 Természetesen ha a kémény elhasználódik akkor fel kell újítani, de azt nem holmi közösképviselő mondja/határozza meg.

 

 

 Vagy lehet ő is benne van a buliban - pénzt akar keresni.

 

 Más : a kondenzációs kazán beruházása pedig minden esetben megéri - mármint akkor amikor a meglévő kazán cserére szorul és akkor a bélelés tényleg nem megúszható.

 De mondjad a közös képviselőnek , hogy a ház szigetelésének a megvalósításán ügyködjön és ne összejátcva holmi kéményseprőkkel  bélelőkkel a bélelést szorgalmazza .

 

 Tipikus maffia összefonódás  ez a jelenség.

Előzmény: merQree (452)
merQree Creative Commons License 2012.02.12 0 0 452

1982ben épült az öt szintes társasház, amelyben lakunk.

Minden lakásban a fürdőszobában van kialakítva a kéménycsatlakozás a melegvizet előállító "kazánhoz", míg a fűtővizet egy másik kazán állítja elő.

Sajnos többet nem tudok a házról, de most megjelent a közös képviselő, hogy SOS ki kell bélelni a kéményeket.

A mi lakásunkban kombi kazán lett beüzemeltetve a felújításkor (2004), és a kéményseprő is átvette, és jegyzőkönyvezte, hogy a fürdőszobait, "befalaztuk".

Nem találom a rendeletet/előírást, ami miatt a - szerintem - "ügybuzgó" közös képviselő kitalálhatta.

Már volt egy közgyűlés ez miatt, de állítólag a következő alkalommal már "szakember" is részt vesz. A lakótársak már kondenzációs kazánban gondolkoznak, holott meglátásom szerint, ameddig nincs legalább 12 cm-es "izmos" szigeteléssel ellátva a ház, addig teljesen felesleges a fejlesztés.

 

Ami a kérdésem: ki milyen rendeletről tud, ami előírja a kémények bélelését. Olyan kéménybéleléssel foglalkozó céget találtam, ami azt írja, hogy "kötelező a 2008 előtt épített kéményeket bélelni", de hát ő csak magának akar munkát ezzel a "marketinggel".

SolnesMM Creative Commons License 2012.01.22 0 0 451

 Akkor kibontják az elhúzásnál.

A pech az, ha a szomszédnál megy keresztül  az elhúzott rész!

Előzmény: vizgazfutes (448)
SolnesMM Creative Commons License 2012.01.22 0 0 450

 Bizony mint már mondták/írták is, a szétválasztott rendszer többet tud, majd 30 m  amit a ventillátor le tud győzni - persze a könyökök hosszát ebből leveszed. Az a nyomorult levegő ami az égéshez kell oldalt bárhol behozható a kazánhoz.

 Nálam is volt elhúzás, probléma semmi sem volt ezzel kapcsolatbab. Sirál acélcsövet húztak be, nem tartott 10 percnél tovább.

Előzmény: Törölt nick (444)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.01.20 0 0 449

Én azt javaslom, hogy NE PRÓBÁLD MEG !

Nekem az ovál 150-es is megszorult valahol a koszorú környékén !

5 kg-os kalapáccsal tudtam továbbhaladásra bírni!

Volr egy jó rossz félóra amíg azon morfongíroztam, fogy miafaxért keztem ebbe bele !  :-))

innem vettem

http://www.femkemeny.hu/hu/dokumetumok.html

 

140x 200 a kémény,

- az ovál 150 az 120x180mm

- a 160-as az 128 x 192 mm

A 160-nál 4-4mm maradna mindkét oldalon !

Nagyon necces !!

Előzmény: trabata (447)
vizgazfutes Creative Commons License 2012.01.20 0 0 448

Tudja, általában ez esetben spiro csövet szoktak ledugni a drága kéményesek :)Bár, 1m-es elhúzást még avval sem biztos, hogy tudnak csinálni :s

 

Ellenben joevagyok felvetése (sokkal) jobb ötlet, mármint a szétválasztott rendszerű füstgáz elvezetés, ez esetben a készülék is többet tud, mint koaxiális elvezetésben....

Előzmény: Törölt nick (444)
trabata Creative Commons License 2012.01.20 0 0 447

Kedves joevagyok68!

 

Köszönöm a választ, megnyugtató. Közben megpróbáljuk a 160-s ovál csövet, ha befér, akkor bőven elég a házhoz, de válaszod alapján a 150-s is elég lenne!

Előzmény: joevagyok68 (445)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.01.19 0 0 446

Fontos  cső-a-csőben legyen?

Nem lehet, hogy a füstgáz megy a jelenlegi kéményben, béléscsőben

A légellátás pedig az oldalfalról történik  ?

 

Előzmény: Törölt nick (444)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.01.19 0 0 445

Olyan van nekünk is.

14x20 volt, ovál 150-el lett bélelve. (10méter magas)

DC22S atmos van rákotve, annak 150-es a füstcsöve.

Szerintem még nagy is a huzat

Szerintem minden olyan kazánt ráköthetsz aminek 150-es (vagy kisebb ) a füstcsöve.

Pl a celsius 27kw-osának csak 130-as a füstcsöve!

Előzmény: trabata (443)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.19 0 0 444

Hi!

 

Érdeklődnék, hogy turbós kazánhoz lehet e olyan kénényt bekötni, amibe van egy kis elhúzás ?

Nem függőleges egy kb 1m-el alul el van huzva oldalra. CSő a csőben rendszert ez tudna ?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!