Keresés

Részletes keresés

Tu - Ja Creative Commons License 2008.06.23 0 0 205

Szia cili111!

 

Nekem eddig sohasem okozott gondot a fűtés, az viszont igaz, hogy figyelni kell mikor-mennyi fát teszek rá. Régen eleink a sparheltben is ugyanígy tüzeltek és milyen franko kaják készültek.

A beton fedlap gyártása pedig pofon egyszerű. Készíteni kell egy olyan oldalmagasságú fakeretet amilyen vastagra akarjuk a betont. Egy vízszintes helyre fóliát kell teríteni, arra a fakeret és mehet bele a beton. Nemárt betonvasból előre hálót készíteni amit a betonba kell tenni úgy, hogy öntesz egy réteg betont aztán a betonvasháló majd megint beton. Ezt lehet több rétegben is ismételni. A tetejét elsimítod és napközben több esetben locsolod. Ne legyen a tűző napon mert megég a beton és akkor szétporlik. Hát csak ennyi a fedlap. Az enyémnél annyival megtoldottam a mutatványt, hogy az egésznek az alja vaslemezzel van borítva, a kör alakú lyukak oldalfalával egyetemben. Így nem a betont éri közvetlenül a láng.

 

Üdv.

Tu-Ja

Előzmény: cili111 (203)
cili111 Creative Commons License 2008.06.23 0 0 204

Aztán itt van a téliesítés. Nincs lehetőségem fedett, védett helyre építeni a tűzrakót, ezért esővel, hóval és faggyal kell számolni. Valószínűleg a samott sem bírja a vizet - ahogy az agyag sem -, de semmiképpen sem fagyálló. A klinker igen.

A habarcsnak, a betonozásnak inkább fagyállónak kellene lennie, mint hőállónak?

Jó megoldásnak tűnik, hogyha a külső burkolatot és az alapot fagyállóra készítem, a belső tűztér-részt hőállóra és gondoskodom a felső nyílás lefedéséről. Ez azért is jó, mert nemcsak a víz nem jut be a belsejébe, hanem a szél sem fújja szét a hamut, ha nem tisztítom ki azonnal használat után...

Üdv!

cili111 Creative Commons License 2008.06.22 0 0 203

Nem rossz a fórumtársad tűzhelye sem, bár a két kép nem ugyanarról készült... viszont már készen van, az enyém még csak terv.

Azon is gondolkodom, hogy egy fix magasság a rostély és a sütő között - mint pl. a te esetedben - nem okoz gondot? Más a hőleadás égő fahasábok esetében és más parázsnál. Vagyis lehet, hogy "túlsüt", amig ég a tűz, és lehet, hogy nem elég meleg, ha már csak parázs van. Jól kell megválasztani a sütés idejét...

A klinker téglát amiatt gondoltam felülre, mert ugyanolyan tűzálló, mint a samott - ha jól gondolom. És ott bizony lángok vannak!

A kézégetés ellen tényleg a lefedéssel és hátsó kéménynyílással lehetne védekezni. De én nem tudok ilyen betonfedőt gyártani, vaslemez meg nem igazán jó - szétég. Töröm a fejem.

Üdv!

Előzmény: Tu - Ja (200)
ZsuR Creative Commons License 2008.06.22 0 0 202
Nagyon megerte, pontos preciz munkank latszik. . .elkapkosdi akarki tudja :)).
Előzmény: Tu - Ja (201)
Tu - Ja Creative Commons License 2008.06.22 0 0 201

Kössz az elismerést, igyekeztem jól megcsinálni!

Be is tartott egy darabig míg minden darabot a helyére tettem, megkovácsoltam, hegesztettem, stb.

 

 

Előzmény: ZsuR (199)
Tu - Ja Creative Commons License 2008.06.22 0 0 200

Tök jól néz ki a rajz alapján!

Úgy gondolom pont jó lesz a magassága is. A füst és a forró levegő ill. adott esetben a lángok is bizony pont a kezed alá mennek. Nem lehet ennek az építménynek felül oldalt kialakítani egy nyílást ahol eltávozik a füst? Persze akkor a tetejét teljesen le kell fedni.

Az én tárcsáimon nincs semmiféle láb hiszen közvetlenül a kerek betonnyílásokra teszem. Olyan jól zárnak, hogy még csak véletlenül semi juthat ki mellette láng vagy füst.

Felteszem neked egy másik fórumozó társam sütőjét ami felépítésében nagyon hasonlít az általad tervezettre.

Ha a falakat később leburkolod terméskővel akkor felesleges kiadás a klinker tégla, teljesen megfelel a normál kisméretű is.

Gratulálok a rostélyhoz, ezzel nem lesz gondod az tuti!

 

Ja és van egy másik topik a Fórumon ami kemencék építésével foglalkozik, ha valakit érdekel itt nagyon sok hozzászólás van már.

Fórum>>Életmód>>Házépítés, lakásügyek>>Kemenceépítés-Kenyér, Pizza,Lángos

 

Üdv.

Tu-Ja

Előzmény: cili111 (198)
ZsuR Creative Commons License 2008.06.22 0 0 199
Nagyon tetszik a kemence ajtod. . .igazi! :))

Nagyon jo lenne egy "blog" errol az egesz folyamatrol - biztos mast is erdekelne nem csak engem.

Előzmény: Tu - Ja (196)
cili111 Creative Commons License 2008.06.22 0 0 198
Valahogy így.
cili111 Creative Commons License 2008.06.22 0 0 197

Szia Tu-Ja!

Köszönöm a felajánlott segítségedet.

A rostély kérdés megoldódott: "vastelepen" vásároltam 3 db 59x16x3 cm-es kazánrostélyt. Kicsit drága volt, de örökös lesz és nincs vele további gond, mint pl. a betonvassal. Jól is néz ki. Az alapot meglévő 50x20x12 cm-es Leier-falazóelemekből fogom összebetonozni. Ez a hamutér alja, és mintegy 10 cm-re "kiáll" a földből, hogy a hamut lapátra vagy tálcára lehessen húzni. Erre normál téglából 25-30 cm magas keretet húzok, egyik oldalon a hamuzónyílással, amely ajtóval (?) vagy valamilyen lemezzel takarható - ez szabályozza a tűz intenzitását. A téglafalra kerül a rostély, tehát 35-40 cm magasságba, amit körbefalazok álló klinkertéglával négy oldalon - valamilyen tűzűlló habarccsal. Ezzel kb. 60-65 cm magas lesz az építmény. Felül egy kb. 60x60 cm-es négyzet alakú, 5x5-ös szögvasból készült "abronccsal" megtámogatom a klinkertéglát, erre lehet hegeszteni a tárcsa különböző (két) magasságban elhelyezkedő tartóját, a bogrács állványt stb. Ha még lesz energiám, kívül beburkolom az egészet a szintén meglévő terméskövekkel.

Csak fatüzelésben gondolkodom, bár bográcsfőzés esetén kényelmesebb a gáz.

A tárcsára csak fület tetetek, mivel a tüzhelyen lesz tartója, a földön megáll, nem borul. A tiednek sincs lába...

Az aggaszt, hogy mivel nincs kémény, a felső négyszögletes nyílás szabadon maradó részein - amit nem fed le a tárcsa - nem lesz túl forró a levegő? Sütés közben égeti a kezem? Nem kellene nagyobb szabad nyílást hagyni, ahol eltávozhat a füst anélkül, hogy megzavarná a kezelést? A te tűzhelyed zárt, ez meg nemigen...

Várom a véleményedet - és persze másokét is, örömmel.

Üdv: cili

Előzmény: Tu - Ja (190)
Tu - Ja Creative Commons License 2008.06.22 0 0 196

Szia ZsuR!

 

Hát amikor jó az idő akkor bizony a hétvégi kaják nagyrészt itt készülnek.

Ez a köves szitu még nem jutott eszembe, de előfordulhat, hogy egyszer kipróbálom.

Bár nem tudom milyen fajta kövön lehetne sütni.

Amúgy kenyeret, kuglófot, lekváros buktát valamint pogácsát, pizzát és egyéb igen finom dolgot sokszor sütöttünk már a kemencénkben. Az utolsónak feltett képemen éppen a kemence eleje látszik az ajtóval. Együtt épült a kemence a tűzhellyel.

 

A kemencém és sütőm építésének folyamatát nagyon sok fotóval dokumentáltam,

amiből egy válogatást feltettem a "kemencebence.hu" oldalra. Ott megtekintheted, de ha van kérdésed arra is szívesen válaszolok.

 

Üdv.

Tu-Ja

Előzmény: ZsuR (192)
ZsuR Creative Commons License 2008.06.22 0 0 195
. . es mit talaltam - de ez mar tenyleg nem femtarcsa. . .


Hogyan lehet hazilag epiteni? tandoori kemencet. . .
Előzmény: ZsuR (194)
ZsuR Creative Commons License 2008.06.22 0 0 194
Előzmény: ZsuR (193)
ZsuR Creative Commons License 2008.06.22 0 0 193
Ez egy tandoori suto, milyen finomakat sutnek benne!!! Kesz muveszet!


Előzmény: ZsuR (192)
ZsuR Creative Commons License 2008.06.22 0 0 192
En egy kemecet szeretnek de miota. . .

Viszont . . .ha ezt a csodalatos igy megepitetted. . .lehet az egyik lukra egy kovet rakni, es azon sutni, nem? Egy eredeti lapos kenyeret, amit nem sutoben hanem kovon szoktak sutni. Gondoltal ra?

Előzmény: Tu - Ja (190)
ZsuR Creative Commons License 2008.06.22 0 0 191
Nektek nem is kell bennt a lakasban fozni!!!
Előzmény: Tu - Ja (188)
Tu - Ja Creative Commons License 2008.06.22 0 0 190

Szia!

 

Pár kérdésedre tudok válaszolni, ha elfogadod tőlem.

Én- mint az általam felrakott képek is mutatják- normál kisméretű téglából építettem a sütőt. A tűzteret mindenhol kikentem samottos habarccsal ami tűz állóvá teszi a belső felületet. Ráadásul nem is olyan drága mintha samott téglából falaztam volna. Szerintem a 8-as 10-es betonvas teljesen megfelel a rácsnak, de ha valahol hozzájutsz egy régi kályha öntöttvas rácsához annál biztosan nem tudsz jobbat csinálni. Egyébként ahol nem éri láng a falat nyugodtan rakhatod normál cementes habarcsba.

Én úgy oldottam meg a sütőmet, hogy tudok benne fával is tüzelni vagy  gázégőt berakni, amit egyébként nem szoktam, mert sokkal drágább mint a fa. Elöl is van egy ajtó ahol a fával tüzelek és hátra is tettem egyet amin a gázégőt lehet betenni. Amiatt csináltam így, hogy a gázégő és a palack ne legyen útban sütés közben.

Bográcsozni ugyanolyan könnyedén tudok rajta mint tárcsán sütni. Igaz ehhez kellett öntenek egy 80mm vastag duplán vasalt betonlapot. A közepéből kihagytam két 400mm átmérőjű kör alakú részt és ezzel fedtem le az előzőleg felfalazott és belülről tűzállóvá tett tűzteret. A betonozás során a fedlap két sarkába egy-egy 3/4"-os vascsődarabot erősítettem, ebbe lehet most a bográcstartó lábát beleszúrni.

 

Ha tudok szívesen válaszolok egyéb kérdésedre is.

 

Üdv.

Tu-Ja 

Előzmény: cili111 (168)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.21 0 0 189
Az M7es mellett levo metroban lattam femtarcsat nem is olyan dragan. Eleg massziv anyagnak tunt...
Tu - Ja Creative Commons License 2008.06.20 0 0 188
Tu - Ja Creative Commons License 2008.06.20 0 0 187

Sziasztok !

 

Végigolvasva az összes eddigi hozzászólást úgy gondoltam talán az én sütögetőm is elfér itt a többi mellett.

Én mát évek óta sütögetek tárcsán, de csak tavaly nyáron építettem magamnak és szeretteimnek egy kicsit komolyabb sütő-főző komplexumot.

 

Mindenkinek kívánok nagyon finom kajákat és jó étvágyat!

 

Az utolsó kép a jelenlegi állapotot tükrözi.

 

Üdv.

Tu-Ja

sajtmedve Creative Commons License 2008.06.20 0 0 186
ok, ma már otthon leszek (vége a hétnek) és lefotózom.
SM
Előzmény: cili111 (185)
cili111 Creative Commons License 2008.06.18 0 0 185

Szia SM!

Várom a képeket, ha majd ráérsz...

b.org@chello.hu

Üdv: cili

Előzmény: sajtmedve (174)
odree Creative Commons License 2008.06.18 0 0 184
Kulináris kostológia!Nagyon szépen köszönöm az infókat várom a következő adagot is!!:):)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2008.06.17 0 0 183

Szia Odree, Szia Madikar!

 

Nem maradtatok válasz nélkül, priviben ment!

Üdv.: kulináris

tantoknife Creative Commons License 2008.06.17 0 0 182
Hello
Én is szereztem egyet, de nem profi kivitelben, hanem házilag hegesztett megoldást .... hát elég szenvedős volt a behegesztése, mivel a profi tárcsa anyaga ...hm ...nem szereti az egyszerű hegesztőpálcát ..... na mindegy .... aki az elején kezdi, és nincs profi hegesztő műhelye, akkor vegyen egyből
kész tárcsát, ne szarozzon.....
ja ...és rohadt finom benne minden ....leginkább a gomba nagy darabokra vágva ..... meg nedvesebb húsok .... pl. tarja .....
Tanto
sajtmedve Creative Commons License 2008.06.17 0 0 181
Az a pest környéki cím lehetett ÜRÖM (É felé Óbuda után), az urat Murányi-nak hívják és a link: rainbow.shp.hu

Én legalábbis tőle vettem. Van több méret.
Sajtmedve
Előzmény: madikar (179)
odree Creative Commons License 2008.06.17 0 0 180
Sziasztok a segytségeteket szeretném kérni!
Nagyon sürgős lenne hogy Dunaújváros környékén hol lehetne beszerezni egy borona tárcsát?Ha vki esetleg nem akarja ide megírni akkor :odree@lutri.hu
Hétvégére szeretnénk csapni egy kisebb bulit amin tárcsázni szeretnénk!
Légyszi segítsetek!!!!Előre is köszönöm!
Odree
madikar Creative Commons License 2008.06.17 0 0 179

Szia!

 

Megírnád nekem is, hogy hol szerezted be a sütőt?

Tavaly már majdnem sikerült egyet vennünk, valahol Pest környékén volta cím, de elmaradt, most viszont hiába keresem a neten nem találom a címet... :-(

Előre is köszönöm!!!

Előzmény: kulináris kóstológia (176)
ZsuR Creative Commons License 2008.06.16 0 0 178
Miert em teszed ide be a kepeket -engem is nagyon erdekel a tuzhely!!!

Vagy. . .kuldenel nekem is kepeket? Kerlek?
Előzmény: sajtmedve (174)
stefiadri Creative Commons License 2008.06.16 0 0 177

Nagyon örülök a sikernek! S hogy az idő is kegyes volt, külön öröm.

Egészségetekre! (Gondolom öblítve jóféle hazai fehérrel :-)))))))

Előzmény: kulináris kóstológia (176)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2008.06.15 0 0 176

:-)))

Jó vétel volt!

A parázs, füst, illat, a sülő ízek zamata dominált, ahogy vártam is! Nem csalódtam, 

s mindannyiónk örömének, ízlésének, étvágyának eleget tett fémtárcsánk.

Kulináris élményt jelentett a sütögetés, amely máris újabb alkalom kiválasztására ösztönöz . . . Az időjárás cseppmentesen felhős volt, a szabadtéri füstölgéshez igazán kegyébe fogadott!:-) 

Aki még mindezen tárcsás élmény lehetőségéből kimaradt, - de aktívan érdekli, - újoncként is szívből, jó ízléssel ajánlom! 

Megérte!

Előzmény: stefiadri (166)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!