Nekem eddig sohasem okozott gondot a fűtés, az viszont igaz, hogy figyelni kell mikor-mennyi fát teszek rá. Régen eleink a sparheltben is ugyanígy tüzeltek és milyen franko kaják készültek.
A beton fedlap gyártása pedig pofon egyszerű. Készíteni kell egy olyan oldalmagasságú fakeretet amilyen vastagra akarjuk a betont. Egy vízszintes helyre fóliát kell teríteni, arra a fakeret és mehet bele a beton. Nemárt betonvasból előre hálót készíteni amit a betonba kell tenni úgy, hogy öntesz egy réteg betont aztán a betonvasháló majd megint beton. Ezt lehet több rétegben is ismételni. A tetejét elsimítod és napközben több esetben locsolod. Ne legyen a tűző napon mert megég a beton és akkor szétporlik. Hát csak ennyi a fedlap. Az enyémnél annyival megtoldottam a mutatványt, hogy az egésznek az alja vaslemezzel van borítva, a kör alakú lyukak oldalfalával egyetemben. Így nem a betont éri közvetlenül a láng.
Aztán itt van a téliesítés. Nincs lehetőségem fedett, védett helyre építeni a tűzrakót, ezért esővel, hóval és faggyal kell számolni. Valószínűleg a samott sem bírja a vizet - ahogy az agyag sem -, de semmiképpen sem fagyálló. A klinker igen.
A habarcsnak, a betonozásnak inkább fagyállónak kellene lennie, mint hőállónak?
Jó megoldásnak tűnik, hogyha a külső burkolatot és az alapot fagyállóra készítem, a belső tűztér-részt hőállóra és gondoskodom a felső nyílás lefedéséről. Ez azért is jó, mert nemcsak a víz nem jut be a belsejébe, hanem a szél sem fújja szét a hamut, ha nem tisztítom ki azonnal használat után...
Nem rossz a fórumtársad tűzhelye sem, bár a két kép nem ugyanarról készült... viszont már készen van, az enyém még csak terv.
Azon is gondolkodom, hogy egy fix magasság a rostély és a sütő között - mint pl. a te esetedben - nem okoz gondot? Más a hőleadás égő fahasábok esetében és más parázsnál. Vagyis lehet, hogy "túlsüt", amig ég a tűz, és lehet, hogy nem elég meleg, ha már csak parázs van. Jól kell megválasztani a sütés idejét...
A klinker téglát amiatt gondoltam felülre, mert ugyanolyan tűzálló, mint a samott - ha jól gondolom. És ott bizony lángok vannak!
A kézégetés ellen tényleg a lefedéssel és hátsó kéménynyílással lehetne védekezni. De én nem tudok ilyen betonfedőt gyártani, vaslemez meg nem igazán jó - szétég. Töröm a fejem.
Úgy gondolom pont jó lesz a magassága is. A füst és a forró levegő ill. adott esetben a lángok is bizony pont a kezed alá mennek. Nem lehet ennek az építménynek felül oldalt kialakítani egy nyílást ahol eltávozik a füst? Persze akkor a tetejét teljesen le kell fedni.
Az én tárcsáimon nincs semmiféle láb hiszen közvetlenül a kerek betonnyílásokra teszem. Olyan jól zárnak, hogy még csak véletlenül semi juthat ki mellette láng vagy füst.
Felteszem neked egy másik fórumozó társam sütőjét ami felépítésében nagyon hasonlít az általad tervezettre.
Ha a falakat később leburkolod terméskővel akkor felesleges kiadás a klinker tégla, teljesen megfelel a normál kisméretű is.
Gratulálok a rostélyhoz, ezzel nem lesz gondod az tuti!
Ja és van egy másik topik a Fórumon ami kemencék építésével foglalkozik, ha valakit érdekel itt nagyon sok hozzászólás van már.
A rostély kérdés megoldódott: "vastelepen" vásároltam 3 db 59x16x3 cm-es kazánrostélyt. Kicsit drága volt, de örökös lesz és nincs vele további gond, mint pl. a betonvassal. Jól is néz ki. Az alapot meglévő 50x20x12 cm-es Leier-falazóelemekből fogom összebetonozni. Ez a hamutér alja, és mintegy 10 cm-re "kiáll" a földből, hogy a hamut lapátra vagy tálcára lehessen húzni. Erre normál téglából 25-30 cm magas keretet húzok, egyik oldalon a hamuzónyílással, amely ajtóval (?) vagy valamilyen lemezzel takarható - ez szabályozza a tűz intenzitását. A téglafalra kerül a rostély, tehát 35-40 cm magasságba, amit körbefalazok álló klinkertéglával négy oldalon - valamilyen tűzűlló habarccsal. Ezzel kb. 60-65 cm magas lesz az építmény. Felül egy kb. 60x60 cm-es négyzet alakú, 5x5-ös szögvasból készült "abronccsal" megtámogatom a klinkertéglát, erre lehet hegeszteni a tárcsa különböző (két) magasságban elhelyezkedő tartóját, a bogrács állványt stb. Ha még lesz energiám, kívül beburkolom az egészet a szintén meglévő terméskövekkel.
Csak fatüzelésben gondolkodom, bár bográcsfőzés esetén kényelmesebb a gáz.
A tárcsára csak fület tetetek, mivel a tüzhelyen lesz tartója, a földön megáll, nem borul. A tiednek sincs lába...
Az aggaszt, hogy mivel nincs kémény, a felső négyszögletes nyílás szabadon maradó részein - amit nem fed le a tárcsa - nem lesz túl forró a levegő? Sütés közben égeti a kezem? Nem kellene nagyobb szabad nyílást hagyni, ahol eltávozhat a füst anélkül, hogy megzavarná a kezelést? A te tűzhelyed zárt, ez meg nemigen...
Várom a véleményedet - és persze másokét is, örömmel.
Hát amikor jó az idő akkor bizony a hétvégi kaják nagyrészt itt készülnek.
Ez a köves szitu még nem jutott eszembe, de előfordulhat, hogy egyszer kipróbálom.
Bár nem tudom milyen fajta kövön lehetne sütni.
Amúgy kenyeret, kuglófot, lekváros buktát valamint pogácsát, pizzát és egyéb igen finom dolgot sokszor sütöttünk már a kemencénkben. Az utolsónak feltett képemen éppen a kemence eleje látszik az ajtóval. Együtt épült a kemence a tűzhellyel.
A kemencém és sütőm építésének folyamatát nagyon sok fotóval dokumentáltam,
amiből egy válogatást feltettem a "kemencebence.hu" oldalra. Ott megtekintheted, de ha van kérdésed arra is szívesen válaszolok.
Viszont . . .ha ezt a csodalatos igy megepitetted. . .lehet az egyik lukra egy kovet rakni, es azon sutni, nem? Egy eredeti lapos kenyeret, amit nem sutoben hanem kovon szoktak sutni. Gondoltal ra?
Pár kérdésedre tudok válaszolni, ha elfogadod tőlem.
Én- mint az általam felrakott képek is mutatják- normál kisméretű téglából építettem a sütőt. A tűzteret mindenhol kikentem samottos habarccsal ami tűz állóvá teszi a belső felületet. Ráadásul nem is olyan drága mintha samott téglából falaztam volna. Szerintem a 8-as 10-es betonvas teljesen megfelel a rácsnak, de ha valahol hozzájutsz egy régi kályha öntöttvas rácsához annál biztosan nem tudsz jobbat csinálni. Egyébként ahol nem éri láng a falat nyugodtan rakhatod normál cementes habarcsba.
Én úgy oldottam meg a sütőmet, hogy tudok benne fával is tüzelni vagy gázégőt berakni, amit egyébként nem szoktam, mert sokkal drágább mint a fa. Elöl is van egy ajtó ahol a fával tüzelek és hátra is tettem egyet amin a gázégőt lehet betenni. Amiatt csináltam így, hogy a gázégő és a palack ne legyen útban sütés közben.
Bográcsozni ugyanolyan könnyedén tudok rajta mint tárcsán sütni. Igaz ehhez kellett öntenek egy 80mm vastag duplán vasalt betonlapot. A közepéből kihagytam két 400mm átmérőjű kör alakú részt és ezzel fedtem le az előzőleg felfalazott és belülről tűzállóvá tett tűzteret. A betonozás során a fedlap két sarkába egy-egy 3/4"-os vascsődarabot erősítettem, ebbe lehet most a bográcstartó lábát beleszúrni.
Hello Én is szereztem egyet, de nem profi kivitelben, hanem házilag hegesztett megoldást .... hát elég szenvedős volt a behegesztése, mivel a profi tárcsa anyaga ...hm ...nem szereti az egyszerű hegesztőpálcát ..... na mindegy .... aki az elején kezdi, és nincs profi hegesztő műhelye, akkor vegyen egyből kész tárcsát, ne szarozzon..... ja ...és rohadt finom benne minden ....leginkább a gomba nagy darabokra vágva ..... meg nedvesebb húsok .... pl. tarja ..... Tanto
Sziasztok a segytségeteket szeretném kérni! Nagyon sürgős lenne hogy Dunaújváros környékén hol lehetne beszerezni egy borona tárcsát?Ha vki esetleg nem akarja ide megírni akkor :odree@lutri.hu Hétvégére szeretnénk csapni egy kisebb bulit amin tárcsázni szeretnénk! Légyszi segítsetek!!!!Előre is köszönöm! Odree
Tavaly már majdnem sikerült egyet vennünk, valahol Pest környékén volta cím, de elmaradt, most viszont hiába keresem a neten nem találom a címet... :-(
A parázs, füst, illat, a sülő ízek zamata dominált, ahogy vártam is! Nem csalódtam,
s mindannyiónk örömének, ízlésének, étvágyának eleget tett fémtárcsánk.
Kulináris élményt jelentett a sütögetés, amely máris újabb alkalom kiválasztására ösztönöz . . . Az időjárás cseppmentesen felhős volt, a szabadtéri füstölgéshez igazán kegyébe fogadott!:-)
Aki még mindezen tárcsás élmény lehetőségéből kimaradt, - de aktívan érdekli, - újoncként is szívből, jó ízléssel ajánlom!