Keresés

Részletes keresés

gavotte Creative Commons License 2013.09.13 0 0 386

Szia,

 

a hasnyálmirigy inkább görcsös mint szúró jellegű fájdalom és övszerű, hátba is sugározhat és tipikusan hanyattfekve, kiegyenesedve rosszabb. Volt, hogy napokig - észre sem vettem - hajlott háttal mászkáltam, mert úgy enyhült. UH csak akkor tud mutatni valamit ha a krónikus gyulladás miatt már vannak meszes területek is a hasnyálmirigyben,illetve ha épp a begyulladt időben van akkor annyit lát, hogy a kontúr elmosódott.

A CT az ami igazán kimutatja ha valami van. Az UH amiatt, hogy a hasnyálmirigy remekül eldugott helyen van nehezen hozható látótérbe. (Nekem pl volt, hogy párnákat tettek a derekam alá, hogy sikerüljön megtalálni)

Előzmény: Törölt nick (385)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.11 0 0 385

Hát eléggé! Kipróbáltam mindent! :)  De nem is ez a legnagyobb baj, hanem hogy a kissé megnagyobbodott májon kívül, semmit sem találtak! Ami persze jó hír, mert elviekben semmi bajom, gyakorlatban viszont szarul vagyok, és a fájdalmaim is állandóak :(.

 

Általában akinek hasnyálmirigy gyulladása van/volt, annak mindig ugyanazokon a helyeken jelentkezett fájdalom?

 

Mert nekem ami állandó, az a jobb oldali (hol erős, hol szúró, néha pedig tompa), és a szegycsont mögötti fájdalom. De olykor sokszor szúrkál a derekamnál, és a jobb mellkasomnál is.

 

(Mekklas rtg. - negatív)

Előzmény: Törölt nick (384)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.11 0 0 384

Ó, te szegény, akkor már téged is jól körbevizsgáltak... :-(

Előzmény: Törölt nick (383)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.11 0 0 383

Igen, már végijártam az utat. 2 gyomortükrözés, 1 vastagbél tükrözés. 3 Ultrahang, 4 vagy 5 labor. Infektológia, Proktológia, Nefrológia, Reumatológia. Egyedül még Ortopédián nem voltam, esetleg mág ott találhatnak valamit, mert lehet gerinc eredetű, bár akkor nem biztos hogy a hsasm és a mellkasom környéke fájna.

Előzmény: Törölt nick (382)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.11 0 0 382

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás ritkán fáj. Gyomortükrözésen már voltál?

Előzmény: Törölt nick (381)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.10 0 0 381

De nagy általánosságban kideríthető az idült hasnyálmirigy gyulladás vizsgálatokkal?  Vagy szinte csak a szerencsén, és a beteg kikérdezésén múlik?

Mert tünetek alapján feltételezhetem ezt a betegséget?  Nem sok más dolog tud ilyen fájdalmakat okozni ilyen hosszú időn keresztül, illetve ennyi területre kisugárzólag.

A szegycsont vagy inkább a gyomor felső részénél meglévő áramütés szerű, erős hasi fájdalom, illetve a sokszor hátba sugárzó, vagy jobb oldlara sugárzó fájdalom nagyon erre hajaz. Illetve hogy néha belenyilall, belegörcsöl 2-3 másodpercre. Vagy belenyilall a fájdalom sokszor a mellkasomba is. Sokszor olyan, mintha villám csapna a törkomtól a gyomromig egy vonalban végig! Másnak is hasonlóak lehetnek a panaszai?

 

Miket kellene éreznem egyébként? Mik a leglátalánosabb tünetek? Akik ebben szenvednek, azoknak mijük  fáj? 3 oldalt olvastam vissza, de típusos fájdalmakat kevesen írnak.

 

Kellene lenni valami intő jelnek? Étkezés utáni rosszullétnek? Alkohol fogyasztás utáni görcsöknek vagy hasonló dolgokanak?

Előzmény: Törölt nick (380)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.10 0 0 380

A Pankreoflat egy puffadás elleni gyógyszer, ami hasnyálmirigy-enzimeket tartalmaz. Ha a bevétele után jobb, akkor inkább alulműködik a hasnyálmirigyed, a gyulladásra a túlzott enzimtermelés jellemző inkább. Ha kevés enzimet termel a hasnyálmirigyed (sima vérvétel nem mutatja ki, csak keményítő-terhelés), azzal nem sokat lehet kezdeni, adnak rá gyógyszert és együtt kell élni vele, sajnos.

Előzmény: Törölt nick (379)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.10 0 0 379

Az Ultrahangnak látnia kellett volna. A legjobb orvosoknál voltam, de semmilyen kövességet nem láttak!

 

És a fájdalmak helye is nagyon a hasnyálmirigyre tereli a figyelmemet.... bár az orvosokét nem.

A máj inkább csak jobb oldali fájdalmat tudna okozni, azt magyarázná is, de felhasi, szegycsont körüli fájdalmat, görcsöket nem hiszem.

 

Van valami módszer, amivel nagy eséllyel lehet következtetni az idült gyulladásra? Milyen típusú fájdalmakat kellene éreznem?

Van esetleg, amivel kilehet váltani görcsöket? Pankreoflat-ot írt az orvos, attól néha jobb. Összefögghet ez a hasnyálmiriggyel?

 

Olvasom, hogy hiába a vérkép, az UH, sok esetben egyáltalán nem látni, és nem lehet kimutatni.

 

Nem szeretnék ebben elpatkolni.

Előzmény: Törölt nick (378)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.10 0 0 378

Szia!

 

De bizony, májprobléma okozhat ilyen fájdalmakat. Epeköved nincs?

Előzmény: Törölt nick (377)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.09 0 0 377

Üdvözlök mindekit!

 

Január óta küzdök! Nem tudják megmondani, mi bajom lehet! 3 Ultrahang vizsgálta, 6 laborvizsgálat, gyomor és bél tükrözés! Nefrológia! Minden megvolt szinte!

Elnézettek valamit?

Ahogy olvasgattam a neten, írják, hogy az idült hasnyálmirigy gyulladást nem egyszerű diagnosztizálni. Sokszor csak sejteni tudják az orvosok is. Az Amiláz-om rendben van. A belgyógyász szerint a hasnyálmirigyem nagyon szép (HASI UH-n így látta)! Gyulladásos értékek prímák! Lipáz-t nem néztek!

Viszont akkor miért vannak már több mint fél éve folyamatos fájdalmaim?

A gyomorszájamnál sokszor nyomó, szúró fájdalom, mintha erősen megütnék többször is. Sokszor a hátamba is átsugárzik, valamint a jobb bordaívem alatt szinte folyamatosan fáj, egész nap! Hol erősebben, hol tompábban. Néha az is sugárzik hát és derék irányába, valamint ha nyomkodom, vagy erősen megnyomom a bordaívem alatt, akkor is jobban szokott fájni!
Lázam nem volt, rossz közérzetem annál inkább! Hányni nem hánytam, de volt olyan, hogy hányingerem volt!

Sokszor úgy éreztem, mindjárt elájulok annyira fájt a gyomorszájamnál.

Lehet hogy idült hasnyálmirigy gyulladás lenne?
Volt valakinek hasonló? Volt, akinek szintén minden eredménye jó volt, de mégis ez lett a diagnózis?
Van hogy mindenem fáj egyszerre, oldalam, mellkasom, gyomorszájam!

CT-t nem szeretnék, félek a következményeitől!

Mivel lehet 100%-osan kizárni a hasnyálmirigy gyulladását?

Májenzim értékeim magasabbak (GOT és GPT, illetve a Bilirubin, de a GGT normális), zsírmájam is van, de attól nem lehetnek ilyen fájdalmaim!

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.02 0 0 376

Most véletlenül belefutottam, erre gondoltam a múltkor: http://www.medicalonline.hu/hirlevel/dm_hirlevel/referencia_gyogyszer_lesz_a_pangrol___2011__szeptember_15_-2011-09-15/index.php

Nem a sebész tévedett, hanem valószínűleg én értettem félre :-)

Előzmény: GGabor1 (351)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.23 0 0 375

Bocsánat, én azt hittem, hogy valamilyen fokú szövetelhalás mindig van és emiatt romlik a funkciója is. Akkor az csak sima hegesedés miatt van?

Előzmény: Dájnama (372)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.23 0 0 374

Amikor a hasnyálmirigy "fáj", az egy nagyon jellegzetes fájdalom, olyan, amit nehéz elképzelni, de amikor érzed, akkor egyből tudod, hogy "aha, ez az, amiről beszéltek a többiek" (így van ez a vesegörccsel és a szüléssel is :-) ). Nekem mindig bal oldalon fáj, leggyakrabban evés után, vagy miután alkoholt iszom, ami egyébként elég frusztráló, mert emiatt már ott tartok, hogy háromhavonta ha megiszom egy pohár bort, de azt is úgy, hogy izgulok, hogy nehogy baj legyen. Pedig szeretek inni (nem a rossz értelemben), bort kóstolni, régebben annyiszor voltunk borkiránduláson, borásztanfolyamon... Na mindegy. Szóval a "normál", mindennapi állapot az az, hogy evés után először szúró, aztán szorító fájdalom, mintha a bal bordám alá próbálnának betuszkolni valamit, ami nem fér be. Mivel nálam ezt enzimhiány okozza, ilyenkor jön a Pangrol. Amikor viszont bedurvul, akkor ez a Pangroltól nem múlik el, jön a hasfájás, hasmenés és a lapockák közt pingpongozó fájdalom, ami No spa és koplalás után javul, de egy falat kajától azonnal rosszabbodik. Legutóbb két hete volt ilyenem, előtte vagy egy évig semmi. Hozzáteszem, hogy kapott már el doki nálam ilyen görcsöt, de a gyulladást akkor semmi nem igazolta, csak egy enyhén emelkedett amiláz- és lipáz-szint volt, szóval el sem tudom képzelni, mennyire fájhat, amikor valakinek igazán begyullad a hasnyálmirigye. Epekövem nincs, túlsúlyos nem vagyok, alkoholista nem vagyok, nem dohányzom.

 

Ne legyen bűntudatod, nem te hanyagoltad el ezt a dolgot, nem hiszem, hogy megakadályozhattad volna. Ezek olyan ritka dolgok, amiket az ember akkor ismer csak, ha benne van.

Előzmény: Marzi (373)
Marzi Creative Commons License 2013.08.22 0 0 373

 

Tehát az enzimtermelés nem áll le attól, ha gyulladásban van a hasnyálmirigy.  És ha a gyulladás oka elzáródás, (olvastam, hogy okozhatja vírus vagy bizonyos vérzsírok magas szintje, bár itt is lehet az elzáródás a közvetlen ok), akkor tényleg logikusan hangzik, hogy koplalni kell, a folyadékot pedig infúzióval pótolni, hogy ne menjen a jelzés, ami a hasnyálmirigyet enzimtermelésre ösztönzi.

Valami polipot láttak a nagynéném epéjében, kilátásba is helyezték, hogy ha túl lesz ezen a gyulladáson, akkor megműtik erre a polipra. Még az is lehet, hogy ez volt az elzáródást kiváltó ok.

 

Nekem ugyan még nem volt epegörcsöm, de az anyukám pont ilyen hátba sugárzó fájdalmakról beszélt, mikor epegörcse volt, mint amikről Dájnama ír. Rákérdeztem az anyunál, ő azt mondta, minden egyes súlyos epegörcs esetén, azon kívül, hogy diétázott, nospázott, kamillateázott, orvoshoz is fordult, és ilyenkor hasi ultrahangon is volt. Már megműtötték évekkel ezelőtt, de annakidején az epe-rendellenességek miatt akár el is tömődhetett volna a csatornája! Az epekő tehát jókora rizikófaktor.  És triviális az összefüggés az epekő és a hasnyálmirigy-gyulladás között. Az alkohol hatása már kissé nehezebben érthető egy laikus számára, annak ellenére, hogy bennem eddig az volt, ebben a betegségben kemény alkoholisták halnak csak meg.

Most megint elbőgtem magam! Nagyon sajnálom, hogy nem figyeltem jobban a nagynénémre. Még csak azt sem tudtam, volt-e epeköve.

 

Még egy kérdés, ami a tüneteket illeti:

Az övszerű a test teljes kerületét jelenti? Gondolom nem, mert a bordaív alatti rész csak a kerületünk egy része. De akkor mi az övszerű? Vagy az övszerű az összehúzó görcsöt jelenti?

Dájnama Creative Commons License 2013.08.22 0 0 372

"A gyulladás pedig a szó szigorú értelmében nem is gyulladás, hanem szövetelhalás." - ez nem egészen stimmel... A szövetelhalásos = nekrotizáló hasnyálmirigy-gyulladás már egy rendkívül súlyossá fejlődött akut forma, nagy százaléknyi halálozással. Ehhez képest "szerencsére" jelentősen több steril gyulladás van, ami aztán magától gógyul (mivel gyógyszere nincs). Ezek egy része ráadásul nyom nélkül, azaz a későbbiekben sem, vagy továbbra is csak enyhe formákban újul ki. Gyakoribb azonban, hogy minden egyes gyulladás egy kicsit tovább rontja a pancreas állapotát, egyre gyakoribbak a kisebb-nagyobb gyulladások, de még ez a folyamat sem minden esetben (sőt az esetek nagyobb részében nem) vezet szövetelhaláshoz.

Előzmény: Törölt nick (370)
Dájnama Creative Commons License 2013.08.22 0 0 371

Valamilyen rendellenesség kell ahhoz, hogy előidéződjék a gyulladás, de ez sokszor olyan banális, hogy követhetetlen. Pl. az alkohol bizonyos fehérjékből egyfajta emulgeálódást vált ki, ennek eredményeképpen kis fehérjedugók képződhetnek, amik, ha éppen a hasnyálmirigy kivezető csövéhez kerülnek, akkor azt leszűkíthetik, netán elzárhatják, és máris beindul a lent említett folyamat, vagyis az emésztő enzimek már a kijutásuk előtt, bent a szervben aktiválódnak. Ezért van a pancreatitisre hajlamosaknál teljes alkoholtilalom. Nem mennyiségi, hanem teljes, mert ha megvan ez a hajlam, akkor egy csepp szesz is elég a folyamat elindításához.

 

Hasonlóan, kisebb-nagyobb (akár egészen mini, más panaszt nem okozó) epekövek is előidézhetik ugyanezt. Avagy a kivezető "cső" fejlődési hibája, pl. megtörtsége, veleszületett szűkülete stb. Ez esetleg évtizedekig sem okoz gondod, de ha egyszer igen, akkor utána már mindig, mert a lezajlott, és gyógyult gyulladás nyomán keletkező hegek tovább szűkítik-torzítják a szervet.

 

A pancreas enzimjei egyébként nem csak úgy termelődnek bele a vakvilágba, hanem egy igen szellemes mechanizmus révén mindig csak pont annyi, és az a típus "jön ki" (és "kint" aktiválódik), ami a bekerült ételfajta megemésztéshez szükséges. Közismert példája ennek az inzulin (amit szintén a hasnyálmirigy termel, a Langerhans-szigetek béta-sejtjei által). Ha valaki cukros dolgot eszik, akkor a hasnyálmirigy gyorsan sok inzulint "küld ki", ami hamarjában lebontja a cukrot. Ha nincs szénhidrát-fogasztás, magától nem jön az inzulin (mármint az egészséges alapesetben). Ugyanígy érkezik pl. a fehérje-, zsírbontó enzim is. Tehát normális működés esetén ezekből soha nincs túltermelési válság, hanem a kereslet-kínálat egyensúlya működik.

Viszont, amennyiben megborul az egyensúly, pl. "bent maradnak" az enzimek (és már a szervet emésztik), "kintről" még mindig az az ukáz jön, hogy "gyorsan ide az enzimet, mert itt a kaja!", amire bent még több termelődik, azonban szintén bent marad... és így tovább.

 

Ezért vezet sok esetben a pancreatitis cukorbetegséghez, mert a gyulladás elpusztítja a Langerhans-szigeteket, aztán már nem marad, ami inzulint termeljen, hanem kívülről kell azt bevinni. Hasonlóan pusztulhatnak a többi enzimtermelők is, ilyenkor van szükség a későbbiekben az emésztéshez a Pangrolra, Dipankrinra, hasonlókra.

 

A hasnyálmirigy-gyulladás fájdalma egyébként elég jól elkülöníthető más hasi fájdalmaktól, bár ennek is vannak különféle változatai. Ha valakinek a pancreas farki része hajlamos a gyulladásra, akkor a bal bordaív alatt, a hátba sugárzóan van egy jellegzetes öveszrű szorítása. Ahol a pancreasfej szokott begyulladni, ott pedig inkább a jobb bordaív alja felé támad egy igen markáns, összehúzó görcs, "mintha a gyomor mögött" lenne. Egészen más, mint a "nehéz gyomor". Akinek egyszer volt, már nem téveszti össze mással sajnos.

 

Előzmény: Marzi (369)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.22 0 0 370

Nem szükséges semmilyen rendellenesség a gyulladáshoz. A gyulladás pedig a szó szigorú értelmében nem is gyulladás, hanem szövetelhalás. Arról van szó, hogy az emésztőenzimek rosszkor/rossz helyen aktiválódnak és ezért elkezdik a szövetet emészteni, ami ettől elhal. Ez azonnal tünetet okoz, tehát el lehet kapni időben, de igen, ahogy írod, eljuthat a dolog egy olyan pontig, amikor már a műtét sem biztos, hogy segít. És nem, nem áll le az enzimtermelődés, ez innentől egy láncreakció, vagy inkább ördögi kör.

A láncszem nem hiányzik, a gyomrod is termel gyomorsavat, akkor is, ha túl sok van, tej is folyamatosan termelődik a szoptató anyák mellében, akkor is, amikor nem tudnak szoptatni, be is tud gyulladni gyönyörűen, de ettől még a tej termelődik tovább.

 

A vérértékek mindig megemelkednek, ha valamiből túl sok van. Nem hiszem, hogy elraktározódik, egyszerűen amiből túl sok van a szervezetben, abból túl sok lesz a vérben is.

 

A Bilagit egy teljesen másmilyen gyógyszer és nem, a "nehéz a gyomrom" érzés nagyon távol van a hasnyálmirigy-gyulladás fájdalmától. A hangsúly pedig azon van, hogy a gyógyszer nem cukorka, sosem szabad eltérni a betegtájékoztató / kezelőorvos utasításától, ha pedig panasz van, akkor orvoshoz kell menni minél előbb.

Előzmény: Marzi (369)
Marzi Creative Commons License 2013.08.22 0 0 369

 

Tehát előbb jön a rendellenesség, és azt követi a gyulladás, ami esetleg tovább ronthatja az enzimek kiürülését. Mire pedig a gyulladás lázzal, fájdalommal, tehát tünetekkel jár, addigra az emésztő enzimek már akkora kárt okozhattak a hasüregben, magában a hasnyálmirigyben és a környezetében, ami rosszabb esetben visszafordíthatatlan és akár halálos is lehet.

 

Azért az a láncszem még mindig hiányzik, hogy mitől van akkora megemelkedett számuk ezeknek az enzimeknek.

Továbbra sem világos, hogy miért nem áll le az enzimtermelés, ha egyszer gyulladt, beteg a hasnyálmirigy? Vagy ez a megemelkedett számú enzim még a gyulladás kialakulása előtt termelődött, csak nem jutott el a belekbe, felhalmozódott valahol, és a véráramba bekerült valamilyen módon, hiszen a laboreredmény mutatja az enzimszámot?

Az enzimek tehát, ha a belekbe kerülnek, a helyükre, akkor elhasználódnak az emésztési folyamatban, a nagyságuk egy viszonylag állandó érték, és a tápanyagokkal együtt bekerülve a véráramba kimutatható ez az érték. Ha nem kerülnek be a belekbe, akkor felhalmozódnak valahol? Ezért emelkedett a számuk?

 

Konklúzió:

Valamilyen oknál fogva a belekben tehát nincs emésztőenzim, ezért nehéz a gyomrom, rosszul érzem magam, beveszek kis Bilagitot vagy Dipankrint, mint szoktam, mikor ilyen a közérzetem, és halvány lila sejtelmem sincs a szörnyű betegségről, ami a háttérben zajlik. Mire a tünetek komolyabbra fordulnak, már menthetetlen vagyok. Ez egy őrület!

 

Ez a dr. Hegyi Péter pedig nagyon szimpatikus ember. Az ígéretes kutatómunka mellett játékvezetés, néptánc, 5 gyerek. Ez igen. Csak gratulálni tudok.

 

És még valami. Nem tudom, elég világos voltam e, nem tudom, hogy el kellene e mélyednem ennyire a hasnyálmirigy témában, de mindenesetre hálás vagyok az eddigi beírásokért.

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.21 0 0 368

Marzi, ahogy írták a többiek is, a gyulladás lényege, hogy a hasnyálmirigy saját magát kezdi el megemészteni, ezután pedig kiszabadulnak az enzimek a hasüregbe, ahol semmi keresnivalójuk nincs. Tudod, pl a gyomorsav is jól elvan a gyomorban, de amikor pl reflux miatt a - lúgos kémhatáshoz szokott - nyelőcsőbe kerül, ott már egész komoly pusztításokat tud végezni. Egyébként a 10-15% halálozási arány nem alacsony, gondolj bele, vannak rákbetegségek, amik ennél jobb aránnyal gyógyulnak. Egyébként nem értek hozzá, csak rendszeresen szedek emésztőenzimeket (Pangrol, hasonló a Dipankrinhoz), mert nekem nincs elég enzimem, és a dokik kiokosítottak, hogy mit mikor miért, mikor ne, stb.

Előzmény: Marzi (365)
Dájnama Creative Commons License 2013.08.21 0 0 367

A hasnyálmirigyben termelődő enzimek gyárilag olyanok, hogy magában a szervben nem aktiválódnak, csak amikor onnan kilépnek. Na most, amikor begyullad a szerv, az mindig valami kivezetési zavarral társul (pl. a gyulladás miatti ödéma elzárja vagy leszűkíti a kivezető csövet, avagy a korábbi gyulladások, vagy fejlődési rendellenesség következtében a cső eleve szűk vagy megtört), és akkor az említett enzimek már belül aktivizálódnak = a szerv gyakorlatilag saját magát kezdi emészteni. Ennek következménye lehet a hasnyálmirigy - egy részének - az elhalása, beláthatatlan folyamatokat indítva.

 

A hasnyálmirigy-gyulladásnak sajnos a mai napig nincs feltalálva semmiféle gyógyszere. A szegedi egyetemen dr. Hegyi Péter vezetésével ígéretes kísérletek folynak (érdemes ráguglizni), de messze van még az, hogy ebből kézzel foghatóan gyógyító gyógyszer lehessen. A Dipankrin, Kreon stb. (ahogy az inzulin is) arra jók, hogy amikor egy korábbi gyulladás folytán a hasnyálmirigy enzimtermelő képessége már többé-kevésbé lecsökkent, és ennek markáns jelei vannak az emésztésben, akkor a fentiek segítségével maga a tápanyag-felszívódás kap segítséget. De ezek nem (sem!) gyógyszerei a hasnyálmirigy-gyulladásnak! Arra nincs semmiféle gyógyszer sajnos.

 

Max. görcsoldók, a No-Spa & Cataflam kombó pl. egészen hatásosan szokott segíteni azon, hogy az ember legalább úgy-ahogy életképes legyen (már ha a szokás szerint erősen leeső vérnyomástól még az). Egyébként újabban a koplalásról is megoszlanak a vélemények, mert az igaz, hogy tehermentesíti a hasnyálmirigyet, azonban egyúttal bizonyos emésztő baktériumok túlszaporodásához, így hashártyagyulladáshoz is vezethet, ami talán még veszélyesebb, mint a hasnyálmirigy-gyulladás.

 

Száz szónak is egy a vége: ez a pancreatitis egy nagyon gáz betegség, ellenszere nincs, életmóddal is csak nagyjából lehet kordában tartani, a Damoklész-kard örökké a páciensek feje felett csüng. Sajnos.

Előzmény: Marzi (365)
gavotte Creative Commons License 2013.08.21 0 0 366

Kedves Marzi!

 

A baj abból adódik, hogy azok az enzimek, amelyek az étel lebontásához kellenek, nem a nyombélben, hanem már magában a hasnyálmirigyben aktiválódnak és elkezdik megemészteni magát a mirigyet. Erre reagál a mirigy gyulladásal. 

Az általad említett érték lehet amiláz, lipáz érték, aminek a csökkenése a  null diéta miattai javulást mutatná, de valószínűleg addigra már többszervi elégtelenséget okozott /okozhatott a gyulladás sajnos.

 

Előzmény: Marzi (365)
Marzi Creative Commons License 2013.08.20 0 0 365

 

Köszönöm, hogy válaszoltál, és úgy látom, megint tanultam valamit.  Ez az eset egyébként azt az álláspontomat igazolja, hogy ha valamilyen rendellenességet tapasztal az ember, utána kell járni, ki kell vizsgáltatni és nem kell hagyni, hogy az orvosok lerázzanak. Az ő háziorvosa pl. ilyen volt. Emésztési problémákra írta neki hajdanán a Dipankrint, ahelyett, hogy elküldte volna egy vizsgálatra. Szegény, most is arra gondolhatott, hogy ilyen baja van, vagy valami epe-rendellenesség, ami a diétától majd elmúlik.

 

Bár a neten sok mindent elolvastam a betegséggel kapcsolatban, ott „csak” 15-20 % halálozási arányt találtam, ezért bizakodtam. Akkor is bizakodtam, mikor jött a hír, hogy a megfigyelőben nem ismerte meg a fiát. Gondoltam, a fájdalomcsillapítóktól, esetleg a magas vércukortól.  Amikor átkerült az intenzívre, én még mindig reménykedtem, bár a fia már akkor megmondta, hogy nincs esély, mert olyan rosszak voltak az értékei. 5000? ami később csökkent 2600-ra?  Valami ilyesmi értékekre emlékszem.

 

Annyit felfogtam, hogy a koplalás azért kell, hogy kíméljük a hasnyálmirigyet, ne dolgoztassuk, hanem engedjük gyógyulni. Amit még szeretnék megérteni, hogy ha a hasnyálmirigy be van gyulladva, hogyan tud sokszoros enzimet termelni? Ami gyulladt, az beteg, és nem működik. Inzulint például nem termelt, mert a vércukra is felszökött a nagynénémnek.

Látom, Te értesz hozzá. Meg tudnád ezt nekem fejteni?

És még egyszer köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (364)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.20 0 0 364

Nagyon sajnálom, ami a nagynénéddel történt. Laikusként is látszik, hogy jópár körülmény szerencsétlen összjátéka kellett ehhez a tragédiához, de a legfontosabb, amit tudnod kell, hogy a hasnyálmirigy-gyulladás egy súlyos állapot és viszonylag gyakran tud halálhoz vezetni. Ezen kívül a nagynénéd nem 3 nap alatt halt bele a gyulladásba, hanem ahogy írtad, előtte is már napokon keresztül (nem tudom, hány nap, de gondolom, hogy legalább 3) szedte a Dipankrint, miközben koplalt. Ez hatalmas hiba. A Dipankrin olyan emésztőenzimeket tartalmaz, amit a hasnyálmirigy dolga megtermelni, de néha az képtelen erre. Ilyenkor jön jól a gyógyszer, ahhoz, hogy az ételt megeméssze. Ha az ember nem eszik, de emésztőenzimeket juttat a szervezetébe, az nagyon nem egészséges, épp ebben rejlik a hasnyálmirigy-gyulladás komoly veszélye. Hasnyálmirigy-gyulladásnál ezekből az enzimekből túl sok, a normális mennyiség 5-10-szerese termelődik. Nagynénéd erre még rásegített a koplalással és a mesterségesen bevitt enzimekkel, "napokon keresztül".

A kórházban ilyenkor a koplalás és a laborértékek ellenőrzése szokott történni, amik ha tovább romlanak, akkor jön a szorosabb odafigyelés. Ez meg is történt, de sajnos már későn. Ez egy nagyon szerencsétlen történet, nagyon gyakori, hogy emberek mindenre bekapnak egy gyógyszert, ami valójában egész másra való és ez nagyon ritkán okoz igazi problémát, mert ritka az olyan betegség, amit egy gyógyszer tovább ront. Nagyon figyelmesen el kell olvasni a betegtájékoztatókat, ez itt a Dipankriné, aminek az első két pontja azt hiszem, mindent megmagyaráz:

http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/dipankrin_60_mg_50_mg_bevont_tabletta/486

Mégegyszer, nagyon sajnálom :-(

Előzmény: Marzi (363)
Marzi Creative Commons License 2013.08.20 0 0 363

 

Egy makkegészséges ember 3 nap alatt meg tud halni hasnyálmirigy-gyulladásban egy kórházban 2013-ban!

Ez döbbenet!

 

Özvegy, egyedül élő nagynénémet pénteken reggel vitte be a fia a kórházba. Akkor már napok ót szenvedett epegörcs-szerű fájdalmaktól, koplalt, szedte a Dipankrint meg a Nospát. Ő még mindig nem akart orvoshoz fordulni, ám a szomszédasszonya telefonált a fiának, aki azonnal intézkedett. Így került kórházba pénteken reggel. A laboreredményei nagyon rossz képet mutattak, de szombaton kora reggel az anyukám még az osztályon találta. Rosszul érezte magát, fájdalmai voltak, úgy kellett kitámogatni őt a fürdőbe, aztán úgy kellett érte menni, mert fél óra elteltével sem jött vissza a helyére. Ezt az anyutól tudom. Szombaton átfektették a megfigyelőbe, és még aznap átkerült az intenzív osztályra, valamikor a délutáni órákban. Igazából akkor kezdték el a fájdalmát csillapítani és odafigyelni rá. Másfél napot csak úgy elvolt ott az osztályon mindenféle komolyabb odafigyelés és ellátás nélkül. Csak az infúziót kapta, merthogy enni ilyen állapotban nem lehet.

Ma hétfő van. Este 9-kor meghalt.

 

Ebben a történetben valami nagyon nincs rendben! Ahogy jól visszaolvastam a fórumban, láttam példákat arra, hogy fiatal emberek fogják leélni az életüket hasnyálmirigy gyulladások közepette, különböző mértékben károsodott szervekkel. Vannak emberek, akiket meg sem műtöttek, pár napi bentfekvés után hazaküldtek.  

 

Soha nem ivott, nem dohányzott, fölnevelt 3 fiút özvegyen, kertet művelt, mindig vidám volt, amikor találkoztunk. Jó ember volt! Novemberben lett volna 69 éves.

 

Hibázhattak-e az orvosok?

A fia szerint igen, mert olyan csúnya vizsgálati eredményekkel azonnal az intenzívre kellett volna fektetni.

 

Mindezt csak azért írtam le, hogy okuljunk belőle! És talán kicsit megkönnyebbülök, hogy megoszthattam veletek a történetet.

 

Mindenkinek jobbulást, és vigyázzatok magatokra!

Erzsi Brucknerné Creative Commons License 2013.08.11 -1 0 362

Sajnos az Én esetem is megér "egy misét", nagyon hosszú történet, de a lényeg. Régóta van már sokféle betegségem, s sajnos az orvosokra bíztam eddig Magam a gyógykezelésekben. 2013. 06. 27-én a szervezetem fellázadt. Krónikus hasmenésem lett, s az addig szeretett tejtermékektől hányingerem támadt. Annyi ehhez a hozzáfűzni valóm, hogy 2009. 04. hóban a Nephrológiai szakorvos által kért 24 órás vizelet vizsgálatomnál az összfehérje mennyiség 0.17 g/die, a mikroalbumin 13,11 mg/12 h volt, s a vesém egy lábon kihordott vesemedencegyullalás által/annyi betegségem volt márt 2006-ban, hogy a gyulladás által okozott fájdalmakat már nem érzékeltem. Erre a szakorvos "vesevédő címen" felírta az Arbatran nevű gyógyszert. Ezenkívűl a többi betegségeimre is folyamatosan laktóz tartalmú gyógyszereket írtak fel, pedig minden alkalommal vittem az összes orvosi leletemet. Számos alkalommal különböző osztályokon bent feküdtem a kórházban is. 2013.08.05-én rácsaptam az orvosigazgató-urológus orvosom asztalára, hogy azonnal elküld a helyi Infectológiai szakorvoshoz, mert a gyomorszájam felső része már kb. 1 hete majdnem kilyukad, s most jött el az az idő amikor már fájdalomcsillapító gyógyszer nélkül nem bírom a fájdalmat. Júniusban már egypár gyógyszert félredobtam, de a buta fejemmel, még a ami napig mindig szedtem egypárat. Júniusban 1 hétig csak sós píritós kenyeret ettem, s borsmenta teát /ami a kertünkben nő/ ittam. Lefogytam 5 nap alatt 4 kg-ot, de ez senkit nem érdekelt. A múlt héten hétfőn hajnalban valaki feltette azt a cikket a facebookra, hogy Magyarországon 2013. júliusáig többmint 38000 Fő nő halt meg hasnyálmirigy és gyomorrákba, ezért indultam el rögtön az orvoshoz. Most jelenleg egy gyomortükrözésen vagyok túl, az negatív, de sajnos a gyomorszáj környéki problémáim a mai napig fennállnak.Hétfőn megyek vissza az Infectológiai szakorvoshoz. Állok elébe a további vizsgálatoknak. A mai naptól nem szedek be egyetlen gyógyszert sem. Júniusban, állítóleg /úgy mondták Nekem/ teljesen méregtelenítettem a szervezetemet, de Én a fennálló sok-sok betegségem miatt egykettőt szedtem a mai napig is. Ezt talán nem kellett volna. Az Infectológiai szakorvos felírt Nekem egy savlekötőtt, de én azt nem szedem be, mert van egy házilag előállítható Aloe-verás készítmény, ami gyomorvédő egyben, ezt fogom a mai naptól fogyasztani.  

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.04 0 0 361

:-)) Nincs vita, mindenki a saját orvosának hisz és igyekszik elkerülni a betegségeket :-)

Előzmény: GGabor1 (358)
Monique43 Creative Commons License 2013.08.04 0 0 360

Nekünk csak annyit mondtak hogy a Kreon a legjobb. Más szóba sem jött.

Monique43 Creative Commons License 2013.08.04 0 0 359

Akkor ebben a vírus dologban tényleg lehet valami.

A vodkával kapcsolatban teljesen igazad van.  Tudod, soha ezelőtt nem ivott alkoholt. Nem is járt bulizni sem. Tanult, készült a fősulira. Ott aztán beindult a gépezet, kollégium, bulihegyek. Azt hitte  ettől lesz vagány, vagy nem is tudom. Én hiába beszéltem neki. Ő jobban tudja. Úgy viselkedett mint egy éretlen csitri. De nagyon remélem hogy most már megtanulta egy életre! (csak mellékesen jegyzem meg, hogy a kórházban csak két doboz sört vallott be - ez is gyerekes dolog)

 

Előzmény: GGabor1 (356)
GGabor1 Creative Commons License 2013.08.04 0 0 358

Nem azt mondtam, hogy "szemét" van a Pangrolban, hanem hogy több benne a "mű" dolog, mint a Kreonban. Állítólag. :) (Mert talán egy orvos mondta ezt nekem össze-vissza, mástól nem hallottam ilyesmit.) A OGYI szerintem rengeteg olyan dolgot is engedélyez, ami káros (mondjuk gyakorlatilag minden gyógyszer az, mint tudjuk :D), de mindegy, ebbe ne menjünk bele. :)

Monique43 Creative Commons License 2013.08.04 0 0 357

Kisgyerek kora óta voltak enyhe panaszai és mindig azt mondták hogy gyomorrontás. Pancreas enzimeket tavaly néztek először nála.

Szóval azt mondta az orvos aki műtötte, hogy vagy vele született, vagy valamilyen gyerekkori vírusfertőzés szövődménye lehet.

Előzmény: Törölt nick (354)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!