Keresés

Részletes keresés

sirocco Creative Commons License 2005.08.20 0 0 2945

Be kell vallanom, hogy ezeket a fotókat nem én készítettem! Mert fizikai valóban én sem messzire jutottam el a Kárpát-medencétől (legalábbis egyelőre). De ha anyagi lehetőségeim megengedik, úticéllá válnak a bajor kastélyok, a Rajna és a Loire völgye, és természetesen Anglia meg Skócia várai is. Addig csak képeken csodálom őket. Meg hát persze kis hazánk és környéke romjai is elég felfedeznivalót tartogatnak. :-)

 

Ja, ha megnyernék egy milliárdos lottó ötöst, az erdők mélyén megbújó várromjainknak is jobb dolga lenne! A kastélyokkal meg foglalkozzanak mások... :-)

Előzmény: Nagyon Várbarát (2943)
Michelke Creative Commons License 2005.08.20 0 0 2944

"középkori várromok teljes mértékű újjáépítése, sokszor jelentősen átformálva az eredeti állapotokat... de ez ma már {a szakemberek kivételével} senkit sem érdekel, az odaérkező látogatók viszont elgyönyörködhetnek a várak festői szépségében..."

 

Én is pont így érzek.

Inkább egy szépen átalakított vár, mint egy várromnak titulált kőhalom.

Ez az "új" Bajmóc vár nekem még jobban is tetszik!

 

Egyébként is, már ősidők óta alakítják át a régi épületeket, mindig az adott kór ízlésének megfelelően. Valahol ez (szerintem) egy természetes folyamat, hisz ez egy állapotmegörző folyamat is egyben. Sokkal rosszabb megoldásnak tartom, amikor lerombolnak egy szép épületet a földig, hogy egy új "modern" épületet emeljenek a helyére.

Előzmény: Nagyon Várbarát (2936)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.08.20 0 0 2943

Kösz szépen a fotókat!  :-)   Látom, hogy sikerült kiszabadulnod a Kárpát medence öleléséből {nekem nem}

 

Úgy nézem, hogy ezekben a várakban egy a közös, mindben jelenleg is laknak, vagyis vigyáznak és óvják falait... persze ez együtt jár azzal, hogy a tulajdonos ízlése {vagy ízlésficama} is megmutatkozik az adott műemléken!  :-(

 

Már többször írtam arról, hogy a középkor embere másképpen élt, gondolkozott mint napjainkban tesszük -- például szerették a rikító színeket {mint a lovagi címerekben és zászlókon}

 

Egy hozzán közelebb eső példa -- a Várvidéki {Burgenland} Léka vára, amely jelenleg magántulajdonban áll és szállodaként üzemel:

 

Léka vára teljes épségben pompázik

 

Azért szerintem ezek a rikító színek már túlzásnak számítanak -- vagy ez valamilyen stájerországi divat?

 

Napjainkban Magyarországon -- aki megteheti -- vásárol magának egy-egy romos kastélyt, majd gyönyörűen újjáépíti!

Ezzel szemben a várak tartós hasznosítása még csak kezdeti állapotban van, bár azért vannak bíztató példák: Sümeg, Visegrád, Diósgyőr.

Az erdők mélyén megbújó romoknak aztán végképp nincs gazdájuk...  :-(

Előzmény: sirocco (2939)
sirocco Creative Commons License 2005.08.20 0 0 2942
Bocsánat, a feliratok elcsúsztak kicsit - nem vagyok gyakorlott fórumozó - szóval a második kép Schönburg.
Előzmény: sirocco (2939)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.08.20 0 0 2941

Egy kis olvasnivaló az É-i szomszédaink által kitalált Csák Máté királyságáról:

 

http://www.matusovo-kralovstvo.sk/napisali/index.htm

 

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.08.20 0 0 2940

Mint írtam, nagyon nehéz volt a választás -- miért pont ők lettek a kiválasztottak? Minden vár{rom} más jellegű, másképpen fogja meg az embert -- tehát nem egykaptafára készült panelházak, ahol még a postás is eltéved!  :-)

 

Sajnos idén csak kevés várban voltam, remélem, hogy ezen a rossz szokásomon változtatni fogok...

Előzmény: sirocco (2938)
sirocco Creative Commons License 2005.08.20 0 0 2939

Hát igen, ízlések és pofonok... A romantika szellemében átépített várak (ha eltekintek attól, hogy nem sokban hasonlítanak a történelmi megjelenésükre) nekem többségében tetszenek, ha nem ízléstelenek és mesterkéltek.

 

A Németországban újjáépített várak, várkastélyok egy részénél (ha nem is tükrözi teljes hűséggel az egykori állapotokat), de legalább sikerült egy arra hasonlító összképet létrehozni. Más részük furcsán hat, nem egységes, különböző építészeti stílusok keverednek:

 

 Boosenburg   Schönburg

 

 

 

Olyan is akad, amelyik - legalábbis bennem - elég visszatetsző érzéseket kelt:

 

 

 Ober-Ingelheim

 

 

 Stolzenfels

 

 

 Zievel
Előzmény: Michelke (2935)
sirocco Creative Commons License 2005.08.20 0 0 2938
Déva, Beckó, Csejte és Füzér csak hajszál híján maradt le az én listámról is - miután csak tízet jelölhettem meg :-)
Előzmény: Nagyon Várbarát (2937)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.08.20 0 0 2937

Nehéz volt összeállítanom az én várlistámat. Hasonlóan ahhoz, amikor egy édesanyát kérdeznek meg, hogy melyik gyermekét szereti a legjobban?  :-)

 

Egert azért, mert a hatalmas terjedelmű {pedig csak a a fele!} várban mindig valahol restaurálnak + érdekes váras könyveket lehet vásárolni.

Mátraderecske -- Kanázs-várat azért, mert a csekély romok felett lehet búsongani az egykori fényes dicsőség romlásán...

Árvát azért, mert én még kabátban is fáztam egy nyáron, míg a helybeliek vidáman nyalták a fagylaltot...

Beckót azért mert szívem szaporábban dobog a sziklacsúcson trónoló sasfészek láttán...

Zsolnalitvát azért mert könnyes szemmel emlékezem vissza, amikor még baráti társasággal sátraztunk az udvarán {5 méterre a szakadéktól}

Vágbesztercét azért mert szerencsénkre egy félig lerobbantott boltív alatt menedéket tudtunk találni a nyári záporeső alatt...

 

És még sorolhatnám a végtelenségig azokat az emlékfoszlányokat, amiket az idő arannyá változtatott...  :-)))

 

 

Tehát az én listám:

 

1

Árva

2

Zsolnalitva

3

Szepesvár

4

Sirok

5

Trencsén

6

Sümeg

7

Füzér

8

Somló

9

Eger

10

Szigliget

11

Regéc

12

Csicsva

13

Buda

14

Hunyad

15

Déva

16

Vágbeszterce

17

Beckó

18

Mátraderecske – Kanázs-vár

19

Csejte

20

Murány

21

Drégely

 

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.08.20 0 0 2936

"Giccses" -- gondolom azt érthette rajta, hogy az eredeti középkori formáját a XIX. században divatos romantikus stílusban átépítették, így egy sohasem volt "lovagvárat" alakítottak ki, megtévesztve az oda érkező kirándulókat.

 

Természetesen "ízlések és pofonok különbözőek" -- szerintem a legfontosabb, hogy nem hagyták pusztulni a sokszáz éves műemléket.

 

Ha jól tudom, akkor a XIX. században éppen Francia és Németországban indult el tömeges mértékben a középkori várromok teljes mértékű újjáépítése, sokszor jelentősen átformálva az eredeti állapotokat... de ez ma már {a szakemberek kivételével} senkit sem érdekel, az odaérkező látogatók viszont elgyönyörködhetnek a várak festői szépségében :-)

 

-- mifelénk meg nézhetjük a konzervált alapfalakat!  :-(

 

Egy példa: Bajmóc várát a Pálffy grófok átalakították a Loire-menti várkastélyok stílusában

 

Bajmóc vára 1860-ban

 

Bajmóc várkastélya az átépítés után
Előzmény: Michelke (2935)
Michelke Creative Commons License 2005.08.20 0 0 2935

Hm.. érdekes. Egy várra még soha nem hallottam az a jelzőt, hogy giccses.

Akkor én szeretem a giccses dolgokat!? :-)

Végül is számomra, mint egy laikus megfigyelő, ez akkor is gyönyörű!

Előzmény: branyiszko (2920)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.08.20 0 0 2934

Hát érdekes metszet az biztos... tudni kell elöljáróban, hogy az erdélyi Hunyad várának 1854-ben leégett minden épülete -- kivéve a hosszú gyilokjáróval elkülönített Ne Bojsze-torony. Ennek megmaradt a csúcsos tetőzete, míg az összes többié leégett. Arányi Lajos orvos-tanár a helyszínre látogatva, elborzadva észlelte az egykori királyi lak pusztulását, amiről egy könyvet adatott ki 1867-ben, ebben több metszetben ábrázolta a leégett várat {lásd lentebb}

Az 1867-es kiegyezés után végül lendületet vett Hunyad várának újjjáépítése, annak jó és rossz értelmében. Kiváló építőmesterek és lelketlen, haszonleső kontárok váltották egymást a hatalmas munka során, aminek végeredményeként az 1900-as évek elejére egy sohasem volt, de az akkori idők "magyarkodó" stílusában elkészült Vajdahunyad lovagvára.

Ilyen szempontok vezérelték még a Felvidéken a Pálffy famíliát, hogy átépítesse Bajmóc és Szomolány várait is a Loire menti francia várkastélyok mintájára.

 

A metszetre visszatérve, azt nem tudom, hogy míg az épületek tetőzete már elkészült {újjáépült?} addig miért csupasz a Ne Bojsze-toronyé? Én a rajzot a Csorba-féle CD-ről vettem, de ott is csak annyit írnak, hogy a XIX. századból való.

 

Néhány archív metszet Hunyad váráról:

 

Arányi Lajos metszete -- a vár homlokzata 1854 után

 

Arányi Lajos metszete -- a vár hátsó része 1854 utánPoppel acélmetszete Rohbock rajza után -- készült 1854 utánEgy XIX. századi elnagyoltabb metszetXIX. századi festmény a bejárati hídrólLigeti Antal -- Mátyás király hazatérése a vadászatról -- festményA lovagvárrá alakított Hunyad az 1900-as évek elején
Előzmény: sirocco (2931)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.08.19 0 0 2933

Ugyanezt vallja Csorba Csaba várkutató is, akinek több cikke is megjelent ezzel kapcsolatban, vagyis: a középkori várak metszetei néhány "ősképre" vezethetőek vissza, azonban ezek is fantáziaképek, a Nyugat-európai rézmetszők {akik egyébként híres művészek voltak} csak hallomásból, talán a török harcmezőkön jártak elbeszélései alapján próbáltak képet alkotni a híradásokban szereplő várakról. Mai szóval mondva, igyekeztek képekkel illusztrálni a kiadványukat, az akkori idők újságjait.

 

Tehát a középkori metszetek várképei hamisak, nem fogadhatók el egy napjainkban végezendő helyreállítás kiindulópontjaként!

 

Simontornya a legdurvább tévedések egyike, hegyivárnak ábrázolni a mocsárral kerített erődítményt! :-(

 

Éleskő vára azért a metszeten bemutatottnál komolyabb védőművekkel rendelkezett!
Előzmény: branyiszko (2924)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.08.19 0 0 2932

ha régi metszetek, vázlatok, leírások alapján következtethetünk a vár eredeti  képére, akkor pusztán anyagi akadályai lehetnek a rekonstrukciónak?

 

Jó kérdés... pl. Füzér, Regéc vagy Boldogkő várainak esetében is vannak XVII. századi leltárak, amikben még a sarokba dobott kalodák számát is felírták -- de gyanúm szerint a helyreállítás után sem készítik el minden részletét!

 

Nem-nem, már lehetetlenség volna úgy felépíteni-kiegészíteni egy várromot, hogy azt mondjuk rá -- igen, ilyen volt az eredeti vár is -- de legalább a felhúzott épületeket óvjuk meg, hogy bennük múzeumi kiállítóhelyet, turistaszállást vagy borozót alakítva ki, élővé tegyük a holt köveket.

 

A pénz persze nagy úr, de láttam már abszolút felesleges dolgokra is kiadni sok-sok milliót kicsiny hazánkban!  :-(

Előzmény: sirocco (2922)
sirocco Creative Commons License 2005.08.19 0 0 2931
Nagyon Várbarát, ez a metszet Hunyadvárról mikor készülhetett?
Előzmény: Nagyon Várbarát (2927)
sirocco Creative Commons License 2005.08.19 0 0 2930
Kb. 13-14 éve jártam utoljára az egri vár másolatánál, pedig nem lakom túl messze tőle... ha akkor merő rom volt, most vajon hogyan nézhet ki?...
Előzmény: Nagyon Várbarát (2923)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.08.19 0 0 2929
Mivel a magam részéről mindig a várak élő korszakában vagyis a középkorban gondolkodom, a számomra egy és oszthatatlan a királyság területe -- tehát csak egy listám lesz {holnap} amin így 21 vár fog szerepelni {ugye az nyerő szám!}  :-)
Előzmény: Törölt nick (2910)
sirocco Creative Commons License 2005.08.19 0 0 2928

Igazad van, a régi metszetek között akad jócskán túlzó is. Abban a korban készültek, amikor divat volt a valóságot "kicsit kozmetikázva" ábrázolni. Most végignéztem a képeimet, összehasonlítottam a metszeteket a fotókkal, szigorúan csak a domborzati viszonyokra vonatkozóan.

 

Néhány példa:

 

 

 Csobánc

 

 

 Sümeg

 

 

 Szádvár
Előzmény: branyiszko (2924)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.08.19 0 0 2927

magyar műemlékvédelem folytatott rajta sok évig munkálatokat, de például Steind Imre építész sok helyen – lebontatva az eredetit – egy teljesen új „művárat” alkotott, megtévesztve az oda látogatót...

 

Hát ez bizony igaz -- mivel hogy én írtam -- vagyis egy meghamisított Hunyad várának részletei láthatók a budapesti Városligetben... de mégis, ha pl. egy kisgyermekkel erre sétálnak a szülei {Nagycirkusz, Vidámpark felé} és annak lelkében kíváncsiság ébred a középkori várak iránt, már megfogant a mag, később lehet még belőle Nagyon Várbarát!  :-)

 

Aztán már felnőtt fejjel el tudja választani az igazat a hamistól, a valóságot a torz délibábtól... talán a sűrű erdő mélyén megbújó alapfalak is a régmúlton való töprenkedésre késztetik, úgy mint egykoron a "Vajdahunyad" vára!

 

Az erdélyi Hunyad vára még az átalakítása előtt
Előzmény: branyiszko (2920)
branyiszko Creative Commons License 2005.08.19 0 0 2926
Feltétlenül menj el egyszer a filmbéli Eger várához.
Meg fogsz lepődni milyen pici építményből láttatta a rendező a grandiózuis jeleneteket.
Ami a fa építményeket illeti: a magyarázat ott van a filmkockákon: elégett.
Előzmény: Nagyon Várbarát (2923)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.08.19 0 0 2925
Most röviden csak annyit, hogy mindig azt a várat kedvelem, ahová éppen készülök túrázni... meg persze azok után vágyódom, ahol még sohasem jártam... ja persze ez nálam már szerelem!  :-)
Előzmény: Törölt nick (2910)
branyiszko Creative Commons License 2005.08.19 0 0 2924
Nem engem kérdeztél, de engem is foglalkoztat a régi metszetek hitelességének kérdése.
Tehát látunk egy korabeli ábrázolást a várról, és környezetéről.
A vár azóta elpusztult, a környezet -legalábbis a domborzati viszonyok- változatlanok maradtak.
Most jön az én nagy bajom: a régi ábrázolásokon szereplő domborzati viszonyok:
- vagy jelentősen eltúlzottak, felnagyítottak
- vagy (ritkábban) felismerhetetlenek
Namármost: ha az ábrázoláson a környezetet eltorzította az alkotó, mi a garancia, hogy a várral nem tette ugyanezt?
Néhány alkotással kapcsolatban felmerült bennem a gyanú, hogy az alkotó nem látta képének tárgyát, puisztán hallomásból alkotta meg a képet.
Előzmény: sirocco (2922)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.08.19 0 0 2923

Valahogyan eddig én is elkerültem ezt a várat, pedig 1968-ban daliás események zajlottak itt Várkonyi Zoltán rendezésében...

 

 

Pilisborosjenő határában emelkedik a filmbeli Egri vár

 

Szóval nem jártam itt, de annyit tudok, hogy grandiózus munkát végeztek 1968-ban a helyszínen. Egy hosszú kőfalat, benne bástyákkal és kapuval, valamint mögötte épületek sorát hozták létre. Mivel akkoriban -- legalábbis felénk -- a mozitrükköknek még híre-hamva sem volt, mindent 1 : 1-ben kellett felvenni. Tehát ha kellett rengeteg török -- akkor lett... azért volt ugye a Magyar Néphadsereg!

 

Múltkorában leadtak egy dokumentumfilmet, amiben az operatőrrel járták végig az egykori forgatási helyszínt... elszomorító a látvány, mindent benőtt a gaz, a bozót, a farészek eltűntek {ellopták vagy elkorhadt?} semmi sem utal rá, hogy itt vették fel a magyar filmtörténelem egyik leggrandiózusabb filmjét... ugya Amerikában már azóta egy Star Wars vagy Gyűrűk Ura Múzeum emelkedne az ilyen helyen  :-)

 

A számomra gyermekkorom óta ez a film jelenti a hazaszeretet, a bátorságot, az igaz szerelmet, a küzdeni akarást, a félelem legyőzését, a becsületet -- remélem, hogy ezek még nem számítanak elavult fogalmaknak!?!

Előzmény: courage the dog (2907)
sirocco Creative Commons License 2005.08.19 0 0 2922
Kérdésem a következő (és ismétlem, laikus vagyok, sem építészeti, sem régészeti szempontból nem értek hozzá): ha régi metszetek, vázlatok, leírások alapján tudjuk, vagy legalábbis következtethetünk a vár eredeti (fölrobbantás, lerombolás vagy egyéb okból történő pusztulás előtti) képére, akkor pusztán anyagi akadályai lehetnek a rekonstrukciónak? Vagy ez a bizonyos charta ezt is ellenzi?
Előzmény: Nagyon Várbarát (2918)
Reventlow Creative Commons License 2005.08.19 0 0 2921

Ez a lista két okból is fölöttébb szubjektív:

 

Először is, a mai határakon kívüli várakból csa a szlovákiaiakat volt alkalmam felkeresni, bár ott sem mindet. Sajnos a magyarországiak esetében is van hiány még. Bár legalább célként meg lehet jelölni ezeket.

 

Másodszor - és a szlovákiaiaknál igyekeztem is betartani ezt az elvet - a "látogatható, beléptidíjas" váraknál többre becsülöm az "ottalvós" ( idézet N. Várbaráttól) várakat, a romokat, ott benn az erdőben.

 

És csak azokból válogattam, ahol voltam is.

 

Íme hát:

 

Határainkon túli(Szlovákia):

 

1.   Ghymes                   - Gymes

2.   Ugróc                       - Uhrovec

3.   Zsolnalitva               - Lietava

4.   Detrekő                   - Plavecky hrad

5.   Temetvény               - Tematin 

6.   Hrussó                     - Hrusov

7.   Sáros                       - Sarissky hrad

8.   Sztrecsnó-Óvár        - Stary hrad

9.   Topolcsány               - Topolciansky hrad

10. Jókő                          - Dobrá voda

 

Ami a határainkon innenieket illeti:

 

1.   Sümeg

2.   Hollókő

3.   Füzér

4.   Boldogkő

5.   Eger

6.   Kőszeg

7.   Csesznek

8.   Sirok

9.   Regéc

10. Szigetvár

 

És még írok ide +1-et, mert szívemnek igen kedves a Vámosatya mellett található Büdy-vár, mely ki sem látszik szinte a földből és hosszas tudakozódás után sárban caplatva,kukoricaföldön, félig találgatva mentünk oda, mégis valahogy az elhanyagoltság ellenére talán el tudtam/tudtuk képzelni, milyen lehetett. Kicsit felfedezőnek éreztük magunkat.

 

 

branyiszko Creative Commons License 2005.08.19 0 0 2920
Vajdahunyad várával bánjunk óvatosabban!

Idézet a "Várak Magyarországon" weblapról:
1868-tól a magyar műemlékvédelem folytatott rajta sok évig munkálatokat, de például Steind Imre építész sok helyen – lebontatva az eredetit – egy teljesen új „művárat” alkotott, megtévesztve az oda látogatót.

Véleményem szerint: belül sok érdekes-értékes építészeti megoldás látható, de -ne szégyelljük kimondani- kívülről giccsbe hajló (neuschwannsteini) megoldásokat tatalmaz.
És ez a nagyobb baja, nem az egyesek által felhánytorgatott ipari környezet.
Előzmény: Michelke (2919)
Michelke Creative Commons License 2005.08.19 0 0 2919

Sziasztok!

 

CSak most fedeztem fel ezt a szupi topikot.

Bár mindig lenyűgöztek a várak, de nem igazánismerem őket. Azért én is be tenném az egyik kedvencemet:

 

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.08.19 0 0 2918

A Velencei és az azt továbbfejlesztő Krakkói Chrata lényege, hogy amit nem ismerünk -- azt nem szabad felépíteni!

 

Tehát ha adva van egy romos torony alapfalai -- azt nem lehet megmagasítani, mivel fogalmunk sincs, hogy nézhetett ki a felsőbb részei... voltak-e lőrései, szuroköntő erkélyei, milyen lehetett a fedélszéke?

 

Ezt értem, de lehet, hogy ez az elgondolás bejön a mediterrán országoknál {pl. Görögország vagy Szíria} de nálunk -- ahol telenként a fedetlen kőfalakra csapadék hull majd szépen ráfagy és szétfeszíti a köveket -- ez az eljárás a legostobább és legpazarlóbb, számomra teljesen érthetetlen felfogás!

Ez nem műemlékvédelem, hanem a műemlék pusztulásához vezető legrövidebb út... mondjuk ki, hogy a magárahagyott várak eleinte talán romantikus romoknak tűnnek de sajnos idővel eltűnnek a föld színéről!

 

Somoskő esetében:

 

Somoskő várromja a restaurálás előtt az 1970-es években

 

Részbeni restaurálása után 2005-benA kisebbik ágyútorony belső gerendái már szétkorhadtak, mivel nincs lefedve a védőmű!!!  :-(
Előzmény: sirocco (2901)
sirocco Creative Commons License 2005.08.19 0 0 2917

Nagyon nehéz sorrendet felállítani. Lehet, hogy holnap már másként fogom gondolni. De jelenleg:

 

1. Visegrád

2. Buda

3. Esztergom

4. Sümeg

5. Sárospatak

6. Hollókő

7. Szigliget

8. Tata

9. Veszprém

10. Simontornya

 

Történelmi Magyarországi top 10:

 

1. Árva

2. Trencsén

3. Szepesvár

4. Hunyadvár

5. Dévény

6. Sztrecsnó

7. Nedec

8. Törcsvár

9. Visegrád

10. Zsolnalitva

Előzmény: HEV (2904)
Lajos bácsi Creative Commons License 2005.08.19 0 0 2916

Az én két listám:

 

1. Szigliget
2. Sárospatak
3. Siklós
4. Visegrád
5. Füzér
6. Hollókő
7. Tata
8. Eger
9. Sümeg
10. Boldogkő

 

1. Vajdahunyad
2. Árva
3. Krasznahorka
4. Vöröskő
5. Szepes
6. Nedec
7. Fraknó
8. Déva
9. Bálványos
10. Szalónak

 

 

Előzmény: Törölt nick (2910)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!