Keresés

Részletes keresés

quilla Creative Commons License 2007.10.04 0 0 2830
Huhh, en az egesz gondolatmenetembol egyetlen betut nem kotottemossze a szemelyeddel, csak ugy altalaban es magamrol irtam amit irtam, gyhogy ha tolem barmi kritikanak hangzott akkor az felrement es rosszul fogalmaztam, elnezest erte!!! :)
Előzmény: tomcsek (2829)
tomcsek Creative Commons License 2007.10.04 0 0 2829
Sziasztok!Hát most kicsit úgy tűnik nekem,hogy nem vagytok túl jó véleménnyel rólam.Bár lehet,hogy rosszul értelmezem a kritikát.Szóval én egyáltalán nem úgy mentem ki tavaly,hogy rögtön az ölembe hullik minden és mindenki elájul majd a szakmai tudásomtól.Egyáltalán nem a pénz miatt mentem,mert azt tudtam,hogy meggazdagodni nem Portugáliába kell menni.Elvállaltam volna bármilyen munkát,hogy fizetni tudjam a lakhatásomat,kajámat,közlekedést és egy nyelvtanfolyamot.Eleinte többre nem is nagyon vágytam volna.Én nem vagyok az a típus,akinek "büdös a munka".Egyszerűen csak mást akartam csinálni máshol,mint itthon.Annak ellenére,hogy eddig nem jött össze csak jó emlékeim vannak az ottani emberek segítőkészségéről.A hölgy,akinél egy szobát béreltem legalább10-15 helyre elvitt és próbált beajánlani,a hostelben,ahol 2 hétig voltam szintén segítettek.Egyáltalán nem érzek sértődöttséget mert nem sikerült.Ha így lenne most nem mennék vissza egy hétre.Sőt elfelejteném az egészet.De én akkor is vonzódom ahhoz az országhoz,bár tényleg nem tudom,hogy miért pont oda.Mindenkinek van egy "kis defektje",hát az enyém úgy látszik ez. :-)) Üdv mindenkinek.
quilla Creative Commons License 2007.10.04 0 0 2828

Persze, de azert valljuk be, hogy ha a kenyerunk mulna rajta (legalabbis en bevallom) akkor elfogadnam ezt is kompromisszumkent meg akkor Moni sem oda jaratna a gyereket :) De nalunk meg nem arrol van szo, hogy onmegvalositani akarnank munkahely altal... nekem is volt ilyen idoszakom, aztan kinottem :o)))

De ha azt akarnek es ezert jottem volna, akkor igen... tanyernyalassal is kezdhetnem akar, ha ugy hozza a szukseg.

Előzmény: Törölt nick (2827)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.04 0 0 2827
Hat igen, Moni sem talalt emiatt allando munkat, mert a fia francia liceumba jar es ott szerdankent kirakjak a gyereket de. 11:00-kor, bezar a bazar..
De en inkabb amugy is a "kalandvagyo fiatalok"-rol beszeltem, a csalad az mas tema, es mas az is mikor az ember csak ugy indul neki hogy valora valtsa az almat, es a vegen kiderul hogy megsincs eleg a tarsolyban, sem mereszseg, bevallalas (itt nem feltetlenul az ejszakai barokban, sztriptizes munkakorre celzok), sem penzugyi szempontbol..
De nem biralom a sracot (Tomit), ne ertsetek felre, en nem ismerem az o helyzetet, kapacitasat, felteteleit. En csak annyit mondtam hogy volt 1-2 rossz pelda amit elesben megfigyeltem, es errol mondtam velemenyt. Szerintem vannak olyan orszagok, ahol egy szakacsi, cukraszi allas betoltheto kulfoldiek altal, magyarok altal.. de ez nem az az orszag. Itt max. a "vilaghiru" olasz konyha megy, olasz ettermek meg indiai, kinai cuccok mert az hol nincs - de azon kivul a tradicionalis konyhara van fektetve a hangsuly es jol is van igy :-)
Meg mindig ugy latom viszont hogy kurtoskalacsot lehetne arulni :DD reklam vagy sem :P
Előzmény: quilla (2826)
quilla Creative Commons License 2007.10.04 0 0 2826

Almok valora valtasara ez azert nem idealis hely :) Bar persze ez fugg erost az almoktol is :DDD

En nem talalnek semmi megalazot az ilyesmi munkakban, sot meg a takaritasban sem, csak szamomra megfelelo idopontban kelljen vegezni lehetoleg es nem ejjel egyig, mert az fuggetlen kalandvagyo fiataloknak valo, nem gyerekesnek :) Amikor fuggetlen kalandvagyo fiatal voltam akkor mar megvolt a hajnalig valomunkavegzes es a folyamatos hetvegezes... de oregszem no :DDDD

Előzmény: Törölt nick (2825)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.04 0 0 2825
Amugy ez a problema sokmindenkivel akik idejonnek hogy "almokat valtsanak valora" (tenyleg nem ertem miert pont Portugaliaba de ez most mellekes) - hogy nem vallaljak el az ilyen alapveto allasokat amiket a kulfoldiek megkapnak altalaban, mint pincer, mosogato, takarito es inkabb hazamennek mintsem ilyen "megalazo" allasuk legyen. A penz nem olyan csabito mint Angliaban pl., ahol azert elvallaljak..
Nekem volt egy ismerosom aki idejott mert "bizonyitani akart", aztan mindenfele kifogasai voltak a felajanlott munkakkal, "sokat kell aldogallni", "sokat kell maszkalni", "messze van", "tul kozel van", "nincs a tengerparton", stb. stb. A vegen elfogyott a penze meg a kedve is, es felult a buszra, viszon'latas'...

A masik dolog, az adokartya: mostmar NAGYON NEHEZ kivaltani az adoszamot, mert egy portugalt kell befuzni hozza hogy vallaljon felelosseget fel evre a Finanças-nál..
Előzmény: quilla (2824)
quilla Creative Commons License 2007.10.04 0 0 2824
Hat igen. Nekem is ilyesmi akadt volna szallodaban es mentem is volna iziben, kit erdekelnek a diplomak es papirok (mar ugy ertem engem jelen esetben az enyemek nem) de hat olyan lehetetlen beosztas volt, hogy a gyerekkel 'terhelten' csak fejreallt volna az eletunk :(
Előzmény: linha (2823)
linha Creative Commons License 2007.10.04 0 0 2823
Ezzel tutira egyetértek, mármint, hogy alulról felfelé dolgozva valószínübb, hogy Tomcsek egyszer a szakmájában is dolgozhatna. Tulajdonképpen nehéz elképzelni, hogy bemegy egy magyar fiatalember egy pastelariaba és azt mondja, cukrász vagyok, adjatok munkát , és hogy adnának is cukrászállást máris. Még ha lenne szabad hely, akkor sem! Nem úgy van az. A fönök se úgy kezdte, nehogymár valaki akárki fia egyböl cukrász lehessen.
Előzmény: Törölt nick (2820)
quilla Creative Commons License 2007.10.04 0 0 2822
Pont ezert... mert joval kevesebbet hasznalod az elo nyelvet :) Olvasas az passziv tudas, ott nem alkotsz mondatokat es gondolatokat...szal az a resz is kiesik a gyakorlasbol... en is szoktam kacifantosakat irni, de en a gyerekkel azert ugye allandoan magyarul beszelek, es a macskakkal is :DD Ezek bilingue macskak... es van egy bilingue kanarink is :oDDD
Előzmény: Törölt nick (2821)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.04 0 0 2821
Kezdek ertelmetlenul fogalmazni, miert van ez? :( Mindig 4-5 voltam magyarbol, irodalombol, nyertem versenyeket, stb., sokat olvasok es mindig is olvastam... Igaz mar jo sok ideje csak portugalul beszelek/olvasok/irok otthon/munkahelyen, es magyarul max. 2-3 percet telefonon. Mar a macskahoz is portugalul beszelek es eszrevettem neha hogy portugalul gondolkozom/szitkozodom (csak noiesen)/beszelek magamban,hangosan...
Azert meg itt irok magyarul is :D De miert van az hogy neha ertelmetlen lesz? :-(((
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.04 -1 0 2820
Figyelj, eloszor probalkozhattal volna pincerkent. Tudod ez ugy van, hogy neha az embernek alulrol kell kezdenie hogy lassak az akarasat es esetleg ertekeljek.
En anno telefonos kisasszonykent kezdtem, es fel ev munkaval, pontossaggal, figyelemmel, fegyelemmel es "dolgozni akarassal" sikerult elernem hogy atvegyenek a sajat szakmamba, programozonak a cegen belul.. Mondhatnank azt is hogy szerencsem volt, de igazabol amikor mindennap 5kor keltem, betegen is bementem dolgozni es inkabb 30 perccel elobb indultam el otthonrol hogy sosem, barmilyen korulmenyek kozott beerjek dolgozni, ahol mindig a maximalisat kellett nyujtani mert ellenoriztek folyamatosan, inkabb azt szeretem hallani hogy "megerdemelten leptettek elo". Abban volt szerencsem hogy fel ev utan, es nem eveket kellett lehuznom mert eppen volt hely es megbiztak a munkamban anno, es azota tovabbra is.
Előzmény: tomcsek (2816)
linha Creative Commons License 2007.10.04 0 0 2819
Lutell, Quilla, köszi a megerösítést cukorkaügyben. Mi legtöbbször Não, obrigado-val otthagyjuk, de persze a gyerek, ha nincs ott a szülö, tuti, hogy lefogdja. Az elsö nap a suliban is adtak cukorkát, egy egész csomaggal, és megkérdeztük, hogy ha már valamit adni akarnak, akkor mért nem inkább ceruzát vagy vonalzót. Jaj, hát ezt a freguesia ajánlotta fel, nincs beleszólásunk... Szomorú.
Előzmény: lutell (2817)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.04 0 0 2818
probald meg :D
Előzmény: tomcsek (2816)
lutell Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2817
Bocs, hogy elsiklottam a lényeg fölött... Szóval: rossz, felesleges és káros. Mindebböl következöen óriási butaságnak tartom.
Előzmény: linha (2799)
tomcsek Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2816

Voltam délen is (Lagos),de arrafelé inkább felszolgálókat és pultos lányokat kerestek.Többféle sütit is megkóstoltam,volt ami elment,de volt néhány "fűrészporos" is köztük.Elég sokféle édes teasütiféleséget is láttam(súlyra adták),az egyiket Húngaros-nak hívták,ha jól emlékszem,érdekes,honnan jött ez a név nekik?Próbálkoztam nagyobb szállodákban is,rengeteg önéletrajzot szórtam szét,de semmi.Sebaj most megyek egy hétre és ez remélem újra fellelkesít,folytatom a nyelvtanulást és jövőre belevágok.Bár amilyen az én formám ha most csak a kíváncsiság kedvéért bemennék egy Pastelaria-ba,tutti lenne munka! :-))

Üdv Tom

Előzmény: Törölt nick (2815)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2815
Nem is a batorsag hianya, hanem a portugalsag az ami meggatolja oket. Nem tudom hogy mennyire ismerted meg/ki a portugalokat, de ok marhara buszkek arra hogy portugalok es minden kaja/edessegre.. Meg ha kaki-ize lenne is azt mondanak hogy az tokeletes, csak mert portugal. Es az edessegek raadasul itt nagyon nevezetesek es "osi" receptek alapjan keszulnek, legfokeppen a monostori apacak kiserletei akiket anno a felfedezesek koraban ellattak mindenfele joval, fuszerekkel es ok csinaltak "foallasban" a sutiket amiknek ma tortenelme es hirneve van. Dehat, izlesek es pofonok :D Miert nem probalkozol delen, ott mar alig hallani portugal nyelvet es a turistak mindent megvesznek :D
Előzmény: tomcsek (2814)
tomcsek Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2814

Sziasztok!Köszi a válaszokat.

linha:köszönöm a címet,majd ellátogatunk a fesztiválra,biztosan jó lesz

Egyébként én is láttam,hogy az ottani sütemények teljesen mások,mint nálunk.

Ezért is bíztam benne,hogy valaki lát majd fantáziát egy magamfajta cukrászban,de úgy látszik nem elég bátrak! :-) Mindegy majd jövőre!!!!

eelf:írtam emailt

Üdv  Tom

Törölt nick Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2813
Dehogy hagyod elveszni a jegyet :) Tessek csak jonni! :D Majd lesz valami. Amugy nalunk is lakhatsz ha nem talalsz szallast, de mi reggel 8kor elmegyunk otthonrol es 19.30-ra erunk haza.. Bar 1 het meg nem is eleg varosnezesre, annyi minden van itt. Irj e-mailt, majd megbeszeljuk.
Előzmény: eelf (2812)
eelf Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2812
Nagyon köszi előre is a segítséget, egy tündér vagy, ez sokkal több mint segítség:-) Örök hálám érte:-) Holnap írok majd egy e-mail, majd ott részletesebben elmesélem az egész hátteret, jobban fogod érteni, bár ha belegondolok, ezt magam sem értem, hogy 4 év alatt, hogy nem vettem észre semmit, bár szó mi szó, ez az eltűnés akkor kezdődött el, amikor meglett a jegyem:-( Miután eltelt pár nap utána, és leesett nekem a tantusz, akkor kezdtem el azon gondolkodni, hátha találok valakit, valakiket, akiknek 21 okt. körül van jegyük Lisszabonba, vagy akik ott élnek, mert hát egyedül...:-(
A címét tudom (Moita), mert velem küldette el postán a bakelit lemezeit a fellépéshez, amit itt rendelt telefonon mikor nálam lakott, de eszemben sincs odamenni, ha már egyszer nem akarja (eddig legalábbis ez a látszat, mert szóban más hangzott el)... Na mindegy, nem szeretnék panaszkodni, inkább igyekszem optimistán hozzáállni, ha már így adódott, majd csak lesz valami alapon, a legrosszabb esetben hagyom elveszni a jegyet, de ez nagyon a végső eset:-)
Előzmény: Törölt nick (2806)
quilla Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2811
mondjuk eleg nagy luxus a 800 meteres tavra kiadni havi 24+15 eurot... ha jobban meggondolom.
Előzmény: Törölt nick (2809)
quilla Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2810
haaaat, a szomszedon meg rajtam kaszalnak havi 24 eurot, a gyerekemen megugy 15-ot... eleg az 5 kutya egy havi kosztjara? :DDDD persze attol fugg mit esznek...egy-ket jarokelo melle meg ingyen es asszem tenyleg eleg, igazad lehet :DD
Előzmény: Törölt nick (2809)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2809
lehet a helyi busztarsasag fizeti a kajakukat cserebe :DDDDDDDDDDDDD
Előzmény: quilla (2808)
quilla Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2808

Simizni? a fenet... menekulni eloluk, mert falkaban ugatva rohannak az ember utan ha olyanjuk van...es hat a hazuk elott visz el a jarda, szoval mindig 50% esely, hogy megusszuk :DD

Van gazdajuk, de eleve rorhaz igy tobb lako is van ott, es terdig er kb a kerites, szal en is siman atlepem nemhogy a kutyak, ellenberger az osszes kapu mindig nyitva, a kutyak meg mennek amerre latnak. Eleinte mikor kezdtuk az ovit meg nem tudtam az ebekrol es gyalog jartunk (800 meter kenyelmes seta es mozgas) de nehany futas utan vettem buszberletet. Es van olyan szomszedom aki szinten...

Előzmény: Törölt nick (2807)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2807
Mit jelent hogy "5-6 kutya"? :-) Megallnak simizni vagy megtamadnak? :S Csak ugy ki vannak eresztve, vagy nem ertek valamit..? :D
Előzmény: quilla (2804)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2806
Hmm micsoda tortenet :-( Van egy baratnom (magyar) aki itt lakik a ferjevel (magyar) ket evig, o raer 22-23-an, majd megkerdezem hogy nem lenne-e kedve.. Nekem lenne de dolgozom :-( Viszont annyit tudok segiteni hogy 21-en vasarnap kimegyek a repterre, segitek bejelentkezni, megvenni a hetre a berletet, ilyesmik. :-) Az en e-mail cimemet megtalalod az adatlapomon ha a nickre kattintassz. :-)
Előzmény: eelf (2805)
eelf Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2805
Sziasztok:)
Már majdnem elolvastam az összes hozzászólásotokat az elejétől a végéig, már csak durván 200 maradt:-) Nagyon sok hasznos tanácsot, ötletet, tippet kaptam, és gyűjtöttem össze egy doksiba:-) Még van pár hetem amíg megyek Lisszabonba, addig lessz időm átolvasgatni őket, majd kinyomtatni, és megy a tatyóba, viszem magammal:-D Nos, olvasgatva nemigen találtam (és ez jó) olyan hozzászólókat, akik az én helyzetemben vannak, bár ez relatív, mert nem tudom, hogy sírjak, vagy nevessek, örüljek, vagy szomorkodjam. Mikor ezt a jegyet lefoglaltam, (okt 21 - 27) még totál más volt a szitú, mert akkor még úgy volt, hogy valakihez megyek, aki maga is volt nálam 2-szer Budapesten, szívesen láttam mindkétszer, és kérte, menjek én is. Most, hogy megvan a jegy, nem tudom, valami nem stimmel, valami megváltozott. Legnagyobb baj, hogy sztem ez így is marad. Nos, most itt volnék egy jeggyel, szállás nélkül, ami nem is nagy gond, mert addig tudok foglalni még, viszont egyedül mászkálni majd egy hetet, nem tudom, valahogy nem az én világom... Kicsit félek is az az igazság, lány létemre egyedül. Nos itt jön a képbe az ok amiért írok, mert végigolvasva a fórumot, nagyon sok kedves embert vélek a hátterekben, mindenki a sajátjában ugye, és abban reménykedem, hogy esetleg valakit találok, aki, akik ebben az időpontban Lisszabonban lesznek, és szervezhetnénk együtt a környék(ek), városot meglátogatását, persze, csak ha lenne olyan akit nem zavarok. Arra is gondoltam, hogy esetleg ott élőkkel találkozni, nagyon jó lenne, ha lenne kivel szót váltani, és ha mindez magyarul lenne, talán nem érezném magam olyan elveszettnek és megijedve, mint ahogy jelenleg érzem magam. Ha valakit érdekelne a közös felfedezések, Lisszabon és más városlátogatások, kérem, nem habozzon írni, ha nem ott él, és Pestről indul, addig még ismerkedhetünk, van idő, még előtte akár talizhatunk is:-)
Nagyon szépen köszönöm, hogy meghallgattatok, és várom az esetleges válaszokat:-) Címem az eelf kukac freemail pont hu. Így írom, hogy ne törölje ki az esetleges cenzúra:-)
quilla Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2804
Nekunk az az ovi tavolsaga, vegulis ugy 800 meter lehet de emelkedon, ezert lasabb... na meg az ot-hat kutya. Forgalom... hat az autopalya lehajtoja pont ide torkollik, szoval forgalom itt is van (meg egy kamionterminal itt a hatunk megett), de feltortunk mert most nyaron csinaltak korforgalmat es JARDAT!!! Juheee, mar elvileg nem az utpoadkan a kocsik kozott kell gyalogolni... de inkabb buszozok.
Előzmény: linha (2800)
quilla Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2803
Nem kulonosebben ertekelem, plane, hogy en a gyereknek soha az eleteben nem vettem cukorkat, nalam az edesseg az a csoki vagy a keksz... de cukor... na az nem. Es akkor adjak a nyalokakat, amit meg kulon utalok, mert nem eleg, hogy cukor (nem am a cukormenteset adjak, pedig ugye van minden boltban es nem dragabb asszem) hanem meg palcikan is van es kilog a gyerek szajabol, aki ugy maszkal, es remkepeimben pl hasraesik... vagy a kocsban kell fekezni. Naszoval en a nyalokazast utalom leginkabb.
Előzmény: linha (2799)
linha Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2802

Ezt találtam a satarém-i fesztiválról:

 

http://www.cm-santarem.pt/santarem/NoticiasEventos/Noticias/Festival+Nacional+de+Gastronomia.htm

 

Én is emlékszem, hogy írtál ide régebben. Mikor itt voltál, szereztél barátokat, ismerösöket? Rajtuk keresztül biztosan könnyebb lenne munkát találnod, végülis jó szakmád van.

Előzmény: tomcsek (2795)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2801
Foleg nem cukraszkent, mivel a sok fincsi magyar edesseg tok mas mint ez a "porcaria" amiket itt arulnak. Tudsz tojassal es jooooooooo sok vajjal, zsiradekkal dolgozni? Mar fel is vagy veve :D Nem tudom lattatok mar bolo de bolacha-t? Az tomeny VAJ... remiszto! Ennel mar csak a doce d'ovos a rosszabb :D
Előzmény: tomcsek (2795)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!