Keresés

Részletes keresés

tyrannos vulgaris Creative Commons License 2014.04.02 0 0 1487

Sziasztok!

Karimunjawan nincs es nem is volt semmilyen nemzeti parkos belepo.Vannak belepok

pl. a mangrove mocsarba, de kozel sem az emlitett arfekvesben. Wifivel meg nem talalkoztunk,

aram is csak par orat van egy nap (18tol ejfelig) es csak ekkor mukodik a ventillator is, az lehet, hogy a dragabb szallasokon van generator.... mi 90e t fizetunk egy mandis szobaert. 175e t fizettunk fejenkent egy hajozos snorkelezos 'island hopping' turaert, mindkettonknek ez volt az elso viz alatti pobalkozasa, ugyhogy elegge klassz elmeny volt. A Surabaya-Semarang-Jepara-Karimunjawa utvonalat kb. 1,5 nap alatt tettuk meg, de minden elegge ki volt centizve. Jo hir a motorozas szerelmeseinek : itt nem hogy nem kotelezo a sisak, de meg nem is lattunk senkin (karimunjawa-n).

Előzmény: W.L. (1448)
László2. Creative Commons License 2014.04.02 0 0 1486

Ami lemaradt, a hajo: Wayagra fedett, szilardepitesu, orrfulkes szerkezet ment 4 fos szemelyzettel, meg egy utas siman elfert volna (tehat 10 utas). 25-os atlaggal mentunk, 4 és fel ora alatt ertunk oda. Reggel altalaban sima a tenger igy az utunk is azt volt. Famra hasonlo de fedetlen csonak ment, kicsit nagyobb orrfulkevel (4 ules). 3 fonyi szemelyzet, 33-as atlaggal doftunk, masfel ora alatt Famnal voltunk.

Mindket programot azt emlitett szomszedos homestay (Yenkoranu ?) szervezte.

Előzmény: László2. (1485)
László2. Creative Commons License 2014.04.02 0 0 1485

Hat ez valoban varakozason felul sikerult, nem igy azonban az utana tervett Waigeoi madaraszas. Waiwo megtelt, és az osszes tobbi szallas is Waisaiban! Csak a Marannauban kaptunk szobat, ami elso latasra 200k-ert nem is lett volna olyan szornyu, ha nem rohangalnak egesz ejszaka termetes patkanyok fel és ala a szobankban, es mindenhol. Most mi tagadas szegyenszemre takarodot fujtunk innen, maradjanak a szep emlekek Raja Ampatrol, van beloluk szep szammal halisten :-)

Tehat a reszletek: Wayag kirandulas 10M volt a ket napra, kilencen osztoztunk rajta. Ehhez jott meg azt ottani szallas a conservation office mellett, 75k fejenkent és egy local guide aki a masodik kilatopontra vitt el minket, 50k fejenkent. Visszafele meg megalltunk snorkelezni Arboreknel és a Manta pointnal. 

Fam islands tura 5M volt, tizen osztoztunk rajta. A kilatoponton kivul snorkeleztunl a Melissa's garden-nel, a Fam wall-nal, és visszafele ket helyen. 

Teljes ellatas mind a ket turaban benne volt.

Előzmény: W.L. (1481)
COOP Creative Commons License 2014.04.01 0 0 1484

Még:) Kérek még:) Ja vagy ez nem az ? :)

Előzmény: pó_apó (1483)
pó_apó Creative Commons License 2014.04.01 0 0 1483

 

Kicsit lemaradtam a fórumról, meg László2 utazásáról :-), de az ATM kérdést, kedves előttem figyelő barátom, bizonyos Dréher Antal insprirálására, ki most tollamat is vezeti, bocs, nem zárnám le csak úgy.

Mert, ha el nem cseszem el a tizedesvesszőket, mely különben szokásom:

Egy átlagos ATM kiad 1.000.0000 rupit. Ez most 19.000 HUF, köszönhető az unortodox gazdaságpolitikának, ami felvitte az EUR-t a 2010-es kormányváltó 265-ről ide (310). Most. (De hajj, jő még a reggel!)

Egy tranzakció díja 7 – 8 EUR, köszönhetően annak, hogy a bankok sem hülyék lenyelni, ami rájuk vertek. (De gondolom, senki nem szopta be, hogy nem így lesz.)

Tehát: 19.000 Ft felvétele úgy 2.400 Ft-ba kerül, ami 12 %, és nem tudom, hogy van-e még rajta plusszban tranzakciós illeték, amit szintén a nagyeszű kajlaszem talált ki, és amit a nagy szabadságharcban szintén mi fogunk megfizetni. De ez így van rendjén, ha az ember az esze helyett a szívére hallgat. (Mint a házasságnál, például.)

Szóval, nem olcsó. (Egyik sem.)

Ám aki kicsit később készül utazni, bárhová is, annak javaslom, amit most én is csinálok: ha az AXA banknál egy negyedévben 160.000 Ft-ot elkártyázik, a következő negyedévben havi 4 db ATM pénzfelvétel ingyenes, külföldön is. Ez a megnyert 10.000 Ft ugyan nem sok, de az embert legalább kevésbé üti meg a guta. És ez tán szempont.

Manapság.

Előzmény: László2. (1440)
W.L. Creative Commons License 2014.04.01 0 0 1482

Ha a repjegy meg mindig ugyanannyi, szerintem megerhetne kifizetni a modositast (bar tudom, hogy te ezt eddig minden aron kerulted) es azt a 3 napot is Indoneziaban tolteni az eredeti terv szerint.

 

Egyebkent nekem egyszer a Tiger rendszere tolt el egy jegyvetelt.

Annyival bonyolitottam, hogy 2 fonek veve jegyet, csak egyikhez kertem 20 kilos poggyaszt, aztan mikor megjott a jegy, egyikhez sem volt rajta. Es ezt eszre sem vettem, csak a repteren pengethettem nagy mergelodve.

 

En egyebkent mindig, mindenkepp Ketambet ajanlom orangutanlesre Bukit Lawang helyett.

Ha mar Szumatraig elmegy az ember, megis csak lasson inkabb vad orangutanokat, mint egy szinpadfelen kezbol banant evo, poharbol tejet ivos showt. Szerintem...

Előzmény: pannn (1477)
W.L. Creative Commons License 2014.04.01 0 0 1481

Na, akkor ez jol sikerult!

Mennyibe kerultek a kirandulasok Wayagra es Famra, milyen hajoval es hany fo altal fozetve?

Csak mert ezek orokzold kerdesek. :-)

 

Amugy gondolom kerdezni sem kell, hogy tetszettek-e... ;-)

Előzmény: László2. (1480)
László2. Creative Commons License 2014.04.01 0 0 1480

Waisaiba erkezve a kikotoben siman megvettuk a belepot 500 ezerert. Voltak ott valakiert a Koranu Fyak homestay-tol, mi is veluk mentunk és mindjart ott is toltottunk 9 ejszakat. Nagyon jo volt, 500 ezret fizettunk ketten egy bungalow-ert es napi haromszori boseges kajaert. Transzfer ingyen egy het utan. Foleg a ket percre levo keletre szomszedos homestay-el mentunk snorkelezos programokra, igy osszejott egy ketnapos Wayag és egy egynapos Fam kirandulas is! Wayagon kertek egyedul a belepot a beregisztralasnal.

Előzmény: W.L. (1465)
pannn Creative Commons License 2014.04.01 0 0 1479

Jol gondolom hogy medanra nem kell tobb nap? Csutortok delben megerkezunk es masnap mar mennek is tovabb eszk fele.

Előzmény: pannn (1477)
pannn Creative Commons License 2014.04.01 0 0 1478

Koszonom. Elhoznam a lampad de nem tudom jarunk-e arra es az igazsaghoz tartozik hogymar igy is 8-9 kilos kezipogyaszunk van az airasiara 7 kg helyett, eddig meg mindig megusztuk.

Előzmény: cav004 (1473)
pannn Creative Commons License 2014.04.01 0 0 1477

Persze tudom hogy kellett volna, de en szinte biztos hogy az elsejet jeloltem be. Csak itt nagyon lassu es akadozo a net es esetleg meg valahova hozzaertem a kijelzon ami csak kesobb jelent volna meg de en addigra mar megvettem a jegyet. Nem tudom, de azert majd egy plusz repulessel behozom ezt.

Most jottunk meg a konzulatusrol, eddig sima ugy volt, egy csaj intezte, nagyon kedves volt, holnap delutan lehet menni a vizumert. Adtak lapot es a vizum ara 170 ringit.

Igy 5 napunk lesz thaifoldon, ketto mindenkepp lett volna.

Előzmény: W.L. (1475)
W.L. Creative Commons License 2014.04.01 0 0 1476

En nem adnek ki penzt szervezett turara Bromohoz, tul konnyen megkozelitheto.

Surabayai szallast talan nezzetek a neten. Lenyeg, hogy a belvarosban legyen (mondjuk a Tunujungan Plaza korul) ne valahol kinnt a lepukkant kulvarosokban.

Előzmény: buteo1 (1474)
W.L. Creative Commons License 2014.04.01 0 0 1475

Na, ez jol el lett tolva. Az a plusz 3 nap szerintem jobban kellene Indoneziaban.

Igazan jo szigetet en Thaifoldon nem tudok, plane Indoneziahoz kepest, es plane olyat, ami oda-vissza 3 napbol kijon... Szep sziget meg csak lenne, de irtozatos tomegekkel (az en mercemmel).

A KL-i helyzetet tudom, de elvileg Penang meg mukodik.

Előzmény: pannn (1472)
buteo1 Creative Commons License 2014.03.31 0 0 1474

Köszi a választ. Neten láttam, hogy néhány helyi iroda hirdet, pl. Surabayaból, Bromoi kirándulásokat. Érdemes ilyenre befizetni, vagy inkább egyénileg szervezzük meg? Azért gondoltam erre a lehetőségre, hogy biztos időben visszaérjünk a reptérre és ne kelljen azon aggódni, elérjük-e a Raja Ampati pick-up-ot.

Surabayaban hol érdemes megszállni?

Előzmény: W.L. (1471)
cav004 Creative Commons License 2014.03.31 0 0 1473

Szia Pann!

 

Bár látom, hogy nem sok esély van, hogy beleférne a csomagotokba még egy kicsi fejlámpa sem, de ha esetleg Szumátrán Bukit Lawang felé járnátok, pár ezer jó magyar forintért elhozhatnátok a fejlámpám, amit otthagytam. :(

Azért igyekszem én is segíteni a döntésekben. (mi nem voltunk az összes nemzeti parkban, így csak arról nyilatkoznék, amerre jártunk)

 

4. Szumátra Leuser nemzeti park. (Bukit Lawang): 

Hosszas tanakodás után Bukit Lawangot választottuk orángutánnézésre, és 2 napos túrára, Ketambe helyett. Tettük ezt azért, mert könnyebben megközelíthető, és az orángutánok is nagyobb eséllyel jönnek közelebb, mivel csak félig vadak. 

Féltünk, hogy Ketambe-ban 3 nap alatt nem lett volna olyan szerencsénk, hogy lássuk közelebbről őseinket.

Nekem személy szerint bejött Bukit Lawang, mivel nem volt főszezon, kevés turista volt. A túrát is nagyon élveztünk, sok mindent sikerült látnunk, de ez szerencse kérdése is. Jó helyen szálltunk meg, ahol nagyon kedvesek voltak, még egy esküvőre is elvittek minket.

Innen Berastagiba mentünk. Könnyű odajutni, mi a vulkán miatt mentünk. Ide egyedül fel lehet sétálni (ha van okostelefon és egy tracklog, mert a nélkül mi nem találtuk volna meg a helyes utat. Ezt elküldöm szívesen, ha esetleg majd kell)

Belépő igazán jelképes volt, talán 4000 IDR-t fizettünk útközben.

Az itteni vulkán Jáva után más volt. (bár kisebb volt, de aktív, egyedül voltunk fent, nagyon érdekes volt, hogy teljesen közel mehettünk a kénes gőzökhöz) Jáván mi Bromót és Ijent néztük meg. Két megint teljesen eltérő élmény volt. Bromónál a napfelkeltét megnézni hajnalban gyalog sétáltunk fel, fent meg lemenekültünk a rengeteg dzsip elől, egy nyugisabb részre.

Ijennél volt akkora szerencsénk, hogy egy bányásznál aludhattunk, akivel még a napfelkelte előtt elmentünk megnézni a blue fire-t. Életem egyik legkülönlegesebb élménye volt, bár fizettünk a bányásznak a túráért, de az, hogy a falujukban aludtunk, a család életében részt vehettünk nagyon tanulságos volt.

Ha nagy vulkánrajongók vagytok, érdemes mind a 3-at útba ejteni. 60 nap sajnos nem sok Indonéziára, nagyon mérlegelni kell, mi az ami titeket érdekel.

Dieng Platonál is voltunk Jáván, de ha szűkös az idő, akkor véleményem szerint inkább a másik két vulkánt érdemes felkeresni.

 

 

Előzmény: pannn (1466)
pannn Creative Commons License 2014.03.31 0 0 1472

Koszi. Nagyon nagy orszag nagyon nehez osszeallitani egy mukodo utitervet.

Megvettuk a jegyet visszafele, bali bkk, igaz az 57.-k napra. Ne kerdezd miert mert en sem tudom. En junius elsejet allitottam be, az lett volna a hatvanadik nap de mikor kifizettem es megjott az itinerary akkor latom hogy majus 29. Igy harom nappal rovidebb pedig az ara is ugyanaz volt. Lesz thaifoldon ot napunk, ana ezt megkapja a parom. Tudsz ajanlani valami szep szigetet ami nem tulzsufolt es az az igazi feher homok, palmafa mint a filmekben?

Indonez vizum. Tudtad hogy kuala lumpurban mar nem adnak ki hatvan napos vizumot?

Ma szepen feloltoztunk ahogy illik a dog melegben aztan kibuszoztunk a kovetsegre, vagyis azon tul harom ez fel kilometerre mert a buszos nem szolt volna hogy hol kell leszalni. A konzulatus persze zarva nemzeti unnep miatt. Holnap megint mehetunk ki.

 

Előzmény: W.L. (1469)
W.L. Creative Commons License 2014.03.30 0 0 1471

Siman kivitelezheto. Erkezeskor Surabayabol rogton tovabbmenni Probolinggoba es ha lehet Cemoro Lawangba, masnap Bromo megnezese, es elvileg akar meg aznap este repulhetnetek is tovabb Surabayabol. Ha megsem, akkor esetleg 1 ej Surabayaban is toltheto, hogy kozelebb legyen a repter. Nagy latnivaloi nincsenek, mondjuk az allatkert sok indonez specialitassal (pl nagyorru majmok es rengeteg komodoi varanusszal minden meretben) meg esetleg az Ampel arab negyed es a Gedung Sempoerna kretek cigigyar (erdekesebb, mint ahogy hangzik).

Es esetleg a Tunjungan Plaza, latni a modern/gazdag Indoneziat is es jokat kajalni. ;-)

Előzmény: buteo1 (1468)
W.L. Creative Commons License 2014.03.30 0 0 1470

Asszem 145 RM. Ugyanannyi mint KL-ben.

Előzmény: pannn (1467)
W.L. Creative Commons License 2014.03.30 0 0 1469

1. Egyszer. Tobbszori belepesre jogosito turistavizum nincs. Ne aggodj, be fog jonni.

 

2. Gondolom elfogadjak, de ugyis adnak helyben is.

 

3. Ringgitben.

 

4. Leuser es Kerinci Szumatran, Ujung Kulon es Bromo meg esetleg Baluran Javan.

 

5. Fizetsz (nehol azt sem) es bemesz, vezeto tobbnyire nem kotelezo. Utobbira vannak kivetelek, pl Bali Barat.

 

6. Igen.

 

7. Bromo, Rinjani, Kelimutu es talan Tambora (ahol en nem voltam meg, elvileg vezetokoteles) a legegyedibbek. De ugye van meg kb 140 tovabbbi AKTIV is... ;-)

Sok vulkant a rajta levo mohaerdo es a benne levo fauna miatt is erdemes megmaszni (pl Gede, Kerinci).

 

8. Barlang rengeteg, pl a kelet-javai Pacitan korul. Persze a "kiepitettek" nem mindenki esetei, betonjardakkal, szines fenyekkel...

 

9. Jakarta mindenkepp kihagyhato (talan a Nemzeti Muzeum es az Allatkert erdekes a helyi specialitasok miatt). En Yogyat sem imadom (Solot jobban kedvelem) de azert a palotat erdemes megnezni. Esetleg szalljatok meg Soloban es ugorjatok at egy napra Yogyaba. Bar ha India turistavarosai bejottek, talan Yogya is bejonne.

 

10. A honlapomon van egy Tourist traps oldal, kb azok.

 

11. Balira akar 4 nap is eleg, ha bereltek motort vagy kocsit.

Pluszkent leginkabb Del-Sulawesit ajanlanam (Toradzsa).

 

12. Mindegy, az irodak is csak 1-2 dollart tesznek ra, mar ha.

Mondjuk annyit sporolando jobb a legitarsasagok sajat irodajaban megvenni ha utba esik egy, de ha nem, en nem stresszelnek miatta.

En mindig a legolcsobbat favorizalom. Azonos araknal a Liont nem, mert nem ad kajat. A Garuda tobbnyire a legdragabb. A Sriwijaya tobbnyire jo valasztas. Nyugat-Indoneziaban a Citilink is jo, es neten vehetok a jegyei.

Előzmény: pannn (1466)
buteo1 Creative Commons License 2014.03.29 0 0 1468

Azon gondolkodom, hogy a Raja Ampat-i utunkat kiegészítenénk egy Bromo-i túrával, gondolom az belefér egy napba. A terv a következő:

Nov. 14-én (péntek) indulnánk Budapestről Kuala Lumpurba, majd onnan a következő nap (vasárnap) repülnénk át Surabaya-ba, hétfőn megnéznénk a Bromo-t, kedden tovább Makassaron keresztül Sorongba.

Menniyre kivitelezhető ez a terv szerintetek? A Bromo-i kirándulásra javaslatok?

pannn Creative Commons License 2014.03.27 0 0 1467

Es meg egy.

Nem tudod mennyibe kerul a hatvan napos vizum penangon? Azt mar sikerult kideriteni hogy ringitbe kell fizetni de nem tudom mennyit valtsak.

Előzmény: pannn (1466)
pannn Creative Commons License 2014.03.27 0 0 1466

Par kerdes indoneziaval kapcsolatban.
Eldolt hogy kerek hatvan napot lennenk indoneziaban, nem maszkalnank sehova, mas orszagba.
Megertettem hogy kell repjegy.

1. A kerdes az hogy a hatvan napos vizum single vagy double? A double lenne jo mert ha valami miatt megsem jon be indonezia at tudunk menni masik orszagba es a vegen vissza balira es onnan bangkok. Nem kellene eldobni a draga jegyet.

2. Vizumkero lap csak kuala lumpuri van, ezt elfogadjak penangon is vagy ott kerjek kerdoivet es ott helyben toltsuk ki?
3. A vizum dijjat ringitben vagy dollarban kell fizetni?
Es akkor az utiterv.
Vegyuk ugy hogy draga a belepo.
4. Melyik NP.-t/parkokat ajanlanad szumatran es melyiket javan?
5. A nemzeti parkok ugy mukodnek hogy veszek jegyet bemegyek es megyek merre akarok vagy kell vezeto?
Szeretnek vulkanokat latni/maszni.

6. Ezek olyanok hogy megveszem a belepot es felmaszok a vulkanra?
7. Mely vulkanokat ajanlanad ami nem technikai jellegu maszat igenyel es akar egyedul mindenfele vezeto nelkul megmaszhato? A bromo np mindenkepp.
Jo lenne barlangokat latni.

8. Melyikek igazan egyediek es nem kell hozza vezeto, vagyis melyikeket erdemes felkeresni?
Ha nem muszaj inkabb nem mennek nagyvarosokba.

9. Jakarta, yogyakarta kihagyhato?
10. Vannak varosok/helyek amiket jobb ha elkerulunk?
11. Nyolc het felosztasara logikus a kovetkezo: 3 het szumatra, 3 het java, 2 het bali?
Gondolom ha egy nagyobb sziget nem jon be akkor barmikor atrepulhetunk egy masikra pl kalimantan vagy papua.
Azt mondtad rep jegyeket ott es akkor kell venni.

12. Utazasi irodakban vagy a legitarsasagok irodaiban? Milyen legitarsasagokat reszesitsunk elonyben pl garuda, lionair?

Előzmény: W.L. (1465)
W.L. Creative Commons License 2014.03.25 0 0 1465

Mar tavaly is 1 millio volt kiirva, de valojaban csak 500ezret kellett fizetni.

Remelem tovabbra is ez a helyzet.

 

De igy meg az is lehet, hogy siman megusszatok fizetes nelkul.

 

Huhh, a Cendrawasih. Egyszer en is szalltam ott meg.

Papuai mercevel nem drama, de azert nem is egy olyan hely, amirol aradozna az ember.

Eleg lestrapalt szerintem.

 

Majd irj, hogy alakult a tobbi!

Előzmény: László2. (1464)
László2. Creative Commons License 2014.03.23 0 0 1464

Sajnos elkestunk mert egy korabbi LP forumon (idei) meg fel millat olvastunk de tegnap (szombaton) mire Sorongba ertunk du 2-re a Hotel Meridienben levo tourist office mar zarva volt és a kiiras, meg a nem tul keszseges recepcio szerint a RA belepo mar egy milla kulfoldieknek (helyieknek negyed).

Hetvegen mar nincs tourist office, a belepot allitolag Waisaiban a ferry erkezes utan is be tudjuk fizetni (hmm errol eddig nem sokat olvastam).

Sorongban a hotel Cendrawasih-ban ejszakaztunk. 288k a legolcsobb szoba - nem olyan rossz mint amilyennek kinez.

Előzmény: W.L. (1457)
László2. Creative Commons License 2014.03.23 0 0 1463

Jakartaba erkezeskor ejjel a csomagkiadas utan mar majdnem a kijaratnal volt valto nyitva. 10k volt dollarra kiirva de 11-ert atvaltottuk a kritikusabbnak gondolt szazasokat (2003) illetve azt otveneseket. Nem szoroztek lathatolag. Kesobb Ambonban Mandiri bankban valtottunk 2006-os szazasokat 11.335 arfolyamon (mindketto tisztan ertendo, no commission)

Előzmény: W.L. (1462)
W.L. Creative Commons License 2014.03.21 0 0 1462

Indoneziaban en magam az agodat egyetlen-egyszer probaltam hasznalni, aztan megerkezeskor mit sem tudtak a foglalasrol, es mint kiderult, a helyi ar amugy is alacsonyabb volt, mint az agaoda jutaleka utan felszamitott hatralek, tehat egye fene.

Vendegeim neha foglaltak rajta dragabb szallasokat is, tobbnyire azokrol is kiderult, hogy a valos helyi aruk alacsonyabb, mint az agoda "kedvezmenyes" ara.

Tapasztalatom szerint az agodan athuzott "eredeti" ar szintiszta kamu az agoda reszerol, soha nem kerultek a helyek annyiba.

 

A 2006-os dollarrol biztosat nem tudok mondani, ami mar "nagyfeju" es jo allapotu, azt szerintem at tudod valtani valahol. Csak igazi, hivatalos penzvaltot hasznalj, a Balin a hivatalosnal jobb arfolyamot kinalokat keruld, mert mind atveresbol elnek.

 

Repjegyeket, illetve szupermarketekben nagyobb vasarlasokat tudtok kartyaval fizetni, szallast csak a dragabbjat. ATMekbol probalj olyat keresni, amik egyszerre 3 milliot kiadnak (ez a maximum), ezeken tobbnyire fel van tuntetve, hogy 100.000-es cimleteket adnak ki. Ilyenek inkabb csak a nagyobb varosokban akadnak, ott kell eleget kivenni.

Előzmény: pannn (1461)
pannn Creative Commons License 2014.03.21 0 0 1461

Semmilyen terv meg nincs indoneziaval kapcsolatban csak annyi hogy szumatra majd java es vegul bali. A bali bkk jegyet a belepestol szamitott hatvanadik napra vennem, vagyis ezt mar fel kellene hasznalni mindenkepp, nem raradhatnank tovabb mart mennek ket nap mulva haza bangkokbol.

Egyebkent az agodan lehet talalni viszonylag olcson is jo szallasokat, indoneziat nem tudom, meg nem neztem. De pl itt tanah rataba nem voltak olcso szallasok, itt helyben meg lehetett talalni.

Irtad valakinek hogy indoneziaban nehezkes a dollar valtasa, nekunk van par szazas amit gondoltam atvaltanek, de 2006-s evjarat, viszint tokeletes minoseg, meg felbehajtva sincsenek, ezzel lehetnek gondjaim?

Előzmény: W.L. (1460)
W.L. Creative Commons License 2014.03.21 0 0 1460

Tudom, hogy ez kellemetlen, de ez van!

 

Mint mar korabban irtam, en ugy tippelem, hogy azokban a parkokban, ahol van helyi lakossag, es ok kinalnak szallast, kevesbe valoszinu a belepodij behajtasa, legalabb is tobb napra naponkent.

Ide sorolnam Ketambet is, ha Leuserbe mennetek.

 

Az ATM hasznalat engem is sujt, ez van, de emiatt nem vesem kobe utiterveimet.

Menet kozben is lehet kartyaval fizetgetni, de persze pont Indoneziaban, olcso szallasoknal, erre ne szamits.

Viszont az Agodan ugyis csak annyival dragabb szallasok vannak fennt tobbnyire (plane Indoneziaban!), hogy amit sporolnal a kartyas fizetessel, azt elvered az olcsobb helyek kiiktatasaval.

 

A vizum miatti repjegy lehet egy olyan is, amit nem is hasznaltok majd.

Ezt csak azert mondom, mert ha terveitek meg nem fixek, pl egy Szumatra-KL jegyet olcsobb lenne eldobni mint egy Bali-Bangkok jegyet. Es teged ismerve tudom, hogy kepes lennel kesobb csak azert kirepulni Balirol mondjuk 2 ho elteltevel "mert mar megvan a jegy akkorra", meg akkor is, ha kulonben maradhatnatok tovabb. ;-)

Előzmény: pannn (1459)
pannn Creative Commons License 2014.03.21 0 0 1459

Na ez biztato. Egyebkent az elore eltervezes egyik oka hogy ne hasznaljak kp-t. Ezert szeretem lefoglalni a szallasokat az agodan, igy kartyaval fizethetek. A bankom minden egyes atm hasznalat soran levon 9.11 EUR-t, fuggetlenul attol hogy mennyi penzt veszek fel. Igy egy orszag egy atm hasznalat, es amit lehet kartyaval fizetek. Egyebkent itt tanah rataban sem volt foglalasunk, itt helyben kerestunk szallast.

De azert az nem tul jo hogy utazunk hat nyolc orakat es mikor odaerunk akkor derul ki hogy draga a belepo. Egyebkent indoneziaban meg semmi nincs foglalva, meg az utitervet sem tudom. Gondolom egyedul a balirol bangkokba jegyet kell gyorsan megvenni a vizum miatt.

Előzmény: W.L. (1458)
W.L. Creative Commons License 2014.03.21 0 0 1458

pannn: Szerinted akkor nem eri meg lecsipni kb masfel hetet indoneziabol hogy megnezzuk sarawakot, bruneit?

 

Abszolut nem eri meg.

Parkokkal vagy azok nelkul, Indonezia sokkal tobbet nyujthat, mint Malajzia.

Egyebkent a jelek szerint meg nem minden parkban vezettek be az uj arakat, sot van ahol nem is tudnak roluk (Bukit Lawangrol irta ezt most valaki). Illetve allitolag elvileg a fenykepezesi dijnak is csak uzleti celu fotozasra kene vonatkoznia. Tehat egyelore nemileg kaotikus az uj rendelet bevezetese, es szerintem jopar helyen megusszatok, bar pl Bromonal kevesebb erre az esely. Mivel te szeretsz mindent elore megtervezni, ez a bizonytalansag neked aligha tetszik, de szerintem meg mindig jobb, mint tutira fizetni mindenutt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!