Keresés

Részletes keresés

Nemo Creative Commons License 2008.11.23 0 0 6529
sulyos az elég súlyos
Előzmény: 3x (6528)
3x Creative Commons License 2008.11.23 0 0 6528
árú az elég sulyos
Előzmény: Törölt nick (6525)
NevemTeve Creative Commons License 2008.11.23 0 0 6527
Kezdjük újra ott, ahol kilenc évvel ezelőtt abbahagytuk?
A unix óta directory-nak hívjuk azt a dogot, ami fájlok csoportosítására való, és amit az 'mkdir' (röviden 'md') parancs hoz létre... Használhatunk szinonímákat (folder, mappa stb), de a jelentése ugyanaz marad.
(A 'folder' szót a MS is csak a végfelhasználok számára ajánlja, a programozóknak maradt a 'Directory Management' kifejezés.)
Előzmény: Kis Ádám (6524)
Kis Ádám Creative Commons License 2008.11.22 0 0 6524
A vicc az, hogy a directory és a folder nem ugyanaz, az angol, pontosabban a Microsoftos terminológiában helytelenül használták a directory szótn (a Macintoshéban viszont helyesen, foldert). Viszont ez a probléma magyarul valójában nem jelent meg, mert a directory-t - tulajdonképpen nagyon értelmesen - könyvtár-nak honosították, és nem tükörszóval tartalomjegyzék-nek. A directory szót az angol terminológia változatlanul használja, de nem a korábbi jelentésében.
Előzmény: NevemTeve (6522)
Kis Ádám Creative Commons License 2008.11.22 0 0 6523

Néhány reagálás:

 

Az output tényleg megmaradt, sőt, kiterjeszkedett a számítástechnikai szaknyelvből. Ennek nyilván részben az az oka, amit írtál, de valószínűleg belejátszik a kivitel szó 'minőség' kategóriába tartozó változata. Valóban vannak kerülő kifejezések, de az output még 'eredmény' jelentésben is járja.

 

Ami a tár-at illeti, szerintem amit írsz, az nem a memory megfelelője, hanem a storage-é.

 

A komputer-t az Élet és Tudomány egy újságírója javasolta annak idején áthidaló megoldásként. Ebbe belejátszott az a sokszor emlegetett  "magyarosodási verseny", amelyet a számítógép és a számológép futott be a hatvanas és a hetvenes években (a Kalmár-iskola, azaz a matematikusok a számológép-et kedvelték, az alkalmazók - KSH és intézményei - a számítógép-et. Jellemző, hogy Neumann írásainak régebbi fordításaiban következetesen számológép szerepel.) Ez a fura alak a félprofi és nemprofi sajtóban sokáig tartotta magát.

 

A word mint mértékegység a kezdetektől fogva szó lett. Nyilván te sem találkoztál olyan kifejezésekkel, hogy *wordhossz, *wordszervezésű számítógép  vagy *dupla word. Érdekes lenne látni egy ellenpéldát kinyomtatott szövegben.

 

Amit a hardver-ről írsz, az azért érdekes, mert a hardver szó tulajdonképpen kezdettől fogva felesleges, még a szakirodalmi nyelvben is teljesen megfelelt helyette a műszaki eszközök, eszköztechnika, vagy egyszerűen csak az eszközök szó. Fogalmilag a szoftver volt megközelíthetetlen, és az ma is, ezért a jellemzően metaforikus amerikai terminológia (a 'vasáru=keményáru' jelentés alapján) ezzel az oppozícióval próbálta megközelíteni (tehát a 'lágyáru'). Ebből aztán kialakult egy kváziképző, a -ware: firmware, techware, orgware meg még tudja fene mi.

Előzmény: vrobee (6520)
NevemTeve Creative Commons License 2008.11.22 0 0 6522
Nosztalgiázásiból visszaolvastam: kilenc évvel ezelőtt azon töprengtünk, hogy vajon a 'directory' és a 'folder' az vajon ugyanaz-e, vagy két különböző dolog. (Those were the times, my friends)
Előzmény: NevemTeve (6521)
NevemTeve Creative Commons License 2008.11.22 0 0 6521
Van is erre egy topik, a "Legjobb" fordítások
Előzmény: vrobee (6520)
vrobee Creative Commons License 2008.11.22 0 0 6520
Élvezettel olvasom, amit írsz, érdekes lehetett aktívan benne lenni :)
A példáid nekem nem mind ülnek, persze biztos tudod őket adatolni, nálam meg csak "érzés". Azért leírom.

output - kihoztal (kivitel) : a bevitellel szemben a kihozallal talán soha nem találkozom/tam. Kivitellel már igen, de nem mondanám, hogy gyakori. [size1]Szerintem azért nem, mert egyik sem nem jó fordítás a put-ra, más a nézőpont. Vinni csak én tudnám az adatot, a progi nem. Befele még vihetem, de kifele semmiképp, mert én nem vagyok a gépben. Nem véletlen, hogy ha magyarul -informálisan- mondja az ember, akkor "kinyomja", "kipakolja", ilyenek lesznek. "Kiviszi", "kihozza" nem lesz.
memory - tár : szerintem sem kudarc, van pl. háttértár, tárhely ...
computer - számítógép (az újságírói zsargonban előfordul a komputer) ... ami szvsz szánalmas, mert így (már) nem ejti senki. A korrekt írásmód szvsz "kompjúter" lenne, de ez meg asszem nincs felvéve semelyik helyesírási szótárba.
word - szó
computer word - gépi szó
: Hát nem tudom, (nem csak) nekem ez még mindig word, ambivalensnek érzem.

Nem is próbáltuk magyarítani (legfeljebb fonetikus átírással)
Ebben az a vicces (inkább természetes, persze), hogy pl. a hardver mégis megmagyarosodott (na nem hivatalosan): vas.
Előzmény: Kis Ádám (6518)
scasc Creative Commons License 2008.11.22 0 0 6519
Mondjuk a CVV.VCC sem egy tipikus magyar szótagszerkezet... :-)
Előzmény: Kis Ádám (6509)
Kis Ádám Creative Commons License 2008.11.21 0 0 6518

Igen, így van, a 90-es években, pl. a Word 2.0 szövegszerkesztőben jelent meg a Fájl szó a menüben. Azt megelőzően valóban File volt a menüben.

 

A magyar szakzsargonban nemcsak a [fájl] volt szinte kizárólagos, hanem még sok száz más szó, mivel ebben az időben alakulgatott a magyra szaknyelv. Az előbb említettem egy szótárat (IFIP ICC), amely 1968-ban jelent meg, 1971-ben jelent meg a SZÁMOK-nál egy vállalatirányítási értelmező szótár és ötnyelvű szótár. Ezek a fájl meghonososdását kívánták elősegíteni, ezért alkalmazták az átírt formát. 1974-ben a Magyar Szabványügyi Hivatal nekifogott egy ISO terminológiai szabvány honosításának, 1984-ben jelent meg az elkészült magyar szabványok gyűjteménye. Ennek a honosításnak a során vetődött fel a fájl-->állomány helyettesítés. Az akkori Számítástechnika című lap, a mai Computer World elődje felkarolta ezt a honosítást, és igyekezett következetesen alkalmazni az ott javasolt magyar kifejezéseket. Ez vegyes sikerrel járt, volt, ami teljesen hatástalan maradt, volt, ami úgy járt, mint a fájl, volt, ahol az eredeti angol szó lényegében visszavonult.

 

Néhány példa:

 

Meghiúsúltak

 

string - a bizottság a füzér szót javasolta, ez az enyészeté lett.

subroutine - alprogram (szubrutin)

debug - hibát kiszűrni

record - mondat

symbol - jelkép (szimbólum - latinizálás)

simultaneous - egyidejű - szimultán

 

Ambivalensek

 

file - fájl - állomány

space - szóköz - szpész

input - bevitel

output - kihoztal (kivitel)

real-time - valósidejű

control character - vezérlőkarakter (kontrollkarakter)

font - betűkészlet

display - megjelenítő

memory - tár (azért ez nem egyértelmű kudarc)

 

 

Megmagyarosodtak.

 

computer - számítógép (az újságírói zsargonban előfordul a komputer)

serial - soros

parallel - párhuzamos

word - szó

computer word - gépi szó

data base - adatbázis

table - táblázat

key - kulcs, billentyű

execution - végrehajtás, futtatás

keyboard - billentyűzet

 

 

Nem is próbáltuk magyarítani (legfeljebb fonetikus átírással)

 

hardver

szoftver

karakter

bit

bájt (byte)

processzor

 

A számítástechnika vonatkozásában a szaknyelv vs. köznyelv szembeállítás a magyar Windows/Office megjelenése előtt nem igazán reális, az érintett populáció kicsi volt. Ezek a fogalmak jobbára a magyar Windows révén terjedtek el széles körben, ezért a Microsoft honosítás szerepe ebben rendkívül nagy. Többször leírtam, hogy ez a folyamat nagyon körültekintően folyt, alapvetően jó nyelvi koncepcióval és meglehetősen nagy eredménnyel. A Fájl azonban nem tartozik a dicsérhető megoldások közé.

 

 

 

Előzmény: vrobee (6515)
Kis Ádám Creative Commons License 2008.11.21 0 0 6517

Mecsoda bölcsesség!

 

Az IFIP ICC Adatfeldolgozási értelmező szótára, amely 1968-ban jelent meg, de bizonyára már 1967-ben készült, már alkalmazza a fájl írásmódot. Bill Gates 1955-ben született, volt is már 12 éves. Bár állítólag az első cégét 14 évesen alapította. Mindenesetre a file szót nem ő vezette be a szakmában. De ezt nem is mondta senki.

Előzmény: NevemTeve (6514)
Kis Ádám Creative Commons License 2008.11.21 0 0 6516
Ebben igazad van, az állomány szó pont annyira üres, mint a fájl. A jelentés ugyanis egy végtelenül általános fogalmat fed.
Előzmény: Glóriaa (6513)
vrobee Creative Commons License 2008.11.21 0 0 6515
Ezek után szinte robbant az a megoldás, hogy a Microsoft a menüben egyedüliként ezt az idegen szót alkalmazta.
Hát ez így szerintem elsősorban a "fájl" írásmódra igaz. Pl. valamelyik magyarvindóz előtti magyar levrendszer használta a "file" szót a menürendszerében.
Másrészt mire bejöttek a magyarított szoftverek, addigra a szakzsargonban a [fájl] szinte kizárólagos volt, állományról csak kissé mesterkélt szak/tankönyvek beszéltek.
Az persze lehet, hogy a M$ tudott volna fordítani a helyzeten, ha úgy akarja...
Előzmény: Kis Ádám (6512)
NevemTeve Creative Commons License 2008.11.21 0 0 6514
Ahogy az öreg szakik mesélik, fájlok már akkor is voltak, amikor Bill Gates még ösztöndíjas kisdiák volt a Xeroxnál...
Előzmény: Kis Ádám (6512)
Glóriaa Creative Commons License 2008.11.21 0 0 6513
Szerintem teljesen másról beszélünk. Te a szaknyelvről, én a köznyelvről. Persze a kettő hat egymásra, de komolyan gondolod, hogy az állomány alkalmasabb a köznyelvben, mint a fájl (file)? (Különben számomra az állomány szó pont olyan üres, mint a fájl.)
Előzmény: Kis Ádám (6512)
Kis Ádám Creative Commons License 2008.11.21 0 0 6512
Nem erről van szó. Amikor a Microsoft honosította az alkamazásait - ez úgy a kilencvenes évek elején lehetett - általában keersték a magyar megfelelőket, és többnyire meg is találták, mert viszonylag kevés az idegen szú a menükben (mondjuk, maga a menü ilyen). Ekkor már túl voltunk azon a javaslaton, hogy a fájl legyen állomány, és ennek volt is esélye, hogy megfoganjon, mert a korabeli számítástechnikai sajtó szívesen támogatta. Ezek után szinte robbant az a megoldás, hogy a Microsoft a menüben egyedüliként ezt az idegen szót alkalmazta. Akkoriban úgy hírlett, hogy ennek az oka a betűkkel való tajarékoskodás volt. Ugyanis tartalmi szempontból ez nem igazán értelmes dolog, mert a fájl szó teljesen tartalmatlan. Tartok tőle, hogy az angolok számára sem nagyon informatív ez a szó.
Előzmény: Glóriaa (6511)
Glóriaa Creative Commons License 2008.11.21 0 0 6511
Az a különbség, hogy az Eszközök leginkább csak a menüben szerepel, és írásban. A fájlt meg használják, szóban is, nem a gép mellett ülve is.
Előzmény: Kis Ádám (6510)
Kis Ádám Creative Commons License 2008.11.21 0 0 6510

Remélem, nem lesz igazad, mivel az esetek nagyobb részében magánhangzóval folytatódik a szóalak, és azt már tudjuk ejteni.

 

Ami az állomány-t illeti, az érv nyilvánvalóan az írott hossz volt, ez aznoban következetlen, hiszen a Tools-ból nyugodt lélekkel lett Eszközök. A File esetében a növekmény 4-->8 lett volna, ez a Tools esetében 5-->8, és ha nagyon kukacoskodunk, akkor azt is figyelembe kellene venni, hogy az állomány-ban két keskeny betű is van, az eszközökben viszont nincs

 

Állomány

Eszközök

 

Szemmel látható, hogy az Eszközök írásképe a szélesebb.

 

Még annyit hozzátennék, hogy érzésem szerint inkább a probléma tűnik el. A fájl ugyanis az izé szinonímája, kevés ember képes szabatosan definiálni, és a szabatos definíciót kevés ember érti meg. Az alkalmazásokban vagy az adott terület állománytípusának megnevezése kiváltja a fájl szót: dokumentum, (számoló)tábla vagy táblázat, bemutató, kép stb., vagy a szokásos kiterjesztés: pédéef, dok (doc), pépété, ikszeles, empéhárom stb.

 

Például, kinek jut eszébe egy képet vagy egy zenét fájl-nak nevezni? Pedig informatikai értelemben az.

 

Előzmény: Nemo (6508)
Kis Ádám Creative Commons License 2008.11.21 0 0 6509

Kérdezed:

 

De tényleg hiátusosan [fá.il]??

 

Nem, ez kizárólag a tárgyraggal jelenik így meg, tehát [fá.ilt].

Előzmény: scasc (6507)
Nemo Creative Commons License 2008.11.21 0 0 6508

Szerintem ha nem a [fáj] vagy a [fájli] ejtés honosodik meg végül, akkor a [fájil] fog, a fájin(tos) mintájára. És ahogy a nyelvünk minden euro-kompatibilitással szembemenő belső logikáját ismerem, előbb-utóbb így fogjuk írni is. Az lesz majd a szép világ, a Microsoft pedig (ha megéri ezt a napot) sírva bánja majd meg, hogy nem az "állomány" szó mellett tette le a garast.

scasc Creative Commons License 2008.11.21 0 0 6507
nem, és jól emlékszel.

A meglepődésem/csodálkozásom nem az adat helyességét kérdőjelezte meg.

De tényleg hiátusosan [fá.il]??
Előzmény: Kis Ádám (6494)
Kis Ádám Creative Commons License 2008.11.20 0 0 6505
Lehet, hogy lola ezt nagyon murisnak találja, azonban talán mégsem a műhelyzsargon a norma. Egyébként a nyakamat rá, hogy ebben a mondatban sem jelenne ma meg a fájl, hanem doksi vagy tábla, vagy ppt, vagy mp3. Én például a hallgatóimtól az elmúlt 10 évben kevésszer hallottam a fájl szót.
Előzmény: Glóriaa (6502)
NevemTeve Creative Commons License 2008.11.20 0 0 6504
volt: amit montál a suliban
lett: amelyekről említést tettél a tanintézetben
Előzmény: Glóriaa (6502)
-lola- Creative Commons License 2008.11.20 0 0 6503
netéletem első vigyorkahasználatát glória provokálta ki...

[(;-})
Előzmény: Glóriaa (6502)
Glóriaa Creative Commons License 2008.11.20 0 0 6502
"te, dobd már át azt a 3 állományt msnen... tudod, amit montál a suliban. Azt a.. na.... izé, azt a hogyhíjjákot"
Előzmény: Kis Ádám (6492)
-lola- Creative Commons License 2008.11.20 0 0 6501
a kolleginék az artikulációmat még külön is értékelték, és áhitattal vegyes imádattal követték nov7ünnepi simonistvániádáimat...

mindez csak ma 66 viccesnek, akkor ezeket a dolgokat is feljegyezték az adataimat őrző fájlokba, mégse voltam elég jó eetárs artikulatice...
Előzmény: Kis Ádám (6499)
-lola- Creative Commons License 2008.11.20 0 0 6500
én is ragaszkodom...

a gójánál például nem tudnék dönteni, hogy elírták-e, vagy mifene...
Előzmény: Kis Ádám (6496)
Kis Ádám Creative Commons License 2008.11.20 0 0 6499

Bizonyára ott keveset beszéltek, és azt sem hallottad, ha dolgozott a sornyomtató. Konferenciákon, tanfolyamokon viszont szép artikulációt lehetett hallani.

 

 

Szíveskedj ennek is meggondoltan ellentmondani.

Előzmény: -lola- (6497)
Kis Ádám Creative Commons License 2008.11.20 0 0 6498
Egy újszülöttnek minden vicc új.
Előzmény: scasc (6486)
-lola- Creative Commons License 2008.11.20 0 0 6497
hát, ezt annakidején az általam boldogított egyik számítóközpontban sem sikerült megfigyelnem - hacsak nem újabb fejlemény/hallomány, vagy a filhallásom már ősidők óta se/is...
Előzmény: Kis Ádám (6493)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!