Keresés

Részletes keresés

szervezkedő Creative Commons License 2017.06.11 0 0 33199

(Elolvastam mindketto posztot. Lehet nagyon faradt voltam mar az egesz napi munka utan, de a legvegen az nem "jött át" minek van itt a csajszi? Mirol szol a poszt?)

Előzmény: portugéza (33187)
scarabaeus Creative Commons License 2017.06.10 0 0 33198

Szoktak tetszeni a képeid.

Előzmény: Traveller00 (33194)
scarabaeus Creative Commons License 2017.06.10 0 2 33197

Miért csalódtál Kotorban? Engem elvarázsolt az a négyzetrácstól teljesen elrugaszkodott kisváros (és az öböl), kétszer egy hetet töltöttem ott, imádtam a háromszög alakú városfala közé zárt labirintusában a bolyongást, csak úgy, vagy éppen azért, mert rulettszerűen éttermet választani, vagy épp a saját szállást teljesen más kacskaringóval megközelíteni akartam. Megnéztem az összes körülötte lévő hegy tetejéről, minden irányból, és valószínűleg az idei montenegrói úton is ott lyukadtam volna ki, ha nem térítenek el itt a topikban Ulcinjba, amikor egy igen kellemesnek tűnő apartmamról esett szó itt. 

Előzmény: spugna (33196)
spugna Creative Commons License 2017.06.10 -1 1 33196

Isteni volt, úgy tervezem, még egyszer kimegyek. Azért is, mert Bar-ba és Ulcinjba nem jutottam el, és azokhoz beterveztem Albániát (durresi) pihivel. 

A Wizzair transzfer tökéletes volt, 34 E oda-vissza, az ember ott várt a reptéren, és kb.  3/4 óra alatt elszáguldott Podgoricából Budva(Becici)-be. Ugyan kissé debil volt, nem értett angolul, és este sötétben nekem kellett kiszállnom és megkeresni a szállásomat. (Még jó, hogy a Google Earth-on már előre bemértem magamnak). Hazafelé pedig már 4 órával a repcsi indulása előtt ott volt értem, de türelmesen várt.

A szállásomat szerintem jól választottam ki, bár adódtak kisebb-nagyobb problémák, hangyák a konyhában, macskák, amik állandóan a kinti székemre ültek, a szomszéd ukrán-orosz családnál pedig egerek, stb.....

Viszont közel volt Budvához, ahova többször gyalog, néhe busszal (0,50 E), mentem, és Rafailovicihez (kedvenc fürdőhelyem)

Láttam Risanban a mozaikokat és a római utcákat, Perastot, gyönyönyűek............

Hercegnoviban megmásztam a sok-sok lépcsőt, 15  Euróért egy hajókirándulás keretében (Boka Kotorska). Kotorban csalódtan, Budvában sírtam, és oda visszavágyom!!!!!!!!

Most ennyi, majd még írok, és töltök fel a 240 fotómból.

Előzmény: portugéza (33190)
portugéza Creative Commons License 2017.06.10 0 1 33195

Klassz beszámoló, képek. Igen, a Vranac balkáni szőlő- és borfajta. El tudom képzelni, hogy a hírnévre és a luxusra bazírozva csináltak egy lehúzós helyet Sveti Stefannal. A hotelsziget az ország egyik legismertebb jelképe, ha nem a legismertebb, de nyaralni én nem biztos, hogy pont oda mennék, mármint a partmenti településre. Kotorban korrekt hely az óvárosban a Pizzeria Sara, persze behatárolt, olaszos kínálattal. Jó hír, ha Virpazarban a Pelikán étterem mégis jó, én még nem próbáltam. Netes utazási fórumokon nem a legjobb a hírük, de ebben a hozzá tartozó hotel is benne van, a lehúzós hajótúráik és a tulaj nyomuló, rámenős viselkedése is. Lehet, találkoztál a szőke hajú vajdasági hostess-szel. Budva állandó lakosainak érzékelhető hányada orosz, van orosz iskola, rádió is. A turisták között ukránok, fehéroroszok, közép-ázsiából oroszajkúak is vannak, (számomra) nehéz őket megkülönböztetni.

 

A Shkodari/Szkadári-tó még mindig felfedezetlen csoda, ráadásul közel a tengerparthoz. Sajnos a luxus üdülőtelephez már dinamittal robbantják a domboldalt, a munkagépek már télen megjelentek. Ki fogják venni a nemzeti park fennhatósága alól azt a kis területet...

Előzmény: Traveller00 (33193)
Traveller00 Creative Commons License 2017.06.10 0 5 33194

 1:

Képek 1:

 

Kotor

Kotori-öböl

Perast

Budva

Sveti Stefan

Petrovac-Canj

Skadarsko jezero , Skodrai tó

Előzmény: Traveller00 (33193)
Traveller00 Creative Commons License 2017.06.10 -1 6 33193

Tavaly szeptemberi Montenegróról néhány sor:

 

időjárás: tenger 24-26 fok körüli, mindenképpen kellemes, hőfokok 28-30 C fok közt napközben.

 

Meglátogatott helyek:

 

Kotor

Kotori-öböl

Perast

Budva

Sveti Stefan

Petrovac-Canj

Skadarsko jezero , Skodrai tó

 

Az ország remek adottságokkal rendelkezik, viszont a környezetvédelem gyerekcipőben jár. Sok a szemét, strandokon üres pet palackok, cigicsikkek, jégkrém csomagolások és társaik.

Az ország igazi arca nem a napernyőkkel és nyugágyakkal menthetetlenül telitűzdelt tengerparton található, hanem beljebb, már a Skodrai-tó térsége is hozza a balkáni feelinget ütött-kupott Yugo autók , birkák-kecskék az úton, szamarak a tóparton, fillerekért árult borok, sajtok.

 

Dubrovnikból indulva hamar vége szakadt a napsütésnek, Kotor felett felhők gyülekeztek. Az út, ahogyan tovább délre iszonyatosan hosszú, véget nem érő, tele 40-50-60as korlátozásokkal, egymásba érő települések és sok helyütt mindenfelé lejtő út.

 

Kotor belvárosát látni kell, érdemes felmenni a fellegvárba, a lépcsők olyanok amilyenek, zárt cipő előny. Minden egyes fordulnál penetráns szagok, zsebkendők, törött üvegek.

 

A Kotori-öböl meglehetősen nemzetközi, sok angol, német skandináv turista, de szép számmal jönnek albánok és törökök is.

 

Budva az oroszoké, Kelet-Európa nyaral feeling, annak minden előnyével (orosz hölgyek) és hátrányaival ("kultúra"). Budva érdekes képet fest, egymást mellett a modern hotel vagy apartmanház és mellettük igen lepusztult épület a klasszikus kép (ugyanez részint Herceg Noviról is elmondható).

 

Sveti Stefannak szép a strandja, a fizetős kultúrált, a másik közepesen szemetes, az itt található étterem (Sveti Stefan beachen) kifejezetten sz.r és drága, a vörösbor ihatatlan (Vranac, biztos ebből is van több pincészettől való, és talán jó is..) , olyasmi, amit a vidéki restiben is félve szolgálnak fel. A raki a győri likörgyár "remekeit" idézte, egyszóval felejthető.

Előtte Kotor belvárosában sikerült belefutni egy lehúzó helyre, mindjárt az első napon két negatív gasztró élmény.

 

Második nap Virpazart és Skodrai tó, érdemes elautózni egészen Donji Muriciig, az út kalandos, lejt a szélrózsa minden irányába, de van pár km felújított szakasz, ahol bruttó 70-80 vihető, egyébként 40-50 (max)

 

A tó fantasztikus, hatalmas , csendes, tagolt partvonal, sok kis sziget, nagyszerű madárvilág és kellemes víz. Semmi hajóforgalom, egész nap két motorcsónak, az egyik helyi halász a másik rendőrség, olyan mint egy feszített víztükrű medence, hihetetlen élmény. Útközben néhány árus kínál bort, pálinkát, sajtot, ezt-azt fillérekért.

 

Virpazarban a Pelikán nevezetű étteremben a grilltál, a sajttál first class, bor, pálinka is itatja magát, bárkinek nyugodt szívvel ajánlom. Innen indulnak a kirándulóhelyek, de aki kicsit sportosabb ajánlom a kajakot, de privátok is viszneki ki motorcsónakkal (Donji Muriciban is), utóbbinál a plázs kavicsos, nyomokban tartalma turistákat, de annál több szamarat s kecskét :)

 

Sveti Stefanra visszatérve: a hegyoldalán van pár templom, onnan a kilátás első osztályú, naplemente pazar, út rossz, alacsony építésű autóval inkább ne.

 

 

A Petrovac , Buljarica , Canj partszakad csodás, főleg a vízről nézve. Buljaricán a kemping mellett van egy jó kis étterem olcsó árakkal. Restora Plaza Buljarica, 5-6 euró grillhús körettel, 1-2 euró kecskesajt (tálon), 1 euró a pálinka...

 

Illetve több olyan partszakasz , ami csak vízről közelíthető meg, ezeken szeptemberben senki vagy max 1 motorcsónak volt, a víz kristálytiszta, sok hal, tengericsillag, snorkelezni szuper.

 

Összeségében jó kis ország a főszezonon kívül korrekt árakkal, balkáni bájjal fűszerezve.

portugéza Creative Commons License 2017.06.10 0 0 33192

Mi is a Boat Milica családi vállalkozást választottuk

 

Örülök, hogy a beszámolóm hasznos volt. Azt nem is írtam annak idején, hogy a kolostorban egy palack Vranac és almalé várt minket, kedves gesztus volt. Lehet, hogy borszakértők húznák a szájukat, de nekem a testesebb vörösbor is jól esett a kánikulában (pontosabban bent a hűvösben). Érdekes, a szerzetes nem beszélt, nem viszonozta a köszönést, lehet, némasági fogadalmat tett. Közben a hegytetőn már szélkerék termeli az áramot a XV. századi kolostornak. A kilátás pedig a tóra világszínvonalú látványosság.

Előzmény: gjc (33055)
portugéza Creative Commons License 2017.06.10 0 0 33191

Most olvasom, lehet, rendelője válogatja, elfogadják-e az EU kártyát. Gyanítom, hogy a kifejezetten turistákra szakosodott ambulanciák, rendelők inkább nem fogadják el, de ez csak sejtés. Szervezkedő régebben írt már talán a bari kórházzal kapcsolatban, hogy ők sem.

Előzmény: lajoska69 (33157)
portugéza Creative Commons License 2017.06.10 0 0 33190

Most olvastam a kérdésedet, Beciciben sajnos még nem voltam.

 

Ha már voltál, várjuk az élménybeszámolót. :)  Tudnál írni a Ryanair transzferről is, mik voltak a tapasztalatok?

Előzmény: spugna (33058)
portugéza Creative Commons License 2017.06.10 0 0 33189

Utasbiztosítás: szerencsére még nem kellett használnom. Amik a bankkártyák egy részéhez szoktak automatikusan járni, nem a legjobbak, fapados verziók. Én egy kompromisszumos megoldást választottam, a bankomnál kötöttem külön. Háromféle csomagból lehet választani, ezért jobban személyre lehet szabni, mint az automatikus típust. Egy főre talán 8 ezer forint, egész évre. A családi verzió olyan 15 ezer lehet, szintén egész évre, most nem néztem meg újra az OTP honlapját. Aki többször utazik, nem csak Montenegróba, annak ez megéri. 

 

Az EU-s TAJ kártya amúgy is ki van váltva, ezért viszem, de az itt leírtak alapján nem sokat ér a gyakorlatban. Azt hogy elfogadják lent, egyetlen egy helyen lehet olvasni a neten, ez óvatosságra int, sehol máshol nem írnak róla... 

 

Monetenegrói sajátosság, hogy a helyiek is fizetnek bizonyos alapdíjakat: vizitdíj, kórházi napidíj, receptfelírási díj. Ezért ha véletlenül elfogadnák az EU-s kártyát vagy a magyar OEP-es nyomtatványt, akkor is nekünk kéne ezt zsebből fizetni elvileg. De az utasbiztosítás ezt fedezi - elvileg.

portugéza Creative Commons License 2017.06.10 0 0 33188

Én most a Telekomnál vettem egy új SIM-kártyát, ennek az ára 3 EUR, ezt fel kell tölteni további 5 euróval, és ebből meg lehet venni egy egyhónapos 1.5 GB internetet

 

Ez a normál vagy a turista verziójú kártya?

 

Közérdekű infó, hogy aki trafikban veszi meg a SIM-et, pár napon belül amúgy is meg kell látogatnia egy Telekom irodát, hogy regisztrálja magát, rögzítsék a hiteles személyes adatait. Én tavaly megszívtam, pont akkor akartam hívni helyi számot, amikor ez a türelmi idő lejárt... 

Előzmény: stevie-13 (33136)
portugéza Creative Commons License 2017.06.10 0 0 33187
Kroy Prince Creative Commons License 2017.06.10 0 1 33186

Köszönöm, hogy igazat adsz nekem.

Sajnos vannak ilyen alamuszi alakok (tudom is, hogy ki az illető, de én nem akarom megnevezni), akik nem merik magukat vállalni, inkább próbálnak az ismeretlenség homályából vádaskodni.

A publikus e-mail címemből könnyű volt a kilétemet nyilvánoságra hoznia, amit soha nem titkoltam, mivel bármilyen netes hozzászólásomért mindenkor névvel és címmel vállaltam a felelősséget.

"Vágy-álom!"-nak, pedig üzenem, érezze magát jól Montenegróban, szerezzen minél több tapasztalatot és a hasznos tanácsait ezentúl próbálja meg a valódi nicknevén közzétenni.

 

Előzmény: szervezkedő (33183)
szervezkedő Creative Commons License 2017.06.10 0 0 33185

Majd teszek fel néhány képet a témával kapcsolatban.

 

A döntés teljesen (geo)politikai alapú. A helyi katonai erő szerintem a vicc kategóriába tartozik!

:-)

Előzmény: stevie-13 (33160)
szervezkedő Creative Commons License 2017.06.10 0 1 33184

...akkor is, kicsit más!

 

Ha az ulcinji térséget hasonlitom pl. a Krk sziget, holdbéli hangulatához, az kb. olyan mint a pogácsa és a rétes között eldönteni, ki melyiket szereti jobban!

Előzmény: Meldzsy (33172)
szervezkedő Creative Commons License 2017.06.10 0 2 33183

Ezert a hozzaszolasert kár volt uj nicket csinalnod.

 

Kroy Prince olvtarsnak nagyon igaza van. 

Legfeljebb kiegeszitenem azzal, hogy a topic cime alatti linkre kell kattintani, olvasgatni es azutan johet a konkret kerdes!

 

Hagsulyozom: szerintem!

Előzmény: Vágy-álom! (33180)
stevie-13 Creative Commons License 2017.06.09 0 1 33182

Shell, ÖMV nincs, mert felvásárolta az összeset a GASPROM.

 

 

A Shell speciel soha nem lépett Bosznia területére.

 

Az OMV elég komolyan kezdett építkezni, de aztán nem ment a bolt, és 2012-ben felszámolta a 28 kútból álló hálózatát Boszniában. A vevő a szerb NIS lett (Naftna Industrija Srbije), azaz a szerbiai MOL, csakhogy Bosznia nagyobbik felében elég nehéz lenne marketing szöveget kitalálni egy szerb vállalathoz. A történelmi okok, ugye.

 

Szerencsére a NIS 49%-os tulajdonosa a Gazprom (ami egyébként megint egy izgalmas sztori, hogy miért és hogyanI), és bár Gazprom márkanévvel sehol nincsenek benzinkutak a világon, asszem Oroszországban sem, Boszniában mégis ezt a brandet választották.

 

Akit a nagy balkáni összeesküvés elméletek érdekelnek, az mélyedjen el a szintén a szerb entitásban bejegyzett Nestro Petrol cég ügyleteiben :-)

 

Előzmény: Bujazliz (33179)
H_G Creative Commons License 2017.06.09 0 1 33181

Gazprom, nem s.

 

Előzmény: Bujazliz (33179)
Vágy-álom! Creative Commons License 2017.06.09 -3 0 33180

Minek avatkozik Bagi Károly Hódmezővásárhelyről olyanba, amit még csak alig látott a saját szemével.... Nagy igazság ez Bagi Károly.....!!! "olvass....vissza....."! Neked se árt!

Előzmény: Kroy Prince (33173)
Bujazliz Creative Commons License 2017.06.09 0 1 33179

Shell, ÖMV nincs, mert felvásárolta az összeset a GASPROM. INA, EP, GASPROM-nál biztosan van kártyás fizetés.

Előzmény: mirko15 (33176)
Bujazliz Creative Commons License 2017.06.09 0 0 33178

7 nappal ezelőtt jártunk arra, 1,89 márka, azaz 298 Ft/l volt a 95-ös.

Előzmény: gy-gyuri (33177)
gy-gyuri Creative Commons License 2017.06.09 0 1 33177

Igen!

És Bosznia sokkal olcsóbb!

Előzmény: mirko15 (33176)
mirko15 Creative Commons License 2017.06.09 0 0 33176

Sziasztok!

 

Azt szeretném megtudni, hogy Boszniában és Montenegróban benzinkutakon elfogadják a bankkártyás fizetést?

 

Válaszokat köszönöm!

stevie-13 Creative Commons License 2017.06.09 0 1 33175

Mivel Bulgária,és Görögország messze van,így Montenegró maradt.

 

 

Hm. Montenegró remek hely, de speciel a távolság pont nem előnye egy görög vagy bolgár összehasonlításban. Kilométerben igen, de időben legalábbis döntetlen. Más kérdés, hogy Montenegróba már az utazás is izgalmas, mert az út ugyan kanyargós és tele van lassú járművel, de nagyon szép. Érdemes úgy menni, hogy ez ember eleve betervez egy-egy éjszakát mondjuk Szarajevóban vagy Újvidéken.

 

Montenegró látnivalóival kapcsolatban szerintem a következő szavakra keress rá:

 

- kotori öböl

- Budva óváros

- Ulcinj

- Cetinje

- Zabljak

- Durmitor

- skodrai tó, Virpazar

 

Érdemes lehet a szomszéd országokba is átnézni, közel van egyrészt Dubrovnik, másrészt Skodra (Albánia), esetleg Mosztár (Bosznia).

Előzmény: Meldzsy (33172)
stevie-13 Creative Commons License 2017.06.09 0 0 33174

Nem nagy összeg biztosítást kötni, legalább is arányaiban ahhoz képest, hogy nyugodt lehetsz egész nyaralás alatt! Van persze több hasonló tapasztalatom (eu tag országban) is és higgyétek el megéri külön biztosítást kötni!

 

 

Abszolút!

Előzmény: boy-lee (33171)
Kroy Prince Creative Commons License 2017.06.09 0 2 33173

Nem akarlak megbántani, de azt kérni, hogy Neked külön írjunk arról, hogy "mi a szép" Montenegróban, az igencsak extra kérés. Különben is a szépség mindenkinek más és más.

Ez a fórum 2003 óta él és több, mint 30 ezer bejegyzés található. Ezért is szokták fórumtársaim sokszor az ilyen kérésre írni azt, hogy "olvass vissza!".

Ha veszed a fáradságot és csak 1-2 évre visszaolvasol, szerintem nem találsz olyan kérdést, amire nem lett volna, nem egy hanem számtalan válasz.

Ettől függetlenül a konkrét kérdésekre biztosan fogsz válasz kapni, de arra, hogy mi szép, nem valószínű, mivel utikönyv szerkesztésre ez a fórum nem hívatott.

Előzmény: Meldzsy (33172)
Meldzsy Creative Commons License 2017.06.08 -2 0 33172

Sziasztok!
Montenegróba mennénk idén nyaralni.Eddig mindig Horvátországban nyaraltunk, de már kicsit változatosságra vágynék. Mivel Bulgária,és Görögország messze van,így Montenegró maradt.Tudom igazából majdnem Horvát mivel szinte a Horvát partszakasz folytatása, de akkor is kicsit más :) Érdekelne hova érdemes elmenni, mit érdemes látni. Szép partok érdekelnének, várromok.Eddig Hvar szigeten,Mljet szigeten, Pag sziget, Chres sziget, Omis, Baska, Makarska,Krk szigeten, Crikvenicán jártunk. Ha tudtok valami szépet ajánlani ezken kívűl ami szép, látnivalóban, és természeti szépségekben gazdag,nagyon örülnék.

boy-lee Creative Commons License 2017.06.08 0 0 33171

Nyilván mindenkinek más a tapasztalata, de én biztosan nem mernék neki vágni kizárólag eu kártyával Montenegróba! Sőt, még olyan országba sem amely az eu tagja! Egy felől van sajnos tapasztalatom, pl. a tavalyi évben Kotorban volt szükség azonnali beavatkozásra a 4 éves fiam akadt fenn egy kerítésdróton. A könyökhajlatát kellett összevarrni 4 öltéssel, amit profi módon, gyorsan megoldottak (és persze óriási köszönet Katica néni közbenjárásának is!!!). Ellenben le sem sz...ták az eu taj kártyát, és addig ki sem engedtek a kórházból amig 500 eurót le nem perkálunk, vagy az utasbiztosító nem utal nekik. Néhány telefon és kb. 30 perc múlva küldte (az ilyenkor szokványos) kötelezettség vállalásról szóló e-mailt a biztosító! Ennyi!!! Nem nagy összeg biztosítást kötni, legalább is arányaiban ahhoz képest, hogy nyugodt lehetsz egész nyaralás alatt! Van persze több hasonló tapasztalatom (eu tag országban) is és higgyétek el megéri külön biztosítást kötni! Ettől függetlenül persze van nekem és a család minden tagjának eu taj kártyája, arra az esetre ha hirtelen kell külföldre utazni. Hangsúlyozom ez az én véleményem, amit lehet vitatni és elfogadni egyaránt.

Peti_04 Creative Commons License 2017.06.07 0 0 33170

EU-kártyával a magyar betegeket is a helyiekhez hasonló feltételekkel látják el.

 

http://www.montenegro-info.hu/index.php?monte_eu_kartya

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!