Keresés

Részletes keresés

W.L. Creative Commons License 2014.04.05 0 0 1509

Nyugodtan "pofazz bele" mert szerintem az a jo, ha minel tobben irjak le tapasztalataikat.

Vegtere is nem vagyunk egyformak, es sok elso latogatonak pl biztos teljesen mas velemenye van egyes helyekrol, mint nekem.

Es elteroen pl az India forum torzstagjaitol, en nem tekintem szemelyes felsegteruletnek ezt a topikot, ahol masnak csak kerdezni, vagy halas ahitattal olvasgatni lenne szabad. ;-)

Inkabb az engem privatban megkeresoket is ide szoktam terelni, hadd kaphassanak masoktol is tanacsokat, meg persze hadd okoljanak kerdeseikbol kesobb masok is.

Előzmény: amaszat (1507)
W.L. Creative Commons License 2014.04.05 0 0 1508

En anno tobb Karo falut is megneztem.

Linga az egyetlen, amit akkor mar restauraltak, de meg ott is laktak a hazakban (csak oregek, mint mindenhol). Dokan akkor tok lepukkant, duledezo volt, azota a LP is ajanlgatja, talan helyrepofoztak kicsit? Hasonlo volt asszem Barusjahe is. Illetve Berastagi hataraban Peceren.

 

Ha Ketambebe 6 ora az ut, akkor a Toba-tohoz is el lehet jutni egy napon belul (gondolom Kabanjaheban atszallva), en a szukos idovel nem jonnek vissza Berastagiba. Medanba visszamenni semi de semmi ertelme nem lenne, nem is tudom azt miert emlitetted.

 

Mint amaszat is irta, Tanatoraja egy terkeppel (a Periplus Tanatoraja terkepe nagyon jo, hatuljan rengeteg infoval az erdekesebb falvakrol) es motorral, illetve turazva idealis. Esot persze ott is ki lehet am fogni! En elso par ottani latogatasomon rendre kaptam delutan esoket, most az utolso ketton meg tobb nap alatt egy cseppet sem. De szerintem ez meg nagyon tavoli nektek, amilyen ambiciozus vagy szerintem Szumatrat, Javat es Balit is nehez lesz kivegezni 2 honap alatt. Ha latsz barmi eselyt egy ujabb indonez utra a jovoben, akkor Sulawesi priman kombinalhato Kelet-Indoneziaval (Maluku es Papua). Es bizony van a szigeten sok mas erdekes, kevesbe felkapott regio is, pl szerintem nektek a Mamasa-volgy es a Lore Lindu NP Bada es Besoa volgyei osi megalitszobraikkal szinten bejonnenek.

 

A helyiekkel valo fenykepezkedessel meg egyszeruen le kell allni.

Meg kell tanulni nemet mondani, kulonben pl Borobudurnal vagy Balin akar egesz nap veg nelkul pozolhattok majd egyik csoporttal a masik utan.

Előzmény: pannn (1506)
amaszat Creative Commons License 2014.04.05 0 0 1507

Igazán nem szeretnék belepofázni a beszélgetésetekbe, de 1-2 dolog eszembejutott és nem tudom magamban tartani :) Berastagi: Ha megáll az eső és maradt annyi időtök egyik vulkánt érdemes megmászni. Igaz nem olyan lélegzetelállító mint  Bromo, de hidd el megéri!

TanaToraja kihagyhatatlan, mi 3 napot terveztünk végül 5nap lett belőle. Motorral jártuk be, elképesztő hely. Érdemes beszerezni egy térképet és megnézni a helyi túraszervezők 1-1 napon milyen útvonalat járnak be /közel azonos a program, azaz x hely az első, aztán a többi/ így neked pont jól jön hogy pont ne úgy tervezd :-) elkerülvén az egy hely köré csoportosulást. Első nap mi is belefutottunk ilyenbe, utána volt hogy kettesben nézelődtünk.

 

 

Előzmény: pannn (1503)
pannn Creative Commons License 2014.04.05 0 0 1506

A vulkan szazadrangu. A falvak jobban erdekelnek. Ma beszelgettem a szallasadonkal es szerinte Dokan sokkal autentikusabb, Lingga muzeum szeru. Dokan-ban bent elnek a hazakban, de egyebkent valoszinuleg mindkettot megnezzuk.

Aztan hetfon elindulunk Ketambebe, kb hat ora az ut. Majd onnan a toba to. Viszont azt gondoltam hogy ketambebol visszajonnenk berastagiba, itt aludnank aznap ( igy talan itt hagyhatom a nagyobb hatizsakot) majd masnap mennenk tuktuk-ba. Egy nap alatt nem lehet eljutni ketambebol a toba tohoz. Es minek mennek visszamedanban mikor berastagi tok kellemes hely, bar mar kicsit faraszto a kozos fenykepezes naponta tobbszor a helyi fiatalokkal.

Előzmény: W.L. (1505)
W.L. Creative Commons License 2014.04.05 0 0 1505

Igy van, az idojarast megjosolni nem lehet.

A tovabballas mellett szolhat, hogy egy ilyen meretu szigeten belul is teljesen mas lehet az ido a keleti es nyugati parton, hegyekben vagy lennt a siksagon...

A netes elojelzesek sem sokat jelentenek, hiszen VALAMENNYI eso Indonezia jo reszen mindennapos, tehat ha egy napra "esot" mutatnak, az meg mindig nem jelenti azt, hogy egesz nap esik, csak azt, hogy valamikor (lehet, hogy ejjel) eselyt van esore.

A vulkan miatt ne varakozzatok, van meg sok masik az orszagban.

En fokent tomegkozlekedek, mondjuk Balin az nehez ott jobb a motorberles. Illetve mas eldogottabb helyeken jol johet az "ojek" (motor-taxi).

Lingat en esoben is megneznem, es Ketambevel is megprobalkoznek. Az messze is van, es egy teljes nap oda eljutni. 2 nap alatt siman valtozhat az ido.

Előzmény: pannn (1504)
pannn Creative Commons License 2014.04.05 0 0 1504

Mi a tapasztalatod/velemenyed. Itt szakadt, a wunderground hasonlot mutat a kovetkezo napokra is es esot mutat ketambebe es a toba tora is. Erdemes tovabutazni vagy inkabb itt helyben kellene varni a jobb idore? Ketambebe nem olyan olcso felutazni es ha felmegyunk es esik, ulhetunk bent a szallason majd vissza ide a toba tohoz.Ez igy nem lenne tul szerencses. Tudom nem vagy idojos.

Előzmény: W.L. (1502)
pannn Creative Commons License 2014.04.05 0 0 1503

Tana toraja olyan erdekesen hangzik hogy meg kellene nezni plane ha ugy szamolok hogy lehet soha tobbe nem jutok el ide. A tobbirol mar nem is merek olvasni mert biztos talalnek valami erdekeset.

Te motorral vagy tomegkozlekedessel kozlekedtel itt? Vagy ugy altalaban indoneziaban?

A ket sziget kimarad. Innen meg hetfon tovabballunk hamegmasszuk a vulkant ha nem, nem lehet leragadni es varni a jo idot. Nyilvan ma itt ragadtunk a szallason.

A tultartozkodason mar en is gondolkodtam, de csak egy napmenne, a nagy jegyet azert nem kockaztatnam.

Na megint elkezdett szakadni.

Előzmény: W.L. (1501)
W.L. Creative Commons License 2014.04.05 0 0 1502

Ja, es en talan nemcsak a 60. napra foglalnam at azt a jegyet, hanem talan a 62-re, Thaifoldre csak atszallni menni utban hazafele. 

Igy persze ki kene fizetni kilepeskor fejenkent 400ezret 2 nap vizumtullepesert is. Vagyis az kb 400 + ha jol tudom kb 250 a modositasert.

650ezer Rp az bo 50 dolcsi. SZVSZ ennyit siman meger, hogy az igy nyert plusz 5 napban mondjuk Tanatorajat megnezhesse az ember es ne egy minden valodi erdekessegtol mentes thai strandon ucsorogjon a tomegek kozott.

Ha most kihagyjatok, maskor sokkal tobbe kerul majd immar otthonrol oda eljutni.

Előzmény: pannn (1500)
W.L. Creative Commons License 2014.04.05 0 0 1501

Na igen, az idojaras a masik olyan kiszamithatatlan tenyezo ami miatt nem lehet naprol-napra megtervezni mindent.

Ugye Szumatran, Borneon, Sulawesin es Papuan azert olyan dus az esoerdo, mert... ;-)

Anno en Muara Jambiba berelt "hajoval" mentem le a folyon, de ut is visz oda, asszem valahogy tomegkozlekedes is megoldhato.

A berastagi muzeumban nem voltam, helyette vagy 4-5 hagyomanyos falut neztem meg, es utban Linga fele egy hagyomanyos temetest is kifogtam, mindjart ott ragadva egesz napra.

Egyebkent anno nekem is pont Eszak-Szumatra volt elso belepesem az orszagba, en sem akartam rohanni, amibol az lett, hogy 3 honap alatt meg Szumatraval sem tudtam vegezni!

Szoval betervezed Sulawesit is a meglevo 3 sziget melle?

Akkor meg inkabb kurtitani kell az idota tobbin.

A nyelv, hat igen, ugye ez nem egy ex-angol gyarmat.

En is mindenkinek probalom mondani, hogy megeri valamennyit tanulni belole - es az alapok nem nehezek!

Ugye nyilvanvalo konyvet is ajanlhatnek a tanulashoz, de hogy azt spec Szumatran mennyire kapjatok meg... sajna a helyi kiadasu szotarok es tarsaik borzalmasak!

Előzmény: pannn (1500)
pannn Creative Commons License 2014.04.05 0 0 1500

Nem csak az ido mulasaval van a gond hanem az idojarassal, tegnap delutan ota szakad az eso. Ma akartunk menni a sibayakra (elso vulkanunk lenne) de meg a hegyet sem latni. Ha kicsit jobb ido lesz akkor ma linga jon. 

Megneztem ezt a tana torajat, ide muszaj elmennunk.

Persze hogy nem pipalni akarok inkabb kevesebbet de jobban.

De mint pl jambi ahol egy nap eleg olyan sok idot nem rabol el. Egyebkent a romokhoz eltudunk jutni tomegkozlekedessel?

Gondolom voltal a kis muzeumba berastagiban, nagyon erdekes volt.

Malajziaba soha tobbet, inkabb arra gondoltam hogy ha nem boldogulunk de talan fogunk. Azt gondoltam hogy itt sok erdekesseg van de azt nem hogy tul sok. Es es meg csak ket sziget. Viszont muszaj egy kis nyelvet tanulnunk.

Előzmény: W.L. (1499)
W.L. Creative Commons License 2014.04.04 0 0 1499

Bevallom, en Berastagi korul egyik vulkant sem masztam meg.

Tul sok a vulkan Indoneziaban (csak az aktiv kb 145), nalam a malukuiak vagy az igazan kulonlegesek (mint Bromo, Kerinci, Rinjani, stb) a prioritasok. De mint mar olvashattad, Sibayak konnyu es nepszeru a frissen erkezettek koreben, akiknek gyakran elso vulkan eletukben. Mondjuk a szukos idoddel azert mindent ugysem lehet...

Szerintem ami igazan egyedi Berastagi korul, azok a Karo falvak, es ha szerecsesek vagytok, hagyomanyos ceremoniak.

 

Olyan utvonalon, ahol busszal el lehet jutni egyik helyrol a masikra egy napon belul (mint pl Padang-Kerinci-Jambi) szerintem semmi erdemlegeset nem nyertek idoben repulessel. Mert a repterre kibumlizni, ott becsekkolni, kesest megvarni, majd repulni, aztan poggyaszt varni, majd ujabb varosba bebumlizni, hat az rovidebb tavon majd ugyanannyi idobe telhet, es unalmasabb meg dragabb is.

 

Allatugyileg Indonezia valoban kenterbe veri Malajzia nagy reszet, en pl Kalimantanon egy buszuton tobb allatot lattam,mint Sarawak nemzeti parkjaiban tobb honap alatt. De azert gondolom mar eszlelted, miert jon be megis Malajzia sokaknak inkabb, plane az Index forumok tengerparti udulos, mindent neten foglalgatos, kenyelmes kozonsegenek. ;-)

 

Nem mondom, hogy mit hagyj ki, neked kell kituznod mi a legfontosabb NEKED.

De minden nem fog beleferni, ez van. Mint mar masok is irtak itt, Indonezia nem egy uton megnezheto orszag, hacsak nem csak kipipalni akarsz helyeket. Mindket sziget roppant erdekes a maga nemeben. Mikent az lenne sok mas is, amit miattuk kene kihagynod. ;-)

 

Es ugye nemreg meg arrol filoztal, nem kene a kiutra szolo jegyet megvenni a 60. napra, mert mi lesz, ha Indoneziabol ido ELOTT elkivankoztok, mondjuk vissza Malajziaba? ;-)))

 

Szoval az a 3 nap szerintem jobban megerne a modositast most, mint aztan valami Koh Samui vagy Koh Chang szintu helyen agyonutni oket.  Vagy netan Phuketre vagy Phi Phire gondoltatok? ;-)

Előzmény: pannn (1497)
cav004 Creative Commons License 2014.04.04 0 0 1498

Szerintem Sinabungot nem lehet megközelteni, mivel aktív. 

Itt tudod nézni az állapotát:

http://www.volcanodiscovery.com/ro/sinabung/news.html

 

Sibayakról elméletileg látszik a másik vulkán, nekünk nem volt szerencsénk, éppen nagyon nagy volt a köd. De több pont is van, ahonnan jól rá lehet látni, tiszta időben.

 

Sibayakot megmászni nem egy egész napos program.

Előzmény: pannn (1497)
pannn Creative Commons License 2014.04.04 0 0 1497

Kint laktunk medan kotaban igy csak a szallas kornyeket neztuk meg, de nem is kivantam tobbet. Ma mar berastagiban vagyunk. Erdemes mindket vulkant megmaszni vagy csak a sibayakot, az egyszerubb vagy a bonyolultabb uton? 

Pont erre gondoltam hogy nem-e tul grandiozus a terv. Mondtam hogy tul sok erdekes dolgot irtl a honlapodon. Ezert gondolkodtam a repulesen, hatha idot lehet nyerni.

Itt berastagiban ket napot leszunk de lehet hogy tobbet is itt is sok olyan van ami erdekel.

Egyebkent a szallasunkon egy malaj csoport van, mondtam hogy nincs malajziaban semmi

Mar az ide vezeto minibuszos uton tobb allatott lattam mint malajziaban osszesen.

Ha valaki penzt valtana, a medani repteren dollaronkent ezer rupiaval addnak kevesebbet mint bent medanban.

Neztem a jegy modositasat de harom nap miatt nem biztos hogy megeri az ara. De majd meglatjuk.

Szoval akkor azt mondod a szigeteke hagyjam ki?

Előzmény: W.L. (1496)
W.L. Creative Commons License 2014.04.04 0 0 1496

Medanban 1 nap is sok. A mecsetet es a palotat erdemes megnezni, aztan mielobb tovabbhuzni jobb helyekre.

Mellesleg az altalad felvazolt szumatrai terv inkabb 2 honapot, mint 3 hetet venne igenybe.

3 hetbe szerintem max Eszak es Nyugat Szumatra (Nias es Siuberut nelkul), Ketambe plusz talan Jambi (Kerinci es Muara Jambi) ferne bele. A jegy modositasan nem gondolkodtal el?

Előzmény: pannn (1495)
pannn Creative Commons License 2014.04.03 0 0 1495

Koszi. Mar ismet azsiaban vagyunk. Teljesen mas feeling. Az emberek kedvesebbek mint malajziaba. Medan ugyan nem tetszik es eleg is az egy delutan amit itt toltunk.

Előzmény: W.L. (1493)
W.L. Creative Commons License 2014.04.03 0 0 1494

Elvileg lehetne, mert Karimunjawa is nemzeti park.

De mint mar korabban is irtam, Indoneziat ismerve en is arra szamitottam, hogy ahol a helyiek kezeben a turizmus, ott ok nem fogjak az irrealis belepovel elriogatni a vendegeket.

Előzmény: tyrannos vulgaris (1487)
W.L. Creative Commons License 2014.04.03 0 0 1493

1. Igen

2. Amennyi jol esik. Rohanva mindenhol 1 nap is eleg valamire.

3. Teluk Dalam

4. Akar 1 het is, ha az eldugottabb megalitokat is megneznetek. Keszulj ra, hogy az emberek eleg penzsovarak es agresszivak tudnak lenni ott!

5. Szerintem nemkell repulni Padangba.

Bukittingi kornyeke nagyon jo, tobb napot is meger.

Siberut utazassal minimum 1 het szokott lenni.

7. Nincs mas. De megint minek repulni? En busszal mennek, Kerincin at.

8. Nekem megertek, realis elvarasokkal. Ezek ugye nem javai meg bali kaliberu romok, de turista is zero.

9. Lasd 7

10. Miert? Pagaralam meg tenyleg jo.

Előzmény: pannn (1489)
W.L. Creative Commons License 2014.04.03 0 0 1492

En januarban talalkoztam valakivel aki 2 hetet dekkolt Krin es nem jott ossze neki annyi ido alatt Wayagra egy csapat. Famra igen, es Kabuiba is, de azzal atvertek oket, kihagyva az obol nagy reszet.

Előzmény: wanbo (1490)
László2. Creative Commons License 2014.04.03 0 0 1491

Kedves wanbo,

Fam islands eleg gyakori, szinte biztos osszejon egy het alatt is, de Wayaggal ugy erzem piszok mazlink volt, mert azt mondtak, 2013 Aug ota le van zarva a terulet mivel a helyiek betartanak a kormanynak. Eleg zuros volt vegig a szervezes, de hat halisten osszejott, nem kis reszben a Yenkoranus Alexnek koszonhetoen.

Egyebkent meg Indoneziaban - legalabbis errefele - nem nagyon lehet szabalyokra és tapasztalatokra hagyatkozni mert nagyreszt a veletleneken mulnak a dolgok. Ugyanarra a kerdesre harom ember haromfele valaszt ad, és egy negyedik fog bekovetkezni. Hogy ez kedvezo iranyban tortenik vagy sem, az megint a veletlenen mulik. Most pl itt rekedtunk meg egy napra a nem tul szivdogleszto Sorongban, mert minden papirforma ellenere ketszer is betelt azt orrunk elott minden hely Manokwari fele, holott a Wings, Xpress, és a Garuda is indit naponta gepeket :-(

Előzmény: wanbo (1490)
wanbo Creative Commons License 2014.04.02 0 0 1490

Én azt szeretném kérdezni, hogy ezek a túrák mennyire telítettek illetve milyen gyakoriak? Mármint egy-egy túrára gond nélkül összejön az ideális létszám (hogy minél többfelé legyen osztva a költség), vagy azért szerencse kell hozzá, hogy a mondjuk 2 hetes raja ampati tartózkodás közben kifogjon az ember egy ilyet? 10 millió két napra kevésbé hangzik rosszul, ha jól emlékszem W.L. korábban olyan 8 millió körüli összeget írt egy napra. Köszönöm! 

Előzmény: László2. (1485)
pannn Creative Commons License 2014.04.02 0 0 1489

No akkor par kerdes szumatraval kapcsolatban.

Tehat a terv. Medanba erkezunk, masnap tovabb Berastagi, majd onnan Ketambe majd onnan toba to.

 

1 ez logisztikailag igy jo?
2 hany napot erdemes egyes helyeken eltolteni

 

Toba totol komp nias szigetere
3 gunung sitoli vagy teluk dalam?
4 hany nap a sziget

 

Ha sibolgabol van repulo akkor jo ha nincs vissza medan es repules padang
Itt bukittinggi, harau valley es siberut szigete ( gondolom a fo sziget)
5 hany nap per hely?
6 mi a logikus sorrend vagy ittmindegy?

 

Padagbol repules jambiba
Muara jambi
7. Jambi kornyeken meg van valami ha mar odarepulunk?

 

Jambibol repules Java.

8.A gunungtua es a muara takus templomok beilleszthetok az utitervbe vagy annyira nem eri meg?
9 A kerinci seblat np-t gondolom nagy kerulovel lehetne csak bevonni?
Ami meg erdekes lenne az pagaralam, de ez is messze van es a krakatau.
10 ez utobbit most jobb elkerulni?

Velemenyed? Mit csinalnal maskepp?
Ki van nyomtatva az oldalad de tul sok erdekes dolgot soroltal fel, nehez valogatni.
Ma elhoztuk a vizumot, ez volt a legkonyebb vizumigenylesunk.

Előzmény: W.L. (1482)
cav004 Creative Commons License 2014.04.02 0 0 1488

Bukit Lawangben nem voltunk a majometetésen.

Egy 2 napos túrára fizettünk be, 1 nap kint alvás volt. Lehet, hogy csak szerencsénk volt, de a kedves kis orángutánokat csak lentről néztük, hogy fent ülnek a fákon, nem etettük. És a többi állatot sem, viszont nagyon közel sikerült kerülnünk hozzájuk, jó képeket lehetett készíteni. Nekünk ez is szempont volt.

 

De Ketambe nagyon idillinek tűnt, nekünk viszont kellettek a jó képek. :)

 

Bukit Lawangban már a szálláson is láttunk sok majmot, otthonosan mozogtak a faluban. 

Előzmény: W.L. (1482)
tyrannos vulgaris Creative Commons License 2014.04.02 0 0 1487

Sziasztok!

Karimunjawan nincs es nem is volt semmilyen nemzeti parkos belepo.Vannak belepok

pl. a mangrove mocsarba, de kozel sem az emlitett arfekvesben. Wifivel meg nem talalkoztunk,

aram is csak par orat van egy nap (18tol ejfelig) es csak ekkor mukodik a ventillator is, az lehet, hogy a dragabb szallasokon van generator.... mi 90e t fizetunk egy mandis szobaert. 175e t fizettunk fejenkent egy hajozos snorkelezos 'island hopping' turaert, mindkettonknek ez volt az elso viz alatti pobalkozasa, ugyhogy elegge klassz elmeny volt. A Surabaya-Semarang-Jepara-Karimunjawa utvonalat kb. 1,5 nap alatt tettuk meg, de minden elegge ki volt centizve. Jo hir a motorozas szerelmeseinek : itt nem hogy nem kotelezo a sisak, de meg nem is lattunk senkin (karimunjawa-n).

Előzmény: W.L. (1448)
László2. Creative Commons License 2014.04.02 0 0 1486

Ami lemaradt, a hajo: Wayagra fedett, szilardepitesu, orrfulkes szerkezet ment 4 fos szemelyzettel, meg egy utas siman elfert volna (tehat 10 utas). 25-os atlaggal mentunk, 4 és fel ora alatt ertunk oda. Reggel altalaban sima a tenger igy az utunk is azt volt. Famra hasonlo de fedetlen csonak ment, kicsit nagyobb orrfulkevel (4 ules). 3 fonyi szemelyzet, 33-as atlaggal doftunk, masfel ora alatt Famnal voltunk.

Mindket programot azt emlitett szomszedos homestay (Yenkoranu ?) szervezte.

Előzmény: László2. (1485)
László2. Creative Commons License 2014.04.02 0 0 1485

Hat ez valoban varakozason felul sikerult, nem igy azonban az utana tervett Waigeoi madaraszas. Waiwo megtelt, és az osszes tobbi szallas is Waisaiban! Csak a Marannauban kaptunk szobat, ami elso latasra 200k-ert nem is lett volna olyan szornyu, ha nem rohangalnak egesz ejszaka termetes patkanyok fel és ala a szobankban, es mindenhol. Most mi tagadas szegyenszemre takarodot fujtunk innen, maradjanak a szep emlekek Raja Ampatrol, van beloluk szep szammal halisten :-)

Tehat a reszletek: Wayag kirandulas 10M volt a ket napra, kilencen osztoztunk rajta. Ehhez jott meg azt ottani szallas a conservation office mellett, 75k fejenkent és egy local guide aki a masodik kilatopontra vitt el minket, 50k fejenkent. Visszafele meg megalltunk snorkelezni Arboreknel és a Manta pointnal. 

Fam islands tura 5M volt, tizen osztoztunk rajta. A kilatoponton kivul snorkeleztunl a Melissa's garden-nel, a Fam wall-nal, és visszafele ket helyen. 

Teljes ellatas mind a ket turaban benne volt.

Előzmény: W.L. (1481)
COOP Creative Commons License 2014.04.01 0 0 1484

Még:) Kérek még:) Ja vagy ez nem az ? :)

Előzmény: pó_apó (1483)
pó_apó Creative Commons License 2014.04.01 0 0 1483

 

Kicsit lemaradtam a fórumról, meg László2 utazásáról :-), de az ATM kérdést, kedves előttem figyelő barátom, bizonyos Dréher Antal insprirálására, ki most tollamat is vezeti, bocs, nem zárnám le csak úgy.

Mert, ha el nem cseszem el a tizedesvesszőket, mely különben szokásom:

Egy átlagos ATM kiad 1.000.0000 rupit. Ez most 19.000 HUF, köszönhető az unortodox gazdaságpolitikának, ami felvitte az EUR-t a 2010-es kormányváltó 265-ről ide (310). Most. (De hajj, jő még a reggel!)

Egy tranzakció díja 7 – 8 EUR, köszönhetően annak, hogy a bankok sem hülyék lenyelni, ami rájuk vertek. (De gondolom, senki nem szopta be, hogy nem így lesz.)

Tehát: 19.000 Ft felvétele úgy 2.400 Ft-ba kerül, ami 12 %, és nem tudom, hogy van-e még rajta plusszban tranzakciós illeték, amit szintén a nagyeszű kajlaszem talált ki, és amit a nagy szabadságharcban szintén mi fogunk megfizetni. De ez így van rendjén, ha az ember az esze helyett a szívére hallgat. (Mint a házasságnál, például.)

Szóval, nem olcsó. (Egyik sem.)

Ám aki kicsit később készül utazni, bárhová is, annak javaslom, amit most én is csinálok: ha az AXA banknál egy negyedévben 160.000 Ft-ot elkártyázik, a következő negyedévben havi 4 db ATM pénzfelvétel ingyenes, külföldön is. Ez a megnyert 10.000 Ft ugyan nem sok, de az embert legalább kevésbé üti meg a guta. És ez tán szempont.

Manapság.

Előzmény: László2. (1440)
W.L. Creative Commons License 2014.04.01 0 0 1482

Ha a repjegy meg mindig ugyanannyi, szerintem megerhetne kifizetni a modositast (bar tudom, hogy te ezt eddig minden aron kerulted) es azt a 3 napot is Indoneziaban tolteni az eredeti terv szerint.

 

Egyebkent nekem egyszer a Tiger rendszere tolt el egy jegyvetelt.

Annyival bonyolitottam, hogy 2 fonek veve jegyet, csak egyikhez kertem 20 kilos poggyaszt, aztan mikor megjott a jegy, egyikhez sem volt rajta. Es ezt eszre sem vettem, csak a repteren pengethettem nagy mergelodve.

 

En egyebkent mindig, mindenkepp Ketambet ajanlom orangutanlesre Bukit Lawang helyett.

Ha mar Szumatraig elmegy az ember, megis csak lasson inkabb vad orangutanokat, mint egy szinpadfelen kezbol banant evo, poharbol tejet ivos showt. Szerintem...

Előzmény: pannn (1477)
W.L. Creative Commons License 2014.04.01 0 0 1481

Na, akkor ez jol sikerult!

Mennyibe kerultek a kirandulasok Wayagra es Famra, milyen hajoval es hany fo altal fozetve?

Csak mert ezek orokzold kerdesek. :-)

 

Amugy gondolom kerdezni sem kell, hogy tetszettek-e... ;-)

Előzmény: László2. (1480)
László2. Creative Commons License 2014.04.01 0 0 1480

Waisaiba erkezve a kikotoben siman megvettuk a belepot 500 ezerert. Voltak ott valakiert a Koranu Fyak homestay-tol, mi is veluk mentunk és mindjart ott is toltottunk 9 ejszakat. Nagyon jo volt, 500 ezret fizettunk ketten egy bungalow-ert es napi haromszori boseges kajaert. Transzfer ingyen egy het utan. Foleg a ket percre levo keletre szomszedos homestay-el mentunk snorkelezos programokra, igy osszejott egy ketnapos Wayag és egy egynapos Fam kirandulas is! Wayagon kertek egyedul a belepot a beregisztralasnal.

Előzmény: W.L. (1465)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!