Most van olyan Dzsemfix Szuper nevezetű porlakú szer, amivel felforralom a feldarabolt gyümölcsöt, felforralás után 5 percig főzöm és kész, gyorsan ki kell önteni az üvegekbe, és fejreállítani. Kb. 5 perc után (én 15 perc után) visszafordítod, és várod, hogy az üveg kihűljön. Semmi pokróc, semmi száz dunszt.
Ezt csak azért írtam le, mert lehet, hogy nem mindenki tudja, hogy te nem errefelé laksz, és lehet, hogy nálatok ez nincs, vagy sokan nem ismerik. Ahogy olvastad, itt sem mindenki rajong érte, de nekem megfelel.
errefelé nem szokott lenni 21 literes kukta. Én még olyat nem láttam.
A 10 literest is csak egyszer láttam, sok évvel ezelőtt. Na jó, a dobozon 10 litert írtak, de a fazék alján 9,5 l volt, de mi 10 literesnek hívjuk (ez nálunk a húsleveses).
Engem nem a strerilázálás izgat, hanem főleg azért kell nekem a fejrefordítás, hogy akkor szoktak a fémfedők rácuppani az üvegekre. Ha nem tökéletes a rácuppanás, akkor baj van, mert levegő kerül bele....
......hogy nem hajlandók befőzni 5 perc forraláson túl..
Azért nem, mert különben nem csinálhatnám (beteg vagyok). Nekem nem éri meg , hogy befőzés miatt, utána, infúzióval dekkoljak a kórházban. Elég az, hogy több csoportban (csoportonként 1,25 kg tisztagyümölcs) feldolgozom, felforralom, megfőzöm és kicsi üvegekbe kiöntögetem, elmosogatás és új menet.
Én nem a divat miatt csinálom - csak azóta, hogy van ez a módszer és lehetőség. Különben nem csinálnám.
-Epret lecukrozva egy napig.......
Ilyenre nem is gondolhatok. Inzulinos cukorbeteg (is) vagyok, így a cukorral való tartosítás szóba sem jöhet.
A dzsemben (többnyire csak epret és cseresznyét, néha pici meggyel vegyítve szoktam befőzni) pont a zselésítést (kocsonyásodást) szeretem, a folyékony nem az esetem.
Tudom, hogy te ezt jóhiszeműen írtad, csak nem tudod a hátteret.
Elnézést, de megkérdezném (nem gúnyolódásból), hogy tulajdonképpen mit tud, vagy mit csinál a befőzőautomata? Én még nem találkoztam vele, fogalmam sincs, mi a funkciója.
Bele kell rakni a megtöltött üvegeket, hidegen? Utána abban kell hagyni kihűlni?
szombaton befogtam az egyik új üveget az eperdzsem befőzésébe.
Ma gondoltam, hogy kipróbálom, hogy működik a "meghúzom a nyelvecskét" (a gumigyűrűn) féle nyitás. Nem volt rá szükség, mert már a tető majd lecsúszott róla, külön volt. Sztem az volt a baj, hogy a fejreállításnál kifolyt belőle egy kis dzsem, és így nem tudott a tető rácuppanni az üvegre. Ha rajta maradtak volna a kampók, akkor nem is tűnik fel, hogy baj van.
Bepetézik a gyökérnyakát és onnan zabálják fel a kukacok. Amikor meg megszakad a tápanyagellátás a gyökér felől, egyszerűen saját magába összeroskad, és elfonnyad.
Lehet kapni a magját, nekem itt figyel egy zacskóval a konyhaablakban. Majd június végén fogom elvetni, jól bírja az őszt, telet. Persze sok fajta van, az itt kapható fodrosabbnak látszik.
A pak choi nagyon korai zöldség, április végére nekem már felmagzott. De nagyon finom, főzni is és salátába is. Fogok máskor is vetni. Sajnos a csigák is szeretik.