Keresés

Részletes keresés

Szalvéta Creative Commons License 2002.07.01 0 0 topiknyitó
Javasolom, hogy ebben a topicban - már amennyire ez lehetséges - egyenként és konkrétan beszéljük meg azokat az érveket, amelyeket egyrészről azok hoztak fel, akik fenntartják a determinisztikus, materialista filozófiát, másrészről pedig azok, akik kvantummechanika koppenhágai értelmezését követik.

Bohr, amikor tagadja azoknak a tulajdonságoknak az objektivitását, amelyek az egyidejű megfigyelésükhöz egymást kizáró fizikai helyzeteket követelnek meg, megkérdőjelezi a valóságnak azt a tökéletes képét, amely minden fizikus sarokköve volt Galilei óta a kvantummechanika megjelenéséig.

Talán jó lenne, ha a beszélgetésünket annak a megvizsgálásával kezdenénk, hogy milyen erős a materialisták érvrendszere, amely alapján azt modják, hogy a Bohr-féle komplementaritás elve elfogadhatatlan számukra.

Ők azt állítják, hogy a világ a megfigyeléseinktől függetlenül létezik; a tudománynak pedig az a dolga, hogy felfedje ennek a világnak a valóságát, és meghatározza a törvényeit, amelyek abszolút érvényűek és állandóak. Sok olyan érvet hoznak fel, amelyek mindenki számára ismerősek, nem utolsó sorban azt a tényt, hogy a gyakorlatban mindnyájan ezzel a képpel összhangban élünk, tehát a józan ész is ezt erősíti meg.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!