Keresés

Részletes keresés

foxrudi Creative Commons License 2016.05.23 -1 1 125189

Ha van helyed, a páracsövet el ne vágd!!Minél hosszabb annál jobb.

 Enyém is 35-ös,előtte 28-as volt.

Előzmény: 1zsakkrumpli (125188)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2016.05.23 0 1 125188

Köszönőm!

 

Akkor kilágyítóm a hajtásoknál, és viszem hajlítani.

 

Ilyet sikerült 1,5 mm-es falvastagságban olcsón (5.000.-Ft/2,5 méter), és vacsi újonnan venni.

 

A csőhajlítósnak volt a kérése: min. 1,5 mm falvastagságú legyen.

 

Tamás

 

Előzmény: rézműves1 (125186)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.05.23 0 0 125187

Én jóhiszemű vagyok, én a másik olvasatot érzem. Remélem az érzésem beigazolódik. Én úgy olvastam, hogy az igazi mesterek képesek beismerni ha hibáznak. És te beismerted.

Én, amióta itt vagyok a fórumon, nem nagyon tapasztaltam tőled, hogy mosdattad a szerecsent. Igaz, nem is nagyon hibáztál. Ami szintén az igazi nagy mesterek ismérve. :-)))

Előzmény: snapszmester (125185)
rézműves1 Creative Commons License 2016.05.23 0 0 125186

Ha van elég helyed, akkor a 150-160-centi pont jó. Szerintem talán a 35x1,5-mm kicsit több, mint elég.

A DES is csak 28x1mm-eset tesz a 100-lityisre és az is pont jó, igaz az meg egy kicsit rövid.

Párat átalakítottam, onnan tudom. A kb 15-20%-os emelkedés is elég, hadd csorogjon csak szép lassan vissza az a flegma.

De persze ez csak az én véleményem...DDD...

Előzmény: 1zsakkrumpli (125183)
snapszmester Creative Commons License 2016.05.23 -1 1 125185

Némi iróniát érzek az írásodban.

A múlt héten a Balaton déli partján jártam egy igazán szerény fagylaltozóban. Nem lettem volna képes az összes díjnyertes fagyijukat megkóstolni mert "cukrászmester" volt aki készítette nem csak cukrász.

Előzmény: otifoti (125180)
snapszmester Creative Commons License 2016.05.23 0 0 125184

Hogy ne tűnjek teljesen megszeppentnek, a magas szintű fizikát itt kevesen igénylik. 

Az érdeklődő kolléga néhány hete az élelmiszer ipari melléktermék magas cukortartalma miatt aggodalmaskodott. Segítő kérdéseinket nem válaszolta meg, mostani kérdése sem tűnik úgy hogy előre vinné a megvilágosodás felé. Lehet a kettő nem tartozik egybe, de bennem ilyenkor felmerül a kérdés. Mennyire ért hozzá? Eddigi kérdései alapján nem sokat. Ezen a mi vitánk nem sokat segített.

Az elméletben teljesen igazatok van, amit csak utólag gondoltam át mivel nem találtam gyakorlati jelentőségét. A páracső hőfoka a berendezés deflegmációs képességéről ad felvilágosítást. A kérdésből nem derült ki hogy erre volt e kíváncsi.

Előzmény: öreg_néne_b (125182)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2016.05.23 0 0 125183

Szerintetek ezekkel a méretekkel jó, vagy módosítsak rajta?

 

anyaga 35x1,5 Cu

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.05.23 0 4 125182

Ez elegáns volt. Nekem eszembe sem jut senkit "iskolázni", legkevésbé Téged. Tisztelem a tudásod és azt, hogy ezt megosztod velünk.

Egyszerűen csak nem véletlenül mentem át a fiz-kém szigorlaton... (Bár nem volt a kedvenc tantárgyam.)

Előzmény: snapszmester (125178)
sogi01 Creative Commons License 2016.05.23 0 1 125181

                                           vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (125175)
otifoti Creative Commons License 2016.05.22 0 0 125180

A mesterek, azok igazi nagyságok.

Előzmény: kozmaolaj (125179)
kozmaolaj Creative Commons License 2016.05.22 0 1 125179

MESTER! Ez az igazi nagyság!

Előzmény: snapszmester (125178)
snapszmester Creative Commons License 2016.05.22 0 7 125178

És mennyire igazuk van:-(

Átsiklottam az eredeti kérdésen ami tényleg úgy szólt hogy a kifolyó párlat hány százalékos.

A fizika nem hazudik az tény, de hogy ki milyen következtetéseket von le belőle az nem mindegy.

Elhiszem  hogy a három"kötekedő" hozzászóló érti a desztillálás elméletét, de arra is emlékszem mennyi harcot kellett vívni a forráspontok miatt.

Már a kérdés lényegét sem értettem. Milyen következtetést lehet levonni a kifolyó szesz alkoholtartamából? Tudom, meddig kell főzni. A páracső hőfoka emelkedik, csökken ahogy változnak a főzés paraméterei. (fűtés, huzat, évszak, stb.) Aki nem ért hozzá simán elfogadja hogy csökken a hőfok, erősebb a szeszfok csak az alkohol jön, több lesz a pálinka.

Ha a cefrében mérek csak emelkedést tapasztalok a változó forráspont függvényében. Felmegy 95°C-ról 95,2 °C-ra csak akkor lesz kevesebb ha lezárom a fűtést és megiszok egy kávét. Ez támpont. Lehet következtetni a felfűtés gyorsaságára a várható kihozatalra, a főzés végére. 

 

Tehát igazuk van azoknak akik leiskoláztak. Annak is örülök hogy ilyen szinten értik a desztillálást. 

Előzmény: In Lak'ech (125171)
rézműves1 Creative Commons License 2016.05.22 0 3 125177

Lehet, hogy nem is "kötekedik", csak egyszerűen jól tudja amit tud?...DDD...

Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy Snapszi nem tudja a fizikát, csak Ő a tapasztalatait máshogy kommunikálja...de ettől még a fizika nála is ugyanúgy működik...:):)))...

Előzmény: Törölt nick (125172)
hevezoli64 Creative Commons License 2016.05.22 0 2 125176

Pedig a fizika az fizika.

Előzmény: Törölt nick (125172)
sogi01 Creative Commons License 2016.05.22 0 1 125175

                                                            vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (125167)
otifoti Creative Commons License 2016.05.22 0 1 125174

Ja kérem, a fiatalok taszítják le az időseket a trónról. Ez az élet rendje!

Előzmény: Törölt nick (125172)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.22 0 3 125173

Ugye arra nem is gondolsz,hogy ő be is járt a fizika órára?

Előzmény: Törölt nick (125172)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.21 -5 2 125172

Minden fórumon, öreg-néne-b, kötekedik.

In Lak'ech Creative Commons License 2016.05.21 0 0 125171

Hát hallod, téged itt igencsak próbálnak iskolázni.

Előzmény: snapszmester (125166)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.05.21 0 5 125170

A fizika az fizika, nem érdemes vele vitatkozni.

Előzmény: snapszmester (125166)
mrkd Creative Commons License 2016.05.21 0 0 125169

Sziasztok! Valaki csinált már gyümölcsléből párlatot? Illetve nem is gyümölcslé hanem gyümölcspép/sűrítmény, amit a gyümölcslégyárak is használnak. Érdemes vele foglalkozni?

barkócza Creative Commons License 2016.05.21 0 4 125168

Itt az a félreértés alapja, hogy nem mindegy, hogy a páracső külső felén mérem a páracső hőmérsékletét, vagy bent a páracsőben a gőz hőmérsékletét. A táblázat ez utóbbi esetre igaz.

Előzmény: snapszmester (125166)
sogi01 Creative Commons License 2016.05.21 0 2 125167

                                                         vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (125156)
snapszmester Creative Commons License 2016.05.20 0 0 125166

Tapasztalatom szerint 5-6 fokkal lefelé eltér a forrasponttol.

Előzmény: öreg_néne_b (125165)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.05.20 0 3 125165

De, az alkohol/víz elegy forrás/lecsapódás hőmérséklete "etalon". 

Előzmény: snapszmester (125163)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2016.05.20 0 3 125164

Márpedig az a pont az etalon! Onnantól nincs reflux, az összes pára, ami ott áthalad, a hűtőbe kerül, és már nem változik az összetétele.

Előzmény: snapszmester (125163)
snapszmester Creative Commons License 2016.05.20 0 0 125163

" Az (emelkedő) páracső és a hűtő csatlakozási pontján-" az nem etalon. Készüléktől, környezeti hőfoktól stb. függő a hőfok. A forráspont ad pontos értéket a többi készüléktől függő tájékoztató érték. 

Cefre= alkoholos elegy akkor megfelelő a válaszom?

Előzmény: öreg_néne_b (125162)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.05.20 0 2 125162

Láttál már ilyen tömény cefrét?

Ez egy táblázat, amiben a hőmérséklet és az ezen a hőfokon forró/lecsapódó folyadék alkoholtartalma van. Az (emelkedő) páracső és a hűtő csatlakozási pontján mérve a pillanatnyilag lecsapódó folyadék alkoholtartalmát lehet belőle leolvasni. Mint az eprüvettában lévő fokolón, csak sokkal gyorsabban követi a változás. És sokkal olcsóbb is.

Előzmény: snapszmester (125161)
snapszmester Creative Commons License 2016.05.20 0 0 125161

Miért? Mit mérünk? A hőfokot (forráspontot), a többi következmény.

Előzmény: öreg_néne_b (125160)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.05.20 0 2 125160

Nem,ezek az értékek nem cefrében mérve igazak.

Előzmény: snapszmester (125155)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!