Keresés

Részletes keresés

freyya Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19441

Nem szeretek egyszerre több ablakkal dolgozni, mert egy csomó időt elvesz az ide-oda kattintgatás. Akkor már inkább két különböző eszközön nyitom meg, amire szükségem van. Például a képet tableten. Ott nagyítani is egyszerűbb, az ujjammal oda fókuszálok, ahová akarok. 

Előzmény: JPmiaou (19440)
JPmiaou Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19440

Személyes tapasztalatom, hogy az indexelésnél majdnem minden a kezelőfelületen és általános felállításon múlik.

 

Az FS-féle egy-két oldalnyi kötegek többéves tapasztalaton alapulnak: legtöbb ember nem képes vagy nem hajlandó több órát szentelni egyszerre bármilyen feladatra, de ha kisebb "falatokra" van bontva, akkor szivesen nekilát.

 

Az FS újabb, webes indexelő felülete viszont nagyon sok szempontból sokkal rosszabb, mint a régi, letöltős program volt: minden egyes bejegyzésnél ki kell választani a típust (születés, házasság, elhalálozás), és a lapszámot, sorszámot, évszámot nem lehet előre kitölteni. Ezáltal a szlovák anyakönyveknél állandóan el vagyok veszve, hogy melyik sornál tartok, ami az egyházi anyakönyvek oldalanként két-három tucatnyi bejegyzésénél elég sokat számít. De ami számomra a legnagyobb hiba, ami ellen tüntetőleg manapság csak kipróbálási szinten, néha-néha kitöltök egy-egy adagot, az az, hogy a magyar polgári anyakönyveknél a project nyelvét oroszra állították. Oroszra!?!!. Jó, jó, megértem, hogy nem írják meg a programot a világ minden nyelvén, de én a cirill betűket nem ismerem, tehát ennyi erővel akár japánul is lehetne. Miért nem németre állították, mint a szlovákiai anyakönyveket?

 

A magyarországon szokásos fel- és kifordított internetes fizetést innen csak horribilis ráfizetéssel tudom megoldani, tehát pár évvel ezelőtt megpróbáltam indexeléssel "befizetni" a MACSE-re, de a megkívánt sorszám feléig sem jutottam: egyszerűen nem elég nagy a képernyőm. Ugyanez volt a baj a GenTeam veszteséglista-indexelésénél. Nem találtam olyan ablak-elrendezést, amiben a táblázat is és a kép is elég nagyban elfért. Állandóan valamelyiket görgetni kellett, tehát a kezem nem maradhatott a billentyűkön, és az egész csigalassúsággal haladt.

 

Ha a MACSE-féle indexelés kisebb adagokra volna bontva, akkor szivesen csatlakoznék, de így, 2000 soros kivánalmakkal egyszerűen nincs meg nálam a szükséges infrastruktúra.

freyya Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19439

Én abból indulok ki, hogy akiket érdekel a családkutatás, és adatokra kíváncsiak onnan, azok általában már átnyálaztak pár anyakönyvet, kiigazodnak rajtuk, szóval lehetne építeni a munkájukra. 

Előzmény: Törölt nick (19438)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19438

Ezt az ötletedet (szerintem) -- remélem -- nem gondoltad végig.....
Ebben nulla a fejlődés viszont óriási a visszalépés :-)
Félő, hogy még a végén megvalósítják ........ez kellően nagy kocka, hogy gurítani lehessen..

 

Előzmény: freyya (19437)
freyya Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19437

Szerintem gyorsabban haladna ez a MACSE, ha tagdíjfizetés helyett indexeléshez kötnék az anyagok lekérdezését. Például ha indexeled a feldobott egy oldalt, cserébe lekérdezhetsz három adatot. Pillanatok alatt készen lennének. 

 

Én amúgy amikor az FS-en beindult, hogy lehet jelentkezni indexelésre, jelentkeztem is. Gondoltam, úgyis egy csomó anyakönyvet át kell nyálaznom a környéken, közben akár ki is jegyzetelhetem. Aztán persze kiderült, hogy nem így működik, nem válaszhatom ki, melyik anyakönyvön akarok dolgozni. Annyi időt viszont nem akartam gép előtt tölteni, hogy a saját családom után is kutakodjak, plusz még teszem fel csajágaröcsögei anyakönyveket is indexelgessek. 

Előzmény: Törölt nick (19431)
4904 Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19436

nem vagyok nem is voltam Macse tag, mert tőlem mindennemű egyesületesdi távol áll, de vannak az ismerős családkutató barátaim közül akik azok . És ha bármikor segítséget kértem kérek tőlük önzetlenül segítenek. Az együttműködés persze mindig kétirányú utcának kell lennie. Én is sokszor találkoztam már olyan leymolókkal akik mindig a  potyára várnak.. nos ezekkel szemben bezárul az ajtó. Ha valaki a közös asztalról falatozni akar akkor tegyen is középre valamit.

istván

Előzmény: Törölt nick (19431)
JPmiaou Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19435

Az OCR-es "indexelés" csak és kizárólagosan nyomtatott anyagon működik, és azon is sok hibával. A kézzel írott anyakönyvekre egyáltalán nem használható; még az írógéppel is nehezen boldogul.

 

Az FS-en egy folyóirat-közlő weboldallal közösen készült egy géppel indexelt kereshető gyászjelentés-adatbázis:

https://www.familysearch.org/search/collection/2333694

 

Sajnos a hozzátartozó képekhez nincs hozzáférésem, tehát nem tudom az indexelés minőségét igazán megállapítani, de azt tudom, hogy a családi viszonyokat gyakran félreértelmezi. (Nem lehet az indexre alapozni új családfa-részletet, mert a felsorolt feleség lehet, hogy menye, vagy fordítva.)

JPmiaou Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19434

A megadottakból nem tudom, hogy az oldalon melyik bejegyzés érdekel. Nem tudom, hogy az egész oldal 75%-ra kicsinyített változata használható lesz-e, de a fórum ezt engedi.

Előzmény: Azima (19432)
almirena Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19433

írjál egy mailt, válaszban küldöm

Előzmény: Azima (19432)
Azima Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19432

Sziasztok.

 

A következő kérdéssel fordulok hozzátok, az alábbi doksi információhoz tartozó bejegyzést, fényképet, oldalt, hogyan tudnám megkapni? El kell mennem Besztercebányára, vagy esetleg van más módja is?

 

Reference ID54GS

Film Number2288479

Digital Folder Number005016644

Image Number00589

 

Mert FS-n csak record van, image nincs, nekem pedig arra lenne szükségem a tovább lépéshez, hogy lássam a személy szüleinek az adatait.

A válaszokat előre is köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19431

Zárásként még egy gondolat.......

Ha a MACSE fannjai, hívei, és döntéshozói -- jó magyar szokás szerint -- csak a haszonérvelésekre, alátámasztásokra, (ál)magyarázatokra, és egyéb elhárítási technikák gyakorlására fordított idejük töredék ( mondjuk 10%) idejét a fejlesztés, javítás, ésszerűsítés témakörében töltötték volna, már régen teljesen avult lenne ezeknek a kérdéseknek a feszegetése.....

Sajnos ez a -- szerintem káros és helytelen -- gyakorlat ma már átitatta az egész magyar valóságot :-( :-(

Ezért toporog egy helyben az ország, mint a szaró tyúk.....bocs.

Előzmény: Törölt nick (19430)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19430

A kifogásolt mondatomat az akció/reakció elve alapján én személy szerint egyáltalán nem tartom túlzónak.......minden témakörben létezik egy vörös vonal, az azt átlépőket durván kell önmagukkal szembesíteni.....szerintem.

A MACSE tagdíj kérdésébe nagyon nem kívánnék belefolyni....sem a múltból eredeztetett változásba, sem a mai helyzetbe, az anyagi rész szerintem mellékes, csak ködösítése a valódi gondoknak.
Viszont ez a kérdéskör indukál egy újabb -- szerintem -- fontosabb véleményt/kérdést.
Az elveimmel alapvetően ellentétes, ha egy terméket/szolgáltatást hozzá kötnek egy bármilyen célú csoporthoz való tartozáshoz, és egy sima kereskedelmi tranzakció kapcsán adatokat követelnek tőlem, sőt "valakik" esetleg kegyet kívánnak gyakorolni (ismeretlenül) egy kierőszakolt belépési procedúra kapcsán.
Ha én CSAK adat hozzáférést akarok VÁSÁROLNI   (mert a pártoló tagság konkrétan ennek a bújtatott formája), akkor a VÉTELÁR ki/befizetése után ne akarjon tőlem adatokat beszerezni senki. SZOLGÁLTASSON és ne szívasson, ne gátoljon sem burkoltan, sem nyíltan....
Valamint NE NÉZZEN TOLVAJNAK azért mert amit kifizettem az igénybe akarom venni !!
Az sem érdekel, sőt több mint ellenszenves, ha egy szervezet ilyen módon próbál nagynak látszani !!

Annak mindig oka van, ha egy szervezet "tagságának" túlnyomó része passzív !!!
Talán ideje lenne átgondolni az ok-okozati összefüggéseket, mert nincsenek véletlenek.

Minden tiszteletem a bárhol, bármely témakörben -- és formában -- az indexelést ténylegesen végzőké.....viszont úgy érzem ezt a tiszteletet és megbecsülést nagyon nem kapják meg a MACSE-tól. Valahogy úgy látom mintha a honvédség szellemisége élne itt is tovább....ami kocka az gurítjuk...

Előzmény: Prelleg (19429)
Prelleg Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19429

Kedves kőgolyó és többiek!

 

Néhány gondolat az indexeléssel kapcsolatban. Aki csak az index alapján akarja felépíteni a családját, az hibázik. Persze nagy segítség tud lenni, de legalább egyszer át kell nézni az anyakönyvet (és ha az ember szerencsés, ezek nem budapesti anyakönyvek). Az indexelésből hiányozhatnak adatok, félreírások is lehetnek bennük, függetlenül attól, hogy ki készítette azokat, magyar vagy külföldi indexelő, esetleg az anyakönyvet vezető pap. Az én vezetéknevemet kilencféleképpen jegyezték fel az anyakönyvekbe. Ha én nem nézem át az anyakönyveket, csak az indexelt adatokat, nem biztos, hogy rájövök erre. Gondolom sokunk családjában van olyan személy (vagy család) akinek két vezetékneve van. Például nálam a Humer Deák család. Egyszer Humernek máskor Deáknak írják, és előfordul a Humer Deák forma is. Ez is meg tudja keseríteni a keresést, ha csak az indexre támaszkodik valaki.

A Familysearch indexelését én több részre osztanám. A magyarországi polgári és zsidó anyakönyvek indexelését többnyire magyarok végzik, amikor indexeltem, akkor ott is dupla indexelés volt és ezt ellenőrizte le és javította ki, ha kellett, (jól-rosszul) egy ellenőr. Tehát itt is háromszor volt indexelve az anyakönyv, gondolom a MACSE innen vette át az indexelés folyamatát. Én ebben nem látok semmi problémát. A Familysearch külföldiek által indexelt részét is két részre osztanám. Ha jól emlékszem az első katolikus indexelt adatok 2012. februárjában kerültek fel. Ezeknél még nem használtak ékezetet, és több hiba is van benne, mint a későbbiekben. És igen, van olyan indexelt bejegyzés is, ha csak nagyon kevés is, amiből soha nem fogsz rájönni, hogy mi volt az eredeti név. Ha kell, természetesen példát is tudok rá hozni. A későbbi katolikus és református anyakönyvek indexénél már jóval kevesebb. Igaz az is, hogy sokszor tényleg olyan bejegyzéseket is helyesen indexeltek, ami még egy anyanyelvi indexelőnek is gondot okozott volna, de végső soron mindig az anyanyelvi átíró (hacsak nem kezdő) dolgozik kevesebb hibával. Egy nem anyanyelvi indexelő nem biztos, hogy észreveszi, ha a lelkész kijavítja a téves bejegyzést a lap alján stb.

A Macse adatbázisa jónéhány éven keresztül ingyenesen elérhető volt. Most már nem az. Ha jól emlékszem az is cél volt a fizetőssé tétellel, hogy több indexelő legyen, mert az indexelőknek ingyenesen használható az adatbázis. + Ne felejtsük el azt sem, hogy a Macse-nak vannak költségei és azt valahonnan finanszírozni kell. Persze a Macse adatbázisa sem hibátlan, majd kijavítanak, ha tévedek, de úgy tudom, hogy a holtan született, vagy néhány órát élt és ezért nevet nem kapott gyermeket nem indexelik, valamint csak az első utónevet írják át.

 

4904 hozzászólásában azzal a résszel, hogy „a fentiek alapján erről polémiázni egyszerű látogatóknak semmi joguk nincsen” nem értek egyet, természetesen van joguk, az persze már más kérdés, hogy mint „külsősök” mennyire látnak bele a folyamatba.

 

„Majd a második részben korholjuk azokat akik nem veszek -- bármilyen okból részt ebben a munkában.....
BRAVÓÓÓÓÓ !
”

Kőgolyó engedd meg, hogy Djurika mondataihoz csatlakozva leírjam, kívülállóként, igen amennyire látom a Macse tagságának a többsége passzív, a legtöbben csak adatbázisként tekintenek rá, nem többre. Nem vesznek részt az indexelésben, nem írnak egyik Macse fórumra sem, nem mennek el Macse találkozókra. Nem szabad elfelejteni, a Macse-nak nem csak egy adatbázisa (köztük ingyenesek is) van, tehát nem csak abba lehetne segíteni, mégsem teszik. (A zsidók a keresztyén anyakönyvekben adatbázis például a mai napig nem létezik, pedig jó néhány éves projektjük). Persze nem kell Macse tag családfakutatónak lenni, hogy ne vegyenek részt semmilyen projektben sem.

„NEM-E LEHETNE-E AGYONLÖVETNI MINDENKIT AKI NEM TAGJA A macse-nek és le mer bármit írni róla” Nem biztos, hogy ez a mondat erre a fórumra való.

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19428

Mellébeszélésből 5*

Előzmény: Törölt nick (19425)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19427

Egy újabb vaskos minta az általam felhozottakra....

"A szabályokat meghozatalában és módosításában a tagok a közgyűléseken dönthetnek. a fentiek alapján erről polémiázni egyszerű látogatóknak semmi joguk nincsen."

Csak halkan kérdezem......
NEM-E LEHETNE-E AGYONLÖVETNI MINDENKIT AKI NEM TAGJA A macse-nek és le mer bármit írni róla ?????????????????????????????????????

Előzmény: 4904 (19424)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19426

"Amúgy az FS indexelése tényleg katasztrofális időnként, főleg amiket még régebben készítettek. Elkezdtem ott családfát készíteni, fel is ajánlgatott személyeket, de nem engedte a hibákat javítani (szemmel láthatóan olyanok készítették, akiknem fogalmuk sincs a magyar nyelvről, így nem ismerik fel a neveket sem, és így ismert szavak alapján nem képesek fura módon írt betűket beazonosítani)"

 

Pont ez az, a tálcán kínált segítségből sem kérnek, levelekre nem válaszolnak. Ami hibás, az meg jó nekik úgy. Arról nem is beszélve, hogy néhol be vannak keverve más települések alá egyes anyakönyvek. Budapesten van pl. XXVI. (!) kerület is.

Biztos nagyon hasznos és értékelendő, hogy mindenféle nemzet fiai és lányai próbálnak közreműködni, de akinek halvány fogalma sincs a magyar nyelvről vagy a magyar családnevekről, az ne indexeljen magyar anyakönyveket.

Ha mondjuk én sem tudok franciául, akkor nem állok neki Google translate-tel magyar szakszövegeket fordítani még segítő szándékkal sem, mert hülyeség sülhet ki belőle.

Előzmény: freyya (19384)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19425

"Szeretem az olyan "kérdéseket" amelyek tartalmazzák magát a válasz is :-)"

Talán el kellene gondolkodni azon, hogy az egyes bejegyezésekben található pontatlanságok miatt - pl. a halottiban hiányzó szülők és házastárs neve egy gyakori nevű elhunytnál - nem lehetne egyértelműen hozzárendelni a házassághoz vagy a születéshez a halálesetet egy adatlapra.

 

"Az adatbázishoz csak a MACSE tagjai férnek hozzá....... na most akkor kiktől is kell védeni az adatbázist --- a saját tagságtól, akik lényegében létrehozták !!!!"

 

Ezzel is az a probléma, hogyha nincs aki feldolgozzon, akkor nem bővül az adatbázis. Ha mindenki csak befizetné a tagdíjat, de nem indexelne, akkor stagnálna az egész projekt. Az meg, hogy 2000 adatsor után kapsz lehetőséget arra, hogy egy év vagy 365 bejelentkezés során ennek akár a többszörösét is lekérdezd, talán jócskán megtérül.

"Majd a második részben korholjuk azokat akik nem veszek -- bármilyen okból részt ebben a munkában.....
BRAVÓÓÓÓÓ !!"

Ööö, hány sort is indexeltél eddig, mit mondtál?

Előzmény: Törölt nick (19420)
4904 Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19424

Az indexelés kérdéskörhöz pár szót . Először is a Macse  egy egyesület, mint olyan tevékenységi körrel, alapszabállyal működő szervezet. Nyilvánvalóan a költségek fedezésére tagdíjat is meghatároz. A szabályokat meghozatalában és módosításában a tagok a közgyűléseken dönthetnek.

a fentiek alapján erről polémiázni egyszerű látogatóknak semmi joguk nincsen. Be kell lépni és akkor megnyílik a lehetőség a vitára is . Az indexelésről : Én az anyakönyvi kutatást gyakorlatilag befejeztem, még az indexelés előtti években. sok sok napot töltöttem a mikrofilmek tekerésével, silabizálásával a Lángliliom utcában. Egyértelműen a mai kutatóknak köszönetet kéne mondaniuk azoknak akik ezt az irdatlan, sokszor olvashatatlan adat halmazokat egyszerűbben fogyaszthatóvá teszik tették. Legyenek azok a mormonok , vagy öntevékeny Macse-s indexelők. Azt hiszem nincs erkölcsi jogalapja senkineki a munkájuk megkérdőjelezésére. Tessék csinálni a száj karatézés helyett.

A gépi indexelésről annyit az még igen gyerek cipőben jár. Megnézném hogy boldogul  egy vidéki kis falu írni is alig tudó lelkészének sokszor macskakaparás szintjét is alig megütő bejegyzésének  értelmezésével   egy átlagos számítógép. A pacákról hibás tollakról, égésekről lapok sérülésével, penészedésekkel , vizesedésekkel. Én a sok elégedettlenkedés helyett egy kis alázatosságot gondolnék célravezetőnek a kutató munkával szemben, hiszen ez a többségünknek nem egy elvégzendő munka hanem egy tartalmas időtöltés. Ez a dolog olyan mint az a horgász aki kimegy horgászni hajnalban a vízre és csak lesi a zsinórt és vagy fog vagy nem fog. De ha nem fogott is legközelebb is kimegy . szemben  más horgásszal, aki azért megy ki a mesterséges horgász tavakra hogy egy óra alatt kiemeljen 10 kiló halat és boldogan hazamegy és megállapítja magáról micsoda kiváló napja volt.

Mellesleg a Lángliliom utcában,   hetente megfordulok, oda és vissza két- két órát utazva, a régi levéltári dokumentumokat lapozni, és nem kérem számon a levéltáron hogy miért nem tette még fel az internetre a több kilóméteres irat anyagát. Amellett főleg erdélyi anyakönyvek fényképezésével készülő lemezeket is vásárolgatok, ezek sincsennek indexelve, és ritkán még egy egy 4-500 éves latin jegyzőkönyvet is le kell fordíttatnom. Na ezek a fordítások a borsosak a maguk oldalankénti 10-20 ezres ára miatt. És boldog vagyok az időt  és munkát nem sajnálom, hogy a fiamnak , unokáimnak idővel az ősökről egy vastagabb könyvet adhatok. A leszármazási táblák, családfák elkészítése csak egy kis része ennek. Úgy mellesleg 12 éve kutatok, és csak magamnak. Eleinte én is minden anyagomat megosztottam, közkincsé tettem, és ezt vártam másoktól is. Aztán ahogy láttam mennyi idő energia és sokszor pénz van belefektetve  ez a szemléletem megváltozott. Ma már csak szűk körben cserélek információt.  Lehet hogy hozzászólásom kicsit hosszúra sikeredett, de nem muszáj elolvasni akinek nincs ennyire ideje,.

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19423

ha tudnád, hogy 2000 feldolgozott adatsor után 365 bejelentkezésig vagy egy évig - amelyik hamarabb lejár - hozzáférést kapsz (tagdíj nélkül), akkor nem beszélnél hülyeségeket.

Előzmény: freyya (19421)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19422

"Ez olyan hely, ahol fizetni kell azért, hogy dolgozhass? WOW!  :)"

Sőt, a következő év(ek)ben azért is fizetni fogsz, hogy megtudd nézni mit tettél bele a "közösbe" az előző években  ......persze csak erősen korlátozva, nehogy ellopjad azt amit -- hogy idézzek" nem kevés munkával" -- Te teremtettél.... :-)

Ki van ez találva kérem !!!

Előzmény: freyya (19421)
freyya Creative Commons License 2019.01.04 0 1 19421

 "Sokan amúgy is csak befizetik a tagdíjat, aztán hátradőlnek és várják hogy mások dolgozzanak. Persze hogy lassan épül."

 

Ez olyan hely, ahol fizetni kell azért, hogy dolgozhass? WOW!  :)

 

 

Előzmény: Törölt nick (19419)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19420

Előszóként .....mi ketten teljesen más nézőpontból látjuk és értékeljük ugyanazokat a dolgokat.....ami alapvetően nem(lenne) baj, ha nem társulna pár egyéb jellem vonással :-(
Pont ezek a személyi jellemvonások azok,  amelyek a MACSE tényleges alapfilozófiáját alkotják.

A tévedhetetlenségben való vakhit, a mások lekezelésének igénye, az arrogancia és önteltség magas fokú megléte.....és még sorolhatnám a számomra nem túl vonzó jellemvonásokat....amelyekből itt is felvonultatásra kerül pár minta.........
Ezek eredményezik azt, hogy eddig sem és ebben a formában teljes bizonyossággal a jövőben sem leszek sem indexelője, sem pedig tagja ennek a szerveződésnek.

Bár tudom, hogy roppantul nem szimpatikus a hozzászóló számára -- mert szeretné, ha csak tagok tehetnék -- az hogy van SAJÁT véleményem a MACSE-ről és főképp egy szegmensének a működéséről :-)
Sajnos, ez a vélemény valóban kritikai, ha nem az lenne már magam is tag lennék...
Viszont az akár jobbító szándékú, változási igényt megfogalmazó kritikai vélemények kezelésének módja ahogyan itt is történik -- bár ez nem a MACSE fóruma (ami szigorúan, mondhatni paranoiásan zárt) -- lényegében több mint árulkodó....

"A lekérdezés nem véletlenül úgy van megadva, ahogy, azaz hogy kevés találatot listáz egyszerre és szűkítést kér, épp azért, hogy ne lehessen lemásolni az adatbázist, ami mások nem kevés munkájába került és a programozónak saját találmánya is mellesleg. Sokan amúgy is csak befizetik a tagdíjat, aztán hátradőlnek és várják hogy mások dolgozzanak. Persze hogy lassan épül."

Elemezzük ezt a gyöngyszemet.......
Az adatbázishoz csak a MACSE tagjai férnek hozzá....... na most akkor kiktől is kell védeni az adatbázist --- a saját tagságtól, akik lényegében létrehozták !!!!
Majd a második részben korholjuk azokat akik nem veszek -- bármilyen okból részt ebben a munkában.....
BRAVÓÓÓÓÓ !!

 


"Háromszor rögzítés alatt mire gondolsz? Hogy külön van a születés/házasság/haláleset? Össze kéne vonni egy adatlapra?"

Szeretem az olyan "kérdéseket" amelyek tartalmazzák magát a válasz is :-)

Előzmény: Törölt nick (19419)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19419

Már alapból rossz pár felvetésed.

 

A lekérdezés nem véletlenül úgy van megadva, ahogy, azaz hogy kevés találatot listáz egyszerre és szűkítést kér, épp azért, hogy ne lehessen lemásolni az adatbázist, ami mások nem kevés munkájába került és a programozónak saját találmánya is mellesleg. Sokan amúgy is csak befizetik a tagdíjat, aztán hátradőlnek és várják hogy mások dolgozzanak. Persze hogy lassan épül.

 

Tök' felesleges a MACSE adatbázisát az FS-éhez hasonlítani, ugyanis az csak a történelmi Magyarország területére szorítkozik, nem feladat a belga, afrikai, amerikai és egyéb adatbázisok indexelése és hozzáférhetővé tétele.

 

A javíthatóságnak csupán egy változata néhány hónapos, közel egy évtizede is lehetett már javítást kérni, csak teljesen más volt a menete.

 

Ami a hibákat illeti: lehet, hogy valakinek arra van igénye, hogy a családnév helyett Drphil előtag szerepeljen a megadott rubrikában és ennek örül is, az emberek különbözőek.

 

Háromszor rögzítés alatt mire gondolsz? Hogy külön van a születés/házasság/haláleset? Össze kéne vonni egy adatlapra?

 

Te hány sort is indexeltél?

Előzmény: Törölt nick (19417)
almirena Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19418

szerinted.

Előzmény: Törölt nick (19417)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19417

Egyrészt -- mint már előttem (is) leírták -- a "rossz" információt tartalmazó adatsorok cseppet  sem selejtek, viszont több odafigyelést igényelnek.
A javítási szándék hiánya több mindennel magyarázható lenne -- nem tisztem Őket védeni.
Én csak fejet hajtok, az elvégzett gigászi munka előtt....
A MACSE precízebb adatbázisához, viszont fűznék pár gondolatot.
Méretében a kettő nem összevethető....a MACSE még kistestvérnek sem igazán nevezhető.
A javíthatóság CSAK az utóbbi idők fejlesztése -- kb. 2 hónapos.
Amit ember gyárt az mindig tartalmaz hibát....így ez is.
A jól(jobban) olvasható egységes szerkezetű anyakönyvekből lényegesen könnyebb kevesebb hibát tartalmazó indexálást készíteni.

DE  DE  DE

Úgy látom sikerült elsiklani a lényeg felett :-)

A fő bajok (szerintem)  a MACSE féle munkával:

-- elavult, a mai technikai lehetőségeket maximálisan figyelmen kívül hagyja
-- erőforrás pocsékoló, főképp az emberi erőforrások tekintetében
-- rosszul tervezett vagy mesterségesen szétforgácsolt.....ugyan miért jó mindent háromszor rögzítetni egy helyett --- hacsak, nem szándékosan, cinikusan szívatják a jószándékú indexelőket
-- a elkészült adatbázisok lekérdezése -- aligha véletlenül -- úgy van kialakítva, hogy maximálisan GÁTOLJON ahelyett hogy segítene.....
-- a hozzáférés lehetőségének az kialakítása ....hmmmm nem minősíteném



Előzmény: Törölt nick (19414)
MCA-001 Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19416
És ez az automata indexelés mennyire működik?

Van olyan köteg amit azzal indexeltek?

A használatával iszonyatos mennyiségű emberi munka spórolható meg.
A humán adatrögzítésre csak akkor lenne szükség ha valamit tényleg bogarászni kell.
Előzmény: JPmiaou (19415)
JPmiaou Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19415

Az az érdekes az FS félreindexeléseivel, hogy valahogy mégis megtaláljuk őket. Vagyis nem "használhatatlan adatsort" gyártanak, hanem néhol hibás, de kereshető adatbázist.

 

(A nyomtatott anyagok optikai karakter-felismerőn alapuló automatizált indexeléséhez már van hibajelentő rendszer az FS-en. Nem tudom, hogy ezt fogják-e kiterjeszteni a régi, "hagyományos" indexekre is, vagy valami más rendszeren dolgoznak, de azt tudom, hogy dolgoznak rajta.)

Előzmény: Törölt nick (19414)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.03 0 0 19414

Csak azt felejted el, hogy míg a FS-ön minimum százezres nagyságrendű használhatatlan adatsort legyártottak a nem anyanyelvi indexelők, azokat egyáltalán nem is hajlandóak javítani még kérésre sem, míg a MACSE adatbázisa precízebb és javítható, ez a lényeges különbség.

Előzmény: Törölt nick (19385)
BG_76 Creative Commons License 2019.01.03 0 0 19413

Kedves Ildikó, ez jó késői válasz lesz, de az ipolytölgyesi Vitencz ágon jó eséllyel rokonok lehetünk. Én most futok neki másodjára a családfának, miután az első anyagot elhagytuk, így szívesen felvenném a kapcsolatot. Üdv: Gábor

Előzmény: ktildiko (616)
vadász2 Creative Commons License 2019.01.02 0 0 19412

"Pedig értelmesebb lett volna egyben hagyni mindent az ingatlan kialakítása óta"

Csak a múlt században kb háromszor változott a helyrajzi szám, egyéb azonosító, és ennek megfelelően új dokumentumokat fektettek le.

A régi tulajdoni lapokat keresd az illetékes levéltárban.

Előzmény: freyya (19410)
vörösvári Creative Commons License 2018.12.31 0 0 19411

Igen, jó lenne, persze ez csak a 1850-es évekig lenne alkalmazható, sajnos a II.József idején a 1780-as években elkezdett házingatlannyilvántartási rendszert felszámolták halála után a magyar vármegyék, nem akartak adózni, pedig milyen hasznos lenne a családfakutatásban, az anyakönyvekben ez alapján keresni.

Előzmény: freyya (19410)
freyya Creative Commons License 2018.12.31 0 0 19410

Én a telkek tulajdoni lapjában reménykedtem. A régi anyakönyvekben ott van a helyrajzi szám. Megpróbáltam az alapján megkeresni ingatlanokat az ügyfélkapun, de csak 1990 utáni adatokat tartalmaz. Pedig értelmesebb lett volna egyben hagyni mindent az ingatlan kialakítása óta. Jó lett volna, mert abból sok minden kiderül, örökléssel vagy vásárlással került a tulajdonukba, egyáltalán tulajdonosok voltak, vagy csak bérlők/cselédek más birtokán, milyen volt az ingatlan alaprajza stb. 

Előzmény: vörösvári (19409)
vörösvári Creative Commons License 2018.12.31 0 0 19409

Most olyan példát írok, amit én is csináltam és bárki tud, 18-19.századi anyagokról van szó. A települések többsége magánföldesúri birtok volt, a nagyobb uradalmak közül sok anyaga megvan az Országos Levéltárban, de lehet hogy a megyeiekben is találsz ilyet, ezekben vannak peres anyagok, ahol az őseid tanúk lehettek, vannak telekkönyvek, uradalmi adóösszeírások és még más iratok. A megyéknek voltak adóösszeírásai, ott lehetnek az őseid nevei, ha jobbágyok voltak, Pest megyében sajnos csak 1771-ig vannak ilyenek. A településeknek is voltak levéltári anyagai, ezek eltérő időponttól maradtak fent, az engem érintő településnél csak a 1890-es évektől, ott volt jegyzőkönyv a települési tanács üléseiről, adóiratok és hasonlók, ez is a levéltárakban van. Pest megyének a tanácsülési jegyzőkönyvei amúgy ki vannak adva könyv formában 1740-ig. A régebbi magyar iratokról nem tudok nyilatkozni, nem kutattam ilyet. Németországból származtak az őseim, ott olvastam olyat az interneten, hogy nagyobb falvak egy részén már a 1600-as évek elejétől léteznek levéltári anyagok, tanácsülési jegyzőkönyvek, polgárkönyvek, peres anyagok és hasonlók, ott is vannak uradalmi anyagok a 1300-1400-as évekig,  ezzel messzebb tudnék jutni a családfámban, akár a 1550-es évekig, csak hát persze nincs pénzem ilyen utakra, nincs megfelelő nyelvtudásom és el sem tudnám olvasni az akkori kézírást.

Előzmény: freyya (19408)
freyya Creative Commons License 2018.12.31 0 0 19408

Én már a 18. században elakadtam több vonalon is, mert egyre trehányabbak a papok, hiányzik a szülők neve, vagy ha ott van, a vezetéknevét csak az apának írják ki, akit persze ugyanúgy hívnak, mint öt más hasonló korú férfit a városban, és a felesége is természetesen Mária, mint közülük háromnak legalább. Legfeljebb hasraütéses módszerrel tudnám eldönteni, melyik az én ősöm. 

 

A legtöbb örömet és újdonságot nekem a 19-20. századbeli kutatgatások okozták, ott még egész családtörténeteket sikerült összehoznom a FS és a Hungaricana segítségével, utóbbin találtam válási dokumentumot teljes esetleírással, fogolytörzskönyvet, még újságcikkeket is, amiben komplett életrajza van az adott családtagnak. Szóval ott még tényleg kiderül, ki mivel töltötte az életét. 

 

A korábbi időszakoknál sokszor azon gondolkozom, hogy minek csinálom egyáltalán. Csak adatok vannak, semmi több. Ráadásul itt már 100 fölött van az elágazások száma. Nevek halmaza. Megtudom, hogy van egy Rendek Isván, meg egy Juhász Erzsébet nevű ősöm. És? Sokat nem változtatna, ha Kovács Jánosnak és Mészáros Annának hívták volna őket. 

 

Még a zsidó vonalat kutatnám szívesebben, mert ott legalább foglalkozásokat is írnak, de ott meg a 19. század elején már a héber nyelvet használták. Latinnal, némettel nincs problémám, spanyol és német szakon is voltam az egyetemen, de a héber írás kifog rajtam. Pláne kézírással. 

 

Milyen dokumentumokban lehet még kutatni, amik nincsenek fent a Hungaricana-n? És azokból mit tudsz meg? Van esély bármiféle információt kinyerni, ha az őseid kisvárosban voltak egyszerű emberek? 

Előzmény: vörösvári (19407)
vörösvári Creative Commons License 2018.12.30 0 0 19407

Az már a profi szint, el kell tudni olvasni az akkori kézírást és nyelvtudás is kell hozzá, meg tudni hol kell keresni a levéltári anyagot, kivéve ha digitalizálták és készült regeszta a szövegből, most a 1600-as évekről és régebbről beszélek,

Előzmény: 4904 (19406)
4904 Creative Commons License 2018.12.30 0 0 19406

de hát abban meg mi a jó ha készen kapunk mindent. Amellett a családkutatásnak csak a belépője az FS. A dolog ott kezdődik igazán amikor ,  az anyakönyvezés előtti időkből próbálunk információt kinyerni. Ez bizony nagyon munkás , és a siker is bizonytalan. Na ezen a pályán már elég kevesen játszunk. De mondom ez az igazi. 

 

Előzmény: freyya (19398)
b_lajos Creative Commons License 2018.12.30 0 0 19405

Igazad volt, Ibrány létező békési városrész volt a legnagyobb 19. században. Egy másik térképen már ott van a leírásban:

Ibrány, et qvidem sub C, specialiter Székudvar

 

 

https://maps.hungaricana.hu/hu/MegyeiTerkepek/208/view/?bbox=6571%2C-6324%2C8282%2C-4071

 

Előzmény: killbill1980 (19364)
vörösvári Creative Commons License 2018.12.29 0 0 19404

Az USA-ban amúgy ez a szokás, ha megnézel ilyen életmód csatornákat, hangosan sírnak, nevetnek, örülnek olyan dolgok miatt, ami egy átlagos európaiból minimális reakciót vált ki.

Előzmény: freyya (19401)
vörösvári Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19403

Mindenkinek más a mentalitása, vannak érzelmesebb emberek, én nem ilyen vagyok, csak kíváncsi tipus, a családfakutatásnál is az érdekel, hogy kik voltak az őseim, hol éltek, mivel foglalkoztak, mert érdekes. Sok embernél nem a családfakutatás a cél, örökbefogadták őket, nem ismerik az apjukat, mert nem tudja az anyjuk ki volt az a sok férfiból, félrelépett az anyjuk a házasságban  és hasonlók  és így keresik az apjukat vagy a rokonaikat, ők elég komolyan veszik emiatt érzelmileg. Az USA-ban amúgy az indián származás a menő, ha valaki talál egy ilyen őst, olyan mintha nálunk nemes őst talál valaki :) 

Előzmény: freyya (19401)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19402

Kedves egészségedre...

Előzmény: vörösvári (19400)
freyya Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19401

Én ezektől a vizsgálatoktól, vagy legalábbis a reklámoktól, amit készítenek róluk, sikítófrászt kapok. A FB-n terjedtek egy időben. Mindenféle síró meg meghatódott emberek, mert megtudták, hogy bennük zulu vagy ukrán vagy akármilyen vér folyik. El nem tudom képzelni, hogy értelmes emberre az ilyen információ érzelmileg hasson. Érdekes, és annyi. De hogy én visítozva sírjak, mert kiderül, hogy fekete vér is van bennem. Na ne már.

Kékvérű vagyok, az tuti. Látszik a csuklómnál. 

Előzmény: vörösvári (19400)
vörösvári Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19400

A genetikai vizsgálatok másra jók, nekem például R-U 152 a haplocsoportom ami kelta eredetre utal.

Előzmény: Törölt nick (19399)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19399

Azt gondolom ez pont olyan nagyságrendű mintát tartalmaz, mint a mostanában agyonreklámozott DNS vizsgálatok, csak a szédítés helyett itt konkrét igen/nem válaszok lelhetőek fel egy-egy személyre vonatkozóan....

Előzmény: freyya (19398)
freyya Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19398

Mint lehetőség szuper dolog lenne, csak kellően sok embernek kellene ott elkezdenie a családfáját felállítani, hogy kijöjjön belőle valami használható. Pedig milyen szép lenne egész ágakat készen megtalálni, csak mert a közös ősünk egy másik leszármazottja már beírta! Egyelőre ez álom kategória.

Előzmény: Törölt nick (19397)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19397

Az FS (világ)családfában az az érdekes, hogy "csak" egy lehetőség....
Magyarul alapvetően az van benne amit már valakik feldolgoztak/beleírtak !!
A gyermek/szülők hármasai egy behalt kezdeményezés...a születési indexelt adatok feldolgozására......lényegében kevésbé használható a részlegessége miatt...

Előzmény: freyya (19396)
freyya Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19396

FS családfát egyébként hogy lehet megnézni? Rákerestem családfára nevekkel az őseim közül, de csak hármasokat dob ki (szülőpáros gyerekkel), a többi generációt, de még a testvéreket sem fűzi hozzá, pedig direkt olyan vonalat írtam be, ahol a 18. századik mindenkit megtaláltam az indexelt adatok közt, azaz már fel vannak dolgozva. 

freyya Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19395

Rengeteg külföldi név is van. Laura, Babette, Fanny, még Jenny-t is találtam. Mindenesetre fantáziadúsabb, mint mindenkit Máriának hívni. Azt meg külön imádom, amikor végre megtalálom Mária nevű ősöm keresztelési anyakönyvét, benne halálozási bejegyzéssel, amiből kiderül, hogy más gyermeket is neveztek el Máriának ugyanabban a családban. 

Előzmény: JPmiaou (19389)
freyya Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19394

Ilyenkor mindig elgondolkozom azon, létezik-e bármiféle nemzeti arisztokrácia. Inkább afféle össz-európai. Mert ugye kapásból I. István felesége is bajor volt. Azaz már a gyerekük is csak félig magyar. Bár ahogy nézem, már István felmenői között is van minden. 

Előzmény: Törölt nick (19391)
freyya Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19393

De nekem pont az volt a baj, hogy a nevekben durva elírások voltak, sokszor teljesen felismerhetetlenre átírták. Hetzendorfer Márton nevű ősöm például szerepel Martius Hetzender, Marti Hecczeudorfer, Martinus Hetrandorfer, sőt még Martiny Hetzenderg Hoffer néven is. És ez csak egy része az indexelt bejegyzéseinek. Ha rámegyek az anyakönyv fényképére, ott a Marton időnként latinul Martinus, de a Hetzendorfer mindig egyértelműen kiolvasható. És ezeket nem engedi a program kijavítani. 

 

Nem tudom, milyen módszerrel fogtak hozzá az indexelésnek, de az újabb, könnyedén olvasható részekkel kellett volna kezdeni, aztán visszafelé menet az utódok neveivel összeegyeztetni, tisztázni. Amikor először rákattantam a családfakutatásra még évekkel ezelőtt, még sokkal kevesebb anyakönyv volt indexelve, jelentkeztem én is, hogy kiírogatom azokat, amiket amúgy is átnéznék, mert érdekelnek, de nem lehetett választani. Pedig szerintem sokat számít a helyes indexelésnél, ha az embernek van helyismerete, meg a fülének nem idegenek az adott anyakönyv nevei. Random kapott anyakönyvet, ahonnan senkit nem ismerek, én is nyilván tele hibával jegyzetelnék ki. Meg úgy nem is érdekelt a dolog. Szívesen összekötöttem volna a kellemeset a hasznossal, de annyi szabadidőm nincs, hogy számomra érdektelen adathalmazokat indexeljek. 

 

Ettől függetlenül emelem kalapom azok előtt, akik belevágtak, mert tényleg hatalmas munka. Csak mielőtt befagyasztották volna a további javítás elől a jegyzeteket, én anyanyelviekkel lektoráltattam volna. Vagy legalább is engedném, hogy kijavítsák. Amiket azóta indexeltek, azok már sokkal használhatóbbak. Látszik, hogy most már magyarok dolgoznak rajta. 

Előzmény: JPmiaou (19387)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19392

Kedvcsinálóként egy link, ha megnyitod érteni fogod :-)

https://www.familysearch.org/tree/pedigree/landscape/LD38-423 

Előzmény: Törölt nick (19391)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19391

Az általam említett  RootsMagic program - aminek van ingyenesen használható része, ami alig tud kevesebbet mint a fizetős - az FS által támogatott/detektált termék.
Többek között képes a FS családfa és a program közötti adatcserére is.
Ez kettő dolgot eredményez:
- az FS-n lévő családfa pár gomb megnyomásával letükrözhető a saját számítógépre
- a saját gépen lévő családfát az FS macerás felületét kikerülve lehet feltölteni :-)

Pl. a magyar nemesi családok -- főképp az erdélyi vonatkozásúak -- szinte maradéktalanul fel vannak töltve az FS családfa alá !!!

 

 

Sajnos az indexált adatokhoz a programnak tudomásom szerint nincs közvetlen hozzáférése....

 

Előzmény: JPmiaou (19390)
JPmiaou Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19390

Egyetértek, hogy az FS családfáját, hibái ellenére, érdemes használni. A forrásokkal való szoros kapcsolat sokat könnyít, és (szerintem) a kezelőfelület és a mezők felállítása könnyebben használható, mint a WikiTree. (Ezen kívül a Geni-n van nagy közös internetes fa, de annak feladtam a használatát, mert lépten-nyomon fizetős falba ütköztem, és a források csatolását majdnem lehetetlennek tapasztaltam.)

Előzmény: Törölt nick (19388)
JPmiaou Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19389

Zsidó szokás szerint az élő személyek nevét nem adják gyereknek, és a korán vagy tragikusan elhunytak nevét sem használják. Ezért a nyelvújítók által újraélesztett régi nevek (Józsa, Janka, Árpád, Jenő) és az azok alapján újonnan kitalált nevek (Jolán, Etelka, Nándor) először főleg magyar zsidó családokban váltak népszerűvé: ott a közéleti névhasználatra nagyobb választékra volt szükség. (A férfiak héber nevét továbbra is a szűk, bibliai jóemberek listájáról választották, de ez gyakran csak nagyon lazán kapcsolódott a közéleti névhez.)

Előzmény: freyya (19386)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19388

Mindezek ellenére a feltárt és kibogozott családfák ingyenes publikálásának ez az egyik legjobb helye. Az időállósága már bizonyított,  az ingyenessége is. Azt gondolom egy idő után az ember rádöbben, hogy a nem kevés befektetett munkája megmaradásának az utókor számára ez az egyik legjobb módszer, miután kevesen engedhetjük meg egy-egy könyv kiadási költségeit.....

 

Előzmény: JPmiaou (19387)
JPmiaou Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19387

Az FS-en az indexeket nem lehet (még) javítani. A családfát nyugodtan lehet, és az egyező személyek külön profiljait össze lehet vonni (merge duplicates).

 

Régebben (évtizedekkel ezelőtt) az indexelt keresztelések alapján profil-hármasokat (gyermek és szülei) raktak az FS családfa akkori ősére. Ezeket a jelenlegi fára mindenestől áthozták. Nem egészen tudom, hogy miért, de ez főleg a lányokat érinti: a fiúk csak ritkán, a lányok majdnem mindig ott vannak már a fán, pontosan úgy, ahogyan (félre-)indexelték őket. Ez azt jelenti, hogy ha egy katolikus vagy református szülőpárnak öt lánya volt keresztelve, akkor ötször vannak fent fejenként. Nem kis munka őket mind összevonni, főleg, ha gyakori nevekről van szó, mert ilyenkor felajánl mindenféle helytelen egyezést, forrásként az indexből is és összevonásra a fárol is. (A helyes egyezéseket viszont gyakran nem találja meg.)

Előzmény: freyya (19384)
freyya Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19386

Jé, megtaláltam a keresztneveket. A zsidó anyakönyvekben vannak. Ott nem mindenki János, Márton, Mária és Anna. Mindenkinek más neve van. Tisztára olyan, mint egy mostani anyakönyv, pedig ez a 19. század közepe. :) 

Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19385

Kimondtad a kulcsmondatot: szeretsz régi anyakönyveket nézegetni......itt a történeted kulcsa.
Az FS indexeléséről: tény, hogy több mint valószínű, hogy nem magyarok csinálták........viszont ez nálam nem von le a felbecsülhetetlen munka értékéből...sőt.
Tény, hogy sok adateltérülést tartalmaz, ami nagyon nem biztos, hogy az indexelő(k) hibája.
Elnézve a sok-sok szinte (még magyarul beszélőként is) olvashatatlan és értelmezhetetlen bejegyzést, kötve hiszem, hogy mi ezt sokkal pontosabban képesek lettünk volna megcsinálni.
Már ha hajlandó lett volna rá valaki......amit erősen kétlek....
Az FS családfája egy teljesen más tészta.....tisztelem benne a jó szándékot viszont a megvalósítás már több mint felemás.
Az viszont tény, hogy ezzel a párhuzamos adatbázis építgetése van folyamatban, mert az indexelt adatokhoz csak linkeken keresztül kapcsolódik az FS családfa. Ezért lehet akár 5-10 x is ugyanazt a személyt felvinni. Az itt tárolt adatok NEM fogják soha módosítani -- helyesen -- az eredeti adatbázisukat.
Az FS indexelését( ami lényegében a születésekre korlátozódik)  én maximálisan elismerem és díjazom -- a tudott hibáival együtt -- így amikor az indexelésről beszélek az a  MACSE-ban folyó értelmetlen és erőforrás pocsékoló munkamódszer kritizálása  :-)
Sajnos ezt a metódust próbálják etalonként elfogadtatni mindenkivel én ez ellen berzenkedem...
A többszörös adatrögzítés, az adatok mesterséges szétforgácsolása, és a jószándékú indexelők fölösleges meddőt termelő munkája miatt.....
Főképp a mai kor technikai fejlettségi szintjén az on-line adatbázisok korában....BRRRRRR
Ahelyett, hogy egy darab egységes épületet építenénk, kis homokkupacokat halmozunk fel....

Előzmény: freyya (19384)
freyya Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19384

Amúgy az FS indexelése tényleg katasztrofális időnként, főleg amiket még régebben készítettek. Elkezdtem ott családfát készíteni, fel is ajánlgatott személyeket, de nem engedte a hibákat javítani (szemmel láthatóan olyanok készítették, akiknem fogalmuk sincs a magyar nyelvről, így nem ismerik fel a neveket sem, és így ismert szavak alapján nem képesek fura módon írt betűket beazonosítani), így kénytelen voltam új személyt létrehozni. Ami totál hülyeség a rendszer szempontjából, hisz így ugyanaz az ember kétszer szerepel. 

Mellesleg ha nem lennének indexelve az adatok, hogyan tudnád őket lementeni és excelbe tenni? Sajnos olyan program még nincs, vagy legalább is én nem tudok róla, ami kézírást tudna ilyen szinten felismerni.  

Előzmény: Törölt nick (19380)
freyya Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19383

Nekem anyukám anyai ága olyan csak, amit mondasz. Ott mindenki ceglédi és református. Bár az meg olyan jól van indexelve, hogy a teljes anyakönyvek letöltése nélkül is pár óra alatt megtaláltam az ősöket 8 generációra visszamenőleg. Én amúgy szeretem a régi anyakönyveket nézegetni, az indexelt adatokhoz csatolt képet is mindig megnézem, mert nem minden információt jegyzetelnek ki belőle (pl. lakhely, ami nem mindig ugyanaz, ahol keresztelték, vagy a foglalkozás). 

Apám anyai ága egyik részről evangélikus (bár ők legalább tősgyökeres Balassagyarmatiak), másik részről meg bár katolikusok, de rendre cselédként dolgoztak, mielőtt házasodtak így bolyongtak a környék falvaiban, és párt is többnyire onnan választottak. Az apai ágán meg minden generáció más településen született, Tornóczról indultak (azaz nekem idáig sikerült visszafejtenem a 18. század közepén), aztán nagyapám már váci volt. Nincs két generáció, aki ugyanott lakott volna. Valószínűleg nem volt senkinek saját földje, aztán ment, ahová az élet vitte. 

Előzmény: Törölt nick (19382)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19382

A lakosság jelentős többsége Római Katolikus  vagy Református ..... ezek indexelve vannak.
Szerencsére az én rokoni szálaim is ide tartoznak.
Az emberek mozgékonysága -- kivéve néhány szakma képviselőit -- szintén lényegében minimális volt, főképp a vagyon egybentartása végett.
Elfogadom, hogy vannak kivételek, ott valóban az általad vázolt lényegesen nehezebb úton lehet csak eredményre jutni, viszont a népesség arányihoz mérten ez csak egy vékony réteg --- ami persze nem boldogít,ha pont abba estél bele.

Én csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy az esetek többségében van egy könnyebb, járhatóbb út....

Előzmény: freyya (19381)
freyya Creative Commons License 2018.12.28 0 1 19381

És mit csinálsz, ha az adott településen a téged érdeklő felekezet anyakönyvei nincsenek indexelve? Vagy ha olyan családod van, mint nekem az apai nagymamám ága, ahol még adott generáción belül is mindenki másik felvidéki faluban lett megkeresztelve? Ott csak az segít, ha a házassági anyakönyvekben megnézem a származási helyet, azok meg nincsenek indexelve. 

Előzmény: Törölt nick (19380)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19380

Persze, ha Ti örömötöket lelitek ugyanannak az anyakönyvnek a többszöri átnyálazásába......lelketek rajta.
Úgyszintén megértem az indexálásnak nevezett folyamat nyújtotta örömöt is.......bár értelmetlennek tartom a többszörös adatrögzítést és az összetartozó adatok szétszabdalását.....

Kinek a pap, kinek a papné.....

Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19379

Én teljesen más alapelvből indultam ki....
Nem keresek senkit sem ---- Ellenben letöltöttem az engem érdeklő települések TELJES születési indexelt adatbázisát ( a kezdetektől -- 1895 ig)  :-) 
Ezeket az excel táblákat összesítve és megfelelően átalakítva (egy pici munka) beolvastatom az Ahnenblatt progiba és kapok egy GEDCOM állományt, ami -- elvileg tartalmazza az adott településen születettek nevét, születési dátumát és a szüleik nevét.
Itt kettő út van:
1.) az Ahnenblatt progival összesítem az azonos neveket --- nem biztos hogy jó, bár a családok jelentős része így is kialakul.
2.) a kimentett gedcom állományt beolvasom a Rootsmagic progiba és ott lényegesen nagyobb pontossággal -- a név elírások jelentős részét is kiküszöbölve -- tudom a családokat összeállítani.

Ezután veszem csak elő a házassági anyakönyveket és házaspárokra keresve kiegészítem az adatbázist a házasságok dátumaival és a szülőket is hozzá tudom rendelni.
Az 1895 utánni születéseknél és házasságoknál is "csak" adathozzárendeléssel próbálok dolgozni, hozzáfűzve az új információt a meglévőhöz.

A halotti akv-ek adatai is hasonlóan beleilleszkednek a már felállt sémába...

Előzmény: freyya (19378)
freyya Creative Commons License 2018.12.28 0 0 19378

Az FS adatbázisból én is kikeresem a testvéreket, mert könnyebb megtalálni a szülők házasságát, ha tudom, mikor született legkorábban gyerekük, csak már odáig nem jutok el, hogy bemásolgassam őket születési adatokkal együtt a családfára. Túl sokan vannak. 

Előzmény: JPmiaou (19377)
JPmiaou Creative Commons License 2018.12.27 0 0 19377

Ha van névmutató vagy kereshető adatbázis, akkor általában kikeresem a testvéreknek legalább a születését, mert így könnyebb a szülők házasságát megtalálni, és mindenkit biztosabban lehet azonosítani. A testvéreket akkor is megkeresem, amikor megvan ugyan a valószinűsíthető szülők házassága, de hiányzik belőle adat, például a menyasszony családi neve és szülei. (Grrr.) Néha előfordul, hogy papváltás vagy új szabály miatt a későbbi gyerekeknél már nem annyira szűkszavú az anyakönyv.

 

A testvérek házasságait és gyerekeit csak akkor keresem meg, ha az egyenes ág éppen nagyon száraznak bizonyul, és jól esne egy kis sikerélmény. :-)

Előzmény: freyya (19367)
vörösvári Creative Commons License 2018.12.27 0 0 19376

Elég a saját felmenőim kutatása, már így is 1300 ősnél járok és a 1600-as éveknél.

Előzmény: Törölt nick (19375)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.27 0 0 19375

Ez is egy megközelítés.....ellenben így soha nem fogod a sem a többszörös családi kereszteződéseket, sem a sokad unokatestvéreket felfedni....
Én arra jöttem rá, hogy nem volt véletlen a mondás: " köszönj mindenkinek, hiszen nem tudhatod ki a rokonod"

Egy kisebb, közepes településnél  az alapító családok feltárása után lényegében kiderül, hogy a betelepülők kivételével szinte mindenki 5-6 rendű rokona bármely más azonos településen élőnek.
Ehhez persze szükséges picit tágabban értelmezni a családfát, valamint inkább családfa erdőről helyesebb beszélni és a komplett település feldolgozása szükséges --- ami lényegében kevesebb energiát igényel, mint egy-egy név végigkövetésének kísérlete. 
Ehhez persze elengedhetetlen egy komolyabb program használata -- sőt szerintem több program használatával lehet gyorsítani a munkát...
A mormonok indexelt születési adatbázisa egy megkerülhetetlen  adatforrás, amit egy-egy településnél alapként felhasználva a komplett feldolgozás -- az olvashatóság buktatóiból kievickélve -- örömállapotszerű élményt ad.  

Előzmény: vörösvári (19368)
freyya Creative Commons License 2018.12.27 0 0 19374

Ez régen elég gyakori volt. Van egy könyvem a néprajzról, abban írják, hogy ha egy férfinak meghalt a testvére, és még nem volt házas, akkor úgy gondoskodott az árván maradt gyerekekről, hogy feleségül vette az özvegyet. Meg gondolom, így a föld is a család kezében maradt, nem került idegen férfi a vagyon közelébe. A házasság régen sokkal inkább józan, gazdasági megfontolás, mint szerelem tárgya volt. 

Előzmény: MCA-001 (19373)
MCA-001 Creative Commons License 2018.12.27 0 0 19373

A testvérekkel kapcsolatban érdekes dolgok derülhetnek ki.

 

Pl. amikor az öccs feleségül veszi az elhunyt bátty özvegyét.

Előzmény: freyya (19367)
vörösvári Creative Commons License 2018.12.27 0 2 19372

Ezt csak a levéltárban tudod megnézni, szerencsére a halálozások nincsenek letitkosítva, mint a születések, hála annak a baromnak aki kitalálta ezeket a határidőket az új anyakönyvi törvényben.

Előzmény: freyya (19371)
freyya Creative Commons License 2018.12.27 0 0 19371

Van egy csomó ceglédi ősöm, akik nagy eséllyel a századforduló környékén, 20. század első felében haltak meg. Mivel ez Pest megye, az állami anyakönyvek nincsenek fent, a Váci egyházmegye honlapján meg csak katolikusok vannak, ők pedig reformátusok voltak. 

Előzmény: vörösvári (19370)
vörösvári Creative Commons License 2018.12.27 0 0 19370

Én meg szoktam keresni a halált, mert fontos adat, de nem minden ősnél sikerül, mert kimaradt az anyakönyvből a beírása vagy más településen halt meg, mint ahol lakott.

Előzmény: freyya (19369)
freyya Creative Commons License 2018.12.27 0 0 19369

Én eleinte felrakosgattam, meg a századfordulós dokumentumokból egy csomó minden kiderült a család történetéről, ami érdekes volt, de így a 19. század elején már csak nevek és dátumok vannak, semmi más. Azoktól meg már így is zsong a fejem. 

 

Más. Halálozási adatokat mindenkinél ki szoktátok keresni? A házasságot, születést simán vissza lehet számolgatni, de meghalni bármikor tud valaki. 

Előzmény: vörösvári (19368)
vörösvári Creative Commons License 2018.12.27 0 0 19368

Én általában nem foglalkozom a testvérekkel, csak a felmenőim érdekelnek, kivéve, ha a szülők azonosításához kellenek vagy ha sokat költöztek a szülők, a lakóhelyeik azonosításához, a családfára nem teszem fel, csak ritkán őket.

Előzmény: freyya (19367)
freyya Creative Commons License 2018.12.27 0 0 19367

Ti a testvérekkel mennyire foglalkoztok? Akkor is megkeresitek és beírjátok őket, ha amúgy a továbbjutás szempontjából nincsen rá szükség? Az ükök generációjánál még lelkesen kutatgattam a teljes családot, de így a 7-8. generációnál, ahol egy szinten már rengeteg ember van akkor is, ha csak a közvetlen elődökkel foglalkozom, valahogy elveszett a motiváció. Ráadásul itt már tényleg tizenötösével szülték a gyerekeket. A FS találatokat nézve van olyan női ősöm, aki a termékeny időszakában gyakorlatilag évente lebabázott. 

b_lajos Creative Commons License 2018.12.27 0 0 19366

Keresetem a xix. század elejéről származó térképet, ott nem találtam Ibrány városrészt. Viszont nem tartom kizártnak, hogy létezhetett ilyen elnevezés. Hasonló példa: Bánhida nevű városrészt is találtam Békésen, ami Tatabánya mellett is létező település.

Visszatérve Ibrányra, Békésen nem találtam meg a születését, Ibrány meg csak 1757-től anyakönyvezett a református részről. Ő meg kb 1755-ben

Majd még az összeirásokban is megnézem.

Előzmény: killbill1980 (19364)
4904 Creative Commons License 2018.12.27 0 0 19365

szerintem érvénytelenítés, felbontás  a szó jelentése. meg kellene nézni nem vegyes házasságokról volt e szó. Mert akkoriban volt egy erős támadás a vegyes házasságok ellen a katolikusoknál és sok házasságot érvénytelenítettek ekkoriban . 

istván 

Előzmény: freyya (19359)
killbill1980 Creative Commons License 2018.12.27 0 0 19364

"killbill1980: Ibrány inkább a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település. Békés városának történetében ez áll: "Az első telepesek az Alföld északi megyéiből (Nyírség és Bihar) jöttek""

 

Igen, lehet, annyira nem néztem, csak azt, hogy mely településről van szó 'Békés',

-bár most jobban megnéztem és szerintem inkább a Békés városrészek vannak benne Malomvég, Hatház, Ibrány stb.

De ettől függetlenül lehetséges a másik opció is, hisz ezért is nevezhették el azt a városrészt Ibrány-nak, mert onnan jöttek :) .

Előzmény: b_lajos (19362)
MCA-001 Creative Commons License 2018.12.26 0 0 19363

Sziasztok

 

Somogy megye 1852 előtti katonaállítási lajstromai megtalálhatóak valahol a neten?

 

Előre is köszönöm:)

b_lajos Creative Commons License 2018.12.26 0 0 19362

freyya: Köszönöm. Igazad van, néhány évvel később megtaláltam a feleség halálát is.

 

killbill1980: Ibrány inkább a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település. Békés városának történetében ez áll: "Az első telepesek az Alföld északi megyéiből (Nyírség és Bihar) jöttek"

Előzmény: freyya (19359)
Z0155 Creative Commons License 2018.12.25 0 0 19361

Szárazbetegség, legtöbbszöri értelmezésében tüdőbaj, tuberkolózis.

Előzmény: killbill1980 (19358)
killbill1980 Creative Commons License 2018.12.25 0 0 19360

Igen,

-bocs elnéztem az oszlopot.

A 4. oszlop az valóban a házasságra utal: özvegy, nős, férjezett.

 

 

Előzmény: freyya (19359)
freyya Creative Commons License 2018.12.25 0 0 19359

A 4. oszlopban az a szó sok felnőttkorú embernél ott van, előrelapoztam, és találtam olyan anyakönyvvezetőt, akinek olvashatóbb az írása, ott "rescissum" áll. Megnéztem a jelentését, olyasmit jelent, hogy "felbontatott". Mivel kizártnak tartom az adott korban a tömeges válást, valószínűbb, hogy olyasmit jelent, hogy a házasságát a halál bontotta fel, azaz volt még őt túlélő felesége/férje (nőknél is megtaláltam ugyanezt a szót). 

Előzmény: b_lajos (19357)
killbill1980 Creative Commons License 2018.12.25 0 0 19358

Halál oka: Szárazbe?

Élt/lakott: Ibrány (Békés városrésze)

 

Előzmény: b_lajos (19357)
b_lajos Creative Commons License 2018.12.24 0 0 19357

Kiolvasási segítséget kérnék:

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-C3MJ-JSR4-J?i=30&cat=154528

 

Ősöm, Molnár Gergely halála 1821-ből, Békésen. A 4. oszlop (Házas, év, nem) tartalmát nem bírom kiolvasni.

A származását (7. oszlop )én Ibránynak olvasnám.

 

Kellemes Ünnepeket!

Előzmény: freyya (19356)
freyya Creative Commons License 2018.12.23 0 0 19356

Köszönöm!!!

Előzmény: Prelleg (19355)
Prelleg Creative Commons License 2018.12.22 0 0 19355

freyya: Szerkesztés menüpont – Család rendezése.

 

Aki ismerős Ungváron meg tudná mondani, hogy a Klymenta Timiriazieva utcában és a Kapushanska utcában lévő temetőket hogyan hívják? Az utóbbira találtam egy lehetséges megoldást (Цвинтар на Капушанській / Cemetery on Kapushanska), de nem tudom, helyes-e. A Timiriazieva utcairól itt bővebben is írnak, és mintha katonai temetőként emlegetnék (Google fordítóval), de biztosan nem csak katonai temető volt.

Előzmény: freyya (19353)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.21 0 0 19354

Esetleg egy gedcom konverzió után beolvasni RootsMagic programba az lazán ismeri a születési dátumok szerinti sorbarakás opciót......és még sok más mindent :-)

Előzmény: freyya (19353)
freyya Creative Commons License 2018.12.21 0 0 19353

Köszönöm, sikerült is. Volt némi bonyodalom, mert akitől kaptam, az nem bajlódott külön keresztnévvel, hanem a vezetéknévhez beírta a teljes nevet, amitől persze a program nem ismerte fel az egyforma személyeket, így lett két anyukám, de végül helyrepofoztam mindent. 🙂

Az viszont furcsa a programban, hogy a családfán a testvéreket nem teszi születési sorrendbe, csak ha eleve abban a sorrendben írtam be őket. Vagy van valami ilyen beállítás? Nem találtam sehol. Pedig szerintem lényegesebb, mint az, hogy négyzet vagy kacskaringó legyen a nevek körül. 

Előzmény: Z0155 (19352)
Z0155 Creative Commons License 2018.12.21 0 0 19352

A Fájl menüpont alatt válaszd az Egyesítés lehetőséget.

Előzmény: freyya (19346)
freyya Creative Commons License 2018.12.20 0 0 19351

Köszi szépen! 

Előzmény: JPmiaou (19350)
JPmiaou Creative Commons License 2018.12.20 0 0 19350

A mixtum a vallásra vonatkozik: az apa katolikus (RCath), az anya evangélikus (Aug Confess).

Előzmény: freyya (19347)
MaxPenguin Creative Commons License 2018.12.20 0 0 19349

Köszönöm a választ, freyya. Remélem a másik ágon több szerencsével járok.

 

 

Előzmény: freyya (19345)
MaxPenguin Creative Commons License 2018.12.20 0 0 19348

Sejtettem, hogy így lesz, azért köszönöm, killbill.

Előzmény: killbill1980 (19344)
freyya Creative Commons License 2018.12.19 0 0 19347

Szerintetek itt a mixtum azt jelenti, hogy az egyik szülő nemes, a másik szolga?

freyya Creative Commons License 2018.12.19 0 0 19346

Ahnenblatt programot ismeri itt valaki? Hogy kell családfákat egyesíteni benne? Van erre lehetőség? Anyukám apai ágát egy rokonom visszavezette, el is küldte ahn formátumban. Hogyan tudom beilleszteni az általam elkészített családfába? 

freyya Creative Commons License 2018.12.18 0 0 19345

Nekem pontosan ugyanígy lett vége az egyik ágnak az 1700-as évek elejénél. Minimális korkülönbséggel egyforma nevű emberek, szülők meg sehol nincsenek feltűntetve, így maximum tippelgethetnék, melyik az én ősöm. Mondjuk nekem amúgy is ez lett volna az utolsó generáció, amit megtalálok, mert az adott településen ennél régebbi anyakönyv nem is volt feltéve. 

Előzmény: MaxPenguin (19342)
killbill1980 Creative Commons License 2018.12.18 0 0 19344

"Azonban a környéken rengeteg Varga János született ebben az időintervallumban, sőt ha ráhagyok egy kis pluszt, hogy biztosan megtaláljam őket, akkor kb. 20 Varga János van. Mivel sem a házassági, sem a halotti anyakönyvi bejegyzésben nem szerepelnek a szülei nevei, így fogalmam sincs, hogy a 20 Varga János közül melyik a felmenőm. (Arról már szót se ejtek, hogy mi van, ha nem is a környékről származnak, hanem kicsit messzebbről.) Ezen hogy lehet továbbjutni? (Vizkeleti Borbálából csak kettő van, ott is tippelni kell, de hát sokkal szűkebb a kör, kivéve persze ha ők is betelepültek)."

 

Sehogy, ennyi volt.

Innen csak tippelni lehet, vagy még azt se.

Nálam is volt ilyen, 10 éven belül született vagy 4 és így már az 1700-s évek eleje-közepe nem konkretizálható RC anyakönyvbe.

Az EV kicsit pontosabb néhol.

Előzmény: MaxPenguin (19342)
jódoki Creative Commons License 2018.12.18 0 0 19343

Köszönöm a segítséget!!

Előzmény: Prelleg (19341)
MaxPenguin Creative Commons License 2018.12.18 0 0 19342

Sziasztok, az alábbi amatőr kérdésem lenne:

 

Eljutottam a családfán a 6. generációig. Itt már csak a katolikus anyakönyvek vannak (1700-as évek vége, 1800-as évek eleje). Viszont elakadtam. Az egyik felmenőmet pl. Varga Jánosnak hívják, a feleségét Vizkeleti Borbálának. Megtaláltam a házassági bejegyzésüket, és a halotti anyakönyvet is (legalábbis a Borbáláét biztosan). A megadott életkorok alapján ki tudtam számolni, hogy nagyjából mikor születhettek (az életkori adatokat ezen a környéken nagyon szabadon kezelték még a későbbi generációknál is). Azonban a környéken rengeteg Varga János született ebben az időintervallumban, sőt ha ráhagyok egy kis pluszt, hogy biztosan megtaláljam őket, akkor kb. 20 Varga János van. Mivel sem a házassági, sem a halotti anyakönyvi bejegyzésben nem szerepelnek a szülei nevei, így fogalmam sincs, hogy a 20 Varga János közül melyik a felmenőm. (Arról már szót se ejtek, hogy mi van, ha nem is a környékről származnak, hanem kicsit messzebbről.) Ezen hogy lehet továbbjutni? (Vizkeleti Borbálából csak kettő van, ott is tippelni kell, de hát sokkal szűkebb a kör, kivéve persze ha ők is betelepültek).

 

Előre is köszönöm a segítséget, sajnálom, ha butaságot kérdeztem, vagy ha voltmár'.

 

Max

Prelleg Creative Commons License 2018.12.16 0 0 19341

jódoki: Az adabazisokonline.hun könnyebben átláthatók a katonaállítási lajstromok. Tapasztalatom szerint a települések nem feltétlenül tartoztak mindig ugyanahhoz a körzethez, például a Borsod megyei Cserépfalu egyszer a mezőkövesdi máskor az egri körzethez tartozott. Ha valaki nem vonult be azonnal, többször is szerepelhetett a listákon, és volt olyan is, hogy járásokra felbontva írták össze a katonakorú férfiakat.

https://library.hungaricana.hu/hu/view/OGYK_RT_1890/?pg=1303&layout=s

Talán ez a térkép is segíthet: http://www.magyarezredek.hu/

o.milan: A szentgyörgyábrányi görög katolikusokat helyben anyakönyvezték. Bár én sem találom a digitalizált anyakönyvek között, a helységnévtárak ezt írják és a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának régi honlapja is: http://hbml.archivportal.hu/id-893-iv_b_925_hajdu_megye_gorog_katolikus.html

o.milan Creative Commons License 2018.12.16 0 0 19340

Lehetségesen azzal is hatalmas mázlim volt, hogy néhány embert megtaláltam a római katolikus anyakönyvben. A familysearch-ön az anyakönyvek Nyíracsáddal együtt vannak, mindkét falura ugyanaz a jegyzék vonatkozik. Viszont a levéltári adatbázisban Nyíracsádnak külön görög katolikus anyakönyve is volt, ami valamiért valószínűleg nincs fenn az FS-en. Úyg vélem, a meg nem talált személyek ott rejtőzhetnek.

Előzmény: freyya (19338)
o.milan Creative Commons License 2018.12.16 0 0 19339

Sajnos csak római katolikus és református anyakönyvek voltak Nyírábrányban. :/

Előzmény: freyya (19338)
freyya Creative Commons License 2018.12.16 0 0 19338

Evangélikus? Sosem lehet tudni. Én református anyakönyvben találtam meg olyan őst, akit minden későbbi dokumentumban római katolikusnak írtak. 

Előzmény: o.milan (19337)
o.milan Creative Commons License 2018.12.16 0 0 19337

Sajnos igen, a "római katolikus"-at (ebben sok görög katolikust is anyakönyveztek), illetve a reformátust is. Még esetleg az lehetne a helyzet, ha lenne egy külön anyakönyv, kizárólag a görög katolikusoknak. Viszont nem találtam meg egyik település filiájaként sem. 

Előzmény: freyya (19336)
freyya Creative Commons License 2018.12.16 0 0 19336

Mindegyik felekezetet nézted? 

Előzmény: o.milan (19335)
o.milan Creative Commons License 2018.12.16 0 0 19335

Meglett a férj halotti bejegyzése. A feleség nagyon idősen halt meg (édesanyám emlékezett rá, az ő édesapja elbeszélései alapján), az övét nem is kerestem. A férj halotti bejegyzésébe is ugyanúgy Szentgyörgyábrány (Nyírábrány) van megadva születési helyül, mint a fiánál. Azonban a változatosság kedvéért ő sem szerepel a kereszteltek anyakönyvében. Esetleg máshol anyakönyvezhették?

Előzmény: b_lajos (19324)
Kutató12 Creative Commons License 2018.12.16 0 0 19334

Köszönöm!

Előzmény: Prelleg (19209)
freyya Creative Commons License 2018.12.16 0 0 19333

Címre is lehet keresni, és akkor beírom magyarul. 

Holtig tanul az ember.

Köszönöm szépen! :)

Előzmény: 2xkiss (19332)
2xkiss Creative Commons License 2018.12.16 0 0 19332
Előzmény: freyya (19331)
freyya Creative Commons License 2018.12.16 0 0 19331

Én már ott elakadtam, hogy hol találom meg ezeket a katonaállítási dokumentumokat a FS-en. Catalogue-ban kerestem, sujet-nél próbáltam army, soldier, military szavakkal is keresni, de nem dobott ki semmi ilyesmit.

Előzmény: jódoki (19330)
jódoki Creative Commons License 2018.12.15 0 0 19330

Nagyon elakadtam a Katonaállítás tanulmányozásában.  Tudna valaki segíteni abban, hogy hol találom azt meg, hogy egy falu melyik katonai körzethez tartozott, hol írták össze a katona korúakat. 

JPmiaou Creative Commons License 2018.12.14 0 0 19329

A gyakori családnévnél a helységre kell koncentrálni (és reménykedni, hogy senkinek sincs vándorlást okozó foglalkozása). Ha helyben is sok volt a családnévből, azt azért a pap is észrevette, és megpróbálta őket megkülönböztetni (ifjabb/öreg, ragadványnév). Az anyakönyvekben érdemes minden részletre odafigyelni: házszám, keresztszülők, házassági tanúk, nemes/közrendű, stb. Persze ezekből semmi sem abszolút; a házszám például átszámozás miatt változott leggyakrabban. Mondjuk az átszámozás általában egyirányú, vagyis növekvő, tehát ha olyan van, hogy 43, 56, 43, 60, 47, stb., az két különböző épületre (és családra) mutat.

 

-----

 

Az internetes családfa oldalak közül azt hiszem, a legtöbb magyar vonatkozású családfa a MyHeritage/Geni-n van (talán azért, mert magyarul is "tud"), de én nem szeretem (magyarán utálom), mert lépten-nyomon pénzt akar olyan dolgokért, amik ingyen elérhetőek.

 

A legtöbb magyar vonatkozású forrás a FamilySearch-ön van, tehát bizonyos szempontból legegyszerűbb ott vezetni a családfát, de figyelembe kell venni, hogy egy nagy közös fáról van szó, amit bárki módosíthat (bejelentkezés után). Kezelése még az angolul jól tudóknak is néha nehézkes, és állandóan változik (nem mindig jó irányban), de könnyű a forrásokat csatolni (más oldalról is), és nincsenek felesleges komplikációk a nevek beírásánál és megjelenítésénél. (Két mező van a neveknek, sajnos még mindig helytelen angol-centrikus "first names" és "last names" jelöléssel, de nem csinál marhaságokat az asszonynevekkel, mint a többi internetes családfa-oldal.)

 

A másik ingyenes nagy közös fa a WikiTree. Ez a számítógépben jártasabbaknak ajánlott inkább, mert a források és részletek beírására egyfajta programozó nyelvet használ (a Wikipédián használt nyelvnek rokonát). A felállítása erősen USA-centrikus (külön be kell jelölni, hogy "nincs középső név"), de a más kutatókkal való együttműködésre elég jól működik.

Előzmény: murrencs (19326)
vörösvári Creative Commons License 2018.12.14 0 0 19328

gyakori családnévről

Előzmény: vörösvári (19327)
vörösvári Creative Commons License 2018.12.14 0 0 19327

Elég nehéz ügy, én azt szoktam csinálni ha gyakori keresztnévről van szó, hogy megnézem a házasságokat néhány évtizedig annak az időpontnak a környékén , amikor házasságot kötött és megnézem a házassági tanúk nevét, sokszor ugyanaz a házassági tanú volt a testvéreknél, azután az így megtalált testvéreket keresem a születéseknél, szerencsés esetben van egy ritkább nevet viselő testvér, akinél így megtalálható az apa és anya neve.

Előzmény: murrencs (19326)
murrencs Creative Commons License 2018.12.14 0 0 19326

Sziasztok.

Van egy par eleg amator kerdesem.... Eloszor is van valami taktika arra, hogy gyakori csaladnevvel rendelkezo osoket kutassak a 19. szazad elejen. A katolikus anyakonyvek lenyegesen kevesebb informaciot tartalmaznak, mint az 1895tol bevezetett allamiak.

Masfelol melyik online csaladfa kutato es epito oldalt, alkalmazast ajanljatok arra, hogy esetleg masok csaladfaival is talalhassak kozos pontokat?

Valaszokat elore is koszi, es bocs az amator kerdesekert.

o.milan Creative Commons License 2018.12.14 0 0 19325

Igazad van! Meg is keresem ezeket. Köszi!

Előzmény: b_lajos (19324)
b_lajos Creative Commons License 2018.12.14 0 0 19324

A férj szüleinek halotti anyakönyve megvan? Ott írhatnak a származásukról.

Előzmény: o.milan (19323)
o.milan Creative Commons License 2018.12.14 0 0 19323

Sziasztok! Őseim, Mikita György (görög katolikus) és Borzi Erzsébet (református) 1910 jan. 10-én léptek házasságra egymással Nyírábrányban. A férj a házassági bejegyzés szerint 1885. április 23-án született, a halotti bejegyzésébe pedig 1885. febr. 5. van írva, születési helyként Nyírábrány van megadva. Azonban egyik dátumnál sincs ott a férj neve, a szülei házasságiját sem találtam meg. Elvileg a család ezen része ukrán, a családi legenda szerint. Valakinek van esetleg ötlete, hogyan lehetne továbbmenni?

vörösvári Creative Commons License 2018.12.13 0 0 19322

szívesen, 

sajnos így szokott lenni nálam, pont a lényeges dolgokat a legnehezebb elolvasni általában, Murphy törvénye

Előzmény: Matteoo007 (19321)
Matteoo007 Creative Commons License 2018.12.13 0 0 19321

A feleségek neveire időközben rájöttem.

De nagyon köszönöm a segítsége. :)

Előzmény: vörösvári (19320)
vörösvári Creative Commons License 2018.12.13 0 0 19320

a hátsó bekeretezett szöveg valamilyen dokumentumról szól, egy szót nem tudtam elolvasni

sponsus liberatus a ....... sub documento 

a feleségeknél a családnevet nem tudtam elolvasni, az első feleség Anna, a második Kunigunda 

Előzmény: Matteoo007 (19316)
vörösvári Creative Commons License 2018.12.13 0 0 19319

így már tényleg jól olvasható

Előzmény: Prelleg (19318)
Prelleg Creative Commons License 2018.12.13 0 0 19318

Kedves vörösvári!

 

Ha az egér jobb gombjával rákattintasz a képre, majd a megnyíló ablakon a „Kép megnyitása új lapon”-ra, megjelenik a kép, kis méretben. Ezután a linken a THM-et IMG-re írd át és nyomj Entert. Így a kép megnő.

https://img.index.hu/imgfrm/2/6/6/2/IMG_0015382662.jpg

https://img.index.hu/imgfrm/1/9/2/4/IMG_0015381924.jpg

Előzmény: vörösvári (19317)
vörösvári Creative Commons License 2018.12.13 0 0 19317

így sem lehet látni

Előzmény: Matteoo007 (19316)
Matteoo007 Creative Commons License 2018.12.13 0 0 19316

Így jobb ? 

Előzmény: vörösvári (19314)
Gattamelata58 Creative Commons License 2018.12.13 0 0 19315

(El)vette s (el)vitte

 

Előzmény: b_lajos (19291)
vörösvári Creative Commons License 2018.12.12 0 0 19314

Túl kicsi a mérete, nem lehet elolvasni.

Előzmény: Matteoo007 (19313)
Matteoo007 Creative Commons License 2018.12.12 0 0 19313

Üdv.

Olvasásban kérném a segítségetek mivel nem boldogulok vele. :/

God:Boy Creative Commons License 2018.12.11 0 0 19312

T. Bálint Ferenc!

Elárulnád, hogy milyen email címen jártál sikerrel? 1887-es temesgyarmati születési adatról szeretnék kivonatot kérni. Az email címem publikus

Előzmény: Bálint Ferenc (19223)
JPmiaou Creative Commons License 2018.12.11 0 0 19311

Dvorzsák szerint az RK-t helyben: https://kt.lib.pte.hu/cgi-bin/kt.cgi?konyvtar/kt03110501/0_0_1_pg_636.html

 

A FamilySearch katalógusa szerint 1730-1836 között kutatható (böngészhető): https://www.familysearch.org/search/catalog/12639

Előzmény: God:Boy (19310)
God:Boy Creative Commons License 2018.12.10 0 0 19310

Valaki tudja, hogy Temesgyarmatot (Temes megye) ma már Románia 1887-ben hol anyakönyvezték? Kutatható?

almirena Creative Commons License 2018.12.06 0 0 19309

köszönöm szépen!

Előzmény: Prelleg (19308)
Prelleg Creative Commons License 2018.12.05 0 0 19308

A bécsi temető adatbázisnál a „historisch”-t kell bejelölni az „aktuell” helyett. (Az adatbázis nem az összes bécsi temetőt tartalmazza.)

https://www.friedhoefewien.at/eportal3/

A Familysearch-ön is van néhány bécsi temetőkönyv: ITT

 

Előzmény: almirena (19307)
almirena Creative Commons License 2018.12.05 0 0 19307

Kedves Prelleg! A bécsi exhumált sírok hol kereshetők?

Előzmény: Prelleg (19306)
Prelleg Creative Commons License 2018.12.05 0 0 19306

A MACSE oldalán van egy (mára kissé elavult) temetőadatbázis linkgyűjtemény. A bécsi temetőadatbázisban elérhetőek a korábban exhumált halottak adatai is, de a többi adatbázis döntő többségében csak a megváltott (vagy még fel nem számolt) sírokat tartalmazza.

http://www.macse.hu/society/linkek.php?id=Temet%C5%91

Előzmény: freyya (19304)
freyya Creative Commons License 2018.12.04 0 0 19305

Ha katolikusok voltak (akkoriban azért még sokan a polgári mellett egyházi szertartásokon is adminisztráltattak), akkor megtalálhatod egyházi anyakönyvben is, amit keresel. Hónap elején volt megint egy kéthetes regisztrációm a Váci egyházmegye online levéltárába, de sajnos már lejárt, ha korábban írsz, megnéztem volna neked. Nekem a fél család Pest megyei, és minden ott volt, amit a polgári anyakönyvek hiányában a FS-ön nem találtam. 

Előzmény: egonca (19302)
freyya Creative Commons License 2018.12.04 0 0 19304

Temetőadatbázisokat hol találok? Azokban benne van az összes ott eltemetett ember, vagy csak azok, akiknek még most is meg van váltva a sírja?

Előzmény: Prelleg (19295)
vörösvári Creative Commons License 2018.12.04 0 0 19303

Így jártunk, pont ez a megye kellene nekem is, még szerencse hogy az új törvény előtt meg tudtam nézni a szükséges adatok többségét a levéltárban, 4 születés kivételével, de ott is tudom a dátumokat.

Előzmény: egonca (19302)
egonca Creative Commons License 2018.12.04 0 0 19302

Azt kell mondanom, hogy seggfejek...

Előzmény: JPmiaou (19301)
JPmiaou Creative Commons License 2018.12.04 0 0 19301

A Pest megyei levéltár nem vett részt a mormonokkal kötött adatmegőrzési szerződésben. Ott vagy onnan nem filmeztek semmit.

Előzmény: egonca (19299)
almirena Creative Commons License 2018.12.04 0 0 19300

tudtommal nem kapták meg fotózásra.

Előzmény: egonca (19299)
egonca Creative Commons License 2018.12.04 0 0 19299

Jó, csak nekem egy ellenőrzendő adat kellene. Helyesebben bizonytalan, hogy ott kell-e egyáltalán keresnem az illetőt. Ezért be kéne menni, regisztrálni stb., mert úgy tudom, hogy online kutatás náluk nincs. Vagy tévedek.

 

A PML-ben őrzött könyveket a mormonok talán le sem fotózták? Ha nem, vajon miért?

Előzmény: almirena (19298)
almirena Creative Commons License 2018.12.04 0 0 19298

Pest megyeit csak a levéltárban.

Előzmény: egonca (19297)
egonca Creative Commons License 2018.12.04 0 0 19297

Újra a látókörömbe került Solymár. Az 54-55-ös évek halotti polgári anyakönyvei lennének érdekesek, de sehol semmi.

Semmilyen solymári polgári anyakönyvet nem találok. Hihetetlen...

Előzmény: vörösvári (16146)
b_lajos Creative Commons License 2018.12.04 0 0 19296

Próbáltam keresni mindkét település anyakönyveiben, mindkettőben volt az apával egyező nevű elhunyt. Pap Ferencnét még nem találtam.

A szeghalmi anyakönyvek ráadásul erősen laphiányosak és sérültek ebből az időszakból.

Előzmény: Prelleg (19295)
Prelleg Creative Commons License 2018.12.03 0 0 19295

yogabi: Ha jól tudom, a halotti anyakönyveket csak 30, a házassági anyakönyveket 86, a születési anyakönyveket pedig 130 év elteltével lehet kutatni. Ez természetesen a polgári anyakönyvekre vonatkozik, az egyházi anyakönyveknél nincsenek ennyire szigorú megkötések. Így tudják elérni, hogy az anyakönyvekbe feljegyzett személyeknek biztosan ne sérüljenek személyiségi jogai. A lejjebb belinkelt oldal III.2.1.e. pontja alatt bővebben is tudsz róla olvasni. A Familysearch.org-ra még a 2014-es szigorítás előtt kerültek fel az anyakönyvek (a MNL Pest megyei Levéltárának anyakönyvei kivételével), ezért kutatható jóval több anyakönyv azon az oldalon. http://mnl.gov.hu/kutatasi_szabalyzat_mnl

b_lajos: Esetleg ragadványnév is lehet, amennyiben a településen gyakori volt, bár azokat inkább a nevek után írták. Próbáld megkeresni a menyasszony testvéreinek házasságkötését, vagy az apja halotti bejegyzését.

 ---------------------------------------------------------------------------------

 

Nagyjából egy hónapja ismét elérhetőek a szlovák temetőadatbázisok.

2xkiss Creative Commons License 2018.12.03 0 0 19294

A néhai vésztői felvetésed nekem eléggé meggyőzi, - mert más értelmes nagyon nem kerekíthető ki

a 'n.vész'-ből.

 

Az anyakönyvi lap más bejegyzései szerint is az 'n.' -jó eséllyel a néhai rövidítése, a nevek előtt.

Van ahol 'v.n.' > volt, néhai.

Egy-két helyen a - n. apanév után- a lány á.h.l. > árva hajadon lánya, de a többségnél az á. hiányzik.

A lapon arra is van ott példa, hogy a máshonnan származott apa neve előtt jegyzik a másik falut.

Vésztőről is van ide hozott új asszony, így van mozgás a két falu között.

 

Én nem tudok jobbat, mint ami a te ötleted.

Árva, 15 éves lány esetében, ha valamiért olyanok a körülményei, az egyik lehetséges út a házasság.

Érdemes lenne az apa halottiját megkeresni.

 

 

Előzmény: b_lajos (19293)
b_lajos Creative Commons License 2018.12.03 0 0 19293

Itt a kép forrása: https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:9392-MP9H-92?i=177&cat=167901

 

Több házasságnál is előfordul a vette és vitte. A férj elvette és elvitte (Szeghalomról Füzesgyarmatra).

Most azon gondolkodom, hogy az n. réz nem-e n. vész, mint néhai vesztői. Vésztőn találtam egy Pap Ferenc, Mária párost. De ebben az eseteben a menyasszony 15 éves "csak". Igaz, akkor ez annyira nem volt fura

Előzmény: freyya (19292)
freyya Creative Commons License 2018.12.02 0 0 19292

Olyan, mintha az lenne odaírva, hogy " vette s vitte". Lehet, hogy vásárolta? 

Előzmény: b_lajos (19291)
b_lajos Creative Commons License 2018.12.02 0 0 19291

Segítenétek értelmezni a menyasszony apja nevének előtti rész?

talán:  n. réz 

A kép

B.Géza Creative Commons License 2018.11.28 0 0 19290

Szia, én tudok és igazad van mind egy könyvben van lásd. pokrstená- keresztelve, pochovana- eltemetve, sobená- házasodott

Előzmény: JPmiaou (19285)
yogabi Creative Commons License 2018.11.28 0 0 19289

freyya: köszönöm, ezt fogom tenni.

 

freyya Creative Commons License 2018.11.26 0 0 19288

A keresővel csak az indexált adatokat találod meg, azt se mindet, mert rengeteg benne az elírás. Ha tudod, hogy anyukád melyik településen született, annak nézd meg a születési anyakönyvét. Search, azon belül catalogue, ott beírod a település nevét, a találatokból megnyitod, ami neked kell, és nézheted a beszkennelt anyakönyvet. 1915 esélyes, hogy fent van. Nekem nagymamám 1917-ben született, és még azt is megtaláltam.

Előzmény: yogabi (19287)
yogabi Creative Commons License 2018.11.26 0 0 19287

Köszönöm a hozzászólásokat a bejegyzésemhez. Almirena: csak érdeklődés szintjén írtam az első bejegyzésemet, nem vártam azonnali segítséget. Freyya: A nagyanyám 1895-ös születésű, már nincs az ő korosztályából senki élő. Egyszer írtam a Mátyás pince tulajdonosának, aki meg is ígérte a segítséget, majd eltűnt a ködben. Prelleg: Anyukám 1915-ben született és 1985-ben halt meg. Annyira kezdő vagyok, hogy azt sem tudom, mi az a kutatható időszak. A Familysearch.org-on anyám adataira semmit nem talál a program, nagyanyám lánykori nevére, Szapu Mária pedig két nevet is talál, de sajnos azt sem tudom, hogy melyik lehetett, mert az egyik februári, a másik pedig augusztusi születésű. Hogyan tovább? Segítség! :)

2xkiss Creative Commons License 2018.11.25 0 0 19286

Szintén nem tudok szlovákul, de a bejegyzéseket úgy értelmezem mint ahogy te leírtad.

 

Az első Anna Rozina születése, a második Hegedűs Sámuel úr fiának Sámuelnek temetése, akinek szülőanyja Zsuzsanna. A decemberi pedig Anna Rozina temetésének anyakönyvezése.

 

A pohreb - pohrebný szlovákul temetés -temetési. Az oroszban is hasonló a szó.

Remélem lesz valaki aki beszéli a nyelvet, és pontosan lefordítja a szövegeket neked.

Előzmény: JPmiaou (19285)
JPmiaou Creative Commons License 2018.11.25 0 0 19285

Eperjesi evangélikus anyakönyvekben kutatva jutottam ide:

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:S3HT-6GJ3-81M?i=106&cc=1554443

Slovakia Church and Synagogue Books - Evangelical - Prešov - Prešov - Baptisms, marriages (Krst...1839 Baptisms (Krsty) 177 - 107/288

 

Az oldalon minden bejegyzés keresztelésként van indexelve, de biztos vagyok benne, hogy ősapám Hegedűs Sámuel felesége Geithner Zsuzsanna nem szült egy leányt októberben, egy fiút novemberben, és egy másik (ugyanolyan nevű) leányt decemberben. Szerintem csak az októberi bejegyzés tényleg keresztelés, a másik kettő temetés, de szlovákul nem tudok. Jól értelmezem, vagy van valami más magyarázat?

 

Prelleg Creative Commons License 2018.11.24 0 0 19284

Köszönöm szépen. Én a „VIII-X, I-X. Kerület 1915 " (1878-1894 " )” alatt (DGS szám: 8396802) kerestem, ott nem találtam.

 

yogabi: Ha az édesanyád születése kutatható időszakra esik (vagy fent van a Familysearch.org-on), akkor meg tudod nézni, hogy feljegyezték-e a természetes apa nevét a születési bejegyzésbe. Ha nem, akkor marad az a lehetőség, amit freyya írt.

Előzmény: JPmiaou (19283)
JPmiaou Creative Commons License 2018.11.23 0 0 19283

Az adatbazisokonline link (http://adatbazisokonline.hu/imgview/katonaallitas/310/1) első képe egyezik az FS-en a 8396810-es film 790-ik képkockájával:

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CSBV-1V18?i=789&cat=261908

 

Ezt csak amolyan szúrópróba alapján találtam meg: a kötetszám ("no. of volume") nagyjából sorrendben növekedett a különböző filmeken, és azokat a "könyvjelző" kártyákat elég könnyű felismerni a kicsinyített képeken is. A katalógusban a film jegyzete

IX, X, I-X. Kerület 1915 " (1865-1895 " )

ami nem igazán jelzi a tényleges tartalmát.

Előzmény: Prelleg (19282)
Prelleg Creative Commons License 2018.11.22 0 0 19282

Tisztelt fórumozók!

Az első világháborús adatbázis a hírek szerint nagyjából két hónap múlva lesz elérhető.

 

Akinek több tapasztalata van a budapesti katonaállítási lajstromokban való keresgélésben meg tudná mondani, hogy mi alapján digitalizálták a Familysearch.org-on? Az Adatbázisok Online-ban, ha nehezen is, de sikerült megtalálnom, akit kerestem, de a Familysearch-ön egyáltalán nem ismerem ki magamat.

Az Adatbázisok Online-on: Dobozszám: 360, Törzsszám: X4284, Katonai körzet: Budapest I-X. kerület, kötet: 241., Sorozás éve: 1915., Születés éve: 1883-1895.

A köteteket többször is átszámozták, a bal felső sarkára 144-es van írva. A kötet címe: Tanácsi IV. ügyosztály I-X. ker. Helybeli és Vidéki illetőségű Pótszemlelajstrom 1915. Júni 10. – 1915. Aug 21.

http://adatbazisokonline.hu/imgview/katonaallitas/310/

https://www.familysearch.org/search/catalog/261908?availability=Family%20History%20Library

Tudom, hogy az Adatbázisok Online-ról is le lehet tölteni, de talán a mormonok oldalán jobb minőségű a kép.

 

A budai Irgalmasok kórházának halotti anyakönyvei 1831-1855 között 2-3 hete még elérhető voltak. Jelenleg nem azok, de nem tudjátok véletlenül, hogy a kórház későbbi halotti anyakönyvei miért nem lettek digitalizálva?  

https://www.familysearch.org/search/catalog/230445?availability=Family%20History%20Library

freyya Creative Commons License 2018.11.22 0 0 19281

Szerintem egyáltalán nem esélytelen, de erre nem a netes keresőkön fogsz választ találni. Találnod kell valakit, akivel nagymamád bizalmas kapcsolatban volt, és elmesélte neki, vagy esetleg akinek ez utóbbi továbbadta. Én a faluban kérdezősködnék az öregek között, illetve bemennék a Mátyás pincébe, és megkérdezném, van-e esetleg valami archív anyag arról, hogy abban az időben kik dolgoztak ott. Lehetett bármelyik kolléganő a bizalmasa. Persze mindez függ az életkortól is, nekem például a nagyszüleim hatvanasok voltak mind, amikor meghaltak, sok barátjuk 20-30 évvel is túlélte őket, így sok dolgot utólag tudtam meg róluk. 

Nekem hasonló kérdésem van, csak mindez az én családomban a 19. század elején történt. Na az tényleg esélytelen.

Előzmény: yogabi (19279)
almirena Creative Commons License 2018.11.22 0 0 19280

ne haragudj, de nevek, születési helyek, dátumok nélkül nincs az a zseni, aki ebben segíteni tud.

 

Előzmény: yogabi (19279)
yogabi Creative Commons License 2018.11.22 0 0 19279

Üdvözletem! Új vagyok itt, és segítséget remélek. Anyai nagyapám nevét szeretném megtudni. Nagyanyám Budapesten szolgált a Mátyás pince tulajdonosánál. A szomszédban egy szódagyár üzemelt. Állítólag egy fiatalúr szemet vetett a nagyanyámra, és ebből a szerelemből született meg anyám. Nevére nem vette a gyereket, sőt nagyanyám visszaköltözött a falujába, és mint megesett lányt, egy falubeli első világháborúban megsérült férfi vette feleségül. Nagyon szeretném megtudni, ki az igazi anyai nagyapám. Van erre esélyem?

Racita Creative Commons License 2018.11.22 0 0 19278

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget!! Kutatok tovább, "Jánosomat" keresve.:)))

Előzmény: Racita (19273)
79Kriszta Creative Commons License 2018.11.22 0 0 19277

És még ez van fent: a feleség: Sütő Zsuzsanna: 1803.09.09 Felsőnyék, szülők: Sütő János, Szabó Erzsébet

Előzmény: freyya (19274)
79Kriszta Creative Commons License 2018.11.22 0 0 19276

Megnéztem, csak annyi van, hogy kb 1801-ben született, kb 1822-ben házasodott (Susana Sütő), 1837-ben új házasságot kötött: Judith Varga, 8 gyereke volt. János: 1824, Mihály: 1836, István: 1841, Julianna: 1845, Katalin: 1827, Erzsébet: 1838, Anna: 1842, Éva: 1848

 

Van fent egy kép a hagyatéki eljárás meghirdetéséről.

 

 

Előzmény: Racita (19273)
b_lajos Creative Commons License 2018.11.22 0 0 19275

Örülök, hogy segíthettem!
Lehet igazad van, hogy a felsőnyéki Zsuzsanna lesz az ősöd. Sajnos, ha tényleg Mezőkomáromban esküdtek, akkor sajnos nincs mit tenni. Bár akkoriban többnyire a menyasszony lakhelyén történt az esketés.

Viszont az apa lehet máshonnan származik, vagy nem Lajoskomáromban anyakönyvezték (1806-tól van evangélikus a.k.)

Előzmény: Racita (19272)
freyya Creative Commons License 2018.11.22 0 0 19274

Hungaricana.hu oldalon keress rá a névre, nekem is ott volt az ilyen jellegű bejegyzés. Tedd a teljes nevet idézőjelbe a kereséshez.  Myheritage külső más oldalakról linkelget be, a szokásos oldalakon mindig megtalálod, amit mutatni akar. Én először FS oldalon kezdtem a családfát, és az ott beírt dolgokat is folyamatosan "megtalálja". Tagságot én sem fizetek. 

Előzmény: Racita (19273)
Racita Creative Commons License 2018.11.22 0 0 19273

Van valakinek MyHeritage tagsága? Ott van fent a családfám és Károvits János születési dátumát (1801) beírva, "történelmi egyezőséget" jelzett. (Bocs, de nem szeretnék a tagságot fizetni.) Tudna valaki segíteni?

Előzmény: Racita (19272)
Racita Creative Commons License 2018.11.21 0 0 19272

Bocs, kicsit megkésve olvastam.

A Felsőnyék reformátusban Sütő Susanna 1803. szeptember 9. Akkor Ő a leggyanúsabb feleségnek.:)))

Ha Mezőkomáromban reformátusban esküdtek (Lajoskomárom evangélikusban nincsenek, de Felsőnyéken sem), akkor nem fogom megtalálni a házasságit? Elkeserítő! Semmi támpontom nincs, hogy Károvits János hol született, kik voltak a szülei. Vagyis totálisan elakadtam a családfában, nincs segítség?

Előzmény: b_lajos (19270)
Racita Creative Commons License 2018.11.21 0 0 19271

Óóóó, köszönöm! Az ötlet nyomán kénytelen voltam átgondolkodni, és jobban utána nézni. Találtam régi térképet Mezőkomáromról, és annak része volt Tisztavíz-puszta (Enyinggel volt határos) !! Tehát szolga volt az igaz, de - nagyon elértelmeztem(!) - Tisztavíz-pusztán laktak, és a pusztabeliek lettek a keresztszülők, tehát "Tisztaviziek".

Köszönöm !! :))))

Bár már átnéztem a környező falvakat, de újra nekiesem. Meg KELL találnom a házasságijukat, illetve az apa születésijét.

 

Előzmény: b_lajos (19265)
b_lajos Creative Commons License 2018.11.21 0 0 19270

A link nem lett tökéletes, csak át kell írni a rossz karaktert. Azt fontos tudni, hogy az 1824 előtti ref. anyakönyvek megsemmisültek! És mivel az anya reformátua, lehet róla nem lesz adat

Előzmény: b_lajos (19269)
b_lajos Creative Commons License 2018.11.21 0 0 19269

Az adatbázisok-online szerint Tisztavíz anyakönyvezése Mezőkomáromban volt, ref. és rk. Az evangélikusoké Lajoskomáromban.

Link

Előzmény: Racita (19268)
Racita Creative Commons License 2018.11.21 0 0 19268

Az a "tisztaviziek" is arra utal .... a környéken több tó is van, többet között Keszőhidegkút mellett is. Ezek az emberek halászattal, nádvágással, hálófonással stb. foglalkozhattak, mint szolgák. Gondolom valahol ott lakhattak, de Lajoskomáromba evangélikus paphoz vitték a gyereket, és a kollegák lettek a keeresztszülők - elméletem szerint - mert éppen mást nem ismertek a környéken.

Előzmény: b_lajos (19266)
Racita Creative Commons License 2018.11.21 0 0 19267

Sajnos az apa származása nincs, az a foglalkozására utal, hogy "tisztavizi" szolga. Valami "halászszerű" talán. Egyébként Tolnában úgy találtam rájuk, hogy az 1924-ben született János fiúk halottijában származása "Hidegkút", így többek között Keszőhidegkút körül kerestem. Lehet, hogy ott laktak, de  végül Lajoskomáromban találtam meg a gyerek-János születésijét. Ezek után találtam Sütő Susanna (anya) születésijét Felsőnyéken 1803-ban, ami összestimmel a hallotijával jelzett életkorral. Biztosra csak azért nem vehetem, mert házassági Károvits Jánossal a környéken nincs (és mint írtam 1803-ban 3 Sütő Susanna is született Magyarországon, Somogyban Aszalón is.) 1801-ben született Károvits János viszont se Tolnában, se Somogyban.

Hol házasodtak? Hol született János? És melyik Sütő Susanna volt a párja.

Károvits János (1801) halottijában a - korán kívül - semmilyen utalás nincs.

Kösz a figyelmet.:)))

Előzmény: b_lajos (19265)
b_lajos Creative Commons License 2018.11.21 0 0 19266

A kép hátha másnak is mond vmit, mert az biztos,hogy az a szó nem a helybéli.

Karovits

Előzmény: b_lajos (19265)
b_lajos Creative Commons License 2018.11.21 0 0 19265

Lehet rossz irányból közelítem, de János születésénél, mintha az apa származása meg van adva? nem tudom kiolvasni talán Tiktavizi szolga.  Azért gondolom, hogy ez valami utalás lenne, mert, ha megnézi a keresztszülőket, akkor a nevek után szerepel ugyanez a kifejezés

Előzmény: Racita (19264)
Racita Creative Commons License 2018.11.21 0 0 19264

Segítséget szeretnék kérni!

 

Családom kutatásával nagyon elakadtam. Keresem Károvits János (halottija szerint 1801-ben született és evangélikus) és Sütő Susannát, a feleségét (halottija szerint 1803-ban születhetett és református.)

Sütő Susanna 1803-ban az FS szerint 3 is született Magyarországon, egyik Felsőnyéken (Tolna), másik Aszaló (Somogy), harmadik Zemplén megyében. Házasságijuk lehetne támpont, de sem a megadott falvakban, sem környékükön nem találom (evangélikus, református és rom.kat. anyakönyveket is átnézve az adott időszakban), ahogy Károvits János születésijét sem. (Koruk alapján, 1819-1824 között házasodhattak.)

 

3 gyermeküket találtam meg, János (evangélikus Lajoskomáromban Tolna megye, 1924-ben), Katalin (református Szilasbalhas ma Fejér megye, akkor Veszprém megye, 1927), Mihály (református, Felső-Alap Fejér megye 1836). Anya Mihály születésekor halt meg, a család később Alapon élt.

 

Annyit olvastam a dologról, hogy Fejér megye és környékére a törökök után sokan települtek be más megyékből. Az is tény, hogy a családi szájhagyomány szerint családunk a Károvitsok Sopron (Vas megyéből) Ostffyasszonyfáról származtak el. (1774 után ott már Károvits, Kárevits család már nem található). Nemességet kapott Charevits János 1595-ben II. Rudolftól, és 1736-ban Kárevits János Osffyasszonyfáról igyekezett ezt igazoltatni a vármegyével. (Ezekről iratok vannak meg.)

 

Fenti Károvits János és Sütő Susanna házaspárról az a gyanúm, hogy éppen "költözőben" volt (nyugatról keletre), gyerekeik ott születtek, ahol munka miatt éppen laktak. (Talán ezért is nem találtam több gyereket, ahogy akkoriban azért "szokás volt".) Azt hogy hol kötöttek ki az egyértelmű, de hogy honnan származtak ... azt kutatom. Első körben a házassági anyakönyvüket szeretném megtalálni, és Károvits János születésijét.

freyya Creative Commons License 2018.11.19 0 0 19263

Ez a FS oldalról lett lementve, aztán gimp programmal kivágtam belőle ezt az egyetlen rubrikát. Kb. 100 kb lett a végeredmény. :)

Előzmény: vörösvári (19261)
freyya Creative Commons License 2018.11.19 0 0 19262

Igen, tényleg az lehet. A sub-ot még el tudtam olvasni, a spe szónak számomra a betűi is felismerhetetlenek voltak. :) Úgy tűnik, már akkor is voltak naiv nők. Ez két gyerek két év különbséggel (1861, 1863). Utána 1868-ban jön még egy gyerek, ott már semmiféle megjegyzés nincs. Csak 1870-ben házasodott össze Nozdroviczky Antallal. Elég kicsi az esély, hogy kilenc évig hitegette volna, és közben csinál neki három gyereket is. A házassági bejegyzésnél mindkettő hajadon/nőtlen. Nem tudom, milyen okuk lehetett volna annak idején arra, hogy 9 évig halogassanak egy házasságot, miközben közös gyerekeik vannak. 

Előzmény: almirena (19259)
vörösvári Creative Commons License 2018.11.19 0 0 19261

Tudom, hogy van ilyen, csak általában túl nagy szokott lenni a fényképeim mérete, nem lehet berakni, csak átméretezés után, úgy meg nem olyan látványos.

Előzmény: freyya (19260)
freyya Creative Commons License 2018.11.19 0 0 19260

Itt volt a képbeillesztésnél olyan, hogy nagy méretben.

Előzmény: vörösvári (19257)
almirena Creative Commons License 2018.11.19 0 0 19259

sub spe? reményében?  (nem tudok latinul)

Előzmény: almirena (19258)
almirena Creative Commons License 2018.11.19 0 0 19258

jövendő házasság ígéretével? (Promissio...)

Előzmény: vörösvári (19257)
vörösvári Creative Commons License 2018.11.19 0 0 19257

Én sem értem, de a szövegnagyításod nagyon jól sikerült, ilyet még nem láttam.

Előzmény: freyya (19256)
freyya Creative Commons License 2018.11.19 0 0 19256

Sziasztok!

Olvasási segítséget szeretnék kérni. Az értem, hogy a természetes apáról és a jövőbeni házasságról van szó, csak a kettő között nem értem, mi van oda írva. 

2xkiss Creative Commons License 2018.11.18 0 0 19255

Tisztelt Kolasovszki Simonné Helga !

 

Elnézésedet kérem, hogy figyelmetlenségem miatt a te nevedre címezve rád öntöttem egy nem is neked szóló adathalmazt ! Azért remélem, a korábbi kérdező így is megtalálja a neki szánt információkat, talán tudja használni egy részét a jövőben.

 

Ha a Kolasovszki név kapcsán a kiindulási pontod Tótbánhegyes, akkor ezekben kellene először kutakodnod : a helyi polgári és evangélikus anyakönyvek :

 

https://www.familysearch.org/search/catalog/988177?availability=Family%20History%20Library

 

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CS6C-9SZQ-T?i=4&cat=134312

 

Ha ezeken túl vagy, és nem lettél okosabb, jöhetnek a Tótbánhegyest betelepítők orosházi és tótkomlósi evangélikus anyakönyvei. De azért máshonnan is érkezhettek még családok !

Végül pedig még figyelemre érdemes lehet a nagylaki evangélikus anyakönyv is, hiszen a visszatelepítők első tót hulláma onnan érkezett.

 

Írod : "az egész világon ilyen név nincs, csak mi."

Lehet igaz, de azért a megyében voltatok, vagytok erre- arra. Ha egy család, akkor azért szóródott.

Mezőkovácsházát akartam a figyelmedbe ajánlani, de látom, azt éppen neked nem kell.

A neves topikban volt kérdés a nevetek eredete. A tietektől némileg eltérő szláv név azért akadt, amiből talán az idők során a tietek is kialakult.

Előzmény: Helga Simonné Kolasovszki (19250)
2xkiss Creative Commons License 2018.11.18 0 0 19254

Dehogynem, igazad van! Ez több mint figyelmetlenség.  : (

 

Bizony, azt hittem, az első kérdező válaszát olvasom.

Így azért mindjárt tisztább a helyzet a Bertalanokkal kapcsolatban.

Ott akkor felejtős a Felvidékről eredet , mint lehetséges változat.

 

A Kolasovszki név kapcsán teljesen más a helyzet.

Jó irány lehet a tót (szlovák) ősök keresése, amire utaltál.

Köszi, hogy figyelmeztettél!   :)

 

 

 

 

Előzmény: b_lajos (19253)
b_lajos Creative Commons License 2018.11.18 0 0 19253

Nem keverted össze (egybe) a két különböző családot?

Tótbánhegyessel kapcsolatosan  Simonné Kolasovszki Helga tett fel kérdést a vezetéknevével kapcsolatosan!

Szlánavodában pedig Zsucoka kereste az őseit,

Előzmény: 2xkiss (19252)
2xkiss Creative Commons License 2018.11.18 0 0 19252

Tótbánhegyessel megleptél, inkább dunántúli megyére számítottam.

Nagyon mozgalmas családtörténete lehetett anyósodéknak, - ha tényleg a horvátországi Szlánavodán született 1940-ben. Kár, hogy nem tudsz több információt róluk.

Esetleg a családja más ágától nem lehetne valamit még megtudni, pl. testvérétől, stb. ?

Nem maradt semmi a családban, miért, honnan keveredtek Békésbe ?

 

Ha mégis Horvátországban született, néhány adatot leírok hátha később a keresésnél hasznát veszed.

Részletesebben megtudod nézni:  https://library.hungaricana.hu/hu/search/

a Szlanavoda, Slana voda kereső szavakra.

 

A legtöbb adat a református egyháztól van, mert a falu beletartozott a Slavoniában végzett missziós

munkájukba, területükbe. Tehát nem volt állandó papjuk, templomuk , iskolájuk stb.

Bár a lakosság többsége, kb 3/4 -e római katolikus volt, s később a református vallás szinte teljesen fel is szívódott. Már említettem, a római katolikusok gondozása, anyakönyvezése a szomszédos Voćinban zajlott, onnan sűrűbben kijárt a pap hozzájuk. (Voćin-Vochin-Vocsin-Atyina)

 

Szlánavoda telepítvényes falu volt, Jankovits László (grf) volt Verőce megyei, majd somogyi főispán

családi birtoka. Ő telepíthette valamikor az 1860-as évek elején, mert az 1866. év őszi adata szerint, még új telep,-elég kezdetleges állapotok jellemzik, - utca-szerűen 60 kis viskó, házacskák , a fák között szórtan. Ekkor 52 református lakója volt, 12 család, 10 családfővel.

A telep kb 300 fő lehetett a 60 ház alapján. A többség római katolikus, már ekkor is.

 

Az új telep öreg bírója Géci József a "Baranyai Hidvégről oda költözött ref. atyafi."

A neve fontos lehet, mert vsz. jelentős szerepe lehetett az áttelepülő népesség megszervezésében.

 

Az átköltözők nagy többsége Somogyból, kevesebben Baranyából, néhányan más -felsorolt-dunántúli megyékből érkezett. A földbirtokos család grófi ágának  központja Szőlősgyörök volt,  de 13 falut és 25 pusztát birtokoltak Somogyban a Jankovitsok.

Szőlősgyöröknek létezik helytörténeti könyve - talán ebben lehetne adatot találni az 1860-as években  Szlavóniába átköltözőkről. A környék falvaiban később is jellemzőnek mondható a kivándorlási hajlandóság.

 

Szlánavodában  1890-n körül 400 feletti népesség van, - magyarok- nagy többség földes gazda, nem cseléd. Majdnem 100 fő református lakos.

 

1929-ben a református egyház szerint alig van már református. Elfogytak, érthetően, - se lelkész, se tanító - csak missziós látogatások- ritka, alkalmankénti megjelenés. De még létezik a falu.

 

Egy 1944-es adat van még, - igaz a falu tágabb környezetére megfogalmazva : az 1941-ben induló partizán harcok miatt a magyar nyelvű lakosság elmenekült a környékről, házaikat felgyújtottak.

/ nagy hagyománya van errefelé /is/ az etnikai tisztogatásnak :(  /

 

Talán ez a magyarázat, hogy ma a google térképen nyoma sincs Szlánavoda falu házainak, üres a helye. Az utolsó adat nem mond ellent annak, hogy esetleg anyósod 1940-ben még ott születhetett.

Én más releváns adatot nem találtam a falura.

 

Az általam korábban említett szlovákiai Nagyvitéz- Slana Voda pedig nagyon kicsi. Korábban is csak pár, 3-4 tanyaszerű ház állt ott, ma sincs több.

Kicsi a valószínűsége, hogy ez szóba jöhetne származási helyként.

Bár ki tudja? A történelmi adatok sajnos olyan értelemben támogatnák, hogy a Felvidékről az erőszakos magyar kitelepítés során eljönni kényszerülők egy részét éppen Békésbe, a nagyobbrészt  önként távozó szlovákok helyére telepítették le. Így érthető lenne a család ottani felbukkanása.

Igaz, úgy is idekerülhettek, ha máshonnan nem a Felvidékről menekültek, mert itt volt befogadó hely.

 

A Bertalan név kapcsán. Meglepődnék rajta, ha a véletlen műve lenne Szlánavoda anyakönyvileg rögzített Bertalan családja, és a te anyósod szlánavodai születése. Legalábbis a 19 sz. utolsó 1/3-ban bejegyzettek személyek esetében.

Az első Vucsinban anyakönyvezett r. kat. Bertalan viszont 1836-s, s ekkor még nem létezett - ha jól gondolom- Szlánavoda telep. De nem is utal rá az anyakönyv.

Viszont Vucsin (Vućin-Vuchin stb)- és környéke - is Jankovits birtok volt, hiszen innen vették nemesi előnevük 2. részét. És innen később átkerülhetett Bertalan család Szlánvodára, amikor már létezett.

Lehetett vonzása, hiszen földet kaptak erdőirtásra -majd művelésre az oda települők.

 

Én nem bírtam teljes egészében a latin szöveg kiolvasásával - mintha lenne utalás az apa származására is, vagy tévedek ?  ( 1836. ápr.17. )

 

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L99C-T6TN?i=194&cc=2040054

 

A Bertalan név Békésben is felbukkan  a 19. században, római katolikus anyakönyvekben, néhány Tótbánhegyes környéki- közeli faluban.

Lehet, hogy volt itt valami rokonsága mégis anyósod szüleinek?

 

 

Előzmény: Helga Simonné Kolasovszki (19250)
b_lajos Creative Commons License 2018.11.18 0 0 19251

Tótbánhegyes, mai nevén Nagybánhegyes (1850 körül több tótajkú család érkezett TótkomlósrólOrosházáról, innen kapta a falu a Tótbánhegyes elnevezést.) Az ottani evangélikus anyakönyvekben kellene keresni a szülők, megszülök adataiból kiindulva

 

https://www.familysearch.org/search/catalog/results?count=20&placeId=73985&query=%2Bplace%3A"Hungary%2C%20Csanád%2C%20Tótbánhegyes"&subjectsOpen=441936-50,854672-50

Előzmény: Helga Simonné Kolasovszki (19250)
Helga Simonné Kolasovszki Creative Commons License 2018.11.17 0 0 19250

Köszönöm szépen a segítségedet! Hogy hol keresek ilyenkor azt tudom hogy Tothbanhegyes de nem onnan származnak! Sajna ilyen név az egész világon nincs csak mi, ezért vagyok kíváncsi! 

Előzmény: 2xkiss (19248)
2xkiss Creative Commons License 2018.11.15 0 1 19249

Kíváncsi lettem, hol anyakönyvezhették a pici falucska lakóit.

A két környéki nagyobb település Szlatina-Slatina és Atyina-Vocin.

Mindkettő úgy 10-12 km-re volt, az utóbbi közelebb, - a hegyen át.

 

Atyina (Vocin) római katolikus anyakönyvében pedig ott vannak a Bertalanok, akik Slane Voda -i

lakosok. 

Előzmény: Zsucoka (19244)
2xkiss Creative Commons License 2018.11.15 0 0 19248

Mit szeretnél tudni a Kolasovszki név kapcsán?

Előzmény: Helga Simonné Kolasovszki (19242)
2xkiss Creative Commons License 2018.11.15 0 1 19247

Bocsánat a neved elírásáért, almirena !

Előzmény: almirena (19245)
2xkiss Creative Commons License 2018.11.15 0 0 19246

Szlovákiában is van Slaná Voda, Nagyvitéz része.

 

De egyetértek almerinával, a te településed a horvátországi - szlavoniai Slana voda lehet, a

volt Verőce vármegyében.

Kevés lakosú, szórt házas falucska volt, vagy még az sem. Ma már vsz. nem létezik, nem lakott.

 

"Szlanavoda (Sósvíz) : Alsó-Kuszonje, Humváros, és a régi Martinpotok között, erdei völgyben fekszik."

 

A környező kicsi falvak-telepek lakossága régen többségében "óhitű rácz" volt- ortodox szerb.

A római katolikusok kevesebben voltak, ezeket sokácoknak írták.

Nagyon kevés református is volt a 19. században, elszórva, de az egyház nyilvántartása szerint Szlánavodán is voltak. A reformátusok talán magyarok.

Római katolikusok között is lehettek esetleg magyarok is.

 

https://mapire.eu/en/geoname/croatia/mackovac-3195974/

 

A volt Szlánavoda területéhez közeli mai települések : Mačkovac, Hum varoš, Donje és Novo Kusonje,

Lukavac.

 

Az FS a 19. századból, a tágabb környékről, már a Dráva -síkság néhány településéről ismer Bertalan és Minta (ez kevés) családneveket. Esetleg lehetnek ősök, de ahogy almirena írta, addig vissza kellene jutni az időben.

 

 

Előzmény: Zsucoka (19244)
almirena Creative Commons License 2018.11.15 0 0 19245

Ha jól gondolom, akkor az ma Horvátország, régen Verőce vármegye volt. És talán ma Virovitica. Viszont 1940-es anyakönyvet csak egyensági rokon kérhet ki Magyarországon, nem tudom, ott mi a helyzet. 100 illetve 130 évvel a születés után válik publikussá.

Előzmény: Zsucoka (19244)
Zsucoka Creative Commons License 2018.11.15 0 0 19244

Üdvözlet Mindenkinek! Itt nagyon sokrétű beszélgetés folyik. Remélem nekem is tud valaki segíteni. A férjem családfáját próbálom felderíteni, de anyósom ágán már az elején elakadtam. Annyit tudok róla, neve: Bertalan Katalin született: Szlánavoda 1940. március 5-én, anyja neve: Minta Mária. Sajnos még ezt a települést sem találom. Tudna abban segíteni valaki, hogy merre induljak?? 

killbill1980 Creative Commons License 2018.11.15 0 1 19243

Azért ezt ugye Te se gondoltad komolyan, hogy ideírsz egy nevet oszt ennyi?

Időintervallum és hely/környék is kellene, továbbá ami még rendelkezésedre áll infó, ki-kinek a kije.

 

Előzmény: Helga Simonné Kolasovszki (19242)
Helga Simonné Kolasovszki Creative Commons License 2018.11.14 0 0 19242

Valaki segítene nekem meg találni a KOLASOVSZKI NEVET !!!! 

lilabogyó Creative Commons License 2018.11.14 0 0 19241
Előzmény: God:Boy (19232)
freyya Creative Commons License 2018.11.13 -1 0 19240

Az 1800-as évek második felében ha egy nő szült egy törvénytelen gyereket, és utána később elvette őt egy férfi, akkor volt valamilyen dokumentumban nyoma annak, hogy a nevére vette (ha a születési anyakönyvben nincs rá utólagos bejegyzés, mert már teljesen máshol laktak), vagy egyszerűen elkezdték használni a gyereknek a férj vezetéknevét, és kész? 

Megvan a Nozdroviczki vonal. Nógrádmarcalban élt a Nozdroviczki Antal-Czelleng Erzsébet házaspár, ott házasodtak 1870-ben, Nozdroviczki Mária viszont korábban született Szécsénykovácsiban, ahol Czelleng Erzsébet még hajadonként élt. Ja és ez tényleg ugyanaz a Nozdroviczki Antal, akit kidobott nekem a kereső, Kálnón született, és az apja gazdatiszt volt. Bár végül is ha a Mária nevű gyerek, aki az ükanyám volt, nem tőle van, akkor vér szerint semmi köze nincs a családunkhoz. 

Törölt nick Creative Commons License 2018.11.13 0 0 19239

Köszönöm....én valamiért nem találtam...igaz a keresőt használni eszembe sem jutott.

Előzmény: Csabavezér5 (19238)
Csabavezér5 Creative Commons License 2018.11.13 0 0 19238
Előzmény: Törölt nick (19236)
Csabavezér5 Creative Commons License 2018.11.13 0 0 19237
Előzmény: Törölt nick (19236)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.13 0 0 19236

Szerintem ez egy félrevezető forrás.......
Csak belelapozgattam és mit ad isten ......
Nagykőrös református anyakönyvei - amelyeket az ősszel lapozgattam - sem szerepelnek benne.
Ezután már csak kíváncsiságból próbáltam megtalálni Bátonyterenye -- régen Kisterenye katolikus anyakönyveit.........azokat sem tartalmazza.
Valamire, ennek ellenére biztosan használható.......

Előzmény: Csabavezér5 (19235)
Csabavezér5 Creative Commons License 2018.11.13 0 0 19235

Itt nézheted meg, hogy az egyes plébániákon milyen iratok vannak.

https://library.hungaricana.hu/hu/collection/mltk_mol_sorozatok_fondjegyzekek_mel_fondjegyzekei/ 

Előzmény: freyya (19233)
Csabavezér5 Creative Commons License 2018.11.12 0 0 19234

Igen elképzelhető. Az én őseimnél is találkoztam olyan bejegyzéssel, hogy nem azt írták le ami az eredetiben volt.

Pl: 38. gyalogezred katona (eredeti) helyett a másoló azt írta, hogy 38. gyalogezred közvitéz. Ebben az esetben nem volt jelentősége, de nem kizárt, hogy máshol is "fantáziált" vagy kihagyott dolgokat a másoló.

Előzmény: freyya (19233)
freyya Creative Commons License 2018.11.12 0 0 19233

Ezek szerint előfordulhat, hogy ott olyan is rajta van, ami a FS oldalon nincs? Úgy értem, aki másolta, esetleg nem tudta kiolvasni, és hagyta a fenébe? 

Előzmény: Csabavezér5 (19230)
God:Boy Creative Commons License 2018.11.12 0 0 19232

Az I. VH. ismételten ősze állított veszteséglistájáról van van valakinek információja?Valahol publikálták már? 

Bálint Ferenc Creative Commons License 2018.11.08 0 0 19231

skoumi: De, minden bizonnyal.

 

A gond az volt, hogy eleve csak románul kommunikáltak, a nagy nehezen lefordított levél megfogalmazása alapján úgy tűnt, hogy papíralapú igazolás kell nekik a befizetésről.

Ezért inkább úgy voltam vele, hogy rászánom azt  30 percet a bankban, minthogy ezen csússzak el.

Előzmény: skoumi (19225)
Csabavezér5 Creative Commons License 2018.11.08 0 0 19230

A fizetős egyházmegyei oldalakon az egyes plébániák anyakönyveinek eredeti példányai kutathatók. A plébániák valamennyi iratát digitalizálják: anyakönyvek, bérmálások, historia domus, összeírások stb. Pl. a váci egyházmegye oldalán még a bérmálási anyakönyvek másodpéldánya is kutatható, sok olyan bérmálási adat (bérmált neve a szülők neveivel) van ezekben, ami a plébániákon már nincs meg mert elvesztek.

Előzmény: Imre549 (19227)
JPmiaou Creative Commons License 2018.11.08 0 0 19229

A katolikus egyházmegyék e-kutatására még nem volt előfizetésem, tehát nem tudom, hogy náluk első- vagy másodpéldány van, de az Őskereső evangélikus anyagából itélve, valószinű, hogy elsőpéldányok, helyenként válogatva plusz névjegyzékekkel és talán másodpéldányokkal is. (Hogy az FS-en egy adott településnél melyik példány van, leginkább az évkörből lehet megállapítani: ha például 1828-1895, az majdnem biztos, hogy másodpéldány.)

Előzmény: Imre549 (19227)
Imre549 Creative Commons License 2018.11.07 0 0 19228

Ez nagyszerű hír! Ha hozzák azt a színvonalat, ami a Váci Egyházmegye online adatbázisáé, akkor kapunk regionálisan egy újat, ami az FS-től tucatszor gyorsabb mostanság.

Előzmény: Csabavezér5 (19226)
Imre549 Creative Commons License 2018.11.07 0 0 19227

Skoumi, JPmiaou! És szerintetek a Váci, ill. Egri Egyházmegye anyakönyvei (melyek FS-en és előbbi fizetős oldalán elérhetőek) első vagy másodpéldányok? (Helyileg Hatvan és környéke). 

Előzmény: JPmiaou (19222)
Csabavezér5 Creative Commons License 2018.11.07 0 0 19226

Bővebben: kaptam egy olyan hírt, hogy az általam kutatott kistelepülés anyakönyvei digitalizálás céljából Egerben vannak.  

Előzmény: skoumi (19224)
skoumi Creative Commons License 2018.11.07 0 0 19225

“Itt következett némi szünet, mert csak október 24-én jutottam el bankba. Az átutaláshoz kézzel ki kellett tölteni egy Nemzetközi Átutalási Megbízás nevű űrlapot (elég fárasztó volt, mert nem lehetett benne javítás, így a román utcanevek miatt harmadjára sikerült helyesen). Ennek a lepecsételt aláírt indigómásolatát kaptam meg bizonylatként.”

 

Netbank nem lett volna egyszerubb?

(csak kerdezem)

Előzmény: Bálint Ferenc (19223)
skoumi Creative Commons License 2018.11.07 0 0 19224

Ezt szeretnem, ha valaki megerositene. 

Elegge elutasito es ellenallo hozzaallasuk volt eddig.

Előzmény: Csabavezér5 (19221)
Bálint Ferenc Creative Commons License 2018.11.07 0 0 19223

Kedves Fórumtagok!

 

Szeptemberben érdeklődtem a romániai anyakönyvi kutatással kapcsolatban. Tanácsotokra belevágtam és nem is hiába - gondoltam röviden megírom a tapasztalataimat, hátha valakinek hasznos lesz.

 

A dátumokat azért jelzem, hogy legyen némi kép a procedúra hosszáról.

 

Szeptember 26-án írtam a temesvári levéltár emailcímére ( a biztonság kedvvért kettőre is), angolul. Az általam keresett személy születési idejét és helyét tudtam, a szüleire voltam kíváncsi, ezért szerettem volna látni az anyakönyvi bejegyzését.

 

Október 8-án emailben kaptam választ, egy csatolt PDF formájában. Ez egy kinyomtatott, aláírt, lepecsételt, majd képként bescannelt román nyelvű levél volt. Ezt egy netes progammal szöveggé konvertáltam, majd a Google Fordító segítségével angolra fordítottam.

Ebben tájékoztattak, hogy a kért infó ára 9 Euro 64 cent lesz, amit a mellékelt számlaszámra kell elutalnom, az erről szóló bizonylat másolatát pedig postán küldjem el nekik. 

 

Itt következett némi szünet, mert csak október 24-én jutottam el bankba. Az átutaláshoz kézzel ki kellett tölteni egy Nemzetközi Átutalási Megbízás nevű űrlapot (elég fárasztó volt, mert nem lehetett benne javítás, így a román utcanevek miatt harmadjára sikerült helyesen). Ennek a lepecsételt aláírt indigómásolatát kaptam meg bizonylatként.

 

Ezt 25-én bescannelve emailben, illetve fénymásolva postán ajánlott levélben is elküldtem a levéltárnak, utóbbit szerény 1690 Ft-ért.

 

A válaszküldeményt a postabélyegző szerint következő nap feladták, így gondolom az emailes változat elég lett volna, de inkább biztosra mentem. Ez valamikor e hét elején érkezett meg hozzám, tegnap kaptam kézhez, amikor hazamentem.

 

A pecsétekkel gondosan ellátott borítékban benne volt a kért anyakönyvi bejegyzés fénymásolata, 1:1 méretben. Mivel két A3-as lapra fért rá, ezeket akkurátusan összeragasztották. A fénymásolatot ugyancsak alaposan ellátták levéltári bélyegzőkkel ügyelve, hogy a lapok ragasztott illesztésének mindkét oldalán is legyen :) A lapon látható többi bejegyzést pedig szigorúan kitakarták.

 

Az egyetlen szépséghibája a történetnek, hogy a banki bizonylathoz mellékelt kísérőlevélben jeleztem, hogy a befizetéséről számlát kérek - na ez elmaradt.

 

 

 

 

JPmiaou Creative Commons License 2018.11.07 0 0 19222

Az FS-en található egyházi anyakönyvek néha az eredetik, néha a másodpéldányok -- és néha mind a kettő. Vas, Sopron, és Moson megyékből például általában a másodpéldányok vannak, az 1820-as évek közepétől kezdődve (mert akkortól volt kötelező a másodpéldány). Gondolom, ez főleg attól függ, hogy mi volt a levéltár birtokában a filmezés vagy fényképezés napján.

Előzmény: skoumi (19220)
Csabavezér5 Creative Commons License 2018.11.07 0 0 19221

Egy kapott információból azt a következtetést vontam le, hogy valószínűleg az egri egyházmegye is elkezdte a területén lévő anyakönyvek digitalizálását. 

Előzmény: skoumi (19220)
skoumi Creative Commons License 2018.11.07 0 0 19220

Amit az FS-en elersz, az 99%-ban az elso peldanyokrol keszult, ahol az elso peldany valamiert nem allt rendelkezesre, de a masodpeldany igen, ott fotoztak csak a masidpeldanyokat.

 

Az egyhazmegyeiek kozul is egyre tobb az elsopeldany a feltoltott kepke kozott, Gyor, Pecs es Veszprem peldaul begyujtotte a plebaniakrol az 1950 elotti anyakonyveket a digitalizalas (es allomanyvedelem) celjabol.

Előzmény: Imre549 (19213)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.05 0 0 19219

Lehet, félreérthető voltam......
Az FS-Tools valóban képes az excel táblá(k)ból excel táblát csinálni.......
Valójában a nevek és a születési dátum konverzióját végzi el, ami akár hasznos is lehet/ne.....
Az xls formátum sajátossága, hogy a kezelt sorok felső határa 65 ezer, ami egy 22.000 születési számnál már kevés..... ez egy kis/közepes település
A belinkelt kettő link (sajnos) lényegében alkalmatlan próbálkozás, helyettük lényegesen gyorsabb lenne az adatokat vágólapon keresztül beemelni egy családfa programba.
Viszont ennél - és az excel 75 db-onkénti mentegetésnél - komplexebb megoldást keresgetnék....ami közvetlenül az FS oldalról gyüjtögetne akár txt;csv vagy bármely ismert családfa formátumba, a beállított szűrők szerint....
Az xls;txt;csv állományokból (A téves beírások kijavítása és a szülők egyesítése után)  MÁR remekül lehet az Ahnenblatt progival gedcom-ot varázsolni.

Előzmény: JPmiaou (19217)
A.János Creative Commons License 2018.11.05 0 0 19218

Tisztelt Iater! Igen valóban Önt keresem, mivel Őn kutatta-kutatja a Kun-Szabó család nemesi vonalát.  A Kun-Szabó család amelyet én is kutatok Ők Sövényháza (Csongrád megye) telepűlés környékén éltek, de származásukat tekintve  Heves megyéből települtek oda. A csongrád megyei levéltár nemesi meghalgatási jkv-e szerint az egyik leszármazotti ága  nemesmilitecsen éltek. Kérdésem, hogy sikerült-e tovább lépni illetve a Csanád megyei ágat tetszett-e kutatni.  A családi legenda szerint a Kun-Szabó családnak volt kutyabőr a tulajdonukban, de az 50-es években megsemmisült.  Hogy mit ábrázolt arra már senki nem tud választ adni.  e-mailem: asztalos.janos@vipmail.hu

Üdvözlettel: János

Előzmény: iater (19183)
JPmiaou Creative Commons License 2018.11.05 0 0 19217

Az FS-Tools tud az FS indexelt adataiból Excel (táblázat) állományt csinálni, és a Google-lal keresve a "convert spreadsheet to gedcom" kifejezést, több változatot is találtam:

http://orba-design.com/ged.php

https://sourceforge.net/projects/excel2ged/

 

Egyiket sem próbáltam (és az igazat megvallva, az FS-Tools-ot is csak filmböngészőként használom), de nagyjából illik, hogy működjenek.

Előzmény: Törölt nick (19216)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.05 0 0 19216

A témához lazán kapcsolódva kérdezném......

Ismer valaki olyan programot, amely képes az FS indexelt születési adatbázisából - akár településenként - gedcom állományt kreálni ???

Előzmény: Törölt nick (19215)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.05 0 0 19215

Személy szerint borzalmasnak találom -- az amúgy szenzációs - FS családfa szerkeszthetőséget.
Ennyire nyakatekert és elb***tt  módszerrel még nem találkoztam.
Szerencsére sikerült rábukkannom az ingyenesen is használható ROOTSMAGIC programra, amely képes gyorsan és egyszerűen változtatni az FS családfa adatait is sokmás jó és pár kevésbé érthető funkciója mellett. 

Előzmény: JPmiaou (19214)
JPmiaou Creative Commons License 2018.11.05 0 0 19214

Az FS közös családfáján bárki módosíthat bármit, bejelentkezés után. Tehát ha a születést melléírtad, akkor a személy oldalán a "részletek" (Details) fülön megnyomod a születés mellett, hogy Edit, és módosítod az adatot. Ha van időd és kedved, kitöltheted az "érvelés" (Reason ...) mezőt, de ez nem kötelező. Szerintem az fontosabb, hogy az adat forrását csatold, a Sources fülön. Nem kötelező, de a családfa működését elősegíti, ha minden forrást megjelölsz (Tag), hogy a főadatokból (Vitals) mit támasztanak alá. Ami így meg van jelölve, az jobboldalt fel lesz sorolva az adat "módosítás" (Edit) ablakában, és növeli a számot az adat melletti "források" (Sources) jelölésben.

Előzmény: Zrinyiedit (19210)
Imre549 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 19213

Akiknek van róla ismerete kérdezném, hogy az egyházi anyakönyvi elsőpéldányok esélyes, hogy több adatot tartalmaznak-e, mint a másodpéldányok? Konkrétan arra gondolok, hogy egy másodpéldánynál (amit elérünk online; FS, egyházmegyék oldalai, stb.) születésnél (1870-es, '80-as évek), amennyiben nincs feltüntetve a megjegyzés rovatban, hol és mikor házasodott (esetleg halt meg) esélyes-e, hogy a helyi plébánián esetleg benne van az első példányokban?

vadász2 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 19212

Az FS nem fizetős, de újabban valóban kell regisztrálni.

Előzmény: kadet75 (19211)
kadet75 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 19211

Sziasztok!

Kb 2 évvel ezelőtti  családfa kutatásom során az FS sokat segített az ősök megtalálásában.

A beírt név és kb dátum alapján elég nagy valószínűséggel be tudtam azonosítani a keresett személyt.

Sajnos azóta nem volt időm a családfával foglalkozni mostanáig. Most viszont megdöbbenve tapasztaltam hogy az FS csak regisztráció/ bejelentkezés után adna adatokat számomra.

Én toltam el valamit, vagy változtattak és tényleg csak fizetés után érhetőek el az adatok?

 

Egy másik kérdés: Az országos levéltárnál van lehetőség olyan típusú online kutatásra, mint pl a Győri Egyházmegyei levéltárnál?

 

 

 

 


Zrinyiedit Creative Commons License 2018.11.04 0 0 19210

Kérlek benneteket segítsetek! Egy hete ismerkedem a rendszerrel, teljesen kezdőként kérdezem: A felvitt személy adatát hogyan lehet módosítani? (születést elírtam)a familySearchon?

 

Prelleg Creative Commons License 2018.11.04 0 1 19209
Előzmény: Kutató12 (19207)
God:Boy Creative Commons License 2018.11.04 0 0 19208

Ezek szerint valaki rendszeresen törli dobj meg egy  maillal elküldöm.

Előzmény: jatke (19206)
Kutató12 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 19207

Valakinek meg van pdf formátumban, Illésy János: Az 1754-55. évi országos nemesi összeírás című könyve?

Ha igen fel tudná tölteni?

Köszönöm.

jatke Creative Commons License 2018.11.04 0 0 19206

God:Boy!

 

A kód jó, csak az összes levél mappában nem találok semmit. Hol található a program?

 

jatke

Előzmény: God:Boy (19205)
God:Boy Creative Commons License 2018.11.03 0 0 19205

Valaki megváltoztatta a jelszót. Sikerűlt helyreállítani és utána az uj jelszó Barabas6, Sok siker

Előzmény: kutató84 (19203)
God:Boy Creative Commons License 2018.11.03 0 0 19204
Előzmény: kutató84 (19203)
kutató84 Creative Commons License 2018.11.03 0 0 19203

Kedves killbill1980 sajnos nekem az FS-Tools egyik verziója sem müködik már.Esetleg eltudná küldeni nekem azt a programot amit ön használ?Válaszát előre is köszönöm

Előzmény: killbill1980 (19130)
Prelleg Creative Commons License 2018.11.03 0 0 19202

Átnéztem a gyalogezredeket, de egyiknek sem volt hasonló nevű tulajdonosa. Így marad a 4. huszárezred, amit 1773-1791 között Martin Freiherr von Graeven vezetett. Fennmaradt az ezred mustrajegyzéke, ha van türelmed, ki tudod benne keresni az ősödet, feltéve hogy tényleg ebben az alakulatban szolgált.   https://www.familysearch.org/search/catalog/533308?availability=Family%20History%20Library

Előzmény: növény12 (19200)
killbill1980 Creative Commons License 2018.11.02 0 0 19201

Szia, jól látom Csípai-Szin házasságod is van?

Nekem az egyik őseim is ide vezettek.

Erről a Szin-ről van szó?:

Szin Anna Születés: 1771. január 17. — Békésszentandrás

Farkas Rozália

Szin György

Előzmény: növény12 (19200)
növény12 Creative Commons License 2018.11.02 0 0 19200

-köszönöm a segítséget! 
az esküvő ideje: 1785. május 17. Békésszentandrás 

Előzmény: Prelleg (19194)
Prelleg Creative Commons License 2018.11.02 0 1 19199

Nem sokkal ezelőtt létrejött a hadisir.hu oldal, ide helyezték át a II. világháborús hősi halott adatbázist a honvedelem.hu-ról. A részben elkészült első világháborús adatbázis nem került át ide, valószínűleg ha elkészül teljesen, akkor itt lesz elérhető. Pontos időpontot tudtommal még nem közöltek, csak azt, hogy novemberben lesz. Én a világháború végének százéves évfordulójára (november 11) tippelnék.

http://www.militaria.hu/az-i-vilaghaboru/az-i-vilaghaborus-hosi-halott-es-a-magyar-katonai-aldozatvallalas-adattra

http://www.hadisir.hu/

Előzmény: God:Boy (19196)
God:Boy Creative Commons License 2018.11.02 0 0 19198
JPmiaou Creative Commons License 2018.11.02 0 0 19197

Már fent vannak, több helyen is. Például:

 

http://digi.landesbibliothek.at/viewer/searchadvanced/DC:periodika.verlustliste;;/-/1/-/-/

http://anno.onb.ac.at/anno-suche/#searchMode=complex&text=Verlustliste&dateMode=period&from=1

 

Ezenkívül a GenTeam-en folyamatban van a veszteséglisták indexelése. Nem tudom, pontosan hol tartanak, de a meglevő index bejelentkezés után a bal oldali oszlopban a (kissé félreírt) "Military - Casuality Lists" alatt kereshető. (Helyesen casualty "áldozat".)

Előzmény: God:Boy (19196)
God:Boy Creative Commons License 2018.11.01 0 0 19196

Van valakinek infója róla. Az I.VH. veszteséglistát mikor és hol fogják publikálni?

freyya Creative Commons License 2018.11.01 0 0 19195

Vagy tartottak tőle, hogy kiderül a származásuk. Annak idején elég sok mindenki volt emiatt "feketelistás", legyen akár nemes, kulák, értelmiségi, polgári származású meg még ki tudja mi. 

Előzmény: JPmiaou (19193)
Prelleg Creative Commons License 2018.11.01 0 0 19194

Katona volt, és igen, a menyasszony Nagy János özvegye. Elsőre a Graeven ezredre gondoltam, de az huszárezred volt, az anyakönyvi bejegyzésben viszont gyalogezred (I.Reg.) van írva. Az esküvő évét és helyét meg tudnád adni?

Előzmény: Törölt nick (19182)
JPmiaou Creative Commons License 2018.11.01 0 0 19193

Az igaz, hogy a polgári "ismeretlen"-je az egyháziban nagyobb valószinűséggel ismert. Családomban többször is előfordult az ötvenes-hatvanas években, hogy a bejelentő saját nagyszüleiről azt mondta, hogy ismeretlenek, pedig tudom, hogy együtt éltek évtizedekig. Csak arra tudok gondolni, hogy a hatóságoknak így próbáltak fittyet mutatni.

Előzmény: freyya (19192)
freyya Creative Commons License 2018.10.31 0 0 19192

Már a születési hellyel is előbbre lennék, mert a polgáriban az sincs benne. Elméletileg a szülőkhöz ott a fejléc, de megoldották azzal mindkettőt, hogy "ismeretlen". Hátha a lelkész tudta! :)

Előzmény: JPmiaou (19191)
JPmiaou Creative Commons License 2018.10.31 0 0 19191

Azt hiszem, erősen a pontos hely és időpont válogatja, de nem valószinű, hogy az egyházi anyakönyvben több szerepel, mint a polgáriban. Amikor pár évvel ezelőtt volt Őskereső előfizetésem, nem írtam ki egyetlen egy 20. századi halálozást sem belőle.

 

Nem hiszem, hogy Gömörpanyit evangélikus anyakönyvei sokban különböznek mondjuk a tállyaiaktól. A különbség csak az, hogy Panyit ma Szlovákia, tehát 1908-ig vannak anyakönyvek az FS-en. A halottiban név, házastárs vagy szülők, születés- és lakóhely, és életkor szerepel: https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:33SQ-GTMH-2NN?i=387&cc=1554443&cat=1155067

 

Vagy vegyük Nagykürtöst, ami nem hiszem, hogy sokban különbözik Balassagyarmattól. Az FS-en az evangélikus hallottiak egészen 1936-ig vannak, tehát csak FS-Tools-al nézhetőek, és 1920-tól tótul vannak, de a fejléc: folyó szám, a halálnak éve és napja, a halottnak neve és jelleme, születéshelye, kora, betegség vagy a halál egyéb oka, a temetés helye és ideje, a temető lelkész neve, jegyzet. Tehát itt még csak házastárs vagy szülők sincsenek. (Néhol ettől függetlenül beírta a pap őket a "halottnak neve és jelleme" oszlopba.)

Előzmény: freyya (19190)
freyya Creative Commons License 2018.10.31 0 0 19190

Őskeresőn járt már valaki? Az érdekelne, hogy a 20. századi halotti anyakönyvek mennyire részletesek. Van bennük születési hely, időpont, vagy csak életkor meg kinek a féjre/felesége és annyi? Sajna egyetlen üköm sem volt annyira figyelmes, hogy akkor haljon meg, amikor épp részletesen vezették a polgári anyakönyveket. Pedig annyira reménykedtem, amikor azokat az oldalakat böngésztem! Amúgy nem értem, hogy a pontos dokumentálásról miért álltak át egyszer csak a semmitmondó bejegyzésekre. :(

Imre549 Creative Commons License 2018.10.31 0 0 19189

Szia! Nincs semmi baj! Idő híján voltam, ráadásul találtam egy 3. Hartmann-ágat is, már úgy akarom megírni a levelet (ami nem rövid lesz) a megadott e-mail címre, hogy részletezem az új fejleményeket is. Lehet még ma, de a 4 napos 7vége alatt mindenképp!

Előzmény: Gattamelata58 (19188)
Gattamelata58 Creative Commons License 2018.10.31 0 0 19188

Nem jelentkeztél vissza... Mi a baj?

Előzmény: Imre549 (19184)
Gattamelata58 Creative Commons License 2018.10.31 0 0 19187

Szia! Az aláhúzott rövidítés nem Dr,. hanem Do. azaz Domino (a dominus = úr ragozott alakjának rövidítése. A másik szó notariy (helyesebben notarii), a notarius=jegyző ragozott alakja.

 

Előzmény: növény12 (19186)
növény12 Creative Commons License 2018.10.31 0 0 19186

Sziasztok! 

a kétszer aláhúzott szó az doktor rövidítése lenne? ill. az egyszer aláhúzott az meg azt jelenti, hogy jegyző (=notary)? 

 

Előre is köszönöm szépen a segítséget!  

almirena Creative Commons License 2018.10.31 0 1 19185

este meg tudom nézni, publikus a mailem.

Előzmény: Imre549 (19184)
Imre549 Creative Commons License 2018.10.31 0 0 19184

Jó estét a virrasztóknak! Akad-e itt olyasvalaki, aki a MACSE weboldalán regisztrált tag? 2 db nevet kellene megnézni ugyanazon településen (1 házasság, 1 elhalálozás). Én csak az indexét tudtam megnézni, mivel nem vagyok tag. Köszönöm.

iater Creative Commons License 2018.10.30 0 0 19183

Üdv,

valószínűleg engem keres 🙂

hogy tudjuk felvenni a kapcsolatot?

itteni emailemen is jó.

Előzmény: A.János (19167)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.30 0 0 19182

Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni...  

Katona Ferenc katona volt igaz? (Miles =katona) de az utána lévőt nem tudom elolvasni. az lehet ahol katonáskodot? és Ő házasodott össze özv. Kiss Erzsébettel és az előző férje Nagy János volt 

 

killbill1980 Creative Commons License 2018.10.28 0 0 19181

Igen,  német a szöveg környezet.

-Bár most már szerintem is inkább a felesége.

De lehet hogy inkább Conrad a férj?

 

Előzmény: JPmiaou (19180)
JPmiaou Creative Commons License 2018.10.27 0 0 19180

A második aláhúzott szó talán Ehegattin "feleség", de több szövegkörnyezet nélkül még abban sem vagyok biztos, hogy az egész németül van-e.

Előzmény: killbill1980 (19179)
killbill1980 Creative Commons License 2018.10.27 0 0 19179

Üdv egy kis segítséget kérnék

A név Jacob (Jakab) és a lánya előtt az a szó férjezett?

Az év és a lány neve/férjezettsége ezt igazolná, csak bizonytalan vagyok benne.

Előre is köszönöm.

MCA-001 Creative Commons License 2018.10.26 0 0 19178

Nyílt napok az Arcanumon.

https://adtplus.arcanum.hu/hu/

JPmiaou Creative Commons License 2018.10.26 0 0 19177

Már az is sokat magyaráz, hogy Terézváros: Budapesten sokkal hamarabb voltak utcanevek, mint faluhelyen.

 

A teljes oldal alapján azt hiszem, a "pl." nem plebejus, hanem platea "utca, tér". Budapest kataszteri térképét nézegetve (https://mapire.eu/hu/map/budapest-1867-73/) azt hiszem, a fistula a Síp utca lehet, ami a Dohány utcai zsinagóga mögött a Rákóczi (akkor még Kerepesi) úttól a Dob utcáig fut.

 

A hétévesen elhunyt fiút Borromeo Szent Károly olasz bíborosról nevezték el (https://hu.wikipedia.org/wiki/Borromeo_Szent_K%C3%A1roly).

Előzmény: duccio (19174)
Kutató12 Creative Commons License 2018.10.26 0 0 19176

Köszönöm szépen!

Előzmény: JPmiaou (19173)
milyennincs Creative Commons License 2018.10.26 0 0 19175

Szia. Gyanítom, hogy itt Carolus Borromeus a keresztnév, azaz Borromeói Károly a névadó. Szokás volt ez, hogy konkrét szentek esetében a teljes nevüket adták az újszülöttnek, hiszen a névadó a gyermek védszentje, s az egyedi azonosít a teljes név. Azaz nem Nagy Károly, hanem az egyház egyik reformátora volt a névadó.

 

Ahogy Jan Nepoumok formában is találkozni egyes bejehgyzéseknél. pl. Johann Nepomuk Schwarzenberg. De ókereszténység idején élt szenteknél is így van, pl. Jean Baptiste (Bessieres) esetében is Keresztelő Szent János volt a védszent (ez a Jean Baptiste későbbi koroknál, még ma is gyakori, spanyol nyelvterületen is pl. Juan Baptista).

Előzmény: duccio (19174)
duccio Creative Commons License 2018.10.26 0 0 19174

Szia!

Így szeretnéd a linket megnézni? Bocsánat, nagyon nehéz felfogású vagyok. :(

Amúgy a Boram. név is egy rejtély, fogalmam sincs milyen név rövidítés ez, egyszerűen nem találni róla semit.

https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:XXSN-CXY

Előzmény: JPmiaou (19169)
JPmiaou Creative Commons License 2018.10.25 0 2 19173

Ugyanaznap eltemetetett Debrei Anna 50 éves özvegyasszony, utolsó kenettel, Őr-Mezőn.

Előzmény: Kutató12 (19172)
Kutató12 Creative Commons License 2018.10.25 0 0 19172

Kutatótársak!

Latin olvasási segítséget kérnék. Ez egy halotti anyakönyv. Debrei András vagy a felesége halottiját kerestem de csak ezt találtam. 

növény12 Creative Commons License 2018.10.25 0 0 19171

Nagyon szépen köszönöm! nem tudtam eddig, hogy mi jelent az. Most márt értem.
Lehet fogok még segítséget kérni. Településkönyvön dolgozom és néha a latinnál vannak olyanok, amiket nem tudok elolvasni.
Köszönöm! 

Előzmény: JPmiaou (19170)
JPmiaou Creative Commons License 2018.10.25 0 0 19170

Az egyszer aláhúzott jel a ditto "ugyanaz" egyik változata.

A kétszer aláhúzott jel azt hiszem, felülvonalas 'v' betű, a vel "vagy, másképpen" rövidítéseként, vagyis a nevek: Varju másképpen Vranna Mihály, Makrányi másképpen Molnár Pál.

Előzmény: növény12 (19165)
JPmiaou Creative Commons License 2018.10.25 0 0 19169

Dey Jakab, villicus, rk, & Tőrös Julia, ref.
? fistula 5
Valz László tapetarius & Rózsa Susanna rk
ugyanaz
házasodtak 1859 okt. 2
meghalt itt 1871 március 25
bába Müller

 

---

Se a MACSE segédleteiben, se a Google fordítójában nem jutottam messzire a villicus, fistula, és tapetarius jelentésével. Elhelyezés alapján a fistula talán az utca vagy városrész neve lehet, és előtte talán pl., a plebejus "közrendű" rövidítése állhat, de a többi bejegyzés (és a fejléc) alapján az egészet sokkal könnyebb volna értelmezni. (Link is jó, sőt, jobb, mint a csatolmány, mert ezen a fórumon még sose találtam a képnagyításra módot.)

Előzmény: duccio (19164)
jatke Creative Commons License 2018.10.25 0 0 19168

Duccio!

 

Az én olvasatom:

 

Dey Jacobus                      pl.                          Valz Ladislaus                    ? 1859.okt.2.

villicus RC                           fistula                   tapetarius                          + itt 1871.marcz 25.

et                                       5.                            et                                     obss Müller

Törös Julia                                                       Rózsa Susanna

HC                                                                                        ?C

 

Az RC a római katolikus, a HC (helveticus) református ha jól tudom. 

 

Jatke

Előzmény: duccio (19164)
A.János Creative Commons License 2018.10.25 0 0 19167

Vissza olvasva a régebbi hozzászólásokat és valaki érdeklődött a Kun-Szabó nemes eredetével kapcsolatban:

 

Kún-Szabó. Szabolcsmegyéből származott Gyöngyöspatára, innen pedig Gergely Lőrinczibe ment lakni. Az 1754. évben szerepelt fia Ferencz diákkorában önkényesen felvette a Lőrinczy nevet. A megyében kihirdetve nem volt. (1754. év 119. sz. 259. jkl.)

 

Érdeklődnék, hogy sikerült-e tovább lépni ebben a kutatásban, mivel engem is érdekelni ennek az eredménye. 

 

Segítségeteket előre is köszönöm!

vörösvári Creative Commons License 2018.10.25 0 0 19166

Ezek nem névmagyarosítások ? Vrannából lett Varjú szerintem.

Előzmény: növény12 (19165)
növény12 Creative Commons License 2018.10.25 0 0 19165

Segítséget szeretnék kérni. az első aláhúzás az az ismétlést jelenti? Én eddig annak gondoltam. A 2 vonalas aláhúzás ugyan mit jelent? Makrányi Pál Molnár lenne a neve, vagy mi?
Előre is köszönöm a segítséget! 

duccio Creative Commons License 2018.10.25 0 0 19164

Kedves Kutatótársak!

Kiolvasási segítséget szeretnék kérni. Sajnos tényleg nagyon most kezdtem ezt az egészet, így semmi lényegeset nem tudok kiolvasni, se a vallásukat, se azt hogy hol laktak. Annyit sejtek, hogy az 1859-es dátum talán a házasságkötés idejét jelentheti. Ez az anyakönyvi bejegyzés 1869 júliusában keletkezett.

Köszönök minden segítséget! 

bejegyzes

Elar Creative Commons License 2018.10.24 0 0 19163

Megvan, köszönöm :)

Előzmény: God:Boy (19162)
God:Boy Creative Commons License 2018.10.24 0 0 19162

Összes levél című mappában van

Előzmény: Elar (19161)
Elar Creative Commons License 2018.10.24 0 0 19161

Szia

Őőő nincs feltöltve semmi

:)

Előzmény: God:Boy (19160)
God:Boy Creative Commons License 2018.10.24 0 0 19160

Egy kolléga által korábban említett német nyelvű letöltő programot felraktam a gkopasz5 gmail com ra. Kb 18 Mb a mérete. 64 bites Windows 7 alatt működik. Jpg kiterjesztéssel van fent .Letöltés után át kellíirni a kiterjesztést exe-re. Beállítható, hogy egyszerre 5- 10 szálon töltse le a filmet. Jelszó Barabas123. Sok sikert

vörösvári Creative Commons License 2018.10.24 0 0 19159

Neked letölti a képeket ? Tegnap egy kockát sem tudtam letölteni, tegnapelőtt meg megszakadt a letöltés és a képek egy része lemaradt.

Előzmény: JPmiaou (19158)
JPmiaou Creative Commons License 2018.10.24 0 0 19158

Igen, nekem is azt csinálta tegnap este, és kb. tíz újratöltés után nem mutatott semmit (ugyanúgy, mint amikor a 40 kép utáni szünetet jelzi). Ma reggel megpróbáltam újra, és az első két képnél működött. A harmadiknál már a nagyítással kellett játszadozni, hogy betöltse az egész képet. A negyediknél csak fele képet volt hajlandó letölteni, és a lapozással az előző kép is "eltört".

 

Valamit már megint elba... bocsánat, elrontottak.

Előzmény: Henri Wintermans (19157)
Henri Wintermans Creative Commons License 2018.10.23 0 0 19157

A legutóbbi FamilySearch frissítés (tegnap vagy tegnapelőtt?) óta az FS-TOOLS 4.0.1 csak kb. a felső egy centit jeleníti meg a képekből. Másnál is ez van?

Prelleg Creative Commons License 2018.10.23 0 0 19156

A megyei és fővárosi levéltárakban kutathatóak. Én még nem láttam árvaszéki iratokat, de ahogy a fondjegyzékeket nézegetem, van a városoknak és a megyének is árvaszéke. Balassagyarmat esetében 1924-1950 között maradtak fenn árvaszéki iratok. A Nógrád megyei levéltár XX. századi megyei árvaszéki iratokat 1900-1920, 1924-1938 és 1940-1944-ből őrzött meg. Az 1920-as évek környéki árvaszéki iratok elvileg kutathatóak, de a levéltár erről biztosabb tájékoztatást tud majd adni.

Előzmény: freyya (19150)
freyya Creative Commons License 2018.10.22 0 0 19155

Én annál a kerületnél keresném, ahová az adott terület abban az időben tartozott, amikor a mormonok végigfényképezték az anyakönyveket. Ez az FS-ön így működik. Hiába származik a családom Magyarországról, az (amúgy teljesen magyar) felvidéki anyakönyveket Szlovákiában, szlovák elnevezésű falvakban találom meg, mert a fényképezés idején már oda tartoztak, az volt a nevük. 

Előzmény: firmin (19142)
killbill1980 Creative Commons License 2018.10.22 0 0 19154

Attól, hogy a IV. ker.-t felosztották még ugyanúgy fenn van az FS oldalán csak az új számozással.

 

hor-vathy Creative Commons License 2018.10.22 0 0 19153

Kösz, valójában az 1851 utáni halottit akarom végignézni.

Előzmény: firmin (19152)
firmin Creative Commons License 2018.10.22 0 0 19152
Előzmény: hor-vathy (19146)
firmin Creative Commons License 2018.10.22 0 0 19151

… köszönöm a segítségét - firmin

 

Előzmény: Pancsama (19148)
freyya Creative Commons License 2018.10.21 0 0 19150

Árvaszéki iratokat hol lehet nézegetni? Nagyapám 1920 körül lett árva, az az időszak még kutatható?

Előzmény: Prelleg (19149)
Prelleg Creative Commons License 2018.10.21 0 0 19149

Ha ismerték a szüleik nevét, akkor nemcsak az örökbefogadó szülőket jegyezték be a házassági anyakönyvbe, tudomásom szerint. Az árvaszéki iratok az 1940-es évek elejéről még nem kutathatóak. Tényleg nem lesz egyszerű felderíteni a családfáját. 

Előzmény: bubbliekislany (19141)
Pancsama Creative Commons License 2018.10.21 0 0 19148
Előzmény: firmin (19142)
Elar Creative Commons License 2018.10.21 0 0 19147

Hmm.

Ez érdekes. Újpestiként nem is tudtam, hogy más volt valaha a IV. kerület.

Mit találtál? Hol?

Előzmény: firmin (19145)
hor-vathy Creative Commons License 2018.10.21 0 0 19146

Talán van valakinek ötlete.

A Fejér megyei Aba község anyakönyveit keresve szembesültem a problémával. Az FS Catalog szerint csak református anyakönyvek vannak, amennyiben a Search oldalról közelítem meg és csak beírom, hogy Aba,

akkor katolikusokat is kidob, viszont a mellérendelt a.k. másolat teljesen más. Lehet, hogy nagyon el lett rontva?

firmin Creative Commons License 2018.10.21 0 0 19145

… találtam . de igen csak zavaros  :(

 

Előzmény: firmin (19144)
firmin Creative Commons License 2018.10.21 0 0 19144

… köszönöm segítségét és fáradozását  - de ez mind ÚJPEST (Budapest.IV.) anyakönyvei. Üdvözlettel-firmin

Előzmény: killbill1980 (19143)
killbill1980 Creative Commons License 2018.10.20 0 0 19143
Előzmény: firmin (19142)
firmin Creative Commons License 2018.10.20 0 0 19142

Keresem az 1895 és 1900 közötti  az akkori  BUDAPEST IV. ker. BELVÁROS   születési és házassági anyakönyveit ( … nem az ÚJPEST-it ! )

Hol találhatom?

Előre is köszönöm a segítséget!

bubbliekislany Creative Commons License 2018.10.19 0 0 19141

Köszönöm a segítséget! Egyelőre idő hiányában nem tudok nekilátni a dolgoknak...
Sajnos az eredeti házassági anyakönyvet nem találtam meg, 1960-ban esküdtek a nagyszüleim. Viszont azon már csak mindkettőjük örökbefogadó szülei lennének feltüntetve és szerintem így sem lennék előrébb, mert őket ismerem. Felmenőktől már sajnos nem tudok kérdezni ez ügyben... Túl későn születettem ehhez és túl későn is láttam neki a családfakutatásnak.
Kérem javítson ki, ha rosszul gondolom.
Utánanéztem az árvaszéki ügyeknek. A Hungaricana-n kívül máshol nem tudnám megtalálni ezeket? Számomra elég kusza volt a kereshetőség és az oldal felépítése is.
Előre is köszönök mindent! A közösségnek pedig eredményes keresést kívánok!

Előzmény: Prelleg (19078)
freyya Creative Commons License 2018.10.18 0 0 19140

Köszi szépen!

 

Még olyat is találtam, ahol ugyanazt a személyt egyszer Reucsánnak, egyszer Rewutsánnak írják. Nagyon úgy tűnik, hogy nem volt a neveknek lefixált helyesírásuk, mint manapság, hanem hallás után leírta a lelkész/pap, ahogyan ő gondolta. 

 

A nevük alapján én is szláv eredetre gondoltam, csak reméltem, megtalálom azt a generációt, akik már újak voltak Balassagyarmaton. De ehhez sajnos nem elég régiek az elérhető anyakönyvek.  Meg aztán mivel az evangélikus anyakönyvek csak lakhelyet írnak, származási helyet nem, így még az sem feltétlenül biztos, hogy a gyarmati anyakönyvekben található az a János is, aki az én utolsó biztosra megtalált ősöm apja. 

 

Előzmény: killbill1980 (19139)
killbill1980 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 19139

22 Sep 1874 Andreas Reucsan - Banská Belá, Banská Štiavnica, Slovakia

 

Tehát valszeg Szlovákiábol származnak.

 

egyébként itt is fellelhetőek:

Joannes Renucsan - 15 June 1721, Nagybárkány, Nógrád, Hungary

 

és itt is

Joannes Revucsan - 15 September 1743, Balassagyarmat, Nógrád, Hungary

 

Tehát a nevek lehetnek Revu..., Renu... Reu... és Revcsány is.

Előzmény: freyya (19137)
freyya Creative Commons License 2018.10.18 0 0 19138

Egyébként nem tudom, hogy ez máshol is így van-e, de Balassagyarmaton teljesen belterjesnek tűnik az anyakönyvek alapján az evangélikus közösség. Nagyjából 15 vezetéknév és úgy 8-10 keresztnév váltakozik benne, nagyon oda kell figyelni, mert ami ugyanannak tűnik, az egy másik, ami másiknak, az meg ugyanaz, ami már volt, ráadásul hemzseg az azonos nevű emberektől. 

Anyukám anyai ágán ugyanebbe futottam bele a ceglédi református anyakönyvekben. Azt gondoltam volna, hogy a Semetka név elég egyedi ahhoz, hogy pikk-pakk visszajussak vele az anyakönyvezés kezdetéig, erre majdnem minden oldalra jut egy belőle. Viszont legalább már arra rájöttem, honnan lett manapság ez a sok vezetéknév. Eddig a Reucsánnak négyféle magyarosításával találkoztam, a családunkban lévők neve Reményi lett, de találtam Rónásit, Rendest és volt még valami, ami most nem jut eszembe. 

freyya Creative Commons License 2018.10.18 0 0 19137

A monitorral nekem sincs bajom, 27"-os. Viszont a 19. század közepén belefutottam egy olyan lelkészbe, aki nagyon apró és olvashatatlan betűkkel írt, muszáj volt kinagyítanom a rubrikát, hogy ki tudjak hámozni mindent. 

Amúgy ezt a vonalat most feladtam, végignéztem a balassagyarmati evangélikus anyakönyveket, az egyetlen Nozdroviczki az 1888-as N. Mária és Reucsán Mihály házassági bejegyzésben van, előtte sehol semmi. Azaz nem gyarmati a család. 

A Reucsán vonalat próbáltam rendbe tenni, elég valószínűnek tartom, hogy valaha egyetlen ilyen nevű család volt (biztosan jöttek valahonnan, ilyen hülye névvel nem lehet valaki őslakos), később szaporodtak el annyira, hogy már nem is tudták, hogy egyetlen családhoz tartoznak. Én naiv abban reménykedtem, hogy visszafejtem az egész történetet, de még a 19. század elején is a házasságoknál 9 különböző szülőpárostól származó Reucsánt találtam, sokszor egymás között is házasodtak. Szóval ha egy család is az egész, egészen biztosan nem abban az időtávlatban, ameddig az itteni anyakönyvekkel vissza tudok menni. Így viszont egy idő után reménytelen kitalálni, melyik a családunk egyenesági felmenője, mert az 1850-es évektől visszafelé sajna nem írták ki a szülőknél a nő teljes nevét sem a keresztelési, sem a házassági anyakönyvekben. Márpedig ha egyetlen generációban van 7 Reucsán János, és abból háromnak is Mária nevű a felesége, abból ki nem találom, melyik lehetett az ősöm. 

Előzmény: killbill1980 (19135)
freyya Creative Commons License 2018.10.18 0 0 19136

Ez a PDF-gyártás szuper ötlet, köszönöm! :)

Előzmény: Törölt nick (19133)
killbill1980 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 19135

Nos Én nem használom a W10-t a W7 ben lévő képnézegetőt használom, abban az egér görgőjével is lehet nagyítani.

De közben találtam egy kis érdekességet, a W10-ben is benne van a hagyományos W7 fényképnézegető csak elrejtették.

https://into.hu/hirek/2015-08-05-hogyan-allitsuk-vissza-a-regi-kepnezegetot-windows-10-alatt

 

A letöltésnél két reg fájlt kapsz amit dupla kattintással futtatsz -hozzáadod a regisztrációs adatbázishoz.

Tehát ha pl Ország/Megye/Város/DGS kód(000000000)-kereszeteltek-xxxx-xxxx/dgs kód 0000000_001.jpg -1895 előtt pedig van vallási mappa is- stb ebben a mappában van az összes idevonatkozó kép.

pl.:

Akkor csak megnyitod az elsőt vagy ahányadikat akarsz és pl Én a jobbra/balra nyíllal léptetem előre hátra, görgővel nagyítok.

-Bár hozzáteszem 24" a monitorom.

 

 

Előzmény: freyya (19131)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.17 0 0 19134
Előzmény: Törölt nick (19133)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.17 0 0 19133

Bocsi, hogy belekotyogok.....

Ha rám hallgatsz akkor a "FastStone Image Viewer" -t használva - nálam egy 50%-os kicsinyítés után - kijelölöd a film összes letöltött képkockáját, majd a "létrehoz" -->" több oldalas file leképzés" -->PDF formátum- ba elmented. Innen bármely PDF ( pl. Sumatra PDF) olvasó megnyitja és veszteségmentesen oda nagyítod ahová akarod.

itt egy példa
https://drive.google.com/file/d/11Eywp9jrQXcJjQBotYByAo7zMRFYt486/view?usp=sharing

Előzmény: freyya (19131)
Prelleg Creative Commons License 2018.10.17 0 0 19132

freyya: Az is lehet, hogy N. Mária betért a római katolikus egyházba, és azért írták katolikusnak. (Bár például a betért izraelitáknál megírták a házassági anyakönyvbe, hogy korábban zsidó volt.). Szerintem ott történik meg az anyakönyvezés, ahol a gyermek született, nem a szülők lakhelyén. Elméletileg könnyebb lenne kutatni a mai elektronikus anyakönyvezés miatt, de nem hiszem, hogy akárcsak a halotti anyakönyveket is kutathatjuk majd belátható időn belül.  Ha a gyereket meg is keresztelik, akkor annak a templomnak a keresztelési anyakönyvében is megjelenik, ahol a keresztelés történt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Én is tapasztalom augusztus óta, hogy 20-30 kép után nem akar „kitisztulni” a kép, és (ritkán) a számok is hiába változnak, amikor lapozgatok, a kép marad. De nálam ez pozitív irányú változás, mert már egy éve tapasztalom ezt a problémát, nyár elejére az összes kép már csak harmadik-negyedik frissítésre tisztult ki, a ”számos probléma” pedig 2-3 képenként előjött.

freyya Creative Commons License 2018.10.17 0 0 19131

Napközben szépen letöltötte mind a 600 képet, most már a gépről tudom nézegetni. Most épp valami használhatóbb képnézegető programot keresek, mert ami alapból a win10-ben van, az elég cécós. Csúszkával lehet csak növelni a kép méretet, ráadásul vissza kell csökkenteni kattintással az eredeti méretre, másképp nem lehet a következő képhez lapozni, ahol megint kezdhetem a csúszkával a kinagyítást. Szóval most keresek épp egy olyat, aminél a nézet univerzálisan nagyítható, nem képenként értelmezi. Ha tudsz ilyet, ne tartsd magadban. :)

Előzmény: killbill1980 (19130)
killbill1980 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 19130

Ez a neve a programnak, egy srác írta 4-5 éve csak 64-bit-s, és egy német fórumon árulta, még működik, -bár volt vele 1-2 hónap kiesés  nem töltött semmit, valszeg az FS buzerált valamit, de még a mai napig megy a program W7x64.

FS-Tools-l azokat szoktam leszedni ami mellett kulcs van (csak kutató központoknak), azokat meg az szedi le. :)

 

Előzmény: freyya (19114)
freyya Creative Commons License 2018.10.17 0 0 19129

Nem hagytam ott végül éjszakára, mert nem volt értelme. Az egy dolog, hogy időnként szünetet csinál, azzal nincs gond, mert ha letelt, magától folytatja a letöltést. Viszont időnként egy-egy képnél valami időtúllépéses üzenetet dob fel, és amíg azt ki nem kattintom onnan, áll az egész. Álmomban meg nem tudok kattintgatni.

Előzmény: almirena (19128)
almirena Creative Commons License 2018.10.17 0 0 19128

nemnem, egyszerre negyvenet tölr le és azután megáll. Egy nap háromszor lehet.

Előzmény: freyya (19127)
freyya Creative Commons License 2018.10.16 0 0 19127

Most csak az alkalmazást nyitottam meg, így működik a letöltés. Úgy tűnik, az zavarhatta, hogy szimultán meg volt nyitva az oldal a böngészőben. A tempó viszont eléggé lassú. 16 kép lejött kb. fél perc alatt, a 17. meg majdnem negyedórája jön. Remélem, reggelre sikerül letöltenie a kijelölt 600 képet!

almirena Creative Commons License 2018.10.16 0 0 19126

be vagy jelentkezve az FS-re?

 

Előzmény: freyya (19124)
b_lajos Creative Commons License 2018.10.16 0 0 19125

Nálam is tökéletesen megy a 4.0.1. verzió. Megkeresem a kíván filmet, a Letöltés fülön beírom a filmszámot, az első és utolsó filmkocka számát. Majd az Adatokat ellenőrizni gombra kattintok. Majd ezután indítom a letöltést. Más trükkje nincs szerintem a bejelentkezés és a helyes mappamegadás után

Előzmény: freyya (19122)
freyya Creative Commons License 2018.10.15 0 0 19124

Pont ma frissítettem, és ugyanúgy nem működik. Mormonoknak miért jó ez? Nem arra készítették a weboldalt, hogy használják? 

 

Előzmény: B.Géza (19123)
B.Géza Creative Commons License 2018.10.15 0 0 19123

Frissíteni kell a legújabb verzióra. Mormonok most eszt játsszák elég gyakran.

Előzmény: freyya (19122)
freyya Creative Commons License 2018.10.15 0 0 19122

FS-Tools használatában tudna valaki segíteni? Filmeket tudok vele nézegetni, ha oda bemásolom a filmtekercs számát, de ezenkívül szinte semmit nem csinál. Ha gyűjteményt akarok lekérdezni, akkor "az állomány nem található", ha bármit le akarok tölteni, feldob egy "hibás kérelem" hibajelzést. Pedig nagyon hasznos dolgok lennének benne, de jelenleg csak arra tudom használni, hogy a FS weboldallal párhuzamosan nézegessem a képeket. 

freyya Creative Commons License 2018.10.15 0 0 19121

Egyre valószínűbbnek tartom, hogy evangélikusok voltak, és magyarországi születésűek, talán pont balassagyarmatiak, csak átmenetileg laktak Szécsénykovácsiban, ahol a lányuk a későbbi bejegyzések szerint született. Mivel a lányuk, Nozdroviczki Mária a házassági és az halálozási anyakönyv szerint is katolikus, eddig meg voltam győződve, hogy legalább az egyikük katolikus kell legyen, de valószínűleg az lehetett, amit b_lajos mond, hogy azért keresztelték katolikusnak, mert olyan templom volt a környéken. Bár egyelőre nem tudom, a sok közül melyik Czelleng Erzsébet az anyja, de az evangélikus anyakönyvekben Balassagyarmaton is igen sok Czelleng nevű van, szóval nagy az esélye, hogy mindkét szülő evangélikus. Mindenesetre átnyálazom a balassagyarmati evangélikus anyakönyveket, hátha többet megtudok, és meglesz az egész család.

 

Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy ma hol zajlik az anyakönyvezés, a szülők állandó lakhelye szerinti önkormányzatnál, vagy abban a városban, amelynek a kórházában az anya szült? Utóbbi nagyon leegyszerűsítené a keresést a jövőben, mert van átlag megyénként két kórház, és annyi. Templomból meg sokszor a kis falvakban is volt legalább kettő. 

 

Előzmény: JPmiaou (19119)
Imre549 Creative Commons License 2018.10.15 0 0 19120

Igen, sajnos tapasztalom az utóbbi időben, mindegy melyik gyűjteményről van szó. Legfeljebb 8-10 kép jön össze, azokat viszonylag gyorsan betölti, utána azonban kell pár perc szünet, mert ha ilyenkor frissítek képes a netkapcsolatot is megszakítani 1-2 percre.. És mindez netkapcsolattól, szolgáltatótól, böngészőtől op-rendszertől függetlenül. Valami nagyon problémás az FS-nél az utóbbi 6-7 hónapban, azóta van ez. Előtte sosem tapasztaltam. Megoldást nem tudok.

Előzmény: freyya (19108)
JPmiaou Creative Commons License 2018.10.15 0 0 19119

Ha evangélikus volt, és szülőhelye ma is Magyarországon van, akkor a keresztelése nincs indexelve, és az FS keresője azért nem köpi ki. Czelleng Erzsébetnek mi volt a vallása?

 

(Tapasztalatom szerint a vegyes házasságok két véglet között mozogtak: volt olyan, hogy mindkét anyakönyvben bejegyezték, vagyis dupla a rátalálás esélye, de volt olyan, hogy csak az egyik anyakönyvbe írták be, és ott se a "rendes" helyre, időrendben, hanem külön oldalra valahol az anyakönyv legvégén, ahol a rátalálás esélye majdnem nulla.)

Előzmény: freyya (19116)
b_lajos Creative Commons License 2018.10.15 0 0 19118

Bocsánat félreolvastam, nem tudom honnan vettem a 3 évet. A 6 kissé soknak tűnik

Előzmény: b_lajos (19117)
b_lajos Creative Commons License 2018.10.15 0 0 19117

Ha evangélikus volt, akkor lehet érdemes megnézni az Őskereső-n, az az evangélikus anyakönyvek gyüjteménye, hátha tartalmaz valamilyen extra adatot, ami segítségedre lehet!

Amúgy 3 év könnyen benne van a tévedési határban, nekem is vannak olyan születési bejegyzéseim, hogy mindhárom bejegyzésben szereplő életkor ellentmond egymásnak.

Azt, hogy kit milyen felekezetben keresztelték, jegyezték be és valójában milyen vallást gyakorolt, az két külön dolog. Ha a településen nem volt csak pl katolikus templom, akkor a gyerek oda lett keresztelve.

Előzmény: freyya (19116)
freyya Creative Commons License 2018.10.14 0 0 19116

Megvan Nozdroviczki Antal halálozási bejegyzése. Annyira reménykedtem, hogy olyankor halt meg, amikor épp részletesen minden adatot beírtak az anyakönyvbe, de még véletlenül sem. :( 1916-ban halt meg Balassagyarmaton 85 évesen, felesége Czelleng Erzsébet, anyja, apja "néhai ismeretlen". De az tuti, hogy nem az a Nozdroviczki, akit megtaláltam, mert az katolikus volt, ő meg evangélikus. Meg kb. 6 évvel korábban is kellett születnie. 

freyya Creative Commons License 2018.10.14 0 0 19115

Illetve letöltésnél minden egyes képnél kiírja, hogy hibás kérelem, aztán nem történik semmi. 

Előzmény: freyya (19114)
freyya Creative Commons License 2018.10.14 0 0 19114

FSD alatt mit értesz? Nekem valami FS-Tools nevű programom van, elméletileg azon is van letöltés, de nálam nem akar működni. Csak ugyanazok a dolgok működnek rajta, amik az oldalon is, minden egyébre, ha rákattintok, azt írja ki, hogy az URL nem található. 

Előzmény: killbill1980 (19113)
killbill1980 Creative Commons License 2018.10.14 0 0 19113

Na ezért töltöm Én le a ~900 képet inkább a gépemre az fsd-vel kb 5 perc alatt.

Aztán ráérek nézegetni akár offline is.

Előzmény: freyya (19112)
freyya Creative Commons License 2018.10.14 0 0 19112

Igen, olyan 40 kép után csinálja. De hogy ebben mi a pláne, azt nem értem. 40 kép azért gyorsan lemegy, annyi idő után még nem feltétlenül kell felállni a géptől, és szünetet tartani. 250-300 kép után még hasznos is lenne némi motiváció, hogy nyújtózzak egyet, de ilyen gyakran? 

Előzmény: JPmiaou (19110)
JPmiaou Creative Commons License 2018.10.14 0 0 19111

Bocsánat, valahogy rossz linket szúrtam be: https://getsatisfaction.com/familysearch/topics/snooze-control

Előzmény: JPmiaou (19110)
JPmiaou Creative Commons License 2018.10.14 0 0 19110

Részben szándékos: 40 kép után kb. 10 perc szünetet tart, amiben a frissítés csak ront a helyzeten. Amikor az oldal lelassul vagy leáll kb. 5-10 kép után, az azt hiszem, nem szándékos, és nem mindenki tapasztalja, vagy nem minden gyűjteménynél csinálja. (A "visszajelző" fórumon képernyő-képeket kellett csatoljak, mire némelyek elhitték, hogy nem bejelenthető hibajelzésről van szó: http://community.familysearch.org/.) Sajnos a magyar vonatkozású gyűjteményeknél én elég következetesen tapasztalom....

 

Előzmény: freyya (19108)
almirena Creative Commons License 2018.10.14 0 0 19109

de pedig ez van, a FS szándékosan csinálja. F5-tel frissits.

Előzmény: freyya (19108)
freyya Creative Commons License 2018.10.14 0 0 19108

Nektek is beáll egy idő után az FS? Akár az oldalon, akár az alkalmazáson keresztül nézem, nagyjából 50-60 lap pörög szépen, aztán a következőt már nem akarja betölteni vagy csigalassan jön be. Most felváltva használom a kettőt (ha beáll az alkalmazás, váltok az oldalra, aztán amikor az beáll, addigra megint működik az alkalmazáson keresztül), de nem érzem ezt normálisnak. 

freyya Creative Commons License 2018.10.13 0 0 19107

Nem Nozdroviczki Antal, hanem már a lánya született Kis Kéren vagy Szécsénykovácsiban. Az ükanyám, Nozdroviczki Mária halotti és házassági anyakönyve van meg, azokból tudom a Nozdroviczki Antal és Czeleng Erzsébet szülőpárost. Az ő házassági bejegyzésüket, illetve Nozdroviczki Mária születési anyakönyvét szeretném megkeresni. Az év szinte egészen biztos, mert a házassági, az összes gyerekének a születési és a saját halálozási anyakönyvében is úgy van megadva az életkor, hogy abból 1865 vége vagy 1866 eleje jön ki születési időnek. Ami nekem gyanús, hogy az adott időszakban a születési anyakönyvek mind indexálva vannak, és ettől a szülőpárostól sehol egyetlen gyereket nem találok se a szlovákiai, se a magyar anyakönyvekben. Az még benne van a pakliban, hogy aki az adott oldalt indexálta, az véletlenül átugrotta N. Mária születését, de hogy az összes gyerekét??? Akkoriban meg nemigen voltak egykék. 

Most N. Antal halálozásiját keresem, abban gondolom, megemlítik a feleségét is, az életkorát és a születési helyét, és így már egyértelműen kiderülne, hogy ez ugyanaz az ember-e, akinek a születési anyakönyvét megtaláltam. Az szinte biztos, hogy csak átmenetileg élt Szécsénykovácsiban, a lánya házassági anyakönyvében a feleségével együtt cselédnek van feltüntetve, lehet, hogy ott volt éppen akkor munkája, amikor az ükanyám született. Mivel a lányán kívül legalább egy fia is ide kellett, hogy költözzön (különben nem élnének a városban most is Nozdroviczki néven rokonaink), abban reménykedem, hogy esetleg a fiatalokkal ők is ideköltöztek, és itt haltak meg. Meg persze a felvidéki anyakönyvekben is keresgélek, csak az nehezebb eset, mert ott polgáriakat nem találtam, és bár az egyháziak emiatt simán belenyúlnak a 20. század közepébe, kapásból több felekezetet kell átnézni. Ráadásul átlag három kilométerenként van egy falu. A Czeleng Erzsébet név sem sokat segít, a keresett időben, 10 km-es körzeten belül legalább 5 ilyen névre keresztelt leánygyermeket találtam. 

Előzmény: Prelleg (19102)
Matteoo007 Creative Commons License 2018.10.13 0 0 19106

Köszönöm

Előzmény: b_lajos (19105)
b_lajos Creative Commons License 2018.10.13 0 0 19105

Ezek az oldalak indexelve vannak, Mucsi:

Az első viszonylag egyszerű, többi gyereknél hasonlóan írják

Nicolaus Hambuch és Cunigunda Rotenbücherin fia Adamus

A másodikat többféleképpen:

Petrus Strigentz és Barbara Gebhardin (Gebhardtin, Gebgardt)

Én végignézném az összes gyermek bejegyzését, hátha van egyértelműen kiolvasható.

Előzmény: Matteoo007 (19104)
Matteoo007 Creative Commons License 2018.10.13 0 0 19104

Sziasztok!

Ennek a négy névnek a kiolvasásában kérném a segítségetek.

Elar Creative Commons License 2018.10.13 0 0 19103

Köszi szépen!

Előzmény: b_lajos (19091)
Prelleg Creative Commons License 2018.10.13 0 0 19102

Lehet, hogy nem szécsénykovácsi vagy kiskéri születésű N. Antal, de fiatalabb korában élhetett ott a családjával, azért lettek születési helyként bediktálva. Habár kevés rá az esély, de nem kizárt, hogy ezek közül valamelyik településen meghalt egy-két testvére, szülei. Szóval a halotti anyakönyveiket érdemes átnézni.

Előzmény: freyya (19101)
freyya Creative Commons License 2018.10.12 0 0 19101

Nem zártam ki, egyelőre nem is nagyon találtam más lehetséges jelöltet, csak addig nem akarok továbbmenni rajta, amíg nem találom meg vagy legalább egy gyerek születésijét vagy az esküvőt. A legszomorúbb, hogy bármelyik keresztelési anyakönyvet megnyitom az adott időszakban, mindegyik indexálva van. Azaz ott kell lennie valahol a találatoknál, csak nagyon durván el lehet benne valami írva. Próbálom mindenféle csillagozással. 

Előzmény: Prelleg (19100)
Prelleg Creative Commons License 2018.10.12 0 0 19100

Elar: A katonai sematizmusokban van egy J. Schaffarz nevű tiszt az 1830-1840-es években, de ő nem tüzér volt, és nem is Pesten szolgált.

freyya: Katonaállítási lajstromok: http://adatbazisokonline.hu/de/adatbazis/katonaallitas vagy https://www.familysearch.org/search/catalog/results?count=20&query=%2Btitle%3Akatonai

De Nógrád megye nincs köztük.

http://www.cisarik.com/0_all-villages-A.html

Ha jól értem, a lehetséges Nozdroviczki Antal édesapja gazdatiszt volt. Én még nem zárnám ki ezért a lehetséges jelöltek közül.

freyya Creative Commons License 2018.10.12 0 0 19099

Kőgolyó, JPMiaou, nagyon szépen köszönöm a segítséget! :)

Azt hiszem, nekiállok módszeresen végignézni az összes falut a környéken. 

JPmiaou Creative Commons License 2018.10.12 0 0 19098

A szlovák egyházi anyakönyvekhez van mérföldköves felsorolás, de sajnos csak a szlovák nevekkel és a szlovák adminisztrációs elrendezés szerint:

https://www.familysearch.org/search/collection/1554443

(Lent, a "Browse through NNN images" jelölésű linkre kell kattintani.)

 

A RadixHub-on volt az 1913-as helységnévtárhoz mai nevekkel ellátott megyénkénti táblázat. Szerencsére az "Időmasina" (Wayback Machine, vagyis archive.org) elmentette: https://web.archive.org/web/20160327224230/http://www.radixhub.com/radixhub/gazetteers/1913/

 

Ezenkívül Nógrád megyének van saját részletes helységnévtára:

http://digitalisleveltar.nogradarchiv.hu/NMLFiler/login?field._UserID=ANONYMOUS&field._UserPWD=anonymous

 

A ma Szlovákiához tartozó helységek is benne vannak, minden hivatalos nevükkel. Egy hibája, hogy az elcsatolt helységeknél a legújabb országot mindig Csehszlovákiának írja, mivel a helységnévtár eredeti forrása Csehszlovákia felbomlása előtt írodott.

Előzmény: freyya (19095)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.12 0 0 19097
Előzmény: Törölt nick (19096)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.12 0 0 19096
Előzmény: freyya (19095)
freyya Creative Commons License 2018.10.11 0 0 19095

Megtaláltam, de ott csak a polgári anyakönyvek vannak. Az egyháziak nincsenek sehol így térkép szerint rendezve? A Felvidéken szeretném végignézni a Balassagyarmathoz közeli járásokhoz tartozó falvakat, de sehol nem találok egy olyan részletes térképet, ahol a települések szlovákul (vagy legalább szlovákul is) ott vannak. Ehhez képest a FS a full magyar falvakat is szlovák néven tette fel. 

Előzmény: freyya (19094)
freyya Creative Commons License 2018.10.11 0 0 19094

Emlékszem, még évekkel ezelőtt nézelődtem a FS oldalon, és Magyarországon megyékre és településekre volt rendezve az összes anyakönyv. Most megtalálom ezt így valahol? 

freyya Creative Commons License 2018.10.11 0 0 19093

Tudtok valahol olyan térképet, ahol a felvidéki falvak szlovák elnevezéssel is szerepelnek? Esküszöm, nem értem a google-t. A görögországi településeket még latin betűvel sem írták ki, csak a görög ábécével, Szlovákiában meg következetesen magyarul van minden. 

freyya Creative Commons License 2018.10.11 0 0 19092

Végignéztem, sehol semmi. Találtam a környéken Nozdrovitzki Antalt, aki megfelelő időben született ahhoz, hogy ő legyen az apa, róla még azt írják, hogy "nemesi uraság gazdája". Lehet, hogy felcsinált valami cselédlányt, az megszülte a gyereket, azaz a születésin még valami számomra ismeretlen anya szerepel apa nélkül, aztán esetleg annak a halála miatt, vagy talán mert az ő felesége, ez a Czeleng Erzsébet meddő lehetett, magukhoz vették, és felnevelték? Kár, hogy a házasságok nincsenek indexálva, előbbre lennék. Sejtésem sincs, hol keressem. 

Tényleg, örökbefogadásnál hogy működik az anyakönyvi kivonat? Örökbefogadottak sokszor évekig keresik az eredeti szüleiket. Na de ha a születési anyakönyvben ott áll fekete-fehéren, akkor mit kell azon keresni? Vagy ilyenkor azt is utólag átírják?

Előzmény: Henri Wintermans (19090)
b_lajos Creative Commons License 2018.10.11 0 0 19091

Próbáltad már beazonosítani a osztrák katonai almanach alapján, hogy Pesten milyen hadtestek voltak?
https://library.hungaricana.hu/hu/collection/austrian_state_archives_MilitarAlmanachSchematismus/

 

Ha tüzér volt, akkor az Artillerie csapatok közt keresném először.

Pl.  (5.) Böhmisches Feld-Artillerie-Regiment.  Stab: Pesth in Ungarn.

 

így kerestem: https://www.familysearch.org/search/catalog/results?count=20&query=%2Bkeywords%3A%C3%96sterreich%20%2Bkeywords%3AArmee%20%2Bkeywords%3AArtillerie&offset=100

Biztos nem kevés adatot kell átnézni, de én is így akadtam nyomára egy katona ősömnek

Előzmény: Elar (19080)
Henri Wintermans Creative Commons License 2018.10.11 0 0 19090

N*zdr*v* próbáld, azzal többre mész. ;)

Előzmény: freyya (19089)
freyya Creative Commons License 2018.10.10 0 0 19089

Hát ha egyben kidobja nekem az összes létező N betűvel kezdődő családnevet, azzal nem hiszem, hogy előbbre lennék. :)

Előzmény: Elar (19087)
freyya Creative Commons License 2018.10.10 0 0 19088

Mária.

Kis Kérnek nincsen saját anyakönyve, meg Szécsénykovácsinak sincs. Néztem varbóit, ipolynyékit, ipolyszécsénykeit, még szécsényit, meg a végén balassagyarmatit is, hátha ide bejöttek keresztelni. Amit a környéken találtam anyakönyvet, azt mind átnéztem. 

Előzmény: Elar (19086)
Elar Creative Commons License 2018.10.10 0 0 19087

N*   próbáltad?

Előzmény: freyya (19085)
Elar Creative Commons License 2018.10.10 0 0 19086

Tehát átlapoztad Kiskér születésijét és nincs meg a dédmama?  Akinek mi is volt a keresztneve?

Előzmény: freyya (19084)
freyya Creative Commons License 2018.10.10 0 0 19085

Sosem fogom megérteni az FS keresőjét. Ha például rákeresek az indexált adatoknál a Nozdroviczki névre, simán mutatja a találatok között a Donsiewicz és a Hodanovicz neveket, de még véletlenül sem a Noszdroviczki, Nozdroviczky, Nazdroviczki, Nazdravicki stb. verziókat, amik simán lehetnek ugyanannak a névnek a különböző írásmódjai, elírásai. Pedig külön-külön mindegyikre van találat. Arról nem beszélve, amikor egy csomó totál más után az x-edik oldalon hozza megint az eredetileg keresett nevet. Pontosíthatnák a keresőt, legalább lenne olyan opció, hogy csak a pontos találatokat dobja ki, vagy ahol legfeljebb 1-2 betű eltérés van!

freyya Creative Commons License 2018.10.10 0 0 19084

Nem, ez itt van a felvidéken, a nagykürtösi járásban. Volt Kiskér, meg Nagykér, aztán most már összevonták, és Ipolykér. 

Előzmény: Elar (19083)
Elar Creative Commons License 2018.10.10 0 0 19083

Kis kér -  ez a szerbiai KISKÉR ?

Előzmény: freyya (19082)
freyya Creative Commons License 2018.10.10 0 0 19082

Katonai lajstromokat hol találok? Van egy dédanyám (Nozdroviczki, házassági anyakönyv szerint Kis Kér, a gyerekei születési anyakönyvében Szécsénykovácsi van megjelölve származási helyeként), akinek sehol nem találom a születési anyakönyvi kivonatát. Szülők Nozdroviczki Antal és Czeleng Erzsébet. Lehet, hogy ő is valami katonai anyakönyvben lesz? Néztem már a környéken az összes falut, összes felekezetet, de sehol semmi. Kerestem a szülők házasságát is, meg születési anyakönyvekben ugyanettől a szülőpárostól származó gyerekeket, de sehol semmi. Valahol 1865 körül kellene lennie, de 1850-75 között mindent átnéztem. Az 1888-as házasságnál 23 évesnek írják. 

Henri Wintermans Creative Commons License 2018.10.10 0 0 19081

Segítségednek köszönhetően rögtön meg is találtam a halálesetet, és bizony jól sejtettem, hogy hol kell keresni: az illető 1896. január 19-én halt meg 40 évesen, "szervi szívbaj" következtében.

Előzmény: Prelleg (19078)
Elar Creative Commons License 2018.10.10 0 0 19080

Sajnos nem tudom a pontos csapattestet, csak annyit, hogy katona volt. Illetve egy úriembernél megtaláltam a családfáján és oda beírta, hogy tüzértiszt - de nem tudom honnan van ez az adata

Josephus Schaffarz az illető. Megvan a születésije (Dubicko 1794.05.23) illetve a halottija (Lipótváros, 1853.06.23).

Eddig két gyereket találtam hozzá Ferdinandus (ükapám 1837.04.05 - ez a dátum a házasságijába volt utólag beírva, Pesthinum születési hellyel)  illetve Catharina (talán 1834 szintén Pesthinum)

Azért lenne jó megtalálni, hogy hova lettek anyakönyvezve, mert akkor az esetleg többi gyerekre is ráakadnék.

 

Az FS-en megnéztem pár katonai anyakönyvet de azokban nem voltak. (Illetve végignéztem -elvileg- az összes polgárit)

 

Előzmény: Prelleg (19078)
Henri Wintermans Creative Commons License 2018.10.10 0 0 19079

Prelleg, hálásan köszönöm a segítséget!

 

Jó ideje nyúzom már a FamilySearchöt és más forrásokat, csinálom a saját (magyar) és a feleségem (kanadai, amerikai, ír, stb.) családfáját, de erre az életben nem jöttem volna rá. :D

Előzmény: Prelleg (19078)
Prelleg Creative Commons License 2018.10.09 0 0 19078

Henri Wintermanshttps://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:33SQ-GTM4-9HB?i=243&cc=1452460&cat=779189

Elar: A katonaállítási lajstromban, ha fennmaradtak a család lakhelyén, megpróbáltál már utánanézni az apának? És az is lehet, hogy a gyerekek születésekor nem a békehelyőrségében tartózkodott az ezred.

killbill1980: Én „ut pratenditur”-t tudom kiolvasni belőle, valamint az NB.-t (talán nota bene) és a ’nunc’-ot.

bubbliekislany: Leginkább az idősebb családtagok tudnak ebben segíteni. + kutathatósági határon belül vannak a negyvenes évek árvaszéki iratai. Az egyetlen kiindulási pont, ahogy azt freyya is írta, a szülők házassági anyakönyvi bejegyzése, feltéve, hogy volt esküvő.

Kutató12 Creative Commons License 2018.10.09 0 0 19077

 

Sziasztok! Valaki le tudná fordítani, ami a név előtt szerepel?

Köszönöm!

Henri Wintermans Creative Commons License 2018.10.09 0 0 19076

Sajnos a 8396825 véget ér 1895. szeptember 29-edikével, és az 5015921 1896. november 20-án kezdődik, ezért kérdeztem. :(

 

A személy, akit keresek, szinte minden bizonnyal ezen két időpont közt hunyt el.

Előzmény: killbill1980 (19075)
killbill1980 Creative Commons License 2018.10.08 0 1 19075

FS: 8396825-Halottak 1882-1895

FS: 5015921-Halottak 1896-1898 nov.

Előzmény: Henri Wintermans (19074)
Henri Wintermans Creative Commons License 2018.10.08 0 0 19074

Korrekció: halotti anyakönyvekre gondoltam.

Előzmény: Henri Wintermans (19073)
Henri Wintermans Creative Commons License 2018.10.08 0 0 19073

Üdv! Valaki tudja, hogy hol lehet (ha lehet) kutatni Székesfehérvár Felsőváros anakönyveit 1895 október és 1896 november között? Köszi :)

killbill1980 Creative Commons License 2018.10.06 0 0 19072

Elméletileg ebben a könyvben említik a felmenőit:

Georg Müller – Izmény, eine ehemalige deutsche Gemeinde in der Tolnau.

 

de ezt nem tudtam még leellenőrizni.

Georg Müller dolgozta fel több elődjének könyvét anyakönyvekkel bizonyítva a Sváb betelepülteket az 1720-s évektől

Pár írást találtam erről de pont a keresett név /Heineck/ sajna nem sikerült.

Előzmény: vörösvári (19071)
vörösvári Creative Commons License 2018.10.06 0 0 19071

érdekes ez a Drulopp név 

Előzmény: killbill1980 (19070)
killbill1980 Creative Commons License 2018.10.06 0 0 19070

DGS 007994314_017

Majos 1726

Nos, Heineck Ferenc rokonságban volt velük, ezért is volt a keresztapa.

viszont fontosabb lenne ha valaki tudna segíteni egy adat/anyakönyv megszerzésében

 

Heineck Franz Johann

Születés: 1706. május 15. — Salz-Freiensteinau, Hessen, Németország /elméletileg/

apa :Heineck Johann Jakob

anya: Drulopp Sibilla

 

Georg Müller – Izmény, eine ehemalige deutsche Gemeinde in der Tolnau.

Elméletileg ebben a könyvben szerepel, de sehol nincs sajna már a könyv.

 

Ha valaki tudna segíteni hol lehetne ezeket az anyakönyveket beszerezni, vagy megnézné nekem az jó lenne.

Ezen család Majosra vándoroltak Németből -Kismányok anyakönyveben vannak, majd Ferenc Felsőnánára aztán Bikalra mentek az utódok.

Vagy az FS oldalán mely DGS alatt keressem, nem baj ha kulcsos még le tudom szedni, de Salz nincs még elérhetően.

 

Nagyon szépen köszönöm előre is.

 

Előzmény: milyennincs (19069)
milyennincs Creative Commons License 2018.10.06 0 0 19069

Szia, megadnád a forrást, azaz melyik év melyik település (egyház?), hogy, hogy jobban körbenézhessünk abban az anyakönyvben?

Ha az anyának volt házastársa, akkor a gyerek nem törvénytelen, mégha a tényleges apa nem is a férj, ez utóbbi a törvényes apa, ez mindig így volt, s ma is így van. (b_lajos úgy értelmezi, hogy mindkét szülőnek van házastársa.)

Előzmény: killbill1980 (19063)
Elar Creative Commons License 2018.10.05 0 0 19068

Én az ükapámnál vagyok elakadva, hogy hol anyakönyvezték őt meg a testvéreit.

Igazából már nincs jelentősége, mert gyakorlatilag minden adat megvan, csak hát a kutatási szenvedély nem hagy nyugodni, h nem találom :)

Elvileg vmelyik budapesti egységnél születtek a gyerekek, a katonai (és polgári) könyvekben mégsem találom. Pedig még elvileg a pontos dátumom is megvan

Előzmény: Prelleg (19018)
freyya Creative Commons License 2018.10.05 0 0 19067

Dél-Tirolban eszembe jutott a topik. Jártam egy temetőben, ahol amellett, hogy meseszép fémből készült fejfák voltak, minden egyes halottnál ott állt rajta a teljes születési és halálozási dátum, nőknél a születési név is, valamint egy fénykép. Kész kánaán családfakutatóknak. :)

killbill1980 Creative Commons License 2018.10.05 0 0 19066

Nagyon szépen köszönöm.

b_lajos Creative Commons License 2018.10.05 0 0 19065

= kíván

Előzmény: b_lajos (19064)
b_lajos Creative Commons License 2018.10.05 0 0 19064

Nem biztos, hogy ezt is jelenti, a saját kutatásom alatti tapasztalatból próbálom olvasni/fordítani szótár segítségével
Én a gyereknél és az apa rovatban ut praetensitur -t olvasok a praetensio követelést jelent. Előtte sztem 90%, hogy spurius, azaz (törvénytelen, fattyú) A B. nem tudom, mit rövidít.

Az apa oszlopa számomra rejtély, jobb latinul olvasót kínál

ut praetensitur juvenis (fiatalember)/jusenis? professione sutor in Germania ..... existentis ... Petrus Dietrich

az ut lehet utcrinus rövidítése, egyazon anyától, de más apától való férfitestvér

Sajnálom, az én tudásom ennyire elég csak...

Előzmény: killbill1980 (19063)
killbill1980 Creative Commons License 2018.10.05 0 0 19063

Köszönöm szépen.

kicsit javítottam és kiemeltem, - hátha.

Előzmény: b_lajos (19062)
b_lajos Creative Commons License 2018.10.05 0 0 19062

Elég rossz a kép minősége.

Az én értelmezésem az, hogy a gyermek törvénytelen, mindkét szülőnek van házastársa.

A gyermek Johann Franciscus (fattyú)

Azt viszont nem tudtam kivenni, hogy a valós apa a Petrus Dietrich (kiváló cipész németországban) vagy vki más

A feleség  Anna Sybilla (ő  Johann Kuneffel? felesége, akivel Németországban házasodott)

A keresztszülő (Patrini oszlop): Johann Franciscus Heineke 

Előzmény: killbill1980 (19061)
killbill1980 Creative Commons License 2018.10.03 0 0 19061

valamit elszúrtam :)

Előzmény: killbill1980 (19060)
killbill1980 Creative Commons License 2018.10.03 0 0 19060

Bocsánat elfelejtettem kiemelni

Ferenc felsége Mária

anyja Sibilla

 

 

Előzmény: killbill1980 (19059)
killbill1980 Creative Commons License 2018.10.03 0 0 19059

Üdv, megint kellene egy kis segítség.

Az alábbi születési bejegyzés pontosan mit jelent?

Előre is köszönöm

 

b_lajos Creative Commons License 2018.10.03 0 0 19058

Az ancestry.com-ra van valakinek itt a fórumon hozzáférése, aki egy rekordot kellene megnézne/letöltene Marosvásárhelyről? Nagy segítség lenne a további kutatásomban

milyennincs Creative Commons License 2018.10.02 0 0 19057
Előzmény: milyennincs (19056)
milyennincs Creative Commons License 2018.10.02 0 0 19056

Szia. A tulsó oldalon, egy május 24-i bejegyzésnél is hasonló szerepel. Ott tisztán olvasható, hogy "Szék". 

 

A Vályiban ez áll róla (3 Széket nevez meg, ez van Heves vm-ben)

"SZÉK. Magyar falu Heves Várm. földes Urai B. Orczy, és Széky Uraságok, lakosai katolikusok, fekszik nagy kopasz hegyek között mély vőlgyben, Sz. Erzsébethez é. 1 és 1/4 mértföldnyire. Nevezetes kősziklából eredő forrás van határjában, melly tavaszszal, és őszszel úgy megfejéríti a’ sarat, és gyepet, mintha lisztel meghintetnék; érezhető sós vóltáért a’ marhák is nagyon szeretik, a’ vad galambok is őszszel, és tavaszszal ezerenként hevernek körűlötte; kőbányája még nevezetesebb, mert zőld, veres, és sárga szinű olly nagy köveket lehet belőle hasogatni, mint egy asztal, ’s úgy tetszik, mintha az említett színű pántlikák szövettek vólna beléjek. Tábla-köveiben 343tapasztalhatóképpen lehet látni a’ számtalan apró tengeri tsigáknak házaikat. Az Erdő-Kövesdi Kastélynak belső Udvarkáját, és a’ Csepegő alatt lévő környéket illyen kövekkel rakatta-ki B. Orczy Uraság; határja jól termő."

Előzmény: lal.0314 (19051)
b_lajos Creative Commons License 2018.10.01 0 0 19055

Nagyiván halotti anyakönyveiben nem kerested a vőlegényt? Ott is feltüntették általában, ha nem ott született!

Előzmény: lal.0314 (19051)
JPmiaou Creative Commons License 2018.09.30 0 0 19054

Elég tisztán Zér van odaírva -- lásd az "er"-eket az Emericusban és Veronicában -- ami talán valamilyen Szer vagy Szér régies írásváltozata lehet. Persze nem találok Hevesben semmiféle Szer-t... (Pusztaszer túl messze van Nagyivántól, hogy arról lehessen szó.)

Előzmény: lal.0314 (19051)
vadász2 Creative Commons License 2018.09.29 0 0 19053
Előzmény: vadász2 (19052)
vadász2 Creative Commons License 2018.09.29 0 0 19052

Itt ír Nagyivánban egy Zám-pusztát.

Kb annyira valószínű olvasat mint Zár...

Előzmény: lal.0314 (19051)
lal.0314 Creative Commons License 2018.09.29 0 0 19051

Szép hétvégét mindenkinek!

 

A képen megjelölt település nevét jól tippelem a felvidéki Zár-nak vagy valami más lehet? Már próbáltam minden variációját a szónak, de Zár-on kívül semmi nem jön ki. Ha esetleg valakinek van valami tippje, ne tartsa magába ! :) Köszönöm szépen!

 

http://indafoto.hu/laleeka/image/26055784-dd9a81c2

Prelleg Creative Commons License 2018.09.27 0 0 19050
Előzmény: b_lajos (19049)
b_lajos Creative Commons License 2018.09.27 0 0 19049

Köszönöm azért ezt is, megpróbálom az osztrák hadtörténeti levéltárat, hátha ott több infó van. Kolozsvár új a történetben :) melyik sorban olvastad? Mert még úgy se találom, hogy tudom mit keressek!

Előzmény: Prelleg (19048)
Prelleg Creative Commons License 2018.09.27 0 0 19048

Sajnos a második karton szövegéből csak egy-két szót tudok kiolvasni. A foglalkozása Riemer, azaz szíjgyártó. Gemeiner (az első kartonon) a rangja, közlegény. A ’Zugewachsen’-nek van növekmény jelentése is. A második kartonon újdonságként látom Kolozsvár (Klausenburg) nevét.

Előzmény: b_lajos (19044)
freyya Creative Commons License 2018.09.27 0 0 19047

Nagymamád szüleinek a házassági anyakönyvi bejegyzését keresd meg!

Előzmény: bubbliekislany (19046)
bubbliekislany Creative Commons License 2018.09.27 0 0 19046

Tisztelt közösség!

 

Ugyan a családfakutatást már másfél éve csinálom, de zsákutcába jutottam.
Nagypapám a mostanra már Szlovákia részévé lett Félen született, amely több problémát is felvet.

Először is az év 1941, amely kutathatatlan, másrészt az édesanyjának csak a nevét tudom, a születési idejéről semmit.
Arra gondoltam, hogy kikérem a születési anyakönyvi kivonatát, bár azon nincsen feltüntetve az édesanya születési ideje és helye, így ez zsákutcának bizonyul.
A segítségüket szeretném kérni, hogy ebben az esetben hol és hogyan tudnék keresni, kutatni?
A másik a nagymamám, akinek szintén csak az édesanyja nevét tudom, de mást nem, viszont árvaházba adták még annak idején a 40-es évek derekán. Ilyen esetben hogyan tudnék hozzáfogni?

 

Válaszukat előre is köszönöm!

Gattamelata58 Creative Commons License 2018.09.27 0 0 19045

Kedves Imre!

 

Mi történt?

 

Előzmény: Imre549 (18991)
b_lajos Creative Commons License 2018.09.27 0 0 19044

Sikerült megtalálnom a 2. huszárezredből is a Grundbuch-t (link)!

Ebből nekem az tűnik ki, hogy 1843-ban lépett be a huszárezredbe. 26 évesen nem fura kissé? 

Amúgy a foglalkozása nem lehet, hogy Zimmerman, azaz ács?

Rá tudnál nézni erre is, hogy mit tudsz kiolvasni?

 

2. huszárezred

Előzmény: Prelleg (19042)
b_lajos Creative Commons License 2018.09.26 0 0 19043

Köszönöm az értelmezést.

Átküldtem egy a németet anyanyelvi szinten beszélő ismerősnek, kíváncsi leszek, hogy ő mit hámoz ki belőle.

Amúgy az utolsó sorban nem auflassen/auslassen lenne. Kilépés? A kép link (nem tudtam telefonról jobban), a többi kép alapján gondolom.

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-C9TR-VSJ4-W 

 

A meglévőt a Google-lal így fordítottam:

Állapot (családi) : házas két fajta (elvileg vegyes házasság: ev. és rom.kat)

Foglakozás:???

Zugewachsen??? Nyurgát ír a szótár

1843. Január 12-n József főherceg 2. sz. huszárezrednél

Méltányosságból 6 év után 5 (pénznem?) önként (leszerelés)

Gemein áthelyezés 1843. március 6.-t kivéve a hozzájárulást Grosznek Sophie-val házzasság (ez érdekes, mert volt gyerekük, 1843.03.17-n leányuk született!

Utolsó sor: vmi történt 1850. október 31-n

Előzmény: Prelleg (19042)
Prelleg Creative Commons License 2018.09.26 0 0 19042

Ezt tudtam kibogozni a szövegből, remélem másnak még lesz ötlete a kérdéses részekhez.

Dőlt betűvel írtam azokat a szavakat, amelyeknél bizonytalan voltam az átírás helyességben, illetve az utolsó mondatot kihagytam, mert számomra nem volt kiolvasható.

Stand: Verheurathet 2 Art.

Profession: ?iemers-nek olvasom.

Zugewachsen:

am 12 Jänner 1843 bei dem E. H. Joseph Huß. Rgt. Nro. 2.

als Gemeiner auf 6 Jahre a 5 flr Werbgeld freiwillige

Charge: Gemein Veranderung: transferirt Im Jahre: 1843 am: 6

Beschreibung: März auser hat vor der Assentirung die Sophie Grosznek geheurathet

Előzmény: b_lajos (19037)
o.milan Creative Commons License 2018.09.26 0 0 19041

Esetleg nem lehet, hogy valamelyik tanú neve volt Barna? Nekem volt egyszer egy ilyen esetem, ahol bizonyítottan a pap elírta az anya nevét, és a gyerek keresztanyjának a vezetéknevével jegyezte be.

Előzmény: lal.0314 (19040)
lal.0314 Creative Commons License 2018.09.26 0 0 19040

Köszönöm szépen a válaszokat! A nagyúti pusztát meg is találtam Kál anyakönyvei között ám ez további problémákat szült. (miért is ne :D) Ugye a belinkelt házassági anyakönyvben látszik, hogy Kohári János apja Kohári Márton, anyja Barna Mária, 1824-ben született nagyúti pusztán. Na most ez mind szép és jó, de a nagyúti anyakönyveket átnézve két Kohári Márton apát is találtam, de egyiknek sem Barna Mária a felesége. Az egyik ilyen párosnak (Kohári Márton - Kovács Mária) volt is egy János fia aki 1821-ben született, ami nem mellesleg Kohári János halotti anyakönyvéből (34 éves) visszaszámolva stimmel is. Adott tehát a kérdés, hogy elírhatták-e a menyasszony nevét a házassági anyakönyvben (mindkettő Mária), vagy valahol máshol kell keresgélnem? A FS kereső semmit sem dobott ki pl. Barna Máriával, ezért gondoltam az elírásra. Érdekes egy família ez a Kohári. Amíg idáig jutottam is kb. minden családtag máshol született, mondjuk ez nyilván a foglalkozásukból (juhászok) adódik.

Előzmény: JPmiaou (19035)
Bálint Ferenc Creative Commons License 2018.09.26 0 0 19039

Köszönöm, írok Temesvárra, aztán meglátjuk!

Előzmény: Prelleg (19007)
Bálint Ferenc Creative Commons License 2018.09.26 0 0 19038

Köszönöm, sajnos egyiknél sincs meg az amit én keresek, de ezt a tippet mindenképpen köszönöm, hosszabb távon úgy érzem még hasznos lesz :)

Előzmény: b_lajos (19004)
b_lajos Creative Commons License 2018.09.26 0 0 19037

Sikerült megtalálni a Grundbuchblätterben az ősömet, igaz nem a 2. huszárezredben, hanem az Erdélyi kiszolgáló és felújítási osztályban (Beschäl- und Remontierungsdepartmeent Siebenbürgen), aminek Désen volt a központja. Ugyanis ott élt. Sajnos németül van, számomra egy része olvashatatlan. Biztos, hogy ő a keresett rokon, mert utalás van a feleségére, akinek a neve egyezik a kersett ősüm feleségével.

Annyi ki tudtam olvasni, hogy brassói származású, 1826-ban született és evangélikus. 1843-ban lett áthelyezve ehhez osztályhoz (it írnak a feleségéről). Az evangélikus vallás kissé elszomorít a kutathatóság miatt. A brassói levéltárban nincs 1837 előttről anyag. Ami van, azt online átnéztem, nincs találat.
Valaki le tudná fordítani a képen látható szövegeket?

 

 

Knautz

 

Előzmény: Prelleg (19011)
JPmiaou Creative Commons License 2018.09.25 0 0 19036

Helyesbítek: 3. posthuma, mert nőnemű.

Előzmény: JPmiaou (19035)
JPmiaou Creative Commons License 2018.09.25 0 0 19035

1. Vékon?

2. Valamilyen puszta, vagyis kéne az anyakönyvezés helye, hogy megnézhessük, oda milyen nevű külterületi lakott helyek tartoztak.

3. Posthumus. (Tehát az apa halála után született a gyerek.)

Előzmény: lal.0314 (19034)
lal.0314 Creative Commons License 2018.09.25 0 0 19034

Jó estét mindenkinek! Szükségem lenne egy kis olvasási segítségre. Az 1. képen az anya vezetéknevét nem sikerül megfejtenem, a másodikon a vőlegény születésének helye talány számomra (Nagyút településre tippelek), a 3. képen pedig nem tudom kiolvasni a latin szót a megkeresztelt gyerek neve alatt. Segítségetek előre is köszönöm!

 

1.

2.

3.

o.milan Creative Commons License 2018.09.25 0 0 19033

Én is inkább azt gondolom, hogy ő lehet az én emberem, de mégis jó lenne egy bizonyíték, ami alátámasztja.

Előzmény: almirena (19032)
almirena Creative Commons License 2018.09.24 0 0 19032

Ádámra voksolnék, az életkorokat nagyon elírhatták abban az időben.

Előzmény: o.milan (19031)
o.milan Creative Commons License 2018.09.24 0 0 19031

Sziasztok! Adott egy 1784-es házasság, aminek a résztvevőit nem tudom azonosítani. Osvard József (22) és Márton Anna (19) kötöttek házasságot, ugyanazon a napon, ugyanott pedig Osvard Pál (19) és Garai Ilona (18) is ugyanígy tettek. Mindkettő párnak ugyanaz a két ember volt a tanúja. Az én egyenesági ősöm József, ilyen néven két fő született a faluban, az egyikőjük 1754-ben (házasságkötés idején ~30 éves), a másik személy pedig 1759-ben (a házasságkötés idején ~26 éves). 

A két fiú édesapja Ádám illetve Ferenc. Ádám fia született 1754-ben, ugyanúgy született egy Pál nevű fia is, aki a házasságkötésnél 19 évesnek volt feltüntetve, és annyi is volt valójában. 

Ferenc fia 1759-ben született. Az összes testvért megnéztem, akik megérték a felnőttkort, egyet kivéve, akit nem találtam meg. Sajnos nem jutottam sokra, ugyanis csak tanúk voltak feltüntetve a házasságoknál.

 

Ádám mellett szól, hogy volt egy Pál nevű fia, aki Józsefnek volt testvére, és egy napon esküdtek, azonos tanúkkal.

Ferenc mellett szól, hogy az ő fia közelebb áll ahhoz a korhoz, ami az anyakönyvben szerepel.
A környéken nem született más ilyen névvel ebben a korban. 
Valakinek van esetleg ötlete? Nagyon szépen köszönöm előre is!

JPmiaou Creative Commons License 2018.09.24 0 0 19030

Dvorzsák szerint (Báta-)Apátin (https://kt.lib.pte.hu/cgi-bin/kt.cgi?konyvtar/kt03110501/0_0_1_pg_92.html).

 

Az FS-en az összes apáti-i anyakönyv böngészhető (https://www.familysearch.org/search/catalog/124604?availability=Family%20History%20Library); ha jól látom, Ófalut a külön vezetett "Möcsény (Zsibrik)"-i könyvben kell keresni.

Előzmény: God:Boy (19029)
God:Boy Creative Commons License 2018.09.23 0 0 19029

A mostani Baranya megyei Ófalú 1883-as evangélikus anyakönyveit hol találhatom meg?

freyya Creative Commons License 2018.09.21 0 0 19028

Megpróbálom összeszedni a két házaspár gyerekeit, aztán reménykedem, hogy valahol találok valami utalást arra, melyik Pityu kinek a borja. Öröm az ürömben, hogy ez a rész, úgy tűnik, teljességgel indexálva van már a FS-n. Az eggyel későbbi generációban is nagyjából 3 perc volt megtalálni az összes testvért. 

Előzmény: JPmiaou (19027)
JPmiaou Creative Commons License 2018.09.21 0 0 19027

Valahonnan máshonnan tudtam, hogy testvérek, de már nem emlékszem, hogy gyászjelentésből vagy miből. (A világért nem találom a jegyzeteimet az esetről. Valahol biztos, hogy megvannak, ráadásul ezen a gépen...)

 

Azt hiszem, annyi általánosítható az egészből, hogy hogyha az egyenes ág leáll, az oldalágakkal kell próbálkozni.

Előzmény: freyya (19026)
freyya Creative Commons License 2018.09.21 0 0 19026

De honnan tudod, kik a testvérek, amíg nem tudod a szülők nevét? 

Előzmény: JPmiaou (19023)
freyya Creative Commons License 2018.09.21 0 0 19025

Az a legviccesebb, hogy a házassági anyakönyvben egyetlen oldalon van a két Stephanus házassági bejegyzése. Ott egyértelmű a különbség, mert ott van a feleség neve, de szülők a másiknál sincsenek, ráadául ott még életkort sem adtak meg, hogy legalább össze tudnám hasonlítani a kettőt, és az alapján belőném melyik születhetett két évvel korábban/később. 

Előzmény: o.milan (19022)
jatke Creative Commons License 2018.09.21 0 0 19024

Sziasztok!

 

Katonaállítási lajstromokban találtam rá ükapám és testvére sorozási bejegyzésére. A német nyelvű megjegyzés rovatot azonban nem tudom elolvasni. Mindkét fiú Pusztasülyön született, a sorozáskor ott lakott, de a megjegyzés rovatban olvashatatlan német szövegbe ágyazva Tiszabeő település neve olvasható. 

 

1837-es születésű, sülyi lakos Papp András 1858-as sorozása Szolnok körzetből és az olvashatatlan részlet nagyítva:

   

 

Az 1840-es születésű Papp Mihály 1861-es sorozása Szolnok körzet:

 

Papp Mihály neve át van húzva. Ez azt jelenti hogy nem vitték el katonának? Vajon azért mert a tesót már igen és hogy maradjon férfi örökös? Pedig volt másik fiú utód is a családban.

 

Meg lehet azt tudni valahol, hogy hova vitték őket katonának?  Ezred, szolgálati hely stb.

 

Segítséget előre is köszi!

 

Jatke

JPmiaou Creative Commons License 2018.09.21 0 0 19023

Nekem is volt hasonló esetem. Végül a testvéreken keresztül sikerült elég biztosra beazonosítani az "enyémet": az egyiknek a testvére házasságánál beírták a szülőket. Mondjuk szerencsém volt, hogy a testvérnek nem volt druszája a másik családban...

Előzmény: freyya (19021)
o.milan Creative Commons License 2018.09.21 0 0 19022

A halálozási anyakönyvek ebben az időtájban az én tapasztalataim szerint úgy íródtak, hogy az elhalálozott személy édesapját feltüntették, és az elhalálozott gyermek keresztnevét, ha még nem házasodott meg. Házasodása után pedig a házastárs nevét tüntették fel, a szülőkét már nem. Az első lépés szerintem mindenképpen lehet az, hogy megnézed, nem halt-e meg valamelyikőjük csecsemő- vagy gyermekkorban, mert ha igen, akkor azt már ki is tudod zárni, és megvan, akit keresel. Viszont ha mindketten megházasodtak, akkor már jó kérdés.

Előzmény: freyya (19021)
freyya Creative Commons License 2018.09.21 0 0 19021

Egész szépen sikerült visszamennem egy olyan ággal, amiben nem is reménykedtem. Most viszont elakadtam. Adott egy házassági anyakönyvi bejegyzés 1791-ből, ami szerint a vőlegény 21 éves. Sajnos a jegyesek neve mellett csak a két tanú van feltüntetve, szülők sehol. Próbálom visszakeresni a vőlegény születési idejét, meg persze a szüleit. A bibi az, hogy két év eltéréssel (1769, 1771) két különböző Stephanus Ember is született ugyanabban az apró falucskában, különböző szülőktől természetesen. Ha a hónapokat nézem, akkor ha 1769-ben született, akkor a házasság idején valóban 21 múlt, ha 1771-ben, akkor meg elmúlt húsz, és már a 21. évében volt. Kérdés, hogy akkoriban merrefelé kerekítettek? Vagy ettől kezdve soha nem lehetek biztos abban, hogy melyik az én ágam? Ebben az időszakban a halálozásikban benne van a szülők neve? Persze az is csak akkor vezet eredményre, ha mellette a házastárs neve is ott van, mert egyelőre az az egyetlen tuti adat.  

b_lajos Creative Commons License 2018.09.20 0 0 19020

A katona született gyermekét keresztelték meg és az lett bejegyezve a katonai anyakönyvbe.

Előzmény: freyya (19019)
freyya Creative Commons License 2018.09.19 0 0 19019

De amikor megszületik, honnan tudják előre, hogy katona lesz?

Előzmény: Prelleg (19018)
Prelleg Creative Commons License 2018.09.19 0 0 19018

Biztosan neki van igazuk. Nekem még nem sikerült rájönnöm, hogy mikor jegyezték be a születési és házassági anyakönyvekbe az eseményeket. Olyan esettel is találkoztam, amikor a halálesetet, sőt születést is, csak a katonai anyakönyvbe jegyeztek fel, a városi egyházi anyakönyvbe nem.

Előzmény: b_lajos (19017)
b_lajos Creative Commons License 2018.09.19 0 0 19017

Átnézve az anyakönyveket, tévedtem. Más településeken végzett anyakönyvezés, ami a katonákat érintette ide is fel lett vezetve. Lehet az ezred bizonyos osztályai lettek felvezetve. ( A huszárezredek négy osztályból, az osztályok két-két századból álltak.)

A latin fordítók csoportban elsőre "áthelyezés"-re tippeltek.

Ami lehet valós, mert az első kép 1843-ból, a másik kettő 1845 (márius 6 és május 4.) tavaszán. Lehet akkor lett áthelyezve a 2. huszárezredbe.

Előzmény: b_lajos (19016)
b_lajos Creative Commons License 2018.09.19 0 0 19016

Köszönöm a segítséget!

Én is átnéztem, de nem találtam meg egyik született gyermeket sem, 1839, 1843, 1845, 1848.

Gyanítom, hogy azok kerültek bele ezekbe az anyakönyvekbe, amit a tábori/katonai lelkész végzett. A "rendes" egyházi úton történt esketés/keresztelés meg nem.

Megpróbálom a latin csoportban az értelmezést!

Előzmény: Prelleg (19014)
Prelleg Creative Commons License 2018.09.18 0 0 19015

Csíkvári Antal: Vármegyei Szociográfiák IX-X. Ung és Ungvár vármegye

http://mandadb.hu/common/file-servlet/document/208635/default/doc_url/UngsUngvrmegye.pdf

Csíkvári Antal: Vármegyei Szociográfiák V. Borsod vármegye

http://mandadb.hu/common/file-servlet/document/105104/default/doc_url/Borsod_Vrmegye.pdf

Kissé lassan töltődnek be, de mind a két könyv tartalmaz személyi adattárt sok névvel.

A kismartoni (Eisenstadt), nagymartoni (Mattersburg) és trieszti izraelita temetők adatbázisa: http://www.ojm.at/blog/friedhoefe/

Prelleg Creative Commons License 2018.09.18 0 0 19014

Elvileg igen, de nem tudom, hogy mitől függ, beírják a katonai anyakönyvekbe a keresztelést és a házasságkötést, vagy sem. (Én nem látom benne őket.) Nem a Hadtörténeti Levéltárban őrzik a törzskönyvi lapokat (Grundbuchblätter), ezért nem nézték át azokat. A latin szöveget (ad departamentum translatus) megpróbálhatod lefordítani ITT, bár családfakutatással kapcsolatos latin fordításban ritkán szoktak segíteni.

http://real.mtak.hu/8028/1/R%C3%A9fi%20A.%20A%20geneal%C3%B3giai%20kutat%C3%A1s%20lehet%C5%91s%C3%A9gei%20a%20b%C3%A9csi%20Kriegsarchivban.pdf

Előzmény: b_lajos (19013)
b_lajos Creative Commons License 2018.09.18 0 0 19013

A familysearch-n fent vannak a 2. sz. huszárezredhez tartozó születési/halotti/esketési anyakönyvek. Ebben elvileg szerepelhetnek a korábbi bejegyzésekben szerepelt gyermekek adatai is?

Előzmény: Prelleg (19011)
b_lajos Creative Commons License 2018.09.18 0 0 19012

Köszönöm a pontosítást. A Hadtörténeti Levéltárhoz képest kész információs bánya vagy :)
Letöltöm az összest és offline böngészve átnézem. 

Előzmény: Prelleg (19011)
Prelleg Creative Commons License 2018.09.18 0 0 19011

Átnéztem az 1843-as és 1845-ös Militärschematismust, aszerint József nádor egy másik huszárezrednek is tulajdonosa volt, ez pedig a 2. számú. Ezt erdélyiekkel töltötték fel. Tehát nem a cs. és kir. 12. Nádor huszárezred a megoldás, hanem valószínűleg a cs. és kir. 2. huszárezred.

https://library.hungaricana.hu/en/view/MilitarAlmanachSchematismus_1845/?pg=343&layout=s&query=%22Joseph%20Anton%22

A főherceg (archidux) A[rchi]Ducis alakban szerepel a bejegyzésben. A ’reg.’ rövidítés lehet a királyi rövidítése is, latinul. Szerintem az „ad departamentum translatus”-nál nem az áthelyezéséről van szó, hiszen ez mind a három anyakönyvi bejegyzésben olvasható. A departamentum (ügy)osztályt jelent, tehát egy ügyosztálynál (ügyosztálynak) dolgozott. A Grundbuchblätterben meg tudod keresni az ősödet, ha van hozzá türelmed, mert index nincsen hozzá. https://www.familysearch.org/search/catalog/445543?availability=Family%20History%20Library

Előzmény: b_lajos (19010)
b_lajos Creative Commons License 2018.09.18 0 0 19010

Köszönöm a tájékoztatást! Korábban ezt a képet elküldtem a Hadtörténeti Levéltárnak, de szinte semmi érdemi tájékoztatást nem tudtak adni.

Ők - mivel erdélyi az ősöm - a 11. székely huszárezredbe sorolták, mint lovas közkatona. Viszont a József főhercegről ők nem írtak, ami pedig olvasható.

Ráadásul ők 1870 utáni időszakban keresték, az anyakönyvek pedig 40-s évekből származnak, lehet leszerelt/meghalt addigra.

Megpróbálok ezen a nyomvonalon elindulni. „ad departamentum translatus” talán áthelyeztékként értelmezhető.

 

 

Előzmény: Prelleg (19007)
o.milan Creative Commons License 2018.09.18 0 0 19009

Sziasztok! Valaki esetleg nem tudja, hogy arra van-e lehetőség, hogy FS-ről nagyobb mennyiségben töltsek le anyakönyveket egyszerre? Eddig csak a rekordok egyesével való letöltését találtam meg, ami nem annyira hízelgő. Köszönöm!

killbill1980 Creative Commons License 2018.09.18 0 0 19008

Köszönöm szépen, Én is erre gondoltam, csak nem nagyon tudtam kibogarászni mi van odaírva.

Még egyszer köszi a megerősítést.

Előzmény: Prelleg (19007)
Prelleg Creative Commons License 2018.09.17 0 1 19007

freyya: A MACSE névváltoztatások adatbázisában nincsen benne, de a ’Hungaricana’-ban vagy egy másik balassagyarmati Reucsán, aki megváltoztatta a nevét, Rendes (Reucsán) János, vasúti altiszt.

killbill1980: halvaszületett fiú (todtgebornes Söhnlein).

boger: A mondatot nem tudom lefordítani, de a possideo (birtokol) és az excensuat. rövidített szó alapján azt gondolom, hogy a ház egy része bérbe volt adva egy nemesnek (nobilis).

b_lajos: Annyi bizonyos, hogy a csapattest tulajdonosa József főherceg (Archidux) volt. A „reg. Leg. Eq.” rövidítések közül az „eq.” lovas alakulatra utal, a „reg.” pedig talán arra, hogy reguláris. Az én tippem 12. nádor huszárezred, de ez korántsem biztos. A végét én „ad departamentum translatus”-nak olvasom, de helyesen lefordítani nem tudom.

Bálint Ferenc: freyya és b_lajos hozzászólásához még annyit kiegészítésül, hogy a Macse oldalán a romániai levéltárak adatközléseiről azt írták 2017 novemberében, hogy „E-mailen: egy-két adat kérhető, de nem jellemző szolgáltatás még.”

b_lajos Creative Commons License 2018.09.17 0 0 19006

b_lajos Creative Commons License 2018.09.17 0 0 19005

Kb. egy héttel ezelőtt a katonaőst keresett és meg is lett találva a haláleset. Nekem is volt egy katonaősöm, aki a 19. században szolgált.

A gyermekei születési és halálozási anyakönyveiben a képen látható bejegyzések vannak. A képek teljes felbontásban (123.)

Az első bejegyzésben, ha jól olvasom, tímár a hadseregnél?
A második és harmadik képen már bővebb információ is olvasható. Ezek alapján vki ki tudná olvasni, hogy melyik alakulatnál szolgálhatott?
Vmilyen (Adu in) József és a végén szerintem településnév/tábornév is van.

 

b_lajos Creative Commons License 2018.09.17 0 1 19004

http://erdelygen.uw.hu/forrasok.php oldalon, ha megvan a keresett település+vallási+időszak, akkor a yaaho emailre kell írni, nekem eddig elküldtek, ha megvolt a kért anyag.

Amennyiben nincs és a keresett személy katolikus, akkor a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltárnak (anyakönyvek) is lehet írni, hátha segítenek. Itt van díj is 20 lej/óra + 1 lej/kép.

Előzmény: Bálint Ferenc (19002)
freyya Creative Commons License 2018.09.16 0 1 19003

Próba cseresznye. Erre szerintem legegyszerűbben úgy kapsz választ, ha eleve elküldöd azt az emailt. Veszítenivalód nincs. Vagy esetleg telefonon felhívod őket előtte. 

Előzmény: Bálint Ferenc (19002)
Bálint Ferenc Creative Commons License 2018.09.16 0 0 19002

Tisztelt Fórumtagok!

 

A romániai levéltárakkal kapcsolatosan érdeklődnék, hogy kinek milyen tapasztalatai vannak.

 

Egy Temes megyei levéltárban őrzött keresztelési anyakönyvből lenne szükségem egyetlen bejegyzésre (név, dátum megvan). Csak ezért nem szívesen utaznék le Temesvárra, van rá esély, hogy emailes kérés alapján elküldik a vonatkozó adatsort?

 

Köszönettel

 

BF

almirena Creative Commons License 2018.09.16 0 0 19001

szerintem erre nem lehet érdemi választ adni.

Előzmény: Matteoo007 (19000)
Matteoo007 Creative Commons License 2018.09.15 0 0 19000

Üdv.

 

A kérdésem az lenne hogy az alábbi képen. Azért nem írták ki az anya vezeték nevét mert megegyezett az apa nevével vagy azért mert nem tudták ? 

boger Creative Commons License 2018.09.12 0 0 18999

boger Creative Commons License 2018.09.12 0 0 18998

És a kép....

boger Creative Commons License 2018.09.12 0 0 18997

Sziasztok!

 

Az alábbi latin bejegyzést az 1828-as összeírás 14.(utolsó) oszlopából származik (piros kerettel jelölve). Egyik felmenőmhöz, Borbély Istvánhoz írták be megjegyzésként Nemesleányfalun. Tudnátok nekem abban segíteni, hogy mit jelenthet ez? Előre is köszönöm!

4904 Creative Commons License 2018.09.12 0 0 18996

csak annyit hogy valamikor orosházán éltem. ott ismertem egy Hartmann Imre nevű üzemmérnököt úgy 55-60 lehet most. semmi többet nem tudok róla

Előzmény: Imre549 (18983)
freyya Creative Commons License 2018.09.12 0 0 18995

Ez is sokat segít, köszi szépen! Nem tartom kizártnak, hogy ez a sok Reucsán valamikor a múltban összekapcsolódik majd. 

Előzmény: almirena (18993)
Gattamelata58 Creative Commons License 2018.09.12 0 0 18994

Kedves Imre!

 

Örömmel! Elérhetőségem: simon.zolibacsi@gmail.com. Egyébként Hartmann Imre Mária nevű lányának (Apc, 1851.05.16.-Fót, 1912.05.18.) leszármazottja vagyok.

 

Üdv!

Előzmény: Imre549 (18991)
almirena Creative Commons License 2018.09.12 0 0 18993

ezt az egyet találtam a MACSE adatbázisban sajna.

Előzmény: freyya (18989)
killbill1980 Creative Commons License 2018.09.11 0 0 18992

Üdv, egy kis olvasási segítség kellene megint.

Az utolsó két szó mit jelenthet, halva született?

Fiú/lány?

A születésnél nincs bejegyezve.

Előre is köszönöm.

Imre549 Creative Commons License 2018.09.11 0 0 18991

Kedves Gattamelata!

 

 

Ennek rendkívül örülök. Látszik milyen kicsi a világ... Hartmann Imre szépapánk egyenesága gyakorlatilag végig megvan 1-2 üres kockát leszámítva. (1 fia, József 1870.03.26-???, és 1 unokája Imre 1887.10.29-???biztosan hiányzik). Fel tudnánk venni egymással a kapcsolatot? E-mail címed nem publikus. De amennyiben úgy jobb, megadom én. Köszönöm! 

Előzmény: Gattamelata58 (18985)
freyya Creative Commons License 2018.09.11 0 0 18990

Sajna egyetlen ág van, ahol esélye van bármiféle puccos eredetének ( Nozdroviczky), de ott már az ükanyám születését sem találom sehol, nemhogy régebbi ősöket. Lehet, hogy valami otthoni kápolnában keresztelték Szécsénykovácsiban? Néztem Varbót, az összes környező falut, még Szécsényt és Balassagyarmatot is, sehol semmi. Mondjuk nekem eleve életszerűtlennek tűnik a máshol keresztelés, hogy valaki a szülés után 1-2 nappal az akkori útviszonyok mellett elcipeljen egy újszülöttet egy másik faluba. 

Előzmény: vörösvári (18988)
freyya Creative Commons License 2018.09.11 0 0 18989

Köszönöm szépen!!! Ilyeneket hol találok? 

Előzmény: almirena (18987)
vörösvári Creative Commons License 2018.09.11 0 0 18988

Attól függ milyen családról van szó. A paraszti családoknál Magyarországon az adott település anyakönyvének kezdetéig. A polgároknál, a szabad királyi városokban, a városi iratok segítségével akár a 1500-as évekig szerencsés esetben. Nemeseknél változó, de szerencsés esetben akár a 1200-as évekig is lehetséges. Arisztokrata ősöknél szerencsés esetben, akár Nagy Károly frank császárig is vissza lehet jutni. A zsidóknál, ha rabbicsaládról van szó, a középkor elejéig is vissza lehet jutni szerencsés esetben. 

Előzmény: freyya (18986)
almirena Creative Commons License 2018.09.11 0 0 18987

névváltoztatást néztél?

Felvett vezetéknév:Regős Eredeti (alias) vezetéknév:Reucsán Utóneve(k):PálVallása:ev.Lakhelye:BalassagyarmatPolgári állása:posta altisztSzületési helye:BalassagyarmatSzületési éve: 1885Kora:47Az engedélyt tartalmazó BM rendelet száma/évszáma:42163/1932A hivatalos hírlapban közhírré tétetett: Megjegyzés: uaz mint 654/1Forrás: MNL-OL 30803. mikrofilm 653. kép 3. karton

Előzmény: freyya (18986)
freyya Creative Commons License 2018.09.11 -1 0 18986

Meddig lehet a családfakutatással visszamenni az időben? Arra van esély, hogy zsidó származású ágnál megtaláljam, mikor települtek Európába a Közel-Keletről?

 

A másik, hogy olyankor hogyan lehet keresni, amikor se pontos születési időpontot nem tudtok, se a szülők neve nincsen odaírva a házassági anyakönyvben, ugyanolyan kereszt- és vezetéknevűvel meg Dunát lehetne rekeszteni az egy generációval korábbi anyakönyvben? Mi alapján döntsem el, melyik az ősöm? Egyáltalán hogy létezik, hogy az 1800-as évek elején minden évben vagy tíz Reucsán született Balassagyarmaton, ahogy nézem, még a századfordulón is szaporodtak, mint a nyulak, ma meg kb. két ilyen nevűt találtam a FB-n a környéken? Kovácsot meg Szabót pedig egyet sem látok a régi anyakönyvekben, azokkal meg most tele van a városi telefonkönyv.  Hogy tudnak vezetéknevek így lecserélődni?

Gattamelata58 Creative Commons License 2018.09.11 0 0 18985

Kedves Imre548!

 

Megoldást én sem tudok, de ugyanebbe a csomóba már egyszer én is belegabalyodtam, mivel ez a Hartmann Imre az én szépapám is... Magyarul a jelek szerint negyedágú unokatestvérek vagyunk. Többet tudsz, mint én, mert én már Örkénynél elakadtam, bár a csömöri Hartmann Mátyást még megtaláltam. Így aztán hosszú időre félretettem a dolgot, hiszen van más ősöm is elég, ráadásul ebből az ágból még a nagyanyámat sem ismertem személyesen, más rokont is csak futólag és igen régen. Két napja vettem elő a dolgot ismét, nem is túl nagy lelkesedéssel, erre megnyitva a fórumot a legfelső bejegyzés a Tied volt. Na, ez tényleg hihetetlen...

Előzmény: Imre549 (18983)
Imre549 Creative Commons License 2018.09.11 0 0 18984

Továbbá érv Márton mellett, hogy szépapám 1874.12.19-én halt meg, elviekben 52 évesen, ami egyezik az 1822.07.07-ei születéssel. (Ez lemaradt előbb.)

Imre549 Creative Commons License 2018.09.10 0 0 18983

Jó estét! (Már régen írtam...)

 

Egy kis gordiuszi-csomó:

 

Szépapám, Hartmann Imre (urasági juhász) 1850-ben házasodott Heves-megyében, egy Apc nevű településen. Születési helyének Örkény (Pest m.) volt megadva, szüleinek neve Hartmann Mátyás - Szalay Rozál, életkora 30, nőtlen. A Váci Egyházmegye online elérhető ak.-einek segítségével Örkény kb. 25-30 km-es környékét átvizsgáltam (valamelyiket többször), de Hartman nem volt, csak a z 1830-as évek után, Hartman Imre egy sem. Volt viszont "Hatmon" családnevű Imre (nem elírás, szépen kiolvasható!), aki a Dabasi plébániához tartozó Tatárszentgyörgyön (Örkénytől pár km) született 1822.07.07-én Hartmann Márton - Szalay Anna gyermekeként, akik szintén juhászok (opilio domus, néhol opilio dualis).

 

A probléma ott kezdődik, hogy valóban volt egy Hartmann Mátyás, aki 1821-ben Csömörön (Pest m.) 24 évesen "juvenis" -ként házasodik (tehát nem özvegy), 4 hónapra rá 1822-ben első (??) gyereke meg is születik. Mátyásnak 1822.04.15-1842.11.09 között a 12 gyerekből nem volt egy Imre sem. Hogy 1822 előtt tényleg nőtlen és gyerektelen volt-e, azt nem tudni, ő annak mondta magát ezek szerint. Végül ő is Apcon köt ki Galgamácsa (1824-28), Hatvan (1828-1840), Feldebrő (1840-1842) ill. újra Hatvanban (1842-1852/56??) tett kanyarok után, bár Apcon csak a 12-ből 1, a legkisebb fia él vele és házasodik ott. Majd Mátyás ugyanott 1869-ben (elméletileg) 78 évesen meghal, neje 8 évvel korábban. Az asszony (1798-1861) szül. bejegyzését meg is találtam Csömörön, az nagyjából stimmel is. Mátyás szárm. helye ismeretlen. Ők is juhászok.

 

Az 1. bekezdésben említett Hartmann Márton - Szalay Anna páros első megtalált gyermeke Pál, 1815, Bakonyoszlop (Veszprém m.). 1816-ban már Csömörön születik meg Anna, majd a következő ismert 1819-ben (1829-es bérmálkozásból ismerve korát) valahol Pest-megyében/Palotáson (Nógrád m.) István; 1822-Imre T.szentgyörgy; 1824 János Lőrinci (Nógrád, ma Heves), és 1826; 1829 - kettő még Lőrincin. Márton halálának helye-ideje ismeretlen, ez hatalmas probléma (származási hely, idő dettó). Apc-Lőrinci távolság 6-8 km, az ekkor idetartozó majorok-tanyák értelmében, viszont egyik településen, és a szomszédokban sem találtam meg halálát. 1860-ban Szalay Anna meghal, ekkor már özvegy, elvileg 80 éves, szül. helye Magyaralmás, Fejér-megye. Viszont Szalay Anna Apcon 27. sz. házban hal meg, ott ahol szépapámnak a 13-ból első 5 gyereke megszületett ugyanezen időspektrumon (+/-). Ez egy érv lehet arra, hogy az anyjával élt egy házban.

 

Ki lehet az apa? Márton, vagy Mátyás? Márton mellett érv, hogy 1822-ben született egy Imre fia, nem messze Örkénytől (hely-idő nagyjából passzol), és egy másik Imre halotti, házassági bejegyzését 20 év távlatában nem találtam meg Márton későbbi lakhelyein. Mátyás mellett érv, hogy eddig nem találtam Imre fiát egyet sem, talán ezért nem nevezett annak egyet sem, és talán valóban özvegy volt, valamint a 2 testvér 2 testvért vett el első alkalommal. (H Márton - Sz Anna; H Mátyás - Sz Rozál). Vélemény? Várom válaszaitokat!

 

Egyébként előfordult még több Hartman is, hasonlóan Csömör-Gödöllő és Fehér m. vonalról, akik Hatvan-Lőrinci-Apc tengely környékén fejezték be a vándorlást, és a változatosság kedvéért mind juhászok voltak, egymásnak oda-vissza keresztszülők is gyakran lettek. Hihetetlen...

o.milan Creative Commons License 2018.09.09 0 0 18982

Köszönöm szépen a segítséget és a fordítást!! Nem gondoltam, hogy ezt egyáltalán ki lehet betűzni. :D

Előzmény: Prelleg (18981)
Prelleg Creative Commons License 2018.09.09 0 0 18981

Én a következőt tudtam kiolvasni a katonai halotti anyakönyvből: Osvaredt Albert elhunyt 1819. szeptember elsején a magyarországi Rékason (mint szabadságolt), az Esterházy ezred 18. századának katonájaként, született a pest megyei Rékason, mestersége nincsen. Katolikus, nőtlen és 40 éves. A halálának oka vízkor. 1819. szeptember 3-án temették el a rékasi köztemetőben. Az „Megjegyzés” rovatba írtakat nem tudom megfejteni. A 32. gyalogezred volt az Esterházy gyalogezred: https://hu.wikipedia.org/wiki/32._honv%C3%A9d_gyalogezred

A temetés ideje különbözik a rékasi rk. hal. anyakönyvben írtaktól, szerintem a római katolikus anyakönyvnek van igaza. A latin nyelvtudásom meglehetősen gyenge, de én abban eltérnék 4904 fordításától, hogy szerintem itt a „difflueret” a holttest állapotára utal és azért kellett gyorsan, még aznap eltemetni.

Előzmény: o.milan (18980)
o.milan Creative Commons License 2018.09.09 0 0 18980

Igen, biztosan ő lesz az! Nagyon szépen köszönöm!! Mi lehet a halál helye?

Előzmény: Prelleg (18979)
Prelleg Creative Commons License 2018.09.09 0 0 18979

o.milan: Bár az életkor és a családi állapot nem egyezik, ez lehet a halotti bejegyzése az ezred halotti anyakönyvében:  https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9VX-BPN9?cat=662361 (Felülről a 3.) A rékasi halotti anyakönyvbe van feljegyezve?

killbill1980: Én ’Metzen’-nek olvasom, próbálj rákeresni a névre az anyakönyvben, hátha máshol olvasatóbb lesz.

b_lajos: Az első pontnál a Chir. Mag. talán a chirurgiae magister rövidítése lesz.

 

Prelleg Creative Commons License 2018.09.09 0 0 18978

Bécsi protestáns temetők (Simmering, Matzleinsdorf) adatbázisa: https://www.evang-friedhof.at/simmering/verstorbenensuche/

Pozsonyi ortodox zsidó temető temetőkönyvi adatbázisa: http://www.jewishcemetery.sk/find-a-grave/

Adler temetőadatbázisa: https://tng.adler-wien.eu/cemeteries.php

b_lajos Creative Commons License 2018.09.08 0 0 18977

Az in cap. - vagyis én annak olvasom - a végén, nem az in capillis rövidítése lenne? Hajadon?

Előzmény: JPmiaou (18976)
JPmiaou Creative Commons License 2018.09.08 0 0 18976

A többi bejegyzés fogalmazása alapján biztos, hogy a menyasszony Margit, Sükösd Mihály hozzátartozója (vsz. lánya vagy özvegye), de a rövid szavacskákkal még mindig nem boldogulok. A Michaelis utáni szócska azt hiszem, a lap teteji bejegyzésben is előfordul, de ott sem tudom értelmezni. Hasonlóan nem jutottam sehova a Sükösd utáni szavakkal, amik a lap második bejegyzésében is szerepelnek.

 

Hmm. A Michaelis utáni dolog talán a quondam "néhai" rövidítése?

Előzmény: b_lajos (18975)
b_lajos Creative Commons License 2018.09.08 0 0 18975

Köszönöm a segítséget!

Sajnos a nálam lévő kép sem biztos, hogy jobb felbontású, de kitettem a céges szerverre, linkelem.4-sor

Ill. az 1. pontban is kimásoltam, hátha az eredeti kép jobban olvasható. 5.sor. Maria Ludovica születése.

Itt a detto, gondolom az előző sorokra mutat, hogy meghalt? 

Előzmény: JPmiaou (18965)
b_lajos Creative Commons License 2018.09.08 0 0 18974

Biztos, hogy Sükösd a vezetéknév, mert a később született gyermekeknél Sükösd Margit az anya

Előzmény: vörösvári (18966)
4904 Creative Commons License 2018.09.08 0 0 18973

a szövegből nem derül ki

Előzmény: o.milan (18971)
killbill1980 Creative Commons License 2018.09.08 0 0 18972

Köszi szépen.

Nem, nem Morton, mert német származásúak

Talán Mertz, Martz lehet.

Előzmény: JPmiaou (18969)
o.milan Creative Commons License 2018.09.08 0 0 18971

Azt a mindenit! Köszönöm szépen a fordítást! Vajon hol eshetett el?

4904 Creative Commons License 2018.09.08 0 0 18970

szerintem a szöveg.

Ozvárd Albert Demjén rozália házastársa, az Eszterháty ezred önkéntes közkatonája 

36 éves , róm. katolikus .

a hatodik ezred előljáróság információja szerint

a halál hajnali két óra előtt történt , a szétszaggatott testet aznap hat órakor el temették

Előzmény: o.milan (18968)
JPmiaou Creative Commons License 2018.09.08 0 0 18969

vörösvári: Michaelis a Mihály birtokos esete latinul, tehát nem hiszem, hogy ez a vezetéknév.


killbill1980: talán Krisztina? apja azt hiszem, Philipp (Fülöp), de a családnévvel nem boldogulok. (Az angol "Morton" akar odatolakodni, de nem hiszem, hogy az.)


o.milan: Ozvárd Adalbert, Demény Rosalia házastársa, elbocsájtott? közkatona, (rövidítést nem tudom értelmezni), Eszterházy(éknál?); 36 éves, katolikus, katona; minden szentséggel ellátva, (innentől már elégge elvesztem:) adatok az ezrednek (vagy ezredről) bemutatva?; másodikán hajnal előtt hunyt el, bomlás? miatt eltemetve ugyanaznap hat órakor (de az "óra" és a "hat" között van egy szó, amit nem tudok).

o.milan Creative Commons License 2018.09.07 0 0 18968

Sziasztok! Valaki megtudja nekem mondani, mit jelent az alábbi latin nyelvű szöveg? Annyit kivettem, hogy katona volt az illető. Adalbertus Osvárdról van szó. Köszönöm szépen előre is!

killbill1980 Creative Commons License 2018.09.07 0 0 18967

Üdv megint kellene egy kis segítség, valaki megtudná mondani a menyasszony nevét?

Köszönöm előre is.

 

vörösvári Creative Commons License 2018.09.07 0 1 18966

A Sükösd nem a származási hely ? 

szerintem a Michaelis vagy Mickaelis a vezetéknév 

Előzmény: b_lajos (18963)
JPmiaou Creative Commons License 2018.09.07 0 0 18965

1. dtto (ditto = ugyanaz); per (= keresztül, által) D. (vsz. Dominus = úr) B?? C??
2. Sodalis Caementarii: kőműves (céh tagja)
3. Filia Sutoris: cipész lánya
4. ehhez nagyobb kép kéne (több szövegkörnyezet és nagyobb képfelbontás)

Előzmény: b_lajos (18964)
b_lajos Creative Commons License 2018.09.07 0 0 18964

A kép elmaradt

b_lajos Creative Commons License 2018.09.07 0 0 18963

Segítséget szeretnék kérni a csatolt képen látható bejegyzésekhez:

  1. A megjegyzés rovatot nem igazán tudom értelmezni
  2. Az elhunyt foglalkozása. Talán foralis comentarii?
  3. Az elhunyt kinek a lánya volt? A Filia után szó talán Sutoxio? Nem találtam haszonló szót latinban
  4. A menyasszonyra vonatkozó részben Margarita Mickailis .... Sükösd in cap., azaz Sükös Mihály, Margit nevű hajadon lányát. A .... helyén lévőt nem tudom kiolvasni

Köszönöm!

 

Törölt nick Creative Commons License 2018.09.07 0 0 18962

Nagyon szépen köszönöm a segítséget :-) :-)

 

Előzmény: JPmiaou (18960)
csantavéri leány Creative Commons License 2018.09.07 0 0 18961

Bajcsy/Bajcsi nemes elődeim után kutatok. Nemsmilitics betelepítési mozgalma 1747-ben indult meg. Amint a telepítési szándékot közhírré tették  Berecz János bezdáni nemes és társa Botka András, továbbá Bajcsi Antal és Mátyus Pál együttesen kezdték meg a telepítési engedély megnyerése iránti eljárást. Bajcsi Antal Tápiószelén élt és az 1740-es évek végén  először Bezdánba majd Nemesmiliticsre költözött.  Pál fiának a leszármazottja vagyok, aki Tápiószelén született 1748.1.24.  Kutatja-e valaki a Bajcsy/Bajcsi nemes családot?

 

JPmiaou Creative Commons License 2018.09.06 0 0 18960

A geniről nem tudom, de az FSről (amin nincsenek többesszámú fák, csak egy nagy fa, vagy talán inkább bozót) csak külső programmal lehet GEDCOM-ot csinálni. Fejből a Legacy, AncestryQuest, és RootsMagic a három, aminek van ingyenes változata ami erre képes.

Előzmény: Törölt nick (18959)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.06 0 0 18959

Segítséget kérnék !

Tudja valaki, hogy a www.familysearch.org  illetve a www.geni.com oldalakon található családfákat hogyan lehet Gedcom formátumban lementeni ??

God:Boy Creative Commons License 2018.09.05 0 0 18958

Lemberg környéki születést keresgélek én is. Megdobnál egy maillal?

Előzmény: 2xkiss (18950)
JPmiaou Creative Commons License 2018.09.05 0 0 18957

Köszönöm az "_eszenye" rész megerősítését. Valahogy Trencsén vármegye nem tűnik valószinűnek; én inkább Leszenyére akarok tippelni, mert az szerepel a vőlegény bátyja házasságánál, mint illetőségi hely (1937-ben), és onnan sokkal könnyebb Balassagyarmaton és Nagykürtösön kikötni. (Debrecent egyik se magyarázza.)

 

Ez az anyakönyvíró egyáltalán nem gondolt az utókorra: a lapon a középső bejegyzésben teljesen egyforma betű van a vőlegény és az első tanú keresztneve elején, pedig a többi betű alapján az egyik László, a másik Sándor.

 

Azt hiszem, nem fogom tudni egyházi anyakönyvekből kideríteni, hogy Leszenye vagy Jeszenye. Felvidéken református általában nincs, és Jeszenyén még evangélikus sincs. (Sőt, az egész járásban nem volt evangélikus templom.) Leszenyéről Kiscsalomjára jártak az evangélikusok, de onnan csak 1862-ig van anyakönyv az FS-en. Az RK templom Lukanényén volt, de azok is csak 1896-ig vannak FS-en.

 

Van valakinek azzal tapasztalata, hogy Szlovákiából lehet-e magyar polgári anyakönyvet (kivonatot) kérni, interneten? Az anyakönyvi hivatal helyét és az időpontot tudom, de tengerentúlról nem tudok elruccani a levéltárba, és szlovákul egy mukkot sem tudok.

Előzmény: lal.0314 (18955)
Kutató12 Creative Commons License 2018.09.05 0 0 18956

1895 utáni egyházi könyvek nincsenek fent, a 95 előttiek szerintem szinte teljesen elérhetőek, természetesen amit lefotóztak. Természetesen ha nincsenek indexelve akkor kutatni kell. Ehhez egy kis segítség. Ebben megtalálhatod az összes magyar települést 1892-ből és megkeresheted hogy melyik településen milyen felekezetet jegyeztek be. Pl. Tiszalök görög katolikusait Tiszabüdön.

 

https://library.hungaricana.hu/hu/view/NEDA_1892_helysegnevtar/?pg=1622&layout=s

 

Előzmény: lal.0314 (18942)
lal.0314 Creative Commons License 2018.09.05 0 0 18955

Bocsánat Jászberény a feleség szülőhelye :) mondjuk a lénygen nem változtat az első betű J. Sajnos nem gondolnak az utókorra az anyakönyvvezetők. :D

Előzmény: lal.0314 (18954)
lal.0314 Creative Commons License 2018.09.05 0 0 18954

A feleség születési helyéből kiindulva, ami ahogy látom Jászladány az első betű megegyezik a vőlegény szülőhelyének kezdőbetűjével. Így kiolvasva a felvidéki Jeszenyé-re tippelnék.

Előzmény: JPmiaou (18953)
JPmiaou Creative Commons License 2018.09.05 0 0 18953

Valaki meg tudná állapítani, hogy mi van beírva a vőlegény születési helyeként a harmadik (utolsó) házassági bejegyzésben?

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:33S7-9PVL-Q26?i=120&cc=1452460

 

(FS polgári - Hajdu - Debrecen - 1943 házasságok - 121/375)

 

Ha esetleg segít, a vőlegény közvetlen családjában előforduló szülő- vagy illetőségi helyek: Bana, Bábolna (Komárom megye); Dunaszerdahely, Nemeshódos (Pozsony m.); Balassagyarmat, Nógrádszentpéter [Pôtor] (Nógrád m.); Leszenye [Lesenice] (Hont m.).

2xkiss Creative Commons License 2018.09.05 0 0 18952

Egyetértünk, a másoknak való kismértékű segítség szintén sikerélményt ad, azért is akar segíteni az ember. Valóban, utána nem kell ezt számon tartani, mert nincs vele dolgunk.

Én sem teszem, csak kivételesen, egy-egy esetben, és szűk földrajzi területen, ami valamiért az én érdeklődési körömben is bele tartozik.

És ha a saját keresés közben esetleg valami adat felbukkanna abban a megjegyzett témában, miért

is ne osztanám meg az érintettel.

A motiváció itt is a segíteni akarás, s az is lehetséges, hogy sohasem kerül rá sor, adat hiányában.

 

Előzmény: JPmiaou (18951)
JPmiaou Creative Commons License 2018.09.05 0 0 18951

Én direkt szeretek másoknak keresgélni, mert ha találok valamit, az ugyanúgy sikerélmény, mintha a saját családfámon lenne, de nincs vele utána semmi dolgom -- nem kell számon tartanom, hogy hova írtam már be, a forrást csatoltam-e, stb.

Előzmény: 2xkiss (18950)
2xkiss Creative Commons License 2018.09.04 0 0 18950

Egy esetben tettem már én is ilyen szívességi keresést, csak kedvtelésből, egy jó ismerősömnek.

Nekem is az adta a legtöbb tapasztalatot. :)

A gk.-k világába is ekkor kukkantottam először bele. Meg sok minden más új dologgal találkoztam,

de sok időmet elvitte.  Bár a tapasztalatok egy része nekem is jól jött később.

De azért mégiscsak a más családja volt az, nem a saját őseim.

 

A feldolgozottságom, mint a többségünknél, áganként változó.

Lehet, hogy örökre rejtve marad előttem, hogy Lembergben "Lengyelhonban" mikor született az üknagyapám, és kik voltak a szülei. Míg a feleségének az egyik-másik ága visszavezethető a 17. sz. végéig. Azért a németes városok anyakönyvei általában jók.

 

Többségi, református őseim státusza, élete hasonló - mint nálad. 

Bár óriási szerencsével, a megmaradt anyakönyv miatt van amelyiknél 1714-es bejegyzéssel

indít az ág, - anyakönyvileg, - illetve Rákóczi hajdújaként- apailag.

A többi ágacskák pedig anyakönyv függvényében hol itt- hol ott vannak megrekedve.

Bőven van még mit keresnem.

 

Emlékszem, valaki keresett itt Kostyánszkyt Tokajból 1- 2 éve. Ezek szerint Te.

Valamiért megmaradt bennem, egy ideig figyeltem is rá, hátha szembe jön valahol, de aztán felejtődött. További sikereket neked is!

Csak kitartóan, még ha a más fája is :))

Majd figyelek a Kostyánszky-ra, egyszer hátha...

 

 

 

 

 

 

Előzmény: lal.0314 (18949)
lal.0314 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 18949

6 gyerekük közül 4 Felsőcsájon, Szlovákiában született, az apa Géczi András lakhelye pedig Takatakenéz, szóval lehet szemicskélni ismét. :D Én is örülnék ha ez a saját családom lenne :D Ez szívesség az egyik ismerősömnek :) És képzeld itt minden megvan amit az ember szeretne látni a családja kutatása során. Amerikába emigrálás iratokkal együtt, nemesi leszármazás, nagybirtokos család, szovjet fogolytáborban való elhalálozás papírokkal igazolva, szóval izgalmas, de egyben nehéz is a millió település miatt. Az én családomban kb. mindenki földműves-napszámos volt, egy pár kisebb-nagyobb birtokosi és armalista nemes családdal, de szinte mind egy településen. Mondjuk van egy Kostyánszky-m Tokajban az kb. ugyanez a történet mint itt volt, de semmi.

Nem tudom, hogy milyen a feldolgozottság a kutatási részeden, bár mondjuk kb. odacsöppentem most én is. Az a baj, ahogy most tapasztaltam, hogy bármelyik településen lehet egy adott anyakönyv és itt ugye sok kis település van egyben. Egy a lényeg hogy kitartónak kell lenni és kívánom neked hogy minél hamarabb találd meg őket!

Előzmény: 2xkiss (18948)
2xkiss Creative Commons License 2018.09.04 0 0 18948

A leírtak szerint így talán nagyobb figyelmet igényelhet a Tiszanagyfalun elhalt, ott férjnél lévő gk.

Hamernyik leánynevű özvegyasszony is, mert jó eséllyel ő is rokon - testvére Károlynak? - hátha

az ő vonalán is találsz még neked is hasznos adatokat. / FS Civil /

Ha már egyszer Károly is itt nősült meg.

 

Megérzésem szerint nem csak két gyerekük lehetett, én még keresném a lehetséges többieket.

A házasság utáni közelebbi időpontokban még talán inkább Tiszanagyfalu környékén.

 

Az, hogy 2 tanyán is laktak, - illetve Károly kisbérlő-napszámos volt, /1 adat/ mutatja, hogy próbálkoztak megélni, jutni valamire, így én a keresésük során számolnék még más tanyai-majorsági lakhellyel is. És esetleg más-más helyeken keletkezett anyakönyvekkel is.

 

Bárcsak én is így szembesülhetnék az egyik üknagyapám házassági okmányával, mint te ma az ősödével. Én 2 éve keresem - egyenlőre eredménytelenül, - hogy Lemberg /ma Ukrajna/, - itt születhetett, Szomolnok / ma Szlovákia /- itt született a felesége, és Felsődobsza /Abaúj /-itt éltek,

születtek gyerekeik --háromszögben vajon hol házasodtak össze az ükjeim?

Bár az is lehet, hogyha egyszer megtalálom az okmányt, akkor sem lesznek rajta azok az adatok,

amit remélek.

 

 

 

Előzmény: lal.0314 (18947)
lal.0314 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 18947

Nagyon szépen köszönöm mindkettőtöknek! A komment írása után találtam egy halotti bejegyzést Hamernik névre a tiszalöki római katolikus anyakönyvben, ahol a születési helyének Varannó, Szlovákia volt megadva. Így világossá vált (a név hangzása mellett persze), hogy merrefelé keresgéljek. Találtam is Hamernyik nevűeket szép számmal Szlovákiában az FS-en. Bár a nevük ugyanaz, kapcsolódási pont lehet hogy nincs, de kiindulópontnak egyelőre megfelel. A belinkelt házassági anyakönyvért pedig ÓRIÁSI köszönet, így már világos az irány. Minden környékbeli települést átnéztem kivéve Nagyfalut nem, mert egy másik szálon ott meg pont úgy jártam, hogy a nagyfalui katolikus illető minden anyakönyve Rakamazra volt bejegyezve. Az előbb már épp Tokaj görög anyakönyveit lapozgattam... :D Az FS egyébként az összes tiszalöki polgári anyakönyvet Tiszadobnak írja ezt már megszoktam. Csak szokatlan még az ilyen kutatás, hogy minden anyakönyv más településen van kb. :D. Eddig még csak nagyobb településeken kutattam onnan nem nagyon kellett ugrálnom. Itt meg már kb. 10 különböző település van :D ez a szál pedig a 3. amelyik "külföldi" területre visz. Úgyhogy az ilyen jellegű kutatás érdekes, csak még a tapasztalat hiányzik részemről e téren. Bár a leírt levezetéseitekben elég egyértelmű volt a dolog ugyanis a menyasszony részéről nem másztam bele túlságosan a kutatásba. De a hibákból tanulunk ugyebár. Még egyszer ezer köszönet és hála!

2xkiss Creative Commons License 2018.09.04 0 0 18946

https://maps.geshergalicia.org/cadastral/rudawka-rudavka-1853/

 

https://mapire.eu/en/geoname/ukraine/rudavka-695244/

 

A vőlegény családi nevének eltéréses lejegyzése egyáltalán nem egyedi eset, igen sokszor

találkoztam vele magam is a szláv alapú neveknél. Még a 19. században is gyakran előfordult

ez a változékonyság - eltérés az anyakönyvi bejegyzésekben, holott ugyanazon családról volt szó,

s még nem is kellett hozzá az sem, hogy más-más falvakban írják le a neveket.

Előzmény: lal.0314 (18942)
2xkiss Creative Commons License 2018.09.04 0 0 18945

Gratulálok, szép munka! És már meg is van a galiciai születésű vőlegény.   

Előzmény: JPmiaou (18943)
2xkiss Creative Commons License 2018.09.04 0 0 18944

Szia! A FS civil anyakönyveiben két adatot találtam a házaspár két leánygyermekére. Mindkettő tiszalöki bejegyzés, bár az egyiket tévesen Tiszadobhoz rögzítették. Az egyik esetben az anyanév

is téves olvasatú, de az eredetiben a helyes név van.  

Piroska 1913-as születésű, Juliánna 1920-ban hal meg 16 évesen. Mindkettő református, ami arra

is utalhat, hogy a szülők között az akkoriban szokásos egyik megegyezési mód élt, miszerint a gyerekeik közül a lányok az anya, a fiúk az apa vallását követik.

Nálam a szomszédos Tiszadobon volt erre példa. Igaz, ennek igazolására kellene egy gk. fiú a családban. A fenti két gyerek bejegyzéseiből kiderül, hogy a család a két időpontban Tiszalökön lakik,

de más-más tanyán, és a szülők vallása az általad leírtak. A szülők az itteni adat szerint 1870 körül

születtek, de az nincs ott, hogy hol.

 

Jó lenne tudni, hogy mikor és hol volt a házasságkötésük, mert az sokat segíthetne.

És esélyes, hogy a környéken volt, és talán inkább református templomban.

 

Gk. és Rk. Hamernyik családnevűekre is van kevés adat az FS-ben, viszonylag a környékről is.

Gk : Tiszanagyfaluban halt meg egy oda férjhez ment nő, Rakamazon egy Mezőzomboron született

férfi. Egyik sem nagy távolság Löktől. De vsz. más Gk. Hamernyikeket is lehetne alaposabb kereséssel

találni, akik esetleg rokonai is lehetnek Hamernyik Károlynak.   / FS Civil /

Rk. Hamernyikek az FS szerint voltak Szerencsen. DE esetleg lehettek akkor gk-k is ugyanitt, és Szerencsen vezettek gk. anyakönyvet. Szerencs irányából volt népességmozgás a Tisza túlsó oldalára, 

az én egyik családomnál is.

 

Szóval a te Károlyod jöhetett közelebbről- távolabbról is, szinte bárhonnan.

Ha ténylegesen Tiszalökön született, akkor nagy eséllyel a szomszédban Tiszabűdön

anyakönyvezhették, mert ott vezettek gk. anyakönyvet.

 

https://www.familysearch.org/search/catalog/421023?availability=Family%20History%20Library

 

Ha a link nem menne esetleg, akkor Bűdszentmihály -Tiszabüd- Tiszavasvárinál keresd az FS Catalogban. Nem állítom, hogy Hamernyik Károly biztosan ott lesz abban az anyakönyvben, de lehet ott is.

Érintőlegesen én is kutattam bűdszentmihályi-tiszavasvári gk. családi ágat, de hiába is kerestem volna az ottani gk. anyakönyvben az engem érdeklő személyt, mert ő még a régi Zemplén megyének a  középső, ruszin részein született, s később vándorolt ide le. És ez is 19. sz. vége - egyedi mozgások

még később is voltak, egész Trianonig.

 

Esetedben kiindulásként a református feleség adatai, és a házasságuk adatai sokat segíthetnének a gk. ághoz is közelebb jutni.

 

 

Előzmény: lal.0314 (18942)
JPmiaou Creative Commons License 2018.09.04 0 0 18943

A keresőben csak szlovákiai görög katolikust találni, és azt is csak elvétve; a mai határokon belül semmi sincs belőlük feldolgozva.

 

Dvorzsák szerint Tiszalökön helyben református és római katolikus templom volt, és a görög katolikusokat Tiszabüdön anyakönyvezték. Az FS-en 1795 és 1895 között böngészhetőek a büdi GK anyakönyvek:

https://www.familysearch.org/search/film/008343291

 

A Tiszalökhöz tartozó Lajos tanyán 1920-ban elhunyt Julianna, Hamernyik Károly és Géczi Julianna 16 éves leánya, tüdővészben:

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:S3HY-61H6-XJ?i=226&cc=1452460

(A feldolgozók -- érthető okokból -- az anya nevét Géni-nek olvasták.)

 

Sajnos ez a Julianna olyan helyen születhetett, ahol a polgári anyakönyvek nincsenek feldolgozva. Csupán keresztnevekre is kerestem, és csak országra szűkítve.

 

Amúgy az a meglevő 1914-es születési bejegyzés azt hiszem, ténylegesen 1913-as: https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:QVB6-3GKF. Az 1906 utáni születési anyakönyvekben a szülőknek csak lakhelye és kora van bejegyezve, szülőhelyük nincs, tehát a bejegyzés alapján nem lehet megállapítani, hogy hol kéne őket keresni. (Tiszlökön és Tiszabüdön nem találtam.)

 

De: a református keresztelések kereshetők, és csak egy Géczi Juliannát adnak 1870 körül Szabolcs megyében, Tiszanagyfalun:

https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:VJRS-PVQ

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:9392-9C7S-V

 

Igen, ez ő, mert itt a házassága Hamerski Cirill (Károly)-al:

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:9392-9C7C-V?i=480

Előzmény: lal.0314 (18942)
lal.0314 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 18942

Sziasztok! Görög katolikus anyakönyveket kutatott már valaki Szabolcs megyében? Nem sokat találni FS-en. Vagy a nagyobb városokhoz(mint egyházkerület) vannak bejegyezve a kisebb városok görög katolikusok anyakönyvei? Találkoztam most egy Hamernyik névvel ahol már 1914-ben elakadtam :D Pontosabban a születési anyakönyv 1914-ből megvan, de ennyi. Lebetonozott a dolog. Az apa Hamernyik Károly görög katolikus, az anya Géczi Juliánna református és a gyerek az anyja vallását vitte tovább. Elvileg mindketten Tiszalökön születtek 1870-ben. Már minden környező települést átfésültem szinte és a FS kereső sem adott semmi használhatót, sem az ancestry. Remélhetőleg találkozott már valaki ilyen névvel ezen a területen. Segítségetek előre is köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!