Keresés

Részletes keresés

gurabli Creative Commons License 2013.02.01 0 0 1020

Én voltam az, köszönöm! Beszélek velük!

 

A borítékot én is meg akartam kérdezni. Én magánrendelésen keresztül kerültem be a dokimhoz, de ott csak egyszer voltam, a műtétet követően már nem oda kellett visszamennem ellenőrzésekre. Én még nem adtam borítékot, de nem is tudom, hogy mi a szokás ilyenkor. Már megvan a szalagpótlás ideje, azt követően illik adni, vagy már illet volna? És mennyit?

Szerencsére még sosem voltam ilyen helyzetben, fogalmam sincs, hogy mi a teendő ilyenkor...

Előzmény: L0riana (1015)
gurabli Creative Commons License 2013.02.01 0 0 1019

A Baker-cisztát nagyon ritkán szokták csak külön kezelni, mivel szinte kivétel nélkül szövődmény/tünet, ezért a ciszta lecsapolása, műtéti eltávolítása csak ideiglenes megoldás.

A Baker ciszta a térdben meglévő más rendellenességek miatt keletkezik, tellik meg folyadékkal (ha jól tudom, akkor több ízületi folyadék termelődik valamilyen sérülés vagy folyamatosan fennáló irritáció miatt a térdben), ezért ha nem szűntetik meg a kiváltó okot, újra fog képződni.

Mivel nekem is van egy kisebb, ami szalag szakadást és a műtétet követően egész szépen megnagyobbodott, én is kikértem az orvos véleményét, mivel zavart a térdhajlatban. Nem mondom, hogy fájt, inkább csak kellemetlen volt, és a nyújtásban és hajlításban is zavart. Nekem kb 1,5*1,5 cm volt, amikor a legnagyobb volt, most szinte alig van (7 héttel a műtét után, de nem pótlás volt, csak a szalag eltávolítása), de most is tapintható.

 

Ha fáj, mindenképpen jelezd, mert ennyi idő után biztos, hogy nem lenne szabad, hogy akkora legyen, hogy zavarjon és fájdalmat okozzon. Max leszívják, aztán úgyis kiderül, hogy újra kialakul-e vagy sem. De hangsúlyozom, nem vagyok orvos, laikus avgyok és csak tájékozódtam a témában, csakis egy orvos válasza és döntése a mérvadó ebben!

 

Majd írd meg, hogy mire jutottál!

 

 

Előzmény: nicky77 (1018)
nicky77 Creative Commons License 2013.02.01 0 0 1018

sziasztok,

 

Tudna valaki tanáccsal segíteni? Sajnos kb. 1 éve a bal térdemben van egy Baker ciszta ami akkor keletkezett mikor elszakadt a szalag de a munka helyem miatt kb. 1/2 évet várnom kellett a műtétre ( persze a szakadt szalagot kivették ) . Nyáron volt megcsinálták. Sajnos azóta sem múlt el a ciszta ami járás közben fáj sőt ha erősítek (szobabiciklizés , gyógytornán tanult gyakorlatok) akkor is. Az orvosnak mondtam de nem nagyon akar tenni semmit sem így tanácstalan vagyok hogy múlasszam el otthoni technikákkal .

 

Köszi előre is!

 

L0riana Creative Commons License 2013.01.31 0 0 1017

Nem tudom, nem voltam még a pasamedben, de én nem adnék a helyedben.

Előzmény: zsocsaa (1016)
zsocsaa Creative Commons License 2013.01.31 0 0 1016
Szia,engem is Tállay doktor operált.hamarosan megyek vissza a rendelőbe.(pasamed)a kérdésem,hogy itt is illik adni borítékot,-erről nem beszélt- vagy máj úgy is vissza kell mennem sokszor kontrollra..így ugye ez mé elég sok kiadás.köszi
Előzmény: L0riana (1015)
L0riana Creative Commons License 2013.01.30 0 0 1015

Valaki kérdezte múltkor, hol lehet olcsón térdgépet bérelni, véletlenül ezt találtam, elég jó ár sztem 5000/hét:

 

http://pasamed.hu/index.php/arak

gurabli Creative Commons License 2013.01.30 0 0 1014

OFF

Imádom a kocsonyát, az eredetit, telerakva minden finomsággal, köröm, füle, stb:) És imádom a pacalt is:) Ha nem lenne az ország másik felén, akkor tuti elmennék, biztos nagyon jókat lehet enni és hangulatos is. A feleségem már nem örülne neki annyira:)

De a szüleim készítenek a régi recept szerint, már január elején is letoltam egy nagy adagot:)

 

Emígy most próbálok lefogyni, legalább 5 kg-t le szeretnék adni a műtétig (180/89 vagyok most, 82-83 voltam a sérülés előtt novemberben). Mivel szeretek enni és eszek is rendesen, nagyon hízok, amióta lőttek minden rendes mozgásnak, heti 3-4 foci, heti 2-3 alkalommal futás, fallabda, séta, most pedig csak a lábemelgetős gyógytorna:(

 

A pszichés része talán még szörnyűbb ennek a sérülésnek, a sport-megvonás és a kevesebb étel szörnyen kikészít. És akkor még ott van, hogy a pótlás után is mi a garancia arra, hogy nem szakad el rövid időn belül foci közben...

Előzmény: heremooka (1010)
gurabli Creative Commons License 2013.01.30 0 0 1013

Akkor ezek szerint jól haladsz, jó ezt hallani. 3,5 hét után már szinte normálisan tudsz járni egyenes talajon, mankó nélkül (rögzítőben?), ez jól hangzik. Én április első hetén ( 3-án) megyek patellaínas LCA pótlásra, jó lenne már minél előbb átesni az egészen, de munka és a combizomzat megerősítése miatt jól jön még az a két hónap addig. Ráadásul a családommal tudom majd tölteni a húsvétot is, a szülinapomra (április 15) már remélem, hogy túl leszek a kezdeti nehézségeken. Jó kis szülinapi ajándék, egy új elülső keresztszalag:) És valóban örülni is fogok neki, ha jövő áprilisban vissza tudok térni a focihoz és minden rendben is lesz:)

 

Emígy műtét után mennyire fájt a térded? Gondolom a drain csövektől jó volt megszabadulni, utána azért elviselhető volt? Mozgatás közben nagyon fáj?Majd számolj itt be, hogy haladsz a felépüléssel, amihez további sok sikert!

 

 

Akit esetleg érdekel, itt egy animáció a BtB pótlásról. A graft kivétele elég szörnyűnek tűnik, hogy ott kivájják a csontot, na meg az a fránya csontfúrás, hát nem egy nagy öröm látni. Remélem, hogy miután felébredek az altatásból, nem fogom érezni a fúrást, rossz még belegondolni is, hogy átfúrják a csontokat.És itt látni, hogy mennyire fontos, hogy az orvos pontosan határozza meg a furat helyét, majd később a megfelelő rögzítés is.

 

 

 

 

Íme egy másik animáció is, egy speciális módszerről, ami, ha jól értelmezem, akkor egy orvosi műszert reklámoz/mutat be. Nem semmi, hogy milyen beavatkozás.

 

 

 

 

Előzmény: Keresztszalag.hu (1008)
heremooka Creative Commons License 2013.01.28 0 0 1012

Nekem azt javasolták, hogy igyak meg két-három deci felhigított -esetleg ízesített- zselatint, a másik felét pedig borogatásba csomagolva kössem rá a térdemre. 

 

Én azért javasoltam a kocsonyát, mert azt a fentivel ellentétben szeretem. Elvileg a sülthúsok porcogó-részei, izületei is jók, mert abból ugyanolyan izületek épül(het)nek. De sajnos ez utóbbit sem szeretem, ahogyan a zselatint sem :(

 

Mi olyan kocsonyát fejlesztettünk a feleségemmel, amelyben megvan a kellő mennyiségű fokhagyma a hamisítatlan kocsonya-íz miatt, de leveszöldséget, színhúst is teszünk bele. Néha füstölt húst is. A lényeg (porcokból-bőrből a zselés-kocsonyásító anyag) benne van a lében. Ez utóbbi kellene nekünk! Egyen mindenki sokat, aki szereti!

Előzmény: Axióma (1011)
Axióma Creative Commons License 2013.01.28 0 0 1011

OFF amikor a husiparban dolgozo haziasszony is jooool megfokhagymazza, merthogy attol lesz kemeny... -> börke a lenyeg, abbol fo ki a kocsonyasito anyag, sima csak bo"rt belerakod fozesnel, a vegen nem muszaj a tanyerokba is kimerni -- persze aki szereti a kormot, fulet (utobbi kevesbe zsiros), annak persze nem kell pluszban ON

Ezt nem is tudtam, hogy izuletre (vagy mire mondtad, porc, inak, ... ?) jo a kocsonya, szerencsere szeretem, bar fozni nem szoktam csak enni amikor a tagabb csaladban keszul valahol...

 

Előzmény: heremooka (1010)
heremooka Creative Commons License 2013.01.28 0 0 1010

Február 22-én lesz a Miskolci kocsonyafesztivál. Akinek van ideje, bátran látogasson el, nekünk nagy szükségünk van a kocsonyára! Nagyon sokan ajánlják a zselatin-kúrát, de én ki nem állhatom - a kocsonyával ellentétben. Utóbbi hatalmas előnye, hogy tudod mi van benne... Manapság ez sem elhanyagolható. 

Főzünk mi is otthon nemsoká. Aki kiváncsi, kipróbálhat egy olyan változatot, ami jóformán húsleves ízű: megszokott leveszöldségekkel, max. egy kicsit több fokhagymával. (De ez utóbbi nem kötelező, teljesen le is redukálható a szokásos húsleves-mennyiségre.) Ínyencek a köröm mellé tehetnek színhúst, esetleg még füstölt-húst is. A köröm teljesen nem hagyható el, de aki járatos a húsleveskészítésben, az tudja, hogy a jó húsleves ugyanúgy kocsonyásodik...

Jó étvágyat!

Quartus Creative Commons License 2013.01.28 0 0 1009

Sziasztok!

 

Olvasgattam a topikot,és szeretnék hozzátok fordulni tanácsért,hátha itt valaki tudna nekem segíteni tanáccsal.Balé térdemben enyhe porckopás van ami főleg terhelés hatására szúró fájdalom formájában jelentkezik.(futás)Orthopédián jártam már de csak gyógyszereket ajánlottak.2 éve használtam synicrom injekciót,3 injekció szinte csodát művelt a térdemmel.Akár órákat futhattam fájdalom nélkül.Decemberben elhatároztam,hogy újból veszek egy kúrát,de sajnos a "régi"dokimat nem tudtam elérni és egy másik orthopédushoz fordultam,aki az euflexxa injekciót ajánlotta,58 ezer ft a 3 injekció.Már túl vagyok a kúrán de nem érzek semmi javulást,a térdem recseg-ropog.És a doki is úgy adta be az injekciót,hogy volt egy olyan érzésem,hogy nem is az ízületi résbe adta be,mert olyan fájdalmas volt a szúrás,hogy férfi létemre könnybe lábadt a szemem...Nem tudom,hogy egy orthopédus orvos tévedhet e ennyit...Mindenesetre eltelt a kúra óta 3 hét és egy verseny előtt állok.Szeretnék újból synocrom injekciót venni, kérdés,hogy a kétféle injekció n em lesz-e káros a térdemre?Illetve most várnom kell valamennyi időt?

Keresztszalag.hu Creative Commons License 2013.01.27 0 0 1008

Nekem hamstring inas pótlásom volt 3 és fél hete. Októberben szakadt el a keresztszalagom edzés közben. Műtét utáni 2. nap kiszedték a drain csöveket (kettőt), majd először 80 fokig, aztán 90 fokig mozgatták az érintett lábam CPM géppel, illetve az ágyban egy pár perces kis lábemelés, lábfejhajlítás stb. /megizzadtam rendesen/. Aztán kaptam két mankót pár napi használatra, de az 5. napon elvették és mankó nélkül mentem gyógytornára és jelenleg is így megyek heti 3x. Most így három és fél hetesen az egyenes talajon történő járásomon alig lehet észrevenni a beavatkozást, lépcsőn persze még óvatosan, fokról fokra lépek. A lábam amennyit tudom itthon pihentetem, jegelem, hiszen ebben a időszakban a pótolt graft beépülése az egyik legfontosabb. Remélem segítettem valamit! :)

szoltan888 Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1007

Szia! Köszönöm szépen, remélem neked is helyre jön!
Egyik ismerős ajánlotta az orvost, azért mentem hozzá. Sima szakrendelésre mentem, kivártam a sorom. Ott mondta az MR alapján a szakadást, és h pótolni kell (persze megvizsgálta azért a lábam is). Ez volt a leghamarabbi időpont, amikor meg tudott műteni. 

Előzmény: bidmu (1003)
L0riana Creative Commons License 2013.01.25 0 0 1006

Szia! Igen, jól gondolod, kórháztól, orvostól, műtéttől függ... De általában 1-2 hét mankó szokott lenni, plusz a rögzítő még tovább, kb. 3-4. hétig.

Előzmény: David jog (1005)
David jog Creative Commons License 2013.01.24 0 0 1005
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy keresztszalag műtét után mikor lehet ráállni a a műtött lábra először, mankó nélkül?
Orvosonként eltérő lehet?
Hallottam olyant hogy mutet utan egy mappal mar sajat labara all nincs manko.
Előre is köszönöm a választ
Horváth Dávid
bidmu Creative Commons License 2013.01.24 0 0 1004

Szia L0rina,

 

Hát igen sajna,MR-n is látszott a szakadás,csak nagyon gyulladt a lábam,folyton dagadt,ödémás és fáj.

Köszönöm a kedvességed. A drukkolást.

:)

 

 

Előzmény: L0riana (999)
bidmu Creative Commons License 2013.01.24 0 0 1003

Szia Szotan888,

 

Majd drukkolok! Ő jó orvos? Hogy hogy ilyen gyorsan ment?

 A MR mutatta ki a keresztszalag szakadást?

szia

:)

 

Előzmény: szoltan888 (998)
heremooka Creative Commons License 2013.01.24 0 0 1002

Én a katétert úgy kerültem el, hogy műtétet megelőző nap négy órától nem ittam semmit. Másnap, a műtét után pedig, amikor elkezdtem érezni a lábam (a fütykösbe tér vissza legutoljára az "élet", aggódtam is rendesen:D ) akkor kezdtem el inni töméntelen mennyiségű vizet. Így elkerültem, hogy feszítsen a hólyagom (és katéterezni kelljen.)

 

Erre már nem figyeltem oda az Uzsokiban, ott majdnem katéter lett a vége !!! Már szakították szét a cucc műanyagzacsiját, amikor kértem őket, várjanak még egy kicsikét, megpbóbálom mégegyszer zzzzz és igennnn! Sikerült! Nem örültem még ennyire sose egy pisilésnek :D 

 

Kínos dolgok ezek.

 

Előzmény: gurabli (1001)
gurabli Creative Commons License 2013.01.24 0 0 1001

Ez igaz, ha menni kell, akkor menni kell. No, nem parázok én ezen, csak onnan indult az egész, hogy egy jó ideig nem lehet majd felkelni sem. A katétert (azon kívül, hogy kellemtlen és fáj) pedig szeretném elkerülni, mert férfiaknál sajnos majdnem minden esetben fertőzést/gyulladást okoz, az még külön hiányozna.

 

Emígy a kneeguru.co.ukoldal valóban nagyon hasznos, rengeteg infót lehet találni, még a gyakorlatokról is van YouTube videó. A fórum része pedig tele van emberekkel, beszámolókkal.

 

Nagyon sokan írnak egy olyan jelenségről, ami az LCA pótlás után kb 2-3 nappal jelentkezik, mégpedig a lábszárban, vádliban nagyon erős, komoly fájdalom, de szinte csak függőleges, álló helyzetben, (fekve, felpolcolva nem), és nagyon csúnya zúzódáshoz hasonló elszíneződésről (gondolom a vértől). Szinte mindenki erre panaszkodik, hogy ez fájt legjobban, és eltartott vagy 4-5 napig. Nem trombózisról van szó, de legtöbben persze ettől ilyedtek meg.

 

Előzmény: L0riana (1000)
L0riana Creative Commons License 2013.01.23 0 0 1000

Ágytálat vagy kacsát nem lehet elkerülni (ha menni kell, hát menni), viszont katétert csak a legvégsőbb esetben adnak. Én majdnem rákerültem, de végül egy igen kedves, empatikus és segítőkész (Sportkórházba CSAK ilyenekkel találkoztam, komolyan) nővérke (vagy inkább ápolónő) megoldotta a helyzetet, adott egy meleg jégzselét a hasamra, így 2 óra múlva sikerült pisilnem, ez volt a határ, kb. 16 órával a műtét után.

Előzmény: gurabli (994)
L0riana Creative Commons License 2013.01.23 0 0 999

Hát, ez azt jelenti, hogy nem zárja ki... Most ennek nem hiszem, hogy örülni kéne (valszeg tényleg van golnd), de legalább komolyan vesz, és foglalkozik veled... Drukkolok! :-)

Előzmény: bidmu (997)
szoltan888 Creative Commons License 2013.01.23 0 0 998

Szia!
2 hét múlva műtenek majd, Dr. Kárpáti az Uzsokiban (keresztszalag-pótlás)! :) 

Előzmény: bidmu (996)
bidmu Creative Commons License 2013.01.23 0 0 997

Szia,

 

Semmi gond,nem is annak vettem.

Én is voltam a Tállay,-nál,befektet majd a  kórházba,segítőkész volt,.

Szerinted az mit jelent,majd megbeszéljük a továbbiakat nem zárta ki a műtétet?

szia

:)

Előzmény: L0riana (983)
bidmu Creative Commons License 2013.01.23 0 0 996

Szia szoltan888,

 

Várom a fejleményeket.

szia:)

 

Előzmény: szoltan888 (974)
Axióma Creative Commons License 2013.01.23 0 0 995

En Tatan csak elso este kaptam agytalat, ott masnap reggel mintha azzal kezdtek volna, hogy na akkor most gyerunk wc-re. Nem tudom, nekem nincsenek olyan emlekeim, hogy a labam a fekveshez kepest kulon fajna ettol, inkabb a frasz jott ram, hogy nehogy veletlen terheljem kicsit is, igy benaztam kisse a furdoig. Rohangalni azert nem hiszem hogy barki is akar, be van lassulva a vilag, de semmi extra. A masodik ejszaka utan nekunk alap volt, hogy ugyan lifttel le, de amugy mankoval mennie kellett, kint a kocsiig is, amiben van 5 felfele lepcso is (nem talaltam el, hogy hogyan kell venni sorrendileg, hiaba mondtak el es probaltam logikusan visszaidezni, de szerencsere nem doltem belole). En aznap itthon Pomazon me'g a dokihoz is bementem a papirokert stb., huledezett is hogy miert nem csak anyuekat kuldtem be, de nekem nem volt semmi gondom vele hogy partiz metert meg par lepcsot legyozzek. Egyedul a gyogyaszati segedeszkozos boltba mankoert mentek be nelkulem.

Előzmény: gurabli (992)
gurabli Creative Commons License 2013.01.23 0 0 994

Jogos, az ágytálat és a katétert szeretném elkerülni, ha egy mód van rá. Decemberben, a műtét napján nem tudtam felkelni (nem is volt szabad), pedig altattak, nem gerinc, ott megúsztam kacsával.Másnap, és a gyűlöletes draincső kivétele után, már különösebb gond nélkül tudtam menni, persze a műtött lábam nem terheltem. Igaz, ott nem fúrták pl a csontot:(

 

Most is az altatást kérem, nem tudok megbarátkozni a gerincbe adott érzéstelenítéssel és azzal, hogy részben ébren vagyok (még ha nem is vagyok teljesen magamnál). Én át akarom aludni az egészet.

Emígy a kollégám azt mondta, hogy neki a combjába szúrtak párszor valami helyi érzéstelenítést, ez mellett felületesen el is altatták, de részben ébren volt, de nem nagyon emlékszik semmire. Az biztos, hogy nem gerincbe kapta az injekciót.

Emígy elég ellenálló vagyok a nyugtatókra, meg a hasonló szerekre, ami a decemberi (egyben szerencsére eddigi egyetlen és első) műtétem során derült ki: a műtét előtti este 0,5 Xanax, reggel 0,5 Xanax (más már ettől kifeküdt), én csak kellemesen megnyugodtam, de teljesen OK volt, majd egy nyugtató injekció (elég erős, nem tudom a nevét most), amitől még jobban megnyugodtam, de teljesen észnél voltam, a többiek ettől szinte azonnal elaludtak, totál kidőltek:) Én még át is emeltem magam a műtőasztalra:)

 

Előzmény: heremooka (993)
heremooka Creative Commons License 2013.01.23 0 0 993

"Jut szembe, ha minden rendben megy, akkor a műtétet és a hazaengedést követően kb. mennyi idővel számoljak, amíg mankóval normális fel tudok kelni és közlekedni a lakásban? Pl. WC, konyha, egy kis mozgás, tisztálkodás. Egy hét?"

 

Höhö... Van aki ágytálazzon? :D 

 

Viccen kívül: még aznap. Sőt, már a kórházban el fogsz menni másnap wc-re. Első nap rettenetesen feszíteni fog a lábad, amint "mankóra kelsz" erre készülj fel. Olyan érzés lesz, mintha az összes testnedved ami létezik, mint a lábadban lenne és feszítené szét. Nem sok kedved lesz elmenni pisilni sem...  

 

Ez az állapot max. egy hétig tart. Nekem a tatai műtét után tartott egy hétig ez a kellemetlenség, az Uzsokiból kifele jövet már nem volt ennyire gáz, csak két napig tartott. Sőt: ott én jöttem ki az utcáig, a kocsihoz, bár nem volt kellemes.

Előzmény: gurabli (992)
gurabli Creative Commons License 2013.01.23 0 0 992

Nem sok választásom marad, majd a dokira kell bíznom, hogy ő mit javasol. Ahol műtenek, ott nincs a kórházban gép (vagy nem használják, de szerintem inkább nincs), lehet, hogy ez miatt nem használják. Ezt vele kell majd megbeszélnem, és persze itt is, mint minden esetben, van ami mellette szól és van, ami ellene (pl. a Te eseted, ahol lehet, hogy a gép okozta a gondot).

 

Nekem eleve a gyógytornászom ajánlotta (úgy tűnik, hogy ért hozzá), ő mondta, hogy érdemes lenne bérelni egyet az első két hétre, mert az sokat segítene a nyújtás és hajlítás elérésében. Mondjuk, ebben lehet, hogy igen, de valóban nem tenne jót a csontok "összeforrásának", hát, így legyen valaki okos. A végszót majd a doki mondja meg.

 

Jut szembe, ha minden rendben megy, akkor a műtétet és a hazaengedést követően kb. mennyi idővel számoljak, amíg mankóval normális fel tudok kelni és közlekedni a lakásban? Pl. WC, konyha, egy kis mozgás, tisztálkodás. Egy hét?

Előzmény: L0riana (989)
L0riana Creative Commons License 2013.01.22 0 0 991

Az én BTB plasztikám után azonnal volt térdgép 50 fokon, hazamenetelem napján már 90-en, mondjuk így utólag, valszeg hiba volt (Honvédban műtöttek pedig, az sem egy rossz hely azért). Ez kórháztól függ, kórházanként változik a protokoll, amit az orvosnak be kell tartania.

Előzmény: heremooka (987)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!