Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2003.01.23 0 0 34
Na most elgondolkoztattatok ezzel az inzulinos témával.

Én mondjuk reggelente nem bírok enni, de gyakran előfordul, hogy hányingerem van. Mondjuk én pont ezért nem tudok enni. (+ ha eszek is valamit, annak általában valami édesnek kell lennie...)

Nálam a PCO első tünetei akkor alakultak ki, amikor drasztikusan megváltozott az életmódom (külföld, sok fast-food, rentgeteg édesség). Legalábbis azt hiszem. Én akkor arra fogtam, hogy zavar van a mensim körül, hogy hirtelen híztam 4 kilót (45-ről 49-re).

Hogy lehet ezt megnézetni?

Ami azt illeti, én szívem szerint folytatnám a fogigátló szedését amíg lehet (még nem akarok gyereket), de kifejezetten örülnék, ha majd egyszer abbahagyom, akkor nem kellene attól remegnem, hogy újra tele leszek pattanásokkal + kinől a bajuszom (Megjegyzem, soha életemben nem volt bajuszom... akkor jöttek elő a csúnya szőrök az arcomon, amikor abbahagytam a Diane-t)

békacica Creative Commons License 2003.01.23 0 0 33
A PMS: amikor menzesz előtt valakinek fáj a feje, a hasa, a háta, hányingere van, émelyeg, görcsöl és az átlagosnál fokozottabbak a tünetei Pl. hisztis, depressziós, veszekedős, ideges, ingerlékeny stb... szóval a menstruáció előtti tünetegyüttest hívják így.
A Mastodynon cseppek - különféle homeopátiás szerek összetétele - ezt hivatott orvosolni.
A tájékoztatóban ez áll: Növényi eredetű anyagok felhasználásával készült, megszünteti a gonadotropin-szekréció zavarát, így normalizálja a menstruációs működést és fiziológiás ösztrogén/progeszteron arányt eredményez. Javallatok: menstruációs zavarok és/vagy meddőség, praemenstruális szindróma, fibrocystás mastopathia. Kb. ennyi.
Nyilván kiderül majd számomra ez az inzulin dolog, ha megyek az endokrinológushoz, és csináltat mindenféle vizsgálatokat. Addig utánanézek valahol. Én is éhes tudok lenni, ha sokáig nem eszem, ájulás is kisérget ilyenkor, és bizony időnként hányingerem is van reggelente.
Előzmény: Buborka (32)
Buborka Creative Commons License 2003.01.23 0 0 32
Mi az a PMS? És mire való ez a bogyó?
Az inzulintúrműködést laborban biztos ki tudják mutatni. De hogy látható tüneteket produkál-e, azt nem tudom... azaz hogy nem tudom hogy mi produkál tüneteket, maga az inzulintúltermelés v. annak következtében a hormonfelborulás?
Nekem ilyenek szoktak lenni, hogy reggeli hányinger, ha sokáig nem eszem, akkor remegéses éhség. Most több nem jut eszembe:)
békacica Creative Commons License 2003.01.23 0 0 31
Hát az jó lenne, ha nekem is bejönne a Meckformin, mert ha nem függ a súlytól akkor rendben van. Inkább szedném ezt, mint fogamzásgátlót, mert én igazából nem akarom azt gátolni. Sőt! Majd a doki úgyis kitalálja, mindenesetre megkérdezem tőle. Most kaptam egy homeopátiás készítményt, receptre lehet kapni csak, az van ráírva, hogy a hormonális rendetlenségeket hozza rendbe, egyébként a PMS-re is ajánlják, illetve legfőképpen arra. a neve Mastodynon. Nem tudom ismeritek-e?

Én csak az inzulintermelést nem értem. Lehet, hogy nekem is amiatt van, hogy több inzulint termel a szervezetem. Észre lehet ezt venni valahogyan, vagy csak labor mutatja ki?

Előzmény: Buborka (30)
Buborka Creative Commons License 2003.01.22 0 0 30
Köszönöm! Bár nem mondom, hogy értem:) azaz nagyjából igen... ez is azt írja ha jól értelmezem, hogy az egész probléma forrása a fokozott inzulintermelés.
Szerintem a Merckformin adása nincs összefüggésben a súllyal... esetleg annyi, hogy minél kevesebb túlsúllyal rendelkezik egy PCO-s, annál nagyobb sikereket lehet elérni. (saját tapasztalatom szerint legalábbis normál súly mellett szedtem Merckformint, akkor normális ciklusom volt és terhesség lett belőle, de 10 kg többlet után már Merckforminnal sem volt tökéletes, de azért volt!)
További tapasztalataim szerint egyelőre csak kevés helyen kezelik ezzel a módszerrel a PCO-t, itt is jól kijön a topicon. Az azonban nem, hogy azért mert nem ismert még, vagy azért mert nem tartják jónak...
Én csak azért érvelek rendszeresen mellette, mert nekem nagyon hamar gyönyörű változásokat hozott az életemben!:)
csokimacs Creative Commons License 2003.01.21 0 0 29
Sziasztok!
Csak egy hozzászólás erejéig szeretnék becsatlakozni Hozzátok, mert "futólag" engem is érintett ez a probléma.
Milkabögre leírta, hogy a PCO-szindróma mellett a policisztás petefészek önmagában is megjelenhet. Velem is ez történt 5 év tablettaszedés után. Megjött minden hónapban nagykönyv szerint, a hormoneredmények tökéletesek voltak, de az uh mutatta, hogy mindkét petefészek csurig van érésnek indult tüszőkkel, vagyis cisztákkal, és így persze a baba sem fogant meg, hiszen nem volt peteérés. Az orvosom azt javasolta, döntsem el, várunk valamennyit, hátha magától helyreáll, vagy hormonkezelés. Haragudtam minden hormonbogyóra, és úgy döntöttem, fél évet kivárok valahogy. A végén a félből háromnegyed év lett, de egy szép napon végre két egészséges petefészek volt az uh-n.
Azért írtam le ezt, mert egyrészt sokan azt hiszik, ha tökéletes a ciklus, valószínűleg nincs baj, pedig lehet. Egyébként erről a hőgörbe is árulkodott. Másrészt meg örülök, hogy kivártam, és így talán a szervezetem is kipihente magát a bogyószedés után.
De ez annyira semmi ahhoz képest, akinek a szindrómával kell megküzdenie, és annyira drukkolok Nektek, Lányok, hogy mindannyiótoknak gyorsan rátaláljanak a megfelelő kezelésre és hamarosan gyümölcse is legyen!
békacica Creative Commons License 2003.01.21 0 0 28
Szia Buborka!
Most van egy kis időm, úgyhogy utánanéztem:
A hyperinsulinaemia fokozza a zsírraktárak kialakulását, befolyásolja a lipoprotein-anyagcserét és valószínűleg a szteroid hormonok anyagcseréjét is módosítja. Az ovariumokban fokozza az androgének szintézisét - direkt és az LH -hatás fokozásával - a citokróm enzimrendszeren keresztül. Az inzulin fokozza az ovarialis és a mellékvese androgéntermelését, csökkenti az SHBG-szintet, ezzel nő a free androgen index (FAI) és ezen keresztül az androgénhatás, továbbá direkt hatással van a folliculogenesisre is. ..... Figyelembe véve a PCOS anyagcsere hatásait, illetve következményeit, a panaszok szerinti kezelés mellett a megfelelő diéta és fokozott fizikai aktivitás nélkülözhetetlen.....A metformin (Meckformin) kezelés a peteérésre kifejtett kedvező hatásán kívül csökkenti az inzulin, az androgén, a plazminogénaktivátor inhibutor, a lipoprotein szintjét és az inzulinrezisztanciát.

Kb. ennyi, ami még érthető. Én nem tudom, hogy nekem fognak-e ilyet adni, mert én nem vagyok túlsúlyos. Sokaknál a műtét segít, bár rajtam nem. És kicsit furcsállom, hogy nagyon sok lánynak a fogamzásgátló abbahagyása után derült ki, illetve történt ez. Ezt arra értem, hogy a fogamzásgátlók tutira bekavarnak a női hormonrendszerbe. A PCO egyébként egy ilyen öngerjesztő folyamat, a hormonok teljesen rossz úton járnak.
Én most endokrinológiai kivizsgálás előtt állok, megnézik a mellékvesét, agyalapi mirigyet. Nyilván ezek valamelyike produkál rossz hormonokat.
Esetleg megkérdezem az orvosomat a Meckforminról, hátha nekem is bejön, mint neked. Bár tartok tőle, hogy nem ad, mert vékony vagyok.

Előzmény: Buborka (27)
Buborka Creative Commons License 2003.01.21 0 0 27
Békacica: én szedtem Merckforint és nekem már az első hónapban 28 napos mensit hozott, a másodikban meg gyereket!:)
Ezért olvasom kicsit szörnyülködve, hogy van akit műtenek, vágnak meg fogamzásgátolnak! De várom az infót, hogy mit olvastál!
békacica Creative Commons License 2003.01.21 0 0 26
Nagyon szívesen. Már amennyit tudtam. Egyetértek, hogy az alapproblémát kellene kezelni, most én is ez ügyben járok orvoshoz. Esetleg kérdezd meg az orvosodat a Meckmorfin (azt hiszem így kell írni) nevű gyógyszerről. Ez egy antidiabetikum, és állítólag a PCO-t is nagyon jól kezeli. De most nem érek rá megnézni, majd később, de valamit olvastem erről az inzulin és a PCO-ról, hogy a kettőt együtt hogyan kezelik illetve a körülményeit. Ha érdekel akkor később megtudom írni. Délután vagy holnap.
Szia
Előzmény: Buborka (24)
evat Creative Commons License 2003.01.21 0 0 25
Köszi szépen!
Előzmény: RIBIZLI (17)
Buborka Creative Commons License 2003.01.21 0 0 24
Köszönöm. Mostmár nagyjából értem... amit nem értek az az, hogyha az inzulin túltermelés miatt nem megfelelően működik a hormonháztartás, akkor miért nem az inzulin problémát kezelik elsősorban... Bár nem vagyok igazán hozzáértő én is csak abból élek amit az én orvosomból ki tudok hámozni, de józan paraszti ésszel ameddig az alap problémát nem szüntetik meg, addig hiába hatnak a nem megfelelő mennyiségű hormonra.
Persze gondolom nem olyan egyszerű, meg ahányan vagyunk annyiféle összetettségű és mélységű a probléma!
Milkabögre Creative Commons License 2003.01.21 0 0 23
epresj!
Igen, várom már a kiscsajt, bő két hét múlva! Most vasalom a ruháit.
Előzmény: epresjoghurt (19)
békacica Creative Commons License 2003.01.20 0 0 22
A Diane-t adják, hogy miért pontosan nem tudom, de a hormonok ilyenkor generálisan rosszul működnek, ez meg az LH-FSH kiáramlást szünetelteti (mivel PCO-ban az LH magasabb), a férfihormonokat (androgén) lenyomja. Azt hogy valakinek miért szűnik meg utána a ciklusa azért az elég furcsa.
PCO-nál állítólag használ. Hát én nem tudok már semmit. Annyiféle hormon és gyógyszer, és igazából nem hallottam még egy olyanról sem ami mindenkinél tökéletesen működik. De nem is vagyunk egyformák.
Én most épp előtte állok, hogy beszedjem, de előtte még vár rám egy sor kivizsgálás.
Sziasztok

Most megnéztem egy szaklapban:
az ovarium androgéntermelésének visszaszorítása GnRH analógok, hormonális antikoncipiensek, Diane 35....... antiandrogén,antigonadotrop és gesztagén hatása van.... LH kiáramlást gátló hatása miatt csökkenti a petefészekben lévő cysták számát és az ovarium méretét.
Nagyjából ennyi.

Előzmény: Buborka (21)
Buborka Creative Commons License 2003.01.20 0 0 21
Ribizli: mail ment!
Én nem nagyon értem ezt a Dianes összefüggést a PCOval. Valaki el tudja magyarázni?
Én speciel 4 évig szedtem "véletlenül" pont azt, de ahogy abbahagytam soha többet nem mensiztem magamtól:( Miben fejti ki áldásos hatását? És miért adják annak aki gyereket akar?
epresjoghurt Creative Commons License 2003.01.20 0 0 20
Nálam sem gyanakodott az orvos, mert kívülről nem voltak árulkodó jelek. Miután a fogamzásgátló abbahagyása után egyáltalán nem volt ciklusom, akkor nézett meg hüvelyi UH-n. A hasin nem látszott. Sőt nekem még a hormonjaim is rendben voltak, amikor mérték. Ki tudja hány évig szedtem bogyót tök fölöslegesen.

A műtét óta volt már 1 egész ciklusom, úgyhogy kezdek reménykedni. Aztán majd kiderül, hogy ez mire lesz elég. ;o))

És ne csüggedj, sikerülni fog. Úgy látszik nekünk később sikerül, mint másnak, de alighanem jobban is fogjuk értékelni.

Előzmény: Kicsi2 (14)
epresjoghurt Creative Commons License 2003.01.20 0 0 19
Ez nagyon ciki, úgy rémlett válaszoltam...szóval nagyon örülök én is Fanninak. Gratulálok!!!
Lassan már személyesen is találkoztok, ha jól számolom. :o)))
Előzmény: Milkabögre (12)
Milkabögre Creative Commons License 2003.01.17 0 0 18
Hüvelyi uh-n is észrevehették (csakhát a ciszták száma mindig változó, nekem volt, hogy negyven (!) volt, volt, hogy négy), de a vérvétel egyértelműen kimutatja.
Előzmény: RIBIZLI (17)
RIBIZLI Creative Commons License 2003.01.17 0 0 17
Szia Evat!

Nemtom kitől kérdezted, de azér megpróbálok rá válaszolni...
Bztos vagyok benne, hogy észrevették volna, mert hüvelyi ultrahangon mindenképpen látszik. Küldő ultrahangon nem mindig (ezért nem diagnosztizálták nálam 2 különböző vizsgálat alkalmával sem).
Továbbá, tudtommal a PCO egyik legjellemzőbb tünete a menstruációs rendellenesség, illetve a hirsutismus, tehát az atípusos (férfias) szőrösség: olyan helyekre nőtt szőr, ahol más nőknek csupasz, vagy csak pihéik vannak, azaz arc, áll, (bajusz nem!!!, ott sokaknak vannak sötét szálaik) mellek között, mellbimbó körül, hason (felső részén is).
Őszinte szívemből sok sikert kívánok a babához!

Előzmény: evat (16)
evat Creative Commons License 2003.01.17 0 0 16
Szia.
Lombikprogramon veszek részt.Szerinted a hormonvizsgálatoknál,az ultrahangos átjárhatósági vizsgálatnál kimutatták volna,ha PCO-m van?
Túlsúlyos vagyok,és sajna nem szőrtelen,habár nem tudom mi számit túlzottnak.
Abszolute rendszeresen menstruáltam.
Szerinted?
Előzmény: Milkabögre (1)
békacica Creative Commons License 2003.01.17 0 0 15
Sziasztok Mindenki!
Most találtam rá erre a topicra.
Én is PCO-val küszködök, de úgy látszik elég változatos képeket produkál ez a baj. Nekem másodlagos PCO-m van, ami annyit jelent hogy 5 évvel ezelőttig minden a legnagyobb rendben volt nálam. Nem vagyok kövér, de a patiktól szenvedek, és nincs mensim.
Kb. ennyi az én kórképem. Azt én is hallottam hogy a Diane jó megoldás lehet, de én úgy tudom hogy három-hat hónap után lehetne valami más gyógyszerrel próbálkozni, ami nem gátolja a terhességet.
Én holnap megyek dokihoz, szeretnék akkor már okosabb lenni.
Mindenkinek drukkolok!!!!!!
Kicsi2 Creative Commons License 2003.01.16 0 0 14
Sziasztok!
Epresjoghurt: Engem egy éve műtöttek ugyanígy, gíógyszert nem kellett szednem sosem a PCO-ra és még most, hogy meddőségi cewntrumba járunk sem írta kfel nekem gyógyszert, bár a doki itt mondta ki először, hogy PCO-m van. Ez mondjuk nem ért váratlanul. Nekem is kilyuggalták a petefészkeimet, de sajnos ez alatt az 1 év alatt sem lettem terhes. Az újbóli megvastagodás 70%-ban történik meg. Állítólag a Diane35-től valóban szépen megjavulhat az ember, és teherbe is lehet esni. Mindenestre nekem az a szerencsém, hogy nem produkálok erős tüneteket (nem vagyok elhízva, nem szőrösödöm, rendes mensim van), a petefészkeim viszont egyértelműen nagyobbak és... hát évek óta nem esek teherbe. De nem csüggedek!!!!
RIBIZLI Creative Commons License 2003.01.16 0 0 13
Sziasztok Szépséges Nőtársaim!

Buborka, Tehozzád fordulok mint PCO-s, mert úgy tűnik, beteg oldalról nagyon profi vagy ezzel a betegséggel kapcsolatban. Nekem 5 évig a nőgyógyászom (aki családi ismerős volt, tehát még csak azt sem mondhatnám, hogy egész egyszerűen nem akart velem foglalkozni) aszonta, semmi bajom, teljesen összevissza menstruáltam, szőrösödtem, szóval minden tipikus tünetét produkáltam a betegségnek, elküldött mellékvese röntgenre, ott nem volt semmi... Aztán elegem lett, elmentem másik orvoshoz. Nagyon empatikus volt, segíteni akart... Csinált külső ultrahangot, nem látott cisztát, akkor aszonta csináljunk nekem ciklust. Telepakolt clostylbegyttel, meg norcoluttal, két cikluson keresztül, puffadtam, csont idegbeteg voltam, aztán megint nem történt semmi. Aztán elmentem endokrinológushoz, aki felállította végül az inzulinos PCO diagnózist, és ráállított a Merckforminra kb 1,5 éve. Beleástam magam az összes szakirodalomba, feliratkoztam amerikai PCO baráti körökbe, meg ilyesmi. Én akkor 70 kiló voltam szőrös, utáltam magam, nem volt pasim 3 éve, szóval eléggé magam alatt voltam. Aztán lefogytam 10 kilót, kezeltettem (kezeltetem) a szőreimet is, és végre lett egy kapcsolatom egy fél éve (26 éves vagyok). Mondanom sem kell, hogy soha nem védekeztem, ez alatt a 6-7 év alatt, biztos voltam benne, hogy nagyon nagyon nehezen fog menni, ha valaha gyereket szeretnék. A ciklusom néha szabályos volt, néha összevissza, néha védekeztünk (óvszer) néha nem, és... Biztos kitaláltad: terhes lettem. Úgy, hogy másfél hónapja voltam együtt a barátommal, aki egy drága kincs... :¨¨(, de már nem vagyok terhes. Nem mertem bevállalni. És nagyon nagyon haragudtam az orvosra is, meg magamra is meg egyáltalán mindenkire. Elmentem hozzá, elmondtam neki, nagyon ki voltam készülve, csodálkozott is, mert azér alapvetően egy vidám kis lény vagyok. Azt mondta, hogy így legalább látszik, hogy teherbe tudok esni. Hát igen, nézzük a jó oldalát a dolgoknak. A nőgyógyász, aki a műtétet csinálta, meg teljesen csodálkozott, hogy minek adtak nekem Merckformint, miért nem adtak fogamzásgátlót meg egy kis szteroidot, hogy múljanak a szőreim. Az endokrinológus hallani sem akar a fogamzásgátlóról (bár szívem szerint én is azt szednék), mit csináljon ilyenkor az ember lánya, kinek higgyen, hova menjen, mit szedjen? Amikor átfutott az agyamon, hogy megtartanám, erről is megkérdeztem mindkettőjüket, az endokrinológus azt mondta, hogy nincsen még elég tapasztalat meg szakirodalom arról, hogy mi történhat a magzattal a Merckformin hatására, ezért nem is javasolná, hogy megtartsam, mert aztán nehjóogy bármi baj legyen. A nőgyógyász azt mondta, hogy ilyenkor tovább kell szedni a Merckformint, mert különben megemelkedik az inzulinszint és az árthat a magzatnak. MOST AKKOR MELYIK????
Lassan vissza kell mennem az endokrinológushoz, akinek hiszek tulajdonképpen, mert ő volt az egyetlen, aki bárminemű javulást indukálni tudott az állapotomban. A Merckformint nem nagyon lehet 1,5 éven túl szedni, ő meg azzal ijesztget, hogy ha abbahagyom, visszajönnek a kilók, meg a szőrök, akkor viszont megőrülök.
Annyira szeretnék valamit hallani olyantól, aki tudja milyen ez! Én még 1-2 évig biztos nem szeretnék babát, iskolás vagyok, nincs lakásom, meg éretlen is vagyok, meg még a kapcsolatunk is az.
írtok sok biztatót nekem?

Köszönöm!!!!!!

Előzmény: Buborka (7)
Milkabögre Creative Commons License 2002.12.11 0 0 12
Szia epresjoghurt!
Esküszöm, mintha tegnap válaszoltam volna a hozzászólásodra... Vagy mégsem?
Kevesebb, mint két hónap van hátra.
Már amikor hazahoztatok, ott volt Fanni a hasamban, ami várható is volt, csak még nem volt biztos.
PCO-ügyben egysokadnick nagy szakértő, szerintem fordulj hozzá (biztosan ismeritek is egymást irl). Vagy Mr. Spockhoz a Velvet fórumon. Esetleg a saját orvosodhoz:))
Mondom, nekem is az a véleményem, ill. tapasztalatom a fogamzásgátlóról (elfelejtettem írni, hogy a Diane35 is az), mint neked.
Előzmény: epresjoghurt (11)
epresjoghurt Creative Commons License 2002.12.10 0 0 11
Milkától kérdeztem, hogy mikorra várja a babát, de örülök, hogy Te is leírtad. :o)
Altatásban végezték a műtétet. Még fájnak a sebek, de elviselhető. 3 pici vágásom van. Az 1 hónap táppénz vígasztal, így évvégén azért el tudom viselni. :o)))
Egyébként számomra érdekes megoldás ez a fogamzásgátló. Csak tüneti kezelés és nem lehet a végtelenségig szedetni. Nem tudom mostanában mi az elfogadott álláspont, de nekem még olyan hírek rémlenek, hogy 35 éves kor felett már nem igazán ajánlott a fogamzásgátló tabletta szedése.
Nincs más megoldás?
Előzmény: Buborka (10)
Buborka Creative Commons License 2002.12.09 0 0 10
Tőlem kérded?:) Ha igen, én már szültem, 2 éves a kisfiam.
Én úgy tudom, hogy nem azért nem sikerült teherbe esnem, mert a petefészek nem alkalmas rá, hanem mert hiányzik az a hormon, ami a peteérést segíti... A dokim szerint ha nem akarunk már gyereket, akkor fogamzásgátlóval lehet legjobban "kordában" tartani. de tapasztalataim szerint ahány orvos/kórház, annyi vélemény és eljárás.
Fájt a műtét? Nagy a vágás?
epresjoghurt Creative Commons License 2002.12.09 0 0 9
Szia! :o)
Nem fogják a cisztákat kiszedni?
Előzmény: Buborka (7)
epresjoghurt Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8
Régen találkoztunk. :o))
Akkor még fogalmam sem volt, hogy bármi bajom is lenne. 2 hete műtöttek, most lábadozom. Beirdalták a petefészkek felületét laparoszkópiás módszerrel, mert nagyon vastag volt. Azt mondják most van 1/2-1 évem, hogy teherbe essek, amíg újra meg nem vastagodik.
Azt mondta a doki, hogy a terhesség sok mindent megváltoztat, talán elő sem jön utána. Ha igen, akkor kapok gyógyszeres kezelést.
Egyébként meglepődtem, hogy milyen kevés info van erről a betegségról a neten.
Mikor szülsz? :o)))
Előzmény: Milkabögre (6)
Buborka Creative Commons License 2002.12.07 0 0 7
Sziasztok!:)
Én Merckformint szedtem, igy sikerült teherbe esnem. De a ciszták terhességtől nem múltak el és sajnos nem is javultak:(
Milkabögre Creative Commons License 2002.12.07 0 0 6
Jééé, szia:)
Nehéz eset. Énnekem Diane35-öt adtak, amikor szedtem, elmúlt, de ahogy abbahagytam, visszatért. Engem mással nem kezeltek. Vannak rá gyógyszerek, de úgy tudom, egyik sem 100%-osan hatásos. Igen, van, amikor műtétet javasolnak, de tudtommal a laparoszkópiát nem erre szokták "használni". A cisztákat kiégetni szokták, de szerintem újra fog nôni.
Bocs a sok szerintem és tudtommal miatt, de nem vagyok 100%-os szakértô. Csak szenvedek ettôl a betegségtôl, sokáig nem is tudtam arról, hogy van, de most a terhesség alatt megszűnt (tán nem újul ki).
Előzmény: epresjoghurt (5)
epresjoghurt Creative Commons License 2002.11.13 0 0 5
Szia Milka!

Milyen gyógyszerekkel kezelik? Nekem kapásból laparoszkópiát javallottak. :o(

Előzmény: Milkabögre (4)
Milkabögre Creative Commons License 2002.11.10 0 0 4
Majdnem biztos, hogy ezt nem lehet homeopátiás szerekkel kezelni. Sôt. Bár én nem vagyok orvos.
Előzmény: Törölt nick (2)
Buborka Creative Commons License 2002.09.20 0 0 3
Szia!

Én tudom ajánlani a dokimat Bpen, írj mailt, ha érdekel: edinam@westel900.net

Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.20 0 0 2
Azt hiszem uj dokit keresek.

Nem ismer valaki egy jo specialistat?

(Milka.. koszi a hosszu beirast:) Mar faggattalak errol a temarol egyszer IRL.. de dokihoz azota se volt erom elmenni.. a regihez legalabbis nagyon nem. Ossze-vissza beszelnek, Mindenfele gyogyszereket irnak fel, hogy azutan meg egymas diagnozisat is megkerdojelezzek. Nem tudom.. ezt nem lehet homeopatias hgyogyszerekkel kezelni???)

Milkabögre Creative Commons License 2002.09.20 0 0 1
Mi is az a PCO?

A PCO egy mozaikszó - a policisztás ovárium anyit jelent, hogy a petefészkekben folyadékot tartalmazó képletek illetve tömlők, vagyis ciszták vannak. Önmagában ez a tény még nem jelent kezelendő állapotot: a petefészekciszták gyakran maguktól is felszívódnak és nem befolyásolják a termékenységet.

A PCO szindróma azonban, - más néven Stein-Leventhal szindróma - egy speciális tünetegyüttest takar, amikor a petefészekciszták mellett hormonális zavarok is megjelennek. A betegség rendkívül változatos, pontosabban nem mindenkinél alakul ki minden tünet, és az is valószínűsíthető, hogy az állapot minimum két teljesen különböző okból jöhet létre - a végeredmény azonban azonos.

A PCO szindróma meglehetősen gyakori - egyes adatok szerint a fogamzóképes korban lévő nők 2-5 százalékát, más adatok szerint 5-10 százalékát érinti. Ha nem kezelik, meddőséget okozhat és hajlamosít a szívbetegségekre, a cukorbetegségre valamint a rákra.

A PCO szindróma jellemző tünetei

Valószínű, hogy a PCO szindrómának különböző fázisai vannak, de általában, mire meddőséget vagy zavaró kozmetikai problémákat okoz, a tünetek nagyjából azonosak.

Policisztás petefészek
A petefészek nyálkahártyája megvastagodik, fehér lesz, alatta pedig gyöngyfüzérszerűen elhelyezkedő ciszták láthatók. Előfordul, hogy a petefészek megnő, de nem mindig. A ciszták és a megvastagodott nyálkahártya a peteérés, illetve a tüszőrepedés elmaradása miatt jön létre.

Magas férfihormon szint a szervezetben
Elsősorban a tesztoszteron szint magasabb az átlagosnál és kívánatosnál, ugyanis kellemetlen velejárója a gyakran súlyos, nehezen kezelhető akne, valamint az eseteknek körülbelül a felében a szőrösödés (arcon, mellen, combok között, hason). Ritkábban - ez egyéni hajlamtól függ - férfias tipusú hajhullást is okozhat.

Inzulin rezisztencia
Ebben az állapotban a szervezet nem képes elég hatékonyan felhasználni az amúgy megfelelő mennyiségben jelenlévő inzulint. A vérben cukor marad, amire a szervezet még több inzulin termelésével válaszol. Az inzulintöbblet viszont hajlamosít az elhízásra, majd későbbi életkorban a cukorbetegségre. A PCO szindrómától szenvedőknek körülbelül a fele súlyproblémákkal küzd.

Vérzési rendellenességek
Általában csak ritkán, vagy nem is jön meg a menstruáció, vagyis rendszertelenül, vagy egyáltalán nincs peteérés és tüszôrepedés. Oka a ciklust szabályozó hormonok egyensúlyának felborulása. Kezelés nélkül általában teljes meddőséget okoz.

Valamennyi tünet a PCO szindrómától függetlenül is kialakulhat. A PCO szindrómát éppen az jellemzi, hogy a tünetek együtt, egymással összefüggésben jelentkeznek.

A PCO szindróma valószínű okai

Többek között ez az, ami olyan nehezen megfoghatóvá teszi a PCO szindrómát - az okok ugyanis ma sem egyértelműek. Valószínű hogy minimum kétféle módon jöhet létre:

Gyakran normális súlyú nőkben valamilyen okból túlságosan megnő az androgén, vagyis a férfihormon szintje. Legtöbbször a mellékvese működésének zavara okozza. Előfordulhat az is, hogy valószínüleg öröklött hajlam miatt a szervezet túlságosan élénken reagál a férfihormonokra. Utóbbi esetben a PCO szindróma általában már kamaszkorban jelentkezik: 1-2 évig a menstruációs ciklus normális, majd rendszertelenné válik, esetleg elmarad. Párhuzamosan megjelennek a férfihormonok túlsúlyára utaló tünetek.(Egyes felmérések szerint ezt a kislányok túl korai érése előre jelezheti!)
Általában az élemódra visszavezethetően inzulinrezisztencia alakul ki (amelyre a hajlam egyébként örökölhető, vagyis többnyire ez és az életmód EGYÜTT kell hozzá). Az inzulinrezisztencia miatt keletkező inzulintöbblet elindítja a túlzott férfihormon-termelést - egyes vélemények szerint mindenkinél, más vélemények szerint csak azoknál, akiknek a szervezete öröklött tényezők miatt így reagál.
A gondot az jelenti, hogy a túl sok férfihormon könnyen felborítja a menstruációt szabályozó hormonok egyensúlyát. Ráadásul a felesleges tesztoszteron ösztrogénné alakul a zsírszövetben (a zsírsejtek tartalmazzák az átalakítást végző vegyületet), a túlságosan magas ösztrogénszint (a PCO szindróma jellemző velejárója) pedig számos bajt okoz. A többi között rendszertelenné válik a menstruáció, ha pedig valaki elhízik, az ösztrogénszint még magasabb lesz, vagyis a menzesz teljesen el is maradhat.

Mindebből az is következik, hogy a PCO szindróma nem törvényszerűen okoz meddőséget, vagy a későbbiekben vetélést.

A PCO szindróma kezelése

A PCO szindrómát hagyományosan gyógyszerekkel kezelik - ezeket részben az inzulinrezisztencia ellen, részben a peteérés és a tüszőrepedés stimulálására, részben a túl sok férfihormon kompenzálására adják.

Ettől teljesen függetlenül egyre több szakember javasol elsőként életmódváltoztatást: mindenekelőtt fogyást, részben mozgással, részben az étkezési szokások drasztikus megváltoztatásával.

Számos vizsgálat szerint ugyanis az esetek körülbelül egyharmadában a fogyás önmagában is képes a normális ciklus és a termékenység helyreállítására, az életmódbeli változtatások pedig segíthetnek az inzulinrezisztencia felszámolásában. Ez nem csak amiatt fontos, mert sok nőnél így megszűnik a nem kívánt szőrnövekedés, hanem mert megelőzi a későbbi cukorbetegséget is.

Buborka Creative Commons License 2002.09.19 0 0 0
Szia!
És pontosabban mi érdekelne? Én is ezzela problémával küzdok. A PCO, policisztás ovárium szindróma tudomásom szerint azért van, mert a szervezet túl sok inzulint gyárt, és a túltermelés miatt a szervezet nem normálisan reagál az inzulinra. Ez hatással van mindenféle más hormonokra, én pld. nem menstruáltam magamtól, csak nagyon ritkán. Jellemzi még pattanásos bőr, zsíros haj/bőr, fokozott szőrösödés. Nagy hirtelen ennyi jutott eszembe, ha még van kérdésed, írj

Még valami, énn gyógyszer segítségével estem teherbe és már 20 hónapos a kicsi fiam:)

Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.19 0 0 topiknyitó
Felvilágosításra lenne szükségem ezzel a problémával kapcsolatban.

Minden segítséget megköszönök.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!