Keresés

Részletes keresés

paracsimpo Creative Commons License 2003.01.26 0 0 55
Békacica!

Igen én bennfeküdtem. De akkor jó volt mert nem ellet menni suliba:)))))) Egyébként én mindig jó kapcsolatokat teremtek a kórházakban. Sajnos most egyre többet van szerencsém bennt lenni, mint benne dolgozni.

Ha kell endokrinológus segíthetek.

Előzmény: békacica (53)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.25 0 0 54
Ez jó. tetszik az ötlet:) PCO felvilágosító tanfolyam orvosoknak:) Sokukra ráférne:)

Csak egy példa (ennél durvább volt a szitu, itt most a leegyszerűsített változatot írom). Megyek nőgyógyászhoz a Péterffybe (így írják?:). A nő kérdezi: milyen gyakran jön meg a menzesze és hány napig tart. Mondom neki, nem tudom, PCO-s vagyok, és csak most szedem az első levél tablettát, és így X nap, de az szerintem nem számít. Jó, akkor mondjam meg, hogy azelőtt milyen gyakran jött meg. Mondom, nem tudom, rendszertelenül, így derült ki, hogy PCO-m van. Jó, de neki mondjam meg konkrétan, hogy mielőtt PCOs lettem volna, milyen rendszeresen jött meg:)))

Na ennyit az orvosokról:) Valami azt súgja, hogy a nő nem is tudta, mi az a PCO:) A stílusból ahogy kérdezgetett az derült ki, hogy szerinte a PCO valami nemi úton át terjedő betegség:)

(Mentségére legyen szólva, szerintem az a nő egy leszbi feminista lehetett, aki szerint ha valaki fogamzásgátlót szed, az egy erkölcstelen disznó és biztosan valamilyen nemibetegségben szenved)

Előzmény: békacica (53)
békacica Creative Commons License 2003.01.25 0 0 53
sziasztok!
üdv paracsimpo és csakegysokadnick !!!
egy pillanatra ugrottam be csak ide, mert már megyek is, egy kicsit kikapcsolódunk a párommal.

Be kell feküdni?! Komolyan?!

Én sem vagyok túlsúlyos, sőt sokan azt mondják sovány vagyok, de ez már évek óta így van, de pattanásom van rendesen, néha mint egy tini úgy nézek ki. és 4 éve egyáltalán nincs vérzés, csak ha gyógyszert szedek. Most épp május óta nem.
Kéne az orvosoknak szervezni egy PCO felvilágosító tanfolyamot, mert úgy tűnik csak néhányan vannak akik igazán tudják, hogy mi is a helyzet valójában. Na jó ezt csak úgy mondtam.
Na megyek.
puszi mindenkinek

Előzmény: Törölt nick (52)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.25 0 0 52
Ajjaj. Rosszul hangzik:( Akkor egyenlőre maradok a sima glükózvizsgálatnál.

Hogyan lehet ránézésre megállapítani a PCO-t? Nálam az első nőgyógyász, aki felvetette a PCO lehetőségét mondjuk ugyanúgy ezt tippelte, de ő csak akkor amikor már az összes tünetet felsoroltam.

Nekem mondjuk nincs túlsúlyom (Ok. +1-2 kiló, de ez állandó, azt hiszem ennyi a versenysúlyom, így érzem jól magam), és egészen az utóbbi 1-2 évig a menstruáció általában +/- 2-3 héttel, de mindig megjött, a szőrősödés nem hiszem, hogy természetellenes lett volna, és csak néhány pattanásom volt. Akkor bőrgyógyász javaslatára Diane, utána megijedés a májkárosító hatásától, Diane abbahagyása, 2 vérzés OK, utána a vérzés vagy megjött, vagy nem. Pattanások dögivel, szőrösödés (szőrszálak a száj felett) beindul. Utána újra dokihoz, újra Diane, bajusz el, pattanások el. Utána újra pánik, Diane el. Azóta teljes káosz, mentruáció hónapokig sehol.

Akkor kezdtem el orvosokhoz rohangálni, hogy mi történt és mondták azt, hogy PCO. Végül úgy döntöttem, hogy nem bírom elviselni a pattanásokat, újra fogigátló. (Érdekes módon a vérzésem amikor el akartam kezdeni a fogigátlót magától jött meg. Lehet, hogy megijedt a Norcoluttol?:)))

Most itt tartok. A Schering nyert.. 3 havonta 5000 Ft-ot:(

(Na ezt szerintem már leírtam párszor, de annyira nincs kedvem visszaolvasni:)

Előzmény: paracsimpo (51)
paracsimpo Creative Commons License 2003.01.25 0 0 51
Nálam a PCO-t a doki ránézésre mondta + UH, majd később az ovarium MRI. A hormonok meg minden más OKÉ.

Amikor elmaradtak a mensik, akkor 1 hét Bel.-osztályos kórház volt, de nem találtak semmit. És még el is kezeltek, mert a prof. aki kezelt (volna) az a pajzsmirigy alulműködésre adott bogyót, pedig nem is volt semmi gond a pjm.-el:((
Fél év után amikor a kevéske mensi is elmúlt, híztam, csak híztam abba hagytam a gyogyit és megált a hízás, bár a mensi azóta sem jött:(( Csak norcoluttal, meg most 3x a Merckformintól.

Egyébként be kell feküdni sajnos, mert van hogy éjszaka meg hajnalban is vsesznek vért:((((
de túl lehet élni:)))

Jó takarítást:))))))

Előzmény: Törölt nick (50)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.25 0 0 50
Én is éppen takarítok:)

Nálad a PCO-t egyébként glükóz és hasonló vizsgálatokkal is kimutatták?

Gondolom endokrinológusnál is jártál. Ugye az endokrinológiai vizsgálathoz nem kell befeküdni kórházba? Én a kórháznak/orvosoknak már a látványától is rosszul vagyok.

Előzmény: paracsimpo (49)
paracsimpo Creative Commons License 2003.01.25 0 0 49
Köszi szépen:)))))

Milyen nagy a pangás mindenütt:(( Most itt vagyok és sehol senki. Ill. rajtad kívül:)))))

Előzmény: Törölt nick (48)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.25 0 0 48
Szurkolok:)
Előzmény: paracsimpo (47)
paracsimpo Creative Commons License 2003.01.25 0 0 47
Ja azt nem írtam, hogy nekem 11 éves koromban jött meg és kb. 15 éves korom után jöttek a kimaradások. 1-2-3-4-5 és akár 6-7 hó is kimaradt.
Akkor azt mondták, hogy pajzsmirigy alulműködés. És nem az volt.
Én nem értem a saját gondjaimat. Ugye a hormon rendben, mellékvese CT-rendben, ovarium MRI rendben, de alátámasztotta, hogy PCO-m van.

Most semmi más nem érdekel, csak, hogy a 3. inszemem ami kb. 2 hét múlva lesz (remélem, hogy megnőnek a petikék) és utána megint egy kis élet nőhet bennem. 29.-én lsz egy éve, hogy elvesztettem a 17. hetes babámat:((((( Most már kell az utánpótlás. Annyira hiányzik a terhesség hiánya, olyan jó volt.

Előzmény: paracsimpo (46)
paracsimpo Creative Commons License 2003.01.25 0 0 46
Szia Mindenki!

Itt vagyok és élek.

Na az én tapim az az, hogy nagy súly felesleg, viszont hormonok rendben. Szőr van eléggé, zavar, de megoldom, a férfi hormonok rendben. Szóval akkor velem most mi van?
6 hója szedem a Mercket, fogytam 5 kilót és ennyi. Volt vérzésem, de csak 3x a 6 hó alatt. A legnagyobb petikém is csak 14 mm volt és aztán eltünt:((
Most abba hagytam a Mercket, mert intenzív hasmenésem volt tőle és a mensim sem jött meg (51. napon). Elkezdtem a norcolutot a múlthéten és ma jött meg a piri.

Hétfőn megyek 3. napos vérvételre és szersán UH-ra, aztán a többi meg majd ott kiderül.

Én nem értem ezt a PCO-t. Mindenem rendben és mégis. De akkor miért vagyok 2x akkora amekkorának kéne lennem? Miért vannak szőr problémáim? És a pattik? Na erre adjon valaki választ.

Azt hiszem nekem azis közre játszik, hogy a hipophysisnél van egy microadenomám. Eddig azt mondták nincs semmi baj vele. Olyan helyen van ahol nem okoz gondot. De most az is megfordult a fejemben, hogy ez okozza a problémáim nagyobbik felét:(( Szerintetek? Már 2x voltam koponya MRI-n, de én félek elmenni a 3.-ra, mert olyan mintha élve befeküdnék egy koporsóba és még hangos is és min. 30 perc. Brrrrr!

Na azt hiszem röviden ennyi.

Puszi és olvasok tovább.

Békacica, mondta, hogy van ez a topic. Nagyon tetszik.

Milka!
Nagyon szorítok a kis Fanni érkezésére:)))) Ugye lesz majd azonnal kép is?:))
Indiszkrét kérdés: Látszik rajtad, hogy baba van a pocidban? Mert tudom, hogy neked is van gyárilag pocid. Csak nyugtass meg, hogy rajtam is fogják látni ha lesz egy baby odabenn:))))))

Pusszancs paracsimpo

Előzmény: Buborka (38)
békacica Creative Commons License 2003.01.24 0 0 45
csakegysokadnick!
megnéztem az oldalt, amit írtál! Nagyon jó! máris kinyomtattam egy-pár dolgot, úgyhogy most egy kis olvasás.
szia
Előzmény: Törölt nick (42)
békacica Creative Commons License 2003.01.24 0 0 44
www.pcos.net
www.pcosupport.org
www.wdxcyber.com

Engem még egy orvos sem küldött el ilyen tesztre, van egy régi vérvételi papírom azon normális a vércukorszintem. Bár tudom azóta változhatott, de a PCO-m régebbi, mint ez a papír. Én néha úgy érzem kezdek tisztán látni ebben az ügyben, aztán megint olyan zavaros lesz.
Olvastam, hogy az is tünet, ha valakire hirtelen szomjúság tör rá, rendszeresen. Hát ez meg van nálam.

Előzmény: Törölt nick (41)
békacica Creative Commons License 2003.01.24 0 0 43
Köszi, majd szép sorjában mindet megnézem. Azért az tényleng furcsa, hogy bárhol olvasok róla, összehozzák az inzulinnal, és itthon egyszerűen 4 éve folyamatosan félrekezelnek.
Endokrinológiára a nőgyógyásztól kértem beutalót, úgyhogy febr.3.-án megyek, és remélem minden kiderül, és célzott kezelést kapok. Egyébként fél évvel ezelőtt kértem a háziorvostól is beutalót, de nem adott. Azóta is haragszom rá, mert már egy fél évvel beljebb lehetnék. Én a II. Belklinikára megyek ( ez a SOTE-é, azt hiszem).
a Diane-t még nem szedem, csak receptem van, de ahogy írod te is egyre inkább elmegy tőle a kedvem. Meg igazából én nem fogamzásgátlót akarok. Bár azt mondják, hogy az tüneti kezelésnek jó. Azért jobb az alapproblémát elkapni. Szóval valószínűleg nem fogom beszedni.
Én is találtam egypár oldalt:
http://vitalitas.hu/ és onnan az Enciklopédia, vagy a Kígyó(gyógyszerkereső). Ide is regisztrálni kell. De elég sok információ van rajta.
A másik most nem jut eszembe, de mindjárt megnézem.
Előzmény: Törölt nick (41)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.24 0 0 42
Na ha már annyit beszéltünk az inzulinról. Íme két kiragadott részlet a cikkekből:

***
Polycystic Ovary Syndrome: An Overview

"Metformin (Glucophage) and troglitazone (Rezulin) are 2 insulin-sensitizing agents that have been shown to be successful in treating anovulation in the infertile PCOS patient. However, because of reports of severe liver toxicity, troglitazone was removed from the market, so metformin is now the insulin-sensitizing agent of choice. The newer agents on the market, rosiglitazone (Avandia) and pioglitazone (Actos), have not been extensively studied."
***
*
***
Insulin and Oral Antidiabetic Agents in PCOS
from Medscape Women's Health eJournal[TM]

"Conclusion
We have seen that the effects of oral antidiabetic agents are to increase rates of ovulation and pregnancy. This type of therapy could be an alternative to gonadotropins, especially for those who consider the cost of parenteral injections too high. Oral antidiabetic agents do not seem to be superior to oral contraceptives in terms of hyperandrogenism and menstrual regulation. Further studies are needed to determine the best protocol for insulin-sensitizing agents in PCOS: Is it better to use them as a pretreatment drug, or as an adjunctive therapy during ovulation induction? Another issue is to determine whether these drugs can replace oral contraceptives for long-term use. When hyperinsulinemia is reduced, can the patients be protected from metabolic complications of the disease? If yes, how long will patients be able to use the drug without experiencing major side effects? Diet and exercise seem to be the most prudent initial step, especially in overweight patients, and adding an oral antidiabetic agent as if the patient has NIDDM may be the gold standard for restoring insulin sensitivity."
***

Törölt nick Creative Commons License 2003.01.24 0 0 41
Itt van 4 cikk az oldalról. Megnézegettem, okosabb lettem. Komolyan. Ezzel kellett volna indítani. Regisztrálni kell, de ingyenes.

Az okok közé valóban besorolják a genetikus tényezőket is, méghozzá úgy, hogy a PCO-sok családjában sokkal több a cukorbeteg. (Érdekes. Nálunk senkinek sincs cukorbetegsége)

Ami érdekes, hogy ezen az oldalon az orvosok a PCO gyanunál lényegében azonnal egy glükóz-vizsgálattal indítanak. Mit mondjak. Én speciel eddig még egy orvossal se találkoztam itthon, aki egyáltalán javasolta volna ezt a vizsgálatot. Az oldalon a PCO-soknak még a rendszeres cukor/koleszterin és hasonló ellenőrzést is javasolják, mert a PCO-soknak nagyobb esékyük van arra, hogy már a a 30-40-es éveik körül 2.lagos (vagy milyen) cukorbetegség alakuljon ki náluk.

****

Insulin and Oral Antidiabetic Agents for Treatment of Polycystic Ovary Syndrome
http://www.medscape.com/viewarticle/440584

Polycystic Ovary Syndrome: An Overview
http://www.medscape.com/viewarticle/438597

Polycystic Ovary Syndrome in Adolescence
http://www.medscape.com/viewarticle/436289

****
Ez csak néhány cikk a sok közül!

Békacica: Te most szeded is a Diane-t? Nem tudom, nekem rosszak a tapasztalataim vele + a fiatal orvosok közül eddig az összes lebeszélt róla. (Én Yadine-t szedek)

+ Az endokrinológiára nem lehet csak úgy besétálni? Én a Sotéra gondoltam, ők állítólag egész jók.

Előzmény: békacica (40)
békacica Creative Commons License 2003.01.24 0 0 40
Megfogom nézni az oldalt! Hátha okosabbak leszünk tőle.
Én azt tapasztaltam, hogy azt írják fel, amit ők általában felírnak, pl. a doki akinél szültem Provera, Estrofemet adott, meg néha clostylbegitet. Akihez most mentem az Diane-t, illetve endokrinológiára utalt (végre). Közben meg a Kaáliban a gyerekért kaptam injekciókat, de igazából sehol sem kezeltek a PCO-val.
Buborka! Te tudtad magadról, hogy sok inzulin termelődik a szervezetedben, vagy ez a PCO-val derült ki?
Lehet hogy nálam is ki fog derülni ez az inzulintöbblet.
Előzmény: Törölt nick (39)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.24 0 0 39
www.medscape.com

Még nem néztem meg, de állítólag itt vannak a legjobb irodalmak a PCO-ról. Igaz, angolul.

Egyébként még az orvosok véleménye is megoszlik a PCO-ról. A legutóbbi nődoki pl. azt mondta, hogy a gyógyszerezés attól függ, hogy VALÓDI PCO-ról van-e szó. (Mindezt a papírjaim átnézése után tette. - Vérvétel, hormonvizsgálat, hüvelyi ultrahang)

Buborka Creative Commons License 2003.01.24 0 0 38
Békac.: cukorbetegségnél a szervezet nem termel elegendő inzulint, ezért kell nekik egységenként adagolni... a PCOsoknak a szervezete túl sok inzulint gyárt, csak gondolom, hogy a hasnyálmirigy zavara miatt, aztán egyszercsak majd felmondja a szolgálatot és nem termel többet...
De most lehet hogy hülyeséget írtam.

Nem mondtam, hogy normál súlyú vagyok (sajnos:)
de valaha voltam. Igazából amikor nem volt súlyproblémám, akkor sem menstruáltam, csak ha fogigátlót szedtem. Aztán mikor gyereket akartunk, akkor kicsit "félrekezeltek", hónapokig szedtem mindenféle hormont, aminek annyi eredménye volt, hogy észrevétlen csusszantak fel a kilók, és egyszercsak azt vettem észre, hogy 10zel több vagyok. Ez sajna most is rajtam van, mert gyenge vagyok:( Sokat eszek és kevest mozgok... stb:(
De szerintem a M. szedése nincs súlykorláthoz kötve.

Paracsimporol nem tudtok valamit? Ill. ha olvasod, irjál,hogy mi van veled!

békacica Creative Commons License 2003.01.24 0 0 37
Jó reggelt!
Én ma reggel rendben voltam, gondolom ez a homeopátiás dolog pár hét múlva fogja kifejteni áldásos hatását. (remélem)
Én azt hallottam, hogy igazából még nagyon kutatják, hogy mi okozza a PCO-t. Nekem nem volt, sőt teljesen rendben volt a vérzésem, fogamzásgátlót hol szedtem, hol nem. Szóval amikor nem szedtem akkor is minden a legnagyobb rendben volt. 27-28 nap, kibírható fájdalmakkal (sokszor szinte észre se vettem), aztán 9 évvel ezelőtt spontán terhes lettem (semmi gyógyszeres rásegítés nem volt), megszültem, és rá 4 évre zavarodott össze a hormonrendszerem. Az orvosom nem értette a dolgot, mentem egy másikhoz az sem. Tulajdonképp egy csomó orvosnál voltam és mindegyik mást mondott, mást ajánlott, de mindegyik széttárta a karját és azt mondta nem érti. Ezért kezdtem el magam kutakodni a dolog iránt, és talán most már eljutottam a megoldás felé. Legalábbis bízom benne hogy az endokrinológia megoldja.
A cukorbetegségről szinte semmit sem tudok, viszont ahol PCO-ról írnak, ott írnak a cukorbajról is, illetve az inzulinrezisztanciáról (?).
Buborka azt írtad, hogy normál súlyú vagy és úgy adtak Merckformint?
Valóban azt mondják az orvosok, hogy a szülés sok mindent megváltoztathat egy nő szervezetében, illetve a ciklust rendezheti.
Szerintem petefészek...-t (nem is akarom leírni), a nem ellenőrzött, nem figyelemmel kísért ciszták okoznak, ha nincs elhanyagolva és rendesen orvoshoz járunk akkor megelőzhető. Remélem.
Előzmény: Buborka (36)
Buborka Creative Commons License 2003.01.24 0 0 36
Jó reggelt!
Na nézzük, kinek van ma hányingere?:)
Én egyébként úgy figyeltem meg magamon, hogy közvetlenül mensi előtt tisztára terhességi tüneteket produkálok, kb. egy hétig, aztán abbamarad a hányinger és 1-2 napon belül megjön.

Béka: majd számolj be lécci, hogy ez a homeopátiás izé milyen hatással van rád.

Sokadiknick: Én egyszer megkérdeztem a dokit, hogy a PCO mitől alakul ki... azt mondta, hogy kromoszómarendellenesség... Azért fura, hogy ennyire gyakori!
Én nem akarok petefészekrákooooot:( eddig erről még nem hallottam, engem csak azzal riogattak, hogy a PCOsoknál elég nagy valószínűséggel igazi cukorbetegség alakul ki.
Amúgy a dokim nekem is mondta, hogy a terhesség és szoptatás nagyon jó hatással van a cisztákra, nekem sajnos mégsem változott az állapotom. Nem lett sem jobb, sem rosszabb.

Törölt nick Creative Commons License 2003.01.23 0 0 35
Megj.: Mindezek ellenére persze nagyon is félek a fogigátlóktól, főleg a hosszú távú hatásuktól, de a mostani mellett soha semmi bajom nincs. Fogytam 2 kilót, nem fáj a fejem, ha megjön, nem vagyok felpuffadva, nem vagyok annyira hisztis, mint általában, és nincsenek előtte gyomorgörcsök. Ja igen. A legutóbbi nődoki akinél jártam pedig kifejezetten javasolta a tablettát, ha később -50-60 évesen- nem akarok méh, petefészek és hasonló rákot a sok ciszta miatt ami a nem megfelelően működő petefészek miatt fogigátló nélkül kialakulhat. Mit mondjak. Értelmes volt a fickó és képben volt a témában, úgyhogy egy időre meggyőzött. Igaz, ő leginkább a gyerekszülést javasolta volna nekem mint középtávú megoldást:)
Előzmény: Törölt nick (34)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.23 0 0 34
Na most elgondolkoztattatok ezzel az inzulinos témával.

Én mondjuk reggelente nem bírok enni, de gyakran előfordul, hogy hányingerem van. Mondjuk én pont ezért nem tudok enni. (+ ha eszek is valamit, annak általában valami édesnek kell lennie...)

Nálam a PCO első tünetei akkor alakultak ki, amikor drasztikusan megváltozott az életmódom (külföld, sok fast-food, rentgeteg édesség). Legalábbis azt hiszem. Én akkor arra fogtam, hogy zavar van a mensim körül, hogy hirtelen híztam 4 kilót (45-ről 49-re).

Hogy lehet ezt megnézetni?

Ami azt illeti, én szívem szerint folytatnám a fogigátló szedését amíg lehet (még nem akarok gyereket), de kifejezetten örülnék, ha majd egyszer abbahagyom, akkor nem kellene attól remegnem, hogy újra tele leszek pattanásokkal + kinől a bajuszom (Megjegyzem, soha életemben nem volt bajuszom... akkor jöttek elő a csúnya szőrök az arcomon, amikor abbahagytam a Diane-t)

békacica Creative Commons License 2003.01.23 0 0 33
A PMS: amikor menzesz előtt valakinek fáj a feje, a hasa, a háta, hányingere van, émelyeg, görcsöl és az átlagosnál fokozottabbak a tünetei Pl. hisztis, depressziós, veszekedős, ideges, ingerlékeny stb... szóval a menstruáció előtti tünetegyüttest hívják így.
A Mastodynon cseppek - különféle homeopátiás szerek összetétele - ezt hivatott orvosolni.
A tájékoztatóban ez áll: Növényi eredetű anyagok felhasználásával készült, megszünteti a gonadotropin-szekréció zavarát, így normalizálja a menstruációs működést és fiziológiás ösztrogén/progeszteron arányt eredményez. Javallatok: menstruációs zavarok és/vagy meddőség, praemenstruális szindróma, fibrocystás mastopathia. Kb. ennyi.
Nyilván kiderül majd számomra ez az inzulin dolog, ha megyek az endokrinológushoz, és csináltat mindenféle vizsgálatokat. Addig utánanézek valahol. Én is éhes tudok lenni, ha sokáig nem eszem, ájulás is kisérget ilyenkor, és bizony időnként hányingerem is van reggelente.
Előzmény: Buborka (32)
Buborka Creative Commons License 2003.01.23 0 0 32
Mi az a PMS? És mire való ez a bogyó?
Az inzulintúrműködést laborban biztos ki tudják mutatni. De hogy látható tüneteket produkál-e, azt nem tudom... azaz hogy nem tudom hogy mi produkál tüneteket, maga az inzulintúltermelés v. annak következtében a hormonfelborulás?
Nekem ilyenek szoktak lenni, hogy reggeli hányinger, ha sokáig nem eszem, akkor remegéses éhség. Most több nem jut eszembe:)
békacica Creative Commons License 2003.01.23 0 0 31
Hát az jó lenne, ha nekem is bejönne a Meckformin, mert ha nem függ a súlytól akkor rendben van. Inkább szedném ezt, mint fogamzásgátlót, mert én igazából nem akarom azt gátolni. Sőt! Majd a doki úgyis kitalálja, mindenesetre megkérdezem tőle. Most kaptam egy homeopátiás készítményt, receptre lehet kapni csak, az van ráírva, hogy a hormonális rendetlenségeket hozza rendbe, egyébként a PMS-re is ajánlják, illetve legfőképpen arra. a neve Mastodynon. Nem tudom ismeritek-e?

Én csak az inzulintermelést nem értem. Lehet, hogy nekem is amiatt van, hogy több inzulint termel a szervezetem. Észre lehet ezt venni valahogyan, vagy csak labor mutatja ki?

Előzmény: Buborka (30)
Buborka Creative Commons License 2003.01.22 0 0 30
Köszönöm! Bár nem mondom, hogy értem:) azaz nagyjából igen... ez is azt írja ha jól értelmezem, hogy az egész probléma forrása a fokozott inzulintermelés.
Szerintem a Merckformin adása nincs összefüggésben a súllyal... esetleg annyi, hogy minél kevesebb túlsúllyal rendelkezik egy PCO-s, annál nagyobb sikereket lehet elérni. (saját tapasztalatom szerint legalábbis normál súly mellett szedtem Merckformint, akkor normális ciklusom volt és terhesség lett belőle, de 10 kg többlet után már Merckforminnal sem volt tökéletes, de azért volt!)
További tapasztalataim szerint egyelőre csak kevés helyen kezelik ezzel a módszerrel a PCO-t, itt is jól kijön a topicon. Az azonban nem, hogy azért mert nem ismert még, vagy azért mert nem tartják jónak...
Én csak azért érvelek rendszeresen mellette, mert nekem nagyon hamar gyönyörű változásokat hozott az életemben!:)
csokimacs Creative Commons License 2003.01.21 0 0 29
Sziasztok!
Csak egy hozzászólás erejéig szeretnék becsatlakozni Hozzátok, mert "futólag" engem is érintett ez a probléma.
Milkabögre leírta, hogy a PCO-szindróma mellett a policisztás petefészek önmagában is megjelenhet. Velem is ez történt 5 év tablettaszedés után. Megjött minden hónapban nagykönyv szerint, a hormoneredmények tökéletesek voltak, de az uh mutatta, hogy mindkét petefészek csurig van érésnek indult tüszőkkel, vagyis cisztákkal, és így persze a baba sem fogant meg, hiszen nem volt peteérés. Az orvosom azt javasolta, döntsem el, várunk valamennyit, hátha magától helyreáll, vagy hormonkezelés. Haragudtam minden hormonbogyóra, és úgy döntöttem, fél évet kivárok valahogy. A végén a félből háromnegyed év lett, de egy szép napon végre két egészséges petefészek volt az uh-n.
Azért írtam le ezt, mert egyrészt sokan azt hiszik, ha tökéletes a ciklus, valószínűleg nincs baj, pedig lehet. Egyébként erről a hőgörbe is árulkodott. Másrészt meg örülök, hogy kivártam, és így talán a szervezetem is kipihente magát a bogyószedés után.
De ez annyira semmi ahhoz képest, akinek a szindrómával kell megküzdenie, és annyira drukkolok Nektek, Lányok, hogy mindannyiótoknak gyorsan rátaláljanak a megfelelő kezelésre és hamarosan gyümölcse is legyen!
békacica Creative Commons License 2003.01.21 0 0 28
Szia Buborka!
Most van egy kis időm, úgyhogy utánanéztem:
A hyperinsulinaemia fokozza a zsírraktárak kialakulását, befolyásolja a lipoprotein-anyagcserét és valószínűleg a szteroid hormonok anyagcseréjét is módosítja. Az ovariumokban fokozza az androgének szintézisét - direkt és az LH -hatás fokozásával - a citokróm enzimrendszeren keresztül. Az inzulin fokozza az ovarialis és a mellékvese androgéntermelését, csökkenti az SHBG-szintet, ezzel nő a free androgen index (FAI) és ezen keresztül az androgénhatás, továbbá direkt hatással van a folliculogenesisre is. ..... Figyelembe véve a PCOS anyagcsere hatásait, illetve következményeit, a panaszok szerinti kezelés mellett a megfelelő diéta és fokozott fizikai aktivitás nélkülözhetetlen.....A metformin (Meckformin) kezelés a peteérésre kifejtett kedvező hatásán kívül csökkenti az inzulin, az androgén, a plazminogénaktivátor inhibutor, a lipoprotein szintjét és az inzulinrezisztanciát.

Kb. ennyi, ami még érthető. Én nem tudom, hogy nekem fognak-e ilyet adni, mert én nem vagyok túlsúlyos. Sokaknál a műtét segít, bár rajtam nem. És kicsit furcsállom, hogy nagyon sok lánynak a fogamzásgátló abbahagyása után derült ki, illetve történt ez. Ezt arra értem, hogy a fogamzásgátlók tutira bekavarnak a női hormonrendszerbe. A PCO egyébként egy ilyen öngerjesztő folyamat, a hormonok teljesen rossz úton járnak.
Én most endokrinológiai kivizsgálás előtt állok, megnézik a mellékvesét, agyalapi mirigyet. Nyilván ezek valamelyike produkál rossz hormonokat.
Esetleg megkérdezem az orvosomat a Meckforminról, hátha nekem is bejön, mint neked. Bár tartok tőle, hogy nem ad, mert vékony vagyok.

Előzmény: Buborka (27)
Buborka Creative Commons License 2003.01.21 0 0 27
Békacica: én szedtem Merckforint és nekem már az első hónapban 28 napos mensit hozott, a másodikban meg gyereket!:)
Ezért olvasom kicsit szörnyülködve, hogy van akit műtenek, vágnak meg fogamzásgátolnak! De várom az infót, hogy mit olvastál!
békacica Creative Commons License 2003.01.21 0 0 26
Nagyon szívesen. Már amennyit tudtam. Egyetértek, hogy az alapproblémát kellene kezelni, most én is ez ügyben járok orvoshoz. Esetleg kérdezd meg az orvosodat a Meckmorfin (azt hiszem így kell írni) nevű gyógyszerről. Ez egy antidiabetikum, és állítólag a PCO-t is nagyon jól kezeli. De most nem érek rá megnézni, majd később, de valamit olvastem erről az inzulin és a PCO-ról, hogy a kettőt együtt hogyan kezelik illetve a körülményeit. Ha érdekel akkor később megtudom írni. Délután vagy holnap.
Szia
Előzmény: Buborka (24)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!