Keresés

Részletes keresés

körte51 Creative Commons License 2016.05.29 0 0 125369

Igen ,minél hidegebbre tudsz hűteni az a jó! Kétszer főztem meggyet mindkétszer opálos lett a többi soha!

Előzmény: norennord (125367)
sogi01 Creative Commons License 2016.05.29 0 0 125368

                                     vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (125350)
norennord Creative Commons License 2016.05.29 0 0 125367

Üdv..

 

köszi a választ.. és öreg_néne_b nek is:)

 

erre már rá jöttem hogy valami nem stimmel.. vagy is kicsit tempósan mentek a dolgok..

számokban azt jelenti hogy 27 L cefrét én melegítéssel együtt kb. 2 óra alatt lefőztem úgy hogy a végén a cefre alkohol foka 10 fok alá került akkor állítottam le.

 

De még más gond is volt amit most orvosolnom kell...

Még pedig a hűtés intenzitása mert sok esetben a kijövő al szesz olyan 30-34 Celsius és szerintem baromira sok szerencsésebb lenne ha ez kevesebb lenne..tehát több vizet kell forgatnom!

 

Még egy érdekes dolog.. tisztázáskor talán csak a meggynél vettem észre hogy 45 fok környékén el kezd opálosodni a többinél nem láttam ilyet végig mindegyik víz tiszta volt.. és a meglepetés a vissza hígítás után másnap ért az opálos mindenit!

 

Előzmény: Törölt nick (125366)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.29 0 0 125366

Erős a fűtésed, ill. szőllősi szűrő, textil pelenkával cefrefőzéskor 20 C fokos kifolyó alszesznél kell szűrni.

 

A finomítást sem kellene siettetni, a 25 fokos alszesz finomításkor, valahol 80- 86 körül induljon, így kitudnak szellőzni a kellemetlen előpárlat komponensek, utána lehet gyengíteni a deflegmációt és a középpárlat 65 fokos legyen cirka. Utána majd lehetne finomítani a hangoláson, hogy ne legyen kiherélve. Ha, 48- 50 fokosan opálos, ill. bolyhos uszadékos  az szerintem még alszesz kategória. A fagyasztós szűréssel értékes aroma komponenseket észtereket, illatokat is lehet veszíteni. 

 

 Egy jó minőségű  32 Bé fokos 37%-os kénsav /Silor/ akkumulátorsav literenkénti ára 500 Ft alatt van és 7- 800 liter cefréhez elegendő.

 

Előzmény: norennord (125364)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.05.28 0 0 125365

Én foszforsavat használok.

Előzmény: norennord (125364)
norennord Creative Commons License 2016.05.28 0 1 125364

Üdv mindenkinek..

 

A tavalyi évadon elég sok gondot okozott a kozmaolaj gyakorlatilag ami csak lehetett opálos lett.

Annak rendje módja szerint lehűtöttem és leszűrtem..opálosodás megszűnt..

 

Az idei évadban beruháznánk ebbe a patronos szűrőbe viszont egy pár dolgot tisztázni akarok..

 

1. Olvastam ezt is azt is vagy is mikor szűrjem..?

az al szeszt már??

vagy a tisztázás után..?

vagy ha vissza hígítottam..?

 

2. milyen lassan vagy gyorsan kell kell szűrni?? 

 

 

 

Más téma..

 

A cefre ph beállításnál én citrom savat használok.. ezt ki lehet váltani pl. élelmiszer ipari foszfor savra?

 

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.05.28 0 0 125363

Volt azonos alszeszből egy hónap eltéréssel finomított Aletta szőlőpálinkám. Nem volt egyforma, ősszel az első ízlett jobban, tavasszal a második. De a különbség nem volt nagy, és ilyen ingadozást sem tapasztaltam.

Előzmény: snapszmester (125357)
Bárk_i Creative Commons License 2016.05.28 0 0 125362

Azt hiszem ,nekem nem igazán jön be a bodzapárlat,valószínű elrontottam ,nekem fű íze van.Lehet maradt rajta némi szár maradvány.

kabold Creative Commons License 2016.05.28 0 1 125361

Nagyon köszönöm, akkor egy kis türelem és megérkezik.

Előzmény: Törölt nick (125352)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.28 0 0 125360

Igen.

 

 

 

 

Előzmény: rézműves1 (125358)
Elveon Creative Commons License 2016.05.28 0 1 125359

3 ismerősömmel is megkóstoltattam az Irsait (olyanokkal akik szintén kóstolták korábban), nehogy az legyen, hogy csak én érzem különbözőnek. Azonnal megerősítettek, mondták, hogy olyan mintha egy másik pálinkát innának. Amit azon az egy héten tapasztaltam én magam is alig akartam elhinni, kíváncsi lennék milyen kémiai-biológiai folyamatok játszódnak ilyenkor. És külön érdekesség, hogy ugyanezen pálinkából nem csak kisüstit főztem, hanem egylépcsőset is, és bár nem olyan mértékű de annál is volt változás. Pedig az egylépcsősre nem igazán jellemző, hogy változna az idő múlásával, vagy, ha mégis változik akkor nem előnyére.

Előzmény: snapszmester (125356)
rézműves1 Creative Commons License 2016.05.28 0 0 125358

Ezt most csak a videó kedvéért csináltad nyitott vödörben? Mert én egy kis csavaros tetejű 30-lityis műanyag hordócskát használok erre, aminek a tetejét kifúrtam és a turmixolás közben rácsavarom és így nem fröcsög szanaszéjjel.

 

............

 

......volt mit zúznia...DD...habár ez az érett körte nem volt ellenfél...

Előzmény: Törölt nick (125347)
snapszmester Creative Commons License 2016.05.28 0 2 125357

A pálinka hibák valahol elérhetők. A szakszerű tárolástól azok nem alakulhatnak ki. Kivéve az ecetes jelleg. Ha másnak érezzük mint a múlt héten az lehet a mi sokszínűségünk és a pálinkáé, nem lehet hibának nevezni. Ha még is van ilyen akkor nálam felvetődik a cefrézés, főzés kivételes hibája. 

Most többen írtátok hogy létezik ilyen, ha nem érkezik ellenvélemény el kel fogadnom hogy tényleg, de nem tapasztaltam ilyet.

snapszmester Creative Commons License 2016.05.28 0 2 125356

Szubjektív véleményeken nem lehet vitatkozni. Az én véleményem hogy a személy pillanatnyi állapota jobban változik mint a pálinka. Télen a hóba állított üvegből a seprőpálinka a disznótoros reggeli után nagyon jó volt. Egyébként utálom a seprőpálinkát.

Előzmény: Elveon (125354)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2016.05.28 0 0 125355

20 cm-rel hosszabbra volt tervezve, de megroppant a cső és ki kellett vágni.

Így most a függőleges szakasszal 2,3 méter.

Előzmény: foxrudi (125348)
Elveon Creative Commons License 2016.05.28 0 0 125354

3 különféle időpontban megkóstolva olyan volt az Irsai mintha 3 féle pálinkát kóstoltam volna. Nem vagyok elégedetlen az eredménnyel de volt egy olyan hét amikor az íze és illata kiugróan változott még pozitívabb irányba. Az eleve jó ízű pálinkából még jobb lett. Csak azt sajnálom, hogy az az ízvilág már nem jött vissza később. Két évben kétféle eladótól vettem, szerintem nem kevertek bele más fajtát. Mondták mindketten, hogy kóstoljak bele a ládákba.

Előzmény: snapszmester (125321)
endrepp Creative Commons License 2016.05.28 0 0 125353

Rizling pontosan ezt produkálja.

Előzmény: Elveon (125315)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.28 0 1 125352
Ajanlott levelben megkapod a postazasi cimre amit feltuntettel a nyomtatvanyon.Virtualisan lesz a hatarozat hatuljan a parlatjegyed hivatalosan amennyit befizettel-igenyeltel.Kb...10-12 munka nap alatt jott meg nekem.
Előzmény: kabold (125339)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.28 0 0 125351
En mar kifoztem az elmult napokban.Nem szurtem le semmit sem a tetejerol meg sehonnan, mindenestol foztem ki.A viragpor meg a hotdo aljara van leullepedve azt mindenkepp bele kell zutyantani az ustbe. 50L Bodza virag cefrembol lett 18.2 L 32° alszeszem.Majd ezt kell felhigitanom 25°.Mar kiszamoltam azt is....Jovo heten finomitok.
Előzmény: Piszra (125340)
sogi01 Creative Commons License 2016.05.28 0 1 125350

                                                           vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (125297)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.27 0 0 125349

Nem tudom, talán a kénsav kioldja a borkősavat, amennyit kell. 

Előzmény: hevezoli64 (125318)
foxrudi Creative Commons License 2016.05.27 0 0 125348

Fain,de szerintem rövid!!

Előzmény: 1zsakkrumpli (125330)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.27 0 0 125347

Szoktunk készíteni földieper, és málnaszörpöt is. A magos kipréselt ( seprőnek) elég moslék íze van, de az illata még elmegy. Az epret nem tudtam volna csumával szedni mert már nagyon érett volt. Két órán belül cefrézve lett.

 

 https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZTHc0Y0REeHpuRWM/view?usp=sharing

 

 

 

 

 

Előzmény: rézműves1 (125320)
körte51 Creative Commons License 2016.05.27 0 0 125346

A cserszegi is ! Nem mindig engedi magát szeretni!

Előzmény: Kezdő srác! (125343)
körte51 Creative Commons License 2016.05.27 0 0 125345

Igen ,le kell szűrni ! A leülepedett virágpor is bekerüljön az üstbe! Úgy emlékszem úszik rajta és egy levesszűrővel lemerhető!

Előzmény: Piszra (125340)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.05.27 0 2 125344

Nekem van Aletta pálinkám (még egy kicsi), nekem nagyon bejött.

Előzmény: Kezdő srác! (125343)
Kezdő srác! Creative Commons License 2016.05.27 0 2 125343

Jó estét pálinka mesterek!

Az irsairól csak annyit hogy érdekes egy teremtmény.

Ha bort készítesz belőle ott is sokszor ugyanígy viselkedik,  hol dől belőle az illat utana meg szinte teljesen el tűnik! 

Azt mondják rá hogy bujkál az illata. 

Egyébként aki ilyen illatos szőlőből szeretne pálinkát készíteni ajánlom neki az Aletta szőlő fajtát! Vetekszik sokszor az illata az Irsaival csak kb fele árban van. 

otifoti Creative Commons License 2016.05.27 0 0 125342

Akkor, sajna nem tudom.

Előzmény: kabold (125339)
otifoti Creative Commons License 2016.05.27 0 0 125341

Na ezzel megfogtál Én elvittem egy szakemberhez, aki elég jól ért a pálinőző gyártáshoz, elmondtam az igényemet, erre azt mondta: 20 fok? okos!. Kivitte a műhelybe, visszajött, bszélgettünk 10 percet, kimet, behozta, átvettem és eljöttem. Majt lefotózom és elküldöm neked.

Előzmény: 1zsakkrumpli (125338)
Piszra Creative Commons License 2016.05.27 0 0 125340

A cefrére érted a leszűrést a bodzavirágnál?

Mert ha igen, akkor elbizonytalanítottál. Előtted itt és egyéb forrásokon is azt mondták, hogy a bodzavirágpárlatot nem kell leszűrni a főzés előtt....

Előzmény: körte51 (125115)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!