Gondolkodtam en is a sonkan... de azt hiszem, maradok a hagyomanyos tojasos nokedli masodik fogasnal.
Elsonek meg valami levest keszitek majd, amiben van hus...
En egy ideje ugy tisztiom a tojast, hogy meggorgetem a pulton, es vizben hamozom, mindig van egy tal viz, amiben hutottem a tojast... no es a tojast nem aznap tojatak a tyukok :)).
En ettem mar valakinel tojasos nokedlit kicsi sonkakockak voltak belekeverve, nagyon illett bele, tehat a sonka szerintem megy hozza.
A tojasrol jut eszembe. Husvet tajan beszelgettunk hogy hogy lehet fott tojast hamozni ugy hogy egyben szepen lejojjon a heja, akkor emlitettem hogy hideg vizben teszem fel, eleg nagy langgal fozom, amikor kesz hagyom a sajat leveben kihulni de csak annyira hogy jo meleg maradjon a viz, majdnem tul meleg, akkor megkocogtatom a hejat a fazek szelen es lejon maradektalanul minden rola, csak utana oblitem le a hideg viz alatt.
Valaki azt irta hogy majd akkor vegyem biztosra ha mar sokszor foztem igy es sikerult, jelentem, 11x csinaltam azota es mindig 100%-ig lejott hibatlanul. Organikus vagyis bio tojast veszek mar evek ota, de nem hiszem hogy emiatt sikerul hiszen azelott tokmindegy volt hogy milyen tipus, neha cafatokban jott le a feherje.
én nem mikróban gőzölöm (mondjuk én is teszek mikróba fémet néha: úgy olvastam, hogy ha van körülötte, ami felfogja a mikrohullámot, akkor szabad, ezért lehet pl. kanalat a pudingba tenni)
szóval a befőttet én a klasszikus módon csinálom: üveg megtölt, lezár, széles (15 literesnél nagyobb) lábasba újságpapír, bele az üvegek - az enyéimbe 6-8 db hétdecis üveg fér, - vízzel a lábast feltölt úgy, hogy az üvegek 2/3 - 3/4-éig érjen, és alágyújt (tetejére lehet vizes törlőkendő, újságpapír, majd fedő), és mikortól az üvegek körül levő víz lassan rotyogni kezd, onnantól 20-30 perc lassú rotyogtatás - utána vagy a vízben hűl ki, de inkább száraz dunszt a még forró üvegeknek
elmeletileg betehetned fazekban is a kajat melegiteni, de:
1. mivel fembol van, learnyekolna a kaja nagyreszet a mikrohullam elol, igy nem melegedne.
2. a fulei viszont zart tekercset kepeznenek, amiben viszont mar kialakulna orvenyaram, elektromagneses indukcio, ami visszahatna a mikrora es tonkretenne.
ugyaz igaz, az olyan bogrekkel pl, amin van korbefestett folytonos diszites, ami femet tartalmaz.
Csodálkozni fogsz, de én még emlékszem arra, amikor Nigella 1 kg málnához 1 kg cukrot használt. Asszem a TV Paprikán volt egy olyan sorozat, hogy a műsor első felében Nigella beszélgetett a vendégeivel, amolyan női témákról, és utána kicsit főzött. Már nem emlékszem a sorozat címére. No és pl. ebben volt olyan.
ahogy bubo is irja itt kozottunk, a mikoroban csiratlanitodik az uveg es a kupak is. a kupakba is kell persze viz, es ugy betenni a mikroba. a betoltes utan meg meg csak ra sem csavarom, csak rateszem a kupakot, esetleg egy negyed fordulat, hogy ha utana meg gozologne, akkor az ki tudjon jonni. kb 5-8 percet szoktam meg raereszteni a vegen, de ott mar nem kell maxigazon jaratni a mikrot, eleg az also fokozaton, hogy melegen tartsa a cuccot.
az 1:1-es porokon levő javaslat, hogy 1 kg gyümölcshöz 1 kg cukrot adjunk, az nem tudom, melyik agyamentnek jutott eszébe, de nincs olyan elvetemült dédnagymama-korú, aki valaha ezt így csinálta volna, a mai konyhatündérekről nem is beszélve (én édesszájú vagyok, de a 30-40 dkg cukor / 1 kg gyümölcs már nekem is sok, esetleg citromlekvárban tudok elképzelni többet...) (a hivatalos birsalmasajt-recepttől is falnak megyek már az olvasásakor: az nem is gyümölcs már, hanem cukorszirup...)
a befőtt-lekvár megromlása vagy meg nem romlása kizárólag attól függ, marad-e életképes baci vagy gomba az üvegen belül... szerintem az üveg és a fedő alapos elmosása és relatíve forró vízzel való kiöblítése elég (pláne ha tiszta konyharuhára borogatod ki), a probléma a belerakott anyaggal van: vagy megfőzöd alaposan, hogy elpusztuljon ami benne van, vagy teszel bele valamit, amitől nem tud szaporodni: cukor, tartósítószer, alkohol
ezek után már csak arra kell vigyázni, hogy belerakás közben ne rakjál bele fertőző anyagot - és emiatt a fejrefordítás tényleg azért kell, hogy a kupakot csírátlanítsd a belerakott 100 fok körüli anyaggal
(illetve a másik módszer a gőzölés: relatíve tiszta üvegbe belerakodsz, lezárod, vízbe állítod, és az egészet forralod együtt - ezzel nekem évek óta magozott meggyet sikerül elrakni a la natúr, minden nélkül, saját levével, idén romlott meg egy rosszul lezárt delikvens)