Szűrd ki az alszeszből a darabos réz-oxidot,aztán tisztázd le,nem lesz zöld. A hűtőt meg alul bedugod egy dugóval,ha hozzáférsz,feltöltöd szalmiákszesszel,számolsz 600-ig,kiöntöd,megnézed,ha nem fémtiszta,megismétled.
Azt hiszem,az idén sokan szívunk az időjárás miatt.Négy kajszi fám van,ebből három nagynak mondható,6-7 m magas,tele voltak virággal,később kis barackkal,a - 6 fokos fagy után egy hétig semmi nem utalt arra,ami következett.Egy éjszaka alatt hullott le az összes,nagyjából kis szilva méretűek voltak,most ahány fám,annyi szem barackom lesz.Ha le nem pottyan az is a viharos szélben.
Hát igen, a sokból így lesz kevés. Az epret leverte a vihar, ( terítve a fa alatt a sárban), A meggy, cseresznye tönkre megy a víztől, stb. Hát akkor amit úgy látom hogy elég piros azt leszedem ( akkor is ha ki van csattanva), A többivel meg majd lesz valami. Gondolom ha jön a meleg 2-3 nap alatt beérik.
van benne kék plakk is,ahogy irod,de maga az alszesz is világoskék.tavaly kezdtem a fözögetést de ilyennel nem taliztam még(( de akérdésem csak az hogyan takaritsam ki a csövet,hogy ne járjak igy mégegyszer??és mit tudok a szesszel kezdeni??
Én megvizsgálnám, mitől is lett kék az alszesz. Tapasztalatom szerint az állásban keletkezett réz-oxid plakkokban válik le a cső belső faláról. De ez nem színezi meg általában az alszeszt. Nem lehetséges, hogy ecetes volt a cefréd, és az oldotta a hűtő belső falát?
Ha ez alszesz,akkor olyan nagy baj nincs.Ha mechanikus tisztítás nem jöhet szóba,jó megoldás a szalmiákszesz(ammónia oldat),de a víz elpárologtatása is hatásos,ilyenkor a hűtőről le kell engedni a vizet.
Napos időt kivánok mindenkinek))! Segitséget kérek tőletek,főzöm hűtő csövét ,összekötőt is forró ecetes vizzel kétszer is átmosattam,majd csapról öblitettem két izben is.Mégis a bodzám megy a gajdeszba mertkék az egész főzet((( Hogyan tudom tisztitani,hogy jo legyen??
Ez egy nagyon jó ötlet. Más! A sok eső miatt kicsattannak a meggy és cseresznye szemek, de még nem teljesen érettek. Már marékszámra dobálom le a rothadt cseresznyéket. Cefrézzünk inkább egy kis napfénnyel, vagy hagyjuk lerohadni? Ti hogy csináljátok? Most is esik.
Érdeklődni szeretnék, van-e valakinek tapasztalata, hogyan lehet a nevemen lévő hivatalos főzőt eladni. Elég az adásvételi, hogy lekerüljön a nevemről, vagy van valamilyen hivatalos nyomtatvány amit ki kell tölteni?
Sajnos nemvárt okból kell eladnom, nem készültem ilyenre.
Ha esetleg valakit érdekelne 50L dupla falú olajos, még van rá pár hónap gari is,kérésre képet küldök.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A legszebb az egészben, hogy nem is az én cefrém volt, hanem az édesapámé. Ő - sem - kezdő már, de mindig jól telerakja a hordót cefrével, majd lezárja, hagy dolgozzon a kotyogó. Tavaly október végén, november elején nem ez az egy húzása volt, de a másikat még időben észrevettem, és a két hordót szétraktam három felé. :)
( soha nem veszi figyelembe, hogy a garázsban nálam jóval melegebb van olyan tájt mint kinn, és hevesebben indul az erjedés. )
Mi ebből a tanulság? Főleg a kezdőknek...Az, hogy a a zajos erjedés előtt nem zárjuk le hordót, csak rátesszük a tetejét...Nekem a drága eprem indult meg régebben a pincében a csatorna felé...Jó, hogy nem volt lezárva...Pedig már főzéskor használtam szilikont, de a cefrére tenni nem jutott eszembe...
A tavalyi szilvámnál is nagyon jó szolgálatot tett, mert az egyik hordóm nagyon megindult... Rátettem egy fél kanállal és rögtön megállt a habzás...
Kép nincs, viszont a csuklómon meglátszik a nyoma, mert eret vágtam magamon. :)
A polcokon a szerszámok, festékek, cipők, víz-gáz-fűtéscsövek, csatorna, szóval minden. Két napig tartott, mire mindent el/kimostam, és a vakolatról is levakartam. Így utólag elég murisnak tűnik, azonban akkor és ott nem erőltetett a röhögés. ( fölhabzott és eltömítette a kotyogót, amikor észrevettem már nagyon púpos volt a teteje, próbáltam finoman kiengedni a gázt, de nem sikerült, úgyhogy láttam élőben a Vezúv kitörését )
Nagy illúzió Debrecen környékén a lekvárnak való kajszi 150 Ft-ér, hidd már el. Viszont az étkezési alma 50, a szilva 80 Ft, 10Ft ért szedik + 10Ft-ért magozzák a parcella végén. Nagy a távolság km-ben közöttünk.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Én attól tartok, hogy idén nem lesz olcsó/bb/ gyümölcs.
Itt felénk a nagyfalu szélén is vállmagasságig mindent vitt a fagy.
Cseresznyém annyi van, amennyit a család (és a madarak) megeszünk, szilva semmi, vilmos is jó ha fele lesz, mint tavaly. Alma biztató, de csak azért, mert tavaly mutató akadt egy-egy darab. :-)
Frissen meggyes joghurt, ebben a stádiumban is szerettem, 1 hónap után átalakult, karakteresebb meggy, nagyon finom. Minden felesnél dicsérik, akik ritkán dicsérnek bármit is.
Mivel még cseresznyepálinkát sosem ittam, így nem tudom mihez viszonyítani. Az illata kissé joghurtos, mint az erdei gyümölcs ízű joghurtok illata :) Kicsit olyan volt mint mikor a kökényt főztem, akkor éreztem hasonló illatot. De nem tapasztaltam semmilyen pálinkahibát, a fokoló is végig normális értékeket mutatott.
Megkóstoltam, pedig utálom kóstolni a cefréket :) És iszonyatos volt persze ez is, de nem volt benne már édes íz, csak a tömény és csípős szénsavat éreztem.