Keresés

Részletes keresés

obsitos3 Creative Commons License 2016.06.15 0 0 125660

Szűrd ki az alszeszből a darabos réz-oxidot,aztán tisztázd le,nem lesz zöld. A hűtőt meg alul bedugod egy dugóval,ha hozzáférsz,feltöltöd szalmiákszesszel,számolsz 600-ig,kiöntöd,megnézed,ha nem fémtiszta,megismétled.

Előzmény: gyusy (125656)
obsitos3 Creative Commons License 2016.06.15 0 0 125659

Azt hiszem,az idén sokan szívunk az időjárás miatt.Négy kajszi fám van,ebből három nagynak mondható,6-7 m magas,tele voltak virággal,később kis barackkal,a - 6 fokos fagy után egy hétig semmi nem utalt arra,ami következett.Egy éjszaka alatt hullott le az összes,nagyjából kis szilva méretűek voltak,most ahány fám,annyi szem barackom lesz.Ha le nem pottyan az is a viharos szélben.

Előzmény: ksanyi52 (125658)
ksanyi52 Creative Commons License 2016.06.15 0 1 125658

Hát igen, a sokból így lesz kevés. Az epret leverte a vihar, ( terítve a fa alatt a sárban), A meggy, cseresznye tönkre megy a víztől, stb. Hát akkor amit úgy látom hogy elég piros azt leszedem ( akkor is ha ki van csattanva), A többivel meg majd lesz valami. Gondolom ha jön a meleg 2-3 nap alatt beérik.

Előzmény: obsitos3 (125651)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.06.15 0 0 125657

Továbbra is gyanítom, hogy itt nem a cső helytelen tisztítása a fő ok.

Hogy mit tudsz tenni a rezes töréses alszesszel? Keresd meg a "reggelink"-ben a pálinkahibák javítása fejezetet.

Előzmény: gyusy (125656)
gyusy Creative Commons License 2016.06.15 0 0 125656

van benne kék plakk is,ahogy irod,de maga az alszesz is világoskék.tavaly kezdtem a fözögetést de ilyennel nem taliztam még(( de akérdésem csak az hogyan takaritsam ki a csövet,hogy ne járjak igy mégegyszer??és mit tudok a szesszel kezdeni??

Előzmény: In Lak'ech (125655)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.06.15 0 0 125655

Én megvizsgálnám, mitől is lett kék az alszesz. Tapasztalatom szerint az állásban keletkezett réz-oxid plakkokban válik le a cső belső faláról. De ez nem színezi meg általában az alszeszt. Nem lehetséges, hogy ecetes volt a cefréd, és az oldotta a hűtő belső falát?

Előzmény: gyusy (125649)
gyusy Creative Commons License 2016.06.15 0 0 125654

ha nem magyarázod el,én hülyén halok meg!!!

Előzmény: öreg_néne_b (125653)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.06.15 0 1 125653

A szalmiákszesz oldja a rézvegyületeket.

Ha az alszesz kék, az nem probléma, mert nem megy át a párlatba.

Előzmény: gyusy (125652)
gyusy Creative Commons License 2016.06.15 0 0 125652

bocsi de nem értem!!! most a rézről vagy az alszeszről irtál??szalmiák szeszt öntsek a réz csőbe?az oldja az oxidot??

Előzmény: obsitos3 (125650)
obsitos3 Creative Commons License 2016.06.15 0 0 125651

Én úgy,hogy ha kevés minőségi gyümölcsöm van,kevés pálinkám lesz.

Előzmény: ksanyi52 (125648)
obsitos3 Creative Commons License 2016.06.15 0 1 125650

Ha ez alszesz,akkor olyan nagy baj nincs.Ha mechanikus tisztítás nem jöhet szóba,jó megoldás a szalmiákszesz(ammónia oldat),de a víz elpárologtatása is hatásos,ilyenkor a hűtőről le kell engedni a vizet.

Előzmény: gyusy (125649)
gyusy Creative Commons License 2016.06.15 0 0 125649

Napos időt kivánok mindenkinek))! Segitséget kérek tőletek,főzöm hűtő csövét ,összekötőt is forró ecetes vizzel kétszer is átmosattam,majd csapról öblitettem két izben is.Mégis a bodzám megy a gajdeszba mertkék az egész főzet((( Hogyan tudom tisztitani,hogy jo legyen??

ksanyi52 Creative Commons License 2016.06.15 0 1 125648

Ez egy nagyon jó ötlet. Más! A sok eső miatt kicsattannak a meggy és cseresznye szemek, de még nem teljesen érettek. Már marékszámra dobálom le a rothadt cseresznyéket. Cefrézzünk inkább egy kis napfénnyel, vagy hagyjuk lerohadni? Ti hogy csináljátok? Most is esik.

Előzmény: endrepp (125630)
Huntsman Creative Commons License 2016.06.15 0 0 125647

Üdv. Urak!

Érdeklődni szeretnék, van-e valakinek tapasztalata, hogyan lehet a nevemen lévő hivatalos főzőt eladni. Elég az adásvételi, hogy lekerüljön a nevemről, vagy van valamilyen hivatalos nyomtatvány amit ki kell tölteni?

Sajnos nemvárt okból kell eladnom, nem készültem ilyenre.

Ha esetleg valakit érdekelne 50L dupla falú olajos, még van rá pár hónap gari is,kérésre képet küldök.

 

Köszönet előre is.

sogi01 Creative Commons License 2016.06.15 0 1 125646

                                                           vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (125639)
mili70 Creative Commons License 2016.06.14 0 0 125645

A legszebb az egészben, hogy nem is az én cefrém volt, hanem az édesapámé. Ő  - sem - kezdő már, de mindig jól telerakja a hordót cefrével, majd  lezárja, hagy dolgozzon a kotyogó. Tavaly október végén, november elején nem ez az egy húzása volt, de a másikat még időben észrevettem, és a két hordót szétraktam három felé. :)

( soha nem veszi figyelembe, hogy a garázsban nálam jóval melegebb van olyan tájt mint kinn, és hevesebben indul az erjedés. )

Előzmény: rézműves1 (125644)
rézműves1 Creative Commons License 2016.06.14 0 1 125644

Mi ebből a tanulság? Főleg a kezdőknek...Az, hogy a a zajos erjedés előtt nem zárjuk le  hordót, csak rátesszük a tetejét...Nekem a drága eprem indult meg régebben a pincében a csatorna  felé...Jó, hogy nem volt lezárva...Pedig már főzéskor használtam szilikont, de a cefrére tenni nem jutott eszembe...

A tavalyi szilvámnál is nagyon jó szolgálatot tett, mert az egyik hordóm nagyon megindult... Rátettem egy fél kanállal és rögtön megállt a habzás...

Előzmény: mili70 (125643)
mili70 Creative Commons License 2016.06.14 0 2 125643

Kép nincs, viszont a csuklómon meglátszik a nyoma, mert eret vágtam magamon. :)

A polcokon a szerszámok, festékek, cipők, víz-gáz-fűtéscsövek, csatorna,  szóval minden. Két napig tartott, mire mindent el/kimostam, és a vakolatról is levakartam. Így utólag elég murisnak tűnik, azonban akkor és ott nem erőltetett a röhögés.  ( fölhabzott és eltömítette a kotyogót, amikor észrevettem már nagyon púpos volt a teteje, próbáltam finoman kiengedni a gázt, de nem sikerült, úgyhogy láttam élőben a Vezúv kitörését ) 

Előzmény: In Lak'ech (125642)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.06.14 0 2 125642

Remélem dokumentáltad. Az ilyet muszáj.

Előzmény: mili70 (125641)
mili70 Creative Commons License 2016.06.14 0 0 125641

Az újra festés az csak egy dolog. :) Nálam nézett már úgy ki a garázs mint az aggteleki cseppkőbarlang. Nagyon durva volt. 

Előzmény: In Lak'ech (125590)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.14 0 0 125640

Nagy illúzió Debrecen környékén a lekvárnak való kajszi 150 Ft-ér, hidd már el. Viszont az étkezési alma 50, a szilva 80 Ft, 10Ft ért szedik + 10Ft-ért magozzák a parcella végén. Nagy a távolság km-ben közöttünk.

Előzmény: naivkezdo (125635)
sogi01 Creative Commons License 2016.06.14 0 1 125639

                                                          vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (125609)
naivkezdo Creative Commons License 2016.06.13 0 1 125638

ezért írtam, hogy minimum a tavalyi áron. Asszem ezt írtam.

Meggy fronton az a hír, hogy németeknél alig van, így visznek ki sokat, itthon is drágább. Holnap tudok pontos árat.

Linda cseresznye árat legkorábban pénteken, asszem utána szomolyai fekete, legalábbis így emlékszem.

Előzmény: Jolida (125637)
Jolida Creative Commons License 2016.06.13 0 0 125637

A reményhal meg utoljára. :-)

 

Én attól tartok, hogy idén nem lesz olcsó/bb/ gyümölcs.

 

Itt felénk a nagyfalu szélén is vállmagasságig mindent vitt a fagy.

Cseresznyém annyi van, amennyit a család (és a madarak) megeszünk, szilva semmi, vilmos is jó ha fele lesz, mint tavaly. Alma biztató, de csak azért, mert tavaly mutató akadt egy-egy darab. :-)

Előzmény: naivkezdo (125633)
naivkezdo Creative Commons License 2016.06.13 0 1 125636

tavalyi cigánymeggy, frissen alszesz, idén finomítva.

Frissen meggyes joghurt, ebben a stádiumban is szerettem, 1 hónap után átalakult, karakteresebb meggy, nagyon finom. Minden felesnél dicsérik, akik ritkán dicsérnek bármit is.

Előzmény: Norrington (125632)
naivkezdo Creative Commons License 2016.06.13 -1 0 125635

ha egy évre vetíted, akkor is?

Mert az baj, akkor nem kell vágyakozni utána.

Előzmény: Törölt nick (125628)
naivkezdo Creative Commons License 2016.06.13 -1 1 125634

sajnos nem sok, hidd el. Aki annak tartja, az nehezen él.

Előzmény: snapszmester (125622)
naivkezdo Creative Commons License 2016.06.13 0 1 125633

tavaly vettem 150-ért göncit, magyar kajszit vegyesen, remélem idén nem lesz drágább.

Előzmény: Jolida (125616)
Norrington Creative Commons License 2016.06.13 0 0 125632

Mivel még cseresznyepálinkát sosem ittam, így nem tudom mihez viszonyítani. Az illata kissé joghurtos, mint az erdei gyümölcs ízű joghurtok illata :) Kicsit olyan volt mint mikor a kökényt főztem, akkor éreztem hasonló illatot. De nem tapasztaltam semmilyen pálinkahibát, a fokoló is végig normális értékeket mutatott. 

Előzmény: naivkezdo (125589)
Norrington Creative Commons License 2016.06.13 0 0 125631

Megkóstoltam, pedig utálom kóstolni a cefréket :) És iszonyatos volt persze ez is, de nem volt benne már édes íz, csak a tömény és csípős szénsavat éreztem. 

Előzmény: öreg_néne_b (125583)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!