Keresés

Részletes keresés

Norrington Creative Commons License 2016.06.12 0 0 125581

Sziasztok :) 
75 liter cseresznye cefrém 1 nap alatt teljesen kierjedt, kb. 8.5 liter 47 fokos párlat lett az eredmény, szóval azt nem lehet mondani, hogy elakadt az erjedés. Szóval a kérdésem, hogy hogyan lehetséges ez a rövid idő? Eddigi rekordom a körtével volt, az 3 nap alatt erjedt ki. Annyi volt az eltérés a többi cefrézésemhez képest, hogy most a cseresznyébe tettem habzásgátlót. Köze lehet hozzá? Segítette az élesztőgombák jobb diszpergálódását a cefrében? Uvaferm 228-at használtam. 

Kezdő srác! Creative Commons License 2016.06.12 0 0 125580

Mért mennyibe kerül a boltokba? 

Előzmény: naivkezdo (125578)
Kezdő srác! Creative Commons License 2016.06.12 0 0 125579

Értem amit irsz, de pont nekem ez benne az ijesztő, hogy pár csepp és megszűnik a hab.

Vajon mit csinál vele? 

Előzmény: körte51 (125575)
naivkezdo Creative Commons License 2016.06.12 0 1 125578

de miért tenne ilyet bárki is?

Előzmény: Kezdő srác! (125577)
Kezdő srác! Creative Commons License 2016.06.12 0 0 125577

Többet nem fogom, ha ennyire faj, majd vegyen boltban mindenki 3000-5000ft-ért

Előzmény: öreg_néne_b (125576)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.06.12 0 1 125576

Másodszor reklámozod itt magad. Nekem már sok...

Előzmény: Kezdő srác! (125574)
körte51 Creative Commons License 2016.06.12 0 0 125575

Az rendben van  ,hogy nem használod, mert idegenkedsz tőle ,csak tedd hozzá, hogy miért nem javaslod? Természetesen félünk minden adaléktól ,nehezen próbáljuk ki ,de a foamsolt én kipróbáltam és nem visz bele semmi mellékízt ! Az étolajnak már többször éreztem az ízét, de azt is túladagolták! Természetesen betartani a szavatosságát és nem többszörösét beletenni! Úgy képzeld el ,amikor a szilvacefrémmel teli hordók emelgették a fedőt, pár csepp és az a vastag hab összeesett pillanatok alatt!

Előzmény: Kezdő srác! (125567)
Kezdő srác! Creative Commons License 2016.06.12 -2 0 125574

Viszont ha valakinek szüksége van jó minőségű élesztőre (PDM CLASSiCO) egy csomag csak 1000huf

naivkezdo Creative Commons License 2016.06.12 0 0 125573

ja és Te főződ vagy bérfőzde?

Előzmény: Olligazda (125563)
Kezdő srác! Creative Commons License 2016.06.12 0 0 125572

Mivel nem ismerem azt a típust azért írtam hogy" gondolom 0, 5kg" 

Előzmény: naivkezdo (125570)
naivkezdo Creative Commons License 2016.06.12 0 0 125571

pedig sokat segít ám, vízzel töltött, lefagyasztott flakonok házilag kivitelezhető, beledobsz párat. Hány fokon erjeszted a cefréd, mármint ahol van?

Mondjuk idén már mindegy:)) a zajos erjedésen szerintem túl vannak a falak:)

Előzmény: Olligazda (125563)
naivkezdo Creative Commons License 2016.06.12 0 0 125570

szerintem inkább a házi használatra árult 20g-ra gondolt:)

 

Előzmény: Kezdő srác! (125569)
Kezdő srác! Creative Commons License 2016.06.12 0 0 125569

Az egy csomag (gondolom 0, 5kg) szerintem rengeteg 100l cefréhez.

Törölt nick Creative Commons License 2016.06.12 0 0 125568

-:)))

Előzmény: Jolida (125565)
Kezdő srác! Creative Commons License 2016.06.12 0 0 125567

Én nem is erőltetem a peroxidot, de a habzásgátlót sem javaslom akkor sem.

Főleg saját fogyasztásra minél vegyszer mentesebb legyen.

Előzmény: Törölt nick (125561)
Olligazda Creative Commons License 2016.06.12 0 0 125566

Egy zacsi Uvaferm CM élesztőt szoktam felfuttatni azzal oltom be.Lehet sok neki egyszerre?

Előzmény: Kezdő srác! (125558)
Jolida Creative Commons License 2016.06.12 0 0 125565

Hajszőkítő. :-)

Előzmény: Törölt nick (125561)
körte51 Creative Commons License 2016.06.12 0 2 125564

Bizony a habzásgátló erre van kitalálva ,nincs azzal semmi gond! Pár csepp és kipukkannak a buborékok és nem képes habzásra!

Nagyon gyorsan szaporodik az élesztő , ha adottak a feltételek,ha nem rak bele ,akkor is képes kifutni!

Előzmény: Kezdő srác! (125558)
Olligazda Creative Commons License 2016.06.12 0 0 125563

Volt már hogy félig tettem a hordót hogy ne forrjon ki.Igy viszont a kezdeti gyors forrást követően megnyugodott

a cefre viszont maradt két fél hordóm.Forrás végén összeönteni nem akartam mert akkor oxigént viszek be 

a cefrébe ami szintén hiba ezért vagyok tanácstalan .Hűtést me

goldani sajnos nem tudom.

Előzmény: Törölt nick (125560)
Olligazda Creative Commons License 2016.06.12 0 0 125562

Köszönöm a gyors választ.Olvastam már a reggelit.Ismerem ezt a szert.Cefrefőzéskor használom is az üstben.

Cefrézéskor még nem használtam nem gondoltam hogy megoldást jelent itt is.

Előzmény: öreg_néne_b (125556)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.12 0 2 125561

Bakker!A Foamsol lehet,hogy vegyszer ,de a hidrogén peroxid mi a f...om?

Előzmény: Kezdő srác! (125558)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.12 0 0 125560

Tedd bele nagyobb hordóba,vagy kevesebbet a mostaniba! De akár 2 hordót is használhatsz!-:))

Előzmény: Olligazda (125554)
Olligazda Creative Commons License 2016.06.12 0 1 125559

A fajtája:Aurora.Ez egy korai fajta.Van belőle jópár fa igy 100kg cefre összejön általában .

Előzmény: naivkezdo (125555)
Kezdő srác! Creative Commons License 2016.06.12 0 0 125558

Én nem ajánlom a habzás gátlót az megis cssk egy vegyszer.

Én is inkább a hűtést javasolnám ha van rá mód, vagy kicsit visszább kell venni az élesztő mennyiségét, esetleg több lépcsőben adagolni hozzá. 

Előzmény: Olligazda (125554)
Kezdő srác! Creative Commons License 2016.06.12 0 0 125557

Igen itt felénk elég sok bor labor van, de mivel mg/l mennyiségben van csak a borban, igy kostolassal nem lehet ezt pontosan megallapítani.

De mivel a kén is allergén anyag a törvény szabályozza a maximum mennyiséget.

Peroxidot ezért szokták csak mérés után hozzá adagolni, de vigyázni kell vele mert könnyen egér ízt okozhat.

Előzmény: Törölt nick (125553)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.06.12 0 0 125556
Előzmény: Olligazda (125554)
naivkezdo Creative Commons License 2016.06.12 0 1 125555

milyen fajta kajszit cefrézel? Nem a habzás miatt, hanem már beérett ilyenkorra?

Amúgy hűtés biztos segített volna. Én imádom a kajszit cefrézni, a legjobban azt szeretem, persze az első, tanulóévre ez nem volt igaz:))

Előzmény: Olligazda (125554)
Olligazda Creative Commons License 2016.06.12 0 0 125554

Sziasztok.Kajszi cefrézéskor már többször jártam igy mint ma is,hogy darálás után beélesztőzöm a cefrét.

A hordót már csak2/3-ig töltöm mégis úgy elkezd forrni hogy jobb esetben csak a kotyogón jön kifelé

rosszabb esetben a tetőt felnyomva nyomja ki a cuccot.Sajnos ma a fal is tiszta cefre lett.

Van valami ötletetek mit kéne tennem hogy ne történjen ez meg rendszeresen.Csak a kajszinál fordul

ez elő nálam a többi cefrénél még sosem volt ilyen probléma.

Törölt nick Creative Commons License 2016.06.12 0 1 125553

Hogy tudom megállapítani,megmérni a kéntartalmat labor nélkül?Vagy felétek van labor ami ezzel is foglalkozik?Mennyiben mérgezem le a fél falut az esetleges túladagolással?Nincs túl kénezett borom,csak a kíváncsiság!

Előzmény: Kezdő srác! (125550)
naivkezdo Creative Commons License 2016.06.12 0 0 125552

Szia,

 

Szerintem nem lesz olcsóbb, mint tavaly, de még korai árat kérdezni, azt szokták mondani.

Előzmény: szollli (125549)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!