Keresés

Részletes keresés

Ormió Creative Commons License 2013.02.17 0 0 1066

Kösz, de szerintem ráérek a műtétkor (kedd), addig úgysem hiszem, hogy elérném. Elég vagány úgyis, kicsit a "nézzünk bele, aztán meglátjuk a teendőt" alapon lesz a kukucska. A meniscus szakadás sem egyértelmű (MRI-n nemigen megítélhető), a csavarok akkora árnyékot adnak (műtermék), hogy azokról sem mondható vélemény, csak az, hogy valami "ott bent" nagggyon nem stimmel. Nem marad más, mint az orvos tapasztalatában bízni, meg a szerencsémben :-)

Előzmény: L0riana (1065)
L0riana Creative Commons License 2013.02.17 0 0 1065

Az én csavarom titánium, de az előző nem tudom, mi lehetett, annyira zavarja az MR-t, hogy másodszor is eltanácsoltak, a szalag értékelhetetlen... Ha te volnék, én is felvetném a dokinak ezt az allergia témát, hátha. De még talán a műtét előtt pár nappal, ha egyet ért, akkor a műtétnél ezt is kiszedheti.

Előzmény: Ormió (1064)
Ormió Creative Commons License 2013.02.17 0 0 1064

Nocsak, rokon lelkek vagyunk, nem csak térdesek :-) Te aikodóztál, én "tajcsizom" - amiről persze a kínaiak azt tartják, hogy az aikido őse...Hátha kedvet kapsz még a taiji quan-hoz :-)

Mindkét térdem "laza", így a műtött is kissé instabil, ez nálam alkati dolog. Évek óta vannak rossz érzéseim a műtött térdemben, feszülés, nyomás, ez+az, arról viszont nem tudtam, hogy csavarok is vannak benne.  Fogalmam sincs, milyen irányban és hány, hol a végük, stb. , így a rossz érzéseim és a köztük lévő esetleges kapcsolatot nem tudom kideríteni. Begyulladva (eddig) biztosan nem volt, minden labor paraméterem tökéletes, és a gyulladás nyilván hevesebb tünetekkel járt volna. Krómot pedig sajnos, ha csak nyomokban is, de minden fém tartalmaz.

Mindenesetre majd mondom a dokinak a beavatkozás előtt, úgyis ő dönti el, és rábízom magam. Utána, a hét második felében majd beszámolok Nektek a tapasztalataimról.

Addig is köszönöm  az eddigi tanácsokat, bíztatást :-)

 

Előzmény: L0riana (1063)
L0riana Creative Commons License 2013.02.17 0 0 1063

Én például sokszor érzek a csavarnál nyilallást, illetve nem tudok miatta térdelni. Ezutóbbi miatt hagytam abba többek közt az aikidót. De emiatt nem vetetném ki, már túltettem magam rajta. Nekem a korábbi rögzítést azért kellett kiszedni, hogy az újnak helyet csináljanak (újabb szalagpótlásra került sor, mert a korábbi laza volt, nem tartott), ezt az újabbat pedig nem fogom kivetetni, habár mondta az orvos, hogy kiveszi, ha szeretném, mert szerinte lehet, hogy attól fáj a térdem.

Előzmény: Ormió (1061)
Axióma Creative Commons License 2013.02.17 0 0 1062

Ez a gockutatas vicces, nekem a mutet elott csinaltak vegig, sehol semmi de sullyedes az egekben (kozben volt betegseg akkor az antibiora fogtak, de ful-orr-gege, nogyogyi, fogaszat semmit nem talalt, korzeti meg azt mondta, szerinte a terdem, de miert nem mondtak MR-nel). Vegul megcsinaltak, bar csusztatva es 1 het eros antibio utan a mutetet, es mikor legkozelebb mertek, sullyedesem szinte 0 volt. Szoval eros eselye van, hogy eleve a terdem volt az oka...

Előzmény: L0riana (1060)
Ormió Creative Commons License 2013.02.17 0 0 1061

Nincs gócom, amennyire csak lehet, ezek kizárva. Milyen érzés az, ha zavar a csavar?

Előzmény: L0riana (1060)
L0riana Creative Commons License 2013.02.17 0 0 1060

Szia! Nem valószínű a krómmal való összefüggés közvetlenül, tudtommal krómot nem használnak beüteltetendő fémként. Esetleg jelezheti viszont a más fémekkel szembeni allergiára való hajlamot. De szerintem azért az a valószínűbb, hogy van valahol valami góc a szervezetedben. Voltál góckutatáson? Fogorvos - panorámaröntgen, arcröntgen (tályosg fog, vagy krónikus arcüreggyulladás), vérvétel (gyulladásos értékek: süllyedés, CRP), belgyógyász, urológus stb. Nekem egyébként az első csavaromat kivették (ebből az egyik beletört a csontba, egy 3-4 mm-es darab benne van a sípcsontomban jó mélyen...), sőt, a mostanira is azt mondta az orvos, ha zavar, kiveheti. Nem szokták amúgy kivenni, mert orvosilag nem indokolt általában - de nyilván mindig van kivétel.

Előzmény: Ormió (1059)
Ormió Creative Commons License 2013.02.17 0 0 1059

A csavar kivételről/ bennhagyásról tudtok valamit? Nekem 16 éve bent van, kb. 10 éve vannak rejtélyes eredetű kiütéseim. Számos bőrgyógyász látott, de nem tudtak mit kitalálni. 2+ króm érzékenységem van. Lehet összefüggés?

pom-pom77 Creative Commons License 2013.02.17 0 0 1058

 kedves Müzli 71 olvasom,hogy meniscus sérülésed van. Engem is ezzel  műtöttek . Az operációt  követően 3 óra múlva,a saját lábamon mankó nélkül mentem haza.2-3 napig kismértékben bicegtem. Semmilyen fájdalmam sem volt az első éjszakán se. Tehát ne  gondolkozz !!! Nem fog az sehová beépülni,szép lassan elkoptatja  a még meglévő egészséges  porcod. Arról nem beszélve,hogy beakadhat és akkor hajlítani sem fogod tudni

Müzli 71 Creative Commons License 2013.02.16 0 0 1057

Köszönöm a válaszodat!

 

Egyik nap úgy érzem, hogy jobb a másik nap úgy, hogy nem ... Egyre inkább hajlok a beavatkozás felé, remélem az orvosom is így lesz ezzel. Ma is többször kiakadta térdem, a gyulladáscsökkentő (flector) befejeztével visszatértek a fájdalmak. Szedek hialuront, de ahhoz idő kell, hogy beépüljön, és az esetleges sérülésen nem sokat segít.

Próbálkozom mágneses térdvédővel, állítom, hogy használ ... Tudom, hogy hinni kell benne, de a fájdalomcsillapításban hasznos, de az alapproblémán nem segít. 

 

Egyébként nem sportolok, tehát a napi tevékenységhez használom a lábaimat, de most úgy érzem, hogy ezekkel a fájdalmakkal még ez is megerőltető. Látványosan tele van folyadékkal is a térdem. Nem szeretnék úgy járni, hogy most elhalasztom, és ahogy Te is írod később nagyobb károm származhat belőle. Talán tényleg jobb ezen mihamarabb túlesni.

 

Gondolom Neked sporttevékenységből eredő problémád van, és ezért van szükséged erre a beavatkozásra. Kitartást és minden jót kívánok Neked!

Előzmény: gurabli (1052)
pom-pom77 Creative Commons License 2013.02.16 0 0 1056

Érdeklödnék,hogy melyik doki  műt még double bundle féle módszerrel ésmiért nem preferálják ezt az eljárást?

pom-pom77 Creative Commons License 2013.02.16 0 0 1055

Kit műtöttek double bundle módszerrel és ki volt az orvos? Utánaolvastam a szakirodalomban, állítólag ez a legjobb módszer. Köszönöm.

pom-pom77 Creative Commons License 2013.02.16 0 0 1054

Szeretnék érdeklődni, hogy kit műtött Knoll Zsolt a double bundle-féle keresztszalag-pótlással vagy tud-e olyan személyt, akit ő műtött.

Köszönettel: pompom

pom-pom77 Creative Commons License 2013.02.14 0 0 1053

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Előzmény: gurabli (1052)
gurabli Creative Commons License 2013.02.13 0 0 1052

Senkit nem akarok műtétre rábeszélni, hiszen nekem is minden nap eszembe jut, hogy hiányzik ez nekem? Kell ez nekem? Igaz, rám sajnos sokkal komolyabb műtét vár (LCA-pótlás), de belevágok, mert az orvosom szerint érdemes megcsinálni.

 

Ha meniscus sérülésed van, akkor szerintem nem érdemes várni. Kockáztatod, hogy komolyabb izületi sérülésed lesz és idővel a sérült, leszakadt darab "kikezdi", felsérti az üvegporcot, más részeket, és akkor komolyabb sérüléssel számolhatsz. 

Ha a sérült meniscus darab leválik és beakad, akkor biztos műteni kell, akkor nem kérdeznek.

 

Kérdés, hogy mennyire terheled, veszed igénybe a térded, munka, sport, stb? 

 

A műtét, ami rád vár, nagyon jól tolerálható, kevés a komplikációk esélye, valamint viszonylag gyors a felépülés is.

Az atroszkópia gyakorlatilag egy invazív vizsgálat, ami keretein belül a meniscus sérülést azonnal el is tudják látni. 

 

Azt se felejtsd el, hogy csak az atroszkópia során derül majd ki, hogy valóban meniscus sérülésed van-e és milyen mértékű (esetleg más is sérült-e), mert még az MR sem ad pontos és megbízható képet. Csak akkor derül ki biztosan, ha "belenéznek" a térdedbe.

 

Gondolom, hogy nem erre a válaszra számítottál, de sajnos a térd sérülései nagyon kegyetlenek, jó nagy szívás minden esetben:(

Előzmény: Müzli 71 (1051)
Müzli 71 Creative Commons License 2013.02.13 0 0 1051

Meniscus sérülés miatt artrószkópiát javasoltak. Érdemes-e, lehet-e halogatni ezt a beavatkozást? Az orvosom szerint lehetne időt adni, hátha a sérült rész valahová beékelődik. Ahogy olvasom, ez nem mindig szerencsés, mert ne adja isten az izületbe, akkor nagyobb a probléma vége.

Ormió Creative Commons License 2013.02.12 0 0 1050

Én sokat túrázom és 12-ik éve Taiji Quan-t gyakorlok (Chen stílus). Ez hozta rendbe a mozgásom és kondim, bár sokszor elég térdcsavarós tud lenni, attól függően, ki mit és hogyan gyakorol ki belőle.

Focit, futást szuflával nem bírom igazán, illetve elképesztő lúdtalpaim és gerincsérvem miatt inkább kellemetlen érzés, de bármi egyéb mozgás jöhet - úszás, bringa, tollas, stb.

Előzmény: gurabli (1049)
gurabli Creative Commons License 2013.02.12 0 0 1049

Nem vagyok és voltam sosem túl optimista:), így az elsődleges cél az, hogy sikeresen és rendben átvészeljem a műtétet, ne legyen semmilyen komplikáció, közben és utána sem. Utána jöhet a kemény munka, amivel valóban a fociba való visszatérést célzom meg, de tudatosan visszafogottabb szinten. Teljesem igazad van, egy ilyen sérülés és műtét harminc év felett (különösen aktívan sportolóknál) valóban arra késztet, hogy elgondolkodjon az ember, mit és hogyan érdemes ezentúl csinálni.

 

Örülök annak, amit írtál. A drain-csővel decemberben én is találkoztam, nekem sajna közben is fájt, a kivétel pedig igazán felejthetetlen élmény:) De csak egy pillanat, azt ki lehet lazán bírni.

Ha utána nem olyan vészes, akkor az már rendben van számomra. Az időjárás-változást emígy is már jobban érzem, mint egy meteorológiai kütyü, a törött csontok (lapocka, orr, lábujj), repedt csontok, stb, amik mind foci miatt keletkeztek, folyamatosan jelzik a frontok közeledtét:)

 

Én is altatást kértem, a mostanit meg valami helyi vezetett érzéstelenítéssel végzik felületes altatás mellett. A combomba szurkálják az érzéstelenítőt, nem a gerincembe. Szintén mondta az orvosom, hogy egy jó darabig nem fogok semmit érezni, ami jó, mert később kell elkezdeni adagolni a fájdalomcsillapítót. De sajna a másnap reggeli drain-kivételig nem fog kitartani:)

 

Emígy neked gond nélkül megy a foci, vagy más olyan sport, ami erősen megterhelné a térdet (kézi, kosár, fallabda, tenisz, stb?)

Előzmény: Ormió (1048)
Ormió Creative Commons License 2013.02.11 0 0 1048

Majd fokozatosan meglátod, mit tudsz elérni, de azért jó, ha most a maximumot célzod meg! Foci!!!

Azért egy ilyen műtét jó alkalom arra, hogy racionalizáljuk az életünket, teljesítőképességünket :-)

A két csavar (nekem is van) meg nem fáj. 16 éve hordom, MRI szerint most sem ezzel van a baj. A műtött térd persze nem olyan, mint ha mi sem történt volna, hideg-csapadékos idő közeledtére sajgott, ez minden. Fájdalmat egyszer éreztem, amikor a drént kirántották (és nem szóltak, hogy most harapjak össze). De ez csak egy felejthetetlen pillanat volt :-) Ezt megússza az, aki lumbális érzéstelenítést kap, mert a kiszedéskor még nem érez fájdalmat. Engem altattak, és most is ezt szeretném majd.

Előzmény: gurabli (1047)
gurabli Creative Commons License 2013.02.11 0 0 1047

Hát, nem tudom, mennyire indulok jó helyzetből, de igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni. November 15-én sérültem le foci közben, addig heti 3-4 alkalommal fociztam, több mint 4 éve folyamatosan (csak rekreációs, hobbi szinten), előtte is rövidebb kihagyásokkal, de folyamatosan fociztam és sportoltam, fiatalon (22 éves koromig) pedig klubszinten is játszottam, nagypályán (most 32). A sérülésemkor életem egyik legjobb formájában voltam, tiszta izom mindkét lábam, nem tudtam, hogy mi az, hogy kifáradni, mentem, nem volt elveszett labda vagy helyzet, annyit futottam, mint három másik társam. Amikor kifáradtam, akkor le kellett mennem a pályáról, mert tudtam, hogy kész, ennyi volt, de ilyen nagyon ritkán volt csak:) Ez mellett fallabda, rendszeres futás, úszás, séta.

Azóta meghíztam, mivel ez a mozgás mellett elég sokat is ettem, a sérült lábamon a combizom elég szépen lefogyott. Még csak most tudtam elkezdeni kocogni, de az is inkább úgy néz ki, mint amikor a "kockáknak" kell lenyomni 400 métert tesiórán élőben, nem az Xbox előtt:) (nem sértés akar lenne, de tényleg olyan:)) Sőt, a múltkor még izomlázam is volt!!!

 

És ez még három hónap sincs, mi lesz még a pótlás után? Sok minden foglalkoztat, többek között az is, hogy érdemes-e megműteni? Félek is az egésztől, ahogy írod, menteném az irhám én is:), nem szégyellem, nagy kiesés a munkából is, elég sok fájdalommal jár, kiszolgáltatottság, lehetnek komplikációk. A másik oldalon meg ott van, hogy rengetegen megműttetik, olyanok, akik fele annyira sem aktívak, mint én voltam és közel sem lételeműk oly mértékben a mozgás és a sport, mint nekem. És persze ott a mikrokopás, ami miatt protézis lenne belőle szinte biztos.

 

Focihoz, ha rendben zajlik minden, akkor visszatérek, de jóval visszafogottabban (ha képes leszek rá), majd csak szép lassan, nyugdíjasan. És heti max két alkalommal.

 

Most nagyon szeretnék túl lenni a pótláson, mert zavarnak a kockázatok és elkezdtem tartani a fájdalomtól is, amit eddig különösebben nem tettem. Remélem azért nem annyira fájdalmas:) Bár a két átfúrt csont tuti fájdalmas lehet csak:(

 

 

Előzmény: Ormió (1046)
Ormió Creative Commons License 2013.02.11 0 0 1046

Szia! Akkor Te egész jó helyzetből indulsz, hamar rendbe is jösz majd. Anno a szakadt szalagommal (LCA) kint maradtunk a síparadicsomban, ne rontsuk el a családi mulatságot, így 6 hetet kellett várnom a műtétig, és gyógytornáról, stb. szó sem lehetett. Mire a műtétre sor került, elsorvadtak a combizmaim, innen kellett felállnom , de sikerült.

Most azért én is elég jól állok, aktív vagyok, kisebb beavatkozás lesz, de persze, ahogy a fogorvosi váróban szokott lenni, elmúlnak a panaszaim és menteném az irhám... Engem is az aktív élethez való visszatérés motivál erősen, no meg a hiúság (mi az, hogy ne tudjak ugrani, futni, belerúgni egy lasztiba, stb....). A focival meg fokozatosan meg fogsz barátkozni, talán csak más szinten, mint eddig. Én síelni nem voltam azóta sem, mivel megszeretni sem volt időm - életem második sielése lett volna az a bizonyos.

Előzmény: gurabli (1045)
gurabli Creative Commons License 2013.02.11 0 0 1045

Szívesen, tudom min mész keresztül. Legtöbben szerintem így vagyunk ezzel, műtét előtt. Gondolhatod, hogy mennyire nincs kedvem az egészhez, amikor már egész jó most a térdem, tegnap este már kocogni is tudtam. Igaz, elég keményen erősítek.

Az, hogy tudom, hogy április 3-án megyek LCA pótlásra, sajnos majdnem minden nap eszembe jut:( Nagy nyűg volta az előző műtét is, és az azért jóval komolyabb lesz. Abban bízok, hogy sikeres lesz és minden rendben is lesz, úgy az érzéstelenítés/altatással, mint a műtéttel és utána a felépüléssel is.

 

Sajnos nagyon nehéz erre rászánnia magát az embernek (hacsak nem nagyon motiválja a sportba való visszatérés, mint engem). Persze, már most tartok tőle, hogy merek-e majd focizni valaha is?

 

Előzmény: Ormió (1040)
Ormió Creative Commons License 2013.02.09 0 0 1044

Kösz a bíztatást :-) Mondjuk úgy, hittem a konzervatív kezelésben, azaz valójában nem csináltam semmit, csak lapultam... Most már két hét sincs, és megyek műtétre :-)

Előzmény: Sfakutya (1043)
Sfakutya Creative Commons License 2013.02.09 0 0 1043

Én is több hónapig húztam-halogattam a dolgot, mert féltem. Többször volt már mindenféle műtétem (térdműtét is többször) ezért szó szerint rettegtem. És tényleg semmi fájdalom, semmi rossz emlék nincs. Ez az artroscópos műtét tényleg nem fáj. Az altatási technika is rettentően sokat fejlődött, a műtét után egy órával már teljesen tiszta volt a fejem, akár haza is indulhattam volna.

Műtét után egy hétig úgy aludtam éjszaka, hogy a két térdem közé egy párnát tettem:) , mert a "lyuk", ahol a doki bekukucskált, kicsit érzékeny volt, amikor rátettem a másik lábamat.

Tényleg nincs értelme halogatni a műtétet, mert ha panaszod van, akkor azt valami okozza. Minél előbb eltávolítják, annál kevésbé roncsolja az izületedet.

Előzmény: Ormió (1042)
Ormió Creative Commons License 2013.02.09 0 0 1042

Szia! Köszönöm, ez igazán bíztató. Valójában nekem régóta vannak panaszaim, amikhez hozzászoktam, de most nemrég eddig nem látott mértékben fájdalom, mozgáskorlátozottság (elakadés nem volt) jelentkezett. Valami oka csak van, pl. meniscus szakadt már régóta, csak valamiért most mozdult el, ezért az akut tünetek, aztán most szépen visszarendeződik, így a panaszaim is enyhülnek. De a végére kell járni! Szóval talán aznap, legkésőbb másnap itthon lehetek :-)

Előzmény: Sfakutya (1041)
Sfakutya Creative Commons License 2013.02.09 0 0 1041

Nekem nem régen volt meniscus szakadásom. MR felvételen bizonytalan volt, hogy valóban van-e, de nekem rendszeres elakadást okozott. Rábeszélt a doki, hogy artroscoppal nézzünk bele. Nagyon féltem, de utólag azt mondom, hogy nem kell megijedni. Reggel műtét, amiből nem érezni semmit, hiszen altatnak. Én még aznap mehettem haza (illetve vihettek haza). Összesen 5 napot voltam otthon, aztán mentem dolgozni. Azóta sincs panaszom.

Előzmény: Ormió (1038)
Ormió Creative Commons License 2013.02.09 0 0 1040

Köszönöm a válaszod, bíztató. Persze az orvossal megbeszéltem, rá bízom magam. Azért is kell az arthroscopia, mert nem tud egyértelműen az MR képre hagyatokzni (meg a klinikai vizsgálat szerint is valószínű a meniscus szakadás), és ha majd látja is, mi a helyzet, beavatkozni is tud. Ő is azt mondta, kisebb dolog, mint anno az LCA szalag operációm.

Előzmény: gurabli (1039)
gurabli Creative Commons License 2013.02.08 0 0 1039

Ha meniscus sérülésed (szakadásod) van, akkor mindenképpen műtét, ott nem lehet konzervatív kezelésekkel eredményt elérni. Szerencsére ez közel sem annyira komoly, mint a szalagszakadás és annak pótlása.

Egynapos sebészeti beavatkozás, másnap reggel már mehetsz is haza. Hogy pontosan mennyi a felépülés, azt nem tudom, mert nekem sajnos üvegporc és LCA szakadásom van, de a meniscusra műtöttek már másnap óvatosan és mankóval tudták terhelni. A sérülés pontos méretétől, helyétől függően, megfelelő rehab után 3 hónap elteltével már engedélyezett a visszatérés a sportba.

Aki profi sportoló, mint pl. egy fiatal focista srác, akit velem műtöttek, az egy hónap után már elkezdte a könnyített edzést. Emígy focisták és kézisek között ez gyakoribb, mint a nátha:(

Ha a leszakadt darab beakad, akkor nem tudod mozdítani a lábad és igencsak fáj is, akkor rögtön műtenek:(

 

Ha varrják, amit nem hiszek, akkor sokkal hosszadalmasabb, igaz, azzal elvileg megmenthető a teljes meniscus, de ezt nem nagyon alkalmazzák.

 

Még valami! Az MR sokszor téves képet mutat meniscus esetén! Szalagot egész pontosan meg lehet állapítani vele, de ha folyamatosan fájdalmaid vannak, akkor valami nincs rendben, ilyenkor biztosra az artroszkópiával lehet mondani, ami keretén belül azonnal el is végezhető a sérült részek ellátása.

 

De természetesen az orvossal beszélj meg mindent, én nem vagyok orvos!

Előzmény: Ormió (1038)
Ormió Creative Commons License 2013.02.07 0 0 1038

Módosult a program: a klinikus is látta az MR felvételem, és szerinte meniscus szakadásom van. Hamarosan műtét. Erről mit tudtok? Mivel javíthatok az esélyeimen addig is? Sajnos elég szükszavú, elfoglalt ember...

Előzmény: Ormió (1035)
drdemo Creative Commons License 2013.02.07 0 0 1037

Sziasztok!

 

Holnap kezdődik az alapozás! :)

Ez a szeptember 28-i műtét fényében nem is rossz! 

A múlthét keddi kontrollon annyiban maradtunk, hogy még egy hónap láberősítés és visszafogottabb foci edzés, márciustól pedig mehet a 100%-os terhelés.

 

Mindenkinek jobbulást!

 

drg

 

 

Előzmény: drdemo (923)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!