Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

chgergo Creative Commons License 2007.03.19 0 0 1798

Teljesen igaz, az is elég nagy csúsztatás, hogy kevesebbet fogyaszt egy 20 éves roncs mint egy új. Persze egy Golf1 1.6D 90-es tempónál 10-15%-ot csaló órával "takarékosabb", mint egy kétszer akkora tömegű V10-es TDI 190-el, de azért azt a Golf1-et egy mai Lupoval kéne összevetni, és akkor igencsak változik a kép.

20 év alatt mineden kategoria lépett egyet, az össztömeg vagy 30%-al nőtt, csakúgy mint az utazósebesség. Ehhez képest 10%-on belül megáll a fogyasztás növekedés, tehát van azért fejlődés az autóiparban. Az árképzés persze más kérdés...

Előzmény: mlas (1797)
mlas Creative Commons License 2007.03.19 0 0 1797
Jó, hogy betetted a linket !!! Kéretik ott fényezni az öreg lomokat !!!

Ne izéljetek má itt ilyen dumákkal, hogy "20 éves autómat nem adnám egy újért". Mert ez hülyeség. Az öreg autó szar, azért, mert elavul és elhasználódik. Vagy hűtőgépből, TV-ből meg vókmenből is tíz-húsz éveset használtok? Ugyan már...

Nekem is volt sok autóm, sok öreg is, meg új is. Az öreg autó csak a csóróságról szól, teccik-nemteccik. Ezt belátjátok, ha az autóra nem fétis tárgyként, hanem használati eszközként tekintetek.
Ki akarna egy tervezett élettartámát töbszörösen meghaladott eszközt használni, ha nem lenne rákényszerítve ???
Azt is megnézném, hogy a mai jövedelmek mellett, ha pl 200 eFt lenne egy új családi autó, ki járna tizenéves, 10-20 eFt értékű lommal.
Előzmény: Törölt nick (1794)
zvolite Creative Commons License 2007.03.18 0 0 1795
emberek a budaörsi c *ra ban 189ft a gyógyolaj literje

befaster Creative Commons License 2007.03.16 0 0 1793
Hát én biztos nem fogom a fárdt lötyit betölteni, sajnálom a mocit. Pedig csak opel. Olyan mintha nekem kéne buggyant sört inni.  Benne van a káros dolog ,elöbb vagy utóbb biztos fosás lessz belőle.Nekem az új autónak csak az árával van bajom, sírva tudok fakadni mikor fapados ,semmi felszereltségü ,benzines szarokat 3milkáért árulják. Motor oil ,fontos hogy időben cseréljük és lehetőség szerint jó minőségű motor oilt használjunk. (kinek mi a jó minőség)
Hpg Creative Commons License 2007.03.16 0 0 1792

Azt én is letesztelném hozott anyagból:)

 

Néztem a képeket, de én csak azt tudnám elképzelni, hogy a régi CA, CB adalékolatlan, kevésbé szennyezett olajokat tudja szűrni.

 

Miutány a korszerű olajokban a korom nanométeres szemcsékben van tartva -a fémek nagy részéhez hasonlóan- nem tudom elképzelni, hogy szűréssel eltávolíthatóak lennének. Ha meg eltávolítható, tételezzünk fel csak 1%-os koromtartalmat (Ez nem sok, egy jó olaj 5...7%-ot is tud lebegtetni), akkor a 40 liter/percnél 0,4 kg korom maradna a szűrők felületén. Ez fokozza ugyan a szűrés hatékonyságát, de nekem bűzlik.

 

Persze tévedtem már ennél nagyobbat is, én örülnék a legjobban, ha működne, de kétlem:((

 

Arról a savazásos technikáról nincs valakinek tapasztalata? Számomra az a leg hihetőbb:)

Előzmény: Alfred (1788)
selgir Creative Commons License 2007.03.16 0 0 1791

na, a kolléga már irta is, hogy neki van...:)

 

 

régi-új autó:

 

csak régi! megengedhetném esetleg magamnak, hogy vegyek újat, de ami tetszik az tizenmilliós:) egyénként meg vonz a régi, megbízható technika, a karakteres forma, hogy ha beülök, akkor nem egy testreszabott konstrukció fogad, hanem maga az életérzés... van aki ezt érti, van aki nem:) nekem a fiat127-es és a celica II-es maga volt a megtestesült álom, holott ég és föld a különbség e kettő közt is! valahogy tetszett a szervó nélküli kormány, a kemény fék, a lötyögő sebváltó.

 

ezek után ha beülök egy vivaróba, ignisbe, zafirába, anyámkínjába, nem érzem, hogy tetszik az autó. szép, kényelmes, de semmi extra...

 

 

Előzmény: Hpg (1781)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.16 0 0 1790

Naaaaaaaaaaaaaaa!!!! Én is mondhatnám , hogy azért járok 25éves autóval, mert csak abban bízok meg, pedig a valóság igen prózai, egy újat nem engedhetek meg magamnak.

 

Ez pedig halál komolyan mondom, hogy nem kellene nekem egyetlen új autó sem, mert nem tetszik nekem a sok egyforma "újdonság" semmi egyénisége sincs ezeknek az autóknak, ha átmegy egy ilyen új autó egy gyufaszálon akkor gerinctörést kap az ember mert olyan keményre van hangolva mindnek a rugója, sokat fogyasztanak, drága a szervizelés..... Szóval magasról tojok az új autókra, mert véleményem szerint mind szarok. Volt új autóm, de nagyon hamar meg is szabadultam tőle, és visszatértem a jó öreg megbízható technikához.

Előzmény: 409 (1787)
Alfred Creative Commons License 2007.03.16 0 0 1788
Nekem van fáradtolaj szűrő gépem. 40l/perces teljesítményű.
Még nem teszteltem, de elvileg majdnem sárga olaj jön ki belőle.
A topic elején fotókat is tettem föl róla, vagy linkeltem a lapomról, keressetek vissza.
Hamarosan beüzemelem, akkor majd lehet jönni hozzám tesztelésre.
409 Creative Commons License 2007.03.16 0 0 1787

"Az a szemlélete a mostani autógyártóknak, hogy vegyél újat, használd 3 évig, vidd a bontóba és vegyél egy újat, mert nekik az a jó."

Igen nekik ez a jó. Lehet beszélni összeesküvés elméletről, marketingről, agymosásról, de az igazság akkor is csak az marad, hogy a jóléti társadalmakban nincs igény a hosszú életű autókra. Nézz körül nyugat-európában, hol látsz tömegesen 15-20 éves autókat?? Ha annyira a hosszú élettartam lenne nekik a fontos, most is szaladnának az ilyen korú autók.
Nálunk sem lenne az autópark ilyen elöregedett mint a mostani, ha nem lennénk szegények!!!!


"Az ilyen szemlélettel gyártott autók közül nekem egy se kellene még ingyen sem!"

Naaaaaaaaaaaaaaa!!!! Én is mondhatnám , hogy azért járok 25éves autóval, mert csak abban bízok meg, pedig a valóság igen prózai, egy újat nem engedhetek meg magamnak.

"mert különben túl hamar eltömődne."

Nagyon tetszik neked ez az eltömődés. Az előző hsz-ben már elmondtam, de akkor még egyszer. __Nincs mitől eltömődnie__!!!!!!!!!!!!!!! Persze feltételezve egy normális motor állapotot és betartott olajcsere periódusokat!

"Ha mindenki megengedhetné magának, hogy ne csak gagyi tacskós olajat vegyen akkor már rég kihalt volna a tacskós olaj."

Félek tőle, hogy inkább a tudatlanságra alapoznak, és pontosan tudják, hogy arra lehet is!
Előzmény: Törölt nick (1785)
Hpg Creative Commons License 2007.03.16 0 0 1786

Tacskó olaj is lebegtet, max. nem annyit és nam annyi ideig. Ami nem lebegtet, az az adalékolatlan ásványolaj párlat, kb. CA, CB teljesítményszinttel. Ezt meg nem sokan hasznáják már.

 

Amúgy a mai autók nem a forgattyús mechanizmus szétkopása miatt kerülnek a bontóba, hiszen egy központi elektronoka árából már egy fél motorgenerál ki is jönne, hanem a drága alaktrészek miatt, amik többnyire nem az A-ból B-be való eljutáshoz kellenek.

 

Mivel egy régi autóban ilyenek nincsenek is (ami nincs, az nem romlik el:), azokat tovább éri meg használni.

Előzmény: Törölt nick (1785)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.16 0 0 1785

Ezt az egészet olyan szemlélettel kell nézni, mint ahol készülnek, és nagyrészt felhasználásra kerülnek ezek az autók. Nyugat európában stb. ma már nincs igény egy 15-20 évet kibíró autóra.

 

Hát ez az, itt van a kutya elásva. Az a szemlélete a mostani autógyártóknak, hogy vegyél újat, használd 3 évig, vidd a bontóba és vegyél egy újat, mert nekik az a jó. Ezért igencsak úgy tervezik meg a kocsik szinte minden alkatrészét, hogy ezt a 3 évet bírja csak ki, utána szinte programozottan bedögölhet.

 

Az ilyen szemlélettel gyártott autók közül nekem egy se kellene még ingyen sem!

Én megmaradok a 19 éves autómnál, az még a szerelhető kategóriába tartozik, amit akkor gyártottak, amikor a szemlélet még az volt hogy hosszú életűnek kell lennie egy autónak. Olcsó a fentartása, sokkal olcsóbb mint egy új autónak, kevesebbet fogyaszt mint egy új PDTDIXTRIQWE akármilyen hülye túlbonyolított vezérlésű.

 

A magyar utakon nem csak új sutyukik meg merdzsók szaladgálnak, hanem 15-30 éves autók is és ráadásul még többen is vannak, mint az új autók. Az öreg autók sokszor sokkal megbízhatobbak mint az újak és ugyanúgy elvisznek A-ból B-be.

 

 

A dieselben több a korom, de annak nagyobb is a szűrője.

A mai "korszerű" dieseleknek is nagyobb a szűrője, nemcsak a régieknek, szóval korom itt is kerül a motorolajba, és azért tervezik nagyobbra, mert különben túl hamar eltömődne.

 

Ahogy már itt mondta is valaki, a mai, a gagyinál kicsit is jobb, olajak a szennyeződéseket lebegtetik, nem engedik kirakódni.

 

Ha mindenki megengedhetné magának, hogy ne csak gagyi tacskós olajat vegyen akkor már rég kihalt volna a tacskós olaj.

 

 

 

Előzmény: 409 (1783)
Uldin Creative Commons License 2007.03.16 0 0 1784

> izopropilt használt közülletek valaki üzemanyagként? dízelbe v. benzinesbe

 

Az izopropanol jó égés javító adalék, tisztán jól, vizesen viszont korlátozottan oldódik a bio-olajban. Viszonylag könnyen levizesedik úgy, hogy aztán nem lehet elválasztani a víztől. Pontosan nem tudom mennyi vizzel képez azeotrópot, az etil alkohol 96%-nál az izopropanol már 80-90% körül. Vizesen olcsóbb, viszont ebben az esetben emulziót kell csinálni a az olajból és 10-20% vizes IPÁ-ból, úgy mehet a motorba. A viszkozitást is csökkenti egy kicsit. Az emissziós értéket drasztikusan csökkenti a keverék.

 

Benzines járgányba butanolt vagy izobutanolt javasolnék benzin helyett, egy pöttyet büdös a cucc.

Előzmény: Törölt nick (1774)
409 Creative Commons License 2007.03.15 0 0 1783

"A mágneses leeresztőcsavar akkor ér valamit,"

Melyi (autó) motornak van ilyen gyárilag? Én még nem láttam.

"de a teknő alján azért marad még rendesen amit csak szétszedett állapotban lehet onnan lepucolni tisztességesen."

Ezt hívják/ták olajsárnak. Valaha (25-30éve ) valóban volt ilyen minden olajteknőben, de az utóbbi 15-20 évben egyetlen ilyet sem láttam a normálisan karbantartott autók olajteknőjében, olajjárataiban. Értsd ezt úgy, ha az olajat kiöntöd belőle, nem marad semmi lerakódás a teknő alján!
Ahogy már itt mondta is valaki, a mai, a gagyinál kicsit is jobb, olajak a szennyeződéseket lebegtetik, nem engedik kirakódni.
Sokan dicsérik az olcsó "tescos" olajakat, nézzem meg 3ekm-után is tiszta mint az új!!
Amikor megkérdezem, hogy szerinte hol van az a kosz ami a drágábbat elszinezi, akkor kezdenek elgondolkodni a dolgon.

"A motorban lévő olajszűrőt nem lehet olyan finomra tervezni, hogy mindent kiszűrjön, mert akkor igen hamar eltömödne"

Mi az a regeteg ami eltömíti???? 250-300ekm alatt kopik a henger ~0,1mm-t a fötengely és a csapágyak néhány század mm-t, ugyanez a vezérlére is igaz. Közben cserélsz szűrőt 15-20-szor. A mai benzinmotorokban korom is nagyságrendnyivel kevesebb keletkezik, köszönhetően a szabályozott keverékképzésnek. A dieselben több a korom, de annak nagyobb is a szűrője.
Persze tisztasor, nem lehet végtelen finomra csinálni a szűrőt, de arra szerintem nincs is szükség, ha a mostani szűrőkkel kibírnak a motorok jóval többet mint amit az autó egyéb részei.
Ezt az egészet olyan szemlélettel kell nézni, mint ahol készülnek, és nagyrészt felhasználásra kerülnek ezek az autók. Nyugat európában stb. ma már nincs igény egy 15-20 évet kibíró autóra.
Előzmény: Törölt nick (1782)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.15 0 0 1782

A mágneses leeresztőcsavar akkor ér valamit, ha a jó öreg vasból van a motor. Ha aluminium, vagy netán esetleg kerámia ..... akkor ugye nem ér semmit :)

 

A motorban lévő olajszűrőt nem lehet olyan finomra tervezni, hogy mindent kiszűrjön, mert akkor igen hamar eltömödne illetve leromlana az áteresztőképessége azaz egy dugó alakulna ki ott, főleg a diesel motorok esetén. Ezért készítik olyan finomságura, hogy az olaban lévő koromszemcsék átjussanak rajta. Sajna emiatt az ezzel megeggyező vagy kisebb méretű fémszemcsék is átjutnak rajta, amik azután az olajban úsznak, végül leülepszik a motor legmélyebb pontján ha sokáig nem járatják. Pont ezért kell meleg állapotban, azaz járatás után leengedni a motorolajat a cserénél, mert akkor a leüllepedett fémrészecskék egy jelentős részét felkapja az olaj, de a teknő alján azért marad még rendesen amit csak szétszedett állapotban lehet onnan lepucolni tisztességesen.

 

 

Előzmény: Ata samurai (1768)
Hpg Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1781

"nem feltétlenül javít a motoron, vagy annak bármely alkatrészén..."

 

Na ez így a helyes!:))

 

De hol hirdetnek fáradtolaj szűrőt a neten? Betennéd a címet?

Előzmény: selgir (1776)
409 Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1780

"a fémrészecskék (nem köbcentis darabokról volt szó...) a porlasztót is károsíthatják! és vannak benne, ne is mondd, hogy nincsenek! "

????????? Nem is mondtam! Pont azt mondtam én is, hogy van benne, csak nem akkora meg annyi mint amit mondtatok. ( kézzel kitapinthatóról volt szó !!!! )

Valamit félreértettél, vagy kihagytál néhány hozzászólást.
Előzmény: selgir (1776)
selgir Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1779

na én motoros ésszel gondolkozok..., és ott kevés kivételtől eltekintve a motorolaj=váltóolaj! ezt tuti nem használnám semmire!

 

autó motorjából leengedett olajat komoly fenntartással, de mondjuk elképzelhetőnek tartom:) akkor már inkább prézlis bio...

Előzmény: 409 (1772)
selgir Creative Commons License 2007.03.13 0 0 1778

akkor majdnem mindegy lenne, hogy szűröm-e a használt étolajat, vagy sem:))) ugyis fennakad a szűrőn.

 

ez a "detergens-diszpergens adalékok egyik feladata" érdekes... nem is tudtam!

 

és a neten hirdetett fáradtolaj-szűrők??? az parasztvakítás vagy esetleg létezik?

 

azért nrm mindegy, hogy kormos reszelékkel etetem, vagy kormot gyártok a gázolajból:))

Előzmény: Hpg (1767)
selgir Creative Commons License 2007.03.13 0 0 1777
egy részét igen... nekem a hondában nem CSAK a leersztőn volt mágnes, hanem a visszafolyó helyeken is.
Előzmény: Ata samurai (1768)
selgir Creative Commons License 2007.03.13 0 0 1776

hpg-vel egyet értek, a fémrészecskék (nem köbcentis darabokról volt szó...) a porlasztót is károsíthatják! és vannak benne, ne is mondd, hogy nincsenek! a méretéről lehet vitatkozni...

 

a lekopott dugattyú, gyűrű, henger anyaga vajon hová kerül??? kipufog?  :))

 

szerintem ez a fáradtolaj dolog olyan, mint homokfúvóval kezet mosni...

 

az, hogy a szűrő mexűri, tény. de ha mégis van benne reszelék, amit kézzel nem érzel, az nem feltétlenül javít a motoron, vagy annak bármely alkatrészén...

 

a leeresztett olajat, meg nem feltétlenül szűrt állapotban engeded le. az olajteknőben lévő olajat szűri az olajszűrő, mielőtt a kenendő helyre jut. ha meg nem volnának szűrendő anyagok, szűrő se kéne. sőt! mágneses leeresztő se:)))

 

persze mindeni azt rak a motorba, hengerbe, amit akar. én távol tartom magam a fáradt olaj használatától, de akinek megéri, menjen vele!

Előzmény: 409 (1766)
zvolite Creative Commons License 2007.03.13 0 0 1775
én csak nitrohigitót nyomtam bele de csak 1 litert kb 10 liter gányhoz
de asszem valami olyan higitót is amibe volt izoprpil alkesz meg valami butil is
Előzmény: Törölt nick (1774)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.13 0 0 1774
izopropilt használt közülletek valaki üzemanyagként? dízelbe v. benzinesbe
Hpg Creative Commons License 2007.03.13 0 0 1773
Igen, az el nem égett fém is lehet gond, de mondjuk az van az olajban néhány száz ppm fém. Adalék meg néhány 10 000 ppm. Ezért tartok én jobban a Ca, P, Na, Zn adalékok elégésekor keletkező szemcséktől inkább, mint a fémektől.
Előzmény: chgergo (1769)
409 Creative Commons License 2007.03.13 0 0 1772

Az a váltók/diffik csavarjaiban van.
Előzmény: Ata samurai (1768)
Ata samurai Creative Commons License 2007.03.13 0 0 1771
Nem a beleöntésről beszéltem, hanem a van vagy nincsről. Nem hiszem, hogy a befecskendező fúvóka lyukacskáin bármi komolyabb is átférne egyébként. Füstölgős-kormolós autóval nem vagyok hajlandó járni.
Előzmény: Törölt nick (1770)
chgergo Creative Commons License 2007.03.13 0 0 1769

Azért akármekkora fémrészecskék is vannak a fáradtolajban, elégni mégsem fognak a hengerben, ha üzemanyagnak használod. Kiürülni meg vélhetően nehezebben fog, mint a végtermék gázok. És az égéstérben már nincs jelen a kenőolaj, ami a motortérben vígan lebegtetné a fémszennyezést, elválasztva a súrlódó felületektől, így én mégis csak aggódnék a jelenlétük miatt. Bár lehet bízni abban, hogy szépen visszaépül a forgács oda ahonnan lekopott, de mivel se inteligens molekulák, se mágikus NASA fejlesztés nincs a Haditengerészet különleges engedélyével, így ebben sem bíznék túlságosan.

 

De hát mindenki maga dönti el, mivel pusztítja az autóját. Elvégre a gázolajtól is tönkremegy a motor egy idő után...

Előzmény: Hpg (1767)
Ata samurai Creative Commons License 2007.03.13 0 0 1768
Tudtommal pont ezért van mágnes a leeresztőcsavarban. Összegyűjti a fémrészecskéket amik esetleg vannak az olajban. Nem?
Előzmény: Törölt nick (1764)
Hpg Creative Commons License 2007.03.13 0 0 1767

Ha nagyon elhanyagolják az autót, akkor tényleg lehet látni egy "metálos" csillogást az olajban, de akkor már a végéhez közelít a motor. Egy "átlag" fáradtolajban semmi ilyen nincs. A detergens-diszpergens adalékok egyik feladata épen a keletkező szemcsék (korom és fém) magukba zárása. Így fel tudnak akani a szűrőn, nem tudnak sár formájában leülepedni, vagy összetapadni nagyobb, károsabb szemcsékké.

 

És éppen ezek miatt az adalékok miatt nem lehet szűréssel kitisztítani a fáradtolajat. (kivéve az adalékolatlan egyfokozatúakat, bár létezik SAE 40 CI teljesítményszinttel:)

 

Én a motort károsító hatást inkább az adalékok elégésekor keletkező szemcsék koptató hatásánál keresném, de ez elég bizonytalan, mint ahogy a korom képződés pontos folyamata sem tisztázott. Meg ugye egy füstölő dízelmotort sem a koromszemcsék koptatnak szét.

 

 

409 Creative Commons License 2007.03.12 0 0 1766

Te mazochista vagy? Imádod kiröhögtetni magad? Nincs abban semmi reszelék, főleg olyan amit "tapintani" lehet! Elárulom neked, én is láttam már fáradt olajat, idestova több mint 30éve eregetem az autókból!!!!! Amelyikben "fémreszelék" volt, az a motor ment is a kukába. Az olajszűrők 5-8micronosak, érdekes lenne, ha ekkora szemcséket kézzel megéreznél, de még látni sem igen fogod. A gázolajszűrők meg 2-4micronosak. Szerinted milyen "reszelék" jut azon át?
De közelítsünk a másik oldalról. Ha a fáradtolaj tele lenne fémreszelékkel, meddig élne egy motor? Mert ugye az a reszelék a motorból "reszelődik" az olajba. Persze kerül bele, mert a motor kopik, de amit a szűrő nem szed ki belőle, azt ember nem fogja tapogatni. És a mennyisége is elenyésző.
Előzmény: Törölt nick (1764)
zvolite Creative Commons License 2007.03.12 0 0 1765
én is black powert használok 50-50 arányban hát néha vágni a füstöt utánam nagyon cool csak az a baj hogy nem megy tőle a gép de zöldkártyára sem merném vinni!!


a szűrőt viszont 1-2 ezrenként galyra vágja
Előzmény: Törölt nick (1764)
409 Creative Commons License 2007.03.12 0 0 1763
psp, selgir:

Ne vegyétek zokon, de a az adott kijelentéseitek badarságok! A kérdéseimre adott válaszaitok pedig megerősítették a sejtésem, hogy ezekről a dolgokról igen kevés fogalmatok van! Nem kellene tanácsokat osztani olyan dolgokban, amiről nincsenek ismereteitek.

Tanulmányozzátok Hpg magyarázatát, abban minden benne van, amit erről tudni érdemes.
Hpg Creative Commons License 2007.03.12 0 0 1762

Persze hogy a motorból kerül bele, de gondold végig a következőt:

 

A kenőolaj egyik legfontosabb kenési helye a dugattyú és a henger között van. (+ gyűrűk, hornyok, stb.)  Ha vannak benne egyátalán fémszemcsék -amit kétlek, hiszen a szűrő kiszűri azt a mérettartományt, ami káros- itt akkor sem okoznak problémát a motor egész élete során.

 

Namármost, a dízel égéstérben a porlasztott tüzelőanyag sosem éri el a henger falát -néhány sikertelen indítástól eltekintve- tehát ugyanaz a fém szemcse, ami üzemközben a dugattyú hátulján kenést lát el az olajjal együtt:), az fölülről el sem éri a kritikus helyet -> koptatni sem tud.

 

Az más kérdés, hogy a porlasztókat meg az adagolót koptatHATja, de erről sem vagyok meggyőződve, hiszen annak is ott a szűrője, ami a kritikusz méretű szemcséket kifogja. Mondjuk úgy, hogy biztosan nem jobb, mint a gázolaj:)

 

Szerintem ez a "koptatja a motort" valahonnan a benzines beidegződésből jöhetett régen, hiszen ott jóvan nagyobb eséllyel éri el a tüa. a henger falát.

 

Még két szó a mérgezőségről: Szintén tévhit -pl. egyetemen így tanítják- hogy klór és bárium származékokat tartalmaznak a kenőolajok. A közlejkedési kenőolajok ilyen adalékokat ma már biztosan nem tartalmaznak. Más fáradtolajoknál, pl. trafóolaj, tűzálló hidraulika olaj előfordulhatnak. Az ólomtartalomra is hivatkoznak többen, ez a benzin ólommentesítésével gyakorlatilag megszűnt.

 

(Ugyanakkor évtizedekig szó nélkül égettük az olmozott benzint, föl sem merült, hogy mérgező, a kétüteműekről nem is beszélve, szóval ez a nagyon mérgező azért minimum relatív kifejezés szerintem.)

selgir Creative Commons License 2007.03.12 0 0 1760

a motorból:)))

 

tönkreteszi, ezért is illik cserélni az olajat ugyebár... meg SZŰRŐT:)))

 

mert minek kéne a szűrő, he nem lenne tele "reszelékkel"?

Előzmény: 409 (1758)
409 Creative Commons License 2007.03.12 0 0 1759

A kérdés ugyanaz.
Előzmény: Törölt nick (1757)
409 Creative Commons License 2007.03.12 0 0 1758

"A fáradtolajjal egyrészt az a baj, hogy teli van fémreszelékkel, "

????????????????????? És az a "reszelék" hogyan kerül bele, és miért nem teszi tönkre azt a motort amiből leeresztették???

"másrészt meg iszonyú mérgező. "

Mi a mérgező benne? Mert a motorolajok specifikációi nem tartalmaznak mérgező anyagra utaló adatot.
Előzmény: chgergo (1756)
chgergo Creative Commons License 2007.03.12 0 0 1756
A fáradtolajjal egyrészt az a baj, hogy teli van fémreszelékkel, másrészt meg iszonyú mérgező.  És pár deci egy tankhoz már korom feketévé változtat mindent az üzemanyag rendszerben. Nem szívesen pucolnék utána semmit... 
Előzmény: opel tdi (1755)
opel tdi Creative Commons License 2007.03.12 0 0 1755
köszike szépen!a fáradt olajos dologról tudsz valamit?
Előzmény: Törölt nick (1754)
opel tdi Creative Commons License 2007.03.11 0 0 1753
én még az étolajat nem próbáltam..igy marad a fekete lötyike....turbósba étolajat lehet önteni?opel tdi-be gondolom....és a fáradt olajat azt lehet amivel az öreg mercik is elmennek?tanácsotokat előre is köszönöm!!! :)
befaster Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1752
ÚÚÚ, baz..  Opel Td van nekem is ,de feketét nem mernék bele rakni, tacskós oiltól, táltos volt . (már amennyire 1 ilyen lehet)
Előzmény: opel tdi (1747)
chgergo Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1751

Szerintetek tud egy tömítés meggyógyulni? Hozzá sem nyúltam még az adagolóhoz, csak elszorítottam idáig a gázolajcsövét esténként, de tegnap elfelejtettem és mégsem ürült ki reggelre az adagoló. Pöccre indult, még csak buborékok sem voltak a csőben. Az időjárás sem lett hidegebb a garázsban. Az eset óta is csak gázolajat kap, ami hígabb, tehát az sem tömíthet jobban. ?

selgir Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1750

:)) az bezon lehet! 90-et visz a konkurencia, esetleg marad 20 lityi körül...:) pedig volt tiszta Vénusz is!

 

emil, emil, emil! megmondta Lenin is!

:)

Előzmény: Törölt nick (1749)
selgir Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1748
már hogyne volna:) irtam is! csak a konkurencia lecsapott rá:))) ráadásul ingyér..., illetve két sörért!
Előzmény: Törölt nick (1740)
opel tdi Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1747

sziasztok!

olvastam hogy étolajjal ugye az illat.....

va egy  5letem rá,de nem próbáltam még...robogókhoz lehet kapni2 és 4 üteműekhez is eper illatú olajat..azaz ha elég eper illata van neki..azaz gondolatom szerint vagy a motor olajba vagy az üzem anyagba kellene tenni egy keveset...

majd megnézem az ujságot amiben láttam ... amugy étolajat még nem próbáltam..fekete lötyivel járok 50-50% gázolajjal keverve..elemntem vele pár 10 ezer km-ert eddig nem volt vele gondom.....amugy astra turbós jószágom van 95-ös...üdv mindenkinek!

befaster Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1746
Nem aprózod el.
Előzmény: style (1745)
style Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1745
Szevasztok.Használja valaki 1.6 szívó vw-be.'81-es az alany,de tip-top.Ha valaki tud vennék is 200litert próbára.
chgergo Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1744

wéwéwé pont zsu pont hu és megtudod. :)

Egyébként autósbolt...

Előzmény: 323i (1743)
323i Creative Commons License 2007.03.07 0 0 1743
Mi az a ZSU?
Előzmény: chgergo (1732)
CokeMisi Creative Commons License 2007.03.06 0 0 1741
Akár havi 1000l is van csak nem ezen az áron.

Ha érdekel telefonon megmondom.
Előzmény: Törölt nick (1740)
chgergo Creative Commons License 2007.03.05 0 0 1739

Hú, akkor nem egy olyan negyedórás mutatványról van szó. :(

Szerencsére a füstcsavart gyárilag megjelölték oly módon, hogy ütközésig kell becsavarni. :)))

Előzmény: 409 (1737)
409 Creative Commons License 2007.03.04 0 0 1737

A Bosch adagolóknak a gázkartengelyen van az "O"-gyűrű, de ritka, hogy elegendő legyen ezt cserélni. Többnyire cserélni kell a komplett gázkat, és a hozzátartozó perselyt is. Ezt lehet szettben venni. Emlékeim szerint ez olyan 4-5eFt körüli összeg, de kell hozzá venni fedél tömítést is. Mindjárt kettőt, mert kettő féle van, és kellemetlen ha szétszedett állapotban derül ki, hogy a másik kellett volna. ( 200 Ft körüli összeg/db )
A fedél csak úgy jön le, ha leemelés közben a gázkartengelyt nyomod kifelé belőle, ha megfeszíted a kart könnyen elpattan. Mondjuk, ha úgy is cseréled nem nagy kár érte. Az újra viszont már vigyázni kell! Ha lejött a fedél, látni fogod, hogy hogyan lehet a végét kiakasztani a szabályozó emelőből. Mielött leveszed a gázkartengelyről a gázkart, _jelöld_ össze!!!!!!, és pontosan ilyen állásba tedd vissza az újra is, különben hiba lesz az alapjárattal, meg a max fordulattal. A fedelet elég körülményes visszatenni, legjobb, ha kiveszed a "füst"csavart, de ezt pontosan ugyanolyan állásba kell visszatenni!!!! Jegyezd meg a helyzetét, és számold meg mennyit fordítottál rajta a kivételhez.
Előzmény: chgergo (1736)
chgergo Creative Commons License 2007.03.02 0 0 1736

Kösz a tippet, megpróbálom.

Egyébként a járgány egy Toledo, 1.9 VW szívódízellel.

Előzmény: Oldman 2 (1735)
Oldman 2 Creative Commons License 2007.03.02 0 0 1735
Leveszed a kart a tengelyről. Kiveszed a csavarokat, tartod a tengelyt az eredeti pozíciójában és így emeled le a fedelet. ( Ez típusfüggő! Van amelyiknél leveheted a fedelet tengelyestől nyugodtan.) A fedélben van az O gyűrű. A többi adja magát. Csak jó minőségű és feltétlenül ásványolajálló gyűrűt szabad beszerelni! Érdemes a perselyt megvizsgálni ami a fedélben megvezeti a tengelyt és ha kell (és lehet) ki kell cserélni. Kisebb adagolókban nincs külön persely. Nem tudom milyen autód van. Én jobban ismerem a nagy kocsikat.
Jó munkát!
Előzmény: chgergo (1731)
Hpg Creative Commons License 2007.03.01 0 0 1734

Ilyen nagyban gondolkozol??:)))

 

Egy ilyen szerkezet 250...280g/kWh növényi anyagot könnyedén magához vesz, azaz a gatyádat is lezabálja:) de legalább jó hatásfokkal teljesít cserébe. (40% is lehet)

 

De jó poén lenne, főleg ott, ahol 50ért adják az áramot. Azóta hallottam már 70 forint körüli összegről is volt TSZ-en belüli kis cégeknek.

Előzmény: CokeMisi (1733)
CokeMisi Creative Commons License 2007.02.28 0 0 1733
Hi Uldin!


Érdekel az agregátor ,kíváncsi vagyok a fogyasztására és az árára.


Köszi !
Előzmény: Uldin (1726)
chgergo Creative Commons License 2007.02.28 0 0 1732

Más, van egy tippem barkácsolóknak:

Lehet kapni a ZSU-ban 3e-ért! 4 db-os központi zár szettet. Azt talán át lehetne faragni ügyesen, hogy zár helyett kis szelepeket mozgasson. Így alacsony költségvetésből meg lehetne csinálni a kéttankos átkapcsolót.

chgergo Creative Commons License 2007.02.28 0 0 1731

Kösz az infót.

Gondolom az a 30 az 30eFt.

Asszem maradok inkább egy 50 azaz 50Ft-os gázkar tömítés cserélése mellett, hátha az segít.

Mekora elszántság kell hozzá? El lehet gyúrni közben valamit, vagy csak szedehessem ki a csavarokat a gázkar körül míg hozzá nem férek a tömítéshez?

Előzmény: Oldman 2 (1730)
Oldman 2 Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1730
Ja és lemaradt a lényeg! Valószínűleg igazad van, az adagoló lesz a ludas. Üzem közben nyomáson működik és állás közben tömítetlenné válhat ha öregek a tömítések. 30 körül van egy tömítésgarnitúra csere anyaggal. Gyári BOSCH-ra gondolok.
Előzmény: chgergo (1723)
Oldman 2 Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1729
A legtöbb autónál a visszafolyóág nem megy le a tank aljáig mint a szívóág. Eredeti állapotban az emiatt lehetséges visszafolyást az adagoló belépő és kilépőpontjainál lévő csavarokban lévő visszacsapószelep akadályozza meg. A kamionoknál bevált (mármint a hőskorban!) módszer, hogy a visszafolyóágat is leviszed a tank aljára és akkor nem tud visszafolyni az üzemanyag ha tömített a rendszer. Jó tanács: ne legyen a szívóág mellett a visszafolyócső vége mert ha levegőt visz (pl. egy szerelés után), akkor beszedi a buborékokat a szívóág és körbe jár a levegő egy darabig!
Előzmény: chgergo (1723)
Uldin Creative Commons License 2007.02.24 0 0 1728

>A pelletálásban energiafű bekeverésen nem gondolkoztatok?
>Én kérdeztem, de totál ellentétes véleményeket hallottam.
>A gyártónál persze csak pozitívat, aki nem próbálta, attól meg negatívat:)

 

Az energiafűvel kapcsolatban én is futottam már egy kört, pelletálási szempontból annyi csak a baj vele, hogy rohadt kemény a szára, és e-miatt, iszonyatos nagy energia kell a préseléséhez. Ennyi. A Hangya Futura Rt-nél foglalkoznak a pelletálásával, van hozzá egy spéci technológiájuk, amit nem adnak ki a kezükből, valahogy felpuhítják a rostokat préselés, pelletálás előtt.

 

Energiafű termesztés és pellet gyártás:

Hangya Futura Rt.
Dóczi János Vezérigazgató
H-1106 Bp. Jászberényi út 29.
Tel: (1) 260-5842
Mobil: (20) 557-3253
E-mail: doczi@hangyafutura.hu

 

Az elefátfűről hallott valaki? Állítólag ezzel próbálkoznak mostanában. Én nem ismerem, csak hallottam róla.

 

Nekünk itt az Alföldön a rostkenderben (Cannabis sativa L.) kellene gondolkodni, (latin néven csak azért írtam le, hogy félre ne értsetek). Hektáronként 13,57 tonna szárazanyag termésátlag nem ritka. Energia hozama 230GJ/ha/év, ez azért nem rossz.

 

Gáz árban gondolkodva 2,7Ft/MJ-al számolva:
230GJ/ha/év x 1000 X 2,7Ft/MJ=621000Ft/ha/év
Nem tudom mennyi lehet a termelési költsége, de elgondolkodtató a dolog.

 

Nézzük a repcét:

Átlag 3-4tonna termelhető 1 ha-on. És termelési költségként 2tonna repce ára elmegy szépen. A mag kilója 60 Ftkörül van:
3000kg x 60Ft =180000Ft/ha/év átlagban és ebből még a termelési költség lejön.

Ebből azért érezhető a különbség.

 

A kender ültetvényekhez basszus külön engedély kell, gondolom nem véletlenül stb... A 17MJ/kg-os fűtőérték megvan minimum és jó a hamutartalom szempontjából is. Annyi a gondja, hogy gépesíteni kell a betakarítását, a svédek csinálják, nincs vele gond. Egyébként itt Szeged környékén több évtizedes hagyománya volt a kender termesztésnek a kendergyár miatt, mára ezt is szétdúrták..... 

 

Előzmény: Hpg (1727)
Hpg Creative Commons License 2007.02.24 0 0 1727

"Az a motor amelyik jól polimerizál, optimális esetben, nem ad le forgatónyomatékot sem."

 

Mondjuk az előző motorom nem volt messze ettől az állapottól:)))))))

 

Az a generátor nagyon pöpec ám, csak kéne valami csirketrelep, vagy fürdő ami a keletkező hőt hasznosítja, és akkor még pénzt is lehetne keresni vele rendesen.

 

A pelletálásban energiafű bekeverésen nem gondolkoztatok? Én kérdeztem, de totál ellentétes véleményeket hallottam. A gyártónál persze csak pozitívat, aki nem próbálta, attól meg negatívat:)

Előzmény: Uldin (1725)
Uldin Creative Commons License 2007.02.23 0 0 1726

Van egy eladó, lassú járású 12 hengeres, osztott égésteres, (örvénykamrás) GANZ dízelmotorral megáldott kb. 200 kW-os, generátor. Akkora, mint egy mozdony, a haverom egy kicsit böszme nagynak találta. Ha kell valakinek, írjon! Az örvénykamra miatt, biztos a bio anyagot is megeszi. Még rendszerbe van állítva a gép. Működőképes, párszáz órát ment csak (lassú fordulaton) készenléti áramforrásként.

 

 

Uldin Creative Commons License 2007.02.23 0 0 1725

>Pedig mi gyakran szoktunk a motor mellett beszélni a polimerizálódásról, de hiába >mondom neki, nem polimerizálódik:))
>Vagy kérvényt kell beadni??:))))

 

Nem hiszem, hogy a kérvény segítene ezen a problémán. Azért nem polimerizálódik, mert túl nagy a kompresszió a hengerekben. A polimerizálódáshoz oxigén kell, ezzel nincs is gond, de ha túl nagy a kompresszió, akkor előbb ég el az olaj, mint ahogy be tudna polimerizálódni, ebből az következik, hogy csökkenteni kell a kompressziót, hogy polimerizálódni tudjon az olaj. :-) Az a motor amelyik jól polimerizál, optimális esetben, nem ad le forgatónyomatékot sem.

Előzmény: Hpg (1712)
Uldin Creative Commons License 2007.02.23 0 0 1724

Sikerült még egyszer elszórakoznom egy kis repce préselvénnyel. Kipróbáltunk egy kínai gyártmányú 150kg/órás teljesítményű nyomócsigás brikettprést, és egy szintén olcsó kínai 100kg/óra kapacitású síkmatricás kis pelletáló masinát. A brikettáló gép kiválóan működik fűrészporral, viszont amikor kevertünk a fűrészporba egy kis repce préselvényt, sajnos elég hitvány puha és töredezős brikett jött ki a gépből.


Sajnos a pelletnél is hasonló a helyzet. Sajnos tiszta repcepréselvényből ez sem tud tisztességes pelletet készíteni, viszont napraforgó maggal és egy kicsi fűrészporral elkeverve, sikerült használható pelletet gyártani. Valószínűleg a napraforgóhéj miatt lesz keményebb a pellet. A sík matricás pelletáló egyébként azért jó megoldás, mert meg is őrli az anyagot pelletálás közben.


De, nem is ez a lényeg, hanem a kísérlet melléktermékeként keletkezett 350 liter 1-szer szűrt repce takarmányolaj, ha kell valakinek, 180Ft-ért literenként oda tudom adni. Szeged környékéről kell szállítani az olajat.

chgergo Creative Commons License 2007.02.23 0 0 1723

Na ez érdekes, hasonlót tanácsolt egy szerelő is, miszerint összes gumicső kicserél a tankig oszt jónapot.

Azt viszont nem vágom, hogy:

1. ha a szívó oldalon van lukas cső, akkor menet közben miért nem szív levegőt, és miért nem szivárog állás közben?

2. ha a másikon, tehát a vissza ágban van luk, akkor miért nem csöpög semmi járó motornál?

 

További kétkedésre adott okot, hogy az adagoló vissza ágát ledugózva ugyanúgy kiürült a gázolaj, míg a bemenetet dugózva nem ürült ki.

Számomra egyértelműnek tűnik, hogy az adagoló szelel valahol, így a gázolaj közlekedő edény elvén visszacsorog egészen a tankig. :(

 

Előzmény: Oldman 2 (1721)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.22 0 0 1722
Én azt szeretném megkérdezni: Hogy akik 2 tankal szaladgálnak és hidegen indítanak gázolival! Mondjuk a reggeli 0 fokos időt figyelembevéve. Hány km.-t szoktatok átváltás előtt melegíteni! Tehát mikorra melegszik a bio üzi üzemmelegre?

egyépként van még hülye kérdésem :-))
Oldman 2 Creative Commons License 2007.02.22 0 0 1721
Szia! Catlakozz ra az üzemanyagcsőre a tanknál és fújd meg levegővel. Először az adagoló előtt, majd az adagoló kilépő részénél dugózd le a rendszert. Próbálkozz minél kisebb nyomással, nehogy szétnyomj valamit az adagolóban, de azért megijedni nem kell, két bárt elvisz gond nélkül. Ezzel minden szivárgás előkerül a köztes szakaszon, az adagolóban és a résolajcsöveknél.
Előzmény: chgergo (1714)
Roland80 Creative Commons License 2007.02.20 0 0 1720
az még viszonylag új verda (már a régi dízelekhez képest)
Előzmény: Amigo7 (1719)
Amigo7 Creative Commons License 2007.02.20 0 0 1719
Fiat Punto II. 1,9D elektromos Lucas.
Előzmény: Roland80 (1716)
chgergo Creative Commons License 2007.02.20 0 0 1718

Kösz a tippet.

Egyébként gyárilag nincs bennük ilyen visszacsapó szelep?

Előzmény: kiggyo (1715)
kiggyo Creative Commons License 2007.02.20 0 0 1717
Láttam már olaszból bejött astrán, citroenen. Meg kell nézni, teljesen másképp néz ki mint a bosch. A legtöbb autóban bosch van, legyen az német vagy japán vagy bármi. Az ismerettségi körben van egy pár VW, opel, toyota, stb, szeretik nagyon, főleg az előkamrásak. Ha visszaolvasol itt is volt már pár típus felsorolva.
Előzmény: Roland80 (1716)
Roland80 Creative Commons License 2007.02.19 0 0 1716
milyen autón van ez a lucas? Ja és többiek, milyen autókkal bioztok? Típusokra lennék kiváncsi
Előzmény: Amigo7 (1711)
kiggyo Creative Commons License 2007.02.19 0 0 1715

Szia!

 

Nekem régen volt ilyen gondom, a gázkar perselye kopott ki és ott szívta vissza a levegőt, így szépen visszafolyt a tankba az összes gázolaj. Valami tömítés mellett kell szívnia, ha nem akarsz vele nagyon vergődni akkor tegyél egy kis ellenállású visszacsapószelepet az adagoló elé, és akkor nem tudja elvileg visszaszívni a gázolajat.

Bár ha ilyen mértékű a visszaeresztés annak látszani kell valahol, ha másnem kend be valamivel a gyanús részeket és nézd meg hogy szivárog-e bele a levegő leállítás után.

Előzmény: chgergo (1714)
chgergo Creative Commons License 2007.02.19 0 0 1714

Gyerekek, van némi gondom az adagolómmal. 8-10 óra állás után annyira levegős lesz, hogy nem indul be a motor. Ez 2 napja van így, egyik napról a másikra. Kicseréltem a résolaj csöveket, mert gyanúsak voltak, de semmi javulás.

Csak úgy tudom beindítani, hogy tölcsérrel feltöltöm gázolajjal az adagolót. Folyás, szivárgás viszont egyáltalán nem látszik. Mit lehetne tenni?

5 LET?

kiggyo Creative Commons License 2007.02.19 0 0 1713
No, ezért jó a műveletlen lucas, mert nem olvasta azt a cikket. Egyébként rosszul írtam, nem annyira szeretit akartam írni. Külföldi honlapokon azt írják, hogy ha beledermed az adagolóba és úgy indítod akkor lehet baj. Ezért azokhoz kimondottan 2 tankot és melegítést ajánlanak. De biztos vannak kivételek, csak jobb az óvatosság.
Előzmény: Amigo7 (1711)
Hpg Creative Commons License 2007.02.19 0 0 1712

Pedig mi gyakran szoktunk a motor mellett beszélni a polimerizálódásról, de hiába mondom neki, nem polimerizálódik:))

 

Vagy kérvényt kell beadni??:))))

Előzmény: Amigo7 (1711)
Amigo7 Creative Commons License 2007.02.18 0 0 1711
Mivel az én Lucas adagolóm nem olvasta ezt a topikot, ezért aztán vígan megy évek óta a zsíros használt bioval, mert nem tudja, hogy ezt nem szereti.
Előzmény: kiggyo (1710)
kiggyo Creative Commons License 2007.02.18 0 0 1710

Szép és jó dolog ez a "tárcsás adagolóba nem ajánlott.... !" mondat. Ha visszaolvasol rájössz hogy itt sok ember tárcsás adagolója nem olvasta azt a szakkönyvet ahol ezt leírták, mert gond nélkül mennek több 10ekm óta bioval.

Egyébként a régi mercik sorosak, a legtöbb egyéb meghanikus adagoló autó bosch vagy bosch licence, azok szeretik, a lucas pedig nem szereti.

Én több gondot láttam abból hogy a rossz porlasztás miatt lekerült a motorolajba az étolaj minthogy az adagolónak bármi baja lenne.

Ja, és elő kell melegíteni 50% felett, és ajánlott a 2 tank, visszaolvasva megtalálsz minden infót. 

Előzmény: Törölt nick (1702)
Hpg Creative Commons License 2007.02.18 0 0 1709
Én a Mercin kívül másba még sorosat nem láttam, úgyhogy szerintem ami számításba jön és adagolós, az a Merciken kívül mind "tárcsás":)
Előzmény: Törölt nick (1708)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.18 0 0 1708
Köszönöm Urak, hogy számomra is világosabbá tettétek az adagoló tipusait!
De azt nem tudjátok véletlenül, hogy mely tipusú autókban használták ezeket a " tárcsás " adagolókat ! Gondolom bosht használnak a német kocsikban ! Vagy nem lehet ezt így elkülöníteni?
Előzmény: 409 (1707)
409 Creative Commons License 2007.02.18 0 0 1707

Ez a VE adagolók jellegzetessége, de a radiáldugattyúsok is forgó elosztósok, és hullámostárcsának nyoma sincs bennük. Ettől eltekintve, már értem, hogy miről szól a "tárcsás" elnevezés.

Előzmény: Hpg (1706)
Hpg Creative Commons License 2007.02.17 0 0 1706

Van benne egy alkatrész, amit hullámos tárcsának is szoktak hívni.

 

Ez szokott megkopni még a normál gázolajtól is. A zsír elvileg csak jobb neki, mert a kenőképeségét javítja az üzemanyagnak:) 

 

VAGY: Át kell hekkelni soros adagolósra. Olyat már hallottam, hogy a soros helyére forgót tesznek:))

Előzmény: 409 (1705)
409 Creative Commons License 2007.02.17 0 0 1705

De hogyan lett ebből "tárcsás"?

Viszont az erdeti kérdésre, ennek fényében, válaszolva. Lehet, hogy nem ajánlott, de igen hasznos! :-) Különösen, az ingyen beszerezhető használt olaj esetében.
Többségében azok vannak ellene, akiknek se fogalmuk, se tapasztalatuk a kérdésben.
Előzmény: Hpg (1704)
Hpg Creative Commons License 2007.02.17 0 0 1704

forgóelsosztós, vagy ha úgy jobban tetszik, disztribútoros:))

 

De mondjuk személyautóban két fajta adagoló  van, soros, meg nem soros -> tárcsás:) A többi meg CR / PD.

Előzmény: 409 (1703)
409 Creative Commons License 2007.02.17 0 0 1703

Először azt kellene tisztázni, mit értesz azon, hogy _tárcsás adagoló_. Legalábbis nekem, ez az elnevezés/típus ismeretlen.
Előzmény: Törölt nick (1702)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.15 0 0 1702
Mivel ennyire pörög a fórum, felteszek egy buta kérdést!
A tárcsás adagolókba nem ajánlott étoli használata!
De mely tipusok használnak ilyen adagolókat?
Amigo7 Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1701

Jöhet Pestre, vagy érte is mehetek. Ma jó? lacika@uze.net

 

Előzmény: Törölt nick (1700)
Amigo7 Creative Commons License 2007.02.12 0 0 1699
Persze, hol van? lacika@uze.net
Előzmény: Törölt nick (1697)
chgergo Creative Commons License 2007.02.12 0 0 1696
Nem túl kifizetődő kis teljesítménnyel fűteni, mert a visszahűlés elég jelentős. Hiába megy 100W egész este, néhány fok emelkedés után beáll az egyensúly és csak pazarlod a villanyt. Gyors felfűtés kell, hogy ne menjen pocsékba a meleg...
Előzmény: selgir (1694)
Hpg Creative Commons License 2007.02.11 0 0 1695

Kösz a szivattyú infót, de ez a mostani túl jó ahhoz, hogy napi probléma szinten foglalkozzak a dologgal:) Mindig van nálam egy-két zsiga motor, ha megállna, bár eddig nem nagyon volt rá példa.

 

Egy haver most a normál benzin villanyAC-val próbálkozik, meglátjuk. Ejtő rendszerben a repceolajat jól viszi azt tapasztaltuk.

 

Meglátjuk.

Előzmény: Uldin (1693)
selgir Creative Commons License 2007.02.11 0 0 1694

hi all!

 

nekem a motorelőfűtésre ajánlottak akváriummelegítőt...:) kis 50W-os kütyü, vízhatlan, olyan mint egy vibrátor és merülőforraló keveréke. van nagyobb méretben is, oszt ha azt betenném az alsó vízkörbe, akkor egész este mehetne a 100W is:) mivel hőfokszabályzós, nem kell felügyelni rá...

 

észrevétel, javaslat, lehurrogás?

Uldin Creative Commons License 2007.02.09 0 0 1693

>Szerintem a hidraulikaszivattyújára gondoltak, mert elvileg az táplálja a
>kormányrásegítést is, de szerintem annak a teljesítménye túl durva naftát >keringtetni. Amúgy mérete nem nagy kb: 15X10X10cm.

 

Az MTZ hidraulika szivattyú az tényleg nagyon durva lenne, van itt egy példány nálam.


Az adattábláján ez áll:


P: 160 bár
Q: 55.6 liter/min
n: 32  1/s


Valószínűleg még kopottan is tud min. 80 bár-t nyomni.

Ipari nyersolaj gyártásnál kiválóan használható az olajszűrő szivattyújának.
10 kisprésfejes 1 tonna/nap kapacitású kisüzemhez elég 1 ilyen szivattyú. Költség kímélő megoldás. Ezt a példányt is hozzám vágták, kopott már nem tudja a 160 bárt, nekem meg direkt jó, hogy kopott, nem teszi tönkre a koszos olaj :-)

Előzmény: SzomjasFeri (1688)
Uldin Creative Commons License 2007.02.09 0 0 1692

>Így nem ér.  Én zsiga ablaktörlőmotorból meg foxi olajpumpából csináltam egyet.
>De úgy látom, fejlesztenem kéne:))

 

3 variáció fogaskerékszivattyúra:

 

a) Festéklézerekben használtak anno, teljesen zárt rendszerű teflonból készült kis fogaskerékszivattyút, a hajtást egy mágneskuplungon keresztül kapja, így csepegés kizárva és minden agresszív vackot lehet vele szivattyúzni. Annak idején, igen húzós áron lehetett külföldről behozni, 100rugó/darab, így utángyártásra kényszerült a honpolgár. Nálam még dolgozik egy példány, 12V-os magnó motorral hajtom 1-2 liter/perces teljesítményt tud, de jóval a névleges fordulatszáma alatt hajtom egy áttétellel, egy 10 colos 5 mikronos szűrőgyertyára küldöm vele az olajat.
Véletlenül ismerem a mestert aki utángyártotta a szivattyút, de nem hiszem, hogy 1-2 darabnak nekilódulna, rendesen el van látva munkával.

 

b) olajkazánok égőfejéhez használt kisteljesítményű fogaskerékszivattyú: nos ezek a kis fogaskerék szivattyúk nem olcsók, vagy 15-20bárral tudnak nyomni, viszonylag bonyolult felépítésűek, beépített kerülő járatokkal, a kerülő ágban elektromos szeleppel stb. minden példányra jellemző, hogy 60 mikronos beépített szűrővel rendelkezik, amibe szeret belepolimerizálódni az étolaj, ha használat után nem mossák át a szivattyút. Pénzt nem szabad érte adni. De, ha valahol hozzávágnak az emberhez egy-két rossz példányt érdemes vele elszórakozni, meg lehet javítani, legalább is mezei olajszívattyúzásra még alkalmassá tehető. Egy alkalommal érdeklődtem ilyen szivattyú után és 3db rossz példányt vágtak hozzám. Az egyiknek szakadt volt a mágnesszelep tekercse, a másiknak a szelepe nem zárt rendesen, a harmadik meg el volt tömődve több helyen. Ha a mágnesszeleppel van gond egyszerűen ki kell iktatni, (le kell zárni, kitámasztani a szelepet). Szétszedés/alapos takarítás majd összerakás után általában szépen dolgozik. Jól meg kell pörgetni akár 3000-es fordulattal is.

 

c) A trabant hikomatokban használtak egy kis fogaskerék szivattyút, valami szervo feladatra, ez a kis szivattyú rendes mennyiséget pumpál, és jó nagy nyomast is tud, persze rendes meghajtás is kell neki.

Előzmény: Hpg (1690)
CokeMisi Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1691
:-))
Előzmény: Hpg (1690)
Hpg Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1690

Na jólvan...

 

 

Így nem ér.  Én zsiga ablaktörlőmotorból meg foxi olajpumpából csináltam egyet. De úgy látom, fejlesztenem kéne:))

Előzmény: CokeMisi (1689)
CokeMisi Creative Commons License 2007.02.07 0 0 1689
Igy van! Tehát az A osztály elektromos kormányszervószivattyúja ami fogaskerekes.
1 fényszóróizzó van vele sorbakötve és igy kis teljesitménnyel viszi az anyagot.

Full 12v-ton nagyon durva.
Előzmény: SzomjasFeri (1688)
SzomjasFeri Creative Commons License 2007.02.06 0 0 1688
Szerintem a hidraulikaszivattyújára gondoltak, mert elvileg az táplálja a kormányrásegítést is, de szerintem annak a teljesítménye túl durva naftát keringtetni.
Amúgy mérete nem nagy kb: 15X10X10cm.
Előzmény: Hpg (1677)
Hpg Creative Commons License 2007.02.06 0 0 1687

És az fogaskerekes?????????? (????) ???

 

???

 

Én csak ilyen görgős szervószívókal találkoztam. Pl. audi A6 vagy mennyi.  Persze ettől még lehet:)

Előzmény: CokeMisi (1678)
radipeti Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1686
Mint mondtam , még most lesz a próbaüzem ( örvényáramos kütyü ). Nem én találtam fel, nem is állítottam, de az ismertetett német honlapon kissé "fapados" a megoldás. Hőszabályozást is kell beleépíteni, no meg a Kb 15-20A-es kapcsoló helyett egy relét ami az aksiról veszi a villanyt. A porlasztócsúcsok melegítése valóban a legjobb ötlet, csak én a VW TDI-ben nem tudom mechanikus bontás nélkül megvalóstani. Ha a csőmelegítés nem jön be ( egyébként találtam egy amerikai weblapon is hasonló megoldást HORROR pénzér) ígérem beszámolok róla. Ha javít a hidegindításon akkor örülhetek, mert már 1 heti munkám benne van. Nem lehet csak úgy "összedobni", nem árt ha megbízható a konstrukció! Drukkoljatok nekem!!!
Előzmény: CokeMisi (1632)
Krinnyián Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1685

Szia Alex Raps!

 

Ha esetleg tudnál ilyet valahol szólj légyszi!!!

 

Köszi Krinnyián!

Előzmény: Alex Raps (1661)
selgir Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1684

én meg uazt tervezek:)))

 

dinamizmusnak ugyan se híre, se hamva, de volt egyszer öcsémnek, negyon bejött:)

Előzmény: Tie (1683)
Tie Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1683

Mindenképpen a gyári 2.25-ös dízellel. Aztán ha a motor engedi, akkor kap egy nem túl nagy turbót, hogy valami dinamizmus is költözzék belé. Ha nem engedi, akkor szerzek bele egy újabb, 2.5-ös turbódízelt (land rover motort).

 

Épp azért nem akarok mindennapi munkásautót, mert már van egy Land Roverem, és terepjáró után személyautóba visszaülni nem jó érzés. Meg hát ugye a Land Rover... :)

Előzmény: selgir (1681)
selgir Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1682

ha már, akkor serintem is 2tankos a legjobb...

 

nekem a gond, hogy gázolajjal NEM indul szépen:))) mivel konektor mellett parkolok este (udvar), ezért egy ilyen 220/12 V-os kütyüt földugnék a kábelsarukra az akksinál (nem ODA!!!), oszt mehet a tekerés, izzítás... akksit kíméli!

 

beszerelhető állófűtést valahogy nem szeretnék, tiszta zaporozsec:)))

Előzmény: CokeMisi (1669)
selgir Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1681

gyári dízellel, vagy a benyós helyére megy be valami más blokk?

 

amúgy szép darabok:) egy ideig naggggyon akartam egy ilyet, de nem jött össze! maradtak a mindennapokra alkalmas munkásautók (zsiga, sierra, golf, celica (hehe))...

Előzmény: Tie (1663)
selgir Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1680
a 30 fok nem elég? az már egy erős nyári nap:) oké, hogy igy is "hidegindításról" beszélünk, de nekem a reggeli üzembiztos indítás a lényeg, nem annyira a motor kopása:)
Előzmény: Alex Raps (1662)
CokeMisi Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1679
Az orosz teknikának(MTZ,helikopter, stb.) az a baj,hogy az alkatrészek sullya+ mérete akkora mint a fél mercimotor.
Előzmény: Hpg (1677)
CokeMisi Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1678
Hát nem találnád ki--- Az A osztály elektromos kormányszrvója.
Bedöglött rajta az elektronika és eladó volt a vaterán 5000-ért.
Előzmény: Hpg (1677)
Hpg Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1677

És hol lőttél kicsi, könnyen forgatható, nem csöpögő és fals levegőt nem bedolgozó fogaskerékszivattyút?

 

Csak azt ne mondd, hogy helikopterből, mert kénytelen leszek megdobálni őket kaviccsal:)))

 

Nekem valami MTZ szervót meséltek, hogy az jó, de még nem sikerült szerezni. Mondjuk nem is kerestem nagyon.

 

Az OM 601 nagyon zsír, legalább jó csöndes:)

Előzmény: CokeMisi (1676)
CokeMisi Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1676
Az én verzijómban egy kis fogaskerékszivattyú keringteti a hőcserélőn az anyagot.

Mikor a viz 40fok a hőcserélőből kilépő étoli már 20fokos.Mehet az átkapcsolás.
Előzmény: Tie (1675)
Tie Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1675

Egyébként ezzel az a baj, hogy amíg a gázolajjal melegítjük a motort, addík nem keringetjük az étolajat sem a vizes hőcserélőben, sem az adagolónál lévő fűtéssel.

Tehát igen, beindítjuk gázolajon, motor bemelegszik, majd átkapcsolunk a -10 fokos napraforgóolajra... Nem szimpatikus megoldás, nekem a motor úgy menjen, mint a Schaffhausen. Minden más lehet szar az autón, de a motor pöpec legyen!

 

Tehát marad a tankszigetelés, meg a több ponton történő olajfűtés, és csókolom. Lemegyek, beülök, izzítok, indítok, és megyek dógomra.

Előzmény: CokeMisi (1673)
Tie Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1674
Azt meg minek? Terepjáró ez, nem köll ezt folyton mosogatni. :)
Előzmény: CokeMisi (1673)
CokeMisi Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1673
Ha az egyiket befogod csak tiszta gázolajjal hideginditásra+motormelegitésre, minimum 1 évig a benzinkútra csak szélvédőt mécc mosni. :)
Előzmény: Tie (1672)
Tie Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1672
Az éppen nincs közel, de 2db 80literes tankkal már olyan nagyon messze sincs. :-D
Előzmény: CokeMisi (1671)
CokeMisi Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1671
Vagy ha közel az ukrán határ:-))
Előzmény: Tie (1670)
Tie Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1670
És mi van, ha én eleve két tankban gondolkozom, hogy ritkán kelljen tankolni? :)
Előzmény: CokeMisi (1669)
CokeMisi Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1669
Tie és Selgir!

Ennyi sok elektromos melegitő,nagy kapacitású akkuk meg tank hőszigetelő árából simán kijön a megbizható 2tankos megoldás.

Az állófűtéses is jó lehet,mert ez 2 legyet 1 csapásra.
CokeMisi Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1668
Na ja,nekem a ház alatt a garázs 18- 20 fok van.

A motorkód OM 601.912 és 90% használt étoli+10% kerozin és egy hőcserélő ami 60-70 fokon tartja az anyagot.

Előzmény: Hpg (1665)
CokeMisi Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1667
A lényeg arra.:-) KÖSZI!!
Előzmény: Hpg (1665)
Tie Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1666

Na ja, ha fűtött garázs lenne, nem szarakodnék én se ilyesmivel, de nincs.

De még ha lenne, se biztos, hogy beférne az autó.

Előzmény: Hpg (1665)
Hpg Creative Commons License 2007.02.05 0 0 1665

Mondjuk úgy, hogy az OM 615 (-6-7) motorsorozattal operálok:)  Gondolom a kérdés lényege erre irányul:)

 

Erre az általános fűtési parázásra egyébként a legjobb megoldás a fűtött garázs + nagy hidegben (pl. 1 hónapon karasztül) 50% gázolaj.

Előzmény: CokeMisi (1642)
Tie Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1664
Ha a hűtővíz 30fokos, és mondjuk 25-30 fok körül vannak a porlasztócsúcsok is, akkor az már jó, mert akkor a tankban meleg olaj van, az adagolóban szintén, a porlasztócsúcsokban szintén. Akkor még vad télben is pöccre indulhat a járgány tiszta étolajjal, kis benzint belekeverve.
Előzmény: Alex Raps (1662)
Tie Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1663

Nekem se.

Amúgy még nincs az üzemre alkalmas dízelem, csak egy nagy benzines V8, de ilyenben gondolkodom, valami ilyesmiből lesz az olcsó csodajárgány:

 

 

Előzmény: selgir (1658)
Alex Raps Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1662
A Volvo-hoz van ilyen "tea forraló", de az a helyzet hogy 30 fokosnál nem hevíti melegebbre a hűtőfolyadékot. -:) Ezzel szemben a Vebasto 50 fokos "vizet" csinál.
Előzmény: Tie (1651)
Alex Raps Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1661
Tezsvérem! Van ám bontott állófűtés harmincé aztán gondod semmi. Sem áramot nem köll lopni az oszlopról, sem pedig nem kell akkommulátorral teletömni a csomitartót. :)
Előzmény: selgir (1649)
selgir Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1658

Te! nekem nem IFÁ-m van! :D

 

amit nyerek a réven, azt vesztem a fogyasztással...:) mit meg nem enne a kocsi ekkora túlsúllyal?!

Előzmény: Tie (1657)
Tie Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1657
Végső soron az se megoldhatatlan, hogy venni két-három rettentő targonca-aksit, azt a fél méter hosszú fajtát, beberhelni az autó hátuljába, aztán arról lehet fűteni, amennyit nem szégyellünk. És akkor azt lehet töltögetni menet közben a zsönerátorról is akár.
Előzmény: selgir (1656)
selgir Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1656
azt nemtom, az akksit le kell-e kötni, de biztos volna megoldás erre is! bika a csomagtartóba, vagy anyósülés elé (jó, mi?), 220 és bika közé hosszabbító, oszt mehet:)
Előzmény: selgir (1655)
selgir Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1655
áááá, 220ról müxő bikára gondoltam:) heggesztőtrafó rulez, csak 12vra kéne..., nem 72-re
Előzmény: Tie (1654)
Tie Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1654
Ja, meg hetente új akksit venni. :-DD
Előzmény: selgir (1653)
selgir Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1653
vagy valmi komoly teljesítményű 220/12 V-os konverter(?)! oszt lehet izzítani, fűteni, főtengelyt tekerni orrba-szájba:)
selgir Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1652

míg kávézok, belefér:)))

 

mondjuk egy időben b2200 mazdával furikáztam, az mínusz sokban is pöcc-röff volt, most a golf1,6D baszik -10 fok körül... szóval kell nálam a "rezsó", pedig ilyenkor gázolajjal megyek!

 

lámpaoszlop mindenre jó, veszek egyet a tanyaudvarra:)))

 

annak is örülnék, ha egy ilyen külső biszbasz 20 fokra melegítené a blokkot! 20 fokon nincs indítási problémám:)

Előzmény: Tie (1651)
Tie Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1651

Ó, én ilyenekkel nem pöcsölnék. Mármint ilyen indulás előtt 15 perccel szarakodni.

Én felkelek fél hétkor, kimászok az ágyból, onnantól számított 25 perc múlva röffentem az autót, és megyek dolgomra. :)

 

Láttam itt a topic eleje felé, valaki belinkelt villanyról működő motor-előmelegítőt. Na valami olyasmivel összekombinálni már egész jól lehetne télen is járni olajjal.

Tank nem hűl ki reggelig a szigeteléstől, adagolót megizzítjuk indulás előtt, motor meg elő van melegítve, így a porlasztócsúcsok környékén is egyből finom folyékony cucc lenne.

 

Mindezt megoldani a lámpaoszlopról csaklizott krafttal...

 

Az meg csak nem tűnik fel a villanyműveknek, hogy szeptembertől márciusig valahol a városban egy db lámpa reggel fél órán át egy picivel több áramot vesz fel. :)

 

Most is olvastam, hogy a Budapes-Bamako rally-n a Csepeles csapat MOnacoban valami villanyoszlopról kölcsönözték a delejt, mert hegesztettek valamit. :-DD

Előzmény: selgir (1649)
Tie Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1650

Még az jutott eszembe, hogy nektek nincs-e túlhűtve a motor azzal, hogy a hűtővíz nem csak a radiátorban adja le a hőjét, hanem még az előfűtőben is?

 

Vagy termosztát elé van bekötve, és így ezt is "beleszámolja" a termosztát, azaz csak akkor nyitja rá a hűtővizet a radiátorra, ha az előfűtéssel elfogyó hővel is eléri a termosztát nyitási pontját a hűtővíz?

Előzmény: Tie (1647)
selgir Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1649

igy már világos:) egy jó hőtökrös szigetelés biztos tartja a hőfokot! kicsit bonyi, de tuti:)

 

lámpaoszlop rulez!!!

 

drága megoldásra: étolajos külső aggregátor kűdi az áramot és a keringetést a motorban:)

 

nekem egy 1Kw-os ezeréves hősugárzó bevált reggelente! motorháztető kinyit, hősugárzó (nem ventillátoros!) motor felé rak, oszt 15 perc után indul is:) lehet időkapcsolóról is, de nekem szabadban áll a kocsi, esőben nem nyerő a 220V... szóval csak felügyelet alatt...

Előzmény: Tie (1647)
Tie Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1648
A kűlső áramforrásról való fűtésen is gondolkoztam... az autóm az utcán áll, épp lámpaoszlop alatt... :-DD
Előzmény: selgir (1646)
Tie Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1647

Nem. Beszéltem Alfreddel, mondja, hogy az adagoló nagyon hamar átforgatja a tank tartalmát, és ha ott fűtjük, akkor egyértelmű, hogy hamar átmelegszik a tankban lévő olaj.

Én arra gondoltam, hogy jövök-megye, tankban ugye ott a szép meleg olaj, aztán este megállok, és reggelre mondjuk nem hűl ki -5 fokosra az olaj, hanem a hőszigetelés miatt mondjuk még mindig lesz 10-15 fokos. Az meg már nem rossz.

 

 

Az adagolót meg szintén meg kell fűteni egy izzítógyertyával, úgy, mint a motrot. Indítózás előtt nem csak a hengereket fűtenénk izzítóval, hanem az adagolót is, hogy az abban lévő olaj is felengedjen egy kicsit, és aztán már lehet is hatolni.

 

Tehát lenne egy adagoló előtti izzítógyertyás fűtés, aztán egy hőcserélős fűtés az AC után (az adagoló előttit lekapcsoljuk hőgombával, ha már meleg a víz, onnantól a vizes hőcserélő tartja melegen az olajat), egy tankszigetelés, és egy izzítógyertya magában az adagolóban, hogy indítás előtt felmelegítsük a benne pangó olajat.

 

(a másik megoldás, ami mondjuk drága, az olajos állófűtés, ami szépen bemelígít a vizet, motort, utasteret)

Előzmény: selgir (1646)
selgir Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1646

tehát eccer felmelegíted, oszt akkor egész télen elvan? igy gondolod? és ha leállítod huzamosabb ideig? elég vaskos szigetelés kéne neki... szerintem egyszerűbb, ha ilyet akarsz, ami külső áramforrásról fűti a tankodat... reggel lekapcsolod, oszt meleg a cuccos (ha szigetelve van, akkor még jobb).

 

csak szerintem az adagolódban lévő cuccos ugyan ugy behűl pár óra alatt, oszt csak horpad szerencsétlen:))) és nem is indul, hiába forr a tankod...

Előzmény: Tie (1645)
Tie Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1645
Na de ez az, hogy ha a tank hőszigetelve van, és nem hűl le benne a cucc, akkor nem is horpad be az adagoló homloka.
Előzmény: selgir (1644)
selgir Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1644

hi

 

szerintem kár melegíteni a tankot, ha az adagoló előtt-után eccerűen tucc olajat melegíteni... hidegindításnál meg ugyis mindegy, mert mire fölér a trutyi, addigra le is hülik:)

 

ha meg olyan állagú az anyag, hogy "belefagy" a tankba, azt kár erőltetni:) behorpad az adagolód, mire a meleg tankból felszívja:))))

Előzmény: Tie (1643)
Tie Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1643

Üdv!

 

Az utolsó 500 hozzászólást még nem olvastam el, de van egy dolog, ami eszembe jutott.

 

Látom, hogy az alapvető probléma az olaj előmelegítése...

 

Namármost, azt láttam, hogy sokmindenki csinált mindenféle izzítógyertyás előmelegítőt az adagoló elé, és hőcserélőst az AC mögé.

 

Nekem az jutott eszembe, hogy akár magát a tankot is lehetne fűteni, és/vagy hőszigetelni.

 

Lehet kapni mindenféle fasza hőszigetelő anyagokat, amivel a tankot bevonva, sokat lehet nyerni.

Igazándiból arról jutott eszembe, hogy ismerek egy-két terepjárót, amibe víztartályt építetek be, és az is hőszigetelt, külön a meleg, külön a hidegvíznek. Valami olyasmire gondoltam.

CokeMisi Creative Commons License 2007.02.04 0 0 1642
Hi Hpg!

Neked milyen mercid van?
Uldin Creative Commons License 2007.02.03 0 0 1641
  >amióta én néztem, sok újdonság került képbe, és nem olyan

>drága a dolog. (Pl. metanol 160/liter, NaOH 55/kg, stb)

>Van valami kénsavas/tetra hidrofurános feltárás amitől nem

>20 hanem csak 8% >metanol kell.

 

Az átészterezéshez  savas, vagy lúgos katalizátor egyaránt alkalmazható, lúgos katalizátornak én a káliumhidroxidot ajánlanám, mert az a folyamat végén a glicerines fázisból a káilum valamilyen sójaként visszanyerhető és műtrágyaként hasznosítható. Ellenben a nátriumsóval nem tudsz mit kezdeni.

 

Az átészterezés egyensúlyi reakció, oda vissza megy a dolog,  ha víz van a rendszerben az leállítja az átészterezést. A metilészter irányába tolódik el az egyensúlyi állapot, ha a szükségesnél több a metanol mennyisége. Ezért kell a metanol felesleg, amit a folyamat végén a glicerines alsó fázisból vissza lehet nyerni. Ha sok a szabad zsírsav az alapanyagban, akkor több gond lehet. A zsírsavak a lúgos katalizátor hatására elszappanosodnak, víz kiválás közben, vizet meg nem szeretnénk oda, a másik gond, az hogy az aktív katalizátor mennyisége csökken. Nem árt tudni a szabad zsírsav mennyiségét az olajban, vagy bizonyos érték alatt kell tartani. Tisztítani kell az alapanyagot.

 

Kénsav katalizátor használata esetén a szabad zsírsavak is észterezhetők, de a vízkiválás megállítja a párhuzamosan lejátszódó átésztereződést, ezért a vizet folyamatosan el kell távolítani.

 

A másik probléma az, hogy az alkohol és olaj korlátozottan oldódnak egymásban, így intenzív keverés szükségeltetik, hogy az olaj és az alkohol érintkezzen egymással. Az elérhető reakciósebességet döntően ez határozza meg és a hőmérséklet. Ha alkalmazunk egy olyan apoláros oldószert, amely oldja az olajat, a metanol, katalizátor elegyet, és a metilésztert, de nem oldja a keletkező glicerint, a reakcióidő és az ülepítési idő drasztikusan csökkenthető. Az oldószer hatására a létyó viszkozitása csökken, ami által az ülepedési idő is csökken. Ha jól eltalálják a dolgot, az ülepedési idő közel azonos is lehet a reakcióidővel. Ja és az oldószernek könnyen visszanyerhetőnek kell lennie. Valószínűleg erre használják a az általad írt módszernél a tetrahidrofuránt (THF-et), az átészterezés fázistranszfer jellegének a megszüntetése a cél.  Ebben az esetben, nem kell jelentős metanol felesleget alkalmazni. De még így is olyan 80% átalakulásnál beáll az egyensúlyi állapot. Nincs mese a glicerint el kell távolítani a rendszerből, vagy folyamatosan, vagy több lépcsőben.
Előzmény: Hpg (1639)
Hpg Creative Commons License 2007.02.03 0 0 1639

Ez nem a Separ szűrő véletlenül? A Filtercenterben van még elfekvőben elvileg, egy haver vett tőlük pár éve. De miután a kutyának nem kell, akkor is a főnök árazta be:)

 

A biodízel gyártás tényleg nem volna hülyeség, amióta én néztem, sok újdonság került képbe, és nem olyan drága a dolog. (Pl. metanol 160/liter, NaOH 55/kg, stb)

 

Van valami kénsavas/tetra hidrofurános feltárás amitől nem 20 hanem csak 8% metanol kell.

 

Az indukciós fűtés nem egy új dolog, egy német honlapon ezer éve fönt van nyák rajzzal, alkatrészekkel mindennel, de hogy hol arra már nem emlékszem. A haver akivel a próbát csináltuk annyit mondott, hogy ügyesen kell játszani a méretezéssel, mert különben nem fűt/ nem ott ahol kéne.

Uldin Creative Commons License 2007.02.03 0 0 1638
>Nagyságrendekkel nagyobb benne a telített zsírsavak és az oxidációra

>való hajlam, mint a tiszta étolajban. Ennek következménye a POLIMRIZÁCIÓ

 

Nem félni kell tőle, hanem a használt olajat ülepíteni szűrni, esetleg vízteleníteni kell és semmi gond nincs vele.

 

A 2 tankos megoldásnál a leállításnál gázolajjal át van "öblítve" a motor, nincs gond.

 

A polimerizálódás többnyire oxigén hatására jön létre. A fritőznél azért jön létre, mert az olajfilm jó melegen sok oxigénnel találkozik.

 

Vízzel keveredve az olaj hidrolízis hatására elbomolhat.

 

triglicerid + víz <=> diglicerid + zsírsav

diglicerid + víz <=> monoglicerid + zsírsav

monoglicerid + víz <=> glicerin + zsírsav

 

A reakció megy oda-vissza ebből az is következik, hogy a zsírsav észterezésekor víz szabadul fel. (biodízel gyártáskor átészterezést valósítanak meg, mert ilyenkor nem szabadul fel víz)

 

A mono és digliceridek is szépen elégnek a motorban, csak menjen át a szűrőn.....

A zsírsavval ugyan ez a helyzet, a bibi csak annyi, hogy szobahőmérsékleten olyan állagú, mint a zsír, melegítve szépen folyik, és mivel savas, rézkorróziót okozhat, ennyi. A szabad zsírsavakat ülepítéssel el lehet távolítani az olajból.

 

Egy kis filozófiai okfejtés:

 

Adott a trutymós használt olaj, amit amúgy is meg kell tisztítani, nem egyszerűbb a tisztítás alkalmával átészterezni az olajat azonnal, a keletkező lúgos alkoholos glicerin kioldja a keletkezett észterből a (használt olajba) került mocsok nagy részét. Utána nem kell az automobilt átalakítani, mert gond nélkül elketyeg a keletkezett anyaggal... Kell csinálni a sufniban egy kis átészterező berendezést. Gondolkodott valaki ezen a lehetőségen?
Előzmény: radipeti (1626)
Uldin Creative Commons License 2007.02.03 0 0 1637

>Elektromos megoldás  kellene, ami mondjouk a  gázolaj szürő előtt
>meg melegittené a szotyilét. Már tervezek egyet  szivargyujtóról müködőt.  .


>Van valakinek jobbötlete? IGEN szivesen venném.


A CUMMINS dízelgyártó leányvállalataként működik a dízelmotorok szűréstechnikájára szakosdodott FLEETGUARD Int. Co.


Ők gyártanak Super Filtel Plusz néven üzemanyag szűrőcsaládot, amit teljes beszerelési készletként árulnak. A tartály után kell beiktatni a cuccot.


A részei:


Önszabályozó előmelegítő 80-300W között választható teljesítménnyel,
+ vízszeparátor-szűrő 114-342 liter/órás áteresztőképességgel,
+ ülepítő pohár vízleeresztő csappal, ami megakadályozza leeresztéskor a levegősödést, egy elektromos érzékelővel ellátva, ami jelzi a komának, ha tele van vízzel a pohár.

 

Beszerzés:

 

UNIKER-QUINT Kft.


Központ:
3300 Eger. Mester út 8. Tel./Fax : +36 36 424-136
http://www.agria.hu/acreklam/uniker/


E-mail: uniker@uniker.hu


Kirendeltség:
1239 Budapest, Grassalkovich út 255.
Tel./Fax:  +36 1 287-05-88
Tel.: +36 30 239-4511


www.fleetguard.com


Szűrőkatalógus:

http://www.fleetguard.com/fleet/en/catalog/index.jsp?SMSESSION=NO

Előzmény: Törölt nick (1619)
CokeMisi Creative Commons License 2007.02.01 0 0 1635
Egyenlőre csak a rajz van meg, de ahogy ismersz bármikor meg tudom csinálni az elektronikát is. Én is azt gondolom, hogy a nagy tömör vas porlasztócsúcs házat érdemes melegíteni. Viszont ha az adagoló VP vagy VE típusu akkor ezt is kellene melegíteni.
Ezért én még mindig a 2 tankos módszer híve vagyok. Valami oknál fogva nyugaton mégiscsak ez a módszer terjedt el.
Minden más megoldáshoz képest (pl.: tankba fűtőszál, csőmelegítés, izzitógyertyás melegítés) ez elég jónak tűnik. Meg kéne csinálni és kipróbálni, csak hát a szabadidő...!
Előzmény: Törölt nick (1633)
CokeMisi Creative Commons License 2007.02.01 0 0 1634
És tessék mint ahogy a rajz is mutatja.
Előzmény: 409 (1631)
CokeMisi Creative Commons License 2007.02.01 0 0 1632
Így igaz. Itt a rajz.
Előzmény: 409 (1631)
409 Creative Commons License 2007.02.01 0 0 1631

Úgy bizony! A porlasztóházakra szokták rátekerni, a csöveken nem sok értelme van.
Előzmény: Hpg (1629)
Hpg Creative Commons License 2007.02.01 0 0 1629
Ilyet csináltunk egy elektromos haverral kísérletileg. Zsír volt, 20A-ral másodpercek alatt megpirította a csúcsházat. Nyilván indításhoz azt érdemes fűteni, mert ha csak a cső meleg, akkor a massza pont kihűl, amígre átjut a porlasztón:))
Alfred Creative Commons License 2007.02.01 0 0 1627
radipeti:
"Isten segítségével egy-két hét múlva meglesz."
...Aztán állhatsz rá a sorozatgyártásra! Mert vevő szerintem lesz bőven!
Előzmény: radipeti (1626)
radipeti Creative Commons License 2007.01.31 0 0 1626

Természetesen minden éghető anyagra igaz: hidegen nagyobb a viszkozitása, tehát nehezebben porlasztható-ergo-rossz lesz a porlasztás minősége...Nagyobb cseppek, kisebb felület, rosszabb égés, több füst. Nem beszélve a hidegen való köszörülés alatt hengerfalon megtapadó majd kenőolajba lejutó( annak kenőhatását erősen lerontó) olajfilmnek. Erre már ez a megoldás tőlünk nyugatra ( induktiv fütés a nyomócsövön ) dívik, mert ott nem büntetik a HATÓSÁGOK. A WVO ( használt étolaj)-val viszont vigyázzatok!!! Ha a verda nem túl öreg ne kockáztass! Nagyságrendekkel nagyobb benne a telített zsírsavak és az oxidációra való hajlam mint a tiszta étolajban. Ennek következménye a POLIMRIZÁCIÓ, vagyis előbb utóbb ragacsos műanyagszerü anyag von be mindent amivel érintkezik, s gőleg ha van még oxigén és rézfelület...

Most éppen hőálló szilikonkábelt keresek a csövekre, a kütyü - Isten segítségével egy-két hét múlva meglesz.

 

Előzmény: Krinnyián (1624)
zvolite Creative Commons License 2007.01.31 0 0 1625
remélem fáradtolajhoz is jó mert akkor cool
Krinnyián Creative Commons License 2007.01.31 0 0 1624

Na ez az okosság!

Gondolom gázolajhoz is használható!

Nincs kopogós hidegen járatás, meg stb.

Jól hangzik!

Előzmény: radipeti (1620)
Alex Raps Creative Commons License 2007.01.31 0 0 1623
Szerintem itt többünket is érdekelne az eredmény. :)
Előzmény: radipeti (1620)
Kutyka Creative Commons License 2007.01.31 0 0 1622
Én is nagyon kiváncsdan várom a fjleményeket. Minden új dolog nagyon érdekel! Köszi előre is az infót!
Előzmény: radipeti (1620)
radipeti Creative Commons License 2007.01.31 0 0 1620

Van egy jobb megoldás: örvényáramos fütés közvetlenül a porlasztók elött a nyomócsövön. Már dolgozom a kütyün. Kb 15-20 A-t vesz fel 12 V-ról és 1,5-2 percig kell müködtetni. A cucc szabályozottan müködik, tehát nem forralja meg az étolajat.

Ha kész a darab, beszámolok a hideginditásról.

Előzmény: Törölt nick (1619)
dos48 Creative Commons License 2007.01.27 0 0 1617

 

           Nem tudom, lassan tíz éve hogy vettem tőlük és akkor is tisztítatlant.

  

Előzmény: Törölt nick (1615)
Hpg Creative Commons License 2007.01.27 0 0 1616

Közben megtudtam, hogy az újabb rábák már nem M-esek, hanem sima direkt befecskendezésűek.

 

A számítások reálisnak tűnnek, de azért ha 20Ft marad kW-onként, abból azért ki lehet jönni. 16 000/műszak. Csak a legnagyobb gond az lehet, hogy ha a haver gépei termelnek, akkor röhögve kitermelik az 52Ft-os áramot is, szívni meg senki sem akar 2000/óráért amikor van jobb bolt is:)))

 

Ez inkább ilyen családias jellegű, éppen megéri üzemeknél lehet jó. Pl. egy nagyobb présnél egy kisebb motorral megtermelt áram hajthatja a prést meg a többi gépet, a víz meg fűti a magot + a csarnokot. Bár akkor is drága marad a tüzelőanyag:(

Előzmény: Uldin (1613)
Uldin Creative Commons License 2007.01.27 0 0 1614

Ja a pozitívumokról nem szóltam......

 

a) zsarnoktól, nem veszünk villanyt, oroszoktól nem vettünk drága olajat
b) munkát adunk egy termelőnek, a haszon a régióban marad
c) munkát adunk egy szakinak
d) a bio anyag használatával üvegházhatást nem növeltük, kíméltük a környezetünket, a melléktermék a préselvény szintén bio tüzelőnek, takarmánynak hasznosítható.

 

Kár, hogy ezek után sem nyereséges a dolog, de mindent nem lehet egyszerre....

Előzmény: Uldin (1613)
Uldin Creative Commons License 2007.01.27 0 0 1613

>De a Rába, ami ugye MAN, az M-es égésterű. Ez a dugattyúban levő
>gömbkamra, aminek a falára hugyoz a csúcs, innen elpárolog és elég
>az anyag.


Köszi.


>A biofilterhez ne fűzz sok reményt, mi egy fél évet nyaggattuk őket
>eredménytelenül. Pontosabban eredmény lett, bárkinek adnak
>100+áfáért durván. Az viszont tisztított. Rosszabbat meg nem adnak:(((


Az nem baj, ha tiszta az anyag, nem kell vesződni a szűréssel és az ár sem rossz, ha rendszeresen szállítanak. Sajnos még a szállítási költség is rájön az árra.


Préseléssel sem lehet olcsóbban kihozni. És 2millió körül jön ki a prés a szűrő, tartályokkal, surrantóval. Ezen kívül szerződni kell a préselvény eladására stb.. pl. dolgozni kell vele, és ezt a szót, hogy munka, még kimondani is borzasztó :-)
Ja és havi 1,5millió forgó tőke kell a mag vásárláshoz.


Ha gázolajban, fűtőolajban  gondolkodik az ember, vagy kifizeti az adót, vagy, ha igénybe veszi az adókedvezményt a villany termelésre, akkor adóraktárrá nyilvánítják az üzemet, és lehet lerakni 40 milliós kauciót a VPOP-nál.

Egyetlen normális megoldás, hogy keresni egy olyan telephelyet, ahol van villany és az áramszolgáltatóval lehet szerződni.


>A hulladékhő felhasználásra van valami ötleted?


Ilyen kis gépnél, mit lehet csinálni? Télen fűti a csarnokot, kevesebb tüzelő kell. Igaz nyáron is fűti majd.


Ha csak nem speciális nagy hatásfokú nyersolaj motorról van szó, aminek 40% közelében van a hatásfoka kb. 30-35%-os hatásfokkal számolhatunk. 1 liter olaj 38MJ hőt ad, jó esetben a harmada jelenik meg a tengelyen, ami: 38MJ/lit/3/3600X1000=3,51kWh/liter  120Ft/lit/3,5kWh/lit=34,2 Ft/kWh most a haverom 52Ft/kWh áron veszi a villanyt, de kevés a leköthető teljesítmény is ráadásul. Jónak néz ki a dolog, ha nem számoljuk az amortizációs és üa. szállítási  költséget és, hogy a rendszer mellé kell egy ember, aki esetleg présel és karbantartja a gépet. Az az érzésem, hogy a gép 20000 üzemóra után szétesik gyakorlatilag. Szóval csak szívni lehet ezzel a megoldással.
De legalább van villany, amennyi kell....


 

Előzmény: Hpg (1610)
dos48 Creative Commons License 2007.01.27 0 0 1612

 

            Ha adnának tisztítatlant, abban sem lenne sok köszönet.  Annak idején én a 40000 km-emből  30-at szép tiszta, krumplisütésre használt olajjal húztam le. Az uccsó tizet  Biofilteressel, Csévharasztról.  Összeöntik az ország összes csücskébül behordott moslékot, volt, hogy a harmada szemét volt meg zsíradék. Brrr.

  

           Nem csak az ár miatt adnak tisztítottat. Az olajnál jobb bolt nekik a leválasztott zsíradék, megy kozmetikai alapanyagnak. Több a hasznuk rajta, mint az olajon. A másik ok pedíg, hogy tisztítva már nem veszélyeshulladék.

 

Előzmény: Hpg (1610)
Hpg Creative Commons License 2007.01.26 0 0 1610

Az előkamra és az örvénykamra is a '40-es években már javában ismertek voltak.

 

De a Rába, ami ugye MAN, az M-es égésterű. Ez a dugattyúban levő gömbkamra, aminek a falára hugyoz a csúcs, innen elpárolog és elég az anyag.

 

A biofilterhez ne fűzz sok reményt, mi egy fél évet nyaggattuk őket eredménytelenül. Pontosabban eredmény lett, bárkinek adnak 100+áfáért durván. Az viszont tisztított. Rosszabbat meg nem adnak:(((

 

A hulladékhő felhasználásra van valami ötleted? Már nem feltétlen a szabadtéri 50m-es medence fűtésére gondoltam:) hanem olyasmira ahol közvetlen földgázt vagy más tüzelőt lehetne megtakarítani és zsükség is van rá:)

Előzmény: Uldin (1609)
Uldin Creative Commons License 2007.01.26 0 0 1609
 >Ha sikerült használt sütőolajat szerezni, elég neki egy

>szürés + ülepités aztán zutty a tankba? 10 % benzinen

>kivül mit érdemes beletenni?

 

Ha nem melegíted fel az olajat, a közvetlen befecskendezésű motorok tele lesznek trutymóval. Nézzél meg egy (DI)-s traktor mocit, amit növényi olajjal járattak, a szezon végén amikor jönnek a hűvösebb napok, orrán, száján kipufogóján köpködi az el nem égett olajat.

 

A RÁBA mocis generátort meg szeretném 24-órában járatni, min. 50-60kW-os teljesítménnyel.

 

400 litert meg is iszik majd naponta az anyagból, egy kis olajprésüzemet is lehet majd mellé telepíteni. Mert ennyi használt anyagot nehéz lenne összegyűjteni. Ha csak a Biofilternél meg nem szánnak. Próbáltam hivatalosan intézni anyagot, de már egy hete nem reagálnak a levelemre. A présüzemhez 400 liter esetén kell 1,5 milliós forgótőke.

 

Erős a gyanúm, hogy direkt befecskendezésű lehet a RÁBA, az örvénykamrás megoldás, kb. 20 éves technika. Ha van valaki, aki ismeri a RÁBA motorokat, írjon lécci.

 

Lesz egy kis melegítés 60-70 fokra, égésjavítónak meg egy szivattyúban összekeverem az olajat egy kis, (10-20%-nyi) enyhén vizes IPÁ-val.

 

Majd megnézem a meleg IPÁ-s trutyi relatív viszkozitását a gázolajhoz viszonyítva.

Aztán majd megírom mi az eredmény.

 

.6 hengeres Rába moci

6 hengeres Rába mocik

 

6 hengeres RÁBA gázmotor (D10)

Előzmény: Törölt nick (1606)
Alex Raps Creative Commons License 2007.01.26 0 0 1608
Én például nem benzint raknék bele, hanem petroleumot. :)
Előzmény: Törölt nick (1606)
Uldin Creative Commons License 2007.01.25 0 0 1605

Sziasztok!

 

A RÁBA-motorokról van valakinek információja, milyen rendszerű, szereti-e a triglicerideket stb..??? Lenne egy 150kW-os kis szinkron dízelgenerátor.

 

A RÁBA-MOTOR Gyártó Kft. sajnos csődbe ment, a munkásokat is elbocsájtották minden felé a pusztulást látni.....

 

Csináltak gázmotort is D10 néven futott 165-190 kW-os gázmoci . A dízelt átalakították szikragyújtásúra. (Az is igaz a gáz jól tűri a kompressziót.)

6 hengeres fekvő és álló elrendezésű dízeleket gyártottak 160-235kW-os tartományban. Csak fotót találtam róluk.

killmark Creative Commons License 2007.01.22 0 0 1604

Tökéletes rá!

a tankszűrőt vagy pucold ki rendszeresen ,vagy iktasd ki.

gázolajszűrőt 4-5 ezrenként cserélj.

ha limuzin, az üzemanyagszintjelzőt nézd meg milyen állapotban van,és pucold időnként,mert arra lerakódhat a dzsuva. ezen kívül csak járni kell vele.

és ha a többi autót rég elbontották ,te még mindig járni fogsz vele.

Előzmény: Jawa lovas (1602)
Krinnyián Creative Commons License 2007.01.22 0 0 1603

Hát ennél ideálisabb autó nem sok van erre a célra!

Igazi mindenevő!

Tapasztalatot majd az ir, akinek van esetleg!

Üdv: Krinnyián

Előzmény: Jawa lovas (1602)
Jawa lovas Creative Commons License 2007.01.22 0 0 1602
Hali! A 240D Mercimet szeretném most étolajjal hajtani! Van ezzel a gépel valakinek tapasztalata???
dos48 Creative Commons License 2007.01.21 0 0 1601

 

             Úúúúgy van. A gázolajos szűrő az eredeti, tankba csak gázolajat, a növényolaj helye a cserélhető kannákban van. A csövekben és az adagolóban levő étolaj, ami váltáskor résolajként a gázolajhoz kerül, nálam 40 000 km alatt nem jelentett gondot. Annyi azért fogyott a gázolajból, hogy időnként után kellett tankolni, sose érte el a tankban a növényolaj a kritikus koncentrációt.

  

Előzmény: Kutyka (1600)
Kutyka Creative Commons License 2007.01.21 0 0 1600
Én a voksoman a 2 tartály, 2 útváltó (2 váltószelep vagy 4 golyóscsap), 2 szűrő megoldásra adom.
Hpg Creative Commons License 2007.01.21 0 0 1599

Forgóelosztós adagoló???   Fogyasztói!

 

Nekem soros van:))  Ezesetben kell egy kis adagoló megkerülő ágat csinálni a GO-nak, ami nem a kannába megy vissza. Ebbe teszed a csapot egy váltó relével, és akkor vagy a nagy tankba folyatsz vissza, vagy az adagoló maga körül forgatja a cuccot. A késleltetés előnye megmarad, gyorsan ki tudod járatni, utána meg forgatja magába. A lényeg, hogy ne a szűrő elé vezesd vissza, hanem közvetlen az adagoló elé.

Előzmény: 409 (1598)
409 Creative Commons License 2007.01.21 0 0 1598

"pár sec alatt visszafolyik ami az adagolóban van a nagy tankba, utána elzárod a visszafolyót, és mész GO-val. Akármennyit szállít az adagoló:)"

???? Ezt próbáltad? Mert visszafolyás nélkül a forgóelosztós adagoló nem tud előtőltést szabályozni, valamint vagy szétnyomja valamelyik csövet, vagy megáll.
Előzmény: Hpg (1597)
Hpg Creative Commons License 2007.01.21 0 0 1597

Azért kell az elzáró, hogy amikor GO-ra kapcsolsz, ami a kis kannábanvan, akkor az ne menjen a nagy tankba, hanem zsákutca legyen az adagoló. PL: előbb kapcsolod a szűrőváltót, pár sec alatt visszafolyik ami az adagolóban van a nagy tankba, utána elzárod a visszafolyót, és mész GO-val. Akármennyit szállít az adagoló:)  Ha GO megy a zsírba az nem olyan probléma, mint fordítva, mert akkor leromlik az indító tüa.

Előzmény: Törölt nick (1595)
409 Creative Commons License 2007.01.21 0 0 1596

Az én logikám szerint a növényinek kellene a nagy tankban lenni.
Előzmény: Törölt nick (1595)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.21 0 0 1595
Illetve ha minden visszafolyó a nagy tankban /GO/ folyik akkor elöbb-utóbb már az is kevert lessz mivel azt hiszem kb. 5x annyi üzemanyag forog mint amennyit elhasznál a motor!
409 Creative Commons License 2007.01.21 0 0 1594

"a visszafolyó meg csak a nagy tankba menjen és legyen rajta elzáró."

Miért kell rá elzáró? Illetve, ha el van zárva, hová fog visszafolyni?
Előzmény: Hpg (1593)
Hpg Creative Commons License 2007.01.21 0 0 1593

Hát azért ez elég egyszerű megoldás...

 

Pazarló, mert a teljes átálláshoz át kell öblíteni a szűrőt GO-val. Érdemesebb két szűrőt berakni, hamár úgyis a szívóágban van, a visszafolyó meg csak a nagy tankba menjen és legyen rajta elzáró. Így teljes értékű, takarékos megoldást kapsz.

Előzmény: Törölt nick (1591)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.19 0 0 1591
http://imgfrm.index.hu/imgfrm/4/9/6/2/THM_0002404962.jpg
http://imgfrm.index.hu/imgfrm/4/9/6/2/THM_0002404962.jpg
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.19 0 0 1590
szerintem valahogy így egyszerűen :-))
chgergo Creative Commons License 2007.01.18 0 0 1588
Tolsz rá egy ablaktörlő motort és máris elektromosan tudsz kapcsolni. :)))
Előzmény: Kutyka (1586)
zvolite Creative Commons License 2007.01.18 0 0 1587
valaki mondja meg hol tudok szerezni olyan nagyobb szűrőházat amiben cserélni lehet a betétet a közelembe 22 ker nem tudok teherautó bontót vagy esetleg személyautó szűrőház is szóba johet
Kutyka Creative Commons License 2007.01.18 0 0 1586
Nagy örömmel jelentem, az UAZ tankváltó szelep valóban létezik, kapható is. 1500Ft/db áron jutottam hozzá a helyi KGST teherautó alkatszész boltban. Először megijedtem, mert elég kemény marok kellett az elforgatásához, de az eladó állítását megerősítem.. valóban 10-20 perc oda-vissza csavargatás után egészen bekopott a réz belsőrész és normális erővel lehet forgatni. Az egész teli van orosz zsírral (amit majd jól ki kell pucolnom benzinnel vagy valami alkohollal) és olyan szocreál, hogy az már fáj, de érzem tartós, gyári darabbal bővült az alkatrész repertoár. Köszönet Oldman 2-nek! :)
Hpg Creative Commons License 2007.01.17 0 0 1585

Persze, a hűtőgép is hőszivattyú:))

 

Csak egy hűtő-fűtő klíma egyszerűbb, mint kutat fúrni, vagy becsövezni a kertet, mint a profi hőszivattyúknál.

Előzmény: Uldin (1581)
dos48 Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1584

 

           Lehet, hogy össze is futottunk. Én a cseh Chrom 4 meg 5-ösöket javítottam (meg még most is javítom).  Jesszus, 35 éve kezdtem. Néha lementem az alagsorba valamiért, ott tanyáztatok.

           Jaja, az öreg Palcsó keresett meg, a fejibe vette, hogy neki saját labor kell, a fia meg igenigen tiszteli az öreg minden kívánságát. Most jut eszembe, a GC-t nem is én vittem, Mosonmagyaróvárról vették meg . Én egy integrátort szereztem nekik hozzá. Meg palackokat, töltött oszlopot, Hamiltont ...

  

Előzmény: Uldin (1583)
Uldin Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1583

>Szervizeltem gázkromatográfokat a volt Növényolajkutatóban, a nyírbátori

>növényolajgyárban, meg a fenetuggyméghol. Utoljára vagy hat éve adtam el egy

> használtat üzembehelyezéssel  a  SOLIO Kft-nek  Faddra

 

Én meg valamikor a JATÉ-n javítottam az öreg gázkromatográfokat, meg minden vackot. Előfordult, hogy a tömegspektrométerbe is bele kellett turkálnom, egy aranyos NMR labort is felügyeltem, volt ott 11 teslás szupravezető mágnes, hozzá egy aspect 3000-es számítógép meg nagyfrekis technika, amivel a mintákat besugározták.

 

A SOLIO kft. ha jól sejtem a Palcsó család tulajdonában van, Székkutason is van olajüzemrészük stb... Úgy megnézném a repcekondícionáló gépüket, ügyesen széttördelik a repcemagot préselés előtt.

 

Lehet tudnék vevőt olcsó gázkromatográfra.... küldök emilt, magánban folytassuk gondolom OT a téma.

Előzmény: dos48 (1576)
Uldin Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1582
Hidegen préselt repceolajban sütöm a krumplit, és a salátákra is rálöttyintem, nincs semmi bajom tőle. Tele van E vitaminnal, és flavonoidokkal, de csak hidegen fogyasztva persze, a sütésnél jobban bírja a melegítést is. Az íze más mint a napraforgóé, meg kell szokni. A napraforgónál az első sütés után már átrendeződnek a kettőskötések, nem szereti a melegítést.
Előzmény: dos48 (1576)
Uldin Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1581
Ok! Leesett a tantusz, hőszivattyúra gondolsz.
Előzmény: Hpg (1577)
Uldin Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1580
A győri telefonszám nem került elő sajna, annak idején nekem is jó lett volna, Szegedről cipeltük a darát Kőszegre próba brikettálásra.
Előzmény: Törölt nick (1578)
Uldin Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1579

>és mennyire jön ki egy nagymágocsi présgép áfa nélkül??
>vagy esetleg használtan?

 

350000 Ft + egy kézfogás, biztos meg tudtok egyezni, amikor én jártam arra, még kaptam egy kávét és egy stampedli pálinkát is.

 

Ki lett próbálva a helyszínen, mindent megmutattak, hogyan kell használni és szétszedni, takarítani indítani stb..

 

Használtan olcsóbb. Most nem tudok használt gépet.

Előzmény: zvolite (1572)
Hpg Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1577

"Akárhogy is a legkomfortosabb tüzelő a gáz, akármi mással fűtünk visszalépést jelent komfortossági szempontból."

 

Szerintem a villany a legkomfortosabb:))) És ha azt veszed, még drágább gáznál egy hűtő-fűtő klímával már versenyképes is lehet. 3-as jósági fokot feltételezve 1 kWh villanyból 3 kWh meleg lesz, ez már most is durván megegyezik a 100Ft-os gázzal:))

 

 

Előzmény: Uldin (1575)
dos48 Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1576

 

          Nem tudtam, hogy csak iparit préselsz. Én csak a melómmal összefüggésben találkoztam olajminősítéssel,  szervizeltem gázkromatográfokat a volt Növényolajkutatóban, a nyírbátori növényolajgyárban, meg a fenetuggyméghol. Utoljára vagy hat éve adtam el egy használtat üzembehelyezéssel  a  SOLIO Kft-nek  Faddra.                         

      

Előzmény: Uldin (1574)
Uldin Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1575

>>A repce brikettálásról már letettem, teljesen reménytelen,
>>legalább is a hidraulikus brikettáló géppel nem megy."

 

>Mindig tanul valamit az ember. Köszi! :) Szerintem a repcepellet
>háztartási célú* elégetése csak akkor életszerű ha van hozzá
>egy olyan repcemag feldolgozó üzeme az embernek, ahol a
>tárolást is meg tudja szervezni és csak mindig azt az 1-2 q
>viszi haza amit pár napban eltüzel.

 

Brikett ügyben nincs minden veszve:

 

Valamivel össze kellene ragasztani a repcedarát. Birikettálás ragasztással kombinálva, hogy ne essen szét a brikett :-) aztán mehet a kandallóba. Ki kéne próbálni.

 

Régen még volt a házakban fáskamra, vagy szenes pince, bár a nedves pince nem a pelletnek való tároló hely.
 
Akárhogy is a legkomfortosabb tüzelő a gáz, akármi mással fűtünk visszalépést jelent komfortossági szempontból. A pellet sem rossz, automatizálható a fűtőanyag adagolása a kazánba, de tárolni kell és időnként a tárolót is fel kell tölteni, van vele nyűg.

 

De nem ez a bosszantó, hanem a következő hír:

 

Ki és milyen feltételek között adott koncessziót külföldi cégnek a makói gázlelőhely kiaknázására.

 

Európa egyik legnagyobb gázlelőhelyét tárták fel Makón. A becslések szerint 600 milliárd köbméter gázt, kb. 50 évre elegendő gázt biztosítana az országnak. Óriási mennyiség ez, ha tudjuk, hogy Magyarország földgázfelhasználása tavaly 14 milliárd köbméter volt. Ma, amikor a földgázunk jelentős része importból származik, stratégiai jelentőségű lenne megtartása, még exportra is futná. Nem beszélve arról, hogy jelentősen nőne a hazai ellátás biztonsága.

De fontos lenne azért is, mert július elején a piac megnyitásával megszűnik a szabályozott árú közüzemi gázszolgáltatás, még nagyobb terhet rakva az amúgy is megsarcolt lakosságra.

 

Fontos lenne megtartani, de nem így lesz! Bár szavakban, a földben található ásványkincsek a magyar állam tulajdonát képezik, a valóság nem ez! A valóságban a kutatási koncessziót elnyert, kanadai érdekeltségű cég (Falcon Oil & Gas) magyarországi leányvállalata abszolút elsőbbséget élvez a bányatelek jogának megszerzésére, és várhatóan 35 évre megkapja a kitermelés jogát. Magyarul: a kormány a törvényi kiskapukat kihasználva eladja a földgáz kitermelési jogát, a kanadaiak kitermelik, piaci áron értékesítik, itthon egy forinttal nem csökken a gáz ára, és még az is lehet, hogy tőlük vesszük meg a saját gázunkat.

 

A magyar tőkés körök pedig asszisztálnak hozzá! De ne legyünk igazságtalanok. A magyar állam bányajáradék formájában (12%) hatalmas bevételre tesz szert. Becslések szerint "potom" 500 milliárd forintról van szó. Ez olyan hatalmas összeg, amivel részben ellensúlyozni lehetne a Gyurcsány-csomag intézkedéseit. De ez sem így lesz!

 

A népvagyon széthordásának 17. évében ne legyenek illúzióink, hogy hova kerül ez a hatalmas summa! Biztosak lehetünk benne, hogy nem lakhatásra, munkahelyteremtésre, szociális biztonságra fogják fordítani. Ha kíváncsiak vagyunk, hogy hová is kerül a pénz, néhány kormányközeli vállalkozónak a zsebében kellene kotorásznunk.

 

Előzmény: Alex Raps (1570)
Uldin Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1574

>Hová hordod zsírsavösszetételre bevizsgáltatni, a JATÉ-ra ?

 

A zsírsavösszetétel soha nem érdekelt, az adott repcefajtára jellemző adat.
A duplanullásnak nevezett repce fajta nem tartalmaz erukasavat. A tápkeverőt érdekelheti, de ha elégeted a préselvényt, nincs jelentősége. Az olajat pedig ipari nyersolajnak kell eladni.

Azt viszont még nem tudom, hogy tüzeléstechnikai szempontból hol lehet minősíttetni a repce pelletet. Valami akkreditált laborra gondoltam, gondolom nem lesz olcsó a vizsgálat, de először legyen valami használható repce pellet. Ha valaki tud ezügyben valamit, írjon legyenszíves.

 

A JATÉból is SZTE lett idő közben. Az olajtartalmat meg lehet mérni egyszerűen házilag, egy  pontos mérleg kell hozzá és egy kevés könnyű benzin hexán. Jó fajta 7-8%-os nedvességtartalmú repcét kell használni a préseléshez. Préselsz egy kis anyagot, az olaj és a dara tömegét megméred máris tudsz olajkihozatalt számolni, az olaj sűrűsége 0,92g/cm3. A maradó olajtartalmat pedig úgy tudod megmérni, hogy a darát 2 szer átmosod hexánnal, majd az olajos hexánt leöntöd a préselvényről. Amikor a hexán elpárolgott megkapod külön a darát és a maradó olajat. Ezek után számolható a repce olajtartalma is.

Előzmény: dos48 (1569)
peogeot9 Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1573
Én elég sötét vagyok ehez de kérdeznék tölletek.Otthon nem lehet-e valami egyszerű házilagos módszerrel repcét sajtolni.Mondjuk szöllő préssel vagy ilyesmi?Vagy nem gazdaságos?Vagy talán sokáig tart?Előre is köszönöm a segítséget.
zvolite Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1572
és mennyire jön ki egy nagymágocsi présgép áfa nélkül??
vagy esetleg használtan? nekem pesten kellene szeged az messze van hogy leugorjak "tankolni"
esetleg tudsz pestkörnyéki "kutat" ?

üdv:)
Előzmény: Uldin (1568)
chgergo Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1571

Arról, hogy ki hol mennyivel megy, az a minimum hogy lehet véleményem, másrészről meg van hozzá közöm is, ha kénytelen vagyok együtt közlekedni velük. És ez ugyanúgy vissza fele is igaz, a többieknek is van köze ahhoz, hogy én mennyivel megyek!

Ugyanúgy balesetveszélyes az indokolatlanul lassú haladás, mint a gyorshajtás.

 

DE!

"Ha neked ez jelenti a vezetni tudást, az roppant sajnálatos."

 

Ha Te ezt okoskodtad ki az írásaimból, akkor az a sajnálatos!

De nem csak a 90-el megy = rossz vezető -> nem 130-al megy jó vezető, logikailag hibás következtetésed okán.

Volt alkalmam számos autóst látni, aki országúton egyszerűen képtelen egyenletes tempóban követni az előtte haladót. Állandóan ráközelít, motorfék, lemarad, visszagyorsít, falutábláig nyomja aztán a meglepetés, hogy 50-el kell menni, persze falu végén 2-esből húzatja vissza 90-ig stb.

Így mehet akár 130-al is a pályán, tényleg "nyer" annyit az egyenletes tempón, hogy jobban jöjjön ki az országúti menetnél.

De ismét ugyanaz a kérdés, valóban tud vezetni az ilyen?

Persze a legegyszerűbb válasz, hogy "mi közöd hozzá, 30 éve balesetmentesen vezetek, mennyé a ...ba". És igaz is, nem én tankolom a kocsiját, nem én fizetem a szervízt, mi jó abban nekem, ha okosabban vezet?

Mindenesetre véleményem az lehet róla...

 

 

 

Előzmény: 409 (1567)
Alex Raps Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1570

"A repce brikettálásról már letettem, teljesen reménytelen, legalább is a hidraulikus brikettáló géppel nem megy."

 

Mindig tanul valamit az ember. Köszi! :) Szerintem a repcepellet háztartási célú* elégetése csak akkor életszerű ha van hozzá egy olyan repcemag feldolgozó üzeme az embernek, ahol a tárolást is meg tudja szervezni és csak mindig azt az 1-2 q viszi haza amit pár napban eltüzel.

 

 

*HMV ill. fűtés

Előzmény: Uldin (1568)
dos48 Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1569

 

            Hová hordod zsírsavösszetételre bevizsgáltatni, a JATÉ-ra ?

  

Előzmény: Uldin (1568)
Uldin Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1568
 >na akkor tömörüljünk téeszbe és vegyünk páran sajtolót és nyomjuk az ipart!

>ki szál be??

 

Préseléssel kapcsolatban forduljatok hozzám bizalommal.

Szeged környékén szívesen préselek olajat bárkinek. Napraforgó 160Ft/liter, repce 180Ft/liter.

 

A repcének az idén piszkosul elszaladt az ára, 60-62 Ft volt a vételi ára, tavaly csak 46 Ft volt. Repcét nem egyszerű beszerezni. Jelenleg 60Ft-ért tudok jó kis 50%-os olajtartalmú repcét. Egyébként a hidegen sajtolt repce olajnak nagyobb a viszkozitása, mint a napraforgóolajnak, viszont nincs nagyon szaga (a traktorosok úgy mondják, hogy halkabb) és elég agresszív anyag, ami a napraforgóra nem jellemző. Mértem a kihozatalt repcénél 0,38 liter/kg a mag kilójára vonatkoztatva.

 

A Cropell által forgalmazott kisprést Csizmadia Elemér gyártja Nagymágocson. Jó kis szerkezet kicsi aranyos, szépen duruzsol. 1,1kW-os motorja van és egy német gyártmányú hajtómű kb. 60 körüli fordulattal hajtja fix fordulattal a csigát. Repcét és hántolatlan napraforgót is lehet vele hidegen préselni. Teljesen lineáris csigával működik, a kompressziót a prés végén lévő fojtás adja, amit 3 lépésben lehet változtatni, 5,5mm, 6mm, 8 mm-es (kukacot) lehet gyártani vele. A csiga végén a kamra mélységet be lehet állítani: repcénél 1,5-2 mm amit érdemes hagyni, napraforgónál 2,2-3mm. A csiga a fojtásos működési elv miatt csak az utolsó néhány centis szakaszon dolgozik, ezért a kopások is ott jelentkeznek. Kb. 1 szezont lehet használni a csigát folyamatosan, aztán mehet a kukába. A préselvényben a maradó olajtartalom 13-15% körül van. A gép kapacitása repce maggal 15-18 kg/óra, napraforgóval 12-15kg/óra. Indításkor a fejet 50-60 fokra elő kell melegíteni.

 

Hasonló kispréseket gyártanak Karcagon is a Szimmetria Kft-nél. Ott van 2 fejes verziója OP222 néven, (Komet koppintás) korábban volt egy ilyen gépem. 1 motor seb.váltóval vagy frekvenciaváltóval hajt egy hajtóművet, ami 2 fejet teker, ügyelni kell, hogy a 2 fej egyforma teljesítménnyel dolgozzon. Én az Elemér gépét javasolom megvételre. Olyan kinézetre, mintha házilag lenne barkácsolva, de jól ki van találva a szerkezet, szépen stabilan dolgozik a fej.

 

A karcagi gépek közül csak az egy vagy kétfejes kispréseket szabad megvenni (15-20kg/h/fej), a nagyobb fejekkel(40-80kg/h/fej) sok gond van. A 120kg/órás léces gépük pedig nagyon iszaposan préseli a repcét, vagy csak rosszul volt a fej beállítva azon a gépen, amit kipróbáltam, egyébként nagyon jól néz ki a gép 7,5kW-os motor frekiváltóval szerelve, német hajtóművel. A présfejet a kisbéri okb-1-es gépről koppintották le. Kisbéren 2 cég is forgalmaz préseket a Konkáv kft. és a Seed-Imex Kft. ők a cseh Farmet cég gépeit is árulják.

 

Az olajat préselés után ülepíteni kell, utána jöhet a finomszűrés. A szűréshez viszont venni kell egy szűrőgépet is. Korábban ezzel kapcsolatban már írtam a fórumra.

 

Azt azért tudni kell, hogy a kisprések által előállított kukac igen messze van a pellettől. Tüzeléstechnikai szempontból a fapelletet istenítik. Fapelletre vannak kitalálva a pelletkazánok is. A pelletnek 1,2-1,3 g/cm3 sűrűségűnek kell lennie a morzsolódási százaléknak 3% alatt kell lennie, hamutartalom 0,6%-1% körül. A hamu, égés közben nem olvadhat meg stb...stb...

 

A mezőgazdasági hulladékból készült pelletek agripellet néven kerülnek forgalomba és jóval, kisebb a forintális értékük, a fapelletnél, függetlenül attól, hogy magas-e a fűtőértéke vagy nem. Az agripelletnek is teljesítenie kell a sűrűségre, morzsolódásra vonatkozó értékeket. A repcepréselvény hamutartalma 3-4% körül van a napraforgó préselvényé 7-8% körül lehet.

 

Amikor pelletálásról beszélünk nem csak egy pelletáló gépről van szó, hanem egy gépsorról. Itt kispályázni nem lehet, nincs értelme.

 

Nem egyszerű a repcepréselvényt pelletálni, takarmánygaranuláló gépek alkalmatlanok erre a célra.

 

ZVOLITE írt egy pelletáló gépeket gyártó céget, nekem is bennük van a bizodalmam. Szentesen T&T technik kft, Toroczkay József a tulajdonos a jövő héten viszek egy kis repcepréselvényt próba pelletálásra.

 

A repce brikettálásról már letettem, teljesen reménytelen, legalább is a hidraulikus brikettáló géppel nem megy.

 

Egyébként a tüzelés, kazán kérdése a Carborobottal még a kutyaszart is el lehet égetni.

 

A préselvény tárolásánál arra kell ügyelni, hogy nedvesség ne érje, ha nedvesedik akár be is gyulladhat öngyulladással.
Előzmény: zvolite (1564)
409 Creative Commons License 2007.01.15 0 0 1567

"Szerinted aki személyautóval 90-el megy autópályán, az tud vezetni?"

Szerinted neked van ahhoz közöd, hogy ki mennyivel megy az autópályán?
Ha neked ez jelenti a vezetni tudást, az roppant sajnálatos.
Ennyi
Előzmény: chgergo (1557)
Alex Raps Creative Commons License 2007.01.15 0 0 1566
Itt tárgyaltuk ki ezt a témát, ahol "Sanya" nick már megint váratlanul én vagyok. :)
Előzmény: Alex Raps (1565)
Alex Raps Creative Commons License 2007.01.15 0 0 1565

Van egy-két hiba ebben a számításban.

1. Azt a brutális méretű pellet halmot hol fogod tárolni addig amig el nem használod (brikettálni kőne-->iszonyú pénz és mellette idő is)?

2. Nem terveztél azzal az óradijjal, amely arra az 50 órára szól és az amortizációval sem.

 

Én is végigjátszottam már papíron ezt a dolgot párszor és meg kell mondjam, hogy hasonló módon lelkesedtem(ek) érte, de az életszerűséget ne hagyjuk ki.  :)

Előzmény: zvolite (1563)
zvolite Creative Commons License 2007.01.15 0 0 1564
na akkor tömörüljünk téeszbe és vegyünk páran sajtolót és nyomjuk az ipart!
ki szál be??
zvolite Creative Commons License 2007.01.15 0 0 1563
Nem vagyok mezőgazdasági szakember. Én a dolgot műszaki megvalósíthatósági szempontból közelítem meg. Ez a dolog a repcével, az olajjal a pellettel és a CARBOROBOT kazánnal egy teljesen megérett, bárki által azonnal, kísérletezés kockázata nélkül, 100%-os sikerrel használható megoldás. A várható további gáz árnövekedések és az infláció, forintromlás és világpiaci helyzetek miatt egyre dráguló hajtóanyagok ismeretében egyszerűen nem engedhetik meg maguknak azt a luxust a magyar emberek, hogy figyelmen kívül hagyják ezeket az ismereteket. Nem lehet éhen halni a konzervhegy tetején, mert nincsen konzervnyitónk!!!

Repce ára: 56eft/tonna. forrás: http://www.szikszi.hu/~ballai/repce.html
1tonnából 300kg olaj lesz.
Ehhez kell számolni a villany árát, ami egy tonna kipréselésekor:
-20kg/óra a prés kapacitása, 50 óra alatt 1tonna, présmotor 2kWh, vagyis ötven óra alatt 100kW villany, ami az egyszerűség kedvéért 3000Ft.

Tehát 56000+3000= 59000Ft
Ebből lett 300kg olaj+700kg pellet.

Ha csak az olaj értékét nézem, akkor a fentiekből számolva az 1kg olaj ára durván 200 ft.

Ha a keletkezett pelletet átszámolom gáz egyenértékre, akkor kb 1,5kg repcepellet egyenlő egy m3 gázzal. A tonnából van 700kg pelletem ami kb 470m3 gáznak felel meg, mai áron ez kb 25850ft.
Ha a pelletet nem hulladéknak tekintem, akkor a megtakarított gáz árát ki kell vonnom a fent kiszámolt 59000-ből, hogy megkapjam, mennyi a biodízelem ára.
Ez pedig uraim 33150ft/ 300 liter, vagyis 1 liter biodízel ára 110 ft.!!!

És én a városi puhány, ekkor még semmit nem termeltem, csak megvettem a repcemagot zsákban a profi termelőtől napi tőzsdei áron.
zvolite Creative Commons License 2007.01.15 0 0 1562
uraim ezt találtam az egyik oldalon!

A repcemag hidegen sajtolása adja a leginkább használható biodízelt, sok motorfajta átalakítás nélkül és károsodás nélkül megy vele(bőséges szakirodalma van) A repcemag sajtolása kis méretekben elvégezhető egy viszonylag egyszerű és olcsó csigás préssel, amit pl, a http://www.freeweb.hu/cropell/oiltech_hun.html oldalon meg lehet nézni. A keletkezett repcemag pellet 22-24MJ/kg fűtőértékű anyag, vetekszik a feketeszénnel. Hamuja fehér por, könnyen kiszórható, tápanyag utánpótlásra használható, műtrágya közé keverhető.
Ugyanilyen módon lehet a napraforgó magot is préselni, de a kapott olaj már csak kezelés(észterezés) után ajánlott motorhajtásra. A hamu is hasonló módon kezelhető. Itt jelzem, hogy ezek a kis prések nem pellet prések, hanem olajprések, amikből pellet formában jön ki a maradék. Ezekben csak olajos magok préselhetők. Száraz anyag pelletálására(szalma, energiafű, kukoricaszár) nem , vagy csak speciálisan átalakítva használhatók. Pelletprések itt: http://www.tandttechnik.hu/pelletbelso.html

A dolog a következőképpen működik:
1db olajprés kb 350eft+áfa
1db CARBOROBOT Farmer 60kW pelletre felszerelve 620eft+áfa.
A 60-as Farmer elfogyaszt egy szezonban kb 15-20 tonna pelletet, evvel kifűt egy 200m2 lakást és egy 300-400m2 műhelyt, vagy fóliát.
Kb 10hektárról lejön 25-30 tonna repcemag.
A prés 2kW/h villanyt fogyaszt, óránként 20kg magot nyom ki, ennek 30% olaj, a többi pellet.
A 30tonna repcemagot kb 150-200nap alatt lehet feldolgozni.
Az eredmény kb 7-9tonna olaj(6-7 ezer liter) és kb 20tonna magas fűtőértékű pellet.
A villanyt adjuk hozzá a költségekhez, a megtakarított gázt és diesel olajat meg vonjuk le - és megkapjuk, hogy mennyi idő alatt térül meg a dolog.

Mielőtt mindezt kiszámolnánk, üljünk le, mert ami kijön, az megrendítő lesz. :-)))

FIGYELEM: mindez csak a határainkon kívül működik törvényesen. Itthon az olaj nem használható gépjárműben!!
peogeot9 Creative Commons License 2007.01.15 0 0 1561
Én használtam és ha olyan 40% ba kevered bele akkor jó ha többet teszel bele akkor egy idő után elkezd lerakodni ezért halytani kell hogy ez ne történjen meg Vagy valamilyen tisztító adalékot tenni mellé.Mondjuk petróleumot.Tisztán is megy vele csak a füst az kék lesz.Nekem mindig mondták hogy eszi az olajat mi?Mondtam nekik ja eszi.2-évig használtam és semmi baja nem lett.
Előzmény: jacika (1560)
jacika Creative Commons License 2007.01.15 0 0 1560

Olvastam a korábbi hozzászólások közt, hogy Lanceratinak voltak evvel tapasztalatai - többek közt az ő hozzászólására is számítok...:-)

 

Bevallom, ez nem az én kérdésem. Én viszonylag óvatos duhaj vagyok, max étolaj, 30%-ig bekeverve, több nem. Tesóm viszont egy 190-es dízel mercivel tevékenykedik:-)), amivel bármilyen gaztettet képes szinte elkövetni, így megkérdezett engem, mit gondolok a hidróolajról. Szerintem egy baromság, hacsak nincsenek neki raktáron adagolói és porlasztócsúcsai...De gondoltam, feldobom itt is a kérdést.

szal további véleményeket is várok! Köszi!

Előzmény: chgergo (1558)
CokeMisi Creative Commons License 2007.01.15 0 0 1559
Ahogy olvasom a használt étoli beszerzése nagy akadályokba ütközik.
Az én ingyen forrásom is elapadt,ezért kénytelen voltam én is szétnézni.
Találtam! Elég nagy mennyiségben tudják adni(elegendő néhányunknak több jószág etetésere is)de,hogy minőségi etetés legyen még át kell szűni az égészet amit én megoldottam.
Tehát takarmányozni jószágetetésre minőségi anyag 160ft/l.
Akit érdekel irjon a mailemre.
chgergo Creative Commons License 2007.01.15 0 0 1558
Lancerati topictárs erről biztosan többet tudna mesélni, de pár ezret én is lenyomtam vele. Gondolom nem kell bemutatni milyen anyag, a csomagtartóra tett hordóból fél colos csövön egész este egy egész liter ment át közlekedő edény elvén a tankba. Ezek után elég meglepő volt, hogy még 100%-ban is működött, de akkor már nagyon érzékeny volt a gázolajszűrő állapotára. Egyébként meg rohadtul füstölt és elég erőtlen is lett tőle a motor. Még felesben is érződött a teljesítmény-hiány. Viszont 5-10%-ban adva a gázolajhoz nálam megemeli az alapjáratot, és mintha jobban is menne így a gép. Lehet, hogy már kopott az adagolóm, és ez a kis viszkozitás növekedés jót tesz neki. 
Előzmény: jacika (1556)
chgergo Creative Commons License 2007.01.15 0 0 1557

"Azt hiszem, szabót kellene cserélned! Kicsit nagyra szabta a mellényed!!"

???

Szerinted aki személyautóval 90-el megy autópályán, az tud vezetni?

Egyébként meg valahol 60 km/h körül van a fogyasztás minimum (persze autótól is függ), tehát a külvárosi becsületes 70-es tempó működő zöldhullámmal "verhetetlen" fogyasztás kímélésre. Amúgy meg országúton szinte a legtöbb helyzet kis odafigyeléssel megoldható komolyabb fékezés nélkül. Én még a motorféket is ritkán használom, inkább figyelek mikor elegendő üresben gurulni állandó gyorsít-lassít helyett. És nem szoktam feltartani a forgalmat, megrögzött gyorshajtó vagyok. Városban is inkább a lendület autózás híve vagyok, bár ott nem lehet megúszni az állóra fékezést. Mindezekkel együtt bármilyen autóm volt eddíg, messze autópályán fogyasztott a legtöbbet.

 

Szal akinek egyenletes 130-nál kevesebbet eszik az autója, mint országúton 50-90 között, az szabótól és mellénytől függetlenül valamit nagyon rosszul csinál.

Előzmény: 409 (1541)
jacika Creative Commons License 2007.01.15 0 0 1556

Sziasztok,

 

Passzív topicolvasó vagyok:-), egy kérdésem most mégis lenne. Van valakinek hidraulikaolajjal bármilyen tapasztalata? Mennyire adagológyilkos, stb?

Uldin Creative Commons License 2007.01.15 0 0 1555
Az IPA (izopropanol) tényleg jó anyag és könnyedén beszerezhető, (200Ft/liter körül lehet az ára) kicsit ez is szagos, de nem vészes a dolog. Észterezésre azért nem a legjobb, mert piszok könnyen vizesedik. Míg az etil-alkohol 96%-ig desztillációval elválasztható a víztől az IPA már 70%-nál azeotrópot képez a vízzel. Az észterezési reakciót sajnos a víz leállítja. A jó hír viszont az, hogy a vizes IPA viszont jóval olcsóbb a víztelenítettnél.
Előzmény: BarG (1548)
Alex Raps Creative Commons License 2007.01.14 0 0 1554
Na jó! Van annak már lassan két hónapja is! :)))
Előzmény: 409 (1550)
Hpg Creative Commons License 2007.01.14 0 0 1553
A bálna mélyedésébe pont lehet méretre gyártani egy 10 literes tankot úgy, hogy ki sem áll a síkból. Csak a hangszigetelést kell felbontani, és azzal letakarni, szürke kárpitnál megegyezik a színe is. Oda találták ki. +5l tartalék a pótkerékbe:)))
Előzmény: Kutyka (1552)
Kutyka Creative Commons License 2007.01.14 0 0 1552

Szevasz!

 

Nem kell ám nagy kanna a motortérbe. Elég egy kisebb, pár deciliteres "puffer" kanna. A legegyszerűbb megoldás, hogy fogod a gázolajszűrőt és kiberheled belőle a papírt ami a szűrést végzi. Máris van egy szép üres, feltünés mentes és a legtöbb autóbál gyárilag hamar és jól melegedő helyen lévő fél literes tartályod. Átcsövezgetve a rendszert ezen keresztül megy a trugyi. Itt  folyamatosan "várakozva" jól át tud melegedni, mire az adagolóhoz ér.  A beindító és leállító gázolajnak meg egy VW tipusú csöves kivezetésű szűrőt kell beiktatni a kiiktatott gyári helyett valami bilinccsel felfogatva egy stabil helyre.

Hát az tény, hogy a 20literes kanna eléggé észrevehető pl. egy Citroen AX csomagtartójában, de pl a 140-es bálnám csomagtartójának bal oldalán pont van egy mélyedés ahová stabilan beszorul és egy bélés színű padlószőnyeg darabbal eltakarva teljesen láthatatlanná lehet tenni. BMW-be meg pl. úgy csináltuk, hogy a mélyláda mellé került pánttal felfogatva a kanna, kb mint egy gáztartály az LPG-s kocsikba és elé meg ment szintén egy bélés színű padlószőnyeg. Teljesen láthatatlnan.. nyilván az aki keresi azért meg fogja találni :)

 

 

Előzmény: Törölt nick (1537)
Kutyka Creative Commons License 2007.01.14 0 0 1551
Köszi Oldman 2! Ezt a UAZ tankváltó szelep kérdést lezongorázom. Jelzem a fejleményeket! Üdv Néked is! :)
Előzmény: Oldman 2 (1538)
409 Creative Commons License 2007.01.14 0 0 1550

Napokban?? :-P Pont így nézne ki a henger 100% gázolaj használatánál is.
Előzmény: Alex Raps (1549)
Alex Raps Creative Commons License 2007.01.14 0 0 1549
Hali! Úgy 170 eKm növényi-gázolaj keverékes kilométer van mögöttem és állíthatom, hogy problémák nélkül. Éppen a napokban estem át egy főtengely törésen és ennek okán módomban állt megfigyelni a motor belsejének állapotát. Egyedül a dugó fölött az égéstérben azaz nem számottevő helyen találtam a hengerfalon (szelepeken és a hengerfejen ill. a dugattyú felületén sem!) ráégett kokszot. Amúgy a motor állapota az összesen 220 000 tuningolt és hajtott kilométer ellenére - a főtengelytöréses szarságot leszámítva - szinte gyári értékeken maradt. honolashonolas2
BarG Creative Commons License 2007.01.13 0 0 1548

Hello!

Aceton helyett nyugodtan használhatsz izo-propil alkoholt, ez csak két hidrogén atommal több, nem bántja a műanyagokat és a híresneves Greenplus égésjavító is ebből van. Talán még gyógyszertárban is kapható, a téli ablakmosó folyadék nagy része ilyen. Persze házilag kivonni nem egyszerű.

BG

Előzmény: Törölt nick (1537)
Hpg Creative Commons License 2007.01.13 0 0 1547

"Az ingyen generátornak sajnos felment az ára 150000 Ft-ra"

 

Részvétem. Ez annyira beleillik a nagy magyar valóságba, hogy már tankönyvekbe is elférne:))) Amit leírtál az az irodalmi eset: Nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem órákat hanem volgákat és nem osztogatnak hanem fosztogatnak:))))))))

 

A rába motor a legésszrűbb, mert fillérekért van hozzá minden, meg ismerik is a szerelők.

Előzmény: Uldin (1545)
nemaan Creative Commons License 2007.01.13 0 0 1546
Akkor ez nem igaz.... Meg könnyebbültem.... Nekem is Coke Misi segitett elindulni :)
Ezekszerint pörgethetem 3000 ford/perc fölött is mert pont emiatt nem mertem kint taposni neki :)
Uldin Creative Commons License 2007.01.13 0 0 1545

>A gázolajhoz való dermedésgátló növényolajhoz kevésbé vagy nem hatásos,
>más a molekulaszerkezet, de ezt itt nálam jobban tudják a vegyészek:)))


Korábban írtam, hogy ki kellene próbálni izobutil-észtert keverni az olajhoz, asszem jó lenne -17 fokig. Izobutil észtert pedig a legolcsóbban szeszgyári hulladékból kozmaolajból lehet csinálni, ugyanis a kozmaolaj nagyrésze izobutanol, egyébként rohadt büdös egy anyag. Ígértek nekem pár liternyit, már megpróbálták leszállítani is, de nem jött össze, mivel olyan büdös, hogy senki nem merte átvenni a cuccot, személyesen kell ezt intézni :-)(


>A bélzsíros-kozmaolajos teszt engem is érdekelne, egy topiktalálkozó keretében >megüthetnénk:) Tudnék vinni valami odaillő olajiszapot, hogy teljes legyen a kép:))


Az ingyen generátornak sajnos felment az ára 150000 Ft-ra, az ügyintéző kért egy kis kenő pénzt, nem is lett volna ebből probléma, ha hiánytalanul megvan mindene a gépnek. Sajnos a dinamó és a forgórész közötti fesz.szabályozót valaki elcapcarázta. És a dinamót egy pár éve eső áztatta, mivel kilóg a tető alól. Egyébként egy óriási méretű alacsony fordulatú hajómotorról van szó, ami pakurával is elmegy, szépen indul a motor, alig használt. De tartalék alkatrészeket fogalam sincs honnan lehetne szerezni hozzá. Végül is nem lett elhozva a gép. Talán lesz helyette egy másik gép, rába motorral, ha sikerül megegyeznünk. 

Előzmény: Hpg (1534)
409 Creative Commons License 2007.01.13 0 0 1543

Igen ez egyértelmű. 150-nél már nem lesz takarékos. Viszont, ha autópályán mész 90-nel, akkor nagy valószínűséggel kevesebbet fog fogyasztani mint országúton. Azon oknál fogva, mert az autópályán lényegesen kevesebbet kell lassítani-gyorsítani az utól érések/előzések miatt.
Persze ez nyáron egy szombat délelötti M7 esetében biztosan nem igaz. :-(

Nekem autópályán eszi a legkevesebbet, de én ott sem megyek 100-110-nél gyorsabban. Mielött bárki is megszólna, hogy útakadály vagyok, keveset járok autópályán, azt is inkább külföldön. ( ott nem veszik zokon, ha valaki "cammog" )
Előzmény: Törölt nick (1542)
409 Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1541

"Egyébként örömmel láttam végre reális fogyasztási tendenciát PSP hozzászólásában, hogy nem az autópályán fogyaszt legkevesebbet egy autó. Legfeljebb valami buta automata váltós, ami csak ilyenkor kapcsol max. fokozatba. "

Ne vedd zokon, de ez badarság!
Autópályán _lehet_ elérni a legalacsonyabb fogyasztást, azon egyszerű oknál fogva, mert itt lehet hosszú távon _egyenletes_ sebességgel haladni. Persze ez sebesség függő, magas sebességnél, a fizika törvényszerűségei miatt, a fogyasztás is magas lesz.
Az automataváltós ötlet is meglehetősen hajmeresztő. Ennyire buta autváltót már 50 éve sem csináltak.

"Akinél ez nem így van az nem tud vezetni."

Azt hiszem, szabót kellene cserélned! Kicsit nagyra szabta a mellényed!!

"olvastam hogy az aceton hűdef@sza üzemanyag adalék."

Azt nem tudom, hogy mennyire jó adalék, de az biztos, hogy jó néhány műanyagot remekül old.
Előzmény: chgergo (1535)
409 Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1540

"azt mondta egy ismim (szerelő) hogy az a baj az étolajjal hogy ha tulmelegszik (adagoloban) akkor elkezd "taknyosodni" és ráég a forgó alkatrészekre."

A krumplisütőben "taknyosodik"???
Előzmény: nemaan (1536)
Oldman 2 Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1538
Szia! Orosz autókban pl. UAZ, gyárilag van 2 utas tankváltó szelep. Kis méretű hosszú életű darab. Keress olyan helyet ahol forgalmazzák az UAZ alkatrészeket! Üdv!
Előzmény: Kutyka (1531)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1537
Honnan lehet manapság acetont beszerezni? Hiszen még a körömlakklemosót is úgy reklámozzák, hogy aceton mentes ! :-))

A két tankosoktól szeretném kérdezni: Na most vagy a motortérbe van a kanna de ott max. 5l fér szerintem jó esetben! Ha hátul a csomagtérben van 1 marmonkanna azt meg mindjárt szúrja a szemét mindenkinek! Pótkeri tartály a megoldás?
Előzmény: chgergo (1535)
nemaan Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1536
Sziasztok.

Én tavaj nyár vagy tavasz óta használom a használt sütő olajat. Most nem is ez a lényeg az autó 1.7TD opel motoros astra. Beparáztattak kicsit csak érdekelne mi igaz belőle eddig semmi problémám nem volt sem hideg sem meleg inditáskor (hidegen kicsit csunya a hangja ennyi) Semmi átalakitás nincs a kocsin a használt sütőolajat leszüröm és szeszt öntök bele igy kiül a zsir. azt lezsedem papirtörlőkendővel ennyi az előkezelése aztán irány a tank 50-50% (persze benzint is öntök bele kicsit) És nem merek tovább lépni metrt azt mondta egy ismim (szerelő) hogy az a baj az étolajjal hogy ha tulmelegszik (adagoloban) akkor elkezd "taknyosodni" és ráég a forgó alkatrészekre. Ez mennyire igaz?
chgergo Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1535

Sziasztok, rég jártam itt mert télre én is felhagytam a bioval. Persze nem a hideg miatt (ami nincs), hanem mert a bolti 200-220Ft-os cuccal most nem olyan kifizetődő bajolni.

Egyedül a nagyobb nyomaték és a mérsékeltebb fogyasztás hiányzik. :(

 

Egyébként örömmel láttam végre reális fogyasztási tendenciát PSP hozzászólásában, hogy nem az autópályán fogyaszt legkevesebbet egy autó. Legfeljebb valami buta automata váltós, ami csak ilyenkor kapcsol max. fokozatba. Akinél ez nem így van az nem tud vezetni...

 

Na, pontosan ezzel a fogyasztással kapcsolatban érdekes megfigyelést tettem.

 

Korábban írtam, hogy takarékos stílusban országúton többször is 4.2-4.3 körül alakult tiszta bioval a fogyim, ami ilyen-olyan okokból egyik tankról a másikra elmúlt.

 Hiába bajlódtam a tömítésekkel, előfűtéssel, szűrőcserékkel, gázolaj+kerozin kúrával, valami javult de nem lett az igazi. Aztán hirtelen beugrott, korábban benzinnel meg acetonnal hígítottam a cuccot, mert az volt kéznél, meg valahol olvastam hogy az aceton hűdef@sza üzemanyag adalék. Nosza, bevágtam megint 1 deci acetont a tankba, és láss csodát, megint úgy húz gázolajjal is a gép, mint régen étolajjal! Úgyhogy valami tényleg lehet a dologban, úgy néz ki most a városi fogyim téli gumival olyan 5.2 körül lesz tiszta gázolajjal. És ezexerint biora is müxik a dolog, érdemes kipróbálni. Elvégre a legolcsóbb az az üzemanyag, amit el sem fogyasztunk...

Előzmény: Törölt nick (1481)
Hpg Creative Commons License 2007.01.10 0 0 1534

3 dolog jutott eszembe:

 

A villamosenergia törvény  (2001.évi CX. törvény, és módosításai) jelen állása szerint nincs teljesítménykorlát a betermelésre, van, aki napelemmel termel be a hálózatba 200W-ot:)

 

Az aszinkron motort úgy kapcsolhatod a hálózatra, hogy fölpörgeted 1450-re, és rádobod a hálózatra, aztán addig húzod a gázkart, amíg a villanymotor bírja. Áramszünetnél meg annyi történik, hogy a biztosíték kimegy.

 

A gázolajhoz való dermedésgátló növényolajhoz kevésbé vagy nem hatásos, más a molekulaszerkezet, de ezt itt nálam jobban tudják a vegyészek:)))

 

A bélzsíros-kozmaolajos teszt engem is érdekelne, egy topiktalálkozó keretében megüthetnénk:) Tudnék vinni valami odaillő olajiszapot, hogy teljes legyen a kép:))

Kutyka Creative Commons License 2007.01.09 0 0 1533

Ó, ez szomorú... én nem tudok ilyen szakmunkákat elvégezni sajnos. Akkor marad a 4 csapos megoldás. Igen, igen ezek a karos kerti golyóscsapok vannak, de én 2-2 darabot mozdítok egyszerre, mert késleltetem a visszafolyó ágat a tiszta gázolaj tank irányába, nem szeretném, ha belekerülne a trutyi... mert van ám abban minden ami folyik és energiatartalma van :)

Köszi azért!

Előzmény: dos48 (1532)
dos48 Creative Commons License 2007.01.09 0 0 1532

 

           Sehol. A műszeriparban, szervizeskörökben sem tudtam beszerezni semmi használhatót, átalakíthatót. Magamnak kellett megcsinálnom, a váltórésze egy teflontárcsába mart nút, ami három furat közül a középsőt vagy a bal, vagy a jobboldalán lévővel köti össze elfordításkor. Még a teflon sem volt elég a rugalmas tömítéshez, a nyomóoldalon szivárgott, de ami rosszabb, a szívóoldalon buborékok kerültek az olajáramba és az adagolóba érve rángatni kezdett a motor.

 

          A megoldás a teflontárcsa és az azt nyomó fedél közé tett szilikongumi lemez lett, ami a fedél nyomását olyan egyenletesen osztotta el az egész teflonon, hogy a tömítés tökéletes lett.

 

         Ha nem lett volna lehetőségem megcsinálni, négy darab golyóscsapot választottam vón, beszerkentettem volna egy dobozba őket úgy, hogy egy mozdulattal mind a négy váltson, kettő zárjon, kettő nyisson.

 

Előzmény: Kutyka (1531)
Kutyka Creative Commons License 2007.01.09 0 0 1531

No, azt hiszem ismét egy vérprofi étolajos taggal bővült a fórum! :) Szerény 4 éves tapasztalatommal el is bújhatok úgy látom... nomeg psp nem szereti, ha filiozofálgatok :)

De tréfát félretéve, a leírtakkal teljesen egyetértek. Én is ezt a rendszert tartom a legtökéletesebbnek. De milvel 4db kerti csappal vacakolok,  a kérdésem az lenne, hogy hol tudnék ilyen 2X3 vagy 2X2 de elég nekem a sima 2 utas váltószelep is,  emberi áron vásárolni. (Az evolvens.hu sajnos elérhetetlen már)

 

 

 

Előzmény: dos48 (1530)
dos48 Creative Commons License 2007.01.09 0 0 1530

 

        Nem érdemes higítani, még a benya a legolcsóbb. Az előmelegítés a legjobb viszkozitáscsökkentő, a hűtővízzel fűtve kell egy hőcserélőt tervezni az adagoló elé.

 

        Az igazi durranás a rendszerben a váltócsap. A kezeletlen étolaj a levegőn gyantásodik, tankba tölteni nem ajánlatos. A csomagtartómban volt egy húszlitykós kanna, és egy hatpontos váltócsappal ( ami a résolajat is oda küldte vissza, ahonnét jött ) váltottam a gázolajjal töltött gyári tankot meg a csomagtartóban lévő étolajtankot. Utószűrőnek használtan kapott óriási Caterpillar szűrőket használtam.

 

        Leállás előtt párszáz méterrel átkapcsoltam gázolajra, hogy az adagoló átöblítődjön. Ezzel gond nélkül lehetett indítani.  1-2 km után, amikor a motor kezdett melegedni, rátettem a növényolajat, így még hidegen indításképtelen szutykokat is megevett. A váltócsapot kiszedtem, amikor eladtam a kocsit, megvan a pincében valahol. Majd megkeresem és földobok nektek pár képet róla.

 

        Műszerszervizes vagyok, zömmel országúton jártam, oda az igazi, nem városira. Nem kormoz úgy, mint a gázolaj, a fajlagos energiája úgy tudom, 5%-kal több. ( A PB gázé 10%-kal kisebb, mint a benya ). Nagyon szépen húzott, öröm volt vezetni.

                      

Előzmény: Amigo7 (1529)
Amigo7 Creative Commons License 2007.01.09 0 0 1529
Fel tudnád sorolni ezeket az egyenes szénláncú oldószereket, és hol érdemes beszerezni őket? Köszi.
Előzmény: dos48 (1526)
radipeti Creative Commons License 2007.01.08 0 0 1527
Gyerekek !!! Eljött a mi időnk. Készüljetek, mert nemsokára az étolaj kincset ér annak aki tudja és meri használni. Az oroszok mg a fehéroroszok most egymásra mutogatnak. Hogy ki zárta el a csapot nem fontos. Úgyis megegyeznek. De meddig megy ez? A JÖVŐ a megújuló energiaforrásoké, a fosszilesek csak fogynak. Bátran, okosan törjünk előre, technikai megoldásokkal hidaljuk át az étolaj viszkozitási és dermedési problémáit. Journey forever - hirdeti egy weblap ! Tankolj étolajat, melegítsd elő ( legjobb a befecskendező előtti csőben, épp ezen dolgozom ) és indíts és autózz!!   
dos48 Creative Commons License 2007.01.08 0 0 1526

 

           Normál hexán, egyenes szénláncú oldószer. Van ciklohexán is, az gyűrűs vegyület.

 

           Növényolaj csak egyenes szénláncú oldószerekkel higítható.

 

Előzmény: peogeot9 (1525)
peogeot9 Creative Commons License 2007.01.08 0 0 1525

SZIA.

 

Ez meg mi (hexánt)?

Előzmény: dos48 (1524)
dos48 Creative Commons License 2007.01.08 0 0 1524

 

          A használt sütőolajüzem azért piszkált, mert a kezdeti időszakban ismerőstől, iskoláknak kutyvasztó konyháról, fényűző mennyiségben kaptam az olajat. Néha a fritőzolaj úgy nézett ki, mint az új.

          Lepedővásznon szűrtem, csepegtetve, egyszerre 6-8 homokóra formájú műanyagülőke felét használva tölcsérnek. Átészterezés szóba sem jöhetett, egyébként is kellett bele a glicerin kenni az adagolót. Kezdetben  10% benzinnel higítottam, ez csöpögtetéses viszkozitásméréssel  cca. a gázolaj 5x-ös viszkozitására higította az olajat. Ezt már ette az adagoló.

          Később felajánlottak laborszempontból szennyezett normál hexánt ( műgyantát mostak vele, oszt nem tudtak környezetvédelmileg mit kezdeni vele. Kérdezték, mit adok érte, mondtam pár kiló higanyt, nekem meg az van otthon...). Így lett igen-igen gazdaságos az autózás, ingyenolaj higítva ingyenhexánnal ...

  

Előzmény: Amigo7 (1522)
zvolite Creative Commons License 2007.01.08 0 0 1523
hányszor mondjam még én 1 éve fáradtolajjal járok!!!!!!
és most is indul 50/50 százalékosan keverve!!!!!!
mit pöcsöltök bele a cuccot osz jovan egy kicsit füstöl amíg hideg meg ha nagyon tolod neki mint állat de kell is mert szarabbúl megy de 1.7 td punto katalizátort tanácsolom lukasztani és szűrőt sűrűn cserélni és előszürni a trágyát

it a kis olajkályhás tutu!!
Előzmény: Uldin (1513)
Amigo7 Creative Commons License 2007.01.08 0 0 1522
Szerintem itt mindenkit érdekel. Várjuk a részletes leírást mindenről. Köszönettel a csapat nevében.
Előzmény: dos48 (1520)
dos48 Creative Commons License 2007.01.08 0 0 1521

 

           Uldin ;         98 körül, amikor már nehéz volt éttermekből a használt olajat (ingyen) begyűjteni, megkerestem Törökbálinton a Biofilteréket. ( Tulajdonképpen az általuk kiépített begyűjtő hálózat és a veszélyes hulladékká minősítés miatt nem kaptam több olajat).

 

           Kértem a főnöküktől időpontot, ő rendkívül barátságosan és közvetlenül elmagyarázta, miért nem adhatnak el nekem szutykot és jelezte, hogy ha el akarok érni valamit, menjek le Csévharasztra, a gyűjtő - feldolgozó telepre. Egy évig onnan schwarzoltam a csoportvezetőktől heti  80 - 100 litykót.  ( Vittem 4 db 25 l-es kannát, otthagytam, teleszutykolták, elhozatalkor otthagytam 4 cserekannát).

  

Előzmény: Uldin (1515)
dos48 Creative Commons License 2007.01.08 0 0 1520

 

                Szevasztok.    CokeMisi nyomán találtam ide az "Olcsó autózás..." c. topikból.        

 

        Miután  1994 körül rendkívül baxta a csőröm az újságokban olvasott használt sütőolajos ingyen autózás, vettem direkte erre a célra egy öreg diesel I.-es Golfot és négy év alatt szórakozásképpen beleraktam  40 000 km-t.

        A kialakítással és az üzemanyag kezelésével kialakult tapasztalataim - amelyeket alíghanem az elsők között szereztem - szívesen megosztom olyanokkal, akik jelenleg próbálkoznak használt, vagy egyszerűen nyers étolajjal  autózni.

  

                                                                                                                    Üdv : Dos.

                                                                                                                

Törölt nick Creative Commons License 2007.01.08 0 0 1519
Szigetüzemben a szinkrongenerátor is teljesen jó.
Előzmény: Uldin (1518)
Uldin Creative Commons License 2007.01.08 0 0 1518

>Szábbéz generátor oldalról ajánlotta az aszinkron generátort, a szinkronozási >problémák elkerülése érdekében."


>Megreszkírozom, hogy ez hülyeség. Szinkronozási problémák merev hálózatra >kapcsolás esetén lépnek föl. Erre akkor kell felkészülni, ha már felkészült a >projekted az áramszolgáltatóval való együttműködésre. De ha egyszer hálózatra >kapcsoltál, akkor nagyon kemény gebasznak kell bekövetkezni, hogy a géped >kiessen a szinkronból.


Sziget üzemben is használható a gép az igaz, de indításkor az összterhelés 60%-kát  szabad csak a generátorra rákapcsolni.


Hálózatra kötés esetén viszont csinálni kell hozzá egy szabályozó rendszert, ami gondoskodik arról, hogy amennyiben csökken a helyi terhelés, a gép ne tudjon a villanyórán ellenirányú teljesítményt átküldeni. Pl. van egy kis áramszünet olyankor durva dolgok történhetnek.


>Az aszinkron generátor úgy nézne ki (gyakorlatilag nincs, legfeljebb az aszinkron  >motor generátoros üzeméről beszélhetünk)


Való igaz, hogy az aszinkron generátor motorként is üzemelhet. Generátoros üzemben adnak neki egy kis meddőteljesítményt egy párhuzamos kondenzátor segítségével, hogy fel tudjon gerjedni a gép, érdekes tulajdonsága az, hogy csak a szinkron fordulat közelében képes felgerjedni a genrátor. A kisteljesítményű aggregátorok nagyrészébe aszinkron generátort építenek, egy ilyen masinának, ha elpiszkálod a fordulatszámszabályozóját nem ad ki kakaót. Szerintem egy misét megérne elszórakozni vele, ha lenne nagyobb teljesítményű verziója. Majd kiderül.


>Pofonegyszerű hálózatra kapcsolni. Kb. szakközép harmadikban megcsináltuk osztály szinten.


Azzal én is szórakoztam annak idején, rezgőnyelves frekimérővel mértük a szinkron fordulatot. Aztán előferdült, hogy nem volt a kettő teljesen fázisban amikor a "bunkó gépész" haverok összedurrantották a hálózattal.


Ha nem muszáj én ezt a procedúrát kihagynám. Egyébként a dízel gépet sűrűn le kell állítani karbantartás, olajcsere miatt.


>"...a másik próbálkozás glicerinből próbálunk dízel hajtóanyagot kotyvasztani."
>Az biztos, hogy megemelem a kalapom, ha a dízel hajtóanyag gyártás fő >melléktermékéből dízel hajtóanyagot gyártasz. Félre ne értsd, nem zárom ki.


A metil-észter gyártás sem új dolog, a 2. világháborúban bizony alkalmazták már a némtek üzemanyag gyártásra, igaz savas katalizátort használtak a reakcióhoz, aztán az olcsó ásványolaj árak miatt feledésbe merült a dolog egy időre. A keletkezett glicerint sem dobták el, mert a glicerinből és acetonból szintén kiváló dízel üzemanyagot lehet csinálni, szintén savas katalizátort használtak, most még nem szabványos az anyag, de ki tudja mit hoz a jövő... A jó régi vegyészeti szakirodalmakat, lexikonokat érdemes böngészgetni.

Előzmény: Törölt nick (1508)
409 Creative Commons License 2007.01.08 0 0 1517

A Biofilter végülis eladna bárkinek, ha lenne nekik. De nincs, mivel a teljes mennyiséget megveszi tőlük a MOL, és kiszállítja Ausztriába.
A másik gond, hogy nyilvántartást kellene vezetniük, hogy kinek adtak el, hová és milyen céllal vitte el az illető, valamint ezt havi bontásban jelenteniük kell a VPOP-nek.
A 100Ft/l az nettó ár, legalábbis tavaly tavasszal az volt.
Előzmény: killmark (1516)
killmark Creative Commons License 2007.01.07 0 0 1516

másik fórumról már próbálkoztak a vásárlással,de a biofilter elhajtotta őket.

viszik ki németországba,vagy ausztriába a cuccot.

Előzmény: Uldin (1515)
Uldin Creative Commons License 2007.01.07 0 0 1515

>Megtisztítják a használt étolajat aztán ipari célra eladják 100Ft-ért literenként.
>Engem ezen az áron érdekelne a szürt ülepitett anyag. Hol lehet hozzájutni?

Ezt a használt és tisztított olajat biodízel gyártására használják többnyire, valamint szappant is készítenek belőle.


A biodízelhez egyébként max 15%-nyi napraforgó olajat lehet csak felhasználni, mivel a napraforgóolaj jódszáma nem felel meg az EU-s szabványnak 15%-nyi még belefér a tűrésbe. A tisztításhoz pedig a citromsavas vizes mosást is alkalmazzák a biodízel alapanyagoknál a foszfatidmentesítés miatt.

Meg lehet próbálni, arra kérlek írd meg a fórura sikerült-e vásárolnod olajat a Biofiltertől!

 

elérhetőség:

http://www.biofilter.hu
http://www.biofilter.hu/elerhetoseg/index.htm
http://www.biofilter.hu/tevekenysegek/hasznalt_hasznosit.htm
http://www.biofilter.hu/tevekenysegek/hasznalt_kezeles.htm

 

2045 Törökbálint, Kinizsi út 15.
e-mail: info@biofilter.hu  
telefon: 06 (23) 511 500  
fax: 06 (23) 511 509  
     
Logisztika:
Használt sütoolaj és zsiradék:     
telefon: 06 (23) 511 121   
fax: 06 (23) 511 120

Előzmény: Törölt nick (1505)
Amigo7 Creative Commons License 2007.01.07 0 0 1514
Működik, csendesebb lesz a motor is, csak nagyon kormol.
Előzmény: Törölt nick (1504)
Uldin Creative Commons License 2007.01.07 0 0 1513

>Abba szeretném kérni a tanácsod, hogy használt motorolaj  jó lehet e a bio üzemü >gépbe, sztem müködne 30 % ba bekeverve.


A használt motorolajhoz a jó öreg olajszőkítők által használt savazós technológiát kellene kipróbálnod, tömény kénsavval kell átmosni az olajat, Amigo7  124. hozzászólásban megtalálod a technológia részletes leírását.

Előzmény: Törölt nick (1504)
killmark Creative Commons License 2007.01.07 0 0 1512

ha szervál kerót, barátok leszünk..  :-))

mercis lennék én is vgy mi...

Előzmény: Kutyka (1511)
Kutyka Creative Commons License 2007.01.07 0 0 1511
Igen a 2 anyag kémiaileg teljesen ugyanaz. A gázolaj és a benzin között helyezkedik el a finomítási folyamatban. Látom már Te is CokeMisi barátja akarsz lenni!:)
Előzmény: killmark (1510)
killmark Creative Commons License 2007.01.07 0 0 1510

 régebben vettem dermedésgátlót aminek a dobozán 80%kerozin volt feltüntetve.

az most tényleg ugyanaz?

ha azt öntöm a gázolajhoz dermedésgátlónak,(amennyiben sikerül szerezni pár lityit)úgy is jobban járok mint hogy700 ért vegyem a 1,5 decit.és akkor ennek jónak kell lennie a biohoz is.

Előzmény: Kutyka (1509)
Kutyka Creative Commons License 2007.01.07 0 0 1509

Te CokeMisi!

 

Legyünk már barátok! :)

 

Előzmény: CokeMisi (1506)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.07 0 0 1508
"Szábbéz generátor oldalról ajánlotta az aszinkron generátort, a szinkronozási problémák elkerülése érdekében."

Megreszkírozom, hogy ez hülyeség. Szinkronozási problémák merev hálózatra kapcsolás esetén lépnek föl. Erre akkor kell felkészülni, ha már felkészült a projekted az áramszolgáltatóval való együttműködésre. De ha egyszer hálózatra kapcsoltál, akkor nagyon kemény gebasznak kell bekövetkezni, hogy a géped kiessen a szinkronból.

Az aszinkron generátor úgy nézne ki (gyakorlatilag nincs, legfeljebb az aszinkron motor generátoros üzeméről beszélhetünk), hogy a még nem létező villamos energiát (egyen, váltó?) a csúszógyűrűs aszinkron motor forgórészén betápláljuk, és azt forgatjuk, majd az állórésztekercselésről levesszük az 50Hz-es áramot? És az mitől lesz 50 Hz-es. Azt miért könnyebb hálózatra kapcsolni? ha nem kell hálózatra kapcsolni, akkor nyugodtan gyárthatsz pl. 47-53 Hz-es áramot. Legfeljebb ne a plazmatévé menjen róla. Minden szaros nagy és kis erőmű gázmotoros, gázturbinás, gőzturbinás, vízi, szél, stb.) szinkrongenerátort használ. Pofonegyszerű hálózatra kapcsolni. Kb. szakközép harmadikban megcsináltuk osztály szinten.

"...a másik próbálkozás glicerinből próbálunk dízel hajtóanyagot kotyvasztani."

Az biztos, hogy megemelem a kalapom, ha a dízel hajtóanyag gyártás fő melléktermékéből dízel hajtóanyagot gyártasz. Félre ne értsd, nem zárom ki.
Előzmény: Uldin (1501)
CokeMisi Creative Commons License 2007.01.07 0 0 1506
Cak érdekességképpen kattintsál az adatlapomra! :-)
Előzmény: Kutyka (1503)
Kutyka Creative Commons License 2007.01.07 0 0 1503
Bocsi, nem akartam megint belefilozofálni, nehogy valaki megharagudjon, de a petróleum nem más mint a kerozin. Tehát Jet meghajtású repülőgép vagy helikopter tulajdonos ismerősnél érdemes keresgélni.
Előzmény: CokeMisi (1497)
Uldin Creative Commons License 2007.01.07 0 0 1502
VINIL-ACETÁT POLIMER beszerezhető valószínűleg, a gyógyszer iparban is használják, de árat nem tudok most mondani, megpróbálok utána nézni hol és mennyiért vásárolható. A petróleum oldószernek kell a cucchoz.
Előzmény: CokeMisi (1497)
Uldin Creative Commons License 2007.01.07 0 0 1501

>olvastam az indexen , hogy áramot csinálnál olcsó üzemanyagból.
>érdekelne engem is a téma, .


Alakul a biovillany projekt. A fórumról már megkerestek néhányan, érdeklődnek a projekt iránt és esetleg beszállnának a kísérletbe. Kaptunk ajándékba egy régi 60kW-os dízelgenerátort. Ez a teszt gép, amit megitatunk minden szutyok anyaggal: kozmaolajtól kezdve a bélzsíríg bezárólag, ez az egyik kísérlet, a másik próbálkozás glicerinből próbálunk dízel hajtóanyagot kotyvasztani. Valamint még próbaként szóba jöhet, ha befaragunk a tiszta zsírral a szeszgyártás melléktermékével a kozmaolajjal melynek nagyrésze izobutanol átzészterezni egy kis bélzsírt. Kicsit gusztustalan, de olcsó.


Előszőr is rendbe kell tenni a dízelgenerátort.


A zsírnál első körben a zsír fertőtlenítését kell megoldani. Találtam 0,4 mikronos kerámiaszűrőt, amivel a bacikat ki lehet szűrni a meleg zsírból, de könnyen lehet, hamar eldugul a finom szűrő, ez esetbnen nyilván keresni kell más megoldást.


Egy cikk szerint zsírt etil és metilalkohollal és kevés vízzel emulzióvá kell keverni,  aztán ez a trutymó mehet a motorba. Az alkohol szépen kifertőtleníti a zsírt az biztos. A kipufogógáz emissziós értékei állítólag nagyon jók lesznek ez által. Részleteket nem tudok, mert fizetős az anyag többi része.


Szábbéz generátor oldalról ajánlotta az aszinkron generátort, a szinkronozási problémák elkerülése érdekében.


>használt napraforgó olajjal szeretnék áramot termelni.
>tudsz e erre megoldást?
>köszi
>balii


A használt napraforgó olajjal nincs semmi gond, ülepítéssel a szabad zsírsavak mennyisége csökken, majd 10 mikronos szűrés után 90 fokra melegítve mehet a dízelmotorba, vagy ha nem akarod melegíteni, akkor át kell észterzni metanollal, etanollal, butanollal esetleg izopropanollal. Síma étolajnál indításnál és leállításnál érdemes a motort egy kis gázolajjal átöblíteni.


Egy kérdés: Honnan szerzel nagy mennyiségben használt étolajat? Elég kurrens cikk, mivel az EU-ba lépés óta másodosztályú veszélyes hulladéknak számít és kötelezik az éttermeket az olaj leadására hulladékgyűjtő cégeknek. Ilyen cég pl. a Biofilter. Megtisztítják a használt étolajat aztán ipari célra eladják 100Ft-ért literenként. Így egy kicsit drága erre a célra.


A villanytermelés csak akkor kifizetődő, ha piszok olcsón tudsz üzemanyagot szerezni a generátorba. És az áramszolgáltatót is csak 100kW felett kötelezik a villany átvételére abban az esetben, ha a keletkező hulladék hőt is hasznosítani tudod, az össz hatásfoknak 60% felett kell lennie. Szóval nem egyszerű a dolog. Inkább csak olyan helyen érdemes ezen agyalni, ahol van egy nagy villamos fogyasztó és az adott helyen nem lehet lekötni a szükséges mennyiségű villamos energiát. Vagy nagyon sokba kerül a hálózat kiépítése stb.

Előzmény: balii (1495)
BarG Creative Commons License 2007.01.07 0 0 1500

Bocs, ez ebben a formában nem megy... http://www.mol.hu/hu/vallalati_ugyfeleknek/termekek/uzemanyagok/jet_a1/ talán így. A pdf-et kell letölteni, abban van egy nagyon jó táblázat.

Előzmény: BarG (1499)
BarG Creative Commons License 2007.01.07 0 0 1499

Petróleum: http://mol.hu/repository/111138.pdf , itt a fizikai tulajdonságok nagyon jól össze vannak foglalva, persze lehet benzinkutaknál finomított formában kapni 400 ft/l köröl, meg a háztartási boltokban is, ugyanennyiért. Ha valahonnan " nem esik le", akkor csak jövedéki adóval terhelve lehet megvenni és így még a gázolajnál is jóval drágább.

 

Előzmény: CokeMisi (1497)
Kutyka Creative Commons License 2007.01.07 0 0 1498
Oké főnök, nem filózom ezeken akkor tovább...
Előzmény: Törölt nick (1486)
CokeMisi Creative Commons License 2007.01.06 0 0 1497
Hi Uldin!

Megnéztem a dermedésgátló összetételét és itt van ahogy igértem:

70-80% PETRÓLEUM
20-30% ETILÉN-VINIL-ACETÁT POLIMER

Na ezek micsodák? Hol lehet ezeket olcsón beszerezni?
Eredetiben 2 dl elég 100 liter üzához és 680 Ft-ba kerül.
Köszi!
balii Creative Commons License 2007.01.06 0 0 1495

szia!

 

olvastam az indexen , hogy áramot csinálnál olcsó üzemanyagból.

érdekelne engem is a téma, . használt napraforgó olajjal szeretnék áramot termelni.

tudsz e erre megoldást?

 

köszi

 

balii

Előzmény: Uldin (1418)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.06 0 0 1493
Nos, nem sértésnek szántam. Csupán örömmel jelentettem, hogy a gázolaj nem sokkal drágább a bolti étolajnál, és még jobb üzemanyag is. Amellett legális. És télen keverve a 17-18 Ft különbség, plusz a velejáró macera, idő, út, szennyeződések, és szag nemigen éri meg.
Előzmény: Törölt nick (1492)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.05 0 0 1491
Most a TESCO kúton se drága. 246 körül. És hozzá a -10 forint egy nagyobb bevásárlás után. Ennyi különbségért nem pancsolnék 200 Ft-os étolajjal, pláne keverve.
makiiii Creative Commons License 2007.01.04 0 0 1489

Asszonykám vette. Nem hittem el én sem,de erösködött, és neked van igazad. Bocsika, Tesco honlapján ellenőriztem 199/ft liter. Nna ez már nem igazán jó.

 

 

Igy bizzon az ember a nőkben...:-)))

 

Mindenkitől enézést a fals infóért!!  Pedig milyen szép lett volna...

 

Bocsi

Laca

 

 

Előzmény: Törölt nick (1488)
makiiii Creative Commons License 2007.01.04 0 0 1487

Uraim.

 

A Tacskóban ma 99-ft-ért volt 1 liter Tecsós matéria. Akit érdekel menjen, mert akciós. Tavaszig bőven eláll...

 

/3700Kj/100gramm....kiválló hajtóanyag/

 

Üdv.

Laca

 

Kutyka Creative Commons License 2007.01.03 0 0 1485
Ha 6 liter az ideálod, akkor nehogy végiggondold a ft/km arányt egy maximum 4.5 litert (70%bio/30%adózott ) fogyasztó Citroen AX-nál :) :P
Előzmény: Törölt nick (1482)
Hpg Creative Commons License 2007.01.03 0 0 1484

És nem mindegy, mennyit fogyaszt, ha ingyen van??:))

 

Vedd azt, hogy max. egy corsa költségéből járhatsz egy négyszer akkora tankkal. Nekem volt mindkettő, megéri a pancsolást:))

Törölt nick Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1482
"Opel Vecta "A' tipus . Szigoruan ISUZU motoros . 5,5- 6,8 7,5( tartós 150 autópálya)"

szerintem is ezt várja az ember egy dízeltől max. 8 l. De 6 l. fogyasztással bármikor kieggyeznék :-))
Előzmény: Törölt nick (1481)
karimax Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1480
"Tudtommal eléggé szomjas jószág! 8-10 l. még a dízel is becsap simán!"

Nekem C250 turbodiesel volt, az 7,5-8 literrel eljárkált. Nem volt ellenfele nagyon.

Persze ha ez sok, akkor valami 1,9-es VW vagy Peugeot-t kell nézni.
Előzmény: Törölt nick (1479)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1479
Én is autovásárlásban gondolkodom, de a merciben nem gondolkodtam!
Tudtommal eléggé szomjas jószág! 8-10 l. még a dízel is becsap simán!
De ha ez nem igaz kérlek írd meg a tapasztalatodat!
Előzmény: CokeMisi (1476)
kisgyermek Creative Commons License 2007.01.01 0 0 1477
A gyártó cég:
http://www.dieselelomelegito.hu/
Előzmény: attilj (1471)
CokeMisi Creative Commons License 2006.12.31 0 0 1476
Én is azt tanácsolom,hogy olvass vissza 1-1.5 évet és akkor már eltudod dönteni az irányt.
Azt,hogy a W 124-es merci nagyon bírja a bijót azt én is tanúsíthatom.
Meg azt,hogy most motorgenerál van és a bontóban van hozzá minden.
Pl:főtengely 20ezer,vez,mű teng.20ezer,gyűrűkészlet(ÚJ)6EZER.

És ha az üza rendszerrel vóna gond,akkor az adagoló 10-20ezer,csúcsok 5-6ezer.
Egy év alatt mit megtakarított nekem,nem kicsit -nagyon.

Na akkó topikhoz hűen:Étolajban is gazdag BOLDOG ÚJ ÉVET mindenkinek!!!
Előzmény: Bobjack (1470)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.31 0 0 1475
Én se a 20 fokon akartam lovagolni. A motorkárosodásról írtak a figyelemreméltóak.
Előzmény: Hpg (1469)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.31 0 0 1474
A tartósság szempontját tartsd szem előtt. Ami a régebbi hagyományos dízelek közül tartós volt gázolajjal (meg fűtőolajjal), az azért növényolajjal is elég jó kell legyen. A japán gyártástechnológiai fölény megjelent már vagy két évtizede, ezért ott lehet érzékenyebb műszer, ami neked nem jó. De azért egy 626-os dízel mazda nem szakad el könnyen. Merci 123, 124, Golf2, Golf3 nem rossz választás. Nekem Opel Kadett 1,7 D-m van, az is tartós. Nem növényolajjal jár jellemzően, de 650e km az már valami. Most is indul a csillaggarázsban. Az biztos, hogy a gyakori autók alkatrészára alacsony a sok utángyártás miatt (Úgyhogy nem az elromló kocsik alkatrészei az olcsók.), ill. hogy a japán márkák esetében nehezebb az egyenértékű utángyártott alkatrész, épp a gyártástechnológiai fölény miatt. És ha egy alkatrész Japánból jön...
Előzmény: Bobjack (1470)
makiiii Creative Commons License 2006.12.31 0 0 1473

Nagy igezság. Én is golf-ot kerestem és Skodát találtam...:-)

2000-es felicia 1.9 -es dizel. ua. mint golfokban állitólag. Az alkatrészek gyanúsan olcsók, talán sokszor kellenek? Még hezitálok....

 

12v-os kávéfözőt szereztem kemény 1500 pénz volt. Már csak a locsit kell megszerezni..:-)

Üdv.

Laca

Előzmény: Alfred (1472)
Alfred Creative Commons License 2006.12.31 0 0 1472
Bobjack:
Az elejétől végig kellene olvasnod a topicot, így bizonyos ismeretekre tennél szert, mikre támaszkodva a lehetőségekhez mérten kielégítő döntést fogsz tudni hozni. Konkrét tanácsot max elvi szinten fogsz tudni itt kapni, mert helyetted egyikünk sem dönthet...
Előzmény: Bobjack (1470)
attilj Creative Commons License 2006.12.31 0 0 1471

A vaterás vízmelegítőhöz van címetek?

Kipróbálnám!

BUÉK Mindenkinek!

Előzmény: Törölt nick (1431)
Bobjack Creative Commons License 2006.12.30 0 0 1470

sziasztok istenek!nagyon tetszik ez a téma!nem tudom hogy tudnátok e pár tanácsot adni nekem!most egy renault laguna 1.9-es dcivel járok abba én nem jó ötletnek tartom a különféle olajokat.ezért elhatároztam hogy veszek egy régebbi kocsit  max 500 ezer forintig.nem tom hogy melyik lenne a legoptimálisabb választás.japcsidieselel nincs bajom de drága hozzá minden.valami német vackot szeretnék venni pl:golf 2, polo, corsa, astra, vagy passat.nem tom hogy melyik birja ki legjoban azt a szemetet amit én bele szeretnék önteni:)szerintem én nagyon a golf felé ácsingozok! annak a motorja még nem olyan kifinomult teknika mint a mostaniaké!igazam van?na szoval ti mit ajánlotok nekem?
a másik meg az hogy fütöojaat azt simán beleötöm atool tom hogy semmi baja, de a repce olaj és az étolaj az nem tom hogy milyen változásokat okoz majd a motorban!egyáltalán szükséges valamit is átalakítani?ja és ha véletlenül beleönteném a repcét  vagy az étolajat akkor azt milyen arányban kellene kevernem?ezek persze jol hagzanak és minnél elöbb szeretnék valamit kipróbálni!ja még egy égyébként arra szeretnék választ kapni hogy használt sütöolaj amit a burger kingben vagy a mcdonaldsban lehet beszerezni az egyáltalán használható kocsiban?elöre is köszönöm a válaszokat
HELlo

Hpg Creative Commons License 2006.12.30 0 0 1469

"Ez nem 20 fok difi. Ráadásul a hidegebb levegő sűrűbb, és ezzel önmagában is összefügg a hűtés hatásfoka."

 

Na ezt akarom kinyögni én is, csak úgylátszik nem sikerül:)  A 20 fokot csak a nagyságrend érzékeltetésére írtam, az 1800-hoz képest, vagy a kompresszió végi 700-hoz képest nincs olyan oltári különbség, hogy önmagában ettől kihűljön a motor:)

Előzmény: Törölt nick (1468)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.30 0 0 1468
Ez csak idézet volt, és nem akartam megvágni a hitelesség kedvéért. Nem a kúler működésével kapcsolatos része érdekes, hanem a motorterhelés összefüggése a jó töltőlevegő hűtéssel. A bőven 100 fok fölötti levegőhőmérséklet percek alatt kontra meghajszolva kézmeleg levegőcső (fém), amit mások írnak a nagy kúlerról. Ez nem 20 fok difi. Ráadásul a hidegebb levegő sűrűbb, és ezzel önmagában is összefügg a hűtés hatásfoka.
Előzmény: Hpg (1466)
Hpg Creative Commons License 2006.12.30 0 0 1466

Használt olaj tárolás:

 

Nekem volt, ami kerek 10 évet állt műanyag kannában, nedves helyen. Az ég világon semmi sem történt vele, sem a motorral. Max. télen egy kicsit "pelyhes" lesz, de az a meleggel megszűnik.

 

"a nagyobb kúler azonos kipugáz nyomásnál (turbina előtt), növeli a hengerbe bekerülő légmennyiséget (azonos gázállapotokra vonatkoztatva)."

 

Erre gondoltam én is, csak lehet leírni nem tudtam érthetően. A légmennyiség a fontos, nem a hőmérséklet elsősorban, csak a kettő szoros összefüggésben van:)

Előzmény: Törölt nick (1464)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.29 0 0 1465
Szerintem használd el keverve. Vizet vehet fel, avasodik, savasodik. Majd Uldin megmondja...
Előzmény: Törölt nick (1463)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.29 0 0 1464
Igazad van, de azért számít, és több mint 20 fokot. Itt egy vágatlan beírás Krézi topiktárstól, aki azért a dízel tuning topikban jelentős respektnek örvend.

"Az interkúlernál pontositanék:

a nagyobb kúler azonos kipugáz nyomásnál (turbina előtt), növeli a hengerbe bekerülő légmennyiséget (azonos gázállapotokra vonatkoztatva).

Tuning esetén azért is indokolt növelni a méretét, mert gyárilag alulméretezettek általában (marketingkúler...) és a feltöltő nyomás emelése növeli a kompresszorból kilépő levegő hőfokát (+0,1bar durván 10fokkal).

Ez pedig durván emeli a motor hőterhelését, és a kipufogógáz hőfokát(EGT).

A manapság divatos változógeometriás turbóknál a növekvő EGT növekvő térfogatáramot eredményez a turbinában, ami egy idő után gátolja turbónyomás leszabályzását. Egy széria autó turbónyomása 3000-3500es fordulat felett enyhén csökkenő jelleget mutat. Egy durván felhúzott csippes autó, főleg kis IC-al, emelkedő jellegű lesz amire a motorvezérlő nyomástiltással fog reagálni(valószinű).

Sokszor nem is a nyomás értékét sokallja, hanem a jellegét, és azt hogy nem tud beleavatkozni a fordulattal növekvő nyomásba.

Ilyen hibát már az is előidézhet ha nyáron hiányzik a légterelő az IC-ről(pl baleset miatt) , rövid (1-2km-es) szakaszon bőven 100fok feletti töltőlevegőt mértem ilyen autónál. Ez a motor és a turbó rohamos elhasználódását is eredményezheti, pedig csak "egy darab műanyag kacat" hiányzik az autóról..."
Előzmény: Hpg (1462)
Hpg Creative Commons License 2006.12.29 0 0 1462

Nem, félreértettük egymást.

 

Én arra írtam a késleltetést, hogy az majdnem olyan, mintha nehezen gyulladó anyaggal járnál -> az még helyi túlmelegedést is okozhat.

 

Az IC persze hogy segít, és nyilván nem a légfelesleg miatt csinálja az ember, én csak arra céloztam, hogy ha beépítesz egy nagyobbat, az az eredetinél mondjuk 20 fokkal lejjebb hűti a levegőt. De pusztán ettől nem fog lehűlni az égéstér.

 

De ez az egész melegedés nem nagyon jellemző személyautó használatban, ennek ellenére külföldi fórumokon lehet olvasni, hogy néhány fokkal hamarább adják ők az anyagot, és úgy jbb.  Nekem bevált!:)

Előzmény: Törölt nick (1457)
makiiii Creative Commons License 2006.12.29 0 0 1461

Az ár nem rossz, de az önellátás a célom. Mivel Én a mostani vezetés szemében "gazdag" vagyok ezért 101 pénz lesz a gáz. Ahogy számolgattam nekem kb 2 tonna szotyi kell, a teljes önállósághoz. /2000 köbméter megy el egy télen/ Hely van, vegyestüzelés van. Az olaj meg ugyi jó lesz a gépbe. Igy már megéri, hiszen csak a gáz lessz 200.000/év + a benzines verdám 260 ft/liter benyával havi 3000 km-es futással.... szal van miből faragni. A két tonna motyó legyen 100 000 pénz + egyéb költségek mondjuk 10-20e., akkor is ha csak fűtésemel kerül egy szinbe a project a gépem simán ingyen hasitja az utakat. És ez már megfontolandó...

 

Üdv.

Laca

Előzmény: Törölt nick (1460)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.29 0 0 1460
Mázsánkénti árak a dara esetében természetesen.
Előzmény: Törölt nick (1459)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.29 0 0 1459
Valóban ennyi. Legyen hagyományos adagolós kamrás, vagy direkt motor.

Jó megoldás, de lehet, hogy még jobbat mondok. A napraforgó dara - tehát az a kb. kétharmad, ami egy jó sajtolás után megmarad állati takarmányba is keverhető. Ezt egy általam meglátogatott kis olajüzem 3500 Ft+ÁFA áron adta el egy évvel ezelőtt. A repcénél van inkább gond, mert a repcedarát nem eszik az állatok, vagy csak nagyon kis hányadban, ezért az valóban tüzelőanyagként értékesíthető 2000-2500 Ft-nál nem ér többet. Ráadásul felénk a repce drágább, mint a te napraforgó árad. Viszont a repceolaj jobb üzemanyag, szerintem még sima növényolajként is. De ha natúr növényolaj szinten hagyod az üzemanyagot, akkor tényleg több anyagi érv szól a napraforgó mellett.

Hát a fútőkör konkrét kérdéseiben nem tudok okosat mondani. Lehetne villanyos kezdeti fűtés, majd hőcserélős vízfűtés meleg motornál, ha kéttankos a rendszer. 90 fokosan az étolaj folyik, mint a víz. Nincs az emlegetett adagoló, vagy hajtás túlterhelés.
Előzmény: makiiii (1458)
makiiii Creative Commons License 2006.12.29 0 0 1458

Hát az 1,25 Multinál 600-700 fok körül mozog a turbo oldalán a léghőfok.

 

Akkor tehát étoil oldalról szinte mindegy melyiket veszi az ember. A lényeg hogy hagyományos adagolós szerkezet legyen, vagyis a 3-as golf még faja, a PD és Common-rail már állambarát tipusok.

 

Nagyon felcsigázott a téma, szó szerint, mert van egy ismerősöm aki présel szotyit....

Vele társalogtam, és azt rebesgeti hogy 1 tonna matériából 300 lityó kijön házilag. 1 tonna most 48.000 péz felénk leszállitval. Ez igy drágának tünt első hallásra, de a visszamaradó anyagot kazánban el tudom égetni, állitólag irtó jó fütő anyag. Mivel a gáz sem lesz olcsó jövőre, igy egyre jobban szeretem a napraforgót..:-)

 

 

 

JAh nézegettem a gépemet /ez benzines/ ebben úgy van a fütőkör, hogy a termosztát házáből direktbe megy az utastér fütéséhez a melegviz. Ha tehát a szotyit kell fűteni akkor erre a körre kell rácsatlakozni. A kérdésem az, hogy ez Golféknál is igy van -e? /Gondolom igen, mivel marha hideg lenne a gép ilyentályban/

 

Vagyis két tank esetén irányváltószeleppel, a gázosoktól beszerzett pótkeréktartályba benyomott fűtőkör, nem kivitelezhetelen dolog, még otthon sem.

 

Köszönet a sok instrukcióért.

 

Üdv.

Előzmény: Törölt nick (1457)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.29 0 0 1457
Valaki más írhatott a befecskendezés késleltetéséről, én nem.

Az IC-t természetesen a több levegő miatt alkalmazzák, mégcsak nem is a több légfelesleg miatt, tolják utána a kaját is. Mégis sokan írják a dízel tuning fórumon, hogy felhúzott TDI-vel ne járjon az ember IC nélkül. Meg azt, hogy a nagy kúler utáni fém csövet forró motornál kézzel megfogják, és alig langyos. Szerinted a turbóból kilépőlevegő hőmérséklete mennyi lehet, ha a kipufogó oldal néha vörösen izzk, és a levegőoldali nyomás jócskán a gyári beállítás fölött van. Húsz fok különbség még a levegőmennyiséget se növelné annyira, hogy akárcsak a gyár költsön intercoolerre. A tuningos meg ezt is kidobja, és százezerért épít be nagyobbat.

Előzmény: Hpg (1456)
Hpg Creative Commons License 2006.12.28 0 0 1456

De a befecskendezés késleltetését senki sem fogja javasolni!

 

Az intercooler egy érdekes dolog, nem hinném, hogy ha 20 fokkal hidegebb a beszívott levegő, attól lehűl a dugattyútető. Az égési csúcshőm. nem mindegy, hogy 1800 vagy 1820 fok?:) Akkor már sokkal többet számít az alacsonyabb hőmérséklet miatt megnőtt levegő sűrűség és így nagyobb légfelesleg.

 

Az előkamrában még egy fontos:  Merci személyautókban van még egy golyó a a porlasztott sugár útjában, így a csúcs ráhugyozik a golyóra, az szétveri az anyagot, és így jut a főégéstérbe a matéria. Ezért érzéketlen a csúcs állapotára/milyenségére.

Előzmény: Törölt nick (1449)
409 Creative Commons License 2006.12.28 0 0 1455

Az alapvető különbségek: az előkamra az egés égéstérhez viszonyítva százalékosan nagyobb térfogatú mint az örvénykamra, akár 60%-a is lehet. Az égés nagyobb része zajlik benne mint az örvénykamrában, több kisebb lyukkal kapcsolódik a főégéstérhez, míg az örvénykamra egy naggyal, lágyabb a motor járása, de magasabb a fajlagos fogyasztása.
Ezektől eltekintve, gyakorlatilag ugyanazt a célt szolgálja mindkettő, személyautók számára is elfogadható járáskomfort.
Előzmény: Törölt nick (1453)
selgir Creative Commons License 2006.12.28 0 0 1454
ment mél:)
Előzmény: Amigo7 (1452)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.28 0 0 1453
Oké, értem. Bár nem tűnik nagynak a különbség. Ha jól értem az örvénykamra egy áramlástechnikailag fejlettebb előkamra. Ez is a hengerfejben van, és itt is innen jut az anyag beporlasztás utáb a hengerbe.
Előzmény: 409 (1450)
Amigo7 Creative Commons License 2006.12.28 0 0 1452
Szia én is mennék érte lacika@uze.net
Előzmény: selgir (1438)
409 Creative Commons License 2006.12.28 0 0 1451

"Akkor amit írsz azt jelenti, hogy benyit, és növekszik a nyomás?"

Igen a befecskendezési nyomás a fordulatszámmal egyenesarányban növekszik.
Az adagolók, meg a PD is, dugattyús szivattyúk, azaz kényszer befecskendezésről van szó. A fordulatszám emelkedésével arányosan növekszik az adagolóelem sebessége, így értelemszerűen ugyanaz a mennyiség rövidebb ídő alatt kényszerül átmenni az adott fúvókanyíláson. A kamrás motorok adagói olyan 700bar környéki maximomot nyomnak, a TDI-k 900bar körül,(ezekről gyári adatot még nem láttam!) a Bosch radiáldugattyús adagolói 1000bar fölött. ( ez gyári adat )

Bizonyára lehet nyomásszabályozásra is használni a porlasztót, de csak _kicsi_ szállítási mennyiségnél fog működni. Erről csak egy próba mondhat biztosat.

"Én valójában a meghajtás problémáját érzem súlyosabbnak, pl. legalábbis a VW td-k ostoba vezérműkerék rögzítése miatt."

Igen, ez egy valós probléma a VW 1,9-es motoroknál. A nagyobb adagoló terhelés ezt értelemszerűen jobban ki is hozza.
Előzmény: Törölt nick (1448)
409 Creative Commons License 2006.12.28 0 0 1450
előkamra



örvénykamra

Előzmény: Törölt nick (1448)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.28 0 0 1449
Azért az se mindegy, hány fokos a platni. A tuningos kollégák a nagy intercoolert ajánlják pl. a TDI dugattyútető terhelésének csökkentésére.

De az itt már korábban már emlegetett olaj-gáz vegyesüzem, vagy az újra felfedezett vízbefecskendezés is csökkenti a csúcshőmérsékletet és elnyújtja az égést. Minden ezzel foglalkozó külföldi weblap előnyösnek tartja ezt a változást.
Előzmény: Hpg (1447)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.28 0 0 1448
OK.

Az előkamra akkor miben különbözik az örvénykamrától?

TDI csúcsot saját célra húzattam fel 300 bar-ra. Igaz nem autóba. Aszittem annak ez normál terhelés. Akkor amit írsz azt jelenti, hogy benyit, és növekszik a nyomás? Mert én épp nyomásszabályzónak akartam a csúcsot használni.

"A sűrűbb anyagot, ugyanazon a nyíláson, ugyanannyi idő alatt átjuttatni csak magasabb nyomáson lehet. Ez, a gázolajhoz mérten, erősen igénybe veheti az adagolót és annak meghajtását."

Én valójában a meghajtás problémáját érzem súlyosabbnak, pl. legalábbis a VW td-k ostoba vezérműkerék rögzítése miatt.
Előzmény: 409 (1445)
Hpg Creative Commons License 2006.12.28 0 0 1447

Ez így igaz, a kamrás motorknál elhúzódóbb az égés, mint a direkteknél, de ezt a gyártó így tervezte.

 

A baj abból van, ha utólag beavatkozunk, és elhúzódóvá tesszük az égést pl. más tüzelővel, vagy helytelen adagoló beállítással. Gondold el, ha 3...4 fokkal később adod be az anyagot (pl. utógyújtás/"utótöltés"), akkor az égés nem 3...4 fokkal fog tovább tartani, hanem többel. És ugyan a csúcshőmérséklet kisebb, a motor általános hőmérséklete emelkedni fog, különösen a kipuf. szelepeknél. Hasonló történik, ha változatlan beállítással nehezebben égő anyagot tüzelsz. Viszont jó csöndes lesz. 

 

Ahogy a régi csepeles időkben írták: "Nem mindegy, hogy a forró platnihoz csak hozzáérinti az ember az ujját, vagy rajta is tartja...":)))

Előzmény: Törölt nick (1434)
409 Creative Commons License 2006.12.28 0 0 1445

Nem a vita kedvéért, csak pontosításból. :-)

"egylyukú porlasztócsúcs (300 bar környékén nyit)"

A kamrás szívó dieselek porlasztóinak nyitási nyomása, 115-130bar, a td-k ~150bar, a TDI ~200bar, a PD ~220bar
Ezek természetesen nem a befecskendezési nyomások, azok ennél jóval magasabbak, fordulatszám függően változnak.

"a hengerfejben elhelyezett előkamrába fecskendez"

Előkamrát gyakorlatilag a Mercedes használt, a vas hengerfejes motorjaiban, a többi szinte kizárólag örvénykamrás.

"multijet,HDI, CDI, CTDI, TDCI itt a beporlasztáshoz használt nyomás már 1000-2000 bar közt mozog,"

Ezek common-rail ( CR ) motorok. A befecskendezési nyomás maximuma a többségüknél nemigen haladja meg az 1650bart, ez is csak teljes terhelésen és max fordulaton. Alapjáraton ~400bar, részterhelésen 600-900bar. Ezek a motorok érzékenyek az üzemanyag viszkozitására, lévén nyomásvezérelt rendszerek.

"Van még a PD a VW-nek, az meg adagolófúvőkás, hengerenkén gyakorlatilag egy-egy adagolópumpa, a csúccsal egybegyógyítva. Szintén brutál nyomással."

Az ennél emlegetett 2050bar is jószerével marketing fogás. Ennél is csak max. fordulaton van ekkora, és fordulatszám függő a becskendezési nyomás. Ez a motor, mint az adagolósok is, kényszer befecskendezéses, így az üzemanyag porlasztón átjuttatása kevéssé függ a viszkozitástól, ( elvileg ugyanaz a mennyiség megy át sűrűbb anyagból is ) gyakorlatilag csak a mechanikai szilárdság szab határt.

A sűrűbb anyagot, ugyanazon a nyíláson, ugyanannyi idő alatt átjuttatni csak magasabb nyomáson lehet. Ez, a gázolajhoz mérten, erősen igénybe veheti az adagolót és annak meghajtását.

Előzmény: Törölt nick (1439)
selgir Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1443
ment!
Előzmény: Törölt nick (1442)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1441
Ja elfelejtettem, a direkt motorokban a "kamra", örvénytér a dugattyútetőben van kialakítva (nem a hengerfejben).

És még valami. Nem a nosztalgia kedvéért mondják sokan, hogy a jó öreg, ilyen-olyan dízelek. Nyilván más szemlélettel méretezték, a gyártási pontosság okán nagyobb biztonsági tényezőket alkalmaztak, kisebb teljesítménxt igyekeztek fajlagosan kivenni belőlük. Mennyit forog max. egy W123 dízel merci? Igaz nem is versenyautó, de az nem fogja zokon venni a használt olajat leszűrve.
Előzmény: makiiii (1436)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1440
Zsírral semmilyen tapasztalatom nincs. Nem is foglalnék állást. Ha belerakod a kocsidba, végképp előmelegítést igényel az biztos. De nem én mondtam...
Előzmény: makiiii (1437)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1439
Tulajdonképpen a td és TDI motorok közt sokkal nagyobb a különbség, mint az egy árva i betű. A kamrás dízelmotor, amelynél a hengerfejben elhelyezett előkamrába fecskendez az egylyukú porlasztócsúcs (300 bar környékén nyit), és a kamrából a hengerbe a már meggyulladt keverék jut be. Ez a motor igen megfelel a növényolaj üzemre, a porlasztás minőségére kevéssé érzékeny. Ha erre ráböknek egy turbót az már td. Ha még megtoldják egy intercoolerrel, akár már tdi-nek is nevezhetnénk. Ez a motor elég melegedős fajta terhelve.

A TDI-k nevében azonban a DI elsősorban direct injection-t jelent (sok márkánál egész érdekesen írják, did, DTI, - a gázolaj többlyukú porlasztócsúcson közvetlenül jut a hengerbe. Ez a motor kevésbé melegszik, viszont az elv jobban érzékeny a porlasztásképre, az üzemanyag minőségére.

Ezután jönnek a közös csöves gépek pl. a multijet,HDI, CDI, CTDI, TDCI itt a beporlasztáshoz használt nyomás már 1000-2000 bar közt mozog, itt az adagoló nem hengerenként szállít, hanem egy közös rendszerben állítja elő a nyomást és elektronikus úton nyitják be a hengerekbe, akár több részletben. Ez végképp kifinomult technika a tömény növényolajhoz szerintem. Bár biztos elmegy vele jó darabig, de itt már célszerű a karbantartás költségeit szem előtt tartani. Ráadásul drága új kocsiba spórolós üzemanyag... Akár garanciális aggályokat is felvet.

Van még a PD a VW-nek, az meg adagplófúvőkás, hengerenkén gyakorlatilag egy-egy adagolópumpa, a csúccsal egybegyógyítva. Szintén brutál nyomással.

Igazából nem vagyok étolajos szaki, én inkább a rendes bio-t ismerem. A kéttankosnál is érdekes kérdés a melegítés, hisz akárhány tankunk van a növényolaj dermed a tankban is, a csőben is, a szúrőben is. Izzítógyertyás megoldás is létezik, sőt a lassan melegedő TDI-kben ilyen rendszer van a hűtővíz melegedés meggyorsítására is. Én télen nem raknám tisztán a növényolajat se egytankos se kéttankos kocsiba, vagy meg kell oldani a teljes rendszer felfűtését. Dermedésgátló, benzin, vagy Spuri adalék, denaturált szesz vagy más bekeverése szerintem ajánlatos.

Az öreg kamrás második autóm nem ijed meg növényolajtól, bár csak kétszer ment tisztán azzal. Ezeknek való az leginkább.
Előzmény: makiiii (1436)
selgir Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1438

Szevasztok!

 

Egy suli menzáján vagyok góré. A befőttes üvegeket szállító cég érdeklődött nálam a használt olaj iránt:) Aszongya csóka, hogy az IFA 100% egyszer sütött olajjal jár...

 

A MAN-ba szeretik keverni 1/3-1/2-ed arányban. Részemről minden érdeklődőt szívesen kiszolgálok, csak irjatok. Havi 40 körül alakula cuccos. Néha több, néha kevesebb, de viszonylag tiszta a cucc, nincs tele zsírral mosogatólével, moslékkal, egérrel:)

makiiii Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1437

Figyú ez a zsir téma ez komoly? A tankba egy kicsit bedermed a cucc még szobahőn is., nemde?

 

Van kézzelfogható tapasztalatod ezzel ?  Állati eredetű zsirokhoz hozzá lehet jutni. Fel kell keresni egy-két tenyésztőt és megoldják, mivel a kényszervágott áálatokat, nem lehet értékesiteni emberi fogyasztásra. Ezek dőgkútban végzik, általában.

 

Előzmény: Törölt nick (1434)
makiiii Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1436

Milyen TD motorok vannak? Tehát van kamrás, és még milyen? És mi a különbség? Ja és a kocsiról honnan tudom megállapitani, hogy ebben éppen milyen dizel moci van?

Bocsi ha láma a kérdés, de csak az 1,25 multijet-et ismerem, az meg egy kicsit más rendszerű...

 

Még egy kérdés:

 

Mivel az üzemanyag fűtése csak járó motronál oldható meg mobilis módon, ha két tankot alkalmaznék akkor a fütést szerintetek elektromos, vagy folyadékcserés móson érdemes megoldani.

 

És ha az utóbbi, akkor érdemes-e a póttankot is fűteni. Homályos elmémben egy olyan rendszer kavarog, ami a tiszta gázolajos inditás után a kipu rendszertől venné a hőt, és bele lenne vezetve az etolaj tartályba.

 

Gondolom az adagoló előtti részt érdemes az ajánlott 12V-s kávéfözővel melegiteni. Non-stop generátorról / aksiról.

 

 

/Ausztrál honlapon hosszasan taglalják a sajtolási módszereket, és a szűrés lépéseit, plusz idehaza egy csongrási megyei lapon talaáltam még érdekességeket, tőbbek között simán le van irval egy hatósági beszámolóban, hogy minimális átalakitással a régebbi rendszerű személyautók gond nélkül mehetnek napraforgó olajjal. (észterezés nélkül)...elgondolkodtató/

Előzmény: Törölt nick (1433)
makiiii Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1435
Januárban, viiszatérek a szelepre. Van sok jó beszerzési forrás, a cégnél ahol dolgozom. Van egy csomó Misumi /japán/ cumó ami sokszor 10-e mint az Eu-s cuccoknak. Szoktunk döbbeni az árkülönbségeken.
Előzmény: Hpg (1432)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1434
"Dehát gondold el, a szar égés nem azt jelenti, hogy serceg, hanem hogy nem 2200 fok a csúcshőmérséklet, hanem csak 1800, és elhúzódik."

Az elhúzódó, alacsonyabb hőmérsékletű égés a hosszú élet titka sokkal inkább, mintsem baj. Különösen egy kamrásnál. Jobb, ha dugattyút nem ütés, hanem tolás hajtja, és a kamrás hf könnyen melegszik.
Előzmény: Hpg (1421)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1433
Fölösleges plusz adagolóval és csúccsal felkészülnöd, ezeket veszi igénybe legkevésbé az alternatív üzemanyag. Vegyél kamrás 1,9TD, vagy SD Golfot, ha ebben az évjáratban és típusban gondolkozol. Az adagoló, ha kopottabb a szivattyú része esetleg nehezebben veszi fel a sűrűbb anyagot, sokan - tuningosok a több kaja miatt - dupla szűrőt alkalmaznak párhuzamosítva.
Előzmény: makiiii (1428)
Hpg Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1432
Arról a szelepről tudsz bővebbet?  Én csak 25000 körül találtam csak, így maradt a gázautó benzinelzáró:)
Előzmény: makiiii (1430)
makiiii Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1430

Gondoltam, most akartam javitani a nagzivű kérdést....

Szal akkor a szerencsétlen adagoló szivja, fel a motyót.

 

Az ötleteket elnézve ,a két tankos rendszer a szimpi. Lehet kapni nem túl drágán hidraulikus utirányváltó szelepeket. (2/1-es) ami 12 vagy 24 V-os.  Az itt elhangzottak szerint az adagoló a tömény motyót is képes felszivni a normál tankból is, tehát lehet a póttankot máshova is rejteni. Nagy barkácsolási mániám van, úgyhogy szegény autó biztos nem ússza meg szárazon...:-)

 

 

Előzmény: Hpg (1429)
Hpg Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1429
Ha adagolós a gép, akkor nincs a tankban tápszivattyú -> megenni sem tudja:)))
Előzmény: makiiii (1428)
makiiii Creative Commons License 2006.12.27 0 0 1428

Köszönet a freemail-os kolléga interaktiv megoldásának. Öszintén megmondom, kb 5 napja olvasom a forumot, természetesen az elejétől, mivel dizel autó vásárlását tervezem. Vajon miért?  Jelenleg egy 95-96 -os évjáratú VW Golf-on gondolkozom. Ahogy olvasgattam, vannak itt páran akik ilyen technológiát hajtanak környezet barát módon.

 

Rögtön egy kérdés. Az 50-45-5% -os (go-eo-b) télen, a tankban lévő tápszivattyúnak nem okoz többlet terhet. Az igazság az, hogy az autó megvásárlása után az első telitank gázolajos üzem után azonnal szeretnék belecsapni a keverékezésbe. Igy hát pótalkatrészeket is be szeretnék szerezni egy füst alatt. Azt látom hogy csúcs és adagoló kell hogy legyen kéznél, tápszivattyú esetleg?

 

Bevallom én a benzines gépemet hajtottam egy ismeretlen eredetű folyadékkal. (Nekem mosóbenzinnek tünt) Nagyon ment tőle az autó, de megette az AC-t. 100-e a bolti ára, nem volt gazdaságos...:-)) Bár valaki most is azzal megy.

 

Ha valakinek van tapasztalata a VWGolffal akkor kérem ossza meg velem.

hant Creative Commons License 2006.12.25 0 0 1426
Sziasztok! Az 1,9TD motoros, 12 éves autó zöldkártyázott 50%os üzemanyaggal. A kapott eredmény jobb lett, mint a gyári értékek, pedig a légszűrő fél éve volt cserélve, a porlasztó csúcsok pedig még a gyáriak állítgatások nélkül. Az autó változatlanul nagy nyomatékkal húz fél év bio használat után. Reggelente kicsit nehezebben indul, mint régen sima gázolajjal. Szaga pedig csak nyomokban van a gyári kipufogó szűrő miatt. Nincs látható füstje még hidegen sem. Kb. 1 literrel kevesebbet is eszik, simán viszi a 160 körüli végsebességet, nem erőtlenedik el. A két évvel ezelőtti zöldkártyán nem akarták átengedni, mert füstölt, magasak voltak az értékei. Azóta nem lett nyúlva a motorhoz, mégis sokkal jobbak lettek most az eredményei.
Hpg Creative Commons License 2006.12.25 0 0 1425

Szerintem akkor egy Rába motort kéne megkockáztatni, ahhoz van alkatrész, és ismerik is. Csak a gnerátor, az már keményebb dió.

 

FO-t ki lehet savazni, az a legjobb, de meg kéne próbálni tisztán is. Mondjuk havi 8000 literre azért már fel kell készülni, dehát a havi 1,5 MFt megtakarítás sem kevés:)

Előzmény: Uldin (1424)
Uldin Creative Commons License 2006.12.24 0 0 1424

>Hány kWh fogy neki havonta KB?


40000kWh körül egy gyengébb hónapban, de ha elkészülnek az új gépek, ennél több kell.


Első lépésben próbára egy 100-200kW-os generátorral lehetne kezdeni, ha sikerül szerezni olcsó üzemanyagot a géphez. Ennél kisebb cuccal nem érdemes foglalkozni.

Előzmény: Hpg (1421)
Uldin Creative Commons License 2006.12.24 0 0 1423

>Egyébként a nagyobb hajók dieselmotorját pakurával járatják, ami talán még rosszabb mint a zsír.


A hajó motor jó 5let. Óriási előnye az, hogy alacsony fordulaton jár nagy nyomatékkal, és nyersolajat zabál. A hátránya csak annyi, hogy k..va drága. Nehogy aztán, kimenjek Görögországba egy hajóbontóba és vegyek használtan egy hajóagregátort :-)


>Szerintem ez a zsírral járatás nem kivitelezhető(gazdaságosan).


A vágóhidakon rengeteg zsírnemű anyag van, ami emberi fogyasztásra alkalmatlan, nyilván még a keletkezés helyén kellene "kisütni" 150-200 fokon, hogy baci és vízmentes legyen. De ennek még nem néztem utána, megoldható-e a dolog egyáltalán, és mennyibe kerülne a bélzsír :-(


A fáradt oil az is jó 5let csak azt savazni kell. Vagy van egyszerűbb módszer is? Van tapasztalat ez ügyben?


Jut is eszembe ígértek nekem fél hordó kozmaolajat. Majd kiprószálom. Tisztán, keverve és észterezve, persze csak labor szinten, aztán a fagyasztóban kiderül majd befagy-e. A használtétolaj-metilésztert már fagyasztottam - 5 foknál úgy néz ki mint a zsír, de amint kienged lötyög, mint a víz.

 

Előzmény: Roland80 (1422)
Roland80 Creative Commons License 2006.12.24 0 0 1422
Milyen motorral megy 100órát? Nyilván valamilyen autó/teherautó motorjával, de azok nem erre az üanyagra vannak tervezve. Egyébként a nagyobb hajók dieselmotorját pakurával járatják, ami talán még rosszabb mint a zsír. Szerintem ez a zsírral járatás nem kivitelezhető(gazdaságosan).
Előzmény: Uldin (1415)
Hpg Creative Commons License 2006.12.24 0 0 1421

Vissza kérdeznék: TE öntöttél disznózsírt a tankba?

 

Természetes dolog!  Mondtam, hogy sokminden szart föletettem a motorral:)

 

Értem én hogy mire gondolsz, de hát ha az én motoromba nem volt elég szar az égés ahhoz, hogy polimerizálódjon, akkor másnak sem fog. Amikor kiszedtük a motort, hogy megy a gépműhelybe, már 25 fok volt kint, 80 fokosra fűtöttem a hűtővizet, mégis önindítóval álltam be a műhelybe. A dugattyún ha összenyomom a kompressziógyűrűt, marad egy centi hézag a két vége között:))

 

Tehát ha valahol rossz volt az égés, akkor az nálam volt. Polimer viszont nem lett sehol, ezért mondom, hogy hiszem ha látom, és bizonyított a dolog. Akkor viszont el is hiszem, mert azt is megtapasztaltam, hogy lehetséges az is, amire nem számít az ember. Dehát gondold el, a szar égés nem azt jelenti, hogy serceg, hanem hogy nem 2200 fok a csúcshőmérséklet, hanem csak 1800, és elhúzódik. A henger falát sose éri el az üzemanyag, max. hideg-indítózásnál, akkor meg nincs meleg hogy polimerizálódjon. Meghát  ugye én se pöccre indítottam a gépet:)))

 

A villany csinálás abszolút korrekt, mi már kidolgoztuk 90%-ra a rendszert (ELMŰ tervezési osztályvezetővel konzultálva), elvben semmi akadálya. Olcsó üzemanyagnak meg ott a fáradtolaj. Hány kWh fogy neki havonta KB? Meg lehetne reszelni az ügyesen.

 

Na még egy a lerakódás témához: Asszem itt nem tapasztalta senki, viszont nekem lett lerakódás a fáradtolajtól. A porlasztócsúcs alatt és az előkamra furatokban. Máshol nem, és sajnos ez nem koksz, úgyhogy ki kell fúrni időnként:(

Előzmény: Uldin (1418)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.24 0 0 1420

Off

 

Nagyon odavagy a szutyokért azt látom, a parkolóban hogyan találod meg az autódat? rendszám alapján? A sok egyforma fapados szutyok között elég nehéz megtalálni azt az egyet amit keresel :)))

 

Nekem több mint 300.000 km van a diesel bx-emben, 5 litert eszik ha kitaposom a belit és ezerszer kényelmesebb mint egy mostani keményre hangolt futóművű mai autó. Néha járok szutyokkal is, de mindig félek, hogy gerinctörést kapok amikor áthajtok vele egy gyufaszálon. A BX-el meg észre sem veszem a budapesti kátyukat.

 

On

Előzmény: Törölt nick (1414)
Alfred Creative Commons License 2006.12.24 0 0 1419
Uldin:
"szeretnék villanyt csinálni valami olcsó üzemanyagból"
Ilyenen én is gondolkodtam már, igaz, csak a háztartásomat akartam ellétni üzemszerűen árammal. Végül is arra jutottam, hogy a villamosművektől olcsóbban jön a dróton az áram, mint ahogy én ide tudom szállíttatni a borzalmas mennyiségű éghető anyagot, mégha az ingyen volna is...
Előzmény: Uldin (1418)
Uldin Creative Commons License 2006.12.24 0 0 1418

>TE láttál már bizonyítottan zsírtól besült dugót???

 

Nem láttam.

Ha tökéletlenül ég el a zsír, sokminden keletkezhet, ami esetleg később bepolimerizálódik.

 

Vissza kérdeznék: TE öntöttél disznózsírt a tankba?

 

Állítólag egy tudós ember próbálkozott ilyen kutatással.  A hab a tortán, hogy a kisérletetezgetésnek az vetett véget, hogy coli baktériumot találtak a zsírban és a laborban is, aztán jött egy kis fertőtlenítés és a zsíros project le lett fújva.... de ezt csak fél füllel hallottam.

 

Én viszont komolyan gondolom, hogy szeretnék villanyt csinálni valami olcsó üzemanyagból. Ráadásul villany termelésre jövedéki adó mentes a bio üzemanyag.

 

Egy haverom bérel egy csarnokot egy ipartelepen, ahol a műanyag extrúderei dolgoznak. A gépek zabálják a villanyt rendesen. A srácot havonta 1 millával veszik le úgy, hogy nem közvetlenül kapja a villanyt az áramszolgáltatótól, hanem az ipartelep tulaja még rátesz egy kis extra profitot.

 

Szóval megy az agyalás, hogy mit lehetne csinálni, pl. egy agregátor sziget üzemben.  A növényi olajnak kb. 38MJ/liter a fűtőértéke, a nagyobb dízelmotorok hatásfoka közel van a 40%-hoz. Így durván 1 liter olajból kb. 3,6 - 4kWh villanyenergiát lehet kivenni. De a növényi olaj drága ide. Használt olajat, pedig nehéz nagy mennyiségben beszerezni. Csak akkor érdemes agyalni ilyesmin, ha van valami piszok olcsó anyag amit el lehet égetni a mociban.

Előzmény: Hpg (1416)
Krinnyián Creative Commons License 2006.12.23 0 0 1417

Bár hozzátéve, hogy abban a japán vasban egy olasz motor dohog. A suzi 1250ccm-es dizele egyébbként nekem nagyon bejött, Volt hozzá szerencsém néhány hét erejéig, és kellemes csalódás volt, Saccra egy 1,6-os TDI,re gondoltam, aztán mikor megnéztem a forgalmilyában a ccm adatot, nehezen hittem el!

Hihetetlen nyomatékból autózható a vas, Patentul méretezett váltóval.

5.-ben 150-ig úgy húz mint egy villanymotor.

Mondom 1250ccm!!!

Viszont ha toltam neki, 7,5-et meg is ette!

Nekem nagyon bejött.

 

Viszont egyet nem értek, hogy ez a téma hogyan kerül ebbe a topikba!

Ez nem off egy kicsit? :-))

Krinnyián

Előzmény: Törölt nick (1414)
Hpg Creative Commons License 2006.12.23 0 0 1416

Megismétlem a kérdést:

 

TE láttál már bizonyítottan zsírtól besült dugót???

 

Nekem is mondták, hogy "A másik srácnak, aki ezzel járt, már két motorja is beállt!"  Ami nem kizárt, de vagy a gyerek volt hülye hozzá, vagy a motor volt szar, de hogy nem a zsírtól állt be, az biztos. PL. nekem miért nem állt be sose??  És miért volt tisztább a zsíros dugattyú amit kiszedtem, mint a gázolajos??

 

Cáfolathoz: egy osztott égésterű motorban kizárt, hogy a tüzelőanyag üzemszerűen eljusson a dugattyúgyűrűhüz, mert a kamrából már félig égő állapotban jön ki. Direkt befecskendezésnél elvileg lehetséges, de inkább csak indítózáskor, hiszen ha nem ég a tüzelőanyag, akkor nem jár a motor:))

 

Az alkoholos higítás segít valamennyit, de több tíz % kell, hogy érjen valamit... A kozmaolaj viszont biztosan segítene a szagon:))))))))

Előzmény: Uldin (1415)
Uldin Creative Commons License 2006.12.22 0 0 1415

Zsír ügyben a rossz híreket kaptam. Állítólag 100 órát megy el a moci forró zsírral. A dugattyúgyűrű környékén mocsoklerakódás jön létre, aztán szépen besül a dugó.

Valószínűleg alacsony lehet az égés hőmérséklete vagy piszok nehezen ég a zsír?
Annak örülnék, ha valaki megcáfolná ezt.

 

Jut is eszembe dermedési problémák ellen lehetne próbálkozni izobutanollal, de lehet, hogy csak átészterezve működik. Egyébként szépen megy a moci izobutanollal is. A butilészter -17fokig jó anyag.


A szeszipar egyik mellékterméke egy rendkívül büdös anyag a kozmaolaj, ennek az anyagnak nagyrésze izobutanol. Rohadt büdös anyag. Korábban a szeszgyárak udvarán tonnaszám állt tartályokban, nem nagyon tudtak mit kezdeni vele, most nem tudom mi a helyzet. A bűze miatt fűtésre nem használták, pedig csak addig büdös amíg el nem ég :-)


Ha tud valaki ilyen anyagot beszerezni, vevő lennék egy hordónyira. Ki kellene próbálni, mire jó.

Törölt nick Creative Commons License 2006.12.22 0 0 1413
két autót nézegetek vásárlás szempontjából: renault thália v. suzuki wagon!
az ára igen kedvező mindkettőnek 3 évesen 1,5 milla körül! van aki ilyen járgányt hajt köztetek? mi a tapasztalat?
Alfred Creative Commons License 2006.12.22 0 0 1411
Amióta bejöttek a fagyok nem járok étolajjal, de a legutóbbi tankoláskor rámtört a nosztalgia, és a hatvan literre ráöntöttem öt liter napraforgót. A motor nyomatékosabb lett egy picit, viszont ennyitől még nem esett vissza a felső fordulatszám tartomány, valamint a bágyadt porlasztócsúcsokból és fáradt turbóból adódó füstölés is visszafogottabb lett.
Uldin Creative Commons License 2006.12.22 0 0 1410

Pirolízis:

 

Műanyag hulladékból is lehet üzemanyagot gyártani.

Itt megnézheted:

http://ozmoenergy.hu/technologia/

 

Az eljárást rövid idejű, alacsony hőmérsékletű pirolízisnek nevezzük. A műanyag hulladékot egy kamrában levegőtől elzárva felhevítik 300-500 Cfokra, a pirolizálás során gázzá, un. pirolízis olajjá, és kb. 10%nyi szénné alakul át. A keletkezett gáz egy részét a pirolizáló kamra fűtésére lehet használni, a pirolízis olajjal pedig dízelmotort lehet hajtani.

 

1 kg műanyagból keletkezik 0,95liter olaj.

A műanyag hulladék nem tartalmazhat PVC-t.

 

Ezennel egy új mozgalmat szeretnék elindítani:

Építsünk házi pirolizáló berendezést .  :-)

Uldin Creative Commons License 2006.12.22 0 0 1409
A puding próbája az evés. Ha valakit érdekel hogy egy műanyag, vagy gumi szereti-e az étolajat, bele kell dobni egy pohár étolajba aztán várni egy kicsit. Mi történhet? Dagasztja, oldja, nem bántja. Addig amíg megy a járgány senkit sem érdekel, ha véletlenül előjön egy ilyen gond, akkor az új tömítést, tápcsövet, vagy abból egy darabot csere előtt érdemes beáztatni étolajba, változik-e valamit. De lehet, csak én vagyok kíváncsi természetű és túl óvatos :-)
Előzmény: Hpg (1406)
Hpg Creative Commons License 2006.12.22 0 0 1408

Az 5% már nálunk is kötelező:)) csak ház ez itt az Első Magyar Banánköztársaság ZRt:)

 

Ausztriában-Németországban nem bekeveréssel, hanem külön biodízel és repceolaj árusítással oldják meg. Franciaországban van bekeverve kb. 2%. Angliában formanyomtatványon befizetheted a jövedéki adót a használt után is, és mehetsz, vagy vehetsz a kúton használtból készült biodízelt.

 

És nálunk?  Hát azt tudjátok...:)))

Előzmény: zvolite (1407)
zvolite Creative Commons License 2006.12.21 0 0 1407
csak hogy én is okoskodjak egy kicsit tudtommal ausztriában és n émetországban az unio előírása szerint !!!5 % növényolajat kötelező keverni a gázolajba és ezt 2010ig emelni is fogják ugyhogy nem értem a sok skeptikust pedig a kinti gázolajtól sokkal jobban meg a verda még igy is még a pdtdi-k sem érzik meg akkor ez hogy van ??????
Előzmény: Hpg (1404)
Hpg Creative Commons License 2006.12.21 0 0 1406

Nem kapcsolódik szervesen a témához, de a szétporladó gumiról jut még eszembe:

 

A régi termosztát ami tönkrement kb. 30 év szolgálat után, ugye ki lett véve, tömítéssel együtt. Amikor kivettem, a tömítés hibátlan volt, rugalmas, puha, minden. Rá két hétre kiszáradt, és megkeményedett + töredezett lett, és ha morzsoltam elporladt. Pedig nem volt olajban:))

Előzmény: Törölt nick (1405)
Hpg Creative Commons License 2006.12.21 0 0 1404

"Neked mit "evett" meg az étolaj?"

 

S E M M I T   ! ! !

 

 

60.000 km, nemcsak ét olajjal, és az égvilágon semmi baja nem lett a motornak. Volt szétszedve, adagoló is, tank is, semmi polimer. Annyi van, hogy a gagyi olajcsöveket megkeményíti, mint a gázolaj és a benzin. Semperit a király, van olyan darab, ami lassan 4 éve ázik, és semmi baja.

 

Nincs polimer, besülés semilyen dugattyún, gyűrűnél, szelepen, porlasztócsúcson, nincs tömítészabálás. Ezeknek a híreknek 99%-a feltételezés, kamu, városi legenda vagy félreértés. Esetleg szarvashibákból adódnak, mint pl. az a traktor, aminél a szelepfedél alatt polimer lett. Szerintem a tápszivattyúnál bekeveredett a növényolaj a kenőolajba.

 

Ki látott már saját maga, saját maga által használt egy bizonyos fajta üzemanyag hatására először megdagadni, majd elporladni gumi alkatrészt az adagoló belsejében?? Biztos lehetséges, biztos volt már ilyen, de azért a csámcsogást én túlzásnak tartom.

 

Én cseréltem 5000-enként az olajat, de az utolsó menetet (szétkopott motorral) hagytam benne 15000-et, és nem lett polimer akkor se. Pedig keresztbe járt a dugó, mert az előző tulaj felfúrta ugyan, de hüvelyt nem tett bele, csak a blokkba illesztette a dugót-gyúrút:))  Most új a motor, járt vagy 5 percet gázolajjal, azóta alternatívon van a kapcsoló:) 

 

Halk csámcsogást én akkor hallottam, amikor a motor zabálja az étolajat:) A tömítések tudtommal 92..94 óta minden dízel autóban biodízel állók.

Előzmény: Törölt nick (1396)
zvolite Creative Commons License 2006.12.20 0 0 1402
oké de én a fáradtolajra gondoltam a feketén igy kijovok 80 -100 ft/ literből!

Előzmény: ede3 (1385)
kiggyo Creative Commons License 2006.12.20 0 0 1400
Olvastam ilyet is, általában max. 90 fokos olaj ment bele az adagolóba az elektromos fűtéses gyári szettekben. Szerintem azt gond nélkül elviseli, az enyémben is ilyen volt.
Előzmény: Uldin (1399)
Uldin Creative Commons License 2006.12.20 0 0 1399

A segítségeteket szeretném kérni:

Nagy mennyiségű olcsón beszerezhető növényi, állati eredetű zsiradékot keresek. Egy dízel agregátort szeretnék forró zsírral járatni.

 

Van tapasztalata valakinek zsírral kapcsolatban?

Elképzelésem szerint leállítás előtt át lenne mosva a motor gázolajjal.


Mi lehet a maximális hőmérséklet, amit az adagoló baj nélkül elvisel?


Korábban agyaltam a zsír átészterezésén is. Ezt a metanol szempontjából un. szuperkritikus körülmények között meg is lehet tenni, még katalizátor sem kell hozzá. A reakció szépen megy 300 bár nyomáson 240-350 Cfokos hőmérsékleten 2-3 perces reakcióidővel. A metanol mennyisége 50% az olajhoz képest, viszont csak 13%-nyi használódik el. A cucc nem túl bonyolult, kell hozzá egy ifa adagoló, a duggattyúk párhuzamosan vannak kötve, az adagoló előtt egy centrifugálszivattyú emulzióvá keveri a metanolt és az olajat. Az adagoloból egy vékony pneumatika csövön keresztül megy az anyag. A pneumatika cső két végére egy-egy elektróda van forrasztva, ami egy hegesztőtrafóra van kötve, primer oldalon egy gyújtásszögvezérlő elektronika van, amit egy hőfokszabályozó elektronika vezérel. A lényeg az, hogy közvetlenül a pneumatika csövet fűtjük, a csövön átáramló folyadék felhevül 300 Cfokra. A pneumatika cső egy rozsdamentes reaktorcsőbe megy, ami kívülről szintén fűtve van. A reaktorcső végén egy kamion porlasztócsúcsa van elhelyezve, amely be lett állítva 300 bárra, hogy ott nyisson. A porlasztócsúcs egy házi gyártmányú ciklonba nyomja az anyagot érintő irányban, a ciklon tetején egy hőcserélő van, amiből a fölös metanol visszanyerhető. A ciklon falán pedig a metilészter pörögve csorog lefelé a gyűjtőedénybe.

 

A módszer előnye, hogy zsírt, olajat, szabad zsírsavat is át lehet vele észterezni, a hátránya a nagy energia igény és piszok sok metanol felhasználás, valamint a fináncok harapnak a hőcserélő láttán.

 

Na de minek ezzel vacakolni, ha a zsírt is élégeti a dízelmotor.

Honnan lehetne olcsón zsírt szerezni?
Mi történik a bélzsírral a vágóhídon? Gondolom állati módon fertőző lehet, hemzsegnek benne a BACIK?

Uldin Creative Commons License 2006.12.20 0 0 1398

A melegítés tényleg csodákat tesz, 70-80 fokon a vizet is szépen leadja az olaj a mocskok jó része "felolvad" beoldódik stb.

 

A 10 mikronos szűrővel is lehet jó eredményeket elérni, hagyni kell egy kicsit eldugulni a szűrőt, ami abból látszik, hogy megnő a szűrőn a nyomás esés, az erdmény pedig finom tükrös olaj.

 

A 4 mikronossal szűrt anyag az nagyon fincsi lehet.

 

A metilészternél egy tapasztalat: észrevehetően csökken a viszkozitás, ha 10 mikronos szűrővel átszűrjük.

Előzmény: Hpg (1395)
Uldin Creative Commons License 2006.12.20 0 0 1397

>Neked mit "evett" meg az étolaj?

 

A gumi zabálás több dologtól függ.
Tulajdonképpen nem is zabálja, hanem megdagasztja a gumit, aztán idővel pedig megkeményedik és elporlik.

 

Nem mindegy milyen gumiból, műanyagból készültek a tömítések. A 90-es évek eleje óta, amióta a bio üzemanyagok divatba jöttek, igyekeznek a gyártók biodízel kompatibilis tömítésekkel felszerelni a járgányokat. Így inkább csak az old modelleknél jelentkezik a probléma. Az is igaz, ha rendesen megy a járgány, senkit sem érdekel a tömítések állapota. Azt már írtam, hogy ha nehezen indul a motor, érdemes szétnézni tömítés ügyben.

 

Az sem mindegy milyen fajta bio anyagot használsz.

A finomított pl: tesco gazdaságos napraforgó étolaj a leg barátságosabb anyag, majdnem, hogy tömítés kímélő üzemanyag.

Kicsit agresszívebb anyag az elsavasodott, de ülepített és szűrt kisütött étolaj.

A hidegen sajtolt repce olaj jóval "halkabb" a napraforgóolajnál, szinte szaga sem érződik, de állati agresszív egy anyag. Egy példa: az ipari napraforgó olaj gyártásnál az olaj szűréséhez gyártanak műanyagból készült szűrőkamrákat. A napraforgó olajnál még megfelelő műanyag szűrőkamrák alkalmatlanok a repceolaj szűrésére, mert a repce olaj megtámadja a műanyagot  és az üzemi nyomást elérve a meggyöngült szűrőkamra megroppan, elreped.

 

Ilyen kamrás szűrőt láthattok itt:
http://www.unifilter.hu

 

Van a repceolajnál is agresszívebb bio anyag, ez pedig a olaj-metilészter vagy biodízel. Függetlenül miből csinálták. Ha egy tömítés elviseli a metilésztert, akkor a trigliceridekkel nincs gond. Igen látványos amikor pl: polisztirollal találkozik a biodízel. Egyszerűen feloldódik a metilészterben a polisztirol. 

Előzmény: Törölt nick (1396)
Hpg Creative Commons License 2006.12.19 0 0 1395

"A motor szempontjából ami lényeges lehet, a porlasztási kép, ezt viszont lehet tanulmányozni a motoron kívül is. "

 

Természetesen lehet. Te láttál már olyan porlasztócsúcs-vizsgálót, aminél egy 600 Cfokos térbe egy adagolóval küldik az anyagot, és mondjuk nagysebességű kamerával fimezik az eseményt előbb gázolajjal, aztán zsírral????  

 

Na mert én nem, pedig van nagysebbeségű kameránk is, csúcsunk is, meg adagolónk is:)))  Nem egy elterjedt dolog ez a vizsgálat, de volt már rá példa.

 

 

A citromsavas nyálkátlanítás nagyon jól HANGZIK, de úgy már tényleg többe lenne a hús, mint a leves.

 

A szűrésnél viszont el kell dönteni, hogy annyira szűrsz elő, mint az adagoló saját szűrője (MMM szűrőknél 4 mikron), vagy kevésbé, mert akkor nem teljes a megoldás. Ráadásul hiába a szűrés, a viszkozitás attól nem javul, a szűrő tömődések döntő többségét pedig a viszkozitási problémák okozzák, nem feltétle a betét dagadása. Nekem soha nem dagadt meg semmi, pedig pár cuccot kipróbáltam már:), viszont "tömődés" ugyanúgy volt. Viszont ha néhány tized bar többletnyomást adtam az olajnak a szűrő előtt, és a szűrő melegítve volt, akkor nem volt tömődés:)

 

Nekem ez vált be a legjobban. Eleinte rengeteget szaroztam otthon az olajjal, hogy majd akkor jó lesz, annyit értem el, hogy 1000 helyett 2000 km-enként cseréltem a 300Ft-os szűrőt. Hát akkor minek szutykolni?  Be a masszát a tankba, padló, aztán ha cserélni kell, akkor ki kell cserélni, azt akkor ki lesz cserélve:))

Előzmény: Uldin (1386)
kiggyo Creative Commons License 2006.12.19 0 0 1394

Gondolom ezt abban az időben lehet megadni amennyit ázik a bioban. Én már áztatok vagy fél éve egy-két csődarabot egy pohár étolajban, egyelőre semmi változás. Nem tudom hogy a meleg és a nyomás miként befolyásolná az eredményt.

 

A kéttankos rendszernél nagyságrendekkel kevesebb ideig ázik benne az adagoló, mivel leállítás előtt átmosatod gázolajjal a rendszert. Plusz egy pont a kéttankos javára. A bio csöveket meg ellenálló fajtából kell csinálni.

Előzmény: Törölt nick (1393)
szábbéz Creative Commons License 2006.12.19 0 0 1392
>Egyszerűbb, ha csak 10 mikronosra leszűröd az olajat, a szűrő a nyálkaanyagok nagyját is kiszedi az olajból. Ok, asszem ez lesz a legcélravezetőbb. Elötte ülepítek, Szilviával előszűrök gravitációsan, aztán jöhet a 10 mikronos egy házi vízellátóval 3 bar-ral megküldve. Köszi a segítséget!
Uldin Creative Commons License 2006.12.18 0 0 1391

>Uldin írta hogy az észterek szétcseszik a gumikat. Azt olvasom a neten hogy a
>90-es évek elején gyárott autókon még természetes gumiból készült csövek
>vannak, azokról van szó, ha kicseréli az ember akkor minden ok.
>Ez gondolom csak az átészterezett olajra vonatkozik, a sima hidegen sajtoltra nem.

 

Sajnos az étolaj is észter és zabálja a gumit.

 

Az olajok és zsírok amiket megzabálunk, a glicerinnek zsírsavakkal alkotott észterei.
Egy glicerinhez 3db zsírsav kötődik.

 

A biodízel, pedig úgy jön létre, hogy csinálunk egy átészterezési reakciót. Az olajhoz metilalkoholt és katalizátort keverünk melegítés közben. A glicerin kiválik az olajból a zsírsav pedig a metilalkoholhoz kötődik. De 1 metilalkoholhoz csak 1db zsírsav tud kötődni. Így a molekula hossza a harmadára csökken, ezért van az, hogy a metil-észternek megváltoznak a fizikai paraméterei pl: kisebb a viszkozitása stb...

 

>Viszont az adagolóban is van egy gumi alkatrész, az adagoló tengelye és a regulátor között
>van egy rezgéscsillapító gumi, olyan hardi-tárcsa szerűség, az enyémben még a régi ukrán
>üzemanyagos időkben cseréltek is ilyet, mert szétmállott. Ez vajh milyen gumiból lehet?
>Az összes bosch adagolóban van ilyen, ezért elgondolkodtató a kérdés.

 

Na ez az amire próbáltam célozni.

Az adagolónál lévő gumikat érdemes figyelemmel kísérni, és ha cserélni kell, vitongumira kell kicserélni, ha jól tudom az elviseli az észtereket.

 

Gondolom a nagynyomású tápszakaszon már csak fém tömítések vannak, de a kisnyomású részeken lehetnek szétrohadó tömítések. Indítási problémákkal kezdődnek a tünetek.

 

Állítólag a mostani bosch cuccok, már észterállóak. Un. biodízel kompatibilis,

"vagy nem", de ez is kiderül, ha észter nyaldossa.

Előzmény: kiggyo (1388)
Uldin Creative Commons License 2006.12.18 0 0 1390

Szábbéz!

 

Nem figyeltél oda.
 
Csak nyálkás olajnál használhatod a citromsavas módszert, és először nyálkátlanítasz, utána a megdagadt foszfatidokat kiszűröd az olajból. A vizet, amit az olajba keversz a nyálka szedi ki az olajból. De ha sok a víz, vizes marad az olaj. Ilyenkor nincs mese 100 fok fölé kell hevíteni az olajat, hogy elpárologjon belőle a felesleges víz. Ilyenkor hasonló az eset, mint amikor vizesen teszed a krumplit a fritőzbe.

 

A használt olajakat a következő módszerrel tisztítják: Az olajat egy kúpos fenekű ülepítőtartályban összekeverik 15%-nyi citromsavas vízzel, majd felmelegítik kb. 80 fokra. Ezen a hőmérsékleten 8-10 órán át ülepítik, amely idő alatt a vizes fázis elválik az olajtól, és kimossa az olajból a koszt. A felső fázis 60%-a tűrhető minőségű növényi olaj, a többi vizes trutymó, amivel nem is tudom mit lehet kezdeni, veszélyes hulladék. 
 
Egyszerűbb, ha csak 10 mikronosra leszűröd az olajat, a szűrő a nyálkaanyagok nagyját is kiszedi az olajból.

Előzmény: szábbéz (1389)
szábbéz Creative Commons License 2006.12.18 0 0 1389
Köszi Uldin, pont erre voltam kiváncsi. A nyálkátlanítás működik házi körülmények közt is? Tehát a megszűrt olajba, mondjuk egy keverőszárral beletuszkolm a vizet+citromsav, aztán ülepítés és szűrés?
kiggyo Creative Commons License 2006.12.18 0 0 1388

Sziasztok!

 

Sajnos az asszony porrátörte az autómat (szerencsére nem lett baja senkinek sem) úgyhogy kiszállok egy időre a (bio)dízelesek köréből, ezentúl a másik verdánkkal, a benzin-gázos skotkodával fogok járogatni sajna :-), ez meg már el is kelt alkatrésznek. Péz meg nincs másikra egyelőre, egy-két évig ez így is marad.

Na sebaj, attól még maradok a fórum olvasója, és remélem megérjük még hogy lehet hivatalosan is használni nálunk a bio üzemanyagot.

 

Egy kérdés mindjárt motoszkál is az agyamban:

Uldin írta hogy az észterek szétcseszik a gumikat. Azt olvasom a neten hogy a 90-es évek elején gyárott autókon még természetes gumiból készült csövek vannak, azokról van szó, ha kicseréli az ember akkor minden ok. Ez gondolom csak az átészterezett olajra vonatkozik, a sima hidegen sajtoltra nem.

Viszont az adagolóban is van egy gumi alkatrész, az adagoló tengelye és a regulátor között van egy rezgéscsillapító gumi, olyan hardi-tárcsa szerűség, az enyémben még a régi ukrán üzemanyagos időkben cseréltek is ilyet, mert szétmállott. Ez vajh milyen gumiból lehet? Az összes bosch adagolóban van ilyen, ezért elgondolkodtató a kérdés.

 

üdv

Uldin Creative Commons License 2006.12.18 0 0 1387

>A hidegen sajtolt és a bolti étoil között mi a különbség?

>Hogyan lehetne barátságossabbá tenni a használtat kisipari körülmények között???

>Mert a szilvia törlőparíron átszürés...hát... A zeolit megköti a szagokat, lásd macskaalom

>Ez most szerpel itt először. de elég sok port tartalmaz. azzal mi van? ujra szűrni és ülepíteni kell?

>Savasság dolog is érdekel. gondolom a tömítések pusztulása ennek a számlája írható. lehet ezt valamivel semlegesíteni??? Üdv

 

A tömítések pusztulásának az oka az, hogy a gumi nem szereti az észtereket, ki kell cserélni a megdagadt szétporladt gumitömítéseket viton gumira.

 

A hidegen sajtolt olaj 10%-nál jóval kevesebb mennyiségű vizet tartalmaz. A hidegen sajtolt olajak gyártása során van egy fázis, amit nyálkátlanításnak neveznek, ennek során az olajat max. 2% vízzel finoman elkeverik, aminek hatására az olajban lévő lecitin és egyéb foszfatidok, nyálkaanyagok a víz hatására megdagadnak és ülepítés után a vízzel együtt kiválnak az olajból. Egyébként poláros anyagok apoláros oldószerben nem oldódnak. Ezért van az, hogy a víz az olajban nem oldódik, hanem határfázist alkotva kiválik az olajból. Ha mégis sikerül elkeverned, azt emulziónak nevezzük. Emulziót durva fizikai hatással létre lehet hozni, de egy idő után a két anyag szétválhat egymástól.

 

Egyébként a hidegen sajtolt olaj nagyon egészséges étel, rengeteg értékes anyagot tartalmaz az emberi szevezet számára, antioxidánsokat, E-vitamint, karotint, flavonoidokat stb.. stb...  Azt viszont nem tudom, hogy a motornak jót tesznek-e ezek az anyagok. :-)

 

A hidegen sajtolt étolaj tartalmazza a növényre jellemző szaganyagokat is. A boltokban általánosan elterjedt un. finomított étolajok egy szagtalanítási folyamaton (dezodoráláson) esnek át. Vízgőzdesztilláció segítségével eltávolítják az olajból a szaganyagokat. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy tartályban lévő olajat felmelegítenek, majd vákuum szivattyúval megszívják az olaj feletti teret, és vízgőzt nyomatnak át az olajon. A folyamat során az olaj tetején keletkező habos trutyit is eltávolítják, amivel az összes élettanilag fontos anyagot, fehérjéket, elbomlott vitaminokat stb. eltávolítanak. Az eredmény egy szagtalan élettanilag értéktelen finomított étolaj. A finomítás során a szabad zsírsav tartalom is lecsökken 0,2-0,1% alá. Hidegen sajtolt olajnál 1% szabad zsírsav tartalom megengedett.

 

A szűrők eltömődésének egyik oka lehet a magas foszfatid tartalma az olajnak. A foszfatidok egy része nedvesség hatására megdagad, a másik része viszont nem. Tehát a nyálkátlanítási folyamat során csak egy része válik ki a nyálkaanyagoknak. A maradék, viszont savas környezetben felveheti a nedvességet!!! Ez lehet az oka annak, hogy az egyébként szép tiszta olaj is eldugíthatja a szűrőket nedvesség hatására. Ez a probléma a használt, kisütött olajoknál is jelentkezhet, amikor is a finomított olaj a benne kisütött élelmiszerektől szennyeződik foszfatidokkal (hús, sajt, gomba stb...) Mit tehetünk ez ellen? Az olajat ne engedjük vízzel, nedvességgel érintkezni, valamint a nyálkátlanítás során citromsavat kell adni a max. 2%-nyi vizhez amivel a nyálkátlanítást elvégezzük. Az olaj ülepítése után 5-10 mikronos szűrést kell alkalmazni, nincs mese, vagy alakítsuk át a befecskendező rendszert nyövényi olajhoz, amivel a nyálkás trutymót is el lehet porlasztani.


A szűrést nyomás alatt kell végezni. Az olcsóbb vízszűrők is tudnak 6 bárt. Kis mennyiségű olaj esetén gyertyaszűrő is megfelelő. Pl. Az Ecofil mikrofilter tisztítható 10, 5, 2 mikronosban is beszrezhető, drága, de csak egyszer kell megvenni. A vízhez gyártott olcsó szűrőház is bírja az olajat és 6 bár nyomást. A szűrésnél érdemes fogaskerékszivattyút, vagy membránszivattyút használni, ami egy puffertartályra dolgozik, és el van látva nyomáskapcsolóval és lábszeleppel is, így a nyomás bizonyos határok között állandó marad.  

 

Szűrők beszerzése:


Ecofil:
Salgótarján, Rákóczi u. 1-9.
Levélcím: 3100. Salgótarján, Pf.: 304.
Tel/fax: 32 420-372
Mobil: 30 9574-724
honlap: www.marketinfo.co.hu
email: mir@marketinfo.co.hu

 

Nagyobb mennyiségű olaj esetén keretes papírszűrőgépet (borszűrőt) érdemes alkalmazni.

 

Beszerzés:


Paulo Kft
5000 Szolnok, Debreceni út 47.
Telefon:  06-56-344-921
Mobil:  06-30-9651-995
Web:  http://www.paulokft.hu
---------
Vagy
---------
UNIFILTER KFT.
Levélcím: H-5051 Zagyvarékas Deák F. u . 2.
Telephely: Szolnok Ugar 48.
Telefon: +36-30-9386-726
Telefon: +36-60-386-726
Telefon: +36-56/711-239
Telefax: +36-56/711-244
Telefax: +36-53-360-757
E-mail: unifilter@axelero.hu
http://www.unifilter.hu/
---------
Esetleg
---------
Fletguard Szűrőkatalógus:
http://www.fleetguard.com/fleet/en/catalog/index.jsp?SMSESSION=NO

Előzmény: szábbéz (1373)
Uldin Creative Commons License 2006.12.18 0 0 1386

>A legfőbb probléma, amivel senki sem foglalkozik, hogy mennyi a viszkozitás akkor,
>amikor az adagoló nyomja az anyagot, és 100...200 bar nyomás áll elő.
>Ugyanez a >szívóoldalon is fennáll, alig foglalkoznak azzal, hogy mi van pl. -15 fokon.
>Ez főleg forgóelosztós adagolónál probléma, ha átszívja a masszát a szűrőn.

 

A motor szempontjából ami lényeges lehet, a porlasztási kép, ezt viszont lehet tanulmányozni a motoron kívül is.

Előzmény: Hpg (1365)
ede3 Creative Commons License 2006.12.17 0 0 1385
Nekem felesbe ugyaugy megy mint  gázolajjal.(Astra 1.7td)
Előzmény: zvolite (1384)
zvolite Creative Commons License 2006.12.17 0 0 1384
érdekes nekem növényolajjal f*sul ment még keverve is de most fele gázolaj fele fekete és 5 lityi benzin csodákat tesz még minuszban is indul !!!persze 5000km-ként olaj és gázolajszűrő csere szigoruan mert különben totál eldugul.


l
ede3 Creative Commons License 2006.12.16 0 0 1382

Régi a gázolajszürő és igy reggel nem kapja a fordulatot ugy mint tiszta gázolajjal de fél perc és már jó is.(50-50%) 

Előzmény: Törölt nick (1381)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.14 0 0 1380
"...az étolaj eddig maximum élelmiszeripari és egészségügyi szempontból vizsgáltatott, az üzemanyagkénti felhasználás szempontjából vegyészek se nagyon szoktak tudni hozzászólni."


Hát, nemtom... Rudolf Diesel az egész tákolmányt mogyoróolaj üzeműre találta ki. Leginkább azért tankolunk gázolajat, mert ezzel a világ urai jól keresnek. És addig tankoljuk, amig lesz.

Az tény, hogy a mai motorok már sok szempontból eltérnek, és ezek már alapoznak a gázolaj fizikai és kémiai tulajdonságaira. De növényolaj motort ma is gyártanak, sőt átalakító szettek is kaphatók a mai dízelekhez. www.elsbett.de
Előzmény: Alfred (1378)
Hpg Creative Commons License 2006.12.14 0 0 1379

Már megbocsáss, de b.szhatod a kémia tudást ebben az esetben. Mert:

 

- nincs két egyforma növényolaj

- két egyforma használt pláne nincsen

- két egyforma motort is csak nehezen tudsz leakasztani

- két embert, aki ugyanúgy csinálaj a mesterséget meg végképp nem.

 

Így még mérések után is nehéz azt mondani, hogy ez az olajfajta ekkor dermed, meg hogy a zeolittól mi történik, vagy nem történik. A gumitömítéses/savas históriákról már nem is beszélek.

 

Hogy kinek mi a sejtése, hiába alapul fizikai, kémiai, autóipari, vagy akármilyen szaktudáson (Hallotam már egyetemi oktatótól, hogy a növényolajban levő oxigén nem vesz részt az égésben:)), mérések és próbaüzemek nélkül nem sokat ér, itt a tapasztalat a döntő. Mert ha még meg is méri az ember -ahogy én már jópár esetben tettem- a valósággal még akkor is csak távolról lesz köszönőviszonyban az eredmény, vagy a levonható következtetés. Megmagyarázni persze mindent lehet, "A papír mindent elbír" -szokták mondani nem alaptalanul.

 

Amikor én kezdtem, úgy voltam vele: Ha a németeknél már ennyien és ilyen régen nyomják, akkor biztosan nem árt, a többire meg nem tudok érdemben fölkészülni, úgyhogy uccu neki!  Azért írom, hogy érdemben nem tudok fölkészülni, mert utólag az első elképzelések teljesen szükségtelennek és nevetségesnek bizonyultak.

(Előzetes szűrés, erős melegítés az adagoló előtt, benzin/gázolaj bekeverés)

 

Hogy az adott autóba, adott használat mellett, adott olajforrással/minőséggel, adott technológiai háttérrel és időráfordítással ki hogyan tudja megoldani magának az ellátást, az csak menet közben derül ki, és az előzőek mindegyike befolyásolja, úgyhogy általános recept nincs, csak irányvonalak, azok meg elhangzottak már e fórumon is.

 

 

Előzmény: szábbéz (1376)
Alfred Creative Commons License 2006.12.14 0 0 1378
szábbéz:
Értem én, de hiába a szakértelem, ha nincs tapasztalat, nincs leírt kisérlet, sőt mivel az étolaj eddig maximum élelmiszeripari és egészségügyi szempontból vizsgáltatott, az üzemanyagkénti felhasználás szempontjából vegyészek se nagyon szoktak tudni hozzászólni.

Én véletlenül tankoltam vizet a növényolajra, ennek eredménye egy szét nem váló emulzió lett (folyékony margarin), ami a papírszűrőt eldugította, amikor éppen nem, akkor meg teljesen erőtlenné tette a motort.
Erről korábban fotókkal együtt írtam.
Előzmény: szábbéz (1376)
szábbéz Creative Commons License 2006.12.14 0 0 1376
Azért Uldinnak szegeztem a kérdéseim, mert úgy tűnik kémiatudása nem merült ki a 4. gimivel. A legtöbb olajszűrőgető, beleértve engem is autodidakta módón nyomja, saját és mások tapasztalatai alapján. Egy szakember véleménye, aki ért a kémiához, esetleg az iparban dolgozik elég hasznos lenne.
Előzmény: Alfred (1374)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.13 0 0 1375
Nos a zeolit ásványokat derítésre használják, ez az étolaj esetében a technológia egyik lépése. De már ezt is csak viszonylag tiszta olajra érdemes alkalmazni, mivel a felületaktív derítőanyagot sokminden leköti, és annak is ára van. Azután ülepíteni kell.

Valójában ez nem szagtalanítja az olajat, bár befolyásolja az égés során szagokat, hisz eltávolít bizonyos összetevőket az olajból. Írt erről is tapasztalatot valaki ezen a fórumon.

A szagtalanítást az olajgyártásban gőzzel végzik, és dezodorálásnak hívják. Nekünk ez drága és bonyolult eljárás, és számunkra nem is tökéletes, hiszen ezen a bolti étolaj is átesett, és ugye mégis van jellegzetes szaga.

Legjobb volna a célirányos szagosítás adalékolással, hisz a gázolajfüst sem éppen szagtalan.
Előzmény: szábbéz (1373)
Alfred Creative Commons License 2006.12.13 0 0 1374
szábbéz:
...esetleg olvass vissza...
Előzmény: szábbéz (1373)
szábbéz Creative Commons License 2006.12.13 0 0 1373
Kedves Uldin ! Végre valaki, aki ért a kémiához. Lenne egy pár kérdésem: A hidegen sajtolt és a bolti étoil között mi a különbség? vegyész anyukám (aki totál baromságnak tartja az egészet) azt mondja hogy a hidegen sajtolt 10% vizet tartalmaz. Volt itt már olyan aki vizes emulzióval próbálkozott, de azért az meredek... megpróbálhatnád az olajad lefagyasztani, mert akkor kifagy a víz belöle és látnánk valóban mennyit tartalmazhat. Hogyan lehetne barátságossabbá tenni a használtat kisipari körülmények között??? Mert a szilvia törlőparíron átszürés...hát... A zeolit megköti a szagokat, lásd macskaalom Ez most szerpel itt először. de elég sok port tartalmaz. azzal mi van? ujra szűrni és ülepíteni kell? Savasság dolog is érdekel. gondolom a tömítések pusztulása ennek a számlája írható. lehet ezt valamivel semlegesíteni??? Üdv
Előzmény: Uldin (1364)
409 Creative Commons License 2006.12.11 0 0 1372

"Igaz hogy lángossütö-szagúak az.."

Szag??????? Illat!!!!!! Szaga a szarnak van! :-PPP
Szerintem palacsinta. A fiam barátnője meg is jegyezte a múltkor, hogy amikor hazajövök valamelyik szomszéd mindíg palacsintát süt. :-)
Előzmény: ÉrtékTeremtő (1369)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.11 0 0 1370
Csak a büdös kormos gázolajfüst után meg van fizetve a jövedéki (füst)adó;-]. Szerinted a lángossütő szag érdekelne bárki autóst, ha a fináncokat nem érdekelné?
Előzmény: ÉrtékTeremtő (1369)
ÉrtékTeremtő Creative Commons License 2006.12.11 0 0 1369
Igaz hogy lángossütö-szagúak az étolajjal üzemelö dizelkocsik?még mindig 1000szer jobb mint a barnásfekete korom elviselhetetlen ize és büze
radipeti Creative Commons License 2006.12.09 0 0 1368
Köszi a lelki támogatást, mert már kezdtem hitetlen lenni, hogy mégiscsak kárt okoz az étolaj... Most töltöm hozzá az 5 % benyát amíg a keverék ki nem fogy.Aztán újra gázolaj tisztán a tél alatt, mert ma reggel +8 fok volt, viszonylag jól indult, de egy kicsit füstölt hidegen.
Előzmény: 409 (1367)
409 Creative Commons License 2006.12.09 0 0 1367

Miután nincsen győzelem áldozatok nélkül, ez a "kellemetlenség" a dolog velejárója.
Tapasztalataim szerint, ilyenkor már nem érdemes fele-fele aránynál többet tenni bele, és 4-5% benzint hozzá. ( ha hidegebb lesz, még kevesebbet )
A motorolajba kerülésre itt azt mondták, az a 100%-os használatnál jelentkezik, én így nem próbáltam, keverve pedig nekem nem ment az olajba.
Ha zavar a probléma, akkor ilyenkor már ne tegyél bele növényit, majd tavasszal, ammikor már reggelente melegebbek vannak, megint lehet.
Előzmény: radipeti (1366)
radipeti Creative Commons License 2006.12.08 0 0 1366

 Szasztok !

 

Új vagyok a topicban de már régóta olvasom..

Tud valaki szakmai tanácsot adni nekem?

VW Passat 1.9 TDI (1996) járok. Hónapok óta 2rész étolaj 1 rész gázolaj, Bosch adagoló, semmi gond. Bár egy kicsit lustább nagyobb fordulaton, persze csak meleg motornál próbáltam. Régen gázolajjal még mínusz tízben is pöccre indult ( önindító felújítva + Új akku). Mostanában napról napra egyre többet köszörülök reggelente, eleinte kb 1-2 mp de ma reggel (+6-7 fok) már vagy 3-4 mp-et is. Ráadásul beindulás után füstöl is ( néhány percig) , ez gasolinnal nem volt... Ki tud valami okosat? Hallottam, hogy az indítózás alatt el nem égett olaj a motorolajba bekerülve lerontja annak kenőképességét és lerakódásokat okozhat a porlasztócsúcsokon.

Hagyjak fel sürgősen a keverékkel, vagy van valami ötletetek, esetleg a lerakódások okozzák a hidegindítási problémát? Kb eddig 3000 km -t mentem így..

 

Hpg Creative Commons License 2006.12.06 0 0 1365

Nem akarlak elkeseríteni, de viszkozitásban nincsenek csodák. Ha lényegi javulást akarsz, nagy mennyiségű hígítóanyagot kell bekevered. Sajnos a dermedésgátláshoz hasonló trükk sem úgy működik, mint a gázolajnál, mert más az anyag szerkezet. (biodízelé is)

 

A legfőbb probléma, amivel senki sem foglalkozik, hogy mennyi a viszkozitás akkor, amikor az adagoló nyomja az anyagot, és 100...200 bar nyomás áll elő. Ugyanez a szívóoldalon is fennáll, alig foglalkoznak azzal, hogy mi van pl. -15 fokon. Ez főleg forgóelosztós adagolónál probléma, ha átszívja a masszát a szűrőn.

 

De csoda nincs, vagy kéttank fűthető szűrővel, vagy soksok hígítóanyag, az meg nem sokat befolyásol, hogy mi. Csak benya ne legyen túl sok. De ha meg már 30%-ot teszel hottá, abból kijönne a kéttankos rendszer, abból meg 0-ból mész problémamentesen.

 

szerintem.

Előzmény: Uldin (1364)
Uldin Creative Commons License 2006.12.04 0 0 1364

>Na Biósok!

>Volt zöldkártyán a Merci.

>saját keverésemmel (90% használt + 10% kerozin

 

Kedves Misi!

 

Megtennéd hogy elvégzel egy kisérletet?

 

Relatív viszkozitás mérő csőnek kellene kinevezni valamit Pl. vékony üvegcsövet, vagy valami pneumatika csövet stb., ami erre alkalmas. Olyan vékony csőre gondoltam amibe, ha adott magasságig felszívsz egy kis gázolajat és bejelölsz a csövön egy meghatározott távolságú szakaszt, amikor "elengeded" az olajat stopperrel korrekten mérhető legyen a bejelölt pontok között az átfolyási idő. Amire kíváncsi lennék, van-e lényeges eltérés az átfolyási időben a te általad kever kerozinos anyag és a gázolaj között.

 

Az átfolyási idő arányából, saccolni lehet a két anyag viszkozitás arányát.

 

A másik kérdésem a használt anyag szűrése előtt zeolitot használsz-e?

Előzmény: CokeMisi (1363)
CokeMisi Creative Commons License 2006.12.03 0 0 1363
Na Biósok!

Volt zöldkártyán a Merci. Először úgy gondoltam, hogy leeresztem az anyagot és beletöltön az eredeti osztrák biodiesel-t és úgy megyek zöldkártyára. De a vége az lett, hogy elvittem a saját keverésemmel (90% használt + 10% kerozin) és azt mondtam hogy nagyon kíváncsi leszek a paraméterekre mert már jó ideje osztrák biodiesellel járok. Meg is jegyezték, hogy sokkal csendesebb tőle a motor. A füstölési határérték 2.5 és a mért érték pedig 1.6 volt. Tehát a zöldkártya 1 évre letudva.
CokeMisi Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1362
A hétvégén szűrök neked is.
A számod ird meg a mélemre.Én már irtam a tiedre.
Előzmény: Törölt nick (1361)
Uldin Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1360

Nem sikerült kideríteni a címet, nekem is kellene a cím, ha megtudok valamit megírom.

 

Esetleg tudnál érdeklődni a Kisbéren a Konkáv vagy SEED-IMEX kft-nél. Mind a két cég olajsajtolókat forgalmaz. Szerintem ott megmondják kihez tudsz fordulni Győr közelében. Biztos ismernek 1-2 oljsajtoló üzemet a közelben.

 

SEED IMEX
Seed-Imex Kft.
Kisbér, Komáromi u.89.
Tel.: ++36 34 354 094; ++36 20 9393 42
Fax: ++36 34 352 510
Internet: http://www.seedimex.hu
E-mail: agro.seed@axelero.hu

 

A Konkáv Kft.
http://www.konkav.hu/index.htm
H-2870 Kisbér Wenckheim B. u. 82.
Tel/Fax: 0036-34-352-525
Tel: 0036-34-552-029
E-mail: vevoszolgalat@konkav.hu

Előzmény: Törölt nick (1355)
Uldin Creative Commons License 2006.11.28 0 0 1357

>megvenném a préselés után megmaradt anyagot 30 ért ! tudsz címet ????

 

 

Zvolite!

Köszi.

Az ehavi már a tápkeverőé.

Havi 75 mázsa hidegen préselt napraforgó préselvényt tudok prezentálni a jövő hónaptól kezdve.

 

Légyszi küldj egy e-mailt valamelyik címre, az egonos mail akadozik 1-1 nap késéssel kapom meg a levelet.

 

uldin2003@yahoo.com

uldin@egon.gyaloglo.hu

 

Egyébként piszok jól lehet fűteni a préselvénnyel 22-24MJ/kg az égéshője közelít a feketeszénéhez.

Előzmény: zvolite (1352)
Uldin Creative Commons License 2006.11.28 0 0 1356

OK! Rácsörgök az illetőre, holnap este tudok nyilatkozni.

 

Előzmény: Törölt nick (1355)
zvolite Creative Commons License 2006.11.28 0 0 1352
megvenném a préselés után megmaradt anyagot 30 ért ! tudsz címet ????
Előzmény: Uldin (1345)
kiggyo Creative Commons License 2006.11.28 0 0 1351

Uldin!

 

Email ment tegnap, érdekel engem is a cucc :-)

Előzmény: Uldin (1346)
kiggyo Creative Commons License 2006.11.28 0 0 1350
Mivel szűröd?
Előzmény: CokeMisi (1349)
CokeMisi Creative Commons License 2006.11.28 0 0 1349
Végre már valaki itt a fóromon aki vegyészetileg is ért az olajhoz.

Engem érdekel ez a hordozható teszt mert csak használt étolajjal járok.
Ülepítettem és szűrtem már vagy 4e litert anélkűl,hogy tudnám ezt a savas dolgot.

Nekem eddig azt jelentette az ellenőrzés,hogy szűrés után szép tiszta átlátszó az olaj,oszt akkó be a tankba.
Előzmény: Uldin (1346)
Uldin Creative Commons License 2006.11.28 0 0 1348

Győr környékén van egy présüzem, ahol repcét préselnek. Egy ismerősőm emlegette, de a címet és a telefonszámot azóta is hozza.

 

Szegedről cipeltem recepréselvényt Kőszegre próbabrikettálásra. Ráadásul még a brikettálási próba serm sikerült, szétesik a repce brikett.

 

Szóval a lényeg az, hogy állítólag Győr környékén van présüzem, de valószínűnek tartom az olajra megvan a vevőjük.

 

Ha megtudok valamit, az elérhetőségüket felteszem ide a fórumra.

Arra kérnélek, te is tedd meg ezt, ha megtudsz valamit.

Előzmény: Törölt nick (1347)
Uldin Creative Commons License 2006.11.27 0 0 1346

Drasztikusan az árat csak úgy lehet csökkenteni, hogy egy kis tisztított használt cucc is belekeveredik az anyagba, amit már hivatalosan nem is lehet takarmányolajnak nevezni, mivel a kisütött éttermi hulladék olaj másodosztályú veszélyes hulladéknak minősül.

 

A használt cuccosnál a következő problémákra lehet számítani:
- magas szabad zsírsav tartalom
- magas foszfatid, foszfolipid tartalom

A foszfatidok a sütés során a tojásból, húsokból kerülnek vissza az egyébként finomított étolajba. Az a bibbi velük, hogy egy részük nedvesség hatására dagad, eltömítheti a szűrőt. Egyébként, ha átmegy a szűrőn a motor szépen elégeti.

1% szabad zsírsav tartalomig le lehet menni egyszerű ülepítéssel, ugyanis a szabad zsírsavak 20 fok alatt zsírszerű trutyiként kiválnak az olajból, kellően hosszú ülepítési időt persze ki kell várni.

 

A szabad zsírsav tartalmat savtitrálással meg lehet határozni, egy vegyész haverom gyárt is kis hordozható teszt cuccot. Van hozzá használati utasítás, amely alapján bárki elvégezheti a tesztet a mellékelt mérőoldatokkal és az indikátorral. Zsírsav tartalmat, valamint  észterezés esetén a metilészter lugosságát is ellenőrizni lehet a cuccal. Az is igaz az észterezés előtt lényeges a savtitrálás a lúgos katalizátor mennyiségének a kiszámításához. Használt étolajnál, pedig azért érdemes megcsinálni, hogy kiderüljön kell-e ülepíteni, vagy savmentesíteni az olajat.

Előzmény: Uldin (1345)
Uldin Creative Commons License 2006.11.27 0 0 1345

 

 

Legyen 160 Ft/lit. 1000l-es PE tartályokat hozzál, átszivattyúzzuk.

Ha 55-Ft-os magból hidegen préselve az önköltségi ár  122Ft/liter munkabér nélkül.

Mivel a préselvényt sajnos csak 25Ft/kg-os áron lehet eladni.

 

Ha sikerül szerzni tavalyi 50Ft/kg árú magot, vagy valaki elviszi a préselvényt 30Ft/kg-os áron akkor 150Ft-ért is mehet literenként.

 

Lesz repceolaj is, de az drágább, pelletálási és brikettálási próbához kell majd repce préselvény, a repceolaj a melléktermék.

Előzmény: chgergo (1344)
chgergo Creative Commons License 2006.11.27 0 0 1344

"tudok olcsó takarmányolaj forrást"

Nagyságrendileg az mit jelent?

Legjobb ajánlat eddíg 160Ft volt polusz kanna és szállítás. Akkoriban volt a TESCO-s 172-ért, így nem érte meg "váltani".

Most mi a helyzet?

Előzmény: Uldin (1343)
Uldin Creative Commons License 2006.11.26 0 0 1343

>jobb a kamrás motor a növényolajnak, mint a direktes.
>Nyilván a porlaszthatóság miatt.
>Megaztán hogy néz az ki, hogy páréves, többmilliós,
>vagy új dízelkocsiba TESCO-s anyag menjen?:-)

 

A jó régi örvénykamrás motorok szeretik legjobban triglicerideket :-) Én azért az észterezés híve vagyok, az átészterezett cuccot a direkt befecskendezéses gépek is szeretik. A hidegtűrési gondok megoldódnak, ha az anyag egy része butanollal van átészterezve (butil-észter) -17  fokig megoldja a dermedési problémákat, de a butanol sajnos nem olcsó. Labor szinten próbálkoztam néhány alkohollal, etanol, izopropanol, metanol, butanollal. A metanol a legolcsóbb anyag és az átészterezés is metanollal megy a legbiztosabban. A hagyományos lúgos katalizátorral 2 észterezési reakcióval 98%-os konverzió elérhető. Az összes többi akoholnál van valami gond, pl. nehezen adja le a glicerint,  stb...

 

A TESCO gazdaságos helyett érdemes 1-szer szűrt takarmányolajban gondolkodni. Jóval olcsóbb, igaz nincs szagtalanítva, mint a tesco gazdaságos. A repce olaj egyébként jóval "halkabb" a napraforgónál.

A takarmányozásban többre értékelik a fehérje tartalmat, mint az olajtartalmat, ezért takarmányozási célra napraforgó és repcepréselvényt használnak inkább. Szeged környékén tudok olcsó takarmányolaj forrást, max. 3000 lit/hó mennyiségben, ha valakit érdekel, írjon az uldin@egon.gyaloglo.hu címre.

Előzmény: Törölt nick (1313)
Amigo7 Creative Commons License 2006.11.24 0 0 1341
Én is egy 22 éves 1 literes Daihatsun próbáltam ki. Egy évig teszteltem rajta mindent, aztán , hogy bevált vettem egy egyéves használt autót ez sokkal jobban működik.
Előzmény: chgergo (1340)
chgergo Creative Commons License 2006.11.24 0 0 1340

Az a baj a modern dizelmotorokkal, hogy bármi elromlik bennük, könnyen sok 100e lehet a javítása. Még ha nem is feltéttlenül a bio cucctól romlik el, akkor is ott marad a gyanú. Az elérhető 5-10Ft/km megtakarítással pedig TÉNYLEG csak tutira érdemes menni. Egy ócska bontószökevénybe viszont egy komplett adagoló vagy injektor rendszer is pár tizesből kapható, így párezer km lazán kitermel akár egy teljes felújítást is, így gyakorlatilag nincs műszaki rizikó.

 

Másrészt, meg aki sokmilliós autóval jár, annak az a pár Ft amit megfoghat az üzemanyagon úgyis eltörpüöl már csak az autó amortizációja mellett is, nem bveszélve az egyéb költségeiről. Most akkor érdemes kockáztatni?

Előzmény: Amigo7 (1338)
zvolite Creative Commons License 2006.11.23 0 0 1339
most már eléggé köhécsel a fáradtolaj kontra benzin elegyem "" sir"
Amigo7 Creative Commons License 2006.11.23 0 0 1338
Persze, 50-50% használt bio-go. a múlkori fagyoknál is pöccre indult.
Előzmény: wwwandrewww (1337)
wwwandrewww Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1337

Üdv, Urak!

 

Hallottatok már bio nagynyomású motorban való felhasználásáról? Persze legalább félig megbízható forrásra gondolok.

 

A kérdés oka: egy ismerős páréves Mondeoja állítólag minden további nélkül elfogadja a környezettudatos üzemanyagot.

Vélemény?

chgergo Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1336

Akkor jó, csak fel se merüljön senkiben, hogy motorolaj adaléknak használja. Csak öblíteni, max. párat forgatni a motoron, hogy átjárja a cucc az olajrendszert. Bár én azt sem ajánlanám, pár deci motormosó, öblítő maradvány az új olajfeltöltésnél hazavágja a motorolaj kenőképességét. Oszt jónapot.

Lehet, hogy egy olcsó pl. Opel vagy Meguin rész-szintetikus olajjal érdemesebb egy rövid, párszáz km-es csereperiodust vállalni, és kész.

Előzmény: CokeMisi (1335)
CokeMisi Creative Commons License 2006.11.21 0 0 1335
Nézd meg az STP motoröblitő összetételét.
A fékfolyadék is nagyon jó,de hát nem ócsó!
Előzmény: chgergo (1334)
chgergo Creative Commons License 2006.11.21 0 0 1334

Kerót a motorba?

Járatni is szabad így?

Egyébként a fékfolyadék is piszok jó lerakódás oldó, olajcsere előtt szokták adagolni pár perces motorjáratással kiegészítve.

Előzmény: CokeMisi (1329)
CokeMisi Creative Commons License 2006.11.20 0 0 1332
Még sajna nem!!
Előzmény: Törölt nick (1331)
CokeMisi Creative Commons License 2006.11.20 0 0 1329
Szerintem a gyűrűk is teleragadhattak olajlehúzó is meg minden.

Kerozint mindenhova!!! Mert az majd kitiszticcsa!! Én a következőket tenném:

Tecsó gazd szintetikus olaj+20%kerozin a motorba.

Gázolaj+Kerozin a tankba.(50-50%)

Kiszedni az iz.gyer.kat és inj.fecskendővel kerót beadni és állni hagyni.

Állás után igy inditózni,majd gyertya vissza és beinditani oszt hadd ketyegjen szépen.


Előzmény: kiggyo (1322)
kiggyo Creative Commons License 2006.11.19 0 0 1328
Jaja, 50% esetén még talán télen sincs nagy gond, főleg ha egy kis benzint is rak bele az ember. Viszont ha spórolunk hát spóroljunk, menjen az a 95-100% :-)
Előzmény: 409 (1327)
409 Creative Commons License 2006.11.19 0 0 1327

Ok! Értelek. Arra nem gondoltam, hogy valaki hidegen 100% növényivel indít. Az tényleg nem "normális" dolog. Valahol láttam a neten, egy a porlasztókra szerelhető indukciós előmelegítőt. Érdekes lenne megcsinálni.
Előzmény: kiggyo (1326)
kiggyo Creative Commons License 2006.11.19 0 0 1326

De sajnos van! Egytankos esetben amíg hideg az anyag és a motor, nem porlasztódik olyan jól, és az elégetlen cseppek kicsapódva a hender falán lejutnak a motorolajba. Indítás közbeni köszörülésnél pláne. Előkamrás motornál így is elporlasztódik valamennyire, de dugattyúkamrásnál egyenesen a dugattyúra pisilod a rosszul porlasztott anyagot. Ha van előmelegítésed akkor miután bemelegedett a motor ugyanolyan lesz mint ha kéttankos lenne, csak az addig eltelt percek alatt szadizod a motort.

 

Kipróbáltam, ha hidegen beindítom a motort és még hideg (15-20 C!) anyagra kapcsolok előmelegítés nélkül akkor kisebb túráztatásnál is köpköd a kipuffogó, és fehéresen füstöl. Meleg olajnál semmi ilyesmi sincs, tökéletesen elég.

 

Egyszerűen a gázolajra méretezett porlasztó nem tudja elporlasztani a sokkal sűrűbb anyagot. Ezért kell melegíteni és/vagy keverni stb...

 

Mindenkinek saját dolga hogy hogy teszi tönkre az autóját, én csak a saját megfigyeléseimet írom le, kishíján tönkrevágott egy amúgy jó motorú traktort. Pedig az nem valami finom technika. 

 

Persze amit írok az a 100% és környéki bio-ra vonatkozik, hígítva már sokat javul a helyzet.

Előzmény: 409 (1324)
Alfred Creative Commons License 2006.11.19 0 0 1325
kiggyo:
Hamarosan meglesz a 10000 km, de amióta megjöttek az első fagyok max 30% napraforgó van benne, vagy inkább semmi. A motorolajat nézem, nem látok rajta változást, de a szaga az hasonlít az égett növényolajra.
Én is kéttankosra fogom alakítani, de a munka még várat magára.
Előzmény: kiggyo (1322)
409 Creative Commons License 2006.11.18 0 0 1324

"Levettem a szelepdeknit, és olyan mint normál esetben, abszolút nincs bio szaga a motorolajnak sem, tehát az előmelegítés megold minden gondot, pedig ez egy személyautó motor."

Pontosan ugyanezt látnád az "egytankos" esetben is!
Ha a motorolajba belekerül az étolaj, akkor belekerül a gázolaj is, ott akkor valami nagyobb motorgond van, aminek nemigen lehet köze az alkalmazott üzemanyaghoz.
Előzmény: kiggyo (1322)
kiggyo Creative Commons License 2006.11.18 0 0 1322

Alfred!

 

Ha jól emlékszem neked volt motorolaj sűrűsödés gondod régebben. Azóta hogy üzemel a szekér? Bio van benne?

Az egyik ismerősöm traktorjában összetrutyisodott az olaj, kartellgáz is van bőven, 100%-ban ment nyáron gond nélkül, most hogy hűvösebb volt megfigyelte hogy köpköd a kipuffogó, és folyik az elégetlen olaj a kipuffogócsonkon. Azóta keveri benzinnel-gázolajjal, és szépen el is ég az anyag, a tünetek megszűntek. Szelepállíás miatt le kellett venni a deknit és elképedt, mert ragacsos takony minden, a szelephimbák, stb... És a kartellgáz is erősödött, nyilván nem ken úgy az étolajos matyi, ami nem most kerülhetett bele, hanem akkor amikor rossz volt a porlasztás a hideg 100% miatt.

Mivel lehetne ezt kimosni? kb 20 liter olaj van benne, kész anyagi csőd többször lecserélni, motortisztító lötyi és 10-20% gázolaj is szóba jött már.

 

Azért érdekes, mert én már régóta 100%, manapság 95%-ozok 2tankkal, és a legutolsó olajcsere óta is 4eKm-t mentem el. Levettem a szelepdeknit, és olyan mint normál esetben, abszolút nincs bio szaga a motorolajnak sem, tehát az előmelegítés megold minden gondot, pedig ez egy személyautó motor.

 

MINDENKIT erősen lebeszélnék az egytankos módszerről látván hogy egy dudva traktort is kikészíthet a dolog!!!

 

chgergo Creative Commons License 2006.11.17 0 0 1321
Lehet, hogy túl fáradt vagyok, de ezt a 200Ft-os kannást még mindig nem vágom. Most akkor, ha lehet kapni, akkor hogy is fogy el egyszer az a 100-150l? Veszel újra, akármi is az, nem? Vagy valami "akciós" gázolaj, ami nem mindig kapható? Akkor viszont nem nagy kunszt hidegben jól indulni vele....
Előzmény: GZV736 (1319)
GZV736 Creative Commons License 2006.11.16 0 0 1320
kb. 4 éve nem tankoltam benzinkúton, így nem tudom, melyik milye. :) viszont használt trafóolajjal egy jó ideig jártam, az korrekt volt.
Előzmény: GZV736 (1319)
GZV736 Creative Commons License 2006.11.16 0 0 1319

"a 200 Ft-os kannáss" azt jelenti, hogy 200 ft és kannában lehet kapni.- :) mindig van belőle úgy 100-150L, de ha egyszer elfogy, akkor nekem is kúton kell tankolnom.

Elég gyakran keverem a kannást étolajjal. Ugyan mindkettő 200 Ft/l körül van, de tiszta étolajos technikával elég rossz autózni (kicsi a motor, vigyázni kell rá). Ezért keverem, és így tovább kitart a kannás, és nem is dermed bele a tacskó. :)

 

Előzmény: chgergo (1301)
GZV736 Creative Commons License 2006.11.16 0 0 1318

Fogalmam sincs, hogy melyik autónál mit hoz. Ha van időd, kedved, szerintem megéri kísérletezni.

Egyáltalán nem bonyolult beszerelni, beállítani, stb...

Előzmény: CokeMisi (1299)
chgergo Creative Commons License 2006.11.16 0 0 1317

http://www.iwemalpg.com/Diesel_LPG.htm

 

itt azt állítják, hogy 56.5% diesel and 43,5% LPG esetén 200Le-ről 236Le -re nőtt a teljesítmény. Ezzel a 80-130-ra gyorsulást kövér 15s-ről 14s alá csökkent. Annyira nem hajmeresztő változás, de ha épp az a másodperc hiányzik elkerülni egy szembe jövő kamiont...

Előzmény: CokeMisi (1309)
chgergo Creative Commons License 2006.11.16 0 0 1316
Azért ha hivatalossá tehető valahogy, akkor nem rossz az eszme. Még én is beszereltetném, plusz erő és kényelmesebb tankolás, nekem már ez is megérné...
Előzmény: Törölt nick (1307)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.16 0 0 1315
Az lehet, valszeg rossz kifejezést használtam. Arra gondoltam, minél jobban nyomom neki annál nagyobb vákuum keletkezik a szűrő és a motor között.
Előzmény: 409 (1314)
409 Creative Commons License 2006.11.15 0 0 1314

"Szabályozható lenne akár a gázkarral, de szívócső vákuummal is."

A dieselek (néhány kivételtől eltekintve) nyitott szívócsövesek, ( nincs fojtószelep ) így nincs szívócső vákum.
Előzmény: Törölt nick (1312)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.15 0 0 1313
Nem vagyok amúgy étolaj ellenes. Írtam is, hogy a régi 17 éves kocsimat nem sajnálnám, bírná is. Én amúgy direkt régi autóban tudom elképzelni. Például bizonyítottan (vagy legalábbis szakirodalomban leírtan) jobb a kamrás motor a növényolajnak, mint a direktes. Nyilván a porlaszthatóság miatt. Megaztán hogy néz az ki, hogy páréves, többmilliós, vagy új dízelkocsiba TESCO-s anyag menjen?:-)
Előzmény: Hpg (1310)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.15 0 0 1312
Véleményem szerint több mint érezhető lenne a különbség, lényegesen rugalmasabb lenne az az elég lomha, de rendkívül strapabíró kocsi. Nehéz lenne pontosan megmondani, hisz a teljesítmény az ugyebár a leadott maximális teljesítmény, még a mercinél is valahol elég magas fordulaton. Valójában a nyomaték és a teljesítmény minden fordulaton más ás más, éppen ezért csalóka a sok százvalahány lóerős kicsi 1,4-1,6 motor, amelyik üveghangon pörgetve tényleg le tudja adni néhány pillanatra. Amit ettől kaphatsz az jelentős nyomatéktöbblet, és éppen alul, nem pörgetve, amit a merci masszív hajtáslánca bármely más kocsihoz képest a legjobban tolerálna. Rugalmasabb lenne a kocsi, kevesebb visszaváltás.

Én 2,5-ös szívó dízel mercivel próbáltam W124, (asszem öthengeres, a tied meg négy), gyakorlatilag hátbavágta a gáz. A gazdája el volt képedve. A szűrőházba volt be kötve gyorskötözővel a turistapalack forrasztószettjének a csöve. Fölül már kevesebbet hozott, ill. gáz túladagolásra bekopogott. Mivel a szűrő előtt volt, volt egy nagy tehetetlensége - elvettem a gázt (a pébét), és még másodpercekig húzott. Szerintem ez a szűrő után a szívócsőben, profi szabályozot fúvókán nem lenne, ahogy benzinesnél sincs. Szabályozható lenne akár a gázkarral, de szívócső vákuummal is. Lehet, hogy előtöltés állítás is kell, neadjisten folyamatos szabályozás, ha tudja az adagoló valami módon. A külföldi fórumokon 30-70 %, helyenként 50-50 % gá -gázolaj arányt írnak, tehát a gázolajból valszeg el kéne venni, vagy el kell felejteni a padlógázt, mert kevés lehet a levegő.

De ha szeretsz barkácsolni, akkor rád is vár egy kis feladat a kísérletezésben..;-D

u.i.: Gyerünk át az Olcsó autózás, stb. topikba szerintem, mert ezt szétoffoljuk...
Előzmény: CokeMisi (1309)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.15 0 0 1311
Igen, a repce még a legjobb. Szerintem nincs belőle hipermarketben, bár nem kerestem. Számos fizikai és kémiai tulajdonságban lényegesen rosszabb a többi elterjedt növényolaj.
Előzmény: Hpg (1310)
Hpg Creative Commons License 2006.11.15 0 0 1310

Ami igaz a biodízelre, nem biztos, hogy igaz az étolajra.

 

Egyébként a biodízel is csak bizonyos, főleg régebbi gumikat támad meg. (kb. 94 előtti autóknál)

 

A korrózió olyan dolog, hogy ha a rézlemez teszten ugyanolyan a repce, mint a gázolaj (megfelelt), akkor az nem lehet jelentős.

Előzmény: Törölt nick (1308)
CokeMisi Creative Commons License 2006.11.15 0 0 1309
A W124 200D(75LE) mercinél mennyi lenne a teljesitmény növekedés?

Van gázszettem tartály stb +időm is kisérletezni.
Csak a teljesitmény miatt vágnék bele,mert a használt étolival eddig ingyen közel 50e km.
Viszont itt is 2 tank kell. sőt, az 1ik tartály, amibe a gáz van.

És ez igy 1 kicsit bonyolultabbnak tűnik mint 1 kis tank gázolaj+1tank használt étoli előmelegítővel.

A reggeli indulásaim 95%-a garázsból történik(18-20c)és étolival simán pöcre indul.
Előzmény: Törölt nick (1307)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.15 0 0 1308
Tévedsz, a tömítések tönkremenetele még a valódi biodízelnél (metil-észter) is leírt jelenség. Az étolajnál pedig egyértelmű, az még korróziót is okoz (zsírsavak).
Előzmény: kiggyo (1304)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.15 0 0 1307
Igazából egyet kell értenem, mert ez gazdaságossági topik.

De a különbség több, mint a literenkénti ár eltérés. Jelentős teljesítmény/nyomaték növekedés. Legális üzemanyag a tankban (ki fogja keresni a tartályt egy dízelnél?). És műszakilag az eredetinél is jobb megoldás az emisszió, a lerakódások és egyéb károsodások szempontjából.

Ha nem is vizsgáztatom le, de mondjuk pótkeréktartályt, vagy kis méretű tartályt használok, soha nem veszik észre egy közúti ellenőrzésnél.
Előzmény: chgergo (1303)
jacika Creative Commons License 2006.11.15 0 0 1306

Kösz az informálást! Legföljebb ha   a horvátoknál drága, átviszek egy bigyóra valót a csomagtartóban, és ott öntöm bele. Visszafele meg kifogyasztom  a tankot amennyire lehet és utána rendes go-val átjövök, hurrá...

Előzmény: chgergo (1290)
BX_thomas Creative Commons License 2006.11.15 0 0 1305

nem feltette az utolsó kenetet, mert másfél éve van belelötykolve aétolja, előtte előfordult trafó olaj is, persze abból nem használt.

Igazából tök mind1 mit hioszek, a kocsit megcsinálták, én pedig eladom, mert vettem egy sokkal fiatalabb verdát.

Előzmény: kiggyo (1304)
kiggyo Creative Commons License 2006.11.15 0 0 1304
Azt azért te sem gondolod komolyam hogy az étolajtól keményedett meg az a gumi? Öreg volt, és feltette az utolsó kenetet a tömítéseknek hogy a sűrűbb anyagot kellett neki tuszmákolni főleg hidegben (gondolom egy tankos volt a rendszer).
Előzmény: BX_thomas (1302)
chgergo Creative Commons License 2006.11.14 0 0 1303

Egy jogszabály nem elég az átalakításra, volt gázos autóm, kell a sorozatengedély is különben elég macerás és drága a mutatvány. :(

 

Egyébként nincs ellenemre az LPG-s kísérlet, de gazdaságosságból nézve nem ez a bajnok. Csináltam egy számítást 160Ft-os bio ill. LPG és 260Ft-os gázolaj árral:

 

0. gázolaj, 0Ft átalakítás, 0Ft megtakarítás. :(

1. bio+gázolaj időjárásnak megfelelő keveréke, 0Ft átalakítás, 20/80% esetén 80Ft/l, 50/50% esetén 50Ft/l megtakarítás.

2. gázolaj+LPG, kb.50eFt átalakítási költség, 20-30% megtakarítással 50-80Ft/l. (netes infók alapján)

3. 99% bio kéttankos megoldással, 5-50eFt átalakítási költség, 80Ft/l megtakarítás.

4. használt+ egyéb időjárásnak megfelelő keveréke, 0Ft átalakítás, 150-200Ft/l megtakarítás.

5. használt kéttankos megoldással, 5-50eFt átalakítási költség, 200-250Ft/l megtakarítás.

Előzmény: Törölt nick (1298)
BX_thomas Creative Commons License 2006.11.14 0 0 1302

konkrétan 300ezer.

Így igaz. Szerencsére fizikai kopást nem okozott, csak gumi öregedést.

Azért, kondtam, hogy befejeztem mert eladó sorba került a kocsi. Vetem egy benzinest helyette. Sokkal fiatalabb és 1.4es... Munkábajárosnak.

Előzmény: Alfred (1293)
chgergo Creative Commons License 2006.11.14 0 0 1301

"a 200 Ft-os kannással "

Ez mit jelent, most nem ez a tacskódízel?

Vagy a gazdaságos kútra gondolsz? Tapasztalatom szerint a MOL féle pisánál érezhetőbben jobbat mérnek a kék-fehér kútnál. Ami azzal nem indul hidegen az étolajjal sem fog. :)

Előzmény: GZV736 (1296)
chgergo Creative Commons License 2006.11.14 0 0 1300
Ez az, a friss olaj ugyanennyi, a használt meg ingyen van. Az LPG meg ahogy a földgáz ára megy felfelé nemigen lesz olcsóbb. Sajnos. 
Előzmény: Törölt nick (1297)
CokeMisi Creative Commons License 2006.11.14 0 0 1299
A W124 200D(75LE) mercinél mennyi lenne a teljesitmény növekedés?

Van gázszettem tartály stb +időm is kisérletezni.
Csak a teljesitmény miatt vágnék bele,mert a használt étolival eddig ingyen közel 50e km.
Viszont itt is 2 tank kell. sőt, az 1ik tartály, amibe a gáz van.

És ez igy 1 kicsit bonyolultabbnak tűnik mint 1 kis tank gázolaj+1tank használt étoli előmelegítővel.

A reggeli indulásaim 95%-a garázsból történik(18-20c)és étolival simán pöcre indul.
Előzmény: GZV736 (1296)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.14 0 0 1298
Nézd, valójábanaz étolajosra alakítás sem ingyenes, és technikailag tökéletes esetben sem legális.

Csak a károsodásokkal nem foglalkozik az ember, amíg az autó megy. Egyébként magam sem aggódom pl. a 650 ezret futott autóm miatt, megkereste már az árát kúti gázolajjal is rég. Az újabb autómnál már nem ez a helyzet, pedig az is dízel.

Egyébként engem így is csak a biodízel érdekel, nem annyira az étolaj, az pedig már gázárban olcsónak számít. Ebbe a topikba leginkább a tapasztalatok leszűrése miatt látogatok, vannak azért, akik már szívtak étolajjal. A profi előmelegítős, kéttankos és egyéb rendszerek, pedig legalább annyiba kerülnek, mint a gázszett, és ugyanúgy illegális, ha a gáz-gázolaj vegyesüzem nincs levizsgáztatva. Ráadásul ez még mindig messze van a tökéletestől, ld. www.elsbett.de.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mennyit kér egy autógyártó 20-30%-kal nagyobb teljesítményért, ami ráadásul a dízel/gáz üzemnél alul tesz hozzá, nem pörgetve. Olyan, mintha eggyel nagyobb motorú autónk lenne. Ez is forintosítható, miközben a fogyasztás, az adó a biztosítás nem nő.

Nem drága a gázosítás amúgy, mondom, a legolcsóbb elég hozzá, hisz a levegővel szívja be az autó.


De, ha valaki legálisat akar:



Jogszabályi alap



Gázüzemű járművekre vonatkozó szabályozások az 5/1990.(IV.12.) KöHÉM rendeletben

2.§ (6) A rendelet alkalmazásában "gázüzemű jármű" az MR.2.§-ának (4) bekezdésében meghatározott jármű.

16.§ (1) A már forgalomba helyezett gépjármű, mezőgazdasági vontató és ezek pótkocsija átalakításához szükséges előzetes engedélyt a területi közlekedési felügyelet, a járművek sorozatszerű (5 darabot meghaladó mennyiségű) átalakításakor a Központi Közlekedési Felügyelet-től kell a jármű tulajdonosának kérnie. A kérelemhez csatolni kell az elbíráláshoz szükséges műszaki dokumentációt.

(7) Az átalakított járművet - kivéve a (9) bekezdésben meghatározott sorozatszerűen átalakított járműveket - időszakos vizsgálatra a területi közlekedési felügyeletnél be kell mutatni. A vizsgálatot az átalakításra adott engedély, illetőleg, ha a területi közlekedési felügyelet az átalakításra ilyen feltételt szabott, a feltétel teljesítését igazoló záradékkal ellátott engedély birtokában lehet kérni. A vizsgálat során az átalakítási engedélyben foglaltakat, valamint a 12. § (6) bekezdésében meghatározott üzemeltetési feltételek megtartását kell ellenőrizni.

(8) Ha a nem sorozatszerűen átalakított jármű a követelményeknek megfelel, az átalakítással létrehozott változást a területi közlekedési felügyelet a jármű hatósági (forgalmi) engedélyébe bevezeti. Az átalakított jármű vizsgálatának eredményén alapuló intézkedésekre egyebekben a 13. §-ban foglalt rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.

(9) A sorozatszerűen átalakított járműveket a területi közlekedési felügyeletnél kell vizsgálatra bemutatni. E vizsgálat elvégzésére a sorozatszerű átalakítást végző gépjárműfenntartó szervezetet a Központi Közlekedési Felügyelet - meghatározott feltételekkel - feljogosíthatja. A vizsgálatot - a sorozatszerű átalakításra vonatkozó engedélyben meghatározott szerkezeti elemekre (részegységekre) vonatkozóan - a Közlekedési Főfelügyelet szabályzatában foglaltak szerint kell elvégezni. Ha az átalakított jármű a követelményeknek megfelel, az átalakítással létrehozott változást a jármű hatósági (forgalmi) engedélyébe be kell vezetni.

Gázüzemű járművekre vonatkozó szabályozások az 6/1990.(IV.12.) KöHÉM rendeletben

2.§.(4) A rendelet alkalmazásában gázüzemű jármű az, amelynek üzemanyaga autógáz, ezen belül:

a) tiszta gázüzemű jármű az, amely kizárólag autógázzal,

b) vegyes üzemű jármű az, amely egyidejűleg autógázzal és egyéb üzemanyaggal,

c) kettős üzemű jármű az, amely vagy autógázzal, vagy egyéb üzemanyaggal

üzemeltethető.
Előzmény: chgergo (1295)
GZV736 Creative Commons License 2006.11.14 0 0 1296

Látom, teljesen egyetértünk. :) Azért kíváncsi lennék, hogy hogyan muzsikálnak télen a gazdaságostól a verdák. Én 10 évet autógázoztam, 5 évet étolajoztam, van egy kis tapasztalatom a témában. Télen, amikor a tacskódízeltől nem indulnak a motorok, én akkor is vígan fogok autókázni a 170 ft-os gázzal meg a 200 Ft-os kannással vegyesüzemben. Szerintem megfontolandó. Nem kell semmi féle fűtő, szűrő, 2 tartályos átkapcsolós rendszer, meg ilyesmi.

 

 

Ventotd!

 

Egyébként igazad van, hogy nem biztos hogy jó helyre írtam. Azért is írtam az első hozzászólásom elé hogy off!

De szerintem a tacskósok 90 százaléka nem a környezetvédelem miatt tangol biokraftot, hanem mert olcsón akar autózni. Hát a vegyesüzem is költségcsökkentő eljárás, nembeszélve arról, hogy az erősebb motortnak kevésbé kell taposni, hogy ugyan olyan menettulajdonságokat produkáljon -->kevesebb fogyasztás.

 

Sokan nem értenek egyet a kis kísérletemmel, de nem is kell. Alternatívát ajánlottam a nagyközönségnek, hátha valaki tovább fejleszti és elfogadott eljárás lesz sokak számára. Én még emléxem: úgy 5 éve beletöltöttem a McD-s olajat az autómba, és sokan kinevettek. Ma mind ugyan azt csinálja. :) Akkoriban azt mondta az egyik barátom, ha bele merem tenni a verdámba, fizeti az étolajat. Teletankoltam a 123-as Mecit. :)))

 

Előzmény: Törölt nick (1291)
chgergo Creative Commons License 2006.11.14 0 0 1295
Hát igen, ez mind szép és jó, de a 160-170Ft-os LPG az több mint a takarmányolaj és az átalakítás nem sufnituning igényű. Úgyhogy végeredményben nem takarékosabb a biodízelnél, bár legalább nem minősül adócsalásnak. Ráadásul tuttommal sorozatenedély sincs még rá, így hivatalosan elég drága lenne az átalakítás, már ha bárhol is csinálnának ilyet. Régebben bennem is felmerült ez a dolog, de csak néztek a gázosok jó nagyokat, mikor érdeklődtem...
Előzmény: Törölt nick (1291)
Alfred Creative Commons License 2006.11.13 0 0 1293
BX_thomas:
Na, ja! De volt vagy háromszázezer km abban az adagolóban, és napi 170 km mellett elég hamar kitermeled a tömítés cserét, nem?
Előzmény: BX_thomas (1292)
BX_thomas Creative Commons License 2006.11.13 0 0 1292
jelentem en befejeztem olajozast. 25ezer volt a teljes tomites csere az adagolomban /cav/ minden gumi felkemenyedet az adagoloban. orranszajan szivargott mar. 3-4 ora alatt nyomast elengedte :(((((
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.13 0 0 1291
Kb. én is így csináltam. Csak ott még reduktor se volt. Persze csak próbaút erejéig.

Egyébként vitatkoznék azokkal, akik szerint veszélyes. Profi autógáz cuccal is működik , méghozzá a legolcsóbb karburátoros verzióval (én már vettem, 12e Ft-ért, és lecsesztek, hogy drágán...), akár szívócső-vákuum szabályozással is. Tehát annyira veszélyes, mint az autógáz. Az se igaz, hogy annyi LPG megy el, mint amennyivel kevesebb gáz/étolaj fogy, mert bizonyítottan javítja az égést, ami ugyebár dízelnél nem tökéletes. Létező megoldásról van szó, külföldön drága autókba is beteszik. Ez valóban vegyesüzem, rendkívül jó emissziós mutatókkal. Ráadásul kútnál tankolható legális üzemanyagokkal is megoldható, és a kúti gázolajnál lényegesen olcsóbb. Akár le is vizsgáztatható egy ilyen autó!!! És akkor még nem beszéltünk a javuló dinamizmusról, amire sokan nem keveset hajlandók költeni. Ennél kevés olcsóbb tuning van. Tisztítja az egész üzemanyagrendszert, ha nem teljesítménynövelésre van használva, hűti a hengerfejet (az expandáló gáz), elnyújtja az égési folyamatot (hiszen a begyulladó gázolaj gyújtja meg a nagyon jó kompressziótűrésű gázt) - tolja és nem üti a dugattyút.

Az viszont igaz, hogy ez itt az étolajos topik, ennek meg inkább az olcsó autózás... topikban van a helye, de akár a dízel tuning címűbe is megáll. Ott már korábban is írtam róla.

http://www.autogasonestop.com/diesel.htm
Előzmény: GZV736 (1285)
chgergo Creative Commons License 2006.11.13 0 0 1290

Nyáron Szlovénia-Horvátország semmi gondot nem okozott, arrafelé szerintem még vállveregetést is kap aki környezettudatosan autózik. Egyébként a Horvátoknál ordas drága az étolaj, a legolcsóbb 9 kn/l volt, valszeg nem tömeges jelenség az étolajozás.

Max. a határon lehet gond, ha kiszagolják, ezért én 50km-el a határ előtt kapcsoltam a gázolajos tankot, és még így is rendes szag maradt. Szerencsére nem figyeltek fel rá...

Előzmény: jacika (1289)
jacika Creative Commons License 2006.11.13 0 0 1289

sziasztok,

 

Engedjetek meg egy (na jó, több) kérdést: kicsit távolabbi jövőben tervezem h kiugrok külföldre kirándulni, és az a  nagy kérdés, hogy: Horvátországban, Szlovéniában, Olaszo.-ban valamint Ausztriában (utóbbi asszem elég egyértelműen nem gond de hátha van vkinek rossz tapasztalata) lehet e étoillal furikázni. (pontosabban: odakint törvényileg tiltott e valahol?!) Tud vki erről vmit?

 

Továbbá: ha netán én már itthon telenyomom a csomagteret (neeem, véletlen sem a tankot) használt ill tecsós olajakkal, h aztán a határon átlépve jól beleöntsem a megfelelő helyre: a határon bele tudnak hivatalos szervek kötni h átviszem...? Vagy ilyen szutykot úgy és annyit viszek át ahogy akarok/vagy mondjuk ez csak az EU területén belül problémamentes?

Előre is kösz mindenkinek!

chgergo Creative Commons License 2006.11.13 0 0 1288
Háát, akkor kb annyival kevesebb liter folyékony üzemanyag kell, mint amennyi LPG fogy? Ez akkor csak a bio cucctól félőknek jelent megtakarítást....
Előzmény: GZV736 (1285)
Xanaduno1 Creative Commons License 2006.11.13 0 0 1286

Igen, valóban megéri 5-6 Ft-okat spórolni literenként!

Kb pont így tett a szomszédom is, mígnem elszállt egy életre a ladájával eggyütt!...

 

Előzmény: GZV736 (1285)
GZV736 Creative Commons License 2006.11.13 0 0 1285

Szögezzük le előre, ez nem egy átalakított gázautó diesel motorból, hanem vegyes üzem. Az ötlet onnan jött, hogy a Vértes volán egy időben próbálkozott a vegyes üzemmel. A gond csak annyi volt, hogy míg a jövegéki adótörvény a diesel-t protezsálta, a gázt nem. Így nem tudta a vállalat (ha jól tudom) a gázt költségként leírni, és visszaáltak tiszta diesel-re.

Fogtam a FIAT UNO 1.4 TD-met, és elkezdtem vele kísérletezni. Sokallottam a 6 l-es fogyasztást, amit az autóm produkált. Igazából nem a 6 l volt a sok, hanem az, hogy a barátom 90LE-s Passatja 4,8-5,2l eszik és jóval jobban megy. :(

Lekötöttem anya tűzhelyéről a PB palackot. Elővarázsoltam a garázsból a régi Audim gázreduktorát, ami egyébként igen sz@r állapotban van és egy 2m-s csővel megtoldottam. Gázpalack az anyósülésre, 2m cső, rózsa a turbó elé. Nem nagyon kell gondolkozni a gázkeverésen, azt elvégzi a töltő. Indulás --> gázcsap nyitás --> hirtelen nagy nyomaték. :) Mégtöbb gáz --> kopog a motor mind állat.

Visszatekertem a füstcsavaron, és a hiányzó hajtóanyagot PB-vel pótoltam.Állítottam az előtöltésen (mert a gáz gyorsabban ég)  Az eredmény: jó 1,5-2l-es fogyasztáscsökkenés, max 1,5l gáz 100Km-en (számítások alapján) és a 72LE/100Nm es motoromnak igen jelentős nyomatékemelkedése alacsony fordulatszámon. Természetesen tacskóizé volt a tankban.

Így mai árakon számolva az izé úgy 198-205Ft/l és a gáz meg 160-190t/l. Szerintem megéri kísérletezni.

Előzmény: Törölt nick (1283)
BX_thomas Creative Commons License 2006.11.11 0 0 1284
na igen :(((((
Előzmény: chgergo (1279)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.10 0 0 1283
Érdekel, pl. engem. Én is csináltam már. Szívódízelnél odatett alul nyomatékot nem keveset (Opel 1,7 D, Merci 2,5 D). Turbósnál nem sok jót hallottam egy ismerőstől. Bár emisszióban és égési hatásfokban szerintem ott is hoz.
Előzmény: GZV736 (1278)
kisgyermek Creative Commons License 2006.11.10 0 0 1282
hali mindnekinek.

nézzetek szét itt:
http://fenykapu.free-energy.hu/

a tartalom---->2.2.1.11.22------> diesel auto LPG gázzal .


Érdekes olvasmány és megvalósitás!


Kutyka Creative Commons License 2006.11.10 0 0 1281

Igen, igen! :)

Magam is próbálkoztam vele. Működött, de olyan hírtelen megvették az átalakított autómat, hogy 3 napig volt csak benne a rendszer, így fogyasztási eredményt nem tudtam mérni.

Előzmény: GZV736 (1278)
chgergo Creative Commons License 2006.11.10 0 0 1280

Igen.

Biogázzal is megy? 

Előzmény: GZV736 (1278)
chgergo Creative Commons License 2006.11.10 0 0 1279

1xű, mert az adófizetés alól jelentős csoportok tömegesen tudják kivonni magukat. Ezt senki sem meri megreformálni, a bencinkúton viszont mindeki egyenlő, ott "igazságosan" lehet rabolni a népet.

Igazából nem is rossz eszme, fizessünk pálya díjat, parkolási díjat, tandíjat, vizit díjat, TV üzemeltetési díjat, hídpénzt meg bármit ami pénzbe kerül, DE cserébe felejtsük el az adózást! Minden pénz ahhoz kerül aki szolgáltat is érte valamit, a kormányzatoknál meg nem marad lé korrupcióra. Hirtelen nem azok akarnak majd politizálni akik a meggazdagodást keresik, hanem akik elhivatottságból akarnak tenni valami hasznosat. Pont mint ahogy a  tanárok, orvosok, nővérek, tűzoltók stb. azért a megalázóan kevés fizetésért.

 

Bár félő, hogy így jutna is valamire ez a k..sz..tt ország, és nem lenne állandó sláger az "elkúrtuk", "oszt jónapot" téma.

Előzmény: BX_thomas (1277)
GZV736 Creative Commons License 2006.11.10 0 0 1278
Érdekel valakit a gáz-diesel autómmal tett teszteredmény?
BX_thomas Creative Commons License 2006.11.10 0 0 1277
ez stimm, de miért kell mindent sarcolni? miért nem elég csak adóztatni? :(((((
Előzmény: 409 (1276)
409 Creative Commons License 2006.11.10 0 0 1276

"de maga a bio dízel is drága szerintük és nem éri meg.."

A biodiesel (észterezett növényolaj) előállítása valóban drágább mint a gázolajé. Persze ezek netto előállítási költséget jelentenek. A bio azért _lehetne_ olcsóbb, mert az EU-ban 2009-ig nem lehet az alternativ/megújuló energiahordozókra jövedékiadót tenni. Ez az egyetlen oka, amiért nálunk, pillanatnyilag, tilos a használata. Ha meg lejár az adómentesség, és ráteszik az adót, kinek kell drágábban mint a gázolaj. Akkor lesz létjogosultsága, ha majd egekbe szöknek a kőolajárak.
Előzmény: BX_thomas (1268)
Brian1985 Creative Commons License 2006.11.09 0 0 1273
psp, ha tudok szerezni denszeszt, akkor én 40 literhez fél litert szoktam önteni :S lehet nem kellett volna elpocsékolni annyit tavaly, tavaly előtt, meg az előtt sem :( 2 litert minden éven kapok, hozza haver. De sajnos el is fogy. Így hogy elég lenne bele 1 deci, akkor lehet még maradna is belőle :S Valami kamionos ismerőst kérdezzen már meg valaki! köszi
Előzmény: Törölt nick (1272)
Alfred Creative Commons License 2006.11.09 0 0 1271
Én két hete voltam zöldkártyán, kicsit füstölt, de csak azért, mert - megfigyeltem - terheletlenül jobban füstöl, mint terhelve, azaz, terhelve egyáltalán nem látok a tükörben füstöt!
A zöldkártyásnak tetszett az olaj, ő nem a jövedéki adót, hanem a füstöt ellenőrzi.
CokeMisi Creative Commons License 2006.11.09 0 0 1269
Vajon ki a f..nak vagy milyen hivatalnak akarta vóna jelenteni??

Tán csak nem egyenesen a kummunista pártnak?!

Én is viszem majd a hónap végén zöldkártyára a gépet,az osztrák biot akarom betölteni
de nem vadidegenhez viszem.
Előzmény: Törölt nick (1263)
BX_thomas Creative Commons License 2006.11.09 0 0 1268
de maga a bio dízel is drága szerintük és nem éri meg , azt már nem írták, le hogy érdek meg aztán senkinek nem fűzödik hozzá :(((
Előzmény: Alfred (1267)
Alfred Creative Commons License 2006.11.09 0 0 1267
BX_thomas:
Tulajdonképpen igaza van!
Szerintem a legnagyobb gond ott van, hogy biodízelről van szó, és nem feldolgozatlan sajtolt növényolajról.
Mert egyelőre az elérendő cél egy "műbenzin", azaz a kőolajszármazékokhoz legjobban hasonlító anyag előállítása, amihez nem kell a felhasználóknak semennyire alkalmazkodnia. Ez viszont valóban költséges és energia faló technológiákat igényel, és ráadásul maga az anyag is veszít energiatartalmából. Szemben a nyers növényolajjal, amihez fejleszteni kellene az új motorokat, a régieken pedig bizonyos átalakításokat kellene tömegesen tenni.
Előzmény: BX_thomas (1262)
Alfred Creative Commons License 2006.11.09 0 0 1266
psp:
"Eccer csk azt mondja a faszi, csak nem étolajjal jár mert azt neki jelenteni kell."
Csak viccelt. Autóvillamossági szerelő vállalkozásoknak nem ír elő semmilyen jogszabály semmilyen külön jelentési kötelezettséget, a szokásos gazdálkodói ügymeneteken kívül.
Egy nevet, címet, telefonszámot azért szerintem tegyél ide!
Előzmény: Törölt nick (1263)
Brian1985 Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1264
psp, nekem is autószerelőnél volt még a nyáron a verda, gátlókat meg rugókat cseréltek. Az is megkérdezte hogy mi van az autóban, mert sült szaga van. Mondtam, hogy étolaj. Nem szaroztam, végülis hirtelen gyorsabban dobogott a szivem, meg elgondolkoztam, hogy ezt inkább nem kellett volna mondanom ,de aztán aztmondta neki egy sima 1,6 Diesel van, önthetne ő is bele , nem fog elromlani az adagoló? stb Szóval nyáron jó időbe ő is azzal járt :))) Nem volt "szocialista" beállítottságú a faszi mondjuk azóta nem beszéltem vele, hogy használja -e még, de aztmondta, hogyha a hideg beköszönt ő visszaáll diesel üzemre teljesen. Szóval fasza csávó
BX_thomas Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1262

urak ültök?

 

 

akkor kinek a kurva nénikéjét?

 

érdekes a cikk témája!

olvassátok el!!!!!

chgergo Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1261

Közös a határ, meg mindenki magyarul beszél ezért nem tom a vámos illetőségét. Egyébként meg úgysem szólt semmit, én sem erőltettem az ismerkedést. Mindenesetre furcsa ez a kukkolás.

A tisztítókúra meg már a fincsi keróval megy, pöpecebb a motor mint az egész biozás előtt volt. A hideget is jobban tűri és egy csomó olyan emelkedőn ahol régebben 3-ast kellett szúrni, simán felmegy 4-ben is. És csak 3 dl-t tettem fél tank Teszkó akciós gázolajhoz. Asszem itt az ideje ismét spórolós üzemre váltani...

Előzmény: CokeMisi (1254)
jacquesDave Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1260

Sziasztok!

Januártól lehet venni itthon is biodízelt??

Üdv.: Dave

omadjoe Creative Commons License 2006.11.07 0 0 1258
én a bátran használók közé sorolnám magam! ha netán tán tönkre tenné a  motort az autoban, oda se neki! nekem a garázsban van egy komplett TD moci! ja és az aluminiumot jo pénzért veszik az ocskavas telepen... :D
Előzmény: CokeMisi (1250)
macimoci Creative Commons License 2006.11.07 0 0 1257
Biztosan van a dolognak realitása, de felhívom a figyelmet, hogy a finánc az egy igen ravasz állatfaj.
Egyszer előfordúlt, pl. hogy a szabályosan kifőzetett leadózott pálinkába, hogy ne marjon annyira és több legyen pár százalék deszt vizet tett valaki. 160ezer Ft bírság lett a vége 40 liter után, mondván, hogy ez nem az az 50%-os párlat amiről a papír szól, mert ez csak 45%-os.
Brian1985 Creative Commons License 2006.11.07 0 0 1256
szép jó estét emberek!

Örömmel olvastam el az utóbbi hozzászólásokat. Örülök, hogy újra feltámadt a topic. Nem tudom mi ennek az oka, hogy eddig több nap leállás volt, most meg mindenki feltámadt!? :)))

Ez az adózásos Tma nagyon érdekelne engem is, mert jövő tavasszal öntöm bele újra az anyagot és jó lenne igazolás róla.. én nem csinálom meg két tankosra, viszont melegíteni fogom a szűrőt és az anyagot.
CokeMisi Creative Commons License 2006.11.07 0 0 1254
A kerozin bent van már a kúrában?

A magyar vámos kukucskált?
Előzmény: chgergo (1253)
chgergo Creative Commons License 2006.11.07 0 0 1253

Képzeljétek, most voltam Szlovákiában, és visszafelé a határon minden kocsi mögé behajolt egy vámos. !%!"+!?

Nem volt világos, hogy szagmintát vesz-e vagy rendszám matricát vizslat, de éppen gázolajos tisztítókúrán voltam így nem szóltak hozzám. Mindenesetre ilyesmit még nem láttam határátlépéskor....

Alfred Creative Commons License 2006.11.07 0 0 1251
psp:
Ez a szöveg szerintem a biodizel.info-ról való.
Előzmény: Törölt nick (1247)
CokeMisi Creative Commons License 2006.11.07 0 0 1250
Ezeket a dolgokat jó ha tudod,de szerintem szerencséré még senkinek sem volt szüksége mondani őket.

Szerintem ez az étolis autózásos jelenség nem lessz olyan tömeges,hogy a másik oldalnak megérje odafigyelni rá.
Nem ugy mint a HTO val való tankolás volt.

Az étolis autózást 3 dolog nagyon behatárolja:

-legjobban az,hogy csak a régi kb 2000es évjárat előtti autókba mehet.
-akinek ilyen autója van annak az 50% fél,hogy tönkremegy a motor
-a másik 50% fél,hogy lebukik vele

És maradnak azok akik járnak is vele. (? %)
Előzmény: Törölt nick (1247)
kiggyo Creative Commons License 2006.11.07 0 0 1249
Nem tudom mennyire reális a dolog, azért ha akarnak tudnak szemétkedni a rendőrök (égőkészlet, gumik, stb...)
Előzmény: Törölt nick (1247)
kiggyo Creative Commons License 2006.11.06 0 0 1246
Akkor éppen még maradt abból a bejelentett 50 literből, még alig használtam :-)
Előzmény: 323i (1245)
323i Creative Commons License 2006.11.06 0 0 1245
Utana meg neha-neha "veletlenul" majd ellenoriznek, mert 1x mar szoltal...
Előzmény: kiggyo (1237)
GZV736 Creative Commons License 2006.11.06 0 0 1244

Off:

diesel+étolaj és a beszívott levegőbe (turbó elé) beleeresztettem egy kis autógázt.

on:

:))))

omadjoe Creative Commons License 2006.11.06 0 0 1243
hy! kiprobáltam50%-50% gázolaj- használt étolaj összeállítást, majd a ~90% használt étolajat. tapasztalatom: az autó olyan szagot árasztott, mint egy Lacikonyha a Meki mellett. ugyan ugy ment mintha tiszta gázolajjal ment volna. sőt egy kicsit jobban is ment a moci! csak az étolaj előzetes leszürése nagyon macerás... Étolajjal könnyebben indult az autom. most hogy csak gázolaj van benne, meg kell harcolni a reggeli indulásoknál.
kiggyo Creative Commons License 2006.11.06 0 0 1242

Én még felturbóztam egy izzítógyertyással is, így 90 fok körül jár. A hidegindításhoz kell az a két tank én még mindig azt mondom.

Az egyik ismerősöm traktorján figyeltük meg, hogy amióta 10-15 fok alá ment a hőmérséklet azóta a tiszta üzemnél köpköd a kipuffogó, nem tudja szépen elporlasztani az anyagot. Oda is csináljuk a hőcserélőt, és jó lesz biztosan.

Előzmény: CokeMisi (1241)
CokeMisi Creative Commons License 2006.11.06 0 0 1241
Szerintem a kis mennyiség az azért jó mert pl nálunk a hétvégén rántott hús vót sűtkrumplival és lett is 2liter használt olaj.
Megyek is a vámhivatalba,hogy hol kell bevizetni a jövedéki 500ft ot,mert tőtöm befele a ótóba.

1000liter után a 125ezer az nem semmi!!

De komolyra: Az megér egy kérdést,hogy mit mond a hivatal és a gyakorlatban ez hogyan működik.

A fűtéshez való hőcserélő 55-70c fokos olajat csinál. Tetszik is az adagolónak,semmi hullámzó alapjárat.

De a hideginditás.......?! Már csak a szelep hiányzik a két tankos módihoz.
Előzmény: kiggyo (1240)
kiggyo Creative Commons License 2006.11.06 0 0 1240
Én meg hallottam olyat is hogy magánszemély bejelenthet keveset is. Meg kell kérdezni valami ismerőstől, hátha. Van valakinek vámos ismerőse?
Előzmény: chgergo (1239)
chgergo Creative Commons License 2006.11.06 0 0 1239

Én azt hallottam, hogy 1000l az egység, min. ez után kell befizetni. Továbbá rendelkezni kell az üzemanyag tárolásra szolgáló felszereléssel és ezek hivatalos engedélyeivel. Szal gyakorlatilag egy benzinkút is kell hozzá...

Előzmény: kiggyo (1237)
kiggyo Creative Commons License 2006.11.05 0 0 1237

Valaki hallott már olyan emberről aki látott már olyan embert aki bejelentette a vámosoknál hogy étoillal megy és befizette a jövedéki adót? Hallottam olyan hírt hogy bejelentés-alapon megy, nem írnak kmóra állást sem, csak becsületkassza alapon bejelented hogy van 50l használt sütőolajad, literenként 125ft és adnak igazolást róla.

Elgondolkodtató hogy így egy jóidőre le lehetne fedni a seggünket az illetékes szervek előtt.

 

 

kiggyo Creative Commons License 2006.11.05 0 0 1236

Ki lehet kísérletezni, 10% fölött csörög fordulaton a motor nálam mert hamar gyullad. Próbálgatni kell egy kicsit.

Előzmény: Törölt nick (1235)
Brian1985 Creative Commons License 2006.11.05 0 0 1234
na végre gyerekek! azthittem már megszűnik a fórum :)
Ahogy olvastam a hozzászólásom utáni commentet,
azthittem ablakmosót kell önteni a tankba :DD
Amúgy denszeszt milyen százalékban kell önteni
a gázolajhoz, ha nem benzint szeretnék keverni vele,
hogy ne fagyjon le? Mert azt tudok szerezni vagy 2 litert
kiggyo Creative Commons License 2006.11.05 0 0 1233

Okozhatja az étolaj miatti lerakódás is a dadogást. Ha durvul érdemes menni egy fél tankot gázolajjal és tisztító adalékkal, attól rendbejön. Nekem a melegítés miatt semmi gondja eddig, már van benne 5% benya is, érdemes, mert nem ég el olyan tökéletesen magában fordulaton az étoil. A benzinnel jobb lett.

Előzmény: Brian1985 (1230)
Brian1985 Creative Commons License 2006.11.01 0 0 1230
sziasztok!

Kiderült, hogy nem is az étolaj miatt jár egyenetlenül a motor, mert gázolajjal is úgy jár, alapjáraton. Csak állítottam az előtöltésen, mostmár kutya baja :)) Kíváncsi leszek így meddig fog menni étolajjal, talán -5 fok ? -10? :) majd beszámolok
kiggyo Creative Commons License 2006.10.31 0 0 1229
Ez nekem is furcsa, mert amikor szóba került anno akkor azt írta valaki hogy sz@rt sem ér. Ha viszont mégiscsak jó, akkor megérné az árát. Ahogy elnézem tecskó, dm és ilyesmik is forgalmazzák a gyártó szerint, majd szétnézek, veszek és kipróbálom.
Előzmény: Törölt nick (1228)
Pocok6969 Creative Commons License 2006.10.31 0 0 1227

Ha visszanézed a hozzászólásokat, már írták.

http://www.geoproduct.hu/

 

De ha beirod a google-ba, kikeresi Neked.

 

Pocok

Előzmény: macimoci (1226)
macimoci Creative Commons License 2006.10.31 0 0 1226
"Szagtalanításra használj delorint!!!"

Mi ez az izé és hol lehet kapni?
Előzmény: Pocok6969 (1219)
CokeMisi Creative Commons License 2006.10.30 0 0 1225
Az kell hát-fogaskerékszivattyú.

Én vettem egy merci A osztály szervoszivattyuját 5ezerért(az electronika bedöglött rajta) na ez aztán viszi szépen az étolit körbe-körbe.

Mármint TANK-SZIVATTYÚ-HŐCSERÉLŐ-SZŰRŐ-TANK.
I
I
ADAGOLÓ-TANK.
Előzmény: 409 (1222)
Pocok6969 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 1224

Szia!!

 

Igen kipróbáltam, működik, csak macerás és soká tart.

Nem százszázalékossan veszi el, de azért nagyon jól.

Fura égett szaga lesz az autónak, de nem dizel.

Az csak akkor lesz, ha gázolajat égetsz....

 

Pocok

Előzmény: kiggyo (1223)
kiggyo Creative Commons License 2006.10.29 0 0 1223
Ezt ki is próbáltad, és bejött? Nem lett palacsinta szaga az autónak, vagy csak csökkent?
Előzmény: Pocok6969 (1219)
409 Creative Commons License 2006.10.28 0 0 1222

"szereztem egy dugattyús elektromos AC-t és beteszem a tartályhoz."

Ha benzineshez való AC-ről beszélsz, azzal semire sem jutsz! Étolajban meg sem fog mozdulni. Fogaskerékszívattyú kell hozzá. Viszont vigyázni kell, az adagolóba ne nyomjon 0,3-0,5barnál többel, mert elrontja az előtöltési karakterisztikát. (soros adagolóra ez nem érvényes )
Aki kicsinek találja a szűrő áteresztőképességét, az tegyen be két szűrőt párhuzamosan kötve.
Előzmény: kiggyo (1217)
macimoci Creative Commons License 2006.10.28 0 0 1221
Szerintem
Az a gond, hogy hiába melegítitek a cuccot, amikor megáll, "belehűl" a szűrőbe és olyankor csapódik ki belőle a sok redva. Ezért mindenképpen okosabb dolognak tartom a higítást, oldatban tartást legyen az gázolaj, benzin, mosóbenzin vagy kerozin. Tapasztalataim szerint a gyanta csak ott csapódik ki, ahol levegővel érintkezik.
-szerintem
Alfred Creative Commons License 2006.10.27 0 0 1220
kiggyo:
Tegnap egésznap járt a motor, hol alapjáraton, hol kisterhelés mellett, hol padlógázon - összesen közel 500 kilométert, és jól ment, nem dugult a szűrő. Este kiürült tankba kapott hét liter gázolajat, amivel pont úgy ment mint napraforgóval, csak sokkal hangosabban csattogott. Reggel a tiszta gázolajjal egy fordulatra indult, de hiába melegedett be, éreztem, hogy a szűrő el van tömődve. A Sasadi úton alig negyvennel bírtam fölmenni!
Aztán délben kapott újra 1:3 gázolaj:napraforgó keveréket, és visszatért bele az erő!
Próbálok okoskodni: valami olyan tömi el a szűrőt, ami akkor köt bele, ha lehül, a gázolaj nem oldja, de a napraforgó igen. Lehet, hogy ez az a gyanta, amit néha emlegetnek, és amit itt is néhány topictárs már talált szétszedett alkatrészekben?
Előzmény: kiggyo (1217)
Pocok6969 Creative Commons License 2006.10.27 0 0 1219

Szia!!

 

Szagtalanításra használj delorint!!!

 

Tökéletes. Persze nem lesz dizel szaga, mert go-t tüzelsz....

 

Össze kell keverni, majd 4!!!! napig állni kell hagyni. Utánna leöntöd róla, s kész.

 

Alul egy kép.....

 

Pocok

Előzmény: chgergo (1216)
chgergo Creative Commons License 2006.10.27 0 0 1218

Ezt a szűrő cserét én is kipróbálom.

Most fele-fele aránnyal is gyengébbnek érződik a gép, szinte tiszta gázolajjal  (20-80) meg repül mint régen.

 

Injektor tisztításra mit szóltok a fékolajhoz? Kopogó hidrotőkéknél pl. ezt ajánlják motorolajcsere előtti kezelésre a kiváló lerakódás feloldó képessége okán...

Előzmény: kiggyo (1217)
kiggyo Creative Commons License 2006.10.27 0 0 1217

A szűrődugulással kapcsolatban előrébb léptem:

Tegnap kicseréltem egy újra, most megint repül a verda. A régi szűrő abszolút nincs eldugulva, belefújtam és könnyen megy rajta az anyag, tehát alapesetben is hatáeset a cső, szűrő, szelep stb... fojtása az adagolónak, ha egy picit tömődik akkor meg vége van a dalnak. Ezek szerint az én bosch adagolóm nem tud valami sokat szívni.

 

Tanulság: Ha valaki belefog ilyen rendszerbe, akkor ne sajnálja a csőátmérőt, nekem összevissza van vagy 8m csövem az adagolóig, a 8mm-esből. Ez ezek szerint sok. Érdemes inkább 10mm körülit használni, ha van lehetőség fűteni is.

 

Megoldás: Mivel nem akarom már kiszedni a csövet, ezért szereztem egy dugattyús elektromos AC-t és beteszem a tartályhoz.

 

Mindez 100% bio-ra vonatkozik, eddig még benzint se raktam bele, higítva biztos más a helyzet.

chgergo Creative Commons License 2006.10.26 0 0 1216
Hát én már próbáltam, de a fáradt olaj sem nyomja el a sült szagot, viszont minimális mennyiséggel is el tudja koszolni a szűrőt meg a csöveket. Mit csinálhat akkor az adagolóban.
Előzmény: PowerZ (1215)
PowerZ Creative Commons License 2006.10.26 0 0 1215
Köszi én is a katalizátorra tipeltem.
Meg most azt halottam hogy féradt oil-t raknak hozzá mert akkor olyan szaga lesz mint egy zsigulinak :)
323i Creative Commons License 2006.10.25 0 0 1214
En is irtam neked, de arra meg nem valaszoltal...
Előzmény: CokeMisi (1212)
Brian1985 Creative Commons License 2006.10.25 0 0 1213
kár volt feltennem a téli gumikat, annyira szuper lett az idő! 22 fok! El se hiszem, hogy október 25-én ilyen szép idő legyen, pedig azthittem az 1-2 fokos reggelek után, hogy fagyás következik, maradhatott volna még kicsit benne a BIOcuccos :) Na mind1, november eleje úgyis húzós szokott lenni mindig ... vigyázzatok a keverési arányokkal, aki nem dupla tankozik :)
CokeMisi Creative Commons License 2006.10.25 0 0 1212
Irtam választ a cimedre.
Előzmény: chgergo (1211)
chgergo Creative Commons License 2006.10.25 0 0 1211

Szia CokeMisi,

írtam a fríméledre kerozin ügyben. Tudnál szerezni pár literrel?

Előzmény: CokeMisi (1209)
Alfred Creative Commons License 2006.10.24 0 0 1210
CokeMisi:
"A helikopter tele van ilyenekkel."
Megnézem az itthoni helikoptereket a kertben, aztán ha találok bennük megfelelőt, akkor beszerelem, kipróbálom...
Előzmény: CokeMisi (1209)
CokeMisi Creative Commons License 2006.10.24 0 0 1209
Ha az olaj kicsit is vizes akkor nagyon betesz a papirszűrőnek, mert az megdagad a viztől.
Jó 5let ez a nem papirszűrő. A helikopter tele van ilyenekkel.
Megérdeklődöm a műszakiaknál,hogy mik vannak.
Csak lehet, hogy nagyon finom, mert a kerozinra van rendszeresítve.
Előzmény: Alfred (1204)
CokeMisi Creative Commons License 2006.10.24 0 0 1208
Az van amit a kiggyo irt-tehát ez van.
Előzmény: PowerZ (1194)
kiggyo Creative Commons License 2006.10.24 0 0 1207
Ha visszaolvasol látod a próbálkozásokat szagmentesítésre, de sikertelenül. Egyedül a katalizátor tünteti el a szagokat, de az sem teljesen, csak nem leszel feltűnően büdös. A használt méginkább szagos. Ez van.
Előzmény: PowerZ (1194)
PowerZ Creative Commons License 2006.10.24 0 0 1206
az én kérdésemre nem akar valaki válaszolni???
kiggyo Creative Commons License 2006.10.24 0 0 1205
Most épp kb. 3-4eKm-t bírt ki. Egy 2-es dízel golf papírszűrőt raktam bele. Az a baja ennek is hogy átforgatja a tankot, bosch adagolós. Még így sem rossz a dolog, de jó lenne javítani a helyzeten. Lehet hogy megpróbálom benzinbe áztatni a szűrőt, hátha utána feléled újra, addig meg rakok bele egy újat.
Előzmény: CokeMisi (1202)
Alfred Creative Commons License 2006.10.24 0 0 1204
kiggyo:
Nekem is dugul a szűrőm. Csak bolti napraforgó, hol benzinnel, hol gázolajjal. Valami nem papír bélésű szűrő kellene.
Előzmény: kiggyo (1201)
Amigo7 Creative Commons License 2006.10.24 0 0 1203

Mindenféle előmelegítő nélkül 3 l fáradt motorolaj 7 l használt étolaj 1 l benzin megy mint a rakéta Lucas adagolóval. 10000 km után szétvágtam a gázolajszűrőt tök tiszta volt. Reggel 10 fok alatt kicsit dadogva indult, de 5 másodperc után beállt a normál alapjárat.

 

Előzmény: kiggyo (1201)
CokeMisi Creative Commons License 2006.10.24 0 0 1202
Hány kilóméter után kezd dugulni?

Mert a merci kb 9000 után.Viszont a merci szűrőjén csak annyi anyag megy át ami az adagolónak kell.
A többi az megfordul a szűrő körűl és megy vissza a tankba.
Előzmény: kiggyo (1201)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!