Keresés

Részletes keresés

[fidelio] Toldiboldi Creative Commons License 2005.02.20 0 0 24
Mahler német volt?... S még inkább, Bruckner is az lett volna???... ;)
[fidelio] mira Creative Commons License 2005.02.20 0 0 23
Nem-nem vesszuk oket egy kalap ala, csak szerettem volna Brucknerrol es Straussrol is egy par szot beszelgetni, mert ez a nemet kesoromantika elegge szivugyem, (tudom akkor viszot lehetne meg benne mas is...) de majd nyitok egy uj topicot nekik :) Eljen a tisztan Mahler topic!
[fidelio] StepheN Creative Commons License 2005.02.20 0 0 22
Egyetértünk, annyi kiegészítéssel, hogy Strauss kései művei természetesen nem eszközeikben, stílusukban mahleriek (bár e téren is vannak hasonlóságok), hanem hangvételükben, mélységükben. Amit a Mendelssohn-topikban fejtegettünk, miszerint a művész alkotásainak nem tesz jót, ha jómódban él és kiegyensúlyozott, itt továbbgondolandó: az anyagi külsőségeknél sokkal nagyobb súllyal esik latba a lelkivilág. Strauss is, Mahler is kifejezetten jómódban éltek, csak míg Strauss nem volt képes ebből kilátni, addig Mahler igen, aki mélyebben látó, tragikus alkat volt.
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.20 0 0 21
Teljesen egyetértek StepheN-nel Strauss ügyében, hozzátéve azt, hogy az említett 2 kései művében értette meg (érezte át) Strauss a mahleri hangvételt. Ehhez persze meg kellett élnie a világháborút...Mahler túlsáosan is intim viszonyban volt a halállal (Gyermekgyászdalok, gyászindulók a zenéjében...stb), Strauss pedig nem ezzel foglalkozott. Neki meg kellett élnie a háborúk borzalmait ahhoz, hogy zenéje "mahleri" legyen...
[fidelio] StepheN Creative Commons License 2005.02.20 0 0 20
Brassnak igaza van:szerintem sem. Bár kétségtelen, hogy a három mester igen sok tekintetben közel áll egymáshoz - pontosabban mind Strauss, mind Mahler Bruckner irályát gondolta tovább, más-más úton, aki pedig, ugye, Wagner közvetlen "örököse". Bevallom, nekem ez a triumvirátus, mármint a zenéjük; túlontúl sűrű, túlságosan "német" - ahogy fogalmazni szoktam: "aranybarna". És sem Bruckner, sem Strauss messze nem a kedvencem, Mahler viszont igen, ő tényleg zseni volt. Strauss pl. már a 90-es években megírta azt a pár igazán nagy művét (Till, Zarathusztra), onnantól életműve folyamatos hanyatlás, kivéve persze a két nagy operát, amelyek mintegy a posztromantikán keresztül akartak utat találni a modernséghez, ami téves út volt, de azért ezt a két kivételesen jó opuszt eredményezte, onnan pedig meredeken ívelt lefelé. Élete legvégén talált újra magára, elkésett, de mély önvallomásaival (Metamorfózisok, Négy utolsó ének). A három névnek egymás mellett, akkor lenne igazán értelme, ha összevetni akarnánk őket. De mondjuk én úgy vettem észre, ez egy Mahler-topik, főleg, hogy maga a mester is megtisztelt jelenlétével! :)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.20 0 0 19
Mi az,hogy Mahler-Bruckner-R.Strauss? Három ennyire különböző és ennyire nagy egyéniséget szerintem nem lehet így egy kalap alá dobni.
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.20 0 0 18
Mahleres jó reggelt! Eddig 3 találkozója volt a Mahler Társaságnak; az egyiken Bernsteinnel néztük meg az 1. szimfóniát, a másodikon a Ken Roussel féle Mahler életéről szóló filmet, a harmadikon pedig szintén Bernstein beszélt Mahler zenéjéről. A belépés ingyenes! Mindenkit tájékoztatni fogok a következő találkozóról és a programról! Addig is hallgassunk sok Mahlert, az nem árthat!
[fidelio] hársfaszender Creative Commons License 2005.02.19 0 0 17
Mahler azt állította, hogy életében a tragédia és a könnyű szórakozás elválaszthatatlanok egymástól - egy gyermekkori élménye miatt alakulhatott ki benne. Ez sokszor érződik zenéjén is, mikor például egy vidámabb, szárnyalóbb részt egy hatalmas üstdob verés és harsona szólók szakítanak meg hirtelen.
[fidelio] hársfaszender Creative Commons License 2005.02.19 0 0 16
Kedves Mahler! Írnál valamit kérlek a Társaságról! Köszi!
[fidelio] mira Creative Commons License 2005.02.19 0 0 15
...mintha elsumakolta volna a kedves Mester a valaszt a kerdesemre...
[fidelio] mira Creative Commons License 2005.02.19 0 0 14
Mahler: "en tagja vagyok a Mahler tarsasagnak"-meg jo! :)))
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.19 0 0 13
Sziasztok! Bruckner és Mahler zenéjében sok a hasonlóság. Mindkettőnek szertartás-jellege van; olyan, mint egy Istentisztelet a természet közepén. Mahler nagyon tisztelte Brucknert, készített is zongorakivonatot a Mester 3. szimfóniájából, de Wagner hatása sem mellékes. Az én kedvencem a X. szimfónia, amiből csak egy lassútétel maradt fenn. Nagyon expresszív zene, merész, ugyanakkor lírai. Hallgassátok meg! Egyébként én tagja vagyok a Mahler társaságnak és egész jó programok vannak. Gyertek! Majd írok időpontot!
[fidelio] mira Creative Commons License 2005.02.19 0 0 12
meg szerencse, hogy mi csak szeretjuk Mahlert :) ami a rovidseget illetni, no hat azt Brucknernel se lehet egy lapon emliteni a szimfoniakkal szerenyke kezdeti felvetesem szerint amugy ez Mahler-Bruckner-R. Strauss topic lenne, de biztos a cime miatt huzodoznak a Bruckner es Strauss rajongok, pedig varnak oket is szeretettel :)))
[fidelio] Toldiboldi Creative Commons License 2005.02.19 0 0 11
Spapi [3], a szellemességedben az oximoron a leggyönyörűbb: "gyorsan meg kell hallgatnunk néhány művét" - nem sok művét lehet bizony "gyorsan" meghallgatni. :) Én a Fiú csodakürtjét szeretem, a szimfóniákat nem ismerem eléggé, de ha a rádióban mennek, akkor elhallgatom őket - Brucknert e téren jobban szeretem. Egyébként pedig Kundera Halhatatlanságának azzal a regényhősével tartok, aki nem érti, a testvére (?) mit imád ezen a szerzőn. (Jó, sznobnak is tartja őt egy kicsit, de ebben nem osztom a véleményét. :) )
[fidelio] mira Creative Commons License 2005.02.19 0 0 10
Szia Mahler :))) Elarulnad, h pontosan mit jelent az, h a szimfonia neked a vilagot jelenti?
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.18 0 0 9
Sziasztok Mahler szeretők! A korai zongoranégyesnek nincs opusza. Az op.1 az A panaszos dal kantáta.
[fidelio] Spapi Creative Commons License 2005.02.18 0 0 8
Kedves mira! Bocs a szellemeskedésért, de alapja is volt: már régen nem hallgattam Mahlert. Nem háttérzenének való. Lehet, hogy a következő alkalommal megint rákattanok. A korai zg.négyesről tudsz valamit (Op. szám)?
[fidelio] mira Creative Commons License 2005.02.18 0 0 7
Oh, rokon lelkeim! :) Menniyre szeretem en is az 5.-et. Az "Ezrek " ment egyszer regen a stadionban, szuleim elvittek ra, sosem felejtem el! Az Auferstehung revelaciokent ert egy amugy unalmasnak indulo zenetori oran a konziban.:) Nagyon szeretem a Das klagende Lied-et es rohogni fogtok, de van egy korai zg. negyese aminek az elso tetele maradt meg es egy Mahler-kurzust kovetoen fel evig az ment a walkman-emben!:) A masodik szimfonia Scherzo-ja csodalatos es az Urlichtrol is csak superlativusokban szolhatok. Eljen Mahler es a mi kis Mahlert szereto csapatunk! :D
[fidelio] StepheN Creative Commons License 2005.02.18 0 0 6
Ja és a fájdalmasan szép Kindertotenlieder!
[fidelio] StepheN Creative Commons License 2005.02.18 0 0 5
Kedves mira! Én ismerem és szeretem Mahlert, sőt, néhény évvel ezelőtt ő volt nálam az első számú kedvenc, ma már kissé eltávolodtam tőle, de ma is szívesen hallgatom, hasonlóan, ahogy azt Bartókkal kapcsolatban is írtam. Mahlert sokáig közepes posztromantikusnak tartották és reneszánsza elsősorban Leonard Bernstein nevéhez fűződik, akinek először sikerült rávenni a bécsi filharmonikusokat, hogy játsszák a zeneszerző műveit, sőt előadatta és lemezre vette az összes szimfóniát. Nekem a fő kedvencem mindenképpen a 7., utána az 5. és a grandiózus 2., ami nálam Beethoven kilencedikjével egyenrangú, fantasztikus alkotás.
[fidelio] hársfaszender Creative Commons License 2005.02.18 0 0 4
de nagyon szeretem Bruno Walter könyvét is, ő személyesebb kapcsolatban volt Mahlerrel. Én már nagyon várom az ünnepséget! :)
[fidelio] hársfaszender Creative Commons License 2005.02.18 0 0 3
Kedves Mira! Szerintem Mahler csodálatos zenéket írt, és nagyszerű muzsikus és karmesterlehetett. Épp most olvasok róla a Gedeon Tibor - Máthé Miklós írók által kiadott könyvben, melyben nagyon jól rámutatnak főleg a Magyarországon produkált tevékenységére. Üdv! (Élőben hallgattad a 2. szimf.t?)
[fidelio] mira Creative Commons License 2005.02.18 0 0 2
:DDD de most komolyan kiknek rendezik azt a Mahler-unnepet, ha ennyire nem lep ra senki egy zenei forumon???
[fidelio] Spapi Creative Commons License 2005.02.18 0 0 1
Előbb gyorsan meg kell hallgatnunk néhány művét, hogy hozzászólhassunk ;)
[fidelio] mira Creative Commons License 2005.02.18 0 0 0
nem szeretitek, nem ismeritek Mahlert, vagy mar volt 600 ilyen temaju topic itt a forumon?
[fidelio] mira Creative Commons License 2005.02.15 0 0 topiknyitó
Mahler-unnep! Mindig is gondoltam, h indithatnank egy Mahler-Bruckner-Richard Strauss topicot. Soha jobb kezdest! Tegnap hallgattam 2. szimfoniat (Mahler), imadom! Most ugy veszem eszre amugy is, h mar egy ideje egyre nagyobb nyuzsi van a mester korul. Azt hiszem most jott el vegkepp az O nagy reneszansza. Mit gondoltok?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!