Keresés

Részletes keresés

MageGuild Creative Commons License 2012.09.07 0 0 411

Először is nincs olyan, hogy külső szemlélő.

 

Igen, az égitestek valóban, fizikailag távolodnak egymástól. Egyre több idő kell a fénynek, hogy a két test között megtegye a távolságot. Ám mégsem arról van szó, hogy a testek szimplán távolodó mozgást végeznek egymáshoz képest, mert akkor ha összekötjük őket, egyszer megrándulnának, és a távolodás abbamaradna. Mintha megcsákjáznád az egyik égitestet a másikról. Ám ebben az esetben a rándulás folyamatos lenne, mintha a test egy állandó gravitációs mezőbe kerülne... tehát nem a test relatív mozgásáról van szó, hanem maga a tér torzul (tágul) a két test között.

Előzmény: Zuu123 (410)
Zuu123 Creative Commons License 2012.09.07 0 0 410

De ha elszkad, akkor az a külső szemlélő számára is elszakad, tehát a távolság a két égitest között változott. Ekkor viszont a két nap az fizikailag is távolodik egymástol és nem csak a tér tágul köztük. Vagy nem jól látom ?

Előzmény: MageGuild (409)
MageGuild Creative Commons License 2012.09.07 0 0 409

El bizony. Elszakadna, mint a huzat. Feltéve, hogy nem nagyobb a szakítószilárdsága, mint a tárgy tehetetlenségéből fakadó erő. Ha nagyobb, akkor testen éreznénk gyorsulást, mintha csak a cérna magával rántaná.

Előzmény: Zuu123 (407)
MageGuild Creative Commons License 2012.09.07 0 0 408

"Egy olyan képzeletbeli szemlélőt, aki "kívülről" tud ránézni a mi 3D terünkre. Ilyen a valóságban nincs..."

 

- Na akkor jól éreztem én, hogy valami nem stimmel ezzel. Honnan veszed, hogy mit látna valaki, aki valójában nincs? Csak nem egy égi fuvallat súgta meg neked? :)

 

"...de ha lenne..."

 

- De nincs... :)

 

"Ha túlságosan zavaró ez a kép, inkább felejtsd el."

 

- El is fogom, bizony, ezt neked is ajánlom. Tudományosabb megelégedni azzal, hogy belátjuk, nincs erről szemléletes képünk, mint nemlétező dolgok nemlétező szemléletmódjáról diskurálnunk. Egyébként van egy szemléletes képünk... maguk a tények. A dolgok nagyléptékben távolodnak egymástól, mert maga a tér tágul közöttük. Nem is értem, hogy mit változtat ezen a képen az, hogy elképzelünk egy "külső" megfigyelőt, mintha csak egy papírlapra nézve azt látná, hogy a beosztások sűrűsödnek. A Tér lényegét éppen a beosztások adják (amit a fény által időközönként megtett egységtávolságok szerint prezentáljuk), ezért ehhez egy "külső" megfigyelő tapasztalata semmit sem tehet hozzá.

Előzmény: Mungo (406)
Zuu123 Creative Commons License 2012.09.07 0 0 407

Üdv mindenkinek !

Engem nagyon érdekel ez a téma, de valahogy sehogy sem tudom elképzelni ezt a tágulást.

Az a mérőszalagos példa nagyon tetszik de felvet egy kérdést:

Tegyük fel, hogy összekötünk két csillagot egy husszú cérnával. Az el fog szakadni a tágulás miatt, vagy sem?

Mungo Creative Commons License 2012.09.07 0 0 406

Pontosan mit értesz külső szemlélőn?

 

Egy olyan képzeletbeli szemlélőt, aki "kívülről" tud ránézni a mi 3D terünkre. Ilyen a valóságban nincs (legalább is mai tudásunk szerint) de ha lenne, akkor ezt látná. Ha túlságosan zavaró ez a kép, inkább felejtsd el. Nagyjából arról van szó, hogy a kozmikus távolságokban levő objektumok relatív helyzete változatlan, miközben minden, mindentől távolodik. Kb úgy, mint a pöttyös labdán a pöttyök, miközben egyre nagyobbra fújjuk.

Előzmény: MageGuild (405)
MageGuild Creative Commons License 2012.09.07 0 0 405

A 400-as hozzászólásodat azt hiszem elfogadom. Nem vagyok csillagász, de természetesen hajlok rá, hogy bízzak a csillagászok szavában, hogy ők tudják, mit csinálnak, vagy mérnek, és hogy az azért helytálló is.

 

A 401-es hozzászólásodban azonban nem stimmel nekem valami. Pontosan mit értesz külső szemlélőn?

Előzmény: Mungo (401)
bélukám Creative Commons License 2012.09.06 0 0 404

Az állandó állapotú Világegyetem elméletének sorsa akkor pecsételődött meg végleg, amikor Penzias és Wilson 1965-ben felfedezte a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást. Ha jól tudom, nem sokkal ezután Fred Hoyle fel is adta ezt az elméletét. 

Előzmény: Creativus (402)
Mungo Creative Commons License 2012.09.06 0 0 403

...csak visszafelé haladva egyre lassabban múló idő. Ma is ezt tapasztaljuk - csak relativisztikus értelemben - a fekete lyukak felé haladó részecskéknél, azaz ahogy egyre közelebb érnek, és növekszik a sebességük, az idő egyre inkább lelassul - a megfigyelésünk szerint.

 

Nagyjából erre utaltam a 397-ben. 

Előzmény: Creativus (314)
Creativus Creative Commons License 2012.09.06 0 0 402

Látom újra és újra visszatérünk a Hoyle/Narlikar elmélet valamelyik változatához (ahhoz is amit én a 314-ben javasoltam, a fénysebesség lassú változására).

 

Természetesen minden lehetséges lehet, és minden megéri, hogy végiggondoljuk milyen következményekkel jár. Ezeket a végiggondolásokat azonban már évtizedekkel ezelőtt megtették mások (fizikusok, csillagászok nem pedig fórumozó műkedvelők), és a mai napig maradt az amiről azt tudjuk, hogy ez a tudomány mai álláspontja.

 

Persze egy kis agytornából nem zárhatunk ki senkit, mint ahogy abból sem, hogy megmássza a Mount Everest-et, noha előtte sokan mások már ezt megtették. És akkor sem, ha az illető - tévesen - azt gondolja, hogy most ő az első aki ezt megteszi.

 

 

 

Mungo Creative Commons License 2012.09.06 0 0 401

Nem lehetséges, hogy mondjuk az égitestek vöröseltolódása nem is feltétlenül minden esetben a távolodásból fakad, hanem az Univerzum makroszkópikus szerkezetében jelentős ismeretlen törvényszerűségén alapul?

 

Ez a távolodás dolog azért nem egészen olyan, mint amit a hétköznapi életben megtapasztalunk. Valahogy úgy néz ki, mintha lenne egy külső szemlélő számára rögzített távolságban két objektum amik közé ki van feszítve egy mérőszalag, amely mérőszalag osztásai az idő előrehaladtával sűrűsödnek. Azaz a külső szemlélő szerint mozdulatlan pontok között a belső szemlélő szerint folyamatosan növekszik a távolság.

Előzmény: MageGuild (399)
Mungo Creative Commons License 2012.09.06 0 0 400

...de honnan veszzük, hogy ha az Univerzum jelenleg tágul, akkor mondjuk 10 milliárd évvel ezelőtt is tágult? Nem puszta hasraütés ez, vagy ezt valamiképpen ellenőrizték?

 

Semmiképpen sem hasraütés. A tudomány a jelenségeket modellezi és amelyik modell a legjobban illeszkedik a tapasztalathoz azt fogadják el. Az ilyen modellnek nem csak a már megfigyelt jelenségekre kell magyarázatot adnia, hanem ellenőrizhető jóslatainak is illik lennie. A táguló, sőt gyorsulva táguló univerzummodell eddig jól működik, de nyílván lesznek még pontosítások. Az egyre pontosabb megfigyelések eddig szépen visszaigazolták a tágulást, magyarázatot anak a mikrohullámú háttérsugárzásra, és összhangban van a Huble megfigyeléssel, miszerint minél távolabbi egy objektum, annál nagyobb vöröseltolódása van.

Előzmény: MageGuild (398)
MageGuild Creative Commons License 2012.09.06 0 0 399

Nem lehetséges, hogy mondjuk az égitestek vöröseltolódása nem is feltétlenül minden esetben a távolodásból fakad, hanem az Univerzum makroszkópikus szerkezetében jelentős ismeretlen törvényszerűségén alapul?

 

Mondjuk ott van Occam borotvája... miért feltételeznék extra jelenségeket, entitásokat, mikor a meglévők is magyarázhatják a jelenségeket. Mindenesetre szerintem van abban valami, ha felvetjük, hogy az Univerzum nagyléptékű szerkezetét figyelembe véve minden egy mérésünk a tér ugyanazon pontján zajlik. Mindegyik! Mintha egy a föld felszínén kis dobozba zárt, onnen ki nem tekintő, és onnan soha ki nem lépő lény számára evidens volna, hogy a térnek igenis van egy kitüntetett iránya, amely irányba a dolgok önként gyorsulnak... az ő fizikai formalizmusa óhatatlanul tükrözni fogja ezt, és torz képet fog felépíteni a valóság igazi arcáról.

Előzmény: MageGuild (398)
MageGuild Creative Commons License 2012.09.06 0 0 398

Nem lehetséges, hogy a természet törvényei az Univerzum nagyléptékű szerkezetében fokozatosan változnak? Hogy bizonyos konstansok X fényév távolságban már más értéket vesznek fel? Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de honnan veszzük, hogy ha az Univerzum jelenleg tágul, akkor mondjuk 10 milliárd évvel ezelőtt is tágult? Nem puszta hasraütés ez, vagy ezt valamiképpen ellenőrizték?

Előzmény: Mungo (397)
Mungo Creative Commons License 2012.09.06 0 0 397

De viszont ez olyan szépen beleillene a tér furcsaságai közé, hogy a szívem majd meg szakad.

Úgyhogy gondolkodom, nem lehetne-e beletenni még egy csavart, amitől előjönne mégis a vöröseltolódás.

 

Ha csak mégegy "csavar" kell, akkor azt is feltételezheted, hogy az idő múlásának sebessége változott. Ha azt feltételezzük, hogy régebben lassabban telt az idő, akkor a régebben keletkezett foton frekije is kisebb, mint ami ma keletkezik. Ezzel magyarázható lenne a vöröseltolódás, hiszen minél távolabbról érkezik a foton, annál régebbi időben keletkezett.

 

Előzmény: ZorróAszter (353)
holicse Creative Commons License 2012.09.05 0 0 396

A fizikához hozzá nem értő (max paraszti logikával gondolkodó) átlagműveltségű civil lévén leírom egy gondolatomat. (Miért ide? Mert nem is tudom, hová máshova kéne…)

 

A táguló világegyetemről szóló beszélgetésekben rendszeres az a visszakérdés, „ … jó de hova tágulunk, hol van erre hely?...” vagy: „…hogyan képzeljem el, mi van az ismert méretű világegyetemünk határán túl?...” Nehéz megértetni, hogy SEMMI! NINCS OLYAN, HOGY TÚL! Különösen arra a már bevett példamodellre válasz az előbbi visszakérdés, amikor a minden mindentől távolodását a felfúvódó pöttyös labda felületével példálják.

 

Ezért kitaláltam egy másik magyarázó példát, ami biztosan jól elképzelhetővé teszi a visszakérdezőknek az egyetemes tágulást, rendezi a kérdést a „túloldallal, és az én szintemen még a néhány alkérdésre is elfogadható megoldást/magyarázatot nyújt.

 

Legyen a világegyetemünk egy olyan valós, véges térfogat, melynek ismerhetjük is akár a méretét ami változik, tágul (belülről nézve). (Kívülről meg pl egy MiB1 film végéi lehetőség az üveggolyókkal, -mindegy is.) De a tágulást nem a térfogat növekedése adja, hanem a tartalom zsugorodása. Vagyis minden kiterjedéssel rendelkező „pont” zsugorodik, így minden ilyen pont minden másiktól távolodik (egyetemes centrum nélkül, de egyenletes mértékben). Két kiterjedés nélküli pont természetesen nem távolodik, de ezt megmérni nem tudjuk, hisz bármivel is próbálnánk, az már nagyobb/egyenlő az eddig ismert legkisebb elemi részecske méretével, mely éppen folyamatában önmagába zsugorodik, (távolodva ezzel a felszíne a szomszédos mérési ponttól).

 

Eddig a példa-kitaláció, amit válaszolni szoktam a beszélgetésekben, de ha tovább próbálom gondolni önmagamnak:

 

Ősrobbanás vs végjáték: Az ősrobbanás előtti másodpercben az egységnyi térfogatot, a világegyetemet ugyanannyi anyag egyenletesen töltötte ki, homogén teret képezve Ezt inkább nevezném anyag helyett energiának. Homogén energiaömleny. Majd reccs következett be, szétszakadt a homogén energia. Kisebb csoportosulásaiból (energia gócok) létrejöttek az elemi részecskék, melyek további halmozódása az ismert anyagot hozták létre. Mennyiségük szerint galaxisoktól az evőkanálon át a hidrogénatomig. A végjáték itt is kétesélyes, de innentől csak az előbbi magyarázó példából továbbgondolt belemagyarázás létezhet. Ha a zsugorodás lassuló (ahogyan nem az a mért tágulás sem), akkor nagy bummal újra „egymásba ér” majd az anyag megszűntetve önmagát, helyette homogén energiát létrehozva. Ha stagnál/gyorsul, akkor legkésőbb végtelen idő múlva felszívódik az anyag, és az energia is…? 

 

Vagy mi lesz az energiával? Most azon töprengek, hogyan hozható kapcsolatba a mostanában kutatott sötét anyaggal/energiával. Lehet, a felszívódó energia csak átalakul a keresett sötét energiává, (így a mindenkori szummájuk konstans) mely a következő ciklusra készülődik elő a következő „ősrobbanás” "ősreccsenés" számára, hogy a folyamat egy újabb ciklusban sötét oldalon ugyan így lejátszódjon sötét energia/anyag mentén, hogy végül visszaalakuljon a mostani energiaömlennyé. Ha ez így, egy ciklikusan ismétlődő történés a világegyetemben, akkor benne az anyag (és mi) egy melléktermék vagyunk.. 

 

ZorróAszter Creative Commons License 2012.08.07 0 0 395

Igen, de az energia-impulzus tenzor témával is vannak prolémák:

 

- az ősrobbanás bekövetkezett, és több jel arra mutat, hogy mi nem fekete lyuk belsejében vagyunk

 

- fekete lyuk eltűnhet a világunkból

 

- nem tudhatjuk, hogy a fekete lyuk gravitációja nem csökken-e?

 

- a Higgs-mező feloldódása okozhat robbanást

Előzmény: Törölt nick (391)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.05 0 0 394

Hát öreg, akkor a hozzászólásaidat elnézve nagyon sok számolnivalód lesz.

 

xD

lol

Előzmény: Törölt nick (393)
nagyanyo2012 Creative Commons License 2012.08.04 0 0 392

Van benne valami:) Lehetséges!

Előzmény: Törölt nick (391)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.03 0 0 391

A fekete lyukak az univerzum keletkezése után rövid időn belül megjelentek, amire jelenleg nincs elfogadható magyarázat.

 

Nos, van egy apró dolog, amit eddig senki nem vett figyelembe. Ugyanis a téridőt nem a tömeg görbíti, hanem az energia-impulzus. Ebből egyszerűen következik, hogy fekete lyukak már akkor kialakulhattak, amikor még a Higgs nem generált tömeget. Az energia koncentráció lokálisan elérhette azt a sűrűséget, ami  fekete lyukak létrejöttéhez kell.

 

 

nagyanyo2012 Creative Commons License 2012.07.05 0 0 390

Megtalálták Higgs bozontosát:DD

Törölt nick Creative Commons License 2012.05.01 0 0 389

Ez olyan, mintha azt mondanád, kölcsönhatás nélkül nincs értelme a tömeg fogalmának.

Természetesen, ez így igaz.

 

A modern elméletekben a tömeget szinte mindig az 1/hullámhossz mértékkel helyettesítik.  Ez arra utal, hogy a tömeg valójában a rendszerhez rendelhető hullámhosszból származik. Nem egyszerűen arányos vele, hanem ekvivalens azzal.

 

(egy másik topikban levezettem a részleteket, ezeket most kihagyom)

 

Előzmény: Creativus (378)
Creativus Creative Commons License 2012.04.27 0 0 388

OFF

Szerintem a modik nem szeretik, ha dolgoztatjuk őket.

Részletek a moderálásból (nem árt egyszer végigolvasni):

"

...

8.) Hozzászólások törlése
...

g.) Témaromboló hozzászólások
...

Ismétlés ("flood"): ha nem szándékos (azaz véletlen) az ismétlés, egy bejegyzés meghagyása mellett a többi példány törlésre kerül. Szándékos floodnak számít, ha egy regisztrált felhasználó az adott hozzászólást egy vagy több rovatban, kettőnél több alkalommal helyez el.
...

"

Ez már a harmadik...

ON

 

Előzmény: Törölt nick (386)
Aurora502 Creative Commons License 2012.04.21 0 0 382

Bárcsak kiderülne, hogy erre mi a magyarázat... De emiatt van, hogy csak a kettes spinre, és a nulla tömegre helyezem a hangsúlyt, és nem téridőgörbületekre. Mert ez szerintem ez csak egy matematikai fogás.

Előzmény: ZorróAszter (376)
Creativus Creative Commons License 2012.04.19 0 0 380

Csak gondolatébresztő tájékoztatásként írtam le, noha komoly matematikai számításokkal támasztották alá ezt a Whimper-Universe teóriát. Tény, hogy akkor a Nagy-Bumm mellett ez nem volt annyira népszerű, bár nehezen cáfolhatónak tünt.

Előzmény: Törölt nick (379)
Creativus Creative Commons License 2012.04.19 0 0 378

"Lenyúlásokról" csak a mai kor beszél, amikor lassan a kötőszavakra is kopirájt is lesz, és semmit se csináló cégek zsebelnek be érte pénzt...:)

 

Egyébként a 70-es évek közepén Hoyle és Narlikar közösen állt elő ezzel a kozmológiai elmélettel a feltételezett Mach elv következményeként.

 

A Mach elvet (ami nem biztos, hogy igaz) a zongoraszékes példával lehet megérteni:

 

Üljünk egy forgatható zongoraszéken, és kezdjünk el rajta forogni. Nyitott szemmel láthatjuk a forgást, de csukott szemmel megállapíthajuk-e hogy forgunk? Karjainkat kinyújtva/behúzva érezhetjük a centrifúgális és a Coriolis erőket, sőt az egyensúlyi szervünk a fülünkben is figyelmeztet erre minket.

Mi lenne, ha hirtelen eltünne az egész világegyetem? Érezhetnénk-e még a forgást? Ha csak mi vagyunk, akkor van-e értelme forgásról beszélni? Úgy tünik, csak akkor, ha van körülöttünk világegyetem, és ahhoz képest forgunk. Mivel a centripetális és a Coriolis erő nagysága a forgó tömeggel arányos, az a sejtésünk támadhat, hogy a tömeg valahogy kapcsolatban van az anyag világegyetembéli eloszlásával. A Mach elv azt a sejtést mondja ki, hogy a tárgyak tömegét az Univerzum távoli részeiben lévő anyag eloszlása határozza meg.

Ha eltünik a világegyetem, akkor a tömegünk nullává válik.

Az "ősrobbanás" pillanatában a tömegek gyakorlatilag nullához közel álltak.

Hoyle-Narlikar szerint nem volt ősrobbanás, hanem az idő múlásával az anyagi részek egyre nagyobb anyaggal teli részt láttak maguk körül, és a tömegük egyre nagyobbá vált.

 

A színképvonalak hullámhossza az atom körül keringő elektron tömegétől függ (fordítottan arányos). Ha az elektron tömege növekszik, akkor a hullámhosszak az idővel csökkennek. A távolról érkező színképvonalak hullámhossza a "régi", alacsonyabb tömegű elektronok miatt nagyobbak. Ez a hullámhossz az elektron "pályájának" méretével is kapcsolatban áll, vagyis a méretek is csökkennek a hullámhossz csökkenéssel. Azaz, az atomok mérete is csökken az "öregedésükkel".

 

ZorróAszter Creative Commons License 2012.04.19 0 0 376

Igen, ez annak idején zavart is engem, vagy engem is zavart.

 

De szerencsére elfelejtettem.

 

De most voltál szives emlékeztetni, úgyhogy most megint zavar

 

:o)

Előzmény: Aurora502 (357)
ZorróAszter Creative Commons License 2012.04.19 0 0 375

Akkor ezek szerint le akartam nyúlni az öreg Fred Hoyle ötletét.

 

Még mázli, hogy legalább elrontottam, és még frissiben visszavontam.

 

Egy pillanatra elgondolkodtam ugyan, hogy viszont megfordítva akkor zsugorodhatnánk, de csak egy miliszekundumra, mert hiszen zsugorodásról senki se beszél.

 

De akkor ezek szerint Fred Hoyle igenis beszélt.

Előzmény: Creativus (359)
Rot Shafranek Creative Commons License 2012.04.18 0 0 371

Természetesen a foton energiát veszít közben amit a neutrinó gáz elnyel és akár a kozmikus háttérsugárzás magyarázata is lehet ha ezt az energiát visszasugározza. Vagyis a háttérsugárzás se a "kozmikus Big-bang" visszhangja hanem a fénysurlódás következtében "felmelegedő" neurtínó gáz okozza.

Előzmény: Rot Shafranek (370)
Rot Shafranek Creative Commons License 2012.04.18 0 0 370

Semmiképp nem lehet jelentős a lölcsönhatás, mivel a gravitációs kölcsönhatás a leggyengébb ráadásul a neutrinó semleges töltése miatt más kölcsönhatásban nem is vehet részt. Éppen ezért észleled csak galaktikus mérettartományban a foton-neutrinó kölcsönhatás következtében fellépő vörös eltolódást; gy.k fénysurlódsát.

Előzmény: Aurora502 (369)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!