Keresés

Részletes keresés

zipar Creative Commons License 2019.05.16 0 0 12710

Ez kétségtelen, de a tudományban is működik a hit. Amíg konszenzus van, addig elhiszem, hogy például a konkrét esetben azt írja Kézai, hogy nem az ördögtől származunk. De lehet félre fordítás is, nem zárkózom el a lehetőségtől. Egyébként meg egy forrás sem szentírás, akár tartalmazhat tévedéseket is, sőt szándékos hazugságokat is.

Őszintén szólva nem tanultam meg az egyetemen latinul, inkább alibi oktatás folyt. Nem igazi nyelvtanárral, olasz szakosokkal együtt, akik azért más szintet képviseltek, heti egy szeminárium, kb. két féléven át. Nyelvtan darálás, közben olyan szintű szövegek fordításai, ami az adott tudásszinthez nem passzol. Szóval a latin nyelvű szövegkritikát meghagyom a hozzáértőknek:-)

Előzmény: Gojira (12709)
Gojira Creative Commons License 2019.05.15 0 0 12709

Nem olvastam Kézait, úgyhogy nem tudom. Arra akartam kilyukadni, hogy ha érdemben hozzá akarsz szólni a dolgokhoz, akkor eredeti nyelven kell elolvasni pl. a krónikákat. A fordítások tévedhetnek.

Előzmény: zipar (12708)
zipar Creative Commons License 2019.05.14 0 0 12708

Miért Kézai eredetijében nem ördög van, vagy mire akarsz kilyukadni?

Előzmény: Gojira (12707)
Gojira Creative Commons License 2019.05.14 0 0 12707

Nem értettelek félre, de nem válaszoltál a kérdésemre. Mit olvastál és milyen nyelven?

Előzmény: zipar (12706)
zipar Creative Commons License 2019.05.14 0 0 12706

Látom félre értettél. A szokványos latin nyelvű krónikák és társaik. Nem fedeztem fel az iszfaháni küdexet:-)

Előzmény: Gojira (12705)
Gojira Creative Commons License 2019.05.14 0 0 12705

Érdekelne, hogy milyen középkori magyar írást olvastál, és milyen nyelven.

Előzmény: zipar (12704)
zipar Creative Commons License 2019.05.14 0 0 12704

Ez egy utólagos ideológia, amit a győztes katolicizmus állít és vert gyökeret a közgondolkozásban. Ha a történelem úgy alakul, akkor most azt mondanánk, hogy Rákosit azért tiszteljük, mert szó szerint tűzzel, vassal elintézte, hogy áttérjünk a kommunista hitre, hogy megmaradhassunk, hogy ne daráljanak be bennünket is...

A kereszténység nem volt ismeretlen se az őslakosok, se az elit számára. Géza és Vajk, vagy ha úgy tetszik István és István a nyugati keresztény hatalmi szervezethez csatlakozott, nem a kereszténységhez. Ettől függetlenül később a keresztény német és bizánci, vagy ha úgy tetszik nyugatrómai és keletrómai szomszédok századokon keresztül azon voltak, hogy bedaráljanak bennünket. Azoknál a népeknél, akik nem nagyon akartak megtérni, a kereszténység csak ürügy volt, indok mindig van a bedarálásra. Azt sem kellene elfelejteni, hogy a középkori magyar írások tele vannak azokkal a magyarázkodásokkal, hogy a magyarok nem az ördögtől származnak és ennek egyéb variációival. Szóval kereszténység ide, kereszténység oda, továbbra is tapintható volt az ellenséges hozzáállás keresztény ködbe burkolva.

Előzmény: Mungo (12697)
ketni Creative Commons License 2019.05.14 0 0 12703

Szerinted a táltos = sámán?

Mondd el légyszíves, hogy mi az a sámánhit?

 

Előzmény: rigeroi (12702)
rigeroi Creative Commons License 2019.05.14 0 0 12702

nem sokat tudsz róla. tartózkodj az előítéleteid terjesztésétől.

Előzmény: ketni (12696)
rigeroi Creative Commons License 2019.05.14 0 0 12701

és azt h a "tűzzel, vassal kényszerítés" ellentétes a kereszténység (Jézus) tanításaival.

Előzmény: ketni (12699)
rigeroi Creative Commons License 2019.05.14 0 0 12700

már előtte is többen megkeresztelkedtek, mint pl. Bulcsu vagy Ajtony, csak azt el szokták véletlenül felejteni 

Előzmény: ketni (12699)
ketni Creative Commons License 2019.05.14 0 0 12699

"Szent Istvánt többek között azért is tiszteljük, mert szó szerint tűzzel, vassal elintézte, hogy áttérjünk a keresztény hitre, hogy megmaradhassunk, hogy ne daráljanak be bennünket is az Európában már gyökeret vert népek."

Nem tudom, hogy honnan szeded ezeket a zöldségeket, talán az iskolapadból.

Ezt még meg is értem, mert én is ott kaptam a kiképzést.

Azonban ma már más forrás is elérhető a tudás megszerzéséhez.

Felteszem, hogy gondolkodó ember vagy.

Valóban elhiszed, hogy a magyarság nem ismerte a kereszténységet, amikor mellkereszt mellékletekkel vannak tele a korabeli magyar sírok?

Valóban elhiszed, hogy egy európai szuperhatalomnak, a Magyar Királyságnak azért volt szüksége a kereszténységre és Szent Istvánra, hogy be ne darálják,

és pont a pápától "kért" koronát, akinek semmi hatalma nem volt abban az időben?

Arról nem is beszélve, hogy Szent István apja, a keresztségben szintén István -más főemberekkel együtt- keresztény volt.

Ebből következően Magyarország hivatalosan is keresztény ország volt Szent István előtt is.

Ha az uralkodó megkeresztelkedik, onnantól az adott ország keresztény. Ez Magyarországra is vonatkozó szabály!

Előzmény: Mungo (12697)
zipar Creative Commons License 2019.05.14 0 1 12698

Szerintem az a kérdés, hogy mennyire dominál a jobb agyfélteke. Ez a spirituális oldal, amely a nagyobb összefüggéseket keresi, míg a bal oldal a racionális. Túlzó esetben régen, ha egyezett a társadalmi hiedelmekkel, akkor mondjuk szentként tisztelték a látomásos embereket, akik a fejünkben hangokat hallottak és az isten, vagy az ősök megnyilatkozásának tekintették. Manapság könnyen a diliházba kerülhet az illető, ha lenne még ilyen, de az biztos, hogy jól begyógyszerezik. Persze ezek a szélsőséges példák.

Nem akarom lehúzni a jobb agyféltekét, csak a túlműködésével kapcsolatosan értelmezni szeretném a helyzetet az őstörténet szempontjából. Elég nehéz meggyőzni valakit, hogy cserélje le a vallását, ami jelen esetben a magyarság különlegessége és kiválasztottsága. Ez csak valamiféle megvilágosodással lehet, csak az a gond, hogy utána meg az erősen jobb agyféltekés ember ugyanolyan buzgón veti magát bele egy másik eszmébe. Pl. Bősze Csanád ősmagyarból egy pálfordulással (Saul-Paul már kilinikai eset volt) hardcore zsidó lett.

Szóval lehet, hogy mi vagyunk a legszuperebb nemzet, csak az a helyzet, hogy én nem ezt tapasztalom nap, mint nap a magyarok között élve. Pedig próbáltam hinni benne, de valahogy a valóság mindig rám cáfolt. Persze ki lehet ezt is magyarázni, mert a világvégét váró szekták is, ha nem jön el az armageddon, megtalálják a módját, hogy ez is az ő igazukat bizonyítják.

Bíborbanszületett Konstantin bizonyos forrásokat összegyűjtetett (mert nem ő írta személyesen), amiben többek között a turkokrol is szó volt (akiket alaptalanul azonosítanak a magyarsággal, ez olyan, mintha a franciák frankok lennének), nem feltétlenül megbízható. Aki szeretne, levonhat messzemenő következtetéseket az ott megjelent gyula és a kende alapján a magyar néplélekről és a hadi szervezetről, de azért azt ne feledjük, hogy az igazi türkök, akik korábban Kína szomszédságában kaganátust is alapítottak pont így működtek. Na mindegy nem megyek bele, hogy mennyire nem egyedien magyar a hatalommegosztás, de például Rómában az augustus mellett vott volt a caesar is, és a tetrarchia ideje alatt már 8-an voltak és akkor az ellencsászárokat és társuralkodóikat még nem is számoltam hozzá.

Hogy mi nem kezdeményeztünk soha háborút? Hát nem tudom. Lehet mondani, hogy a kalandozásoknak csúfolt időszakra rá lehet fogni, de erről a Szovjetunió, vagy az USA jut eszembe, amikor segítséget nyújtottak "baráti" országoknak. Külföldön, esetleg több ezer kilométerre harcolva az Ibériai-félszigeten, vagy később az orosz és a román fejedelmek belharcaiba beavatkozva, vagy a horvátoknál a rokonságra hivatkozva a hatalmi érdekek bebiztosítására... hát... Ebben a romaiak voltak a legprofibbak. Casus belli volt a szakkifejezésük erre az "önvédelemre".

Hát ez jó, a magyar néplélektől eljutottunk a magyar vallásig. Gratula. A felsorolt semmitmondó szavakon mit is tudunk a magyar vallásról? Szertartások, dogmák, stb?

 

Ha már az MTA-kritikája. Lehetne mit. A kedvenc példám, hogy a talicska szót a szlávból vettük át valamikor. Sajnos csak az ukránban létezik ilyen szó. Ukrajna meg pont véletlenül Szkítia területén van, ahonnan például a szarmaták vagy két ezer éve tömegesen vándoroltak a Kárpát-medencébe a régészek szerint. Ja, meg a talicskának van értelme magyarul, a töve a tol szó. Logikus is, mivel tolni szokták.

Mungo Creative Commons License 2019.05.13 -2 0 12697

ha innen nézed, az európai kultúrának része leendni, elég röhejesen hat.

Tehát szerinted meg kellett volna maradnunk, az ősi magyar kultúránál, hitvilágnál? A vándorló nomád életmódnál?
Szerinted szebb élhetőbb lenne a világ, ha a germánok frankok spanyolok és a többi náció is az ősi hitviláguk szerint akarna élni velünk együtt Európában?
Szent Istvánt többek között azért is tiszteljük, mert szó szerint tűzzel, vassal elintézte, hogy áttérjünk a keresztény hitre, hogy megmaradhassunk, hogy ne daráljanak be bennünket is az Európában már gyökeret vert népek.
Ez lenne röhejes? Röhejes, hogy a korral haladva részesei lettünk az európai kultúrának, amivel kivívtuk a többi nép tiszteletét is?
A magyarság egy befogadó toleráns nép volt. Ha megnézed volt-e olyan kitétel, hogy a Magyar Király alattvalói csak magyarul beszélő magyar emberek lehettek?
Miféle mesevilág az amit ma szeretnél látni? Vagy az is a magyar világnézet része lenne, hogy tüntessük el a modern tudást és elég nekünk amit a legendák, népmesék mondanak? Legyünk újra büszke nomád nép?

Előzmény: rigeroi (12695)
ketni Creative Commons License 2019.05.13 0 0 12696

Nagyon kérlek, hogy mi legalább tartózkodjunk a sámánizmus, sámánhit mint vallás megnevezéstől, mert butaság. Soha, sehol sem létezett sámánhit.

Mindennel mással egyet értek, nem bántásként mondom, csak ez nagyon sérti a fülemet.

Olyan, mintha azt mondanád, hogy paphit, vagy rabbihit.

A szertartást végző személy az nem maga a vallás.

Sámánjuk egyébként is csak a tunguzoknak van. Csak náluk hívják így a szellemi vezetőket a tudókat.

 

Előzmény: rigeroi (12695)
rigeroi Creative Commons License 2019.05.11 -2 1 12695

ha innen nézed, az európai kultúrának része leendni, elég röhejesen hat. 

 

nem azért mert nincs benne mit tisztelni, van, hanem amiatt h ők elfelejtették amire mi mindig is emlékezünk. ők mindig meglepődtek, h valamiért tönkretettek minden kultúrát, amivel találkoztak, szerte a világon.

 

a magyar vallás része a budhizmus, a szellemhit, a sámánhit, de ellentétes a bálványimádással, politeizmussal, nihilizmussal, anarhizmussal.

 

a magyar katonai stratégia az, h mindig csak valaki oldalán szállunk be háborúba. mi háborút nem kezdeményezünk, ha megtámadnak, akkor kezdünk háborúzni.

 

 

ez mind benne van a történelemben. csak nyitott szemmel olvasni kell tudni.

Előzmény: Mungo (12686)
rigeroi Creative Commons License 2019.05.11 -1 0 12694

a magyar világnézet: a 3 világ. 3 király. és a ráadás-.

 

a magyar golgota kanossza, a szenvedés-történet: a magyar apostoli királyok, a vak, a könyves, szentjobbos, a vizfakaszto lovas, a remete-apák, a kivégzett fők utódai. 

 

a magyar tulvilág, a mennyek kapuján tuli ország, földön égen, égi földi birodaloma mit madárforma ragadozók követik a fényt. a Nap népe, a csillagoké, nem az éji holdé.

rigeroi Creative Commons License 2019.05.11 0 0 12693

A svájci konfederáció első formáját már a XIII-ik században megtalálhatjuk. Csirája három völgy — Uri, Schwyz és Unterwalden —

rigeroi Creative Commons License 2019.05.10 0 0 12692

a magyar néplélek, ahogy a magyarok mondják.

 

az, h ország-gyűlés, h község háza, a dologoknak olyan nevük van, mint amik. ez a svájci demokráciára hajaz, kantonokban a községgyűlés és a községi tanács. a magyar törzsi államrendszerben is megszokott dolog volt ez (meg is mutatkozik, h a nép emlékében még élt ez, amikor a 11.században Salamon összehivta a népgyűlést.)

 

az államvezetés megosztása is magyar-féle hatalomszervezés: a kende és a gyula (a fővezér fejedelem alatt). ez a honvisszafoglalás során fel lett függesztve. és főfejedelemség végül királyság lett (külső hatásra).

 

egy ideig valószinűleg az állt fönn, h a több fejedelem (6+1) több kende-gyula párositást hozott, de egy haditanács volt, a hadvezérek, fejedelmek + főfejedelem tanácsa. valószinűleg eredeti szabály az volt, h a kende (szellemi vezető)k is ott kellett legyen(ek).

rigeroi Creative Commons License 2019.05.10 -1 0 12691

a magyar szellem a magyar történelemben is megvan "irva", a magyar népmesékben, világlátásban, életmódban. 

 

semmi küze ahhoz h milyen más. a magyar tudat tudja magáról minden más viszonyitás nélkül is.

Előzmény: Mungo (12688)
Mungo Creative Commons License 2019.05.10 -1 1 12690

Nos így is el lehet kerülni a kérdésre adandó választ, de ugye megérted, ha ez nem engem minősít.
 

Pedig érdekelt volna, miben ad többet, értékesebbet a magyar tudat, magyar szellem, mint a hazaszeretet, a honpolgári hűség, a magyar kultúra, nyelv és az itt élő emberek tisztelete. A más országokban élő embereknek, kultúrájának tiszteletben tartása.

 

Előzmény: ketni (12689)
ketni Creative Commons License 2019.05.09 0 0 12689

Az a gond, hogy elzárkózol előle, sőt ellenségesen viszonyulsz hozzá. Fölösleges bármit is mondani.

Reménytelen eset vagy.

Előzmény: Mungo (12688)
Mungo Creative Commons License 2019.05.08 -1 1 12688

Ne tartsd vissza magad, mesélj nekünk a magyar tudatról, magyar szellemről. Hagy okosodjunk.

Előzmény: rigeroi (12687)
rigeroi Creative Commons License 2019.05.07 -1 0 12687

köddel hadakozol. a saját ködöddel. 

 

nem tudsz semmit a magyar tudatról, magyar szellemről.

Előzmény: Mungo (12686)
Mungo Creative Commons License 2019.05.07 -1 1 12686

ja persze, leszólni, sértegetni a magyar múltat...

Melyikre gondolsz? Az álomvilágban létezőre, vagy a valóságra?
A valóság néha prózai, de nincs azon semmi kivetnivaló. Nincs mit leszólni rajta.
A legendákat, kitalációkat meg miért is kellene ájuldozva dícsérni?
A magyarok beilleszkedtek és szerves részei lettek az európai kultúrának. Mit lehetne ezen leszólni, sértegetni?
Az egy más kérdés, hogy a legendák világát valóságnak elfogadó, múltbarévedő jóemberek sértésnek veszik, ha szembesülni kell a valósággal. A világban a magyarokat hidd el, nem Emese álma miatt tisztelik, hanem Szentgyörgyi, Eötvös, Teller, Erdős, Naumann, Gábor Dénes, Liszt, Erkel, Bartók, Munkácsi, Csontváry ... nevek miatt.
Ha ezt nem vagy képes felfogni, az nem az én hibám.

Előzmény: rigeroi (12683)
ketni Creative Commons License 2019.05.07 -2 1 12685

"Ha tény, akkor menj és jelentsd fel."

 

Elég cinikus vagy.

Te is elmehetnél és feljelenthetnéd Mészáros Lőrincet, hogy szerinted nem törvényes úton vagyonosodik.

Ugyan annyi sikered lenne, mint a cikáda esetében.

 

Előzmény: Gojira (12682)
ketni Creative Commons License 2019.05.07 -1 0 12684

Köszönöm!

Ez is a naív meghatározások közé tartozik.

Az ismeretelmélet próbálkozik a fogalom megközelítésével, egyelőre nem túl sikeresen.

Ezért gondolom, hogy még jó ideig a tudomány szemléleti kérdés marad.

Ez pedig nagyon lényeges! A paradigma váltásoknak ezért van létjogosultságuk, nem feltétlenül az "ismeretek" minőségének javulása miatt.

Előzmény: Gojira (12681)
rigeroi Creative Commons License 2019.05.07 -1 0 12683

ja persze, leszólni, sértegetni a magyar múltat, merni kicsinek lenni, az aztán dicsőség.

 

az egész tudományos "elitre" értettem a magyar eredeti azonossággal való szembenállást és lenézést.

Előzmény: Mungo (12680)
Gojira Creative Commons License 2019.05.06 0 2 12682

Ha tény, akkor menj és jelentsd fel.

Előzmény: rigeroi (12674)
Gojira Creative Commons License 2019.05.06 0 0 12681
Előzmény: ketni (12676)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!