Keresés

Részletes keresés

kékmedve Creative Commons License 2010.05.08 0 0 411
Lehet.
1. A terület mellett most vasút, raktárbázis, temető, autópálya, valamint egy illegálisan beépített mezőgazdasági terület van. Semmilyen elkölcsi jogalapja sincs az ott lakóknak a tiltakozásra.
2. Megnéztem a vízrajzi térképet. Valóban a Hosszúréti patak vízgyűjtó területe domborzatilag, de erről a területről nem indul ki felszíni vízfolyás.
A szélirány szerint érinthetné a kerületünket, de a közben lévő két hegy miatt direkt szélcsatorna nem ott alakulhat ki, hanem attól északabra.
3. Valahol kell Budaörsnek egy szeméttelep. Merhogy szemét képződik egy városban. Ha bárhol másutt jelölnék ki, akkor is tiltakozna valaki. Ha a mostani terület szakmailag megfelelő, nincs min vitatkozni.

Nekem úgy tűnik hogy Budaörs város önkormányzata helyesen döntött az ottani közösség javára. A döntés Budafok-Tétényt nem érinti, nekünk nincs dolgunk vele.
Előzmény: neutrino01 (410)
neutrino01 Creative Commons License 2010.05.07 0 0 410
Lehet-e, és hogyan lehet ma szeméttelepet létesíteni egy üdülő övezet kellős közepén?
(Nem Budafokon, hanem Budaörsön)

1. Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 4/2009.(II.17.) sz. rendeletével – „átgondolt szakmai tervezés és képviselőtestületi döntéssorozat eredményeképpen” előzetes „szakhatósági hozzájárulások birtokában - elhatározza, hogy az egyik kb. 2 hektáros saját tulajdonú területét (7289/1 hrsz) – ami az M7-es budapest felé haladó oldalán, a TESCO áruház környékén, a budaörsi AGIP benzinkút mögötti, a vasút melletti területen - átminősíti „egyéb ipari terület”-té.

2. Az átminősítést megelőző hirdetményt – hogy azért a tisztelt lakosság is tájékoztatva legyen - 2009. januárjában alig láthatóan kifüggeszti az Önkormányzat hirdetőtáblájára és az internetes honlapján megtévesztő tartalmú tájékoztatást tesz közzé.

3. Az átminősítésről véletlenül tudomást szerző lakosok, üdülő- és lakóingatlantulajdonosok 2010. márciusában riadt aláírásgyűjtésbe kezdenek, majd beadványt írnak a jegyzőhöz.

4. A jegyző a 2010. április 26-i válaszlevelében megnyugtatja a tiltakozó lakosokat arról, hogy „a hulladékátrakó területének kijelölése közösségi érdeket szolgál, napi 5-6 kukásautóval kell csak számolni, és az önkormányzati területek híján más területen többlet anyagi ráfordítás mellett (ingatlanvásárlás) valósítható meg”. A jegyző végezetül kéri az üdülőtulajdonosok megértését és támogatását a város ilyen jellegű fejlesztési terveinek megvalósíthatósága érdekében.

Mennyiben érint ez bennünket, budafokiakat?

Budaörs irányából a szél pont erre fúj (uralkodó széljárás), és olykor-olykor a Rózsavölgyi szélcsatornában a rózsavölgyieket fogja a hulladéktelep szaga megörvendeztetni.
kékmedve Creative Commons License 2010.04.30 0 0 409
A szakirodalom szerint a juglon (és a hidrojuglon) szokásos házi komposztálási módszerekkel 1.5-2 év alatt bomlik le teljesen. A maradványtartalmat csírázási teszttel lehet ellenőrizni legkönnyebben. Ha a paprikamag (igen érzékeny a juglonra) kikel benne, akkor a komposzt biztonsággal felhasználható.
Előzmény: maszuletettbarany (406)
maszuletettbarany Creative Commons License 2010.04.23 0 0 407
http://www.bp22.hu/hirek

Felkerült tegnap (most már előtt) egy komposztálásról szóló cikk, ez dicséretes, de a diólevél vadgesztenye témakörben továbbra is a tüzes rendelet mutat utat?
maszuletettbarany Creative Commons License 2010.04.22 0 0 406
Ja, én ilyet nem láttam benne.

De vissza a keménydióhoz!

"Van itt továbbá egy kérdés, amit véletlenül se lehet megkerülni, és amiben a hozzáértő szakértők annyi összevissza véleményt szoktak mondani. Ez a kérdés pedig az, hogy szabad-e a diólombot komposztálni, merthogy a levél mérgező.

Az én véleményem az, hogy szabad. Nem kötelező, mert száraz őszön, és ha a szomszédok nem morognak a füst miatt, el is égethető. A diófa alatt nem célszerű hagyni, mert a füvet kiölheti. Ha komposztáljuk, viszonylag hamar elbomlik a juglon. Már most az a kérdés, hogy mi az a viszonylag hamar. 2-6 hónap alatt, tehát tavaszra biztosan. Úgy lehet erről megbizonyosodni, hogy a komposztdombra ültetünk tavasszal egy paradicsompalántát. Ha hervad, van még juglon a komposztban. De a palántát locsoljuk meg, nehogy a vízhiányt tévesszük össze a mérgezéssel!

A juglonmérgezés tünetei ugyanis hervadásszerűek. De míg a vízhiány miatt az egész növény konyul, sárgul, a juglonmérgezéstől jellemzően csak egy része.

Általában arra számíthatunk, a komposztált diólombban a juglon két hónap alatt elbomlik.

Egy biztos, a komposztált diólevelet a következő ősszel nyugodtan használhatjuk szervestrágyázásra, egyetlen növényünk se fog tőle károsodni. A juglon a talajban viszonylag gyorsan elbomlik. Figyeljük meg, ha kivágunk egy diófát, a helyére nyugodtan bármit ültethetünk, nem fog károsodni. A diófa tehát nem károsítja a talajt.

Az ősszel lehullott diólomb juglontartalma még előbb, hetek alatt is elbomlik.

A diófa kérge is tartalmaz juglont. Ha mulcsot vagy komposztot készítünk belőle, hat hónapig ne használjuk olyan helyen, ahol a juglon károsító hatásától tartunk. "

http://www.terebess.hu/diok/10-01/1.htm
Előzmény: sgJános (404)
kertvarosi Creative Commons License 2010.04.22 0 0 405

az látod, lehet. én a jelenleg közzétett rendeletet olvastam végig, amit az 1994-ben hivatalban lévő polgármester és jegyző írt alá. Hogy ennek részletes indoklását hogyan és mikor fogalmazták át, az nem derül ki számomra a dokumentumból.

 

 

 

Előzmény: sgJános (404)
sgJános Creative Commons License 2010.04.21 0 0 404
Úgy emlékszem, hogy az volt az indoklásban, hogy azért szabad csak du 3-ig égetni, mert akkor már kezd hűlni a levegő és a füst nem áramlik fel elég intenzitással és az indokolatlanul zavarhatja a szomszédokat.
Erre gondoltam
Előzmény: maszuletettbarany (402)
kertvarosi Creative Commons License 2010.04.21 0 0 403

A  módosításokkal kiegészített, 2010-ben is érvényben lévő 1994-es rendeletben a vonatkozó indoklást kábé úgy lehet értelmezni, hogy a rendeletben meghatározott szombati 7-12h közötti égetést a szomszédok nyugalma megzavarásának elkerülése érdekében 8-15h között kell végezni.

 

logikus.

Előzmény: maszuletettbarany (400)
maszuletettbarany Creative Commons License 2010.04.21 0 0 402
Most már roppant kiváncsi vagyok mit gondolsz, és nem akarok találgatni és keresgélni. Megosztanád?

Számomra az érdekes, hogy a komposztba a rendelet indoklása szerint növény egészségügyi okok miatt nem jó belerakni dió és vadgesztenye levelet (míg egyéb számomra hitelesnek tűnő vélemények szerint igen) és a rendelet meg szinte a levegőbe visszaküldését javasolja ezekről a fajta fákról lehulott leveleknek. 94 óta ezen a dió vadgesztenye dolgon volt változtatás a rendeletben, vagy még ez van érvényben?
Előzmény: sgJános (401)
sgJános Creative Commons License 2010.04.21 0 0 401
Én az eredeti rendelet (1994) azon indoklására gondoltam, amely magyarázta, hogy miért csak egy biz. időszakban engedte az égetést :)
(az időszak eltér a maitól)
Előzmény: maszuletettbarany (400)
maszuletettbarany Creative Commons License 2010.04.20 0 0 400
Általános indokolás

Kertes családi házakban, zártkertekben kerületünkben is természetes a növénytermesztés, melynek során avar és már kerti hulladék keletkezik.
A keletkezett szerves hulladék többsége értékes komposztanyag, így kiskertekben is újra hasznosítható. A károsítókkal fertőzött nyesedék, lomb, stb., illetve egyes növények (pl. diófa, vadgesztenye lombja) nem alkalmasak komposztkészítésre, ezek megsemmisítése növény-egészségügyi okokból szükséges. Az égetéssel járó légszennyezés (füst) azonban a szomszédok számára is sokszor kellemetlen, ezért az égetés rendjét szabályozni kell.
A lakosság háztartási tevékenysége a légszennyezettség mértékét alapvetően befolyásoló tényező. A káros mértékű légszennyezés megakadályozása e rendelet keretein belül a lakosság érdekét szolgálja.






Előkerestem, most te jössz, mire gondoltál?
Előzmény: sgJános (399)
sgJános Creative Commons License 2010.04.20 0 0 399
Érdekességként keresd meg az eredeti (1994-es) rendeletet.
Nézd meg, hogy mikor engedte az égetést és olvasd el a (fizikai megfigyelésekkel alátámasztott) indoklást.
Előzmény: maszuletettbarany (398)
maszuletettbarany Creative Commons License 2010.04.20 0 0 398
Mikor égethetjük a kerti hulladékot?

Az avar és a kerti hulladék égetéséről, valamint a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezés szabályairól szóló 4/1994. (III. 11.) ör. számú rendelet szerint száraz állapotban lévő kerti hulladékot március 1-től április 30-ig, valamint október 1-től november 30-ig, csütörtökön és pénteken 12-től 20 óráig, szombaton 8-tól 12 óráig szabad égetni.
Tilos az égetés ezen időpontokban is, ha azok egyúttal ünnepnapok, vagy ha általános tűzgyújtási tilalom van.

Tilos az avar és kerti hulladék égetése közterületen, valamint egészségügyi és gyermekintézmények, szociális gondozók, nyitott sportlétesítmények, szabadidőközpontok 100 méteres környezetében, az intézmény működésének ideje alatt.

Kapcsolódó:

Tűzgyújtási tilalom
Az avar és kerti hulladék égetése, valamint a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezés szabályai (4/1994. (III. 11.) ör. számú rendelet)
2010. április 16.

http://www.bp22.hu/kerulet/1490

A hétvégén a Pálvölgyi barlang környékén sétálgattunk, föld napja volt, Gryllus Vilmos koncerttel. A gyerekek nagyon élvezték. Volt komposztálást népszerűsítő sátor is, ahol külön felhívták a figyelmet arra, hogy a közszájon forgó történetek ellenére a diólevél is komposztálható. Annyit mondott az ott eligazító úriember ezzel kapcsolatban, hogy ugyanúgy elbomlanak a más növényekre negatívan ható anyagok, csak hosszabb idő alatt. Azt is mondta, hogy ezek a történetek azon a megfigyelésen alapulhatnak, hogy a diófa alatt nem nagyon nőnek az egyéb növények. A "hagyományos" komposzt elkészültére kb. egy évet mondott, a diólevelesre másfelet. Megemlített egy kisérletet is, ahol vizsgálták a csíraképződést a kétfajta (dióleveles és mentes) komposztba ültetett növényeknél és hibahatárhoz közeli eredményt kaptak. Valami ehhez hasonló kiegészítést hiányolok a hír mellől, mert így önmagában az égetésre való felhívásként is értelmezhető!

guglival most hirtelen ezt találtam : http://www.telki.hu/modul.asp?name=cikk&file=print&sid=317

A rendezvény után sétálgattunk a környéken, ahol nagyon rossz volt a levegő, rengeteg autó, folyamatos forgalom. Meg persze valaki égetett is a kertjében, ettől jó kis füst is fojtogatta a környéket a föld napján…
kertvarosi Creative Commons License 2010.04.19 0 0 397
belebotlottam, tetszik: http://bbbse.hu/bringazz_budafok
maszuletettbarany Creative Commons License 2010.04.16 0 0 396
A Cövek és az Éger utca között égett le egy családi ház, ebből a két utcából oltották. Hatalmas lángokat láttam, ahogy kocsival mentem a Gádoron. Az első tűzoltóautó már ott volt amikor elmentem mellette. Reméljük mindenki megúszta. Visszafele mikor pár perc múlva jöttem XXII, XXI, III, XI (!?) kerületi tűzoltóatokat láttam, rengetegen voltak.
merry-82 Creative Commons License 2010.04.08 0 0 395

Sziasztok!

 

Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget, megerősítettetek a döntésemben. :-)

Előzmény: Törölt nick (386)
kertvarosi Creative Commons License 2010.04.08 0 0 394

ja, és korrekt a Vöröskúti játszótér, jó ötlet volt a három facsemete meg a körbekerítés.

kertvarosi Creative Commons License 2010.04.08 0 0 393

a térképszelvények is értékelhetetlenek, de az építészeti iroda képviselője már e-mailben reagált, hogy dolgoznak rajta ("A jobb olvashatóság problémájának megoldásán informatikus kollégánk dolgozik".)

A reagálás és a gyorsaság mindenképpen pozitív. Kösz.

 

Előzmény: sebesjelölt (392)
sebesjelölt Creative Commons License 2010.04.07 0 0 392
Az övezeti tervlapok valóban rosszul olvashatók voltak, az elsőt ma javították, gondolom, holnap a másodikat. A többi olvasható.
Előzmény: kertvarosi (388)
maszuletettbarany Creative Commons License 2010.04.07 0 0 391
Azt gondolnám, ebben az esetben nem volt szándékosság, de ezért persze tűzbe nem merném tenni a kezem. :)
Előzmény: kertvarosi (390)
kertvarosi Creative Commons License 2010.04.07 0 0 390

Miből gondolom? Abból, hogy felajánlja az adott oldal a véleményezés lehetőségét, de megfoszt a véleménykialakításhoz szükséges alapadatoktól.

Általában ideges leszek az ilyentől.

Előzmény: maszuletettbarany (389)
maszuletettbarany Creative Commons License 2010.04.07 0 0 389
Miből gondolod, hogy ne tekintenék embernek a másikat? A tárgyilagosságra törekedve azt mondom, nem rossz a bp22.hu, mert sok információ van rajta van. Persze néha érdekesen szerkesztik a híreket, raknak be információkat, vagy felejtenek ki, de gondolom minden szerkesztőnek a kenyéradó felé hajlik a keze :)
kertvarosi Creative Commons License 2010.04.07 0 0 388

A kerületi városrendezési és építési szabályzat véleményezhető az alábbi linken.

 

http://www.bp22.hu/hivatal/1468

 

Őszinte leszek: teljesen felidegesített, hogy sikerült teljesen amatőr módon feltölteni a térképszelvényket meg a területi besorolási tervet: 100 százalékos nagyítában már a legtöbb szelvény elmosódott, az alatt meg más okból nem látni.

 

Tényleg ennyire nehéz embernek tekinteni a másikat?

kertvarosi Creative Commons License 2010.04.07 0 0 387
én nem azon a környéken lakom, de a gyerekkel néha elbuszozom a játszóterek miatt oda. Szimpatikus, fiatal családok, kisgyerekesek, viszonylag sok fa és bokor a belső udvarokon - nekem is bejön a környék - a belső udvarokon ráadásul egész csend is van, lefogják az épületek a nagyobb utak zaját.
Előzmény: Törölt nick (386)
merry-82 Creative Commons License 2010.04.04 0 0 384

Szia!

 

Köszönöm szépen a válaszodat. :) Nem éltem eddig Pesten ezért szerettem volna tudni, hogy jó környéknek számít-e vagy nem, milyen emberek laknak arrafelé. Köszi a segítséget, további kellemes húsvétot kívánok! :)

maszuletettbarany Creative Commons License 2010.04.02 0 0 383
Szia,

Van egy fogadásom, hogy te már most többet tudsz mint én! Hogy érdemes-e, erre csak te adhatsz magadnak jó választ :) Nézd meg különböző napszakokban, egyik reggel menjél be onnan a munkahelyedre stb. Az árakat nem ismerem, nem tudom mennyire reális áron mennek ott a lakások.

Ha a környék miatt aggódsz, én nem hallottam rossz hírét, mint pl a Havannának. Arrafelé a lányommal bringázva néha megállunk ott egy játszótéren, az pl. nem rossz. Bevásárlási lehetőségként láttam arra egy asszem lidlit, kisboltokat, és pár megálló a campona busszal.

Vagy van valami konkrét amire kíváncsi vagy?
merry-82 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 382

Tudna valaki esetleg bővebbet mondani nekem, hogy milyen hely a Bartók Béla lakótelep? Érdemes oda költözni? Mit érdemes tudni róla?

Köszönöm szépen, ha igen!

portyazo Creative Commons License 2010.03.25 0 0 381
sérelmezem, hogy Rózsavölgy és a 11. kerülettel határos domboldal kimaradt.

http://www.bp22.hu/onkormanyzat/1455
maszuletettbarany Creative Commons License 2010.03.24 0 0 379
Ma reggel a Leányka úti felüljáró előtt (Fehérvári út felől érkezve, az Auchan felé leágazónál) felborult egy féldisznó szállító teherautó, rakománya részben az útra szóródott, már a tűzoltók irányították a forglamat.
neutrino01 Creative Commons License 2010.02.12 0 0 378
Híradás
a Budafok Tétény Budapest XXII. kerület Borhegy Kerületi Szabályozási Terv (Pannónia u. – Sörház u. – Ménes u. – tervezett gyalogút – Ibrik u. által határolt terület) módosítása tárgyában

Értesítjük a Tisztelt Lakótársakat, hogy az Önkormányzat 2010. február 11-én du. 16.00 órakor tartott közgyűlésén a fent említett terület "M" övezetből "Iz" övezetbe történő átsorolását elutasította.

A döntés következménye az, hogy lakókörnyezetünk - jelenleg - megmenekült az építeni tervezett 120 lakásos lakótelep, a 387 férőhelyes garázs és az ide helyezni tervezett intézmények forgalmából adódó környezeti terheléstől.

Nyílvánvaló, hogy hasonló tervek a jövőben is születhetnek, ezért nem árt rajta tartani a szemünket az Önkormányzat honlapján.

Talán nem haszontalan feleleveníteni a 2009. december 21-én tartott lakógyűlésünkön megfogalmazódott közös véleményünket, hogy nem általában a fejlesztések ellen vagyunk, hanem a közérdekre hivatkozó, ám valójában a lakossági érdekeket megkerülő, önző üzleti érdekek mentén szerveződő, a lakókörnyezetünk mindennapi életét, ritmusát figyelembe nem vevő, a környezetünket aránytalanul megterhelő "fejlesztés"-ek ellen.
Az "L" övezetbe történő átsorolást változatlanul, egységesen támogatjuk.

Hasznos lenne elgondolkodnunk azon is, hogy milyen új - akár idegen tájakról vett példák alapján meghonosítható - funkciókkal tudnánk felruházni az elhagyott, kiürült pincéket (akár idegenforgalmi látványosságok sajátos hangulatú lehetséges tereiként, akár lakókörnyezetünket szükségtelenül nem zavaró üzleti vállalkozások lehetséges tereiként).
Véleményünk szerint hasznos lenne egy Önkormányzat által anyagilag ösztönzött és támogatott, az önkormányzati képviselők és a lakóközösség által közösen egyeztetett és szervezett, a térség fejlesztését szolgáló lakossági ötletpályázat, javaslatbörze kiírása is.
Ez nyílvánvalóan több, és igényesebben megoldandó feladatot ró mind az önkormányzati képviselőkre és ránk, lakókra egyaránt, azonban talán mi, budafokiak 'gazdagodhatunk' általa és nem pedig két-három off-shore cég.

A javaslatokat szívesen várjuk itt, vagy a neutrino@mailbox.hu címre is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!