Azt már végképp nem tudom elképzelni, hogy egy meleglevegős fritőzben hasábburonyát hogy sikerül aranysárgára, illetve fogyaszthatóra sütni? én még az olajnál leragatam...meg ahogy látom, a meki is..sőt..
Most olvasom az aldi katalógusban, hogy vasárnaptól egy ún. "meleglevegős fritőzt" kínálnak...olajról, zsírról, füstről, fröcsögésről szó sincs, csak forrólevegővel süt..
el nem tudom képzelni, hogy készít ropogós aranybarna csirkét, sőt steak-et, stb..
ha valakinek van ilyen, és használja is, az legyenszíves néhány jó szót mondani róla...
Ezt a Tefal AH900037 sütőt krumpli sütésére fejlesztették ki.
Igaz, vannak leleményes felhasználók, akik kiveszik a keverőlapátot és húst meg bármit akarnak benne sütni. Szerintem ez olyan, mint aki sütőben akar levest főzni. Utána meg csalódik.
A fagyasztott hasábburgonyát valóban kb. 30 percig kell sütni benne. Ha meg pirultabbat akar valaki, akkor valamivel több idő kell rá.
Nekem a kisebb változata van, amibe elvileg 1 kg krumplit lehet megsütni. Lehet, szerencsésebb az enyémnél, ha valamivel kevesebbet tesz bele az ember. Ennek ellenére nem csalódtam benne.
Ha meg frissen hámozott krumplit akar az ember sütni, akkor több időt igényel az elkészítése.
Nem tudom, hogy egy öt tagú családnak mennyi krumpli az igénye. Ha nagy, akkor célszerű két készüléket működtetni, vagy két részletben kisütni és a végén az első sütést mikrohullámú sütőben rövid ideig megmelegíteni és a friss sütéssel összekeverni.
A Tefal AH900037-t néztem ki magunknak. Azt hallottam, hogy ezekben az olaj nélküli sütőkben vagy 30 percig kell sütni a dolgokat, igaz ez ? 5 tagú család vagyunk, szóval elég lehangoló lenne, mire kisütöm a húsokat meg a sültkrumplit vagy 2 óra alatt :-)
És egyébként a rántott húst is szépen megcsinálja ? Ebbe 1,5 kg fér elvileg krumpliból, húsból is jól meg lehet pakolni ?
Én most próbáltam ki a Philips Airfreyer sütőmet. Nem hittem benne, de a mirelit sültkrumpli olaj nélkül teljesen olyan fimom lett, mint a hagyományosan sütött, csak nem tocsog sz olajtól. A konyhábsn szag sincs. Mindenkinrk ajánlom, aki szereti s kényelmet. Mert hát ugye a sütőben is megsül, elvégre... De aki mindkettőt próbálta... :)
Ez nem érdekes vélemény, hanem hülyeség. A keverőlapátot ki lehet venni (a Tefalból, a Philips versenyzőjét nem ismerem), ha rántott húst csinálsz vagy hasonlót, ami nem bírná a folytonos kevergetést.
Nyerskrumplit vagy mirelit elősütöttet egyaránt lehet készíteni vele, csak a nyers (azon túl, hogy kell hozzá egy kanál saját olaj) munkaigényesebb is. A krumplikat a lehető legpontosabban egyenlő vastag hasábokra kell vágni, alaposan megmosni és szárazra törölgetni sütés előtt, csak úgy lesz jó ropogós. Érthető, ha egy reklámfilm kevéért inkább csak a mirelites zsacskót nyitják ki.
Közben megnéztem a reklámfilmet. Azt mondja, hogy "up to 80% less fat" - tehát nem zsírmentes....? Plusz az a gyanúm, hogy az anyuka mélyhűtött (elősütött) krumplit tolt be a fiókba. Na abban van csak igazán sok zsíradék - ráadásul nem is tudod, miféle....
Régebben sütöttem ilyet olajban - de hogy mi maradt utána a serpenyőben....? Valami gusztustalan fehéres izé - ami kisült belőle. Brrrrr....
Mi az előnye a normál légkeverős sütőhöz képest? Pusztán annyi, hogy kevesebb áramot fogyaszt, és a mérete miatt esetleg hamarabb felmelegszik?
Hacsak nincs szigorú dietetikai tiltás, akkor az olajok/zsírok (akár minimális mennyiségben is) jelentős íztöbbletet adnak, plusz bizonyos vitaminok felszívódását is elősegítik.
A hagyományos fritőzöm kb. 10 éve a pincében telel. :-D Nem eszünk olyan kajákat, ami bő zsíradékban sül. A tepsis krumpli - kb. egy evőkanálnyi olívaolaj kell egy kiló krumplihoz (+ fűszerek) - légkeverős sütőben szerintem nagyságrendekkel finomabb.
Valamit valamiért! Lassú, de nem is ugyanazt csinálja, mint a gyorsak. És ha úgy látod, hogy azt a fajta ételt a lapát össze fogja törni, hát vedd ki. Ha elmulasztottad, magadat okold és ne Tefalékat :)
Tefalt nem szabad venni. A fedő sokszor éven belül tönkremegy, nehéz tisztítani, a lapát összetörheti az ételt. Drága, lassú majd 40 perc egy adag sültkrumpli.
A Philips készüléke jobb, tartósabb, kb ugyanannyiba kerül, de előfagyasztott burgonyát olaj nélkül is megsüt. Mondjuk a rendes krumplivel ez sem egy gyorsvonat. Könnyen lehet tisztítani, pld. mosogatógépben.
Ha keverő lapát nélkül használja valaki, akkor lefolyik a zsír meg az olaj a motorba, és elkezd megkeményedni, ami megfogja a motort, és leég.
Kell csinálni ilyenkor egy alufólia kúpot a tengely tetejére, és ez nem engedi odafröcskölni a zsiradékot.
Nekünk a teteje most hullott atomjaira, és 9000Ft egy másik, én is elgondolkoztam más márkán, mert az egész nem egy csúcstechnika, és elég bénán van megoldva az árához képest!
Nem tudja az időzítő kikapcsolni?? Ez nevetséges!
A fedél hulladék anyagból van, nem tisztítható, és a hő kinyírja egy év alatt.
Ez még az első széria volt? (Aminek az van írva az elejére, hogy "dietetic pleasure vitality" és nem "healthy tasty versatility"?) Azok sokaknál lángra lobbantak! Ezután beépítettek egy extra szellőző nyílást -- lásd a 3. fotót itt:
Kenyelmesebb. Anyak napjara kaptam egyet - es meglepo modon nagyon hamar megsult a krumpli.
Ket hofokon sutom, eloszor 160 C-on, aztan 190-en. Ha vendegeket varok... elore tudom sutni az alacsony hofokon, es utana 3-4 perc a keszre sutese egy adagnak.
Egeszen eddig labosban sutottem, ontottvas labosban, es vettem homerot is, hogy a hofokot ellenorizzem. Nem sikerult nagyon rosszul, de allando figyelmet igenyelt.
Itt nem sokat kell figyelni.
Meg csak egyszer sutottem benne - de nem ugy nezett ki, hogy sok olajat vett magaba.
Ez az olajnélküli olajsütő elvileg egy közönséges légkavarásos sütő, amibe beleraktak egy lassan forgó keverőlapátot, ami a krumplit mozgatja mert különben nem sülne meg egyenletesen mindenütt. Ehhez képest majdnem kétszer drágább, mint a mezei légkavarásos sütők (bizonyára a viszonylagos újdonsága miatt). Szerintem túl drága, kb 38 - 40 eFt miközben a közönséges légkavarásos 20 - 25 eFt. A másik ami nem tetszik az, hogy a teljesítménye nem szabályozható és ezért rohadt lassú a működése (45perc/1kg krumpli) Az én mezei légkavarásosomban 2x10 perc alatt bármi megsül (félidőben meg kell fordítani a bármit). Szerintem az egyik hozzászólás ban szereplő leégett sütő keverője a kenés hiánya miatt szorult meg.
Szerintem mindenképp nézesd meg, mert a miénk is hasonló korú volt, és egyre jobban kattogott, majd egyszer csak a hőfúvó résznél elkezdett füstölni, majd lángra kapott. Kb. egy hónapja történt, krumpli bele, kanál olaj rácsurgat, lecsuk, bekapcs.... Még jó, hogy ott álltam felette, mert láttam, hogy valami nem oké, nem forog, és égett műanyag szaga van. Olyan 10 másodpercig ment. Na rögtön, "open" és ahonnan a forró levegő kéne hogy jöjjön bekapcsolt állapotban, onnan fekete füst jött ki, majd 3-5 másodperc múlva lángra kapott. Nem berobbant, de ott a hőfúvónál égett. Úgy ahogy volt zutty bele a mosogatóba és kapott egy pár liter vizet. Mostmár kukában van, de azért szép volt a pulzusom. Csak azért írtam le mindezt, hogy mindenképp nézesd meg, nem játék. Hogy ennek van-e köze a "kattogáshoz" azt passzolom. Szerintem kellene benne lenni valami ventillátornak is, mivel valaminek fújnia kell a levegőt a sütőtérbe, lehet az halt be nálunk, és az izzószálaknak meg sikerült "jól" beizzani.
No, nem akarom én a Tefal-t bántani, hiszen amihez 220-kell a konyhában, az mind Tefal nálunk, node ez azért szószerint meleg volt.
Pl a termosztát nem engedi túlhevülni az olajat. A hidegzónás készülékekben nem ég a lehulló morzsa, mert ott a leghidegebb az olaj. A tűzhelyen fordítva van, alul a legmelegebb...