Keresés

Részletes keresés

szvasztika Creative Commons License 2011.06.27 0 0 793

Szia,

 

A sózatlan pörköletlen mogyoró kis mennyiségben egészséges, de én nem mondanám, hogy fogyaszt kifejezetten. 

Előzmény: Tereza (783)
bcontact Creative Commons License 2011.06.25 0 0 792

Köszönjük!

Előzmény: Triatlon 123 (791)
Triatlon 123 Creative Commons License 2011.06.20 0 0 791

Kedves Fórumozók!

 

Hallottátok, hogy a normál bolti étolajak a csodás reklámok ellenére vegyi finomítással - hexán oldószeres extrakció - készülnek? A hexánt meg a MOL állítja elő Százhalombattán és egy benzinfajta: http://www.mol.hu/repository/111251.pdf . Persze van egy 1 mg-os határérték, ami alatt marad az étolajokban ebből az idegméregből, de az jól van úgy a hatóságok szerint. Szégyen!

Először hevítik, savazzák(marónátron), lúgozzák, "derítőföldezik"(montmorillonit, az alumínium-hidroszilikát) (veszélyes hulladék lesz azután), hexánozzák, majd reklámozzák nektek, Önöknek! Ne vegyék meg többé! Alig marad benne ásványi anyag és vitamin, a hidegen sajtolt étolajhoz képest!

Itt egy link a témáról és vegyetek hidegen sajtolt étolajat, hogy ne mérgezzétek magatokat: http://pannon-info.hu/egeszseg/14-egeszseg/151-a-hexan-oldoszeres-noevenyolajgyartas-arnyoldalai

 

Üdvözlettel:Csaba

bcontact Creative Commons License 2011.05.08 0 0 790

Úristen. 4 éve nyitottam ezt a topikot, aztán egy kezemen meg tudnám számolni hányszor néztem rá.

Örülök, hogy nem csak engem érdekel a téma.

A probléma az, hogy a többség ész nélkül kedve szerint eszik, és ezzel visszahúzza a felelelősségteljesebben élni próbáló egyéneket.

És hát a az élelmiszeripar is azon munkálkodik hogy folyamatosan bűnbe essünk, megvegyük a finom, színes, izgalmas termékeket, és hát a gyógyszeriparnak sem érdeke hogy egészségesek legyünk.

Amit a természet ad nekünk (azaz a Teremtő teremti azért, hogy táplálja az embert) az lehet csak egészséges.

Amit haszonszerzés céljából teremt az ember, az csak felboríthatja az egyensúlyt...

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.06 0 0 789

Kedves Fórumozók!

 

Egy on-line kérdőív kitöltésére kérnélek meg benneteket, ahol az egészséges táplálkozásról, elhízási trendekről, a magas zsír-, só-, cukortartalmú élelmiszerek fogyasztásáról, hamburgeradóról fejthetetitek ki véleményeteket. Tényleg néhány percet vesz igénybe és sokat segítene, ha kitöltenétek. Emellett tényleg a fórum témájához igazodik. A kérdőív itt található:

 

https://spreadsheets.google.com/viewform?hl=hu&authkey=CLP1oIUF&formkey=dGVXdDBpMHhPSlJJRjNCRDY4YkNVNlE6MQ#gid=0

 

A kitöltést előre is nagyon köszönöm!

 

mineralwasser Creative Commons License 2011.04.25 0 0 788

"Ez nem paleo topik, haenm egészséges."

 

A hivatkozott hozzászólásomban egy szó sincs paleóról.

Amúgy, ha már itt tartunk, akkor megfordítom a dolgot: ez nem vegán topik, hanem egészséges:) Na, hogy hangzik?:)

(Ja, és ez nem személyeskedő topik, hanem egészséges. Mindenkinek joga van kifejteni a témában a véleményét, anélkül, hogy "butának" és egyébnek bélyegeznék. Szóval, állítsd le magad...)

Előzmény: Törölt nick (785)
mineralwasser Creative Commons License 2011.04.25 0 0 787

"A Harvard kutatói állítják: ha a sótlan dióból napi 100 grammot megeszünk, egy hónap alatt akár két és fél centiméter zsír eltűnik a derékról".

 

Nevetséges. Ez nyilván egy lebutított mondat egy bizonyos kutatásból, tipikusan hatásvadász ("A Harvard kutatói" hivatott arra, hogy tekintélyt adjanak az egésznek, nyilván) és bulvár. Semmi sem egészséges csak úgy önmagában, ha egyszer ott a régi, egészségtelen étrend, életmód mellette. Az egészség nem szuperételek hozzáadásával, hanem az egészségtelen ételek elhagyásával érhető el. És persze mozgás, rengeteg mozgás.

 

A földimogyoró pedig, mint a legtöbb hüvelyes növény, rengeteg lektint és egyéb antinutrienst tartalmaz, amik fokozzák az autoimmun betegségekre való hajlamot, a szervezetszintű gyulladásokat, stb. A földimogyoró nem egy kategória az olajos magvakkal.

Senki sem a paleót reklámozta itt, de ha már megemlítődött: a paleo nem feltétlenül magas fehérjetartalmú - egyénileg változó, hogy a paleózók közül ki mennyi fehérjét fogyaszt. Van, aki a lassú felszívódású szénhidrátokra, van aki a zsíroka helyezi a hangsúlyt. A lényeg benne a káros élelmi anyagok elhagyása. A fehérje (állati, főleg!:)) egyébként nem káros, sőt, az embernek nélkülözhetetlen, ugyanis ebből építkezünk. Sokkal több fehérjét bírunk el egészségesen, mint amit a mai dietetikai ajánlások előírnak, főleg, ha mellette nem esszük a magas keményítőtartalmú, gyorsan felszívódó szénhidrátokat, cukrot stb-t.

Ezzel szemben a szigorúan vegetáriánus, netán vegán étrend a káros: nem tartalmazza a fontos aminosavakat, a sok nyers, emészthetetlen növényi rost, teljesőrlésű gabona pedig akadályozza az ásványok, vitaminok felszívódását (nem véletlen, hogy sok vegetáriánus pl. vashiányban ill rossz fogaktól, vagy éppen csontriktulásban szenved). Szóval, mindenből csak mértékkel, és a káros dolgokat érdemes csökkenteni, elhagyni.

Sajnálom, hogy beletaposok az (ideológiai alapú) vegetariánus mítoszba, de ez nem ilyen egyszerű, hogy "hús káros", "növény jó", ez egy spirituális maszlag, de sajnos nélkülözi a tudományos alapot. Az ember mindenevő (a "minden" pedig nem egyenlő a "bármivel", hanem vegyes - állati és növényi eredetű- táplálkozást jelent)

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.24 0 0 786

"A Harvard kutatói állítják: ha a sótlan dióból napi 100 grammot megeszünk, egy hónap alatt akár két és fél centiméter zsír eltűnik a derékról. Érdemes az avokádót is felvenni a menübe, a fogyókúrázók negyedik „barátja" pedig a kókusz."

 

De kihagyták a felsorolásból pl a cukkinit, a hagymát, stb.

 

Dióból meg nemcsak sós, de nagyon sok másfajta is van.

Előzmény: Tereza (783)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.24 0 0 785

A földimogyoró nemh nem káros, de kifejezetten egészséges több szempontból is. Pl a szeléntartalma miatt, ami a magyaroknak különösen fontos.

 

Ez nem paleo topik, haenm egészséges.

 

A paleo kifejezetten káros és nem csak a magas fehérjetartalma miatt, ráadásul agresszívvé teszi buta követőit. De pár év múlva úgyis lecseng majd, mint minden idióta divatdiéta.

Előzmény: mineralwasser (784)
mineralwasser Creative Commons License 2011.04.24 0 0 784

A cikkben dióról van szó. A földi mogyoró kifejezetten káros.

Nem kell amúgy minden bulvárcikknek hinni. Nincsenek "fogyasztó" ételek vagy csodaszerek, vagy szuperételek - csak egészséges életmód van.

Előzmény: Tereza (783)
Tereza Creative Commons License 2011.04.22 0 0 783

Itt éppen , ha jól értem, a földi mogyorót dícsérik (valszeg arra gondoltak, mert sózott dióról még nem hallottam, csak f.mogyoróról, és különben is itt nem a hazai élemiszerekről volt szó):

 

http://www.blikk.hu/blikk_eletmod/edd-magad-karcsura-2049910?nocache

 

Most akkor hogy van ez? Mogyóró evése fogyaszt?

evass Creative Commons License 2011.01.31 0 0 782

értem, nagyon érdekes. Hm, pedig elég sok hüvelyeseket fogyasztunk... :)

Köszi a válaszod.

Előzmény: mineralwasser (781)
mineralwasser Creative Commons License 2011.01.24 0 0 781

Szia!

Elsősorban a hüvelyesekre gondolok: bab, lencse, szója, a földimogyoró is ide tartozik. A burgonya is nagy mennyiségben tartalmaz káros lektineket, és a gabonák magvai is. Dr Loren Cordain szerint ezek a lektinek "trójai falóként" működnek: áteresztővé teszik a bélfalat, ezáltal gyulladásokat, emésztőrendszeri problémákat, autoimmun folyamatokat indíthatnak el.

Egy magyar fordítás a lektinek szerepéről:

http://www.tenyek-tevhitek.hu/lektinek-es-betegseg.htm

Előzmény: evass (780)
evass Creative Commons License 2011.01.23 0 0 780

Nagyon érdekes, amit írsz, én eddig nem ismertem részleteket arról, hogy a paleolit táplálkozás mit is jelent.   Említetted, hogy kerüljük a magas lektintartalmú növényeket. Lécci írj nekem példát, melyek azok.

Előzmény: mineralwasser (771)
anyukka Creative Commons License 2011.01.18 0 0 779

mérsékelten darál, a mákkal pl. nem bír el. Vagyis liszt finomságúra nem jó, de a többire sztem szuper. Az aprítás finomsága attól függ, hogy mennyi ideig tartod lenyomva (avagy hányszor nyomod le) a gombot. De nem néztem ám annyira szét a piacon, bőven lehet jobb ajánlat is a piacon. Nekem ez teljesen megfelel.

Recept? :)) Nincs, beledobáltam, amit itthon találtam. Ez esetben narancs, kiwi, fagyasztott málna és a kókusztej. Az eredmény kissé fanyar, de finom

Előzmény: mineralwasser (778)
mineralwasser Creative Commons License 2011.01.17 0 0 778

Ez mit tud? Darál és zöldségeket is aprít?

Hm, kókusztejes gyümölcskoktél... ez jól hangzik. A receptet megoszthatnád velünk.

Előzmény: anyukka (772)
Minengefahr Creative Commons License 2011.01.17 0 0 777

 

Legyetek szivesek a személyeskedést mellőzni.

anyukka Creative Commons License 2011.01.16 0 0 772

nohát én végül beruháztam egy Topshop-os Ninja fajtájúra. Lisztfinomságúra nem őröl ugyan - csak majdnem, de egyébként: wow. nagyon jó! És gyors! Éppen a kókusztejes gyümölcskoktélomat szürcsölgetem, amit csak azért tartott "sokáig" elkészíteni, mert a gyümölcsöket meg kellett hámoznom

Előzmény: mineralwasser (764)
mineralwasser Creative Commons License 2011.01.13 0 0 771

Ááááá! Hányszor hallottam már ezt az érvelést, már fáj!:)

Jó, akkor még egyszer: a paleolit táplálkozás természetesen nem arról szól, hogy együk azt, amit az ősember, éljünk úgy, mint az ősember. Ez egyrészt a mai viszonyok között lehetetlen lenne, másfelől pedig nincs olyan, hogy AZ ősember, hiszen a paleolit kor százezer, millió éveket ölel fel, és térben, időben rendkívül változatos volt, amit a paleolit ember ehetett.

Nem, inkább úgy mondanám, ez egy imitációja a paleo életmódnak, szem előtt tartva azt, amihez az evolúció során alkalmazkodhatott az emberi szervezet. Az elmélet abból indul ki, 10-15 ezer év nem sok az evolúció szemszögéből. Tehát a kérdés nem az, mit evett, hanem inkább mit NEM evett az ősünk. Semmiképpen sem képezték a táplálkozása alapját a magas gluténtartalmú, gyors felszívódású gabonák. Állati tejet sem igen ihatott az állattartás kora előtt. A vadászat, gyűjtögetés - helytől és éghajlattól függően - húst, tojást, állati fehérjét (pl víz közelében tengeri állatok nagy mennyiségben, másutt akár kisebb, összegyűjthető élőlények), zöldségeket, gumókat, bogyókat, magokat, stb..., inni vizet tett lehetővé. (Érdemes megnézni a mai, nem födművelő vagy állattenyésztő természeti népeket). Mozgásban logikusan az alacsony intenzitású, kitartó mozgások (pl gyaloglás), nehéz terhek emelése, rövid, intenzív terhelések (futás) volt a jellemző.

Az ember genetikájában ma is ugyanez, ennyi idő alatt nem változtunk annyit, amennyit a technológiánk. Természetesen a civilizáció előtti táplálék egy az egyben nem érhető el, de érdemes szem előtt tartani néhány alapelvet: a gyors felszívódású szénhidrátok kerülését, a magas lektintartalmú növények kerülését, a tejtermékek kerülését, több nyers zöldség fogyasztását, stb stb. A mozgásprogramban is érdemes azt imitálni, amire formálódtunk, bár száz százalékig úgysem tudjuk azt a mai viszonyok között teljesíteni. A paleo tehát egy törekvés arra, hogy a testünknek megfelelő dolgokat vegyük magunkhoz.

Kifejtenéd bővebben, miért tartod giga-kamunak?

Előzmény: h_g (768)
cs_dy Creative Commons License 2011.01.13 0 0 770

Nem azon van a lényeg, hogy ma mit eszik az ember, mert az amit megszokott.

Szeretné ha a szervezetének is megfelelne az amit eszik és akkor ezek után a teje-lisztes palacsinta számunkra kamu, minden csak nézőpont kérdése :))

Ha nem próbáltad ne próbáld érzelmi alapon semmilyen alapvetően fontos tudományos megfontolás nélkül lesöpörni az asztalról, az senkinek sem jó:)

 

Előzmény: h_g (768)
anyukka Creative Commons License 2011.01.13 0 0 769

nya... még mindig ez a legfőbb érv a paleo ellen? hehh :))

sztem nincs abban sok bonyolultság, hogy azért paleo, mert abból a gondolatból indultak ki, hogy mit ettek eleink. plusz kutatások és a végeredmény nem azonos azzal, hogy csak azt esszük, amit az ős-ök ehettek.

anyukka Creative Commons License 2011.01.13 0 0 765

én is darálgatok, de maga a gép is elég silány sajnos, így kezdek kicsit lefáradni tőle :)

Előzmény: mineralwasser (764)
mineralwasser Creative Commons License 2011.01.13 0 0 764

Szia!

Én egy univerzális elektromos darálót (nem csak kávé) használok magok darálásához: mák, dió, szezám, len, mandula, kókusz stb, de még tepertőt is lehet benne darálni. Zöldségaprítás egyelőre kézi erővel megy, de ekkora mennyiségű zöldségnél tényleg jó lenne egy aprítógép.

Előzmény: anyukka (763)
anyukka Creative Commons License 2011.01.13 0 0 763

Sziasztok! December eleje óta paleózom és egyre elégedettebb vagyok az eredménnyel :)

Most készülök beruházni egy aprítógépbe, mert anélkül is szívás az átállás, de a sok darálástól/darabolástól már kivagyok :)

Ti mit használtok, ajánlotok? Mire kell ügyelni?

köszi előre is

mineralwasser Creative Commons License 2011.01.09 0 0 749

Ja még annyit: ezek után a "milyen kenyeret válasszak" kérdésedre a válaszom ez lenne: lehetőleg semmilyet.

Előzmény: evass (747)
mineralwasser Creative Commons License 2011.01.09 0 0 748

A finomított cukrot én kibővíteném gyorsan felszívódó szénhidrátra. A hozzáadott cukor szerintem egészségtudatos ember esetében már rég nem kérdés, ugyanakkor vigyázni kell arra is, hogy szinte minden feldolgozott élelmiszerben rejtett cukortartalom is van. A "kristálycukor" fogyasztással (természetesen ide tartozik a barnacukor, nádcukor, méz stb is) lényegében egyenértékű a gyors felszívódású szénhidrátok fogyasztása (gabonák, burgonya, stb).

Teljesen igazad van abban, hogy olyanokat eszünk, amik nem hasznosak a szervezetnek. Ebben azonban a táplálkozástudomány hivatalos ajánlásai is ludasak. A napi 5 adag gabona például tarthatatlan, elavult tétel. Azzal, hogy állandóan gyorsan felszívódó CH-kal bombázzuk a szervezetünket, a vércukorszint állandóan hullámvasutazik, a szervezet pedig azért éhes, mert egy ilyen étkezés után hipoglikémia, vagyis vércukorszint esés alakul ki. Az inzulin termelés egy darabig megpróbál lépést tartani ezzel, aztán évtizedek múlva (ma már egyre korábban) beadja a kulcsot, és jön a 2. típusú cukorbetegség. A többi civilizációs betegség is jó részt a - dietetikusok által is propagált - helytelen táplálkozáson alapul.

Aki le akar fogyni, annak először azon kellene elgondolkodnia, valóban csak fogyókúrában kell gondolkodni, vagy teljes életmód váltáson, amit a túlsúly leadása után is megtartunk.

És még egy tanács: aki le akar fogyni, annak ehhez az egyik legjobb út, ha a zöldségeket, gyümölcsöket, húst, tojást, kevés olajos magot és jó zsírokat (nem növényi olaj!) eszik. Semmi mást, de ezt legalább pár hónapig, amíg meg nem szűnik a cukoréhség, és tapasztalni kezdi az étrend jótékony hatását. Rengeteg embert ismerek személyesen is, akik így élnek, és semmilyen hiánytünetük nincsen a gabona (és más, megszokott táplálékok) teljes elhagyása után sem. A zöldség, gyümölcs, hús és a többi felsorolt élelmiszer mindent tartalmaz, ami a szervezetnek kell, a vércukorszint stabilizálódik, nincs éhezés, a túlsúly lemegy, a laboreredmények javulnak, és még rengeteg pozitív hatása van, amiről addig azt sem tudtuk, hogy probléma.

A rendszeres mozgás szükségességét nem részletezem, ez megint csak egyértelmű.

Előzmény: evass (747)
evass Creative Commons License 2011.01.06 0 0 747

Azt hiszem, a legnagyobb kihívás ezen a téren az, hogy tulajdonképpen mi is az "egészséges táplálkozás"? Aki hagyja magát, azt a média az orránál vezeti és jól rá is szedi. A legtöbb iparilag feldolgozott élelmiszer tele van kristálycukorral, tartósítószerrel, színezékkel, aromákkal... hiába is próbálnak meggyőzni bennünket a reklámok mosolygós gyerekekkel, elégedett háziasszonyokkal...

Felszínes ismeretekkel kerülnek ki a gyerekek az iskolapadból, és ilyen alapvető dolgokra nincsenek felkészítve, hogy a gyakorlati(!) oldalról mi is az egészséges táplálkozás, mit egyek például vacsorára, milyen kenyeret válasszak, ténylegegesen milyen hatása is van a finomított cukornak a szervezetre... stb. Az elhízással esetében szerintem az a baj, hogy azt eszünk, ami nem jó a szervezetünknek, és mivel a számára  szükséges létfontosságú anyagokhoz nem jut hozzá, egyre csak jelzi, hogy ÉHES... A magam példáján én azt tapasztaltam, hogy anélkül is lehet lefogyni, hogy éhezzünk, s csupán oda kell figyelni arra, mit eszünk.

Előzmény: emblac (746)
emblac Creative Commons License 2010.09.24 0 0 746
Nem is kis probléma a túlsúly, engem is közelről érint a téma, próbálkozom az egészséges táplálkozással de egyszerűen semmivel nem fogyok le. És emiatt romlik az egességem elég drasztikusan. Ami filmet említetek, szerintem akinek hasonló problémája van szívesen megnézi, hisz nem kizárt, hogy tanul belőle valamit vagy választ ad neki a történet valamely része. Ha lehetőségem lesz rá biztosan megnézem mert én nem akarok menekülni a problémáim elől.
peterfizora Creative Commons License 2010.09.24 0 0 745
Én olvastam kritikát a filmről, amit említettél, itt az inden is címlapon volt valamelyik nap, és szerintem érdekes, sőt kicsit szokatlan nézőpontból közelíti meg a témát. Elég érdekesnek tűnik, bár nem hiszem, hogy bármelyik barátom beülne velem egy ilyen filmre..
Mindenesetre egészséges táplálkozás meg megelőzés ide-vagy oda, azért nem lehet figyelmen kívül hagyni azokat sem, akik MÁR túlsúlyosak, hisz nekik a mindennapi életükben ez igenis probléma.
Előzmény: Zetorforever (739)
barhelg Creative Commons License 2010.09.21 0 0 744
Lehet mindenért a médiát meg a kapitalizmust felelőssé tenni, de szerintem alapvetően meg kell tanítanunk a gyerekeinket reálisan és logikusan gondolkodni, hogy el tudják dönteni, hogy mi az, ami az érdekeiket szolgálja. Aki megy a reklámok után, az - bocsánat, de - kicsit meg is érdemli a sorsát.
Szerintem a választás mindenkinek adott. Legalábbis ebben az értelemeben.


Előzmény: Metalhorserider (743)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!