Keresés

Részletes keresés

Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.10.10 0 0 19918

Megnézek majd valami vekkert, hogy esetleg kivágni/könnyíteni tudom-e az átlátszóság reményében. Úgy már egyedi lesz igazán.

Előzmény: APT (19916)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.10.10 0 0 19917

Köszönöm.

A képen nem az én órám szerepel, azenyémnek szép a rugója.

Csak saját képen nem volt róla.

Előzmény: APT (19916)
APT Creative Commons License 2025.10.10 0 0 19916

Függesztett billegő  ("schwebegang"), amúgy láthatóan rongy a hajszálrugó sajnos...

És nehéz ügy, mert alapból jól áttekinthető, jól átlátható működésű szerkezetek egyfelől általában az olcsó vekkerek, nagyobb óraszerkezetek (már amelyik persze), amelyek viszont általában silányak, nem érdemes ilyen projektbe tenni őket. Kisebb méretű jó minőségű zsebóra és karóra-szerkezeteket meg ritkán készítettek tényleg jól átlátható kivitelben, a szkelettált verziók meg még ritkábbak - és szintén nem olcsók.

Előzmény: Capt.IQ229 (19915)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.10.10 0 0 19915

Van pl. egy ilyenem. Egyrészt nem szedném szét, másrészt pont ezt akarom elkerülni, mert semmi nem látszik a verkből.

Egyébként ennek a billegő típusnak mi a hivatalos neve?

Előzmény: Capt.IQ229 (19914)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.10.10 0 0 19914

Valami vekkerre gondoltam én is. Ötletet arra várok hátha valaki tudja, hogy melyikre keressek, hogy minél átlátszóbb legyen a verk.

Két rézlapot nem akarok látványelemnek.

Előzmény: satzowlee (19913)
satzowlee Creative Commons License 2025.10.10 0 0 19913

Szia, lehet nagyobbak az igényeid, én vekker-werk-et raktam egy gömbszerű üveg edény alá. Annyit kellet tennem plusszban, hogy -asszem 2-centinyi-lábakat kellett felfogatnom a fogaskerekeket körül ölelő első-hátsó lemez alsó 4-anyacsavara alá, hogy elférjen a percmutató az asztal fölött 6-óránál. 

Előzmény: Capt.IQ229 (19912)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.10.09 0 0 19912

Sziasztok.

Fejben tervezgetek egy üveg dobozkába zárt teljesen csupasz óraszerkezetet csinálni DÍSZnek.

Fontos lenne az egyszerűség és a jól látható működés.

Milyen elérhető olcsó szerkezetet javasoltok?

Talán valami egyszerű asztali, de legyen átlátható.

AmazingGecko Creative Commons License 2025.10.08 0 0 19911

Igazából az egész szoborért nem fizettem 20 ezret, szóval nem fogok az órára költeni.

Előzmény: APT (19910)
APT Creative Commons License 2025.10.08 0 0 19910

Nem lehet felelősséggel megmondani a szerkezet rendbetételének a költségét annyi infó alapján, hogy "nem működik" - mondjuk 20-50eFt között bármi, de akár ennél több is, ha súlyosabbak a problémák - viszont az már valószínűleg annyira totálkár, hogy akkor nincs is vele értelme foglalkozni. És igen, ez egy kő nélküli olcsó pecekjárat, egy vekkeróra, amiből az ébresztő részt teljesen ki is szerelték - önmagában sem egy érték.

Viszont a tok, mint szobor - az meg nem óraipari kérdéskör... ;)))

Előzmény: AmazingGecko (19909)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.10.08 0 0 19909

Nekem egyáltalán nem fontos, hogy működjön, csak a díszítő értéke érdekel. Amúgy mennyibe kerülne megcsináltatni?

De gondolom túl pontos sosem lenne. Ráadásul időnként fel is kéne húzni.

Van egy rakás filléres modern órám, azokat nézem, ha a pontos idő érdekel.

Előzmény: APT (19908)
APT Creative Commons License 2025.10.08 0 0 19908

Az csak szerves anyagokra működik... :))) És ott is csak az anyag korát tudja megmondani, a megmunkálása időpontját már nem.

Egyébként nem érdemes túllihegni, épp a jellege miatt eléggé nyilvánvaló, hogy az óra pont az, aminek kinéz, egy, legnagyobb valószínűséggel a XX. század első harmadában-felében készített egyszerű, mutatós, de egyedi asztali óra. A szerkezetet szerintem rendbe is lehetne hozni, járásképessé és normális kinézetűvé tenni - nyilván nem érné meg, de megoldható.

Előzmény: AmazingGecko (19907)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.10.08 0 0 19907

Akkor marad a radiokarbonos kormeghatározás! :)

Előzmény: APT (19906)
APT Creative Commons License 2025.10.08 0 0 19906

A festményekhez nem tudok hozzászólni, a tokra meg újra csak azt tudom mondani, hogy tetszőleges (akár barokk-reneszánsz-gótikus, sőt antik-hellén-római stb...) stílusú egyedi tokokat kb: minden (későbbi) korban készítettek és készítenek ma is, így önmagában a tok kinézete-stílusa nem megbízható alap a valós kor meghatározására.

Már "modern" (a XIX. század második fele utáni) asztali óráknál meg a szerkezet esetében ugye játszik az, hogy ilyen szerkezeteket méretsorokba illeszkedve már tömeggyártásban készítettek többen, ebből adódóan később sem okozott áthidalhatatlan problémát szükség esetén találni az órába egy oda könnyen - esetleg bármi igazítás nélkül is rögtön tökéletesen - beleillő másikat, ha elromlott a benne lévő. És mivel ezek addig, ameddig gyártásban voltak általában nagyon olcsók is voltak - sokszor egyszerűbb is volt, mint javítgatni sok munkával egy elkopott-hibás régi szerkezetet - ha az amúgy már önmagában sem képviselt értéket. Teljesen hétköznapi dolog, ha egy régi asztali órában cserélt/pótolt szerkezetet találunk - nem mondom, hogy jellemző meg általános - de akkor is hétköznapi, "semmi meglepetést sem jelentő" eset. Ezzel együtt eléggé régies a tiédben lévő, különösen ez réz/lazac színű számlap volt a 20-30-as években elterjedtebb (bár azt is áttehették másik szerkezetre simán), szóval lazán lehet autentikus az egész - de ennél többet mondani akkor is legfeljebb a szerkezet szétszedésével lehetne, nem pár gyenge kép alapján. Ahogy a tokról is csak tüzetesebb és hozzáértő vizsgálat után.

Előzmény: AmazingGecko (19904)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.10.08 0 0 19905

AmazingGecko Creative Commons License 2025.10.08 0 0 19904

Köszönöm a válaszaitokat!

Semmit nem tudok az óráról. Budapestről vettem magánszemélytől, több más régiséggel együtt, amik mind hasonló korúak (1930-as évek, poharak és Zsolnay teáskanna alátét). Bármilyen eredetű lehet. Az óra teljesen belepasszol, szerintem nem pótlás.

Mondjuk az 50-es éveket furcsának találnám, mert ha magyar, csehszlovák vagy kelet-német, szóval az '50-es évek a legkeményebb kommunista diktatúra volt. Gyűlöltek, pusztítottak mindent, ami az előző rendszerhez tartozott, főleg az ilyen csicsás dolgokat.

Habár bármi lehetséges. Mutatok két festményt: a bal oldali dátumozott, 1957-es, a jobb oldali szintén hasonló korú, a nagymamám vette 1955-1960 körül. Voltak ekkor már nagyon modern, puritán léckeretek  és díszes blondelkeretek is, amik a háború előtti stílusra emlékeztettek.

Előzmény: APT (19903)
APT Creative Commons License 2025.10.07 0 0 19903

Meg kellene közelebbről nézni, nem vennék rá mérget, mert nagyon régi Junghans és Kienzle vekkereknél is találkoztam pont ilyen megoldással - szerintem amúgy a Ruhla is "tőlük vitte tovább" a megoldást.

Arról már nem is szólva, hogy ugye ezek méretsorba illettek, és simán lehet a szerkezet pótlás is egy tönkrement még régebbi helyett - meg, ahogy kinéz, lehet a sajátja is. Az 50-es évek egyébként bőven belefér szerintem is még a Ruhlás vonalba is, és az sem kizárt, hogy csinált valaki egyedileg egy ilyen tokot, aztán beleillesztett egy olyan szerkezetet - amihez hozzáfért...

Előzmény: bosijani (19902)
bosijani Creative Commons License 2025.10.07 0 0 19902

umf ruhla,sztem.anno ndk-ban gyártották.ha az,akkor 50-60-as évek lehet.

a billegő csapágyazása tipikus ruhla..

Előzmény: AmazingGecko (19900)
APT Creative Commons License 2025.10.07 0 0 19901

A szerkezet meglehetősen gyenge minőségű, igazándiból a kb: 1900-1950 közötti időszakban kvázi bármikor előforduló kivitelű-megjelenésű kő nélküli pecekjárat, jól láthatóan rémesen elhanyagolt állapotban.

A tokról valójában kb: semmi sem mondható biztosra, mert ilyen stílusú, kivitelű-kinézetű tokokat (gipszből is, festve), bronzból is, spiáterből is -nagyjából a XIX. század végétől az 1950-60-as évekig bármikor készítettek-készíthettek, ez simán lehetett egy szobrász, egy kis szobrászműhely egyedi alkotása is, meg egy egyedi faragványra alapozott öntőmintával gyártott "széria-terméke" is, jóformán eldönthetetlen. A szerkezet az, ami alapján tényleg ez az 1910-1940/50 közötti időszak tűnik valószínűnek.

Előzmény: AmazingGecko (19900)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.10.07 0 0 19900

Sziasztok!

Nemrég vettem ezt a gipsz keretben levő órát. Tudom, hogy nagyon giccses, de nekem tetszik és csak ez számít.

Mit lehet tudni róla? Szerint 1920-1940 közötti. Csak mert akkoriban használták a gipszet dísztárgyak készítésére, gondolom a gazdasági válság miatt. Az óráról nem tudok semmit, nem értek hozzá.

Jelzés nélküli, nem működik. Nyilván valamilyen márkátlan olcsó darab. A hátuljáról biztos hiányzik pár dolog, a hátlap biztos.

bosijani Creative Commons License 2025.09.29 0 0 19899

a fedélben a motor? nem is rossz megoldás.

Előzmény: APT (19898)
APT Creative Commons License 2025.09.28 0 0 19898
bosijani Creative Commons License 2025.09.23 0 0 19897

ahogy írod.egyetértek.

Előzmény: APT (19896)
APT Creative Commons License 2025.09.23 0 0 19896

Jaja, ez egyértelműen az én ízlésvilágom, nekem tetszenek ezek a kerek-hengeres formák, hosszú-nagy kezelőszervek, és végül is ezt "magamnak csináltam". De a legfontosabb az volt, hogy egy kortörténeti értékkel bíró, míves két évszázados kis óramű kapjon még egy esély egy új életre. Ezek azért tartós, nívós holmik, a tokhoz is jó anyagokat használok, ilyenkor az jár a fejemben, hogy lehet, hogy ötszáz év múlva egy múzeumi vitrinben lesz ez az óra, tán még mindig működőképesen, míg a sok műanyag vicikvacak, amit hétköznap használunk - már csak képeken lesz megtekinthető...

Előzmény: bosijani (19895)
bosijani Creative Commons License 2025.09.22 0 0 19895

izléseken nem szoktam vitatkozni,kinek a pap...  :-)

Előzmény: APT (19894)
APT Creative Commons License 2025.09.22 0 0 19894

Az eredeti valami ilyesmi lehetett feltehetően:

A hosszú toknyak meg nekem tetszik, én szeretek ilyen tokokat csinálni - a XVII.-XVIII. századi koraibb zsebórákra volt jellemző a gyakran igen hosszú, vékony toknyak (a felhúzáshoz ugye ennek köze még nem volt), és nekem bejön. Amúgy a korai zsebórákat sokszor még tarsolyban vagy övre függesztve hordták - eleve maga a zseb fizikálisan csak valamikor a XVII. században jelent meg a férfi ruházaton, és igazándiból a XVIII. századra lett általános - így a hosszú toknyak még praktikus is volt, egy zsebórának amúgy sem rontja ez a használhatóságát.

Előzmény: bosijani (19893)
bosijani Creative Commons License 2025.09.22 0 0 19893

nem rossz,bár nekem hosszú a felhúzórész. eredeti milyen lehetett?

Előzmény: APT (19892)
APT Creative Commons License 2025.09.21 0 0 19892

No, beszámolnék egy új projektről: került hozzám egy ősrégi, szerintem kb: 1820 körüli negyedütős cilinderes zsebóra-werk úgy csupaszon. Tulajdonképpen egyértelműen beazonosítani nem is tudtam, de pont ilyen szerkezet a korban is stimmelő módon a francia (Párizsban ügyködő) Viel Robin neve alatt volt még fellelhető, szóval ráfogtam, hogy akkor ez is Viel Robin lehet... A már "modern", nem lánc-húzós, hanem fogasíves negyedütőn túl a pláne, hogy rubin cilinderes, pirinyó, szépen csiszolt zafír félhenger a cilinder siklófelülete (amitől egyébként ezzel a sima réz billegővel és szénacél hajszálrugóval túl pontos így sem tudott lenni az óra, de ez nyilván nem is fontos, és napi 2-3 percen belül simán eljár most is).

De volt elég baja, eleve számlap, váltókerék-órakerék nélkül rugótöréssel, több apró hibával, működésképtelenül került elő (legalább emiatt olcsón, valami 150-200 dodó lett végül a neten), és gondoltam, csinálok belőle dizájnos nyitott számlapos bronz tokos zsebórát magamnak. A skálagyűrű egy kissé rozzant, de pont a szélén hibátlan Rakéta zsebóra réz számlapból lett kiesztergálva, a tok bronz, és az ötlet az volt, hogy a tokfülben lévő üttető-gomb egyben felhúzókulcs is, kivéve lehet vele az órát húzni-állítani, az üttetőrúd végén a kulcsba nyúló csapra esztergáltam két nagyon pici hornyot, ami megtart két kis tömítő gumigyűrűt, és az egész stabilan megfogja a kulcsot bedugva, nem esik ki, nem csúszkál, de könnyen ki-be tehető. A hangja elég halk, legalább az egyik, de vélhetően mindkét hangrúd pótolt lehet, de szép tisztán szólnak.

Bicajos2021 Creative Commons License 2025.09.15 0 0 19891

Köszönöm a válaszokat, marad az órás!

csicsau Creative Commons License 2025.09.14 0 0 19890

A legigényesebb és soronkívüli elvárások kizárják a megfizethetőséget :)

Előzmény: Preziosi (19882)
APT Creative Commons License 2025.09.14 0 0 19889

Tucatnyi oka lehet, a szerkezet megvizsgálása nélkül választ adni a kérdésedre lehetetlen - a lehetséges válaszokat és a megoldásuk módját kifejteni viszont egy komplett órajavítási szakkönyv keretein belül lehet csak...

Ez nagyjából a "nem indul az autó" története, ami a kifogyott a benzintől és a lemerült akkutól kezdve a gazdaságosan javíthatatlan műszaki hibákig bármire visszavezethető lehet.

Előzmény: Bicajos2021 (19887)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!