Keresés

Részletes keresés

tea5 Creative Commons License 2017.08.08 0 0 24926

Továbbra sem kotyog, viszont cefre szag van a pincében..  Ti mit tennétek?

Előzmény: tea5 (24925)
tea5 Creative Commons License 2017.08.08 0 0 24925

Megnéztem, kb 2cm hab volt a tetején. Megfoltoztam a kotyogónyílást és körbetekertem ragasztószalaggal a vödör tetejét, hátha jobb lesz.

Előzmény: firekiller (24924)
firekiller Creative Commons License 2017.08.07 0 0 24924

Szerintem ne babráld-fúrogasd. Majd a következő erjesztés előtt letömíted rendesen.

Előzmény: tea5 (24923)
tea5 Creative Commons License 2017.08.07 0 0 24923

Nem kotyog. Este megnézem, hogy erjed-e.  A vödröt rendesen lezárt többször körbenyomkodtam, viszont a kotyogónak kicsit nagy lett furat, lehet nem tömít rendesen a gumigyűrű? Akkor beragasztom egy darab műanyaggal és pillanatragasztóval, majd fúrok egy új lyukat neki.

Előzmény: firekiller (24922)
firekiller Creative Commons License 2017.08.07 0 1 24922

Miből gondolod, hogy nem erjed? Nem "kotyog" a kotyogó?

Szerintem erjed csak nem látod, vagy ereszt az edény és elszökik a túlnyomás. 

Nyomkodd körbe az edény fedelének szélét, hátha csak rosszul raktad rá, ha ez se segít, akkor vedd ki a kotyogót és nézz bele az edénybe, ha habos a sörlé teteje vagy az edény falán látsz 1-2-3 cm koszcsíkot( barna habcsík) akkor dugd vissza a kotyogót és minden rendben. 

Előzmény: tea5 (24921)
tea5 Creative Commons License 2017.08.07 0 0 24921

Sziasztok!

Megfőztem az első söröm, olasz oldaláról rendelt IPA sörfőző csomagból. Egy nap elteltével nem indult meg az erjedés. Mi lehet a gond? 23C°-on lett beélesztőzve, lezártam összeráztam és letettem a pincébe, ahol konstans 21C° van. Lehetséges , hogy a chemipro oxival lefertőtlenített erjesztővödör nem száradt meg teljesen és kinyírta az élesztőt? Tudtommal nem kell elöblíteni, csak megvárni, hogy megszáradjon, viszont minimálisan nedves volt felhasználáskor. Vagy más lehet a baj? Várjak még és befog indulni? 

Clavell33 Creative Commons License 2017.08.02 0 1 24920
avium Creative Commons License 2017.07.18 0 0 24919

Kereskedelemben kapható elektromos befőző készüléket  sörfőző automatává  átalakító programozható folyamatirányító vezérlés eladó.

Bármilyen sör-recept beprogramozható.

Az automatikus vezérlőhöz egyszerűen csatlakoztatható a befőző gép (lásd a fotón) saját csatlakoztató dugvillájával. Bármilyen sörrecept  egyszerűen beprogramozható a mellékelt leírás szerint.


A szet tartalmazza a főzési szakaszokat irányító elektronikát (összesen 6 főzési és 6 pihentetési szakasz irányítható),5-6 szakasz alatt/után 1-1 db 230V 10A relével szűrés, hűtés, vagy edény ürítést ill feltöltés(vagy hidegkomlózás) vezérlése is tetszés szerint beprogramozható.  Bármely programhely/lépés aktiválható ill. inaktiválható(kihagyható)

Az éppen aktuálisan végzett főzési/pihentetési feladatot kiírja a képernyőre a beállított és elért hőfokkal és az aktuális faladatból hátralevő idővel együtt.Kijelzi a közben  eltelt összes időt is.

Párhuzamosan a már elvégzett feladatokat (max. 2x 6 ) plusz a keverés, a melegítés, pihentetés, relék működése stb. 17 LED jelző lámpa kigyulladása jelzi. Kétkörös fűtőzónával rendelkező berendezéseket is  képes vezérelni. (pl. főzésnél pl. 2000 + 800W, és pihentetésnél csak a 800 W-t kapcsolja.Összesen 5 kW-ig. Tehát akár 50-60 literes edényekhez is alkalmazható.

A megvételre felkínált vezérlő szet nem tartalmazza a képen látható,és a kiskereskedelmi forgalomban beszerezhető (20-50 ezer Ft) 27 literes elektromos befőzőedényt. De bármilyen más elektromos főzőlapra, indukciós lapra helyezett zománcozott, vagy rozsdamentes főzőedénnyel is tökéletesen használható.

A szet garanciális és a képen  látható keverő motort(10 l/perc keringető szivattyút) a vezérlést szolgáló hőérzékelő merülő szenzort, egy 12 V 2A hálózati tápegységet és a sörrecept-programozó digitális kijelzővel ellátott vezérlőegységet tartalmazza.Kívánságra méretre gyártott saválló vagy vörösréz csőszerelvény is megoldható, de élelmiszeripari szilikoncsővel házilag kiválóan helyettesíthető.

 

https://www.jofogas.hu/gyor_moson_sopron/Hazi_sorfozohoz_programozhato_vezerles_68479587.htm

 

insane666 Creative Commons License 2017.07.15 0 0 24918

Sikerült, köszi! Bár a dugó nem élte túl, de azt majd veszek. Jó nehéz volt belenyomni, ha nem írod le hogy kell, a büdös életben nem sikerült volna.

Előzmény: ite1 (24917)
ite1 Creative Commons License 2017.07.14 0 0 24917

Szia. Tudsz. A fekete fület felpattintod a dugótól, ami alatta van belököd a hordóba, a így a dugót már simán kiszeded, amit belöktél, meg ki tud már esni. ha elrontod 250-ért kapsz új dugót olasznál.

Előzmény: insane666 (24915)
icy_68 Creative Commons License 2017.07.10 0 0 24916

Sziasztok,

Belevágtam az első belga jellegű sörömbe MJ M31 élesztőt választottam, 23 fokos helységben tudom tárolni 3 nap alatt le is vitte 12BG-ról 2 BG-ra utána kapott 0,5 l invertcukor szirupot ezzel szépen kotyog tovább. A mért mennyiséget megkóstoltam és nagyon intenzív tutti-frutti ízű. Nem vészesen, de kevesebbre számítottam. Ez normális ennél az élesztőnél vagy túl magas a hőfok? (18-28 fok az ajánlás) Még nincs egy hete az erjesztőben, később a palackban tompulni fog ez az íz?

insane666 Creative Commons License 2017.07.09 0 0 24915

Sziasztok. Ebbe lehet sört tölteni? Amikor kiittuk, lecsaptam rá hátha tudok bele palackozni, de eddig nem nagyon sikerült megbontani a tetejét.

 

bwing Creative Commons License 2017.07.07 0 0 24914

Twoj, július-augusztus: a két hónap összevonásra kerül. Azaz 23-ig (vasárnap) szeretném, ha elküldené a listáját, aki csatlakozna. Aki nem tudja mi-merre-mennyi, az ide írja be a nevét:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScbR21ebkcw-61Mqm_h4ES5v-2ir2AaA4t4cD5iblad7b52NQ/viewform

nothingam Creative Commons License 2017.07.06 0 1 24913

Jól mondod és teheted a zsákba a többi mellé.

Ha extrább ízeket akarsz csinálhatod azt is, hogy lehűtöd a sörlevet 80°C alá (ekkor már nem keserít a komló /papíron/) és úgy raksz bele 10-30 percre komlót. Majd lehűtöd teljesen. 

Hallottam már olyat is, hogy külön 80°C alatti forrázott vízben csinálnak egy komló teát és ezt adják hozzá. Sajnos nem tudom, hogy hűtés előtt/után/közben.

Előzmény: Katyvasztó (24911)
nothingam Creative Commons License 2017.07.06 0 0 24912

A specific gravity point ebben a kontextusban használva a cefre cukortartalma. Ahogy nézem kalkulátorral most, ez 12.4 Plato.

A cold crash azt jelenti, hogy lehűtöm erjedés befejezte után a sörlét 2-3 napra 1-2°C környékére. Így leülepszik belőle a lebegő részecskék nagy része. Ezen segít továbbá a zselé is.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (24909)
Katyvasztó Creative Commons License 2017.07.04 0 1 24911

Valaki homályosítson fel legyen szíves, hogy a nulla perces komlózást hogyan kell csinálni!

A forralás befejezésekor beleteszem a komlót, majd lehűtöm és leszűröm a sörlevet?

Én a tizen-fokos kútvíznek köszönhetően a hűtéskor 8-10 perc alatt hűtöm le a 25 liter 100 C-os sörlevemet 16-17 C-ra.

Utána kb. még 10 percet hagyom ülepedni, majd szűrök. A nulla perces komlónak ennyi elég???

Ráadásul egy voile függöny anyagból készült hop spider szerűséget használok a komlózáshoz. Tehetem a többi komlóhoz a zsákba, vagy csináljak neki külön zsákocskát?

zajcsekv Creative Commons License 2017.07.04 0 0 24910

Nagyon szépen köszönöm mindkettőtöknek a gyors választ. Sokat segített.

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.07.03 0 0 24909

Szia!

Én is meggysört szeretnék csinálni, minden érthető, kivéve a gravity pont és a cold crash!:) Kifejtenéd bővebben?
Van még tervbe málna, josta, fekete berkenye és mini kivi-s sör is, ezekről van valakinek tapasztalata?

Előzmény: nothingam (24889)
firekiller Creative Commons License 2017.07.02 0 1 24908

Már vagy három éve zománcosban főzők, eddig ami negatívum volt, hogy a nagy felület miatt nagy a párolgás, de ezt lehet kompenzálni több máslóvízzel. Vigyázni kell rá, mert könnyen leverődik a zománc, bár utána is még használható!

Pozitívum: olcsó, könnyen beszerezhető, jól tisztítható, ideális a hőtani kialakítása, nehezebben ég le a maláta, könnyen takarítható, finánc nem tud belekötni hogy nincs rá gyártási engedély.

 

Előzmény: zajcsekv (24906)
Katyvasztó Creative Commons License 2017.07.02 0 0 24907

Szia!  Lehet üst-üstházzal is sört főzni itt van példának egy link!

Én máslóvizet melegíteni vettem egy rozsdamentes söröshordót, aminek kivágtam a tetejét. Amúgy szerintem 5 ropiért nem kapsz 30 liter körüli rozsdamentes edényt! :-)

 

Előzmény: zajcsekv (24906)
zajcsekv Creative Commons License 2017.07.02 0 0 24906

Sziasztok.

ismét igénybe venném nagylelkű segítő készségeteket. Bővíteni szeretném a készleteimet. Az lenne a kérdésem hogy mindenképpen rozsdamentes edényt vegyek, vagy esetleg jó lenne a zománcozott  is?? A másik kérdés ami talán még ennek a kérdésnek a része, hogy edényt vegyek vagy akár egy üst is megfelel  üstházzal ? persze az elsődleges kérdés hogy a zománcozott megfelelő-e ? kérem írjátok meg pozitív negatív tapasztalataitokat, illetve tudásotok kérlek osszátok meg velem.

Előre is Köszönöm nektek

kellisz80 Creative Commons License 2017.07.01 0 0 24905

Sziasztok!

 

Bekövetkezett az, amitől nagyon tartottam. Tönkrement egy főzetem (5.5%-os APA). Palackozás után 1-2 héttel, ahogy bubisodott, folyamatosan kóstolgattuk és nem volt semmi baja. Egy hónapon keresztül elfogyasztottunk jó pár üveggel és kellemes tiszta ízű volt. Aztán pár napja megjelent az illatában és ízében is egy oda nem illő dolog.

Nem tudom pontosan beazonosítani (talán kénes), de inkább az érdekelne, hogy mi okozhatta. A mostani 25 fok körüli tárolási hőmérséklet biztos nem ideális, de szerintem nem is annyira extrém. Vagy de? Másik főzeteimnek (köztük egy fél évesnek is) semmi bajuk ugyanezen a hőmérsékleten. Szúrópróbaszerűen minden palackra igaz, tehát nem egyedi palackozási fertőzés. Miért 1 hónap után jelent meg? Meleg miatt lehet?

Balazs72 Creative Commons License 2017.06.29 0 0 24904

Köszönöm a tanácsokat!

Előzmény: Smürc (24903)
Smürc Creative Commons License 2017.06.28 0 1 24903

Én először a komlóforralás után hagyom kb. negyedórát ülepedni. (Forró gázzsámolyról érdemes levenni, hogy meg tudjon állni a mozgása.) Ezután a tisztáját lefejtem, a maradék trutyót pelenkára öntve még leszűröm, az a lé is megy hozzá, az is pár üveg sör és csak pár perc. Erjedés végén az erjesztőt legalább egy napra egy hűtőszekrénybe rakom, ettől nagyon szépen letisztul. Ezután az üvegben pár hét alatt akár tükrös tisztára ülepszik, így még sosem volt indíttatásom kipróbálni az algát, bár úgy tudom, van aki rendszeresen használja. Acerola azt mondaná, próbáld ki mindkettőt és hasonlítsd össze :)

 

Egyébként ha egy házi sörben kis opálosság van, akkor legalább LÁTOM, hogy van benne valami, nem úgy mint a nagyipari átlátszóban.

Előzmény: Balazs72 (24901)
Smürc Creative Commons License 2017.06.28 0 1 24902

Én  az élesztőzés előtt egy merőkével alaposan megcsobogtatom az oxigénbevitel miatt, ettől jó nagy hab lesz rajta. Ezzel a habbal meg szoktam kenni a vödörttető peremén a hornyot, meg a kotyogó tövét és így a ragacsos sörlé tömít. Ha jól emlékszem, ez még mindig bevált. Meg alaposan körbe kell nyomkodni a vödör peremét, hogy mindenhol bepattanjon, mert nem feltűnő, ha egy kis rész kimarad, könnyű ezzel is hibázni.

Előzmény: ite1 (24900)
Balazs72 Creative Commons License 2017.06.28 0 0 24901

Sziasztok!

Tudnátok segíteni, hogy a komlóforralás után, ha lehűtöttem a sörlevet, akkor le kell azt még szűrni vagy erjedés alatt majd leülepszik...

Valamint érdemes használni algát a komlóforralás végén?

A segítséget előre is köszönöm!

ite1 Creative Commons License 2017.06.28 0 0 24900

Sziasztok! 

Sokan írják, hogy nem indul el az erjedés, pedig csak a kotyogónál kifúj. ezt mivel szoktátok tömíteni? én szigszalagot tekertem a kotyógóra, de ez nem mindig sikeres, nem is túl steril eljárás... vagy tömítsem fbs-sel véglegesen?  

Inkman Creative Commons License 2017.06.28 0 0 24899

Twojbrowar rendelesrol kerhetnek infot? gorcsev1234 kukac freemail pont hu. Koszi.

Előzmény: bwing (24842)
Mr Eskimo Creative Commons License 2017.06.27 0 0 24898

Alapvetően a Chemipro Oxi tisztítószer, szerves szennyeződéseket távolít el a felületről. A StarSan a leggyakrabban használt, spray-zve is működő, leöblítést nem igénylő fertőtlenítőszer.

Előzmény: Kristof84 (24895)
Bohus84 Creative Commons License 2017.06.25 0 0 24897

Jó megoldás. Én egy konyhai fröccsenésgátlót használok aminek felhajtom a nyelét. 28 cm átmérőjű, az én vödrömben pont jó helyen szorul meg. Hogy ne forduljon el a súly alatt a mikrohullámú sütő grillárácsát rakom alá aminek szintén úgy hajtottam a lábát, hogy ott tartson ahol kell.

Előzmény: whiskey98 (24896)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!