Keresés

Részletes keresés

Tótikám Creative Commons License 2017.12.08 0 0 25083

Az élesztő menyiségét kalkurátrral számold,az Ale-hez viszonyítva durván dupla adag kell. 1.5L 1.040 maláta lé mágneskeverővel keverve kb.1nap alatt megduplázódik.Erjesztési hőmérséklet inkább 12C.

Előzmény: sziras (25082)
sziras Creative Commons License 2017.12.08 0 0 25082

Sziasztok!

 

Segítségeteket szeretném kérni.

Lager élesztőt, (Magrove Jack Bohemian Lager) a beoltás előtt, hogy kell fölszaporítani, kezelni, startert kell-e készíteni, vagy 15 fokos cefrére öntsem rá, aztán kész? 

Ale sört már sokat csináltam, de lagerhez még nem volt szerencsém.

 

Köszönöm.

-Toti- Creative Commons License 2017.12.08 0 0 25081

3 hete erjed a lágerem, tegnap megnéztem, meddig ment le, 1,058-ról 1,019-re, 1,013-ra kéne. Lehet, hogy kevés volt az élesztő, vagy eleve lassabban dolgozik?

Arra gondoltam, hogy megmozgatom kicsit a vödröt, és hagyom még egy hétig, de nem vagyok benne biztos, hogy az elegendő.

Előzmény: Tótikám (25034)
kellisz80 Creative Commons License 2017.12.04 0 0 25080

Ok, köszi. Akkor ez azt jelenti, hogy az 1.026-nak többsége mégis csak valamilyen cukor lehet, ami valamiért nem erjedt le, bármennyire is próbálkoztam. Elképzelhető, hogy ennyi nem erjeszthető cukor keletkezzen?

Előzmény: BoBoYSA (25079)
BoBoYSA Creative Commons License 2017.12.04 0 0 25079

Az el nem cukrososdott keményítő nem emeli a fajsúlyt. (Persze nem szabadna benne lennie). Gondolj be, a homok sem.

Ha meg sok van benne, akkor puding lesz. Az meg nem Newtoni folyadék :-).

Előzmény: kellisz80 (25078)
kellisz80 Creative Commons License 2017.12.04 0 0 25078

A fokoló jó, vízre 1-et mutat, a többi főzésnél terv szerinti értékeket jelez. Az utolsó mérések előtt már annyiszor lett keverve, felrázva a vödör, hogy nem hiszem, hogy a maradék szénsav ekkorát torzítana. A hőmérő esetleges pár fokos hibája sem tud szerintem ekkora eltérést eredményezni. Van az a cefrézési hőfok aminél ekkora eltérés keletkezik? Még ha 72 fok lett volna a valós cukrosító hő, akkor is sok az eltérés.

 

Egy dolog nem világos számomra. A folyadék fajsúlya miből tevődik össze? Az OG 1.063 volt (recept szerint el is lett találva). Ezt ugye úgy értelmezzük, hogy a vízben ennyi szárazanyagtartalom van (az adott skálán nézve), aminek a legnagyobb része sokféle cukor. De mi van az el nem cukrosodott keményítővel? Gondolom az is emeli a fajsúlyt. Pl. mennyi a fajsúly a cefrézés elején, amikor még nem kezdett el cukrosodni? Mérte már ezt valaki?

 

Elképzelhető, hogy sok el nem cukrosodott keményítő okozott ekkora FG-t? Ha igen, akkor nem kell aggódnom, mert ezeket később sem fogja leerjeszteni semmi.

Jódpróbát már régóta nem végzek, úgy gondolom, hogy a 80-90 perc elég 68 fokon.

 

Direkt csatosba palackoztam, mert abból baj esetén tudom engedni a nyomást.

Előzmény: Tótikám (25077)
Tótikám Creative Commons License 2017.12.04 0 0 25077

Hőmérőd és a fokolod  biztosan jók. Érdemes 1 pille flakonba is palackozni a nyommás változás figyelésére. Volt hogy 3 hónap múlva kezdet futni persze ez lehetett fertőzés is. Méréskor a szénsavat kiszoktad kavarni?

Előzmény: kellisz80 (25076)
kellisz80 Creative Commons License 2017.12.03 0 0 25076

Sziasztok!

 

Többször előfordult már sajnos, hogy valami miatt megakadt egy tételemnél az erjedés (1.020 körül). Sok írás foglalkozik azzal, hogy miért lehet ez és mi a teendő ilyenkor.

Legtöbbször sikerült is megoldani a problémát és végül leerjedt a sör a várt szintre.

 

Most egy főzetem 2 hét után a várt 1.015 helyett 1.026-on megállt. Plusz 2 hétig tartott míg végigpróbáltam a lehetséges újraindítási megoldásokat.

1. Ugyanazzal az élesztővel újraoltottam, semmi változás

2. Hőmérsékletet megemeltem, semmi

3. Más fajta élesztő starterrel, semmi

4. Kis cukor hozzáadása (ez a cukor leerjedt), de az FG nem változott

5. Kis mennyiséget kivéve, túloltva sem ment lentebb

 

Semmi extra nem volt a receptben, pale ale, müncheni, caramünch és caraamber.

Mashing 90 perc 68 fokon, OG 1.063, IBU 25, eredeti élesztő Safbrew BE-256, utólagos próbálkozás US-05 és még egy harmadik is.

 

Ha feltételezzük, hogy ezek az élesztők megtették a magukét és tényleg nem tudták tovább erjeszteni, akkor mi okozhat 1.026-os FG-t? Fokoló jó.

Nem cukrosan édes, hanem normál malátás édeskés íze van. Lepalackoztam csatosba, meglátjuk.

 

bwing Creative Commons License 2017.12.01 0 0 25075

Sziasztok! TwojBowar rendelés indul, hétfő estig (dec 4) várom a listákat. Aki nem tudja, miről van szó, az ide írja fel magát: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScbR21ebkcw-61Mqm_h4ES5v-2ir2AaA4t4cD5iblad7b52NQ/viewform

Tótikám Creative Commons License 2017.12.01 0 0 25074

Házi sörfőde könyvben tálálsz leírást és recepteket. Sörfőzés otthon egyszerüen könyv kezdéshez nagyon hasznos.Acerola végzett talán hasonló kísérletet Witbierrel.Talán  a Sorforum blogon is fent van. Ez a főzés nálunk nincs nagyon elterjedve.

Előzmény: cshabee (25073)
cshabee Creative Commons License 2017.11.29 0 0 25073

Kedves sörkedvelő barátaim! Nem régen kezdtem bele a sörsűrítményes házi sörkészítésbe. Nagyon tetszik és kedvelem mind a készítést és s fogyasztását is. Abban szeretnék segítséget kérni, hogyan csinálhatnék kávés stouth barna sört és meggy sört? Mikor mit és mennyit kell hozzá adni a sűrítményes készítésnél. Válaszokat előre is köszönöm. A sör legyen veletek.

SzaKáL28 Creative Commons License 2017.11.29 0 0 25072
kecsegedzsesz Creative Commons License 2017.11.27 0 0 25071

Rendben köszi a választ.

Inkább nem kísérletezek vele, megy minden üvegbe.

Előzmény: Rowen Mc Gart (25069)
Njoci92 Creative Commons License 2017.11.26 0 1 25070

Nagyon szepen koszi. Akkor nem nyitogatom csak ha majd palackozom. Igen, mikor kinyitottam belehajoltam a vodorbe es rendesen megcsipte az orromat :D. 

Előzmény: Bohus84 (25068)
Rowen Mc Gart Creative Commons License 2017.11.26 0 0 25069

Hogy őszinte legyek, nem tudom hogy mennyi a szav ideje! Én egy teljesen átlátszó ásványvizes pet palackban tároltam sötétben 1 hónapig, majd megittuk. Annyi a lényeg hogy fertőtlenítős vízzel kiöblíted, majd hagyod kiszáradni vagy kicsorogni belőle... igyekeztem elsőnek felbontani mindig, jó erősen lezárva nem szelelt egyszer sem, csak az élesztős ízvilága zavart ami felfutott bontás után az aljáról!

Előzmény: kecsegedzsesz (25065)
Bohus84 Creative Commons License 2017.11.26 0 2 25068

Szia!

Nagy valószínűséggel szelel valahol a vödröd annyi "baj" lehet, ezért nem megy a kotyogó.  A kép alapján erjed ez szépen, türelem ne nyitogasd(ha már kinyitottad szúrós, csípős széndioxid szagnak kellett, hogy megcsapjon). Esetleg mérj egy fajsúlyt ha van rá lehetőség. 

Üdv

Előzmény: Njoci92 (25067)
Njoci92 Creative Commons License 2017.11.26 0 0 25067

 

Bocsi kep lemaradt. 

Njoci92 Creative Commons License 2017.11.26 0 0 25066

Sziasztok! 

 

Csutortokon elso sorunket probaltuk megfozni a garazsban de ugy tunik vmi nem stimmel. Batyammal megrendeltuk a  szukseges kelleket es egy ipa sorfozo csomagot ami tartalmaz minden hozzavalot a sor elkeszitesehez. Mindent a videok es leiras alapjan csinaltunk, esetleg a visszahutese a sorlenek nem tortent olyan gyorsan de igyekeztunk :D. Elesztot kb. 25 celsius fokos lehez adtuk hozza, elkevertuk es lezartok a muanyag vodorben kotyogoval a tetejen. A garazsban hagytuk es masnap reggel mentunk ranezni, hogy elindult-e az erjedes. Meg sem mozdult a kotyogo, annak tudtuk be, hogy tul hideg volt este a garazsban es nem indultak be az erjedesi folyamatok. Mar a hazban van azota, szobahomersekleten. Kepen mellekelem a jelenlegi allapotot. Ez igy normalis ennyi ido elteltevel? 

 

Koszonom elore is valaszokat, segitseget. 

 

 

 

 

kecsegedzsesz Creative Commons License 2017.11.26 0 0 25065

Üdv!

 

Olyan műanyag palackban amiben eredetileg is sör volt, ajánlott-e újra sört tölteni?

Így rövidebb a szav. ideje mintha üvegben lenne?

Előzmény: Rowen Mc Gart (25064)
Rowen Mc Gart Creative Commons License 2017.11.24 0 0 25064

Petpalacknál ügyelni kell hogy ne menjen sok élesztő az üvegbe, mondjuk én mindig a végét engedtem palackba, amikor már elfogyott a sörös üveg... cserébe nyitáskor az alján lévő leülepedett élesztő mindig felszelelt a co2-től, elnyomva a lőré eredeti ízvilágát... mondjuk így is megittuk :D másnak is volt hasonló, vagy én basztam el mindig valamit?

Előzmény: acerola (25063)
acerola Creative Commons License 2017.11.23 0 1 25063

A sörnél a nyomást is figyelembe kell venni. Ezért a celofán és a dugó ugrott. Hacsak nem használsz a dugóhoz pezsgős dugó kosarat. Ha az üveg átlátszó, akkor az uv fénytől is óvni kell. Különben szkunkosodik. A legjobb a barna csatos vagy koronazáras üveg. Azaz sörösüveg. Rövid távon a petpalack is jó. Különösen a sörösök. Megint csak a szín és az extra oxigénzáró réteg miatt.

Előzmény: kecsegedzsesz (25062)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2017.11.23 0 0 25062

Biztos, hogy nem jó!

Arra keresek megoldást, hogy ha már adott az sok üres üveg akkor hogyan tudnám légmentesen lezárni.

Befőttese üvegekhez láttam már szilikon tömítő gyűrűt kérdés, hogy ekkora méretben kapható-e.

Előzmény: öreg_néne_b (25060)
Rowen Mc Gart Creative Commons License 2017.11.23 0 0 25061

Ha megfelelően sterilizálod, lehetőleg tiszta helyen tartod a hordót simán végig lehet vinni benne az erjesztést, én 2x próbáltam eddig bejött! Sajnos légmentesen lezárni lehetetlen, én kotyogót raktam a tetejére anno, persze nem kotyogott mivel szelel kifelé a cucc rendesen!! Légmentes lezáráshoz csak pattintó fedeles vödröt vegyetek, mondjuk 42l -s verzióban nem hiszem hogy elérhető!

 

Valaki nem tud esetleg komló dugványt, gyökérdarabot ültetéshez?

 

Üdv, András!

Előzmény: öreg_néne_b (25060)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.11.23 0 0 25060

"csavaros gumitömítés nélküli zárófedéllel."
Biztos, hogy jó ez?

Előzmény: kecsegedzsesz (25059)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2017.11.23 0 0 25059

Hali!  

 

Ha nem ragaszkodsz annyira  vedrekhez és nem pont 42 literes kell, akkor ez alternatívának szerintem megteszi:

 

https://floravita.superwebaruhaz.hu/muanyag-hordo-40-l-es-fules-ballon-feher-t210867

 

Üdv,

 

   K.dzsesz

 

 

Előzmény: zsolt_lak (25056)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2017.11.23 0 0 25058

Üdv!

 

Most nem anyagiaskodni akarok,   nem azon a néhány ezer forinton múlik a dolog de, van egy nagy csomó üresen álló literes és 0.75l-es nagyszájú  csavaros üvegem (gyümölcs leveket, paradicsomlét szoktunk bele tölteni).

 

Ezekben az üvegekbe milyen lehet a sört lefejteni? Itt is le kellene celofánozni mint ha leveket akarnék tartani benne ( nem kicsit hülyén nézne ki).

 

Üdv,

 

    K.bara

Tótikám Creative Commons License 2017.11.22 0 0 25057

Az Olasznál kapható munich is jó lehet .Világosabb lesz a söröd . Ízre leirás alapján a két maláta hasonló.

Előzmény: Bence0909 (25055)
zsolt_lak Creative Commons License 2017.11.22 0 0 25056

sziasztok

 

42 literes erjesztő vödröt keresek de sehol sem találom készleten, sem az olasznál, sem a beerodalomban

 

nincs eladó ilyen vödre valakinek, vagy tudtok helyet ahol lehet kapni ?

 

köszi

Bence0909 Creative Commons License 2017.11.21 0 0 25055

Munich dark melyik malatanak felel meg az Olasznal ? 

 

MZoli22 Creative Commons License 2017.11.07 0 0 25054

köszönöm a megerősítést!

Előzmény: c_babbage (25052)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!