Keresés

Részletes keresés

Prof63 Creative Commons License 2011.06.14 0 0 502

Azt hiszem, nem egészen világos.

 

Definiáltam egy útvonalat, amit "Tartálykocsi útvonala" névvel illettem. Tudomásom szerint ezzel kapcsolatban mást nem is lehet megadni.

 

Átmentem 3D szimulációba, és kiválasztottam a tartálykocsiból és a pótkocsiból álló járműszerelvényt vezérlésre. A sebesség-vezérlő alatti "Útvonal választás" menüben kiválasztottam a "Tartálykocsi útvonala" pontot.

 

Visszamentem szerkesztőbe, és "jelzők/kapcsolók" módban kiválasztottam a "csatlakozó vonat/járműhöz" pontot, amire megjelent a korábban letett kapcsoló az úton. Bementem a kapcsoló konfigurációs ablakába, és az "Útvonalhoz" című választási lehetőségnél kiválasztottam a "Tartálykocsi útvonala" elemet.

 

És akkor hogyan tovább?

Hol tudok én itt első járművet választani?

Hol kellene választani a "Vorn/Hinten" közül? A "tengelyek" (axes) szűrőben? Mert ott ilyen nincs, csak a terepasztalon szintén jelen levő repülőgéphez tartozó "orr emelés", és "futómű" tengelyek látszanak.

Előzmény: Blöky2 (499)
szegeri Creative Commons License 2011.06.14 0 0 501

Tatabánya-Győr vonalon fog játszódni a játék :

szegeri Creative Commons License 2011.06.14 0 0 500

Elkezdtem egy új vasúti játékot : 

Megjelenés: passz, talán ősz, vagy nyár vége.

Üdv: geri

Blöky2 Creative Commons License 2011.06.13 0 0 499

Adj meg neki Route-ot (de lehet hogy Linien, most nics előttem), és hogy az első jármű hátsó kapcsolója (Vorn/Hinten) akadjon szét.

Akkor az adott útvonalra besorolt és ott közlekedő mindegyik szerelvényre hatással lesz.

Előzmény: Prof63 (498)
Prof63 Creative Commons License 2011.06.13 0 0 498

Sziasztok!

 

EEP5.0-ás kérdésem lenne ismét.

Tudja valaki, hogyan lehet szerelvényt szétakasztani a pályán elhelyezett kapcsolóval?

 

Én egy pótkocsis teherautóval próbálkoztam. Tettem le kapcsolót az útra, és csatlakoztattam "Vonat/jármű"-höz. Felparamétereztem a paraméterező ablakban a kapcsolót, de a tapasztalt működésből úgy látom, hogy a "Csatoló vezérlés" szekcióban beállított dolgok csak a teljes járműszerelvény legelső és legutolsó csatolójára hatnak, nekem viszont pont köztes csatolókat kellene működtetni. A paraméterező ablakban levő "Vonat/Jármű számára" szűrő sem segít, mert ott is csak a # kezdetű járműszerelvények vannak a felsorolva, a teherautóhoz és a pótkocsihoz külön nem férek hozzá.

 

A help erről semmit nem ír.

 

Van erre megoldás?

Hö! Creative Commons License 2011.06.06 0 0 497

Sorry! Az MSTS-T

Előzmény: Törölt nick (496)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.05 0 0 496

Esetleg ha elárulnád, hogy melyik programot használod...

Előzmény: Hö! (495)
Hö! Creative Commons License 2011.06.05 0 0 495

Hali mindenkinek!

VAn egy kis gondom nincsen hangja dizel és motor kocsiknak. Mit kéne tennem?

VaHHaV Creative Commons License 2011.06.01 0 0 494

Sziasztok!

 

Terepasztal tervező progiban kérném a segítségeteket. Egy kedves ismerősömnek EEP5.0-ás tervező progija van, és ahoz kellenének olyan plugin-ek és add-on modellek, mint amilyenek a eepshop.de -n vannak. Az 5.0-ás verzió miatt főleg a régebbiek lennének jók, amik jók ehez a viszonylag régebbi verzióhoz.

Még egy "Nostruktor" program (német nyelvű) is nagyon jó lenne, ha le lehetne tölteni valahonnan.

Sajnos nem vagyok otthon ezeken a területeken, modellboltokban és 576-os üzletben próbálkoztam, de semmi eredmény nem volt.

Remélem, itt nagyobb sikerrel járok.

Előre is köszönöm a segítségeteket: janojani@freemail.hu

 

Prof63 Creative Commons License 2011.05.23 0 0 493

Köszönöm az infókat, az illusztrációkat meg külön is!

Előzmény: Törölt nick (492)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.23 0 0 492

Igen, minden vonalon. Legfeljebb nem szelvénykövet, hanem szelvénytáblát alkalmaznak. (Vagy kombinálják a kettőt, a kőre teszik fel a táblát.) Igen, mindig felváltva (kéne legyen, de néha ezzel nem foglalkoznak).
Egy, és kétvágányú pályánál is a kezdőponttól a végpont felé tekintve határozzuk meg a jobb- és baloldalt.

Az F.1. sz. Jelzési Utasítás ide vonatkozó pontja, és egy fotóm, ahol látszik egy szelvénykő:

 

Előzmény: Prof63 (491)
Prof63 Creative Commons License 2011.05.23 0 0 491

Érdekes, hogy ezekre a kövekre eddig nem figyeltem fel, pedig ezek szerint elég sűrűn felbukkannak. Minden vonalon használnak ilyeneket?

 

1-ványányos vonalon is felváltva állnak ezek a két oldalon? 1-vágányos vonalon mihez képest nézve kell értelmezni a jobb- és baloldalt?

Előzmény: Törölt nick (490)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.22 0 0 490

Hogy a vasúti pálya pontjai azonosíthatóak legyenek, a vonal 100 méteres szakaszokra, ún. szelvényekre van osztva. A kezdőponttól, 0-tól kezdődően 100 méterenként vannak elhelyezve a szelvény- vagy hektométer kövek. Tehát a kezdőponttól 100 méterre egy "1" jelű, 200 méterre egy "2" jelű, 24 kilométerre egy "240" jelű, 24 kilométer és 300 méterre egy "243" jelű szelvénykövet helyeznek el. Például így azonosítják a síntörés helyét: az eset az 56+32-es szelvényben történt. Ez azt jelenti, hogy az 56-os szelvénykőtől még 32 méterre van a hiba. De így azonosítják például a vonali sorompókat is, például: "AS672".

 

A szelvényezés tehát a vasúti pálya százméteres szakaszokra történő felosztása. A páros számú szelvénykövek a vasúti pálya jobb, a páratlanok pedig a bal oldalán vannak elhelyezve.

Előzmény: Prof63 (489)
Prof63 Creative Commons License 2011.05.22 0 0 489

Olyat már hallottam, hogy az ilyen, vagy olyan kilométerszelvényben ez vagy az van, de nem tudom pontosan a vasút esetében mit takar a szelvény fogalma. Azt sem tudom, hogy ennek miköze a hektométer táblákhoz. Egy jó kis magyarázat elkelne, ha tudod a választ.

Előzmény: Blöky2 (488)
Blöky2 Creative Commons License 2011.05.20 0 0 488

A szelvényezés, illetve a szelvénykő fogalma ismerős Neked?

Prof63 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 487

Tudja valaki, mit jelölnek pontosan a hektométer táblák, és hogyan kell azokat használni?

Egy EEP5-ös gratis modellcsomagban töltöttem le valamelyik konstruktor oldaláról, de nem volt semmi ismertető.

Ez egyébként valami német specialitás, vagy használják a magyar vasúton is?

Prof63 Creative Commons License 2011.05.14 0 0 486

Erre is rájöttem. Elmondom, hátha van érdeklődő.

 

A Program FilesTrendEep5resourcenCategoriesFilters mappában van egy country.inf fájl. Ezt kell egy közönséges texteditorral módosítani. Beszúrtam bele az alábbit:

 

[Country_011]
Name_ENG = "Hungary"
Name_GER = "Ungarn"
Name_FRA = ""
Name_POL = ""
Name_HUN = "Magyarország"
FilterName = "COUNTRY"
FilterString = "H"

 

és az "Egyéb" kategóriát áttettem Country_012-re. Ezek után azok a modellek jelennek meg a "Magyarország" szűrő beállítása után, amelyeknek az ini fájljában a "COUNTRY" tag után a "H" érték áll.

 

Egyre inkább úgy látom, hogy ez egy német precizitással készített, kiváló szoftver, csak a magyar kiadás egy elképesztően pocsékul paraméterezett változat. A paraméterezést a felhasználónak kell rendbe raknia, illetve befejeznie, mert erre a magyar "forgalmazó" képtelen volt. Most már csak azt nem tudom, hogy vajon mit tett hozzá a "magyar" kiadáshoz.

Előzmény: Prof63 (485)
Prof63 Creative Commons License 2011.05.12 0 0 485

Sziasztok!

 

Rájöttem valamire az EEP 5.0 magyar változatával kapcsolatban, és gondoltam, megosztom veletek, hátha érdekel valakit.

 

A probléma az volt, hogy eep-shop-os add-on modellek telepítése után a legördülő menükben csak 1-1 üres sor volt az új modellek neve helyett, így nem lehetett tudni, mit takar a menüpont. Csak a kiválasztás után lehetett megtudni a megjelenő kép alapján.

 

Azt a megoldást találtam, hogy telepítés után a Program Files/Trend/Eep5/resourcen könyvtár alatt meg kell keresni az új *.ini fájlokat, és egyszerű text editorral módosítani kell a tartalmat. Fel kell venni "Name_HUN" és "DESCRIPTION_HUN" tag-eket a más nyelvekhez felvett tag-ek mintájára. Azok mögé kell írni a magyar elnevezést, és a leírást. A program következő indulása után már megjelennek a magyar megnevezések.

 

Annyi trükk van még, hogy 1-1 modell kapcsán több különböző könyvtárba is kerülhet új *.ini fájl, amelyek mindegyikét javítani kell. Ilyen volt pl. az A320 Airbus modell, ami megjelent a "rolling material" kategóriában is, és az "Immobilien" kategóriában is.

 

Arra sikerült még rájönni, hogy az országonkénti modell szűrőnek az ini fájlbeli "COUNTRY" tag-hez van köze. Ha ott nem "D" az érték, akkor "Németország" szűrési beállítással nem jelenik meg a modell a listában. Arra viszont még nem sikerült rájönnöm, hogy milyen érték mellett jelenik meg pl. az "Egyéb" országbeállítás mellett. Aki tudja, mondja!

 

Üdv. mindenkinek.

Prof63 Creative Commons License 2011.04.20 0 0 484

Szia Blöky!

 

Minden menüben, ahol objektumokat tudsz kiválasztani az "elrendezéshez", be lehet állítani szűrőket. Az egyik ezek közül az ország, de ilyen a korszakra (epoche), és a modellt gyártó cégre vonatkozó szűrő is. Ezek természetesen alaphelyzetben ki vannak kapcsolva, és tényleg látszik minden objektum. Csak felmerül a kérdés, hogy minek a szűrő a programban, ha úgyis mindig az összes közül kell kihalászni a kívánt objektumot, mert nem lehet tudni, mi, hová van sorolva. Én azt merészeltem gondolni korábban, hogy a "német" szűrő alatt lesznek a német modellek, "osztrák" alatt az osztrák modellek, stb. Csak én a magyart gondoltam így megtalálni a "magyar" verzióban.

 

Egy e-mailt már én is írtam nekik, hogy mondják meg, kompattibilisek-e az e-shopban kínált pluginnok és add-on modellek a magyar verzióval. Én sem kaptam semmi választ, pedig enélkül egyetlen centet sem fogok költeni rá.

Blöky2 Creative Commons License 2011.04.20 0 0 483

Szia!

 

Létezik angol verzió is.

Itt már fölvetődik a kérdés, hogy ha más nyelvre upgradelünk, igényelhető-e ahoz valami kedvezmény, vagy újra ki kell-e fizetni a teljes árat? Egyszer ezt a kérdést, még évekkel ezelőtt elküldtem a honlapjukról gyorsüziben, de nem kaptam rá választ.

 

"ország szűrő"

 

??? Sorry, ez most nem ugrik be nekem...

De ha van is ilyen, azt biztos ki lehet kapcsolni, és akkor kutya kötelessége a proginak, hogy minden modellt mutasson.

Előzmény: Prof63 (481)
mark_015 Creative Commons License 2011.04.19 0 0 482

Remélem nem gond ha dobok pár képet MSTS-ből:

Prof63 Creative Commons License 2011.04.19 0 0 481

Szia Blöky!

 

A menü nem angol, hanem ubuntu magyar. Az angol illusztrációk a kézikönyvbe csak egy kis nehezítésnek vannak beletéve az óvatlan kíváncsiskodónak. Az objektunok meg félig magyar, félig német rövidítés összetételek. Van teljesen félrevezető név is. Pl. van egy csomó textura amit "víz"-ként emleget, de szerintem a színük alapján ezek inkább szántóföldnek lehetnek jók. Gondolom a német vise = mező szóból. Annál is inkább, mivel van "wasser" textura is, ami tényleg kékes, meg hullámos is. Ezért szeretnék én inkább egy tiszta angolra verzióra áttérni, ha egyáltalán létezik ilyen.

 

Találtam még egy leíró fájlt a programkönyvtárban, ami szerint valahol azért vannak az általam korábban talált MÁV-os gépeken és kocsikon kívül további MÁV és GYSEV gépek és kocsik. Jóval több... Csak azt nem tudom ezek után, hogy az ország szűrő melyik állapotában jönnek elő, mert az "egyéb" állásban nem, "magyar" állás meg nincs. Ha meg csak a "német" állásban jönnek elő, akkor minek a szűrő, hiszen ezek szerint (majdnem) minden német.

Előzmény: Blöky2 (480)
Blöky2 Creative Commons License 2011.04.19 0 0 480

Ja, és: a "magyar" programban is angol nyelvű a menü? Kérdem, mert a pdf-beli ábrákon mindenhol angol nyelvű snittek szerepelnek.

Előzmény: Blöky2 (479)
Blöky2 Creative Commons License 2011.04.19 0 0 479

Köszönöm, megjött a cucc!

A mi a szövegezést illeti, úgy tűnik, az angol verzióból fordíthatták, de a fordító vagy angolul, vagy magyarul alig tud, vagy pedig f...ja sincs a vasút témájához. Pl. 'layout' - > 'elrendezés' lehet hogy megfelel a szó eredeti jelentésének, de meglehetős fantáziahiányra vall :(

Ennek dacára én érthetőnek találom a szöveget, de lehet hogy csak azért, mert nem egészen ismeretlen terepen mozgok.

Előzmény: Prof63 (478)
Prof63 Creative Commons License 2011.04.17 0 0 478

Szia Blöky!

 

Megnéztem a magyar vonatkozású modelleket a "magyar" verzióban. Szerintem, ezért, amit találtam, tényleg felesleges lett volna áttérned a magyar verzióra. Egy darab dízelmozdony (M62), és kb. egy tucat MÁV-os személykocsi, és semmi más.

 

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy lehetnek még esetleg mások is, mert én az objektum szűrővel próbálkoztam, és nem néztem végig a teljes gördülőállományt. Persze a szűrőt nem magyarra állítottam, hanem "egyébre", mivel a magyar nincs a választható 10 ország között.

 

Ezek után azt mondom, ez nem igazán magyar verzió. A kézikönyv alig érthető, a menü és az objektum nevek fordítása még pocsékabb, a fenti néhány kocsin és egy mozdonyon kívül magyar vonatkozású objektum nincs (állomások, jelzők, közúti táblák, épületek, egyéb műtárgyak, stb.). Legalább azt elvártam volna, hogy azok benne vannak, ami a dombor-nyomott díszdoboz elején láthatók (nyugati pu. épülete, MÁV fényjelző, lámpaoszlopok, stb.).

Blöky2 Creative Commons License 2011.04.17 0 0 477

sajnos nem tudok segíteni, mert a német verzióban még nincseneik ilyen bazi sínobjektumok.

Ami van, néhány vágánykapcsolat előre gyártva, de azt hiszem, már az is vmely pluginból került bele. Másrészt ezek is tökéletlenek, mert amikor megpróbáltam beforgatni őket a földrajzi fekvésnek megfelelően, szétestek!

Előzmény: Prof63 (476)
Prof63 Creative Commons License 2011.04.16 0 0 476

Sziasztok!

 

EEP5.0 segítség kellene. Elkedtem próbálgatni a pályaépítést az EEP5.0 magyar változatában. Már rögtön az elején elakadtam, mert letettem "sín objektumként" egy 5 vágányos állomást, és képtelen vagyok meghosszabítani a peronokat. Azt hiszem "pályaudvar3" volt az objektum neve, de úgy nézem majdnem teljesen mindegy, mert egyikhez sem találok olyan peron objektumot, amivel azonos stílusban lehetne folytatni.

 

Tudja valaki, hogy mi a trükk? Hogy kell egy ilyenhez hozzáfogni?

Prof63 Creative Commons License 2011.04.15 0 0 475

Szia Blöky!

 

Tegnap próbáltam neked elküldeni a magyar nyelvű kézikönyvet, de ez jött vissza:

 

  <bloky@torzsasztal.hu>: message size 19874497 exceeds size limit 4194304 of server mail30.indamail.hu[91.83.45.30]

 

Valahogyan sejtettem előre, mert a csatolt fájl eredeti mérete 14.5MB. Ráadásul nem is nagyon tömöríthető, mert a .zip változat is 13.7MB volt.

 

Van olyan címed, ami tud ekkorát fogadni? Vagy tudsz valami ftp site-ot, ahová feltölthetem neked?

Előzmény: Blöky2 (468)
Prof63 Creative Commons License 2011.04.12 0 0 474

Köszi, ezt tudom, csak arra gondoltam, hogy esetleg téged érdekelne, milyen magyar vonatkozású járművek vannak benne egyáltalán. Ehhez gondoltam valami listát kinyerni.

Előzmény: Blöky2 (473)
Blöky2 Creative Commons License 2011.04.12 0 0 473

Szia!

 

Ha a járműállomány érdekel, akkor kapcsolj 3D nézetben (alul, jobboldalt középfelé a kocka ikonnal lehet), majd a vonatlista melletti bal felső "sínretétel" ikonnal lehet végignézni a járműveket. Csoportosítva vannak (mozdony/villany, dízel, gőz; kocsik/személy, teher; metrók, villamosok, gumikerekűek, hajók, repülők). A fát kifejtve és az alcsoportot be-X-elve mutatja az oda tartozó járműveket.

 

Üdv.

Gábor

Előzmény: Prof63 (471)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!