Keresés

Részletes keresés

krizsi_l Creative Commons License 2013.03.24 0 0 2290

Olyan Barnabásos :)

Előzmény: Boar... (2289)
Boar... Creative Commons License 2013.03.24 0 0 2289

Barnabás borsot is tesz bele, az nem igazán autentikus fűszer. A bontás, amit bemutat, szintén nem a legszerencsésebb módszer.

 

Előzmény: krizsi_l (2286)
Boar... Creative Commons License 2013.03.24 0 0 2288

A csukának markánsabb a "szaga" mint az íze. Én szagostól, szálkástól nagyon szeretem, rendes szezonban meg is rakom velük annyira a fagyasztót, hogy kitart következő őszig.

A vadíz szelidítésére a pörköltbe nélkülözhetetlen a fokhagyma és van, aki babérlevelet is tesz bele.

Előzmény: szkati (2281)
Boar... Creative Commons License 2013.03.24 0 0 2287

Ha jól emlékszem, volt neked valami know-how-d is a csuka szálkátlanná filézéséről...

Előzmény: öreg_néne_b (2282)
krizsi_l Creative Commons License 2013.03.24 0 0 2286

A csukának erőteljes csuka szaga és íze van. Kinek-kinek mi kellemetlen, elviselhető, elviselhetetlen. Az, hogy a tiéd a természetes csuka volt, vagy romlott azt innét megállapítani csak majd a 4D-s fórum bevezetése után tudnánk.

A jellegzetes csuka íz számomra nem kellemetlen, de halszerető létemre azt mondanám, nem enném minden nap. Oly mértékben egyedi és nehezen terelgethető más irányba, hogy nem nehéz ráunni.

A nyúzást nem igazán javaslom praktikus okokból, bér nem tudom mennyire módosítja "csukaság"-ot. Az számtalan apró szálka miatt célszerű filézni és a belső oldalról bőrig sűrűn irdalni. Nem fő szét a szintén sajáságos állagú hús és úgy lehet enni mintha szálka nélküli lenne.

 

Az erőteljes íz miatt (is) nélkülözhetetlen a szalonna és a fokhagyma, a tejföl is sokat szelidít rajta.

 

És egy igazán autentikus forrás csuka ügyben (is):

 

Előzmény: szkati (2281)
szkati Creative Commons License 2013.03.24 0 0 2285

Igen. Hallottam, hogy nyúzni szokták, de eszembe sem jutott, hogy megtegyem, mert nem vagyok a nyúzásban valami profi.

Előzmény: öreg_néne_b (2282)
szkati Creative Commons License 2013.03.24 0 0 2284

A Tescóban vettem mindhármat különféle időpontban

Előzmény: tipcsibácsi (2283)
tipcsibácsi Creative Commons License 2013.03.24 0 0 2283

Abszolúlt nem szabad ilyen szaának lennie a csuka nem ilyen szagú.

Valami más lehetett valamelyik része állottabb lehetett vagy olyan helyről jött. Honnan lett beszerezve?

Előzmény: szkati (2281)
öreg_néne_b Creative Commons License 2013.03.24 0 0 2282

Én a csukát nyúzni szoktam, úgy nagyon jó.

Előzmény: szkati (2281)
szkati Creative Commons License 2013.03.24 0 0 2281

Elmondom a tapasztalatomat a tegnapi csukapörköltről.

3 db csuka fejét levágtam, na meg egy kicsit a farkából is, majd 2 újjnyi széles darabokra szabdaltam úgy, hogy közben beírdaltam, majd besóztam Megcsináltam a hagymás pörköltlevet füstölt szalonnával és egy kis vörösborral, majd beleraktam a  csukadarabokat. AZ előírás szerint eleinte nagylángon, majd a fennmaradó időben kislángon pároltam. Közben az egész lakást ellepte valami eddig ismeretlen halszag. A csuka friss volt, nem volt semmi baja, de a főzés közben kibocsátott szaga( ez nem illat volt) valami penetráns és számomra kellemetlen bűz volt. Ez meg is maradt végig és emiatt nagyon el voltam keseredve. Alig tudtam enni belőle.  A csuka ilyen szagú??????

oiuz Creative Commons License 2013.03.21 0 0 2280

Ez azért jól hangzik!

 

Van még húsvéti halas receptje valakinek????

Előzmény: krizsi_l (2279)
krizsi_l Creative Commons License 2013.03.21 0 0 2279

Nincsenek semmiben pontos receptjeim, inkább csak technológiát tudok írni.

 

1., Hal alaplé: halcsont, fej és hasonló aprólékokból készül. Egész fej vöröshagyma, zöldségfélék, egészbors hosszan, kislángon gyöngyöztetve. Tartalmas alalplé készüljön. Ehhez szükséges a csont, a bőrös darabok, és a türelem. A végén leszűrni, ez a leves alapja.

 

2., Leves: az alaplébe karikára vágott répa, zöldség belefőzve, citromlével, néhány  citromkarikával ízesítve. Mikor a zöldségfélék majdnem megfőttek sózott filézett ponty ( a csont az előző pontban felhasználható :) ), darabok kerülnek a lébe. A végén tejszínnel, tojássárgával sűrítve. A fűszerezése só, fehérbors, citrom, tárkony, ízlés szerint kevés kapor.

 

3., Levesbetét: apróra vágott vajon dinsztelt vöröshagyma, főtt rízs, az alaplébe főzött csontokról némi halhús, fehérbors, tojás. Az 1,5-2 cm-es gombócokat a levesbe főzni a besűrítés előtt, éppen gyöngyöztetve. Annyi kell csak, hogy az ízei kicsit összeálljanak, a tojás megszilárduljon, hiszen minden főtt benne.

Előzmény: oiuz (2278)
oiuz Creative Commons License 2013.03.21 0 0 2278

HALi!

afSiH!

 

Erről írhatnál egy receptet....

Köszi!

 

afSiH

oiuz

Előzmény: krizsi_l (2277)
krizsi_l Creative Commons License 2013.03.20 0 0 2277

Inkább tárkonyos pontyleves :). Halas rízsgombóccal.

Sikerünk volt vele egy szülinapi meglepetés bulin. Kislányom balagására is ezzel készülünk, lehet, hogy egy húsvéti főpróba még közbejön :).

Előzmény: öreg_néne_b (2275)
oiuz Creative Commons License 2013.03.20 0 0 2276

Hallal????

Mondjuk füstölt pisztránggal????

át kéne gondolni.....

 

afSiH

Előzmény: öreg_néne_b (2275)
öreg_néne_b Creative Commons License 2013.03.19 0 0 2275

Tárkonyos bárányleves? :)

Előzmény: oiuz (2274)
oiuz Creative Commons License 2013.03.19 0 0 2274

Hali!

afSiH!

 

Kinek milyen halas receptje van húsvétra?

Várom a válaszaitokat!

 

afSiH!

Üdv

oiuz

Törölt nick Creative Commons License 2013.03.18 0 0 2273

:D-Csíkos, az  kardigán lehet:D!

Előzmény: homerx (2271)
öreg_néne_b Creative Commons License 2013.03.18 0 0 2272

Biztos?

Előzmény: homerx (2271)
homerx Creative Commons License 2013.03.18 0 0 2271

foleg, hogy az csi'kostokany ;) ettol meg nem csi'kbol keszul ;)

Előzmény: Törölt nick (2269)
Dydand Creative Commons License 2013.03.16 0 0 2270

A székely káposzta sem székelyből készül ;)

 

Halászlé az, amit fűszerpaprikával készítünk, a hallé pedig az egyéb, halból készült leves. Pl. én imádom a francia és a spanyol halleveket, amikben még véletlenül sincs fűszerpaprika, de a mi saját halászlénket is ;)

Előzmény: nemodi (2267)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.16 0 0 2269

Halászból?

A csikóstokányt se a csikósból készítik:D!

Tudod-e???:D!

Előzmény: nemodi (2267)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.16 0 0 2268

Nem vesztettél semmit se:D!

Előzmény: nemodi (2267)
nemodi Creative Commons License 2013.03.16 0 0 2267

Halászból készült lére nem vágyom! :)

XI.-i Trófeában még nem ettem semmit se.

Előzmény: Törölt nick (2266)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.16 0 0 2266

hallé-vagy halászlé? nem mindegy:D!!!!!!!!

Az újbudaiban szokott lenni,bár  nem nem kapot csillagot.

Előzmény: nemodi (2265)
nemodi Creative Commons License 2013.03.16 0 0 2265

Én még nem találoztam hallével a Trófeában...

Előzmény: Törölt nick (2263)
tipcsibácsi Creative Commons License 2013.03.15 0 0 2264

Hát igen ez a baj, hogy sok helyen csak a tenyésztett iszapízű pontyot árulják.

A élőtiszai pontynak nincs párja, az íze vetekszik a harcsáéval a húsa vörös mint a marhahús és finom.

 

Előzmény: oiuz (2259)
Boar... Creative Commons License 2013.03.04 0 0 2262

Véletlenül találtam rá a cabelas oldalán pár éve, de most nincs nekik, ezért nem tudom linkelni.

Előzmény: oiuz (2261)
oiuz Creative Commons License 2013.03.04 0 0 2261

afSiH!!!!!

hogy te milyen szerszámokat ismersz.......

:D:D:D

el vagyok képedve....

Azt hittem, hogy erre a célra elvékonyított pengéjű késsel csinálják....

 

Üdv

oiuz

Előzmény: Boar... (2260)
Boar... Creative Commons License 2013.03.04 0 0 2260

A pisztrángfélék gerincének és bordáinak eltávolítására van egy egyszerű eszköz. Képet most nem találok róla, a lényege annyi, hogy egy talapzatból kiáll egy 20-25 cm hosszú acél rúd, a bicikliküllőnél  picit vastagabb, ennek a vége karikára van hajtva és a karika síkja merőleges a rúdra. A használatnál a hal fejénél átvágják a gerinccsontot, a csonkot nekifeszítik a karikának és gyakorlatilag végigpréselik a halon a karikát. A pisztrángfélék bordái nem kötődnek olyan erősen az izmokhoz, szépen rajtmaradnak a gerincen.

Előzmény: oiuz (2259)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!