Keresés

Részletes keresés

RogerWilco Creative Commons License 2005.05.10 0 0 14
mit tehet az a szerencsétlen orosz, akit betelepítettek

Érdekes, amikor Algéria függetlenné vált, akkor a 150 éve ott élő franciák, huss hazamentek Franciaországba. Ugyanezt az oroszok is megtehették volna/megtehetik.
Előzmény: malaclopo (13)
malaclopo Creative Commons License 2005.05.09 0 0 13
odáig vagyok a kiváló balti államoktól; sérelmeik voltak, és ezt aljassággal tetézik; semmi közük a demokráciához, embertelenek; mit tehet az a szerencsétlen orosz, akit betelepítettek, miben hibás az a magyar, aki a történelem viharaqiban ottmaradt? szemét népség, aki kivívott szabadságát mások megalázására használja!
Unua Creative Commons License 2005.05.09 0 0 12
Itt arról van szó, hogy amikor még létezett a Szovjetunió, pár száz magyar a jobb élet reményében Kárpátaljáról Lettországba költözött. Ők eredetileg szovjet állampolgárok voltak, de ugye a Szovjetunió megszűnt létezni, lett állampolgárok pedig nem lehetnek, mert ahhoz előbb meg kellene jól tanulni lettül. Így aztán két szék között a pad alá estek.
Előzmény: Boldog ember (10)
Unua Creative Commons License 2005.05.09 0 0 11

A lett nyelv Lettország és az Európai Unió hivatalos nyelve. Lettországban 1.4 millióan, kívüle mintegy 150 ezren beszélik anyanyelvként.

 

A lett nyelv az indoeurópai nyelvcsalád balti csoportjába, azon belül a kelet-balti alcsoportba tartozik; sem a germán, sem a szláv nyelvek közé nem sorolható. Legközelebbi és egyetlen élő rokona a litván nyelv, amelytől azonban a szókincse oly mértékben eltér, hogy nem értik meg egymást a beszélőik.

 

A lett inflexiós nyelv több analitikus formval, három dialektussal és germán szintaktikus hatásokkal. Két nyelvtani nemet különböztet meg. A névszóknak 7 esete van: alany, birtokos, részes, tárgy, eszközhatározói, helyhatározói és megszólító.

Előzmény: pinté34 (9)
Boldog ember Creative Commons License 2005.05.08 0 0 10

 

Érdekes milyen lettországi magyarokkal tart kapcsolatot Hegyi listás t. politikus elvtárs.

Az én lányom is Lettországban él 4 unokámmal. Érdekes módon nem volt gondja az állampolgárság megszerzésével. Ráadásúl mivel a magyar állampolgárságát is megtartotta és Lettosrszág is EU tag a magyar személyivel is egyszerüen gond nélkül utazhat!

 

A Hegyi listás t politikus úr nyilván a Lettországban élő oroszok érdekeit akarja az EU parlamentben képviselni! Ez különben egy szocialistától el is várható!

De kérem szépen ne hivatkozzon álságosan magyar érdekekre, hanem nyiltan jelentse ki, hogy a lettországban élő többszázezer orosz érdekében agitál!

Előzmény: Unua (-)
pinté34 Creative Commons License 2005.05.08 0 0 9

Lap diem!

Jártam Rigában és Jhurmalában. Gyönyörű!!

Hol lehet lettül tanulni?

Oroszul tudok, de ez már régóta érdekelne.

üdv: pinté34

Törölt nick Creative Commons License 2005.05.08 0 0 8
kimaradt: emberek
Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.08 0 0 7
Lám, lám, megint keveritek az állampolgárság és a nemzetiség fogalmát! Ugye milyen fura eseteket tud produkálni az élet? Magyar nemzetiségű, volt szovjet állampolgárságú (igy gyakorlatban hazátlanok), lett állapolgárságért harcolnak! Hiába, ha a hülye EU bürokraták is csak az orruk hegyéig látnak. Sajnos.
topdzsoj Creative Commons License 2005.05.08 0 0 6

Akik érdekében Hegyi ügyködik, feltehetöen mint szovjet állampolgárok kerültek Lettországba, akár a 60-as években.

Miért nem magyar állampolgárok?

Ha lettek akarnak lenni, mi közünk hozzájuk?

Előzmény: Derek (5)
Derek Creative Commons License 2005.05.08 0 0 5
Mit zagyvalsz itt, Hegyi a hatvanas evekben kozepiskolas volt.
Előzmény: tomp (4)
tomp Creative Commons License 2005.05.08 0 0 4

 

Ehhez tartsa magát Hegyi et. lett változatban, amikor az ötvenes-hatvanas években internacionalista helytartónak kinevezett 200 fős elvtársi különítmény útját egyengeti...

 

Előzmény: Unua (-)
topdzsoj Creative Commons License 2005.05.08 0 0 3
Csak lettül kellene megtanulni.... Honfitársaink valszeg az oroszt preferálják.
Derek Creative Commons License 2005.05.08 0 0 2
Hulye ez a Hegyi.A lett allam oroszokkal szembeni diszkriminacioja semmivel sem elfogadhatobb ,mint az ott elo magyarokkal szembeni.Amugy ez az EU sara is,mert mielott felvettek oket oda, ki kellett volna kotni feltetelkent az ottani nem lettek allampolgarsagi viszonyainak rendezeset.
Előzmény: Unua (-)
toloba Creative Commons License 2005.05.08 0 0 1
A lettek hülyék lettek...
Előzmény: Unua (-)
toloba Creative Commons License 2005.05.08 0 0 0
0
Előzmény: Unua (-)
Unua Creative Commons License 2005.05.08 0 0 topiknyitó
Hontalanul Lettországban

május 8. 11:17

[MTI]

Az Európai Parlamentben kíván szót emelni Hegyi Gyula (MSZP) magyar képviselő azért, mert a Lettországban élő magyarok közül több mint kétszáz hontalannak számít, az ottani állampolgárságot egyelőre nem kapták meg. Ez a helyzet hosszú évek óta, gyakorlatilag Lettország függetlenné válása óta tart - mondta el a képviselő. Az állampolgárság megszerzését a balti államban egy gyakorlatilag letehetetlen vizsgához kötik - olyanhoz, amelynek sok kérdésére még a lettek se biztos, hogy tudnának válaszolni. "Miért legyen hontalan, miért ne lehessen lett állampolgár egy 14 éves gyerek, aki magyar szülőtől Lettországban született, és mindvégig ott is élt?" - vélte Hegy Gyula.

A hontalan állapot miatt több szempontból csorbulnak a lettországi magyarok jogai: például nem szavazhatnak, és utazniuk is nehezebb, mert csak hontalan útlevéllel rendelkeznek. Ha valamelyikük autóval kíván Magyarországra utazni, lengyel, szlovák és magyar vízumot kell beszereznie, de azt is csak Észtországban teheti meg, mert Rigában nincs magyar követség. A lettországi magyarok szövetségénél is úgy tájékoztatták a magyar képviselőt, hogy a legsürgetőbb számukra az állampolgársággal együtt a lett útlevél megszerzése lenne. A lettek oroszok százezreitől is megtagadják az állampolgárságot, azzal az indokkal, hogy a múltban Joszif Visszarionovics Sztálin egykori szovjet vezető súlyos bűnöket követett el a lett nép ellen. Mivel azonban a lettországi magyarok egészen bizonyosan ártatlanok a lettek és oroszok közötti történelmi konfliktusban, a helyi kormány részéről hibás eljárás, hogy a magyarokat ugyanolyan nehéz helyzet elé állítják az állampolgárság megszerzésében - szögezte le Hegyi Gyula.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!